Čtvrtek 10. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jana Mračková Vildumetzová)

5.
Návrh rozpočtu Státního fondu podpory investic na rok 2022
a střednědobého výhledu na roky 2023-2024
/sněmovní tisk 159/

Mám tady od paní předsedkyně, že je tady zastoupení pana ministra pro místní rozvoj paní ministryní životního prostředí Annou Hubáčkovou. Poprosím ji, zda by opět zaujala místo, které je určené jak pro ministra předkladatele a zároveň zpravodaje, a poprosím Janu Bačíkovou, zda by také mohla přijít zpravodajka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj.

V tuto chvíli požádám paní ministryni životního prostředí, aby nás uvedla úvodním slovem tohoto materiálu. Děkuji.

 

Ministryně životního prostředí ČR Anna Hubáčková Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážené poslankyně, vážení poslanci, předkládám vám v zastoupení pana ministra Bartoše návrh rozpočtu i střednědobého výhledu k Státnímu fondu podpory investic. Tento návrh rozpočtu uvažuje o poskytování podpor formou dotací a nízkoúročených úvěrů.

Pro rok 2022 činí plánovaný objem poskytnutých dotací 3,078 miliardy korun a poskytnutých úvěrů 2,393 miliardy korun. Celkem je tak na programové výdaje Státního fondu podpory investic rozpočtováno 5,471 miliardy korun. Dotačně bude Státní fond podporovat pořízení sociálního bydlení v rámci programu Výstavba pro obce, regenerace veřejných prostranství na sídlištích, část projektu na revitalizaci území se starou stavební zátěží z programu Brownfieldy, a především program Živel, v rámci kterého se poskytují dotace na obnovu obydlí zničených tornádem na jižní Moravě v červnu 2021. Zvýhodněnými úvěry se podpoří pořízení dostupného bydlení v rámci programu Výstavba pro obce, výstavba nájemních bytů pro vymezenou skupinu obyvatel, což jsou senioři 65+, zdravotní či příjmově vymezené osoby, zletilé osoby do 30 let, dále pořízení nebo modernizace obydlí pro mladé do věku 40 let, oprava a modernizace bytových domů a část projektů z programu Brownfieldy.

Mimo výdajů na aktivní programy jsou rozpočtovány i výdaje na vyplácení úrokových dotací a dotací na snížení jistiny při narození dítěte v celkové výši 521 milionů korun a dále výdaje na zajišťování podpor a správní výdaje ve výši 185 milionů korun. Celkem tak spolu s programovými výdaji počítá rozpočet fondu s výdaji ve výši 6,177 miliardy korun.

Na straně příjmů jsou nároky na státní rozpočet ve výši 909 milionů korun, z toho 800 milionů je určeno na program Brownfieldy, který bude financován z Národního plánu obnovy, a 109 milionů korun bude využito na dotace ke krytí výdajů spojených se snížením jistiny úvěru poskytnutých mladým lidem při narození dítěte a ke krytí části úrokových dotací programu Panel. Tyto dotace budou poskytnuty prostřednictvím kapitoly MMR. Programové výdaje fondu pak budou kryty i využitím nároku z nespotřebovaných výdajů kapitoly 317 MMR, a to ve výši 3 128 000 000 korun. Další výdaje na programy, správu a úrokové dotace ve výši 2,140 miliardy pokryje fond z vlastních zdrojů, a to z příjmu fondu ve výši 781 milionů korun. Jedná se především o splátky úvěrů a zbývající část ve výši 1,359 miliardy korun bude kryta z disponibilních finančních prostředků fondu. Co se týká rozpočtového výhledu, tak tady jsou již částky výrazně nižší, a to z důvodu snižování disponibilních finančních prostředků fondu. Na programové výdaje v roce 2023 plánuje fond částku 2,13 miliardy korun a na rok 2024 1,14 miliardy korun. V oblasti příjmů počítá fond s dotací ze státního rozpočtu na výplatu úrokových dotací a snížení jistin ve výši 109 milionů korun na rok 2023 a 106 milionů korun na rok 2024.

Návrh rozpočtu byl odsouhlasen vládou 23. února 2022 usnesením číslo 122. Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny dne 2. března 2022 na 4. schůzi návrh rozpočtu a střednědobého výhledu projednal a usnesením číslo 20 doporučil Poslanecké sněmovně jeho schválení.

Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, poslanci, dovoluji si požádat, aby Poslanecká sněmovna návrh rozpočtu a střednědobého výhledu Státního fondu podpory investic schválila. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní ministryně, za uvedení tohoto návrhu rozpočtu Státního fondu podpory investic na rok 2022.

Nyní prosím, aby se ujala slova zpravodajka výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, paní poslankyně Jana Bačíková, a informovala nás o jednání výboru. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Bačíková: Vážení kolegové, kolegyně, na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, jak už tady řekla paní ministryně, byl tento návrh rozpočtu schválen 2. března. A jak už jsem řekla, nebo jak paní ministryně řekla, doporučujeme ho Poslanecké sněmovně ke schválení.

Co se týká mojí zpravodajské zprávy, myslím, že bych tady opakovala věci, které už tady byly jednou řečeny. Proto nevidím důvod k tomu, abych tady něco přednášela a opakovala.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji mnohokrát, paní poslankyně, za uvedení. Nyní si dovolím zahájit všeobecnou rozpravu, do které nyní nevidím nikoho, že by byl přihlášen. Zeptám se, jestli se někdo hlásí z místa? Nikoho nevidím, takže končím všeobecnou rozpravu.

Předpokládám, že není zájem o závěrečná slova ze strany paní zpravodajky ani paní ministryně.

Nyní ale přistoupíme k rozpravě podrobné, a tady bych poprosila paní poslankyni Janu Bačíkovou, aby nás seznámila s návrhem usnesení.

 

Poslankyně Jana Bačíková: Takže vážené kolegyně, vážení kolegové, přečtu usnesení: "Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 4. schůzi po předložení návrhu panem..." Omlouvám se, výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj na své 4. schůzi schválil tady ten sněmovní tisk, a proto vás prosím o schválení. Takže přečtu usnesení: "Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj doporučuje Poslanecké sněmovně projednat a schválit sněmovní tisk 159, Návrh rozpočtu Státního fondu podpory investic na rok 2022 a střednědobý výhled na roky 2023 a 2024, v předloženém znění." Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Mnohokrát děkuji za přednesení návrhu.

 

Zagongovala jsem, takže v tuto chvíli všichni víme, o čem budeme hlasovat, o předneseném návrhu.

Já si v tuto chvíli dovolím zahájit hlasování. Kdo je pro návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti návrhu? Kdo se zdržel hlasování?

V tuto chvíli konstatuji, že při hlasování číslo 101 bylo přihlášeno 168 poslanců, pro bylo 164, nikdo nebyl proti, 4 se zdrželi. Návrh usnesení byl schválen.

 

Poděkovala bych paní ministryni a paní zpravodajce a tím končím projednávání bodu číslo 5.

 

Dostáváme se k bodu

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP