Středa 10. listopadu 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

16.
Vyhlášení lhůty na podávání návrhů na členy výborů Poslanecké sněmovny

A znovu žádám předsedu volební komise, pana poslance Martina Kolovratníka, aby se ujal slova. Máte slovo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já za slovo děkuji. Je to dnes poslední informace od volební komise. My jsme na své schůzi 8. listopadu v usnesení číslo 10 vyhlásili... nebo v tuto chvíli platí vyhlášená lhůta do příštího týdne do pondělí 15. listopadu do 10 hodin. Jak už jsem říkal v souvislosti s druhou volbou posledního neobsazeného místa místopředsedy Sněmovny, pokud tedy nebude Sněmovna příští týden, ale až v týdnu od 22., tedy od úterý 23., tak bychom tu lhůtu posunuli. Já to ale teď jako předseda volební komise nemohu udělat o své vůli, potřebuji k tomu rozhodnutí usnesení celé volební komise. V tuto chvíli podávám, řekněme, průběžnou informaci. Lhůta na obsazení výboru teď platí do pondělí 15. listopadu do 10 hodin, pokud se zítra od vedení Sněmovny nebo od zástupců politických klubů dozvím informaci o novém termínu 2. schůze.

Pokud by to tedy bylo o týden posunuto, pak i na komisi vyhlásíme novou lhůtu. Předpokládám, že by to bylo pondělí 22. listopadu do 10 hodin a byla by to lhůta jak na výbory, tak právě na místo místopředsedy Poslanecké sněmovny. Jak to volební komise rozhodne, tak bychom všechny kluby okamžitě písemně informovali. Toť vše, děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já vám děkuji a táži se, zda si někdo přeje k tomuto sdělení vystoupit? Nevidím žádného přihlášeného, v tomto případě tedy informace byla... Vidím přihlášeného pana poslance Bendu? Nebo ne? Pane poslanče, máte zájem vystoupit? Tak prosím, pan poslanec Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já se moc omlouvám, ale tohle je rozhodnutí Sněmovny. Komise nám něco sděluje, ale teď si myslím, že rozhoduje Sněmovna, a v tom případě si myslím, že Sněmovna má rozhodnout, jestli lhůtu vyhlašuje do dvaadvacátého příslušného termínu. Já chápu, že komise to teď nemůže rozhodnout jinak, ale zdá se mi naprosto nesmyslné, abychom měli bod, ve kterém se dozvíme, že komise nám možná za týden něco sdělí. Takže navrhuji, abychom vyhlásili lhůtu do dvaadvacátého.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za přednesený návrh. Vzhledem k tomu, že se jedná ve své podstatě o protinávrh, tak se chci ujistit, že takto může být formulován, že jej vznášíte jako protinávrh, pane poslanče? (Poslanec Benda souhlasí.) Je tomu tak. V tuhle chvíli by tedy Poslanecká sněmovna, která je suverénem, mohla rozhodnout o lhůtě sama sobě, i když zvykem je, že to skutečně vyhlašuje volební komise. V tomhletom případě by bylo potřeba zkonzultovat ještě s panem předsedou komise. Dávám slovo panu předsedovi.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Já si tedy myslím, že to nejde, protože ty lhůty vyhlašuje volební komise svým usnesením volební komise. Je to možná teď, pane poslanče Bendo, zbytečná aktivita, nic ve zlém. My jsme schopni jako volební komise řešit ty věci... Teď je tedy deset večer, můžeme to udělat teď hned, ale jsme schopni hned zítra ráno per rollam to v komisi projednat a vám to oznámit.

Jestli na tom trváte, aby o tom Sněmovna hlasovala teď... Za těch osm let, co jsem tady, se vší pokorou k vám, k vaší délce práce v Poslanecké sněmovně, já jsem to nikdy nezažil, že by Sněmovna jakoby přehlasovávala volební komisi. Možná to je možné, rozhodněte se vy nebo paní předsedající. Za sebe říkám, že počítáme s tím, že pokud bude vyhlášen ten termín nové schůze, volební komise tu lhůtu, posunutou na dvaadvacátého, pondělí v deset dopoledne, vám oznámí hned zítra během ranních nebo dopoledních hodin.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Jestli to dobře chápu z gesta pana poslance Bendy, tak stahuje svůj protinávrh.

A už nevidím žádného dalšího přihlášeného, tak tímto můžeme projednávání tohoto bodu skutečně ukončit, a chtěla bych zdůraznit, že lhůta pro předložení návrhu poslaneckými kluby volební komisi sice byla stanovena do pondělí 15. 11., protože opravdu v tuhle chvíli ještě... protože nemáme za sebou 17. bod, nemáme stanovený termín dalšího jednání naší Sněmovny, ale bude informována tak, jak zaznělo od pana předsedy Kolovratníka, celá Poslanecká sněmovna.

Mám teď avizované před tímto bodem ještě jedno vystoupení, ale nevím, jestli v tuto chvíli pan poslanec Holiš se chce přihlásit, nebo jestli to nechce nechat úplně na závěr? Vidím, že se hlásí o slovo, takže dámy a pánové, předávám slovo našemu kolegovi, panu poslanci Holišovi. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Radim Holiš: Dobrý večer, vážená paní předsedající, pane premiére, vážení páni ministři, ministryně a vážené dámy a pánové, se vší vahou a zodpovědností, kterou jsem na sebe vložil, když jsem se nechal napsat na 22. místo kandidátky do těchto parlamentních voleb, oznamuji, že se dneska tímto vzdávám mandátu poslance a budu se věnovat pouze roli hejtmana Zlínského kraje. Prosím se vší vážností a respektu k volbám, které považuji jako za jediné legitimní, které hodnotí naši práci, jsem to vyhodnotil po poradě s rodinou, po poradě s kolegy z ANO ze Zlínského kraje, po poradě se svými koaličními partnery, které ve Zlínském kraji respektuji, a věřím, že toto rozhodnutí je nejen pro moji budoucí práci za Zlínský kraj, ale pro lidi ve Zlínském kraji to nejlepší.

Přál bych vám, abyste při práci v této Sněmovně tak, jak jste dneska tady někteří z vás avizovali, mysleli hlavně na ty lidi venku, hlavně mysleli na to, co nás teď v České republice čeká. A já bych vám chtěl ještě jednou všem pogratulovat ke zvolení mandátu. Važte si toho, ti lidé vám vložili důvěru. Věřím, že společně vytvoříte takový celek, na který naše Česká republika bude hrdá. Já bych vám k tomu chtěl popřát hodně zdraví, štěstí, svobodné mysli a někdy té pokory a vzájemné úcty jeden k druhému. Hodně štěstí. (Potlesk všech poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já vám děkuji, pane poslanče, děkuji i za vaše slova a v souladu s § 3, respektive § 6 jednacího řádu písm. c) zaniká mandát pana poslance Holiše. Děkujeme za to oznámení i přání.

 

Můžeme tedy postoupit k poslednímu bodu dnešního programu schůze, kterým je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP