Středa 17. dubna 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Bartošek)

145.
Návrh na odvolání člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Tady chci upozornit kolegyně a kolegy, že ještě budeme hlasovat aklamací, abyste neodcházeli do Státních akt. Je to z toho důvodu, že ten poslední volební bod není, takže volíme, ale že je tu navrženo odvolávat člena orgánu, a je to z toho důvodu, že volební komise nebo jako předseda komise jsem obdržel dopisem žádost o to, abychom tento bod pro Sněmovnu připravili. Je to tedy návrh na odvolání člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Návrh je v souladu s § 9 zákona č. 104/2000 Sb., o Státním fondu dopravní infrastruktury a je na návrh sdružení poslaneckých klubů Starostů a nezávislých a poslaneckého klubu České pirátské strany ze dne 7. března.

Zmíněné kluby nás požádaly na volební komisi, abychom Sněmovně navrhli odvolání jednoho ze členů, my jsme to přijali do usnesení číslo 118 z 20. března, které Sněmovna přijala per rollam a usnesení zní takto:

"Volební komise Poslanecké sněmovny Parlamentu pověřuje předsedu volební komise, poslance Martina Kolovratníka, aby na návrh poslaneckého klubu STAN a poslaneckého klubu České pirátské strany a v souladu s § 9 zákona číslo 104/2000 Sb., o SFDI seznámil Poslaneckou sněmovnu Parlamentu

I. s návrhem na odvolání stávajícího člena dozorčí rady SFDI, pana Filipa Ušáka;

II. s tím, že volební komise navrhuje provést toto odvolání veřejně pomocí hlasovacího zařízení."

Toto usnesení mají všechny poslanecké kluby.

A já nyní, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji a já tak činím - otevírám rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí? Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, já jenom krátce. Často Sněmovna volí do orgánů, ale já jsem nezažil moc případů odvolání Sněmovnou. Tak jenom jsem se chtěl zeptat PirSTANu - protože já jsem se díval, ten člověk byl zvolený myslím v květnu 2022 na návrh Pirátů a STAN - na důvody odvolání, jestli jsou to pracovní, odborné nebo politické. Jestli nám to můžou vysvětlit, když už máme rozhodovat o takovém kroku. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Ptám se, zda se někdo další hlásí ještě do rozpravy? Prosím, pan předseda Cogan.

 

Poslanec Josef Cogan: Tak já odpovím tady kolegovi. Ten hlavní důvod je nedostatek komunikace. (Poslanec Feranec naznačuje, že neslyšel. Pobavení v jednacím sále.) Ten hlavní důvod je nedostatek komunikace se stranou, která ho jmenovala. (Nesrozumitelné poznámky z pléna, hluk v jednacím sále.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásí? Nikoho dalšího nevidím. Je-li tomu tak, tak rozpravu končím a prosím, pane předsedo... (Z pléna požadavek o odhlášení.)

Nejprve vás odhlásím, požádám vás, abyste se opět přihlásili svými kartami. Počkáme, až se počet poslankyň a poslanců ustálí. (Čekání na ustálení počtu poslanců.)

Prosím, pane předsedo, máte slovo. A kolegyně, kolegové, já vás poprosím o ztišení, aby bylo rozumět návrhu pana předsedy. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Aby nedošlo ke zmatení, a i pro stenozáznam zopakuji, teď nebyla požadována tajná volba. To znamená, budeme hlasovat veřejně aklamací v souladu s jednacím řádem. O tomto způsobu se nehlasuje, to je automatické, pokud tedy je toto rozhodnutí. Takže nyní budeme hlasovat o usnesení, kde říkáme: Poslanecká sněmovna odvolává z funkce člena dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury pana Filipa Ušáka.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 154, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro 87, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem jsme vyslovili souhlas.

 

Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji a nyní už prosím o přerušení volebního bodu a provedení tajné volby. Na vydání lístků nebo na provedení volby dávám 13 minut, takže do 14.25 bude otevřena volební místnost. Výsledky, protože zítra je mimořádná schůze, tak výsledky bych tady na mikrofon přečetl až v pátek v 9 hodin ráno na začátku dalšího jednacího dne. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Pane předsedo, vzhledem k tomu, že s tímto bodem jsme se vypořádali hlasováním, tak tento bod končím a poprosím, aby proběhla tajná volba. Jenom upozorňuji, že za pět minut se sejde organizační výbor.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já vám děkuji a po provedení tajné volby přerušuji 98. schůzi Poslanecké sněmovny do čtvrtka 18. dubna do 9 hodin.

Připomínám, že ve čtvrtek v 11 hodin bude zahájena i 100. schůze Poslanecké sněmovny.

Děkuji vám a přeji pěkný zbytek dnešního dne.

 

(Jednání skončilo ve 14.14 hodin.)

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:49.




Přihlásit/registrovat se do ISP