Středa 6. března 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

136.
Návrh poslanců Michaela Rataje, Jana Bauera, Miloše Nového, Olgy Richterové
a Antonína Tesaříka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb.,
o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 428/ - třetí čtení

Vnímám, že už místo u stolku zpravodajů za navrhovatele zaujímá pan poslanec Michael Rataj, a ještě bych požádala pana zpravodaje garančního výboru, poslance Patrika Nachera.

Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny. Garanční výbor se tímto návrhem zákona nezabýval, neboť tak rozhodla Poslanecká sněmovna ve druhém čtení.

Já se nyní táži pana zástupce navrhovatelů, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Nikoli, to bylo jednoznačné. Otevírám tedy rozpravu, do které zatím nemám přihlášené... (Hlásí se zpravodaj.) Dobře, pan zpravodaj, prosím, můžete vystoupit. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Dobré ráno, dámy a pánové, ono je to opravdu jednoduché. Víte, že já jsem to minule zrychlil, že jsem navrhl, aby se to nevrátilo gesčnímu výboru k projednání, protože nebyly žádné pozměňovací návrhy. Jenom shrnu, že jde o upřesnění zákona o ochraně spotřebitele tak, aby tam nedocházelo k dezinterpretacím. Já to neustále opakuji dokola: není to oprava chyby, tam žádná chyba nebyla, ale v tom právním formalismu - mně by to osobně nevadilo, ale my jsme na to narazili v podvýboru na ochranu spotřebitele, dívám se na právníky - prostě v rámci právního formalismu by tam mohl být výklad, který by v zásadě umožňoval interpretaci, podle které by u některých přestupků bylo znemožněno, aby je projednával někdo jiný než ČOI. To se tímhletím napravuje. Prošlo to celkem rychle, i my jsme to na podvýboru pro ochranu spotřebitele kvitovali. Koneckonců, tam se na to přišlo relativně náhodně. Jsem rád, že jsme to sem dali, že to sem dali koaliční poslanci, já bych se pod to podepsal.

Vlastně je před námi celkem jednoduché hlasování, protože tam není žádný pozměňovací návrh, takže budeme hlasovat jenom o této novele, jenom o tomto návrhu předkladatelů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Nevnímám skutečně už žádného přihlášeného do rozpravy, takže rozpravu končím.

Pro pořádek se táži, ale nepředpokládám zájem o závěrečná slova.

A nyní poprosím pana zpravodaje, aby nás seznámil s procedurou hlasování, takže chcete-li ještě shrnout, že můžeme přikročit k hlasování.

 

Poslanec Patrik Nacher: Paní místopředsedkyně, tam žádná procedura není. Budeme prostě hlasovat o tom návrhu. Jak jsem řekl, v žádné fázi toho projednání nebyl vznesen pozměňovací návrh, jak jsem předpokládal hned v prvním čtení, ani není důvod, ani žádná legislativně technická, takže můžeme hlasovat rovnou o tom návrhu. Takže nechte hlasovat rovnou o tom návrhu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Ještě přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Jelikož můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona, přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Michaela Rataje, Jana Bauera, Miloše Nového, Olgy Richterové a Antonína Tesaříka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 428, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování číslo 83 se účastnilo 153 hlasujících, pro 145, proti nula. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu zpravodaji i zástupci navrhovatelů.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Vždycky rád začínám den ve znamení shody.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a končím tímto projednávání tohoto bodu.

 

Přistoupíme k bodu dalšímu, dvacátému. Jedná se o

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:32.




Přihlásit/registrovat se do ISP