Středa 26. ledna 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

43.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony
v souvislosti s přijetím zákona o omezení dopadu
vybraných plastových výrobků na životní prostředí
/sněmovní tisk 56/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministryně životního prostředí Anna Hubáčková. Paní ministryně, prosím, ujměte se slova. Jenom připomínám, že dnes jednáme do druhé hodiny.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková Děkuji. Velmi rychle proletím tuto novelu nebo tento návrh, vážený pane předsedající. Je to v podstatě transpozice stejné evropské směrnice, která sdílí stejný osud jako sněmovní tisk 55, a já už jenom shrnu - dovoluji si požádat o projednání navrhovaného zákona v prvním čtení a jeho přikázání (výboru) pro životní prostředí jako garančnímu výboru.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní ministryně. Prosím, aby se slova ujala zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Berenika Peštová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, jak již řekla paní ministryně, připravila jsem si úvodní slovo, protože jsem čekala, že bude tento návrh víc předložen. Máme před sebou druhý ze dvou zákonů, kterým se má transponovat evropská legislativa v oblasti omezení dopadů plastů na životní prostředí. Tento a související tisk byly Sněmovně předloženy už v minulém období, k jejich projednávání se však nedostalo. Lhůta pro transpozici stejně jako u sněmovního tisku 55 uplynula už 3. července 2021.

Tento návrh je tedy změnový zákon k tisku 55. Obsahuje novely souvisejících zákonů, především zákona o obalech, dále pak živnostenského zákona, zákona o daních z příjmů, zákona o státní zemědělské a potravinářské inspekci a zákona o výrobcích s ukončenou životností. Předmětem návrhu je stanovení příslušných práv a povinností osob uvádějících obaly na trh nebo do oběhu. Vedle toho návrh provádí i nezbytné legislativně technické úpravy.

Podle mě je nejpodstatnější stanovení povinného obsahu recyklátu v PET láhvích postupně z 25 % v roce 2025 až na 30 %. Mediálně nejvděčnější bude jistě povinnost již při výrobě pevně spojovat plastová víčka s PET láhvemi. Dále pak je stanoven cíl třídění PET láhví postupně až na 90 % hmotnosti uvedené do oběhu daný rok.

Častou otázkou je také systém zálohování PET láhví. O tom již byla diskuse u minulého tisku.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní zpravodajko, je mi to líto, ale jsou dvě hodiny, měli bychom přerušit bod. Děkuji vám za vaše vystoupení. Já tento bod přerušuji. Omlouvám se vám.

Končím dnešní jednací den. Sejdeme se zítra v 9 hodin ráno, kdy začneme projednávat pevně zařazené body. Děkuji za pozornost. Přeji vám hezký zbytek dne a zítra ráno na shledanou.

 

(Jednání skončilo ve 14.00 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP