Úterý 22. března 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

(Schůze zahájena v 14.00 hodin.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji 16. schůzi Poslanecké sněmovny. Všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás všechny odhlásím a prosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo si přejete hlasovat s náhradní kartou.

Organizační výbor Poslanecké sněmovny stanovil návrh pořadu 16. schůze dne 10. března tohoto roku. Pozvánka vám byla rozeslána elektronickou poštou téhož dne. (Silný hluk v sále.)

Vážené kolegyně, kolegové, poprosím o ztišení, abychom se mohli věnovat prvnímu bodu, respektive prvnímu hlasování, které nás čeká. Prosím o to kolegy napříč celým sálem. Pokud máte cokoliv...

 

Abychom mohli přistoupit k hlasování o ověřovatelích této schůze, navrhuji, abychom určili poslance Ondřeje Koláře a poslance Michala Zunu. Má někdo jiný návrh na ověřovatele schůze Poslanecké sněmovny? Nikoho nevidím.

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu ověřovatelů. Ptám se, kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 1, bylo přihlášeno 130 poslanců a poslankyň, pro 123, proti žádný. Konstatuji tedy, že jsme ověřovateli 16. schůze Poslanecké sněmovny určili poslance Ondřeje Koláře a poslance Michala Zunu.

 

Sděluji, že do zahájení schůze požádali o omluvení své neúčasti na jednání tito poslanci: Babiš Andrej z pracovních důvodů, Bačíková Jana z pracovních důvodů, Balaš Vladimír dnes do 23.45 hodin z pracovních důvodů, Balaštíková Margita zdravotní důvody, Bělor Roman do 15 hodin z pracovních důvodů, Benešík Ondřej ze zdravotních důvodů, Blaha Stanislav - osobní důvody, Dufek Aleš - pracovní důvody, Feranec Milan - zdravotní důvody, Fifka Petr - zahraniční cesta, Heller Šimon - osobní důvody, Horák Jiří od 16 do 18 hodin z pracovních důvodů, Jakob Jan ze zdravotních důvodů, Kašník Pavel - zdravotní důvody, Němečková Crkvenjaš Zdenka - zdravotní důvody, Pokorná Jermanová Jaroslava - rodinné důvody, Smetana Karel - zdravotní důvody, Šimek David - zdravotní důvody, Špičák Julius - zdravotní důvody, Vích Radovan - zdravotní důvody, Vojtko Viktor - zahraniční cesta. Z členů vlády se omluvili: Bek Mikuláš - zahraniční cesta, Jurečka Marian - zahraniční cesta, Kupka Martin - zahraniční cesta, Langšádlová Helena - bez udání důvodu. (Silný hluk v sále.)

Paní poslankyně, páni poslanci, já vás ještě jednou požádám o ztišení. (Cinká zvonkem.) Evidentně ani zvonek nefunguje. Nicméně prosím ty, kteří diskutují - a začnu asi říkat konkrétní jména, ať už jsou to poslanci, nebo ministři - aby své debaty přesunuli do předsálí.

Nyní přistoupíme k návrhu pořadu 16. schůze tak, jak je uvedeno na pozvánce. Nejdříve vás seznámím s návrhy, na kterých se shodlo dnešní grémium.

Za prvé navrhujeme následující postup jednání v tomto týdnu. (Stále silný hluk v sále.) Myslím si, že je to důležitá informace, kolegyně a kolegové, a těch návrhů je opravdu velké množství, takže vám doporučuji ještě jednou ztišení, a to i ministrům, kteří tady vedou debaty. Nebudu vyvolávat jako ve škole, ale je to ministr školství, který by se mohl ztišit. Prosím i další, aby tak učinili. Děkuji.

Zítra, ve středu 23. března, zahájíme bodem číslo 1, sněmovní tisk 43. Je to Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 78/2004 Sb., o nakládání s geneticky modifikovanými organismy a genetickými produkty, ve znění pozdějších předpisů, druhé čtení. Následně pak budeme pokračovat body dle návrhu pořadu schůze. Ve 13.30 pevně zařadit blok volební. Byly by to body 80, 81, 82, 83, 84, 85 a 86. Výsledky voleb by byly vyhlášeny ve čtvrtek 24. března na začátku našeho jednání.

Čtvrtek 24. března vzhledem k tomu, že bod 108, tedy Odpovědi členů vlády na písemné interpelace, není k dnešnímu dne ke 14. hodině naplněn, nebudeme se jím zabývat. Grémium navrhuje na tento den následující postup jednání. Jednání zahájit avizovaným vyhlášením výsledků voleb a pokračovat body v následujícím pořadí:

- bod číslo 105, sněmovní tisk 180, Vládní návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v rámci mnohonárodního bojového uskupení NATO ve Slovenské republice;

- body z bloku smlouvy, druhé čtení: bod 64, sněmovní tisk 42, bod 65, sněmovní tisk 44, a bod 66, sněmovní tisk 45;

- body z bloku smlouvy, první čtení: od bodu 69 do bodu 74. Jedná se o sněmovní tisky 135, 142, 149, 155, 156157.

Za druhé, na závěr navrhujeme seřadit body z bloku první čtení následovně:

- bod 22, sněmovní tisk 173, Vládní návrh zákona o opatřeních v oblasti daní v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace;

- bod 24, sněmovní tisk 176, Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 353/2003 Sb., o spotřebních daních;

- bod 2, sněmovní tisk 30, zákon o službách platforem pro sdílení videonahrávek;

- bod 3, sněmovní tisk 31, zkráceně autorský zákon;

- bod 4, sněmovní tisk 76, opět zkráceně vládní návrh zákona o pozemních komunikacích;

- bod 5, sněmovní tisk 151, vládní návrh o rostlinolékařské péči;

- bod 6, sněmovní tisk 67, vládní návrh zákona o Antarktidě;

- bod 7, sněmovní tisk 174, vládní zákon, který se týká významné tržní síly;

- bod 14, sněmovní tisk 139, opět vládní návrh zákona, který zkráceně nazýváme v zákonné souvislosti s využíváním digitálních nástrojů a postupů v právu obchodních společností;

- konečně bod 23, sněmovní tisk 175, což je zkráceně vládní návrh zákona o mezinárodní justiční spolupráci.

To je z mé strany vše o dohodě z grémia.

Nyní prosím, paní poslankyně a páni poslanci, abyste se k návrhu pořadu vyjádřili i vy. První přihlášený do této rozpravy k pořadu schůze je pan předseda Okamura, další přihlášený je pan předseda Benda. Prosím, pane předsedo Okamuro, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych rád navrhl jako první bod dnešní schůze Poslanecké sněmovny bod s názvem Politické podnikání hnutí STAN. Europoslanec a místopředseda vládního hnutí STAN Stanislav Polčák žádal osmimilionovou provizi, slovy osm milionů korun, provizi za to, že pomohl prosadit zákon odškodňující obce okolo Vrbětic na Zlínsku kvůli výbuchům. Takže vládní hnutí STAN kšeftuje se zákony?

Já si pamatuji, jak tady pan europoslanec Polčák lobboval za tento zákon, pro který jsme tady všichni hlasovali jednomyslně, ale zapomněl nám tady říct, že za to, že za ten zákon lobbuje, že chce inkasovat z veřejných peněz 8 milionů korun. To je přece na okamžité odstoupení z pozice europoslance! A jsme v situaci - a já se tomu nedivím - kdy ministr vnitra, první vicepremiér a předseda hnutí STAN Vít Rakušan s tím tiše souhlasí, protože předseda hnutí STAN vůbec nevyzval místopředsedu hnutí STAN Stanislava Polčáka, aby tedy položil mandát europoslance. Protože takovouhle politickou korupci, kdy někdo si nechává platit miliony za prosazení zákona, no tak to tady opravdu jsem ještě nikdy nezažil.

Hnutí STAN Víta Rakušana se jeví ve světle těchto informací jako politický podnikatelský projekt, a není to první kauza, je to další kšeftařská kauza tohoto hnutí. Připomeňme kauzu netransparentních sponzorů hnutí STAN z Kypru, z daňového ráje na Kypru, spojenou s Rakušanovým spolupracovníkem ze STAN Věslavem Michalikem, což je také místopředseda hnutí STAN, takže další spoluzakladatel hnutí STAN.

Podle toho, co víme z veřejných informací, spoluzakladateli hnutí STAN je Petr Gazdík, který už se hlásí o slovo, ale ten zatím se k žádné takovéto kauze osobně, podle toho, co zatím víme z médií, nedostal. Třeba jo, uvidíme. Ale je tady pan Rakušan, a pan Rakušan, předseda hnutí STAN, dodnes nevysvětlil, a už o to žádáme tady půl roku, aby řekl jména fyzických osob, které jsou koncovými majiteli firem na Kypru v daňových rájích, kteří sponzorovali volební kampaň hnutí STAN a Pirátů. Piráti se na to už neptají, protože dostali ministerstva, neúspěšní poslanci Pirátů dostali funkce politických náměstků, a Piráti už mlčí, už prostě jsou u korýtek, takže už se na nic neptají.

Ale proč se neptá premiér Petr Fiala, který si hrál v uvozovkách na pana Čistého? To si hrál i pan Vít Rakušan. Proč se neptají na to, proč Petr Fiala mlčí a nevyjádří se k téhleté opakované kauze hnutí STAN, k opakovaným kauzám? Protože - znovu říkám, Vít Rakušan doteď, doteď nevyjasnil a odmítá říct, kdo jsou fyzické osoby, koncoví majitelé firem v daňových rájích na Kypru, které jim sponzorovaly volební kampaň. A tohleto je ministr vnitra? První vicepremiér vlády? A premiér Petr Fiala z ODS k tomu mlčí, protože buď je slabý a nemá sílu nic říct, nebo prostě nechce, protože s tím souhlasí. Tak ono je známé české přísloví: Mlčení je souhlas, takže s tím premiér souhlasí.

Ale Věslav Michalik, to je také místopředseda hnutí STAN. To jsou nejvyšší špičky tohoto hnutí, které spoluzakládaly toto hnutí, podle informací, co kolují. Pak je tady pan Farský, také člověk z nejvyššího vedení hnutí STAN, který zase obelhal voliče, přestože v předvolební smlouvě hnutí STAN slibovalo, že se budou naplno věnovat mandátu poslance, tak obelhal voliče, a až na obrovský tlak médií a veřejnosti konečně položil mandát, protože už před volbami věděl - a věděl to i Petr Fiala, premiér, jak přiznal, věděl o tom, že tady dojde k obelhání voličů a věděl, že pojede do Ameriky, že půjde do USA, že půjde pracovat do USA pan Farský, místo toho, aby se věnoval práci poslance - takže až po obrovském tlaku to tady minulý měsíc pan Farský složil, ten mandát. Takže to byl další jeden z nejvyšších představitelů hnutí STAN.

Šokující opravdu na celé věci je, že pan Stanislav Polčák, místopředseda hnutí STAN a europoslanec, si řekl téměř 8 milionů korun za to, že pomohl prosadit zákon. Zdá se, a je těch příkladů už víc, že pro politiky STAN je politika jen věcí byznysu a kšeftu. Stanislav Polčák by měl samozřejmě okamžitě odstoupit. Jenže ani předseda hnutí STAN, ministr vnitra a první vicepremiér Vít Rakušan ho k tomu nevyzývá a nevyzývá ho k tomu ani premiér Petr Fiala. Proč by? Kapříci si přece společný rybník nechtějí vypustit. Starostové postižených obcí na Zlínsku nyní navíc ještě říkají, že nevěděli, kolik budou muset europoslanci STAN Polčákovi z veřejných peněz vyčlenit na jeho odměnu. Částku jim totiž prý Polčák předložil až v minulých dnech a jsou částkou nemile překvapeni. Ale hlavně v situaci, kdy se tady všechno zdražuje, lidé nemají na energie, lidé nemají na základní životní potřeby, a podle údajů Sociologického ústavu Akademie věd počet nově zahájených exekucí v letošním roce stoupl ve srovnání se situací před půl rokem o 40 % a podle stejného Sociologického ústavu Akademie věd - a ten článek byl na Novinkách, takže se to každý může podívat, je to pár dní starý článek - 30 % českých domácností je ohroženo finančně zdražováním, takže můžou padat do exekucí, tak v této době zcela bezpáteřně, bezcitně a hnusně si řekne místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák a europoslanec o téměř 8 milionů korun z peněz daňových poplatníků za to, že prolobboval zákon.

Já bych chtěl vyzvat... Vít Rakušan tady není, ale o slovo se chystá ministr školství a další, tuším místopředseda hnutí STAN také je to, Petr Gazdík, zdali byste nám ve svém vystoupení, ke kterému se už hlásíte, slíbil veřejně, že předložíte veškeré právní věci, veškeré právní případy, kterými se europoslanec Stanislav Polčák v situaci, kdy byl zároveň europoslanec a zároveň vykonává advokátní činnost, tak jaké všechny zakázky má s obcemi a veřejnými úřady. Předložte to, předložte to veřejně. A já vyzývám Petra Gazdíka, protože pan Rakušan tady není z nějakého důvodu, předseda, ale je tady dvojka hnutí STAN, Petr Gazdík, abyste předložili, abyste tady slíbil, že třeba do týdne, do čtrnácti dnů předložíte veškeré smlouvy a veškeré smluvní vztahy, které má Stanislav Polčák jako advokát, pro koho vykonává činnost, pro jaké obce, pro jaké úřady a kolik za to inkasuje z veřejných peněz. Protože když tady teď náhodou se prosáklo, že si řekl o téměř 8 milionů korun za prosazení zákona, tak je přece ve veřejném zájmu, abychom všichni věděli, pro koho všechno dělá, aby mohla veřejnost posoudit, jestli náhodou - a on inkasuje určitě, předpokládám, podle mého názoru, že inkasuje další a další peníze, a jestli náhodou neinkasoval ještě za nějaké jiné zákony. Jestli neinkasoval za nějaké jiné zákony - třeba jste tady vehementně prosazovali zákon o rozpočtovém určení daní. A já to dám jako příklad - třeba jo, třeba ne. A je otázkou, jestli také za to exponenti STAN neinkasovali spoustu peněz od někoho. Třeba je to příklad. To si pamatuji, že to byl zrovna jeden ze zákonů, za který jste tady vehementně lobbovali. Říkali jste, že to bude pro obce, pro občany.

A já se ptám: Nezinkasoval zde ve skutečnosti také někdo z hnutí STAN nějaké peníze z veřejných peněz? A nevím. Teď se tady konkrétně bavíme o těch 8 milionech. A opět ta otázka musí znít dál, protože pan Polčák tedy po nátlaku včera řekl, že se 8 milionů vzdá. Původně je chtěl, teď už je po veřejném tlaku nechce, až když se na to upozornilo, jinak by je vyinkasoval. Ale řekl, že jeho kolegové ty peníze vyinkasují. Takže o jakých kolezích mluví? A nebude on z toho mít také nějaké peníze? Také jsme slyšeli, že už si vyúčtoval zálohu. Takže co je s tou zálohou? Vrátí ji? Nevrátí ji? Nebo vyinkasuje ji z veřejných peněz, teď, když pořád říkáte, jak je rozpočet v deficitu? Celá vaše vládní pětikoalice říkala, jak je rozpočet v deficitu, v dluzích, a teď jeden z nejvyšších představitelů vládní pětikoalice ODS, hnutí STAN, KDU-ČSL, TOP 09 a Pirátů, si řekne o 8 milionů. Takže já si myslím, že by to bylo dobré tady vyjasnit, jak to vlastně je.

A také připomeňme, že hnutí STAN těch otazníků má samozřejmě víc. A já vím, že to zatím šetří policie, podle mých informací. Ale připomeňme, že kamarád Víta Rakušana, právník Tomáš Kasal, bral bez výběrového řízení od kolínské radnice miliony, když byl Rakušan starostou Kolína. O Kasalovi se navíc psalo, že je usvědčený plagiátor. To znamená, hnutí STAN se jeví ve světle těchto informací jako politický podnikatelský projekt. A znovu říkám, je potřeba, a já bych chtěl tady navrhnout a doufám, že to podpoří vládní pětikoalice, já bych rád navrhl jako bod číslo 1 bod s názvem Politické podnikání hnutí STAN.

Já si opravdu vzpomínám na pana europoslance Stanislava Polčáka a místopředsedu hnutí STAN, jak nás tady mnohokrát obcházel s různými návrhy, se zákony, a jak víte, tak tady lobboval i za ten zákon na odškodnění Vrbětic, a my jsme to podpořili. Ale nikomu z nás neřekl to důležité B, že z toho bude inkasovat 8 milionů, ale z rozpočtu malých obcí na Zlínsku. To jsou obce, kde jsem byl senátorem, kde jsem vyhrál senátní volby. Já je všechny znám, ty obce. Já tam znám, potkal jsem se tam se spoustou občanů. To jsou všechno obce mého, řekl bych v uvozovkách mého senátního obvodu, kde jsem vyhrál senátní volby a vstupoval jsem do politiky. Takže to není nějaká... to nejsou nějaké obce, které neznám. Já tam znám ty lidi, znám lidi v okolí. Pochází odtamtud moje rodina z matčiny strany, ze Zlínského kraje. A že by vrcholný představitel hnutí STAN na těchto malinkých obcích - kde není lehký život, na Slovácku, na Zlínsku, u slovenské hranice, není to bohatá Praha - takže tam by někdo takhle hnusně parazitoval na veřejných rozpočtech a chtěl v uvozovkách okrást občany České republiky o 8 milionů do své vlastní kapsy, když má, když inkasuje plat v řádech milionů jako europoslanec, tak to je hnus, že by mě nikdy nenapadlo, že někdo takový může být ve vládě této pětikoalice. Ale mě už to celkem napadá postupně, protože vidím, jak se chováte.

A je to hlavně o hnutí STAN, musím říct. Tyhlety finanční machinace a transakce, ukazuje se, že těmi hlavními kšeftmany a politickými byznysmeny - a vidíme, za jakým účelem bylo hnutí STAN založeno - tak se týká v prvé řadě hnutí STAN. To znamená, já si myslím, že se musí i mnozí zastupitelé za hnutí STAN, asi poslanci a starostové, co jsou tady za hnutí STAN, že se musí stydět za tuhletu kauzu, že vám to musí být strašně nepříjemné. Věřím tomu, že řada z vás se snaží určitě dělat svoji práci poctivě, ale to, že druhý nejvýše postavený člověk v hnutí STAN takovýmto způsobem inkasuje a chce inkasovat peníze z veřejných peněz, já si myslím, že to nemůžeme nechat prostě bez povšimnutí, takže o mém návrhu se bude za chvíli hlasovat. Já jsem zvědavý, jak se k tomu postaví vládní pětikoalice. A já doufám, že podpoříte to, abychom to tady mohli diskutovat.

A znovu tady zopakuji svoji žádost, že Stanislav Polčák by měl předložit - a doufám, že ho k tomu vyzve i tady Petr Gazdík a že nám to tady zajistí - měl by předložit během mandátu europoslance, on už tím europoslancem je poměrně dlouho, veškeré zakázky, kde inkasoval peníze ze státních peněz, veřejných peněz, měl by předložit, aby veřejnost mohla posoudit, kolik od koho inkasoval - protože to asi není zdaleka jediná zakázka, jak tak na to koukám a jak jsem četl veřejná vyjádření - aby bylo přesně vidět, kolik jde tomuto člověku do kapsy pod rouškou tady rádoby pozitivních věcí. To znamená, je to střet zájmů, je to střet zájmů úplně neuvěřitelný. Myslím, že by to měla prošetřit policie. Já myslím, že by to měla prošetřit policie a Státní zastupitelství. O mně když se šířily pomluvy, že jsem tuneloval Úsvit, tak mě prošetřila policie, dvakrát to vrátil státní zástupce, ještě aby se to došetřilo podrobně, všechny mé účty, a před osmi lety se ukázalo, že to byla lež a pomluva. Sice mě tady poplivali skoro všichni, nikdo se mi pak neomluvil, ale dobrá, takže stejným metrem by bylo dobré, aby se přistoupilo. A samozřejmě pomluvy se nepotvrdily, ale samozřejmě ti, kdo na mě nic nemají, tak to tady se snaží plácat pořád dokola, presumpce viny, neviny. To je tady pětikoalici a jejich některým zástupcům a fanouškům úplně jedno.

Stejně tak, když mě tady minulé volební období... jste se mě snažili tady odvolávat, ta pětikoalice, z pozice místopředsedy Sněmovny, něco ohledně tábora v Letech. Mé výroky prošetřila policie, měla na to znalecké posudky a zjistili, že jsem nic protiprávně neřekl. A ještě řekli, že jsem řekl pravdu, v těch posudcích. Takže opět skutek utek a už bych byl odvolaný, kdyby bylo na pětikoalici. Takže to je váš styl, vždycky šikanovat, vylhat, jo? Označit za dezinformace něco, co je pravda, jo? Já se ani nedivím, že náš poslanec Jaroslav Bašta, který je tady jediným signatářem Charty a byl jediným poslancem, který byl za minulého režimu ve vězení dva roky, nestačí zírat, co se tady děje za téhle pětikoalice. Cenzura, názorová šikana, omezování osobní svobody, jo? Takže takhle tedy ne! To znamená, já bych byl rád, aby se měřilo všem stejným metrem.

A teď by bylo dobré, aby to tady hnutí STAN a pan Polčák, aby to vysvětlili. No, měli by to vysvětlit tím, že si tady odhlasujeme ten bod. Pakliže pro ten bod hlasovat nebudete, zástupci vládní pětikoalice, tak je jasné, jenom se potvrzuje, že je to váš styl. Že je to váš styl, že to tak je.

Stejně tak se to týká té včerejší cesty do Dubaje, kde byla paní předsedkyně Pekarová, byl tam asi i pan Skopeček a asi někteří další. My budeme žádat na vedení Sněmovny, SPD bude žádat seznam všech účastníků, seznam všech účastníků této cesty, protože tady pan Michálek z Pirátů vyzýval občany, aby se šetřilo, aby občané si ztlumili topení, pan Michálek z Pirátů vyzval občany, aby šetřili způsobem, že si vezmou termoprádlo. Sám jsem si to prověřoval před chvílí, sám ho má na sobě, takže jde příkladem... (Smích a potlesk poslanců SPD a ANO.) ... a nevím, jestli ztlumil topení. Nicméně samozřejmě občané nemají váš poslanecký plat, pane poslanče, to znamená, ne každý má peníze na to, si kupovat nějaké termoprádlo a další věci.

Ale chtěl jsem říct jednu věc zpátky k tomu. Vy jste říkali, že se má šetřit, a i pan Síkela, ministr průmyslu, říkal, jestli si správně pamatuju, že mají lidé méně jezdit. Říkal to myslím i pan premiér, že mají méně jezdit. Tak tomu už vůbec nerozumím. Ne - paní předsedkyně Pekarová to říkala taky, myslím, že se má méně jezdit. Přitom jezdí v novém BMW sedmičkové řady a benzin jí platí stát. Takže občany vyzývá - kdyby aspoň mlčela - ale ona pije víno a káže vodu.

A teď se ptáme, proč, když letos už byla velká vládní delegace v Dubaji, byl tam pan Síkela s velkou delegací na Expo, ano, byl tam ministr průmyslu Síkela, tam už byl, tak proč v takto krátké době se tam jede znovu? A to jsou ty úspory ve vašem podání, to je ta koordinace práce, po které jste vždycky volali, že jezdíte jeden za druhým? Mimochodem, mluví se také o tom, ale proto chceme ten seznam, že tam byl s vámi i váš manžel, paní předsedkyně Sněmovny. Já se na to ptám, prostě se na to ptám, já nevím. Proslýchají se informace, že zpátky jste jeli nějakým vládním speciálem a že tam seděl i váš manžel.

To všechno jsou otázky, které nevím, jak to je, ale my se na ně budeme ptát. Takže vám přijde od nás písemný dopis od hnutí SPD, otevřený dopis, který samozřejmě zveřejníme a budeme chtít seznam všech účastníků, kteří tam byli, a jak to vlastně bylo přesně s tou cestou. Obsah cesty nám tam ani moc psát nemusíte, protože to, že vládní delegace ministra průmyslu tam byla nedávno, to my už víme, a že jste byli na Expu, tam byl pan Síkela s velkou delegací podnikatelskou tam byl teď nedávno, jo, takže to už všichni víme. Takové věci kolem tam sice pár vět možná můžete napsat, ale hlavně se jedná o to, že vy vyzýváte k úsporám, vyzýváte lidi, aby omezili ježdění, vaše vláda, sama jezdíte v novém BMW. Když jsem byl ve vedení Sněmovny, tak jsem jako jediný řekl, jsem jezdil ve Škodovce, jediný jsem jezdil ve škodovce, jo? A také byla možnost jezdit BMW - jediný jsem řekl, že v žádném BMW jezdit nebudu, že budu jezdit ve škodovce. Vy si jezdíte v nejnovějším BMW za miliony a vykládáte lidem, užíváte si luxusu předsedkyně Sněmovny, úplně plnými doušky...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Mým prostřednictvím. Je to zvláštní, ale měl byste mě oslovovat mým prostřednictvím.

 

Poslanec Tomio Okamura: Ano, tak vaším předsednictvím. Dokonce i váš předpředchůdce Hamáček, ten také řekl, že BMW jezdit nebude, a vzal si škodovku. Vy tu možnost máte, ale plnými doušky si užíváte toho luxusu a v nejnovějším bavoráku sedmičkové řady si jezdíte, přestože můžete jezdit ve škodovce. To je váš životní styl, paní předsedkyně Pekarová, vaším prostřednictvím. Vysáváte veřejné peníze úplně na drť, necháváte si nosit jídlo nahoru se zlatým, se stříbrným poklopem. Jasně že jo! Vždyť to všichni víme. Nejíte ani v jídelně s námi dole. S poklopem si necháváte nosit jídlo, aby vám ho číšník takhle otevřel. A řekněte, že ne - všichni to víme, že jo. To je váš životní styl, to jsou ty vaše úspory. Je to hnus.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Tak já přečtu další omluvy. Pan ministr Nekula se omlouvá z dnešního jednání z pracovních důvodů, pan ministr Rakušan od 14 do 18 hodin bez udání důvodu.

Další je přihlášený pan předseda Benda s přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Marek Benda: Vážená paní předsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, po trošku divočejším vstupním vystoupení pana předsedy Okamury se pokusím situaci malinko zklidnit a přednést vám jenom návrhy, které by byly k hlasování.

První je, protože jsme si úplně neporozuměli na politickém grémiu s panem předsedou Fialou, tak bych jenom poprosil paní předsedkyni, aby z toho, co sdělila jako návrh politického grémia, nechala zvlášť hlasovat zařazení bodů 2 a 3, to znamená sněmovních tisků 30 a 31, a posléze bodu 66, což je sněmovní tisk 45, na ta místa, kde byla z grémia navržena, ale protože byl požadavek, aby se o tom hlasovalo zvlášť, poprosím paní předsedkyni, aby se o tom hlasovalo zvlášť.

Dále bych navrhl, aby zítra, ve středu, jako první a druhý bod našeho jednání, to znamená před ten bod, který je navrhován z politického grémia, před to druhé čtení, byly zařazeny ještě ty body ve třetím čtení, to znamená dosavadní bod 77, sněmovní tisk 86, trestní zákoník, a dosavadní bod 78, sněmovní tisk 68, platební styk. Těmi dvěma body by se začínalo, potom by se pokračovalo dosavadním bodem 1, druhé čtení, nakládání s geneticky modifikovanými potravinami, a pak by pokračovaly normálně zákony v prvním čtení tak, jak byly seřazeny.

Další návrh k prvním čtením, který bych s dovolením přednesl, je po bodu 23, který je navrhován z grémia, logicky v prvních čteních musí následovat bod 8, stavební zákon, protože všechny body před ním jsou vyčerpány - takže ten nenavrhuji předřadit, ten tam prostě logicky patří. Jediné, co navrhuji, je, abychom hlasovali, že pokud by tento bod 8, stavební zákon, sněmovní tisk 137, nebyl zahájen do páteční 9. hodiny ráno, pak ho v pátek v 9 hodin ráno zahájíme. Pevně věřím, že ty předchozí body projdou, že se k němu dostaneme někdy v zítřejším dopoledni, a tím pádem bude možné v něm v pátek pokračovat. Ale pokud by nebyl zahájen do páteční 9. hodiny ráno, aby se tak stalo.

Dále navrhuji, abychom doplnili ještě do čtvrtečního programu, tak jak zaznělo z grémia: první bod má být bod 105, sněmovní tisk 180, to je vyslání vojáků na Slovensko, poté aby byly doplněny body jako bod 2, bod 75, sněmovní tisk 178, mezinárodní smlouva, kterou se vyslovuje souhlas s výpovědí dohody o zřízení a činnosti Mezinárodní banky hospodářské spolupráce, bod 76, sněmovní tisk 179, to samé, dohoda o zřízení Mezinárodní investiční banky, toto by byly body 2 a 3 a bod 4, a pak by se pokračovalo těmi návrhy, které řekla paní předsedkyně z grémia - bod 4 by byl dosavadní bod 63, záležitost Evropské unie, vládní návrh, kterým se předkládá Poslanecké sněmovně k předchozímu souhlasu návrh nařízení Rady, kterým se mění nařízení Rady o zřízení Agentury Evropské unie pro základní práva, sněmovní tisk 98/E. Pak by tedy čtvrtek vypadal tak, že první budou Slováci, vyslání vojsk na Slovensko, dvě výpovědi mezinárodních bankovních dohod, tento bod 63 a poté by následovaly smlouvy, jak byly přečteny paní předsedkyní.

Doufám, že jsou mé návrhy jasné a odpovídají vůli grémia, jak byla vyslovena. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ano, je to srozumitelné. Děkuji.

Nyní je s přednostním právem přihlášen pan ministr Gazdík. Další přihlášený je pan předseda Výborný. Prosím.

 

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Petr Gazdík Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, já teď nevystupuji jako ministr, ale jako druhý muž strany, jak říkal kolega Okamura, i když zároveň říkal, že druhý muž strany je kolega Polčák, takže ale jeden z nás to určitě je.

Já si dovolím pár slov za Starosty a nezávislé k této věci. Prosím, oddělme od sebe dvě věci, a to je odškodnění obcím a jejich občanům a druhá věc je odměna pro advokáta. První věc, hlasovala pro odškodnění obcí celá Sněmovna. Ti lidé si užili výbuchy ve skladech, za kterými stáli ruští agenti. Shodněme se, že minulá Sněmovna to udělala správně a že odškodnění obcí a občanů bylo správné. Většina z vás, kteří jste byli v minulé Sněmovně, tak pro to mimo jiné hlasovala.

A teď odměna. Odmítám, že je to provize za to, že byl schválen nějaký zákon. Jakákoliv provize je za právní služby a pan kolega Polčák, aby uťal veškeré pochybnosti, se vzdal své odměny, takže žádná provize pro něj neexistuje.

Také odmítáme, že starostové dotčených obcí nevěděli a byli nemile překvapeni. To vůbec není pravda a svědčí o tom prohlášení těch samotných starostů. Prosím, najděte si ho a přečtěte si ho.

Poslední věc. Dovolte, abych vás seznámil s usnesením poslaneckého klubu Starostů a nezávislých. Poslanecký klub STAN považuje včerejší rozhodnutí Stanislava Polčáka zříci se odměny za práci ve prospěch obcí postižených výbuchy ve Vrběticích za správné a jediné možné.

Za druhé je podle nás jednoznačně nepřijatelné, aby vznikl dojem, že tuto odměnu dostal za svou práci politika, to není pravda, a oceňujeme práci, kterou ve prospěch postižených obcí, jejich obyvatel, odvedl. Jsme však rádi, že svým včerejším rozhodnutím ukončil podezření na střet zájmů v této věci. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Nyní je s přednostním právem přihlášený pan předseda Výborný. Pan předseda Okamura se hlásí taktéž, ale před ním byla ještě s přednostním právem přihlášená paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová, a nenacházíme se v rozpravě, proto faktickou poznámku pana předsedy Okamuru mažu, protože není možné ji uplatnit dle jednacího řádu. Prosím, s přednostním právem pan předseda Výborný... Tak pan předseda Výborný chce dát přednost paní místopředsedkyni Mračkové Vildumetzové. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji moc za slovo. Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já bych také ráda zařadila bod na dnešní schůzi a bude se dotýkat toho, o čem tady již mluvil Tomio Okamura a v tuto chvíli pan Gazdík. Já bych tento bod chtěla nazvat Odškodnění obcí v kauze Vrbětice a provize Stanislavu Polčákovi, europoslanci a předsedovi Sdružení místních samospráv.

Chtěla bych říct, že všichni jste asi včera zaregistrovali v médiích tuto kauzu, už se o ní tady v tuto chvíli hodně hovořilo, že díky tomu, že se tady minulý rok v Poslanecké sněmovně schválil zákon - a je dobře, že se schválil - zákon ohledně odškodnění, byť se mohl použít obecný zákon, ale prosadilo se to tady a ten vešel v platnost a v účinnost v minulém roce v srpna, včera na základě toho mediálního šumu a toho všeho, co se začalo dít, přišel pan Polčák, že jako politik se své odměny zříká a že bude uhrazena práce jeho kolegů... To znamená, že ty finanční prostředky půjdou kolegům, a to znamená zároveň panu Polčákovi? Já bych jenom chtěla říct, že pan Polčák byl v roce 2017 až v roce 2021 předsedou Sdružení místních samospráv. Určitě všichni víte, co Sdružení místních samospráv je. Je to organizace, která hájí zájmy starostů, starostek, primátorů, byť většina jich je ve Svazu měst a obcí, a všichni, kdo jsou členy Sdružení místních samospráv, platí členský příspěvek. Za tento členský příspěvek je ta organizace zastupuje, pomáhá jim a pomáhá jim i v právních otázkách. A mě by zajímal v tuto chvíli názor nové paní předsedkyně Sdružení místních samospráv - já nevím, jestli se nezměnil právě z toho důvodu, aby mohlo dojít třeba k vyplacení té odměny, a to paní Elišky Olšákové, která je zároveň i poslankyní a předsedkyní od roku 2022.

Je tady řada starostů. Všichni víte, jak vás třeba hájí Svaz měst a obcí. Určitě si pamatujete, když bojovali v rámci kompenzačního bonusu, aby se vrátily finanční prostředky městům a obcím. No, tak Svaz měst a obcí taky přijde a naúčtuje si u každé obce, že co vybojovali v rámci kompenzačního bonusu, že by to měl dostat Svaz měst a obcí? To není možné. Podívejte se na mediální výstupy. Leden 2022, pan ministr vnitra Vít Rakušan říká: Už jsme vyplatili 14 milionů. Skvělá spolupráce starostů dotčených obcí a Sdružení místních samospráv... Takže kdo to dojednával? Sdružení místních samospráv.

A já chci říct jedno. Jestliže teď dochází k tomu, že tedy ta odměna se navrhla před měsícem, ve Sbírce zákonů to vyšlo v srpnu a dal se jasný apel, do jaké doby to musí být vyplaceno, tak všichni ti starostové vědí, že jakýkoli úkon a i plnou moc musí schválit orgán obce nebo města. A já se ptám na ta daná usnesení, která v tuto chvíli tedy proběhla v těch třech obcích, kde už došlo ke schválení té odměny, tak co se tedy schvalovalo, na základě čeho se to schvalovalo, je to možné schvalovat až takto? Vždyť se podívejte, co řekl pan starosta Slavičína, který to odškodnění dostane 104 milionů korun: "Odměnu navrhli před měsícem, předem nic na papíře nebylo nebo nám o tom nikdo neřekl." A to snad hovoří za vše. A jestli tedy chceme říct, že si to vezmou moji kolegové - no tak když si to vezmou moji kolegové, tak si to beru i já. A já znovu říkám, to všechno dojednávalo Sdružení místních samospráv. A pokud se podíváte do všech mediálních výstupů, všude to takto bylo prezentováno. Myslím si, že vyplácení tohoto odškodnění má dnes ve své gesci a pravomoci Ministerstvo vnitra, které postupně vyplácí a má také na svém ministerstvu dozorový orgán, odbor dozoru a kontroly, který by měl ihned zahájit kontrolu v daných obcích ohledně přijatých usnesení v rámci vyplacení této odměny, protože nejsem přesvědčena, že toto probíhá v souladu se zákonem o obcích.

Chci ještě říct, že to odškodnění se dotýká pěti obcí, ale i Zlínského kraje, abyste si to všichni uvědomili, a dotýká se to také všech lidí, kteří bydlí trvale na dotčeném území. Takže v rámci třeba Zlínského kraje je to odškodnění 59 milionů korun, v rámci Slavičína 104 milionů korun, pak jsou tam Bohuslavice - 36 milionů, Vlachovice - 116 milionů, Lipová - 36 milionů a Haluzice - 16 milionů.

Jsem přesvědčená o tom, že tento bod by měl být zařazen a měli bychom k tomu dostat všechny relevantní informace. Proto ne agresivně, ale zcela s pokorou a racionálně říkám: zařaďme tento bod ve středu po třetích čteních, protože si myslím, že je opravdu nutné, aby se nám k tomuto bodu ministr vnitra vyjádřil. Děkuji vám. (Potlesk poslanců SPD a ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já vám také děkuji. Vzhledem k názvu toho bodu vás potom poprosím ještě písemně, abychom ten název měli úplný.

Nyní se přihlásil s přednostním právem pan předseda Okamura, kterého tady ale nevidím, není tu, a ani pan předseda klubu KDU-ČSL Výborný tady momentálně není, takže přejdu k dalším přihlášeným, kteří jsou přihlášeni písemně. Pan poslanec Novák. Poprosím pana poslance Nováka.

(Poslanec Okamura, který vešel do sálu, se hlásí v dalším pořadí.) Ano, chápu, ale doporučuji se zdržovat v sále.

Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jak jinak než Vrbětice, europoslanec Polčák, bývalý předseda SMS a člen předsednictva hnutí STAN. Já si vás dovolím požádat o zařazení nového bodu této 16. schůze s názvem Nemorální jednání a zneužití Sněmovny Parlamentu členem předsednictva STAN Stanislava Polčáka v kauze Vrbětice.

Důvodem této mojí žádosti je bezprecedentní chování europoslance Stanislava Polčáka, místopředsedy hnutí STAN, bývalého předsedy Sdružení místních samospráv, který v období, kdy obce postižené výbuchy ve Vrběticích bojovaly o odškodné, jim nabídl své služby a kontakty s cílem získat pro tyto dotčené obce odškodné. Tehdy však nikdo nevěděl, jakou cenu si pan Polčák naúčtuje a na základě čeho. Nyní se bavíme o provizi cirka 8 milionů korun, kterou pan Polčák chtěl - teď už ji zase nechce, teď chce odměnu za práci pro své kolegy, nevíme jakou, nevíme za co. Dobře, uvidíme. Dle pana Polčáka nejdříve došlo k mylné interpretaci médii a následně se zřekl svého honoráře. No, ale kolik má tedy opravdu být to skutečné odškodné nebo odměna pro právní kancelář? Kdo ji vlastně dostane a za jakou konkrétní práci?

Jako spolupředkladatel návrhu zákona o odškodnění Vrbětic a dalších obcí vím velmi dobře, že tu novelu finalizovala legislativa Ministerstva vnitra. Pro novelu v minulém volebním období zvedli (ruku) mimo tří nepřítomných poslanců všichni, i vy, kteří jste tady v následujícím období. Podle mého názoru byli všichni panem Polčákem využiti a zneužiti v jeho finanční prospěch, a ano, přiznávám, že i já. Při jednáních s panem Polčákem jsem jím samotným byl ubezpečen, že to dělá téměř zdarma. A já se nyní ptám: Nabídl vlastně tehdy pan Polčák obcím své služby jako europoslanec, politik, předseda Sdružení místních samospráv, nebo advokát? Pan Polčák propojil naprosto bezprecedentně několik rolí a vedle toho, že je místopředsedou hnutí STAN a europoslancem, je současně i advokátem. A právě jako advokát nejspíš nabídl obcím z okolí Vrbětic zastupování při jednání o odškodnění - jako politik a člověk, který má z titulu své eurofunkce přístup i k nám do Poslanecké sněmovny, disponuje výhodami, minimálně v přístupu k informacím. A právě tyto informace a kontakty se následně rozhodl zobchodovat.

A jaké jsou důkazy? Určitě si mnoho z těch z vás, kdo to v tom období hledání řešení a projednávání zákonné úpravy, která by měla odškodnění obcí řešit, vzpomene na to, jak vás i mě pan Polčák obcházel a žádal o podporu, a tehdy ne jako právník, ale jako politický zástupce STAN. Po celou dobu nás jako politik také utvrzoval v důležitosti přijetí zákona o odškodnění v postižených obcích a následně si jako advokát řekne o provizi téměř 8 milionů. Fajn. Nejde snad o překročení všech mezí a kodexů této Sněmovny? Neměl by tento pragmatický souběh řešit také orgán Advokátní komory? Kolik pobíhá po této zemi bývalých nebo současných politiků s právním vzděláním, kteří nabízejí své služby, které umějí prostřednictvím Poslanecké sněmovny zobchodovat?

Dalším megaproblémem této kauzy je zneužití ostatních poslanců z regionu, zneužití starostů a zneužití krajských zastupitelů. Například v obci Vlachovice se při hlasování zastupitelstva o schválení výplaty, které proběhlo minulý týden, ozvali opoziční zastupitelé s tím, že měli dle informací od pana starosty za to, že to pan Polčák dělá zdarma jako jejich zastánce a z pozice předsedy Sdružení místních samospráv. Od paní místostarostky Moniky Hubíkové ze Slavičína jsem byl taktéž ubezpečen, že o podmínce odměny dopředu neměli tušení, a v současnosti Polčákův požadavek posuzuje jejich právník. Ptám se vás, poslanců, je to v pořádku? To, že pan Polčák doslova zobchodoval prosazení zákona č. 326/2021 Sb., tedy zákon o jednorázovém odškodnění subjektů dotčených mimořádnou událostí v areálu muničního skladu Vlachovice-Vrbětice? Je to v pořádku? Proto vás, vážené kolegyně a vážení kolegové, žádám o zařazení tohoto bodu na pořad schůze, a to ve čtvrtek jako první bod.

