Úterý 25. ledna 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

61.
Návrh na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny

Opětovně prosím pana předsedu volební komise Martina Kolovratníka, aby se ujal slova a provedl nás volbou.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak zde stručně povím, že se jedná už o třetí volbu, teď půjdeme do jejího prvního kola, takže za námi jsou dvě neúspěšné dvoukolové volby. Připomínám také to, že 10. listopadu 2021 Sněmovna svým usnesením číslo 8 stanovila počet místopředsedů šest, pět je již zvoleno a vykonává svoji funkci, jedno místo tedy je neobsazené. Na toto neobsazené místo vyhlásila volební komise řádnou lhůtu, a to do úterý 11. ledna, kde projednala předložené návrhy, promítla je do usnesení číslo 29. Ty návrhy jsou dva - Karel Havlíček za hnutí ANO a Tomio Okamura za SPD.

Tato volba probíhá v souladu s jednacím řádem a s volebním řádem Poslanecké sněmovny, to znamená tajným způsobem. Není možný jiný způsob volby, a o způsobu volby se tudíž ani nehlasuje.

Nyní, pane předsedající, prosím o otevření rozpravy a po rozpravě pak o stanovení času a přerušení bodu k provedení tajné volby.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji za váš úvod. Otevírám rozpravu a ptám se, zda se někdo hlásí do rozpravy k návrhu na volbu místopředsedy Poslanecké sněmovny? Neeviduji žádnou přihlášku, rozpravu tedy končím a poprosím opět pana předsedu o případné závěrečné slovo, respektive návrh dalšího postupu naší volby.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Pro jistotu znovu zopakuji způsob vyplňování volebních lístků. Budou na nich dvě jména. Prosím o označení jednoho z kandidátů - pokud se tedy pro jednoho rozhodnete - kolečkem na čísle před jménem a označení druhého křížkem. Samozřejmě je možné i nevolit žádného kandidáta - pokud nechcete, aby váš hlas byl neplatný, měli byste správně označit oba dva. To je ta technikálie.

A nyní k vydávání lístků. Myslím, že bude stačit deset minut. Takže prosím, volební místnost bude otevřena do 18.20 hodin. Poté prosím dalších deset minut na sčítání lístků a v 18.30 bych mohl vyhlásit výsledky.

Pane předsedající, vás tedy poprosím o přerušení schůze na provedení volby.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, přeruším schůzi do 18.30. Jenom ještě dodám, že je dohoda z grémia, že pokud by nebylo úspěšné první kolo volby, budeme ještě dnes hlasovat o druhém v rámci druhého kola, takže prosím, abyste neodcházeli po volbě domů. Sejdeme se v 18.30, do té doby přerušuji naše jednání.

 

(Jednání přerušeno v 18.11 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 18.30 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vážené kolegyně, vážení kolegové, je 18.30 hodin, končí nám přestávka vyhrazená pro volební komisi. U řečnického pultíku vítám předsedu volební komise Martina Kolovratníka. Dávám mu slovo a poprosím ho, aby nás seznámil s výsledky hlasování. Pane předsedo, prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Výsledek prvního kola třetí volby posledního místa neobsazeného místopředsedy Poslanecké sněmovny: volby se zúčastnilo 161 poslanců a poslankyň, to je počet vydaných hlasovacích lístků. Kvorum nutné pro zvolení tedy bylo 81. Počet odevzdaných platných a neplatných lístků byl 150, takže 11 poslanců nebo poslankyň se volby nezúčastnilo, je tedy 11 neodevzdaných hlasovacích lístků.

Výsledek je následující: Karel Havlíček získal 57 hlasů a Tomio Okamura 24 hlasů. Znamená to, že v prvním kole nikdo nebyl zvolen, a Sněmovna bude opakovat druhé kolo volby.

Protože volební komise teď během sčítání už připravila lístky do druhého kola, tak ho můžeme provést okamžitě. Takže já v tuto chvíli, pane předsedající, pouze poprosím opět o přerušení tohoto bodu na provedení druhého kola volby. Prosím, abychom se odebrali do Státních aktů, a dejme si opět deset minut, takže do 18.41 bychom odevzdávali lístky, volební komise by pak těch dvanáct až třináct minut sčítala, takže v 18.55 mohu vyhlásit výsledky.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Pane předsedo, rád to přeruším, nicméně existovala tady nějaká možná dohoda, že bychom si výsledky voleb řekli zítra při začátku Poslanecké sněmovny tak, aby tady poslanci nemuseli čekat, a výsledky byste ohlásil zítra ráno. Mám takovou informaci, že nějaká taková dohoda je, jestli mi ji potvrdíte? Ano, tamhle pan předseda klubu KDU-ČSL kýve, že ano.

Tak já bych to udělal tak, že teď skutečně vyhlásíme druhé kolo volby. Ještě jednou řeknu, že hlasovací lístky si mohou poslankyně a poslanci vyzvednout do 18.41? Je to tak, pane předsedo?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Pokud byla tato dohoda a už nespěcháme na 19. hodinu, tak se domluvme zaokrouhleně, že je možné hlasovat do 18.45. Pak by se uzavřela volební místnost, tím by tedy dnešní den skončil a výsledek bych vyhlásil zítra ráno v 9 hodin.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně za vstřícnost. Čili ještě jednou zopakuji, druhé kolo volby, hlasovací lístky si můžete vyzvednout do 18.45, výsledky se dozvíme na začátku zítřejšího jednacího dne.

A já v této logice končím dnešní jednací den a uvidíme se zítra ráno v 9 hodin. Hezký zbytek dne, vážené kolegyně a kolegové.

Ještě jenom jedna omluva, paní poslankyně Barbora Urbanová se omlouvá z dnešního jednání od 18 hodin do konce jednacího dne.

 

(Jednání skončilo v 18.33 hodin.)

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP