Pátek 3. května 2024, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Klára Dostálová)

10.
Návrh poslanců Jiřího Havránka, Roberta Králíčka, Petra Letochy,
Michala Zuny, Jiřího Horáka, Marie Pošarové a Romana Kubíčka
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 499/2004 Sb.,
o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 261/2021 Sb.,
kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací
postupů orgánů veřejné moci, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 576/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele pan poslanec Jiří Havránek a paní zpravodajka garančního výboru, výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, paní poslankyně Milada Voborská. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 576/3, který byl doručen dne 10. dubna 2024. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 576/4.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Je tomu tak. Předávám mu tímto slovo. Prosím.

 

Poslanec Jiří Havránek: Krásné dopoledne, milé kolegyně, milí kolegové, vážená paní ministryně. Slíbil jsem spolupředkladateli, panu kolegovi Králíčkovi, že budu krátký, proto jenom na úvod shrnu, že po jednání výboru pro veřejnou správu tedy máme před sebou třetí čtení, kde nejprve bych chtěl shrnout, jakými pozměňovacími návrhy se budeme zabývat. Samozřejmě jsou tam výborové pozměňovací návrhy, poté dva pozměňovací návrhy, které se týkají odkladu povinnosti automatizovaně zpracovávat dokumenty. Dále pozměňovací návrh pana kolegy Laciny, který byl načtený ve druhém čtení, který se týká zařazení České tiskové kanceláře mezi soukromoprávní původce. Poté pozměňovací návrh prodlužující lhůtu zákazu nabízet a dodávat neatestované spisové služby na 1. 7 2025. To je moje v podstatě legislativně technická úprava související s tím, jak se protáhlo projednávání tohoto tisku. Poté pozměňovací návrh, který souvisí s vedením jmenného rejstříku. A na závěr ještě pozměňovací návrhy, které se týkají úpravy nakládání s dokumenty s označením "omezený přístup".

Úplně na závěr svého úvodního vystoupení bych rád poděkoval opravdu všem kolegům, ať už od předkladatelů, popřípadě zástupců jednotlivých ministerstev, ať už vnitra, nebo obrany, ale také kolegům, kteří se podíleli na vycizelování tohoto návrhu zákona, a budu se těšit na hlasování o jednotlivých pozměňovacích návrzích.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já děkuji. Otevírám rozpravu, do které mám přihlášenou paní poslankyni Mádlovou. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Ivana Mádlová: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já bych se chtěla vyjádřit za klub. My jsme tento zákon vždycky podporovali, tyto změny týkající se spisové služby a archivnictví. Je to poslanecký návrh, nekonfliktní, a já musím říct, že z tohoto důvodu, že je tam shoda napříč politickým spektrem, vůbec nerozumím tomu, proč je projednáván na mimořádné schůzi, proč je takto běžná, standardní věc zařazena na jednání mimořádné schůze. Považuji to za nebezpečný precedent, kdy budeme takto běžné zákony schvalovat na mimořádných jednáních. Ale jinak tento zákon podporujeme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Já také děkuji. Nikoho dalšího již... Ano, z místa se hlásí pan předseda Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Ten zákon projednáváme kvůli tomu, že současná úprava má nabýt účinnosti, a už se to tady probíralo několikrát, když jsme projednávali v minulých čteních, tak jsme to vysvětlovali, že dodavatelské firmy apelují na to, aby se prodloužila období pro atestace. A pokud to neprodloužíme, tak by to muselo naběhnout velmi brzy. Myslím si, že je možné, aby toto potvrdil i pan kolega Králíček, který se tomu dlouhodobě věnuje. Takže to věc, kterou diskutujeme a v tomto ohledu si myslím, že na prodloužení je shoda. Musí se to udělat rychle, aby se stihl ten termín. Takže proto to projednáváme na mimořádné schůzi, není to žádná svévole.

Já si dovolím nyní načíst legislativně technickou opravu nabytí data účinnosti, která je obsažena ve sněmovním dokumentu 4293, vychází to tedy z koaliční dohody, kde ten text zní, že slova "31. prosince 2024" se v pozměňovacím návrhu B2, sněmovní dokument 4109, nahrazují slovy "31. prosince 2025" a slova "1. ledna 2025" se nahrazují slovy "1. ledna 2026". Čili je to roční odklad toho, co připravil garanční výbor na můj návrh, ta strojově čitelná vrstva podle § 69a odst. 5 a 6. A je to jenom takovéto drobné posunutí účinnosti. Čili ten návrh je předkládán v souladu s § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu jako oprava v návaznosti na to, že projednávání se nám protáhlo poněkud déle, než jsme očekávali. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Zeptám se, zda ještě někdo má zájem o vystoupení? Nikoho nevidím. Pokud se tedy již nikdo nehlásí, rozpravu končím. Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Nevidím.

Přikročíme tedy k hlasování o pozměňovacích návrzích. Prosím zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím.

 

Poslankyně Milada Voborská: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás krátce seznámila s usnesením, které přijal výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 31. schůzi 25. dubna 2024, který doporučil Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona podle sněmovního tisku 576/3 v následujícím pořadí:

1. Návrhy legislativně technických úprav, které byly načteny.

2. Návrh B1.

3. Návrh B2, kterým se pozměňuje návrh A7; a v případě B2 je potom nehlasovatelný následující návrh C.

4. Návrh C, kterým se také pozměňuje A7; a je nehlasovatelný v případě přijetí B2.

5. Návrh D.

6. Návrh E1.

7. Návrh E2.

8. Návrh E3.

9. Návrh A2 a A7 jedním hlasováním, ve znění případně přijatých pozměňovacích návrhů.

10. Návrh A8 a A9 jedním hlasováním, ve znění případně přijatých pozměňovacích návrhů.

11. Návrhy A1 a A3 až A6 jedním hlasováním.

12. Návrh zákona jako celek.

Výbor zmocnil zpravodajku výboru, abychom spolu s navrhovatelem (a) legislativním odborem Kanceláře případně navrhli nezbytné úpravy podle § 95 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny; pověřil zpravodajku seznámit Sněmovnu se stanovisky výboru, a za páté pověřil výbor (předsedu výboru), aby předložil usnesení předsedkyni Poslanecké sněmovny. Všechno bylo učiněno, takže můžeme přejít k hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji, paní zpravodajko. Nevidím žádný protinávrh procedury, takže předpokládám, že Sněmovna s navrženou procedurou souhlasí.

Jenom než přejdeme k samotnému hlasování, s náhradní kartou číslo 11 hlasuje paní poslankyně Oborná, s náhradní kartou 33 hlasuje pan poslanec Špičák. A pan Richter ruší omluvu z celého dne.

Nyní požádám tedy paní zpravodajku, aby nás postupně provedla hlasováním.

 

Poslankyně Milada Voborská: Děkuji, omlouvám se, já jsem se běžela odhlásit. Tak nejprve tedy bychom hlasovali návrhy legislativně technických úprav, tak jak bylo načteno panem kolegou Michálkem.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobře, děkuji.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 21 přihlášeno 149 poslankyň a poslanců, pro 146, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím dál.

 

Poslankyně Milada Voborská: Dalším je návrh B1, který znamená ponechání § 93 v platném znění tak, jak je.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Stanovisko výboru je doporučující.) Stanovisko navrhovatele? (Taktéž souhlasné)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 22 přihlášeno 150 poslankyň a poslanců, pro 145, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Milada Voborská: Dalším je návrh B2 ve znění legislativně technických úprav, kterými se pozměňuje A7.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Doporučující.) Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 23 přihlášeno, 152 poslankyň a poslanců, pro 79, proti 68. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Milada Voborská: Děkuji. V případě přijetí B2 se stává nehlasovatelným návrh C, a tím pádem můžeme hlasovat o návrhu D kolegy Laciny, který se týká České tiskové kanceláře.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Doporučující.) Pana navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 24 přihlášeno 153 poslankyň a poslanců, pro 151, proti nikdo. Návrh byl přijat. Prosím dál.

 

Poslankyně Milada Voborská: Další je návrh E1 pana kolegy Havránka, který se týká odkladu použitelnosti zákazu nabízet a dodávat neatestované elektronické systémy spisových služeb z 1. ledna 2025 na 1. července 2025.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Doporučující.) Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 25 přihlášeno 153 poslankyň a poslanců, pro 150, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Milada Voborská: Dalším je návrh E2 pana kolegy Havránka, který se týká omezení čerpání údajů z registru obyvatel.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Doporučující.) Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 26 přihlášeno 154 poslankyň a poslanců, pro 152, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Milada Voborská: Další je návrh E3 pana kolegy Havránka, který se týká úpravy nakládání s dokumenty označenými "omezený přístup".

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Doporučující.) Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 27 přihlášeno 154 poslankyň a poslanců, pro 151, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Milada Voborská: Další jsou návrhy A2 a A7 jedním hlasováním, ve znění přijatého pozměňovacího návrhu B2.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Doporučující.) Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro. Kdo je proti?

hlasování číslo 28 přihlášeno 154 poslankyň a poslanců, pro 153, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Milada Voborská: Další je návrh A8 a A9 jedním hlasováním, ve znění přijatého pozměňovacího návrhu E3.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Doporučující.) Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 29 přihlášeno 156 poslankyň a poslanců, pro 154, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Milada Voborská: Dále jsou tu návrhy A1 a A3 až A6 jedním hlasováním, jsou návrhy přijaté výborem.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Stanovisko výboru? (Doporučující.) Stanovisko navrhovatele? (Doporučující.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 30 přihlášeno 156 poslankyň a poslanců, pro 154, proti nikdo. Návrh byl přijat. Můžeme dál.

 

Poslankyně Milada Voborská: Poslední hlasování - návrh zákona jako celek.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. O všech návrzích tedy bylo hlasováno, přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s návrhem poslanců Jiřího Havránka, Roberta Králíčka, Petra Letochy, Michala Zuny, Jiřího Horáka, Marie Pošarové a Romana Kubíčka na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 499/2004 Sb., o archivnictví a spisové službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 261/2021 Sb., kterým se mění některé zákony v souvislosti s další elektronizací postupů orgánů veřejné moci, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 576, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 31 přihlášeno 156 poslankyň a poslanců, pro 156, proti nikdo. Návrh byl přijat a já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Dostáváme se k bodu číslo

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:37.




Přihlásit/registrovat se do ISP