Pátek 11. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

1.
Vládní návrh zákona o některých opatřeních v souvislosti
s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace
/sněmovní tisk 170/ - zkrácené jednání

Před projednáním vládního návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, sněmovní tisk 170, zkrácené jednání, bychom podle § 99 odst. 5 měli posoudit, zda jsou podmínky pro projednání zmíněného návrhu zákona ve zkráceném jednání. Já k tomu otevírám rozpravu. Neeviduji žádného přihlášeného. Pokud se tedy nikdo nehlásí, tak rozpravu rovnou končím a přikročíme k hlasování.

 

Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna konstatuje, že nadále existují podmínky pro projednání vládního návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, sněmovní tisk 170, ve zkráceném jednání."

Zahajuji hlasování o předneseném návrhu usnesení a ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 4 bylo přihlášeno 137 poslanců a poslankyň, pro bylo 135, proti žádný. Návrh usnesení byl schválen.

 

Nyní tedy otevírám vládní návrh zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, sněmovní tisk 170. Předložený návrh uvede místopředseda vlády a ministr vnitra Vít Rakušan. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám za slovo, paní předsedkyně. Členky a členové vlády, kolegyně, kolegové poslanci, dovolte mi stručně okomentovat předkládaný návrh. Cílem všech těch návrhů, které dnes budeme prezentovat, je logicky se vyrovnat s důsledky hromadného přílivu uprchlíků z Ukrajiny, který do České republiky začal 24. 2., kdy vojska Ruské federace zahájila invazi na území Ukrajiny. Pro hromadný příliv uprchlíků byl v České republice přijat zákon o dočasné ochraně, nicméně postupy v něm stanovené rozhodně nebyly dimenzovány na takto masivní příliv válečných uprchlíků, který se aktuálně odehrává. Zákon o té dočasné ochraně, který jsme měli aktivovaný, předpokládá povinnou koncentraci uprchlíků v humanitárních střediscích provozovaných státem nebo provádění individuálních pohovorů s každým žadatelem a podobně. Za současné situace jistě všichni chápeme, že tyto postupy se jeví jako zcela neaplikovatelné. Proto jsme i přizpůsobili zcela transparentní, jasný vstupní režim pro příchozí z Ukrajiny skrze Národní asistenční centrum pomoci Ukrajině, které má svá regionální pracoviště, nazývaná KACPU, krajská asistenční centra pomoci Ukrajině.

My tedy navrhujeme speciální zákon k zákonu o dočasné ochraně, jehož cílem je především zjednodušit proces získávání pobytového oprávnění v České republice, neboť na udělení pobytového oprávnění jsou navázána další práva, která umožní adaptaci osob přicházejících z Ukrajiny na život v České republice. V praxi by pobytové oprávnění uprchlíkům mělo být přiznáváno obratem, a to formou víza s dobou platnosti na jeden rok. Chci znovu zdůraznit, nejedná se o žádný nový typ pobytového víza pro kohokoliv. Jedná se o speciální instrument platný na jeden rok. Ten instrument se jmenuje dočasná ochrana a ten zákon také bude platný pouze tím způsobem, abychom dostáli té roční lhůtě. Je to ochranný režim pro ty, kdo přicházejí z Ukrajiny k nám.

Pokud se podíváme na tu současnou populaci, která už se v České republice blíží někam ke 200 tisícům, tak z 80 % dospělé populace se jedná o ženy a z celkové populace sem příchozích se v nějakých 55 až 60 % jedná o děti. To je skladba těch příchozích. Jsou to manželky a děti vojáků, kteří chrání svoji vlast. A ti si určitě naši ochranu definovanou instrumentem dočasné ochrany, tak se i jmenuje, ta dočasnost je tady jasně vyjádřena a je tady předpoklad návratu do své vlasti, tak je potřeba jim takovou ochranu poskytnout.

Návrh je koncipován tak, že dočasná ochrana bude udělována státním příslušníkům Ukrajiny a bude udělována také státním příslušníkům, kteří měli na území Ukrajiny povolen trvalý pobyt a nemohou se vrátit do země původu. Vím, že se tady povede velká debata, kdo jsou ti lidé z těch třetích zemí. Tak zatím v těch 110 tisících registrovaných jsme měli stovku, jednu stovku lidí, které nazýváme jako občany třetích zemí, tedy nikoli občany Ukrajiny. Kdo to byl? Byly to většinou ženy, které měly občanství některé postsovětské republiky, ale jejich manžel je Ukrajinec, dítě má ukrajinské občanství a (on) bojuje teď v ukrajinské armádě.

Co se týká obyvatel třetích zemí, tak jak si je občas v naší trochu zkreslené debatě představujeme, tak tady chci upozornit, že i ta směrnice přijatá na evropské úrovni umožňuje jednotlivým státům Evropské unie návratovou politiku do země původu. To znamená, že Česká republika už aktivovala návratovou politiku, a kdyby se tady objevili někteří občané těch zemí, byť s trvalým pobytem na Ukrajině, ne dočasným, ale trvalým pobytem na Ukrajině, tak prvním krokem České republiky je návratová politika do země původu. Ale znovu říkám, s takovými případy se zatím nesetkáváme. Jednalo se většinou tedy o ženy, které neměly státní občanství Ukrajiny a přišly sem k nám. Chci zdůraznit, že tato úprava koresponduje s prováděcím rozhodnutím Evropské unie, a chci také zdůraznit, že Česká republika, Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko trvaly v rámci debaty na evropské úrovni na tom, aby ta návratová politika byla za prvé prvním krokem, za druhé aby se jednalo o občany třetích zemí s trvalým, nikoliv dočasným pobytem na území Ukrajiny.

Dotčeným cizincům jsou navrhovaným zákonem, tím teď myslím všechny ty Ukrajince, co k nám přijdou, přiznána nejen práva, ale jsou jim ukládány i povinnosti. A jedna z těch povinností je důležitá pro bezpečnost České republiky. Tito cizinci musí z principu tohoto zákona hlásit místo svého pobytu na území České republiky, tak abychom měli představu, kde se tyto osoby nacházejí, pohybují, koncentrují a abychom byli schopni reagovat i na poptávku samospráv při zvládání většího počtu osob na jejich území.

Předloha rovněž na základě návrhu Ministerstva zdravotnictví upravuje rozsah zdravotního pojištění dotčených osob.

Účinnost tohoto návrhu zákona se navrhuje dnem jeho vyhlášení. Návrh také počítá, jak jsem již zmínil, s omezenou časovou platností, která je proto stanovena do konce března roku 2023. Jak jsem řekl, roční účinnost tohoto zákona.

Dočasná ochrana koncipovaná tímto způsobem má pro nás i jednu výhodu. Pokud je udělena v České republice, platí i v jiné zemi Evropské unie. Pokud my tedy budeme řešit situaci, která brzy nastane, že v této chvíli ten počet uprchlíků začíná být hraniční pro to, abychom to zvládali ubytovacími kapacitami nehumanitárního typu, to znamená s nějakým komfortem, ne v městečkách vystavěných z nějakých buněk nebo stanů a podobně, tak ti lidé samozřejmě, pokud se rozhodnou opustit Českou republiku, jít například do Německa, a takových v posledních dnech je relativně velké množství, tak to oprávnění v té chvíli tady u nás vydané na našem registračním centru bude pro ně platit i při pobytu v jiné zemi Evropské unie.

Posledních pár údajů k tomu zákonu a potom samozřejmě jsem připraven odpovídat v případné diskusi. V této chvíli to umožňuje například i Policii České republiky, aby prováděla ty registrace a udělovala dočasnou ochranu, což je pro nás důležité. Aby to nedělali pouze úředníci odboru azylové a migrační politiky. My jsme je vytížili zcela, věnují se pouze téhle agendě. A musíme si uvědomit, že na území České republiky pobývají zcela legálně i jiní cizinci, jsou tady třeba za prací nebo britským občanům teď ve velkém počtu končí oprávnění pobývat v zemích Evropské unie. Prostě musíme vyřizovat i jinou agendu. Proto je dobře, že nejenom úředníci, ale i policisté mohou udělovat ten institut dočasné ochrany.

Myslím si, že z těch základních informací jsem to nejdůležitější zmínil. Pokud budou konkrétní dotazy, tak já i pan ministr zdravotnictví jsme případně připraveni vaše otázky zodpovědět. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já také děkuji a prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů. Nyní tedy požádám zpravodaje výboru pro bezpečnost, jemuž byl vládní návrh zákon přikázán rozhodnutím předsedkyně, aby jej projednal a přijal usnesení, které vám bylo doručeno jako sněmovní tisk 170/1. Nyní prosím, aby se slova ujal zpravodaj výboru pro bezpečnost, pan poslanec Pavel Žáček, a informoval nás o projednání tohoto návrhu ve výboru a případné pozměňovací návrhy odůvodnil. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Dobrý den. Já vás rád informuji, že na včerejším mimořádném jednání výboru pro bezpečnost jsme projednali tento návrh tak, jak bylo stanoveno, a přijali jsme následující usnesení k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, sněmovní tisk číslo 170.

"Výbor pro bezpečnost po úvodním vystoupení náměstka ministra vnitra pro řízení sekce legislativy, státní správy a územní samosprávy Mgr. Petra Vokáče, vedoucí oddělení azylové legislativy JUDr. Nataši Kovář Chmelíčkové, vedoucí oddělení vnější legislativy Mgr. Kláry Štěpánkové, po zpravodajské zprávě předsedy a zpravodaje výboru PhDr. Pavla Žáčka, PhD., a po obecné a podrobné rozpravě:

I. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se konala obecná rozprava o návrhu zákona;

II. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby se vedla podrobná rozprava ke všem částem návrhu zákona;

III. navrhuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby své jednání k tomuto návrhu zákona ukončila nejpozději do 22.00 hodin dne 11. března 2022;

IV. doporučuje Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky, aby s vládním návrhem zákona, sněmovní tisk číslo 170, vyslovila souhlas;

V. zmocňuje zpravodaje výboru, aby se stanoviskem výboru seznámil schůzi Poslanecké sněmovny;

VI. dále zmocňuje zpravodaje výboru, aby ve spolupráci s legislativním odborem Kanceláře Poslanecké sněmovny provedl příslušné legislativně technické úpravy."

K tomu bych doplnil, že jsme maximálně využili tu přestávku mezi včerejším jednáním na oběd. Největší část diskuze zabraly § 3 a § 5, ve kterých se definuje, na koho se vlastně tato mimořádná dočasná opatření dají aplikovat, koho se ta dočasná ochrana bude týkat dle prováděcího rozhodnutí Rady EU 2022/82 ze dne 4. března 2022. Okrajově jsme též probírali problematiku navazujících sociálních či zdravotních aspektů. Bavili jsme se i o délce těchto mimořádných opatření. Nicméně žádné pozměňovací návrhy na našem výboru nepadly. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji, pane zpravodaji. Prosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů. Přivolám kolegy a kolegyně z předsálí, protože nyní budeme rozhodovat hlasováním, zda povedeme obecnou rozpravu. Než se kolegyně a kolegové z předsálí dostaví, tak přečtu omluvy, které zatím dorazily. Paní ministryně obrany Jana Černochová je omluvena od 12 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů. Paní poslankyně Romana Fischerová mezi 12. a 14. hodinou, respektive do konce jednacího dne, se omlouvá z důvodů pracovních. Pan poslanec Robert Králíček se omlouvá z celého dne z rodinných důvodů.

Eviduji žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili svými kartami. Ještě jednou přivolám kolegyně a kolegy.

 

Až se váš počet ustálí, tak budeme hlasovat - pro nově příchozí připomínám - o tom, zda povedeme k tomuto tisku obecnou rozpravu. Vzhledem k tomu, že počet se již ustálil, tak zahájím hlasování.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 5 bylo přihlášeno 129 poslankyň a poslanců a všech 129 bylo pro. Povedeme tedy obecnou rozpravu.

 

Já tuto obecnou rozpravu otevírám. Mám zatím přihlášené tyto poslance s přednostním právem: paní místopředsedkyni Mračkovou Vildumetzovou, pana poslance Langa a pana poslance Maška následně. Prosím tedy s přednostním právem paní místopředsedkyně jako první.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní předsedkyně za slovo. Vážení členové vlády, vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych chtěla velmi poděkovat za to úvodní slovo pana ministra vnitra, který dnes předkládá tento sněmovní tisk a samozřejmě reaguje na tu situaci a na to, jak lidé musí prchat před válkou na Ukrajině.

Já jsem včera neměla možnost, pane ministře, být na bezpečnostním výboru a vím, že se tam vedla velká diskuse právě o tom, o čem jste tady hovořil, a to je, že jste na vládě, když jste schvalovali to dané usnesení, slovo "státním občanům Ukrajiny" nahradili slovem "cizincům". Teď v tuto chvíli i v našem klubu, a bude o tom hovořit pak ještě další řečníci, jak Jirka Mašek, tak Hubert Lang, my vnímáme, že se ten daný sněmovní tisk samozřejmě odkazuje nejenom na to rozhodnutí Rady ze 4. března roku 2022, ale odkazuje i na danou směrnici z roku 2001. My vnímáme a chtěli bychom vás požádat, zda by v názvu toho zákona a zároveň i ve všech těch úpravách, kde jsou ti cizinci uvedeni, aby tam bylo jasně dané, že se to dotýká občanů Ukrajiny a osob s trvalým pobytem na Ukrajině. Takže my určitě k tomu budeme dávat pozměňovací návrh. Rádi s vámi o tom tady ještě budeme hovořit a byli bychom rádi, abyste takový pozměňovací návrh podpořili, protože jsme prostě přesvědčeni o tom, že musíme toto nějakým způsobem pohlídat, aby se to opravdu dotýkalo občanů Ukrajiny a těch, kteří mají trvalý pobyt na Ukrajině.

Jinak určitě velmi pozitivně vnímáme - a určitě reagujete na ta centra, která v současné chvíli jsou ve všech krajích - prodloužení té lhůty ze tří na 30 dnů. Protože pokud sem lidé z Ukrajiny přijdou, tak si mohou třeba popřípadě do toho krajského asistenčního centra dojít vyřídit ubytování, mohou pak děti přemístit do toho ubytovacího zařízení a teprve pak si mohou jít vyřídit ty dané náležitosti. Určitě je velmi dobře, že to budou moci vyřizovat nejen pracovníci azylové a migrační politiky, protože je jasné, že ti na to nebyli v rámci Ministerstva vnitra vůbec připraveni svou kapacitou a rozsahem, ale tak jak jste řekl, že do toho budou moci být zapojeni i policisté.

Dále se tam pak ještě řeší zdravotní pojištění, kde je ta úprava, že to bude hrazeno ze systému zdravotního pojištění.

Všechny tyto věci velmi podporujeme. Jediné, s čím máme problém, a budeme na to dávat, avizuji to, pozměňovací návrh, je, že musíme mít jistotu v rámci toho slova, které se změnilo, které jste změnili na vládě svým usnesením, a to je, že slovo "státním občanům Ukrajiny" se nahradilo slovem "cizinec". A my chceme, aby bylo jasně řečeno, že cizinec rovná se občan Ukrajiny a osoba s trvalým pobytem na Ukrajině. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já také děkuji a nyní je přihlášen s přednostním právem pan ministr, aby odpověděl. Takže prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, vážená paní místopředsedkyně, za vstřícná slova, děkuji i za obecně vyjádřenou podporu tomu návrhu zákona. Určitě si toho vážím a myslím si, že je potřeba, abychom tady tu podporu dneska našli. Já jsem samozřejmě připraven k diskusi. Uvidím, jak ten váš pozměňovací návrh bude formulován, jak bude vypadat. Budu to konzultovat i s legislativci Ministerstva vnitra, kteří připravovali ten náš návrh pozorně i v souladu s usnesením, které vzniklo na té evropské úrovni. Chci jenom upozornit, že meritorně, věcně, se opravdu bavíme o tom samém. Bavíme se o tom, že dočasná ochrana je poskytovaná za prvé občanům Ukrajiny, kteří přicházejí na území České republiky, za druhé občanům třetích zemí s trvalým pobytem na Ukrajině, což už obsahuje i ten návrh zákona, se kterým přicházím já v této formulaci. Pokud máme pocit, že je potřeba precizovat formulačně, nebráním se tomu, pojďme se během dne na to společně podívat. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já také děkuji. A nyní tedy v rozpravě přihlášený pan poslanec Lang a připraví se pan poslanec Mašek. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Hubert Lang: Vážená paní předsedající, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, přihlásil jsem se do této obecné diskuse z toho důvodu, protože profesně skoro 30 let jsem pracoval ve službě cizinecké policie a v té oblasti migrace, troufnu si říct, mám poměrně dost zkušeností. Stejně tak jako tady hovoří občas kolegové starostové, že řídí své obce a odkazují se na některé věci, tak si troufnu říci, že v této oblasti mám co říci a i se vyjádřit k těmto věcem, které se tady staly.

Úplně na úvod bych chtěl říct jednu věc pro pana ministra Rakušana prostřednictvím paní předsedající. Nepostupoval bych asi v 90 % jinak, než jak postupuje současná vláda. Situace je zcela bezprecedentní, situace, kdy prostě někdo napadne suverénní stát, dějí se tam věci, které se dějí, nepatří do 21. století, nepatří do civilizované společnosti. A chtěl bych říci, abyste takto chápali naše případné výhrady, které zde budeme vznášet k návrhu tohoto zákona i za hnutí ANO jako celek. My jsme nikdy neřekli, že souhlasíme s agresí Ruské federace na území samostatného státu Ukrajina, nikdy toto nemůžeme samozřejmě jako civilizovaná země a naše politické hnutí podpořit. Takže to na úvod.

Již paní Mračková Vildumetzová zde říkala, že si nejsme úplně jisti tím návrhem. Já jsem člen bezpečnostního výboru. Včera jsme měli dvakrát zasedání bezpečnostního výboru, v dopoledních hodinách i za účasti pana ministra jsme měli zástupce bezpečnostní komunity, kteří nás v nějakém režimu, o tom nemůžu tady hovořit, informovali, jaká je situace, jak jsme připraveni, co můžeme očekávat, jaké jsou predikce toho vývoje. A potom jsme měli v polední přestávce vlastně opět bezpečnostní výbor, kde jsme se vyjadřovali přes pana zpravodaje k návrhu toho připravovaného zákona, kterému já říkám lex Ukrajina.

Co se týče informací, které jsem si k tomu zjišťoval - a tady se obracím pouze do veřejného tisku, protože jiné informace nemám - tak pan ministr vnitra Rakušan, prostřednictvím paní předsedající, se 3. 3. účastnil jednání na Radě ministrů vnitra, doufám, že to tak je v pořádku, kde byla dohoda o tom, že poprvé v historii bude spuštěn evropský systém dočasné ochrany. Cituji tady z materiálu, který mám k dispozici. Celá Evropská unie tím dává najevo, že společně ochrání Ukrajince utíkající před válkou. V této nelehké situaci považuji toto rozhodnutí za naprosto zásadní, cituji pana ministra z tohoto tisku. Přijaté rozhodnutí, které vstoupí v platnost v nejbližších dnech, aktivuje dočasnou ochranu na období jednoho roku s možností prodloužení. Ano, dočasná ochrana se stanoví v tomto návrhu zákona jen na dobu jednoho roku, potom kvalifikovanou většinou se může rozhodnout o půl roce, případně o prodloužení o jeden rok. Cituji dál: Pro Českou republiku se moc nemění. Obdobný rozsah ochrany a pomoci se Ukrajincům prchajícím před válkou dostává i dnes. Zásadní je hlavně rychlá a efektivní pomoc. V úvodu toho článku se ještě hovoří: Ministři vnitra zemí EU rozhodli o spuštění evropského systému dočasné ochrany, opět Ukrajinci, kteří do EU prchají před ruskou agresí, dostanou ve všech státech Unie stejnou formu ochrany. Tady s tím není žádný rozpor.

Ale proto vlastně chceme navrhnout změnu, protože se hovoří o Ukrajincích, a včera na bezpečnostním výboru jsme se ptali zástupců Ministerstva vnitra, náměstka ministra vnitra a těch dalších dotčených osob, které tady už byly jmenovány, proč došlo k té změně, proč v původním návrhu usnesení vlády, který tady mám před sebou, a nevymýšlím si nic, je napsáno slovo "státním příslušníkům Ukrajiny", a v lex Ukrajina se nám objevuje slovíčko již ne Ukrajina, ale v § 1 odst. 1 písm. a) podmínky udělování dočasné ochrany cizincům. Cizincům. V dalších paragrafech, které bychom potom také chtěli změnit, a budeme načítat tu změnu, v § 3 se hovoří: Ministerstvo vnitra nebo Policie České republiky dále udělují dočasnou ochranu cizincům, kteří doloží... Potom v odst. 2 § 2 je bod a), kde už se hovoří o osobách s trvalým pobytem na území Ukrajiny.

To, že jsem tady citoval to setkání, kde byl přítomen pan ministr a říkal, že vlastně Evropská unie nebo Evropská komise poprvé se pokusí spustit tento institut dočasné ochrany, ano, je to mimořádná situace, se kterou se nesetkáváme, je to takový asi největší běh od 90. let, kdy byl rozpad Jugoslávie a měli jsme podobnou situaci tady, já si to velice dobře pamatuji, vlastně to byla úplná tragédie, když se rozpadla Jugoslávie. Přes naše území také chodili běženci a byla s tím spojena celá řada problémů. Neměli jsme legislativu, nebyli jsme tam, kde jsme dneska, byli jsme podstatně chudší země, prostě neměli jsme s tím vůbec žádné zkušenosti, bylo to těsně po té sametové revoluci, takže dneska jsme v úplně jiné situaci.

Ale jedná se mi o to, jestli lex Ukrajina, a v tom mám určité pochybnosti, neznamená prolomení redislokace cizinců, běženců, migrantů, jestli to není jenom něco, co můžeme potom použít. Můžeme potom udělat novelu, můžeme udělat nějakou změnu, změníme nějaký paragraf, změníme nějaké písmenko, a ejhle, to, čemu jsme se bránili, nějakému nekontrolovatelnému přerozdělování migrantů a podobně, aby se nám to nevymstilo. Je to takový můj pohled na tu směrnici. Ta směrnice je poměrně stará, je to směrnice 2001/55, směrnice Rady ze dne 20. července 2001 o minimálních formách poskytování dočasné ochrany v případě hromadného příjmu vysídlených osob a opatřeních k zajištění rovnováhy mezi členskými státy při vynakládání úsilí v souvislosti s přijetím těchto osob a s následky z toho plynoucími. Složitý název.

Když se dívám na lex Ukrajina, tak v podstatě kromě těch základních prvních odstavců tam spoustu věcí z této směrnice najdeme. Ale tato směrnice, prosím vás, byla vytvářena na základě právě ukončené války v Jugoslávii a těch prvních migračních tlaků do Evropy. Nikdy, až do současné doby, nikdy se nedokázaly členské státy dohodnout na tom, aby vlastně tuto směrnici aplikovaly, a tady se všude hovoří o cizincích.

Další věc. Tím bych tedy ukončil jaksi svůj exkurz do lex Ukrajina a chtěl bych se věnovat ještě obecnějším věcem spojeným s touto migrací. Proč, ptám se pana ministra vnitra prostřednictvím paní předsedající, proč jedeme za dočasnou ochranu, když máme stávající legislativu, která je platná, máme cizinecký zákon, máme azylový zákon a existuje institut, který se jmenuje vízum za účelem strpění? Já vám řeknu proč. Protože nestíháme vlastně tento institut realizovat. V podstatě já to chápu na jednu stranu, protože je to obrovské množství lidí, které přichází, proto jsme přistoupili vlastně k něčemu, co umožňuje ta evropská směrnice a co se jmenuje vízum dočasné ochrany. Ale vízum za účelem strpění - jsou tři obecné důvody, kdy je vydáváno. Obecná ochrana cizince nebo existence objektivní překážky nezávislé na jeho vůli anebo případně podání stížnosti na jeho předchozí rozhodnutí. V normální situaci tato víza vydává odbor azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra. Máme nějaký počet úředníků, kteří samozřejmě, jak říkal správně pan ministr, nemají na starosti jenom tyto Ukrajince z této situace, ale celou řadu dalších cizinců, kteří tady pobývají. Všemu rozumím, prostě těch lidí tam není dostatek. A je to i ukázka toho, že vlastně těch lidí tam máme málo. Takže se nám tady ukázaly v plné nahotě některé věci, které v minulé době byly jaksi pozapomenuty, nebo nebyl na ně kladen takový důraz.

Tady bych si chtěl přihřát trošičku polívčičku. Mívali jsme ve složkách našich bezpečnostních orgánů službu cizinecké a pohraniční policie, potom regulovanou na službu cizinecké policie, bylo tam 6 500 až 7 000 vyškolených, vycvičených profesionálních policistů, kteří byli přesně školeni, cvičeni na tuto situaci. To, že k té situaci dlouhodobě nedocházelo, potom došlo k redukci, dneska ta služba je ve své podstatě pobita, ta služba funguje na vnější schengenské hranici a pěti mezinárodních letištích, kde ty policisty máme vyškoleny, vycvičeny, máme je na odborech cizinecké policie v rámci 14 správ krajů, ale začleněny do struktury jednotlivých krajských ředitelství, a logicky prostě už tam není ta úzká specializace, kterou bychom v této době velice silně potřebovali.

Na bezpečnostním výboru jsme se dozvěděli, že určitý kontingent těchto policistů byl vyslán na ukrajinsko-slovenskou hranici, logicky, na pomoc, ale bylo tam řečeno, k čemu jsou ti policisté používáni, když tam budu na té hraniční kontrole, budu ten kmenový slovenský policista, cizinecký policista na vnější schengenské hranici, tak určitě toho policistu použiji, použiji ho jako kolegu, ale oni jsou většinou používáni třeba jako eskorty do nějakých prvních záchytů na území Slovenska a podobně. Tady se ptám zároveň, jestli není drahý specialista cizinecké policie, opravdu odborník, aby byl na ukrajinsko-slovenské hranici, když bychom ho možná více potřebovali na registračních místech cizinců ve vnitrozemí.

Prosím vás, tady slyšíme - pan ministr vnitra Rakušan, prostřednictvím paní předsedající, je výborný rétor. Málokdo umí tak dobře mluvit, krásně pokládat argumenty a podobně, ale všechno není úplně tak růžové, jak to vypadá. Já chápu, že situace je těžká, že prostě je tady obrovský příliv migrantů, Ukrajinců, lidí běžících, zachraňujících si život - opět se vracím k tomu, že plně souhlasíme s tím, že těm lidem je třeba pomoct a podobně, ale abychom si s vaničkou nevylili i dítě. Není to tak úplně pravda, že všechno funguje, že všechna registrační místa nám pravidelně běhají, že všude je všechno v pořádku. Samozřejmě se to dodělává za nějakého chodu a podobně.

Je tady celá řada otázek. Osoby přicházející z Ukrajiny nějakým způsobem ztotožňujeme, oni můžou mít rodný list, můžou mít nějaký svůj biometrický doklad, to je ideální stav, ale ne každý ho má na té Ukrajině, je to zkorumpovaná země, kde prostě ta korupce běží i na těchto úřadech, nedostane se každý k tomu pasu, notabene teď v oblasti bojů, mají nějaké jiné doklady. Mimo jiné, prosím vás, v oblasti cizinecké policie jeden z největších problémů jsme měli za normální situace s Ukrajinci, ta kategorie osob, které se tady dopouštěly padělání, pozměňování, prostě různých forem trestné činnosti, ať už té méně závažné, jako byla nelegální práce, nebo i té závažné, spojené třeba s organizovaným zločinem. Takže nebuďme zase v té situaci, která teď nastala taková, že prostě každý Ukrajinec - je úplně všechno v pořádku. Budou sem přicházet kriminálně závadové osoby, budou sem přicházet různé další problémové věci.

Takže když se vrátím k těm registračním místům, každý policista, který má ruce, nohy, každý občanský zaměstnanec u OAMP, každý zaměstnanec občanský, i úředníci z Ministerstva vnitra, z různých krajských ředitelství dneska jsou na těch registračních místech, hromadně se registruje. Osoby, které přicházejí úplně bez dokladů, ano, dělá se aspoň AFIS, což jsou otisky prstů a další věci. Máme osoby, které byly v evidenci nežádoucích osob, tyto osoby jsou vlastně nevyhostitelné v podstatě do oblasti bojů dneska, takže když ty osoby budou přicházet, tak je tady budeme mít také na území. Takže nejdříve jsme tady toho člověka měli jako v evidenci nežádoucích osob, něčeho se dopustil, musel odjet, a najednou ho tady máme zpátky a bude čerpat všechny ty náležitosti.

Takže není to úplně jednoduché a nepřeju to opravdu současné vládě ani panu ministrovi na začátku jeho funkčního období, že ho postihlo to, co ho postihlo, a kdybychom byli my dneska u vlády, tak bychom asi řešili podobné problémy, jako máte vy. Ale cítím tady i pro naše voliče, abychom upozornili na to, že opravdu to není úplně černobílé.

Ptám se tedy, proč nejsme schopni realizovat stávající legislativu, kterou už máme přijatou? Proč přijímáme takové urychleně, v zkráceném řízení, lex Ukrajina, která bude strašně drahá? Budou vystupovat další kolegové z oblasti zdravotnictví a podobně. Ono v podstatě tím jaksi skoro ty Ukrajince jsme zrovnoprávnili s právy občanů Evropy, schengenského prostoru. Ano, pan ministr říká, že to je na rok. Víme, jestli to bude na rok? Možná to bude na dva roky. Já netvrdím, že demograficky se nám nehodí - v uvozovkách - že přicházejí ženy, děti, že tady zůstanou, budou tady pracovat, budou se tady integrovat, je to pořád lepší než osoby třeba z Blízkého východu, které k nám mají podstatně dál, 300 000 Ukrajinců už tady je, proč ne? Ale prostě bude to drahé. Bude to drahé a nevím, jestli lex Ukrajina není opravdu trojským koněm nějaké redislokační přípravy na integraci dalších cizinců, dalších třetizemců. A proč mám tu obavu? Mám tu obavu proto, že v tom původním nařízení vlády bylo napsáno to slovo cizinec, nebo slovo Ukrajinec a osoby s trvalým pobytem na území Ukrajiny, a náhle se nám z toho stal ten cizinec. A opravdu, pane ministře, prostřednictvím paní předsedající, nám to včera váš náměstek nebyl schopen vysvětlit. Já chápu, že nám to nemůže říct, protože by asi skončil ve funkci brzy. Ale je to prostě takové zvláštní a musíme být trošičku obezřetní.

Z mé strany je to všechno. Děkuji za pozornost. Chtěl bych znovu zopakovat, že se zákonem jako takovým hnutí ANO 2011 nemá problém, ve finále podpoříme všechny kroky vedoucí k tomu, abychom pomohli občanům Ukrajiny, ženám, dětem, lidem utíkajícím z oblasti bojů. Ale řekneme si k tomu své a pokusíme se načíst pozměňující návrhy, tak jak již tady zaznělo. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já ještě zastavím pana ministra, který se přihlásil s přednostním právem, protože vystoupení pana poslance vyvolalo i faktické poznámky. Nicméně nechtěla jsem vás, pane poslanče, přerušovat v průběhu vaší řeči. Jenom - on mě teď pan poslanec neposlouchá, předřečník pan Lang, ale jenom pro upřesnění, ministry nemusíte oslovovat prostřednictvím předsedajícího, jenom abyste si to ulehčil do budoucna. Pan poslanec Kašník s první faktickou poznámkou, další má pan poslanec Haas. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Kašník: Vážená paní předsedkyně, ministři, kolegyně, kolegové, jsem trošku překvapen, že jsme včera úplně stejné téma probírali velmi široce na bezpečnostním výboru. Myslel jsem, že to bylo vysvětleno. Na odpoledním bezpečnostním výboru náměstek ministra vnitra a legislativci vnitra dostatečně vysvětlili a odpověděli na otázky. Nicméně bych reagoval na předřečníka, na celou tu situaci, zcela zásadním způsobem.

Naprosto odmítám, abychom jakýmkoliv způsobem slučovali a porovnávali migrační krizi, která tady byla v roce 2015, s tou, která je tady dneska. Už struktura těch uprchlíků je úplně jiná. A já apeluji na celou Sněmovnu, abychom si v prvé řadě uvědomili, že sem prchají ženy, děti, senioři, kterým za zády bouchají bomby, rakety a střílí po nich kalašnikovy. To, že se může stát, že nám sem v tom obrovském množství, které naše úřady až neuvěřitelným způsobem zvládají, pronikne nějaká nežádoucí osoba, kriminálně závadová osoba - přátelé, přece nikdo nevěříte tomu, že se tomu dá úplně zabránit. Ale když se kácí les, létají třísky. A ta situace je tak zásadně výjimečná, že je potřeba na ni i výjimečným způsobem reagovat. A já z tohoto místa prohlašuji, že mám takovou důvěru v naše špičkové tajné služby, bezpečnostní sbory, že si myslím, že s těmi jednotlivci se vypořádají velice rychle a že ty záchyty udělají. Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já vám taktéž děkuji. Je tady smršť faktických poznámek. Nyní pan poslanec Haas. Prosím.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji za udělení slova, paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, vážení členové vlády, já se pokusím konstruktivně nabídnout jisté legislativní přesné vysvětlení k předřečníkům z hnutí ANO, jestli je opravdu nutné bát se toho pojmu cizinec. Mě to taky vystrašilo, takže jsem také komunikoval s vnitrem. A pokusím se dát to legislativní vysvětlení, že ta obava není namístě.

Pojem cizinec, to je první vysvětlení, je v tom zákonu použit, protože ten zákon je speciální, řeknu, k celé české cizinecké legislativě, k azylovému zákonu, k zákonu o pobytu cizinců a ten pojem cizinec je tam prostě zvolen z důvodu jednotnosti českého právního řádu.

Nicméně osobní působnost lex Ukrajina je vymezena zcela přesně v § 3 dnešního návrhu, který projednáváme. Paragraf 3 odst. 1 vymezuje, že se vztahuje pouze na cizince, na které povinně dopadá ono únorové rozhodnutí Rady Evropské unie. Takže ne na jakéhokoliv cizince, ale na cizince, na kterého dopadá rozhodnutí Rady. A pokud se podíváte do únorového rozhodnutí Rady, do jeho článku 2, tak článek 2 rozhodnutí Rady se vztahuje na tři typy osob: na státní příslušníky Ukrajiny - první kategorie, druhá kategorie - cizince, kterým byla na území Ukrajiny poskytnuta ochrana typu trvalého pobytu, typu azylu a tak dále, a jejich státní příslušníky. A k tomu už jenom věcně mohu doplnit pana ministra, že asi těžko odmítneme v naší zemi ochranu třeba manželům nebo manželkám osob prchajících z válečného konfliktu. Čili si to stačí opravdu přečíst.

K té obavě, a já jsem ji měl taky, takže tady opravdu ty obavy sdílím, vysvětlil jsem si je s vnitráky. Takže pojem cizinec, stačí si přečíst § 3 odst. 1 a 2 lex Ukrajina, ale je nutné k tomu číst článek 2 únorového rozhodnutí Rady EU. Jenom nabízím, jestli je opravdu nutné se toho pojmu bát. Děkuju mnohokrát. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Taktéž děkuji za dodržení času. Další faktickou má pan poslanec Zuna a následuje pan poslanec Lang. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Michal Zuna: Děkuji, paní předsedkyně, za slovo. Já jsem chtěl reagovat na pana kolegu Langa, nicméně pan poslanec, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, už to zodpověděl. Je to opravdu tak, jak to zaznělo. To slovo cizinec, které je uvedeno v § 1, je součástí nějakého vymezení rámce zákona v části obecného rámce. A to, koho se potom bude týkat samotná dočasná ochrana, je vymezeno v § 3. Mě velmi mrzí, že toto jedno slovo způsobuje a je nějakou součástí i dezinformační kampaně, která už se objevuje i na sociálních sítích, když fakta a skutečnost jsou někde jinde. A je to právě v § 3.

Také chci ještě zareagovat na to, že pan poslanec Lang, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, tady uvedl, že Policie České republiky, respektive její příslušníci, působí na hranicích jako jacísi taxikáři, že tam dělají nějakou eskortu do vnitřního prostoru zemí, kde působí, ať už je to Slovensko, Rumunsko, Severní Makedonie. To není pravda. Ta informace je naprosto jasná. Oni tam odvádějí velmi důležitou práci, která je spojena s hraniční kontrolou, s registrací těch osob. A jestli tam dochází k nějakým eskortám, tak je to jejich nějaká doplňková činnost. Takže se chci zastat příslušníků Policie České republiky, kteří tam na hranicích odvádějí skvělou práci. Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. S další faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Lang a připraví se paní poslankyně Válková. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju za slovo, paní předsedající. Já bych chtěl říct, abychom se pochopili, já si vážím obou předřečníků, mých kolegů z bezpečnostního výboru, myslím si, že mezi námi není žádný rozpor. Já jsem jenom chtěl svým vystoupením říci, že nezpochybňuji pravděpodobně výklad, který tady zazněl. Pakliže tomu tak bude, je to jedině dobře. Jedná se o to, že jsme neměli dostatečný čas, tyto věci dostatečně neodezněly ve veřejném prostoru, neměli jsme možnost o tom řádně diskutovat. A to je ono. Je to zákon, který je docela zásadní, bude tady na dlouhou dobu ovlivňovat život ve všech našich městech a obcích, protože sem přijde obrovské množství lidí. Může to být až 450 000 cizinců, kteří tady s námi budou žít, tak v tom duchu jsem se ptal. Ale v případě, že tedy budu takto ujištěn, zaznívá to tady, a bude to legislativně v pořádku, tak potom s tím souzním. Ale chtěl jsem, abychom si to tady řekli, protože tady o tom můžeme obecně diskutovat, ale asi to bude napříč politickým spektrem, že nemáme problém s tím, tento zákon schválit a samozřejmě, znovu opakuji, těmto lidem pomoci. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Další faktická přihlášená je paní poslankyně Válková. Připraví se následně s faktickou paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Já jsem ráda, že to tady zaznělo od předřečníka, který se snažil na ten problém upozornit. Stejně jako pan kolega Haas, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně, i já jsem si to ověřovala a pak jsem takovým tím analytickým způsobem došla k tomu, že je to naštěstí v pořádku. No, pan ministr má jednu z nejlepších legislativ, jistě zaslouženě, takže se může spolehnout na rozdíl od nás, kteří si to musíme pečlivě vyhledat.

Ale co tady zásadně chci říct, a teď tedy jako bývalá zmocněnkyně, protože ještě pořád jsem se od toho úplně neoprostila, absolutně odmítám projevy, že musíme kategorizovat mezi uprchlíkem a uprchlíkem. Víte, s čím se setkávají třeba někteří, který prchají a mají jenom tmavou barvu pleti na ukrajinsko-polských nebo ukrajinsko-slovenských hranicích? A to, co zaznělo od pana poslance Kašníka, je naprosto diskriminační výrok, který já odmítám. A předpokládám, že kdybyste už měli zmocněnce, v závorce konečně, tak by teď vystoupil a řekl by: takhle nesmíme kategorizovat nikoho. Uprchlík je uprchlík, a pokud dostane status uprchlíka, tak by měla být jedno jeho kategorie nebo struktura a tak dále.

Vím, že mám jenom faktickou poznámku, ale tohle musím říct: takhle prosím tedy zásadně ne! Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní je přihlášena s faktickou poznámku paní místopředsedkyně a připraví se pan poslanec Hayato Okamura. Prosím, paní místopředsedkyně.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já určitě děkuji bývalé zmocněnkyni pro lidská práva za uvedení mých předřečníků. Já bych pouze chtěla uvést, poděkovat panu ministrovi vnitra, který řekl, že nemá problém s tím, abychom diskutovali. A já si myslím, že nám všem jde o jedno: aby to bylo jasné. Aby to bylo jasné. Ale dneska, když se opravdu do toho § 1 podíváte, tak to neodkazuje pouze na rozhodnutí Rady, ale i na tu danou směrnici. A když se podíváte do § 3, tak je tady napsáno: která se povinně vztahuje na rozhodnutí Rady. A v tom § 1 máte, že ta směrnice zároveň s tím rozhodnutím Rady už je jenom rozhodnutí Rady. To znamená, že oba ty právní předpisy se dostávají v uvozovkách do jednoho, na který se pak odkazuje v tom § 3. A já si myslím, že když předložíme pozměňovací návrh, v kterém bude uvedeno to, co je v tom rozhodnutí Rady, že to bude přesně specifikované, kdo je ten cizinec, tak si myslím, že na tom musíme najít jenom shodu. Děkuju.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Další přihlášený s faktickou je pan poslanec Hayato Okamura, což je poslední faktická nyní, a dále budou přihlášená přednostní práva. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, chci jenom připomenout, že za těmi všem paragrafy jsou reálné lidské příběhy. Obrátila se na mě zástupkyně běloruské komunity při Radě vlády pro národnostní menšiny, že třeba jsou takové případy, že jeden z manželů je ukrajinský občan, druhý z manželů má běloruské, ruské, jiné občanství, může to tak být v širším příbuzenstvu, můžou to být třeba i přátelé, kteří se v tu chvíli, kdy nečekaně přišla ta hrozná válka, zrovna nacházeli na Ukrajině, a jak řekla paní profesorka Válková, prostřednictvím paní předsedající, tak skutečně nemůžeme rozlišovat mezi uprchlicí a jinou uprchlicí, uprchlíkem a jiným uprchlíkem. Oni jsou v nesmírně těžké situaci, v ohrožení života. Manželé těch ukrajinských žen teď nasazují život, mohou být těžce zraněni, mohou zahynout, mohou zanechat po sobě polosirotky. Takže abychom to viděli, abychom vnímali ty lidské příběhy. A samozřejmě lidé s trvalým pobytem na Ukrajině, ale ve skutečnosti je to tak, protože ta válka přišla tak náhle, že někteří ani z těch manželů třeba to nečekali a nemají ani ten trvalý pobyt z Ukrajiny, a nemůžeme je v této stresující a nesmírně těžké situaci deportovat, ano? Takže jenom připomínám tuhle lidskou dimenzi, abychom na ni nezapomněli.

Děkuji vám za pozornost a děkuji panu ministrovi za jeho postup.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pane ministře, ještě jedna faktická, přihlášený pan poslanec Haas s faktickou poznámkou.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát. Prosím vás, já vystupuji opravdu jenom kvůli tomu, abych se snažil zamezit tady poslanecké lidotvorbě, ale v dobrém slova smyslu, takže opravdu vás ubezpečuji, že i § 1 lex Ukrajina odkazuje pouze a jen na únorové rozhodnutí Rady. Slovo směrnice tam je z jednoho prostého důvodu, protože celé rozhodnutí Rady, jeho formální název zní prováděcí rozhodnutí Rady EU číslo a tak dále, kterým se stanoví, že nastal případ hromadného přílivu vysídlených osob z Ukrajiny ve smyslu článku 5 směrnice a tak dále. Čili to není odkaz na směrnici a na rozhodnutí Rady, je to opravdu odkaz jenom na rozhodnutí Rady.

Takže já teď opravdu konstruktivně k předřečníkům hnutí ANO, vážím si toho, prostřednictvím paní předsedkyně, že na mě kývá i paní profesorka Válková, paní kolegyně Válková, že to opravdu si myslím, že je legislativně naprosto v pořádku a nemusíme se bát, že by se za pojmem cizinec v lex Ukrajina schovávala jakákoliv jiná osoba, než jaká je vymezena v článku 2 rozhodnutí Rady EU z února letošního roku. Chci vás v tomto smyslu opravdu uklidnit. Tak tolik snad naposled za mě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr Rakušan.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Já vám děkuji za slovo, paní předsedkyně, a děkuji i kolegům, že se přihlásili do těch faktických připomínek, protože moje vystoupení po vystoupení pana kolegy Langa by bylo asi zbytečně emotivní a já jsem se stačil mezitím trochu nadechnout, vydechnout a pokusím se v té věci být skutečně jenom věcný.

No, narážka pana kolegy Langa na to, jestli náhodou není podezřelé, že Evropská unie ještě nikdy do této doby neaktivovala institut dočasné ochrany... Není to podezřelé, protože od poválečných odsunů jsme neměli takový pohyb obyvatel na území Evropy, jako máme teď, nyní. Jsme v migrační vlně zcela bezprecedentních rozměrů, a Evropská unie tím pádem zcela logicky přichází s instrumentem, který doposavad neaktivovala, aby Evropská unie jako celek byla schopna reagovat na takovouto krizi a její rozměr. Já jsem naopak rád, že Evropská unie, často osočovaná z neakceschopnosti, byla schopna přijít s instrumentem, který bude platit na celém území Evropské unie, a vytyčuje ty záležitosti jasně. Právní záležitosti už opakovat snad nemusím. Paragraf 1 nevymezuje žádný osobní rozsah, maximálně by se dalo explicitně v § 1 odkázat na § 3. Ale proč bychom to dělali, když § 3 potom mluví jasně a vymezuje jednoznačně, komu je ta dočasná ochrana přiznána a jakým způsobem, a jednoznačně mluví samozřejmě o Ukrajincích, občanech Ukrajiny a lidech s trvalým pobytem na Ukrajině? Tedy myslím si, že tady budeme se dopouštět právní kreativity tady na plénu. Když jsem býval starostou, tak když chtěl někdo měnit usnesení na radě, tak jsem ten materiál odložil, protože z toho nikdy nic dobrého nevzejde. Po zorientování se v tomto je to definováno zcela jasně, myslím si, že i hnutí ANO a ostatní mají mezi sebou možná nejlepší právníky, co ve Sněmovně máme, a myslím si, že jste schopni tou interní diskusí dospět k tomu, že ten předkládaný návrh je opravdu zcela v pořádku a jasně vymezující.

Potom pan kolega říkal o tom, že jsem rétor a podobné věci a že všechno není růžové. Není, všechno není růžové. Není a nebude, budou fronty, budou nepříjemnosti, budou tlačenice, budou problémy, ukáže se, že jsou tady kriminálníci, kteří zneužívají lidské bídy, bude tady kšeftování s vízy, může se objevit kuplířství, může se objevit nejrůznější řada negativních jevů. Za to může Putin!

My jsme totiž v situaci, která je bezprecedentní. Sem přicházejí davy žen a dětí, žen a dětí a starých lidí, a my se tady budeme bavit o tom, jestli se sem nedostane někdo, koho bychom tady za normálních okolností nechtěli mít? No jo a co s tím? A co s tím uděláme? Asi to tak bude, ale na Ukrajině je válka a my toho člověka pošleme zpátky na tu Ukrajinu? S jakým právním titulem? On prostě tu ochranu od nás dostane a budeme si na něj muset dát pozor. Máme výbornou policii, která bude vědět, že tady máme i osobu, která byla do té doby nějakým způsobem závadová. Ale o čem se teď bavíme? Bavíme se o tom, abychom rychle poskytli pomoc. Pomoc těm lidem v nouzi. Byli jste se tam podívat, jak vypadají ty maminky po té cestě? Nemají s sebou tátu, ty děti brečí, ty mámy jsou vyčerpané. My se snažíme najít princip, který je rychlý. Rychlý, proto jsme jim dali, že nemusí hned jít, je to ze 3 na 30 dnů, aby měli větší komfort, šli se vyspat, šli se najíst do těch rodin, kde mají ubytování. Protože oni utíkají před válkou, a ještě s sebou nemají toho tátu. To jsou ti lidé, co tam jsou. A my tady budeme řešit - bude mezi nimi nějaká závadová osoba a přinese nám to zvýšenou kriminalitu a nebudeme se muset zříci části svého komfortu?

Asi budeme. A bude nás to stát peníze, to je určitě pravda, a nemalé peníze. A bude to trvat snad rok a možná ne déle. A pokud to bude trvat rok, tak my se o ně budeme muset postarat, protože jsme právě ta Evropa, o které jste tady mluvili. Ona nějaké hodnoty má. A to nejsou žádní ekonomičtí migranti, oni by sem normálně nešli, to jsou lidé, kteří prchají před válkou. A že se mezi těmi 200 000 statisticky vzato, Gaussovu křivku známe všichni, objeví nějaký šmejd? Že se mezi nimi objeví více a méně poctivý člověk a že to samozřejmě na sebe naváže i nějaké další problémy? No o tom tady někdo pochybuje? Tvrdí někdo, že to je růžové, že to je všechno hezoučké a krásné a funkční? Není.

My jsme na to měli 14 dnů, udělali jsme nejlepší systém ve střední Evropě. Máme tady centrální štáb, který koordinuje 24/7 14 krajských center. Samozřejmě se dennodenně hádáme s hejtmany napříč politickým spektrem, kteří nám říkají: tohle nefunguje, tady jste dali málo peněz, tady jste to měli udělat trochu jinak. Ano, možná ano, ale ten systém jako takový funguje. Žádná země ve střední Evropě, a do těch statistik se můžete podívat, nemá v této chvíli přes 100 000 lidí s platným pobytovým statutem. A to není zásluha moje, to je zásluha skvělých policistů, hasičů a skvělých úředníků na OAMP, protože jsme zvládli ten systém nastavit tímhle přívětivým způsobem, aby poskytoval pomoc.

Já vím, že se nám dneska hroutí Praha, že začínáme ubytovávat v tělocvičnách a podobně. Já to vím, ale to jsme přece čekali. Od začátku jsme říkali, že ta kapacita je dimenzována na nějakých 200 až 250 tisíc lidí a víc bude problém a budeme muset hledat humanitární ubytování. Já jdu do příští vlády s návrhem, jak to humanitární ubytování bude vypadat, kam by se dalo umístit a podobně. Samozřejmě to avizujeme na té evropské úrovni, Česká republika je plná. Jedná o tom pan premiér na evropské úrovni, jednám o tom já s ministry vnitra, s naší paní komisařkou, jednáme o tom se všemi kolegy i z těch okolních zemí, dennodenně si volám telefonem se všemi ministry sousedních zemí a řešíme tu situaci, jak je.

Vypravují se vlaky. Posilují se vlaky do Německa. Děláme všechno, co můžeme. Ale nikdo netvrdí, že to je růžové. A nikdo netvrdí, že tam nebudou dysfunkčnosti a že tam nebudou problémy. Budou. A musíme s tím počítat. A ještě jednou opakuji, musíme s tím počítat z jednoho důvodu: je válka. Je válka na Ukrajině. A my pomáháme těm, co utíkají.

Jsem taky moc rád, že opozice podporuje posílení úředního aparátu Ministerstva vnitra. Za posledních osm let se to nepovedlo. Já si myslím, že OAMPy jako takové si opravdu zaslouží navýšení. Děkuji za to. My o to určitě v tuto chvíli usilovat budeme. Jenom chci říct, že 150 dalších úředníků Ministerstva vnitra jsme delegovali na agendu OAMPů, takže i tady jsme navyšovali. A to, že to mohou vydávat policisté, je jedině dobře. Ten proces to zrychluje.

Na vaši otázku, proč vízum za účelem strpění? Tak zaprvé přiznávám, že chceme, aby ten proces byl rychlý, protože to teď potřebujeme vůči těm lidem. A zadruhé, to vám kolegové určitě řeknou, ano, my jsme členskou zemí Evropské unie. Jsou tady politické síly, které si myslí, že to je špatně. Já k takové politické síle nepatřím a jsem rád, že je tady evropský instrument, který funguje. A pokud na evropské úrovni byla rozhodnutím Rady implementována a zahájena takzvaná dočasná ochrana, tak členské státy ji implementují do svého právního řádu a spouštějí. To my teď děláme. Ale já si myslím, že v tomto případě to není žádná zbytečná implementace, o které tady mluvíme, ale je to implementace rozumného, silného rozhodnutí Evropské unie, aby ten statut, který tady člověk dostane, mohl platit i v sousední zemi, protože je prostě možné, že se ti lidé budou přesouvat.

A další věc, trojský kůň nějaké realokace? Řekněte mi paragrafy, kde to tam vidíte? Já tedy vidím celkem jako jasný přehled -

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Mým prostřednictvím. Tady to už musí být mým prostřednictvím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ano, pardon, prostřednictvím, omlouvám se vám, pane poslanče, já už bych to vědět měl, paní předsedkyně. Pane poslanče, jen mi řekněte, kde to tam vidíte. To žádný trojský kůň není. Je tam jasně vymezeno, na koho se to vztahuje. A vy jste říkal, potom se změní paragráfek a druhý a už to bude jinak. Pokud se bude měnit paragráfek, druhý, třetí, tak o tom budete vědět, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, protože jste poslanec. A ten paragráfek tady v té Sněmovně budete měnit vy. Děkuji za pozornost. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Shrnuji následující - nejdříve je faktická poznámka pana poslance Langa, následují přednostní práva pana zpravodaje, paní předsedkyně Schillerové a řádně přihlášený pan poslanec Mašek. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Jsem trošičku smutný z vystoupení pana ministra. Tady přece nezaznělo z mé strany vůbec nic jiného, než že jsem si dovolil jako poslanec, který byl zvolen, který má své voliče, moji voliči se mě ptají, jsem si tady dovolil vznést nějaký dotaz. Promiňte, pane ministře. Jestli na to nejste zvyklý, tak si na to zvykněte. Já jsem opoziční poslanec a na určité věci mám svůj názor a mám právo tady ve Sněmovně svůj názor vyslovit. Neřekl jsem žádný paragráfek, takže nechte si nějaké zdrobněliny. Jestliže tady mám nějaké svoje vyjádření, tak to vyjádření mám. Já nejsem žádný stroj. Jsem člen hnutí ANO 2011. Dneska jsme v opozici. Ale snad proboha mi nechcete vzít mé právo tady vystoupit a říci svůj názor? Není to všechno růžové. Já to také vím. A také jsem to nikdy neřekl. Ale snad proboha můžu v rámci nějakého vyjádření k návrhu zákona, který sem přichází, je takhle rychlý, neměli jsme dostatečnou možnost to prodiskutovat, je to ze dne na den, všechno to je v legislativní nouzi, bude to zasahovat do, jak jsem říkal, celé naší společnosti, bude nás to stát obrovské množství finančních prostředků. Tak proboha nechte mi právo, moje osobní právo, se k tomu vyjádřit a říci si svůj názor.

Vy jste se musel několikrát nadechovat, několikrát vydechovat. Já to beru úplně věcně, tu rovinu, prosím vás. Já proti vám osobně nic nemám. Jste ministr vnitra. Já jsem opoziční poslanec. Jsem člen bezpečnostního výboru. Jsem v nějakém expertním týmu naší stínové ministryně vnitra. Tak snad proboha mám právo říci si své věci k uvedené věci. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní tedy pan zpravodaj Žáček. Prosím.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Jako předseda výboru pro bezpečnost, protože nemáme stále ještě zápis z druhé poloviny včerejšího mimořádného jednání v odpoledních hodinách, tak bych potvrdil to, že jsme velmi podrobně rozebírali právě ten pojem "cizinec", to, na koho se vlastně tato mimořádná norma bude po délku jednoho roku vztahovat. A musím říct, že jak pan náměstek, tak jeho dvě kolegyně z legislativy Ministerstva vnitra nám tam velmi podrobně tu situaci vyložili. Čili já jsem to bral, jak jsme končili a jak jsme hlasovali, tak jsem to bral, že to každý chápe, každý vnímá, že všechny otázky byly zodpovězeny. Teď tedy dnes tady na plénu vidím, že ne všichni jsme to pochopili, a proto jsem rád, že těch vysvětlení se nám dostalo i od kolegů, kteří nebyli s námi na výboru.

Byl bych rád, abychom v těch technikáliích nezapomněli na jedno - a navazuji na pana ministra. Nedaleko nás panuje válka. Vyvolal ji agresor, ruský agresor Vladimir Putin. A ta válka způsobuje i obrovské ztráty, vidíme to dnes a denně v televizi, které nedopadají jenom na ty válčící subjekty, ale na civilisty. Tlak na ně je obrovský a ty davy logicky jdou z východu na západ a dostávají se až k hranicím Evropská unie, členských států, zejména Polska, Slovenska, Maďarska, Rumunska. My jsme v situaci, kdy bychom byli schopni komukoli, kdo v té mase lidí jde, říci "ne, my vás nepřijmeme"? No to si absolutně nedovedu představit. Vy, protože vypadáte jinak, vy, protože nemáte ten statut, zůstaňte tam a zahyňte? No proboha, to tedy...

Putin nás totiž dneska, ten, který to celé vyvolal, ten, který je ten válečný zločinec, ten, který je ten hlavní hybatel, nás konfrontuje s našimi vlastními hodnotami. S hodnotami, na kterých je postavena Evropa, to znamená s humanismem a ochranou lidských práv. A my si tady teď tím hlasováním zodpovíme, jestli jsme ochotni, schopni dostát těmto závazkům, na kterých stojí Evropa a Evropská unie.

A poslední věc. Tady slyšet dneska za této situace, kdy Ukrajinci bojují za nás, za to, aby se to nepřelilo k nám, a my jim můžeme pomoct jenom sekundárně, byť jsme do toho konfliktu zataženi také, zase tou Ruskou federací, tak slyšet, že Ukrajina není Evropa, no tak prosím, to bych se fakt styděl. Ukrajina je Evropa. Ukrajina to prokazuje. Ukrajina za nás bojuje. A věřím, že taky bude součástí jednou Evropské unie, až společně porazíme Putina. Děkuju. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Taktéž děkuji. Opět se objevila faktická. Chci se zeptat, jestli se pan ministr hlásí s faktickou, nebo s přednostním. S přednostním. Takže nejdříve faktická pana poslance Ryby.

 

Poslanec Drahoslav Ryba: Vážená paní předsedající, milí kolegové, já si myslím, že tady smícháváme dvě věci. Nikdo, to jsem se na to neptal, ale jsem o tom trvale přesvědčen, bytostně přesvědčen, že nikdo z poslanců ANO není ve stavu, kdy nechce poskytnout pomoc Ukrajině a Ukrajincům, kteří k nám jdou. A je v tuto chvíli úplně jedno, jestli je to Ukrajinec, anebo trvale žijící osoba na Ukrajině. Neříkejme, že nechceme poskytnout. Všichni chceme poskytnout. Ale vy všichni vidíte, a já nejsem právník, já když jsem si to přečetl, tak to ve mně ty obavy vyvolalo. Faktem je, že pan kolega, neznám vás, takže neznám jméno, mně řadu těch obav vysvětlil. Ale já si myslím, že ty zákony by měly fungovat nejen pro právníky, ale i pro běžné lidi. A bohužel já taky dostávám maily: proč tam hlasujete o něčem, co nám sem pustí cizince z celého světa, proč hlasujete o něčem, co je možné zneužít pro nějaké realokace? Já věřím panu ministrovi, který je mimochodem opravdu výborný řečník, že to tak není. Ale na druhou stranu, když to tak není, co brání tomu nahradit slovo "cizinci" dvěma slovy, která přesně vystihují to, co máte dál v tom zákoně, tak, aby tomu rozuměl i ten, kdo není právník? Děkuji vám. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Nyní tedy přednostní práva, dostává se na ně. Paní předsedkyně Schillerová je první přihlášenou, pak pan ministr Blažek. Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Pokusím se tu situaci zklidnit. Já jsem s velkým pochopením, a prosím nehledejte ani stín ironie v mých slovech, s velkým pochopením vyslechla vystoupení pana ministra vnitra a s pochopením bývalé členky vlády, která si procházela také krizí, a nesrovnávejme, která byla těžší, obě byly těžké, to znamená, já chápu ty problémy, které dnes vláda řeší, které řeší Ministerstvo vnitra. Chápu to, že pracují o víkendech, chápu to, že na koleně píší legislativu, byť se skvělou legislativou v zádech, i tak je to složité všechno probrat, zkonzultovat, prodiskutovat. Chápu to, že vytváří systém, ať už digitální, nebo organizační, který musí nějak fungovat, a chápu i to, že to nese celou řadu problémů. A chápu to o to víc, že jsme si tím prošli. A neuslyšíte od nás v tomto směru žádnou kritiku, ani kritiku toho, že navyšujete úředníky, protože je prostě potřebujete, a my jsme to skutečně velmi aktivně podpořili. Stejně aktivně, a mluvím tady za všechny poslance ANO, protože jsme ráno měli klub, stejně aktivně podpoříme i tento váš zákon.

Pan poslanec Lang pravděpodobně tuhle debatu, já si osobně myslím, že měla být odehrána spíš na výboru, že tam se to mělo vyjasnit jednoznačně, je to spíš technická debata, právní debata, není to politická debata, to bych chtěla zdůraznit. Není to politická debata. My podporujeme tento zákon a věřím, že prostě dojde k vysvětlení. Ale nelíbí se mi potom zkratky typu, promiňte, a čtu to už i na Twitteru, nechci tady nikoho osočovat, zachovejme i s úctou k těm uprchlíkům dnes nějakou úroveň. Nelíbí se mi osočování. Ta debata měla být odehrána na výboru, na tom si trvám, ale když proběhne i tady, není to nic proti ničemu. Ale není to politická debata. My podporujeme politiku vlády v uprchlické krizi, v přístupu k Ukrajině, k agresi Ruska. Řekli jsme to opakovaně, trvám na tom a podpoříme i tento zákon! Děkuji vám.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Taktéž děkuji. Další vystupující je pan ministr Blažek a dále se hlásí s přednostním právem paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane ministře.

 

Ministr spravedlnosti ČR Pavel Blažek: Dobrý den. Děkuji za slovo. Já začnu asi tím, že jsou situace, kdy nestačí jenom nějaké morální apely, protože mohou často zavánět už určitou falešností až kýčem a nemají vliv na chování obyvatelstva. Takže mi dovolte, abych byl až suše realistický. A úplně vynechám nějaká morální hesla.

Každý národ, který chce přežít, má ve svých dějinách určité okamžiky, kdy si musí zasloužit nárok na svou existenci. V krajním případě se to bohužel musí vybojovat v nějaké válce. V jaké jsme situaci my? Tak bojovat ochotni nejsme. To si prostě přiznejme, taková je realita. Když bojuje národ, který je nedaleko od nás, tak naší povinností nikoliv jenom morální, ale pudem sebezáchovy je v tomto případě vytvořit mu týlové zázemí tak, aby ti vojáci, kteří bojují, měli postaráno alespoň o své ženy a děti, ať jich už je jakékoliv množství, protože pokud ani tuto roli nezvládneme, tak já jsem přesvědčen o tom, že opravdu se můžeme nacházet na naší dějinné křižovatce, že ten nárok na existenci můžeme opravdu ztratit, a potom se naprosto klidně a možná oprávněně můžeme stát dalším úspěšným cílem Vladimíra Putina. Takhle to je. Pokud jsme národ, který jenom proto, že se najednou zdraží benzin či rohlík, začne přemýšlet o tom, že se na to svoje dějinné poslání a na ten nárok na existenci může vykašlat, pak vám natvrdo říkám, že si fakt nejsem jistý, pokud tento názor ovládne naši společnost, že ten nárok na existenci máme.

Copak je tak těžké pochopit, že jedním z válečných cílů Vladimira Putina je nepochybně rozvrat Evropy? Já nevím, jaký měl plán, jestli je buďto nebudeme přijímat, to znamená, že Ukrajinci se naštvou i na nás a budou bojovat i s námi, nebo jestli naopak měl plán zahltit Evropu uprchlíky, a třeba i tmavé pleti, to teď nebudu rozlišovat, a teď se jenom těší na ty debaty, které postupně budeme vést tak, aby ta Evropa, včetně České republiky, se vnitřně rozmlátila. Já jsem přesvědčen, a znovu říkám, nemluvím k vám jako moralista, povinností všech politiků, kteří to myslí dobře s těmi národy, které u nás žijí anebo budou žít, je prostě zachovat se tak, že musíme přijmout ty uprchlíky, postarat se o ně a musíme to zvládnout. Jinak se fakt se zamyslete, jestli ten národ má v této dějinné křižovatce, kterou zahájil Vladimir Putin, který zcela změnil svět, nebavme se už ve starých pojmech, svět se úplně změnil napadením Ukrajiny a několikanásobně se změnily naše dějiny do budoucna a změnily se i dějiny Evropy.

Takže vás moc prosím, a obracím se i na opoziční politiky, koaliční, abychom moc nefacebookovali a z tohoto národa nedělali národ, který kvůli tomu, že se zdraží rohlík, tak klidně zahyne! Děkuji vám. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová (Místopředsedkyně Mračková Vildumetzová se chystá u řečnického pultu.) Já ještě zastavím paní místopředsedkyni, protože faktická má přednost. Omlouvám se, ale je tady přihlášen pan poslanec Síla s faktickou a pak, pokud se nic nestane, je to právě paní místopředsedkyně s přednostním... Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Síla: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedkyně, dámy a pánové, já bych měl jenom takovou jednu připomínku. V žádném případě nezpochybňuji pomoc ukrajinským utečencům, ale je potřeba se také na to dívat trošku reálně a myslet také na naše lidi. Když jsem si jenom tak spočítal, co se týká počtu, nebo co se týká plateb za státní pojištěnce, a tito lidé budou prakticky všichni státní pojištěnci, každý tento člověk nebo každý státní pojištěnec nás stojí 21 000 korun ročně. Když si to vynásobíme půl milionem, tak je to kolem 11 miliard. A to nejsou započítány ještě náklady na skutečnou léčbu. A já se tudíž tážu, já nevím, vlády, nebo reprezentanta vlády, pana ministra, jakým způsobem se tady tyto finance budou řešit. Jestli to bude narůstat jako státní dluh nebo... Navíc ještě když si uvědomíme, že bylo 14 miliard korun z plateb za státní pojištěnce v novém rozpočtu odečteno. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ještě se, paní místopředsedkyně, prosím nechystejte, protože další faktická - pan poslanec Lochman. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Pěkné dopoledne, vážení kolegové, vážená paní předsedkyně, vážení ministři. Měl jsem za to, že tu řešíme pouze technickou záležitost v danou chvíli, že je tu neporozumění jednomu termínu techniku v rámci toho zákona. Toto bylo, prostřednictvím paní předsedající, panem Haasem a dalšími vysvětleno. Mám pocit, že v tomto je jasné ujištění.

S čím mám nyní problém, je to, že jak vystoupení - prostřednictvím paní předsedající - pana kolega Langa, pana kolegy Síly, je to takové, že na začátku vždy řekneme: Ano, my podporujeme Ukrajinu, ano, my chceme přijmout všechny uprchlíky. Pak přijde to magické slůvko "ale" a v tu chvíli jakoby lehce to první neplatí. A je to vždycky o tom, že tu věc relativizuje. Když ji zrelativizujete, tak je to skvělé, opravdu skvělé zázemí pro celou tu dezinformační scénu, protože se řekne ano, my jim musíme pomoct, ale co ti naši lidé? Samozřejmě že toto všechno děláme kvůli tomu, že jsme čeští poslanci, snažíme se o to, aby zde byla stabilita. Ten zákon přichází proto, že ti ukrajinští uprchlíci už tady jsou, další sem míří. Bez tohoto zákona tu další stabilitu nezajistíme.

Já bych chtěl všechny požádat, ať už z této strany, či z této strany, především z této strany (ukazuje vlevo), prosím, nerelativizujme ty pojmy. Když to budeme dělat, tak vytváříme ještě více nejistoty u našich občanů. Máte pocit, že jsou lidé málo vyděšení? Mně jako starostovi volají, ptají se, jestli máme jaderné kryty. Volají, ptají se, co všechno se bude dít. Mají obavy. Chtějí pasy pro své děti, protože zvažují, kdyby to přišlo, aby mohli emigrovat. Takže prosím, neděsme ty lidi více. Buďme tady jasní, racionální, faktičtí a držme pohromadě! Děkuji. (Potlesk poslanců vládní koalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já také děkuji za dodržení času. Nyní faktická poznámka pana poslance Exnera. Zatím poslední faktická a pak je tady řada přednostních práv. Nebo vy chcete faktickou, pane poslanče? (Ano.) Tak pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Martin Exner: Vážená předsedající, vážení kolegové, já jsem chtěl jednak říci, že velice oceňuji slova paní poslankyně Válkové, a chtěl bych poprosit, nepodporujme dezinformační kampaň, která už se objevuje na sítích, která bude ničivá, která bude dlouhá. V roce 2014 bombardovali Aleppo stejné ruské stíhačky jako dnes a někteří si z toho udělali kampaň a hrdě jsme říkali, že žádným uprchlíkům nepomůžeme. Ta kampaň byla stejná. Dneska se objevuje úplně jak podle kopíráku. Tak postavme se prosím k tomu problému čelem, hrdě, řekněme to naše české wir schaffen das. A prosím i kolegy alespoň z ANO, aby tento zákon podpořili. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Nyní řeknu pořadí přihlášených. S přednostním právem jsou přihlášeni: paní místopředsedkyně Mračková, pan předseda Jakob, pan předseda Fiala, ale teď se ještě přihlásil s faktickou, pan poslanec Nacher, který má přednost. Pane poslanče? (Poslanec Radim Fiala z místa upozorňuje, že je přihlášený.) Vy chcete... to jsem se ptala. Bohužel vám to nerozumím přes ten... Omlouvám se. Je lepší se přihlašovat přes tlačítko, to má přednost, než přihlášení rukou, jak jistě víte. Nicméně faktická pana poslance Nachera a pak faktická pana poslance... (Poslanec Radim Fiala protestuje.) Ale prosím vás, to je jenom nedorozumění, že se nepřihlašujete přes tlačítko. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já jsem jenom chtěl tu situaci uklidnit a poprosit kolegy, kteří tady nás vyzývají, abychom něco říkali nebo neříkali, aby ale oni nedělali totéž z druhé strany. Já si hrozně cením té odpovědi Karla Haase, který ve stejném duchu, odborně, konkrétně, na základě konkrétních paragrafů odpověděl i mně, když jsme tady měli předevčírem nějaký jiný bod. Takhle by to podle mě mělo vypadat. Prostě nějaký poslanec tady vystoupí, my říkáme, že to podporujeme, ale to neznamená, že ve sto procentech se přece shodneme. Na tom přece není nic špatného, aby okamžitě přilétla nějaká nálepka. Takže poprosím, pojďme se takhle navzájem respektovat. Karel Haas dobře a krásně odpověděl, já si toho hrozně cením, a v tomto duchu by to mělo pokračovat, a ne že tady kumulují další a další vystoupení, která potom vkládají mým kolegům něco, co neřekli, abyste s tím tady potom vedli nějaký spor a rozpor. To si myslím, že je úplně zbytečné. Takže ten můj požadavek platí jak na tu stranu, jak jste řekl, pane kolego, tak i na tuto stranu, a na tuto stranu (ukazuje doprava) v této chvíli víc. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane poslanče. Ujala jsem se řízení schůze. A nyní s faktickou písemně je přihlášen pan poslanec Radim Fiala, respektive prostřednictvím elektronického zařízení. Prosím, pane poslanče, vaše faktická poznámka.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Já musím zareagovat na to, co tady bylo řečeno z té pravé strany. Vy říkáte: Tak vůbec se na nic neptejte, protože podporujete dezinformátory, vždyť my to myslíme dobře, nic není potřeba vědět. Opozice čím víc bude mít otázek, tím to bude horší. Budeme podporovat dezinformační scénu. Co to je za nesmysl? Takže my jako opozice se nemáme na nic ptát? A já se ptám! Já se ptám, jestli to nebude znamenat nestabilitu zdravotního systému pro české občany. Já se ptám, kde na to vezmete, na to se ptal pan doktor Síla od nás, aby zdravotní systém zůstal stabilní. Jestli zvednete daně, kdo to zaplatí? Nebo jestli si na to půjčíte. Na to přece máme právo se ptát! A na to by se ptal každý český občan. Tak co to tady zkoušíte?

A prostřednictvím paní předsedající, na toho poslance, který tady řekl to merkelovské wir schaffen das: To jste si spletl parlament, ne? To jste si spletl parlament! To máte sedět o pár set kilometrů na západ! Děkuji. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byla tedy faktická poznámka. A nyní s přednostním právem paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážení kolegové, kolegové, mě také velmi mrzí, kam se ta debata dostala. Velmi mě mrzí i reakce některých kolegů z koalice, protože když jsem tady dnes v úvodu vystupovala, tak jsem velmi poděkovala panu ministrovi vnitra za předložení tohoto sněmovního tisku a pouze jsme řekli, že všechny věci v tomto sněmovním tisku podporujeme, se všemi souhlasíme. I musím dodat, že chápeme, že současné zákony... respektive nereflektují na tu situaci, proto pan ministr vnitra přišel rychle s tímto, protože to odráží i to, co se v tom území děje, aby se všechny ty věci mohly vyřešit, proto na to potřebuje legislativní oporu, proto to tady dneska předkládá. My jako hnutí ANO mu za to velmi děkujeme, velmi to podporujeme. Jediné, na co se ptáme a z čeho máme obavy, a já musím říct, že ale ve svém úvodním slově to řekl i pan ministr, říkal, a já jsem si to psala, že ohledně občanů třetích zemí, že ví, že se tady o tom povede diskuse. A my pouze, a pan ministr vnitra to jasně řekl, že pokud tady najdeme cestu, nebo pokud se domluvíme s legislativci, tak nemá problém, aby slovo, které se ze státního občana na Ukrajině změnilo na cizince, tak pokud přijdeme s pozměňovacím návrhem, který bude legislativně správně, tak nemá problém, aby se tento pozměňovací návrh podpořil.

Já ještě chci říct, že jak se odkazuje na to usnesení té dané Rady z toho 4. března, tak já vám ho přesně všem odcituji, na koho se to vztahuje. Vztahuje se to na ukrajinské státní příslušníky pobývající na Ukrajině před 24. únorem, dále na osoby bez státní příslušnosti a státní příslušníky třetích zemí, jiných než z Ukrajiny, kterým byla před 24. únorem poskytnuta mezinárodní ochrana nebo odpovídající vnitrostátní ochrana na Ukrajině, a zároveň se to vztahuje i na jejich rodinné příslušníky. A my bychom chtěli, aby toto bylo jasně dané v tom návrhu toho zákona, protože naši kolegové z našeho klubu mají obavu ne z tohoto rozhodnutí Rady, ale z té směrnice, na kterou se tam také odkazuje. A vy prakticky to rozhodnutí Rady a té směrnice pak máte tam dané jakoby dohromady jako rozhodnutí celé té jakoby Rady, že jsou tam oba ty právní dokumenty, byť samozřejmě Helenka Válková se tady k tomu vyjadřovala na základě vašeho vystoupení pana poslance. A řekl to tady dneska i můj kolega Drahoslav Ryba, že my jenom chceme, aby to bylo jasné i pro všechny lidi v České republice. Nic jiného. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní s faktickou se přihlásil pan poslanec Hayato Okamura, poté čeká s přednostním právem pan předseda Jakob, Radim Fiala a pan ministr Vít Rakušan a poté je řádně přihlášen pan poslanec. Prosím, máte slovo, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Hayato Okamura: Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře, vážená paní předsedající, chci znovu přivést naši diskusi k tomu podstatnému. Jsou tady lidé, je to obrovské množství, kteří prchají před hrůzami války. Chceme jim pomoci, to je určitě jeden podstatný moment. Pak jako poslankyně a poslanci naší země máme povinnost zajistit bezpečnost našim občanům, uklidňovat je v této mimořádné situaci.

Připomínám také to, co řekl kolega ministr Pavel Blažek. Poukaz na evropský humanismus, na naše hodnoty, které nemají přece v této mimořádné situaci zůstat jenom nějakými tezemi z učebnic a na papíře, ale právě teď máme historickou možnost je opravdu žít, opravdu je uplatnit jako vysocí politici naší země. Takže pamatujme na to, aby závěr téhle debaty a výsledek hlasování opravdu sloužil lidem, aby byl ve znamení pomoci potřebným, humanismu a abychom ukázali tu potřebnou jednotu. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji i za dodržení času. A nyní s přednostním právem pan předseda Jan Jakob. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy, vážení pánové, já jsem rád za tu diskusi, jak tady probíhá. Myslím si, že sem patří, zvlášť když diskutujeme ve stavu legislativní nouze a opravdu je potřeba rozhodnout rychle. Já jsem i starostou a všechny ty tři zákony jsou naprosto nezbytně nutné, aby se tady ten právní stav posunul, aby to, co už mnohde se i ve skutečnosti děje, mělo oporu v legislativě. Takže proto je potřeba, aby to bylo přijato rychle a ta diskuse aby proběhla.

Také si myslím, jak říkala paní předsedkyně Schillerová, že část měla být na výborech. Byla, ale je potřeba asi tu diskusi tady dovést a mnohé si ujasnit. Já myslím, tak jak jsem ji poslouchal, že se to poměrně podařilo, že ty obavy tady byly vysvětleny, byť u některých vystoupení si nejsem úplně jist, zda to vysvětlení bylo všemi pochopeno nebo přijato. Já myslím, že ty obavy jsou vyvráceny, vysvětleny. Prosím, když se nás ptají, a je jedno, z které části politického spektra, tak i díky téhle diskusi my můžeme a jsme schopni fundovaně odpovídat, jak to fakticky je. Tak to prosím takto čiňme.

Já jsem trošičku vychladl po předřečnících, nadzvedlo mě jedno vystoupení, kvůli kterému jsem se primárně přihlásil. Já se omlouvám, ale mně neskutečně vadí, když se do diskuse, diskuse ve veřejném prostoru a zejména pak do diskuse na veřejných sítích, promítají formulace typu: tak to je dobrý, ale taky mysleme na ty naše lidi. Já se omlouvám, ale já to považuju za absolutně nebezpečné. Vždyť my všichni tady myslíme na naše lidi, všechna ta opatření, která vláda, my a všichni od obcí a krajů dělají, tak dělají ve prospěch našich lidí. Pokud my nepomůžeme uprchlíkům z války, uprchlíkům z Ukrajiny, tak budeme ohroženi sami a naopak si budeme tady zadělávat na další problémy. Prosím, varuji před touto rétorikou, která je velmi jednoduše zneužitelná, notabene už to na těch sítích vidíme.

Zároveň bych chtěl moc poděkovat, poděkovat panu ministrovi, vládě, za to nasazení. My jsme spolu třeba i v neděli komunikovali. Moc za to děkuju. Je vidět, jak ten systém funguje. Samozřejmě je tu krizová záležitost ve válce, takže všechno má své pro a proti. Ale je vidět v porovnání s okolím, že ten náš systém funguje dobře. Má to samozřejmě potom vliv na to, jaký to bude mít dopad na naši společnost jako celek. A to je ku prospěchu naší společnosti jako takové.

Chtěl bych poděkovat také každému jedinému, a jsou jich tisíce, desetitisíce, každému jednotlivému dobrovolníkovi, který pomáhá. Já to vidím také z úrovně starosty, jak ti lidé ve dne v noci se snaží a každý svým dílem přispívá, před každým z nich smekám. A děkuji samozřejmě Ukrajincům, Ukrajině, protože bojují za naši svobodu a ve prospěch našich lidí. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Projev vyvolal faktickou poznámku. Hlásí se s ní paní poslankyně Helena Válková. Vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji. Mám jenom dvě minuty. Já si myslím, že právě proto, že jde všechno v tak rychlém řízení a máme tak málo času, a to víme, že máme málo času, tak proto se tady odehrává diskuse, která by se za jiných okolností mohla odehrát na výborech. My jsme vůbec tuhle problematiku neřešili na ústavně-právním výboru. A i ty další normy, které budeme projednávat, některé z nich dávají taková zmocnění, taková oprávnění exekutivě - a teď to nemyslím vůbec kriticky, pane ministře a i jiní ministři a vládo - víme dobře z pandemické krize, že je musíte mít. Na druhé straně to vždycky musíme i posuzovat tou optikou zásahu do základních lidských práv, ale optikou našeho ústavního pořádku. Neměl to ústavně-právní výbor, neměla to stálá komise pro ústavu, z logických důvodů, takže část té diskuse se odehrává tady. Já na tom nevidím nic špatného.

Sdílím i obavu předřečníka pana poslance Jakoba v tom smyslu, že se na sociálních sítích některé výroky můžou vytrhnout z kontextu, mám s tím bohaté smutné zkušenosti sama, a dát do jiných souvislostí. Na druhé straně to je naše riziko a musíme umožnit, abychom i my opoziční poslanci mohli vyjádřit svůj názor, byť s určitým rizikem, že bude špatně pochopen a zjednodušen.

Já si myslím, že to vystihla velice dobře paní předsedkyně našeho poslaneckého klubu, když řekla: my podpoříme tuto legislativu, my si chceme jenom vyjasnit některé věci. A odpovídáme na otázky, které nám kladou, mně třeba hlavně senioři, obracejí se na mě opravdu ve stovkách e-mailů, a my jim to tady svými slovy znovu říkáme. Takže to je naše funkce, kterou podle mě kompenzujeme i trochu ten čas, který bychom jinak tomu věnovali při projednávání těch zákonů v příslušných pracovních orgánech Sněmovny. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tímto se vracíme k přednostním právům. Je přihlášen pan předseda Radim Fiala. Ne? Stahujete. Tak pan ministr Vít Rakušan. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju. Mně by tentokrát stačila asi ta faktická poznámka, ale pokusím se i takto vejít do těch dvou minut.

Já si cením té diskuse. Myslím si, že tahle diskuse tady musí být. A je to první možnost, kdy vlastně v Poslanecké sněmovně máme možnost k té vypuklé ukrajinské krizi nějak ty emoce, pocity i fakta, které jsme v sobě nashromáždili, vypustit ven. Takže to je zcela v pořádku a já jsem rozhodně neměl vůči nikomu z kolegů výhradu, že by neměl diskutovat. To ode mě nezaznělo. Já jsem připraven na jakkoli dlouhou diskusi. Myslím si, že je každopádně na místě.

Teď už jenom fakticky. Znovu konzultuji se svojí legislativou, kterou pochválila i paní kolegyně, paní profesorka Válková. A mám tady jasnou informaci, že nelze vypustit odkaz na směrnici, protože je přesně citován název rozhodnutí Rady Evropské unie. Prostě to nelze. Legislativně to nelze, dopustili bychom se chyby, museli bychom ji napravovat. Ten zákon půjde někam směrem do Senátu. Prosím, pojďme se skutečně dohodnout i věcně na tom, že § 3, který je ten meritorní, jasně definuje, že se jedná o občany Ukrajiny nebo o občany s trvalým pobytem na Ukrajině. Myslím si, že je to jasně definováno. Já to chápu, i sám jsem se v té diskusi posunul. Přiznávám, moje první reakce byla: pojďme se o tom během dopoledne bavit - což nyní činíme i veřejně před svědky. Ale věřil bych v tomto případě skutečně legislativcům, kteří tuto normu připravovali. Děkuji, paní kolegyně, prostřednictvím paní předsedající za pochopení.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já také děkuji. Nyní je řádně přihlášen do rozpravy pan poslanec Jiří Mašek. Máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážení ministři, kolegyně a kolegové, jsem rád, že téměř po dvou hodinách jsem se jako druhý přihlášený dostal ke slovu. Většina tady už byla řečena, takže jsem svůj projev odhodil a pokusím se o několik pokud možno souvislých poznámek.

Pomáhat chceme všichni, na tom je určitě shoda a netřeba si tady dělat ramena, kdo víc, pravé nebo levé spektrum, protože to jsme si tady řekli, a myslím si, že není třeba to k těmto typům projevů, jestli někdo snad chce méně pomáhat, abychom to nějak zneužívali, někdo méně či více.

Směrnice číslo 55 z roku 2001, evropská směrnice stará 21 let, nenalezla realizace dosud, a nenalezla, přestože velké migrační pohyby tady existovaly. Ale ta směrnice vlastně poskytuje dočasnou ochranu platnou po celé Evropské unii a mluví také o redislokaci uprchlíků anebo o kvótách. A vy víte, že v předchozích obdobích jsme to byli mimochodem i my, kteří s kvótami nesouhlasili.

Situace se dramaticky mění nyní, kdy ta dohoda je o tom, že musíme pomoci Ukrajincům a osobám s trvalým pobytem na Ukrajině. Jestli se nemýlím, tak toto byl podepsat kolega Rakušan jako ministr vnitra na schůzce ministrů vnitra. A měla to být cílená pomoc Ukrajincům. Na tom se všichni shodneme, my chceme Ukrajincům a těm osobám s trvalým pobytem na Ukrajině pomáhat.

Teď je třeba to delegovat lidem. Naši občané, které tady zastupujeme, chtějí těm zákonům rozumět. Když vám přečtu první stránku tisku, který dneska schvalujeme - teď mluvíme o (tisku) 170 - tak se to jmenuje vládní návrh zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace. Já bych tam jako občan očekával podtitul: týkající se dočasné ochrany a zdravotního pojištění běženců, Ukrajinců a osob s trvalým pobytem na Ukrajině. Bylo by to úplně jasné. Máme tam další dva zákony, které jsou podobě neprůhledně nazvány. Zase by tam měl být správně ten kontext, o co se jedná. Zaměstnanost zase pro tuto skupinu lidí anebo školství zase pro tuto skupinu lidí.

My jsme nechtěli za ANO nic jiného než to dostat do toho názvu a hlavně dostat to do § 1, předmětu úpravy, kde jsme chtěli slovo "cizinec" nahradit "Ukrajinec a osoba s trvalým pobytem na Ukrajině". Toto byl řešit pan ministr v Bruselu a na tom byla ta shoda. A ta shoda byla proto, že teď řešíme tu Ukrajinu. Dříve ta shoda nebyla, protože se řešili jiní běženci a jejich relokace. V současnosti všichni a celá Evropa souhlasí vyřešit Ukrajince a platnost dočasného pobytu po celé Ukrajině. Na tom není nic politického, ideologického, nic takového, že někdo chce pomáhat, někdo nechce pomáhat. Takže naše žádost je, aby buď tuto úpravu udělalo Ministerstvo vnitra, anebo abychom hlasovali o našem pozměňovacím návrhu v tomto smyslu ke všem třem dnes projednávaným tiskům. Takže já si myslím, že je to poměrně jednoduché a že bychom se na tom měli shodnout, protože jsme se tady shodli, že všichni chceme Ukrajincům a osobám trvale pobývajícím na Ukrajině pomáhat.

Jak pan ministr tady správně řekl, doposud máme zkušenost, že je poměrně málo jiných běženců, kteří toto nesplňují. Ale naše legislativa, a na to jsme se ptali na výboru, to umí řešit. Neznamená to, že ten, kdo nedostane ten dočasný pobyt, tento institut, že ho okamžitě někam vyhodíme, vylifrujeme. Zástupci Ministerstva vnitra nám řekli, že pokud budou takovíto běženci, tak se o ně umíme postarat v jiném režimu, a není to pravda, že bychom někoho někam okamžitě vyhazovali do místa konfliktu. Takže tolik asi k tomu. Čili náš právní řád to umí řešit a myslím si, že to, co jsem tady říkal, nebo mí předřečníci, má své ratio a naši občané by to dobře pochopili, přivítali by to.

Další věc je zdravotnictví. Protože to je všechno v tom zrychleném režimu, tak to vůbec neprošlo výborem pro zdravotnictví. Tady jenom chci říct, že nyní se mluví až o 450 tisících nebo půl milionu běženců s tím, že pan ministr Válek řekl, že bychom to měli kapacitně zvládnout. Já jenom chci předeslat, že ročně je to zhruba 11 miliard, pokud se to týká plateb za státní pojištěnce na tento počet. Čili musíme s tím počítat, musíme hledat zdroje. Bude nás to bolet, ale zase to chceme udělat, takže já bych to v žádném případě nekritizoval. Zároveň si ale jenom přiznejme, že to výrazně omezí kapacitu našich zdravotnických zařízení, zřejmě to prodlouží nějaké čekací lhůty. Ale jsme Češi, řekli jsme, že budeme pomáhat. My s tím musíme prostě počítat a musíme si to tady říct a nedělal bych z toho žádné politikum.

Takže ještě jednou bych se chtěl obrátit na pana ministra, aby to zvážil a aby tu úpravu učinil cestou svých legislativců. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. (O slovo se hlásí ministr Válek.) Prosím jenom upozorňuji pana ministra, že máme pořadí přihlášených. Nyní je faktická poznámka, poté je paní předsedkyně Alena Schillerová a pak s přednostním právem pan ministr. (Poslankyně Schillerová dává přednost ministru Válkovi.) Dáte přednost. Takže faktická poznámka má ale přednost. Prosím, vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuji mnohokrát, paní předsedající. Vaším prostřednictvím k panu kolegovi Maškovi velká prosba. Jestli můžu poprosit, zkuste, kolegové z hnutí ANO, zvážit, jestli ten váš pozměňovací návrh, řekněme legislativně technický, je opravdu nutný. Ono to nebude o jednom slůvku, nebude to o státních příslušnících Ukrajiny. Nebude to ani o tom, že by se tam doplnilo "státní příslušníci Ukrajiny s trvalým pobytem na Ukrajině". Protože pokud si opravdu dobře čtete ten zákon, tak tam je kumulativní podmínka - § 3 odst. 2 má dvě písmena, a) a b). Zase už na mě kývá, vaším prostřednictvím, paní profesorka Válková. Tam je osoba s povolením trvalého pobytu na území Ukrajiny, která nemůže - a teď volně parafrázuji, nebudu to celé béčko číst - která se nemůže z důvodu hrozby nebezpečí ve svém domovském státu vrátit do svého domovského státu. Uvedu úplně konkrétní příklad. Jestliže občan Běloruska po nepokojích v Bělorusku v minulém roce uprchl na Ukrajinu, získal na Ukrajině trvalý pobyt, tak se holt nemůže vrátit do Běloruska, protože tam mu hrozí nebezpečí, a jde k nám.

Takže jenom zvažuji, opravdu ta legislativně technická úprava není o jednom slůvku. A znova jenom apeluji, myslím si, že ten zákon je napsán velmi přesně a nejpřesněji, jak právně napsán být mohl. Těch kategorií je tam opravdu víc. Občané Ukrajiny, jejich rodinní příslušníci, občané s trvalým pobytem, ale kteří se nemohou vrátit do své domovské země z důvodu hrozby nebezpečí. Myslíte, že když tohle zopakujete do názvu zákona, pomůžete jeho srozumitelnosti? Je to opravdu jenom prosba. Nic víc, nic méně. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní s přednostním právem pan ministr. (O slovo se hlásí poslanec Mašek.) Ještě chcete s faktickou, pane poslanče? Rozumím. Takže ještě dvě minuty pro pana poslance Jiřího Maška.

 

Poslanec Jiří Mašek: Bude to rychlé. Navážu na kolegu Haase. Byl bych nerad, aby se to dostalo do nějaké právní kolize. Ale respektoval bych, kdyby to tam bylo holt vyjmenováno všechno tak, jak jste říkal, aby se to týkalo i této skupiny. Ale považuji to za potřebné. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní tedy pan ministr zdravotnictví Válek. Prosím, ujměte se slova.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já se moc omlouvám, nejsem úplně fit. Určitě v žádném případě nedojde k ohrožení zdravotní péče, že by hodil kolaps zdravotnictví, to je naprostá blbost, toho bych se nejen já, ale nikdo nebál. Já si jenom troufnu lehce shrnout, co jsem provedl. Oslovil jsme radu poskytovatelů, oslovil jsem vědeckou radu, domluvili jsme se s poskytovali a s vědeckou radou. Dále budu cestou předsedy rady poskytovatelů oslovovat jednotlivé poskytovatele v tom, jakým způsobem nastavit péči o uprchlíky, jak o děti, tak o dospělé, tak, aby se rozprostřela. Tak, abychom podpořili praktické lékaře, praktické gynekology.

Já vidím jediný problém a to jsou pediatři, kde jsme se ale domluvili s řediteli fakultních nemocnic, a budu následně oslovovat velké krajské nemocnice, fakultní nemocnice, ředitele, nebo přímo řízené, ty jsem si pozval. Tam jsme to debatovali přímo. Požádal jsem, aby všichni přijeli, takže jsme s nimi debatovali na ministerstvu. To bylo myslím v úterý. Už si teď nepamatuji, který den to bylo, ale to je jedno. Tam jsme se pobavili o tom, jakým způsobem překonat jednak bariéru, řekněme, nedostatku praktických lékařů tak, aby se neprodloužily právě termíny pro české děti a jejich matky, aby měli jistotu, že péče o ně bude poskytnuta ve stejné kvalitě jako dosud. Domluvili jsme na nějakých speciálních centrech, která budou v jednotlivých krajích. Ten druhý důvod je určitá jazyková bariéra, která může dělat problémy. To znamená, není to žádná snaha jít dvojí kvalitou, ale je snaha zjednodušit ten proces tak, abychom vtáhli do děje ukrajinsky mluvící zdravotníky, kteří pomohou s překládáním, pomohou s vysvětlováním.

Dneska jsme na poradě schválili, že bude v ISIN nový modul, který bude v různé formě fungovat, kde budeme přesně sledovat data ohledně Ukrajinců. Zachytili jsme třeba klastr, který se objevil, co se týče covidu. Ihned jsme ho izolovali. Zjistili jsme, jaká je to submutace. Možná jste si všimli, že zveřejňujeme zvlášť data o covidu u Čechů, nebo u občanů, kteří jsou české národnosti nebo bydlí na území České republiky dlouhodobě, a objevily se tam nově informace o uprchlících. To znamená, i toto monitorujeme.

Já samozřejmě vidím slabá místa, vidím úzká hrdla, on tam, prostřednictvím pana předsedajícího nebo paní předsedající, kolega Mašek toto řekl, a to samozřejmě mohou být některé elektivní výkony. Nicméně my jsme šli až do takových detailů, že jsme debatovali o transplantačních programech, debatovali jsme o některých úpravách v tomto smyslu, tak aby to absolutně nemělo žádný dopad na péči. Já jsem vytipoval spolu s klinickou radou ministra zdravotnictví ty léky, které by mohly být problematické, a zajistil jsem po dohodě s velkými firmami jejich redistribuci v rámci Evropy tak, abychom z nějakých rezerv jednotlivých zemí část těch léků dostali.

Já budu konkrétní. Teď řešíme problém - a tady kolegové napříč politickým spektrem, já mám pocit, že vlevo, nevím teď kde přesně, ale je snad i kolega neurolog, takže bude dobře vědět, o čem mluvím - řešíme problém spinrazí, řešíme problém zolgenzmy, což jsou léky, které jsou velmi drahé, které jsou cílené. To znamená, máme přesný přehled o těch pacientech, spolupracujeme s evropskou databází. Včera jsme takhle vyřešili nějakých dvacet, dvacet dva onkologických dětských pacientů se závažným hematoonkologickým onemocněním. Řešíme i termíny stran třeba operací tumoru mozku některých těch malých dětí. To znamená, teď už jsme ve fázi detailů, ve fázi dotazníků, ve fázi třístupňového sledování jednak na těch centrech, která jsou hned na místě spolu s neziskovkami, potom u praktických lékařů a potom finálně ta krajská centra, která budou speciálně dělat péči pro uprchlíky.

Celý ten cíl je de facto trojí. První cíl je, abychom měli naprosto jasný přehled o tocích léků a toho, co by mohlo být eventuálně limitované, a včas jsme požádali o doplnění dodávek. Myslím si, že toto je přes asociaci distributorů a další stakeholdery hlídáno. Nic není dokonalé, ale tady je to hlídáno tak, že jsem v podstatě klidný a už mě to v noci nebudí.

Druhý problém, který je, tak je, aby péče pro ty ukrajinské uprchlíky byla dostupná. Řada z nich potřebuje psychologa, řada z nich je v opravdu velmi těžké situaci, část těch dětí nemá rodiče. A tady bych chtěl, aby péče pro ně byla kvalitní, aby byla rychlá, ale stejná jako pro Čechy. A s tím souvisí i péče o naše občany. Prostě je vyloučeno a nesmí k tomu dojít, že by se zhoršila kvalita péče pro české občany, že by některé léky nebyly dostupné, že by řekněme hrozilo něco, co bych mohl nazvat kolapsem zdravotnictví - ale to slovo je úplný nesmysl - co bych mohl nazvat ohrožením, nefungováním zdravotnictví. Tak nic takového není také možné. Jsou drobné problémy, jsou drobné technické problémy. My se připravujeme na různé varianty. A samozřejmě problémy se budou objevovat, ale já mohu ujistit Poslaneckou sněmovnu, a současně o to všechny kolegyně, poslance i poslankyně, nebo poslankyně a poslance, prosím, že napnu všechny síly a celé Ministerstvo zdravotnictví a jsem si jistý, že celé zdravotnictví, protože komory, stakeholdeři, ředitelé nemocnic, jednotlivé organizace, ti všichni se ozývají, pacientské sdružení, a nabízejí pomoc. A já jim za to opravdu, ale opravdu upřímně a velmi děkuji. Děkuji jim za to jako ministr, děkuji jim za to jako lékař a jejich kolega.

Tak že prosím, pokud vás cokoli napadne, pokud budete mít jakýkoli návrh, jedno z jaké politické strany, jsem 24 hodin k dispozici. Informujte mě, obraťte se na mě, ať to můžeme společně řešit. Já v tomto směru vidím nulový potenciál pro politickou diskusi, ale vidím velmi silný potenciál pro solidaritu, odbornou diskusi a lidskost. A protože v Poslanecké sněmovně je spousta lékařů, tak věřím, že mi pomůžete tuto situaci řešit, ať už jste ze stran vlevo, nebo ze stran vpravo, anebo sedíte proti mně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a projev vyvolal faktickou poznámku paní poslankyně Věry Adámkové. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi jenom několik vět. Hnutí ANO - já bych tady zklidnila trošku emoce, už je mi jasné, proč když jednají pánové, často řinčí zbraně. Je to zbytečné. Hnutí ANO jednoznačně podporuje jakoukoli pomoc samozřejmě obyvatelům Ukrajiny. Nám je nesmírně líto těch obyčejných lidí, kteří za nic nemohou a trpí, a nikdy nepochybujte o naší dobré vůli. Pomáháme, jak můžeme. To je jedna věc.

Na druhou stranu, a o tom jsme tady mluvili před několika dny, i to byl jeden z našich důvodů, proč jsme nemohli podpořit rozpočet, protože chápeme, že resort zdravotnictví - do jiného já mluvit nebudu - je samozřejmě v současné době vystaven a bude vystaven velkému tlaku nutné pomoci, péče obyvatelům, kteří, prosím pěkně, uvědomte si, mají úplně jiný zdravotní stav než my. My nevíme, v jakém stavu sem ti lidé přicházejí, ty nemoci jsou skutečně provázané. To znamená, že my se pouze ptáme, protože nás se ptají naši občané. A my jsme povinni se ptát! A koho jiného než vlády, která předkládá tyto zákony? Není možné ani jinak dělat. Čili prosím pěkně, my se musíme ptát na to, jak bude zajištěna péče stomatologů, na to, jak bude zajištěna péče psychologů. Pan ministr se dotkl velmi citlivého tématu a to je zejména dětská psychologie. Máme nedostatek dětských psychologů, dlouhé čekací doby. To je realita. To, co my budeme dělat, a hnutí ANO to už dělá, je samozřejmě apel na pojišťovny, aby nasmlouvaly ty, kteří splňují všechny podmínky, třeba v oboru dětská psychologie, protože to bude velmi potřeba.

Čili prosím pěkně, naše podmínky a naše poznámky jsou velmi konstruktivní, jsou směrem k lidem. V žádném případě to neznamená jakoukoli omezenou pomoc pro obyvatele Ukrajiny či jinak postižené osoby, které mohou samozřejmě přijít kdykoli jindy, ale ptáme se, protože se ptát musíme. (Předsedající: Čas!) Kdybychom se neptali, bylo by to nezodpovědné (Váš čas!) vůči našim voličům a pacientům. A velmi děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: S další faktickou pan ministr zdravotnictví. Prosím, ujměte se slova, vaše dvě minuty.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Já jsem rád, že jsme v rovině hledání cest, velmi za to všem děkuji. A já bych chtěl jmenovitě poděkovat vaším prostřednictvím paní poslankyni Adámkové. Našla si cestu na vědeckou radu. Jsem rád, že přijala členství ve Vědecké radě Ministerstva zdravotnictví, a myslím si, že ta diskuse - a že to potvrdí - byla velmi racionální, byla dobrá, a všem, co tam seděli, šlo o to jedno: nějakým způsobem pomoci dětem, pomoci ženám z Ukrajiny, nějakým způsobem nastavit pravidla tak, aby nebyla absolutně ohrožena péče pro české pacienty. A myslím si, že to bylo velmi plodných několik hodin.

A možná bych využil ještě této příležitosti a chtěl bych aktuálně poděkovat docentce Šrámkové z Fakultní nemocnice Motol a profesoru Štěrbovi z Fakultní nemocnice Bohunice, kteří společně připravili návrh, jak se postarat o onkologické děti tak, aby byla nulová šance - nulová šance - že bude jakkoli omezena péče pro české onkologické děti, a přitom jsme se dokázali postarat o tyto děti, které to potřebují a zaslouží. Oběma za to velmi děkuji z tohoto místa.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní - ještě se hlásí s faktickou. Takže s faktickou pan poslanec Vladimír Zlínský. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy a pánové, já jsem lékař, takže bych se zeptal na takový zdravotnický problém. Nechci pana ministra trápit vzhledem k jeho indispozici, ale přece jenom dneska to sdělil pan profesor Prymula, že incidence tuberkulózy je na Ukrajině mnohokrát vyšší, mluví se o čísle patnáctkrát, než v naší republice. Takže já bych se chtěl zeptat pana ministra, jakým způsobem na tohle budeme reagovat, aby tady nedošlo k nějakým vážným zdravotním problémům v budoucnu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dotaz. Pan ministr bude opět s faktickou reagovat. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já moc děkuji za ten dotaz. My jsme reagovali. To znamená, udělali jsme tři věci. Vydali jsme metodický pokyn ve spolupráci se Společností plicního lékařství, jakým způsobem provádět vyšetření těchto lidí, kteří jsou rizikoví anebo kteří mají symptomy, se Státním úřadem pro jadernou bezpečnost jsme vydiskutovali, aby to neporušovalo legislativu Euratomu a českého atomového zákona. Vycházeli jsme z modelu, který využívají Švýcaři a některé další země, který si myslím, že je dostatečně razantní.

Definovali jsme i to, co má být na žádance. Šli jsme až do takových detailů, že jsem svolal včera, pokud je dneska pátek, nebo ve středu, to si nejsem jist, pracovní skupinu pro lékařské ozáření, kde jsem požádal jednotlivé odborné společnosti, které toto mají na starosti, v čele s radiologickou společností, aby jednak stanovily přesný postup toho vyšetření, to znamená, zda snímek v jedné projekci, nebo ve dvou projekcích, aby na webové stránky pro lékaře, kteří to budou hodnotit, dali typické obrazy, protože přece jenom nemáme takové zkušenosti, a to včetně dětí. To znamená, tady si myslím, že ta situace je zcela pod kontrolou. Navíc jsme začali zajišťovat očkovací látku pro ty, co neměli dokončený očkovací kalendář na Ukrajině, tak abychom do něho mohli vstoupit a doočkovat, vakcinologická společnost k tomu dala jasné stanovisko, které teď diskutujeme s oběma pediatrickými společnostmi, to jsem tady říkal v rámci interpelací minulý týden, a myslím si, toto by mělo být také dneska součástí toho pokynu, který dostanou zdravotnická zařízení. Nevím, jestli to bude dneska, nebo v pondělí, ten přesný pokyn, ale dnes jsme myslím finalizovali ty poslední věci.

Výskyt tuberkulózy na Ukrajině je opravdu vyšší, ale je spíš u starších mužů, ale to je nepodstatné teď takto asi diskutovat. Ten výskyt je zhruba desetkrát vyšší, nicméně toto máme plně pod kontrolou, stejně - a zopakuji to - jako AIDS. V tomto směru opravdu nehrozí nebezpečí. (Předsedající: Čas.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní s přednostním právem paní předsedkyně Alena Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já už jsem to avizovala zástupcům vládní koalice i panu ministrovi. Vzhledem k tomu, že se tady vedla tato debata, já teď vezmu tu technickou a legislativní, myslím si, že je namístě, abychom si to vyjasnili, než případně by byl načten pozměňovací návrh, který třeba ani není potřeba, uvidíme. My si to prostě potřebujeme říct. Děkujeme za tu debatu. A proto vás žádám o 15minutovou pauzu pro jednání klubu hnutí ANO, my se sejdeme v Aktech, prosím všechny poslance hnutí ANO. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, čili vyhovuji žádosti o přestávku. Máme přestávku do 11.26 hodin, poté se opět sejdeme zde v sále.

 

(Jednání přerušeno v 11.12 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.26 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je 11.26, opět můžeme pokračovat po jednání, které bylo přerušeno na žádost poslaneckého klubu hnutí ANO.

Nejprve v mezičase seznámím, vážené kolegyně a kolegové, s došlými omluvami. Dnes, 11. 3., mezi 11.15 a 14.00 se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec David Pražák. Dále se také dnes omlouvá z rodinných důvodů pan poslanec Karel Krejza. Od 12 hodin do konce jednacího dne se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Karel Sládeček. Na celý jednací den z důvodu návštěvy lékaře se omlouvá pan poslanec Karel Rais. A z pracovních důvodů od 9.45 do konce jednacího dne se omlouvá pan ministr Síkela. A poslední došlá omluva, pan poslanec Šimon Heller dnes z celého jednacího dne.

A já vnímám s přednostním právem paní předsedkyni Alenu Schillerovou. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Moc se omlouvám, ale my jsme tam opravdu v zápalu technicko-legislativního řešení. Máme tam i nějakou paní úřednici z Ministerstva vnitra. Prosím ještě o patnáct minut. Omlouvám se. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Eviduji žádost, takže vyhovuji a přerušuji na žádost hnutí ANO do 11.42.

 

(Jednání přerušeno v 11.28 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.42 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, 11.42 hodin a opět otevíráme naše jednání po přestávce, kterou si vzal klub hnutí ANO. A já se ptám, jestli je ještě někdo se zájmem vystoupit v obecné rozpravě. Není-li tomu tak, obecnou rozpravu končím. Ale ještě je třeba, aby se nám ke stolku zpravodajů dostavil pan ministr, zástupce navrhovatele, poprosím, ano, již jde, a pan zpravodaj. Posečkáme půl minutky. Optám se: pane ministře, pane zpravodaji, máte zájem o závěrečná slova po obecné rozpravě? Není nyní. Žádné hlasovatelné návrhy nezazněly, a nyní se tedy dostáváme do rozpravy podrobné, kterou tímto otevírám, a s přednostním právem se hlásí paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane ministře, vážení kolegové, kolegyně, děkujeme ještě za prodloužení toho času, kde tedy jsme měli jako klub hnutí ANO možnost mluvit přímo i s lidmi z Ministerstva vnitra, s legislativou, a na základě této konzultace bychom si dovolili v podrobné rozpravě načíst dva pozměňovací návrhy, o kterých bychom chtěli o každém dát hlasovat zvlášť.

Ten první se dotýká názvu předkládaného sněmovního tisku, který má v současné chvíli název vládní návrh zákona o některých opatřeních v souvislosti a ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, a chtěli bychom pozměňovacím návrhem doplnit: týkající se dočasné ochrany a zdravotního pojištění Ukrajinců a osob s trvalým pobytem na Ukrajině. To by byl první.

A ten druhý, myslím si důležitější, pane ministře, je, že jak se tady pořád, nebo respektive chtěli bychom, aby bylo vyjasněno to slovo cizinec, které se opírá o rozhodnutí Rady ze 4. března 2022, tak druhý pozměňovací návrh na základě konzultace s lidmi z legislativy z Ministerstva vnitra bychom v § 1 v odst. 1a), kde je uvedeno "podmínky udělování dočasné ochrany cizinců", doplnili "uvedených v § 3", protože z toho by to bylo v tu chvíli jasné a patrné. Takže to je druhý pozměňovací návrh, o kterém bychom dali zvlášť hlasovat. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Paní místopředsedkyně, ještě vás zastavím. Já chci připomenout, že pozměňovací návrhy musí být v podrobné rozpravě vždycky odůvodněny. Chci jenom připomenout, že tím, že to načítáte, tak stručné odůvodnění tím, že není v písemném předkladu, by bylo vhodné.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážená paní místopředsedkyně, to odůvodnění již proběhlo v rozpravě všeobecné, kde jsme hovořili velmi podrobně, určitě jste to zaregistrovala, ta diskuse a to zdůvodnění tady z naší strany bylo jasné, že je nutné vyjasnit, protože vláda České republiky dne 9. března změnila s účinností od 10. března svým usnesením vlády slovo "státní občan Ukrajiny" a nahradila ho slovem "cizinec". Takže to je ten důvod a to je to zdůvodnění, proč předkládáme tyto dva pozměňovací návrhy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám také děkuji a táži se, zda má ještě někdo zájem přihlásit se v podrobné rozpravě. Není tomu tak, takže podrobnou rozpravu končím. A ještě se optám pana zpravodaje, zda má zájem o závěrečné slovo po této podrobné rozpravě.

 

Poslanec Pavel Žáček: Já bych ale díky tomu, že ten pozměňovací návrh je načten až teď, tak možná bychom ho mohli dostat v písemné podobě. To je jediná moje poznámka na úkor závěrečného slova. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ano, zazněla žádost o to, aby byl podán vám k vašim rukám návrh i písemně. A já se ještě optám pana ministra, zda má zájem o závěrečné slovo? Nemá. Čili končím druhé čtení tohoto návrhu. A na nás ještě je se rozhodnout, a nyní žádám i pana zpravodaje o to, abychom se rozhodli, zda bude nutno tisknout ty pozměňovací návrhy a rozdávat na stůl, nebo zda nám postačí takto, jak bylo předneseno.

 

Poslanec Pavel Žáček: Děkuji za slovo. Já jsem tak právě mínil tu připomínku. Myslím si, že bychom to měli rádi všichni před sebou, ať si to můžeme přečíst, že to nebylo míněno, jenom že to bude určeno pro mě. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takže ano, bude třeba mít vytištěné na stole. A nyní tedy přerušuji tento bod a postoupíme k dalšímu bodu.

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP