Středa 10. listopadu 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

11.
Návrh na volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny

K tomuto bodu jste obdrželi usnesení volební komise číslo 8 ze dne 8. listopadu 2021. Prosím předsedu volební komise, pana poslance Martina Kolovratníka, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Teď už dobrý večer, vážení členové vlády, paní předsedající, vážené paní poslankyně a páni poslanci. Otvíráme - jak bylo avizováno - další volební bod, a je to volba místopředsedů Poslanecké sněmovny. My jsme lhůtu na volební komisi vyhlásili také do tohoto pondělí, 8. listopadu 2021, stejně tak jako u předchozích bodů do 17 hodin. Volební komise návrhy, které poslanecké kluby doručily, projednala večer po 18. hodině a přijala své usnesení číslo 8, které bylo neprodleně zasláno předsedům poslaneckých klubů, a také ho máte k dispozici před sebou.

K tomu doplňuji, že teď, před malou chvílí, Poslanecká sněmovna svým usnesením stanovila počet místopředsedů Poslanecké sněmovny na šest. Poslaneckými kluby byli navrženi tito kandidáti na místopředsedy Poslanecké sněmovny, budu je představovat v abecedním pořadí: Jan Bartošek, navržen koalicí SPOLU, Věra Kovářová, navržena Piráty a Starosty, Jana Mračková Vildumetzová, navržena hnutím ANO, Tomio Okamura, navržen SPD, Olga Richterová, navržena Piráty a Starosty, Jan Skopeček, navržen koalicí SPOLU, a Radek Vondráček, navržen hnutím ANO. Tyto návrhy, tyto nominace volební komise promítla do svého usnesení číslo 8 ze dne 8. listopadu 2021.

Podle abecedy a s pořadovým číslem budete mít rovněž tyto kandidáty uvedeny na hlasovacím lístku, který použijete pro volbu, a připomenu právě i kvůli případné neplatnosti hlasovacích lístků: prosím, buďte opravdu pozorní, protože budete označovat maximálně šest jmen kroužkem, pokud se takto rozhodnete, a jedno jméno křížkem. A tady doplňuji nebo upřesňuji: nemusíte hlasovat pro všech šest jmen. Je tam to slovo maximálně, to znamená, můžete kladnou volbou vyjádřit svoji podporu jednomu až šesti kandidátům.

Nyní vás, paní předsedající, prosím o otevření rozpravy. Ty technikálie bych pak zopakoval těsně před zahájením volby. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji vám, pane poslanče. Děkuji a otevírám rozpravu, do které opět nevidím žádného přihlášeného - vidím, pan předseda poslaneckého klubu Radim Fiala. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, vážená paní předsedající. Hnutí SPD se rozhodlo do této volby na místopředsedu Poslanecké sněmovny nominovat svého předsedu Tomia Okamuru. Zaznamenali jsme často až nenávistné výroky politiků i médií, které zastoupení poslanců SPD ve vedení Sněmovny odmítají. Předsedkyně TOP 09 k tomu do médií prohlásila, cituji: "Do vedení Poslanecké sněmovny jsme nikdy nevolili představitele strany, kterou i Ministerstvo vnitra označuje za extremistickou, tedy SPD. A na tom se nic nezmění ani nyní." Paní kolegyni a předsedkyni TOP 09 mohu uklidnit. SPD rozhodně není v ničem extremistická. Zastupuje naopak názory a postoje většiny občanů této země, a to ať už nás volí, nebo ne. Odkazovala jste, prostřednictvím pana předsedajícího, na každoroční zprávu Ministerstva vnitra, která mapuje problémy extremismu v Česku. Za extremistu média i politici ale označují kohokoli, kdo má jiný názor, a v tomto ohledu musel váš výrok odmítnout i sluníčkářský web Demagog.cz, který tento výrok označil jako nepravdivý. Ani Ministerstvo vnitra pana Hamáčka si nedovolilo parlamentní stranu, která prosazuje svobodu a demokracii, označit za extremistickou. To zcela zásadní a velmi pikantní je, že názory, které prosazujeme, fakticky před volbami převzaly všechny parlamentní strany. SPD je označována jako xenofobní a nacionalistická, protože dlouhodobě odmítá nelegální a kulturně nepřizpůsobivé migranty přijímat v České republice. Po letech kliček se ale k našemu názoru připojily všechny parlamentní strany. Koneckonců dnes je to vidět na bělorusko-polské hranici, kde migrace je využívána jako nebezpečná geopolitická zbraň.

Vážené kolegyně a kolegové, všichni vaši zástupci ve veřejných debatách deklarovali odmítnutí kvót na migranty a jejich přijímání. SPD také patří k největším kritikům Evropské unie, to je pravda, a jejího vedení v Bruselu. Jsme zde jediný politický subjekt, který prosazuje vystoupení z Evropské unie. Ale opět, všechny strany, jak tu sedíte, jste se shodovaly na názoru, že Brusel a Evropská unie fungují špatně a že v mnohém poškozují naše zájmy, a to ať už šlo o konkrétní směrnice z minulosti, tak o chystaný Green Deal, který shodně všechny parlamentní strany, přesněji koalice a strany, označily za pohromu, která může naší zemi způsobit a patrně způsobí nesmírné, miliardové škody.

V čem se lišíme? Všichni víme, že král je nahý a že Evropská unie škodí. Ale zatímco my jsme se vzdali naděje, že ji lze reformovat, vy jste ještě k tomuto názoru nedospěli. Jako ve většině témat jsme prostě jenom o krok napřed. V čem je náš názor, že Evropská unie je nereformovatelná, extremistický, nechápu. Pokud kdokoli za vás tady ctí demokracii, snad tuší, že k demokracii přece patří pluralita názorů - názorů na cokoliv, natož například na reformovatelnost Evropské unie. Stejný názor ostatně měli Britové, kteří z EU vystoupili, a stejný názor mají například Švýcaři nebo Norové, kteří do Evropské unie z tohoto důvodu raději ani nevstoupili. Jsou snad Švýcaři extremisté?

Stejně jako oni chceme nevykastrované funkční referendum, právo občanů rozhodovat o své zemi, tak jako tento zákon mají prakticky všechny země Evropské unie s výjimkou Kypru a Belgie. Jen vy se prosazení demokracie, tedy vlády občanů ve své vlastní zemi, zuby nehty bráníte. Co kdyby občané v referendu rozhodli jinak?

Pokud jde o naši kritiku státu za to, že je málo sociálně vstřícný k důchodcům nebo rodinám s dětmi, nebo naopak že vyhazuje peníze na nepřizpůsobivé, i tam jsme se v průběhu debat v minulosti fakticky shodli.

Jsme kritičtí k fungování NATO jako jediného garanta naší bezpečnosti. Tyto pochybnosti musí mít každý, kdo sleduje výsledky politiky NATO v posledních letech. Každý, kdo vidí a slyší, musí pochybovat. To není proruský postoj, to je jen vnímání reality, kdy se vytváří bezpečnostní vakuum a Česká republika se může stát pouhým objektem cizích zájmů stejně jako v minulosti. Tvrdíme, že potřebujeme těsnější bezpečnostní vazby v rámci V4, těsnější a odpovědnější, než je dnes NATO.

Svého místopředsedu Sněmovny budou mít například čtyři Piráti a je ukázkou tolerance, že ho budou mít, přestože Piráti na čele se svým předsedou otevřeně sympatizují - a zřejmě i spolupracují - například s Antifou, což není jen extremistická, ale je to přímo teroristická organizace zavedená na seznamu teroristických organizací ministerstva zahraničí Spojených států amerických. A těch extremistických a teroristických organizací, se kterými Piráti spolupracují, bude samozřejmě daleko více. Ale dobrá, jsme tolerantní a nikdo by pana Bartoše, který se fotil několikrát opakovaně s vlajkou Antify, a jeho kolegy za skutečně extremistické názory trestat neměl. V demokracii stačí, že ho přestali volit občané.

Vážené kolegyně, vážení kolegové. Jsem si naprosto vědom toho, že funkce ve Sněmovně nejsou nijak nárokovatelné. Platí nejen v tomto případě nepsaná pravidla a dohody stran. Fakticky je rozdělení funkcí vyjádřením vztahu vlády vůči opozici a v tomto případě není třeba používat falešné záminky ani nepravdivou dehonestaci SPD. Ano, my SPD jsme autentická opozice vůči v současnosti deklarované většině, ale poslední čtyři roky ukázaly, že přes ideové rozpory umíme se tady nad některými zákony a návrhy dohodnout a hlasovat společně, pokud jsme byli přesvědčeni o správnosti dané věci, a tyto věci byly v souladu s naším politickým programem.

Vyjádřením této konstruktivní spolupráce vlády s opozicí bylo i to, že pět největších poslaneckých klubů mělo svého zástupce ve vedení Sněmovny. Občanům to ukazovalo, že demokracie je nejen střet názorů, ale také spolupráce většiny s menšinou. Ukazovalo to, že většina dokáže ve Sněmovně opozici respektovat. Volba místopředsedů ukáže občanům zásadní věc. Jednak jak většina se svou mocí naloží, zda bude menšinu zadupávat a zda na jedné straně místa ve vedení Sněmovny sice rozšíří, ale jenom proto, aby byla další trafika pro méně úspěšně partnery.

Pokusy vyzmizíkovat hnutí SPD vychází pouze ze dvou motivů. Prvním je arogance moci a druhým je strach. Jsme lidové hnutí, které důsledně obhajuje národní zájem proti snahám koncentrovat globální moc a zisk. Nejsme socialisté, ale jsme sociálně citlivé hnutí. Bráníme konzervativní hodnoty. Zájem našich občanů a této země je pro nás na prvním místě.

Ten, kdo si myslí, že nás vyzmizíkuje, se hluboce mýlí. Hájíme témata, která lidi zajímají a která se legitimizují jako potřebná. Jsme stejní političtí extremisté, jako byl například Tomáš Garrigue Masaryk před rokem 1918. Volba místopředsedy a hlasování o zástupci SPD také ukáže, kdo je a kdo není ve skutečné opozici. Občané teď uvidí, kteří poslanci patří k vládní většině a spolu s ní odmítnou zástupce přes půl milionu voličů ve vedení Sněmovny. Nejde o nějaké výsady, ale o to, jaký signál dá Sněmovna voličům - zda strana, která má čtvrtý největší poslanecký klub, je pro sněmovní většinu partner, anebo zda změna s velkým Z, kterou koalice sebou přináší, spočívá ve stoprocentním uchopení moci bez ohledu na jakékoliv oponentní názory.

Nebojíme se výsledků dnešní volby, umíme se vyrovnat s arogancí moci a umíme na ni také odpovědět. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji a konstatuji, že mi přišla jedna omluva, a to z dnešního jednání se omlouvá do neurčené doby od 17.45 hodin z pracovních důvodů pan poslanec Jakub Michálek.

Pokračujeme v otevřené rozpravě, do které se nyní hlásí pan poslanec Radek Koten. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radek Koten: Děkuji. Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Vím, že je poměrně pozdní hodina, nicméně považuji za velmi důležité se na toto téma vyjádřit. My tady žijeme v nějaké zastupitelské demokracii. Já si osobně myslím, že všichni, kteří jsme tady zvoleni, tak jsme byli zvoleni mandátem těch voličů, kteří nás volili, a samozřejmě SPD bylo voleno více než půl milionem voličů.

Jak jsme tady všichni přítomní, tak jsme složili slib poslance. Slib poslance je, že budeme bránit do posledního dechu zájmy našich voličů. Je to velmi důležité, protože my tady nemáme bránit zájmy Evropské unie, Evropské komise nebo jiných států. My tady musíme bránit zájmy českých občanů, protože pro nás má být jako na prvním místě vždy občan České republiky. Ten zájem je jednoznačný.

My tady nyní prožíváme takovou menší energetickou krizi. Na tento problém se zadělalo již před dávnou dobou. Je to doba, kdy se liberalizoval trh s energiemi a dovolilo se soukromým firmám, které byly naprosto mimo kontrolu státu, obchodovat s energiemi v našem státě. Jaké důsledky to přináší nyní? Tak si spotřebitelé například Bohemia Energy užívají plnými doušky.

Já si myslím, že zájmy občanů České republiky by měly být skutečně nadřazeny jakýmkoliv zájmům politických stran, zájmům lobbistických skupin a zájmům jakýchkoliv nadnárodních společností. Já si osobně myslím, že co se týká zastupitelské demokracie, tak myslím si, že dokonce i pan Stanjura tady hovořil o poměrném zastoupení všech stran v orgánech Poslanecké sněmovny. To, že tady na základě nějakých predikcí Ministerstva vnitra, které bylo dříve vedeno ministrem Janem Hamáčkem, a jeho tendenčních zpráv o extremismu a předsudečné nenávisti, tak mnoho politiků, kteří nebyli účastni na výboru pro bezpečnost, například ze září tohoto roku, tak oni ani nemohou vědět, že ty zprávy byly napsané naprosto tendenčně a že ty údaje, které tam byly uvedeny, jako že SPD využívá jakási extremistická témata, se nezakládají na pravdě.

Ministerstvo vnitra vedené ministrem Janem Hamáčkem se totiž odvolávalo na zprávu Bezpečnostní informační služby a tvrdilo, že informace o extremismu tam zařazovalo právě na popud a na zprávy Bezpečnostní informační služby. My jsme si v září pozvali ředitele Bezpečnostní informační služby, plukovníka Michala Koudelku, na jednání výboru pro bezpečnost a on se přímo na jednání výboru pro bezpečnost dozvěděl v přímém přenosu o tom, že úředníci Ministerstva vnitra ho využívají jako jakési alibi, aby SPD mohli uvádět jako stranu, která využívá extremistická témata. Musím říct, že tak rozčileného ředitele Bezpečnostní informační služby, když zjistil, že jakýsi ministerský úředník na Ministerstvu vnitra ho využívá jako alibi pro to, aby psal nesmysly do zprávy Ministerstva vnitra o extremismu a předsudečné nenávisti, tak v takové nepohodě jsem ho v životě neviděl.

Takže si tady skutečně vyprošuji, dámy a pánové, aby ještě někdy někdo, pokud to nikdo neví, tak aby tady vykládal do médií, že SPD je jakousi extremistickou stranou, protože to tak skutečně není. Já si myslím, že v této Sněmovně má každý právo na názor, a já budu ten první, který budu bránit právo každého z vás, kteří tady sedíte, tak budu vždy hájit to právo, abyste zde mohli vystoupit a abyste mohli říci svůj názor, protože to je základem parlamentní demokracie. Jsem velmi rád, že jsme tady přítomni tak v hojném počtu, protože myslím si, že je to velmi důležité. A velmi důležité je, aby i těch víc jak půl milionu voličů mělo svého zástupce v tak důležitém orgánu, jako je vedení Poslanecké sněmovny.

V případě, že tady budete využívat svou aroganci moci, protože máte přece jenom 108, tak to bude jasný signál, že všechny ty řeči, které jste tady říkali v minulém volebním období o tom, jak zastupujete tady demokracii a že jste jedinou demokratickou silou tady v té Poslanecké sněmovně, tak to bude jenom plivnutím do tváře všech voličů, kteří volili hnutí SPD. A samozřejmě to leccos vypoví i o vás samých, že prostě nejste schopni akceptovat názor toho víc jak půl milionu voličů a že jim prostě chcete upřít jejich práva. Myslím si, že hlas každého voliče v České republice má naprosto stejnou váhu, je to jednoznačné. Takže doufám, že ještě na poslední chvíli se vzpamatujete a podpoříte našeho kandidáta na místopředsedu Sněmovny. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Další v pořadí z přihlášených je pan poslanec Jiří Kobza.

Než přijde k pultíku, tak si dovolím jenom ještě upozornit všechny pány poslance a paní poslankyně, že i tady na nás se vztahuje opatření, že bychom měli nosit respirátor či roušku při svých projevech. Jenom vás k tomu chci vyzvat, abyste toto opatření prosím dodržovali. Myslím si, že je to v zájmu všech.

Děkuji a máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Jiří Kobza: Děkuji, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, čas pokročil a já se budu snažit být maximálně stručný. Možná jsem to mohl vzít i na technickou poznámku. K nároku SPD na místopředsednické místo ve vedení Poslanecké sněmovny a k odporu koaličních stran bych rád řekl několik slov. Všichni jsme slyšeli, jak se ty ostatní strany zaklínaly tím, že budou respektovat výsledky voleb a zastoupení v Poslanecké sněmovně, a je to myslím poprvé, kdy kandidát druhé nejsilnější strany nebyl zvolen do vedení Sněmovny. Považujeme to za jasnou demonstraci síly, na kterou mají právo, žádné signály o tom, že by to mělo vypadat jinak a že by nemělo být zastoupení stran podle výsledků voleb, ale nebyly. Je to podle mne malicherná, zbytečná demonstrace síly. Možná někde na pískovišti by si tím pánové zjednali respekt, ale v Poslanecké sněmovně asi ne.

Vážení kolegové, vážené kolegyně, zní vám ta slova povědomě? To totiž neříká poslanec Kobza. To říkal pan Petr Fiala v rozhovoru pro Novinky 24. 11. 2017, když se jednalo o jeho místopředsednické místo v Poslanecké sněmovně. Nyní zažívám vlastní dejà vu, akorát v obráceném gardu. Zažíváme snad něco jako odplatu za nucený pobyt v opozici? Opět je zde kandidát strany s dvaceti mandáty, který by najednou neměl mít nárok na místopředsednictví, zatímco strana s vydřenými čtyřmi poslanci ho má? Tohle chcete vysvětlovat voličům? Jak nedemokratické a jak názorné předvedení válcovací mašinérie koalice, která nás zřejmě tady čeká.

Myslím, že strany koalice by měly ze svých názvů vyškrtnout slovo demokratické. Bylo by to fér. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Vaše vystoupení vyvolalo faktickou poznámku, takže poprosím ještě o sečkání na dalšího řečníka a dávám slovo panu poslanci Hrnčířovi. Pane poslanče, vaše faktická.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Vážená paní předsedkyně, vážené kolegyně a kolegové, jenom v rychlosti tady shrnu to, co tady předřečníci říkali. Myslím si, že nemá smysl, abych vysvětloval, že všichni, co tady sedíme, zastupujeme demokratické politické strany ve volbách. Myslím si, že hnutí SPD není extremistickou stranou. Myslím si, že tohle sem nepatří, že tuto rétoriku, to nálepkování by si měli kolegové z pětikoalice odpustit. Když hnutí SPD volilo přes půl milionu voličů, máme tady zastoupení dvaceti poslanců, že v poměrném systému, který tato Sněmovna reprezentuje, si prostě místo ve vedení Sněmovny zasloužíme.

A je to i dobrý signál pro spolupráci, protože nás nečeká dobré období. Čelíme vysoké inflaci, čelíme hospodářským problémům, čelíme problémům na energetickém trhu, to znamená, bude potřeba tady spolupracovat napříč politickým spektrem. A já jenom chci připomenout ctěné pětikoalici, že i když máte většinu ve Sněmovně, volby jste nevyhráli. Většina voličů volila jiné strany, to je potřeba si uvědomit.

Myslím si, že i pro vás bude dobré spolupracovat s opozicí, protože těm problémům, kterým budeme čelit - já si myslím, že občané to od nás od všech očekávají, a myslím si, že by to byl dobrý krok a dobrý signál, abyste hnutí SPD s dvaceti poslanci pomohli zvolit do vedení Sněmovny našeho zástupce. A naším zástupcem je Tomio Okamura. Slovy klasika: "Přestaňte blbnout a pojďme to zvolit." Děkuji. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za dodržení času. Nyní se vracíme do rozpravy a slova se ujme pan poslanec Jaroslav Foldyna. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji vám, paní předsedkyně, za udělení slova. Dovolte mi, abych se na vás obrátil a vyjádřil poděkování za váš úvodní proslov, a já mu chci věřit. Jsem takový, vždycky věřím lidem, když něco říkají. Váš proslov byl brilantní a naznačil nám, jak byste chtěla vést Sněmovnu, a já s tím nemám problém. Ač jsem vás nevolil, s vaším proslovem naprosto souhlasím.

Vy jste označila stranu SPD za extremistickou, a tudíž ti členové, co jsou v této straně, by měli být extremisty. Dámy a pánové, jaký já jsem extremista? Co to je za ty extremisty? Někdo mi připomíná nějaké lidi, kteří hajlují na nějaké demonstraci, nebo prý takzvaní příznivci SPD. Osobně jsem nestál dost blízko toho člověka, abych to vyřešil hned. Nesnáším lidi, kteří se vyjadřují tím, že hajlují nebo vykřikují nějaké věci a hesla, které jsou součástí té doby nejhorší, druhé světové války. Dneska je 10. listopadu. Mohli jsme vzpomenout, že dneska je poslední den křišťálové noci. Dneska je to neslavné výročí.

Víte, jak mohu být já extremista, když moji rodiče prošli koncentračním táborem? Extremista, který je přiřazován k nějakým fašistům nebo nacistům? Moji rodiče oba byli ve Wiener Neustadtu v lágru na tritol a skončili po útěku v Břeclavi ve věznici gestapa. Tam je osvobodila Rudá armáda, a asi proto jsem tím ruským švábem, jak mi říkají. Ale současně také jsem synem člověka, kterého v roce 1971 vyhodili ze strany, a z úředníka se stal uklízeč v kině. Já jsem ani nejel na školní výlet.

Já tady nenaříkám, ale nejsem žádný - a nenechám si nikdy říkat do žádných extremistů, nikým. Jsem ve straně, kde je můj stranický kolega Jarda Bašta, který prošel komunistickým lágrem. Vy jste prošli komunistickým lágrem někdo nebo vaši rodiče? Vy jste byli ti hrdinové? Já jsem potkal spoustu hrdinů v listopadu 1989, hlavně pět dnů potom. To bylo hrdinů, to bylo dokonce... ale nechci na to vzpomínat.

Já se prostě domnívám, že musíme udělat všechno pro to, proč jsme tady. My jsme tady kvůli našim voličům, kvůli lidem této země. Já se nechci zabývat politologickými otázkami. Víte, vy často říkáte: My jsme liberální demokraté. Liberální demokraté zpochybňují všechny tradiční formy života, zpochybňují rodinu, zpochybňují národní cítění a všechny, kdo zpochybňují jejich zpochybňování, označují za extremisty. Přátelé, to je podivuhodné, že liberální demokrat označuje někoho, kdo zpochybňuje jejich zpochybňování buď národní identity, či biologické identity, za to, že to je něco extrémního.

Co to SPD chce tak extrémního, že chce referendum? Jo, referendum. My jsme vstupovali do Evropské unie na základě referenda. To vám nevadilo, to bylo O. K. Já chápu, že to bylo v roce 2004, byla jiná doba a byla to jiná Evropská unie. My dneska říkáme: Chceme referendum o možnosti, o možnosti! vystoupit z Evropské unie, protože se změnila doba a bohužel pro nás pro všechny změnila se i Evropská unie. Lisabonskou smlouvou se významně změnila. A já jsem kvůli tomu extremista? Že chci demokracii, že chci lidem dát právo svobodně se rozhodnout a jít k urně, aby tam hodili svůj hlas a vyjádřili se? Že ten elektrikář... jo, jo, vlastně vy jste někteří vystudovaní politologové a máte ty vysoké školy, ale ten blbej elektrikář by tomu nerozuměl? Já to takhle čtu. Já to takhle čtu na Twitteru. Já čtu ty urážky na Twitteru. Snažím se na ně neodpovídat, snažím. Někdy na ně odpovím úplně stejně. Nenechám si od nikoho nadávat, urážet.

Já se domnívám, že jestli je někdo zodpovědný za napětí ve společnosti, ať je to kvůli hospodářské situaci, či politice, či covidu, tak odpovědnost je tady, v téhle místnosti, tady, kde nás je těch dvě stě, protože tady odsud jdou někdy neskutečný hámotiny, ať je to o covidu, ať je to o sudetských Němcích. Můžu říct svůj názor? Pánové a dámy, sudetští Němci, pusťme to z hlavy. Válka skončila. My už nikdy neprohrajeme bitvu u Stalingradu a oni nikdy nevyhrajou. Víte, co společně můžeme prohrát? Bitvu o dnešek a zítřek. My všichni budeme bojovat o identitu Evropy. Evropa vymírá, koeficient porodnosti v Evropě je 1,6. My vymíráme. Původní obyvatel Evropy vymírá. A já, že o tom mluvím, že mluvím o tom, že vymírá původní obyvatel Evropy, tak mám být extremista? Anebo ruský šváb? Co já mám s Putinem?

Dámy a pánové, já se musím smát. Pojďme se dohodnout, že budeme řešit konkrétní věci. Pojďme řešit porodnost. Porodnost bez bydlení není možná, aby tady existovala. Ono se o tom vůbec v tomhletom sále nemluvilo. Já jsem tady dlouho, ono se o tom fakt vůbec nemluvilo.

My furt mluvíme o nějakých nepřizpůsobivých, ale nikdy jsme jim nedali šanci, aby chodili do práce. Byli tady dřív - pro ty mladší z vás, ta komunistická doba byla strašná, v něčem strašná, v něčem tak strašná nebyla. Existovaly oblastní podniky služeb a tam byli zaměstnáni lidé, kteří měli nulovou kvalifikaci nebo nízkou kvalifikaci a jejich produktivita práce byla 30 %, ale chodili do práce. Dneska? Dneska je to postavené tak... Víte, proč tady není sociální demokracie a komunistická strana? Ony de facto splnily svůj program. Evropa je socializovaná až až. A ony se otočily k tomu původnímu voliči, k té původní ideji, která je přivedla až sem. Já jsem tady byl, když sociální demokracie - nemyslím jako tady v té místnosti - měla 32 %, když zastupovala lidi práce, když se otočila k lidem práce zády a začala zastupovat jakési podivné menšiny, které si sama vydefinovala. A toho člověka práce potřebovala jenom k tomu, aby platil daně a z jeho peněz aby platila ty sociální nesmysly. Ne ten sociální podnik služeb, který by tady měl vzniknout, aby člověk s nízkou kvalifikací nebo nulovou kvalifikací mohl jít do práce nebo musel jít do práce, protože když nebude pracovat, tak ho čeká 2 400 životní minimum. Já bydlím ve vyloučené lokalitě, já se tam nejezdím dívat autobusem nebo jako nějaký ministr autem nebo tam přespat jeden den. Já tam bydlím. Já jsem si koupil 150 metrů od Městského úřadu v Děčíně byt, v krásném městském baráku, a dneska bydlím téměř ve vyloučené lokalitě. Každý den to potkávám - ti lidi potřebujou práci, systém, a my jsme to nedokázali nikdy nabídnout. Nikdy tady žádný Rom ani žádný nepřizpůsobivý nedělal žádný zákon. Oni tady nebyli, za to neseme odpovědnost my. My jsme jim nedali šanci, aby chodili do práce. My jsme nenastavili ani ta pravidla. Když mají být nějaké volby, někdo přijde s nějakou nulovou tolerancí - takový bláboly, a já jsem extremista, když o těchhle věcech začnu mluvit. Já jsem extremista, když začnu mluvit o tom, že dva chlapi a veverka nemůžou mít dítě. No, tak jsem extremista, protože nějaká LGBTQIA komunita, co písmeno, to jiný rozdílný postoj, tak jsem extremista.

Ale víte, co ubližuje nejvíc našim spoluobčanům, kteří mají jinou sexuální orientaci? Víte, co jim ubližuje nejvíc, těm lesbám a homosexuálům? No politizace, politizace tý debility - ježíšmarjá, omlouvám se za to slovo - tý hlouposti, která se k nám dostala ze Spojených států a přichází k nám - LGBTQIA komunita, nebinární lidi. Ježíšmarjá!

Ale pozor, vymysleli jsme tady v tom baráku jednu věc: vymysleli jsme předsudečnou nenávist. Myslíte si, že to je paragraf? Ne, to je směrnice jak za minulého režimu nebo za předchozího režimu, který říká: Trestejte, hledejte paragraf na každého, kdo přemýšlí jinak, než je oficiální politika, nesmíte takhle přemýšlet. A já chci, abychom měli právo říkat svůj názor. Ač s vámi nesouhlasím, tak já jsem přesvědčen jak Voltaire, který říká, že chce, abyste měli právo říkat svoje názory, tak ho můžu mít i já. A stejně je to i se zastoupením ve vedení této Sněmovny. Je to součást demokracie. To není pravidlo, které je povinností, to je slušnost. A já bych si od vás přál, abychom začali novou Sněmovnu touto slušností. Hele, děkuju vám za to, že jste mě nevypískali. Dík moc.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji, pane poslanče. Vaše vystoupení vyvolalo jednu faktickou poznámku. Paní poslankyně Olga Richterová se svojí faktickou poznámkou. Máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Olga Richterová: Děkuji vám za slovo, paní předsedkyně. Jenom velice stručná faktická. Byla tady paní poslankyně Romka. Bylo to na konci devadesátých let, byla to paní poslankyně Monika Horáková Mihaličková. Nyní se věnuje například podpoře studentů z chudých rodin a jejich studia.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. S náhradní kartou číslo 20 hlasuje pan poslanec Jan Skopeček.

Další je už rozprava standardní, tedy obecná. Slovo má pan poslanec Kolovratník. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Teď se tedy hlásím do rozpravy ne v pozici zpravodaje nebo předsedy volební komise, ale řadového poslance. Mám tady k té věci, k volbě místopředsedů, k tomu počtu, který jste před chvílí odhlasovali, dva postřehy.

Za prvé, a to je, milí občané, pro vás, abyste si tohle zapamatovali a spočítali, jaké nové pořádky máme a jak budeme šetřit a jak budeme úsporní: 2013 - v Poslanecké sněmovně sedm poslaneckých klubů, čtyři místopředsedové, 2017 - v posledním období - devět klubů a pět místopředsedů. Logicky - větší počet klubů, pět místopředsedů. A teď budu tedy konzistentní a držím rétoriku Zbyňka Stanjury a řady z vás, jak jsme si dnes říkali, že tu máme vlastně čtyři kluby nebo čtyři subjekty, chcete-li, čtyři politické subjekty. Takže 2021 - počítám čtyři subjekty a šest místopředsedů. To si prosím zapamatujme, tato čísla, s jakými nově nastupující koalice pracuje a počítá, jak je úsporná a efektivní. Ad 1.

Ad 2. Teď se budu ptát na ta jména, a opravdu tomu nerozumím a budu prosit - je to politické stanovisko - o vysvětlení. Dívám se na nominace koalice SPOLU a rozumím jim. Paní předsedkyně Pekarová Adamová za topku ve vedení, další dva subjekty v rolích místopředsedů, Honza Bartošek za KDU-ČSL, pan poslanec Skopeček za ODS. Pak tady máme tedy další kandidáty za hnutí ANO a SPD. A teď bych se tedy rád zeptal, a já tomu fakt nerozumím, na zatím existující koalici Piráti a Starostové. Jeden návrh Věra Kovářová za STAN - v pořádku, druhý návrh, paní poslankyně Olga Richterová za Piráty. Ale z těch veřejných informací, které mám, se Piráti ještě nerozhodli. Nevíme, jestli nakonec v té partě, v té dvojkoalici budou, anebo jestli z ní vystoupí. Hlasují o tom, jak jsou moderní, digitální na nějakém celostátním fóru další týden.

A já bych se rád teď zeptal vás dvou, dámy, na váš postoj nebo na nějaké plánované kroky. Takže, paní předsedkyně, ptám se vás jako reprezentantky toho dvojbloku: pokud Piráti hypoteticky vystoupí z toho vlaku, už tedy nebudete dvě koalice, SPOLU a PirSTAN, ale vznikne nám tady jedna nová opoziční strana pouze se čtyřmi poslanci, tak jestli SPOLU dále bude počítat s tím, že holt má místopředsedu s těmi čtyřmi poslanci, přepočteno na procenta asi 1,48 nebo tak nějak. Prosím vás o odpověď.

A paní poslankyně Richterová, a prosím, není to osobní, i vás se ptám na politické stanovisko Pirátů. Pochopím a budu rozumět tomu, pokud se vaše strana rozhodne, že v té partě, v tom souručenství pěti je, že chcete být ve vedení. Respektuju to, chápu to. Ale pokud se Piráti rozhodnou - a budou mít na to právo - že do toho nejdou, že tedy zůstávají samostatnou opoziční stranou s počtem čtyři poslanci, tak se ptám, jestli stále si budete držet to teplé místo, a hlavně to téma Antibabiš, nebo jestli Piráti budou mít takovou sílu a takovou odvahu říct: Ano, jsme v opozici, jsme tu sami za sebe a to místo pouštíme jiným zájemcům. Děkuji za odpověď.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pane poslanče, já bohužel nemám kým být vystřídána, takže jako zkušený matador tady určitě tušíte, že vám nemohu odpovědět, i když jsem byla tázána. A ještě bych vás chtěla požádat, abyste příště oslovoval kolegy a kolegyně mým předsednictvím. Děkuji.

Faktická poznámka pana poslance Michala Kučery. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michal Kučera: Dobrý večer, dámy a pánové. Vážený pane předsedo volební komise, prostřednictvím paní předsedající, já tedy věřím, že jste předseda volební komise, protože ty dotazy, které kladete, mě natolik udivují, že kolikrát uvažuji, zda skutečně naplňujete ten mandát, který máte, protože ta odbornost tam ne vždy zaznívá z těch vašich dotazů. Ty vaše dotazy směrem na pocity, respektive na záměry našich kolegů z koalice... Nechme to, prosím, na nich, nechme to na nich, jak se oni rozhodnou, jak budou oni dále zvažovat své vystoupení. Dnes to je tak, jak to je, bylo vám to tady dneska mnohokrát vysvětleno.

A ty dotazy na úspory. Ony jsou správné ty dotazy na úspory. Já tuším, a pokud se nepletu - a to víte nejlépe vy, prostřednictvím paní předsedající, když se na vás obracím - tak hnutí ANO byly nabídnuty dva posty místopředsedů Sněmovny. Pokud máte zájem uspořit a skutečně máte na srdci úspory a leží vám tak na srdci úspory rozpočtu, tak se jednoho místa vzdejte. Běžte příkladem, vzdejte se jednoho místa místopředsedy - máte dvě místa místopředsedů, vzdejte se jednoho. Půjdete příkladem nám všem, bude to krásný krok, bude vidět, že skutečně vám jde o to, aby úspory a rozpočet, který jste vy, paní ministryně, vaše vláda, rozvrátili a nechali skutečně v dezolátním stavu, tak abyste aspoň tím malým krůčkem vylepšili.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za dodržení času. Dále se hlásí v obecné rozpravě pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pěkný večer, dámy a pánové. Vážená paní předsedkyně, ještě jednou gratuluju k vašemu zvolení. Nyní opět si dovolím několik poznámek.

Za prvé, pro nové poslance: myslím si, že dneska jedeme výjimečně rychle. Já si vzpomínám, že volbu místopředsedů jsme v minulém volebním období řešili až v pátek, protože jsme lhůtu na přihlášení se těch místopředsedů měli na středu na 17. hodinu a k samotné volbě došlo až v pátek. To znamená, že to, že my to teď projednáváme a už není nikdo přihlášen, je důkazem toho, že si myslím, že i z naší strany jde o jednoznačnou vstřícnost a že tady nikdo nic nechce zdržovat, protože v zásadě nevím, kdy se to stalo, že by volba předsedy i místopředsedů se stihla během jednoho dne. Tolik tedy na vysvětlenou toho, že jdeme opravdu velmi rychle.

A teď pár slov k počtu místopředsedů. Já jsem při počtu šesti místopředsedů hlasoval proti, vysvětlím proč. Vzpomínám si - protože jsem to minule vnímal dost citlivě, protože jsem tam byl poprvé - že minulé volební období i u těch pěti místopředsedů tady zaznívala kritika ze strany opozice, tedy budoucí koalice, že těch pět místopředsedů je moc, že by stačili čtyři. Uběhly čtyři roky a najednou jich je šest, a ten počet šest nevychází náhodou. Ten počet šest vychází z toho důvodu, že je pět koaličních stran, tak aby každý z nich měl po jednom ve vedení plus dva za ANO, a proto vychází sedm. Když se opět - omlouvám se, já se na ta čísla podívám do té tabulky číselných podkladů - tak při počtu sedm vychází poměrný systém, a samozřejmě ho nemusíme respektovat, můžete tady odhlasovat cokoli, ale když se podíváme na ta čísla, která se respektují u členů a počtu ve výborech, tak to vychází ANO tři, SPOLU tři, PirSTAN jeden, SPD nula. Takhle to vychází z té tabulky v momentě, kdy tady jsou ty bloky, nejsou jednotlivé politické strany.

No a já jsem v těch debatách zaznamenal v zásadě dva argumenty, jak s tím naložit. Docela rád bych tady na ně nějakým způsobem reagoval, aby to nezůstávalo ve vzduchu. Jeden z nich zní - a to tady zaznělo i teď před chvilkou na mikrofon: Nechť se tedy hnutí ANO jednoho toho místa vzdá, protože má dva, a v té chvíli to bude v pořádku. No jo, ale to pak nebude tedy absolutně už žádný poměrný systém a pak to bude splňovat nějaký prapodivný systém, protože vlastně co klub - už ne ta skupina, ale klub - pozor, jo, my sice ty tabulky vypočítáváme z koalic, ale ve vedení jsou potom zástupci jednotlivých klubů, nikoliv koalic. Takže to je takový zmatek, že je to i těžko vysvětlitelné pro lidi z venku. A v té chvíli, kdy my se toho místa vzdáme, tak to bude znamenat, že tam vlastně každý subjekt bude mít jednoho, takže politický klub, který má čtyři poslance, bude mít jednoho zástupce a ten, který má dvaasedmdesát, tam bude mít také jednoho zástupce. To mně jako poměrný systém nepřijde ani z vlaku, to je úplně mimo. A to pak ale v tom případě nenazývejme poměrným systémem. Je to nějaká legitimní reakce, já s ní nesouhlasím, ale není to rozhodně poměrný systém. Tak si pak na něj ale nehrajme. Prostě není možné říct v jedné větě: My respektujeme výsledky voleb a poměrný systém, a v druhé větě říct, aby klub o dvaasedmdesáti poslancích měl stejné zastoupení ve vedení jako klub, který má čtyři poslance - z toho budou pravděpodobně dva ministři, jeden místopředseda Sněmovny, jeden předseda klubu, takže ze čtyř lidí budou mít všichni čtyři přednostní právo, to si myslím, že tady ještě nebylo.

Druhý argument, který zněl a zněl, když jsem byl v debatě, tuším na Primě, nechť hnutí ANO předá to jedno místo SPD. To zaznělo v debatě jako reakce na to, že SPD má nula, byť má dvacet zástupců. Já jsem se tam nestačil zeptat, protože už nás odpojili, tak se zeptám teď: Platí-li tedy teze, že SPD nemá zastoupení ve vedení proto, že je extremistická, tak v momentě, kdy by se ANO vzdalo ve prospěch SPD, už by přestala být extremistická? Není to můj argument, prosím pěkně, zaznělo to v televizní debatě ohledně poměrného zastoupení, můžete si to klidně vyjet v monitoringu, že to tak bylo.

Takže to jsou dva argumenty, které jsem slyšel na ten počet šest a na legitimní stížnost nás jako největšího klubu, že podle té tabulky nám připadají tři místa - byť my je nechceme tady v této chvíli, jsou tam dva ve hře - ale že čistě podle poměrného systému by to měli být tři.

Rozumím tomu - a taky to tady párkrát zaznělo - že v minulosti docházelo k tomu, že předchozí koalice někdy válcovala, to se přiznám - já jsem taky ne vždycky s tím souhlasil, to je pravda. Zároveň tady ale jednoznačně platí, že tato koalice staví svoji novou existenci na tom, že se bude chovat jinak, lépe, že to bude změna k lepšímu. To znamená, že já tedy očekávám, že i kdyby to tak nakrásně bylo a platilo a někdy se tak stalo, tak to holt je, tak že to nebudete vracet, nebudete se mstít a nebudete se chovat, když to řeknu, úplně naplacato stejně, budete se chovat lépe. Zatím z těch počtů mi to tak nepřijde.

Já vám děkuji za pozornost a přeji hezký zbytek večera. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Další se do rozpravy - a zatím poslední přihlášenou stala paní ministryně a zároveň předsedkyně poslaneckého klubu paní Alena Schillerová. Paní ministryně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Také mně dovolte, paní předsedkyně, abych vám poblahopřála teď poprvé, kdy vystupuji za vašeho předsednictví. Přeju vám hodně sil a naplnění všeho toho, co jste si předsevzala, protože si myslím, že to je velmi důležité.

A teď pár slov. Nechtěla jsem vystupovat, ale nemám ráda, když mluví někdo o něčem, o čem nic neví. Pane poslanče Kučero, to bylo na vás. Znáte tuto tabulku, kde je poměrné zastoupení? Znáte, že? Tady to máme všichni. (Předsedající: Prostřednictvím předsedající.) Já jsem členka vlády. (Předsedající: Pardon, omlouvám se.) Já jsem ještě pořád členka vlády.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pardon, omlouvám se. Sžívám se s tím.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Ale samozřejmě, až nebudu členka vlády, tak to budu určitě dodržovat. Ale v pořádku, to je marginálie.

Na té tabulce se jasně říká, jaké je poměrné zastoupení. A vy jste neřekl - pan poslanec Patrik Nacher reagoval na nějaké vystoupení v médiích - vy jste nemluvil o tom, ať se vzdáme jednoho místa místopředsedy ve prospěch SPD, to jste neřekl, takže k tomu já se vyjadřovat nebudu. Vy jste řekl, ať se vzdáme jednoho místa místopředsedy - a my máme nárok na tři místa ve vedení Poslanecké sněmovny! Proto jsme postavili předsedu - to už teď nebudu řešit, k tomu jsem se vyjadřovala odpoledne - a teď máme nárok na dva místopředsedy. A vy říkáte, tak se vzdejte. Jednou tady vystupujete jako klub koalice, jednou - tedy já už se v tom nevyznám, ztrácím, ale budu se snažit, abych se v tom zorientovala, je to celkem jedno - takže vy říkáte: klub, který má čtyři poslance - a to vůbec teď nechci rozvíjet, abych nezdržovala, zda je vůbec v souladu s obecně závaznými právními předpisy vznik takového klubu, to jsme si tady také říkali celé odpoledne - tak má mít jednoho místopředsedu, a další a další, všichni méně, a ten, kdo má 72 poslanců, tak ne? Takže upíráte největšímu opozičnímu klubu, aby měl dva zástupce s přednostními právy ve vedení Sněmovny. Takže to je váš výklad demokracie, a to se nezlobte, to jsem nemohla nechat bez povšimnutí.

A teď k těm rozvráceným financím. Na tom jsem zvlášť citlivá. Když jsme zdědili veřejné finance, myslím hnutí ANO, po vašem otci zakladateli - víte určitě, o kom mluvím - tak zadlužení bylo mnohem vyšší než teď, když ho odevzdáme do těch stejných rukou jako v roce 2013. Ano, bylo to 44 a něco procent HDP. Nechytejte se za hlavu, já ta čísla mám před sebou. A přišel covid. My jsme pořád snižovali zadlužení. Byli jsme pod 30 %, když přišel covid. Vy jste tu nebyl v tom minulém období, vy jste tu byl předtím. Já si vás pamatuji jako ještě z pozice náměstkyně, chodívali jsme spolu do takových výživných debat kolem EET.

A já si teď studuji koaliční smlouvu. Samozřejmě uvidíme ještě, co bude ve vládním prohlášení, to bude už závaznější. Zatím jsem si studovala jenom ekonomickou část podrobněji a už se tam nedočítám, jaká bude ta rychlost konsolidace. Už tam jenom čtu takovou jednu nenápadnou větu: "V co nejkratší době chceme naplnění maastrichtských kritérií." Maastrichtská kritéria jsou dvě. První je 60 % zadlužení. No, tak to dosahují všichni kolem nás mnohem víc, ale my budeme na nějakých 43 na konci roku, možná nějaké drobné. Uvidíme, vypadá to teď lépe po poslední predikci, to já ještě budu prezentovat. A druhé maastrichtské kritérium je 3 % zadlužení HDP. A to už je něco, co se blíží fiskální predikci, mému konsolidačnímu plánu, který jsme včera po aktuální makroekonomické predikci upravili, a podle mého konsolidačního plánu - vy budete mít svůj a já ho budu bedlivě sledovat z opozice - podle mého konsolidačního plánu, tak vám řeknu, já vždycky dávám dvě tabulky. Autonomní vývoj, kdyby se nestalo vůbec nic ani na výdajové, ani na příjmové straně. Tak v roce 2024, kdy budou, jestli počítám dobře, příští volby budou 2024? 2025, tak v roce 2024 kdyby se nestalo vůbec nic, tak tam bude 3,4 %, to znamená, někde bychom se blížili k 3 % v roce 2025, a můj plán konsolidace, který prezentuji již od června, jenom ta čísla zpřesňuji podle predikcí, tak v roce 2024 bude 2,7 % HDP a v roce 2025 2,4, takže hluboko pod 3 %. Dobrá zpráva pro občany je, že už tam nemáte ta strašná čísla škrtů, ale to samozřejmě uvidíme ještě, co bude ve vládním prohlášení.

Nicméně v koaliční smlouvě jsou i zajímavosti na příjmové straně, které budou znamenat propad příjmů, a určitě jsou i chvályhodné - snížení o 2 % sociálního pojištění. Určitě ano, naše odvody jsou jedny z nejvyšších v rámci OECD. To určitě najde podporu - proč ne, protože je to potřeba, ale je to za 35 miliard. Valorizace slevy na poplatníka - nepíše se tedy kam až, jestli až na daň nula. To nevím, jestli je záměr mít daň nula. Jinak ty tři tisíce, co letos se zvyšuje sleva na poplatníka, a ty tři tisíce, co se zvyšuje příští rok, tak je každá ta sleva za 12,5 miliardy. Tak jenom abychom si spočítali a věděli, že ta konsolidace bude muset být ještě brutálnější, pokud se tato díra má vyrovnat.

Pak tam máte takovou zajímavou větu, že chcete bojovat s šedou ekonomikou. Chválím, podepisuji, tleskám. Celý život jsem na tomto poli působila, ale proti tomu jsou takové dva zajímavé plány. První plán je zrušení EET. Pecka! To je boj s šedou ekonomikou jako víno, jak říkáme u nás na Moravě! Ale je tam horší věc, která mě velmi zneklidňuje, a budu to pečlivě sledovat, protože jsem 25let strávila na Finanční správě, a můžete si tady říkat, co chcete, pamatuji si tu beznaděj boje finančních úředníků s karuselovými podvody. Máte tam parametrické změny kontrolního hlášení. To byl největší bič, který během tří let zlikvidoval karuselové podvody v naší zemi, přinesl miliardy do rozpočtu, udělal přítrž všem různým skupinám těch podnikatelů, které za vašeho otce zakladatele ho nechávaly klidně spát, on byl v klidu. Já jsem si to několikrát s ním v debatách říkala a já si to pamatuji, byl náš ministr, že se přeshraničně obchodovalo s dépéháčkem, firmy přejížděly hranice a vylákávaly miliardy z rozpočtu. Kontrolní hlášení tomu udělalo šmytec, což konstatoval nejvyšší státní zástupce, a tady se určitě shodneme, že ten je naprosto nezávislý. Po třech letech byly zlikvidovány, a najednou se budou dělat parametrické změny? Nevím, co to je, uvidíme. Nechci slyšet trávu růst, ale jenom upozorňuji, že plán konsolidace v koaliční smlouvě není vůbec žádný, a navíc jsou tam další plány, které budou zatěžovat rozpočet, a já neříkám, že jsou špatné, ale musí to jít ruku v ruce. A o dalších věcech nemluvím, že tam třeba není zmínka o covidu ani jedna, ale budeme volit národního ptáka. Mějte se hezky! (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Vaše vystoupení vyvolalo dvě faktické poznámky. První je pan Michal Kučera. Pane poslanče, váš čas k faktické poznámce.

 

Poslanec Michal Kučera: Děkuji. Já už jenom velmi krátkou reakci na slova paní ministryně. Paní ministryně, já už tady nebudu tu debatu o ekonomice a rozpočtu nějak extendovat, nechme si to prosím na debatu o státním rozpočtu, já si myslím, že tam budeme mít prostoru dost o tom, jakým způsobem rostly státní výdaje, jakým způsobem je ten rozpočet připraven. Ta hrůza, která nás čeká, kterou nám představíte, nám dodá myslím dostatek času a prostoru k tomu, abychom se k tomu vyjádřili. Doufám, že se k tomu i kvalifikovaně připravíte. Já připraven rozhodně budu a myslím, že i celá řada mých kolegů, takže tam si to odehrajeme a věřím, že velmi kvalifikovaně i z vaší strany. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Další v pořadí faktických poznámek - a už poslední v současné chvíli - je pan poslanec Ženíšek. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Marek Ženíšek: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vůbec nerozumím tomu, proč jsme tady teď měli přednášku o tom, jak paní ministryně rozvrátila veřejné finance, když se tady bavíme anebo máme před sebou volbu místopředsedů Poslanecké sněmovny. Myslím si, že někteří by si měli ujasnit, zdali jednak za a) jsou ještě ve vládě, což jsou, anebo zdali jsou v opozici, což jsme tady v průběhu dneška mohli sledovat i od ostatních řečníků. A pak vůbec nerozumím tomu, proč mi tady ministryně financí hovoří o tom, že jsou dvě maastrichtská kritéria, když jsou čtyři. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji za dodržení času. Nyní v rozpravě už nemám žádného přihlášeného. Pokud tomu tak zůstává, tak rozpravu tímto končím a chtěla bych požádat předsedu volební komise, pana poslance Martina Kolovratníka, aby nám sdělil další náležitosti této volby. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Já vám nyní podám technické informace. Volba je ve Státních aktech připravena, proběhne to stejným způsobem, jak už jste si - teď nechci povědět vyzkoušeli, ale jak už jste provedli volbu předsedkyně Poslanecké sněmovny dnes večer. Ještě jednou tedy, bude to ale složitější ve smyslu platnosti volebních lístků.

Ještě jednou tedy povím, že na volebních lístcích budete mít navrženo v souladu s návrhy poslaneckých klubů a s usnesením číslo 8 volební komise ze dne 8. listopadu celkem sedm jmen, v abecedním pořadí: Jan Bartošek, Věra Kovářová, Jana Mračková Vildumetzová, Tomio Okamura, Olga Richterová, Jan Skopeček a Radek Vondráček.

Podle zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny se místopředsedové volí většinovým způsobem a tajným hlasováním podle § 75 odst. 1. Volba probíhá nejvýše ve dvou kolech. Probíhá tedy obdobně jako předtím s tím rozdílem, že poslanec na hlasovacím lístku může vyjádřit zakroužkováním souhlas s nejvýše takovým počtem kandidátů, který byl stanoven, tedy maximálně šest. Můžete dát počet kroužků nižší od nuly až do šesti, ne více. Zbylá jména, pokud chcete, aby byl váš lístek platný, musíte označit na čísle před jménem křížkem.

Tady může být pravděpodobné, že se dostaneme do druhého kola, takže prosím ještě krátkou trpělivost a vysvětlení k dalšímu postupu. V prvním kole jsou místopředsedy Poslanecké sněmovny zvoleni kandidáti, kteří získali nadpoloviční většinu poslanců přítomných u volby. Pokud tu nadpoloviční většinu obdrží více kandidátů než je počet obsazovaných míst - to se může stát - jsou zvoleni ti z nich, kteří obdrželi nejvyšší počet hlasů. Nastane-li rovnost hlasů mezi kandidáty na volitelných místech a mimo ně, opakuje se mezi nimi volba.

Nezíská-li nadpoloviční většinu hlasů přítomných poslanců tolik kandidátů, aby byl počet obsazen, stanovený počet šesti míst, koná se na neobsazená místa druhé kolo volby a do druhého kola postupují nezvolení kandidáti z prvního kola. V souladu s jednacím a volebním řádem ve druhém kole jsou zvoleni ti kandidáti, kteří získali nadpoloviční počet hlasů přítomných poslanců.

Pokud ani ve druhém kole nebudou obsazena všechna místa, těch šest míst, bude se muset celá volba opakovat. Tato volba končí, je vždy dvoukolová, a to znamená, že by volební komise opět musela vyhlásit novou lhůtu na podání návrhů, opět tedy s rozmezím čtyřiadvaceti hodin mezi samotnou nominací nebo podáním nominace a pak samotným dnem volby.

Já teď na označení nebo na provedení volby stanovím - předtím jsme byli docela rychlí - dvacet minut. To znamená, prosím paní předsedající o přerušení tohoto bodu k provedení volby, bude to dvacet minut do 20.45, poté prosím taky dvacet minut na vyhodnocení výsledků a podepsání protokolu, takže ve 21.05 bychom mohli oznámit výsledky.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji vám. Vydávání hlasovacích lístků bude zahájeno bezprostředně po přerušení našeho jednání a bude trvat, jak zaznělo, dvacet minut. Poté necháme dvacet minut volební komisi na zpracování výsledků tajného hlasování. V jednacím sále se tudíž sejdeme ve 21.05. Přerušuji jednání pro konání tajné volby místopředsedů Poslanecké sněmovny.

 

(Jednání přerušeno ve 20.24 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 21.05 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Paní poslankyně, páni poslanci, zahajuji přerušené jednání. A dávám slovo, pokud je už přítomen... zatím ho nevidím... panu předsedovi volební komise, ale budeme muset asi počkat na jeho přítomnost, protože v tuto chvíli jej zde ještě nevidím.

Já tedy ještě, vzhledem k tomu, že ani nevidím, že by přicházel, vyhlásím přestávku na dvě minuty, a pevně věřím, že během nich pan předseda Kolovratník bude už přítomen.

 

(Jednání přerušeno ve 21.06 hodin.)

 

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, dostala jsem informaci, že pan předseda volební komise prosí ještě o pět minut pro volební komisi, protože ještě stále pracuje, takže vyhlašuji přestávku v délce trvání pěti minut.

 

(Jednání přerušeno ve 21.07 hodin.)

(Jednání pokračovalo ve 21.11 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Paní poslankyně, páni poslanci, čas určený pro přestávku vypršel, byť nakonec ani nebyl potřeba tak dlouhý.

Nicméně ještě dříve, než dám slovo panu předsedovi volební komise, chci oznámit, že poslanec Jan Síla již hlasuje se svou kartou, a nikoliv s náhradní kartou tak, jak bylo oznámeno.

A nyní poprosím pana předsedu volební komise, poslance Martina Kolovratníka, aby nás informoval o výsledku tajné volby místopředsedů Poslanecké sněmovny. Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, dobrý večer. Seznámím vás s výsledky volby místopředsedů Poslanecké sněmovny. V 9. volebním období Sněmovna rozhodovala o obsazení šesti míst, šesti pozic místopředsedů a místopředsedkyň. Volby se zúčastnilo 195 poslanců a poslankyň a stejně tak bylo odevzdáno 195 lístků, kdy počet neodevzdaných je nula. Kvorum nutné pro zvolení bylo 98.

Výsledky oznámím v abecedním pořadí: Jan Bartošek získal 100 hlasů a byl zvolen, blahopřeji. (Potlesk v sále.) Věra Kovářová získala také 100 hlasů a byla zvolena, blahopřeji. (Potlesk.) Pomyslnou vítězkou voleb je Jana Mračková Vildumetzová, která získala 142 hlasy a byla zvolena, blahopřeji. (Potlesk.) Tomio Okamura získal 80 hlasů, nebyl zvolen. Olga Richterová získala 95 hlasů, také nebyla zvolena. Jan Skopeček získal 102 hlasy a byl zvolen, blahopřeji. (Potlesk.) A Radek Vondráček získal 92 hlasy a nebyl zvolen.

Konstatuji, že Sněmovna byla částečně úspěšná. Zvolili jsme nebo obsadili jsme čtyři místa místopředsedů, jsou to ještě jednou: Jan Bartošek, Věra Kovářová, Jana Vildumetzová a Jan Skopeček. Dvě místa zůstávají neobsazená. V souladu... (K řečníkovi přistupuje poslanec Stanjura a něco mu mimo mikrofon sděluje.) Mám tady podnět od pana poslance Stanjury, hned tu informaci povím. Čtyři místa jsme tedy obsadili, dvě jsou neobsazená. Podle jednacího volebního řádu postupujeme do druhého kola. Do druhého kola postupuje maximálně dvojnásobek kandidátů, než je počet neobsazených míst. Tady jsou tři, takže všichni tři zatím neúspěšní kandidáti v prvním kole, tedy poslankyně Olga Richterová, Radek Vondráček a Tomio Okamura, postupují do druhého kola.

A ten podnět od Zdeňka Stanjury byl povědět, kolik bylo neplatných lístků. Bylo jich osm, takže opravdu právě u toho jednoho těsného výsledku jsme vlastně nespočítali kvorum právě vinou neplatně označených lístků. Pro jistotu to tady povím znovu. Je potřeba opravdu u všech kandidátů, u všech jmen udělat buď ten kroužek, nebo křížek v případě druhém.

Takže můžeme postoupit do druhého kola této volby. Na volebním lístku už budete mít pouze tři jména a budete vybírat maximálně dva kandidáty. Technicky prosíme za volební komisi o deset minut na vytištění nových lístků a přípravu, to znamená, budu teď prosit paní předsedající o přerušení schůze. A domluvme se, volbu zahájíme v 21.25, bude na ni stačit pouze patnáct minut. Ty lístky už budou méně zaplněné, to znamená, do 21.40 bychom prováděli volbu, a domluvme se, že pak ve 22.00 by volební komise oznámila výsledek. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji poslanci Kolovratníkovi a blahopřeji zvoleným místopředsedkyním a místopředsedům. Požádala bych je také o to, aby zaujali svá místa po mém boku. A nyní tedy vzhledem k oznámenému počtu různých úkonů, které budou potřebné, vyhlašuji přestávku v délce deseti minut a následně vyhlásím volbu, která bude... Ne, tak omlouvám se. Porada... Omlouvám se, rovnou můžeme vyhlásit i volbu a ve 22.00 se tady můžeme sejít. Do té doby do 21.40, připomínám, probíhá volba.

 

(Jednání přerušeno ve 21.16 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 22.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Paní poslankyně, páni poslanci, zahajuji přerušené jednání a dávám tímto slovo předsedovi volební komise, panu poslanci Martinu Kolovratníkovi, aby nás informoval o výsledku druhého kola tajné volby místopředsedů Poslanecké sněmovny. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo. Hezký pozdní večer. V druhém kole volby místopředsedů Poslanecké sněmovny jsme obsazovali dvě neobsazená místa z kola prvního. I v této volbě se zúčastnilo a k volbě přišlo 195 poslanců a poslankyň. Kvorum nutné pro zvolení tedy bylo 98. Počet odevzdaných platných i neplatných hlasovacích lístků byl také 195, počet neodevzdaných nula. To znamená, volby se zúčastnili všichni.

Výsledky jsou následující: opět je představím v abecedním pořadí: pan poslanec Tomio Okamura získal 87 hlasů a nebyl zvolen. Paní poslankyně Olga Richterová 101 hlasů a byla zvolena. Blahopřeji. (Potlesk v sále.) Radek Vondráček 92 hlasů a nebyl zvolen. Tímto volba končí.

Konstatuji, že jsme ve dvou kolech z šesti míst obsadili pět míst místopředsedů. Jedno místo zůstalo neobsazené. Protože volba je dvoukolová, tak už není možné dále volit z těchto nominací, volba končí. Poslanecká sněmovna na jedno poslední neobsazené místo bude muset učinit nové nominace, nové návrhy volební komisi, a poté zahájit novou tajnou dvoukolovou volbu.

V tuto chvíli za volební komisi předpokládám, alespoň tak, jak mám informaci, pokud nebude schůze příští týden, že bychom tu lhůtu vyhlásili na pondělí 22. listopadu tak, aby volba byla připravena pak na tu druhou schůzi, další od 23. listopadu. Ale s tím musím počkat, až jak se tady dozvím informaci k další schůzi Poslanecké sněmovny.

Tolik k tomuto volebnímu bodu. Tímto volba končí. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já děkuji vám, pane předsedo, a gratuluji nově zvolené paní místopředsedkyni. Může zaujmout místo po mém boku. Tímto tento bod končí.

Přistoupíme k dalšímu bodu dnešního jednání, kterým je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP