Středa 15. prosince 2021, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

(Schůze zahájena v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, je 9 hodin, zahajuji 5. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím. Prosím, abyste se všichni opět přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu na základě žádosti 45 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána v úterý 7. prosince tohoto roku elektronickou poštou.

A nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Zagonguji, aby kolegové z předsálí věděli, že budeme hlasovat, a navrhuji, abychom určili jako ověřovatele této schůze pana poslance Zdeňka Kettnera a pana poslance Hayata Okamuru. Táži se, zda má někdo nějaký jiný návrh? Není tomu tak.

 

Nyní jsem zahájila hlasování. Táži se, kdo je pro tyto ověřovatele této schůze? Táži se, kdo je proti?

hlasování číslo 1 bylo přihlášeno 134 poslanců a poslankyň, 128 bylo pro, proti 0. Takže konstatuji, že jsme ověřovateli 5. schůze Poslanecké sněmovny určili pány poslance Zdeňka Kettnera a Hayata Okamuru.

 

Dále sděluji, že do zahájení této schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: pan poslanec Pavel Blažek - pracovní důvody, pan poslanec Jan Bureš - pracovní důvody, paní poslankyně Eva Decroix - taktéž pracovní důvody, pan poslanec Josef Flek - pracovní důvody do 10.30 hodin, Jakub Janda - pracovní důvody, pan poslanec Jiří Kobza - zdravotní důvody, pan poslanec Jiří Navrátil - pracovní důvody, paní poslankyně Jana Pastuchová se omlouvá od 11 hodin z osobních důvodů, paní poslankyně Petra Quittová od 10 do 11.30 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Karel Sládeček ze zdravotních důvodů, pan poslanec Milan Wenzl ze zdravotních důvodů a pan poslanec Marek Ženíšek - bez udání důvodu.

Nyní k omluvám členů vlády: omlouvá se pan premiér v demisi Andrej Babiš z pracovních důvodů, paní ministryně Marie Benešová z pracovních důvodů, pan ministr Jakub Kulhánek z pracovních důvodů, paní ministryně Jana Maláčová z pracovních důvodů a taktéž z pracovních důvodů páni ministři Miroslav Toman, Adam Vojtěch a Lubomír Zaorálek. Konstatuji, že to byly zatím všechny omluvy, které došly.

A nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 5. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Konstatuji tedy, že v tuto chvíli lze uplatnit pouze přednostní práva, a přednostními právy, přišly písemné žádosti o přihlášení, jako první 14. prosince ve 12.10 dorazila písemná přihláška paní vicepremiérky v demisi Aleny Schillerové, jako druhá písemná je přihláška pana předsedy Tomia Okamury, třetí v pořadí je pan předseda Marian Jurečka a dále se s přednostními právy již hlásili páni ministři Karel Havlíček a Richard Brabec. To jsou tedy pořadí přednostních práv.

A já bych nyní, protože je přihlášená jako první, požádala paní vicepremiérku, aby přišla k řečnickému pultíku. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Možná počkám chvilku... (V sále je hlučno.) Téma je důležité, určitě všechny zajímá.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím kolegy o klid, případně aby opustili sál a přenesli diskusi do předsálí, skutečně je tu jako v úle. Prosím, opusťte sál, kdo chcete diskutovat. Děkuji. Prosím, paní vicepremiérko v demisi.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, Poslanecká sněmovna je někdy hanlivě nazývána zlatou klecí či věží ze slonoviny neboli místem, kde se scházejí lidé poněkud odtržení od reality. (Vystupující se odmlčela pro opětovný hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, registruji. Skutečně prosím, přeneste diskuse do předsálí. Děkuji vám, kolegyně a kolegové.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Musím bohužel konstatovat, že pokud se Sněmovna skutečně odmítne zabývat zákony, které mají jediný cíl, a to řešit palčivý problém všech tuzemských domácností, tedy raketově rostoucí ceny energií a plynu, vyšle veřejnosti jasný signál, že to tak skutečně je.

Všichni přitom vidíme, jak letí nahoru ceny emisních povolenek. Dříve nemyslitelná hranice 100 euro za jeden kus emisní povolenky je takříkajíc na dosah. Například v pondělí se prodávaly za 84 euro, tedy téměř třikrát dráž než na počátku roku. Výsledkem není nic jiného než další tlak na zdražování, bohužel zdaleka nejen elektřiny, a tedy závažné strádání zejména sociálně nejzranitelnějších jako jsou samoživitelé nebo důchodci.

Z aktuálního jednání vicepremiéra Havlíčka se zástupci energetického byznysu dokonce vyplynulo, že příští rok vzrostou ceny elektřiny o 30 až 70 %, ceny plynu pak dokonce až o 70, tak jak jsem říkala před chvílí. Dopady na běžnou domácnost budou tedy dramatické. Pokud plynem či elektřinou i topí, mohou být přímo ekonomicky likvidační.

I když se to nastupující vládě nelíbí a hází našim snahám klacky pod nohy, není pochyb, že úloha státu je být v energokrizi aktivní. A tak se k ní také od počátku naše končící vláda staví. Právě proto jsem prominula DPH z elektřiny a plynu do konce letošního roku, díky čemuž průměrná domácnost ušetří jen za listopad a prosinec několik set korun. A protože je DPH evropsky regulovanou daní, zároveň jsem ihned iniciovala jednání s Bruselem o možnosti zrušení 21% DPH na celý příští rok. Téma dočasné výjimky jsem před pár dny osobně konzultovala s EU komisařem pro ekonomiku Gentilonim. Vyjádřil pro naši situaci pochopení a je připraven na další diskusi. To je silný politický vzkaz, kterým říká: Diskutujte na politické úrovni, vnímám vaši složitou energetickou situaci a podstatná je dočasnost této výjimky. Proto ji navrhujeme na rok 2022.

Společně s vicepremiérem Karlem Havlíčkem a ministrem Richardem Brabcem jsme připravili současně balík tří zákonů, které mohou lidem na energiích ušetřit další tisíce korun ročně, třeba předkládanou novelu zákona o DPH anebo zákon, díky kterému by přes čtyři miliony domácností výrazně ušetřily na cenách energií, protože by se jim cena na faktuře snížila o poplatek za podporu obnovitelných zdrojů. Dělá to až 1 500 Kč.

Lidé, kteří mi často píší a se kterými jsem v kontaktu, vůbec nedokázali uvěřit tomu, že pětikoalice návrh na projednání těchto zákonů v Poslanecké sněmovně shodila se stolu. Nepochopitelné. Ale nevzdali jsme to, a když to nešlo projednat na řádné schůzi, posbírali jsme podpisy nutné pro svolání mimořádné schůze. Pořád věřím, že když můžeme udělat něco pro lidi, politikaření půjde stranou a potřebné zákony, které mnoha domácnostem mohou pomoci, se podaří prosadit.

Argumenty, že naše opatření nefungují, jsou zástupné a nepravdivé. Nemají oporu v realitě a já je mohu doložit konkrétními čísly. Poslední zprávy Českého statistického úřadu o meziměsíčním a meziročním vývoji spotřebitelských cen vysloveně hovoří o tom, že odpuštění daně na energie mělo vliv nejen na nižší listopadový růst inflace, ale také na přímé snížení cen energií a plynu. Cena elektřiny v listopadu podle Českého statistického úřadu poklesla o 16,2 % a zemního plynu o 11,5 %, což se zároveň příznivě odrazilo na meziměsíčním poklesu cen v oddíle bydlení. Průměrná domácnost díky tomu ušetřila stovky korun. Pro rodinné rozpočty možná nijak závratná suma, na druhou stranu zklidnění situace a zejména před Vánoci i nezanedbatelný psychologický efekt.

Také podle mnoha ekonomů bankovních institucí, jak se můžete přesvědčit v otevřených zdrojích, mělo odpuštění DPH větší sílu, než předpokládali, a vysvětluje celou odchylku jejich původních vyšších odhadů inflace oproti výsledné nižší listopadové skutečnosti.

Říká se, že pokud je někdo jediný, kdo něco udělat může, tak to udělat musí. Tím, kdo dnes může pomoci milionům českých domácností od tíhy energokrize, je 200 poslanců této Sněmovny. Věřím, že se budou rozhodovat především v souladu se svým poslaneckým slibem, a ne politickým zadáním blokovat cokoli jenom proto, že to předložila končící vláda. Obávám se totiž, že žádná možnost reparátu v letošním roce již nebude. Děkuji vám. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám. Nyní je písemně přihlášen s přednostním právem pan předseda Okamura. Po něm se připraví pan předseda Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, vláda Andreje Babiše v demisi se na poslední chvíli snaží přijít s návrhy, které by zmírnily některé ekonomické dopady. Přitom právě včera hnutí ANO a nově nastupující vládní pětikoalice hlasovaly pro takzvanou Zelenou dohodu, stručně řečeno Zelený úděl, který právě přináší to zdražování, které dnes vidíme. Včera jsme tady o tom hlasovali v Poslanecké sněmovně a jediné hnutí SPD hlasovalo proti tomuto šílenému plánu Evropské unie, který způsobuje - je to jeden z těch důvodů - dnes lidem zdražování energií a drahé složenky.

Takže hnutí ANO stejně jako nově nastupující vládní pětikoalice na jednu stranu, co se týče vůči Bruselu, tak servilně kýve, v podstatě principiálně to tak je, a nějaké ústní proklamace, že jakoby chtějí něco měnit, tak to samozřejmě nezabírá a lidé reálně platí předražené složenky. Takže to je ten výsledek této nečinnosti.

Naposledy včera - tady to mám - hlasovali tady poslanci hnutí ANO a nastupující vládní pětikoalice, že se hlásí ke klimatickým závazkům obsaženým v Zelené dohodě Green Deal. Takže stručně řečeno se potvrzuje, kdo nebo co je viníkem zdražování pro občany.

Problémem je, že dosavadní premiér Andrej Babiš nepřišel s návrhy řešení, jak zabránit zdražování, včas, v minulém volebním období, kdy šlo ještě zdražování energií nějakým způsobem zabránit. Ba naopak, Andrej Babiš dokonce v Bruselu vloni kývl na šílený plán Evropské unie s názvem Zelený úděl, takzvaný Green Deal, který je jedním z důvodů současného zdražování, a kvůli zaspání jeho vlády teď musí občané platit předražené složenky.

Je samozřejmě šílené, že i nově nastupující vládní pětikoalice v čele s premiérem Petrem Fialou v jejich připravovaném vládním prohlášení také píše, že podporují Zelený úděl, ten šílený plán.

Za hnutí SPD říkám, že hnutí SPD samozřejmě prosazuje rozumnou ochranu životního prostředí. O tom žádná, to prosazujeme. Ale ochrana životního prostředí v České republiky by měla probíhat nikoliv na základě termínů určených z Bruselu, ale na základě skutečných potřeb občanů České republiky a českých firem, protože situace v každé členské zemi Evropské unie je přece jiná. Takže ne servilně kývat na to, co řeknou v Bruselu, a říkají to tam lidé, kteří často, nebo většinou, nebo v podstatě všichni ani neumějí česky ani tady s námi nežijí, často tady asi ani v životě nebyli, a ti nám tady říkají, jak máme v České republice žít, a přitom ani nevědí, jaké mají naši občané problémy. Takže výsledkem je to zdražení.

Pojďme se ale zamyslet nad celkem, tedy nad tím, o čem jsem tady mluvil už včera. Českou republiku čeká ekonomická a zřejmě i energetická krize. A ještě jenom k tomu řešení. Je potřeba odstoupit od šíleného plánu EU s názvem Zelený úděl. To je to řešení. To je systémové řešení, odstoupit od Zeleného údělu, SPD to říká jasně, a budovat vlastní energetickou bezpečnost a soběstačnost. Samozřejmě prvním krokem, o kterém už tady SPD hovoří delší dobu a osamoceně, je vystoupit ze systému Evropské unie o obchodování s emisními povolenkami, prostě vystoupit z něj. Česká vláda by měla na prvním místě mít české občany a zajišťovat naši energetickou bezpečnost a soběstačnost. To je to správné řešení.

Takže v tomto smyslu bychom měli nejenom podpořit Polsko, ale přistoupit také k vystoupení z toho systému. Poláci vždycky v poslední době seberou odvahu, a poté, co tu odvahu seberou Poláci, premiér Andrej Babiš v demisi, nejlépe po volbách, se potom jakoby přidá. To je vždycky ten systém. Mezitím jak říkám, už občané platí drahé složenky, zdražují se potraviny, zdražuje se všechno a vždycky se tady přichází s křížkem po funuse. My jsme na to upozorňovali.

To je vždycky ten systém. Takže mezitím jak říkám, už občané platí drahé složenky, zdražují se potraviny, zdražuje se všechno a vždycky se tady přichází s křížkem po funuse. My jsme na to upozorňovali.

Příčin toho, že nás tady čeká, Českou republiku, ekonomická a zřejmě i energetická krize, je vícero. Od ekonomických cyklů, přes covidovou hysterii a následná protiústavní opatření, až po šílené nápady Evropské komise a těch, do v Bruselu vládnou. Nechci být zlý prorok, ale pokud ekonomická krize obletí svět, pak čekejme další vlnu i ekonomických migrantů, za kterou můžou opět ti, kdo v Bruselu podporovali migrační politiku EU, ti, kdo podporují americké agrese a ti, kdo současně podporují ekonomické vysávání třetího světa.

Bohužel některým jedincům nedochází, že pod vývozem takzvané západní demokracie, se skrývá jediné. Systém, ve kterém je vládcem byznys a to byznys ovládaný západního firmami. A nejde jen o drancování přírodních zdrojů surovin, ale také naopak o vývoz vlastních přebytků, který se startuje vývozem západního konzumního stylu. Na tom všem se podíleli a ochotně podílejí naši zástupci jak vlády dosluhující, tak po pravdě i těch, kdo se chystají teprve vládnout. Green Deal a další šílenosti z Bruselu, nebo lockdowny či protiústavní opatření či útoky na suverénní země svolně podporovali zástupci hnutí ANO, koalice Spolu nebo PirSTAN.

Tady bych se ještě zastavil u toho, že jsme teď četli vyjádření nové ministryně pro životní prostředí paní Hubáčkové z KDU-ČSL. A ona dokonce to zdražování energií podporuje. Což mě tedy úplně zaskočilo. No tak, zaskočilo. Mě ta servilnost vůči politice Bruselu u té pětikoalice nezaskočila, ale spíš jsem z toho byl trošku posmutnělý, když myslím na ty naše občany, že místo toho aby ministři hájili peněženky našich občanů, tak oni hájí politiku a nařízení z Bruselu.

Takže je vidět, že s touto pětikoalicí opravdu ti lidé, který se teď zdražují energie - což jsou v podstatě všichni různými formami - tak je nečeká vůbec nic dobrého. Během velmi krátké doby uvidí, že v podstatě ani vláda hnutí ANO v demisi nevyřešila zdražování a nevyřeší ho ani dnes. To je jasné, už to říkám předem a to ještě tady o těch návrzích ani nehlasujeme a nevyřeší ho ani ta pětikoalice. Protože nemají sílu postavit se tomu diktátu Bruselu, jako se o to snaží Poláci. No, tu sílu bychom měli, ale oni nemají odvahu.

Jsme sice malá země, ale nemusíme přece jednat takto jako vazalové a poddaní západních lobbistů. Říká se, poturčenec je horší Turka. Jen na protiruských sankcích jsme tratili přes bilion korun. Zatímco Němci vesele a čile s Rusy nejen obchodovali a obchodují, ale vybudovali s nimi společný plynovod Nord Stream. Vzhledem k tomu, že i Němcům bychom v případě odběru z jejich plynovodu museli platit za tranzit, chápu, proč nám chtějí nadiktovat Green Deal a odstavení uhelných elektráren. A nejlépe také těch jaderných. Pak bychom byli skutečně životně závislí na Německu a Rusku a krvavě jim platili za každou kWh a kubík plynu. Mít v Čechách a na Moravě vlastní energii z jádra nebo uhlí je pro Němce jistě zlý sen, když už investovali tolik miliard do Nord Streamu.

Můžu se smát nápadům evropských komisařů zakázat nám Vánoce. Ale nápad zakázat nám soběstačnost v energetice k smíchu není. Už nám zlikvidovali, vážené dámy a pánové, například potravinovou soběstačnost, v základních potravinách. A věřte, že to v případě krizí legrace také není. Pokud lidé nebudou mít na elektřinu nebo na teplo, nebo pokud dokonce nebudou mít elektřinu a teplo, pak to v zimě znamená skutečné ohrožení na životech našich občanů.

My bychom tu primárně neměli debatovat jen o věcech, jako jsou emisní povolenky nebo DPH na energie, ale o systémovém řešení, co dál. Samozřejmě za SPD říkám, že my vždy podporujeme a podpoříme a přicházíme i s návrhy, které přinesou to snížení energie. To bych chtěl avizovat, aby tady někdo nepřekrucoval moje slova. Ale měli bychom se bavit o systémovém řešení, co dál.

Pokud ti šílenci v Bruselu zakážou spalovací motory, znamená to - a všechno k tomu směřuje, jak víme - že spotřeba elektřiny vzroste o násobky, které si dnes ani nelze představit ani vypočítat. Představte si jen zasněženou a ucpanou D1 plnou elektromobilů včetně elektrických kamionů. Jak hodinu stojí a topí elektřinou. Tahle kolona se po hodině už nerozjede.

Debata na DPH za energie ukazuje v nejkřiklavější formě naše otroctví ducha i těla. Pan premiér Babiš a jeho oponenti se místo debaty o vhodnosti či nevhodnosti DPH přetahují o to, zda nám zrušení DPH Evropská komise dovolí nebo ne. Premiér prý suverénní země pan Babiš své oponenty utlouká argumentem, že mu nějaká paní komisařka, eurokomisařka, řekla, že dočasné zrušení DPH ona nevidí jako problém.

Tady se k ekonomické krizi přidružuje i krize naší politické identity a morálky. Jako premiéra suverénní země by ho přece měly zajímat problémy našich občanů, občanů, kteří ho zvolili. Problémy země, které je povinen hájit a zastupovat. Názor nějaké cizinky z Bruselu, která tady s námi ani nežije, ani neumí česky, ať má jakoukoli funkci, je v tomto ohledu přece naprosto nepodstatné. Opět si můžeme brát příklad z toho, jak začali. Sice po malých krůčcích, ale začali postupovat třeba Poláci. Nebo i Maďaři.

Debata o krizi politické a ztrátě národní a státní suverenity je na místě, protože proces běží dál. Nová německá koalice už deklarovala své cíle, kterými jsou nejen federalizace Evropské unie, ale i naprosté podrobení našich zemí Bruselu, potažmo Německu. To například i tím, že se začíná mluvit také o takzvané nadnárodní kandidátce do Europarlamentu. Což by samozřejmě praxi znamenalo definitivní ztrátu jakéhokoliv viditelnějšího zastoupení Čechů a Moravanů v Bruselu.

To, co v minulosti nedokázal Hitler s tanky, umí nyní Němci prosadit pomocí peněz nebo politického vydírání. Ano, tady jde o peníze a ekonomiku. Čím dříve se zbavíme závislosti na evropských dotacích, tím lépe. Než tady někdo začne "vykřikovat" něco pochvalného o dotacích, tak já to dovysvětlím. Bude to lépe pro naši suverenitu i pro naši ekonomiku. Ztráty, které nám přináší podrobenost vůči západním korporacím, nám dotace nikdy nenahradí.

Myslím, že města si umíme opravit za svoje. A jsem si naprosto jistý, že čeští a moravští zemědělci svojí šikovností jsou konkurenceschopní pro celou Evropu. Problém, který mají, dotace neřeší, ale vytváří. To, že jsou němečtí či francouzští producenti v něčem levnější, je dané jednoduše tím, že historicky dostávali a dostávají daleko vyšší dotace, než naši zemědělci. A evropský trh je dotacemi naprosto zdeformovaný a to zcela úmyslně. Protože cíl byl ovládnout naše trhy a vyvážet k nám a samozřejmě likvidovat českou konkurenci. To se ostatně povedlo.

Během devadesátých let byli čeští zemědělci a producenti skutečně masivně likvidováni pomoci evropských směrnic a pokřivených dotací, kdy naši zemědělci dostávali na jednotku násobně méně, než zemědělci ve starých členských zemích. Pokud nějaký náš producent našel díru na trhu, třeba v Rusku, tak následně tu byl opět Brusel se sankcemi a českou firmu v Rusku nahradily německé, případně další západní, firmy, které bez ostychu sankce obchází.

O tom, že Evropská unie je pro nás výhodná, může dnes mluvit opravdu buď neinformovaný, nebo zaslepený člověk. Ale to není narážka na politiky ostatních stran tady ve Sněmovně. Protože nějakou kritiku Bruselu, sice opatrnou, ať to bylo v souvislosti s Green Dealem, migrací, či dalšími směrnicemi, začali před volbami vystupovat i politici některých jiných stran.

Jsem rád, vážené kolegyně a kolegové, že konečně už i někteří jiní politici, nejen z SPD, vidí, že Brusel České republice a našim občanům škodí. Teď je potřeba se postavit k problému čelem a říci, co s tím. My se fakticky neshodujeme s ostatními jen v tom, co s tím. Evropskou unii reformovat - říkají ti druzí - nebo z ní vystoupit?

Cíl Bruselu je, abychom byli poslušnou montovnou a odbytištěm západního zboží a naší prací podporovali ekonomický i sociální růst Západu. Ostatně proto tenkrát zcela z mého pohledu skandálně Špidlova vláda ČSSD tady prosadila výjimku pro západní korporace ohledně vyvádění nezdaněných podílů na zisku jim do zahraničí, do daňových rájů.

Ostatně to je asi zajímavé téma, teď když jsem šel do práce, když jsem jel do práce, tak zrovna jsem viděl někde titulní článek, jak hnutí STAN dostává peníze z daňových rájů na Kypru. A to by tady také měli vysvětlit, a mně je jedno, kdo to kde jak psal. Nemám nic společného s iDNESem, já nejsem majitelem iDNESu, to je tady pan Babiš, ale všiml jsem si toho článku, že těm, kteří si hrají na to, že budou nějakým novým větrem, tak jim chodí statisícové až milionové částky z daňových rájů - z firem na Kypru. Proč z Kypru? Proč to schovávají? To by tady měl pan Rakušan vysvětlit, nebo nejlépe pan premiér Fiala by to měl vysvětlit, protože toho tady vidím, a měl by vysvětlit, proč jeho koaliční partneři - nebo je vyzvat k tomu vysvětlení. Vyzvat je k tomu vysvětlení, ať vysvětlí ty peníze, proč dostávají na účet - hnutí STAN - peníze z daňových rájů na Kypru. A schválně to jsou ty menší částky, aby to bylo jako nenápadné, aby se to jakoby schovalo. Ale ono se to neschová.

Ale ono se to u toho hnutí STAN už opakuje, koukám. Je to ta koalice STAN-Piráti. Už se to opakuje, protože po roce, co říkali, že jsou připraveni vládnout a že jsou i personálně a programově připraveni, tak zatím tady nevidíme ani programové prohlášení vlády, přestože pětikoalice už říká skoro rok, že chce vládnout, není v tom avizovaném programovém prohlášení zatím to, co prosáklo médii, ani řešení zdražení, to ale občany pálí, to v podstatě pálí úplně všechny, ani tam není řešení situace kolem covidu. Takže znovu ty dvě nejdůležitější věci, které teď v tuto chvíli pálí všechny občany, tak tam chybí.

Ale přes to, že jste říkali, že jste personálně připraveni, a říkal to tady premiér Petr Fiala, předseda STANu Rakušan a další, tak jste naposledy před pár týdny navrhli na ministra nějakého pana Věslava Michalika, o kterém jsme do té doby sice neslyšeli, ale pak už jsme o něm slyšeli, který také posílal hnutí STAN peníze z daňových rájů na Kypru, a tuším, že to bylo až 25 milionů korun. Spoluzakladatel STANu, takže ho všichni dobře znali. Znal ho pan Gazdík, znal ho pan Rakušan, a kandidát na ministra průmyslu posílá normálně peníze z daňových rájů, z Kypru. Proč je neposílá z České republiky? Ze svých českých firem? A už se nikdy nedozvíme, co schovával. A teď jsem se musel pousmát tomu, že prý odstoupil. No, kdyby na to neupozornila média, tak přece neodstoupí, to se ani nepřizná, to je přece úplně jasné. Takže žádná nová politická kultura to není, protože nová politická kultura by byla to, že takového kandidáta hnutí STAN ani nenominuje, když má neprůhledné podnikání v daňových rájích na Kypru. To by byla politická kultura! Takhle v podstatě k žádné změně tady nedochází, k žádnému novému větru.

Takže by bylo dobré, tady bych chtěl vyzvat pana premiéra Petra Fialu, který se na mě kouká, takže to slyší dobře, kýve, zdali by tady vyzval hnutí STAN, aby vysvětlilo transparentně... Víte, já vás nevyzývám, pane premiére, já vás nevyzývám k tomu, abyste jim řekl, aby s vámi nebyli ve vládě, protože to je naivní, protože vy s nimi budete, jste samozřejmě domluveni a vám to nevadí, vy o tom víte, ale bylo by dobré, kdyby veřejnost aspoň - kdybyste vyzval, ať to vysvětlí, nejlépe dnes. Je tady plno poslanců za STAN, takže by měli vysvětlit, proč inkasují peníze do jejich hnutí, opakovaně dokonce, opakovaně, a přestože kvůli tomu jim musel odstoupit - nuceně odstoupil, ne sám od sebe, nuceně odstoupil - kandidát na ministra průmyslu, tak pokračuje posílání peněz na účet hnutí STAN z daňových rájů. Takže teď by mělo tedy, podle této logiky by mělo asi odstoupit celé hnutí STAN, když už přiznali, že jim odstupuje ministr, že je to špatně - nebo kandidát na ministra - logicky, takže to přiznali, a teď se ukázalo, že je to celá strana.

Ale tady asi bude dvojí metr, tuším, tak už jsme si zvykli, to je, jako když pan Bartoš tady říkal - Piráti říkali, a mají to napsáno v nějakém jejich manuálu - že nesmějí kumulovat funkce, takže je pro ně nepřípustné, aby byl někdo zároveň ministrem a zároveň poslancem. No a i předseda Ivan Bartoš, hned jak přijde, hned jak se dostane k lizu, hned jak se dostane ke korýtku, k vládnímu korýtku, tak to poruší flagrantně, takže bude zároveň ministrem i poslancem. Proto se jim rozpadá strana, už tam odstoupil místopředseda strany, už odstupují další, protože jsou nespokojeni s tím, jak se tam porušují sliby. Chápu, že se pan Bartoš bojí složit místo poslance, protože jsou ve vládě páté kolo u vozu. A samozřejmě, protože tahleta vláda nebude mít řešení zdražování, a už vidíme, že jsou tam i různé neprůhledné transakce u těch stran, tak logicky jako první se to potom hodí na tu stranu, aby se odvedla pozornost, kterou vláda vůbec nepotřebuje, což jsou Piráti se čtyřmi poslanci, protože vláda má 108 poslanců, takže 104 stačí. Piráti budou obětním beránkem a pan Bartoš to ví, ale silnější je ten pocit, že chce mít v životopisu, že bude ministrem, on by se totiž ocitl úplně bez funkce a bez práce. Proto zkumuloval funkce, kdyby nebyl ministrem a přestalo se dařit, aby měl alespoň poslance, takže porušil úplně všechno vůči voličům Pirátů, co jim slibovali. Není to žádný nový vítr, naopak jsou to korytáři par excellence, protože proti svým pravidlům kumulují funkce.

A to ani nemluvím o tom, že se tady vytvořilo pro Piráty jedno místo místopředsedy Sněmovny navíc, a když jsem viděl ty kalkulace, tak je to cirka 20 milionů korun navíc z veřejných rozpočtů za volební období, jenom aby Piráti se čtyřmi poslanci měli také místopředsedů - je to paní Richterová z Pirátů, je to paní Richterová. Takže je to přesně opak toho, co oni proklamovali. Je to ještě dokonce horší ohledně počtu těch koryt, než byla dosavadní vláda, kterou oni sami přitom kritizovali.

Ale pojďme zpátky k ekonomickému tématu, co tady dneska řešíme, protože pan premiér Petr Fiala, místo aby nám to tady vysvětlil, proč jeho koaliční partner inkasuje peníze z daňových rájů, už mezi tím odešel. Možná radši.

Tak, a teď tedy pojďme dál. Cíl Bruselu je, abychom byli především poslušnou montovnou a odbytištěm západního zboží a naší prací podporovali ekonomický sociální růst Západu. I to je důvod, proč od vstupu do Evropské unie se ekonomické rozdíly a rozdíly v životní úrovni obyvatel u nás a v nejvyspělejších západních zemích fakticky nezměnily, ba naopak, podle mnohých ekonomů včetně těch západních se dokonce ještě zvětšily. A tady nemám a nemohu mít za zlé německým nebo francouzským politikům, že Evropu přetvářejí ve svůj prospěch. Je to přece jejich povinnost, pracovat pro blaho svých občanů a naopak nepracovat pro blaho nějakých Čechů. Kdo toto nechápe, je vysloveně naivní anebo zaprodaný, to je ještě druhá věc. Tuhle povinnost mají čeští politici, ale naši zástupci v Bruselu se jí zcela důsledně nedrží, tu povinnost bojovat za naše občany, nikoli za zájmy Bruselu. Řeči o tom, že tam či onde někdo protestoval, jsou směšná výmluva, to tady slyšíme přesně u toho bodu, který tady navrhuje hnutí ANO. Oni sice, pan premiér Babiš, verbálně vždycky někde jakoby něco tady řekne, ale v Bruselu jeho poslanci vždycky hlasují jinak, europoslanci - pamatujeme na tu migraci, kdy si řekněme konkrétně: třeba eurokomisařka Věra Jourová otevřeně podporuje politiku Evropské unie, Zelený úděl, migraci. Vždyť je za hnutí ANO, vždyť je to jeden z nejvýznamnějších představitelů hnutí ANO, a teď tady máme zároveň bod - tak se domluvte v hnutí ANO, vždyť vaše v podstatě vůbec nejvýznamnější členka, téměř nejvýznamnější po premiérovi, eurokomisařka - možná pozičně dokonce ještě víc, protože ta servilita vůči Bruselu, dokonce bych řekl, že z vašeho pohledu ta eurokomisařka bude ještě výše postavená - tak ona prosazuje přece ty věci, proti kterým vy tady teď děláte schůzi.

A jak říkám, podívejme se, kde a jaké české strany v europarlamentu sedí v jakých frakcích. A zda v té jediné, která prosazuje naši národní suverenitu, nebo v těch, co odkývaly Green Deal, kvóty na migranty nebo naopak ignoraci migrace. A to přesně vidíme naši frakci Identita a demokracie v Evropském parlamentu, kde jsou naši europoslanci a oproti tomu vidíme ty jiné frakce, třeba ALDE a podobně, kde je třeba hnutí ANO, které zcela jasně prosazují přesně ten zelený úděl EU, který tady zdražuje ty energie a podobně. Takže kdybyste to mysleli vážně, tak z té frakce vystoupíte a půjdete do jiné frakce. Ať pan premiér Babiš řekne, jak kývala na migrační kvóty nebo na šílené zelené plány jeho paní eurokomisařka Věra Jourová z hnutí ANO. To by bylo dobré tady říct.

Když výše uvedené shrnu, vážené kolegyně a kolegové, měli bychom skutečně začít mluvit o závažných věcech, které nás v příštích měsících čekají od ekonomické a energetické krize až po hrozbu totální ztráty české státní a národní suverenity. Jinak tlak Bruselu na naše definitivní podmanění bude jen zesilovat. A znova mluvím i o těch energiích, i o tom zdražování, které tady dneska probíráme. Tak jako v případě covidové krize jde elitám bohužel nakonec v prvé řadě o moc a o peníze, přesněji o moc peněz.

Znova zdůrazňuji, že my jsme připraveni podpořit jakékoliv i dílčí návrhy proti zdražování energií, ale jsem přesvědčen, a uvidíme to i na té dnešní schůzi, že hnutí ANO tady neprosadí vůbec nic, protože právě přichází teď bohužel populisticky a pokrytecky s křížkem po funuse, protože když to řešit mohli, my jsme tady na to jako jediní upozorňovali, tak to ve vládě neřešili, aby se zalíbili Bruselu. A teď pár dní před tím, než ministři končí, přichází s nějakým bodem, který ve skutečnosti není vůbec schopen to zdražování vyřešit. A uvidíte, protože ta nová vládní pětikoalice si myslím, že pro vaše návrhy hlasovat nebude, to znamená, že se tady stejně vůbec nic nevyřeší.

My rádi podpoříme jakékoliv návrhy, které i dílčím způsobem lidem pomůžou, ale je to výsledek a viníkem toho zdražování, bohužel to musím říct na rovinu, je vláda Andreje Babiše s ČSSD za podpory KSČM, kteří už ovšem ve Sněmovně nejsou. Když jste to v plné síle mohli řešit, měli jste na to čtyři roky, tak jste to prostě neřešili. A je to tak a teď občané mají drahé energie a zdražují se i potraviny. Neřešili jste ani energetickou bezpečnost a soběstačnost, neřešili jste ani potravinovou bezpečnost a soběstačnost. Neřešili jste ani zdražování bytů, abychom mu zabránili. A tohle je výsledek, který ale při pohledu na připravované vládní prohlášení a programy vládní pětikoalice nevyřeší a nebude ani řádně řešit. A uvidíte, že si to tady řekneme za rok, že tady znovu budu stát a lidé budou skřípět zuby dál, jak se jim všechno zdražuje. A vládní pětikoalice se bude za a) vymlouvat na vládu Andreje Babiše a za b) se budou vymlouvat na to, že potřebují mnohem více času, přitom už rok říkají, že jsou připraveni vládnout a nejsou schopni předložit ani pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu, přitom státní rozpočet už tady připravovala ta dosavadní vláda od léta, takže o tom všichni věděli, už to probíhalo i na rozpočtovém výboru. Takže pozměňovací návrhy mohla mít nová vládní pětikoalice připravené. A kvůli té nové vládní pětikoalici teď nebudou mít nárůst platů hasiči, policisté, pracovníci v sociálních službách a další, protože prostě ta nová vládní pětikoalice není připravena a vzala si jako rukojmí tyto potřebné profese.

To je opravdu neuvěřitelná situace, ale hlavně, že se tady rozšířily počty ministrů z patnácti na tři, na to čas měli, tedy pardon z patnácti na osmnáct, o tři, na to čas měli - ta nová vládní pětikoalice. Hlavně že rozšířili jedno místo místopředsedy Sněmovny za 20 milionů korun z veřejných rozpočtů pro Piráty, kteří mají přitom jenom čtyři poslance. Hlavně že hlasovali, ta nová vládní pětikoalice, v Senátu, ale to hlasovali poslanci hnutí ANO a ČSSD proti zamrazení platů politiků. To je náš návrh, který tady teď leží ve Sněmovně. Teď se na něj už do konce roku nedostane, jak tak koukám. Takže sami sebe nová vládní pětikoalice zabezpečila, ale na občany, na policisty, na hasiče, na pracovníky v sociálních službách, vojáky, ale i učitele a další už nezbývá, protože logicky nezbyl čas na to připravit pozměňovací návrhy ke státnímu rozpočtu, abychom ho mohli projednat ještě letos, jako tomu bývalo zvykem i při nástupu nových vlád, že jsme to stihli. Já si pamatuju, že jsme hlasovali o rozpočtu ještě mezi Vánocemi a Silvestrem. Mezi Vánocemi a Silvestrem jsme hlasovali o rozpočtu. Tady pan poslanec Adamec na mě volá - taky nebyla krize. Ale vždyť už rok říkáte, že jste připraveni vládnout. Tak jste rok spali, nebo co? Rok jste si nevšimli, že je náš rozpočet deficitní? Vždyť jste tady pořád celou dobu vykřikovali, často jste blokovali Sněmovnu místo, abyste tedy připravili ty pozměňovací návrhy, podle vašeho programu, dobře. Jste domluveni na stoosmičce, máte většinu, to je v pořádku. To je prostě demokracie. Takže rok jste se chystali. A teď kvůli vám, že jste nepřipraveni, policisté, hasiči, pracovníci v sociálních službách a další potřebné profese, vojáci, učitelé a další nedostanou přidáno alespoň o ty peníze à la inflace. Takže vy jste tím viníkem.

Do toho samozřejmě ještě chtějí uložit, tato vláda, povinné očkování například dobrovolným hasičům. A to už považuji za úplný vrchol. Děkuju za pozornost. (Potlesk v řadách poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní se připraví pan předseda Jurečka. Ale mezi tím, než dojde k pultíku, seznámím Sněmovnu s došlými omluvami. Omlouvá se paní ministryně Klára Dostálová z důvodu jednání na plenární schůzi Senátu. Od 9.30 do 10.30 se z pracovních důvodů omlouvá pan předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda a omlouvá se paní poslankyně Karla Maříková od 11 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

Ještě zkonstatuji, jaké je pořadí přihlášených. Jsou tedy přihlášení po panu předsedovi Jurečkovi v tomto pořadí: pan ministr Karel Havlíček, Richard Brabec, poté pan místopředseda Ivan Adamec a na závěr paní místopředsedkyně Jana Vildumetzová. A nyní prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, členové vlády, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych ne jenom za sebe a za klub KDU-ČSL, ale i za strany budoucí koalice reagoval k návrhu této mimořádné schůze, protože posluchač, který tady slyšel vystoupení například paní ministryně financí Aleny Schillerové, mohl nabýt dojmu, že tady vláda intenzivně pracovala poslední tři, čtyři měsíce na opravdu smysluplném řešení jak pomoci domácnostem, které se dneska dostávají do extrémně složité situace v rámci nárůstu cen energií, elektřiny a plynu především.

Předložili tady tři návrhy, které jsou adresovány v rámci pozvánky na tu dnešní schůzi, a řekněme si, co to v reálu znamená, jaké to je řešení. Jednak si dovolím říci, že vlastně i tato schůze je ukázka toho, jakou vládu jsme doposud měli a určitý střet pohledu na to, jakou vládu, s jakými řešeními by tato země měla mít. To znamená nikoliv přijít po skoro čtyřech měsících intenzivní energetické krize, do které se tento týden i paradoxně jako určitý symbol toho, jak dlouho se ta situace neřešila, dostal Energetický regulační úřad, a předložit plošné řešení, které pro naprostou většinu těch lidí, těch domácností, těch rodičů, těch seniorů nepřináší odpověď na otázku, jak v těch příštích měsících budou schopni tito lidé zaplatit ty nárůsty těch cen a především ta závěrečná vyúčtování. Přijít s návrhem novely zákona o DPH, který je tady prezentován jako nějaká zásadní pomoc, v situaci, kdy těm domácnostem ty faktury, jak tady bylo správně poznamenáno, vzrostou o tisíce korun, někdy i o více než deset tisíc korun měsíčně, a říct, že snížení DPH je pomoc, která těm lidem zajistí to řešení, tak to prostě řešení není. Přijít tady s další novelou zákona, která řeší otázku emisních... (Ministryně Schillerová napovídá poslanci Jurečkovi.) Děkuji. ... zákona o podporovaných zdrojích energie, opět je to řešení ve stokorunách nebo v jednotkách jednotek tisíců korun, nikoliv řešení, které by pomohlo těm domácnostem v situaci, ve které jsou.

Já si jen dovolím podotknout, že to, co tady bylo prezentováno, znamená v případě DPH výpadek příjmů státního rozpočtu v tom roce příštím zhruba 25 miliard korun. 25 miliard korun, které budou znamenat výpadek ve státním rozpočtu, když to řeknu nějakým rozpisem, 15,6 miliardy státní rozpočet, krajské rozpočty 2,4 miliardy korun a obecní rozpočty 6,48 miliardy korun. To tady nikdo neřekl. To tady paní ministryně financí taktně pomlčela a neřekla vzkaz do obcí, měst a krajů - opět vám budou chybět další peníze. Ale to zásadní je, že těch 25 miliard korun není pomoc těm lidem, kteří tu pomoc opravdu potřebují. Je to prostě plošné rozdání, které se tváří možná v titulcích, jako že to zní dobře, ale pro těch několik set tisíc lidí, kteří v tom problému opravdu jsou a budou až po uši, toto řešení fakt není.

Paní ministryně tady řekla, že mluvila se zástupcem Evropské komise, který jí řekl, jak ona řekla, silný politický příslib. Já bych to bral, paní ministryně, kdybyste přišla, vzala byste tady černé na bílém: Já jsem s panem eurokomisařem mluvila, mám tady s ním písemnou komunikaci a on jasně říká, že to můžete udělat, že to není v rozporu s evropskou legislativou. Já jsem zažil taková jednání, kdy tito lidé řeknou: Ano, máme pro vás pochopení - přeloženo do opravdu úřednického jazyka: My vás sice chápeme, ale konejte v rámci platných legislativních pravidel. To je přeloženo do toho významového slovníku. Kdybyste to měla černé na bílém, byla by asi jiná situace, kdybyste měla závěry rady jednání ministrů financí, kde je toto černé na bílém, byla by to jiná situace. Ale pouštět se tady do novely zákona, o které i vaše členka vlády, ministryně spravedlnosti, předsedkyně legislativní rady vlády, jasně ve svém stanovisku říká, že to možné není, tak je prostě právní a legislativní amatérismus, což zrovna u vás, která jste tady v minulosti opakovaně říkala, že máte vystudovaná ta práva, a říkala jste mnoha svým kolegům v této Sněmovně, že oni na rozdíl od vás ne, tak bych očekával, že něco takového člen vlády, který je kompetentní a umí číst, tak to prostě na jednání Sněmovny nepřinese.

Když se podíváme na tu otázku právě i novely zákona o podporovaných zdrojích energie, jsme v situaci, kdy tady proběhla těsně na závěr minulého volebního období novelizace zákona o podporovaných zdrojích energie, a pokud se nepletu, ani tato novela, která už tam řešila pomoc a podporu především pro teplárny a pro domácnosti napojené na centrální zásobování teplem, tak ani tato novela dneska nemá ukončený notifikační proces u Evropské komise, a vy předkládáte další. Opět se vracím k tomu: není to řešení, které očekávají lidé. Já bych tady čekal, že přijdete, vystoupíte a řeknete: My máme velmi podrobně zanalyzovanou situaci, Energetický operační úřad, operátor trhu a úřady práce daly dohromady databáze klientů, víme, které skupiny jsou nejvíce ohrožené, víme, které domácnosti to jsou, víme, jak na tom budou senioři, víme, ve kterých regionech ten problém je největší a máme na to připravené adresné cílené řešení, které tu pomoc směřuje k těm, kteří tu pomoc opravdu potřebují. Bohužel, to tady nezaznělo.

Nechci být jenom kritický. Chci ocenit i některé kroky, které vláda udělala, například memorandum a jednání s dodavateli a distributory energie, řešení alespoň zastropování záloh, dohoda, která byla uzavřena do konce roku, to byl nějaký krok, který byl pozitivním signálem. To chci tady ocenit. Ale kdybych měl říct, kde my chceme hledat řešení - a my jsme v situaci, kdy nejsme členy vlády, to se změní na konci tohoto týdne a jsme připraveni ty kroky velmi rychle realizovat a dělat - tak je to, abychom dokázali komunikovat s dodavateli a distributory, aby v zimním období nedocházelo k odpojování domácností, abychom byli schopni adresně, cíleně poté, co bude opravdu otestována příjmová situace domácnosti, daného člověka, říci - tady bude nabídnuta rychlá pomoc.

My jsme dneska v situaci, kdy sice tady vláda tento týden schválila úpravu a navýšení normativů, které se týkají právě výše příspěvků na bydlení, ale to navýšení je bohužel zcela nedostačující. Tady se podíváme na situaci, kdy to zvýšení bylo o 2,2 až 2,8 %, pohybujeme se mezi zvýšením někde mezi 100 až 482 korunami, ale je už dneska jasné, že to zvýšení bude muset být výrazně vyšší. Je jasné, že se bude muset pamatovat také na domácnosti, které žijí v podnájmu. Je jasné, že by se měly nějakým způsobem také v těch parametrických změnách zohlednit narůstající náklady domácnosti na hypotéky, abychom dokázali opravdu těm lidem říct - za sebe si to beru ideálně do konce ledna nebo v průběhu měsíce ledna - s takovými a takovými konkrétními parametry můžete počítat. A vy budete vědět, domácnosti, že zvládnete potom ten nárůst i s finančním vyúčtováním, nejenom teď, v situaci, kdy se nějakým způsobem odložil ten problém z hlediska zastropování nebo nezvyšování záloh.

A co je strašně důležité, aby stát, ta vláda uměla adresně vůči lidem zkomunikovat jednoduše, pro koho je pomoc určená, zjednodušit proces žádostí a garantovat, že například od podání žádosti to bude v řádu třeba dvou tří týdnů, kdy tyto peníze budou doručeny na účet. Jsme dneska v situaci, kdy je tady velké množství domácností - a ta data se vědí dlouhodobě - které by měly mít nárok na příspěvek na bydlení, ale ony nežádají. Nežádají o něj často právě proto, že říkají: Ten systém je na nás komplikovaný, složitý a my si s ním nevíme rady. A tady musí přijít ze strany státu oslovení těch klientů formou, kterou oni jsou schopni pochopit, a jsou schopni reagovat na to, že si potom tu žádost fakticky podají. My nemůžeme dopustit, že ty domácnosti především tam, kde jsou senioři a nemají kolem sebe někoho, kdo jim pomůže tyto věci zadministrovat, se budou propadat někdy do situace exekučních pastí, rizika ztráty bydlení a podobně. A na to je potřeba lidem odpovědět a říci: Řešení bude takto připravené. To je ta krátkodobá část, kterou potřebujeme udělat teď, v řádu týdnů, a myslím si, že už to mohlo zaznít. I třeba ten návrh, který legislativní rada projednávala tento týden na vládě, tady mohl být někdy už v průběhu října.

Ale pak jsou tady věci, na které tady narážel například můj předřečník, a to je otázka středních a dlouhodobých řešení, a to je využívat Modernizační fond. V letošním roce příjmy z trhu emisních povolenek ve velké části nebo v naprosté většině stát nebyl schopen reinvestovat zpátky k domácnostem, k firmám, aby mohly realizovat investice do zateplení, do budování svých vlastních energetických kapacit, jako jsou fotovoltaiky, tepelná čerpadla a další možnosti. To je potřeba napravit. Tyto prostředky musí lidem řešit tu příčinu, to znamená, tam, kde mohu energeticky uspořit, tam, kde mohu být samovýrobce, toto podpořit. To je přece rozumná, logická věc, kterou by měl každý dobrý hospodář umět dělat. To jsou ta řešení střední a dlouhodobá a na to se budeme také soustředit.

Takže dovolte mi říci závěrem: My opravdu nemůžeme podpořit návrh této mimořádné schůze. Nemůžeme podpořit návrh legislativních návrhů, které tady vláda předkládá, které nejsou adresnou pomocí pro ty, kteří tu pomoc opravdu potřebují. Jsou to návrhy, které znamenají řádově výdaje ze státního rozpočtu o více než 25 miliard korun, které rozpustíme v té kvazipomoci, státní rozpočet o ně přijde, ale těm lidem pomoc nepřinese. Nemůžeme podpořit návrhy, které jsou v rozporu s legislativou, dokonce i návrhy, kdy samotná ministryně spravedlnosti, členka této vláda řekla: Takovýto návrh prostě není možné takto projednávat. To jsou hlavní důvody, proč na dnešním jednání a na této mimořádné schůzi, která byla svolaná, my ten program nemůžeme podpořit.

Ale zároveň jsem tady jasně řekl za budoucí vládní koalici, kde ta řešení vidíme, jakou cestou budeme postupovat tak, aby pomoc lidem byla v maximální míře nabídnuta, adresně, cíleně. Aby stát uměl klientsky ty lidi oslovit. I těm, kteří mají dneska problém se zorientovat v celém tom pavouku těch různých typů informací a žádostí na webech, aby v této věci dostali jasnou, cílenou, adresnou informaci, a abychom dokázali řešit i ty věci, které se nepodařilo z hlediska větší stability energetického trhu, aby tady stát byl schopen garantovat, že tato situace se už v budoucnu nikdy nestane. Děkuji za pozornost. (Potlesk části Sněmovny.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr v demisi Karel Havlíček, připraví se pan Richard Brabec. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, i když je pravděpodobné, že náš návrh projednávat zákony se vůbec nedostane na pořad dne, i přesto děkuji alespoň za tuto diskusi, protože ta situace je velmi vážná. A já musím reagovat i na to, co říkal pan předseda Jurečka ve smyslu toho, co se tady nedělalo nebo co se dalo dělat. Přece všichni víme, že dlouhodobá řešení toho, jaká je dneska situace, jsou podpora jádra pochopitelně vedle podpory obnovitelných zdrojů. Co se dalo pro jádro udělat víc, než jsme udělali? Jádro je připraveno, komplet vše hotovo počínaje smlouvami se společností ČEZ, všechny modely, finanční, dodavatelský, investorský zákon a tak dále. Vše dostává příští vláda tak, aby mohla udělat jednu jedinou věc, a to je spustit tendr.

Víme, že střednědobé řešení - protože to jádro bude trvat pochopitelně jednu generaci - střednědobé řešení je tranzitně přes plyn, stále posilovat obnovitelné zdroje a současně tvrdě apelovat na Evropskou komisi a měnit systém obchodování s emisními povolenkami. I toto je v tuto chvíli předpřipraveno. Jádro a plyn jakožto tranzitní zdroj zřejmě budou v následujících dnech uznány v rámci takzvané taxonomie jako udržitelné zdroje, čímž se otevírá možnost do nich investovat. A co se týká boje o systém obchodování s emisními povolenkami, to zde bylo dnes několikrát řečeno. Samozřejmě to neovlivníme pouze my.

A pak jsou krátkodobá opatření. Ano, souhlasím s tím, že mezitím je třeba ještě dávat zdroje do inovací, vymýšlet další a další varianty, jakým způsobem si pomoci, ale v současné chvíli toto neřeší příští rok! Příští rok musíme vyřešit nárůst cen energií, který bude mezi 30 až 70 procenty. Můžeme se teď bavit, kde to bude těch 30, kde 50, kde 70 %, záleží na tom, jestli používá elektřinu pouze pro účely osvětlení, nebo pro vytápění, anebo využívá i plyn, ale skutečně 30 až 70 % jsou velmi realistické odhady. Za to nenese vinu ani opozice, ani koalice, za to nenese vinu v tuto chvíli nikdo, kdo je z České republiky. A popravdě řečeno, i vina Evropské unie je částečná. Je to otázkou spekulací na trzích s plynem, je to otázkou růstu cen emisních povolenek, tam bych s tím nesouhlasil. Je to otázkou počasí: ať už chladno v severních zemích, anebo menší využití větrných elektráren v Německu a podobně. Toto přece všichni velmi dobře víme. V důsledku toho se na spotových cenách nakupuje za 285 eur za megawatthodinu, zatímco na začátku roku to bylo za 50. To znamená, s tím se nedalo udělat v dané chvíli nic.

Co můžeme udělat, je pomoci domácnostem, živnostníkům a firmám v roce příštím, možná ještě v tom roce následujícím, protože je pravděpodobné, že i v roce 2023 to nemusí být dobré. A ta pomoc, kterou navrhuje budoucí vládní koalice - já jsem si tady dobře poznamenal - adresná pomoc, to zní dobře, ale přesně to řekl i pan poslanec Jurečka: Poté, co bude dotyčný otestovaný. Poté, co bude otestovaný. Takže my jsme v situaci, že 90 % domácností, což jsou nízkopříjmové a středněpříjmové, se dostanou do vážné, ne-li kritické situace. Podotýkám, že se jedná o 5,4 milionu odběrných míst, tak z toho si můžeme dopočítat těch 90 %. Je pravda, že 5,4 milionu odběrných míst - ať jsem zase úplně objektivní - jsou všechna odběrná místa, u domácností jsou to 4,3, zbytek jsou různé další nemovitosti, co mají. Tak z toho si můžeme odečíst těch 90 % - tak těm chceme adresně pomáhat? Ty chceme testovat? Notabene v situaci, kdy víme, že ta adresná pomoc přes Ministerstvo práce a sociálních věcí, úřady práce a tak dál, ať už to bude přes bydlení, nebo přes tu tak zvanou mimořádnou okamžitou pomoc, se nedá aplikovat v rámci záloh, ale teprve až v rámci vyúčtování, což může být několik měsíců poté, co se ti lidé dostanou do problému, tak ty budeme dneska nutit, aby chodili na úřady práce, aby tam ukázali svoje příjmy, svoje výdaje, aby tam ukázali svoje úspory? A budeme každou domácnost tímhle způsobem testovat? To se utestujeme k smrti a budeme to dělat několik měsíců!

Toto je opatření, ale je to opatření velmi krátkodobé, které se třeba dá aplikovat v rámci těch, kteří se dostali do problémů v režimu dodavatelů poslední instance. Což konečně i děláme, protože toto není už nic objevného. Mimořádná okamžitá pomoc funguje, příplatky, respektive podpora bydlení rovněž funguje, ale je to pomoc okamžitá, krátkodobá, na velmi úzkou skupinu obyvatel. Problém se bude týkat dneska nejenom drtivé většiny domácností, ale bude se týkat živnostníků, bude se týkat samozřejmě firem a víceméně všech aktérů, kteří dnes energie odebírají.

Co řešíme tím naším přístupem a co by se vyřešilo tím přístupem, který navrhuje opozice? My říkáme: Systémové řešení není to, že si vezmu čepici do ruky a půjdu si stoupnout na úřad práce a budu žádat o mimořádnou okamžitou pomoc. To není systémové řešení. To je náročné, komplikované, administrativně složité. Nemluvě o tom, že to pro někoho může být i trošku psychologicky náročné toto žádat. Systémové řešení je snížení daní.

A konečně i členové opozice, ať už třeba pan Skopeček ještě těsně před volbami, ale myslím si, nejsem si teď úplně jistý, že i pan předseda Jurečka, toto řešení v jednu chvíli navrhovali jako systémové jednoduché řešení: snižme daně! A za druhé, snižme jedinou část takzvaných poplatků v té regulované části. A to jediné, co můžeme snížit anebo úplně zrušit, jsou poplatky za obnovitelné zdroje. Nic jiného už nenajdeme. Čili buď DPH, nebo obnovitelné zdroje, nebo všechno dohromady. A to se dá kombinovat, s tím bych souhlasil, s tou mimořádnou okamžitou pomocí, anebo prostě pomocí přes bydlení, kde se bude individuálně žádat pro ty skutečně domácnosti, které jsou na tom ale opravdu velmi, velmi složitě. Otázka je, kolik z nich si nakonec zažádá, jak to pro ně bude náročné a kdy to dostanou. To je celý ten problém, zatímco snížení DPH a odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje nikoho netrápí. Je to jednoduché, rychlé, nikdo nemusí nikam chodit na žádný úřad, prostě a jednoduše zaplatí o 35 % za energii méně v lednu, v únoru, v březnu, v dubnu. Každý měsíc. Nikdo nebude zkoumat, proč tomu tak je, ale prostě dostane rovnou menší fakturu, respektive už rovnou menší zálohovou fakturu. To je přece řešení systémové, to je řešení jednoduché.

A musím říct, že i vaši kolegové, a teď mířím do řad opozice, toto navrhovali. Tak proč se to dneska takhle komplikuje a mění? Proč se říká, že naše řešení je nesystémové, když je daňové? A proč se říká, že řešení komplikovaných žádostí, testování každého zákazníka a následné zpětné vyplácení, když tam nemůže být ani ta záloha, je řešení systémové? Já se nedomnívám, že systémové. Rozumím jiné věci a to je třeba si natvrdo říct, že to něco bude stát. Ano, souhlas. Je pravda, že řešení přes DPH a přes obnovitelné zdroje, a můžeme se bavit o tom, kolik by to na těch obnovitelných zdrojích bylo, bude stát přibližně to, co zde padlo, možná to bude 17, 20, 25 miliard. Záleží na tom, jak by se to ve finále namixovalo. Ale jestli se domníváme, že energetickou krizi vyřešíme tím, že zaplatíme 1, 2, 3 miliardy korun a budeme z toho venku - nebudeme! Ty domácnosti to neustojí! Stejně tak to neustojí někteří živnostníci, prostě bude to stát výrazně více z těch důvodů, které jsem tady říkal. A nikomu nepřisuzuji to, že to způsobil. To je prostě evropská realita, se kterou se dneska perou všechny evropské země, a popravdě řečeno, mnoho jiného než co nabízíme, nevyřešily.

Ano, je zde argument, který si uvědomuji, že řeknete, ale přece jenom je to superplošné řešení, a někteří, kteří mají třeba vyšší příjmy, tak je to pro ně příliš vysoký benefit a dopadne to zbytečně na všechny. Ano, bavíme se o jednotkách procent těch, kteří to možná zásadním způsobem nepocítí, s tím souhlasím. Ale to bychom prostě touhletou cestou mohli rovnou abdikovat na jakékoli snižování daní. Když snižujeme spotřební daň, což jsme udělali, a myslím si, že správně, protože všude byly vyšší, tak bychom měli říct: Ale co ti, kteří jezdí drahými auty, a ti, kterým je to v zásadě jedno, že se ta nafta zlevní? No tak to nedělejme kvůli tomu? To přece nedává vůbec smysl. Přece daňové řešení je takové, že je vždycky plošné. Já si naopak myslím, že je nejspravedlivější, to daňové řešení. Ale souhlasím s tím, že se vždycky v té síti zachytí i ti, na které to možná tolik nedopadne. Ale opačné řešení, začít vyzobávat ty, kteří jsou na tom špatně - jak to budeme hodnotit? Možná nastavíme nějaký mechanismus, ale kde bude ta čára, kdo je chudý a kdo není? To se nám zdá spravedlivé, nebo ne? Garantuji, že v momentě, kdy to nastavíme, tak přesně ti, kteří budou těsně nad tou čárou a nedosáhnou na to, budou křičet a budou bouchat do stolu, proč my tam nejsme? A budeme v té úplně samé situaci, akorát že tím zatížíme tisíce a tisíce lidí, kteří to budou různě posuzovat, a bude to trvat hrozně dlouho.

Takže dívejme se na to prosím i logikou toho, že musíme ty klienty nebo ty domácnosti, firmy, živnostníky a tak dále, obsloužit pokud možno rychle, že to nemůže být prostě otázka půl roku, tři čtvrtě roku, protože ten problém začne od ledna příštího roku. Máme na to posledních několik dní, abychom jim byli schopni pomoci.

Jedna věc je to, co už tady zaznělo, a to je DPH. Já už se k tomu nebudu vracet. Paní vicepremiérka si myslím, že to jasně představila. A myslím si, že úplně jednoduše a jasně i zdokladovala to, jakým způsobem to pomohlo v listopadu a v prosinci. I když si vzpomeňte, že i tehdy proti tomu byl odpor, i tehdy se říkalo, je to rychlé, není to koncepční, nevyřeší to, tak mimo jiné to byl jeden z protiinflačních nástrojů. Ta čísla tady padla.

Co se týká obnovitelných zdrojů, je to elegantní řešení, které jako jediné můžeme v tuto chvíli ovlivnit ve smyslu takzvané regulované složky, a je to řešení, kde si musíme jenom rozdiskutovat, kolik bychom z obnovitelných zdrojů byli schopni přehodit na bedra státu. Vím, že většina z vás, kteří jsou třeba v hospodářském výboru, už jsou poměrně v detailu, ale ne každý zná matematiku obnovitelných zdrojů, tak mi dovolte, abych to ještě jenom v rychlosti představil.

Za obnovitelné zdroje v rámci České republiky platíme 46 miliard korun ročně. Není to jenom fotovoltaika, a tam jsou přibližně dvě třetiny z fotovoltaiky, zbytek jsou ostatní zdroje za obnovitelné energie. Kdo se na to skládá? Skládá se na to vláda, domácnosti a firmy. Za vládou jde přibližně 27 miliard korun ročně a ten zbytek 19 miliard se dělí na dvě části - přibližně 12 miliard jde za domácnostmi a 7 miliard plus minus jde za firmami. Toto je účet, který každý z nás dostává, a není to účet malý. Proč je to tak vysoký účet? Ano, to si odpovězme. Kdo zde byl ve Sněmovně v roce 2009, 2010, tak si myslím, že velmi dobře zná ten příběh. Drtivá část toho jde za neuváženým počinem v roce 2009, 2010, kdy Poslanecká sněmovna prodloužila tehdy možnost výstavby fotovoltaiky až do konce roku 2010, což nám ve finále zásadním způsobem zvedlo tyto výdaje. Ale to už je minulost, s tím už dneska neuděláme nic. Můžeme se bavit o viníkovi, ale situace je jasná, musíme to zaplatit.

Varianta je, že z těch 19 miliard by se na stát přetáhlo více. Zase se bavme o kolik. Navrhujeme v tuto chvíli alespoň 8 miliard, což by znamenalo, že domácnosti ušetří plus minus 15 %. Když bych to přičetl k DPH a zaokrouhlím DPH na 20, tak jsme na 35 %. Takže my navrhujeme jednoduchým administrativním plošným opatřením ušetřit každé domácnosti 35 %. Nejde ale jenom o domácnosti, jde samozřejmě i o živnostníky. Ti, kteří nejsou plátci, by rovněž ušetřili 35 %. A můžeme se dál bavit, a proto to dáváme vlastně do toho zákona, protože to se nemusí uvést v život. Pokud příští vláda řekne, že chce šetřit, a že tedy obětuje domácnosti, živnostníky, všechny a že se to bude řešit nějakou šílenou mimořádnou okamžitou pomocí, že se tedy bude stát na úřadu práce a pak dostane nějaký peníz, tak v tuto chvíli se to prostě nezavede. Ale přece to, že to tam bude, nám nebrání v tom, to někdy v budoucnu zavést. A není nač čekat.

Takže je zde šance relativně rychle a elegantně vyřešit to, že by po určitou dobu domácnosti, případně firmy neplatily poplatky za obnovitelné zdroje. Pomohlo by jim to zásadním způsobem, jak domácnostem, tak samozřejmě firmám. Věc druhá by byla, kolik by se nakonec těch obnovitelných zdrojů z firem převedlo na stát. Jak říkám, je to přibližně 7 miliard korun. Dá se to teoreticky převést všechno, částečně, ale to už je věc druhá. Nechci to teď komplikovat.

Už nebudu dlouho mluvit, nechci to prodlužovat. Ale ano, inovujme, řešme jádro. To všechno si myslím, že je správné. A dokonce si doufám tvrdit, že se na tom i shodneme. Využijme plyn jako tranzitní zdroj. I to je v pořádku. Rozumně utlumujme uhlí. Toto všechno jsou střednědobé nástroje. Ale to nepomůže domácnostem a firmám v lednu, únoru, březnu, květnu příštího roku. Jediné, co jim pomůže, je okamžité opatření. A pokud dneska říkáme to, že jim nepomůžeme proto, že pár procent lidí by dosáhlo na podporu, kterou by ani nepocítili, tak si bereme drtivou část obyvatel a firem jako rukojmí. A je to zbytečné.

Děkuji. (Potlesk poslanců z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Nyní se připraví pan ministr Richard Brabec.

Jenom v mezičase přečtu došlou omluvu. Omlouvá se pan ministr školství Robert Plaga z pracovních důvodů z dnešního jednání Sněmovny.

Prosím, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, po dvou příspěvcích mých kolegů - paní vicepremiérky a pana vicepremiéra - se zbývá zeptat, kde na to ty peníze vzít. A to je ta třetí část, třetí legislativní změna, kterou navrhujeme. To znamená, je to jednak relativně velmi jednoduchá parametrická změna zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Protože podle posledních informací a odhadů se období let 2021 až 2023 - a já zároveň říkám tyhlety roky, protože my tu změnu, ten návrh, aby část emisních povolenek, které dnes jdou do takzvaného Modernizačního fondu, šly do státního rozpočtu, zdůrazňuji, část těchto povolenek, navrhujeme pouze na omezené období, na rok 2022 a na rok 2023, kdy jsme přesvědčeni, že pominou největší dopady této bezprecedentní energetické krize. V období 2021 až 2023 očekáváme, že se v modernizačním fondu nashromáždí až 100 miliard korun za ty tři roky. Do konce roku 2030 to možná bude půl bilionu - 500 miliard korun, které by tam měly být k dispozici, takže obrovská částka, což je přivrácená strana toho, jak zásadně rostou ceny emisních povolenek.

Teď bych krátce zareagoval jenom na to, co říkal pan předseda Okamura, protože on nemá minimálně v části toho, co říkal, pravdu. I kdybychom dneska nakrásně - a já jsem přesvědčen, že to, co navrhovalo Polsko, je vzkaz hlavně dovnitř do Polska, protože oni dobře vědí, že okamžité zastavení obchodování s emisními povolenkami a vystoupení z toho systému prostě není realistické, protože na to potřebujete shodu daleko většího počtu zemí, a navíc, i kdyby se to stalo, i kdyby to udělala třeba Česká republika, tak ta energie, elektrická energie se samozřejmě obchoduje na burzách. To není tak, že my si tady pomyslně zavřeme hranice a řekneme: ČEZ bude vyrábět pouze pro Českou republiku, nikam nic nebude vyvážet. Samozřejmě emisní povolenky a jejich dopady, protože to je evropský systém a ostatní země tam zůstanou, by logicky dál byly v ceně elektrické energie, která by se na těch burzách nakupovala. O něco by šly možná dolů, ale...

Mimochodem, když se podíváte na to, co se stalo s cenou emisních povolenek, zjistíte, že poslední velký skok v ceně byl dán tím, že nová německá vláda prohlásila ve svém programovém prohlášení, že nechce dopustit, aby cena emisní povolenky klesla pod 60 eur. To samo o sobě způsobilo poměrně významný nárůst té ceny.

Jinými slovy, bavíme se samozřejmě o evropském trhu, o celoevropském trhu, a musíme se bavit o realistických řešeních a krize si žádá krizová řešení. A jestliže tady, jak jsem řekl, vidíme, že se podařilo a podaří v těch dalších letech nebo že ten systém získá pro Českou republiku významné množství peněz, tak se přímo nabízí zdroj těch peněz.

Chci zdůraznit, že to vůbec neznamená - a koukám se na pana poslance Krále, koukám se na pana poslance Adamce a další z hospodářského výboru a z dalších výborů - že to vůbec neznamená, že těch peněz bude nedostatek pro žadatele. Těch peněz tam bude dost. A to je zároveň odpověď i pro pana předsedu Jurečku, protože, pane předsedo, a já věřím, že to víte, a koneckonců ona to velmi brzy zjistí vaše stranická kolegyně nebo nominovaná tedy za KDU-ČSL, moje nástupkyně, paní nová ministryně Hubáčková, že v Modernizačním fondu se opravdu nemáme za co stydět, protože my jsme za prvé získali z Modernizačního fondu druhý největší příděl ze všech členů Modernizačního fondu v rámci zemí, které jsou ho účastny, a jenom pro nezasvěcené: samozřejmě my dostáváme do toho Modernizačního fondu i ostatní část ostatních povolenek ostatních zemí, takže to je velká výhoda. A také jsme už podepsali desítky konkrétních projektů, takže ten Modernizační fond začal úspěšně fungovat a my jsme jedna z nejrychlejších zemí z hlediska jeho přípravy.

Ale také je potřeba říct, že ty podmínky si nestanovujeme my, ty podmínky samozřejmě vychází i z příslušného evropského nařízení a také samozřejmě se k tomu vyjadřuje nejen Evropská komise, ale třeba i Evropská investiční banka. A to je další důvod, proč má tady Sněmovna, parlament, česká vláda možnost udělat to v této krizové situaci zcela bezprecedentní, že část těch povolenek, které budou ve stovkách miliard v příštích letech plynout do Modernizačního fondu, tak jejich část - zdůrazňuji část - po dva roky využít pro to, abychom je mohli dostat ke konkrétním občanům, ke konkrétním firmám, protože Modernizační fond a jeho zaměření evropské - mimochodem, investiční komise Modernizačního fondu se schází dvakrát ročně, velmi reflexibilně, a my jsme tam samozřejmě už teď požádali o změnu toho statutu, ale nepřidal se k nám nikdo, ani třeba z Polska. Takže to nejlépe svědčí o tom, že je potřeba tyhle peníze využít - a to je možnost, kterou má tento parlament, to je možnost, kterou máte vy - a dostat je k lidem. Dostat je tak, aby skutečně to, co tady kolegové navrhli, například odpuštění poplatku za obnovitelné zdroje, jsme mohli zafinancovat. A znovu zdůrazňuji, zůstane tam stále dost peněz pro všechny žadatele, kteří v příštích obdobích - protože my už jsme první výzvy vypsali z Modernizačního fondu, do teplárenství, do oblasti obnovitelných zdrojů - budou čerpat samozřejmě nejenom obce, města, budou čerpat firmy, budou čerpat opravdu tisíce žadatelů, ale těch peněz tam přesto zůstane dostatečné množství. To je jasné ujištění pro všechny, kteří se obávali, že by ty peníze nemusely být, pokud z nich něco odčerpáme, protože my tam navrhujeme, aby pouhá část, vlastně 50 % jedné z těch částí, jednoho z těch řekněme proudů, které plynou do Modernizačního fondu v roce 2022 a 2023, právě směřovaly přímo do státního rozpočtu, kde na rozdíl od podmínek z Modernizačního fondu si vláda, parlament může daleko lépe rozhodnout, jak ty peníze použít, daleko flexibilněji.

Takže proto to není tak, že někde nabízíme něco, kde nevíme, jak se v tom rozpočtu ty peníze objeví, ale my to konkrétně nabízíme a jsem přesvědčen, že je to řešení rychlé, jsem přesvědčen, že ve finále k němu stejně dojde, a já vím, že - koneckonců už jste se tím netajili - koalice dnes neschválí program, to znamená nebude chtít projednávat tyto zákony, ale mám za to, že tím ztrácí čas na to, aby tyhle návrhy mohly, byť by nebyly schváleny v prvním čtení, sloužit jako velmi dobrý základ pro debatu. A tady je prostě každý den, každý týden drahý. Takže já upřímně řečeno nechápu to odmítání se o tom bavit.

Chápu, můžete mít vlastní návrhy, ale minimálně tyto zákony - a znovu zdůrazňuji, i kdyby nebyly podle devadesátky schváleny v prvním čtení - by mohly okamžitě sloužit a získali bychom čas, který je nezbytný, abychom skutečně řešili situaci, která v energetické oblasti v Evropě je zcela bezprecedentní a kde opravdu celá řada domácností, možná i statisíce může mít smutnější Vánoce, ale především příští rok, až začnou chodit zálohy a až začnou chodit faktury na zásadně navýšené ceny energií, a my tady to řešení nabízíme. Neodmítejte ho, prosím. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. Nyní pan místopředseda Ivan Adamec a já jen shrnu zatím přihlášky. Následovat bude paní místopředsedkyně Jana Vildumetzová, pan místopředseda Radim Fiala a paní ministryně Alena Schillerová a zatím poslední přihlášený s přednostním právem je pan předseda Jakub Michálek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Vážená paní předsedající, vážená vládo v demisi, vážené kolegyně, vážení kolegové, víte, když jsem tady poslouchal výstupy jednotlivých zástupců vlády v demisi, tak jsem měl pocit, že my jsme ti zločinci, kteří tady bráníme dobré věci. Akorát mi tam něco nehraje a nehraje mi ten čas. Vláda v demisi zítra končí a problém s růstem ceny emisních povolenek a s růstem ceny energií tady přece není od včerejška, ten je tady delší dobu, tak prosím, neříkejme, že si někoho bereme jako rukojmí. Já bych to mohl parafrázovat. Vy jste si je vzali tím, jak jste to zařadili teď, jako rukojmí, ne my.

My to budeme muset řešit a my to taky řešit budeme, ale já jsem chtěl mluvit o něčem jiném. Když tady pan předseda Okamura mluvil o tom strašném Green Dealu a jak jsme se včera chovali hrozně, když jsme schválili, že souhlasíme s Green Dealem, tak bych, paní předsedající, přes vás ho chtěl upozornit, že se mýlí. My už jsme to udělali dávno a včera to byla jenom formulace textu, které Evropská unie bude rozumět. Nic jiného to včera nebylo. To jenom na vysvětlení, abychom si tady neříkali věci, které jsou trošku jinak.

A máte pravdu, Green Deal je velký problém, ale na druhé straně, kdo se pohybuje v této oblasti, tak musel tušit, že problémy přijdou. Ano, přechod na bezuhlíkové zdroje není levná záležitost. to jsme věděli. Ne náhodou země jako Amerika, Asie, celé kontinenty odmítají Green Deal, protože na to nechtějí dávat peníze a společnost je do toho netlačí.

Tady jsme se dostali do situace, že Evropská komise poprvé dostala peníze na rozdělování, na aplikaci takzvaného Green Dealu, a vlastně obnova ekonomiky po covidu není obnova ekonomiky po covidu, ale je to zavádění takzvaného Green Dealu. A to ještě nemluvíme o elektroautech, dneska se bavíme jenom o ceně energií. Přece jsme museli tušit, že tato hra, tato akce nezůstane bez odezvy. Je jasné, že když máme uhlíkové zdroje, že nás to bude něco stát. Proč jsme to neřešili tady už před měsícem, kdy ten legislativní proces měl šanci na nějaký život? Teď v tuhle chvíli, dneska - zítra končíte, v pátek nová vláda - co se dá, jak by se to sem případně vracelo, nechápu, fakt ne. Tak neříkejme si ty věci.

Prostě ten problém je tady na stole. Nechci nikoho obviňovat, je to problém, který je všude v Evropě, není to jenom u nás, akorát v Evropě v některých zemích jsou na to lépe připraveni. To je potřeba si říct a my patříme mezi země, které bohužel mají vysoký podíl průmyslu na obyvatele, a prostě ty uhlíkové zdroje máme. Máme, budeme to muset řešit, ale pro nás je to obrovský náraz, protože holt ekonomika má nějakou strukturu v České republice a ta se jen tak změnit nedá. To je potřeba si říct a nejde to ze dne na den. Já jsem úplně nevěřícně tady poslouchal, že Modernizační fond budeme používat jako peníze na doplatek domácností a živnostníků, na zvyšování ceny energie. Fakt si myslíte, pane ministře, že ty prachy nebudeme potřebovat na tu obnovu? Já si myslím, že ano.

Mám jeden příklad. Mám kolegu Krále, který se zabývá teplárenstvím profesně, a teplárny mají jednu nevýhodu. Ony totiž produkují teplo, platí emisní povolenky, i ty, které teď takhle strašně skokově narostly, a vlastně nemají, kde ty peníze na to vzít. A pokud my nepoužijeme Modernizační fond na výměnu kotlů nebo technologií, tak ty teplárny nám zaniknou do dvou let. To si řekněme na rovinu. A lidi dneska už to chápou, protože máme také zdroje, malé zdroje, kterých se tato nízkoemisní politika netýká, no a stává se, že na sídlištích, tam lidé se odpojují od cézétéček a dělají si malé kotelny, které prostředí znečišťují kolikrát více než ta teplárna. Takže prosím neříkejme, že máme dost peněz. Já vím, že to je problém, ale neříkejme to.

Co se týká plošného opatření. Já to chápu, že to je rychlé, že se to dá rychle udělat. Teď nebudu kritizovat, že to je zase propad 25 miliard do rozpočtu, a musím říct, když jsem se díval, kolik to bude stát obce, kraje, tak to je jenom začátek, protože obce i kraje nakupují elektřinu na aukcích a ti, co nemají zafixováno, nemají nakoupeno a kupují v letošním roce, pláčou, takže náklad na Green Deal pro ně se ještě zvýší.

Co se týká emisních povolenek: když se emisní povolenka začne chovat jako cenný papír, všichni musí počítat s tím, že cena půjde nahoru, že se s tím spekuluje, že se to přeprodává a že prostě ten trh začne určovat. Vím, že tam je nějaké omezení při nějakém rychlém nárůstu, a samozřejmě když německá vláda řekne, že cena nesmí klesnout pod 60 euro za tunu, tak jasně že s tím trhem to zahýbe. To tak prostě na kapitálovém trhu vždycky je. Tyhle informace dovedou rozkolísat kapitálový trh a toho přece využívají spekulanti, ti obchodníci, takovýchhle informací. Takže řekněme si, že ta realita je možná drsnější, než jsme si mysleli, když jsme zvedali ruku pro přidání se do toho paktu.

Na druhé straně musím říct, že některé státy, ty silné, se moc nechovají jako my. Oni tušili, že tohle přijde, a oni využívají tlak růstu ceny energií na to, aby Green Deal se urychlil, a díky tomu, že Evropská komise má ty peníze takzvaně na obnovu po covidu a je tam obrovský zájem z podnikatelského sektoru, tak je předpoklad, že oni to opravdu dotáhnou do konce, a pak se budeme možná všichni divit. Když vezmu procentový podíl emise CO2 na Evropu proti okolnímu světu, tak jsme opravdu jako Evropa jako znečišťovatelé, řeknu lidově, nula nula nic. Dokonce někde jsem četl, když se třeba bavíme o elektroautech, že pět zaoceánských lodí vyprodukuje víc zplodin než všechna auta v Evropě. To jsou informace, které nemusí být úplně reálně pravdivé, ale prostě jsou tam.

Ale já se vrátím k těm problémům. Já jsem si přečetl návrhy zákonů a ve všech těch návrzích zákonů je problém - není to kompatibilní s evropským právem. Nejsou tam dokončeny procesy, které jsou potřeba k tomu, abychom ty věci mohli udělat. Nevím, jak se pak na nás budou dívat v Evropě, když tohle uděláme. Pan předseda Okamura tady hovořil o Polsku, že Polsko chce omezit obchod s emisními povolenkami. Tak já k tomu řeknu: Poláci jsou šikovní. Je to velká země, mají jinou pozici v Evropské unii a ti Poláci to za něco vymění, protože oni vědí moc dobře, že to neudělají, ale prostě je to jejich taktika, jejich strategie, jak dosáhnout svého v rámci Evropské unie. Možná bychom se měli od nich poučit, ale na druhé straně říkám, my jsme relativně malý národ proti Polákům.

My jsme říkali, že program této schůze nepodpoříme. Já si myslím, že ani nemůžeme. Fakt vzhledem k době, v které to projednáváme, vzhledem k tomu, v jaké podobě ty návrhy zákonů jsou, to přece po nás nemůžete chtít. Chápu pana ministra životního prostředí, že kdyby byla reálná šance pustit to do normálních čtení, že možná bychom došli k nějakým řekl bych výsledkům, ale v době, kdy se střídá vláda, a já si myslím, že stávající vláda - dneska to vystoupení vnímám jako takové určité alibi, že se to nepodařilo dříve z jejich strany. Nezlobte se, ale já to tak vnímám a není to nic hanlivého. Prostě dělali bychom to asi podobně. Myslím si, že tady zbytečně dneska trávíme čas v tom smyslu, že všichni víme, že prostě schválit ten program nemůžeme.

Ale abych byl pozitivní: já si myslím, že budeme muset opatření udělat. Bude to bolet, ale je potřeba lidem vysvětlovat, že přechod na nízkoemisní politiku, na nízkoemisní zdroje prostě něco stát bude a že to nebude jednoduché. Ale když se zeptáte občanů, jestli chtějí mít čisté životní prostředí, tak všichni vám odpoví ano. Všichni chtějí mít krásnou přírodu, všichni chtějí mít továrny, které nesmrdí, které nekouří, ale na druhou stranu je potřeba jim říkat: Nic není zadarmo. A jestli si někdo myslí, že to, co teď přišlo z hlediska aplikace Green Dealu do praxe, že je konečná, tak já zase budu v tuto chvíli velmi negativní. Dámy a pánové, je to jenom začátek!

Takže my dneska program nepodpoříme. Já vám děkuji za pozornost, a pokud už se neuvidíme, tak hezké svátky. (Potlesk poslanců koalice SPOLU a PirSTAN.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. Ještě uvedu, že s náhradní kartou číslo 26 bude hlasovat paní poslankyně Helena Langšádlová.

A nyní má slovo paní místopředsedkyně Jana Vildumetzová.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych k vám promluvila jako místopředsedkyně Sněmovny, ale i jako bývalá starostka, bývalá hejtmanka, a především poslankyně strukturálně postiženého Karlovarského kraje. Ráda bych se vyjádřila k dnešnímu svolání mimořádné schůze a k důležitosti programu, který je předložen.

Opravdu mě velmi mrzí, že takto důležité body organizační výbor, tedy současná většina v Poslanecké sněmovně, vyřadil. Tyto body a tyto zákony v prvním čtení již mohly být schváleny včera na čtvrté schůzi, pokud by se tomu tak nestalo na organizačním výboru. Všichni z nás, všech 200 poslanců, kteří jsme byli zvoleni občany České republiky, jsme všichni získali mandát poslance a slibovali jsme, že budeme hájit zájmy občanů. Problematika navýšení cen energií, která tady rezonuje, a pokud chodím do jakýkoliv debat i právě s poslanci teď z většiny v Poslanecké sněmovně, všichni povídají o tom, že to chtějí řešit, že ten problém tady je, a všichni víme, že s navýšením cen energií se nepotýká pouze Česká republika, ale i další státy, a troufnu si říct, že je to problém celosvětový, obrovský, a musím říci, že tato vláda bezprostředně tento problém řešila a s řešením přišla. Ten problém se dotýká všech občanů České republiky, tak jak tady zaznělo z úst pana Jurečky - seniorů, dětí, matek, otců, prostě všech domácností a naší povinností je tento problém řešit a těm lidem pomoci.

Paní ministryně na měsíce listopad a prosinec prosadila, že je nulová sazba DPH na všechny energie, a ten návrh, který dnes již předkládá, tak ho předjednala v Evropské komisi, byl sice - z úst pana Jurečky, prostřednictvím paní předsedající - silný politický příslib. Já si myslím, že pokud jede ministryně financí a vicepremiérka, jedná s příslušným eurokomisařem a dostane politický příslib, tak je teď na nové vládě, aby ten politický příslib, který se jí podařilo dojednat, tak aby nový ministr financí pan Stanjura to dotáhl do zdárného konce. A o tom celé to je! Pokud dneska bychom schválili zákon s nulaprocentním DPH, tak už je to jenom o tom, to prostě dotáhnout, ale je důležité, že všichni občané od 1. ledna na energiích budou mít sazbu nula procent. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

Já si trochu připadám - a chápu, volby byly 8. a 9. října. Dneska už máme ale 5. schůzi Poslanecké sněmovny. Přece jmenování vlády nemůže být důležitější než pomoc lidem. Hovořím o tom proto, protože už to tady zaznělo, protože předsedové klubů avizovali, předsedové klubů SPOLU a PirSTAN, že návrh této schůze v žádném případě nepodpoří. A chtěla bych vás opravdu všechny požádat o podporu programu jednání dnešní schůze, protože asi všichni vědí - a mě velmi udivilo vystoupení pana Ivana Adamce, prostřednictvím paní předsedající, kde řekne, že tyto zákony mají nějaké vady - vždyť to jsou vládní návrhy, vždyť prošly standardním legislativním procesem. To chcete říct, že legislativní rada vlády tyto zákony nepodpořila? Každý zákon musí legislativní rada vlády projednat a poté takovýto zákon jde na plénum Sněmovny.

A chtěla bych vás všechny upozornit, že další schůze je plánovaná na 12. ledna. A pokud tedy přijde nová vláda s nějakým novým návrhem zákona, protože jestli se tady hovoří, že přijdou s nějakým novým řešením, a hovoří se tady o Modernizačním fondu, ten tady nějakým způsobem rezonuje. Pan Ivan Adamec tady hovoří o teplárnách, tak Modernizační fond už dneska funguje. Ty programy už jsou dávno otevřené... (Místopředsedkyně Richterová: Prosím, prostřednictvím předsedající.) ... prostřednictvím paní předsedající. Určitě se k tomu vrátí ještě pan ministr životního prostředí, aby vám přesně řekl, jaké jsou tam alokované částky. Je otevřený program na teplárny, je otevřený program na obnovitelné zdroje energie, na snížení CO2. Všechny tyto programy už jsou otevřené, akorát se předpokládalo, že v rámci Modernizačního fondu bude ten příjem za dané období 200 miliard, a teď vidíme, že se to bude velmi navyšovat, takže to může být až 500 miliard.

Takže pokud přijde nová vláda s jiným návrhem řešení, a bude s největší pravděpodobností ty finanční prostředky (chtít) získat z Modernizačního fondu, tak bude muset přijít opět s návrhem zákona. Tento návrh zákona bude muset schválit vláda, bude muset jít do legislativní rady vlády, bude muset jít do Sněmovny, do Senátu a to asi s největší pravděpodobností do 1. ledna nestihneme. Proto je tak strašně důležité dneska toto podpořit a nehrát si v tuto chvíli na opozici-koalici. A pokud přijdete s nějakým lepším řešením, tak vždyť se dá toto po dvou měsících zrušit, nebo přijdete s tímto řešením a řeknete: Dobře, tak už nulová sazba DPH, my máme lepší řešení, ale uvědomme si jedno, že ta nejhorší období ohledně cen energií, které podle odborníků na nás čeká, je právě začátek příštího roku. A mě opravdu velmi udivuje, že si myslím, že v tuto chvíli si nemůžeme hrát na to, já tohle nepodpořím, protože jsem to nevymyslel já, nepředložil jsem to já. A to si myslím, že je celý důvod, proč nechce v současné chvíli vládní většina ve Sněmovně podpořit dnešní program schůze.

A pokud většina v Poslanecké sněmovně dneska neschválí tyto tři návrhy zákonů řešící problém cen energií, tak si dovolím říct, že za devět dní máme Vánoce, tak aby si všichni uvědomili, jaký dárek dáte občanům. Od 1. ledna začnou všichni platit ke zvýšené ceně energie 21% DPH a každá domácnost přijde z obnovitelných zdrojů o úsporu 1 500 korun. Celkově to dělá 35 %. Opravdu se zamyslete nad tím, když dneska budete zvedat ruku pro to a nepodpoříte dnešní program schůze. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. Nyní k řečnickému pultíku může přijít pan místopředseda Radim Fiala, připraví se potom paní ministryně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo, pane místopředsedo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo, dovolte mi několik slov ještě k celkové situaci ohledně energií. Tak za prvé měli bychom dnes jednat o odpuštění DPH na energie. Současná situace vyžaduje řešení příčin skokového zdražení energie.

Řešení jako snížení DPH, dotace pro nemajetné, jsou pouze marné hašení požáru. To si tady musíme říct, i když hnutí SPD říká, že pro začátek je pro, abychom lidem pomohli, to znamená, abychom jim pomohli tím, že snížíme DPH nebo zrušíme DPH pro několik měsíců, ale v každém případě do budoucna to není řešení tohoto problému, a já si myslím, že to všichni vědí a je potřeba se na to podívat komplexně. Je to řešení dočasné, to zrušení DPH, které v důsledku zaplatí daňoví poplatníci, tedy občané. Stát totiž nemá jiné peníze než ty, které vybere od lidí. Snížení DPH prohloubí veřejný druh, který v budoucnu opět zaplatíme my všichni. Rostoucí cena energií je důsledkem energetické politiky Evropské unie. Pokud tohle neřekneme, tak nemůžeme nic vyřešit.

Bod 2. Podpora obchodování s emisními povolenkami. Evropská unie s využitím nástroje, který se jmenuje emisní povolenka drtí ekonomiku svých členských zemí. Tím, že obchodování s emisními povolenkami dala Evropská unie na burzu, staly se z emisních povolenek, který měly mít významný vztah k životnímu prostředí, cenné papíry, které nakupují spekulanti, které nakupují například americké penzijní fondy a jiní, takže my platíme nikoliv peníze na životní prostředí, ale platíme peníze, na kterých vydělávají spekulanti, a to samozřejmě drtí naší ekonomiku. Cílem právě tohoto nástroje je zničit současnou ekonomiku a nahradit ji falešným ideálem zelené Evropy a světa.

Rostoucí cena emisní povolenky má být ekonomickým nástrojem, jak zničit takzvaně emisně špinavé zdroje včetně energetických dalších zdrojů. Je to nebezpečné šílenství, které jinak zvládne tlumit bohatá země jako Německo a jinak země, kterou je Česká republika. Politika Evropské unie, to znamená zvyšování ceny emisních povolenek, je základní příčinou a bez odstranění této příčiny je nemožné zastavit energetickou krizi. To znamená, i my v hnutí SPD se přikláníme k tomu, že bychom po vzoru Polska měli z tohoto obchodování s emisními povolenkami vystoupit. Odstranění této příčiny znamená říci Evropské unii ne. Spojence najdeme a k tomuto kroku se chystá Polsko. Přestaňme respektovat vnucená pravidla ekonomické sebevraždy v podobě emisních povolenek. Jde o ideologický, nikoliv tržní nástroj.

A teď bych se chtěl také vyjádřit k tomu, jaké tedy máme řešení do budoucna. Já vím, že je to házení hrachu na teď, ale říct to tady musím, protože pokud něco kritizujeme, tak bychom měli i konstruktivně říct nějaké řešení. K energetické budoucnosti naší země musíme zajistit dostatek cenově dostupné energie. Co je pro to třeba udělat?

Za prvé musíme mít dostatek zdrojů. Dnes to znamená - a včera jsem o tom hovořil - investovat do jaderné energetiky a předčasně neodstavit tepelné elektrárny. Jaderná energetika znamená nejenom Dukovany, ale začít okamžitě stavět další bloky v Temelíně, protože bez dostatku energie nemůžeme snížit ceny.

Za druhé, a to je velmi důležité a myslím si, že bohužel ruku v ruce s Evropskou unií to nepůjde, posílit regulační nástroje státu. Stát musí mít silné regulační nástroje na cenovou politiku výrobců, distributorů a také na regulaci vývozu elektrické energie. Pokud bude cenu u nás vyrobené energie určovat německý odběratel, tak se naši lidé nedoplatí. To znamená, pokud tu energii tady dokážeme vyrobit, tak ji tady musíme nechat, a ne obchodovat ji na burzách, musíme ji tady nechat pro české občany. A pokud to nedokážeme zajistit, bude to velký problém.

A za třetí to nejpodstatnější, a to je nepodřídit se Zelenému údělu a emisnímu povolenkovému totalitarismu. My na to budeme apelovat a budeme s tím novou vládu konfrontovat při každé příležitosti. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu předsedovi klubu SPD Radimovi Fialovi. Další, kdo je přihlášen s přednostním právem, je paní vicepremiérka, ministryně financí a předsedkyně klubu hnutí ANO Alena Schillerová.

Než jí předám slovo, dovolím si přečíst omluvy. Mám zde omluvu pana poslance Jana Bauera, který se omlouvá z dnešního jednání schůze od 11 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Dále zde mám omluvu z jednání schůze Poslanecké schůze od 10.30 do 11.15 od pana Vlastimila Válka, také z pracovních důvodů, a poslední omluva je pana poslance Špičáka z jednání od 11.30 do konce jednacího dne z pracovních důvodů. To byly všechny omluvy.

Tímto předávám slovo paní vicepremiérce Aleně Schillerové.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dovolte mi, abych tady stručně zareagovala na některé své předřečníky.

Vážený pane nepřítomný předsedo Jurečko, prostřednictvím paní předsedající, a částečně i na pana poslance Adamce, tam začnu, vy jste aspoň přítomný, pane poslanče, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vy máte aspoň disciplínu. To nevadí, třeba se dívá u obrazovky pan předseda Jurečka.

O jakých třech čtyřech měsících a probuzení této končící vlády mluvíte? Kdy začala energetická krize? Přelom září, října? Dobře, tak vám přiznám někdy konec září. 20. října zasedla vláda, už měla připravené tyto návrhy a 20. října na svém zasedání je schválila. 1. listopadu dorazily sem do Poslanecké sněmovny, takže kdybych vzala v potaz, jak byste to chtěli rychleji, když ještě v době, kdy nebyla energetická krize, když nebyla energetická krize, tak jsme měli vymýšlet nějaké návrhy? Přesně to bylo téměř na den. A kdybych uznala, že byla ustavující schůze mezi dny 8. až 10. listopadu, tak od té doby jste to tady nechali ležet. A pak, bez slůvka vysvětlení, naprosto v zajetí své pýchy, jste to vyřadili z jednání programu schůze. Bez slůvka - nechceme to proto, proto, nebo nějakého předjednání, protože vy tady přece máte stoosmičku a budete nás válcovat. Jenomže my mlčet nebudeme jenom proto, že tady máte stoosmičku. My tady budeme mluvit a budeme to občanům vysvětlovat. To se nakonec od nás čeká. Takže jste to tady nechali ležet a nemluvte o patnáctém, že je dneska 15. prosince. Díky vám je to až 15. prosince na pořadu této mimořádné schůze, protože jsme se na to nemohli dívat a protože jsme tuto mimořádnou schůzi svolali. Takže abychom si to vysvětlili. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.) Děkuji.

Tak jdeme dál. Trápí vás rozpor s právem EU. To mě také, jsem právník. Děkuju panu předsedovi Jurečkovi, že mi to připomněl. Já to dobře vím a jenom bych ho chtěla upozornit, aby si nepletl rozdíl - se vší pokorou, aniž bych ho chtěla mentorovat - mezi vnitrostátním právem a evropským. My můžeme tuto právní úpravu přijmout a legislativní rada vlády musela upozornit, to je její povinnost, bylo tam stanovisko předsedy, tam nebyla legislativní rada, ale ona musí upozornit na to, že je to v rozporu s právem EU, to by jinak nebyla na svém místě. My ji můžeme přijmout, ale vystavujeme se riziku sankcí, infringementu a sankcí. Proto jsem vyvolala jednání na evropské půdě. Samozřejmě písemně, nepřítomný pane předsedo Jurečko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, písemně. A ta jednání se rozběhla, jak bývá zvykem, a mohl byste si to pamatovat, pane nepřítomný předsedo Jurečko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, protože jste nějakou dobu byl ministrem a zase budete. Takže víte, že ta probíhají na technické úrovni, písemně, předjednají se a pak se domluví politické jednání, a to proběhlo minulý týden. A to politické jednání, to není žádné poplácání se po ramenou. To je silný vzkaz, jasná politická domluva - mám pro vás pochopení. Také by mohl eurokomisař říct: Ne, je to v rozporu s evropským právem. Mám pro vás pochopení, posouváme to na technickou úroveň. A jak řekla velmi dobře moje stranická kolegyně, paní místopředsedkyně Sněmovny Mračková Vildumetzová, teď je to na budoucím ministrovi financí, aby to dotáhl. Takže jestli mu jde - a jestli vám jde - o občany této země, tak to prostě on musí dotáhnout.

Výpadek 25 miliard, ono je to 20 až 25, dobře, beru to, to teď není podstatné. Uvědomujete si, že ty peníze bychom nechali v kapsách našich občanů, našich českých domácností? Nejen těch sociálně slabých, o tom budu mluvit za chviličku, o těch sociálně slabých, ale hlavně i střední třídy? Nepíší vám občané, nedostáváte tisíce zpráv, jako dostávám já? Tomu nevěřím, určitě vám píší. A zastřešovat se tím, že to bude výpadek v rozpočtech municipalit, prosím vás... Díky naší vládě, která končí, je stav hospodaření krajů, měst a obcí, díky tomu, že jsme tam dali kompenzační bonusy, a vy jste, pane poslanče, byl nebo jste ještě starosta - já nevím, prostřednictvím paní místopředsedkyně, tak to dobře víte. Rozpočtové určení daní jsme zvedli od 1. ledna 2021, takže kraje ke konci září dosáhly přebytku 7,5 miliard, obce dosáhly přebytku 36,9 miliard a tak dále. Mohla bych vám uvést - mám ta čísla tady v mobilu - přebytky a tak dále. Hospodaření je lepší než před krizí a je to dobře. To není výčitka, jenom, prosím, myslete na občany. Kolikrát jsem z úst vašich představitelů slyšela na půdě této Sněmovny: Nechte peníze občanům, oni nejlépe vědí, co s nimi.

Toto jsou všechno pozměňovací návrhy za poslední rok a půl z pera vašich opozičních poslanců, bývalých opozičních, kteří tu většinou ještě dále sedí i v tomto volebním období, kde navrhujete různé návrhy na snížení daní a různé návrhy, které jsou i v rozporu s právem EU. Vedli jsme tady o tom debaty velké, zvýšení hranice pro povinné plátcovství a tak dále. Nechci odcházet od tématu, i to jsme už vyjednali v Bruselu, bude to během tří měsíců. A toto jsou návrhy za desítky miliard.

Takže jinými slovy, farizejství. Když jste seděli v opozici, tak jste si dělali návrhy jako trhací kalendář. To my dělat nebudeme. My budeme chodit s návrhy, když to má smysl, když to pomůže občanům této země a našim domácnostem. Proto jsme přišli s tímto návrhem. A jasný výsledek byl generální pardon, který jsem udělala za listopad a za prosinec. Říkala jsem to ve své úvodní řeči, že tento generální pardon přinesl snížení DPH, listopad meziměsíčně, donesl snížení cen u elektřiny o více než 16 %, u plynu o více než 11 %, takže abychom si toto vyjasnili.

Mluvili jste tady o tom - pan předseda Jurečka, jsem ráda, že už je přítomen - že vy to budete dělat jinak, vy to budete dělat systémově, vy budete testovat a vy budete vysvětlovat. No, toho se ty domácnosti tedy opravdu nají. Testovat 4,5 milionu domácností? Viděl jste někdy, pane předsedo Jurečko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, ty formuláře rezortu, který budete od pátku řídit? Viděl jste je? Já je tady mám. To není výčitka ani na MPSV, ani na úředníky. Oni prostě musí formuláře - jsem letitý bývalý úředník - musí udělat formuláře, aby odpovídaly zákonu. Kdo na to dosáhne?

Samozřejmě tu mimořádnou okamžitou pomoc děláme. My nečekáme, až nám to poradíte, to už dávno funguje. Jenomže tu mimořádnou okamžitou pomoc nelze aplikovat na zálohy, až na doplatky. Jo, když náhodou se dostane díky zálohám do problému, že nemá na jiné náklady, pak by to šlo. Kolik těch lidí je? 150 000, 200 000? Dosáhne na to střední třída? Nedosáhne. Ta, za kterou vy konkrétně, pane předsedo Jurečko, prostřednictvím paní místopředsedkyně, jste se minulé volební období tady pořád bil v prsa. Ti živnostníci, ta střední třída, jak je jim ubližováno. Tak dneska už vás nezajímá, protože jdete do vlády? Tak to vidím já. Tak to vidím já! (Potlesk z řad poslanců ANO.) Děkuji.

A teď k těm vašim sociálním dávkám. V pondělí na vládě jsme skoro tři hodiny řešili příspěvek na bydlení, protože od 1. ledna se muselo přijmout nové nařízení vlády, nechtěli jsme vás dostat do situace, že to nestihnete. To jsme mysleli férově, proto jsme ho projednávali se snahou pomoci, protože kdyby to nebylo od 1. ledna - je to na celý rok, nebylo by to, tak aby se těm lidem pomohlo. Tři hodiny.

Požádala jsem pana premiéra, ať tam pozve zástupce Člověka v tísni, pana Hůleho. Přišel tam sociolog pan Prokop. Pozvali jsme nakonec pana předsedu Českého statistického úřadu pana Rojíčka. Tři hodiny, možná i déle, jsme to tam řešili. Prostě to nemá řešení. Zákon o státní sociální podpoře, který obsahuje zmocnění pro toto nařízení vlády, je koncipován tak - a to nařízení potom následně - že se musí vycházet z těch dat zpětně. To znamená, aby se mohl zvýšit příspěvek, ten normativ, na bydlení pro účely výpočtu příspěvku, tak se vezmou data maximálně do října. Tam žádná energetická krize na plné pecky ještě nebujela.

Slyšeli jste Karla Havlíčka, mého kolegu, jak porostou energie příští rok? 30 až 70 %. O tom jsme si mohli teď, v tomto roce, nechat zdát, když to srovnáme, tato čísla. To znamená, podívejte se na Twitter pane Hůleho. Určitě ho nebudete podezírat, že by to byl nějaký provládní podporovatel. Já jsem s ním měla vždycky velmi korektní vztahy, ale samozřejmě každý hájíme to, co zastupujeme. On tam dal krásný příklad, po jednání vlády, ale bohužel to tak je.

My jsme samozřejmě, když jsme toto zjistili - já ho za chvilku přečtu - tak jsme se ještě domluvili a projednala se novela zákona o státní sociální podpoře - MPSV to mělo připraveno. Ta už směřuje teď - možná je tady na půdě Sněmovny - dostanete další šanci. Ale kdy se to projedná, kdy se to upraví tak, aby se tam mohlo vycházet i z predikcí a těm lidem se mohlo, těm sociálně slabým, pomoci... Ale prosím, je to kapka v moři. Takže prosím, co vy říkáte - testujeme, vysvětlujeme - to je prostě k ničemu. Toto jsou fakta.

Teď si poslechněte ten tweet pana Daniela Hůleho. Čtu to přímo z jeho Twitteru. Cituji, tak to napsal: "Vymalováno. Samostatně žijící důchodce s příjmem 14 000 korun, který platí za bydlení 10 000, má příspěvek na bydlení 1 453 korun. Za měsíc bude platit 11 300. Díky MPSV" - on tady uvádí, ale to je díky té právní úpravě - "se mu příspěvek zvedne o 140 korun na 1 593. Za bydlení dá cirka 70 % příjmu." Takže to je ta vaše systémová pomoc. Takto to prostě je. To jsou takováto fakta, takto to vyplývá.

Ale my přicházíme s jiným řešením, protože toto není řešení. Dostaneme všichni šanci ten zákon opravit, dostaneme tuto šanci. To jsou fakta, to je nastavené. Jestliže se hovoří o indexu spotřebitelských cen, my jsme se snažili to vyložit. Bohužel, predikci tam nedostanete. Takže kam s tímhle přijdete? Protože kdybyste to systémové řešení jiné měli... A já říkám zcela upřímně, uvítala bych to, to je společný problém tak, jako je covid společný problém. Možná příští týden budeme diskutovat nouzový stav a my nebudeme dělat vám to, co vy jste dělali nám, my budeme v tomhle konstruktivní. I toto je náš společný problém.

Tak se prosím nebojte a pusťte ty naše návrhy na pořad schůze. Pusťte je a dovolte o nich debatu. Je to rychlá šance, je to šance, jak těm lidem pomoci. Děkuji vám. (Potlesk z řad poslanců klubu ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji a v tuto chvíli pro informaci, protože řada z vás za mnou chodí, kdo je v tuto chvíli ještě přihlášen. Mám tady teď v tuto chvíli tři přihlášky s přednostním právem, a to předseda Jakub Michálek, předseda klubu Jan Farský a ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zároveň, než předám slovo panu předsedovi klubu České pirátské strany Jakubovi Michálkovi, tak bych si dovolila opět přečíst jednu omluvu z jednání, a to Miloslava Janulíka, který se omlouvá mezi 12. a 19. hodinou z pracovních důvodů.

Ještě než předám slovo Jakubovi Michálkovi, který již může přijít k pultíku, tak bych vás všechny chtěla požádat, abyste na toho, kdo hovoří, nepokřikovali ze sněmovních lavic. Děkuji mnohokrát. Takže Jakub Michálek.

Vidím, že se hlásí pan předseda Jurečka a ještě se hlásil pan Adamec, ale ten odchází.

Tady bych chtěla říci, že omluva pana předsedy Bendy byla do 10.30, takže by musela pokračovat ta daná omluva.

Takže pan Michálek, předseda České pirátské strany. Předávám mu tímto slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Naštěstí jenom poslaneckého klubu. Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Já si myslím, že všichni, jak tady sedíme, si uvědomujeme ten problém, že stovky tisíc domácností musí platit o výrazné částky, až přes tisíc korun, více. Příčinou toho problému není, jak tady zaznělo, pouze navýšení cen povolenek, to tvoří pouze zlomek té částky, ale je to také obnova poptávky po pandemii koronaviru a také navýšení cen plynu. To je potřeba si říci na rovinu, aby tady nezaznívaly zavádějící informace, abychom se netvářili, že za všechno může ekologická politika.

Myslím si, že je opravdu nevhodné načasování, abychom tyto návrhy zákona, které předkládá odcházející vláda, projednávali dva dny před nástupem nové vlády, která má legitimitu z voleb, které proběhly. Myslím si, že to řešení, které předkládá odcházející vláda, nepomáhá těm, kterým je potřeba pomoci tak, jak by si zasloužili, naopak vytváří obrovské dopady na státní rozpočet - 2 miliardy korun měsíčně. Střední třída si samozřejmě uvědomuje, že pokud zrušíme daně na elektřinu, tak ve výsledku ten dluh - protože to půjde jedině na dluh - bude muset někdo zaplatit a že to bude ve výsledku zejména střední třída. V průběhu celého procesu z těch 2 miliard velká část z úspor skončí u majitelů energetických firem. Samozřejmě to povede i k tomu, že se zvýší spotřeba elektrické energie, a povede to k dalšímu tlaku na růst cen, takže se stane úplný opak toho, co by bylo potřeba, abychom těm lidem co nejlépe pomohli.

Já bych apeloval na to, abychom zůstali rozumní, abychom dali nové vládě prostor pro to, aby připravila úpravu, která skutečně pomůže lidem, kteří byli zasaženi, ale nebude na úkor miliardového dluhu, který je pouze pokračováním populismu a který je v podstatě posledním populistickým krokem, který tato vláda může ve své funkci učinit. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji předsedovi poslaneckého klubu panu Jakubovi Michálkovi. Nyní se s přednostním právem přihlásil předseda poslaneckého klubu STAN pan Jan Farský, připraví se ministr životního prostředí pan Richard Brabec. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi říci vám zde stanovisko za klub Starostů a nezávislých, jak se ke schválení programu dnešní schůze postavíme. Nejdříve vám tady dám krátké shrnutí. Energie rostou od června, kriticky vyskočily jejich ceny v září, 14. října padla Bohemia Energy. Milion lidí se ocitl fakt ve složité situaci, když jim začaly chodit zálohy od dodavatele poslední instance, tak byly pěti-, osmi-, desetinásobné a pro mnoho lidí to byl skutečně krizový moment, který znamenal, že nebudou mít na to, aby si v příštím týdnu nebo měsíci zaplatili energii. Nejdřív byl také zmatek, těch informací jsme úplně nedostali. Hned ten večer nebo druhý večer pan ministr Havlíček vystoupil s tím, že majitelé Bohemia Energy jsou vlastně energošmejdi, a takto je označil. Po tom, co se dělo a jak se k tomu majitelé zachovali, to beru jako zcela relevantní názor a popis té situace, ale otázka je, co dělali do té doby. Co dělalo Ministerstvo průmyslu a obchodu a Ministerstvo dopravy? Co dělal náš dvojministr v tom, aby se toto nestalo, aby lidé nespadli do režimu dodavatele poslední instance, kde prostě na několik týdnů a mnohdy měsíců jsou v situaci, kdy skutečně je řešení energií nad jejich ekonomické možnosti? Co dělal Energetický regulační úřad, který tady funguje, roky si ho platíme, ve svém poslání má to, aby dohlížel na dodavatele energií, aby je dozoroval, má také ve svém poslání ochranu spotřebitele, co dělal? Jak reagoval? To, že se před pár dny stal také obětí své neschopnosti a spadl do režimu dodavatele poslední instance, protože jeho dodavatel také přestal dodávat a zkrachoval, to už je dokreslení úplně až parodického výsledku této vlády. Nefunkční instituce, nefungující vláda a výsledek? Výsledek je ten, že lidé jsou v průšvihu.

To, co tady je předloženo, je takové řešení, omlouvám se, ale je to řešení na oko. Ono to odpovídá způsobu vládnutí hnutí ANO, ale prostě je to jenom na oko. Plošně se zruší dépéháčko, i legislativní rada vlády, i Komora daňových poradců, prostě všichni říkají: No, ale vždyť je to v rozporu s legislativou, to nemůžete jen takhle udělat. Ne, my to uděláme, protože to vypadá dobře a vypadá, že něco děláme, a my chceme předstírat, že něco děláme, aby lidé neřekli, že jsme se na ně úplně vykašlali. Ale reálná pomoc lidem, kterým z účtu dva tisíce vzrostl během měsíce účet na dvanáct, třináct tisíc, že se jim zruší dépéháčko, prostě není řešením pro ně, to nestačí, to je málo, těm vzroste cena o 300 % a vy jim ji snížíte o 20 %. A nesnížíte jenom jim, ale snížíte ji i těm, kteří to vůbec nepotřebují. Takhle rozhodíte do společnosti, respektive zkrátíte veřejné rozpočty o 25 miliard korun. Kolik z nich je vydáno efektivně? Jestliže máme 100 000 domácností v krizové situaci a každému bychom poslali 20 000 Kč, tak kolik je to? To není 20 miliard, to jsou 2 miliardy korun. Kam jde ten zbytek? Kde jsou ty finance? To prostě není zacílené a je to takové to z helikoptéry rozhazování hromady financí a peněz, které nemají protiplnění, které zase jenom půjde k tomu, že se tady budou zvyšovat ceny, bude snižovat hodnota peněz, bude je užírat inflace, lidé budou přicházet o svoje úspory a bude se zdražovat. To není řešení. Na oko to vypadá dobře, ale když někomu zvýšíte účty o 300 % a ony se mu sníží o 20 % v protitahu, tak to prostě je pořád zvýšení o 280 %.

To, že se vytuneluje Modernizační fond, který má do budoucna zabránit právě tomu, aby tady k takovýmhle situacím docházelo, má pomoci třeba tomu, aby lidé mohli mít na střechách fotovoltaické elektrárny, aby mohlo fungovat třeba komunitní sdílení elektřiny - někdo má střechu, druhý má spotřebu, tak si to mezi sebou poskytnou . To jsou oblasti, kam potřebujeme jít s Modernizačním fondem, aby se lidem nejenom v příštím roce o pár set korun až tisíců snížila tato částka, ale aby věděli, že bude pro ně dostupná energie i za pět, deset, patnáct, dvacet let a že ta cena neporoste do výšin, protože když se nepoužije Modernizační fond rozumně, tak tahle situace může nastat opakovaně. A to vždycky budeme odpouštět dépéháčko, přestože je to kosmetická úprava a přestože je v rozporu s legislativou?

Ten přístup skutečně není takový, který bychom mohli podpořit. Pro nás je zřejmé, že to řešení - alespoň tak, jak ho v tuto chvíli vidíme, ale ministři budou jmenováni teprve v pátek, přistoupí na své rezorty, přesto je to jedna ze zásadních priorit a podle příslibu příští týden se tomu vláda bude věnovat - je prostě primárně komunikace a spolupráce s dodavateli poslední instance. Tady vláda zareagovala a skutečně kus práce odvedla.

Pak je přece zájem na tom, ještě víc než 100 000 lidí je u dodavatele poslední instance, i oni sami říkají: To jsou ceny, které prostě nejsou odpovídající, přecházejte. Komunikujeme s těmi lidmi? Už jsme je všechny kontaktovali? Nebo jsme se alespoň o to pokusili? Je tady nějaká kampaň, která je posouvá ke klasickým dodavatelům právě proto, že už tento krok jim razantně sníží náklady, které mají? Máme polostátní společnost ČEZ, ona byla pro velkou část republiky nebo je dodavatelem poslední instance. Jak s ním se komunikovalo, aby tu svoji roli, ten polštář poskytl, který může poskytnout minimálně v těch zálohách, když ne ve finálním vyúčtování?

A pak je tady mimořádná okamžitá pomoc a příspěvek na bydlení, dvě řešení, která jsou ale v kompetenci vlády, k tomu se nemusíme scházet ve Sněmovně před kamerami, tady předstírat, jak děláme velká řešení, a přitom ta řešení jsou jenom na oko, a když nějaká jsou, tak jsou drahá pro celou společnost - vlastně těm, kteří je potřebují, úplně nepomůžou, ale doplatí na ně všichni.

To je důvod, proč tady ten program schůze, tyto tři zákony nepodpoříme. Příslib od nastupujících ministrů je ten, že s tím řešení přijdou. Přijdou v řádu dnů, nebude to tak, že na to řešení budeme čekat jako u této vlády několik měsíců a pak že vás budeme tlačit ke zdi a říkat: Když to dneska neschválíte, tak jste si vzali za rukojmí celou republiku. Takovýto působ politiky, takovýto populistický způsob politiky, který předstírá činnost místo toho, aby skutečně hledal řešení, takový tady aplikovat nebudeme. Děkuji. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, to byl předseda poslaneckého klubu Jan Farský. V tuto chvíli s přednostním právem mám přihlášeny čtyři přihlášky, pana ministra životního prostředí Richarda Brabce, Mariana Jurečku, Karla Havlíčka, Ivana Adamce.

Než přijde k pultíku pan ministr životního prostředí, přečtu ještě omluvy. Omlouvá se Ivan Bartoš z dnešního jednání od 11 do 13 hodin z pracovních důvodů a zároveň prodlužuje omluvu předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda do 12 hodin.

Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr životního prostředí ČR Richard Brabec Děkuji za slovo. Já jsem původně chtěl reagovat na pana kolegu Adamce, který tady hovořil o Modernizačním fondu, a chtěl jsem jenom vysvětlit pár čísel, ale krásně mi nahrál pan kolega Farský, pan předseda Farský, a já si, prostřednictvím paní předsedající, pane předsedo, vyprošuji slova jako vytunelování Modernizačního fondu. Já doufám, že jste to myslel s nadsázkou, ale pokud byste - ano, kýváte, tak dobře, takže to beru. Já myslím, že pro slova tunelování máme jiné obsahy a přiřadili bychom je k jiným vládám a k jiným politickým stranám než k těm, které momentálně vládnou. Ale to není to téma.

Já chci říct, že právě proto jsem přišel, abych jenom ještě upřesnil pár čísel, protože pan kolega Adamec řekl věc, která je určitě důležitá a je důležité na ni reagovat. To znamená, znovu konkrétní čísla: my jsme zatím z Modernizačního fondu vypsali už v letošním roce sedm výzev s alokací zhruba 18 miliard korun, 26 projektů už jsme podepsali, schválili a 300 projektů za dalších 30 miliard korun je v posuzování. V období 2022 až 2023 očekáváme, že budou požadavky na Modernizační fond zhruba 50 miliard korun. To jsou momentálně čísla, ta se posílala Evropské komisi, ale zdroje, které budou k dispozici z Modernizačního fondu, jak jsem říkal, by měly být do konce roku 2023 100 miliard korun. Takže je jasné, a to chci znovu zdůraznit, že bez toho, abychom nějak blokovali možnost čerpání z Modernizačního fondu - mimochodem ty fotovoltaické panely a další pro občany, to je především záležitost řekněme spíše Nové zelené úsporám, ta už mnoho let velmi úspěšně běží a udělali jsme s ní desetitisíce projektů. Nicméně je jasné, že Modernizační fond je důležitým zdrojem. Ale, a to si prosím uvědomme, ty projekty, které z něj budou čerpat, včetně velkých projektů, například tepláren, jsou projekty rozložené do mnoha let. Zeptejte se pana kolegy Krále, jak dlouho plánuje a kdy očekává, že by teplárna v Českých Budějovicích měla reálně najet ty nové zdroje, které třeba budou využívat.

To znamená, že to není o tom, že bychom letos nebo příští rok už potřebovali všechny ty peníze. Ne, ty budeme postupně potřebovat, a já ujišťuji, že i kdybychom si podle toho našeho návrhu řekněme část těch povolenek předisponovali do státního rozpočtu, což já tedy neberu jako tunelování, když peníze půjdou do státního rozpočtu, tak v tuhletu chvíli je můžeme využít jinak. Ale co je úplně nejdůležitější, dámy a pánové, kolegyně a kolegové, že to je rychlá cesta. Ono se totiž klidně může stát, že pokud nepomůžeme těm lidem a nepomůžeme těm firmám, tak oni skončí svoji činnost ještě dříve u těch firem, než se vůbec dožijí té investice. Takže tady je potřeba právě ta provozní pomoc rychle na to, abychom jim ty peníze dali, a třeba i u těch tepláren, abychom pomohli dřív, než se ti lidé ve finále rozhodnou, že se od teplárny odpojí a půjdou do nějakého kotle na dřevo.

Takže proto jsou ty návrhy, abychom ty peníze získali rychle, a přitom to vůbec neznamená, že bychom ten Modernizační fond nějak ohrozili. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Pan ministr životního prostředí Richard Brabec a nyní se o slovo přihlásil předseda KDU-ČSL, pan Marian Jurečka. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marian Jurečka: Děkuji moc. Já si tady jenom dovolím stručně reagovat a použiji takové určité přirovnání. Paní ministryně financí tady hovořila o té pomoci, ale přirovnal bych to k situaci, kterou si asi umí každý představit. Budeme mít nějaké množství lidí, kteří se na hladině rybníka topí, a pak jsou tam někteří, kteří tam plavou, někteří, kteří tu situaci úplně v pohodě zvládnou, a vy přicházíte s řešením, které říká: My vám všem snížíme tu hladinu rybníka o 20 centimetrů. Takže ti, kteří to zvládají, plavou, mají nějaké své vlastní zajištění, budou dál v pohodě, ale ti, kteří nohama na to dno nedosáhnou, se utopí, místo aby stát v tomhle přirovnání přišel a řekl: Vám, kteří se topíte, tedy nebudeme snižovat hladinu rybníka o 20 centimetrů, ale dáme vám záchranné vesty, z té situace vás dostaneme, vytáhneme na břeh, a vy budete moct fungovat, aniž byste ztratili nějaké své pro existenci člověka důležité jistoty.

To je rozdíl v tom pohledu na tuto situaci. A jestliže my můžeme a máme ty nástroje, mě fakt nezajímá vaše argumentace tím, že řeknete: Podívejte se, jak je to složité, to je výsledek vaší vlády. To není výsledek naší vlády. Já tady garantuji a říkám, že to, jak ta pomoc bude administrovaná, bude jednoduché, srozumitelné a rychlé. To je to, s čím my do toho jdeme. A ta argumentace střední třídy a podobně: musíme také férově říct, pokud by to bylo vaše řešení, že to musí někdo zaplatit, že to je na dluh. Kdo to zaplatí? Zaplatí to všichni daňoví poplatníci, zaplatí to všechny domácnosti, které v této zemi platí daně. Ty ponesou náklady tohoto plošného řešení, které nepřináší výsledek. To je úplně jednoduché. Dál není a nemá smysl se o čem bavit. My poneseme od pátku zodpovědnost za to, že těm lidem pomůžeme. To platí a to řešení musí být v realizaci opravdu v řádu jednotek dnů nebo jednotek týdnů, ne představeno, ale v realizaci.

A opravdu vy jste nás tady v minulém volebním období jako ministryně financí školila, když jste říkala: Vy tady navrhujete věci, které jsou v rozporu s právem Evropské unie v oblasti DPH, byť to byly návrhy, paní ministryně, které měly záměrně odloženou účinnost proto, aby Ministerstvo financí mohlo například jednat o té výjimce, ale vy tady přednesete návrh zákona, kdy popíráte sama sebe. Já bych vám tady mohl vytáhnout stenozáznamy, kdy jste říkala, jak to prostě nejde. A tady máte sami ve svém materiálu, když si to rozklikne kdokoliv nejenom z poslankyň a poslanců, ale i veřejnosti, tak v materiálu k tomuto tisku máte napsáno v bodu 4: "Zhodnocení slučitelnosti navrhované právní úpravy se závazky vyplývajícími pro Českou republiku z jeho členství v Evropské unii." První věta: "Navrhovaná právní úprava není slučitelná s právem Evropské unie, neboť to neumožňuje zavést osvobození od daně s nárokem na odpočet daně na dodání elektřiny a plynu."

Tak o čem tady chceme jednat? Vy to nevyjednáte. Vy tady odkazujete, že budete jednat. Nevyjednáte, a co? Co potom bude pro Českou republiku? Přece takhle nemůže právní stát fungovat. Takhle nemůže fungovat zodpovědný ministr téhle vlády, aby přinesl takovýto materiál s vlastní textací, kterou ta vláda do toho materiálu dala. Tak potom říkáme, že nerespektujeme žádná pravidla, každý si tady dělá, co chce. A kdo za to ponese zodpovědnost?

Takže se vraťme k tomu, co má smysl, co těm lidem jsme schopni opravdu adresně jako pomoc nasměrovat a tu pomoc realizovat. Plošné řešení s obrovskými náklady, které musí jednou ten daňový poplatník zaplatit v situaci, kdy to řešení je na dluh, fakt není řešení. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Pan předseda KDU-ČSL. A nyní s přednostním právem ministr dopravy a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček. Pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy ČR Karel Havlíček: Děkuji. Ještě jednou všem hezký den. Slyšeli jsme toho hodně stran budoucí koalice, ale nic úplně konkrétního.

My si stále říkáme, že s něčím přijdeme a že to řešení bude určitě dobré a že to řešení dopadne na ty skutečně postižené. Vy jste přece už jednali, my to víme, s celou řadou aktérů trhu. Jednali jste s ERÚ, jednali jste s distributory, s dodavateli a tak dále. Tak tedy řekněte konkrétně, o kolik se podle vás jedná lidí, kteří budou mít šanci dosáhnout na tuto podporu. Pojďme si konkrétně říct, jakým způsobem se to obslouží.

Dobře, jedna věc je, jestli se zjednoduší nějaký formulář. To je docela možné, že se zjednoduší. Možná že se ještě upraví zákon, ale to přece bude nějakou dobu trvat, aby se mohla ta pomoc přes to bydlení dát. Ale o kolik se tedy jedná lidí? Kolik lidí, ať to dneska slyší, bude moci očekávat podporu v lednu a v únoru? Bude to 10 000 lidí, 100 000 lidí, 500 000 lidí? Jenom pro informaci, těch, kteří se v současné době pohybují na hraně takzvané energetické chudoby, kteří tam podle našeho názoru prostě musí být jednoznačně, je 15 % domácností. To jsou čísla, která vyplynula z analýzy TAČRu, Energetického regulačního úřadu, Vysoké školy ekonomické. Takže jestliže máme 4,3 milionu domácností, tak to můžeme přenásobit, a vyjde nám číslo 600 000, 700 000, a to se může zhoršovat. Tak si řekněme, jak jenom tuto nezbytně nutnou skupinu, která musí de facto okamžitě dostat tu podporu, obsloužíme přes formuláře úřadu práce. Jak budou stát, protože se to logicky týká rodin čili domácností, když hovoříme o těch číslech, ti příslušníci, ti zástupci, ti aktéři v lednu frontu na úřadu práce a kdy tu podporu dostanou. Dostanou ji už při záloze? Ale to není možné, můžou ji dostat teprve při vyúčtování. Takže už vidím, jakým způsobem se toto bude řešit. To je to, co mně na tom vadí. Vy v zásadě říkáte: Dáme těm nejpotřebnějším nebo těm, kteří potřebují nejvíce, ale neumíme říct, kolik jich je, a neumíme říct, jakým způsobem jim to dáme.

Proto jdeme tou cestou plošnou, protože se navíc zdaleka nebude jednat pouze o tuto skupinu. Jak budeme řešit osoby samostatně výdělečně činné, které na to nemají šanci dosáhnout vůbec? Tak je hodíme přes palubu? Máme tady milion živnostníků, rok jsme poslouchali, že je málo podporujeme, i když si myslíme, že jsme jim dali slušnou covidovou podporu, ale bral jsem tu diskusi, chápal jsem ji. Tak co uděláme? Nic? Takže vysvětlíme všem těm řemeslníkům, všem těm obchodníkům, všem těm, kteří potřebují ty energie, rovněž nějakým způsobem se nadechnout, tak nedostanou nic? A jak budeme řešit podniky? Jak budeme řešit průmysl? Proč se to stáčí jenom na DPH? Proč zde taky není diskuse o obnovitelných zdrojích, což je jediný nástroj, který dneska může pomoct firmám? Jiný nevymyslíme. Neexistuje jiný nástroj, chceme-li energetice pomoct.

Druhá věc je, že můžete přijít s tím - neuděláme nic. Ty firmy prostě mají smůlu, je to tržní prostředí, každý se musí sám o sebe postarat. Ano, i to je řešení, ale tak to řekněme. Řekněme naplno, že firmy nedostanou nic. Beru to, aspoň budeme vědět, na čem jsme. Ale pokud jim chceme pomoct, pak není jiné řešení než zákon o podpoře obnovitelných zdrojů, to znamená tím, že jim částečně odpustíme obnovitelné zdroje. Toto všechno řeší dohromady tyto návrhy, takže není nic naoko. Naopak naoko je to, že říkáme, že někomu pomůžeme, aniž bychom řekli, komu vlastně pomůžeme a kdy mu pomůžeme.

A prosím, jak tady ještě padla ta diskuse k Bohemia Energy, DPI. Dobré ráno, to už tady neřešíme. DPI se vůbec netýká diskuse těchhle třech zákonů. My se řítíme do daleko horší situace, než bylo DPI a Bohemia Energy. Ano, to samozřejmě je problém, nejenom u nás, v Británii, podívejte se, co všude nastalo. A ano, můžeme kritizovat ERÚ, co mohl nebo nemohl dělat, ale v každém případě se musí chovat zákonně. Přece ti z vás, kteří jsou v té energetické branži - a tady vidím spoustu lidí - velmi dobře vědí, že ERÚ nemohlo reagovat, protože by se chovalo protizákonně. Tady pan Král je odborník, já si ho vážím, protože tomu rozumí, a velmi dobře to ví a kýve hlavou, že nemohlo udělat vůbec nic to ERÚ, protože kdyby to udělalo, tak je konec. Jak mohl milionu zákazníků říct, že je zruší? Nemůže to udělat, v tu chvíli by tady samozřejmě byly žaloby. Je to důsledek samozřejmě evropských zákonů, to si taky rovněž řekněme. Ano, evropské prostředí, plně liberalizované, je takové, že se v tom nedalo dělat nic. Ale to je věc jiná.

Samozřejmě i chápu ten problém, který nastal a řešil se okamžitě, řešilo se to přes snížení záloh, řešilo se to samozřejmě komunikací s poskytovateli dodavatelů poslední instance, a hlavně se to řešilo stažením DPH na nulu, což pomohlo - myslím si, že to celou řadu odběratelů když ne zachránilo, tak jim to nesmírně pomohlo.

Takže neřešme prosím teď Bohemia Energy, DPI, to je úplně jiný příběh. Je to samozřejmě důležité dohrát, ale toto se týká zdražování energií minimálně v příštím roce, možná v tom dalším, nehledě na Bohemia Energy. To by nastalo tak jako tak - z důvodů, které jsme si tady už mnohokrát řekli a které nás neminou - toto zdražování.

Takže ještě jednou ty tři otázky byly - o kolik lidí, jak vyřešíme OSVČ a jak se vyřeší průmyslové podniky. Pokud nám toto sdělíte, tak potom diskutujme o vašich návrzích. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji panu ministrovi průmyslu a obchodu a dopravy a v tuto chvíli mám posledního přihlášeného s přednostním právem, a to pana místopředsedu Ivana Adamce. Jako místopředseda vystupuje s přednostním právem, protože Marek Benda je omluven. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Poslanec Ivan Adamec: Ano, děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, já tady nebudu nadužívat přednostního práva. Mě mrzí, že se tady do diskuse nemůžeme zapojit všichni, bylo by to určitě zajímavější. Nechci reagovat tady na některé názory paní ministryně a pánů ministrů, protože myslím, že v tuto chvíli před námi je problém někde jinde. Buď odhlasujeme, že tyhle body budeme dneska probírat, anebo neodhlasujeme. A vzhledem k tomu, že jsem zatím poslední, doufám tedy poslední diskutující, tak bych požádal za klub občanských demokratů o přestávku v délce deseti minut. Po skončení případné rozpravy bych se ještě jednou přihlásil.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Zeptám se, jestli v tuto chvíli se ještě někdo hlásí s přednostním právem?

V tuto chvíli na základě požadavku poslaneckého klubu ODS a dle jednacího řádu vyhlašuji desetiminutovou přestávku do 11.44, kdy se sejdeme opět zde v jednacím sále. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 11.34 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.44 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážené poslankyně, vážení poslanci, zástupci vlády, budeme pokračovat v pořadu 5. schůze. Přestávka skončila a já v tuto chvíli tady mám další přihlášku s přednostním právem - hlásí se o slovo paní ministryně financí a paní předsedkyně klubu hnutí ANO paní Alena Schillerová. Paní ministryně, máte slovo.

Než vám předám slovo, poprosila bych, aby se všichni usadili do svých lavic, a jestli bych mohla poprosit, zda by se sál trochu ztišil. Pokud něco potřebujete řešit, prosím, běžte do předsálí jednacího sálu. Děkuji a v tuto chvíli předávám slovo paní ministryni.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Krátce - jenom velice rychle zareaguji na pana předsedu Jurečku, protože on nebyl tady v místnosti, v sále, když jsem to vysvětlovala. Samozřejmě vím, že ten návrh není kompatibilní s právem EU a povinností předsedkyně legislativní rady vlády bylo na to upozornit, to je její role. Ale prosím, nepleťme si rozdíl mezi vnitrostátním právem a evropským. My můžeme přijmout tu úpravu, hrozí nám sankce a to je to, o čem jsem jednala s panem komisařem Gentilonim, dostala jsem politický příslib a je potřeba to dotáhnout. Silný politický příslib. Samozřejmě jsme o tom jednali i písemně.

Ještě jednu větu k tomu, co jste řekl, prostřednictvím paní předsedající. Když teď nepomůžeme těm lidem, a ne jenom těm 250, 200 tisícům, o kterých mluvíte, 150 tisícům, když nepomůžeme společnosti, domácnostem, tak možná aby ty daně potom měl kdo platit. A nebudu vám připomínat, prostřednictvím paní předsedající, kolikrát jste různé návrhy tady měl. Mám je tady všechny, zapomněla jsem je na pultíku. Návrhy mnohem horší, za desítky miliard, a šermoval jste tady právě, prostřednictvím paní předsedající, tím, že nemůžeme nechat tuto střední vrstvu padnout.

Tak a teď k panu poslanci Adamcovi. Pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, já bych taky byla moc ráda, kdyby tady nedebatovala jenom přednostní práva. Velice bych byla ráda. Bylo by to důležité, aby dostali šanci experti jednotlivých klubů, aby o tom mohli mluvit další, protože mí kolegové by samozřejmě rádi mluvili. Nemohou, protože jednací řád je v tomto směru neúprosný. Ale to je jednoduché - dejte tomu návrhu šanci, když vám to tak vadí, a pojďme se o tom bavit na řádné schůzi na plénu!

Každopádně, než se přistoupí k hlasování, znovu apeluji: Je to vážné téma. Odložme tady tyto politické šarvátky, nepolitizujme toto téma a pojďme se domluvit, že to je řešení, je to cesta. Vy nemáte žádné řešení. Nemáte řešení! Vláda vznikne v pátek, teprve se na tom budete domlouvat a výsledkem budou dlouhé týdny, kdy ti lidé budou skutečně odkázáni a budou ve velkých problémech. Já nabízím: Pojďme se o tom ještě bavit! Neunáhlujme se! A v tuto chvíli bych požádala jménem klubu hnutí ANO o přestávku v délce 15 minut, protože my se ještě chceme pobavit. Jsme připraveni případně vám nabídnout jakoukoliv k tomu diskusi a prosím své kolegy, abychom se sešli v Aktech u Poslanecké sněmovny. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji paní předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO. Na základě požadavku poslaneckého klubu hnutí ANO a jednacího řádu vyhlašuji 15minutovou přestávku a sejdeme se tady ve 12.03 hodin. Děkuji vám.

 

(Jednání přerušeno v 11.49 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 12.03 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám hezké poledne. Skončil nám čas vymezený pro přestávku klubu a můžeme pokračovat v našem dnešním jednání.

Nemám momentálně nikoho přihlášeného k pořadu schůze, proto se ještě pro jistotu rozhlížím, zda tak někdo nechce ještě učinit. Není-li tomu tak, budeme moci přistoupit k hlasování.

Slyším žádost o odhlášení, proto vás všechny odhlásím a prosím o přihlášení vašimi identifikačními kartami.

Ještě jednou svolám všechny poslance do sálu. Až se náš počet ustálí, můžeme zahájit hlasování.

 

Paní poslankyně, páni poslanci, zahajuji hlasování o programu schůze, jak byl předložen, a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 2, přihlášeno 178 poslankyň a poslanců, návrh byl podpořen 83 z nich, 84 proti, tudíž byl zamítnut program dnešní schůze.

 

Nyní se ještě s přednostním právem hlásí paní ministryně v demisi Schillerová. (Náhlý hluk v sále.) Prosím o klid pro vystoupení paní ministryně. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Promiňte, paní předsedkyně, omlouvám se. Dnes to bylo celý den o místopředsedech. Tak to bylo těsné. Těsné. O jeden hlas. O dva. (Kvorum bylo 90. V sále je velký hluk.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Prosím o klid.

 

Místopředsedkyně vlády a ministryně financí ČR Alena Schillerová: Stačilo to, abychom vyslyšeli volání i vašich poslanců, pana poslance Adamce, posunuli to do rozpravy a dostalo 200 poslanců, nebo kolik by jich tady bylo přítomno, šanci se k danému tématu vyjádřit. Bylo to o vašem rozhodnutí. Bylo to o rychlém řešení, o velice účinné pomoci pro miliony našich občanů, pro statisíce českých domácností.

My budeme teď bedlivě sledovat, s čím přijdete. Padl tady závazek, že přijdete v řádech dnů. A pokud nebude takové řešení - a pane předsedo Jurečko, prostřednictvím paní předsedkyně, 1 500 korun nejsou drobné pro spoustu českých domácností, které teď zvlášť před Vánoci řeší obrovské problémy - pokud nepřijdete s řešením, které pomůže řešit zdražení energií o 30 až 70 %, které přijde v příštím roce, tak tady budeme znova a budeme znova vyvolávat tyto mimořádné schůze a navrhovat tato jasná řešení, která okamžitě pomohla, protože generální pardon, který jsem schválila v listopadu a v prosinci, jasně ukázal, že už za listopad ceny poklesly o více než 16 % u elektřiny a o více než 11 % u plynu.

Vzali jste si za rukojmí občany České republiky a je to vaše svědomí. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní se taktéž s přednostním právem přihlásil pan předseda Okamura. Máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak já myslím, že výsledek posledních dvou schůzí Poslanecké sněmovny v letošním roce je jasný. Nová nastupující pětikoalice nemá žádné řešení pro občany na vyřešení zdražování energií (Potlesk z lavic SPD a ANO.), protože včera jsem tady navrhoval vstřícně pouze diskusní bod, abychom diskutovali řešení zdražování, inflace a přicházející energetické krize v České republice. Hlasy nové vládní pětikoalice - což je potřeba říci, kdo to je, je to ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Piráti, ale i hlasy poslanců hnutí ANO - tento náš bod byl zamítnut. Proto jsme dali politicky tu nejměkčí možnou variantu - diskusi nad řešeními, abyste aspoň nějaká řešení měli příležitost nabídnout. I to jste zamítli.

A dnes, když tady byla druhá příležitost, abychom diskutovali vaše návrhy na vyřešení zdražení občanů, kterým teď každý měsíc chodí složenky, statisíce, miliony, občané jsou zoufalí, hrozí i padání do dluhových pastí, do exekucí a podobně, protože nemají na ty drahé energie a nemají peníze, tak vy jste to znova vašimi hlasy této nové nastupující vládní pětikoalice v čele s premiérem Petrem Fialou - ten tady teď klopí zrak a má hlavu dolů (Petr Fiala sedí v první lavici.), to se ani nedivím. (Smích v sále. Potlesk z lavic SPD a ANO.) Teď pokyvujete, že tedy nemáte řešení asi. Dobře.

Ale já chci říci, že to opravdu je vážná věc. Takže dva dny po sobě jste měli příležitost představit občanům České republiky vaše řešení zdražování. Nepředstavili jste vůbec nic, zamítli jste a odmítli jakoukoli diskusi. To znamená: ano, tímto přebíráte od zítřka plnou odpovědnost za vyřešení zdražování v České republice. Teď řešení nemáte. Nenabízíte ho ani ve vašem chystaném programovém prohlášení. Tam není nic ohledně toho řešení.

A my očekáváme, že ihned, jak se chopíte vlády, což je zítra, tak představíte... (Reakce v sále.) ... v pátek, pozítří, tak představíte a vyřešíte zdražování v České republice. Prosím, žádné vymlouvání. Já vás znám. Vy se teď budete vymlouvat dlouho - svádět na Babiše, na další věci a podobně. (Potlesk z lavic SPD a ANO.) Ale vy říkáte už rok, že jste připraveni vládnout. Už rok! To znamená, já vás žádám, pane premiére Petře Fialo, okamžitě představte řešení zdražování a vyřešte to. Vy to musíte vyřešit, nikdo jiný to nevyřeší.

Já už jsem zaznamenal vaše vyjádření v médiích: Rok. Za rok to nebude. Já jsem to četl před pár dny. Nepůjde to tak rychle. Jak za rok? (Zvýšeným hlasem.) To je za dva roky, protože rok už říkáte, že jste nachystaní! Rok plus rok! Takže vy ani po dvou letech to neřešíte. Nejste připraveni! Takže tři roky na to potřebujete tím pádem. (Petr Fiala kýve hlavou.) Jo, teď kýváte, že tři roky. No, to ty lidi ale na to nemají už peníze. Vždyť jste teď tady kýval. Je to i na televizních kamerách. Prosím vás, za tři roky? To je přece děsivé! Nebo za jak dlouho? Jak to bude trvat?

Pane premiére, můžu vás vyzvat, abyste teď šel na mikrofon a řekl, kdy vyřešíte to zdražení? Zodpovězte jednoduchou otázku. Stejně jste se ptal vy v minulém volebním období dosavadní vlády. My jsme byli opozice - SPD. Tak teď pojďte na mikrofon a řekněte těm deseti milionům lidí včetně dětí, kdy vyřešíte to zdražení. Jednoduchá otázka, pane premiére. Prosím, odpovězte! Teď se na mě koukáte. Přes kamery to... Vždyť jste čtyři metry ode mě, tři metry. Koukáme si do očí. (Potlesk z lavic SPD a ANO.) Tak teď pojďte na mikrofon a řekněte jménem pětikoalice. Je před Vánocemi, lidi nemají peníze, rádi by si užili svátky. Tak odpovězte teď tady na otázku. Nebuďte prosím srab! A odpovězte tady, kdy vyřešíte to zdražení! (Hluk v sále.) Ať se lidi můžou připravit. Ať vědí, protože každý měsíc jim chodí fixní platy, příjmy, ale náklady stoupají, tak teď potřebují od nového premiéra a od nové pětikoalice jasnou radu, jasnou informaci. Ti lidé nemají peníze! Nemají platy jako vy, pane premiére! (Zvýšeným hlasem.)

Vaše vládní koalice hlasovala proti zamrazení platů politiků, proti návrhu SPD. Takže vy už máte dost a já bych potřeboval - já na pana premiéra stejně vidím, jo. (Poslanci volají z lavic.) Pan premiér se teď vyklonil, abychom se mohli dívat do očí, takže si tady může paní poslankyně Černochová, prostřednictvím vaším, stát. (Poslankyně stojí před řečnickým pultíkem.) Pan premiér nepotřebuje zakrývat pohled, jo? To zase musím hodnotit, že se dokážeme dívat do očí. (Poslankyně Černochová mimo mikrofon: Myslím, že vidíte, ne?)

Takže teď pojďte, prosím, na mikrofon a řekněte, kdy a jak vyřešíte zdražování, hlavně kdy, protože lidé potřebují teď časový plán, časový horizont, aby si mohli postavit i rozpočet doma. Takže kdy, teď to pojďte, prosím, říct. A jestli tímto tady skončí ta schůze, aniž řeknete kdy - a jenom upozorňuji pro občany a pro diváky, že další schůze Poslanecké sněmovny je až v polovině ledna - to znamená, nenechte měsíc čekat teď občany, aby hrůzou čekali, jak dlouho to zdražování bude trvat, kolik jim bude zbývat ještě peněz. Řada českých rodin, a jsou to často voliči SPD, jsou to slušné pracující rodiny s dětmi a nedokážou si ušetřit za měsíc ani tisíc korun! Jdou úplně na hranu! Takže pane premiére, pojďte tady říct, kdy to vyřešíte. Kdy! (Důrazným hlasem.) Ať se lidé můžou připravit. Tak prosím. Děkuji za pozornost. (Potlesk a volání poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Vzhledem k tomu, že program schůze nebyl schválen a nikdo další se s přednostním právem nehlásí, tak já tuto 5. schůzi Poslanecké sněmovny končím. (Poslanci tlučou do lavic, ozývá se bučení a volání.) Prosím o klid.

A na závěr ještě připomínám, že na úterý 11. ledna 2022 ve 14 hodin byla svolána 6. schůze Poslanecké sněmovny. Dámy a pánové, já se s vámi pro dnešní den loučím a přeji vám hezký zbytek dne.

 

(Schůze skončila ve 12.14 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP