(14.20 hodin)
(pokračuje Fiala)

Dnes dopoledne se setkal hospodářský výbor, aby tuto věc projednal. Byl u toho pan ministr průmyslu a obchodu, samozřejmě poslanci hospodářského výboru. A jde o to, že my bychom potřebovali, nebo ČR, abych to správně zdůvodnil, by potřebovala, aby tento zákon byl schválen do konce letošního roku. Protože po schválení, teprve po schválení tohoto zákona může začít notifikace v Evropské komisi. To znamená takzvané povolování nových jaderných... postavení nových jaderných zdrojů v ČR Evropskou komisí. Já bych byl nerad, aby se zdržel celý ten harmonogram dostavby nových jaderných zdrojů, protože pak by to samozřejmě s českou energetikou do budoucna po roce 2035 nevypadalo dobře. A taky bych si přál, aby ta vina, pokud by se ten harmonogram zdržel, nebyla na nás, na Poslanecké sněmovně, ale byla evidentně na někom jiném.

To znamená, že pokud můžu doporučit, chci vás požádat o to, abychom jako dnes první bod zařadili toto jedno jediné hlasování, zkrácení lhůty pro projednání tohoto sněmovního tisku 966 o deset dnů. A děkuji vám všem za podporu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Takže jestli jsem tomu dobře rozuměl, pane poslanče, z grémia máme návrh jako první bod ten informace vlády o covidu. Ale tohleto je tedy návrh ještě dát to před ten covid. A to, co bylo z grémia, tak bude druhý bod. Chápu to dobře? (Ano.)

Nyní jako další vystoupí s přednostním právem za klub ČSSD paní poslankyně Kateřina Valachová a připraví se pan poslanec Jaroslav Faltýnek.

 

Poslankyně Kateřina Valachová: Vážený pane předsedající, za klub sociální demokracie navrhuji zařadit následující body: Číslo 11, jedná se o sněmovní tisk 986 a poslanecký návrh zákona novelizace občanského soudního řádu a dalších zákonů. Jedná se o chráněný účet, který předkládám za sociální demokracii já a za hnutí ANO společně Patrik Nacher. Dále bod číslo 35, sněmovní tisk 794, poslanecký návrh zákona o Hasičském záchranném sboru. Dále bod číslo 40, sněmovní tisk 575, o územních samosprávných celcích. Je to vládní návrh z dílny Ministerstva vnitra. A číslo 41, sněmovní tisk 576, o územních samosprávných celcích, zákony související. To vše na pátek 23. října po třetích čteních.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Ano. Tak jako další vystoupí pan poslanec Jaroslav Faltýnek za klub hnutí ANO a připraví se předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Hezké odpoledne, kolegyně, kolegové. Již jsem avizoval na grémiu, dovolte, abych navrhl následující změny pořadu schůze jménem našeho poslaneckého klubu. A to napevno zařadit body číslo 8, sněmovní tisk 552, o nouzových zásobách ropy, číslo 19, tisk 755, zákon o hnojivech, číslo 20, tisk 507, zákon o potravinách, a tisk 531, horní zákon, za bod číslo 6.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: A tam je to jaký bod ten 531, prosím vás?

 

Poslanec Jaroslav Faltýnek: To je bod číslo 13. (Předsedající: Třináct, 531. Ano.) Já to předám... (Předsedající: Jo, jo, super.)

A dále ty tisky, které z grémia byly zařazeny do pořadu schůze, projednávané ve stavu legislativní nouze, navrhuji zařadit na středu, to znamená zítra, 21. 10., po třetím čtení tisku 922, což je paušální daň. A sice v pořadí tisky 1048 - ošetřovné, 1053 - kultura, 1055 - kompenzační bonus, 1056 - odložení EET, 1057 - záruky ČMZRB, 1059 - investiční pobídky, 1060 - soudní řízení, 1061 - sociální podpora. Čili tyto tisky v legislativní nouzi na zítřek po třetím čtení tisku 922.

Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Děkuji. Takže nyní požádám o vystoupení pana předsedu klubu ODS Zbyňka Stanjuru a připraví se předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek. Prosím.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, my tady máme jinou představu o tom, co by měla dneska projednávat Poslanecká sněmovna. Já tedy nevím, jestli máme dneska projednávat zákon o hnojivech, když ministr je ze zdravotních důvodů omluven. Nebo zákon o potravinách. Opravdu je to to, co Česká republika potřebuje v těchto hodinách? Já si myslím, že jestli od nás dneska veřejnost něco očekává, tak že projednáme ty návrhy, které jsou ve stavu legislativní nouze, aby ta pomoc, kterou mnozí potřebují, přišla co nejrychleji. A v tomto duchu mi dovolte, abych přednesl náš návrh na změnu programu dnešního jednání Poslanecké sněmovny.

Respektuji dohodu z grémia. Uvidím, jak dopadne hlasování o návrhu, který přednesl Radim Fiala. Navrhuji, abychom po bodu Informace vlády o stávající situaci, zařadili pět bodů ve stavu legislativní nouze. To jsou ty ekonomické zákony, které tady máme ne od včerejška, ale už z minulého týdne. Ony ještě nemají body, ony mají teprve číslo tisků. Takže to jsou tisky 1048 - ošetřovné, 1053 - novela některých opatření v oblasti kulturních akcí, pak to jsou body 1055, 1056, 1057. To jsou body, na které veřejnost čeká, na které čekají ti, kteří v této chvíli nemohou podnikat či potřebují pomoc, protože se starají o děti, které jsou doma, protože jsou zavřené školy. Myslím si, že by bylo vhodné, kdybychom dneska projednali ve druhém čtení těchto pět tisků a případné pozměňovací návrhy, které bezesporu padnou, mohli do zítřka posoudit. Pak si myslím, že není žádný problém, myslím si, že to zvládneme, případně pokračovat ve druhých čteních tak, jak tady bylo navrženo.

K tomu návrhu, který přinesl pan předseda Faltýnek, navrhuji, aby se o každém z těch bodů hlasovalo zvlášť, protože mi přijde absurdní ty body ministra Tomana projednávat dneska, když máme před sebou zákony v legislativní nouzi. Je logické, že pan ministr zde být nemůže. Ale pak mi řekněte, co na těch zákonech tak spěchá, že jste ochotni to projednávat i bez přítomnosti ministra, a proč jsou ty body důležitější než zákony, které jsou navrženy ve stavu legislativní nouze. Já to beru na vědomí, ten návrh, ale musím rovnou říct, že pro to nemám žádné pochopení. Tady z toho čiší - nevím co, nějaký zájem. Ale určitě to není zájem společenský. Jestli dneska od nás veřejnost něco očekává, tak opravdu projednání, co nejrychlejší projednání těch zákonů ve stavu legislativní nouze. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já jenom jestli jsem si správně poznamenal, vy jste říkal pět, takže je to 1048, 1053, 55 (1055), 57 (1057) to jsem registroval. Ještě 56 (1056) je ten pátý? (Ano.) Super.

Další v pořadí je předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek a připraví se předseda, místopředseda Sněmovny Vojtěch Filip. Tak prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych chtěl požádat o pevné zařazení sněmovního tisku 603, a to na příští týden v úterý jako druhý pevně zařazený bod. Jedná se o návrh poslanecký paní poslankyně Válkové, Pastuchové, Dražilové, Golasowské. A jedná se o vydání zákona o poskytnutí jednorázové peněžité částky osobám sterilizovaným v rozporu s právem. Ten zákon zde leží už poměrně dlouhou dobu. A vzhledem k tomu, že jsou podepsáni poslanci napříč politickým spektrem, tak jsem přesvědčen, že bude shoda v projednávání, neočekávám, že by mělo být dlouhé. A tímto vás žádám o podporu k zařazení tohoto bodu.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Já se ještě jednou omlouvám, protože přes tu roušku je to trochu hůř slyšet. Jenom obsah toho zákona a číslo bodu máte?

 

Poslanec Jan Bartošek: Je to sněmovní tisk 603. (To mám.) Bod 206.

 

Místopředseda PSP Tomio Okamura: Bod 206. A ještě jenom úplně jednou ten zákon, o čem je, jenom ještě jedním slovem, co to znamená. (V sále je silný hluk.)

 

Poslanec Jan Bartošek: Je to návrh poslanců na vydání zákona o poskytnutí jednorázové peněžní částky osobám sterilizovaným v rozporu s právem. (Předsedající: Jo, ano, vím, vím, vím. Děkuji.) Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP