Středa 10. listopadu 2021, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

17.
Návrh termínu a pořadu 2. schůze Poslanecké sněmovny

Připravovat schůze Poslanecké sněmovny a navrhovat předsedkyni Poslanecké sněmovny jejich termín a pořad přísluší organizačnímu výboru. Protože tento výbor bude ustaven až na 2. schůzi Poslanecké sněmovny, navrhuji přijmout k tomuto bodu usnesení. Chci upozornit, že pracovní návrh pořadu 2. schůze Poslanecké sněmovny byl doručen v den zahájení ustavující schůze na jednotlivé poslanecké kluby a dnes vám byl na lavice rozdán návrh usnesení k tomuto bodu.

Nyní tedy otevírám rozpravu, zda se chce někdo vyjádřit k tomu návrhu. A já ještě asi doplním, že návrh termínu by byl svolat druhou schůzi Poslanecké sněmovny na 23. listopadu 2021 ve 14 hodin s tím, že program, jak jsem již říkala, máte na svých lavicích. Vidím v rozpravě prvního přihlášeného a tím je předseda Poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dovolte, abych přednesl návrh změny programu druhé schůze, abychom jako bod číslo 1 zařadili bod Volba místopředsedy Poslanecké sněmovny, protože nemáme naplněné počty. Všechny ostatní body by byly přečíslovány, to znamená, 1 až poslední, takže 1 až 22 bude přečíslováno na 2 až 23 a zahájili bychom bodem číslo 1, Volba místopředsedy Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Bylo by to 1 až 33 (správně 23) v tuto chvíli a jedná se o zařazení nového bodu. Nevidím žádného dalšího přihlášeného... Ještě vidím dalšího přihlášeného s přednostním právem, pan předseda poslaneckého klubu Jan Jakob.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, v tom návrhu, co jsme měli na stole, chybí zřízení jedné stálé komise, kterou jsme v minulém funkčním období zřídili. Proto si dovolím navrhnout doplnění, aby za původní bod 4 byl zařazen bod Návrh na zřízení stálé komise Poslanecké sněmovny pro hybridní hrozby. A poté také za bod původní 18 Návrh na volbu členů nebo Ustavení stálé komise Poslanecké sněmovny pro hybridní hrozby. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji, pane poslanče a pane předsedo klubu, ale bod číslo 4 navrženého programu, kterým je návrh na zřízení stálých komisí Poslanecké sněmovny, stanovení počtu členů a způsobu jejich ustavení nebo volby, obsahuje právě - je to opravdu zkonzultováno s kolegy s organizačního - tento požadavek. Takže já myslím, že pro to není nutné hlasovat, protože už je to obsaženo v tomto bodu. Ještě se hlásí s přednostním právem pan předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: Ten Word je mor. Ctrl+Ins, Shift+Ins a zapomněli jsme, že jsme zřídili jednu komisi v průběhu volebního období, takže je to zkopírováno ze zahajovací schůze nebo z 2. schůze minulého volebního období. Pan předseda Jakob měl pravdu, protože kromě toho, že je zřídíme, tak potom jsou jednotlivé body 5, 6 a dále, že jsou návrhy na zřízení těch jednotlivých komisí, a tam ta komise pro hybridní hrozby skutečně chybí. Není tam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pane poslanče, mám to tady dovysvětlit. Je to skutečně obsaženo ve stálých komisích zřízených Poslaneckou sněmovnou. Ty ostatní, které tam jsou vyjmenovány, jsou podle zákona. To je skutečně obsaženo tímto způsobem.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: A v kterém bodě?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová V čísle 4. Je to návrh na zřízení stálých komisí Poslanecké sněmovny.

 

Poslanec Zbyněk Stanjura: No dobře. (Smích.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Další, kdo se hlásí, je ještě pan poslanec, předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Omlouvám se, že jsme to v tom bodu 4 - bylo mi vysvětleno teď pracovníky organizačního, že to tam opravdu je a bude, že ty ostatní, jak jsou vyjmenovány, jsou opravdu ze zákona na rozdíl od této, takže to bude součástí toho předloženého materiálu k původnímu bodu 4, tudíž se omlouvám a svůj návrh stahuji. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Máme tady faktické poznámky. Paní Berenika Peštová, paní poslankyně, se hlásí s faktickou poznámkou. Paní poslankyně, máte své dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já jsem se tedy hlásila ještě před tím, než potom docházelo k těm jednotlivým výměnám. Omlouvám se Poslanecké sněmovně, ale já už se v tom začínám ztrácet. Chtěla bych poprosit pana poslance Stanjuru a pana poslance Jakoba, kdo vlastně je tedy - jestli jsou předsedové klubů za ODS a předsedové klubů za TOP, anebo jestli jsou za ty koalice. Já už opravdu se v tom ztrácím. Mohli byste mi to vysvětlit jako začátečníkovi? Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Zrovna v tuto chvíli je i k faktické poznámce přihlášen pan předseda Stanjura. Nevím, jestli je... Ano, tu stahuje. Nevidím žádného dalšího přihlášeného, tak v tuto chvíli už žádný další přihlášený do rozpravy není, já tedy rozpravu tímto končím.

 

A připomínám, že zde zazněl návrh na doplnění navrženého programu 2. schůze Poslanecké sněmovny, a to bod číslo 1, kterým by byla volba místopředsedů Poslanecké sněmovny. Další body se následně přečíslují. Budeme nejdříve hlasovat o návrhu na doplnění tohoto programu, tak jak tady byl teď přednesen.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přednesený návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 15 bylo přihlášeno 194 poslanců a poslankyň, pro hlasovalo 190 z nich, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní tedy přistoupíme k hlasování o předloženém usnesení, a to ve znění právě schváleného pozměňovacího návrhu na doplnění programu schůze.

Znovu zahajuji hlasování a dávám hlasovat o navrženém programu schůze. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

V právě skončeném hlasování číslo 16 bylo přihlášeno 194 poslanců a poslankyň, z nichž 191 hlasovalo pro, proti žádný. Návrh jsme tedy schválili.

 

Pozvánka vám bude doručena přes poslanecké kluby a zároveň vám bude zaslána poštou. Končím projednávání tohoto bodu.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, protože jsme projednali všechny bodu pořadu ustavující schůze, tak dnešní jednání schůze končí. Připomínám, že na 2. schůzi Poslanecké sněmovny se sejdeme dle právě schváleného termínu 23. listopadu od 14 hodin a ustavující schůzi tímto končím. Dámy a pánové, děkuji za přívětivý průběh a přeji vám hezký zbytek dnešního dne.

 

(Schůze skončila ve 22.35 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP