Neautorizováno !


(14.00 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

Musím říct, že Jaroslav Foldyna byl lidmi zvolen do Poslanecké sněmovny parlamentu počtvrté. Je to jeho čtvrté volební období. Prošel tedy třemi nebo čtyřmi náročnými volbami do Sněmovny, funguje i v Ústeckém kraji, fungoval jako náměstek hejtmana a podobně. Tady to nezvolení já považuji v době, kdy samozřejmě se dá pochybovat o některých věcech, které BIS dělá a říká, říká, že někteří poslanci - AfD a tak podobně, pak prostřednictvím jejich mluvčí řekne, že jméno žádného poslance nikdy neřekli, a my jsme konfrontováni v České televizi s tím, že to byl Petr Bystroň a mluvčí BIS řekl: Ne, my jsme žádné jméno nikdy neřekli, a podobně.

V době tady těch nesrovnalostí jsem přesvědčen, že každá politická strana zastoupená ve Sněmovně Parlamentu má právo se ptát, minimálně ptát, i když jsem přesvědčen, že nám celou pravdu nikdy neřeknou, protože je to stát ve státě. Ale my nemáme už ani právo se ptát. Myslím, že je to velká chyba a začínáme tady mezi sebou dělit poslance na poslance první a druhé kategorie. Je to špatně. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já tady mám přihlášku pana poslance Jaroslava Foldyny, ale vzhledem k tomu, že není rozprava, nemohu udělit slovo. Vystupují pouze ti, co mají přednostní právo. Nikdo další se nehlásí a já končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod, a ten se jmenuje

 

142.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Zde budeme volit tajnou volbou jednoho člena, je to první volba, první kolo. Volit budeme, protože k dnešnímu je neobsazeno jedno místo, kdy bohužel 17. února 2024 zemřel člen NKÚ pan Roman Procházka, náš bývalý kolega poslanec. Toto místo je teď uvolněné, neobsazené. Prezident NKÚ pan Miloslav Kala nominoval na toto uvolněné místo nový návrh formou dopisu v souladu se zákonem a zaslal Sněmovně návrh kandidátky paní magistry Terezy Koucké Höfferové. Nominační dopis i životopis kandidátky jsme předali předsedům poslaneckých klubů i členům volební komise.

V této věci volební komise přijala 20. března usnesení číslo 119 per rollam, kde mě pověřuje, abych vás seznámil s návrhem na kandidáta na volbu člena NKÚ tak, jak ho předložil pan prezident, tedy paní Tereza Koucká Höfferová - to za prvé.

Za druhé, zvláštní zákon způsob volby nestanoví. V tomto případě volební komise navrhuje volbu tajnou, ale jednokolovou. Je to pouze potvrzení návrhu, který jsme jako Sněmovna obdrželi. Buď s ním budeme, nebo nebudeme souhlasit.

Za třetí, s tím, že nově zvolený člen - je to v souladu se zákonem - se ujme funkce složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Nyní, pane předsedající, prosím, abyste otevřel rozpravu k tomuto bodu a poté budeme hlasovat o návrhu na provedení volby tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já otevírám rozpravu a eviduji přihlášku pana poslance Kubíčka. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já nezpochybňuji volbu pana prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, ale upozorňuji, že tato navržená kandidátka je manželka pana Koutného, který je členem dvanáctičlenného kolegia a Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda někdo další se hlásí do rozpravy? Nikoho dalšího nevidím, v tom případě rozpravu končím a předávám slovo předsedovi volební komise. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. A prosím, abychom hlasováním rozhodli o tom, že tato volba bude tajná.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 151, přihlášeno je 171 poslankyň a poslanců, pro 151, proti 3. Odhlasovali jsme, že v tomto případě proběhne tajná volba. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní prosím o přerušení tohoto bodu k provedení volby a otevření dalšího.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já přerušuji tento bod, s tím, že volba potom proběhne společně po přerušení všech bodů.

 

Otevírám nový bod, a tím je

 

143.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Technologické agentury České republiky

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. V Technologické agentuře je to také první volba, první kolo. Od 12. února je zde uvolněné jedno místo, kdy skončil mandát panu Martinu Kobertovi. V případě Technologické agentury Sněmovna volí na základě nominací z výzvy školského výboru. Ta výzva byla veřejně vyhlášena do 25. března. Náš školský výbor obdržel dva návrhy, které předal volební komisi. Jedná se o tyto nominace: pan Martin Kobert, který tímto způsobem bude obhajovat, byl nominován technologickým centrem Praha. A druhá nominace, pan Jan Smolík, který je navržen Svazem průmyslu a dopravu České republiky. Tyto dva návrhy volební komise přijala v usnesení per rollam číslo 122 z 28. března a takto vám je předkládá s tím, že zvláštní zákon způsob volby nestanoví, navrhujeme volbu tajnou. A pokud bude volba úspěšná, tak zvolenému členovi započne jeho čtyřleté období funkční dnem jmenování Poslaneckou sněmovnou.

Nyní prosím, pane předsedající, o otevření rozpravy a poté hlasování o tajné volbě.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já otevírám rozpravu. Ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě rozpravu končím.

 

A nyní, pane předsedo, podle vašeho návrhu bych dal hlasovat o tom, že volba proběhne tajnou volbou.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby volba proběhla tajnou volbou? Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 152, přihlášeno je 172 poslankyň a poslanců, pro 147, proti 3. S návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Prosím o přerušení tohoto bodu pro provedení o volbě a otevření dalšího.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přerušuji tento bod, otevírám další a tím je

 

144.
Návrh na jmenování člena kontrolní rady Grantové agentury České republiky

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Zde se nacházíme ve stejné situaci, je to první volba, první kolo. I zde budeme obsazovat jedno místo do Grantové agentury České republiky, a to protože 22. listopadu 2023 rezignoval pan Jan Hanousek. I zde probíhá výzva našeho školského výboru, která byla také do termínu 25. března. V případě Grantové agentury kolegové ze školského výboru obdrželi tři návrhy od právnických osob zabývajících se výzkumem a vývojem.

Jedná se o pana Pavla Barana, který byl navržen Akademií věd České republiky, paní Ivanu Černou, navržena Masarykovou univerzitou Brno a pana Tomáše Řezanku, kterého nominuje Mikrobiologický ústav Akademie věd České republiky. Tyto tři nominace volební komise promítla do usnesení číslo 121 z 28. března a takto vám je postupuje. I zde navrhujeme volbu tajnou. A i zde platí, že zvolenému členovi začne jeho čtyřleté funkční období dnem jmenování Poslaneckou sněmovnou.

I teď prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování o návrhu na tajnou volbu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Otevírám rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě rozpravu končím.

 

Podle předsedy volební komise zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro, aby volba byla provedena tajnou volbou? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 153, přihlášeno je 170 poslankyň a poslanců, pro 142, proti 3. S návrhem byl vysloven souhlas. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. I zde prosím o přerušení bodu k provedení tajné volby a otevření posledního volebního bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Přerušuji tento bod, otevírám další bod a to je

 

145.
Návrh na odvolání člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Tady chci upozornit kolegyně a kolegy, že ještě budeme hlasovat aklamací, abyste neodcházeli do Státních akt. Je to z toho důvodu, že ten poslední volební bod není, takže volíme, ale že je tu navrženo odvolávat člena orgánu, a je to z toho důvodu, že volební komise nebo jako předseda komise jsem obdržel dopisem žádost o to, abychom tento bod pro Sněmovnu připravili. Je to tedy návrh na odvolání člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Návrh je v souladu s § 9 zákona č. 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury a je na návrh sdružení poslaneckých klubů Starostů a nezávislých a poslaneckého klubu České pirátské strany ze dne 7. března. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP