Středa 2. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

17.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti finančního trhu
zejména v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie
týkajících se unie kapitálových trhů
/sněmovní tisk 95/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Z pověření vlády předložený návrh uvede pan ministr financí, pan Zbyněk Stanjura. Pane ministře, poprosím vás, abyste se ujal slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Stejně jako u předchozího bodu připomenu, že tento tisk tady byl už v minulém volebním období, byl označen jako sněmovní tisk 1117.

Tento vládní návrh implementuje řadu předpisů Evropské unie, které se týkají unie kapitálových trhů. Je to společný evropský projekt, který si klade za cíl více integrovat kapitálové trhy jednotlivých členských států. Návrhem zákona jsou implementovány předpisy Evropské unie týkající se revize právní úpravy kapitálových požadavků na obchodníky s cennými papíry, harmonizace právní úpravy krytých dluhopisů, úpravy přeshraničního nabízení fondu kolektivního investování, poskytování služeb skupinového financování, právní úpravy udržitelného financování a legislativního balíčku, který reaguje v oblasti kapitálového trhu na pandemii covid-19.

Stejně jako u předchozího tisku vás žádám o schválení tohoto návrhu zákona již v prvém čtení podle § 90 odst. 2 jednacího řádu Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane ministře, za uvedení tohoto sněmovního tisku. Nyní poprosím, aby se slova ujal zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Michael Kohajda. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, milé kolegyně, milí kolegové, jak pan ministr uvedl, máme před sebou sněmovní tisk číslo 95 vládního návrhu zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti finančního trhu. Vláda předložila Sněmovně tento návrh zákona 15. 12. 2021, byl vám rozeslán jako sněmovní tisk 95. Jak pan ministr uvedl, navrhovatel žádá, aby Sněmovna s tímto návrhem vyslovila souhlas již v prvním čtení podle § 90 našeho jednacího řádu. Je potřeba upozornit, že schválení v rámci prvého čtení je odůvodněno zejména lhůtami pro implementaci tohoto předpisu, které nám utekly v mnoha částech už v roce 2019, v roce 2020 nebo v roce 2021, to znamená, máme v některých částech velké zpoždění v rámci implementace. Jak pan ministr uvedl, jsou to všechny zákony, které se týkají vytvoření unie kapitálových trhů v rámci Evropské unie, některé z návrhů pak reagují na probíhající pandemii covid, což je zejména úprava navazující na úpravu MiFID II. Není asi důvod, abych tady opakoval všechny změny, které jsou v návrhu obsaženy, které se týkají jednotlivých součástí kapitálových trhů.

Na závěr mi jenom dovolte, že samozřejmě doporučuji Sněmovně, aby Sněmovna vyslovila souhlas s tímto návrhem již právě v prvním čtení. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji v tuto chvíli panu zpravodaji pro prvé čtení, panu poslanci Michaelovi Kohajdovi za uvedení tohoto sněmovního tisku.

V tuto chvíli si dovolím otevřít obecnou rozpravu. Zeptám se, protože nevidím, nejsou evidovány žádné přihlášky do obecné rozpravy, jestli se někdo do obecné rozpravy hlásí z místa? Vidím, ano, pan Hrnčíř. Poprosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, já už jsem se v krátkosti zmínil v předchozím vystoupení, tohle je opět další eurofederalistický projekt, takzvaná unie finančních trhů, který nám sem spadl z Evropské unie. Když se podíváte do toho tisku, tak je to implementace 57 směrnic a nařízení. Sám ten návrh čítá včetně důvodové zprávy 240 stran. To znamená, zaplevelíme si opět náš právní řád, přitom dohled nad kapitálovými trhy je v naší legislativě ukotven poměrně dostatečně. Myslím si, že i různé krize, které tady proběhly v minulosti, prokázaly a potvrdily, že dohled našich orgánů, ať už je to Ministerstvo financí, nebo je to Česká národní banka, že i legislativní úprava je natolik robustní a dostatečná, že jsme odolní vůči jakýmkoli takovýmhle vlivům. Takže se domnívám, že je to další věc, kterou opravdu nepotřebujeme. Tímto bych chtěl podat návrh na zamítnutí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Je tu návrh na zamítnutí.

Zeptám se, jestli se hlásí někdo další do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, v tuto chvíli končím obecnou rozpravu.

Zeptám se v tuto chvíli, jestli je zájem o závěrečná slova? Není.

Nejdříve se budeme muset vypořádat s návrhem na zamítnutí, který tady padl. (Probíhá diskuse mimo mikrofon, jaký je správný postup.) Jak jsem teď nějakým způsobem konzultovala - protože tady padl návrh na zamítnutí, tak nejdříve se budeme muset vypořádat s § 90 a poté popřípadě bychom se vypořádávali s návrhem na zamítnutí. To znamená, že pokud projde § 90, tak se návrhem na zamítnutí budeme ještě hlasováním vypořádávat, protože tady na plénu ze strany pana Jana Hrnčíře padl.

V tuto chvíli musíme rozhodnout podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Všichni víme, o čem budeme hlasovat.

Je tady návrh na odhlášení. Dovolím si vás všechny odhlásit a poprosím vás, abyste se přihlásili. Ještě zagonguji, i když vidím, že v sále je dostatek poslanců. Přesto ještě chvilku počkám.

 

Dovolím si přečíst návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 95 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. A kdo se zdržel hlasování?

Hlasování číslo 123, přihlášeno 159 poslanců, pro bylo 140, proti bylo 17, dva se zdrželi. Návrh byl schválen.

 

Nyní se dostáváme do podrobné rozpravy. Zeptám se, jestli se někdo přihlásil do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, kdo by se přihlásil do podrobné rozpravy, podrobnou rozpravu končím.

Zeptám se, jestli je zájem o závěrečná slova? Ze strany pana ministra financí nevidím, ze strany pana zpravodaje také ne.

V tuto chvíli přikročíme k hlasování o celém návrhu zákona. Ještě uvedu, dle jednacího řádu nejdříve budeme hlasovat, pokud bychom nevyslovili souhlas, teprve pak by následoval návrh na dané zamítnutí dle jednacího řádu.

 

Dovolím si přednést návrh na usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění některé zákony v oblasti finančního trhu zejména v souvislosti s implementací předpisů Evropské unie týkajících se unie kapitálových trhů, podle sněmovního tisku 95."

Zahajuji hlasování. Kdo je pro návrh, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. A kdo se zdržel hlasování?

V tuto chvíli konstatuji, že při hlasování číslo 124 bylo přihlášeno 161 poslanců, pro bylo 144, proti bylo 17, nikdo se nezdržel. Návrh byl přijat.

 

Konstatuji, že v tuto chvíli je návrh na zamítnutí nehlasovatelný, a konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

Poděkuji panu ministrovi financí, poděkuji panu zpravodaji a projednávání tohoto sněmovního tisku končím.

 

Nyní si dovolím přečíst omluvu. Pan poslanec Vladimír Balaš se omlouvá z dnešního jednacího dne mezi 9. až 13. hodinou. Takže to byla omluva. Zároveň zde píše, že máme nějaký výpadek nějakého systému, proto je to doručené až třeba v tuto chvíli.

 

Takže nyní dle schváleného programu se dostáváme k bodu číslo

Aktualizováno 26. 1. 2024 v 15:19.




Přihlásit/registrovat se do ISP