Čtvrtek 13. června 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Skopeček)

10.
Vládní návrh zákona o implementaci předpisů Evropské unie
v oblasti digitalizace finančního trhu (zákon o digitalizaci finančního trhu)
/sněmovní tisk 692/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Návrh zákona implementuje do českého právního řádu dvě nařízení Evropské unie o digitální provozní odolnosti finančního sektoru, takzvaná DORA, a nařízení o trzích kryptoaktiv, takzvaná MiCA. Cílem nařízení DORA je sjednocení a posílení požadavků na odolnost informačních systémů finančních institucí a cílem nařízení MiCA je nastavení jednotných pravidel pro nabízení kryptoaktiv veřejnosti a dále pravidel pro poskytování služeb souvisejících s kryptoaktivy. Nařízení MiCA se tak stalo prvním komplexním předpisem Evropské unie upravujícím podnikání na trzích kryptoaktiv. Nařízení MiCA zavádí dvě nové licenční kategorie. Vydavatel tokenů vázaných na aktiva a poskytovatel služeb souvisejících s kryptoaktivy. Nově zavedenou kategorií jsou též vydavatelé elektronických peněžních tokenů, které jsou již dnes licencované subjekty. Návrh zákona stanovený v souvislosti s implementací nařízení DORA a MiCA, pravomoci České národní banky jako orgánu dohledu, a dále obsahuje úpravu přestupků. Účinnost je dělená od 30. 6. 2024, 30. 12. 2024 a. 17. ledna 2025. Současně předkládám doprovodný změnový zákon a žádám vás o podporu tohoto návrhu zákona. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju, pane ministře. Poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Jiří Havránek. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Havránek: Krásný den i ode mne. Jak zde zaznělo od pana ministra, týká se to dvou nařízení, byť obě dvě jsou přímo účinná, některá ustanovení obsažená v předkládaném zákoně, jsou nezbytná vzhledem ke sladění s českým právním řádem. Týká se to například zvláštního režimu rezervy aktiv. Zaznělo zde, že se to týká tedy nařízení DORA, které je novým jednotným předpisem, který tuto roztříštěnou právní úpravu sjednocuje. Představuje standard, který musí každá finanční instituce, na níž se nařízení DORA vztahuje, dodržovat. Co se týče nařízení MiCA, nabízení kryptoaktiv veřejnosti není doposud v českém právním řádu speciálně regulováno. Obdobně i poskytování služeb související s kryptoaktivy je regulováno pouze okrajově. V návaznosti na obě nařízení je dále potřeba stanovit orgán dohledu, kterým bude s největší pravděpodobností, jak je obsaženo v zákoně, Česká národní banka. Kolegyně, kolegové, s ohledem na to, že navazující tisk 694 je přímo spjatý, jelikož je to prováděcí zákon, dovolil bych si navrhnout sloučení rozpravy.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Tak děkuji. A poprosím, jestli je tu někdo z legislativy - v tuhletu chvíli sloučení? (Předsedající se radí o dalším postupu.) Přivolám kolegy, protože o tom musíme hlasovat, o sloučení diskuse s následujícím bodem, a pak bychom přerušili tento bod a otevřeli bod další. Volám kolegy, gonguji.

 

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu na sloučení diskuse.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 42, bylo přihlášeno 119 poslanců, pro hlasovalo 102, proti nikdo. Návrh jsme schválili.

 

Přerušuji tedy projednávání bodu číslo 10 a otevírám bod

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:32.




Přihlásit/registrovat se do ISP