Musíme okamžitě tuto bezprecedentní situaci řešit a zastavit. Tohle se nesmí nikdy opakovat. Sněmovna přece k tomuto nemůže být zneužívána. Je ohrožena důvěryhodnost Sněmovny i poslanců jako jednotlivců. Nedělám si iluze, že zejména koaliční poslanci budou s tímto zařazením souhlasit. Ukážou tak ale na sebe, čeho jsou všeho schopni a o co jim ve skrytu duše za všemi líbivými hesly pro občany této země vlastně jde.

Znovu tedy vyzývám, a především poslance TOP 09, kde se Polčák narodil, a poslance STAN, kde Polčák nyní přebývá, aby neklopili zrak před tak zásadním problémem, jelikož pokud takové jednání projde bez povšimnutí, ztratí tato Sněmovna již tak malou důvěru občanů zcela. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Pane poslanče, jenom poprosím o celý název bodu, kdybyste mi ho byl schopen dát písemně. Bylo by to určitě zjednodušení i z hlediska toho, že je ten název velmi dlouhý, tak abych vám ten bod nějakým způsobem neupravila, jak byste si nepřál.

Nyní je přednostní právo pana předsedy Okamury a další je přihlášen pan předseda Výborný. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Já bych tady zareagoval na místopředsedu hnutí STAN a ministra školství Petra Gazdíka, který tady omlouval před chvílí chování svého kolegy, místopředsedy STAN Stanislava Polčáka, který si žádal 8 milionů korun za prosazení zákona. Tak to omlouval tím, že prý to byla smlouva, že prý měl na to smlouvu, že to je prý normální. Tak proč nám tu smlouvu tady neukázal předem, předtím, než jsme o tom zákonu hlasovali? Proč nám tedy poslanci hnutí STAN tady neoznámili střet zájmů a neoznámili nám tady předem, což by měli - dobře, není to poslanec, je to europoslanec, ale kdybyste vy byli opravdu slušní a féroví a takoví ti v uvozovkách čistí, na koho si hrajete s oblibou, ale nejste, tak byste přece tady řekli na rovinu: Náš místopředseda hnutí STAN, když se tento zákon prosadí, tak za to má dostat 8 milionů z veřejných peněz. Ale on přece tu smlouvu neukázal předem. On nás dokonce ani neinformoval, hnutí STAN, o tom, že vrcholný představitel hnutí STAN z toho má zinkasovat 8 milionů korun z veřejných peněz za prosazení zákona. Takže to, co vy tady říkáte jako zdůvodnění, možná by bylo lepší, kdybyste neřekl ještě nic. Ale vy jste vlastně přiznal, že jste o něčem věděli, a nepřiznali jste to a obelhali jste tady celou Poslaneckou sněmovnu. To je to, co děláte, normální političtí kšeftmani, nic víc. Politický podnikatelský projekt hnutí STAN. A že se prý - vy chválíte pana Polčáka, místopředsedu hnutí STAN a europoslance, za to, že se prý odměny včera vzdal. Ale vždyť se té odměny vzdal, až když to prasklo, až když na to upozornila média! Potom přece on řekl, že se toho vzdá. Nicméně zároveň dodal, že jeho kolegové vyinkasují, proto se ptám, že by bylo dobré říci, zdali z toho, co vyinkasují, taky něco nemá pan Polčák. Jak to bylo s tou zálohou, kterou si prý vyúčtoval, nebo zaslal fakturu, což říkal sám pan Polčák, europoslanec? A samozřejmě znovu opakuji, že by bylo dobré, a znovu jsem to z vaši úst neslyšel, takže znovu se ptám místopředsedy hnutí STAN - protože pan Rakušan tady není, předseda hnutí STAN, ministr vnitra - tak znovu mi chybí odpověď na otázku, pane kolego Gazdíku - ministra můžu oslovovat přímo - tak mi chybí odpověď na otázku, pan poslanče Gazdíku, místopředsedo hnutí STAN, zdali požádáte vašeho kolegu Polčáka - ale prostě mě ani nezajímá, jestli požádáte, nepožádáte - zdali předloží hnutí STAN, které tady vždycky peskovalo všechny za to, že nejsou transparentní, zdali předložíte seznam zakázek pana Polčáka a jeho advokátní kanceláře, které za veřejné peníze dělá, za celou dobu, co je europoslancem. Aby si celá veřejnost mohla udělat obrázek - i my tady ve Sněmovně - kolik váš místopředseda hnutí STAN Stanislav Polčák vyinkasoval z veřejných peněz. Protože jestli to dělal tímto způsobem, tak to mohou být opravdu minimálně miliony, ne-li desítky milionů, a to je přece potřeba vědět a porovnat to s tím, za co hnutí STAN lobbovalo v minulosti, co prosazovalo.

Proto se tady taky přece opakovaně ptáme, a byla na to dokonce svolána mimořádná schůze podpisy poslanců SPD a hnutí ANO, jediných dvou opozičních stran, co tady jsou, další tady není, a chtěli jsme vědět financování hnutí STAN, to znamená jména koncových majitelů firem z daňových rájů na Kypru, které vám sponzorovaly kampaň. Proslýchá se, že jsou to byznysmeni, kteří podnikají v obcích, kde jsou ve vedení politici hnutí STAN, abych tu otázku trošku posunul. A vy to moc dobře víte, pane Gazdíku, a ví to tady řada z nás. Ale já bych ta jména chtěl slyšet od vás. Vy je moc dobře znáte, ta jména. Vy moc dobře víte, kdo vás sponzoruje, pane Petře Gazdíku, jen to nechcete říct. A ví to i pan Rakušan. Vy moc dobře víte, kdo jsou koncoví majitelé těch firem, a dokonce víte, proč vás sponzorují, a že se to třeba může týkat zrovna těch obcí a měst, kde jste ve vedení, že tam třeba mají různé prostory a podobně. Vy to moc dobře víte, takže vy jste normální političtí byznysmeni. A já chci, abyste řekli, kdo jsou ti koncoví majitelé těch firem, které sponzorovaly vaši kampaň, kampaň Pirátů a hnutí STAN. Je půl roku po volbách a vy to ne a ne říct, nechcete to přiznat. A já myslím, že poté, co tady předvedl pan Polčák, je potřeba to říct.

A premiér Petr Fiala? Pane premiére, vy sedíte za mnou. Proč se nezeptáte, když jste takový pan Čistý a hrajete si na to? Teď kroutíte hlavou, že nejste. (Premiér mimo mikrofon: Nekomentujte to.) Já komentuji to, co mi říkáte, protože máme podle jednacího řádu mluvit na mikrofon. Protože vy nemluvíte, tak já to tady interpretuji. (Premiér mimo mikrofon: To nedělejte.) Já jsem říkal, že jste pan Čistý a vy říkáte, že ne. Tak já nevím. Ale o tom se teď nechci bavit.

V každém případě mě zajímá jiná věc - a neříkejte mi, co mám komentovat a co ne. Já nejsem váš podřízený ve vládě, já si budu komentovat, co chci. (Premiér mimo mikrofon: Nekomentujte to.) Takže chci jenom říci - neříkejte mi: Nekomentujte, když já si můžu komentovat, co chci. My máme naše voliče, vy máte vaše voliče. (Premiér mimo mikrofon: To chápu, tak to chápejte i vy.) Vy mi tady šuškáte! (Premiér mimo mikrofon: Já reaguji na vás.) Tady probíhá konverzace. Já bych ji musel překládat na ten mikrofon, tak teď nevím. (Premiér mimo mikrofon: Však překládáte.)

Chci říct jednu věc. Pane premiére, já bych vás rád požádal, mě zajímá ta jednoduchá otázka. Proč se nezeptáte hnutí STAN a Víta Rakušana, co to má znamenat, všechny tyhle kauzy? Proč vy se ho, pane premiére, nezeptáte, kdo jsou tedy koncoví majitelé těch firem, které sponzorovaly Pirátům a STAN kampaň? Ať řekne ta jména. Vždyť jste před volbami říkal, že chcete prosazovat transparentnost. Dokonce je ve vašem vládním prohlášení napsáno, že chcete bojovat s firmami v daňových rájích. Ale skutek utek. Vy přece proti tomu nebojujete, vy to přímo podporujete, protože váš první vicepremiér Vít Rakušan - je sponzorovaly firmy z Kypru z daňových rájů, registrované v Lucembursku, a vy jste se ho doteď, ani po měsících, po půl roce, nedokázal zeptat, ať to vyjasní, nebo ať hnutí STAN odstoupí.

Stejně tak by mě zajímalo, co říkáte na kauzu Polčák. Vždyť vy k tomu celou dobu, pane premiére, mlčíte. Vám připadá normální, že někdo má 8 milionů korun za prosazení zákona? A i kdyby vám to normální připadalo, že nám to neřekl tady předem - hnutí STAN, váš koaliční partner - že neřekl před hlasováním, že místopředseda hnutí STAN na to má smlouvu, za kterou po prosazení zákona vyinkasuje 8 milionů? Vám to připadá správně, pane premiére? (Premiér mimo mikrofon: Nesmím komentovat, jste mi před chvílí řekl.) Ne, já jsem říkal, že můžete komentovat. (Premiér mimo mikrofon: Ne.) Já jsem říkal, že můžete komentovat, ale že to budu překládat. (Veselost v sále.) Klidně řekněte, jestli vám to připadá, my se můžeme oslovovat přímo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová To ano, ale tento způsob debaty by nebylo úplně vhodné tady dál rozvíjet.

 

Poslanec Tomio Okamura: To znamená, že mě zajímá jediná odpověď, kterou bych přeložil, kdybyste odpověděl, zdali vám to připadá normální, že člověk z nejvyššího vedení STAN nám tady neřekne před hlasováním, že za prosazení zákona, který jsme tady ve Sněmovně prohlasovali, vyinkasuje 8 milionů. Připadá vám to normální, nebo ne? (Premiér mimo mikrofon: Já vás nebudu platit jako mluvčího, i když byste to možná chtěl.) Ale prosím vás, tohle jsou moje slova, že nechci mluvčí zadarmo. To jste ode mě slyšel v televizi a teď to opakujete. (Premiér mimo mikrofon: Abyste měl co překládat.) Já vím, ale pořád neodpovídáte na otázku, jestli vám to připadá normální. Připadá vám to normální, nebo ne? Teď na nás míří kamery, stačí takhle ukázat hlavou: nepřipadá normální, připadá. (Veselost v řadách poslanců SPD.) A nemusím překládat. (Premiér mimo mikrofon: Nenechám se vámi vyvolávat.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Já myslím, že tímto způsobem nebudeme tu debatu dále vést, poprosím o to. A prosím o klid.

 

Poslanec Tomio Okamura: Pan premiér říká, že se mnou nenechá vyvolávat, neboli neodpovídá. Nechce na to odpovědět, jestli mu připadá normální, panu premiérovi, že před hlasováním o zákonu o odškodnění obcí na Zlínsku, pro který jsme tady všichni hlasovali, hnutí STAN neřeklo, že za to jejich nejvyšší představitel, místopředseda STAN, inkasuje 8 milionů korun. Vy na to nedokážete, pane premiére, odpovědět. (Premiér mimo mikrofon: Dokážu, ale ne vašimi ústy. A už toho nechte. Toto je nekorektní, co děláte.) Ne? Tak se přihlaste na mikrofon. Teď mi říkáte, že toho mám nechat, ale proč bych toho nechával? Vy chcete umlčovat opozici. Vždyť vy chcete, abych tady byl jako nějaká loutka. Prostě, pane premiére, běžte na mikrofon a řekněte - nemusíte mi to tady vzkazovat, žádnou odpověď jste mi nedal. A řekněte na mikrofon, jestli vám připadá normální, že je to váš první vicepremiér, ministr vnitra, předseda hnutí STAN. Přestaňte se tady za mnou na mě rozčilovat. A řekněte - zajímá to občany - jestli vám připadá normální, že 8 milionů korun má zasmluvněno místopředseda hnutí STAN, váš hlavní koaliční partner, druhý váš největší koaliční partner, tedy ten největší, protože největším jste ODS. Tak to pojďte říct na ten mikrofon. Teď jste to mohl říct i za mnou, mohl jste zakroutit hlavou nebo ne. Ne, vy lavírujete. Vy nedokážete odsoudit, že někdo nám tady před hlasováním neřekne, že za to má mít 8 milionů korun z veřejných peněz? Vy to fakt nedokážete odsoudit? To je přece ale strašné. Pojďte opravdu na ten mikrofon a řekněte to. A neříkejte mi, že vás tady nemám úkolovat. Já se vás ptám jako premiéra České republiky. Ptám se a nechcete odpovědět. Tady vám dokonce ubírám prostor, abyste mohl říct: Ano, souhlasím s tím, nebo Ne, odsuzuji to. Nic. Tak co na to mám říct? (Z pravé strany sálu: Nic.)

Takže tohleto opravdu není správný přístup. Vy jste tady v minulém volebním období peskovali úplně všechny, a teď se na to chci prostě zeptat. Ta otázka je opravdu úplně jednoduchá. Před hlasováním o zákonu nám místopředseda hnutí STAN neřekl, že za to jejich druhý nejvyšší člověk má vyinkasovat 8 milionů korun, když ten zákon projde. Takže se odpovědi od pana premiéra nedočkáme, od pana premiéra Petra Fialy za ODS, a já si myslím, a už vás nebudu dál trápit, že si všichni udělali obrázek. Je to otřesné. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní se hlásí pan předseda Výborný a další s přednostním právem bude paní místopředsedkyně Kovářová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní předsedkyně, vážený pane premiére, vážená vládo, kolegyně, kolegové, jestli se nepletu, tak se stále po hodině a dvou minutách nacházíme v bodu debata k návrhu programu schůze, ač to tady někteří kolegové v čele s panem poslancem Okamurou, vaším prostřednictvím, asi úplně nepochopili.

Já se musím na začátku jenom ohradit proti tomuto naprosto nehoráznému urážení premiéra této země. Já myslím, že to sem skutečně nepatří. (Neklid v řadách poslanců SPD.) Slova kolegy Okamury svědčí pouze o něm samotném a o nikom jiném.

Já se vrátím k tomu, co jsem říkal, tedy k návrhu programu schůze. Dovolte mi navrhnout zařazení nových deseti bodů do programů této schůze Poslanecké sněmovny. Ty body prosím zařadit do kategorie volební body, tedy za bod 86 těchto deset nových bodů.

První je Návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury. Jedná se o pět členů.

Druhý bod je Návrh na odvolání předsedy dozorčí rady Státního zemědělského a intervenčního fondu.

Dále je to Návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního zemědělského a intervenčního fondu, tří členů.

Dále je to Návrh na odvolání členů dozorčí rady Státního fondu podpory investic, pět členů.

A Návrh na odvolání členů dozorčí rady Vinařského fondu, sedm členů.

Dále mi dovolte zařadit těchto pět nových bodů. (Hluk v sále.) Z logiky věci tedy...

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Poprosím o klid v sále, a aby debaty, které tady probíhají, se přesunuly do předsálí nebo byly ukončeny a pan předseda aby měl klid na přednesení návrhů. Není jich málo, tak prosím, věnujme mu pozornost.

 

Poslanec Marek Výborný: Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury, pěti členů, dále návrh na volbu předsedy dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu, dále návrh na volbu členů dozorčí rady Státního zemědělského intervenčního fondu, tři členové, dále návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu podpory investic, pět členů, a dále návrh na volbu členů dozorčí rady Vinařského fondu, celkem sedm členů. Děkuji za zařazení těchto deseti bodů za bod 86 současného návrhu pořadu schůze. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji za přednesení návrhu. Nyní je přihlášena s přednostním právem paní místopředsedkyně Kovářová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych reagovala na vystoupení pana předsedy Okamury. (Otáčí se vlevo.) Ano, děkuji, pan Okamura mě poslouchá, to jsem ráda. Vy jste tady teď horoval za to, kdo co provedl, velmi silným hlasem, rozčiloval jste se, a já se ptám, proč jste se nerozčiloval, proč jste se nezastával těch obcí? K výbuchu došlo v roce 2014. Celá léta marně žádaly od odškodnění. Celá léta a nikdo se k tomu za vlády Andreje Babiše neměl. Poté oslovily pana poslance Polčáka, europoslance, jako advokáta, jako advokáta, a pak se to hnulo. Takže pěkně prosím... (Ruch v sále, hlasy z pléna.) Mohl jste začít pracovat v roce 2014. (Předsedající: Mým prostřednictvím.) To za prvé. Ano, omlouvám se, vaším prostřednictvím, paní předsedkyně.

A za druhé, říkali jsme, že přineseme do Poslanecké sněmovny novou kulturu. (Smích a potlesk zleva.) Děkuji za potlesk. Myslím tím kulturu projevu. A jestli jste si všimli, náš pan premiér kulturu projevu má, ten tady nekřičí na poslance jako bývalý premiér. Proto vám jenom říkám, že to, co jste tady předvedl, je skutečně nehodno, jakým způsobem se chováte k našemu panu premiérovi, který vám vždy odpovídá klidným hlasem.

A jestli na něj máte dotaz, tak se ho zeptejte, pane Okamuro, prostřednictvím paní předsedkyně, při interpelacích, kde jsem vás tedy hodně dlouho neviděla. Takže to máte tu možnost se pana premiéra zeptat.

Nyní je potřeba, abychom schvalovali zákony, které jsou v souvislosti s válkou na Ukrajině, v souvislosti s uprchlickou krizí, tak prosím pěkně, dejme prostor a schvalme program. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. (Hluk v sále neustává.) Nyní je s přednostním právem přihlášený pan předseda vlády Petr Fiala a já požádám znovu o ztišení v sále. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, to teď bude velmi stručné, já jsem připraven po schválení programu vystoupit s přednostním právem a tak, jak bylo požadováno na grémiu Poslanecké sněmovny, referovat o situaci na Ukrajině a dopadech přímých i nepřímých na občany České republiky. Já to samozřejmě udělám, ale přihlásil jsem se proto, že nechci toto své vystoupení, které určitě zajímá občany České republiky, nějak shazovat tím, že se vyjádřím k tomu, co tady předváděl předseda SPD Tomio Okamura.

Já, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím paní předsedkyně, vám neupírám právo a nikdy vám nebudu upírat právo na kritickou formu vystoupení v podobě, v jaké to uznáte za vhodné. Víte, že já, i když jsem řídil Poslaneckou sněmovnu, jsem byl velmi liberální v tom, co lze dovolit poslancům, a i v interpretaci jednacího řádu, pokud jde o projevy poslanců, a nikdy jsem do toho nezasahoval a nezasahuji ani do toho projevu, který jste tady předvedl vy, ale zavádíte přece jenom nové formy tak, jak jste to už udělal, když jste nám bránil v projednávání a schválení třeba programu schůze Poslanecké sněmovny. Zavádíte zde novou formu politické kultury, se kterou se já prostě smiřovat nechci a nebudu, a chci to pojmenovat. Klaďte mně otázky, já na ně tak, jak to budu považovat za vhodné a potřebné, odpovím a voliči posoudí, vaši i moji, jestli odpovídám správně nebo neodpovídám správně. To je věc, kterou musíme nechat na voličích, ale těžko můžete dělat to, co jste tady udělal a s čím já opravdu se nemohu smířit. Když si takhle stoupnete a řeknete: kruťte hlavou doleva, doprava, nahoru, dolů, a podle toho, jestli kroutím nebo nekroutím, mě dál vyzýváte a urážíte, to mně nepřipadá jako vhodná forma komunikace. Na vaše otázky já jsem... (Potlesk zprava.)

Prostřednictvím jiného poslance zde, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, diskutujeme jenom v tom případě, který jsem teď právě předvedl. To znamená, že se na vás obracím podle jednacího řádu prostřednictvím předsedajícího schůze. V žádném jiném případě se na ostatní neobracíme prostřednictvím někoho, takže mě nemáte co vyzývat, abych vašimi ústy odpovídal na vaše otázky. To není politická kultura, to je její úpadek, a na tom se já podílet nebudu. (Potlesk zprava.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní je přihlášen s přednostním právem pan předseda Fiala, předseda klubu SPD. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Dobrý den, vážené kolegyně, kolegové, děkuji za slovo. Tak jsme se dozvěděli, jaké verbální pochybení udělal pan Okamura, když se snažil zeptat se vlády, ministrů a premiéra na to, proč si tady někdo z hnutí STAN fakturuje 8,5 milionu. Stál křivě, otáčel hlavou, všechno bylo v projevu pana Okamury špatně. Ale samozřejmě, odpovědi jsme se nedočkali. Takže já jsem čekal, že pan premiér vystoupí a řekne. Bylo to tak, vadí mi to, nevadí mi to, pan Polčák je hrdina, vyfakturoval si 8,5 milionu za zákon, nevadí mi to, jsem s tím v pohodě, anebo mi to vadí. Takovou odpověď jsem čekal. Místo toho jsme se dozvěděli, jestli někdo stál křivě, kroutil hlavou, nekroutil, co řekl, proč se ptal, jestli měl zvýšený hlas, neměl zvýšený hlas a podobně, takže ta odpověď mě neuspokojila. My, pane premiére, vás budeme interpelovat. Já myslím, že to je vhodný způsob, abychom se vás zeptali, budeme vás interpelovat několikrát, abyste nám na tyto otázky odpověděl. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Nyní už nemám žádnou přihlášku k pořadu schůze, tak se pro jistotu ještě rozhlížím, zda se někdo další nehlásí.

Proto přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, abychom se vypořádali s navrženými změnami. Přistoupíme tedy k hlasování o jednotlivých návrzích v pořadí, v jakém byly podány. Já vás všechny odhlásím, eviduji žádost o opětovné přihlášení, a prosím tedy, abyste se opětovně přihlásili svými identifikačními kartami.

Nejprve budeme hlasovat návrhy z grémia, protože tady zazněla ve své podstatě dohoda o tom, že v původně navrženém a přečteném návrhu z grémia jsou ještě tři konkrétní požadavky na samostatné hlasování, a to tedy sněmovního tisku 45, bodu 66, a také bodu 2 a 3, tedy sněmovních tisků 30, respektive 31, tak tyto budeme hlasovat samostatně. A já tedy přečtu, zopakuji, jaký je návrh z grémia právě bez těchto tří bodů.

Za prvé jako následující postup jednání v tomto týdnu bychom zítra, ve středu 23. března měli zahájit jednání bodem číslo 1, sněmovní tisk 43, v druhém čtení, následně pokračovat body dle návrhu pořadu schůze: ve 13.30 hodin zítra by byl pevně zařazený volební blok bodů 80 až 86, jejichž výsledky by byly vyhlášeny ve čtvrtek 24. března na začátku našeho jednání.

Čtvrtek - zahájení v 9 hodin, nejsou totiž naplněny písemné interpelace, a začneme právě vyhlášením výsledků voleb a budeme pokračovat body v následujícím pořadí: bod 105, sněmovní tisk 180, což je Vládní návrh na působení sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v rámci mnohonárodního bojového uskupení NATO ve Slovenské republice, body z bloku smluv druhé čtení - bod 64, sněmovní tisk 42, bod 65, sněmovní tisk 44, dále body z bloku smluv první čtení od bodu 69 do bodu 74, jedná se o sněmovní tisky 135, 142, 149, 155, 156, 157. Za druhé budeme projednávat body v bloku prvního čtení v následujícím pořadí: bod 22, sněmovní tisk 173, bod 24, sněmovní tisk 176, bod 4, sněmovní tisk 76, bod 5, sněmovní tisk 151, bod 6, sněmovní tisk 67, bod 7, sněmovní tisk 174, bod 14, sněmovní tisk 139, bod 23, sněmovní tisk 175.

 

Tolik celý vyčerpávající návrh, který schválilo již grémium.

Zahajuji hlasování o všech těchto předložených návrzích dohromady a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 2 je přihlášeno 166 poslanců a poslankyň a všech 166 je pro. Návrh z grémia byl schválen.

 

Nyní bychom se vypořádali s těmi třemi samostatnými hlasováními, která jsem avizovala, to znamená bod z bloku smluv, druhé čtení, za bod 65 právě schváleného pořadu zařadit bod 66, což je sněmovní tisk 45.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 3 je přihlášeno 168 poslanců a poslankyň, pro 149, proti 19. Návrh byl přijat, tím jsme tedy bod číslo 66 zařadili za bod 65.

 

Následně se vypořádáme se zařazením bodu 2 za bod 24 již schváleného návrhu pořadu.

Zahajuji hlasování i o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 4 je přihlášeno 169 přítomných, pro 150, proti 19. Návrh byl přijat.

 

Nyní se vypořádáme s návrhem zařazení bodu 3 za právě schválený bod číslo 2, tedy sněmovní tisk 31.

Ptám se, kdo je pro navržené pevné zařazení? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 5 je přihlášeno 169 přítomných, pro 149, proti 19. Návrh byl přijat.

 

Nyní máme vypořádány návrhy z grémia a budu pokračovat návrhy, které byly předloženy jednotlivými poslanci. Pan předseda Okamura navrhuje jako první bod dnes nový bod, a to s názvem Politické podnikání hnutí STAN.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 6 bylo přihlášeno 170 poslanců a poslankyň, pro 84, proti 67. Návrh byl zamítnut.

 

Další body jsou navrženy panem...

Prosím, k hlasování pan poslanec. Prosím.

 

Poslanec Michal Kučera: Jenom k hlasování. Hlasoval jsem proti, ale objevilo se mi, na sjetině mám pro. Hlasování nezpochybňuji. Je to jenom pro stenozáznam.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Ano, v pořádku, nebudeme tedy hlasovat o námitce.

Ale mám zde žádost o odhlášení, takže vás ještě opětovně žádám... (Rozruch v sále. Několik hlasů: Námitku nechce.) Já vím, já jsem jenom upozornila, že je žádost o odhlášení všech, ale hlasování bude pokračovat návrhy od pana předsedy Bendy. Všechno je v pořádku, nebylo zpochybněno hlasování.

 

Nyní návrh pana předsedy Bendy, abychom na středu, tedy zítra 23. 3., jako první bod zařadili bod 77, což je sněmovní tisk 86.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro toto pevné zařazení? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 7 je přihlášeno 168 přítomných, pro 167, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Následuje hlasování o navrženém pevném zařazení bodu číslo 78, sněmovní tisk 68, jako druhý bod zítřejšího jednání.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 8 bylo přihlášeno 170 poslanců a poslankyň, pro 169, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Nyní je hlasování o bodu číslo 8, a to tak, že pokud by, protože přichází na řadu po bodu 23, ale pokud by nebyl tento bod otevřen a projednán nebo otevřen pouze do páteční 9. hodiny ranní, tak aby byl právě na tuto hodinu pevně zařazen. Je to tedy bod číslo 8, stavební zákon.

Nechám hlasovat o tomto návrhu. Ptám se, kdo je pro? Proti?

hlasování číslo 9 je přihlášeno 170 poslanců a poslankyň, pro 85, proti 83. Návrh byl zamítnut.

 

Ještě kontrola hlasování. K hlasování? (Do sálu přibíhá ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš s dotazem, co se děje. Zní potlesk a smích.) Poprosím tedy o klid. Paní poslankyně Krutáková k hlasování.

 

Poslankyně Jana Krutáková: Omlouvám se všem kolegům a kolegyním, ale zdržela jsem se na tlačítku, ale chtěla jsem hlasovat pro. Zpochybňuji hlasování. (Hučení v sále.) Zpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Paní poslankyně, ta formulace by měla zaznít jinak. Omlouvám se, prosím všechny o klid. Ještě jednou prosím o zopakování.

 

Poslankyně Jana Krutáková: Hlasovala jsem pro. Však ano, hlasovala jsem pro, ale na sjetině mám "zdržela se". (Předsedající: A zpochybňujete?) Zpochybňuji hlasování.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Tak, ano, děkuji. Máme tady tedy zpochybnění hlasování.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 10 je přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 164, proti 2. Tato námitka byla přijata a my budeme opakovat hlasování předchozí.

 

Zopakuji, o čem hlasujeme. Je to pevné zařazení bodu číslo 8, tedy stavební zákon, na pátek, 9. hodinu, pokud by nedošlo k jeho otevření a zahájení projednávání do té doby.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Proti?

hlasování číslo 11 je přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 87, proti 84. Návrh byl přijat.

 

Další z návrhů pana předsedy Bendy. Poprosím o klid všechny přítomné, ať víte, o čem hlasujeme. Je to pevné zařazení na čtvrtek za již zařazený bod číslo 105, bod číslo 75, což je sněmovní tisk 178.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 12 je přihlášeno 171 přítomných, pro 170, proti 1. Návrh byl přijat.

 

Nyní za tento již zařazený bod, právě hlasovaný bod 75, bychom hlasovali o bodu 76, což je sněmovní tisk 179. Opět pevné zařazení.

Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 13 je přihlášeno 171 přítomných, 171 je rovněž pro, tudíž tento návrh byl přijat.

 

A poslední z návrhů pana předsedy Bendy je pevné zařazení za teď hlasovaný, zařazený bod 76 zařadit bod číslo 63, což je sněmovní tisk 98/E.

Zahajuji hlasování o tomto pevném zařazení bodu a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 14 je přihlášeno 171 přítomných, pro 151, proti 19. Návrh byl přijat.

 

Nyní byl přednesen návrh paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové a je to zařazení nového bodu, který pak následně budeme případně i pevně zařazovat, a ten návrh názvu bodu je Odškodnění obcí - kauza Vrbětice - Stanislav Polčák, europoslanec a předseda Sdružení místních samospráv.

Eviduji návrh na odhlášení. Prosím, abyste se opětovně přihlásili svými kartami.

 

Nyní tedy hlasujeme zařazení nového bodu, jakmile se počet přihlášených ustálí, což se stalo právě nyní.

Takže zahajuji hlasování o tomto novém zařazení bodu. Ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 15 je přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 84, proti 46. Návrh byl zamítnut, nebudeme tudíž ani hlasovat o pevném zařazení bodu.

 

Další návrh zazněl od pana poslance Nováka, opět zařazení nového bodu, a jedná se o bod s názvem Nemorální jednání a zneužití Poslanecké sněmovny Parlamentu členem předsednictva STAN Stanislava Polčáka v kauze Vrbětice. Nejdříve hlasujeme o zařazení samotného bodu.

Já tedy zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení tohoto bodu? Kdo je proti?

hlasování číslo 16 je přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 84, proti 32. Návrh byl zamítnut, a není tedy možné hlasovat ani o zařazení pevném.

 

Mám tady sice faktické poznámky, ale předpokládám, že jsou to jenom opožděná hlasování.

Nyní tedy jsme se vypořádali s návrhem pana poslance Nováka a zbývá nám několik návrhů od pana poslance, předsedy Výborného. Jedná se o zařazení volebních bodů, a to za bod číslo 86. Je to blok deseti bodů a já se chci otázat, zda bychom je hlasovali v jednom bloku, anebo každý zvlášť? Ale myslím si, že se nejedná... V jednom bloku. Jeden blok hlasování, nebude vám to vadit? (Ne.) Není proti tomuto postupu námitka. Já tedy shrnu všechny ty body, o kterých bychom hlasovali.

 

Je to návrh na odvolání členů dozorčí rady SFDI - pět členů, návrh na odvolání předsedy dozorčí rady SZIF, návrh na odvolání členů SZIF - tří členů, návrh na odvolání členů dozorčí rady SFPI - pět členů a návrh na odvolání členů dozorčí rady Vinařského fondu - sedm členů. Následně adekvátně tomu také samozřejmě návrh na volbu členů dozorčí rady SFDI - pět členů, návrh na volbu předsedy dozorčí rady SZIF, návrh na volbu členů dozorčí rady SZIF - tří členů, návrh na volbu členů dozorčí rady SFPI - pět členů a návrh na volbu členů dozorčí rady Vinařského fondu. Jedná se tedy o pevné zařazení těchto deseti bodů v tomto bloku za sebou, jsou to volební body, a za bod 86, což znamená na příští jednací týden.

Zahajuji hlasování o předloženém návrhu, o celém tomto balíku, a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 17 je přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 87, proti 8. Návrh byl přijat.

 

Podle mých poznámek jsme se vypořádali s úplně všemi návrhy na změnu pořadu schůze, ale pro jistotu se ptám, zda tady ještě nebyl nějaký z těch návrhů opomenut? Nevidím žádnou námitku.

 

Proto tedy můžeme přistoupit k hlasování o celém návrhu pořadu 16. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen a upraven právě hlasovanými pozměňovacími návrhy.

Zahajuji hlasování o celém programu schůze a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 18 bylo přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 145, proti 20. Návrh pořadu schůze byl schválen.

 

Děkuji a předám řízení schůze.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Hezké odpoledne, vážené kolegyně, vážení kolegové, a než zahájíme první bod, požádal o slovo s přednostním právem pan premiér Petr Fiala. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, reaguji svým vystoupením na požadavky, které zazněly na politickém grémiu Poslanecké sněmovny, ale nakonec i byly sděleny veřejně na některých tiskových konferencích, abych na začátku schůze vystoupil a informoval o věcech, které souvisejí přímo či nepřímo s ruskou vojenskou agresí na Ukrajině. Považuji takovýto požadavek za naprosto logický a rád mu vyhovím. (Silný hluk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Omlouvám se, pane premiére, že vás přerušuji. Vážené kolegyně, vážení kolegové, hovoří pan premiér České republiky, tak prosím o klid.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Považuji ten požadavek za naprosto legitimní, rád mu vyhovím a myslím si, že je dobře, abychom se v této mimořádné situaci informovali i tímto způsobem, abych sdělil Poslanecké sněmovně, co vláda dělá, jak reaguje na tyto těžké výzvy doby.

Za dva dny to nakonec bude přesně měsíc od chvíle, kdy Vladimír Putin nařídil ruské armádě zaútočit na Ukrajinu a vojensky ji obsadit. Ze snahy o nějakou bleskovou válku se stal zdlouhavý konflikt, který si už vyžádal tisíce životů na obou stranách. To, že se nezdařila původní představa bleskového úderu nebo bleskové operace, za to můžeme poděkovat jednak odhodlání Ukrajinců se bránit a jejich nesmírně statečné obraně a boji, a samozřejmě také pomoci, které se Ukrajině dostává od demokratických států včetně České republiky.

I když Česká republika neváhala a byla jedna z prvních, kteří pomohli jak humanitárními, tak vojenskými dodávkami, celkově to s tou pomocí zpočátku nevypadalo úplně nejlépe. Nicméně v řadě zemí, které měly předtím jinou představu o zahraničně-bezpečnostní politice, o své roli, třeba o své neutralitě, došlo k obrovské proměně názorů, veřejného mínění i politického směřování. Padla dlouholetá bezpečnostní tabu a paradigmata a tyto státy se připojily ať už k těm tvrdým sankcím, nebo přímo k dodávkám zbraní, popřípadě i jiné pomoci.

Ruská invaze tak způsobila a způsobuje v této chvíli pravý opak toho, co si přál Vladimír Putin. Místo vražení klínu mezi spojence, evropské země, země v Severoatlantické alianci, se podařilo tyto země semknout. Místo konce Ukrajiny jako suverénní země se Ukrajina pustila do boje a za Ukrajinu bojuje i část rusky mluvících obyvatel této země.

Od začátku toho konfliktu jsem říkal a říkám, že Rusko nevyhlásilo válku pouze Ukrajině, ale nám všem, důsledky této války můžeme pociťovat všude kolem sebe a pociťujeme je všichni, pociťují je naši občané. Chápu rozčarování mnohých nad rostoucími cenami energií, nad cenami pohonných hmot, nad cenami potravin a dalšího zboží. Je to pochopitelné, to rozčarování je logické a tyto skutečnosti nikoho z nás nemohou nechat lhostejnými ani nečinnými, ale než začneme obviňovat supermarkety, pumpaře, energetické společnosti, vládu, Evropskou unii a další, tak nezapomeňme, že hlavní viník této situace je jenom jeden a je jím Vladimír Putin. To ostatní jsou důsledky války, důsledky přímé i nepřímé, války, kterou se rozhodl v Evropě rozpoutat. A to musíme na paměti, když o těchto věcech uvažujeme, když nad tou situací lamentujeme, stěžujeme si, nadáváme, ale musíme to mít na paměti i tehdy, když hledáme způsob, jakým dopady na obyvatele zmírnit.

Jeden z těch hlavních dopadů, nebo určitě hlavní dopad války na naši zemi je příliv uprchlíků. Do České republiky už dorazilo kolem 300 000 Ukrajinců. Ta čísla, když se podíváte, kolik lidí překročilo hranici, kolik lidí je v pohybu, kolik lidí přišlo do států Evropské unie, jsou obrovská. Polsko není ani čtyřikrát větší a na svém území hostí více než 2 miliony Ukrajinců a další lidé jsou na cestě.

V České republice to zvládáme, zvládáme to díky velkému úsilí a obětavosti státních úřadů, krajů, obcí, celé řady neziskových organizací, a zejména občanů, kteří nabídli své domovy, nabídli svou práci, nabídli svůj čas. Díky tomu všemu se nám zatím daří tu obrovskou migrační vlnu zvládnout. Není to samozřejmě ani jednoduché, ani to není zcela bez komplikací, ale systém, který jsme vytvořili v České republice, snese ta nejpřísnější srovnání a zatím musím říct, že Česká republika patří k zemím, které to jednoznačně nejlépe zvládají.

Náš společný cíl - a tady mluvím určitě i za naprostou většinu opozice - je - a hlavně to je to, co slyšíme od občanů, tak to lidé vnímají, taková je nálada ve společnosti - náš společný cíl je postarat se o děti a manželky Ukrajinců, kteří bojují za svoji zemi. Znovu připomínám, že sem přicházejí lidé, kteří nejdou kvůli nějakým ekonomickým výhodám, ale jdou proto, aby si zachránili svůj život. Tedy jim chceme pomoci, je to náš společný cíl, ale zároveň jim chceme pomoci takovým způsobem, který bude mít co nejmenší negativní dopad na naše občany.

První vlna lidí, kteří utíkali z Ukrajiny a kteří do naší země přijeli, byli lidé, kteří tady měli kontakty, kteří věděli, kam jdou a kteří měli často i dopředu zajištěné ubytování. Přesto i mezi nimi už byli lidé, kteří přijeli, jak se říká, naslepo, neměli kontakty, neměli příbuzné, známé, kteří by jim poskytli ubytování, a takovýmto lidem ubytování poskytujeme. V ubytovacích zařízeních majetku státu, krajů, obcí, ve volných obecních bytech, ale také v rodinách lidí, kteří své domovy Ukrajincům nabídli.

Prostřednictvím krajských asistenčních center pomoci Ukrajině se takto podařilo ubytovat již více než 25 000 osob. Ty kapacity ubytování zatím ještě - a je to regionálně už teď rozrůzněné - nějaké jsou, ale postupně, pokud ten příliv bude ještě větší, to samozřejmě přestane stačit a na řadu přichází nouzové ubytování, třeba v halách, tělocvičnách a tak dále. Musíme se ale snažit všichni tuto formu ubytování - včetně toho, co taky děláme, a to je třeba příprava nějakých humanitárních základen - musíme se snažit toto co nejvíce minimalizovat, protože všechny ostatní formy jsou lepší, sociálně, ale i ekonomicky, z dlouhodobého hlediska pro českou společnost výhodnější.

Víme tedy, že lidé, kteří uprchlíky z Ukrajiny u sebe ubytovávají, to dělají nezištně, protože chtějí pomoci, mají tu možnost, ale víme také a chápeme, že taková pomoc není zadarmo. Vyžaduje to od těch lidí, kteří tuto pomoc poskytují, velké náklady, a pokud to mají dělat delší dobu - a řada z nich to chce dělat delší dobu - je naší povinností těmto lidem přispět. Proto jsme rozhodli o tom, že připravíme - a v tuto chvíli chystáme - příspěvek na solidární domácnosti. Tento příspěvek by měl kompenzovat zvýšené náklady, ale bude nastaven tak, aby nepodporoval obchod s chudobou nebo některé související negativní jevy. Znovu opakuji, tohle všechno, i když do toho dáme prostředky státního rozpočtu, je levnější, ve svém důsledku bezpečnější a sociálně únosnější cestou než hromadné ubytovny. Těm lidem chceme a musíme pomoci. Musíme reagovat na to, že jim lidé pomáhají spontánně, a musíme jim ze strany státu pro to vytvořit podmínky.

Ukrajinci, kteří sem přicházejí, a to myslím, spousta občanů si uvědomuje, já to tady znova řeknu, to jsou lidé, kteří donedávna žili stejné životy, jaké žijeme my. Chodili do práce, děti chodily do školy, starali se o rodiče, měli svoje plány, sny, představy, měli své domovy a měli také své úspory. To všechno jim válka sebrala, ze dne na den. Úspory, které v řadě případů vlastní - a to je také potřeba říct - nemají kvůli faktické nesměnitelnosti hřivny možnost proměnit na žádnou měnu, ani na českou korunu. A tito lidé - znovu říkám, stejní lidé jako my, kteří ještě před měsícem žili stejný život, jako žijeme my - musí mít od nás aspoň minimální možnost, aby si pořídili nezbytné věci pro sebe a pro své děti. A proto jsme schválili dávku ve výši 5 000 korun měsíčně, kterou mohou pobírat maximálně po dobu šesti měsíců a na kterou mají nárok, když o ni požádají, jenom do té doby, dokud nezískají práci a ty věci, které s pracovním místem souvisejí. A to je další věc, kterou jsme udělali. A to i díky vám tady v sále, a za to děkuji, jsme schválili úpravu legislativy, která umožní Ukrajincům, kteří se zaregistrují, legálně pracovat.

Samozřejmě, ten cíl je jasný, my se snažíme co nejvíce z těch, kteří přišli, přesunout co nejvíc do běžného života, aby přestali být závislí na sociálních dávkách, měli možnost sami uživit své děti, hradit svoje životní potřeby. Postup, který tady sledujeme, je určitě správný, opět je sociálně únosný, a navíc, i když to není ten prvotní cíl, ale nepřímý dopad to také má, napomůže to českému průmyslu a službám, které v řadě případů velmi obtížně hledají zaměstnance, a víte, že situace tady dlouhodobě z tohoto hlediska není dobrá. Ale jak říkám, to je vedlejší efekt. I kdyby tento efekt nebyl, tak všechny kroky, které děláme, bychom dělali, a měli bychom je dělat a snažit se, aby co nejvíce lidí, kteří k nám přišli, pokud pro to mají podmínky, schopnosti, vzdělání, rodinnou situaci, aby se bez překážek co nejrychleji zapojili do práce. To je určitě správná cesta.

Připomenu ještě několik kroků, které jsme v této souvislosti udělali nebo děláme. Ministerstvo práce a sociálních věcí upravilo podmínky pro fungování dětských skupin, tedy je zde možnost přijetí dítěte s dočasnou ochranou do dětské skupiny bez prokázání vazby rodiče na trh práce, ale při zachování nároku na příspěvek ze státního rozpočtu, a možnost cizince, který má tu dočasnou ochranu, vykonávat činnost, kterou se uskutečňuje výchova a péče o dítě v dětské skupině, zase za podmínek, že doloží potřebnou praxi a vzdělání, výjimečně po dobu šesti měsíců pouze na základě čestného prohlášení, protože úřady z nich by vlastně získáním nějakého dokladu z jejich země bylo v tuto chvíli nemožné. A tím vlastně zajistíme péči o ty děti, nějakou elementární, v dětských skupinách, což zase pomůže tomu, co jsem říkal před chvílí, a to je, aby ti rodiče, ty maminky, protože jsou to převážně maminky, měly možnost jít do práce.

Jenom připomenu, že z té první vlny, která k nám přišla, lidí, kteří utíkali před válkou v Ukrajině, zhruba 80 % dospělých tvořily ženy a zhruba polovinu, více než polovinu z celkového počtu tvořily děti. Utíkají sem skutečně maminky s dětmi, zatímco jejich mužové zůstali na Ukrajině a bojují za svou vlast.

Když jsem zmínil dětské skupiny, tak se dotknu také oblasti vzdělávání. Primárním cílem je integrace ukrajinských dětí do běžných škol. To samozřejmě také není úplně jednoduché. Jak víte, my jsme u těch lidí, kteří utíkají z Ukrajiny, cílovou zemí, jsme samozřejmě cílovou zemí i vzhledem ke kvalitě života v České republice, vzhledem k tomu, že tu je už silná ukrajinská menšina, ale jsme cílovou zemí i samozřejmě kvůli jazykové blízkosti. Přesto je potřeba, aby děti mohly chodit do škol, adaptace na výuku češtiny nebo pomoc s výukou češtiny. To se nejčastěji děje v dětských skupinách, děje se to ve speciálních třídách nebo se to může dít také začleňováním, přímým začleňováním jednotlivců - tady to nemůže být nějaké masové do českých tříd. Byl schválen takzvaný lex Ukrajina pro školy, který obsahuje některé možnosti nebo podmínky, jak situaci lépe zvládnout - uvolnění počtu žáků ve třídách nebo třeba, což myslím může být také velmi důležité, možnost zaměstnat jako výpomoc ukrajinsky mluvícího pracovníka, který nemá pedagogické vzdělání, a další věci, které dávají nástroj všem, kteří se tím zabývají, včetně škol, aby si s tou situací poradily.

V této souvislosti také podotýkám, že jsme neustoupili z povinnosti povinného očkování dětí v mateřských školách - tam, kde je ta povinnost i pro české děti. Dotkl jsem se tady touto poznámkou zdravotnické problematiky, to je samozřejmě také velkým tématem a je nesmírně důležitá. Všichni azylanti - to asi víte, jenom to připomenu - jsou registrováni ve veřejném zdravotním pojištění. Registraci provádějí všechny pojišťovny, a tím pádem samozřejmě mají nárok na stejnou lékařskou péči jako čeští občané. Ale současně samozřejmě se také tím snižují všechna možná rizika zdravotní, která by se silnou vlnou migrace za jiných okolností byla spojena.

Děláme i další kroky. Z rozhodnutí ministra zdravotnictví budou zřízeny takzvané UA POINTy ve všech přímo řízených fakultních nemocnicích. Je to pojmenováno takto anglicky, mezinárodní zkratkou Ukrajiny, ale jsou to vlastně, kdybych to převedl do našeho jazyka, jsou to vlastně nízkoprahové ambulance, jejichž smyslem je zajištění plynulého procesu poskytování zdravotních služeb lidem z Ukrajiny, které nebude schopna absorbovat síť poskytovatelů primární zdravotní péče. My tím sledujeme to, že chceme zachovat dostupnost zdravotní péče pro české občany v plném rozsahu, nechceme to tím jakkoliv ohrozit, ale současně chceme vytvořit kapacity pro tuto péči i pro lidi, kteří utíkají z Ukrajiny. Současně Česká republika dělá i další kroky, poptá u Evropské unie zásoby vakcín na tuberkulózu a další nemoci a připravuje ve spolupráci se Státním ústavem pro kontrolu léčiv také seznam specifických léčiv, o které je potřeba navýšit naše zásoby. Ministerstvo zdravotnictví tedy řeší zajištění dostatečné zásoby léčiv pro český trh, je připraveno vydat zákaz vývozu kritických léčiv, popřípadě nakoupit léčiva v zahraničí. Takže i po této stránce děláme kroky, které jsou potřebné, které jsou i preventivní, aby se ten systém jakkoliv nedostal do problému, aby nebyla v žádném směru - a nebude v žádném směru - ohrožena kvalita zdravotní péče a její rozsah, na kterou jsou čeští občané zvyklí, a současně abychom dokázali zvládnout příchod statisíců lidí z Ukrajiny.

Dovolte mi, abych v tuto chvíli také zdůraznil jednu věc, která zde musí zaznít, protože už občas slyším takovéto stěžování si, a občas to zaznívá i z opozičních lavic: vláda myslí pouze na Ukrajince, na české občany zapomíná, takhle by to nemělo být. Tak já k tomu chci říct velmi jednoduše, že to není pravda. Není to pravda, je to lež. A já při všem porozumění, protože vláda má být kritizována opozicí, opozice má kritizovat vládu a já jsem na tuto kritiku připraven, tak si myslím, že bychom neměli tuto situaci zneužívat, tuto vypjatou situaci zneužívat. My na české občany nezapomínáme, nikdy jsme na ně nezapomínali a nebudeme na ně zapomínat ani v situaci, kdy si musíme poradit důstojným a humánním a správným způsobem s tak silnou uprchlickou vlnou, která po druhé světové válce nemá v Evropě obdoby.

To, že na české občany nezapomínáme, chci tady připomenout několika konkrétními příklady. Jedním z problémů, které Putinova válka přinesla, je prudký nárůst cen, rychlý nárůst cen pohonných hmot. Jak víme a jak víte vy, co to sledujete nebo se zabýváte ekonomickými věcmi, trh reaguje nejenom na skutečné činy, na skutečné podněty, ale také na spekulace a obavy, a nejinak se chová trh s ropou. Obavy o nedostatek této suroviny způsobily enormní nárůst cen pohonných hmot na čerpacích stanicích. A byť ten výkyv byl možná jenom krátkodobý, možná budeme svědky ještě dalších výkyvů, to nevíme, tak už na ten výkyv, který jsme zaznamenali v posledních týdnech, vláda reaguje. Udělali jsme několik opatření. Schválili jsme podnikatelům zrušení silniční daně pro vozidla do 12 tun a také vláda schválila zrušení povinnosti přimíchávat biopaliva, což je rozhodnutí, které ještě musí projít Parlamentem. A já věřím, že projde Poslaneckou sněmovnou i Senátem. Ten krok samozřejmě bude mít dva efekty. Jedním je pokles ceny pohonných hmot, byť v jednotkách korun, to tak je. Ale musíme tady hledat řešení i v jednotkách korun, protože odstraňme ty příčiny, které jsou na české straně. Těžko můžeme odstraňovat příčiny, které jsou na mezinárodním trhu. A ten druhý efekt bude, že se zároveň uvolní zemědělská půda nebo více zemědělské půdy pro pěstování potravin, protože samozřejmě i zemědělci se řídí ekonomickými podněty. A jestliže přestaneme jednu surovinu podporovat, zájem se přesune k výnosnějším plodinám, například k obilí, kterého bude pravděpodobně méně kvůli nižší produkci na Ukrajině, což je věc, o které všichni víme a která se teď rozsáhle i v mezinárodním prostředí diskutuje.

My jsme ten krok odstranění přimíchávání biopaliv chtěli už dlouho. Minulá vláda na tom trvala, ale to přimíchávání už nemá ani ekologickou... ani ekonomický ani ekologický význam a jenom, jak se ukazuje, řidičům zdražuje naftu. Tohle samozřejmě nebyly jediné dva kroky, kterými jsme reagovali na zvýšení cen pohonných hmot, ale přistoupili jsme i myslím ke kroku, který má vysokou preventivní účinnost a psychologický efekt, a to je to, že Ministerstvo financí zvýšilo kontroly čerpacích stanic s cílem eliminovat výrazné navyšování marží a případně tak zneužívat růst cen ropy.

Byla přijata také další adresná opatření, která občanům pomohou, jak bojovat nebo poradit si jak s těmi rostoucími cenami paliv, rostoucími cenami pohonných hmot, rostoucími cenami energií, tak i s tím, co na ně dopadá kvůli inflaci. Já tady připomenu pár těch kroků, které jsme v posledních týdnech udělali.

Byl upraven zákon o státní sociální podpoře, což znamená navýšení příspěvku na bydlení tak, aby na něj dosáhlo více lidí a aby si o něj mohli požádat ti, kteří se dostávají na hranu nebo upadají do energetické chudoby. Jak ukazují čísla i ve srovnání s loňským rokem, je vidět, že toto opatření funguje a že o tuto formu státní sociální podpory žádá stále více lidí.

Byl upraven zákon o pomoci v hmotné nouzi, tady konkrétně pravidla pro vyplácení mimořádné okamžité pomoci, která byla zmírněna tak, aby se rozšířil - zase rozšířil - počet lidí, kteří tuto pomoc ze strany státu mohou čerpat.

Snažili jsme se nějakým způsobem rychle pomoci i podnikatelům, proto byl rozšířen program Záruka pro malé a střední podniky o novou záruku s názvem Vynucená změna dodavatele energií, která má pomoci s těmito problémy, které dopadají a dopadly velmi těžce na hlavně malé a střední podniky.

Připravujeme návrh novely energetického zákona, na kterém teď pracuje Ministerstvo průmyslu a obchodu tak, aby obchodník v případě ztráty schopnosti dostát svým závazkům automaticky ztratil všechny licence na obchodování s energiemi, což zase je ochrana spotřebitelů. A je to krok k tomu, aby se neopakovalo to, co se stalo v případě Bohemia Energy na podzim loňského roku při krachu tak významného dodavatele energií.

V případě plynu samozřejmě je ta situace velmi složitá a my jsme si vědomi toho, že musíme zajistit bezpečnost dodávek, že střednědobě musíme hledat alternativní dodavatele mimo Rusko a musíme taky zajistit, aby byly udržovány povinné rezervy plynu v zásobnících, protože jak víte, na rozdíl od ropy český stát u zásobníků plynu nemá karty v ruce, nemáme to v ruce. Ale to, co máme a co můžeme udělat, je dbát na to, aby byly dodržovány povinné rezervy, což nám v tuto chvíli garantuje, jak už tu bylo opakovaně řečeno, zásoby plynu na více než 30 dní. Ale my se s tím nechceme spokojit, proto vláda mění vyhlášku stanovující minimální dobu, kterou zásobníky plynu musí pokrýt v případě výpadku dodavatelů, aby ta lhůta byla ještě větší.

Samozřejmě nemám tady prostor nebo nechci tady mluvit příliš dlouho o této otázce. Určitě se k tomu budeme dostávat v dalších jednáních Poslanecké sněmovny, ale samozřejmě tady ten hlavní úkol je společný evropský. Česká republika sama není schopna - nemůže, bylo by to i nerozumné a hlavně nemožné - si sama zajistit alternativní zdroje plynu a tak snížit závislost na ruském plynu. Musíme to dělat společně. Evropská unie je k tomu připravena, hledáme alternativní dodavatele. Na minulém jednání, neformálním summitu Evropské rady byly schváleny i poměrně ambiciózní cíle, jak nahradit a snížit závislost na ruských energetických zdrojích, jak budovat novou infrastrukturu pro využití zkapalněného plynu a další a další věci, které jsou potřebné pro to, abychom tu situaci zvládli, aby se něco takového, co prožíváme teď, už neopakovalo.

Kromě toho, co jsem ještě zmínil, Ministerstvo životního prostředí připravuje úpravu programu Nová zelená úsporám. Cílem těchto úprav je jednodušší čerpání dotací na úspory energií, případně na jejich výrobu na střechách domů prostřednictvím fotovoltaiky. To je věc, kterou máme i v programu, ve vládním programovém prohlášení, ale je potřeba tady jednak to urychlit, a hlavně vytvořit podmínky pro to, aby lidé opravdu si tu fotovoltaiku, pokud chtějí, mohli pořídit. A zatím je potřeba říct, že jsou tam určité dlouhodobé problémy, a to je třeba nutnost vlastního předfinancování projektů, což je pro mnoho lidí překážka, kvůli které vlastně ty úspory nemají nakonec možnost uskutečnit. Tak i na tom je potřeba pracovat a pracujeme na tom, aby se zbytečné překážky odstranily a vytvořili jsme podmínky pro to, abychom tento velmi jednoduchý obnovitelný zdroj energie mohli více využít.

Já jsem tady bez nějakého nároku na vyčerpávající výklad a výčet všech kroků, které děláme, vybral některé kroky, které ukazují, že vláda pracuje, že pracuje nejenom na pomoci Ukrajincům, kteří prchají před válkou, ale že zároveň pracuje na opatřeních, které snižují dopad války a mezinárodní situace a situace na trhu s energiemi, pracuje na opatřeních, které snižují dopad všech těchto faktorů na naše občany.

Vážení paní poslankyně, vážení páni poslanci, dámy a pánové, kteří nás sledujete, závěrem mi dovolte ještě jednou požádat vás o pochopení současné situace a pochopení pro kroky, které dělá naše vláda. Situace, které čelíme, je naprosto bezprecedentní. Nikdo nečekal - nebo málokdo čekal - válku tak blízko od nás, válku, která je vedena tak brutálním způsobem, nikdo nepředpokládal tak silnou uprchlickou vlnu, která nemá v Evropě po druhé světové válce obdoby, nikdo nečekal všechny ty dopady, se kterými se teď dnes a denně musíme všichni vyrovnat.

Jsem hrdý na české občany, kteří pomáhají situaci zvládnout, a jsem hrdý i na to, jak Česká republika na všech úrovních pomáhá. Pomáhá Ukrajině, pomáhá Ukrajincům v jejich boji, pomáhá jim zvládnout situaci. Jsem na to hrdý. Ukrajinci jsou za to vděční, vědí to a oceňují, co Česká republika dělá na všech úrovních. To není jenom vláda, zdaleka ne. To je spousta státních institucí, samospráv, ale hlavně jsou to neziskové organizace a jsou to sami občané, kteří odvádějí v tomto směru vynikající práci a pomoc. Je za tím obrovský díl práce konkrétních lidí - úředníků, policistů, zdravotníků, hasičů, vojáků, dobrovolníků, prostě všech občanů, kterým osud Ukrajiny není lhostejný. Tato vlna solidarity není nic samozřejmého. Je to něco neuvěřitelného a je potřeba všem těmto lidem za to poděkovat.

S tím ale souvisí, s tou válkou na Ukrajině, ještě jedna věc, která tak příjemná není. Já jsem slíbil občanům, že jim nebudu lhát, že jim budu říkat vždycky skutečný stav věcí, že nebudu lakovat věci narůžovo, a toho se budu držet i tentokrát. Válka na Ukrajině se dotkne nás všech. Uprchlická krize se dotkne nás všech. Důsledky Putinovy války se dotknou nás všech. Tak to je a jinak to nemůže být. Každý z nás bude muset na chvíli obětovat část svého pohodlí. Věřím a naše vláda dělá všechno pro to, aby to bylo jenom dočasně, aby to bylo co nejkratší dobu, ale nesmíme podlehnout ruské propagandě. Nesmíme se rozhádat, nesmíme zneužívat současné situace k hlubokému vnitropolitickému rozkolu. Ničemu bychom tím nepomohli a jediný, kdo by měl z toho radost, je současný vládce Kremlu. Nedopusťme to. Situace není a nebude snadná, ale my ji společně zvládneme. A o to, abychom ji společně zvládli, o to vás prosím, o to vás žádám a také v to pevně věřím. Společně to zvládneme.

Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane premiére. Nyní se s přednostním právem přihlásila předsedkyně klubu ANO, paní Alena Schillerová. Prosím, paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Především mi nejdříve dovolte poděkovat panu premiérovi. Děkuji za jeho vystoupení. Zatím oceňuji to, že kdykoliv jsem požádala na politickém grémiu, tak mi bylo vyhověno, pan premiér vystoupil a informoval nás v rámci nějakých informací, které zřejmě v tuto chvíli má. Já tomu rozumím, rozumím tomu o to víc, že jsem byla členkou bývalé vlády, která zase bojovala s covidem, a vím, jak ta situace byla složitá, jak se měnila každý den, jak byla nepřehledná, jak bylo těžké nastavovat nějaká konkrétní pravidla. Přesto jsme se o to snažili a věřím, že se o to snaží i tato vláda.

Od počátku hnutí ANO podporovalo kroky vlády a podporuje je. Já si myslím, že o tom nikdo v této zemi nepochybuje. Nepochybuje o tom nikdo v tomto sále, co se týče řešení dopadů na Ukrajinu v důsledku války způsobené ruskou agresí a samozřejmě následnou uprchlickou krizí. Hnutí ANO opakovaně, a zejména bych řekla ti, kteří mají obrovskou zkušenost z krizového fungování vlády v minulém období, nabízí pomocnou ruku a nabízí zkušenosti, které máme s celou řadou programů, s celou řadou řešení.

Děkuji za ty informace. Určitě chápete, že nejsou pro mě vyčerpávající, což teď neberte jako nějakou lacinou kritiku, ale chtěla bych zareagovat na to, co mi chybělo, protože ty informace získáváme od lidí, od občanů. Mám denně stovky zpráv vystrašených občanů. Myslím si, že je naším úkolem je uklidňovat, a to bez ohledu na to, kde sedíme, ve kterých lavicích, v tuto chvíli. Dostávám celou řadu dotazů, jsem v kontaktu s neziskovým sektorem, jsem v kontaktu s dalšími, s municipalitami. To znamená, vím, že je velké množství otázek, na které jsme v tuto chvíli neslyšeli odpovědi. Já se pokusím aspoň část z nich - nebude to taktéž vyčerpávající, protože se to mění v čase každý den - tady nastolit a připomínám, že z veřejného prostoru máme informace - mluvil o tom první vicepremiér, ministr vnitra - že vláda pravděpodobně požádá o prodloužení nouzového stavu, na což jsem už reagovala. Uvidíme, až ta žádost doputuje do Poslanecké sněmovny, že my nebudeme politikařit. My tady nebudeme dělat naschvály a nebudeme tady kritizovat vládu, že prodlužuje nouzový stav. Nouzový stav je pouze právní rámec pro řešení krizové situace a v té zcela určitě jsme, tak jako jsme v ní byli i za naší vlády, ale budeme chtít, a to říkám v tuto chvíli zcela zásadně, budeme chtít slyšet kompletní krizový plán a strategii vlády pro řešení nastalé krize, a to nejen krátkodobou, ale i dlouhodobou, abychom se skutečně mohli kompetentně a zodpovědně rozhodnout. Říkám otevřeně: budeme otevření podpoře tohoto prodloužení, pokud ty informace dostaneme.

Dovolte mi dotknout se některých oblastí, o kterých tady pan premiér hovořil, a některých, o kterých nehovořil. Možná to bude podnět pro to, co budeme chtít slyšet, až se budeme bavit o nouzovém stavu, a určitě budeme neustále připomínat, že je nutné tyto věci řešit.

Znova opakuji, nechceme vykopávat příkopy mezi uprchlíky, mezi lidmi, kteří utekli z rozbombardovaných měst, kteří si mnohdy zachránili holé životy - jsou to ženy, jsou to děti, staří občané - a mezi našimi občany, a nepodporujeme žádné tyto tendence. A věřte, že dostávám v tomto směru velké množství zpráv od občanů. Nepodporujeme a nechceme tady tyto příkopy vykopat a vytvářet tady nějakou nenávist. Ale na druhé straně, když se podíváte na sociologické průzkumy, například Daniel Prokop, čtu různé takovéto odborné studie, a sami jsme to v té vládě zažili, tak po takové prvotní euforii, která byla například spojena s první vlnou covidu, kdy lidé nám neskutečně pomáhali, šili roušky a podobně, přichází taková ta fáze, jak říkají odborníci, vystřízlivění, a začnou se naopak lidi dostávat do mnohem horší situace. Dneska patří poděkovat skutečně, to tady bylo správně řečeno panem premiérem, poděkovat všem, ale nečekejme, že to bude mít takovýto trvalý efekt. Opravdu vím, o čem mluvím.

Pan premiér hovořil o několika oblastech, já navážu. Zaměstnávání nebo snaha o akceptaci nebo adaptaci těch lidí do našeho pracovního procesu - samozřejmě ještě předtím, než se mohou zaměstnat a získají všechna povolení, tak tu nejprve musí někde bydlet. Je dobře, že vláda hovoří o příspěvku na bydlení, ale podle mě to není řešení. První věc, které jsem nerozuměla - a zase: nabízeli jsme, podívejte se na COVID - Ubytování, my jsme si ho nevymysleli v těch kancelářích ministerských, my jsme komunikovali se svazy, s komorami, pan Stárek, pan Sivek a další, mohla bych je jmenovat. Klára Dostálová tady teď není - dospěli jsme k tomu, že jsme dali určitému typu ubytovny - takové ty laciné - třeba stokorunu a dali jsme pak až třeba 330 korun tuším na den, ale bylo to v době, kdy ta zařízení byla zavřená, nemuselo se tolik topit, nemusel se tam poskytovat servis. Čili stejná částka na ubytovací zařízení pro mě nedává absolutně žádný smysl a je to demotivující. Vláda přijde o celou řadu kapacit, které by mohla využít a které jí budou chybět.

Co se týče sociálního příspěvku, který má pomoci domácnostem, aby si vzaly Ukrajince: já to vnímám a tady souhlasím, že to není jakási motivace si přivydělat - a lidé mi to často píší: My bychom si Ukrajince vzali, ale bojíme se, že neutáhneme energie, potřebujeme, aby ten příspěvek byl vyšší. Ale zase, vnímejte to tak, že i tím příspěvkem, který rozhodně my podpoříme, aby vyšší byl, tak to také není trvalé řešení. Jak dlouho tam ti lidé budou bydlet? Měsíc - dva - tři - čtyři - pět - šest? Umíte si to představit? Vžijte se do toho. Začne ponorka, začnou problémy, budou chtít vidět ti lidé, že je tam nějaký výhled, že budou bydlet někde stabilně, že toto je jakési nouzové řešení. A pak čest těm lidem, kteří do toho jdou - a mám je mezi svými kolegy a nesmírně si jich za to vážím.

Problematika zaměstnávání: máme zjištěnou skutečnou profesní strukturu uprchlíků? Jejich ochotu, možnost - teď nemyslím, že by nechtěli pracovat, ale třeba ani nemohou, protože jsou to třeba starobní důchodci nebo jsou nějakým způsobem znevýhodněni? Máme, jakým způsobem urychlíme proces jejich vzdělávání a jejich uznání toho vzdělání? Viděla jsem pořady - a pan ministr určitě také: sem přichází zubaři, kvalifikovaní lékaři, a nemohou dělat. A vláda říká: Tak ať jdou dělat někde třeba do dětských skupin. Vždyť to je hrozná škoda. Víte, jak dlouho se čeká na zubaře? Lidé mi píší, jak dlouho čekají na zubaře, jak dlouho čekají na nějaké speciální vyšetření, a sem přichází - a dneska je tady - kolem 300 tisíc lidí a mezi nimi jsou i kvalifikovaní odborníci. Já si vzpomínám, že když jsme řešili tehdy problematiku například ukrajinských lékařů, zjistili jsme, když jsme byli ve vládě, že to, co celý rok náš medik v posledním ročníku dělal státní závěrečné zkoušky, oni museli zvládnout za jeden den. Narovnávalo se to. Čili to je přece škoda nechat je dělat v dětských skupinách, když jsou to zubaři. Rozumím tomu, že je to problematické, že jsou tam určité podmínky, ale je potřeba to urychlit, skutečně jejich vzdělání prověřit a pracovat na tom. To by přece hrozně moc teď pro nás mohlo být i výhodné.

Přijme se kurzarbeit, ptám se? Je už notifikován? Protože jsou země, které k němu přistupují. No a o podpoře dalšího vzdělávání, o tom tady pan premiér hovořil.

Oblast sociálních dávek: podpořili jsme lex Ukrajina, hnutí ANO, určitě jste to zaznamenali, a podpoříme další věci, se kterými přijdete. Rozumíme tomu, že ty lidi tady nemůžeme nechat bez pomoci. Ale viděli jste - zase čerpám z veřejných prostředků - situaci na úřadech práce, jaké tam jsou fronty? Jak tam ti lidé, ti úředníci - a to teď pomíjím velmi ze zdvořilosti fakt, že jejich reálná mzda poklesne o 8 %, jak se vyjádřil v neděli v Otázkách Václava Moravce pan guvernér Rusnok, protože samozřejmě jejich nárůst je nula a reálná mzda poklesne o 8 %, takže to prostě můžeme být rádi. Stejně tak policisté, hasiči, i tihle všichni, kterým pan premiér před chvíli děkoval. Tak můžeme děkovat pánubohu - a já jsem z veřejného sektoru a vím, že to tak je, že jsou to srdcaři, a prostě budou to dělat, ať je situace, jaká je, díky Bohu za ně - ale řešení by to chtělo. Připustil tady pan ministr práce a sociálních věcí, tuším před čtrnácti dny, že bude potřeba tam dát nějaké odměny, to znamená, že už nám chybí těch 9 miliard, neříkám celých, aspoň část, o kterých se v rozpočtu škrtly mzdy. Říkal, že tam bude potřebovat navýšit počty úředníků. Stejně tak mluvil tuším pan ministr vnitra, že bude potřebovat. Já tomu všemu rozumím a říkám, že my se budeme chovat korektně. Nebudeme tady kopat za každou cenu do vlády, protože se ocitla v této krizi. Chceme se chovat jinak.

Zdravotnictví: nejsem na to odborník, omlouvám se, ale lidi mi píší zděšeně, jak to bude. Říkal pan premiér - děti musí být naočkované. U nás děti, když nemají povinné očkování - dívám se na naše lékaře, jestli mi to potvrdí - tak se nedostanou do školky. Je to tak? Nepřijímají do školky, pokud neprojdou procesem povinného očkování. Nevím, jaká je úroveň proočkovanosti - a teď se nebavím o covidu, myslím takové to povinné očkování dětí - jaká je úroveň na Ukrajině. Z veřejných zdrojů, když jsem to studovala, tak není na takové úrovni jako u nás, kdy se podařilo za desetiletí u nás vymýtit různé choroby. A když se zavede ta proočkovanost, já tomu rozumím - a teď promiňte, pane ministře, i ostatní lékaři, nejsem na to znalec - to přece nejde udělat za šest měsíců, jenom usuzuju prostě jako matka, babička, to, co se očkuje od narození po kolik let, tak přece neuděláte za měsíc, za dva, za tři. Takže jak toto všechno se bude řešit?

Samozřejmě, integrace těch dětí, jestli půjdou do škol. Slyšela jsem pořad, kontinuál České televize, v sobotu nebo v neděli jsem to poslouchala, to je jedno, slyšela jsem, jak ředitelé škol říkají. My jsme připraveni přijmout ty děti, ale ne na úkor těchto dětí, můžeme dvě, tři, čtyři, pět, deset... Takže budou speciální třídy? Odkdy to bude? Budou tam učitelé ukrajinští, kteří také samozřejmě jsou mezi uprchlíky? To jsou otázky, na které budeme chtít znát odpovědi. Rozumím, že to není jednoduché, a věřte, že si mohu dovolit takto mluvit, protože jsem ty krize zažila. Ale pojďme prostě spolupracovat. My jsme připraveni spolupracovat, jsme připraveni podat pomocnou ruku, máme v našich řadách velké množství expertů.

Pan premiér tady hovořil o nárůstu pohonných hmot. Všichni to vidíme. Jsem ráda - četla jsem dneska na internetu, že Ministerstvo financí provádí screeningy, hlášení marží. Zatím jsem pochopila, že z toho nic nevypadlo, že skutečně ta cena roste na burze v Rotterdamu a že tam žádné nějaké neadekvátní - samozřejmě neviděla jsem čísla, data, jenom čtu z těch headlinů na sítích, předpokládám, že čerpají z informací Ministerstva financí - takže ten problém je skutečně na té burze. A to jsme víceméně asi tušili, teď jsme si to jen potvrdili.

No a ta opatření... Já vím, že to nemáte jednoduché, my jsme to taky neměli. Ale ta opatření - zrušení silniční daně pro auta do 12 tun. Píše mi ČESMAD a další, ti, co tady dělali tu blokaci, psali mi důvody, proč to dělají, že to nikdo nekonzultoval, proč do 12 tun. Problém je, že u celé řady vládních návrhů - a to mně vadí asi nejvíc, promiňte - to není prostě tak, že by ten návrh se projednal, dal do eKLEPu, abychom si ho mohli nastudovat, a schválil na vládě. Prostě vláda vystoupí - a neberte to jako lacinou kritiku - a řekne: My jsme se domluvili... Ale tam nebylo žádné hlasování, nebylo o silniční dani, já jsem ten návrh neviděla, nevím, jestli tam byla udělaná RIA, nevím, jestli tam byla nějaká debata, důvodovou zprávu jsem nečetla, proč zrovna do 12 tun. Ale neříkám, my to podpoříme. My to podpoříme, jenom vám říkám, co mi vadí.

Biosložka: prosím, říkejte si, co chcete, neříkejte lacině: Teď tady bojujete za Andreje Babiše a jeho byznys. Vůbec ne, já jsem to studovala. Požádala jsem naše experty, tamhle sedí Richard Brabec, za ním sedí Berenika Peštová, protože to je pro mě španělská vesnice, nechala jsem si to vysvětlit. A jsem hrozně zvědavá, až ten legislativní návrh sem pošlete. Proč? Vy taky, že, pan předseda hospodářského výboru říká, že taky. Já se mu nedivím. Proč jenom nafta, proč ne benzin? Proč jenom paragraf tuším 19, a ne 20, které se vzájemně vylučují? Teď úplně nechám stranou, že je to evropská implementace, to teď nechám stranou, já vím, že je trošku divoký čas - že když oni to přestanou přimíchávat podle toho jednoho paragrafu, budou to muset dělat podle toho druhého paragrafu. Když to nebudou dělat, budou to muset nahradit ropou. Tu ropu bereme z Ruska, 60 %, a tak dále. A samozřejmě ve výsledku koruna šedesát, koruna padesát možná, když tedy, dvě koruny, ať nejím. To znamená, ale my říkáme: Budeme se o tom bavit, ale nic to neřeší. A já jenom doufám, doufám, že tím jediným motivem - a chci věřit, že ne - nebylo to, že tady jsme posedlí někteří Andrejem Babišem. Věřím, že to tak není, a budeme se o tom bavit velice technicky a odborně.

Zemědělství: náš expert na zemědělství, náš stínový ministr zemědělství pan Tureček, minulý týden - ono to trošku zapadlo, my to zase připomeneme - byla tady řeč o tom, že Ukrajina - myslím, že o tom mluvil i pan premiér - Ukrajina byla obilnicí Evropy. To je samozřejmě teď v troskách, tomu všichni rozumíme. Ale ať vláda okamžitě jedná! My jsme soběstační - dívám se na vás, pane poslanče, jestli to říkám dobře - my jsme soběstační v obilí na 130 %, proto ho vyvážíme. Tak okamžitě udělejte kroky a přestaňte ho vyvážet! Nakupujte ho na státní hmotné rezervy! My vás klidně v tomhle podpoříme, protože chceme se dočkat toho: podívejte se, jak pohonné hmoty, energie nám vstupují do cen potravin. Ty tabulky plus 20, plus 30 %, to bude potom mazec, promiňte mi ten výraz. A vy to dobře víte. Tak pojďme to řešit společně!

Neříkejme, nehádejme se, jestli se staráte o naše lidi. Já říkám, že ne, promiňte. Musíme se starat o všechny. Vláda je tady od toho a my, tato část opozice, hnutí ANO, 72 poslanců, v jejichž čele stojím, nabízí pomoc. Starejme se o uprchlíky, podporujeme vás, všechny zákony jsme zatím a vaše opatření podpořili, ale starejte se o naše lidi! Na co čekáme? Vždyť to nám do všeho vstupuje, narostou nám potraviny a skutečně tady bude obrovský problém. A starejme se o to, ne až nastane, starejme se preventivně.

Dala jsem na sociální sítě, prezentovali jsme to minulý týden, samozřejmě za bujarého veselí některých opozičních kolegů, tedy vládních kolegů, promiňte, myslím z vládních lavic - nevyčítám nikomu, nikoho jmenovat nebudu, je mi to jedno - tabulku, kterou máme vyzdrojovanou. Než jsem ji dala ven, tak jsem požádala kolegy, aby mi dohledali v češtině i angličtině zdroje, že skutečně to tak bylo projednáno. Dvacet čtyři zemí EU něco dělá. Někdo snížil DPH, daně, spotřební daně - říkáte blbě, já ne - někdo snížil na pohonné hmoty, někdo zastropoval, někdo dal dotace. Všimla jsem si dneska, že to prezentovala jedna z vládních stran, Pirátská strana. Přišla s návrhem, že chce dávat nějakou podporu, nějakou jednorázovou částku - ale je to první vlaštovka z vládních lavic - na energie. To znamená, oni jsou všichni tak hloupí? Neříkám, která cesta je lepší nebo horší. Vždyť u pohonných hmot přes 50 % dělají daně! A díky těm daním vybíráme, vybírá vláda, ale samozřejmě vybíráme, na příjmové straně desítky miliard navíc! Tak my říkáme jenom, část jim prostě vraťte nějakou formou. Nečekejte, až tenhle problém vyvrcholí. A tady už nejde jenom o tu skupinu sociálně slabých. Tady bude postižena velká skupina, střední třída, lidi, kteří chodí do práce.

Taky jsme otevřeli problematiku, to už se dotknu velmi okrajově, prodloužení těžby uhlí. Je to téma našeho hejtmana Moravskoslezského kraje, poslance, velice to podporujeme. Pojďme se o tom zase bavit! Jsme v situaci, kdy se budeme muset zbavovat závislosti na ruské ropě, plynu. Otevřeme to. Téma našeho stínového ministra životního prostředí - možná podnět pro paní ministryni - prodloužení kotlů. A mimo jiné, když jsme to řekli na tiskové konferenci, teď mají končit kotle na tuhá paliva v září 2022, paní ministryně kývá, děkuji, tak my říkáme: Prodlužme to! A když jsme to řekli na tiskové konferenci, najednou se rozsypal pytel a píší mi lidi z venkova: Panebože, prodlužte to, my stejně nic měnit nebudeme, my na to nemáme, a tak dále. Takže to jsou všechno přece jasné návrhy, které jsme ochotni podpořit, připraveni podpořit, ale připraveni si je s vámi i odpracovat.

Poslední věc, na kterou pan premiér neodpověděl - ale není to zase výčitka, možná se ten podnět, který jsem dávala přes pana předsedu Bendu, k němu nedostal - a to je téma, které taky velmi rezonuje: problematika Sberbank. Chápu to, že vklady, které jsou do 2,5 milionu, jsou vypláceny Komerční bankou, to je jasné. Bude probíhat likvidace. Předpokládám, že ti, kteří tam měli více peněz, aspoň čerpám z veřejných zdrojů, tak se k tomu časem dostanou po likvidaci, bude to trvat nějakou dobu, ale dostanou. Ale píší nám velmi často nešťastní lidé, že tam měli účty notářské advokátní úschovy, to znamená, složili peníze do této úschovy, ta byla vedena ve Sberbankách a teď vlastně nevědí, co mají dělat. Je to téma, které u nás má na starosti pan poslanec Patrik Nacher. On určitě to buď bude požadovat jako nějaký mimořádný bod anebo bude interpelovat příslušného ministra nebo příslušného člena vlády, ano, ukazuje na pana ministra financí. Věřím tomu, že se tomu Ministerstvo financí do nějaké míry věnuje. Je to velký, velký problém, protože ti lidé vlastně nemají ani tu nemovitost, ani ty peníze a je potřeba to nějak otevřít a nějak řešit. Samozřejmě, problém to je velký.

Takže tolik za hnutí ANO. My říkáme: Toto jsou ty pravé problémy, toto máme od lidí, toto máme od neziskového sektoru, toto máme z veřejného prostoru a vyzýváme vás: prosím, věnujte se tomu, diskutujte s námi. My jsme připraveni vám pomoci a podpořit vás, odpracovat ty věci. A berte na vědomí, že to není teď o nás a o vás, ale je to o lidech, kteří žijí v naší zemi, bez ohledu na to, jestli přišli z Ukrajiny, anebo se tady narodili. Děkuji vám. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně.

Než udělím slovo panu místopředsedovi Havlíčkovi, načtu omluvu. Omlouvá se pan místopředseda Bartošek dnes od 14 do 16 hodin.

Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, dovolte, abych ještě upřesnil některá hospodářská data v souvislosti s válkou na Ukrajině a s dopady na naše prostředí.

I já bych rád ocenil pana premiéra Fialu za to, že vystoupil, a rád bych rovněž podotkl, že v drtivé většině aktivit vlády vůči konfliktu na Ukrajině jsme korektní, že je podporujeme, a to jak ve smyslu vůči pomoci Ukrajině, tak ve smyslu sankcí vůči Rusku, tak ve smyslu řešení uprchlické krize. Naši hejtmani se zapojují a vláda má v tomto naši trvalou podporu. Nikoliv proto, že bychom neviděli, že tam třeba můžou být i některé věci, se kterými bychom ne zcela souhlasili, ale nepovažujeme v tuto chvíli za korektní kritizovat. To ale neznamená, že budeme rezignovat na hospodářské problémy, které se na nás řítí, a na problémy, které vláda fatálně podceňuje. A tady musím nesouhlasit zcela zásadně s mnohými opatřeními, která pan premiér představil.

Česká republika, respektive 20 % našich domácností, zcela jednoznačně míří do chudoby. Toto číslo vyřkl před týdnem bývalý ministr financí Miroslav Kalousek a já jsem přesvědčen, že ho nikdo nemůže podezírat z toho, že by chtěl v tuto chvíli podporovat opozici. Věcně zdokumentoval, že pětina našich domácností bude mít fatální problémy. Mimo jiné je to to, co říkáme už od konce roku.

Když se na to podíváme z úhlu pohledu inflace, která je dost signifikantním faktorem, tak jsme v tuto chvíli už na třetím místě s ohledem na nejvyšší inflaci v Evropské unii, ačkoliv ještě před Vánoci jsme byli někde v průměru. Vláda podcenila nákladovou inflaci, uvěřila vlastním marketingovým tvrzením takzvané Babišovy chudoby a uvěřila tomu, že inflace je způsobena zejména na straně poptávky. Ano, v určité době připusťme, že tomu i tak mohlo být, ale bylo zjevné, že od doby, kdy začaly růst ceny energií, se bude jednat o nákladovou inflaci, která se promítá do vstupu výrobku, a logicky tím pádem i do výstupu v rámci jejich cen. Výsledkem toho je, že jsme třetí nejhorší v Evropě. A když se podíváme ještě do většího detailu, a to je to, k čemu mířím, tak Evropská komise zkonstatovala, že tato inflace je z 50 % činěna cenou energií, to znamená růstem cen energií. A to je to, kde selháváme.

Opatření sociálního charakteru přes mimořádnou okamžitou pomoc nebo přes příspěvky na bydlení nefungují zdaleka, jak by měla. A i kdyby fungovala, nebylo to tak byrokratické a byl o to větší zájem, v tuto chvíli zasáhnou pozitivně pouze 5 % domácností. To jsou čísla, která udává Ministerstvo práce a sociálních věcí. To je těch plus minus 200 000 domácností. Jestliže platí to, co řekl pan Miroslav Kalousek, že tady bude 20 % domácností na hranici chudoby, pak se bavíme o 800 až 900 000 domácností, které se řítí do velkého problému za přispění, bohužel musím říct, této vlády.

Ruku v ruce s tím pochopitelně jdou opatření, která by mohla pomoci, ale bohužel nebyla uvedena v život. Ani jedno z plošných opatření, která jsme navrhovali, nebylo nakonec zrealizováno. Poslední náznak toho, že by se vláda mohla konečně vzpamatovat a přistoupit k těmto řešením, předvedli Piráti. Myslím si, že jejich návrh není vůbec špatný. Je to ten takzvaný bonus nebo příspěvek, který chtějí navrhnout v řádu 400 až 800 korun na domácnost. Jenom podotýkám, není to matematicky nic jiného než to, co jsme navrhovali v rámci odpuštění plateb za obnovitelné zdroje. Proč to dělat komplikovaně přes bonus, když to můžeme udělat odpuštěním plateb za obnovitelné zdroje, a dokonce můžeme jít do záporu, to znamená, ty obnovitelné zdroje nemusí jít jenom odpuštěním, ale tím, že se přispěje.

Pohonné hmoty jdou ruku v ruce s tím. Ano, rozumím tomu, že ceny jdou v posledních týdnech nahoru, že se na to nedalo asi připravit, ale opatření, která zde byla, ta tři, přece všichni vidíme, že jsou neúčinná. Biosložky zde už padly.

Jenom ještě zmíním to, že co se týká silniční daně, je to opatření, které nikdo nepožadoval, opatření, které bude stát Státní fond dopravní infrastruktury nebo Ministerstvo dopravy 5 miliard korun. 5 miliard korun nás bude stát silniční daň. (Ministr financí reaguje mimo mikrofon.) Tak 4,5 miliardy. To nejsou špatné výpočty, to jsou výpočty, které logicky vychází z minulého roku, ale já budu rád, pane ministře, když k tomu vystoupíte. Tvrdím, že to bude řádově 5 miliard korun, které půjdou na vrub Ministerstva dopravy. Ale co je podstatné, jestli to bude o 10 % víc nebo míň, to není to nejdůležitější, důležité je to, že toto nikdo nepožadoval. Toto nezlevní cenu nafty ani benzinu ani o korunu. Proč jsme neudělali to, že jsme tuto částku možná i trošku navýšili a nedali na vrub spotřební daně, která by okamžitě pomohla všem domácnostem, která by pomohla firmám, na úrovni, kdy bychom do toho dali 8 miliard, korun, korunu šedesát? To si myslím, že je rychlé řešení, které okamžitě pomůže. Takhle to padne jenom na určitou skupinu podnikatelů, notabene jenom do určité tonáže. Bude nás to stát velké peníze. Ministerstvo dopravy díky tomu nebude moci vydávat zdroje a investice nebo na opravy, na údržbu. To je to, co se možná dalo diskutovat. Protože rozumím, že to ty peníze stát bude, ale když už ty peníze vyplácíme, tak ať to má nějaký efekt a ne, že ty peníze utratíme a ve finále i ti, kteří je budou čerpat, respektive ti, kteří by z toho mohli mít ten benefit, sami říkají, že jim je to víceméně k ničemu. Takže nepodceňujme problémy hospodářského charakteru.

Na druhou stranu musím říct, že některé věci vláda nedělá špatně. Je dobře, že se rozhodla pro jádro, a je dobře, že konečně spustila tendr. Je dobře, že nevylučuje to, že se prodlouží těžba uhlí, ale chybí mi tady jakákoliv vize a koncepce toho, jak se tedy to uhlí bude utlumovat. Uhelná komise nezasedla ani jednou, neřešíme vůbec problematiku nerostů, která se začíná firem týkat, a logicky je spjatá s ukrajinskou krizí. Neřešíme případný přesun výroby z Ukrajiny do České republiky v rámci automobilových dílů a tak dále. A vůbec neřešíme plyn a naši závislost z 90 % na Rusku, respektive to, jestli budeme využívat zásobníky, jestli do nich investujeme peníze, a tak dále. Řešíme to povrchně a nalháváme lidem, že jim pomůžeme v energetické krizi. Bohužel jim nepomáháme. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní se s přednostním právem přihlásil pan ministr Vlastimil Válek.

Než dorazí k řečnickému pultu, přečtu omluvu. Z dnešního jednacího dne se z rodinných důvodů omlouvá pan poslanec Petr Letocha. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, já bych chtěl, především vaším prostřednictvím, paní předsedkyni klubu ANO poděkovat, poděkovat za to, že přichází se srdcem na dlani a s nabídkou nezištné spolupráce, a byl bych blázen, kdybych ji nevyužil. A já jsem ji využil. Já už jsem ji využil, a samozřejmě logicky tak, jak my jsme nevěděli, když jsme byli v opozici, jaké kroky vlastně vláda činí, a jenom jsme to matně tušili z médií nebo z toho, co se dělo, tak samozřejmě z logiky věci, protože období je hektické, jak to bylo v době, kdy vrcholil covid, nemůže současná opozice všechny ty kroky znát, tak jsem využil například některých ministrů z vlády Andreje Babiše, kteří bezesporu byli špičkoví odborníci, a konzultuji s nimi. Pan ministr Blatný, kterého si vybral pan premiér jako krizového manažera, se stal poradcem na Ministerstvu zdravotnictví a já využívám jeho zkušeností právě kvůli této krizové situaci. Koneckonců jeden snad z nejdéle fungujících ministrů ve vládě pana premiéra Babiše, pan ministr školství, dále působí a tyto věci s ním konzultujeme.

Já bych chtěl ubezpečit tři nejistoty, které se tady objevily, a chtěl bych rozptýlit pochybnosti. To znamená, že ta situace nebude lehká. Nebude lehká, to si asi všichni uvědomujeme, a já velmi děkuji za to, že i koalice, i opozice si to uvědomuje, protože málo platné, jsme v jakémsi předpolí válečného konfliktu. Prostě válka, kde spolu bojují tak velké národy, kdy jeden agresor, jeden blázen napadne zemi, evropskou zemi, kde je 40 milionů obyvatel, a my jsme kousek od hranic té země, pro nás znamená určité problémy, které musíme řešit. Jsou spojené s rychlou vlnou uprchlíků, kteří jsou nám blízcí, jsou to Slované, jsou to evropští občané a jsou to ti, kteří jsou v podstatě našimi genetickými bratry, bych dokonce řekl. A my se jim tu pomoc snažíme nabídnout co nejlepší.

Co se týče zdravotnictví, tady bych se snažil vysvětlit, co nás čeká. Tady samozřejmě pracujeme na jasném protokolu sítě, kterou teď pilujeme s praktickými lékaři, a koneckonců jsem to konzultoval i s některými poslanci z opozice, jak přesně se registrovat, jak najít svého lékaře, jak vyhledat akutní pomoc. Ta péče je kompletně hrazená. Debatujeme s Evropskou unií a tady, snad to můžu na tomto místě říci, jsem požádal profesora Štěrbu, zda by se ujal role koordinátora v rámci Evropy právě při umísťování dětí, které mají řekněme vzácné onemocnění, složité onemocnění, abychom je mohli umístit po celé Evropě, a při tom jsme neomezili žádným způsobem dostupnost péče právě v těchto případech - teď mě napadají lymfomy, solidní nádory u dětí - abychom neomezili péči v České republice a její dostupnost. A to si myslím, že jsme zvládli výborně.

Druhá věc je vytvoření UA POINTů, které jsou jakási zálohová pracoviště. Tam zatím diskutujeme s hejtmany a já myslím, vaším prostřednictvím, pane předsedající, pan poslanec Vondrák by to potvrdil, že diskuse probíhá a snažíme se dospět k nějakému modelu, který by byl optimální jak v případě přímo řízených nemocnic, tak krajských nemocnic jako jakýchsi zálohových pracovišť.

Co se týče zdravotníků, tady bych si troufl přímo citovat z mailu, který jsem dostal teď ve 12.12, protože samozřejmě na ministerstvu stále probíhá další diskuse. Tedy první materiál, který v pátek budeme na Ministerstvu zdravotnictví diskutovat, schvalovat a pak ho dám vládě k diskusi, je, jak získat povolení pro výkon odborné praxe lékaře na dobu maximálně tří měsíců, takzvaná krátkodobá stáž. To se právě týká zdravotníků z Ukrajiny. Ten materiál zpracovala paní náměstkyně spolu s odbornými společnostmi a my jsme vycházeli z pravidel, která umožňuje to vízum strpění po dobu jednoho roku. Takto mám nachystané čtyři materiály, které se týkají selektivně zubařů, praktických lékařů, zdravotníků-nelékařů v různých kategoriích. Ono není úplně tak jednoduché uznat kvalifikaci z Ukrajiny, a nejenom z Ukrajiny, protože v těchto zemích - já bych řekl postsovětských zemích - je velmi zvláštní způsob vzdělávání. Oni nemají standardní atestace, v Sovětském svazu nebo v současném Rusku prakticky atestace neexistují, je jakási taková skládačka atestací, kdy vy můžete mít řekněme půlroční atestaci z ultrazvuku, z transplantace jater a já nevím, třeba z operování oka. Je to taková jakási kombinace, není to ten klasický evropský nebo americký nebo japonský, prostě jinak celosvětově uznávaný systém, proto se velice těžko překlápí ta jejich specializace do naší. Navíc tam mají dva typy - a to je potřeba zdůraznit - dva typy vysokých škol, kde se vzdělávají de facto lékaři, a ta jedna, ta splňuje podmínky, které jsou běžné v celém světě, ta druhá, to je spíše takové pětileté magisterské studium, a toto nemůžeme úplně promíchat s naším systémem.

Pak je třetí problém, který ale si myslím, že jsme vyřešili, a tady bych si dovolil informovat, že jsem o tom velmi intenzivně diskutoval minulý týden v pondělí, v úterý v Bruselu, kde koneckonců byli poslanci ze všech politických stran, a já velmi děkuji, že se zúčastnili této velmi důležité schůzky a jednání, a kde jsme debatovali o tom, jak tedy umožnit uprchlíkům po ten rok, aby co nejlépe nezažili přetržku v té své odborné kvalifikaci, a nezastírám, jak je využít k posílení českého zdravotního systému jednak v případě zubařů řekněme pro české občany, ale samozřejmě i v péči pro uprchlíky.

A myslím, že jsme dospěli k jakémusi konsenzu a dohodě, které teď tavíme do jakýchsi metodických pokynů. Já pevně věřím, že nebude nutné přijmout legislativu, ale že vymyslíme řešení, které umožní, jak jsem řekl, po dobu tří měsíců a následně potom po dobu toho roku jakýmsi způsobem částečně uznávat tu kvalifikaci tak, aby za přesně definovaných podmínek tady mohli pracovat. Mezitím bychom jim rádi umožnili udělat jazykové zkoušky, ty musí být samozřejmě v češtině, ale my pro ně chystáme kurzy, a pak ti, co by měli zájem si udělat už standardní nostrifikaci, která jim pak ale umožňuje pracovat v celé Evropě včetně Anglie, včetně dalších zemí standardním způsobem, tak to jim chceme také umožnit, protože pořád počítáme s jednou věcí, která tady možná nezazněla silně, ale já ji silně vnímám. Vnímám Ukrajinu jako zemi, která by se měla stát v nějaké budoucnosti součástí Evropské unie, a i z toho důvodu bych chtěl, abychom ten systém nastavili tak, aby už myslel na tu budoucnost.

To je možná to, co vaším prostřednictvím, paní předsedající, paní poslankyně Schillerová myslela, tedy nějakou tu dlouhodobější strategii, která musí myslet i na to, co si všichni přejeme, že Ukrajina zvítězí, že osvobodí svoje území, vznikne tam svobodný stát s premiérem a s prezidentem, kteří si zaslouží hlubokou úctu za to, jak se postavili k situaci, a my jim chceme zemi obnovit. Součástí obnovy země bude bezesporu znamenat podpora - a teď jako ministr zdravotnictví to takto musím říct - jejich zdravotníků, ale i další péče o jejich pacienty ve spolupráci s ostatními zeměmi Evropské unie.

Tedy já budu velmi rád, když bude řekněme na zdravotním výboru čas, abychom se tomuto intenzivně věnovali. Jsem připraven, pokud zdravotní výbor připraví takový seminář, abychom prodiskutovali napříč politickým spektrem ty další kroky, ale můžu na sto procent, na sto procent ubezpečit českou veřejnost a vás, kolegyně a kolegové, že v žádném případě, v žádném případě nebude nějakým způsobem ohrožena kvalitní, špičková péče v České republice, kterou naši zdravotníci poskytují našim občanům. V žádném případě nebude ohroženo fungování center, ale ano, ano, určitá omezení to bude znamenat. My o nich víme, my s nimi počítáme a připravujeme na ně variantní řešení. V každém případě budeme poskytovat kvalitní péči uprchlíkům z Ukrajiny, protože ty děti, které zažily hrůzy války, a jejich matky si to zaslouží. V každém případě uděláme maximum pro to, aby jejich zdravotníci mohli co nejlépe pomoci českému zdravotnictví a při tom využili svoji kvalifikaci.

A já bych chtěl na závěr vaším prostřednictvím, paní předsedající, paní poslankyni, paní předsedkyni poslaneckého klubu, paní poslankyni Schillerové moc poděkovat za nabídku spolupráce a velmi rád ji využiji. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s přednostním právem se přihlásil pan ministr Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo. Tak když už jsme interpelace udělali v úterý, a ne ve čtvrtek, proč ne, ale zdržujeme si ty standardní body. Padlo tady několik otázek, ke kterým se chci vyjádřit. Dejme tomu, že můžu začít u úschovy u advokáta nebo notářů. Než půjdu k nějakému legislativnímu rozboru, tak jenom připomenu, pamatujete Vrbětice? Jak naše policejní složky a tajné služby odhalily teroristický čin Ruska na území České republiky? Pamatujeme si to všichni. Pamatujeme si reakci Ruské federace na toto odhalení? Putinovo Rusko vytvořilo seznam nepřátelských zemí oficiálně, na který umístilo pouze dvě země z celého státu (světa?) - Spojené státy americké a Česká republika. Jenom ten kontext, abychom věděli, kdy minimálně od toho, co se přišlo na to, co se stalo ve Vrběticích, v jakém mezinárodním kontextu bylo postavení České republiky vůči Rusku. Že Sberbank je ruská banka, se vědělo. Advokáti a notáři bezesporu patří ke vzdělanější části naší populace - už to, že musí dlouho studovat, skládat zkoušky, aby tu profesi mohli vykonávat. Přesné číslo neznám, ale vím, že máme více než 10 000 advokátů a tento problém se týká 50 z nich, 50 z více než 10 000, takže to není masový problém a většina advokátů, drtivá většina advokátů věděla, že Sberbank není vhodná pro to, aby tam ukládali cizí peníze. Teď nemluvím o jejich vlastních penězích, mluvíme o penězích klientů.

Zákon myslí na okamžik, kdy nějaká banka zkrachuje. Je třeba říct, že Sberbank nezkrachovala v důsledku sankcí, ale v důsledku toho, že absolutně ztratila důvěru svých klientů. Tudíž nastoupily zákonné postupy, vklady jsou pojištěny do více než 100 000 euro, což je zhruba těch 2,5 milionu korun, a v odůvodněných a v zákonných důvodech lze tuto částku navýšit o dalších 100 000 euro. Jeden z těch zákonných důvodů, který je přímo uveden v zákoně, je, pokud se jedná o peníze v advokátní nebo notářské úschově. Takže tam ten limit není 100 000, ale 200 000. Je to § 41 zákona o bankách - pro ty, kteří mi nevěří, že to tak je. Ale muselo být splněno několik podmínek a my zatím nevíme, jestli byly vždy splněny. To znamená, v okamžiku této úschovy měl advokát nebo notář oznámit bance, že je to sice na jeho účtu, ale jsou to peníze jeho klienta. Pokud tuto povinnost nesplnil, výhoda ochrany o 100 000 euro víc padá. Nejsem schopen říct, zda to všichni splnili, nebo ne. Druhá věc, sčítají se tam ale peníze toho konkrétního klienta, takže pokud ten konkrétní klient měl svoje vlastní peníze ve Sberbank a současně jeho advokát nebo jeho notář je uložil, tak se to sčítá, nejsou to zvláštní případy. Je třeba říct taky, že Sberbank byla poměrně liknavá, takže výplata těmto klientům byla zahájena s týdenním zpožděním, ne 9. března, ale 16. března, v této chvíli probíhá výplata zhruba 25 % těch, kteří tam mají do té stanovené výše plus 100 000 euro, což v našem případě je částka zhruba 5 milionů korun, zaokrouhleně, ať nepracujeme s kurzem. Myslím, že ten kurz ale byl stanoven 24,99 garančním systémem, takže 25 korun je dobré číslo.

Postupujeme podle zákona. Požadavek České advokátní komory, aby se vracelo víc, prostě není možné zrealizovat, protože je to proti zákonu a ten zákon je harmonizovaný, to znamená, ta částka není vymyšlená, není to výmysl českých zákonodárců, že to je 100 000 plus 100 000 euro, ale nic jiného s tím udělat nemusíme. To znamená, opravdu hrozí, že ti, kteří tam měli více než 200 000 euro, si budou muset počkat na to, až insolvenční správce začne rozprodávat majetek, který Sberbank má. Tomu nikdo nepomůže.

Je to věc, které se věnujeme. Vím, že proběhl podvýbor, kde bych řekl, že bylo víc hostů než poslanců. To nijak nekritizuji, vím, že ty podvýbory nejsou nijak početné, ale vím, že tam byly všechny zainteresované instituce, podaly svůj pohled na věc, a myslím, že se to všichni snaží řešit. Že to někdy není dobrá zpráva nebo úplně optimistická, to je pravda, ale já jsem na začátku popsal ten mezinárodní kontext. A taky by se měli ti advokáti omluvit svým klientům, pokud zvolili tak rizikovou banku v tomto mezinárodním kontextu. To tak prostě je. A stát tu není od toho, aby všechno za všechny řešil. To fakt není možné. Takže myslím si, že postupujeme v rámci možností, že jednáme. Jednají i ti, kteří mají, profesionálové, a budou se těm konkrétním případům věnovat. Vytváříme taky tlak na Sberbank, aby dali podrobnější informace, protože všechny ještě nedali. Říkám, zatím se začalo vyplácet 25 % případů. Jestli mám dobré číslo, týká se to 2 781 klientů. To není malé číslo, řádově to jsou stamiliony. Takže pokud to podělíme, v průměru by to mělo stačit. Ale určitě budou případy, kdy by ten dům, byt, pozemek měl vyšší hodnotu než těch 5 milionů korun, to je realita. A nemůžu, i kdybych chtěl, říct, že všichni dostanou rychle své peníze. To prostě není možné. Nicméně aspoň těch 100 000 euro se uvolnit dá, pokud advokáti splnili své povinnosti a označili, že to nejsou jejich peníze, i když jsou na jejich účtech. Tolik k otázce advokátních a notářských úschov. Myslím si, že orgány, které to mají na starosti, postupují tak, jak postupovat mají.

K tomu, co říkal pan místopředseda Havlíček, bohužel nemá dobrá data a dělá tady takové velké závěry. Já mám před sebou graf Eurostatu - budete věřit, že to není česká vláda, která to dělá - který porovnává inflaci za měsíc únor v letošním roce. Ano, máte pravdu, třetí nejvyšší. Nad námi jsou dvě země, které euro mají, takže to nemá vliv na euro. Podle evropské statistiky je to 10 % až 11,1, ale to není důležité. Jenom říkám, že u ostatních zemí není imputované nájemné. Ale u každé té země Eurostat uvádí základní rozdělení na čtyři základní oblasti, které tu inflaci tvoří: energie - jeden balík; potraviny, alkohol, tabák - druhý balík; ostatní zboží - třetí balík; služby - čtvrtý balík. U České republiky energie tvoří asi 3 % celkové inflace. Tak pan Havlíček je chytřejší než Eurostat. To mě nepřekvapuje, že on si to myslí, já to úplně nesdílím. Říkám, že to jsou data, která jsou Eurostatu, nejsou to data české vlády. Klidně kdokoli z poslanců či poslankyň chce protestovat, tak ať si to s Eurostatem vyřídí a dá svoji metodiku. Stejný vliv podle této metodiky má ostatní zboží, to je zhruba kolem 3 %. A kolem 2 % v jejich metodice tvoří jednak potraviny, alkohol, tabák a jednak služby.

Pan poslanec Havlíček tady říkal, a není důvod mu nevěřit, že ceny energií nejvíc ohrožují zhruba 20 % domácností. Já nevím, jestli pro poslance hnutí ANO je etalonem pravdy Miroslav Kalousek. Pokud ano, tak došlo k významné změně v posledních měsících - asi tím, že už tady Miroslav Kalousek nesedí. Ale já teď nechci polemizovat, jestli je to 18, 20 nebo 22. My si to uvědomujeme. Ale současně jedním dechem navrhuje plošná opatření. Jinými slovy, podle mého přesvědčení soustředit se na ty, které to ohrožuje nejvíce, je správná cesta. Taky jim pak můžeme pomoct více, než kdybychom to dali plošně pro všechny. Je to pohled na věc. Obě cesty jsou legitimní, to já nijak nezpochybňuji. Jenom si myslím, že koncentrovat pomoc na ty, kteří ji potřebují nejvíc, je prostě lepší cesta.

K cenám PHM a daním. Bezesporu vznikla zhruba před čtrnácti dny panika na burze, která se pak přenášela i do jednotlivých členských států Evropské unie. Mám tady data, ale jsou z 8. března - porovnání všech států. Myslím, že dneska nemá cenu argumentovat daty z 8. března. Vývoj od té doby byl poměrně dynamický, naštěstí tím správným směrem.

Tak si řekněme, jaké jsou teoretické možnosti a zda je správné je využít, nebo ne. Myslím, že jsme poctivě debatovali na vládě i ve vládní koalici všechny možnosti, které zákon umožňuje. První - zastropování ceny. Podle mě nejhorší varianta, ale je možná. Znám jenom jeden stát, který to udělal, a mají tam problém se zásobováním. A už to neplatí například pro zahraniční turisty, pro zahraniční vozidla, a taky například na čtyři dny zcela zastavili kamionovou dopravu, respektive ano, dali zákaz kamionové dopravy v minulém týdnu na čtyři dny, čímž bezesporu snížili tlak na čerpání. Ovšem musíme v tom okamžiku říct, že v okamžiku, kdy zastropujete, rozdíl mezi tržní a zastropovanou cenou hradíte ze státního rozpočtu. Tak se to aspoň děje v té zemi, která je nám opozicí dávána jako za vzor. Jinými slovy, stejně to zaplatí daňoví poplatníci, jenom to není tolik vidět. A velmi často potom z peněz daňových poplatníků toho státu, v tomto případě českého státu, například z DPH, které platí naši senioři každý den, když něco kupují, bychom taky dorovnávali cenu, kterou by tankovali zahraniční občané - a jsme tranzitní země - taky zahraniční kamiony. Je to řešení netržní, drahé, dlouhodobě neudržitelné, proto jsme ho odmítli. Ale existuje.

Druhá možnost je snížit daně - buď dočasně, nebo trvale. Dočasné snížení daní je podle mě protimluv. Taky tady někdo sliboval, že sníží daně (ze závislostní činnosti?) na dva roky a pak to naštěstí nedodržel. My jsme k nim nebyli, takže nebudu kritizovat, že se to nestalo. Kritizuji ten slib, co zazněl. Ale je velmi jednoduché dočasně snížit daně a velmi složité rozhodnout, ve kterém okamžiku to vrátím zpátky, když budu mluvit, že to je dočasné. V okamžiku, kdy to vláda dočasně vrátí, nebo Sněmovna, znamená to skokový nárůst té ceny. Je to úplně obvyklé. Takže u DPH je to zase plošné opatření. Nejdřív by z toho těžila zase ta movitější část populace, takže tohle jsme odmítli, že to vlastně nemá smysl. A můžete věřit, nemusíte mi věřit, na ECOFINu se na tom shodli všichni ministři financí - i ti, jejichž země, která dočasně DPH snížila, buď tam nebyli, nebo se té debaty nezúčastnili, ale ti, kteří vystupovali, před tím varovali. A varovali před tou soutěží mezi členskými státy. Myslím, že to je logické rozhodnutí lidí, kteří žijí blízko hranic. Je to jedno, mezi kterými členskými státy, že prostě jedou tam, kde ty daně jsou dočasně snížené.

Co je legitimní, je debata o snížení spotřební daně, která je harmonizovaná, a jsou určeny minimální hodnoty. Všichni to známe. U nafty je to koruna padesát, u benzinu tři koruny sedmdesát. Spotřební daně jsme v loňském roce vybrali asi 82 miliard, z toho bylo 57 miliard nafty a zbytek za benzin. Takže přestože je vyšší spotřební daň u benzinu, z hlediska objemu spotřeby je rozhodující nafta.

Sami si musíme odpovědět na otázku, když Sněmovna a Senát od 1. ledna 2020 snížily spotřební daň na naftu o 1 korunu, zda jsme tedy viděli tu korunu dvacet jedna, protože k tomu je i DPH, na těch totemech snížení. Poctivá odpověď je, že neviděli. V žádném případě se to plně nepromítlo, částečně bezesporu ano. I v tomto případě by platilo, že by se to nepromítlo úplně, ale částečně. A můžeme jenom spekulovat, kolik by to bylo. Byla by to zase ta koruna padesát.

Silniční daň nikdo nechtěl zrušit. No, tak vládní většina ji zrušit chce. A důvod není ten, že by to... Nejsme tak pitomí, abychom si mysleli, že to má nějaký vliv na cenu pohonných hmot. Nevím, jak to vůbec mohlo někoho napadnout, že někdo z nás by takhle mohl argumentovat. Ale necháme zhruba 3,8 miliardy, to je správný výpočet, 5 miliard by bylo, kdybychom úplně zrušili silniční daň, a to nemůžeme, protože nad 12 tun je harmonizovaná, tudíž povinná. To jsou peníze, které zejména malým dopravcům, malým podnikatelům zůstanou a mohou je sami použít, jak nejlépe oni uznají za vhodné - jestli na mzdy, jestli na jiné náklady, na současnou kompenzaci zvýšené ceny pohonných hmot nebo zvýšené ceny energií. To už je na nich.

Silniční daň je mimořádně byrokraticky náročná. Je tam nízká efektivita výběru daní díky tomu, že je složitá byrokracie, poměrně nízké sazby a velké množství daňových poplatníků. Přečtěte si zprávu NKÚ, která byla publikována před několika týdny, dávno před tím, než vznikla panika na burzách a než se tak skokově zvyšovaly ceny pohonných hmot. A je to opatření trvalé. Trvalé, to znamená, každý rok zůstanou podnikatelům necelé 4 miliardy, každý rok ušetří byrokracii, nebudou muset odevzdávat ty složité formuláře, nebudou muset platit pět záloh ročně, nebudou to muset pracovníci finanční správy kontrolovat, vymáhat, evidovat. Tam je zase prostor pro ušetření. Přesně případ, kdy když chci snížit počet zaměstnanců ve veřejné správě, nejdřív zruším agendu, agenda nebude v tom okamžiku nebo bude výrazně nižší.

My budeme na evropské úrovni iniciovat i zrušení povinné silniční daně pro vozidla nad 12 tun, protože to je relikt z doby, kdy nebylo výkonové zpoplatnění, kdy nebylo mýto. Tehdy to možná nějakou logiku mělo, dnes to logiku nedává. Uvidíme, jak v tomto směru budeme úspěšní, ale to nepůjde rychle, to si musíme přiznat.

Další z nástrojů, který může vláda zvolit, je věcné usměrňování cen neboli zvyšování maximální marže, když to řekneme hezky česky. Je třeba říct, že máme vysoce konkurenční trh. Máme zhruba 800 provozovatelů čerpacích stanic, těch je 2 800. My jsme zahájili preventivní krok, a já myslím, že to je správně, to znamená, ve spolupráci s asociacemi - jak tou, která sdružuje velké čerpací stanice, tak tou, která sdružuje ty nezávislé malé - jsme našli poměrně jednoduchý, ne příliš byrokraticky složitý systém, jak na denní bázi reportovat průměrné ceny na totemech. Je to IT řešení, které jsme v řádu jednotek dnů vybudovali, a více než 90 % čerpacích stanic tuto svoji povinnost splnilo. Dneska jsme k tomu vydali tiskovou zprávu. Ukázalo se - a já myslím, že to je také dobře říci - že nebyly nepřiměřené marže v nějakém velikém měřítku, že vlastně procentuálně odpovídají maržím stejným, jako to bylo v minulých měsících. Myslím si, že to je popsáno docela dobře. Nicméně minimálně do konce března, možná déle, budeme v tom monitoringu pokračovat a v případě, že bychom našli nějaké excesy nebo nějaké masivnější zneužívání situace, jsme připraveni tento neobvyklý, ale také složitý a komplikovaný nástroj využít. V této chvíli zatím stačí to, že děláme tu kontrolu na denní bázi.

Boj hnutí ANO za zachování přimíchávání biosložek ponechám stranou, to je takový folklor. Já jsem ani nevěděl, že když jsem poprvé kandidoval do Sněmovny, že den před volbami si tady Andrej Babiš prolobboval na mimořádné schůzi schválení - já nevím, kolik je tady pamětníků, Marek Benda určitě, ale ten hlasoval proti, ten má čisté svědomí, možná tady byli jiní - den před volbami, abychom si to představili, byla mimořádná schůze, na které se hlasovalo o tom přimíchávání. Ale my tam nejsme od toho, abychom hájili ekonomické zájmy jednoho konkrétního holdingu. Myslím, že hlavní důvody jsou ekologické. Myslím, že ti, kteří to prosazovali před léty, sami museli uznat, že tudy cesta nevede. Proto jsme - někteří z nás, včetně mě - opatrní k novým, skvělým nápadům, které mají přispět ke zlepšení životního prostředí, nejsou vyzkoušené a potom se už povinně zavádějí. Myslím, že i špatná zkušenost se dá využít k tomu, kudy cesta nevede.

To je v zásadě všechno a neočekávejme nějakou překotnou panickou reakci ze strany vlády. Myslím, že by to byla chyba. Sami víme a za chvilku to vyzkoušíme, jak dlouho probíhá legislativní proces, když máte nějaký daňový zákon, a uznání darů pro Ukrajinu je poměrně jednoduché, přesto mám signály, že to v devadesátce neprojde. Já to plně respektuji, tak si představme normální legislativní proces, kdy chceme nějakou daň snížit, zvýšit, zrušit. Nikdy to není, že by to bylo v bázi hodin nebo dnů. Za sebe nepředložím ve stavu legislativní nouze daňový zákon. Nemyslím si, že daňové zákony mají být předkládány ve stavu legislativní nouze. Příliš jsme si zvykli na ten nástroj. Pokud pamatuji, tak před covidem, byla to naše vláda a naše většina, to jednou zkusila a dopadlo to špatně u Ústavního soudu. To myslím, že je také dobrá zkušenost, abychom věděli, že tento nástroj má být zcela výjimečný. I v této uprchlické krizi jsme i díky opozici hladce schválili některé zákony ve stavu legislativní nouze, ale ty podle mě nesnesly odkladu. Daňové zákony se podle mě mají projednávat řádně, aby zazněly argumenty pro a proti, aby každá poslankyně, každý poslanec, když o tom budou hlasovat, věděli, že nebyli pod časovým tlakem a že se mohli řádně rozhodnout.

A jenom k dopadům, když se bavíme o těch výdajích: kdybychom snížili spotřební daň na naftu o korunu padesát, je to zhruba 8,2 miliardy, z toho je ale 9 % pro SFDI, tak to si umí každý vynásobit, kolik to je, u benzinu by to dělalo asi 4 miliardy, takže ten dopad není malý. A není vůbec zaručeno, že tyto peníze krát 21 % DPH by určitě ušetřili naši spotřebitelé, ti, kteří pohonné hmoty...

Myslím, že jsem odpověděl aspoň na některé z těch otázek, které zazněly, a všechny poprosím. Vím, že máte přednostní právo, ale my na ty interpelace zatím fakt chodíme. Je úterý 17.15 a de facto máme interpelace. Proč ne, ale pak je dělejme v úterý, nedělejme je ve čtvrtek! Děkuji za pozornost. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, páni poslanci, pěkné odpoledne. Eviduji tři přihlášky s přednostním právem ještě před tím, než bude otevřen program. Nejprve paní místopředsedkyně Richterová, potom pan místopředseda Havlíček a paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Já jsem chtěla opravdu jen velice stručně zareagovat právě třeba na tu debatu ke Sberbank. Chtěla jsem upozornit na to, že skutečně to je přesně druh tématu, které jsme důkladně probrali na podvýboru. Řešili jsme upozornění, která visí veřejně a jsou zároveň cíleně zasílána těm advokátům, kterých se věc týká, jak komunikuje garanční systém finančního trhu, jak komunikuje Česká advokátní komora a tak dále. To všechno jsme tam důkladně probírali. Já na tom chci říct, že to je přesně příklad věcí, které se probírají, řeší důkladně, ale myslím, že nyní, kdy máme jaksi možnost interpelací u toho, kde ty problémy třeba adresovány nejsou, využívejme interpelace a já bych byla velmi ráda, abychom pokročili dál v těch bodech, které máme schvalovat. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní vystoupí pan místopředseda Havlíček a připraví se paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan ministr financí má pravdu. Je to spíše na interpelace, takže opravdu to bude do jedné minuty. Ale měl jsem pocit, že zde vystoupil ministr financí země, která je na tom nadmíru výtečně, a že vlastně energetická situace je velmi dobrá a že opatření, která děláme, nesmírně pomáhají. Můžeme se bavit, z čeho je či není složena inflace, ale podstatné je to, že je třetí nejvyšší v EU, a bohužel jdeme v tomto nahoru, protože ještě před koncem roku jsme byli na průměru.

A ano, 20 %, které jsem zde řekl, z toho my nemáme radost, že se žene 20 % lidí do energetické a obecné chudoby, ale když jsme to říkali, tak jste se přezíravě smáli. Když jsme to říkali, tak jste arogantně krčili rameny, že nic takového nastat nemůže. Proto jsem řekl, že to sdělil i váš bývalý spolusouputník, pan bývalý ministr Kalousek, nikoliv proto, že bychom ho adorovali, ale proto, že už to tvrdí i vaši kolegové. Bohužel jsme ztratili tři čtyři měsíce.

A co se týká veškeré té podpory, možná bychom nemuseli řešit pohonné hmoty, biosložky, silniční daň a ty nesmyslné reporty, které nikdo není schopen ani zkontrolovat, kdybychom řešili energetickou podporu. Ale jestliže se podíváme na spotřební koš a vidíme, že je v něm více jak 50 % zastoupena energie, potraviny, doprava, tak prostě nemůžeme nečinně přihlížet tomu, že neděláme nic v rámci pohonných hmot a současně neděláme nic v rámci energetické podpory. Uznávám, že pohonné hmoty jsou náročná věc a že se těžko hledá nějaký kompromis. Uznávám i to, že když se dneska udělá spotřební daň, tak těžko budeme měřit to, jestli se to projeví korunou, dvěma korunami, stejně tak ale, jako zde pan ministr řekl, že neví, jak se to projevilo v rámci snížené spotřební daně v roce minulém. Třeba se to projevilo tak, že to zafungovalo a že ta koruna se tam skutečně objevila. To nevíme dneska nikdy. Ale podstatné je to, že my neděláme nic v té energetické podpoře.

Ano, ministři financí si na summitu nebo na Radě všichni zatleskají, protože by nejradši ušetřili. Tomu celkem rozumím z pohledu ministrů financí. Ale proč tedy čtyřiadvacet zemí v Evropské unii dělá plošná opatření a my se stále vrtáme v tom, že děláme sociální opatření, která dopadnou na 5 % domácností a nepokryjí ani ty, o kterých váš spolusouputník Miroslav Kalousek tvrdí, že se dostanou do velkého průšvihu? Ale souhlasím, je to na interpelace. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Nyní paní předsedkyně Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. On nám odešel, pan ministr. To mě hrozně mrzí, protože já jsem chtěla promluvit k němu a teď to tady bude muset poslouchat paní ministryně a pan ministr zahraničí. To mě mrzí, bylo to cíleno na pana ministra financí. Já tedy doufám, že příště nezruší debatu v televizi Prima, kde měl se mnou být tuto neděli, abychom si to vyříkali, všechny tyhle argumenty, Eurostaty, čísla - já jsem připravena kdykoliv - a že konečně do té debaty se mnou někdy zase půjde. I když chápu, že debata v Otázkách Václava Moravce byla příjemnější.

Řeknu jednu věc. Byl to zase starý dobrý Zbyněk Stanjura tak, jak jsem ho znala v opozici. Ale už není v opozici. Mrzí mě, že tady není, protože je to hloupé mluvit k němu, když tady není. Zastropování je špatně, snížení daní je špatně, dotace jsou špatně. To je špatně, co je dobře? Už to není o tom, že je v opozici a kritizuje návrhy vlády. Teď on má předkládat. Bohužel, my si nemůžeme ověřit dopad silniční daně, čerpali jsme z rozpočtu roku 2021, protože vláda řekla, že zrušila silniční daň, ale nic neprojednala. Není žádný materiál v eKLEPu, nebylo žádné hlasování.

Takže i kdyby to bylo 3,8 miliardy, tak je tam díra v SFDI, to je potřeba si uvědomit. Takže my jsme tady jeden den hlasovali o rozpočtu SFDI - a předesílám, že my jsme pro něj zvedli ruku - aby druhý den tam byla díra. A jestli 4,5, nebo 3,8, to je teď v podstatě skoro jedno. Já si počkám, až bude RIA, až bude důvodová zpráva a bude tam propočet, a ten si ověříme. Každopádně nevíme. Takže pak tady mohou padat čísla, jaká chtějí. Prostě 4,5 bylo v roce 2021, takže z toho čísla vycházel i můj bývalý vládní kolega Karel Havlíček.

Víte, bylo tady řečeno, že jsme zrušili spotřební daň. Ale my jsme ji tehdy - a já jsem byla proti jako ministryně financí, předesílám, protože to bylo 9 miliard, ten jeden procentní bod, a prostě už jsme měli velké výdaje v době covidu - ale my jsme to nedělali pro tu změnu na totemech v té době. V té době nebyla situace tak vyhrocená, jako je teď, ale proto, že měli obrovské problémy naši dopravci a nebyli schopni konkurovat. Karel Havlíček, můj kolega, prostřednictvím pana místopředsedy, si pamatuje ta nekonečná jednání, kdy jsme se dohadovali, jestli dvě koruny nebo koruna.

Já se spíš ptám, co se tedy bude dělat. Tady slyšíme takové povýšené, že jak jsme asi zřejmě úplně hloupí. Ale neslyším, co se bude dělat. Vždyť tady pan ministr jmenoval - a myslím si, že byl velmi blízko pravdě - kolik desítek miliard se právě kvůli těmto zvýšeným cenám vybere na daních. Už jenom za leden to bylo 62 miliard. Jsem zvědavá, jak dopadne makroekonomická predikce dubnová. Tam už bude muset vláda jasněji zpracovat a schválit konvergenční program, bude muset poslat rámce do Evropské unie. Bude muset říct, kolik bude schodek, kolik bude nejen v roce 2023, ale v roce 2024, 2025. To se tam samozřejmě dočteme.

Takže musí mít jasnou ekonomickou úvahu, co bude dělat dál ekonomicky s příjmy, výdaji. Už připustil i ministr financí, že bude novela, řekl to v červenci. Je otázka, jestli v červenci ji sem pošle vláda, nebo bude v červenci už účinná - to je samozřejmě naprostý rozdíl. Ale to je teď jedno, o tom já se nechci dohadovat. Podstatné je, že to připustil. A my jsme znova řekli: využijte to jako reparát a narovnejte tam ty věci. Nejen to, že budete mít teď zvýšené výdaje díky Ukrajině, ať už se podíváte na obranu, na vnitro, na sociál, na zdravotnictví a tak dále, ale využijte to a stáhněte například zákon o veřejném zdravotním pojištění - k čemu tady budete krvácet - a my samozřejmě budeme za něho bojovat, budeme a je nás dost, kvůli 14 miliardám, které si tam namaloval pan ministr financí, aby mu to nějak vyšlo, když stejně ty peníze budete potřebovat. Máme tady kolem 300 000 uprchlíků a není to konečná, a tak dále. Sám mi tady garantoval pan ministr zdravotnictví, mluvil o tom - a já mu děkuji - že nechceme v žádném případě, aby se zhoršila zdravotní péče pro naše občany.

Já to nevnímám, že to jsou interpelace dneska. My jsme požádali pana premiéra, pan premiér nám vyhověl, odpověděl a my o těch věcech debatujeme s naprosto vstřícnou podanou rukou a s nabídkou pomoci. Takže myslím, že není nutné nás tady nějakým způsobem dehonestovat, shazovat, poukazovat na nějaké věci.

Ještě taková maličkost. Mohla bych si podat papír, pane místopředsedo?

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Samozřejmě, vezměte si podklad a pokračujte v příspěvku. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: (Jde si pro podklady.) Děkuji. Takový malý faul - a pan ministr je tady. Pane ministře, vás můžu oslovovat přímo. Vy jste mluvil o tom, že si tady Andrej Babiš zařídil nějaké přehlasování. Takže mí kolegové to okamžitě našli, to hlasování, a dali mi ho teď do ruky. Bylo to 27. května 2010, 49. hlasování. Předesílám, že hnutí ANO nebylo v té době ve Sněmovně, neměli jsme svoje poslance. Bylo to přehlasování prezidentského veta, kde ODS pro 18 poslanců, KDU pro 8 poslanců. Pak dokonce si tady dovolím jmenovat otce zakladatele TOP 09, bývalého poslance Miroslava Kalouska, který také byl pro. Takže to je ta celá pravda k biosložce. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Vzhledem k tomu, že v současné době neeviduji žádnou přihlášku s přednostním právem, přistoupíme k projednávání jednotlivých bodů podle schváleného pořadu schůze. Otevírám první bod dnešního jednání a tím je

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP