Středa 2. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

16.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních,
ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 94/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

A je tady návrh podle § 90 odst. 2. Z pověření vlády předložený návrh opět uvede - a děkuju, že už zaujali místa jak předkladatele, tak pro zpravodaje - takže návrh uvede pan ministr financí, pan Zbyněk Stanjura. Pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo. Nejprve připomenu, že tento návrh už tady byl v minulém volebním období jako sněmovní tisk 1190. V této chvíli se jedná o implementaci tří nových právních předpisů EU, za prvé transpozice takzvané alkoholové směrnice, transpozice směrnice o společném obranném úsilí a transpozice směrnice reagující na pandemii onemocnění covid-19 v oblasti DPH.

Co se týče té alkoholové směrnice, tak tam se jedná hlavně o výpočet stupňů Plato u piva. Tady členské státy mohou využít výjimku, že se bude uplatňovat až do konce roku 2030. Tento návrh počítá s uplatněním této výjimky, to znamená, výpočet by se používal až do roku 2031. Druhá část, ta podstatná část alkoholové směrnice se týká uplatňování snížené sazby spotřební daně v jiném členském státě. Platí to pro malé nezávislé lihovary.

Co se týče směrnice o společném obranném úsilí, tam se rozšiřuje stávající ustanovení, kde zvláštní režim mají ozbrojené síly NATO. K tomu se to rozšiřuje na ozbrojené síly členského státu, které se podílejí na obranném úsilí společné bezpečností a obranné politiky v rámci EU.

A třetí jsou výjimky z DPH kvůli pandemii covid-19.

Jménem vlády vás žádám o schválení tohoto tisku v § 90, protože už minule to takhle bylo z hlediska časové tísně, a samozřejmě, když jsme v březnu roku 2022, tak ta časová tíseň je větší, než byla na konci minulého volebního období. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře, za uvedení tohoto sněmovního tisku, a nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Jan Volný. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Volný: Dobrý den, kolegové, kolegyně, jenom velice krátce. Vláda předložila sněmovní tisk 14. 12. 2021. Tento návrh byl rozeslán poslancům jako sněmovní tisk 94/0 z téhož dne 14. 12. 2021. Jen potvrzuji, že se jedná o čistou transpozici evropského práva a že vláda navrhla a Sněmovna rozhodla, že se bude hlasovat o tom, zda bude tento tisk projednán podle § 90 odst. 2 zákona č. 90/1995, a to v prvém čtení. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuju panu zpravodaji, panu poslanci Janu Volnému. Nyní tedy bych si dovolila otevřít obecnou rozpravu, do které nevidím nikoho přihlášeného. Zeptám se, jestli se někdo hlásí z místa do obecné rozpravy? Rozhlížím se po sále, nikoho nevidím, takže v tuto chvíli končím obecnou rozpravu.

Protože už tady pan ministr financí avizoval, že je tady návrh, abychom rozhodli podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu, tak nyní o tomto musíme rozhodnout hlasováním. Já si dovolím zagongovat.

 

A dovolím si přednést návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 94 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

 Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh? Kdo je proti návrhu? A kdo se zdržel hlasování?

Hlasování číslo 121, bylo přihlášeno 164 poslanců, pro bylo 152, nikdo nebyl proti, 12 se zdrželo. Návrh byl přijat.

 

A v tuto chvíli bych si dovolila zahájit podrobnou rozpravu. Zeptám se, jestli se někdo hlásí do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, takže končím podrobnou rozpravu.

Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova ze strany pana ministra financí, ze strany zpravodaje? Vidím, že nejsou, nebyly předneseny žádné další návrhy, takže přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona.

 

Přednesu návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 235/2004 Sb., o dani z přidané hodnoty, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 94."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. A kdo se zdržel hlasování?

Hlasování číslo 122, bylo přihlášeno 166 poslanců, pro bylo 153, nikdo nebyl proti, zdrželo se 13. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a končím projednávání tohoto sněmovního tisku. Poděkuji panu ministrovi financí panu Zbyňkovi Stanjurovi a panu zpravodaji panu Janu Volnému.

 

A nyní se dle schváleného programu dostáváme k bodu

Aktualizováno 26. 1. 2024 v 15:19.




Přihlásit/registrovat se do ISP