Středa 17. dubna 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Bartošek)

142.
Návrh na volbu člena Nejvyššího kontrolního úřadu

Prosím, aby se slova ujal předseda volební komise. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Zde budeme volit tajnou volbou jednoho člena, je to první volba, první kolo. Volit budeme, protože k dnešnímu je neobsazeno jedno místo, kdy bohužel 17. února 2024 zemřel člen NKÚ pan Roman Procházka, náš bývalý kolega poslanec. Toto místo je teď uvolněné, neobsazené. Prezident NKÚ pan Miloslav Kala nominoval na toto uvolněné místo nový návrh formou dopisu v souladu se zákonem a zaslal Sněmovně návrh kandidátky paní magistry Terezy Koucké Höfferové. Nominační dopis i životopis kandidátky jsme předali předsedům poslaneckých klubů i členům volební komise.

V této věci volební komise přijala 20. března usnesení číslo 119 per rollam, kde mě pověřuje, abych vás seznámil s návrhem na kandidáta na volbu člena NKÚ tak, jak ho předložil pan prezident, tedy paní Tereza Koucká Höfferová - to za prvé.

Za druhé, zvláštní zákon způsob volby nestanoví. V tomto případě volební komise navrhuje volbu tajnou, ale jednokolovou. Je to pouze potvrzení návrhu, který jsme jako Sněmovna obdrželi. Buď s ním budeme, nebo nebudeme souhlasit.

Za třetí, s tím, že nově zvolený člen - je to v souladu se zákonem - se ujme funkce složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu.

Nyní, pane předsedající, prosím, abyste otevřel rozpravu k tomuto bodu a poté budeme hlasovat o návrhu na provedení volby tajným způsobem.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já otevírám rozpravu a eviduji přihlášku pana poslance Kubíčka. Prosím.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já nezpochybňuji volbu pana prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu, ale upozorňuji, že tato navržená kandidátka je manželka pana Koutného, který je členem dvanáctičlenného kolegia a Nejvyššího kontrolního úřadu.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Ptám se, zda někdo další se hlásí do rozpravy? Nikoho dalšího nevidím, v tom případě rozpravu končím a předávám slovo předsedovi volební komise. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. A prosím, abychom hlasováním rozhodli o tom, že tato volba bude tajná.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 151, přihlášeno je 171 poslankyň a poslanců, pro 151, proti 3. Odhlasovali jsme, že v tomto případě proběhne tajná volba. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Nyní prosím o přerušení tohoto bodu k provedení volby a otevření dalšího.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já přerušuji tento bod, s tím, že volba potom proběhne společně po přerušení všech bodů.

 

Otevírám nový bod, a tím je

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:43.




Přihlásit/registrovat se do ISP