Středa 11. května 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

83.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta
Nejvyššího kontrolního úřadu

Druhé kolo. Tímto bodem jsme se zabývali dne 27. dubna tohoto roku, kdy proběhlo první kolo volby, a proto prosím pana předsedu volební komise Martina Kolovratníka, který už se blíží, aby zopakoval kandidáty, kteří právě do druhého kola postupují. (Hluk v sále.) Prosím, pane předsedo, máte slovo.

A vás, kolegyně a kolegové, poprosím o klid.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Ještě jednou dobré odpoledne, vnímám, že stavební zákon jsme přerušili, že se do té rozpravy o Mickey Mousech vrátíme, a teď tak, jak mě paní předsedající vyzvala, tu vystupuji v roli předsedy volební komise a věnuji se třem volebním bodům. První, jak bylo uvedeno, je návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce viceprezidenta NKÚ, je to druhé kolo první volby.

Zrekapituluji, že první kolo zde proběhlo 27. dubna, nezvolili jsme žádného z kandidátů, byli dva kandidáti, takže oba dva jsou logicky postupující. V té volbě bylo kvorum nutné pro zvolení 89 hlasů a do druhého kola postoupili Roman Kubíček, navržen hnutím ANO, s 82 hlasy, a paní Simeona Zikmundová, navržena SPOLU, s 84 hlasy.

A ještě druhá věc k připomenutí. Pokud dnes bude někdo zvolen, zvolenému kandidátovi nebo kandidátce na jmenování do funkce viceprezidenta NKÚ započne funkční období devítileté, je to devítileté funkční období, ale započne až dnem jmenování prezidentem republiky. Není tedy zvolen dnes, je to návrh Sněmovny pro prezidenta republiky.

A protože se jedná o druhé kolo tajné volby, tak už není rozprava. Paní předsedající, prosím o přerušení tohoto bodu a otevření dalšího.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji, nicméně mám tady dvě faktické poznámky, jednu vaši a jednu paní poslankyně Dostálové, a předpokládám, že to ještě... (Poslanec Kolovratník gestikuluje.) ... je omyl, odmazávám, protože to zůstalo z předchozí debaty.

Tedy přerušuji projednávání tohoto bodu na tajnou volbu.

 

Otevírám naopak bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP