Středa 23. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

83.
Návrh na volbu kandidáta na jmenování do funkce prezidenta Nejvyššího kontrolního úřadu

Opětovně prosím pana předsedu volební komise, aby se ujal slova. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Toto je volba nová a mohu použít slovo relativně vzácná, protože je jednou za devět let, funkční období v NKÚ je devítileté. A právě včera, 22. března, skončil mandát dosavadnímu, dnes už tedy bývalému panu prezidentu NKÚ Miloslavu Kalovi.

Lhůta pro nominace poslaneckých klubů byla vyhlášena volební komisí do 10. března do 12 hodin. Sdružení klubu SPOLU a Piráti a Starostové na tuto funkci nominovali opět pana Miloslava Kalu. Druhá nominace přišla z poslaneckého klubu hnutí ANO, kde je navržen kolega poslanec Roman Kubíček. Tyto návrhy jsou zpracovány v usnesení volební komise číslo 46, kde volební komise za prvé přijímá dva návrhy - pan Miloslav Kala navržen SPOLU a Piráti a Starostové, dále Roman Kubíček navržen klubem ANO - za druhé zvláštní zákon způsob volby nestanoví. Volební komise i zde navrhuje volbu tajnou. Za třetí, to je důležitý detail nebo moment, zvolenému členu započne devítileté funkční období až dnem jmenování prezidentem republiky. Tady se nacházíme v malinko jiném stavu. Není to přímo volba Sněmovny, ale je to návrh Sněmovny ke jmenování pro prezidenta republiky. Je to v souladu s Ústavou České republiky, s čl. 97 odst. 2. Tedy Sněmovna předkládá v případě úspěchu té volby návrh jednoho kandidáta ke jmenování do funkce prezidenta NKÚ prezidentu České republiky. V tom případě by zvolenému členu započalo jeho devítileté funkční období právě až dnem jmenování prezidentem České republiky.

Nyní prosím, paní předsedající, abyste otevřela rozpravu k navrženým kandidátům, a poté opět budeme hlasovat o návrhu na provedení tajnou volbou.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Otevírám rozpravu, do které eviduji přihlášeného pana poslance Kubíčka. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Roman Kubíček: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážená vládo, dámy a pánové, já bych chtěl z tohoto místa poděkovat klubu ANO za nominaci na tuto významnou pozici a současně oznámit, že se té nominace zříkám. Dělám to s plným vědomím toho, že si myslím, že pětikoalice má nárok na tuto pozici, aby si nominovala. Současně oznamuji, že se budu ucházet o pozici viceprezidenta NKÚ. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Do rozpravy neeviduji žádného dalšího přihlášeného, rozpravu končím. Ptám se, zda máte zájem o závěrečné slovo?

 

Poslanec Martin Kolovratník: Mám teď zájem o závěrečné slovo, já teď musím krátce reagovat technicky. Pokud došlo k tomuto kroku, že jeden z kandidátů se vzdal té kandidatury, připomenu, že na volebních lístcích je to technická věc. Máme připravena ta dvě jména tak, jak to bylo navrženo v usnesení. Jsou v zásadě dvě možnosti. Buď by musel sekretariát volební komise to celé přepracovat, připravit znovu, ale zabralo by nám to nějakých patnáct až dvacet minut.

Takže po předběžném dotazu, a pokud tedy bude shoda všech poslaneckých klubů, navrhuji takový postup, že volební lístky zůstanou původní, pokud se na tom všichni shodneme a budeme souhlasit. Prosím, označujte tedy jenom jedno jméno, které je právoplatné, to znamená jméno kandidáta pana Miloslava Kaly. I volební komise při sčítání lístků bude právě posuzovat pouze označení toho jednoho jména, to znamená buď kolečkem, pokud se pro něj rozhodnete, nebo křížkem, pokud se pro něj nerozhodnete. Jestli je tedy souhlas s tímto postupem, ať nezdržujeme čas? Tolik závěrečné slovo.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za vaše závěrečné slovo i za toto doporučení. Nevnímám proti tomuto postupu žádnou námitku, nicméně se ještě pro jistotu rozhlížím po sále, zda všichni opravdu s tímto postupem souhlasí. Myslím, že je lepší než dalších patnáct minut přerušovat.

 

Takže nyní budeme hlasovat o formě volby, zda bude volba hlasování tajná.

Zahajuji tedy hlasování o způsobu volby. Ptám se, kdo je pro tajnou volbu? Kdo je proti?

hlasování číslo 42 je přihlášeno 167 přítomných, 158 pro, proti žádný. Návrh byl přijat.

 

Volbu provedeme tajně.

 

Přerušuji projednávání tohoto bodu právě pro provedení samotné volby. Zahajuji bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP