Úterý 19. března 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

1.
Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku

Nyní prosím, aby se slova ujal zástupce navrhovatelů, pan poslanec Jakub Michálek, který, bude-li souhlasit, se stane zároveň jeho zpravodajem. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, vážený pane místopředsedo, a s nadšením přijímám vaši nabídku stát se zpravodajem tohoto bodu a jsem připraven sledovat celé dnešní a zítřejší jednání, případně kdybych nemohl, tak poprosím některého ochotného kolegu o vystřídání.

Myslím, že ta úvodní slova už zazněla v rámci přípravy programu jednání v rámci přednostních práv. Já jsem chtěl na úvod uvést, že jsme včera rozeslali korektně i opozičním stranám pracovní draft usnesení, které bychom rádi projednali na této schůzi. Stojíme o diskusi, takže budeme ještě samozřejmě poslouchat pozorně věci, které zazní v rozpravě, a podle nich případně upravovat nebo dolaďovat ten pracovní návrh. Předpokládám, že v průběhu jednání bychom i kontaktovali zástupce opozice k nějaké finální dohodě nebo drobnému dolaďování toho pracovního návrhu. Tolik asi k úvodnímu slovu a nevidím důvod to dále protahovat a těším se na rozpravu k tomuto bodu.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně, pane poslanče. A já zahajuji všeobecnou rozpravu, do které se přihlásili tito poslanci: První s přednostním právem je přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček - nechce vystoupit s přednostním právem. Další přihlášený je pan poslanec Andrej Babiš - není přítomen. Další přihlášenou je paní předsedkyně Alena Schillerová - není přítomna. A dalším přihlášeným je pan poslanec Radim Fiala - není přítomen. Paní místopředsedkyně Richterová stahuje svoji přihlášku. Další je paní místopředsedkyně Dostálová, také. Tím jsme se vypořádali s přednostními právy. No vidíte, jak to jde, když se chce.

Přistoupíme tedy k řádně přihlášeným. První je přihlášen pan poslanec Richter (vysloveno "Richtr"). Pane poslanče, prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Richter: Já děkuji za slovo, pane předsedající. A zase si to neodpustím: Richter (vysloveno "Richter"). Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pardon, omlouvám se, pane poslanče Richtere.

 

Poslanec Jan Richter: Takže na úvod. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové... (Odmlka kvůli hluku.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, rozumím. Kolegyně, kolegové, prosím, abyste se ztišili, a kdo se nechce věnovat projevu pana poslance Richtera, aby opustil sál, případně jste se ztišili, ještě je tu ruch. Počkáme, pane poslanče, než se sál uklidní... Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Richter: Děkuji. Dovolte mi, abych zde vystoupil a pár slovy vnesl svůj pohled na mimořádnou schůzi, která byla dnes svolána pětikoalicí. Svůj příspěvek jsem si rozdělil na několik částí, kdy v první části musím uvést, že mně až zazvonilo dneska v uších, když se v prvních dvou větách prvních dvou vystupujících na dnešním plénu s přednostním právem ozvala větu typu: Mrzí...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, pane poslanče, rozumím. Hluk se znovu rozvířil v sále. Takže ještě jednou, kolegyně, kolegové, je otevřena všeobecná rozprava, prosím, nechme vystoupit pana poslance tak, aby měl dostatek prostoru pro to v klidu vystoupit. A kdo opravdu nechce se jednání zúčastnit, nechť prosím sál opustí. Prosím.

 

Poslanec Jan Richter: Tak ještě jednou zopakuji jenom tu část, která možná zapadla. Že v první části dnešních vystoupení s přednostním právem prvních dvou vystupujících mi v uších zazvonilo, když jsem vyslechl větu typu: Mrzí mě, že opozice nás neposlouchá, nejsou tady v sále, a tak dále.

Pamatujete si možná všichni, tedy si myslím, pokud posloucháte, jak říkáte, vystoupení opozičních poslanců ze svých kanceláří nebo v jiných částech Sněmovny, tak já jsem v minulých svých vystoupeních několikrát vyzýval vládu a koaliční poslance, aby poslouchali mimořádně načítané body opozice anebo předřazení bodů. A výsledek? Drtivá většina odešla a v sále naposledy zůstalo sedm koaličních poslanců ze 108 a jeden člen vlády.

Já bych poprosil pana ministra (Jurečku), jestli by mohl telefonovat někde jinde. Děkuji.

Tak vás prosím, když tady tou rétorikou vystoupíte hned na začátku vaší mimořádné svolané schůze, tak než nás začnete poučovat prosím, tak se zamyslete i sami nad sebou, jestli z vašeho pohledu je důstojné to, když my tady hovoříme k načítaným novým bodům jednání nebo k předřazení bodů a vy odcházíte. Co je ale zase zajímavé z tohoto celého poobědního bloku? Že když my jako opoziční poslanci tady vystupujeme, tak nás naši kolegové poslouchají a vás neposlouchali ani vaši koaliční partneři a ani kolegové jednotlivých koaličních klubů. Takže to bylo hodně zajímavé.

V další části se opět musím vrátit k vytvoření či nevytvoření vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, která se odehrála 21. prosince 2023. Zřízení komise je klíčovým krokem k podrobné analýze této tragédie, identifikaci jejích příčin a k zabezpečení efektivních preventivních opatření, aby se podobná událost neopakovala. Komise by měla shromáždit a vyhodnotit všechny dostupné informace o incidentu, včetně svědectví, materiálních důkazů a bezpečnostních protokolů. Cílem je nejen objasnit okolnosti střelby, ale také zhodnotit, zda byly v době incidentu dodrženy všechny bezpečnostní standardy... (U stolku zpravodajů mluví se zpravodajem poslanec Svoboda. Řečník vyčkává.) Děkuju, pane Svobodo, prostřednictvím pana předsedajícího. - Zda byly dodrženy všechny bezpečnostní standardy a protokoly a identifikovat případné nedostatky v systému, které vyžadují zlepšení. Je nezbytné, aby komise na základě svých zjištění formulovala doporučení pro zvýšení bezpečnosti na univerzitě a možná i na dalších vzdělávacích institucích. Tyto návrhy by poté měly zahrnovat případné změny v legislativě k vylepšení stávajících bezpečnostních protokolů, vzdělávací programy zaměřené na prevenci násilí a psychosociální podporu pro studenty i zaměstnance.

Je důležité zdůraznit, že tato iniciativa, a to už se také opakuji, neslouží k politizaci tragédie ani k dehonestaci práce policie, zdravotníků a celého integrovaného záchranného systému, i když nám s odstupem času přicházejí částečné zpovědi jednotlivých policistů, kteří na místě byli a spousta věcí se jim nelíbila jak před zákrokem, tak při samotném zákroku, a spousta otázek, respektive vyjádření některých policistů i po samotném zákroku. Ale toto by bylo opět zase důvodem, proč ta vyšetřovací komise má být zřízena, protože zase ta bílá místa, jak my říkáme, by mohla být ozřejmena a osvětlena.

Včera mi přišla e-mailová zpráva jednoho studenta, který v době střelby v blízkosti tragického místa byl. V e-mailu uvádí, že by rád podpořil snahu o ustanovení vyšetřovací komise ke střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy - a teď budu citovat část jeho e-mailu: "Připadá mi neuvěřitelné, pokud tomu vicepremiér a ministr vnitra a potažmo celá vládní koalice brání s odkazem na neukončené trestní řízení a vyšetřování GIBS Přeji si vyšetřovací komisi a domnívám se, že nás většina Poslanecké sněmovny v naší tragédii vystavuje další potupě, když tuto komisi odmítá. Tak to cítím," uvádí. Dále uvádí: "K otravě Bečvy byla rovněž ustanovena vyšetřovací komise a neumřel tam žádný člověk. Považuji dokonce za nehorázné, že koalice obstruuje Poslaneckou sněmovnu mimořádnou schůzí k pro mě podivnému, ale v zásadě absurdnímu e-mailu pana Babiše ohledně pana Lipavského, zatímco oproti tomu mrtvoly a zranění na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy jsou sice i pro koalici tragédií, ale ne natolik velkou, aby se jí skutečně byla ochotna zabývat." Konec citace studenta Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Ano, zde lze jenom souhlasit. A ve stínu mimořádné schůze, která byla koaliční a rétorická cvičení dnešního dne naprosto zásadní, proč se soustředit na vážné věci. Toto je pro současnou koalici cizí slovo. Síla 108 poslanců hlasujících jako ovce, i když sami s tím nejsou vnitřně ztotožněni, hovoří za vše. A nám se ovce předhazují, hnutí jednoho muže, demagogická prohlášení o poslušnosti a tak bych mohl pokračovat. Bezpečnostním rizikem nejsou vámi udávané důvody, ale bezpečnostním rizikem jsou vaše rozhodnutí, anebo naopak nerozhodnutí. Bezprostřední nebezpečí osamělých střelců můžou být na denním pořádku a vy se k tomu stavíte, jako by se nic nestalo, a čekáte na něco, co nepřichází.

Závěrem mi dovolte, abych měl jedno přání. Pokud chcete, a jak tvrdíte, že máte zájem být konstruktivní, komunikující s opozicí, tak se k nám chovejte alespoň tak, jako jsme se chovali my k vám v minulém období. Nic jsme neválcovali, nechali vás obstruovat, brát si nekonečné přestávky a hledali dohodu na důležitých věcech napříč celým parlamentem. Jednou se vám to může vrátit. A věřte, to bych vám nepřál. (Potlesk z poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, na vaše vystoupení s faktickou poznámkou chce reagovat paní poslankyně Peštová, připraví se pan poslanec Lang. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla navázat na svého předřečníka. Myslím si, že to, co tady řekl, je docela závažné téma. Já jsem, jak říkáte vy, vždycky s takovým tím úsměvem poslouchala vaše vystoupení. Ne zde v sále, protože my jsme vám ta témata dali na ty naše stoly. Poslouchala jsem vystoupení i pana ministra vnitra, a nejenom jeho, prostě všech jeho předřečníků, kteří tady vystupovali s tím přednostním právem, aby si vychutnali tu svoji dobu, protože my jsme na ně nemohli reagovat. Sedět tady a poslouchat je, ty jejich chvalozpěvy, pro nás už bylo ponižující, protože sedět tady v lavicích a nemoci reagovat na nikoho z nich, tak to je smutné.

Teď jsem očekávala, že tady za námi budou ti ministři, kteří nás tady dehonestovali, dehonestovali našeho předsedu Andreje Babiše, a není tady ani jeden z těch, co mluvili. Ano, rozumím, je tady ministr práce a sociálních věcí, ale nebyl jste to jenom vy, kdo tady měl ten plamenný projev. Není tady ani jeden z toho zbytku, co ten projev měli. Kromě tedy pana poslance Michálka, prostřednictvím pana předsedajícího. Ten tady sedí jako zpravodaj a má to za trest. Takže bych docela byla ráda, když tedy jste nás tady neustále napadali, že místo toho tady máte ty ošklivé obrázky, kdybyste se vrátili do sálu a diskutovali s námi. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou bude pokračovat pan poslanec Lang. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji, pane předsedající. Já bych také navázal na kolegu Richtera, aby to bylo smysluplné. Jsem člen bezpečnostního výboru a jsem rád, že se ta schůze otevřela po těch přednostních hlasech. Jsem devatenáctý přihlášený do diskuse. Jestliže se ta schůze jmenuje "bezpečnostní hrozby pro Českou republiku", tak vy jste to trošku zmírnili, protože, vážení spoluobčané, samozřejmě tato schůze byla původně otevřena na základě toho e-mailu, toho uniklého soukromého e-mailu našeho pana předsedy. Potom vlastně my jsme se už do toho začali obouvat, tak jste najednou zjistili, že je to tak trapný, tak prostě o ničem, že jste to nazvali bezpečnostní hrozby pro celou Českou republiku, a pomocí nějakého pseudousnesení, které tady někteří Piráti s přednostními hlasy už načetli, tak se budete snažit prostě nás vmanipulovat do něčeho, kdy my vlastně ve své podstatě už souhlasíme.

My jsme souhlasili s přijímáním uprchlíků z Ukrajiny. Jasně jsme se vyjádřili, že je pro nás samozřejmě útok Ruské federace na Ukrajinu nebezpečím. Nikdo to nezpochybňuje, všechny lex Ukrajina jsme vám schválili také. Máme několik usnesení v tomto volebním období, která už zavazovala tuto Poslaneckou sněmovnu a vládu, aby jednaly o nějakém míru, příměří, vyřešení té situace a podobně. Tato usnesení nejsou naplňována a vy jste tady najednou, když jste zjistili, že je to fakt šílený, co jste si vymysleli, ten jeden e-mail, tak se to najednou snažíte na toto shodit.

Takže my se budeme tady k tomu neustále vracet. Místo abychom tady otevřeli tehdejší schůzi k té tragédii na filozofické fakultě, což určitě může být bezpečnostním rizikem pro Českou republiku, proto jsme chtěli taky zřídit tu vyšetřovací komisi. Tam kdyby na to byla svolána schůze a otevřela se ta rozprava, mohli jsme se bavit o bezpečnosti, protože měkké cíle jsou samozřejmě bezpečnostním rizikem a bylo to trošičku opomíjeno. Chtěli bychom to prostě všichni zlepšit, aby se to nemohlo opakovat. Tak na to schůzi neotevřete, ale na soukromý mail, kdy vlastně nikdo ve veřejném prostoru nic takového neřekl, tak vy tady najdete tu sílu a schůzi otevřete. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí paní poslankyně Válková s faktickou poznámkou, připraví se paní místopředsedkyně Richterová. Paní poslankyně, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, pane místopředsedo. Milé kolegyně, milí kolegové, já bych se ráda vrátila k tomu, co tady řekl pan poslanec Richter. Čili zcela konkrétně, tady šlo o zřízení vyšetřovací komise. On řekl jednu důležitou větu, která myslím v tom původním rozhovoru tady v plénu minimálně zapadla, rozhodně ji ráda zopakuji: že riziko těch osamělých střelců právě díky tomu, co se stalo na filozofické fakultě, zůstává, ba si myslím, že se i svým způsobem zvyšuje. Jsem přesvědčena o tom, že kdybychom toto - a to opravdu patří pod bezpečnostní hrozby pro Českou republiku - otevřeli, tak to neznamená, že vyšetřovací komise by musela dojít k nějakému jednoznačnému závěru, kdo za to může, ale rozhodně z hlediska preventivního bychom odhalili řadu souvislostí, na které ani nemůžou být orgány činné v trestním řízení soustředěny.

Čili zvažme ještě jednou, jestli právě v rámci komplexního přístupu a prevence podobných excesů bychom tu vyšetřovací komisi bez ohledu na to, z jakého jsme politického spektra, neměli zřídit, abychom posílili prevenci opakování podobných útoků. Myslím si, že je to připomínka nejenom správná na správném místě a ve správnou dobu, ale že to otevírá i možnost, abychom šli opravdu nadstranicky na to, co Česká republika v rámci odvrácení bezpečnostních hrozeb potřebuje. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí paní místopředsedkyně Richterová, připraví se pan poslanec Lochman.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Srdečně děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já jsem, jak vnímáte, počkala, protože bych ráda, aby ta diskuse mohla běžet, ale současně bych ráda, aby běžela férově. Protože tady zaznělo, na to chci zareagovat v té faktické poznámce, od paní poslankyně Peštové, že tady někdo dehonestoval Andreje Babiše. Můžeme se bavit o slovíčkách, co přesně znamená dehonestovat, ale já jsem slyšela fakta. Takže prosím, paní poslankyně, mě by zajímalo, co z toho vám nepřipadalo jako pravdivý fakt. Protože já jenom zdůrazním - bezpečnost je jenom jedna.

Myslím, že všichni, jak jsme tady, se shodneme na tom, že nám na bezpečnosti záleží, a bezpečnost naší země v současné chvíli velmi úzce souvisí s tím, jak se bude vyvíjet situace na Ukrajině. Tam vpadl Putin. On je ten, který tu válku rozpoutal, ale současně on je ten, kdo ji může zastavit. Nebo se nám podaří natolik podporovat tuto zemi, aby se ubránila a Putinův režim vyhnala z okupovaných území.

A teď k té faktické poznámce. Proč je bezpečnostní hrozba pro naši zemi to, co říká nebo dělá v některých krocích Andrej Babiš? Protože on se tváří, jako kdyby česká pomoc Ukrajině byla špatná. Doslova třeba zde na schůzi řekl, že jiné vlády hájí národní zájmy, zatímco tato je takzvaně - to řekl Andrej Babiš - proukrajinská. Úplně pominul, že je v našem životním zájmu, aby se Rusko nedostalo blíže k našim hranicím, aby prostě neroztáhlo svá chapadla dál, blíž k nám. To by nás bezprostředně ohrožovalo. Právě z tohoto důvodu je bezpečnostní hrozbou zpochybňovat tu pomoc a tvářit se - to jsou věci, které už tady řekli právě v těch projevech mnozí - že ty činy, které konáme, nejsou v našem zájmu. Jsou v našem zájmu. A o to jde!

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí pan poslanec Lochman s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Lang. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jsem rád, že jsme se konečně dostali všichni ke slovu. Já jsem zde poslouchal projevy jednotlivců, bohužel tu nebyli jiní. Nicméně jsem tady nyní zaslechl, prostřednictvím pana předsedajícího, od pana Langa - budu citovat, nebo alespoň tak jak jsem to slyšel - že tu řešíme nějaký soukromý e-mail, že je to úplně trapný, že je to o ničem a že je to šílený.

No, já v jedné věci s vámi musím souhlasit. Je to šílený. Je to šílený, že jste si na to evidentně zvykli. Asi takovéhle e- maily dostáváte normálně, jak vaši kolegové, a vy z ANO říkáte náš šéf, tak asi od šéfa to dostáváte normálně, takovéhle e-maily, tak jste si na to zvykli. Odmítám přistupovat na to, aby tu někdo vytvářel kompro na ministry, aby do toho tahal nezletilé děti, aby poslanec, který tady je volen jako vy, říkal, že to je trapný. No trapný to je! Není to jenom trapný, je to smutný. Je to hnus!

A to, že vy na to přistupujete, a to, že to obhajujete, to je pro mě tedy překvapení. Já se vlastně divím, že to zvládáte. Já bych na to obhajovat to, že někdo zatahuje děti, nezletilé děti do politického boje, neměl žaludek. Musím vás opravdu obdivovat, že na to žaludek máte. Já bych ho neměl.

A co se týká toho jednotlivého obsahu, tak samozřejmě že to příjemné není. Mně to není příjemné, že tu diskutujeme o bezpečnostní hrozbě. Ale když tu někdo, a je to velmi často váš šéf, jak vy říkáte v kuloárech, útočí na Armádu České republiky, na náčelníka Armády České republiky, tak se pak nemůžeme divit, že důvěra v armádu v měřeních a v průzkumech klesá. Protože když na ni budete útočit, tak ta armáda, která má chránit nás všechny, občany České republiky, na to bude doplácet.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, pane poslanče. Děkuji. A nyní vystoupí pan poslanec Lang s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Chtěl bych zareagovat na svého předřečníka a na paní místopředsedkyni Sněmovny. Prosím vás, já jsem člen bezpečnostního výboru. Znova to tady budu opakovat několikrát. Minulý týden ve čtvrtek jsme měli bezpečnostní výbor, na tom jsou zástupci všech - celé bezpečnostní komunity: ředitel Bezpečnostní informační služby, Úřad zahraničních služeb a informací, další subjekty, Vojenské obranné zpravodajství. Já jsem tam konkrétně vznesl dotaz, který nebyl v nějakém režimu, zda Andrej Babiš je ve smyslu toho, co to je bezpečnostní ohrožení České republiky, je nějaký podnět, který byl dán na vládu, konkrétně panu ministrovi zahraničí Lipavskému, který vlastně před těmi 14 dny nastartoval všechno to, co nyní tady probíráme, musíme toho být svědky, kdy on řekl, on si to nevymyslel, on přímo řekl, že Andrej Babiš je přímým bezpečnostním ohrožením České republiky ve smyslu toho, jak je to vnímáno v té bezpečnostní komunitě. Prosím vás, zástupci všech těchto služeb mi tam řekli, že nic takového neexistuje. Prostě není Andrej Babiš bezpečnostním ohrožením České republiky, tak jak vy se nám to tady snažíte podsunout. To, že máme určité jiné názory, jak se ta válka vyvíjí, že máme názory, že by se mělo začít pravděpodobně jednat o míru, aby tam neumírali lidé... A vy nám tady najednou prostě začínáte zase podsouvat nějaký narativ nějakých proruských sil a podobných věcí. Prosím vás, takto to vůbec není. Andrej Babiš ve smyslu bezpečnostní komunity není bezpečnostním ohrožením České republiky.

Není to žádný můj šéf, je to náš předseda našeho hnutí. Já nevím, kde vy to berete, takovéhle... Asi máte nějaké informace, jak my se tam bavíme? To mě fascinuje konkrétně u vás, pane předsedo z hnutí STAN. A vy už nevíte kudy kam, tak tam strkáte ty děti, vy dedukujete z nějakého vnitřního mailu prostě něco, co tam není! Vždyť to tam není. Tak mi to dokažte, že Andrej Babiš je bezpečnostní ohrožení České republiky ve smyslu, co to je bezpečnost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za dodržení času. A nyní vystoupí paní poslankyně Peštová s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Foldyna. Než paní poslankyně dorazí, načtu dvě omluvy. Omlouvá se pan ministr Dvořák ze zdravotních důvodů od 19.30. Pardon, to byl pan Dvořák Jaroslav, pardon, pan poslanec Dvořák Jaroslav. A pan ministr Dvořák se omlouvá od 18.30 z důvodu zahraniční cesty.

Tak paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuju za slovo, pane předsedající. Já bych chtěla zareagovat na pana poslance Lochmana. Vy tady říkáte něco o dětech a o zneužívání těchto dětí do nějakých politických kampaní. A že jste to neříkali, když zneužívali syna Andreje Babiše? Když se všichni s ním fotili, všichni mu plácali po zádech a věděli, že tento člověk to má zdravotně, je velice na tom špatně. A to vám bylo úplně jedno. Ale úplně jedno! Bylo vám úplně jedno, že tohohletoho člověka, který má psychické problémy, zatáhli do nějaké volební kampaně a po této volební kampani, přesně tak jak jsme všichni predikovali, že od něj dáte ruce pryč, tak se stalo. Jo? Takže vy tady na jednu stranu obhajujete něco a na druhou stranu se chováte úplně jinak. Takže když měřit, tak měřit všem stejně.

Jestli jste si ten e-mail přečetl, jako já jsem to udělala skoro třicetkrát, já jsem tam hledala vlastně ten váš tón, ten tón, co ten e-mail má říct. Ten tón! Ten tón. Přečtěte si ten tón. Já jsem tam nic nečetla. Já jsem tam viděla: má děti - otazník, jazyky - otazník.

Nebudu opakovat to, co tady říkal můj ctěný předřečník, můj kolega. Bezpečnostní složky jasně řekly, že tam nic neidentifikovaly. Nic! Vy jste tady začali vařit něco. Ale vy v tom pokračujete jako. Prostě já chápu, že jste se asi vystrašili z nějakých procent, ono to asi nebude 40, ale prostě vy jste se vystrašili, a teď najednou tady něco vaříte. Proč to děláte? Je to zbytečné.

Když už jsme u toho, váš pan kolega Kolář vystoupil do televize a byl mnohem sprostější, když už to tak řeknu. Jo? A to vám nevadilo? Ne, to vám nevadilo. (Předsedající: Čas, paní poslankyně.) Já se přihlásím. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Určitě. Děkuju. Pan poslanec Foldyna. Vaše dvě minuty. Připraví se paní poslankyně Pastuchová. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, o čem to tady vlastně jednáme? Od Babiše k Putinovi! Slyšeli jste ty úvody a ty silné řeči.

Já si tedy jenom dovolím shrnout to, o co v dnešní této schůzi, kterou svolala vládní koalice, o co vlastně jde. První je jeden důvod, jestli člověk v soukromé korespondenci, to byl ten Andrej Babiš, píše v soukromé korespondenci svůj soukromý názor. O někom tady napsal, že je zmrd. No já nevím, jestli to vystihl správně. Možná to mohlo být i jinak. Na druhou stranu, dámy a pánové, vy nás chcete zatáhnout do cizí války! A vy nejste tím bezpečnostním rizikem pro naše ženy a děti? No vy jste horší! Mnohem horší! Na co si to tady hrajete?

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane poslanče, jenom vás příště poprosím, abyste dodržoval nějakou důstojnost jednání a nechal si vulgarity třeba do e-mailu. Děkuju pěkně. (Pobavení v sále.)

Paní poslankyně Pastuchová a její faktická poznámka.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Tak já vždycky musím zareagovat na paní místopředsedkyni Richterovou, vaším prostřednictvím, protože mě její vystoupení fakt baví. Piráti, kteří si tady dělali rešerše na každého veřejně... Teď jsem se dočetla a dočetlo se to celé naše hnutí, jak Richard Brabec je snad propírán ve všech médiích, na všech sítích. To vám nevadilo si dělat tyhle rešerše na všechny? Máte to všude uvedené.

A já chci od vás přesně slyšet, paní místopředsedkyně, vaším prostřednictvím, přesně, a ukažte mi na papíře, kde máte doloženo, že Andrej Babiš je bezpečnostním rizikem České republiky. Tohle říct veřejně do médií váš ministr, veřejně do médií, tak přece musíte mít nějaký podklad, který tomu dává tu pravou minci, kterou tam řekl. A pokud to nemáte, tak tohle všechno je tak strašné divadlo, co tady předvádíte. Já vás opravdu vyzývám, paní místopředsedkyně, vy jste to zopakovala, váš kolega Lipavský, pan ministr, řekl veřejně, že Andrej Babiš je bezpečnostním rizikem pro Českou republiku. Tak když to řekl, tak pro to musí mít nějaký právní důkaz. A pokud vy to opakujete, tak mi ho ukažte vy. Děkuju. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Růžička, připraví se paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, pane předsedající. Já bych ke kolegovi Lochmanovi. Já vám řeknu něco z minulého volebního období. Víte, proč je náčelník Generálního štábu Karel Řehka náčelníkem Generálního štábu? No protože minulé volební období mu zachránil zadek nějaký pan premiér Babiš. A víte proč? Protože minulé volební období byl pan generál Řehka v mnohonárodnostních silách v Polsku na tři roky, pak se měl vracet, a heleďte, on neměl na Generálním štábu místo. Neměl místo. Tak současná paní ministryně začala běhat v našem poslaneckém klubu a začala říkat, prosím vás, vezměte toho Charlieho na NÚKIB, on se přihlásí do výběrového řízení. A my jsme byli tak dobří, že současnou paní ministryni jsme dali do výběrové komise jako opozičního poslance. A hele, pan generál Řehka se stal ředitelem NÚKIBu. Jo? Odešel do civilu. A pak se nějakým záhadným systémem dostal do funkce náčelníka Generálního štábu. Takže nebýt Andreje Babiše, tak pan generál Řehka v současné době je možná někde tamhle v civilu a v armádě určitě není. Takže byste mu měl poděkovat.

A to, že pan generál Řehka za měsíc řekne toho tolik co předchozí náčelník Generálního štábu třeba za rok, to je taky pravda. A to, že když pan generál Řehka něco řekne a paní ministryně to za tři dny dementuje, no tak to je také špatně, protože to, co řekne náčelník Generálního štábu, by mělo stoprocentně platit, a ne aby se v rámci Ministerstva obrany v takovéto situaci, jak vy říkáte, že ta situace je závažná, tak dementovat jeden druhého, tam je to bezpečnostní riziko, pane poslanče. Tam to je.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. A nyní vystoupí paní místopředsedkyně Richterová, připraví se pan poslanec Letocha k faktickým poznámkám. Paní místopředsedkyně, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To téma, o kterém se bavíme, je velice závažné, je velice důležité a současně je tady vidět, že například paní poslankyně Peštová si jenom vybírá slovíčka, která se jí hodí, aby dmýchala určité nálady, ale už je nedokládá. Řekla, že jsme dehonestovali Andreje Babiše. Ptala jsem se čím a to už jsem se nedozvěděla. Protože já se domnívám, že to, co tady bylo předneseno v těch zhruba čtyřech hodinách, kdy tady vystupovala řada řečníků, byla prostě čistá fakta, popřípadě upozornění na věci, které se dají ověřit.

Stejně tak se mě teď ptala paní poslankyně Pastuchová. A zase, já chápu, že je to prostě nepříjemné pro členy a členky hnutí ANO, že se tady probírá, že jejich šéf Andrej Babiš je bezpečnostní hrozba, nicméně co je podstatné, ta konkrétní fakta, jak Andrej Babiš odpověděl na otázku, zda by Česko mělo splnit své závazky a například v případě napadení Polska zda by mělo poslat do této země své vojáky, tak řekl - odcituji to přesně - ne, určitě ne, myslím si, že je potřeba mluvit o míru. Takže odmítl pomoc spojenci, kapitulace dopředu. Nebo jaký signál spojencům v NATO? To je hrozně důležité. (Projevy nesouhlasu, hluk v levé části sálu.) Prosím, nerušte mě. (Zleva hlasy mimo mikrofon.) Je hrozně důležité ukazovat, že tato rétorika vlastně nahrává agresorovi a tato rétorika podrývá naše postavení mezi spojenci, čili podrývá naši bezpečnost dlouhodobě. A to je obrovské bezpečnostní riziko, protože naše bezpečnost se opírá právě o členství v NATO, společně jsme byli na konferenci oslavující 25 let a my to... (Předsedající: Čas, paní místopředsedkyně.) nechceme podrývat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Letocha a připraví se pan poslanec Mašek. Prosím.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo, pane předsedající. Dobrý večer, milé kolegyně, milí kolegové. Já bych možná přece jenom chtěl, ještě než zareaguju na to, co jsem původně chtěl, zmínit, že když tady hovořil pan poslanec Richter, tak tady málem nesměl spadnout špendlík, aby mohl pokračovat. A když tady kolegyně, místopředsedkyně Richterová, v podstatě má svůj proslov, tak tady opravdu to nevypadá tak, že byste se chovali stejně. Tak to chci jenom podotknout na první dobrou.

Dále bych chtěl zareagovat na kolegu Langa, protože jsme společně ve výboru pro bezpečnost. A chtěl bych říct, že to, co jste zmínil tady, není úplně až tak pravda. V podstatě je pravda, že jste se zeptal na výboru pro bezpečnost na tuhletu otázku, zdaleka ne všichni ředitelé bezpečnostních složek vám na to odpověděli. A jedna z těch odpovědí byla také taková, že se nebude vyjadřovat k politickým otázkám, a dva, pokud vím, se zmínili, že takové zadání nedostali. Tím nechci říct nebo naznačit, že by se tím jiné složky nějakým způsobem zabývaly, na druhou stranu to ale nemůžete říct ani vy, opak tady k tomuhle. Takže to bych chtěl říct.

Myslím si, že ta debata se povede poměrně dlouho, s největší pravděpodobností i zítra, budeme recyklovat argumenty, které tady padaly v prvních 40 minutách, které máme tady úspěšně za sebou, a těším se na to. Já jsem chtěl teď zareagovat primárně na pana Langa, protože jsem také členem výboru pro bezpečnost. A těším se a jsem připraven na další reakce.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Lochman. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, nejprve k panu poslanci Lochmanovi, vaším prostřednictvím. Skutečně soukromý e-mail a jeho zneužití tady trapné a je o ničem, v tom s vámi souhlasím. Skutečně soukromý e-mail, který je mezi odesílatelem a adresátem - adresátem měl být asistent, který měl něco připravit, necháváme si to zadávat všichni, tu práci, někteří si to připravujeme sami nicméně považuju to za zcela normální a legitimní. K čemu se nehlásím, je to ne oslovení, ale označení pana Lipavského, to bych nepoužil. Ale na tohleto tady svolat schůzi mně přijde opravdu neuvěřitelné.

Ke kolegyni Richterové bych chtěl připomenout usnesení z 29. března 2022, tedy měsíc po invazi, a tady ze 148 přítomných 138 hlasovalo pro to usnesení a byla to výzva naší Sněmovny, nás zákonodárců, směrem k vládě, aby se pokusila diplomatickými kroky ukončit ten konflikt. To jsme byli ještě na jedné notě a všichni jsme slovo "mír" vnímali nějakým jiným způsobem.

K těm ředitelům bezpečnostních sborů a panu kolegovi Letochovi. Každý jsme to na té schůzi mohli vnímat nějak jinak. Já tady nemůžu nic citovat, protože to bylo v režimu, nicméně to, co tady řekl můj ctěný kolega Lang, je pravda, nikdo se k tomu nehlásil. A právě ředitelé složek bezpečnostních služeb jsou k tomu, aby konzultovali ministry a radili jim u takovýchto vážných věcí, a zjevně to pan Lipavský neudělal. No a protože mi to končí (Předsedající: Čas, pane poslanče.), tak já se přihlásím ještě jednou. (K předsedajícímu:) Ano, děkuji, zaregistroval jsem.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Lochman nyní vystoupí, připraví se pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Mně to přijde opravdu smutně úsměvné. Teď by vlastně stačilo říct hele, to se fakt nepovedlo, to byl přešlap. Takhle častovat ministra, shánět si na někoho složku, to bylo přešlap. Je to takhle jednoduchý. Nic víc. Normálně chlapi na vesnici by to udělali, řekli hele, ty jo, tohle se mi nepovedlo, to bylo fakt blbý. Dokonce i vy jako poslanci byste mohli říct hele, šéfovi se to nepovedlo - jak někdy říkáte takhle v kuloáru, tak prostě se to nepovedlo. (K poslanci Nacherovi:) Žádný dvojí metr, Patriku, to nemusel být, prostřednictvím předsedajícího. Stačilo prostě říct: ono se to nepovedlo, tohle bylo moc, to bylo přes čáru. Někdy stačí se omluvit.

No bohužel ne. A to není kvůli jednomu e-mailu, už jsme se tady o tom bavili. Je to přece o tom, že jestli někdo dlouhodobě útočí na armádu, jak už jsem tu zmiňoval, a jestli si to nepamatujete, tak já vám můžu některé výroky připomenout. Jednou je to útok na náčelníka Generálního štábu, že je šílený, příště ať se má schovat do bunkru, a takových bych vám tady mohl povídat, mám jich tady celou řadu, těch citátů. A v případě, že se útočí na armádu, v případě, že chcete mír... A on Chamberlain taky chtěl mír tenkrát, pro dnešní dobu tomu říkal. A jak ten mnichovský mír dopadl? Československo nebylo přizváno. A ten mnichovský mír, když tu váš pan předseda říkal, že chce zařadit na program bod Proč Fiala nejedná o mírové konferenci v Praze? Tak to by vypadalo jak? My bychom pozvali Putina, teď nechce Ukrajinu u stolu, a měli bychom tady další Mnichov. Tak si to představujete? Tak když se budeme bavit o tom míru, jasně, všichni ho chceme, já doufám, že ho všichni chceme. Teď je jenom otázka, jaký bude. A jestli ten váš mír dopadne jako ten, který dopadl v 38., kdy to pomohlo - na půlrok? Na rok? A pak stejně naši předci museli bojovat. Tak to si rozmyslete. Jaký mír chcete? Jediný mír, který funguje na Rusko, je, aby bylo poraženo. (Předsedající: Čas, pane poslanče.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vystoupí pan poslanec Nacher. (Ruch v sále.) Pane poslanče, prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. No já jsem pak přihlášen, tak já to panu Lochmanovi vysvětlím, protože budu mít takový projev možná trochu delší, ale teď v rychlosti, protože já jsem to nemohl vydržet, tak jsem musel to tlačítko zmáčknout.

To je fakt opravdu neuvěřitelné! Já si myslím, že tahle schůze nejvíc ukazuje o vás - jak jste to svolali, jak vystupujete, jak jste neotevřeli tu debatu, až po svých přednostních právech, takže vlastně chcete vést jenom monolog. Berete si monolog. Proto my jsme odešli. Tady si řeknete ty své projevy, pak jdete pryč, protože vy se bojíte těch faktických poznámek, abychom se vás doptávali na ty projevy. (K ministru Jurečkovi:) Pane ministře, takhle na mě neukazujte. Já jsem byl s vaším ministrem v nedělní Partii a říkal jsem, nebuďte zbabělci, otevřete to po prvním projevu třeba ministra zahraničí. Tomu bych rozuměl. Tak jste to mohli otevřít. Vy jste to neotevřeli, tady jste si řekli ty svoje projevy bez jakékoliv reakce a teď se hrozně jakoby divíte. Tak to je první poznámka. A ukazuje to o vás, ne o nás. O vás. Vy jste zbabělci. To je tečka.

A druhá věc, pokud jde o tu popularitu armády, to, co říkal pan Lochman, to je vaše zodpovědnost. Vy jste vláda, máte tady stoosmičku, máte většinu tady, v Senátu, máte na své straně prezidenta republiky, a vy i přes tohle všechno jste schopni svoji neschopnost svést, že za to může opozice. Že armádě klesají preference, za to může opozice. Takže kdyby jí klesaly v předchozím volebním období, tak za to může vláda Andreje Babiše, že ano? Ano je jasné, to jste říkali pořád u všeho. Když jsme v opozici, tak za to můžeme my jako opozice. Vy vlastně nemůžete za nic. Vy tady sice všechno řídíte a ovládáte, ale nemůžete za nic. Odpovědnost nulová. Dneska půlka těch projevů, které jsem poslouchal velmi důkladně, byly projevy opozičních politiků, ne vládních. Takže to je vaše vizitka. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) Doufám, že vám to lidé spočítají. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní poslankyně Peštová vystoupí s faktickou poznámkou, připraví se pan poslanec Brabec.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Koukám, že už mi ubíhá čas, a ještě jsem ani nestačila mluvit.

Chtěla bych k paní místopředsedkyni Richterové, prostřednictvím vás. Když jsem tady říkala o té dehonestaci, tak to jsou ty estébácké metody, ne?, které se tady neustále zmiňovaly. Když už jsme u nějakých estébáckých metod, tak se podívejte, koho jste si demokraticky zvolili na Hrad. Je to rozvědčík s manželkou politručkou. On byl v nějaké vojenské rozvědce a teď prostě budeme to vymlčovat všichni, ne? Prostě najednou to se nestalo, tak to nebylo, on se hrdě hlásil k tomu leninské... (Poznámky zleva.) Prosím? Já už jsem se lekla, že něco říkám špatně. Takže k tomu on se potom přiznal. Takže jako byl to paradox, že se přiznal až po těch volbách. Před volbami to všichni vymlčeli.

Mě spíš zarazila jedna věc. Viděli jste, že tady člen ODS, pan Vondra, vystoupil v televizi Prima a ve 12 hodin dopoledne v neděli řekl, že pan Jandejsek je kolaborant, na základě nějakého pamfletu, který tam držel. Říkal: rusky neumím, nevím, co tam je, ale vyplývá z toho, že je kolaborant. (Hovoří hlasitě, rozčileně.) Že jste nesvolali nějakou mimořádnou schůzi k tomu! Jak si může někdo dovolit v neděli ve 12 hodin říct o někom, že je kolaborant? Co to je, tohleto? Co to je za metody? A vy tady někoho budete mistrovat a školit? To je to, co vám já vyčítám! Když chcete měřit, tak měřte každýmu stejně! (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. A nyní vstoupí pan poslanec Brabec. Připraví se pan poslanec Major. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, kolegyně, kolegové, já bych se chtěl zeptat úplně vážně, vaším prostřednictvím, pane předsedající, pana kolegy Lochmana, jestli těm nesmyslům opravdu věří, které tady říká, jestli je to ze srdce. A vlastně ani nevím, co je horší. Jestli tomu věří, protože to potom by byl vhled do duše poměrně zásadní, anebo jestli to tady říká, protože zjistil stejně jako celá řada jeho kolegů z pětikoalice, že jediné, co vám funguje, je Antibabiš. (Potlesk poslanců ANO.) Protože prostě to takhle je. Vy jste zjistili, že přes nějakou snahu, kdy ovšem čím víc se snažíte, tím méně to český občan vlastně oceňuje, což se tedy českému občanovi vůbec nedivím, protože je to opravdu hrůza, hrůza, děs, děs, činnost vlády, tak vlastně jste najeli zpátky a využili jste první příležitost.

Ale já bych se chtěl zastavit u těch dětí, protože to je pro všechny z nás samozřejmě téma. Přece nemůžete myslet vážně, pane poslanče, prostřednictvím pana předsedajícího, že opravdu, a já si myslím, že i někteří novináři už to pochopili, že to je zástupný důvod, že to je hloupý důvod a že to tu schůzi vůbec neunese, tenhle důvod, myslet si, že opravdu ten dotaz na to dítě byl jakýmkoliv způsobem směřován k nějaké represi, nebo já nevím čemu, k pronásledování nebo zjišťování. Tady snad už každý ví z republiky, tu moji složku, tu už četl každý tedy zjevně, kterou udělali Piráti. A já se ptám, je to rešerše, nebo složka? Protože pokud je to rešerše, tak všechno ostatní tedy opravdu je rešerše, ano? Protože to je složka jak vyšitá! Tam je, kolik mám dětí, jakými jazyky hovořím, kde bydlím, jestli bydlím střídavě. Tam už schází akorát to, o kolik jsem přibral na Ministerstvu životního prostředí - a nebylo to málo. A to musím říct ano, to vám tam uznávám.

Takže já se ještě přihlásím, ale tohle je pro mě neuvěřitelné, co vlastně vy dovedete vykonstruovat z úplného nesmyslu! Děkuju. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Major, připraví se pan poslanec Kubíček.

 

Poslanec Martin Major: Mně to nedá. Já se musím vrátit k tomu čtvrtečnímu zasedání bezpečnostního výboru a prosím, abychom se neschovávali za jednání tohoto výboru, a nezneužívejme zpravodajské služby. Já jsem na tom bezpečnostním výboru byl také a neprozradím nic tajného, přestože to jednání bylo v režimu, protože už to stejně prozradil pan poslanec Lang, co jsme tam probírali. Na jeho dotaz, zdali je pan poslanec Andrej Babiš bezpečnostním rizikem, nebo není bezpečnostním rizikem, bylo odpovězeno ředitelem BIS, že to nebude komentovat, a ředitelé druhých bezpečnostních služeb - Úřadu pro zahraniční styky a informace a Vojenského zpravodajství - řekli, že to nepatří do jejich působnosti. Takže na váš dotaz bylo zodpovězeno jedním, že to nehodlá komentovat, a Vojenským zpravodajstvím a Úřadem pro zahraniční styky a informace, že to nespadá do jejich působnosti. Takže nikdo z nich neřekl, že Andrej Babiš je nebo není bezpečnostním rizikem pro tuto zemi. Prosím, nevymýšlejme si tady! (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pan poslanec Kubíček - dvě minuty.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo. Vaším prostřednictvím k panu poslanci Lochmanovi. Já se ještě vrátím k té dehonestaci armády. Tak abychom si řekli, jak to tady funguje. Nejvyšším velitelem armády je prezident, může se vyjadřovat k čemukoliv. Pak tu máme vládu, pak tu máme ministryni obrany a nejvyššího vojáka - náčelníka Generálního štábu, který své vyjádření především dává k těm sloužícím vojákům a může poskytovat takzvanou technickou podporu. To znamená fakta, která fungují, a nemůže vyskočit do novin a říkat, že budeme zavádět povinnou službu a že budeme bojovat na Ukrajině A tak to bylo a proto byla ta kritika! Ne z jiného důvodu!

A prosím vás, také jsem si přečetl o F-35. Já jsem tu analýzu pro náš klub dělal. Asi víte proč. Já jsem se úplně neshodl s panem předsedou Babišem a byli jsme někde veprostřed na těch věcech a informoval jsem o tom i ministryni obrany. A nebylo to úplně tak špatné, nicméně my jsme v tom procesu nebyli. Takže já s tím přišel pozdě. A abychom si uvědomili, nebyla to kritika letounu F-35, to bych si nikdy nedovolil, ale kritika toho, zda budou na sto procent využívány v České republice, protože air policing dělat s těmito letouny nelze. Bylo by to drahé, bylo by to neefektivní.

A pak padla další otázka, na kterou mi dodneška nikdo neodpověděl, a ta zní, na čem budou trénovat piloti české armády ve chvíli, kdy se zbavíme gripenů a budou potřebovat výcvik na nadzvukových letadlech? Protože asi všichni víte, že na to, abyste si sedli do F-35, potřebujete nálet minimálně 500 letových hodin na nadzvuku. Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Lang, připraví se pan poslanec Vomáčka. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Na pana Majora a ostatní členy bezpečnostního výboru. Já si fakt připadám jak v blázinci. Já jsem samozřejmě neprozradil nic, co by bylo v režimu, protože to bylo v obecné části (nesrozumitelné) utajované, ale prostě nebylo tam nic prozrazeno. To, že se prostě vyjádřili ti, kteří se vyjádřili, jak jsem řekl tady, já si na tom trvám a ta naše interpretace je taková. Kdyby tam něco takového bylo, tak se to třeba i v tom režimu probíralo, což bychom tady samozřejmě říci nemohli. Já říkám, že prostě nic takového není,

Andrej Babiš není bezpečnostním rizikem. Ono se říká, že dezinformace je opakem informace, někde jsem slyšel. Nevím, za kterého ministra se vytvořil KRIT - krizový intervenční (informační) tým. Prostě jednoznačně, jestliže pan ministr Lipavský řekne to, co řekne, tak z mého pohledu je vlastně dezolát, protože takhle vy nás nálepkujete, když máme trošičku jiný názor. On vlastně tady říká dezinformace, to znamená, vědomě lže. Na to se nabalili další, protože samozřejmě okamžitě se toho chytili další poslanci a poslankyně, například paní Decroix z ODS, například paní Urbanová ze STANu. A zajímavé je, že nejvíc jakoby to jde z toho STANu. Mě by také zajímalo, kdo ve své podstatě inicioval tuto schůzi.

Já asi se domnívám, že to pravděpodobně přišlo ze strany STANu, který vlastně už nějakým způsobem si jede svoji předvolební rétoriku a nehledí na tu pětikoalici a už prostě prohodil i tu odéesku, která vlastně je tolikrát zachránila, to se tak říká tady pro občany. Takže se domnívám, že jako velkou zásluhu tady na tom má STAN. Také vyjádření dneska pana ministra vnitra Rakušana - já když jsem si udělal nějakou takovou jakoby... pomyslný žebříčky, tak na prvním místě pan Fiala, protože to bylo úplně tragické, tam bylo víc Babišů, než my kolikrát našeho pana předsedu vidíme za celou dobu, co jsme tady ve Sněmovně. Na druhém místě jednoznačně byl pan Rakušan a skórem toho pana Fialu předběhl.

Takže já si trvám na tom, že Andrej Babiš není bezpečnostním rizikem ve smyslu bezpečnosti. Trvám si na tom, že pan Lipavský je dezinformátor a pan Lipavský lže a dává dezinformaci do veřejnosti. (Předsedající: Čas, pane poslanče. - Potlesk poslankyně Peštové.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Vystoupí pan poslanec Vomáčka s faktickou poznámkou a já předám řízení schůze. Hezký zbytek večera všem.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážení kolegové, kolegyně, já se musím velmi ohradit proti tomu, co tady pronesla paní kolegyně Peštová, prostřednictvím předsedajícího, když tady bouřlivě vystupovala s tím, že se dívala na paní místopředsedkyni a říkala: koho jste si zvolili na Hrad! Paní předsedkyně zdaleka ne. Paní kolegyně, toho jsme si my nezvolili, toho si zvolili občané České republiky. Ještě jednou, my jsme nikoho - samozřejmě v tomto sále jsme ho volili pravděpodobně půl napůl. Ale nemůžete přece chtít a dívat se po paní místopředsedkyni a říct: vy jako Richterová, nebo Piráti, vy jste si tam zvolili. Jako nepohrdejme takhle občany. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Tak nyní tedy vystoupí s faktickou poznámkou paní místopředsedkyně Richterová, následuje pan poslanec Lochman. Než dojde, tak vám ještě načtu omluvy. Pan poslanec Babka Ondřej se omlouvá od 14 do 16 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Mračková Vildumetzová Jana od 20 hodin z rodinných důvodů.

Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně za slovo. Tady totiž v posledních vystoupeních - a děkuju předřečníkovi za zastání - to trošku znělo, jako čím víc křičení, tím větší pravda. Ale tak to opravdu není.

Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím vás znovu, já jsem se tady ptala: proč používáte slovo dehonestace Andreje Babiše, když tady zaznívají fakta? Chtěla jsem slyšet, co z toho, co tady bylo řečeno, je nepravda. Namísto toho vy používáte nějaké zástupné argumenty, odvádíte řeč jinam. Ale já to řeknu znovu - Andrej Babiš je ten, kdo popřel, že by Česko pod jeho vedením plnilo své spojenecké závazky v NATO. Prostě ta otázka na ten případ napadení Polska byla naprosto zásadní, protože byla položena opakovaně, on věděl, na co odpovídá. Nebylo to v nějaké rychlosti. Prostě věděl, že říká, že by zradil svého spojence. A to je prostě bezpečnostní riziko jak blázen. A na to je velice důležité upozornit, že to je jeden aspekt.

Ale pak tady jiní ministři zase upozorňovali, že navzdory tomu, že jsme na začátku všichni společně hlasovali pro usnesení - a vy jste to zmiňovali, tak já to také připomenu - které jasně říká, že Poslanecká sněmovna - a podpořili jsme to společně - kategoricky odsuzuje barbarskou, neomluvitelnou a nevyprovokovanou agresi Ruska proti Ukrajině a tak dále, na tom všem jsme se shodli. Ale Andrej Babiš zveřejňuje teď video, v němž označuje ukrajinské obilí za kontaminované, i když opakovaná šetření Státní zemědělské a potravinářské inspekce to neprokázala. To je přece definice poplašné zprávy. Přece šířit něco, co z těch oficiálních zdrojů je vyvrácené, to je přece úplně špatně. A je to přesně příklad těch věcí, které podrývají naši pozici a podrývají naše dlouhodobé národní zájmy, a to je to, aby Rusko bylo na hlavu poraženo, respektive současný putinovský režim. To je to podstatné! (Předsedající: Čas.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Zajíčková, následuje pan poslanec Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Já jsem taky chtěla reagovat na kolegyni Peštovou ohledně toho, že tady tvrdí, že jsme si my zvolili estébáka Pavla. Tak přesně to jsem chtěla říct, že my jsme si ho nezvolili, zvolili si ho občané České republiky. A to, že tohle vy říkáte, tak tím v podstatě vyjadřujete pohrdání občany České republiky. (Předsedající: Prostřednictvím.) To, že jste - že pan Babiš neuspěl, s tím jste se doteď nesmířili, a proto takhle vystupujete. Takže to je jenom jedna věc, abyste toto neříkali, protože to občané můžou vnímat velmi negativně.

Pak jsem chtěla reagovat na pana Richarda Brabce. Říká, že tady vytrháváme věci z kontextu. Ne, to děláte vy, protože je potřeba vnímat text celého e-mailu. To, co v tom e-mailu je napsáno, to není zdaleka samozřejmě jenom o dětech. Je to příkaz k tomu, co má kdo udělat, na koho má jaké kompro sehnat. A děti v tom samozřejmě hrají roli. A to je naprosto přes čáru, přes tisíc červených linií, které jste prostě tímhle překročili. Nejste schopní si to přiznat, obhajujete tady neobhajitelné.

A pak téma Antibabiš. Ano, a já se k tomu hlásím. Ano, pan Babiš spojuje naši koalici a vlastně mně to vůbec nevadí. To, že se tady prostě pět demokratických stran spojuje proti tomu, nebo proto, aby obhajovalo demokratické principy, je naprosto v pořádku. A klidně si říkejte, že tady pořád říkáme Antibabiš, Antibabiš. Ano, říkáme. A možná že to budeme říkat dál. Možná, že nám to vyhraje i volby. To je všechno. (Hlasitý smích z lavic poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Letocha, následuje paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Tak já bych rád reagoval na více předřečníků, kteří tady byli přede mnou. Ale nejvíce mi tady zarezonoval pan kolega poslanec Lang, vaším prostřednictvím, na kterého bych chtěl rád reagovat, protože označil našeho ministra zahraničí jako dezinformátora. Já si myslím, že my jako poslanci České republiky bychom měli hodně zvažovat to, co vypustíme z úst ať už tady u řečniště, anebo kdekoliv v rozhovoru. Měli bychom si uvědomovat, že pakliže veřejně zpochybňujeme instituce státu, ať už je to jakékoliv ministerstvo, jakýkoliv úřad, tak v podstatě tím vůbec neprospíváme České republice jako takové. A to, že nějakým způsobem dehonestujeme nebo se snažíme dehonestovat ministra, taky není vůbec dobře. Nemusíme s ním souhlasit, ale to neznamená, že ho budeme nazývat jako dezinformátora.

Já jsem se teď ještě snažil v rychlosti najít ten jeho záznam z pořadu, kde zmínil tu danou větu. A pokud vím, ale klidně mě opravte, jestli se mýlím, tak on tam řekl něco v tom smyslu, že způsob, jakým - nebo to, jakým způsobem pan Babiš vystupuje, tak by mohlo být ohrožením bezpečnosti České republiky. A neřekl, že přímo tím je. Ale i kdybychom se bavili o tom, že by to takto padlo, tak se možná zamysleme nad tím, co jsem řekl před chvílí. To znamená, pokud my budeme nějakým způsobem veřejně zpochybňovat instituce státu, a tím je samozřejmě i armáda, tak my té armádě v podstatě moc nepomáháme, protože na koho jiného se má občan spoléhat, než je Armáda České republiky a integrovaný záchranný systém České republiky? Takže prosím opravdu zvažujme to, co vypouštíme ze svých úst jako poslanci, a rozhodně bychom se měli vyhýbat tomu, že bychom jakéhokoliv ministra označovali jako dezinformátora, když ani neumíme přesně interpretovat to, co tehdy v tom pořadu řekl. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Peštová, následuje pan poslanec Růžička. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já už nevím, na koho mám reagovat, protože toho je tolik. V každém případě já jsem řekla, že v demokratických volbách jste si zvolili - to nebylo, že to bylo přímo na jednoho, to jste si zvolili vy všichni, jako to jsem řekla, klidně se koukněte do toho stenozáznamu.

A chtěla bych zareagovat - jako vy tady řešíte Babiše s jedním soukromým e-mailem, kde tedy máme vidět ten tón, který tam je napsaný. To není nic, co by si nikdo z nás a nikdo z vás nedával nebo nezadával, když potřebuje jít do nějakého střetu s někým nebo když se chce připravit na nějaké vystoupení v Poslanecké sněmovně. Přečtěte si ten mail třeba třicetkrát, tam žádný tón není. Tam není žádný tón, ani tón tam být nemůže. Tam je jednoznačně napsáno - ano, možná pan Babiš píše tak, jak píše, ale v každém případě, když si to přečtete, tak tam není vůbec nic.

Mě třeba zaráží, že vy jako ODS tady nevystoupíte a jednoznačně se nevyhradíte proti panu Vondrovi a neřeknete - bylo to špatně. Co tam měl říkat, že má v ruce kompro a že Jandejsek je kolaborant? Vy - ticho. Vy tady Babiše. Furt jenom Babiše, jo? Měli jste vystoupit třeba proti vašemu Novotnému, který tady podřezává skoro celý národ, váš - vlastně starosta Řeporyjí, který je veřejně činná osoba, chová se tak, jak se chová, a vy všichni mlčíte. Vy všichni mlčíte! Furt Babiš! Babiš, jo?

Paní poslankyně Richterové, prostřednictvím paní předsedající. Když jsem tady řekla, že jste tady několikrát zmiňovali, že je estébák a že má estébácké metody, a když jsem tady tedy zmínila, kdo se dostal na Hrad, ano, jako prostě to si tady přiznejme všichni. Prostě je to člověk, který byl v komunistické straně, byl v rozvědce vojenské - a kdo to byla vojenská rozvědka? Vy to nepamatujete, ale prostě kdo to byl? A teď to všichni promlčíte! Takže na co si to tady hrajeme? (Předsedající: Čas.) Tak buď budeme měřit všem stejně (Předsedající: Čas.), anebo potom mlčme!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Měříme čas všem stejně, takže já poprosím o dodržování dvouminutového limitu.

Pan poslanec Růžička nyní vystoupí, následuje paní poslankyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji. Já bych zareagoval prostřednictvím paní předsedající na paní poslankyni Richterovou. Paní poslankyně, vy jste tady minulé volební období seděla a velice dobře víte, když byl premiér pan Andrej Babiš, tak Česká republika vůči NATO plnila veškeré své závazky, a to jak v Afghánistánu, tak v Mali, tak v Pobaltí, tak v Iráku a v dalších státech. Veškeré závazky, které Česká republika měla, tak plnila. Jak je to teď? Česká republika se zavázala, že postaví těžkou brigádu v roce 2026. A co dokázala vaše vláda? Odsunula to za rok 2030. Takže takhle vy plníte závazky NATO. My jsme je plnili.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní bude vystupovat paní poslankyně Richterová, následuje pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Já opět zareaguji na předřečníky, protože to je přesně to, proč se tady dnes scházíme, že od občasných zaškobrtnutí, viz třeba defundace obranného rozpočtu kvůli požadavkům komunistické strany v tom minulém volebním období, ale přece jenom tam ta podpora opravdu těch spojeneckých závazků byla. Také byla ještě v tom únoru 2022. To jsme se opravdu shodli na velice jednoznačném postoji i v těch bezprostředních měsících po začátku Putinovy agrese. Nicméně to, co je obrovské bezpečnostní riziko, je populistické zneužívání toho, že ta Putinova válka bohužel trvá dlouho a že to je náročné, a vození se na vlně těch nálad, které bohužel Andrej Babiš samozřejmě dlouhodobě využívá, ale nyní to je proti bytostným zájmům České republiky, protože bezpečnost je prostě něco, co se nemůže populisticky handlovat. A právě proto je svolaná tato schůze a právě proto upozorňuji, že jakékoliv podrývání pozice České republiky, v jejímž zájmu prostě je, aby nás Rusko neohrozilo přes to, že by dobylo území, které mu nepatří, tak když tento stejný Andrej Babiš, který zde byl premiérem a plnil, myslím si, že velkou část těch závazků, co se týče těch 2 % na obranu, tak to jsme schválili do rozpočtu my. Ale naprosto jasně říkám ano, to směřování bylo jasné. Tak teď to tak jasné není. Teď prostě podrývá pozici České republiky. Tváří se, jako kdyby pomoc Ukrajině byla špatná, a spousta těch věcí, které říká - stejně jako v létě 2022 už řekl: "Nemyslím si, že bychom měli pokračovat v dodávání zbraní Ukrajině." - jde proti dlouhodobému strategickému zájmu našeho regionu, a to aby se Ukrajina ubránila, a tím zajistila i nám větší jistotu, že ruská chapadla nebudou zase blíž našich hranic. To už jsme zažili. (Předsedající: Čas.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Lang s faktickou poznámkou, následuje pan poslanec Brabec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Já bych chtěl zareagovat na kolegyni Peštovou. Vrátil bych se k tomu, co tady zaznělo o našem zvoleném prezidentovi. Samozřejmě my jsme měli svého kandidáta, kterého jsme plně podporovali, lidé rozhodli tak, jak rozhodli v přímé volbě. Takto to bylo i řečeno. Ale tady je ten příměr. Nám nejde o to, jestli je to Franta, nebo Karel, ale jde nám o to, že to je člověk, který má nějakou minulost. U některých lidí se vám ta minulost hodí a u některých lidí se vám ta minulost nehodí. Jestli opravdu jako dáváte úplně na rovinu člověka, který v roce 1989, 17. listopadu - mně bylo 20 let, byl jsem na vojně. Ten člověk, který dneska sedí na tom Pražském hradě, mu bylo 28 let, byl kapitánem výsadkových vojsk, to znamená elitní prostě složky armády, byl na rozvědném kurzu Generálního štábu pod falešným krytím v Praze, s falešnou občankou, na falešné adrese a byl připravovaný na vysazení do týlu nepřítele bojovat proti imperialistovi. Najednou jenom proto, že kontrarozvědka vypadla z lustračního zákona, nebyla tam nikdy včleněna podle takové zvláštní prostě metody, tak je ten pan čistý, je ten v pořádku, zamlčel to v předvolební kampani. Lidé samozřejmě vidí pana Babiše, vy jste k tomu dali veškerý ten support, aby prostě to dopadlo, jak to dopadlo, a lidé ho zvolili. Já prostě jenom říkám, že nemůžeme tady mít dvojí metr. To je klasický dvojí metr Patrika Nachera.

Vy tady - dneska jsem zaslechl několikrát StB, složky StB, je tady cítit z toho e-mailu nějaký duch složek, duch StB. Vy nemáte nic, vy nevíte nic. Jestli my máme nějaké složky, říkáte tady o nějakém šéfovi a podobně. Prostě povídáte tady hlouposti, nemáte to ničím podloženo. Prostě svolali jste si schůzi. I někteří vaši koaliční poslanci říkali zákulisně: No, je to velkej průser, protože prostě to nedopadne dobře, všechno se to otočí vůči nám. Přesně takhle to dopadlo. Máte prostě jednu velkou ostudu. Já si na tom trvám, že to jedna velká ostuda, a prostě používáte dvojí metr. A k té Státní bezpečnosti a k lustračnímu zákonu se ještě vrátím v další faktické. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan poslanec Brabec s faktickou poznámkou a následuje pan poslanec Mašek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já bych si dovolil reagovat na paní poslankyni Zajíčkovou, vaším prostřednictvím, paní předsedající. Já jsem vás, paní kolegyně, neslyšel mockrát mluvit a jsem rád, že jsem vás vyprovokoval asi tímto způsobem. Ale vy jste možná mimoděk vlastně přesně pojmenovala tu naprostou vyprázdněnost, kterou ODS a celá koalice teď má, protože vy jste říkala: No, nás spojuje ten Antibabiš. Ale on vás spojuje jenom ten Antibabiš a pro tenhleten stát je to sakra málo. To je fakt sakra málo. A já myslím, že vy z toho sami musíte být frustrovaní, protože vy jste slibovali samozřejmě před volbami ty nízké daně, slibovali jste všechno všem, slibovali jste tu moderní digitální společnost. A dneska vidíme zchudlý národ, vidíme krachující průmysl, vidíme v podstatě miliony nespokojených lidí. Tak já se nedivím, že se vracíte ke kořenům, tedy k Antibabišovi. Ale já jsem pevně přesvědčen, že na tomhletom už volby nevyhrajete, že se lidi poučili s tím, že vaše sliby nic vlastně neváží, nic neplatí. A sama jste přiznala, paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající, že vlastně jste ráda, že vás to spojuje. No já vám to nebudu vymlouvat. Já jsem vlastně rád, že je to něco, kde já jsem přesvědčen, že se to dá velmi snadno voličům vysvětlit z naší strany, že to je opravdu jediné, co vás spojuje. A to je sakra slabé pro vládu České republiky. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní je tedy přihlášen pan poslanec Mašek, následuje pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedkyně, kolegyně, kolegové, já bych ještě zareagoval na předchozího předsedajícího, pana Skopečka, vaším prostřednictvím, který panu Foldynovi, který tady citoval to označení pana Lipavského nahlas na mikrofon, tak mu řekl: Odpusťte si ty vulgarity tady a nechte si to do e-mailu. Takhle - nechat si to do e-mailu znamená, že bychom to tady znovu asi projednávali. Ale to je takové odlehčení.

Potom k panu Růžičkovi a k panu Řehkovi jenom poznámku. Byl jsem u toho také. Skutečně v minulém volebním období koalice a opozice na některých tématech spolupracovala, byla to i spolupráce personální, a skutečně jsme tehdejší předsedkyni bezpečnostního výboru, která si vybrala pana Řehku, tak jsme jí pomohli s tím, i s tou boční uličkou přes NÚKIB, tak aby přeskočil několik generálů. Kdybych býval věděl, jak to dopadne a jak se pan Řehka bude prezentovat, určitě bych tomu nepomáhal.

Potom k panu Kubíčkovi a k F pětatřicítkám. Tam skutečně to může být bezpečnostní riziko, protože jestli tam bude nějaká díra mezi tím, kdy dolétají gripeny, a tím, kdy budeme mít F pětatřicítky, tak je to typické bezpečnostní riziko.

Další bezpečnostní riziko tady bylo pojmenováno, a to je ta absence té těžké brigády o několik let později a také protivzdušná obrana. Přátelé, co je na Ukrajině nejdůležitější? Ukazuje se, že ne ty stíhačky a bojová letadla, ale protivzdušná obrana. Takže to jsme si tady oddálili. Čili jasné bezpečnostní riziko. Pojďme si to pojmenovávat, určitě se k tomu někteří moji kolegové dostanou.

A poslední - k paní kolegyni Zajíčkové: Babiš spojuje tuto koalici. Skutečně, k tomu patří říci jediné. A není to málo? Já bych vám všem přál, abyste stihli za ten rok a půl něco pro lidi této země ještě udělat a zlepšili si reputaci, protože teď už jsme díky vám úplně na dně. Díky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka nyní vystoupí, následuje pan poslanec Lochman. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já děkuji, paní předsedající. No, já opravdu jako koukám na to, jak tady tato vláda a vládní koalice se chová opravdu dětinsky, infantilně. A důsledkem tady této infantilní politiky je tady tato mimořádná schůze Sněmovny, kdy to je hysterická odpověď na jeden soukromý e-mail Andreje Babiše, který se snaží získat podklady na svou řeč ve Sněmovně. Tady tato vláda a vládní politici jsou skutečně včetně poslanců přeborníci v nálepkování. V nálepkování nejen opozice, ale i různých občanů. Vidíme to u zemědělců, kdy pan Křeček, který je ekonomický poradce této vlády, jim řekne, že jsou dezoláti, ruský švábové, tak to dali také do toho veřejného prostoru politici vládní koalice, a tak dále.

A teď, protože už pravděpodobně populismus netáhne, tak si vymysleli bezpečnostní hrozbu. Pokud tady máme demokracii a pokud ji ctíme, tak není možné, aby vládní koalice nálepkovala opozici, že je bezpečnostní hrozbou, bez jakýchkoliv podkladů. To dělají pouze totalitní státy, to dělají totalitáři, kteří se opozice bojí. Vidíme to například v tom zmiňovaném Rusku, tam nálepkuje jeden za druhým opozici jenom proto, aby vyhrál ten jeden jediný prezident skvělými osmdesáti procenty.

Co se týká samozřejmě těch jednotlivých demokratických principů, o kterých tady mluvila moje kolegyně Zajíčková, vaším prostřednictvím, tak tady jsme si už pana Novotného probrali. Probrali jsme si to zneužívání těch dětí. Kde byla paní Zajíčková a další morální majáky, když se tady zneužíval syn našeho expremiéra Andreje Babiše? Samozřejmě nebyli nikde. Nenapsali panu Novotnému, panu Kalouskovi, kteří se s ním fotili, že ho zneužívají. Je to opravdu hrozné.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní tedy vystoupí pan poslanec Lochman, následuje pan ministr Jurečka - s faktickými poznámkami. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Dobrý den. Já už jenom velmi krátce. Prostřednictvím vás, paní předsedkyně, paní Peštová řekla na ten e-mail: vždyť na tom není nic divného, kdokoli z vás, kdo se připravuje do televize, si něco takového zadává. Já myslím, že tohle říká vše. Protože u nás si nikdo nic takového nezadává. Jestli je tohle u vás standard, tak chápu, že to, proč se tady dnes potkáváme, nechápete.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan ministr Jurečka, následuje pan poslanec Hendrych. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Ta debata se za poslední asi půlhodinu větví, tak já si dovolím jenom zareagovat. Rozdíl mezi minulostí Andreje Babiše a minulostí Petra Pavla je v tom, že Petr Pavel se z ní nevykrucoval, postavil se k ní čelem, reflektoval, omluvil se, řekl, že to považuje za chybu ve svém životě. Andrej Babiš nám říká, že se bude do konce svého života soudit, nerespektuje rozhodnutí soudního orgánu na Slovensku, včetně Ústavního soudu, a říká nám, že on byl ten hodný estébák, říká nám, že tam byl omylem, že ho tam přihlásila maminka a podobné věci. Myslím, že to jsou zásadní rozdíly v tom, jak se k tomu postavil Petr Pavel a jak se k tomu neumí postavit Andrej Babiš. (Hlas z pléna.) To jsou fakta. Já nelžu, nepokřikujte na mě. Já konstatuji to, co zaznívalo od obou těchto mužů.

Pak mi tedy zásadně vadí, když tady říkáte, že naše vláda chce nějakou třetí světovou válku. To říkal váš předseda, že chceme nějakou třetí světovou válku, že chceme zavléct Česko do války. Naopak, my podporujeme to, aby se Ukrajina ubránila proti agresi Ruska, aby Putin už nešel nikam dál směrem ke Slovensku, Polsku, Pobaltí, směrem k České republice, protože to je právě v zájmu naší bezpečnosti, abychom neměli agresora na svém území a abychom nebyli zataženi do války. Chováme se v principu úplně stejně, jako se chovali spojenci v období let 1940, 1941 až 1945. Také vaší rétorikou mohli chodit a volat do Berlína a říkat: my chceme mír, milý Adolfe, nechtěl bys už udělat ten mír? Ne, když máte agresora, který nechce mír, protože napadl někoho jiného, tak se s ním holt musí vybojovat ten mír na tom bojišti. Bohužel. Říkám to se smutkem, ale bohužel. Takže my podporujeme našeho spojence v tom, aby se dokázal ubránit, a jsme v táboru těch států, které se to snaží tou podporou realizovat.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Hendrych, následuje pan poslanec Vomáčka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, vážení páni ministři, já stručně na pana poslance Letochu, vaším prostřednictvím, který tady mluvil asi před pěti minutami. Já jsem to možná úplně nepochopil, ale vy jste mluvil o tom, že je nebezpečné kritizovat státní instituce, zpochybňovat státní instituce. Tak já tedy nevím. Já si myslím, že kde jinde než v Poslanecké sněmovně, v největší politické aréně tady v České republice, se máme vyjadřovat k činnosti ústředních orgánů státní správy nebo některých jiných významných institucí? Já třeba jsem tady poměrně pravidelně s kritikou Ministerstva práce a sociálních věcí, nikdo mi to nikdy nevyčetl, mám se toho tedy odteď vzdát? Nerozumím tomu, možná byste to mohl upřesnit.

Potom tedy ještě velice stručně na to, co říkal před chvílí pan ministr Jurečka. Přiznal v podstatě, že pan Petr Pavel je jakýmsi favoritem asi pětikoalice, protože tady to byla jako jasná obhajoba, byť to můžeme interpretovat různě, ale co jsem já zachytil v té prezidentské kampani, on ledacos přiznal z té své minulosti, to, co bylo nezpochybnitelné, to přiznal, ale co si pamatuju, tak mlžil o tom, co bylo náplní kurzů, kterých se účastnil v té době, to tedy opravdu nepřiznal na rozdíl od lidí, kteří byli také jejich účastníky, a tak dále. Když už jsme u toho, já jsem o tom mluvit nechtěl, také mlžil o tom, na jakou konkrétní činnost byl připravován. O tom mlžil, to si ještě z té prezidentské kampaně pamatuju. Takže já bych tedy jaksi se nepouštěl na tenhle led obhajoby pana současného prezidenta, byť respektuji, že byl zvolen řádně občany České republiky. To nezpochybňuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Vomáčka, následuje pan předseda Michálek.

 

Poslanec Vít Vomáčka: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Já jsem ve stejné situaci, před kterou tady před chvilkou byla paní Peštová, která - prostřednictvím předsedající - která sem přišla, chytla se za hlavu a nevěděla, na co reagovat. Ale ona má tu jednu možnost, že se může chytit za svůj ohon vlasový, kdežto já tu možnost nemám. A vy když jste se chytila, tak vám to hnedka naskočilo a věděla jste, jak tedy postupovat, tak proto já jsem si teď vzal jak písemné podklady, tak mobil.

Co se týče toho, co řekl pan ministr Lipavský, tak ta přesná citace zní: Mně přijde, že už začíná být bezpečnostním rizikem. To je přesná citace, kterou pan ministr Lipavský řekl v Otázkách Václava Moravce.

Druhá věc, na kterou bych tedy velmi chtěl zareagovat, tak to je, že my tady neustále posloucháme něco o soukromé korespondenci a zároveň o tom, jak jsou všichni neschopní. No, já si myslím, že soukromá korespondence by to byla, kdyby to neposlal neschopný člověk někomu naprosto jinému. V tom případě jestliže on to poslal, tento člověk, a já tady neříkám to jméno, naprosto cizí osobě, ta to dostala, tento e-mail, a postupovala naprosto správně, že to zkrátka předala novinářům, novináři to zveřejnili. A kdyby to nezveřejnili, tak by to přece byl jeden metr a pan kolega Nacher, prostřednictvím předsedající, by měl možnost psát o tom, jak se tady používá dvojí metr. Takže novináři pouze použili to, že dostali informaci, tak jak je to na koaliční poslance a na našeho pana předsedu, tak udělali tu samou práci, hlídači demokracie, vůči vašemu panu předsedovi. (Předsedající: Čas.) Tak to nenazývejte soukromou korespondencí.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan předseda Michálek, následuje paní poslankyně Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážená paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem myslel, že se k tomu úplně nedostaneme, že se budeme věnovat spíš těm bezpečnostním tématům, ale když už jsme tady načali to téma e-mailu, tak si myslím, že jak tady pořád posloucháme zaklínadlo, že to byl soukromý e-mail, tak on to byl pracovní e-mail. Protože všichni tady jsme v práci. A pokud píšu pracovní pokyny svému asistentovi, který má smlouvu s Kanceláří Poslanecké sněmovny a je placen tímto státem z peněz daňových poplatníků, tak je to pracovní e-mail. A doporučuji tedy, příště, když už pracujete s těmi zdroji, tak ty informace najdete na vlada.cz. Nemusíte využívat zdroje bulvárních deníků. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí paní poslankyně Ožanová, následuje paní poslankyně Peštová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená, vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, já si dovolím zareagovat na jednu věc, kterou, vaším prostřednictvím, paní předsedající, řekla paní místopředsedkyně Richterová. Když jsem ji poslouchala, tak řekla: bezpečnost se nemůže politicky handlovat. No škoda, že tato věta nezazněla u kauzy Dozimetr, která se projednávala v této Sněmovně, u šifrovaných telefonů pana ministra Rakušana. Pan ministr Rakušan není nějaký ministr, je to ministr vnitra, používá šifrované telefony z kauzy Dozimetr. A připomínám, bezpečnost se nemůže politicky handlovat. Kolegyně, kolegové, vy jste politicky handlovali bezpečnost našeho státu u pana ministra vnitra a vy teď budete něco říkat, že pouhé informace o něčem jsou bezpečnostní riziko, a tady budete vyvolávat zbytečnou schůzi?

Mě by zajímalo, víte, když my jsme odešli, bylo to z nějakého protestního důvodu. Ale proč jste odešli vy, koaliční poslanci? Proč vy jste nebyli na schůzi, kterou jste svolali? Já jsem totiž seděla v kanceláři, dívala jsem se a poslouchala jsem a ve vašich lavicích bylo prázdno. To, že my něco demonstrujeme, je fajn, ale co jste demonstrovali vy? Že vás to nezajímá.

Jenom si ještě jednou dovolím připomenout: bezpečnost se nemůže handlovat. Ale tu jste vy, koaliční poslanci, handlovali ze STANem v kauze Dozimetr a šifrované telefony. Víte, co mě u té kauzy nejvíc naštvalo? Když jsem se tady vyjadřovala, připomínala jsem, že já jsem měla nelegální odposlech v kanceláři, a jeden poslanec ze STANu se mi na chodbě vysmál k takové informaci! Tehdy jste svolávali schůzi, že má nějaký poslanec s prominutím odposlech? (Předsedající: Čas!) Ne!

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Paní poslankyně Peštová, následuje paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já nebudu reagovat teď na pana poslance Vomáčku, prostřednictvím paní předsedající, protože tady není v sále, já si počkám, až dorazí, teď jdu na paní poslankyni Richterovou, vaším prostřednictvím.

Paní poslankyně Richterová, prostřednictvím paní předsedající, posloucháte se, co říkáte? Proč jste si svolali tuhletu schůzi? Když jsem vás poslouchala před tím týdnem a něco, tak jste byli pohoršeni nad e-mailem pana Babiše. Vystoupili jste, měli jste plamenné projevy, že prostě jste se domluvili jako koalice, že tohleto, musíme svolat mimořádnou schůzi. Najednou jste zjistili, že nemáte dostatečně nabito, a najednou jste to začali nafukovat. Takže teď jste z toho udělali bezpečnostní riziko státu. Co jsou bezpečnostní rizika státu? Vy jste najednou prostě zjistili, že už nemáte, co byste tady prodali, tak začnete tady fabulovat a začnete vysvětlovat, co kdysi řekl Babiš, když kandidoval proti Pavlovi v prezidentských volbách, kdy nepochopil, nebo respektive neporozuměl té otázce, on se za to několikrát omluvil, to snad bylo dvěstěkrát už, nebo možná víckrát v médiích protřásáno, ale vy to tady budete mít jako mantru. Protože jste najednou zjistili, že ten e-mail vám nestačí. Vy jste pochopili, že v tom e-mailu vlastně není vůbec nic. Vaše rešerše jsou mnohem vypracovanější než to, co chtěl Babiš, aby mohl vystoupit potom v Poslanecké sněmovně. Vy byste si opravdu měli zamést před vlastním prahem, než něco začnete říkat. Ta vaše fóra jsou opravdu výživná! Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí paní poslankyně Richterová, následuje pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za slovo. Opravdu se mi to neříká lehko, protože to je velká věc. Ale my tady zkrátka jsme proto, že pohár přetekl. Protože máme jednu velikou obavu, že po těch letech, kdy jste jako hnutí ANO neřešili například to, že energetika může být zneužita jako zbraň a že ta přílišná závislost na ruském plynu je pro nás nebezpečná, o tom už se tady mluvilo, já to jenom chci připomenout, že to je systémové, že bylo ignorováno toto riziko z vaší strany, když jste byli ve vládě, na rozdíl třeba od vlády polské. A že teď jsme v situaci, kdy je potřeba vydržet v podpoře Ukrajiny, která bojuje i za náš dlouhodobý strategický zájem i za naši bezpečnost. A není to snadné. A vy tuhle odolnost celé naší společnosti podrýváte a zejména tak činí váš předseda Andrej Babiš. A dokládali jsme to tady konkrétními výroky, konkrétními činy. Protože jeho slova jsou velice mocná, jsou to činy, a že to, když označuje například ukrajinské obilí za kontaminované, a ono není, tak to má obrovský negativní dopad. Je to prostě bezpečnostní riziko v celku té společenské soudržnosti. A je potřeba to říct naplno, že Andrej Babiš vůbec nemusí říkat věty jako: ostatní vlády hájí národní zájmy, ta vaše je proukrajinská. Takovouhle větu on říká dobrovolně. A on tím naprosto jasně staví české zájmy proti těm ukrajinským, i když to není pravda. Prostě náš zájem je, aby oni uhájili své území. A v tom je podporujeme, protože tím brání tomu, aby se Rusko přiblížilo k nám. Ale to, že on to takto říká, je jeho volba. Čili v situaci, kdy se tady slabší brání a hájí zachování mezinárodního práva, tak je prostě rizikem toto úsilí podrývat a říkat třeba: nemyslím si, že bychom měli pokračovat v dodávání zbraní. To je obrovské bezpečnostní riziko.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí pan poslanec Lang, následuje paní poslankyně Zajíčková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Tak když malý člověk pronese velkou myšlenku, tak je to hodné zaznamenání. Tady mi to připadá, že to je od Aše k Tatrám, jo? Od Aše k Tatrám je to prostě. Přesně jak říkala moje ctěná kolegyně Berenika Peštová, vy jste to měli vyprázdněné, prostě jste to podcenili, protože v rozporu jenom opravdu s tím jedním soukromým e-mailem to nemůžete absolutně dát, vyděsili jste se i možná z těch preferencí volebních. A teď tady slyšíme, že vlastně už to není tedy o soukromé, soukromé korespondenci, to zase kolega Vomáčka, prostřednictvím paní předsedající, tam s tím nesouhlasím, protože to byl soukromý e-mail, to, co říkal pan Michálek, to radši nebudu ani komentovat. Prostě my si připravujeme nějaké podklady, chceme něco vědět třeba na některého ministra, třeba zbytečného ministra pana Dvořáka. Ten když tady před tím rokem nastoupil, tak já jsem si na něj taky udělal jakýsi tedy, můžeme to nazvat, složku, že jsem se ho zeptal, kde byl, jak byl, doptal jsem se i do Hradce Králové na celý jeho prostě, jak tam zářil ještě v Občanském fóru a tak dále, až po jeho finálku. Je to tedy složka, nebo není to složka? Je to prostě rešerše poslance, který si připravuje na svůj projev a chce prostě s někým komunikovat.

V tom průběhu času tady taky zaznělo, že bychom si měli si dát pozor, že nemůžeme s těmi ministry, jak říkal kolega Hendrych, zase prostřednictvím paní předsedající - prosím vás, kdy jindy? Já si za tím stojím. Pan ministr Lipavský to řekl, řekl to, jak to řekl, a prostě z mého pohledu je to bezpečnostní riziko. Z mého pohledu je bezpečnostní riziko pan Lipavský tím svým projevem, je to paní Decroix, jak se vyjadřovala v televizi, a je to paní Urbanová. Já si za tím stojím. A ať mi tady tyto dvě dámy a ten pán doloží fakta a neříkají mi něco o tom, že jak říkala tady paní Richterová, prostřednictvím paní předsedající, něco o nějaké energetické bezpečnosti, něco, co zaznělo v jedné větě v rámci prezidentské kandidatury, což bylo tisíckrát vysvětleno.

Vy už nevíte, čeho se chytit! Já už nevím, čeho se chytíte! Vy budete tu pšenici a toho kohouta tady recyklovat ještě pět let, jo? Prostě je to strašný! Vy si to neuvědomujete. Vždyť to lidi sledujou, ještě není půlnoc. Uvědomte si, že je čas, je tři čtvrtě na devět, takže lidi ještě nespí. A ti občané to vidí, vidí to vaše zoufalství.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Čas! Paní poslankyně Zajíčková, následuje pan poslanec Letocha. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Renáta Zajíčková: Souhlasím v jedné věci se svými kolegy z ANO, že člověk neví, na co reagovat dříve, protože to, co tady zaznívá, je opravdu neuvěřitelné. Tak já to vezmu odzadu.

Pan Lang, prostřednictvím paní předsedající - soukromá veřejná korespondence. Prostě jestli chcete zpochybňovat to, že ten e-mail, který byl poslán, není (je?) veřejná korespondence, tak pak už nevím, co by tou veřejnou korespondencí mělo být. Když předseda, předseda opoziční strany, úkoluje svoje podřízené a říká jim, co mají dělat, na koho mají sehnat materiály, na co se mají zaměřit, tohle s dovolením není soukromá korespondence! Najděte si ve Slovníku českého jazyka, co je soukromé a co je veřejné. Ad jedna.

Pan Lang tady zpochybňuje, nebo říká, že nepoužíváme fakta. My reagujeme na to, co říkáte. Vy opravdu v současné době nejste v exekutivní pozici, takže vy můžete jenom reagovat slovně. A my reagujeme na to, co říkáte. A to jsou pro nás prostě ta fakta, na která my reagujeme.

Dále pan poslanec Brabec a pan poslanec Mašek. Musím se vrátit k tomu, jak jste nazval tedy to spojení demokratických stran, jako že je to vyprázdněné. S tím samozřejmě nemůžu souhlasit, a naopak s tímhle hluboce nesouhlasím. Protože pokud se pět demokratických stran spojí proto, aby hájily demokratické principy proti tomu, kdo ty demokratické principy pošlapává a zpochybňuje, tak to není vyprázdněnost. To je naopak ten nejvyšší možný cíl, který si demokratické strany mohou zvolit. Takže to je prosím zase ta vaše rétorika, prostě vyprázdněnost, Antibabiš a podobně.

A poslední - moje reakce na paní kolegyni Peštovou. Už jsem to tady jednou na mikrofon říkala a můžete si to dohledat. Já osobně jsem posílala dopis (Předsedající: Čas.) panu Pavlu Novotnému, starostovi, kde jsem se vůči jeho osobě vymezovala.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Čas vám vypršel, budete se muset přihlásit ještě jednou, pokud budete chtít reagovat dále.

Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Letocha a následuje pan poslanec Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo. Já jenom tak na úvod na odlehčení bych chtěl panu kolegovi Langovi říct, že to není od Aše k Tatrám, ale od Šumavy k Tatrám, ale to je jedno.

Je tady docela dost věcí, na které bych chtěl reagovat, ale první a základní, proč jsem se vlastně přihlásil, tak je to, že tady v podstatě několik z vás zmínilo pana generála Řehku. Pan náčelník Generálního štábu tady není, nemůže se bránit. A připadá mi to, že se tady v tuhletu chvíli bavíme o někom, který by se uměl bránit možná lépe, než se o to teď pokusím já.

A rád bych řekl, že pokud bych měl zároveň navázat na připomínku pana kolegy Hendrycha, vaším prostřednictvím, který tady tvrdil, že nepochopil moji připomínku ke zpochybňování veřejných institucí, tak tím chci v podstatě naznačit to, že pokud tady někdo se snaží zesměšňovat nebo nějakým jiným způsobem dehonestovat náčelníka Generální štábu, tak tím v podstatě může dehonestovat i Armádu České republiky v očích našich občanů. A pokud někdo veřejně zpochybňuje tyto veřejné instituce, ať už je to armáda, nebo jakákoliv jiná, tak tím snižuje u občanů jejich legitimitu. To si myslím, že na tom se shodneme. Proto jsem říkal, že bychom měli jako poslanci velmi dbát na to, co vypouštíme z úst, ať už je to tady na tomto místě, anebo kdekoliv jinde.

A dále bych se chtěl ještě dotknout tématu, které načala paní Ožanová, a to že bezpečnost se nemůže handlovat. Já doufám, že se vaše hnutí bude tímto sloganem řídit také ve chvíli, kdy se budete rozhodovat o tom, jestli podpoříte podle § 90 projednávání novely zákona č. 119/2002 Sb., o zbraních, o kterém jsme se tady (Předsedající: Čas.) bavili posledně. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Juchelka, následuje pan poslanec Kasal. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Já budu reagovat a souhlasím s paní kolegyni Zajíčkovou, která bohužel už v tuto chvíli odchází, že my reagujeme skutečně na to, protože vy jste v exekutivě, fakticky na to, co se vlastně děje. Takže pokud například tady říká pan kolega Letocha, vaším prostřednictvím, že tady rádi reagujeme na pana Řehku a na armádu, ano, protože tam my reagujeme na to, co se de facto v tom veřejném prostoru samozřejmě řekne.

To zpochybňování těch úřadů. Já to tady jako fakt miluju. Vy opravdu to manipulativně otočíte, demagogicky to ještě nějak zhodnotíte. Já si pamatuju, když vyrostly a vyskočily ceny energií na tu nejvyšší první příčku v Evropské unii v České republice, jak začal premiér tady této země zpochybňovat Český statistický úřad, EUROSTAT a Energetický regulační úřad. Jak si je pozval na kobereček, že ta čísla mají špatně, a jak se mu musely bránit, protože chtěl zpolitizovat fakta.

Co se týká dál těch dezinformací. Takže paní kolegyně Richterová, vaším prostřednictvím, cituji: "Andrej Babiš je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny včetně Krymu". Vyšlo to dneska. Ještě opakuji jednou, Andrej Babiš napsal dneska ve svém komentáři - je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny včetně Krymu. Takže vy tady šíříte dezinformace, paní kolegyně Richterová, a budete v tom pokračovat samozřejmě i nadále. My si pamatujeme, jak jste šířila dezinformaci, když byl windfall tax, jak jste vyběhla a dětinsky, infantilně hned musela psát na sociální síti, že to bude za rok 2022, a pražská burza se zhoupla o 30 miliard. Pamatujeme se, jak v přímém přenosu jste dezinformovala o jedné neziskové organizaci (Předsedající: Čas.), že jsou proruští a že žijí z ruských peněz, a tomu čelíte u soudu. (Předsedající: Čas.) Takže jste dezinfor... (Byl vypnut mikrofon.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Upozornila jsem vás dvakrát. Pan poslanec Kasal, následuje pan poslanec Exner. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Paní předsedkyně, děkuji za slovo. Musel jsem vystoupit, protože jsem tady slyšel od některých poslanců, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně Richterové - estébácké metody. Dovolte, abych se vyjádřil k jedné metodě, která podle mě nepatří do demokratických stran, tak jak tady bylo řečeno. A byl jsem i rád, že pan Michálek, který tady není, říkal, že vlastně naši asistenti jsou a pracují za peníze Poslanecké sněmovny. Bylo to v minulém poslaneckém období, kdy probíhala část doby do volby a vlastně předvolební kampaň. Mně se stala následující věc, a to že jsem se vyjádřil k nějakému skutku, byla to konkrétně věc okolo mladého pana Babiše, a přišla na mě stížnost. Přišla na mě stížnost na Lékařskou komoru. To by nebylo nic zajímavého, ale to jsou ty estébácké metody, které byly v padesátých letech, kdy vám zabránily a kdy tam bylo požadováno, aby byla pozastavena moje činnost.

Zajímavější už bylo, kdo tu stížnost poslal. Jedna přišla z Prahy, jedna přišla z Hradce Králové. Velmi zajímavé bylo, že ta jména byla asistentů dvou poslanců ze Pirátskou stranu, a to pana Jiránka a pana Pikala, který v té době byl místopředsedou Sněmovny. Tak si zameťte před vlastním prahem a mluvte... (Potlesk poslanců hnutí ANO) mluvte o demokratických principech.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Exner, následuje paní poslankyně Peštová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Exner: Dobrý večer. Já bych chtěl reagovat, prostřednictvím paní předsedající, na pana Langa. My nesrovnáváme tady předrevoluční minulost pana prezidenta a pana expremiéra Babiše, my srovnáváme to, co dělají dnes.

Na paní kolegyni Peštovou, prostřednictvím paní předsedající, bych chtěl říci: my neřešíme nějaký e-mail, my řešíme opakované útoky Andreje Babiše na obranyschopnost České republiky. Ve mně úplně zatrnulo několikrát, když jsem slyšel ve Sněmovně, jak útočil na pana náčelníka Generálního štábu Karla Řehku pouze za to, že upozorňuje na naprosto zřejmá nebezpečí a že vyzývá k přípravám na obranu a že říká, že obrana vlasti je věcí každého občana. Zato Andrej Babiš posílal náčelníka Generálního štábu do bunkru a zakazoval mu mluvit. A to byla zřejmě příčina, že pan ministr zahraničních věcí řekl, že je bezpečnostním rizikem, což já si myslím také.

Andrej Babiš chce mírovou konferenci a jednání s Ruskem, ale nějak se zapomíná zeptat na názor Ukrajiny. To je všechno Babišova práce proti naší obranyschopnosti a proti svobodě a demokracii, za kterou Ukrajinci bojují. Obecně můžeme říci, že míru můžeme dosáhnout dvěma způsoby. Buď se agresorovi podvolíme a zaplatíme svobodou - to pravděpodobně nabízí Andrej Babiš, ostatně dokázal těžit z každého režimu - anebo odradíme agresora odhodláním a silou. To je právě to, o co se snaží pan náčelník Generálního štábu Karel Řehka. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní bych jenom měla jedno oznámení, protože se takto průběžně chodí poslanci ptát, aby to nebylo takto řešeno s každým individuálně. Je domluva předsedů klubu, že ve 21 hodin dnes končíme. Je to domluva všech předsedů poslaneckých klubů, tak jenom abyste tu informaci měli všichni.

Prosím, paní poslankyně Peštová, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem chtěla reagovat na paní Zajíčkovou, tak to budu hned po tom, pokusím se být strašně rychlá. Ale na pana poslance Exnera, prostřednictvím vás. Nebylo to kvůli Babišovi? Tak já vám tedy něco přečtu. iROZHLAS před sedmi dny: Koalice svolává kvůli Babišovi mimořádnou schůzi Sněmovny, prohloubil dno. Echo24 před osmi dny: Pětikoalice svolává kvůli Babišovu e-mailu mimořádnou schůzi Sněmovny. Seznam Zprávy před šesti dny: Koalice chce grilovat Babiše. Řešit e-mail mluví za vše, reaguje šéf ANO. A tak dále, to nebudu říkat. Aktuálně.cz: Babiš používá marketing strachu, zní z koalice. Zase svoláváme schůzi.

Co mi tady říkáte, že to není kvůli tomu! Prostě říkám, vy jste pouze vyprahlí, nemáte téma, tak teď jste to museli obohatit o další. To je jedno.

V každém případě bych chtěla zareagovala na paní poslankyni Zajíčkovou, prostřednictvím paní předsedající, byť není v sále, ale udělám to tak, jak se má. Vážím si toho, že zareagovala na pana Novotného, ale nevážím si ODS, která se k tomu nepostavila čelem. Protože pan Novotný jasně říká: mám ochranu ministra vnitra, mám ochranu ODS, v životě se mi nic nestane, vyhrožuje. Přečtěte si jeho tweety, je to šílený, opravdu šílený. Neudělali jste vůbec nic! Vůbec nic! Nechali jste ho tam, kde je. Prostě ať si tam na tom svém písečku hraje.

Co se týče pana Vondry, slyšeli jste to všichni. Všichni jste slyšeli, že normálně nazval pana Jandejska kolaborantem na základě nějakého pamfletu. Všechna média to vymlčela! Proč jsme nesvolali mimořádnou schůzi kvůli tomu? Jak si tohle někdo může dovolit! Jak si to někdo může dovolit? Jestli to bylo pravé, tak jak se k tomu dostal? Jak se mohl dostat k těmto dokumentům, které vlastně putovaly na velvyslanectví Ruska? To znamená, že to měly jaké složky? On tam asi neměl být, ne? (Předsedající: Vypršel váš čas, paní poslankyně.) A jestliže ne, jestliže to nebylo pravé, tak měl mlčet.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí s faktickou poznámkou paní poslankyně Ožanová, následuje paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážená paní předsedající. Paní místopředsedkyně bude moci na mě reagovat, protože já reaguji na ni.

Ještě si dovolím na kolegu Letochu, vaším prostřednictvím. Kdyby pan Letocha poslouchal, tak jsem hovořila o tom, co říká paní Richterová, smála jsem se tomu, že politický handl provádějí Piráti se STANem a koalicí ve věci Dozimetr a šifrovaných telefonů pana ministra vnitra.

K tomu, co říkala paní místopředsedkyně Richterova, vaším prostřednictvím, si dovolím citovat z jedné vědecké práce: "Ačkoliv si Rusko velice dobře uvědomuje své postavení na trhu s energetickými surovinami a otevřeně deklaruje, že právě rozvoj energetického sektoru pomůže Ruské federaci navrátit lesk velmocenského postavení, analýza odhaluje, že samotné energetické dodávky nejsou skutečným politickým nástrojem Ruské federace." Proč to cituji? Je to z vědecké práce pana Jana Lipavského. Vy jste říkala, že jsme měli dopředu vědět, že přece s tím plynem bude takhle ta Ruská federace handlovat. Takže napřed pan budoucí ministr - v té době netušil, že je (bude) ministr - napsal tyto závěry ve své bakalářské práci, tedy jediné vědecké práci, kterou napsal. A vidíte, co vyzkoumal. A to je náš ministr vnitra (zahraničních věcí)!

Mimochodem, ráda bych s ním občas diskutovala, kdyby tady byl, protože ani moc na interpelace nechodí. Já jsem se dívala na stenoprotokoly, a opravdu, že by tady chodil a něco mluvil... To jenom někdy, to přijde, něco vyprskne, ale to radši mluví do televize místo toho, aby tady mluvil na plénu. Děkuji, dámy a pánové, za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Samozřejmě nechci opravovat, ale je to ministr zahraničních věcí.

Nyní vystoupí paní místopředsedkyně Richterová, následuje pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Takže jenom bleskově zareaguji k tomu, co bylo řečeno bezprostředně paní poslankyní Ožanovou. Samozřejmě nejsem schopna takto rychle dohledat tu citaci, v jakém kontextu je ta práce publikovaná, ale každý ji najde a zjistí, že to je práce z roku 2010, že ty věci jsou samozřejmě také psané v nějakém časovém kontextu. Já jsem mluvila o té energetice jako zbrani v kontextu let, kdy se Polsko velmi aktivně na to chystalo a kdy energetiku jako zbraň řešily i další státy.

Co se týče toho, co tady zaznívá v průběhu téhle diskuse skrze faktické poznámky. Prosím vás, pokud něco z toho, co říkám, není pravda, doložte mi to. Ale vy jste to nedoložili. Namítáte něco ve stylu, že opakujeme jednotlivé věty, ale to těžké je... Když ty věty byly na billboardu, který oblepil celé Česko, když na tom billboardu byla věta Nezavleču Česko do války, tak to je setsakra důležitá věta. To je věta, která sugeruje, že někdo jiný do té války Česko zavléct chce, pokouší se. Je to velice manipulativní věta a je velice důležitá. Ohrožuje tu soudržnost společnosti, straší lidi. A tohle je věta, kterou si zvolil Andrej Babiš ve své prezidentské kampani.

Já jsem prostě upozornila, že v únoru 2022 jsme tady všichni opravdu ve shodě odhlasovali podporu Ukrajině a těm krokům, které jsou v našem dlouhodobém národním zájmu, ale nyní víme, že o pouhý rok později Andrej Babiš v té své kampani lidi válkou strašil mnoha slovy, prostě k té podpoře nepřispíval. Vyzdvihujeme ty aspekty, které bohužel můžou být bezpečnostní riziko. A zároveň, pokud se to odteď změní, pokud odteď těmi svými slovy, které jsou mocné činy, přispěje k tomu, abychom ji podporovali (Předsedající: Vypršel váš čas.), tak to bude v zájmu Česka a já budu jedině ráda.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Pan poslanec Hendrych, následuje pan poslanec Růžička. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Já si oddělám tady ten stoleček, ať nejsem ve 168 hodinách zase jako kdysi. (Zasunuje pod řečnický pult stupínek, na kterém stála poslankyně Richterová.)

Stručně na pana poslance Letochu, vaším prostřednictvím. Pan generál Řehka jako náčelník Generálního štábu byl, připouštím, ostře kritizován naším předsedou, ale ta podstata, si myslím, by neměla zapadnout. Tam bylo několikrát řečeno nejen jím, ale i mnoha dalšími představiteli hnutí ANO, že pan Řehka měl být jako voják, jako náčelník Generálního štábu, ve svých vyjádřeních zdrženlivý, co se týká situace na frontě, případně nějakých bezpečnostních rizik, která se týkají přenesení válečného konfliktu do České republiky, a podobně. Tohle by měl řešit nadřízený politik, což je ministryně obrany, případně nějaký politický náměstek, ale on jako generál by měl být opravdu zdrženlivý. To byla podstata. A nemyslím si, že by to nějakým způsobem mělo ohrožovat důvěryhodnost Armády České republiky, protože vždycky druhým dechem naše hnutí řeklo, že armádě věříme, že armádu podporujeme. Tak to bych byl rád, aby ta interpretace prosím vás vyzněla vždycky úplně celá.

Potom ještě pro nepřítomnou - bohužel už ji tady nevidím - paní poslankyni Zajíčkovou, ale pro jistotu, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně. Vy jste se nás tady snažila školit z pojmu veřejná korespondence a soukromá korespondence. Tvrdila jste, že korespondence mezi panem Andrejem Babišem a jeho asistentem je veřejná korespondence. Tak tedy doufám, že nám ukážete svoji veřejnou korespondenci se svými asistenty, případně veřejnou korespondenci ODS. Protože je to veřejné, tak předpokládám, že do toho budou moci nahlédnout úplně všichni, kteří o to mají zájem. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Nyní vystoupí ještě pan poslanec Růžička s faktickou poznámkou. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, paní předsedající. Ještě bych se vrátil ke kolegovi Letochovi a znova k náčelníkovi Generálního štábu. My tady pouze reagujeme na to, co zaznívá ve veřejném prostoru. Z pana náčelníka Generálního štábu se pomaličku stává politik a komentuje politické dění. Podívejte se, jakým způsobem třeba danou věc komentuje generální ředitel Hasičského záchranného sboru. Kritizujeme ho? No nekritizujeme. Protože se chová zdrženlivě. Jakým způsobem komentuje policejní prezident? Taky ho nekritizujeme. Ale jestliže náčelník Generálního štábu pustí do veřejného prostoru nějakou informaci a paní ministryně to za dva dny dementuje, tak jakou důvěru to dává vůči armádě a jeho velení? Nulovou! A neobviňujte za to opozici, prosím vás. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ještě je přihlášen s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka. Už je tedy devět hodin, tak možná ještě byste ji mohl využít a můžeme... (Jmenovaný reaguje z lavice.) Už nechcete. Dobře. Tak dobře.

Nyní tedy přerušuji jednání Poslanecké sněmovny a tuto schůzi do zítřejších 9 hodin ráno. Přeji vám hezký večer.

 

(Jednání skončilo ve 21.00 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 15:19.




Přihlásit/registrovat se do ISP