Středa 23. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

84.
Návrh na volbu člena Rady Českého rozhlasu na uvolněné místo
s funkčním obdobím do 29. září 2026

Opětovně prosím pana předsedu Kolovratníka.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Je to opět nová volba, první kolo. Jedná s o tu takzvanou malou mediální radu Rady Českého rozhlasu. Zde se stalo to, že 8. září 2021 v loňském roce rezignoval jeden z radních, pan Mgr. Josef Nerušil. Rezignoval zhruba po roce uplynutí svého mandátu. Zde se to chová tak, že v souladu se zákonem o Českém rozhlasu nová volba nebo nový kandidát je volen do konce původního funkčního období, do zbývajícího funkčního období, což je v tomto případě do 29. září 2026.

Sněmovna zde postupuje standardním způsobem, a to tak, že předseda - předsedkyně Sněmovny vyhlašuje veřejnou lhůtu pro podání návrhu. Návrhy poté projednává volební výbor a také v souladu se zákonem o Českém rozhlasu musí zúžit počet nominací na trojnásobek počtu neobsazených míst. Volební výbor provedl veřejné slyšení ve dnech 23. a 24. února letošního roku. Zúžil celkem devět nominací na tři finalisty a ty promítl do usnesení číslo 37, které následně postoupil volební komisi. Ta ho přijala v usnesení číslo 42 z 10. března.

Takže na jedno místo radního Českého rozhlasu do zbývajícího mandátu do 29. září 2026 budeme vybírat ze tří kandidátů. Jsou to pánové Kamil Machart, Jaroslav Šebek a Stanislav Zdílna. Volební komise, protože ve zvláštním zákoně to stanoveno není, i zde navrhuje volbu tajnou dvoukolovou. V usnesení ještě konstatuje, což už jsem řekl, pokud bude člen zvolen, bude jeho funkční období započínat dnem volby a končí 29. září 2026. Nyní prosím o otevření rozpravy, poté hlasování o tajné volbě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Otevírám rozpravu, do které neeviduji žádného přihlášeného, rozpravu tedy končím.

 

Zahajuji hlasování o způsobu provedení volby, zda budeme volit tajně. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 43 je přihlášeno 168 přítomných, pro 158, proti žádný. Návrh byl přijat, budeme volit tajně.

 

Přerušuji tento bod pro provedení volby. Otevírám bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP