Středa 11. května 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

114.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu podpory investic

A opět poprosím pana předsedu Kolovratníka, aby nás tímto bodem provedl.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Zde je situace prakticky stejná jako u toho předchozího. Je to dozorčí rada Státního fondu podpory investic, druhá volba, první kolo. Zde Sněmovna 6. dubna zvolila tři členy této dozorčí rady, dvě místa zůstala neobsazena a nepovedlo se je obsadit ani ve druhém kole, takže i zde volební komise vyhlásila novou lhůtu na nominace do 29. dubna a přijala tyto nominace do svého usnesení číslo 64 per rollam z 29. dubna. Na dvě neobsazená místa v dozorčí radě Státního fondu podpory investic konstatujeme návrhy kandidátů: Irena Duchoňová za SPOLU, Jiří Fencl za Piráti a Starostové a Marie Pošarová, kolegyně poslankyně za SPD.

I zde volební komise navrhuje volbu tajnou a i zde, pokud kandidát nebo kandidátka budou zvoleni, jim započíná dnem volby čtyřleté funkční období.

A ještě před rozpravou zrekapituluji, že v tomto případě jsme jak u Státního fondu dopravní infrastruktury, tak podpory investic na volební komisi předběžně provedli u nominací kontrolu, jestli tam není potenciální střet zájmů z pohledu funkcí nebo působení navržených a konstatujeme, že není, že všechny tyto nominace jsou v pořádku a v souladu s dotčenými zákony.

Takže tolik k návrhům, nyní prosím o otevření rozpravy a potom o hlasování o tajné volbě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já vám děkuji, pane předsedo.

Otevírám rozpravu k tomuto bodu. Nevidím nikoho přihlášeného, proto rozpravu končím.

Předpokládám, že opět není zájem o závěrečné slovo.

 

Tudíž nechám hlasovat o způsobu volby.

Ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 92 přihlášeno 174 poslankyň a poslanců, pro 149, proti 3. Návrh byl přijat a my budeme volit tajným způsobem.

 

Já proto přerušuji projednávání tohoto bodu pro provedení tajné volby, což je poslední z bloku volebních bodů. Proto se ptám pana předsedy Kolovratníka, kolik budeme potřebovat času na volbu? Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Budeme mít tři volební lístky. Než ten čas odhadnu, tak kolegyně, kolegové, pro jistotu, ještě jednou připomenu průběh toho označování. Opravdu dlouhodobě - a teď to říkám vyváženě nebo neutrálně - vidíme poměrně velké množství neplatně nebo špatně označených lístků, které pak jsou neplatné, takže znovu pro jistotu připomenu, že označujeme vždy kroužkem číslo před kandidátem, pro kterého jsme se rozhodli, a křížek na tom čísle nebo číslech případně druhých, to za prvé. A za druhé - a to asi říkám zbytečně - je to tajná volba, lístek je potřeba označit za plentou, pak už s ním nijak nemanipulovat nebo ho někde neukazovat a odevzdat ho do urny. Volební komise tam bude připravena.

A na vydávání dávám - a to zaokrouhlím - 16 minut, to znamená čas do 13.55, a výsledky voleb bychom po dohodě klubu oznámili zítra ráno na začátku zítřejšího jednacího dne. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji panu předsedovi. To znamená, teď do 13.55 je možno vyzvednout lístky a následně dnešní jednací den končí. Výsledky voleb budou vyhlášeny zítra, tedy ve čtvrtek 12. května, po zahájení jednacího dne.

 

A já tady mám informaci, že během zítřejšího rána od 9 do 10 hodin bude přestávka klubu SPD, pak od 10 do 11 hodin je avizována přestávka klubu hnutí ANO. To znamená, jednací den končím a zítra se tady sejdeme v 11 hodin, byť jednací den zítra začíná v 9 hodin přestávkami dvou klubů, tak abyste tuto informaci měli již nyní. Přeji hezký zbytek dnešního odpoledne.

 

(Jednání skončilo ve 13.40 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP