Středa 17. dubna 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !

 

(pokračuje Jan Bartošek)

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích,
o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 640/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s návrhem zákona vyslovili souhlas již v prvém čtení. Vzhledem k tomu, že zde pana ministra Dvořáka nevidím, ptám se členů vlády... Ano, už vidím, že pana ministra Martina Dvořáka zastoupí pan ministr Síkela. Prosím, pane ministře, ujměte se slova a uveďte tento zákon.

 

Ministr průmyslu a obchodu ČR Jozef Síkela: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, v rámci prvního čtení si vám dovoluji představit vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 245/2000 Sb., o státních svátcích, o ostatních svátcích a významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů. Předkládaným návrhem zákona dochází k zavedení nového významného dne, a to 1. květen - Den přistoupení České republiky k Evropské unii. Cílem zavedení nového významného dne je poukázat na připomínku vstupu České republiky do Evropské unie 1. května 2004. Podobný významný den připomínající přistoupení České republiky k Severoatlantické smlouvě již máme 12. března. Tento významný den byl zákonodárcem stanoven již před přistoupením České republiky k EU, čímž vznikl současný stav, kdy v kalendáři není zdůrazněno členství v Evropské unii.

Přistoupení Česka ke klíčovým mezinárodním organizacím, jako je Evropská unie a NATO, jsou klíčovými okamžiky v zahraniční politice naší země. Návrh novely je v souladu s programovým prohlášením vlády, které zdůrazňuje význam obou těchto pilířů a jejich zásadní roli v současné politické orientaci naší země. Přijetí uvedeného návrhu zdůrazní významnou roli, kterou pro nás hraje evropské společenství. Zároveň slavíme v tomto roce dvacet let od přistoupení České republiky k Evropské unii a je tak symbolické, že právě v tomto roce byl podobný návrh předložen.

Materiál je vzhledem ke své legislativně jednoduché povaze předkládán ke schválení již v prvním čtení dle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995 Sb., o Jednacím řádu Poslanecké sněmovny, ve znění pozdějších předpisů. Vážené paní poslankyně, páni poslanci, rád bych vás požádal o podporu navrhovaného materiálu v předloženém znění. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Jenom pro pořádek říkám, že na 13.45 jsme zařadili napevno blok voleb. Poprosím tedy, aby se ještě v čase, který nám zbývá, ujal (slova) zpravodaj pro prvé čtení poslanec Matěj Ondřej Havel.

 

Poslanec Matěj Ondřej Havel: Děkuju za slovo. Vážený pane místopředsedo, z časových důvodů se odkážu na to, co říkal pan ministr, který charakterizoval tento návrh zákona, tedy konstatuji, že vláda argumentuje tak, že členství v Evropské unii je klíčovým momentem v zahraniční politice České republiky, Evropská unie hraje důležitou roli v životě České republiky, a zavedení Dne přistoupení k Evropské unii je tedy takovým symbolickým gestem. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Otevírám rozpravu, do které eviduji dvě přihlášky. Jako první vystoupí pan poslanec Zdeněk Kettner a připraví se paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslanec Zdeněk Kettner: Dobrý den, děkuji za slovo. Dámy a pánové, nebudu zase tak extrémně krátký, ale ani extrémně dlouhý, ale nepřekvapivě budu kritický. Zavedení Dne přistoupení České republiky k Evropské unii - první věc: v § 90? To jsme se opravdu jako zbláznili? Já jsem se bavil s jednou paní ředitelkou, která do konce pololetí má tisíc žáků a pro svých sedm kuchařek má na jejich platy 17 tisíc korun, pro sedm kuchařek. Takže samozřejmě bude sahat na odměny učitelů. To není důležité? Opravdu je tak strašně důležité v § 90 schvalovat Den přistoupení k Evropské unii? Nehledě na to, že unie, do které jsme vstupovali, vypadala naprosto, ale naprosto jinak než nyní. V tom referendu jsem i já tenkrát hlasoval pro vstup. Kdybych věděl, kam se to vyvine, tak bych si radši ruku zlomil, než bych tam to "ano" vložil. A je to instituce, která pomalu, ale jistě začíná mít čím dál více totalitní rysy, začíná se velice přibližovat k velice známé RVHP se všemi negativy, které s tím souvisí. A z těchto všech důvodů, které jsem tady říkal, jménem klubu SPD podávám návrh na zamítnutí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Váš návrh si poznamenám. (Předsedající se odmlčí a zapisuje.) A jako další vystoupí paní poslankyně Helena Válková. Prosím.

 

Poslankyně Helena Válková: V tom případě já to zkrátím rekordně na půl minuty a jenom řeknu, že poslanecký klub po diskusi, která byla dynamická, nicméně pozitivní a konstruktivní, jak je naším zvykem, podpoří tento návrh, byť třeba se může stát, že někteří naši spoluobčané řeknou - je to památný den, ale máme přece 1. května Den pracovního klidu - a budou se ptát, jestli o to volno nepřijdou. Ale my jim to jistě rádi vysvětlíme, že nikoliv, protože takových věcí máme více v kalendáři. Takže za klub ANO: ano. (S pousmáním.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. A v tom případě končím obecnou rozpravu. Ptám se, zda chcete závěrečná slova? Není tomu tak.

 

V tom případě rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 640 tak, aby mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 142, přihlášeno je 150 poslankyň a poslanců, pro 119, proti 13. Já konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Vzhledem k tomu, že je 13.44 hodin, přečtu omluvy a následně jednání přeruším, protože bude následovat blok voleb.

Tedy od 13 hodin ze zdravotních důvodů se dnes omlouvá pan poslanec Andrej Babiš a od 9 do 10 hodin z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Jaroslava Pokorná Jermanová.

Přerušuji tento bod.

Je 13.45 a otevřu blok voleb. Jako první otevírám bod Návrh na změny ve složení orgánů Poslanecké sněmovny.

A než udělím slovo předsedovi volební komise, mám zde připomínku paní poslankyně k proběhlému hlasování. Prosím, paní poslankyně Peštová.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem hlasovala proti a na sjetině mám pro, takže zpochybňuji hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Aha, dobře. Tak v tom případě se omlouvám, ale musím se vrátit.

 

Je zde námitka proběhlému hlasování. Eviduji žádost o vaše odhlášení. Požádám vás, abyste se opětovně přihlásili svými kartami. (Předsedající se odmlčí, poslanci přicházejí do sálu.) Počet se ustálil.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti uznání námitky ohledně proběhlého hlasování? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 143, přihlášeno je 160 poslankyň a poslanců, pro 155, proti 2. S návrhem byl vysloven souhlas, a my tedy budeme opakovat hlasování.

 

A budeme hlasovat o tom, že sněmovní tisk 640 bude projednáván podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 144, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců, pro 124, proti 17. Konstatuji, že jsme vyslovili souhlas a Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 640 tak, aby mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení.

 

Ptám se, zda je ještě případná připomínka k proběhlému hlasování? (Poslanec Benda žádá o slovo.) Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Marek Benda: Já vím, že máme pevně zařazené volby, ale teď na základě dohody všech předsedů klubů doporučuji, abychom dokončili hlasování o tomhle tisku. Nikdo s tím, pokud vím, nemá problém.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, Sněmovna je suverén, je-li tomu tak (Ruch v sále.) a nikdo nerozporuje postup předsedajícího, tedy to, že doprojednáme bod 640 a až poté bude následovat blok voleb, budu postupovat tedy podle dohody předsedů poslaneckých klubů.

Vzhledem k tomu, že Poslanecká sněmovna odsouhlasila projednávání podle § 90 odst. 2 a návrh usnesení byl schválen, zahajuji podrobnou rozpravu a ptám se, zda se někdo do podrobné rozpravy hlásí? Nikoho takového nevidím, v tom případě končím podrobnou rozpravu.

Ptám se na závěrečná slova. Pan zpravodaj? Pan ministr? Pane ministře, chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

V tom případě přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona, ale vzhledem k tomu, že padl návrh na zamítnutí předloženého návrhu, nejprve dám hlasovat o zamítnutí předloženého návrhu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zamítnutí tohoto návrhu? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 145, přihlášeno je 168 poslankyň a poslanců, pro 23, proti 120. Tento návrh byl zamítnut.

 

A nyní tedy budeme hlasovat o původním návrhu usnesení, který přečtu a zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon číslo 245/2000 Sb., o státních svátcích a o ostatních svátcích, o významných dnech a o dnech pracovního klidu, ve znění pozdějších předpisů, dle sněmovního tisku 640."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování s pořadovým číslem 146, přihlášeno je 168 poslankyň a poslanců, pro 122, proti 22. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a já končím jeho projednávání. Děkuji vám.

 

Vracím se tedy do bloku smluv... Omlouvám se, ještě kontrola hlasování. Pan poslanec Munzar, prosím.

 

Poslanec Vojtěch Munzar: Vážené kolegyně, vážení kolegové, nebudu zpochybňovat hlasování, nicméně na sjetině mám zdržel se, hlasoval jsem pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane poslanče. Žádná další připomínka k hlasování není, tak napotřetí se vracíme k bloku voleb. A já poprosím, pro pořádek raději zopakuji, že otevírám bod, a to je

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:13.




Přihlásit/registrovat se do ISP