Čtvrtek 13. ledna 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

(Schůze zahájena v 9.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 7. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás na ní vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty. Náhradní kartu číslo 11 bude dnes používat pan poslanec Radek Vondráček. Další nahlášené zatím nemám.

Schůzi jsem svolala dle našeho jednacího řádu na základě žádosti 64 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou 5. ledna tohoto roku. (V sále je hlučno.) Já vás prosím o klid, dámy a pánové.

Dovolte, abych úvodem, protože jednáme s krátkou přestávkou už velmi dlouhý čas, vyjádřila na tomto místě poděkování aparátu Poslanecké sněmovny, který tady celý ten čas s námi také tráví, je potřeba si to uvědomit, a není to určitě pro ně vůbec jednoduché. Myslím, že bychom to měli mít na paměti. (Potlesk v celém sále.) Myslím, že ten potlesk je zasloužený. Děkuji.

 

Nyní přistoupíme k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili poslance Stanislava Berkovce a poslankyni Renátu Zajíčkovou. Táži se, zda má někdo jiný návrh? Nevidím, že by tak bylo. Proto zahájím hlasování o tomto návrhu ověřovatelů a táži se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 1 bylo přihlášeno 157 poslankyň a poslanců, pro 149 z nich. Návrh byl přijat. A já tedy konstatuji, že jsme ověřovateli 7. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Stanislava Berkovce a poslankyni Renátu Zajíčkovou.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Adámková Věra od 6 hodin do 10.15 z pracovních důvodů, Feranec Milan ze zdravotních důvodů, Kolovratník Martin od 13.30 do 18 hodin z pracovních důvodů, Koten Radek ze zdravotních důvodů, Kott Josef ze zdravotních důvodů, Mašek Jiří ze zdravotních důvodů, Naiclerová Hana taktéž ze zdravotních důvodů, Staněk Pavel rovněž ze zdravotních důvodů, Vondrák Ivo do 13 hodin z pracovních důvodů, Wenzl Milan ze zdravotních důvodů.

Z členů vlády se omluvili: Petr Fiala od 9 do 13 hodin z pracovních důvodů, Martin Baxa od 9 hodin ze zdravotních důvodů, Mikuláš Bek od 9 do 18 hodin z pracovních důvodů, Jana Černochová taktéž od 9 do 18 hodin - bez udání důvodu, Anna Hubáčková od 9 do 18 hodin z pracovních důvodů, Marian Jurečka od 9 do 18 hodin z pracovních důvodů, Jan Lipavský od 9 do 18 hodin z pracovních důvodů, Zdeněk Nekula na dopolední jednání z pracovních důvodů a Michal Šalomoun od 9 hodin z pracovních důvodů.

Nyní tedy přistoupíme ke stanovení pořadu 7. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce. Připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu. Rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Nevidím, že by se kdokoliv hlásil, proto nyní budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 7. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen. Tak vidím přihlášeného. Hlásí se s přednostním právem... (Poslanec Tomio Okamura má zájem vystoupit.) Nezaznamenala jsem, omlouvám se, ale teď už vidím, že se hlásíte. Hlásíte se, pane Okamuro nebo pane Fialo? Omlouvám se, momentálně nemám vaši přihlášku, ale je možné se přihlásit i z místa samozřejmě. S přednostním právem se tedy hlásí pan předseda Okamura. Prosím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, dnes máme na programu Sněmovny mimořádnou schůzi s názvem Vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí. Starostům a nezávislým začaly totiž po volbách do Sněmovny chodit na jejich transparentní účet zvláštní dary. Částky od 100 do 200 tisíc korun, celkem miliony od dvacítky firem, které jsou vzájemně majetkově a personálně propojené a kterým vládne skupina podnikatelů, která privatizovala obchodní domy Prior a dnes provozuje obchodní centra. Část plateb poslaly firmy, které ovládaly nebo založily společnosti se sídlem v daňovém ráji na Kypru.

Vládní hnutí STAN v čele s jeho předsedou a ministrem vnitra Vítem Rakušanem v reakci na tyto informace odmítlo pochybnosti o financích těmito slovy: "Sponzorské dary pro hnutí STAN pochází výhradně od firem s dohledatelnou vlastnickou strukturou," napsali Starostové a nezávislí před Vánoci v tiskové zprávě, což je prokazatelná lež.

Ten ještě zásadnější problém je ale podle mého názoru původ peněz. Je absolutně nepřijatelné, aby byl ministrem vnitra člověk - Vít Rakušan, který je odpovědný za policii, je to první vicepremiér v této navrhované nové vládě, nebo v této vládě, a je zároveň předsedou hnutí STAN, jehož financování není transparentně vyjasněno. To je tak gigantický a současně absurdní střet zájmu, že to snad pochopí většina z vás, vážení kolegové z obou vládních koalic. Proto doufám, že poslanci vládních stran schválí pořad této námi navrhované schůze, aby nám tu poslanci hnutí STAN v čele s Vítem Rakušanem podrobně a věrohodně vysvětlili podivné finanční toky na jejich účtu. A doufám, že zákonnost či nezákonnost peněz na účtech STAN posoudí policie se státním zástupcem a následně případně soud.

I tady jsou ale velké otazníky. Nový ministr vnitra Vít Rakušan z hnutí STAN si ještě předtím, než se stal ministrem, ještě jako řadový poslanec, těsně před jmenováním ministrem, pozval do své sněmovní kanceláře na podivnou schůzku policejního prezidenta Jana Švejdara, který po rozhovoru mezi čtyřmi očima oznámil odchod z funkce. Vít Rakušan vyštval policejního prezidenta, který odmítl stát se loutkou v jeho rukou. To, co je bez jakékoliv debaty, je zmíněný střet zájmů a Sněmovna by měla vyzvat premiéra Fialu, aby odvolal ministra vnitra Víta Rakušana, který je současně, resp. navrhl odvolání ministra vnitra Víta Rakušana, který je současně předsedou hnutí STAN, a vedením rezortu pověřil někoho, kdo nebude nijak spojený jak s hnutím STAN, a bude hlavně zárukou objektivity a nestrannosti.

To, že policejní prezident po schůzce s panem Rakušanem sám dobrovolně odstoupil z funkce, je samo o sobě varovným důkazem, že pan Rakušan hodlá svou funkci zneužívat. Kyperská kauza navíc staví abdikaci policejního prezidenta úplně do jiného světla.

Vážené dámy a pánové, dovolte mi co nejstručnější shrnutí toho, co je o podezřelém financování hnutí STAN veřejně známo.

Navzdory tvrzení hnutí STAN u některých dárcovských společností není opravdu jasné, kdo je jejich majitelem, tedy kdo je skutečným sponzorem hnutí STAN. Například jednoho z dárců, akciovou společnost Humble, dle údajů z veřejného obchodního rejstříku zastupuje pražský právník JUDr. Luboš Kuna, jenž je oprávněn zastupovat společnost samostatně. Humblovu dceřinou společnost v Brně dle aktuálních údajů řídí Ing. Jiří Fajkus, který také není majitelem společnosti. Z účtů těchto dvou společností bylo Starostům a nezávislým převedeno dohromady kolem čtvrt milionu korun. Dr. Kuna pouze zastupuje čtyři akcionáře, kteří vlastní každý čtvrtinu firmy. Kdo jsou, odmítl prozradit. V evidenci skutečných majitelů nejsou akcionáři společnosti zapsáni díky mezeře v zákoně. Ten za skutečného majitele pokládá fyzickou osobu, která kontroluje více než 25 % firmy. Pokud, tak jako v tomto případě, čtyři podnikatelé vlastní firmu rovným dílem, zápisu se vyhnou.

Další firma, MAT Corporation, darovala Starostům 80 000 korun, její dceřiná firma Budějovická Alej 150 000, a další dceřinka, DBK Management, pak dokonce 280 tisíc korun, celkem tedy přes půl milionu, a ani tady nenajdeme skutečného vlastníka. Vlastníkem české firmy MAT Corporation je kyperská společnost GL&P Investments.

A kde je ministr vnitra Vít Rakušan? (Ohlíží se do vládní lavice.) Jo, vy jste si odsedl, abyste nebyl za mnou v záběru? Vždyť vaše místo je tady. (Ministr reaguje mimo mikrofon.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Prosím, abyste na sebe nepokřikovali, a prosím, abyste se -

 

Poslanec Tomio Okamura: Ale Vít Rakušan je napsáno tady. Proč nechcete být za mnou, abyste to dobře slyšel, abych se na vás mohl obrátit? Proč se vyhýbáte přímému kontaktu?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pane předsedo, prosím, není to asi -

 

Poslanec Tomio Okamura: Ne, na ministra mám podle jednacího řádu právo mluvit přímo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová To určitě ano, ale nemáte na sebe pokřikovat.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vy neznáte jednací řád? Já na nikoho nepokřikuji. Já mluvím na mikrofon.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já znám jednací řád. Já jenom chci, abyste na sebe nepokřikovali.

 

Poslanec Tomio Okamura: Počkejte, já jsem byl ve vedení Sněmovny čtyři roky. Poslanec mluví na mikrofon, to je jednací řád, to plním. Jestli na někoho pokřikuji, nebo ne, to je váš subjektivní dojem, tak mě tady neomezujte v řečnění, nechte si tyhlety manýry, prosím vás. (Ozývá se bouchání do lavice.) A tady vidím, to jsem taky nedal já, že tady je napsáno Vít Rakušan, tak nevím, proč tady pan vicepremiér a ministr nesedí a schválně si odsedává, aby nebyl v záběru televizních kamer.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Může sedět určitě kdekoliv a pohybovat se po sále, stejně tak, jak to činí každý.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já snad mám právo to okomentovat. Ne?

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Prosím, pokračujte ve svém projevu.

 

Poslanec Tomio Okamura: No, tady pan ministr dopravy Kupka mi říká, že je to trapné, že tady hovořím o tom financování STAN. Tak to nechápu. Já si myslím, že byste to měli vysvětlit, proč jste v koalici s hnutím STAN jako ODS. A budete mít možnost na mikrofon, ne mi to říkat tady, aby to nebylo na mikrofon. Tady veřejně to pojďte říct, aby to slyšeli všichni.

Takže vlastníkem české firmy MAT Corporation je kyperská společnost GL&P Investments. Ta má podle kyperského obchodního rejstříku pět akcionářů. Čtyři z nich jsou firmy se sídlem v Lucembursku. Ty se dělí rovným dílem o dvoutřetinový podíl ve firmě GL&P Investments. Zbylá třetina firmy GL&P Investments je ale anonymní. Patří jiné kyperské společnosti Confucius Nominees. Ta je součástí mezinárodní kanceláře IQ EQ nabízející offshorové služby v daňových rájích. Toto je začátek sponzorské struktury hnutí STAN. Hnutí STAN v tiskové zprávě přiznalo, že tři z dárcovských firem - cituji - mají spoluvlastníky s kyperskými pasy. Česká evidence skutečných majitelů jako osoby stojící za společností MAT Corporation a jejími dcerami uvádí dvě řecká jména - Georgios Crystallis a Connie Petsas. Podle zjištění Deníku N to nejsou žádní spoluvlastníci s kyperskými pasy, ale osoby, které v rámci zmíněné kyperské kanceláře nabízejí "administrativní služby", tedy česky řečeno, jsou to bílí koně, kteří kryjí skutečného vlastníka. Opravdový největší akcionář české firmy MAT Corporation a jejích dceřinek se skrývá za nimi. Nejasná je také majetková struktura firem zastřešovaných v České republice zmíněnou společností MAT Corporation.

Součástí vlastnické struktury sponzorů STAN jsou také čtyři lucemburské firmy. Podle lucemburského registru skutečných majitelů za každou z nich stojí konkrétní česká fyzická osoba. Firma Millersfield, firma K&AJ Capital a společnosti Phischi Investments a Concrete Structure, kterou ovládají Ondřej Klazar a Miroslav Velfl. Jenže to se nekryje se záznamy v českých veřejných zdrojích. Čtveřice lucemburských firem dle zápisu z letošní valné hromady například rovným dílem vlastní českou společnost Centrix Property. Ta Starostům poslala 150 000 korun.

Vloni v listopadu odeslala hnutí STAN 100 000 korun firma Galerie Přerov, která vlastní ve městě obchodní centrum a kterou ovládá firma PRIOR, obchodní domy. Další peníze, 180 000 korun, firma PRIOR, obchodní domy, poslala 18. listopadu a hnutí STAN poslala další peníze její dceřiná firma Zlatá Brána v Prostějově. Člověk by řekl, slušnej díl, STAN v Prostějově dobře zamakal a boháči mu jdou na ruku. Jenže firma PRIOR, obchodní domy, přitom ve výroční zprávě za loňský rok uvádí, že neuhrazená ztráta společnosti z minulosti činí přes 416 milionů korun. To, že firma v dluzích a ve ztrátě posílá peníze vládnímu hnutí STAN, může být další problém sám o sobě.

A napadá mě v této souvislosti interpelovat pana ministra vnitra, kterého se tato kauza přímo týká, který by měl mít o své vlastní kauze nejčerstvější informace. A pokud se tomu policie zatím nevěnuje, podáme příslušné trestní oznámení.

Ale zpět ke Kypru. Dalších 200 000 korun zaslala STANu také firma LUTESTI, kterou založila v roce 2014 společnost EUROMATER, SE zastupovaná občanem Kypru Christosem Eliou. Otázka zní: co spojuje hnutí STAN a kyperské firmy v daňovém ráji? Kyperská spojka je zřejmě místopředseda hnutí STAN Věslav Michalik, který je v současné době náměstkem středočeské hejtmanky za STAN a hlavně nominant hnutí STAN na ministra průmyslu a obchodu.

Pan Michalik má zajímavou finanční historii. Je to bývalý bankéř, výkonný ředitel a člen představenstva německé banky. V roce 2010 byl Michalik vyšetřován pro podezření z daňového úniku během transakce z roku 2006 mezi poradenskou firmou CAIB, kde tehdy působil, a bankou ČSOB. Policie vyšetřovala podezření z neoprávněného snížení základu daně během vyúčtování poradenských služeb pro ČSOB, při kterém měla být způsobena škoda ve výši nejméně 50 milionů korun. Vyšetřování bylo nakonec zastaveno, protože policie nezískala k transakcím potřebné dokumenty z Holandska. Kvůli tomu byl nakonec v tichosti stažen i z volební kandidátky TOP 09. Policie, jak vidíme, se tehdy zasloužila, že pan Michalik musel hledat kariéru u konkurence, hnutí STAN.

Firmy spojené s rodinou Michalikových si vypůjčily nejméně 4,6 milionu eur přes anonymní kyperskou firmu Lowfield Investments. Většinu získala firma Solar Area, ve které měl Michalik poloviční podíl. Menší část získala dceřiná firma Dark Sky působící v Dolních Břežanech, kde je Michalik starostou, a jeho žena je uvedena jako kontaktní osoba firmy pro uzavírání nájemních smluv. Firmy spojené s ním a jeho manželkou inkasovaly mezi lety 2010 a 2017 celkově téměř 100 milionů korun jako výhodné půjčky právě od kyperské společnosti Lowfield. Ta má neprůhlednou vlastnickou strukturu.

Přitom účelová půjčka propraná přes Kypr, kterou si podle veřejně dostupných informací ve skutečnosti sama sobě přidělila přes další firmy jeho manželka, byla jen pověstnou špičkou ledovce. Jak vyšlo dále najevo, Michalik má podíl v investičním fondu Valour, do něhož před vstupem do komunální politiky vložil svůj majetek, mimo jiné solární elektrárny Solar, já to budu číst foneticky česky, Solar Area a Rodvinov Solar Energy. Výnosy Valouru tedy závisí na prosperitě solárního byznysu. No a ten právě z hlediska vlády může dobře ovlivňovat vládní hnutí STAN, takže se nám kruh postupně uzavírá.

Kypr je populární jako země, kde se perou peníze, například z organizovaného zločinu, a jako daňový ráj, kam se schovávají firmy před řádným placením daní. Vláda přitom v programovém prohlášení deklaruje, že bude bojovat s daňovými úniky a daňovými ráji a že bude proti firmám s anonymními majiteli a tak podobně. Takže tady dochází k flagrantnímu porušení toho vašeho vládního prohlášení. Hnutí STAN nám v kyperské kauze ukázalo, jak lze elegantně dostávat peníze z daňových rájů. Podle STANu by zřejmě mělo stačit brát od daňových "podvodníků" úplatky.

Já bych ještě jenom občanům rád dovysvětlil, v čem je minimálně etický problém toho, že sponzorují hnutí STAN firmy propojené do daňových rájů na Kypru. No, ono totiž běžný občan, zaměstnanec, česká malá firma, jí nezbývá nic jiného než platit daně v České republice. Ale jsou tady "vyčůránci", kteří chtějí ošulit české občany a český státní rozpočet a vyvedou si peníze do země, například na Kypr, kde je výhodnější zdanění, nižší, nižší zdanění. Krátce řečeno, hnutí STAN podporují firmy, když to zjednoduším, které místo aby danily v České republice běžnou daň jako 90 % nebo 99 % českých občanů, a přispěly tak tyto firmy na financování zdravotnictví, školství, sociálních služeb, důchodů, tak jejich sponzoři, a ti to podporují, vyvádí peníze do daňového ráje, krátí tím pádem a ubírají peníze českým občanům. A teď si tady hraje hnutí STAN, Vít Rakušan, Petr Gazdík a já nevím, Farský a další, na to, že tady chtějí být změnou k lepšímu a přinášet nový vítr. No to je neuvěřitelná situace! Kdybyste byli slušní a seriózní, tak minimálně vyzvete ty své kamarády, aby z hlediska etiky danili v České republice, nebo aby vás sponzorovaly firmy, které daní plně v České republice, abyste šli jakoby příkladem. Jenže to vy nejdete. Vy jdete přesně opačně.

Vážené dámy a pánové, žádám ministra vnitra a předsedu hnutí STAN Víta Rakušana, aby mnou uvedené záležitosti a také záležitosti, které budou pojmenovávány ještě v dalších vystoupeních, tak aby jasně veřejně vysvětlil, než policie záležitost vyšetří, tak aby odstoupil z pozice ministra vnitra, jelikož je v jasném střetu zájmů. Jak může být ministrem vnitra, to znamená člověk, pod kterého spadá policie, jak to může být Vít Rakušan, předseda hnutí STAN, když sám - pod něj spadá ta policie. To je tak flagrantní střet zájmů, že to tady snad jsem nikdy nezažil ještě. A ve fázi, kdy si vláda teprve žádá o důvěru, takovéto skandály. A žádám tímto Poslaneckou sněmovnu, abychom výše uvedená fakta prodiskutovali, a navrhuji, a doufám, že se k tomu postavíte čelem, ta vaše vládní pětikoalice, a schválíte nám program této schůze. Protože tady bych rád připomněl, až to uvidí diváci, že když nám neschválíte program schůze, tak nemůžeme ani hlasovat o návrzích našich usnesení a samozřejmě poslanci, další poslanci se nemůžou zapojit ani do diskuse, protože do té doby, než se schválí program schůze, tak můžou vystupovat pouze ti, co mají přednostní práva. Takže pakliže máte čisté svědomí, pakliže nic nezatajujete, tak schválíte program této schůze a umožníte hlasovat o námi navržených dvou usneseních. A ta usnesení navrhuji samozřejmě, protože svolavatelem této schůze je hnutí SPD a hnutí ANO, jsme tady jediné dvě opoziční strany, a ta usnesení jsou společná. Je to samozřejmě společné usnesení.

A první to usnesení zní: "Poslanecká sněmovna vyzývá předsedu vlády České republiky Petra Fialu, aby z důvodu střetu zájmů odvolal ministra vnitra Víta Rakušana a navrhl jmenování nového ministra vnitra, který nebude spojen s hnutím STAN."

A druhé usnesení, a rádi bychom hlasovali odděleně: "Poslanecká sněmovna se usnáší na vytvoření sněmovní vyšetřovací komise na vyšetření financování hnutí STAN." To je velmi důležitý bod, protože jelikož tady dochází k neuvěřitelnému střetu zájmů, kdy vlastně ta police spadá pod ministra vnitra a předsedu hnutí STAN, no tak logicky, a ještě na základě jeho pohovoru s policejním prezidentem Janem Švejdarem pár dní předtím, než byl jmenován ministrem, po tomto policejní prezident skládá svoji funkci - no tak to je přeci šílený! Tady jsou podezření pro politické ovlivňování policie. A že Vít Rakušan dodnes nevysvětlil přesně, o čem hovořili s policejním prezidentem, přesně větu po větě, o čem jste hovořili. To je důležité tady. Ano, pan Gazdík se tomu směje za hnutí STAN. Mně to k smíchu vůbec nepřipadá. Protože kdyby to byl kdokoliv jiný, já jsem to zažil už tady v minulém volebním období, tak ho budete málem věšet z okna Sněmovny. A když se jedná o vás, tak najednou platí jiná pravidla?

No a ta vyšetřovací komise je hrozně důležitá. Protože to je pro nás, pro opozici, jediný orgán, kde může mít zastoupení opozice, protože když vy sami si kontrolujete policii, no tak, a ještě na základě vašeho pohovoru s policejním prezidentem policejní prezident odstupuje, no tak to absolutně tomu nemůžeme věřit. A já panu Rakušanovi samozřejmě nevěřím ani slovo. Vždyť to vidíme, jak tak tady teď pan Farský - teď jsme tady slyšeli, že se dnes omlouvá do 18 hodin z pracovních důvodů. No, vždyť říkal, že je na cestě do Ameriky ve čtvrtek, že letí do Ameriky, do Oregonu. Ano, já vím, že jde pracovat, protože říkal, že tam jde studovat federalizaci Evropy. To znamená ukončení samostatnosti a suverenity České republiky. Ale to je tedy ta omluva z pracovních důvodů. Já jsem myslel, že práce pana Farského je poslanec. Vždyť říkal, že to bude vykonávat. Ale vy jste omluven do 18 hodin. (Řečník se obrací na poslance Farského.) A v kolik odlétáte dnes, v ten čtvrtek? (Smích v jednacím sále.) Protože v médiích jste říkal, prostřednictvím paní předsedající, že odlétáte ve čtvrtek. Dneska odlétáte do té Ameriky. Takže už neodlétáte do Ameriky. Takže jste to říkal vy, že ve čtvrtek, tak kdyžtak nám řekněte, kdy tedy odlétáte. Jo, to by také byla zajímavá informace, osm měsíců. Takže to vyšetřování, ta vyšetřovací komise je důležitá z toho pohledu, že je to jediné místo, kde my jako opozice můžeme mít zastoupení. A můžeme mít aspoň nějakou kontrolní pravomoc. Samozřejmě v té vyšetřovací komisi jsou i zástupci vládních poslanců, pochopitelně, a budou tam mít většinu samozřejmě, takže se nemáte čeho bát. A tam je ten důležitý prostor, ta vyšetřovací komise.

Takže když to shrnu, když to řeknu krátce, tak v okamžiku, že vy neschválíte program schůze, neumožníte tím pádem přijmout usnesení na zřízení vyšetřovací komise, to znamená, nemáte čisté svědomí a něco skrýváte. I kdybyste to usnesení neschválili, tak SPD po dohodě s hnutím ANO, SPD a ANO, jsme tady jenom dvě opoziční strany, tak sbíráme 40 podpisů, které jsou potřeba pro zřízení vyšetřovací komise. Takže se toho tématu jen tak nezbavíte, protože my to navrhneme hned na schůzi zase jako bod, aby se znovu hlasovalo o té vyšetřovací komisi. Znovu se o ní bude hlasovat. A znovu se budeme ptát, proč bráníte zřízení vyšetřovací komise. Minulé volební období, my jsme také byli opozice minulé volební období, ale s vámi nemáme nic společného, ani nechceme mít nic společného, ani naši voliči, takže vy jste tady navrhovali vyšetřovací komise na všechno možné, třeba na Bečvu, my jsme to podpořili pochopitelně, to je potřeba prošetřit, jasně udělat závěry, tak teď je dobré opět vyšetřovací komisi povolit, aby - jestli máte čisté svědomí.

Takže to je všechno, co jsem chtěl říct, a děkuju za pozornost. No a doufám, že nám to tady pan Rakušan všechno podrobně vysvětlí. (Potlesk části poslanců.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já sdělím, jaké je pořadí dalších přihlášených s přednostním právem. Vzhledem k tomu, že tady mám avizovanou faktickou poznámku, tak vám chci sdělit, že nejsme v rozpravě a není možné udělit faktické poznámky. Nyní je s přednostním právem přihlášen předseda klubu hnutí SPD. Je to podle písemných přihlášek, které jsou doručeny tímto způsobem. Takže teď je na řadě pan Radim Fiala, následuje paní předsedkyně Alena Schillerová. S přednostním právem se následně hlásí pan ministr Rakušan. (Poslanec Radim Fiala nabízí přednost paní Schillerové.) Můžete se vzdát, ale tímto se dostanete na konec těch přihlášených. Je to na vás. Máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Vážené kolegyně, vážení kolegové, na dnešní schůzi bychom se měli zabývat vysvětlením původu peněz použitých na financování hnutí STAN ze zahraničí. Hnutí STAN ve své tiskové zprávě přitom uvádí, že žádné peníze ze zahraničí nepřijalo. Přesně říkají: "Hnutí STAN přijímá dary pouze od právnických osob se sídlem v České republice a od českých občanů. To si lze snadno ověřit kontrolou transparentního účtu."

Bohužel jde jen o další dílo z dnes už téměř nekonečného seriálu, ve kterém hnutí STAN naprosto arogantním, cynickým a výsměšným způsobem dělá ze všech občanů České republiky naprosté hlupáky. Předchozími díly tohoto seriálu byly například neuvěřitelné interpretace jeho schůzek s policejním prezidentem Švejdarem ze strany ministra vnitra a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana. Nebo absolutně šílený příběh s dlouhodobým pobytem poslance Farského ve Spojených státech amerických, kde bude zároveň, aniž by jako poslanec pracoval, čerpat poslanecké benefity financované českými daňovými poplatníky, i když se zavazuje, že je pošle různým neziskovým organizacím.

Podle veřejných zdrojů šlo v případě sponzoringu hnutí STAN, kvůli kterému je svolána dnešní schůze, o sérii plateb ve výši 100 až 200 tisíc korun proběhnuvších v říjnu, krátce po posledních volbách do Sněmovny, a v listopadu roku 2021. Tyto částky na účet hnutí posílaly firmy, které ovládají stejné subjekty, fyzické i právnické osoby, které ovládají nebo v minulosti ovládaly firmy registrované na Kypru, který je vyhlášeným daňovým rájem Evropy. Mnohdy firmy se skrytou nebo částečně skrytou vlastnickou strukturou. Za pouhé dvě měsíce bylo takto hnutí STAN účelově rozdrobeně zasláno přes 3 miliony korun. A právě už jen toto účelové rozdělování plateb a darů vzbuzuje velké a oprávněné pochybnosti, za jakým účelem se tak dělo a proč to mělo zůstat skryto.

Navíc ohledně tohoto pochybného sponzoringu nejde u hnutí STAN o nějakou výjimku nebo nahodilost bez dalších souvislostí. Soudě dle dalších skutečností se spíše jedná o pravidlo, protože opět dle veřejných a otevřených zdrojů mezi lidmi ovládajícími firmy, které hnutí STAN tímto pochybným způsobem sponzorují, a hnutím samotným existuje pevnější spojení. Toto spojení vede přes místopředsedu hnutí, radního Středočeského kraje a náměstka středočeské hejtmanky, někdejšího kandidáta hnutí STAN na post ministra průmyslu a obchodu Věslava Michalika, který musel na tuto pozici rezignovat rovněž z důvodu neprůhledných majetkových transakcí a neprůhledných obchodních propojení firem svých a své manželky, včetně podivné půjčky od anonymní, opět kyperské, společnosti. Připomeňme si, že inkriminované sponzorské platby na účet hnutí STAN přicházely v době následující těsně po volbách a trvající právě do okamžiku, kdy Věslav Michalik rezignoval pod tlakem veřejného mínění na svou nominaci na ministerský post. Náhoda?

Prokazatelné je i obchodní spojení kyperské firmy manželky místopředsedy hnutí STAN Michalika se dvěma sponzorskými firmami hnutí STAN z loňského podzimu. Mohu ty firmy jmenovat. Jde o firmu Lowfield Investments, která v minulosti panu Michalikovi půjčila netransparentně 117 milionů korun na rozvoj jeho dvou solárních elektráren, které rovněž sponzorovaly hnutí STAN v objemu zhruba 3 milionů korun. Tato firma ve své účetní závěrce z roku 2015 uvádí, že ovládá 20% podíl ve firmě Roxy Real Estate, zbývajících 80 % pak patřilo kyperské firmě Urbania Investments, jež od roku 2017 drží nadpoloviční většinu akcií společnosti NEMOHOLD, která STAN letos na podzim sponzorovala.

Zarážející věcí je i dvojí metr veřejnoprávních médií ve vztahu ke kauze tohoto financování hnutí STAN z daňových rájů prostřednictvím offshorových firem s nejasnou a skrývanou vlastnickou strukturou, nebo částečně skrývanou vlastnickou strukturou, hlavně ve srovnání s tím, jak se tato média v minulosti věnovala obdobným problémům, když je měly jiné politické subjekty. Aniž bych fandil jiným politickým subjektům, které v minulosti tyto problémy měly, tak prostě ten rozdíl v informování těch médií je naprosto diametrální. Dvojí metr? Nebo snad existují dobré a špatné daňové ráje? Politicky vhodné a nevhodné anonymní firmy? A kde jsou všichni dříve tak aktivní investigativní novináři? Ale to je jen tak na okraj.

Co se týče hnutí STAN a jeho podezřelého financování, fungování a jeho podezřelých personálních kontaktů, má na co navazovat již ze své minulosti. Jde třeba o kontakty někdejšího místopředsedy hnutí a dlouholetého europoslance Polčáka se spolupracovníkem uprchlého zločince a mafiánského bosse Radovana Krejčíře Michalem Redlem, se kterým dle Českého rozhlasu Radiožurnálu - to je ověřený zdroj, vždycky se ta mainstreamová média ptají, odkud to víme, kde máme ten zdroj - v minulosti konzultoval personální nominace hnutí STAN na pozice v orgánech firem zřizovaných hlavním městem Praha a na důležité pozice na tamním magistrátu. Tento Michal Redl byl pak s Radovanem Krejčířem stíhán ve dvou kauzách, například ohledně tunelování České spořitelny, kde zmizelo 100 milionů korun. A tak dále a tak dále. Mohl bych tady číst dál o panu Polčákovi, o panu Redlovi, ale myslím si, že to nemá cenu. Ale v jiných případech, například při konzultacích s hnutím STAN o obsazování lukrativních postů, mu asi tato choroba - on nebyl odsouzen, protože byl uznán zdravotně nezpůsobilým a to stíhání bylo zastaveno pro údajnou duševní chorobu. Tak jenom abychom věděli, jak to vlastně bylo. Mohli bychom se tomu i zasmát, kdyby nešlo o tak závažné věci a o tak nebetyčnou aroganci moci a výsměch občanům v podání hnutí STAN.

Kolegyně a kolegové, když se před volbami objevila takzvaná kauza Pandora Papers spojená s údajným posíláním finančních prostředků Andrejem Babišem přes offshorové firmy, Vít Rakušan uvedl, že Interpol si expremiéra později určitě najde. Já doufám, že příslušné orgány budou mít stejný metr na všechny a že se dobereme pravdy o skutečném pozadí sponzoringu hnutí STAN. A že jí hlavně v tom nebudou Ministerstvem vnitra, které nyní hnutí STAN ovládá, kladeny žádné překážky. Od představitelů hnutí STAN se totiž pravdy zjevně nikdy nedočkáme. Ale pověstné břevno ve svém oku nikdy neuvidí.

Děkuji vám za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za vaše vystoupení. Nyní je tedy s přednostním právem na řadě paní předsedkyně Schillerová. Já zatím stihnu přečíst omluvu z dnešního jednacího dne. Z pracovních důvodů mezi 13. a 18. hodinou se omlouvá pan poslanec Jan Volný. Prosím máte slovo, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, pokud se nemýlím, tak je to třetí mimořádná schůze... (Silný hluk v sále.) Já možná chvíli počkám, jestli budete tak hodná.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ano, prosím, kolegové, pokud máte cokoliv důležitého k jednání, přesuňte tyto své rozhovory do předsálí, ať je tady klidná atmosféra. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní předsedkyně. Je to třetí mimořádná schůze, kterou jsme iniciovali. A já pevně doufám, že neuslyšíme zase ticho jako u těch dvou předcházejících ze strany vládní koalice, a to ticho v tomto případě nejen hnutí STAN, ale celé pětikoalice a nové vlády, když se má vyjádřit k pochybnému financování jedné z vládních stran. Vládní strany, která mimochodem má za předsedu i vicepremiéra a především ministra vnitra. Ministra vnitra, kterému nevadí, že jako předseda hnutí STAN přijímá sponzorské dary od společností, které jsou vlastněny neprůhlednými strukturami na Kypru nebo v Lucembursku. A navíc, jak jsme se dozvěděli dnes, od společnosti trestně stíhané osoby.

Vaše vláda žádá tuto Sněmovnu o důvěru. Ale je namístě tyto pochybnosti absolutně vysvětlit. Jediné vysvětlení, které zatím zaznělo, je, že společnosti posílající v součtu milionové dary mají české IČO, takže je přece všechno v pořádku. No není! České IČO mají samozřejmě i společnosti, o kterých by nikdo netvrdil, že české jsou. Nebo podle vás jsou firmy jako Samsung, IBM, ale třeba i Rosatom české? Jde samozřejmě o to, kam jejich vlastnická síť vede, o celou tu strukturu. A například společnost Nemohold, která vám 6. prosince poslala 100 000 korun, je z více než 66 % vlastněna kyperskou společností Urbania Investments Limited. Znovu opakuji, pokud by to kolegové z hnutí STAN náhodou přeslechli - já věřím, že ne: z více než 66 % vlastněna kyperskou společností Urbania Investments Limited. Společnost Nemohold navíc v loňském roce hospodařila se ztrátou 1,4 milionu korun. Ale i další společnosti: Testi, 200 000. Firmu založila společnost EUROMATER, SE, na Kypru zastupovaná kyperským občanem Christosem Eliou. Já se tedy ptám: To jsou tedy podle vás ty české firmy? Je navíc velmi podivné a zvláštní, že vaše hnutí sponzoruje ztrátová společnost.

To samozřejmě nejsou jediné případy. Během několika málo týdnů po volbách přišlo na účet hnutí STAN, po volbách, přišly na účet hnutí STAN v podobných částkách a často od společností s podobnou vlastnickou strukturou více než 3 miliony korun. Já to skutečně nepovažuji za transparentní, a jak se nás opakovaně snažíte pánové ministři Rakušan, pan Gazdík ujišťovat, ani to nepovažuji za něco, co je v pořádku. Klíčová otázka totiž zní: Kdo jsou lidé stojící za těmito firmami? Od koho jsou skutečné dary?

Chtělo by se říct, že až komicky pak působí některé body z programového prohlášení nové vlády. To by ale nesmělo jít o tak závažnou věc. Cituji z programového prohlášení: Zajistíme lepší opatření proti zneužívání transfer pricingu a nelegálním praktikám optimalizace a daňovým únikům. Nebo ještě lepší citace: Odstřihneme firmy z daňových rájů od veřejných peněz.

Jak to jde dohromady s tím, co jsem zmínila? Jak to jde dohromady s tím, že jedna z vládních stran, která je podepsaná pod tímto programovým prohlášením, dostává sponzorské dary od společností s kyperskými majiteli, nebo firem, jejichž struktura na Kypr vede?

A tím bohužel nekončíme. Těch podivných plateb je mnohem více. Máme tu ale další společnosti, které, byť personálně propojeny, poslaly během té krátké doby mnoho menších plateb: 1. listopadu Hampl 100 000 korun, 3. listopadu Reality Managements 180 000 korun, 3. listopadu WEEE 200 000 korun, 3. listopadu Delta Soft Consulting 200 000 korun, 3. listopadu Classic Forte 100 000 korun, 3. listopadu Centrix Property 150 000 korun, 4. listopadu DBK Management 180 000 korun, 4. října Investiční a majetková 150 000 korun. Mám pokračovat? Já myslím, že není třeba.

Určitě ale stojí za zmínku společnost REMA Systém, která 15. listopadu poslala na účet hnutí STAN 200 000 korun. A o té jsme se dnes dozvěděli také spoustu zajímavého. Společnost REMA Systém je ze zákona nezisková firma a jako taková není oprávněna finance použít na sponzoring politických stran. Zákon jí totiž taxativně ukládá, jakým způsobem smí výnosy použít. V tom výčtu ale určitě nenajdeme financování politických stran. Jeden z jejích majitelů, Ladislav Dušek, je přitom navíc trestně stíhaný z daňových úniků. Alespoň takové informace jsme si dnes ráno mohli přečíst v médiích. A třešnička na dortu? Společnost REMA Systém se soudila se státem, žalovala Ministerstvo životního prostředí o ušlý zisk v hodnotě 581 milionů korun. A já se tedy ptám: I tento dar prošel vaší kontrolou? A také to shledáváte bezproblémové? Možná jsem příliš upjatá, ale skutečně vám to nepřijde zvláštní? Znovu musím opakovat: Společnost stíhaného člověka sponzoruje politický subjekt, jehož předseda je zároveň ministr vnitra. Tolik ve zkratce.

Zajímavé je, že v podstatě ve všech těch společnostech jsou dohledatelné osoby, které mají přímé vazby na místopředsedu STAN Věslava Michalika. K tomu ani člověk nemusí být detektiv, stačí sledovat média. A on to ostatně potvrdil i sám pan Michalik. Na tom by ještě nemuselo být nic špatného, ale když si vzpomeneme, jak pan Michalik nevysvětlil, respektive odmítl vysvětlit původ svých peněz a jak se rozkrývala síť jeho kyperského byznysu, tak se na to propojení, které v některých případech opět vede na Kypr, dívám s mnohem větší ostražitostí.

Dovolím si připomenutí pár novinových titulků z poslední doby. Firma kandidáta na ministra Michalika si půjčila přes 100 milionů korun od anonymní společnosti z Kypru - iROZHLAS 21. listopadu. Desítky milionů z neprůhledné kyperské firmy šly do solárního byznysu budoucího ministra. Michalik původ peněz neobjasnil - Deník N 22. listopadu. Kyperská firma, od níž si půjčila Michalikova společnost, patřila jeho ženě. Slíbil informace o podnikání zveřejnit - ČT24 23. listopadu.

A když se posunu o pár týdnů dopředu, protože nic vysvětleno nebylo, tak pokračuji. Podivné dary na účtu STAN. Straně chodí statisícové částky od kyperských firem - Mladá fronta DNES 15. prosince. Starostům přišly vysoké dary od firem ve ztrátách - Novinky 16. prosince. Michalikův vliv ve STAN trvá. S milionovými sponzory má pouto z éry Prioru - Seznam Zprávy 16. prosince. Propojené pozadí štědrých darů. Policie se zajímá o kyperské sponzory STAN - Mladá fronta DNES 22. prosince. A konečně dnes ráno: STAN sponzorují firmy stíhaného muže. Zatím peníze nevrátíme, říká ministr Rakušan - Seznam Zprávy.

Opravdu nevnímáte tu souvislost? Fakt si to nezaslouží odpovědi? Místopředseda hnutí STAN namísto mnohokrát slíbeného vysvětlení radši složil svou kandidaturu na ministra průmyslu a obchodu. Ale všechny pochybnosti zůstaly. Teď ale nejde jen o jeho osobu, ale o financování vládní strany, a to už bez vysvětlení zůstat nemůže.

Kde jsou ti, kteří se tak rádi stylizují do největších bojovníků za transparentnost, a jen tak mimochodem, koaliční partner právě hnutí STAN? Ano, kde jsou Piráti a jejich urputnost při odhalování nepravostí? Ti, kteří objeli republiku vězeňským autobusem a mnohokrát suplovali roli tu policistů, tu vyšetřovatelů a jindy rovnou soudců? Tohle jim tedy asi zřejmě nevadí.

Dobrá. Já se zeptám za vás. Vám opravdu přijde v pořádku, že vám přicházejí dary od společností, které hospodaří se ztrátou? Vám přijdou v pořádku dary od firem, které vlastní trestně stíhaná osoba? A od firmy, která podle všeho poskytla protizákonně? Očekávají firmy za své dary nějakou protislužbu? Já doufám, že ne. Ale pochybnosti to bohužel vzbuzuje. Skutečně to není podle vás skandální a hodno vysvětlení? Mně opravdu nestačí slyšet, že vše prošlo vaší interní kontrolou a vše je podle vás v pořádku. Já stále chci věřit, že se k tomu postaví čelem celá koalice a konečně uslyšíme jasné vyjádření od pana premiéra a předsedy ODS Petra Fialy, předsedy KDU-ČSL Mariana Jurečky, ale zejména od předsedy Pirátské strany Ivana Bartoše. Za předpokladu, že to vysvětlí samozřejmě předseda hnutí STAN. To beru samo za jasný předpoklad.

Byli jste to totiž vy, kdo tu donekonečna opakoval fráze o zlepšení politické kultury, změně stylu. Ale teď je zřejmé, že to - a já pořád chci věřit, že ne, že to nebudou jen prázdná předvolební slova, která vzala za své rychleji, než nová vláda vůbec stačila pořádně začít fungovat a získat důvěru. Jediné, co z toho zůstalo, je slovo změna. Ta změna ale není zatím tím směrem, jaký jste slibovali.

Vzhledem k závažnosti všech nezodpovězených otázek prosím vás velmi o schválení programu, protože vysvětlení si zaslouží tato Sněmovna, ale především, a to je nejvíc důležité, zaslouží si ho široká veřejnost. Pokud všechny otázky nebudou zodpovězeny a pochybnosti vyvráceny, bude tato vláda už po celou dobu své existence fungovat s obrovskou zátěží. Vyzývám vás proto k vysvětlení a vrácení těchto pochybných darů.

Děkuji vám. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Též děkuji za vaše vystoupení. Ještě načtu jednu omluvu, a to pana ministra Martina Kupky z dnešního dne od 9.30 do konce 7. schůze Poslanecké sněmovny bez uvedení důvodu. Nyní s přednostním právem požádal o vystoupení pan ministr Vít Rakušan. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám za slovo. Vážená paní předsedkyně, členové vlády, dámy a pánové, kolegyně, kolegové, my jsme tady viděli trošku takový dort pejska a kočičky. My jsme tady viděli mnoho různých informací, které se upekly dohromady a působí potom takovým řekněme až bulvárním, skandálním způsobem.

Chtěl bych se vrátit k faktům. A prvním faktem, který bych tady chtěl konstatovat, a to i (pro) zkušené poslankyně a poslance, kteří mají a měli v historii možnost měnit legislativní normy v České republice, že hnutí STAN žádným způsobem neporušilo zákon o financování politických stran. To je přece ta nejdůležitější věc. A i v proslovu pana Okamury jsme zaslechli najednou větičku: je to minimálně neetické. Ale já se tady teď bavím o tom, zda nás jako hnutí STAN tady na tom místě někdo viní z porušení jakéhokoli zákona. Všechny dary, které jsme přijali, jsou uveřejněny na našem transparentním účtu a všechny dary, které jsme přijali, jsme přijali v souladu se zákonem. A odmítám, ano, odmítám tu konstrukci, že hnutí STAN přijímalo dary od zahraničních firem, což je koneckonců, já si přesně nepamatuji název té schůze, ale už ten název jako takový neodpovídá skutečnosti. Všechny dary na transparentním účtu hnutí STAN, a každý z vás si to teď může dohledat, může si otevřít náš transparentní účet, všechny dary jsou buď od fyzických osob s původem z České republiky, nebo od právnických osob, které mají české IČO, sídlí v České republice, daní v České republice, zaměstnávají prokazatelně lidi v České republice. Aneb uveďte mi jedinou z těch firem, které nám daly dar, která nesplňuje tyto předpoklady, o kterých jsem hovořil. Ještě jednou: daní v České republice, zaměstnávají lidi v České republice, mají sídlo v České republice a mají české IČO.

Další záležitost, která se objevila dneska synchronizovaně ráno předtím, kdy mělo začít hlasování o důvěře vlády, které se táhlo celou noc, ta dlouhá rozprava, tak se objevila informace, která vzbudila tu dvouhodinovou pauzu, na serveru seznam.cz, jsou i pro nás nové. Ale teď chci poukázat na jednu věc, která mě tedy pobuřuje, a já doufám, že i zkušení právníci z druhého politického tábora se mě zastanou. Copak má ministr vnitra právo vědět o nějakém probíhajícím šetření policie? Copak já se nadstandardně jako ministr vnitra dostanu k údajům o nějakém trestním stíhání? Copak toto ovlivňuje policejní prezident, kterého tady v nejrůznějších souvislostech skloňujete? A jako důkaz toho, já jsem o žádném trestním stíhání nikoho, kdo souvisí s jakýmkoli naším darem, neměl tušení až do zpráv od serveru seznam.cz. A tady chci jasně říct za hnutí STAN, jasně říct, pokud se prokážou informace, že kdokoli, kdo nám poskytl finanční dar, je spojen s trestnou činností - s trestnou činností - a hrozilo by, že ty peníze skutečně mají jakoukoli spojitost s trestnou činností, tak v té chvíli my jako hnutí STAN samozřejmě adekvátně zareagujeme. Takové peníze si jako hnutí STAN samozřejmě nenecháme.

Ale teď se vás ptám: Vy máte - pokud nemáte přístup do policejních zdrojů - nějaké informace o tom, kdo je trestně stíhaný? Vy máte informace o tom, proti komu je vedena tato fáze trestního řízení? Já ne. A nemám je ani jako ministr vnitra. Na nikoho si je nezjišťuji. Na nikoho nezaklekávám. A té funkce žádným takovým způsobem nezneužívám a nikdy zneužívat nebudu. A neměl by to samozřejmě dělat ani žádný policejní prezident, ať je jím v téhle chvíli kdokoli, ať jím v budoucnosti bude kdokoli. Pokud takhle uvažujeme, že ministr vnitra bude nadstandardně získávat nějaké informace o tom, kdo je trestně stíhaný a podobně, tak to jest uvažování, které je mi velmi, ale velmi cizí.

Další věc, kterou bych chtěl zmínit. Vy se zmiňujete o tom, že nějaká firma je ve ztrátě a podobně. Co my kontrolujeme nadstandardně, nad rámec zákona u každého hnutí STAN? Koukám i na kolegy z jiných politických stran, věřím, že mají podobné systémy. Za prvé kontrolujeme, jestli daná firma nepodniká v nějakém neetickém byznysu. Máme například, nebereme sponzorské dary od žádných firem, které jsou ve zbrojním byznysu, nebereme od firem, které jsou v hazardním byznysu. Zároveň kontrolujeme ve veřejném insolvenčním rejstříku, jestli ta daná firma není v insolvenci. Žádná z těch firem, které jste tady zmínili, v insolvenci není. Pokud je ta firma v účetní ztrátě, do toho opravdu my nevstupujeme. My podepisujeme s tou firmou z její vůle darovací smlouvu, ve které se ta firma už v textu naší darovací smlouvy zavazuje k tomu, že nemá potom žádná očekávání od toho, jak ta strana naše bude politicky působit. To je samozřejmě zaneseno už v naší darovací smlouvě.

A já nevím, jestli třeba hnutí ANO nikdy nepřijalo peníze v mezidobí, a třeba ne od svého předsedy, bývalého premiéra Andreje Babiše, v době, kdy už byl trestně stíhaný. Třeba ten dar od něj opravdu nepřijalo a má přísná pravidla. Potom se hnutí ANO omlouvám. Ale podle toho, jak jsem se díval do jejich účetnictví, tak i v té době přijímalo dary od trestně stíhané osoby, kterou byl premiér Babiš. Já nevím, jestli Agrofert by bez dotací náhodou taky nebyl ve ztrátě, ale to už jsou věci, které jsou jenom ukázkou toho, jak licoměrně se tady přistupuje k celé této argumentaci.

A ještě jednou říkám, pokud pan Okamura říká: dám trestní oznámení, ať to prošetří policie, ať to vyšetří soud - pane Okamuro, udělejte to. Udělejte to, je to namístě. Pokud máte jakékoli podezření o našem financování, které máme auditované, zkontrolované, a nikdy jsme neporušili zákon, udělejte to. My budeme jedině rádi. Trestní oznámení na co? Na nezákonné financování hnutí STAN? Žádnou nezákonnost i podle externích právních analýz v tom nespatřujeme. Ale udělejte to. Ať to policie prošetří.

Pokud máte představu, že žijeme ve státě, kde ministr vnitra vstupuje do nějakých kauz a ovlivňuje vyšetřování, tak to tedy dost pochybujete o kvalitě našich policejních orgánů. Já o nich nepochybuji. Doufám, že to bývalí ministři nedělali. Já jako současný ministr to rozhodně nedělám a dělat to nebudu. Dejte trestní oznámení, ať to prošetři Policie České republiky, ať se ukáže, že hnutí STAN žádný zákon neporušilo! Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. A pan ministr Petr Gazdík stáhl svou přihlášku, proto se nyní dostalo na přednostní právo paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dneska jsme se tady sešli k mimořádné schůzi. Já jsem si včera připravovala tento projev a do projevu jsem si napsala, že jsme schvalovali důvěru vládě a že důvěru vládě dostala pětikoalice a prakticky tento bod jsem si v tuto chvíli musela vyškrtnout. Pětikoalice, respektive dvoukoalice PirSTAN a trojkoalice SPOLU. A já bych ráda svůj projev právě věnovala té dvoukoalici PirSTAN, protože to jsou ti, kteří spolu kandidovali, a jsou to subjekty, které tady byly v minulém funkčním období. V minulém funkčním období Pirátská strana měla 22 poslanců, nevím, jestli to teď řeknu úplně správně, a Starostové 6 poslanců. Ale to tady ty subjekty byly samostatně. Ve volbách do Poslanecké sněmovny se rozhodly kandidovat společně, a samozřejmě Starostové a nezávislí, ti už jsou tady delší dobu. Nejdříve kandidovali s podporou TOP 09, KDU-ČSL a teď vytvořili tu dvoukoalici s Piráty.

Já si pamatuji, že když jsem se stala poslankyní, tak Piráti tady byli úplně nově, přišli do Sněmovny a předseda strany Ivan Bartoš a předseda poslaneckého klubu Jakub Michálek předkládali řadu protikorupčních zákonů. Pokud se podíváme i na jejich Facebook, a dovolím si v tuto chvíli citovat:

30. září 2020 - svoláme mimořádnou schůzi kvůli protikorupčnímu zákonu, dlouhodobě upozorňujeme na selhání některých protikorupčních mechanismů. A teď nám dala za pravdu i Evropská unie. Podle její zprávy máme rezervy v boji proti korupci.

3. července 2020, před více než rokem, jsme prosadili novelu zákona o registru smluv. Byly zveřejněny stovky smluv. Pokud byste zjistili, že něco nefunguje, dejte nám prosím vědět.

25. 6. 2020 na ústavně-právním výboru Jakub Michálek prosadil usnesení, aby stát lépe hlídal odpovědnost úředníků a politiků za nezákonné rozhodnutí.

28. 8. 2019 Jakub Michálek podal žalobu na Andreje Babiše, aby zveřejnil Národní investiční plán. A teď tady máme Rekonstrukci státu - asi všichni ji známe - která právě řeší všechny protikorupční zákony. Když jsem byla na Ministerstvu vnitra, řešila jsem s nimi jak zákon o registru smluv, tak zákon, který vešel v platnost a v účinnost v rámci dohledu nad financováním politických stran. Tak a tato Rekonstrukce státu ocenila politiky z Poslanecké sněmovny ohledně prosazování protikorupčních zákonů. A jako nejaktivnější a na prvním místě se umístil Jakub Michálek.

A já bych v tuto chvíli ráda vyzvala Českou pirátskou stranu, protože kandidovala s hnutím STAN, aby se prostřednictvím buď svého předsedy a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše, nebo prostřednictvím svého předsedy klubu Jakuba Michálka k této kauze vyjádřila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. To byl zatím poslední příspěvek, poslední řečník s přednostním právem do této rozpravy. Já vnímám přihlášku, jenom ještě prosím seznámím Sněmovnu s omluvou. Je to omluva pana poslance Matěje Ondřeje Havla dnes mezi 11. a 18. hodinou z pracovních důvodů. A nyní prosím, pane předsedo. Pan předseda Marek Benda má slovo.

 

Poslanec Marek Benda: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já poprosím o pětiminutovou přestávku na poradu poslaneckého klubu, protože jsem propustil lidi na snídani vzhledem k tomu, do kolika jsme tady byli, tak aby stihli přijít do sálu. Poprosím pět minut na poradu poslaneckého klubu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Čili vyhlašuji na základě této žádosti pauzu, která ovšem, předpokládám, je do 10.12 hodin. Budeme tedy pokračovat za pět minut v 10.12.

 

(Jednání přerušeno v 10.07 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 10.12 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, blíží se konec pauzy. Pauza skončila a my můžeme znovu zahájit jednání Sněmovny. Velmi poprosím o klid.

Mám přihlášená nyní tři přednostní práva. Jenom je třeba uvést, že se za klub ANO omlouvá z pracovních důvodů nyní asi na nějakou dobu paní předsedkyně i pan první místopředseda a stejně tak se za klub KDU omlouvá pan předseda i pan první místopředseda.

A ta přednostní práva jsou nyní v následujícím pořadí. Je přihlášen pan poslanec Karel Havlíček, potom pan předseda Tomio Okamura a pak jsem vnímala, že se hlásil pan předseda Jakub Michálek. A to by byla nyní zatím všechna přednostní práva. Já tedy poprosím pana poslance... (Ministr Stanjura mimo mikrofon vznáší námitku k předsedající, chvilková porada.) Ano, ještě jednou zopakuji. Byla se zde osobně omluvit paní předsedkyně poslaneckého klubu ANO, že má na 45 minut pracovní jednání, mám to tu tak poznačené. A stejně tak omlouvala i pana Jaroslava Faltýnka jako prvního místopředsedu na obdobnou dobu, že má pracovní jednání. Z toho důvodu jsme se domlouvali na předsednictvu, že k tomu budeme přistupovat - koukám na kolegy, že s tím souhlasí - tak, že nyní to přednostní právo je přeneseno na další členy klubu, další členy předsednictva klubu.

A nyní prosím, pane poslanče Karle Havlíčku, vaše... Ano, ještě se hlásí s technickou pan místopředseda Bartošek. Prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo. Můj příspěvek bude krátký. Já jsem se přihlásil s faktickou poznámkou... (Nesouhlasný hluk z opozičních lavic.) Omlouvám se, není otevřená rozprava, beru zpět. Chtěl jsem upřesnit spíš systém omluv, abychom si ujednotili postup. Udělám to v jiném pořadu schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Toto bylo v zájmu jednání Sněmovny. Prosím, pane poslanče Havlíčku, máte slovo.

 

Poslanec Karel Havlíček: Dobrý den ještě jednou všem. Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dovolte, abych k tomu řekl pár slov. A úvodem musím říct, že mě nesmírně mrzí ten dvojí metr, který je. Před pár hodinami, kolem půlnoci, jsem dostal od nového ministra průmyslu a obchodu trošku čočku za to, že když se udělá revize všech dotačních programů, které byly spojeny s covidem, tak při těch desítkách a desítkách tisíc žádostí, které, velmi dobře víte, že se musely dělat de facto z týdne na týden, víte, jak jsme byli v obrovském presu, víte, že jsme byli pod tlakem, abychom je dělali plošně, tak že se mezi nimi našly takové, které jsou s otazníkem, dokonce tady padlo i od jiných členů vlády, že to byly zdroje, které byly pro firmy, které měly sídlo v daňových rájích, a že jsme se v tomhle tom nechovali korektně. My jsme postupovali přesně podle litery zákona. Ale najednou jsme o kousek dál a v tuhle chvíli společnosti, které poskytují zdroje na chod politické strany, které prokazatelně mají vlastníky právě v těchto daňových rájích, ale mají IČO najednou v České republice, ano, to logicky mají IČO v České republice, tak v tuhle chvíli nevadí. Ale proto jsem tady nevystoupil, jenom to říkám na dokreslení situace. Někdy ten daňový ráj nevadí, někdy ten daňový ráj vadí.

Ale je tady ještě jedna věc, které bych byl rád, aby se příslušní páni ministři, resp. i ministryně, v tomhle případě věnovali, a týká se to té kauzy těch několika subjektů, které jsou v rámci společnosti REMA. Ono to už tady dneska padlo a já to nechci opakovat, protože si myslím, že tady bylo to podstatné řečeno. Ale mimo to, co zde padlo, to znamená to, že je otázka, jestli ta skupina těch firem vůbec mohla poskytovat sponzorský dar, případně jestli její vlastníci nebo spjaté osoby, které by mohly být podezřelé ze závažné trestné činnosti, tak de facto se stejným výsledkem jestli mohly poskytovat tyto zdroje, tak zde trochu zapadlo to, že tato společnost - ještě jednou opakuji: REMA, čili je to jedna z těch společností, které poskytovaly ty sponzorské dary - v tuto chvíli má otevřenou pohledávku vůči Ministerstvu životního prostředí. Ta pohledávka je v nominální hodnotě 581 milionů korun. Ale protože se táhne mnoho a mnoho let, tak s tím příslušenstvím se už tato firma soudí s Ministerstvem životního prostředí téměř o jednu miliardu.

A teď ono se to celé trochu uzavírá v tom slova smyslu, že máme tady firmu REMA, která se soudí s Ministerstvem životního prostředí o částku téměř jedné miliardy korun, současně tato firma poskytuje sponzorské dary hnutí STAN. A aby to bylo ještě zajímavější, tak je to dáno do kontextu s tím, že tehdy, když ta firma REMA, když vyvstal ten problém s tím Ministerstvem životního prostředí, tak se jednalo o tzv. kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Prostě jednoduše firma REMA chtěla být tím partnerem pro tento kolektivní systém odběru elektrozařízení. Tehdy nicméně byla upřednostněna firma jiná, jmenovala se ASEKOL, ale to není to nejpodstatnější. Firma REMA, ačkoliv tenkrát ve prospěch firmy ASEKOL se rozhodlo, navzdory vyjádření tzv. rozkladové komise, tak pochopitelně se začala soudit a od té doby se to vleče.

Ten problém je dneska v tom, že ten, kdo tenkrát rozhodl, a je otázka, jestli správně, či nesprávně, ve prospěch firmy REMA, byl pan ministr Ambrozek, který se obloukem vrací na Ministerstvo životního prostředí a dneska bude dělat poradce paní ministryně životního prostředí. Paradoxně tam může dojít k situaci, kdyby skutečně ta REMA ten soud vyhrála - to nespekulujme, může vyhrát i nemusí vyhrát - tak se poté bude ta částka, pravděpodobně ne celá, ale do určité výše, vymáhat i po bývalém ministru životního prostředí. Ale to už je příběh vedlejší, který mi popravdě nepřísluší komentovat. Co nám přísluší komentovat v rámci poskytnutí daru hnutí STAN, je to, že firma, která ho poskytla, současně v dané chvíli má otevřený soudní spor s Ministerstvem pro životní prostředí, kde mj. předpokládám může být i politický náměstek z hnutí STAN, a ten spor není rozhodně zanedbatelný, jedná se o jednu miliardu korun.

Považoval jsem za správné to říct v kontextu toho, co zde padlo už od paní vicepremiérky Schillerové a od jiných poslanců. Děkuji. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Tomio Okamura a připraví se s přednostním právem pan předseda Jakub Michálek. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já jsem tady poslouchal vystoupení prvního vicepremiéra a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana a Vít Rakušan vůbec neodpověděl na ty klíčové otázky, takže já to zopakuji.

Pane předsedo Víte Rakušane a ministře vnitra, kdo je koncovým majitelem, tedy fyzickými osobami, těch firem, tedy tou fyzickou osobou, která vlastní ty kyperské firmy, které sponzorují STAN? To je otázka číslo jedna. Takže já ji zopakuji, abyste to slyšel tedy dobře, protože jste neodpověděl na tu otázku. To je jedna z klíčových otázek. Takže řekněte, kdo je koncovým majitelem, tedy fyzickou osobou, případně fyzickými osobami, které vlastní ty kyperské firmy, které sponzorují hnutí STAN. To je otázka.

Druhou otázkou je, odhalte tu zastřenou strukturu kyperských firem, aby lidé věděli, z jaké činnosti a od jakých konkrétních fyzických osob - podnikatelů ty peníze, kterými je sponzorován STAN, pocházejí. To jsou dvě otázky. Vy jste tady na ně neodpověděl, takže znova je opakuji. Kdo - fyzické osoby, aby bylo jasné - kdo vás sponzoruje? Aby to občané věděli. Jste ministr vnitra, jste vládní strana, aby lidé věděli, kdo vás sponzoruje, v čem podnikají a co je tím jejich cílem tedy.

A k tomu bych dodal třetí věc. V minulém volebním období jste prosazovali zákon o skutečných majitelích, tak proč ho najednou neprosazujete? Proč najednou nejdete příkladem?

A otázka je také na Piráty. Takže jsem rád, že se tady hlásí - možná za jiným účelem - pan poslanec Michálek, ale to je dobře, že jste přihlášen za mnou, tak už tady přidám ten dotaz. Nevím, o čem jste chtěl mluvit. A vám to nevadí jako Pirátům, že není jasné, kdo vám sponzoroval kampaň? Nebo sponzoruje ještě třeba? Protože vy jste kandidovali v koalici Piráti - STAN. Takže vám nevadí, že váš partner, že váš koaliční partner, který také přispíval na vaši volební kampaň z těchto peněz, že přišly na váš účet... No tak kroutíte hlavou, tady pan Michálek kroutí hlavou, takže vám nevadí, že není jasné, kdo sponzoruje kampaň, kdo sponzoruje vašeho koaličního partnera hnutí STAN? Vždyť vy jste také mluvili o zákonu o skutečných majitelích, tak proč teď mlčíte? Takže já očekávám, že tady pan poslanec Michálek za Piráty také vyzve Víta Rakušana nebo pana Gazdíka tady, aby odpověděl na tyto dvě otázky. To jsou ty klíčové otázky, takže na ně odpovězte, jestli máte čisté svědomí! (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. A nyní tedy poslední přihlášený, pan předseda Jakub Michálek s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí občané, vzhledem k tomu, že jsem byl vyzván, abych se k tomu vyjádřil - což sice není nutné, abychom se všichni vyjadřovali ke všemu, že? To jsme dělali už včera. Ale vzhledem k tomu, že jde o našeho koaličního partnera, tak si myslím, že je vhodné k tomu říci pár slov.

Pirátská strana dlouhodobě prosazuje čisté financování politiky. Jsme přesvědčeni, že jedině tak mohou politické strany splnit svůj hlavní úkol v demokracii, tedy sloužit všem občanům. Strany by neměly brát peníze v rozporu se zákonem či z pochybných zdrojů. Je to vždy odpovědnost té které politické strany. A je samozřejmě fakt, že v některých případech se to zjistí pozdě, dodatečně, protože ne všechny problematické údaje jsou dostupné, a v takovém případě je potřeba zjednat dodatečně nápravu. Zastáváme stanovisko, že ve sporných případech by bylo vhodné peníze vrátit. Nemyslím si, že tento morální postoj je věc, kvůli které bychom tady měli celý den schůzovat.

Důležité je doplnit, že pokud chceme k té záležitosti přistoupit spravedlivě, měli bychom měřit všem stejně, aby nebyl dvojí metr, jak říká můj kolega Patrik Nacher. Pan předseda Rakušan se zde zavázal, že pokud zde bude konkrétní podezření na spojení s trestnou činností nebo s něčím podobným, tak ty peníze vrátí. Ale je potřeba říci, že ti, kteří to tady kritizují, by se primárně měli podívat na svoje finance, protože hnutí ANO je ve velmi podobné situaci. Třicet milionů korun dostalo na darech od trestně stíhané osoby. Třicet milionů korun. A dále od společnosti, kterou ovládá tato trestně stíhaná osoba, dostalo dalších 11,5 milionu korun. To znamená 41 milionů korun od trestně stíhané osoby nebo společností, které vlastní. Podle Hlídače státu tato trestně stíhaná osoba má, resp. koncern nebo obchodní společnosti, které jsou tam zařazeny, má od roku 2016 celkem 8 684 smluv v celkové výši 79 miliard korun. Je tam 153 navázaných společností. A tato trestně stíhaná osoba, která sponzorovala hnutí ANO, dostala 8 402 dotací v celkové hodnotě 12 927 823 790 korun. (Potlesk poslanců Pirátů a STAN.) Dalších 140 milionů korun dostala od veřejné správy, od ministerstev, od dalších úřadů, krajských úřadů apod., byly zakázky pro holding Mafra, který je opět vlastněn touto trestně stíhanou osobou podle týdeníku Forum.

Já budu první, kdo podepíše návrh zákona, který ještě více zprůhlední financování politických stran. Pojďme to udělat klidně společně, nemám s tím vůbec problém. Ale je potřeba, aby se na tom podíleli všichni, všichni stejnou měrou, abychom opustili tohle pokrytectví, kdy někdo vidí třísku u svého bližního a nevidí trám ve svém vlastním oku. (Potlesk poslanců Pirátů a STAN.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkujeme. A nyní s přednostním právem pan ministr Petr Gazdík. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík Hezké dobré poledne, milé kolegyně, milí kolegové, já jenom ve stručnosti odpovím na dvě otázky, které tady padly.

Nejprve na pana Okamuru. Vážený pane kolego, nemáme žádnou zastřenou strukturu. To musím bohužel znovu zopakovat, že máme i podle našich externích právníků jasně ověřeno, že dary od našich podporovatelů jsou v souladu se zákonem o financování politických stran a hnutí. Nic jsme neporušili, a pokud se domníváte, že ten zákon je nedostatečný, připojuji se k výzvě Jakuba Michálka, pojďme ho změnit. Pokud se vám v minulosti zdál nedostatečný a toto není jenom účelový útok na hnutí STAN, mohli jste tak učinit. Pokud vím, neučinili jste.

Pak se pan poslanec Havlíček ptal na firmu REMA. Tu jsme taktéž prověřovali. Firma REMA není výlučným provozovatelem kolektivního systému, má i jiné obchodní činnosti. Zástupci firmy nás ujistili, že sponzorský dar pochází právě z těchto činností, nikoliv z poplatků, a odpovídá tak požadavkům zákona. Děkuji. (Potlesk poslanců Pirátů a STAN.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Krásné dopoledne, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. V tuto chvíli vidím, že s přednostním právem se hlásí předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO paní Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Milé kolegyně, milí kolegové, pane předsedo Michálku, tím se nevyviníte. Tím, že ukážete na někoho jiného. To jste tady ukazovali čtyři roky. A my rádi všechno vysvětlíme, není problém. Otevřete rozpravu. Ale pojďme se vrátit k meritu této schůze. Tím se nevyviníte. Tím jste nevysvětlili, proč vám toto nevadí. Proč prostě jste v pohodě, takzvaně. Radši tady házíte nějakými nesmyslnými miliardami, abyste odvedl pozornost. Já tomu rozumím. Ale věřte tomu, že občané nikoliv. A rozhodně to není v souladu s tím, co jste celou dobu hlásali.

Tak a teď k tomu, co tady říkal pan předseda Rakušan. Já v žádném případě bych si netroufla stylizovat se do někoho, kdo tady posuzuje porušení zákona. K tomu máme soudy, orgány činné v trestním řízení. Já věřím, že když oni zjistí jakoukoliv pochybnost, tak se tím budou zaobírat. Takže já o to nemám strach. Nechávám bez povšimnutí tu vaši poznámku o nějaké synchronizované informaci. To jsem vůbec nepochopila, co jste tím myslel, jestli jste měl na mysli dnešní informaci na serveru Seznam, tak nevím, který politický subjekt byl víc předmětem sledování a informací tohoto serveru než hnutí ANO. Takže jste se tam dostali poprvé a už je z toho hrozně zle. Já si myslím, že prostě to je v pořádku, že nezávislá média měří podle metru padni komu padni.

Jenomže víte, pane ministře, ono - já si ani nemyslím, že byste nějakým způsobem zasahoval do výběru policejního prezidenta, ono to není vůbec jednoduché. My jsme vybírali generálního ředitele Celní správy. Ten zákon o ozbrojených složkách má pevná, jasná pravidla. Ono se tam jen tak nedá nějaký kamarád dostat z ulice. Ale ani si nemyslím, že byste mohl zasahovat nějak přímo do trestních řízení, nepředpokládám to, já si to neumím představit, že bych někdy do něčeho zasahovala, co bylo mimo moji gesci v rámci Ministerstva financí, takže vůbec vás z toho nebudu podezírat. Ale ony jsou jiné problémy.

Ono když se prokáže například netransparentní financování politické strany, tak to může vést až k jejímu zrušení a to je určitá forma správního řízení, a já nepředpovídám, já říkám jenom čistě teoreticky, kterou vede Ministerstvo vnitra, a vy se můžete dostat do role potom příslušného až odvolacího orgánu nebo orgánu, který v nějaké fázi toho řízení může rozhodovat. A to už je prostě nebezpečný střet zájmů. Víte, vy jste si tady postěžoval, že vlastně jste nemohl vědět o žádném porušení zákona. Já tomu rozumím, já to i chápu jako právník, jako člověk. Ale pak to nejde dohromady třeba s tím, vzpomínám si na dobu, nevím, jestli to byl rok 2019, tuším, ale možná se mýlím, někdy na jaře, když nastoupila do funkce, a byla tam poměrně krátce, moje bývalá kolegyně paní ministryně spravedlnosti Benešová, jak jste se velmi aktivně účastnil demonstrací, které řešily její ohrožení, že ona je ohrožením nezávislosti justice. Já si myslím, že za celou dobu, co byla ministryní, já jsem nezaznamenala, sedávaly jsme blízko sebe, často jsme spolu jednaly, nezaznamenala, že by byla nějakým ohrožením nezávislosti justice. A přestože se tady objevila ta hysterie, tak vy jste neváhal a na těch demonstracích se postavil do čelných řad, a dokonce mám pocit, že jste vystupoval i na pódiu. Já to mám jenom z veřejných zdrojů a z médií. To znamená, že víte, to je to, o čem mluví můj kolega Patrik Nacher, který by tady určitě teď vystoupil, kdyby byla otevřená rozprava, to je ten jeho dvojí metr.

A já si nemyslím, že jste to úplně vysvětlil. Ono se to nedá takhle shodit se stolu. Protože ta pachuť, ta pachuť tady zůstává. A že říkáte, že firma REMA není jenom nezisková, že má i nějaké jiné zdroje financování a z těch vám poskytla, vždyť přece to už je něco tak nepříjemného pro vás, nepříjemného, ta pachuť, obrovská pachuť, že bych vždycky na vašem místě se snažila obejít takový problém obloukem a rozhodně peníze vrátit.

Za mě, já osobně říkám a znovu apeluji na tuto Poslaneckou sněmovnu - a je potřeba si uvědomit, že i koaliční strany, které budou případně hlasovat, já to nebudu předjímat, pro to, aby nebyl vpuštěn předmět této mimořádné schůze do rozpravy, tak v případě, že se prokáže - a já nevím, jak to dopadne, já skutečně mluvím zatím jenom o nestandardnostech, podezření - že se prokáže, že to nebylo v pořádku, a to dneska nemůžete vědět ani vy, tak svým způsobem budou, ta pachuť ulpí i na nich. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Zeptám se, jestli se někdo ještě hlásí s přednostním právem k pořadu schůze. Vidím pana předsedu hnutí ANO pana Andreje Babiše. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže dobrý den. Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážená vládo, já jsem vůbec nechtěl vystupovat. Ale když jsem slyšel pan poslance Michálka, který je nemocnej Babišem. On je nemocnej. On je tak nemocnej, že chodí na policii přímo do spisu Čapí hnízdo udávat bratrance mojí ženy. Normálně tam jde na policii a udává bratrance mojí ženy. Je nemocnej. Nemocnej Babišem. Je to psychopat. (Rozruch v sále.) A on je nemocnej střetem zájmů. Střet zájmů, který kdysi dávno, dávno ani ne, 2016, vymyslel zakladatel jedné strany s premiérem, který mě tedy vyhodil. A on tady semlel neuvěřitelné nesmysly. A samozřejmě, on se řídí pravidlem: nejlepší je útok. Nejlepší je útok. Tak jak to udělal pan ministr Rakušan, a k tomu se ještě dostanu.

Takže co jste to tady naplácal, pane Michálku, prostřednictvím paní předsedající? Já vůbec nechápu, o čem mluvíte. Když vzniklo hnutí ANO a nemělo peníze, než uspělo ve volbách, ano, tak mé bývalé firmy darovaly asi 34 milionů a dal jsem půjčku. A nebyl jsem účelově trestně stíhaný. Nebyl jsem účelově trestně stíhaný. Já jsem účelově trestně stíhaný, až když zjistili, polistopadový kartel, že s nimi nebudu krást, tak udělali ten lex Babiš a potom přišli s Čapím hnízdem, které vzniklo někdy v roce 2008, a kdybych nešel do politiky, tak nikdo nikdy o něm neslyšel. To Čapí hnízdo, které schvaloval tady pan poslanec Bendl a paní Langšádlová a kontroloval pan Kalousek, a všechno bylo o.k., než jsem šel do politiky. Takže pan Michálek lže normálně. Lže. A nevím, proč lže. Takže hnutí ANO to má v pořádku, věřte mi. Všechno je v pořádku a nikdy tam nešly nějaké netransparentní peníze.

Když si pan Sobotka vymyslel kauzu dluhopisy a chtěl se mě zbavit a potom mě vyhodil z vlády v květnu 2017, tak já jsem jediný politik od vzniku samostatné České republiky, který zveřejnil daňové přiznání od roku 1996 do roku 2016, za dvacet let všechna daňová přiznání, všechny moje příjmy, které kontrolovaly dvě auditorské firmy EY a PWC ze čtyřky, hlavní. A to je přece veřejně známé. Takže to, co tady vykládá pan Michálek, je absolutní nesmysl.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Prostřednictvím paní předsedající.

 

Poslanec Andrej Babiš: Prostřednictvím paní předsedající, pardon.

A teď co se týče pana Rakušana, pana ministra. Ten je mnou taky posedlej, i před volbami stále Babiš, stále mě vyzýval. A zase útočí, zase o mně mluvil. Já nechápu, proč o mně mluvíte tady, pane ministře. Proč o mně mluvíte. Včera jste dával rozhovor CNN a znovu jste říkal, že já údajně ovlivňuju Mafru. Ale dneska to zveřejnil Seznam Zprávy. Kyperská firma. Kyperská firma. Pan majitel ale posílá prachy na Kypr. Vy dostáváte prachy z Kypru. Takže to je rozdíl. Takže tady už nemůžete říct, Seznam, který vám pomohl vyhrát volby, že bych ho ovlivňoval. Asi ne. Tak asi je to objektivní. Tak já nechápu, proč zase na mě útočíte. Já jsem vůbec nechtěl vystupovat. Vůbec. (Oživení a smích v sále.) Ale nenechám si to líbit.

Pan ministr telefonuje. Sedí na kraji. Nevím, měl byste si sednout tady, jak říkal pan Okamura, ale asi nechcete být se mnou na fotce. No nevadí. Ale Česká televize to i tak nevysílá, oni vysílají jen ty mimořádné schůze proti Babišovi, takže buďte v klidu.

Takže ta podstata celého toho, těch věcí, je někde úplně jinde. A já vám to teďka vysvětlím. Ono se to dá i dohledat. Protože celá ta podstata je v tom, kde vzala paní Michaliková peníze na půjčky firmě svého muže, které z Kypru poskytovala, a kde ty příjmy zdanila. To je ten dotaz. Deník N, a nejdřív pan Michalik, a to je ten váš guru, to je bankéř, ten se v tom vyzná, tak se můžeme vrátit do roku 2006, to se dá všechno dohledat, kde usilovala jedna banka o kontrakt s Českou poštou, a pan Michalik pracoval v Creditanstalt Investment Bank, inkasoval za to 200 milionů, potom tam šla nějaká provize 300 milionů. Nějak se to šetřilo, nevyšetřilo. A ta otázka je úplně jednoduchá. To je váš hlavní guru, místopředseda hnutí, který to všechno zařizuje, a všude je nějaká jeho stopa. Takže to, co argumentuje pan ministr, že IČO a ztrátové firmy, to není podstatné. Podstatné je to, jestli ty peníze z Kypru jsou peníze, které pocházejí z nějaké trestné činnosti. Jestli jsou to ty peníze, které možná tehdy někdo vypral a pustil je přes Kypr. A pan Michalik nejdříve říkal, že to není jeho. Potom přiznal, že je to jeho manželky.

Takže dotaz je jednoduchý: kde vzala paní Michaliková peníze na půjčku firmě svého muže - ale oni to mají společně - které z Kypru poskytovala, a kde ty příjmy zdanila? A z jaké činnosti pocházejí. A je to 4,6 milionu eur, ta půjčka z Kypru. Zvláštní, ne? (Poznámka z vládní lavice.) No tak, tady je to napsané. To je Deník N, to je také antibabišovský deník. Takže tady se to píše, že si v minulosti půjčila přes kyperskou firmu Lowfield Investment nejméně 4,6 milionu eur. Michalik ani jeho manželka Hana nechtěli původně říct, kdo za společností z daňového ráje stojí a jaký je původ peněz. Nakonec pan Michalik přiznal, že to údajně patřilo paní Michalikové. Tak byla asi úspěšná podnikatelka, ale bylo by zajímavé vědět, kde to zdanila, kde to vydělala, z jakých firem, jak se to tam dostalo. A to je strašná náhoda, že na ten bankovní účet STANu začaly chodit ty peníze právě z toho Kypru, takže někdo se může domnívat, že ty české firmy, které byly ztrátové, ano, české IČO, jestli to nejsou ty peníze, jestli to nejsou stejné peníze z toho Kypru. Takže ono se to nějak prověřovalo, ale nic se nevyšetřilo. To bylo v roce 2008 a potom vlastně tehdy už také pan Michalik byl lídr vaší kandidátky, ale potom ho pan Kalousek stáhl, takže už nekandidoval. Teď se to opakovalo.

Takže ty otázky jsou jednoduché: Proč vládní hnutí STAN je financováno z daňového ráje Kypru? Kdo je vlastníkem všech kyperských firem, které financují STAN. Kdo je vlastníkem jejich matek? Kdo jsou koneční vlastníci? Kde vzala paní Michaliková peníze na půjčku firmě svého muže, které z Kypru poskytovala, kde tyto příjmy zdanila a z jaké činnosti pocházejí? Takže o tom to je.

Ten Kypr, já nevím, to je i pro pana ministra, on je stále někde vedle toho Kypru, protože už vlastně na kolínské radnici jste měl techtle mechtle s tím Kyprem. Ne? Firma Geosan vyhrála výběrové řízení na rekonstrukci Pražské ulice v Kolíně. Původní cena byla 30 milionů, později byly práce navýšeny na 50 milionů, stavba se místo roku stavěla dva roky díky zpackané projektové přípravě, potom je tam nějaký spor. Zajímavý je dar, a zase 100 tisíc korun od firmy Geosan Development v roce 2018, která sídlí sice v Kolíně, ale jejím majitelem je zase kyperská firma. Ředitelem mateřské kyperské daňové schránky je Lukáš Sedlatý z advokátní kanceláře Brož, Sedlatý, který dělal i nějaké kšefty v pražském dopravním podniku. Tak zase ten Kypr. Ten je všude u vás, ten Kypr.

Takže já říkám, prosím vás, přestaňte na mě útočit. Na mě se tady útočí ze všech stran dlouho, já jsem všechno ukázal, já jsem všechno zdokumentoval a teď je řada na vás. A dotaz je jednoduchý: Odkud vzala paní Michaliková tolik peněz z Kypru? A 4,6 milionu eur, to je balík peněz. Nevím, kolik to je dnes korun. Je to nějakých 120 milionů nebo 130 milionů. A to je ten základní dotaz, že váš hlavní místopředseda hnutí, který podniká, jeho paní podniká, jeho švagrová podniká, všichni tam podnikají, celá rodina, a dostali nějaké divné prachy. A potom se to všude objevuje, ten Kypr. Tak to je všechno.

Takže prosím vás, zkuste vysvětlovat věci a přestaňte na mě útočit. Děkuju. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: S přednostním právem se přihlásil ministr vnitra Vít Rakušan. Máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji. Já už jenom dvě věty. Já už to nechci zdržovat, protože po vyjádření pana poslance Babiše - musíme si na to oslovení zvykat - je to už trochu legrační.

Všimli jste si prosím vás někdo tady na Malostranském náměstí takových těch kontejnerů, kolem kterých chodíme všichni, když se opravovala fasáda tady? Tak prosím vás, fasádu Sněmovny nám opravovala kyperská firma Geosan. Tady teď asi ten poslední rok, jestli jste si toho všimli. Já nevím, jestli se to vysoutěžilo ještě za minulého vedení Poslanecké sněmovny, kdo to soutěžil, ale byl to Geosan. Je to stavební firma. A když už o tom pan poslanec Babiš hovořil, my jsme té firmě Geosan v Kolíně, a to je doložitelné, doteď za tu zpackanou zakázku nezaplatili a k tomu nám vyhotovovalo posudek ČVUT, podepsán panem děkanem, a bude to řešit lednové městské zastupitelstvo. Takže předjímat, že firmě, které jsme po dvou letech ještě nezaplatili, sjednáváme nějakou výhodu, a opravdu s tím, že opravovala Sněmovnu, jsem neměl nic společného.

A co se týká paní Michalikové a jejího podnikání, já mám pocit, že to prověřoval FAÚ, nevím, jestli to bylo ještě někdy dřív, nebo za vás. K ničemu nedošel ve svých závěrech. A zase, umělé spojování podnikatelských aktivit paní Michalikové s těmi dary, které transparentně teď přišly na náš účet od jasně definovaných právnických osob. Dort pejska a kočičky. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí s přednostním právem. Takže pan předseda hnutí Andrej Babiš. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Pane ministře, s tím FAÚ to máte popletené. Víte, jak to je? Já když jsem se stal ministrem financí, tak ten nejlepší ministr financí takzvaný, ten zakladatel ODS béčka, ten tam chodil a zneužíval to FAÚ na to - konkrétně proti Vondrovi a proti ódéesce. Já jsem tam byl jednou v životě. A potom všichni měli strach, že budu dělat stejné věci, to jsem nedělal. Tak vznikl tady výbor na kontrolu FAÚ, tady ve Sněmovně. Takže ono to bylo jinak. Ten policista, který vyšetřoval toho Michalika tehdá, aby ho dobře vyšetřil, byl povýšen, takže to nevyšetřil. Takže on to nevyšetřil a byl povýšen na šéfa FAÚ. Takže můžete si to dohledat ve vydavatelství Economia, tam to je všechno napsané, to jsou články dva šest, dva osm. Takže bylo to úplně jinak. Takže se to nevyšetřilo, ten policista byl povýšen na šéfa FAÚ. To je ta pravda.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Nyní se s přednostním právem přihlásil pan poslanec Jakub Michálek. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Já se už opravdu nechci vracet věcně k té problematice, kterou tu probíráme. Ale prostřednictvím paní předsedající bych se rád obrátil na pana poslance Babiše. Demokracie je i o schopnosti naslouchat jiným názorům, dokonce i názorům, které nejsou lichotivé. A není to poprvé, co jste reagoval na jiné názory tím, že své kolegy tady před námi všemi, před televizními diváky, před našimi rodinami označujete hanlivými nálepkami a urážkami. To na půdu Poslanecké sněmovny nepatří. Konkrétně je to disciplinární delikt. Takže vás žádám, abyste se toho zdržel do budoucna. Děkuji. (Potlesk z pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Nyní s přednostním právem... nehlásí se nikdo, ale s přednostním právem tady mám přihlášku předsedy hnutí SPD Tomia Okamury. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Tak když tedy shrnu ten výsledek dnešní schůze, protože se už v tuto chvíli nikdo nehlásí do rozpravy, tak pan Vít Rakušan, ministr vnitra a předseda hnutí STAN, nám neřekl, ani pan Gazdík, ani pan Farský, nám neřekli, kdo je koncovým majitelem, tedy fyzickými osobami, nebo fyzickou osobou, která vlastní ty kyperské firmy v tom daňovém ráji, které jsou sponzorem STAN. To je první závěr, který tady je. Prostě to neřekne. Neřekne to, kdo je sponzoruje. Prostě ne a ne a ne. Neřekne to. (Smích v jednacím sále.) Na opakovaný dotaz neslyší. Je jak hluchý. Ale my víme, že hluchý není, že slyší dobře.

Za druhé, pan Vít Rakušan, ministr vnitra a první vicepremiér a předseda hnutí STAN, odmítá odhalit tu zastřenou strukturu kyperských firem, já jsem to tady jasně popsal, aby lidé věděli, z jakých činností a od jakých podnikatelů pochází peníze, které sponzorují hnutí STAN. To je výsledek dnešní schůze. Takže nezbývá nic jiného než - my máme sesbíráno, poslanci hnutí SPD a poslanci hnutí ANO, už máme sesbíráno 40 podpisů na vytvoření vyšetřovací komise. Protože když to nechcete říct, tak je to potřeba vyšetřit. A my zítra to navrhneme jako první bod zítřejší schůze Poslanecké sněmovny a bude to samozřejmě o hlasování. Takže jestli vládní pětikoalice bude chtít, abychom skutečně bojovali za transparentnost a za to, a jestli má hnutí STAN čisté svědomí, tak zítra budete souhlasit, protože vy máte tady většinu 108 hlasů, vaše koalice, tak budete souhlasit s vytvořením sněmovní vyšetřovací komise, která tedy bude muset vyšetřit, když to nechce Vít Rakušan říct, kdo je koncovým majitelem, tedy fyzickou osobou, která vlastní ty kyperské firmy v daňových rájích, které sponzorují STAN. Dále bude se snažit odhalit tu zastřenou strukturu kyperských firem, aby lidé věděli, z jakých činností a od jakých podnikatelů ty peníze pocházejí. Protože - v uvozovkách - pan čistý, Vít Rakušan, to prostě nechce říct. Nechtějí to odhalit, nechtějí to přiznat. Protože nemají čisté svědomí. Takže když to nechtějí říct, tak to je jasné, ty důvody.

Takže to je náš závěr a takové budou naše kroky zítra. Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Zeptám se, jestli se ještě někdo hlásí k pořadu schůze. Pokud tomu tak není, tak nyní přistoupíme k hlasování o návrhu pořadu schůze. Já zagonguji. Je tady žádost o odhlášení. Všechny vás odhlásím, poprosím vás, abyste se přihlásili svými hlasovacími kartami.

 

A já nyní připomenu, o čem budeme hlasovat. Budeme hlasovat o návrhu pořadu 7. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak byl písemně předložen s jedním bodem a tím je vysvětlení původu peněz financování hnutí STAN ze zahraničí.

Takže já v tuto chvíli zahajuji hlasování. Kdo s tímto návrhem souhlasí, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku.

hlasování pořadové číslo 2 bylo přihlášeno 179 poslanců, pro bylo 85, proti bylo 87. Návrh nebyl přijat a pořad schůze nebyl schválen.

 

Tímto končím jednání dnešní schůze. Tím, že nebyl schválen tento pořad, připomínám ještě - ano, hlásí se, pan Farský.

 

Poslanec Jan Farský: Děkuji za slovo, paní předsedající. Jenom pro stenozáznam. Nezpochybňuji hlasování, ale mačkal jsem "ne", a na sjetině mám "ano". Děkuji. (Smích, výkřiky a potlesk v jednacím sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. A ještě tedy připomenu, jelikož jsme neschválili pořad dnešní 7. schůze, tuto schůzi končím a připomínám, že dnes v 18 hodin budeme pokračovat v přerušené 6. schůzi Poslanecké sněmovny, a to bodem 68 - Žádost vlády České republiky o vyslovení důvěry. Děkuji.

Ještě Radek Vondráček.

 

Poslanec Radek Vondráček: Já bych jenom využil situace a připomenu členům ústavně-právního výboru, že bychom se teď na chviličku potkali u klavíru na organizační schůzku. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Přeji všem hezký den.

 

(Schůze skončila v 11.00 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP