Čtvrtek 2. května 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

5.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o regulaci lobbování
/sněmovní tisk 650/ - prvé čtení

Z pověření vlády opět tento návrh uvede pan ministr spravedlnosti Pavel Blažek. Prosím.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Děkuji za slovo. Já odkazuji na úvodní řeč v tom předchozím zákonu. A s panem zpravodajem jsme se dohodli, že to hlavní přednese on, protože já pořád někde vystupuji, ať je taky vidět občas někdo jiný. Je to správné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Tudíž se nyní ujme slova pan zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Milan Feranec. Prosím.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Já jenom krátce doplním. Týká se to změny šesti souvisejících zákonů. Tak jenom, které to jsou. Je to zákon 2/1969, to je ten o zřízení ministerstev a jiných orgánů státní správy. To je proto, že vlastně Ministerstvo spravedlnosti povede ten registr. Potom se to týká zákona o zpravodajských službách České republiky. S tím, že správní orgány musí poskytnout zpravodajským službám informace z registru. Další zákon je o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Už jsem to říkal, pokud výbor přijme nějaký pozměňovací návrh, tak v důvodové zprávě má být uvedený. A eventuálně že tam byly nějaké lobbistické kontakty, tak uvést. To samé se týká jednacího řádu Senátu. A poslední dva zákony. Je to o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu. Zase oprávnění FAÚ vyžadovat informace z registru. A poslední zákon, je to o Sbírce zákonů a mezinárodních smluv. Zase je to o obsahu důvodové zprávy k zákonu informace o lobbování (?). To znamená, zase tam budou uvedené lobbistické kontakty. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Otevírám obecnou rozpravu, do které nemám nikoho přihlášeného. Táži se, zda je zájem o vystoupení? Nikoli. Takže obecnou rozpravu končím. Opět pro pořádek, nepředpokládám zájem o závěrečná slova. Tudíž se nyní budeme opět zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání.

Nejprve rozhodneme o přikázání garančnímu výboru, kdy organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání opět ústavně-právnímu výboru jako výboru garančnímu. Navrhuje snad někdo přikázání jinému výboru jako garančnímu? Není tomu tak.

 

Přistoupíme tedy k hlasování. A sice kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu výboru?

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 14 se účastnilo 132 poslankyň a poslanců, pro 124, proti 0. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání ústavně-právnímu výboru jako garančnímu.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Opět se ptám, zda někdo má návrh na přikázání dalšímu výboru k projednání? Není tomu tak. Takže děkuji všem, děkuji panu ministrovi, děkuji panu zpravodaji a končím prvé čtení tohoto tisku, jakož i projednávání tohoto bodu.

Otevírám bod číslo

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP