Čtvrtek 24. března 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené dámy, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji třetí jednací den 16. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Adámková Věra do 13 hodin - pracovní důvody, Babiš Andrej do 14.30 - pracovní důvody, Bačíková Jana - pracovní důvody, Balaštíková Margita - zdravotní důvody, Bělohlávková Romana od 18. hodiny do 21 z pracovních důvodů, Bernard Josef - pracovní důvody, Blaha Stanislav - osobní důvody, Brázdil Milan do 14 hodin - pracovní důvody, Dražilová Lenka, dopolední jednání - pracovní důvody, Farhan Kamal do 13 hodin - pracovní důvody, Fifka Petr - zahraniční cesta, Fridrich Stanislav - rodinné důvody, Golasowská Pavla - zdravotní důvody, Kasal David - pracovní důvody, Kašník Pavel - zdravotní důvody, Klíma Pavel - pracovní důvody, Kohajda Michael - pracovní důvody, Kolář Ondřej do 12 hodin - pracovní důvody, Kuchař Jan od 11 hodin z pracovních důvodů, Lochman Ondřej od 14 do 19. hodiny z pracovních důvodů, Mašek Jiří - zdravotní důvody, Nacher Patrik - pracovní důvody, Němečková Crkvenjaš Zdenka do 13 hodin z pracovních důvodů, Nováková Nina - pracovní důvody, Opltová Michaela do 18 hodin - rodinné důvody, Ožanová Zuzana - pracovní důvody, Pastuchová Jana - zdravotní důvody, Pokorná Jermanová Jaroslava - rodinné důvody, Pošarová Marie do 9.30 - pracovní důvody, Potůčková Lucie od 13.15 do 14.45 - pracovní důvody, Quittová Petra do 17 hodin - bez udání důvodu, Rais Karel od 18 do 21 hodin z rodinných důvodů, Richter Jan z pracovních důvodů, Růžička Pavel od 13 do 19 hodin - zdravotní důvody, Svoboda Bohuslav - pracovní důvody, Šebelová Michaela - bez udání důvodu, Válková Helena do 10 hodin - zdravotní důvody, Vích Radovan - rodinné důvody, Vojtko Viktor - zahraniční cesta, Vondráček Radek - pracovní důvody, Vrána Petr - zdravotní důvody, Wenzl Lubomír - rodinné důvody, Wenzl Milan - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvají: Fiala Petr - zahraniční cesta, Baxa Martin od 18 hodin - pracovní důvody, Bek Mikuláš do 11. hodiny - pracovní důvody, Blažek Pavel - pracovní důvody, Gazdík Petr do 15. hodiny - pracovní důvody, Jurečka Marian - pracovní důvody, Kupka Martin od 14.30 do 15.30 - pracovní důvody, Langšádlová Helena od 18 hodin - pracovní důvody, Nekula Zdeněk - pracovní důvody, Síkela Jozef - zahraniční cesta, Šalomoun Michal - pracovní důvody.

A dále se ještě omlouvá pan poslanec Mašek ze dnů 24. a 25. 3. z jednání ze zdravotních důvodů. Toliko prosím omluvy.

A dnešní jednání bychom měli zahájit nejprve informací o proběhlých včerejších volbách a dále potom pevně zařazenými body 115, sněmovní tisk 180 - vládní návrh na působení sil a prostředků resortu Ministerstva obrany, bod 75, sněmovní tisk 178 - výpověď Dohody o zřízení a činnosti Mezinárodní banky hospodářské spolupráce... (V sále je silný hluk.)

Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím, nyní čtu, jak bude probíhat dnešní program, tak prosím poslouchejte, ať víte, co se dnes bude dít. A také vás prosím o klid, a to z toho důvodu, že zde potřebujeme stenozáznam, a při takovémto hluku skutečně se zaměstnancům pak špatně pracuje. Děkuji. Prosím ještě jednou o klid.

Dále budeme pokračovat bodem 76, sněmovní tisk 179, což je výpověď Dohody o zřízení Mezinárodní investiční banky, bod 63, sněmovní tisk 98-E - Vyslovení předchozího souhlasu k návrhu nařízení Rady o zřízení Agentury EU pro základní práva, bod 64, sněmovní tisk 42 - Dohoda mezi ČR a Finskem, bod 65, sněmovní tisk 44 - Dohoda mezi ČR a Velkou Británií, následovat poté bude bod 66, sněmovní tisk 45 - Dohoda o Mezinárodní finanční korporaci, bod 69, sněmovní tisk 135 - Dohoda mezi EU a Katarem o letecké dopravě, bod 70, sněmovní tisk 142 - Úmluva o vzájemné správní pomoci při předcházení šetření a potlačování celních deliktů, bod 71, sněmovní tisk 149 - Smlouva mezi ČR a Srí Lankou, bod 72, sněmovní tisk 155 - Smlouva o sociálním zabezpečení mezi ČR a Mongolskem, bod 73, sněmovní tisk 156 - Smlouva o sociálním zabezpečení mezi ČR a Bosnou a Hercegovinou, a následuje bod 74, sněmovní tisk 157 - Smlouva o sociálním zabezpečení mezi ČR a Brazílií.

A pokud se nemýlím, tak kromě bodu 66, který je ve druhém čtení, ostatní by měly být ve čtení prvním. A následně bychom pokračovali projednáváním bodů dle schváleného pořadu schůze, což jsou body z bloku zákony, první čtení.

Upozorňuji, že nejpozději do 11 hodin je možno podat přihlášky k ústním interpelacím a poté proběhne jejich losování. Připomínám, že odpoledne se budeme věnovat bodu 119, což jsou ústní interpelace. Po bodu 119 bychom projednávali body dle schváleného pořadu schůze, případně body z takzvaného opozičního okénka, pokud budou navrženy. Tak to je informace, jak by dnes mělo probíhat jednání.

A nyní se ptám, zda má někdo návrh na změnu schváleného pořadu? A mám zde přihlášku, s přednostním právem se hlásí pan předseda Tomio Okamura. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, už tři dny se tady snažíme dostat odpovědi od premiéra Petra Fialy a představitelů vládní koalice ODS, STAN, KDU-ČSL, Pirátů a TOP 09 ohledně politického podnikání hnutí STAN, kdy jejich europoslanec a dosud místopředseda Stanislav Polčák si řekl o provizi 8 milionů korun za prosazení zákona o odškodnění obcím kolem Vrbětic. Pro to jsme všichni hlasovali, ale pan Polčák nám zapomněl tady říct, že na základě přijetí tohoto zákona, za který tady lobboval, že chce vyinkasovat 8 milionů.

Pro to jsme všichni hlasovali. Ale pan Polčák nám zapomněl tady říct, že na základě přijetí tohoto zákona, za který tady lobboval, že chce vyinkasovat osm milionů. Teď je tady novinka, protože se ukázalo, že další politici STAN měli mít z těchto peněz provize. Konkrétně je to starosta Vlachovic Zdeněk Hověžák, kterého jsme tady viděli a který tady lobboval spolu s těmi ostatními starosty za tento zákon. Všichni si na to pamatujeme, kdo byli v minulém volebním období ve Sněmovně, jak tady lobbovali ve skupince za tento zákon. Ale nikomu z nás neřekl, že když pro ten zákon zvedneme ruku, jakože jsme všichni zvedli ruku jednomyslně, tak že on za to má vyinkasovat 1,16 milionů korun. A je to opět příslušník hnutí STAN.

Tuto odměnu mu navrhli radní Vlachovic, kteří jsou opět za STAN. To znamená hnutí STAN, Starostové a nezávislí - je to zřejmě běžná podnikatelsko-politická metoda, že když vyinkasují dotaci z veřejných peněz, tak si následně rozdělují provize či odměny za tuto dotaci z veřejných peněz. To jsou všechno zástupci STAN - Ladislav Obadal hnutí STAN, místostarosta této obce, který to navrhuje, starosta této obce Zdeněk Hověžák a kamarád Stanislava Polčáka.

Já si myslím, že už je to opravdu šílené. A máme tady zrovna - už se konečně dostavil - předsedu hnutí STAN a ministra vnitra Víta Rakušana. Myslím, pane ministře, že byste k tomu měl zaujmout nějaké jasné stanovisko. Protože, pane ministře vnitra a první vicepremiére a předsedo hnutí STAN Víte Rakušane, to není první vaše kauza. Protože doteď jste neřekl jména těch koncových majitelů firem, kteří vás sponzorovali, sponzorovali vaši volební kampaň Pirátů a STAN.

Dále samozřejmě všichni víme, co se stalo s vaším dalším místopředsedou. Nebo co předváděl Věslav Michalik, místopředseda hnutí STAN, který taky sponzoroval vaši firmu z daňových rájů na Kypru a vy jste ho chtěli protlačit na ministra průmyslu. Pak pod mediálním tlakem jste tuto nominaci stáhli. Přitom vy jste říkali, že chcete prosazovat jinou kulturu, ale to jste nám zapomněli před volbami říct, že tou jinou kulturou myslíte tu horší, k horšímu. To jste nám také zapomněli říct.

Dále tady byl pan Farský. Taky jeden z nejvyšších představitelů hnutí STAN poslanec Farský, kterým jste podvedli voliče, kdy před volbami jste měli v koaliční smlouvě ve slibu voličům napsáno, že se vaši poslanci budou naplno věnovat práci poslance. A pak až po dlouhém přemlouvání... Pan Farský zatajil občanům před volbami, že půjde pracovat do Spojených států. Chtěl to dublovat, ty funkce a až po velkém tlaku odstoupil.

No a teď tady máte dalšího spoluzakladatele hnutí STAN. To jsou všechno jenom nejvyšší představitelé hnutí STAN, kteří si rozdělují provize za to, když přijde nějaká dotace nebo nějaký zákon. Já si myslím, že už opravdu ten váš politicko-podnikatelský projekt s názvem hnutí STAN přesahuje všechny meze. Znovu zdůrazňuji, že pro to odškodnění těm obcím postiženým výbuchy jsme tady hlasovali úplně všichni. Takže o tom řeč není.

Problém je v tom, že nikdo z vašich představitelů hnutí STAN, pane ministře vnitra a předsedo hnutí STAN, nám tady neřekl, nikdo z vašich politiků nám tady neřekl, že za to bude mít následně milionové provize. Myslím, že je to obrovský střet zájmů. Je to prostě typické, už dneska musím říct, že se stává standardem, že je to politické podnikání hnutí STAN.

My tedy, jak jsem avizoval v úterý, jsme začali sbírat podpisy pod mimořádnou schůzi. Oslovili jsme hnutí ANO, domluvili jsme se na tom. Takže předpokládám, že se nám podaří ty podpisy společně sesbírat. My bychom tento bod - a já bych to chtěl znovu navrhnout dneska - bod s názvem Politicko-podnikatelský projekt hnutí STAN - chtěl navrhnout jako první bod. A jestli to opět odmítnete - jako že v úterý jsme to tady navrhovali a bylo to zamítnuto. Ve středu, když to tady opozice navrhovala, tak jste to vetovali hlasy poslaneckých klubů všech pěti stran, to znamená včetně Pirátů. Piráti také byli součástí toho veta, že Piráti souhlasí s tím, že se má zatajovat to a nemá se mluvit o tom, proč k tomuto dochází, že vaši politici chtějí inkasovat milionové provize z veřejných peněz, když přijdou nějaké dotace.

Já jsem určitě rád, vážený pane ministře vnitra, předsedo STAN a první vicepremiére, že tady konečně sedíte. Protože já jsem tady vyzval vašeho kolegu Petra Gazdíka, ministra školství a místopředsedu hnutí STAN, zdali byste, pane ministře a předsedo hnutí STAN, požádal vašeho blízkého spolupracovníka a kamaráda Stanislava Polčáka, aby předložil seznam všech zakázek, které má jako advokát a jeho advokátní kancelář po dobu mandátu europoslance, které si fakturoval za veřejné peníze, respektive fakturoval si veřejné peníze.

Pan ministr školství a místopředseda hnutí STAN Gazdík na tuto otázku odmítl reagovat, odmítl reagovat. Neboli to znamená, že ne. A ano, teď tady pan Gazdík říká - slyším ho tady, je asi dva metry ode mě - že nevidí, proč by to měli ukazovat. No, já vám řeknu proč. Protože se tady dodatečně až po hlasování dozvídáme, že jsme byli v podstatě uvedeni v omyl a že jsme nebyli informováni o střetu zájmů. Je to proto, abychom se veřejnost i my všichni mohli podívat, zdali náhodou také u jiných "zakázek" neinkasoval europoslanec STAN - anebo další politici STAN - nějaké provize či odměny. Proto to je, pane ministře Gazdíku. Vy to chcete skrývat a my chceme, aby to bylo transparentní.

Takže toto je ta důležitá otázka, protože přece je potřeba, aby se zároveň prověřilo podle toho seznamu, aby se všichni mohli podívat a porovnat si to i na těch městech a obcích - protože tam je určitě i opozice všude po České republice - jestli náhodou tam se neinkasovalo ještě z mnoha dalších zakázek. Já vůbec nechápu, proč se tomu pan ministr školství a místopředseda STAN brání. Proč se tomu bráníte, této informaci?

Vy jste tady hovořil o SPD. My jsme opoziční strana, my jsme nikdy ve vládě nebyli. Všechny nás i vás kontroluje, co se týče hospodaření politických stran, Úřad pro kontrolu hospodaření politických stran. Občan nám všem lípl nějakou pokutu, všem. Mám správné informace. ODS dostala pokutu v minulosti, pamatuji, Piráti dostali, SPD taky dostalo nějakou pokutu. Prostě každá strana dostala nějakou pokutu. Protože ten zákon byl nový, jak víte. Nebylo nějaké vysvětlení a to jsme se všichni dozvídali postupně na internetu. Takže zase by bylo férové říct, že postupně ty drobnější pokuty - nebylo to osm milionů, jako chtěl vyinkasovat pan europoslanec Polčák, ani 1,16 milionů, jako chce vyinkasovat starosta Vlachovic pan Hověžák - ty pokuty pro všechny politické strany byly, tuším, v řádu asi statisíců maximálně dohromady v jejich součtu.

To znamená, to je jiná věc. Tady jsme všichni pod kontrolou. Takže neodvádějte zase pozornost jinam. Důležité je, proč tady vaši politici kasírují z veřejných peněz. A ono je to ještě horší z toho dnešního pohledu. Protože české občany trápí zdražování. Jak jsem už říkal, jsou to údaje Sociologického ústavu Akademie věd. Ostatně bylo to v článku na Novinkách teď o víkendu. Tak letos je 40% nárůst nových exekucí oproti situaci před půl rokem. A je to právě z toho důvodu, že lidé přestávají zvládat zdražování.

Takže je potřeba každá koruna, ve skutečnosti by byla potřeba na to, kdyby byla u vlády jiná vláda než ta vaše. A SPD vás do toho dlouhodobě tlačí, abyste konečně pomohli lidem s tím zdražováním. Všechny okolní státy přijaly plošná opatření. Plošná opatření přijaly! Buď snížily DPH, nebo zastropovaly ceny a tak podobně. A vy jste neudělali proti zdražování žádné funkční ani plošné opatření. Prostě občané to vidí, tady se můžete stokrát vymlouvat, občané to jasně vidí, proto chodí nakupovat do Polska. Není potřeba se tady vymlouvat. Není potřeba tady říkat, jestli jste něco udělali, nebo ne. I kdybyste něco udělali, výsledek je nula v podstatě. Takže to je prostě - stejně je to zkažený, i kdybyste něco udělali, jo? Ale i z hlediska toho zdražování - a SPD se zastává občanů, my bojujeme za ně, aby se řešilo to zdražování, ale jsme v opozici - tady samozřejmě platí, že jestli vaše vláda s čímkoliv přijde, tak to bude hlavně díky opozici a SPD, protože vás do toho tady usilovně tlačíme. Protože pro vás není priorita pomáhat českým občanům. Teď, jak víte, bude výročí sto dnů vládnutí vlády, ale už půl roku je po volbách a půl roku má vaše vládní koalice ve Sněmovně většinu, takže i formou poslaneckých návrhů už půl roku jste tady mohli navrhovat zákony, už mohlo být vyřešeno zdražování, mohla být lépe dostupná zdravotní péče - naopak tam se to zhoršuje, jak víme. A vy pro české občany nemáte čas, vaše vláda, vy pro ně neděláte nic. Řešíte všechno jiné, a mluvím o celém půlroku teď, než české občany. To znamená, ve světle toho zdražování, a my bojujeme za české občany, my bojujeme za ty slušné občany, SPD, a vy nám tady za to nadáváte, že za ně bojujeme.

Petr Fiala, jak tady viděla celá Sněmovna, v úterý, poté, co jsem se ho ptal na to, zdali je schopen vůbec odsoudit nebo vyjádřit se k té osmimilionové provizi pro europoslance STAN Stanislava Polčáka, rozčileně tady za mnou přišel až do mé lavice a před celým poslaneckým klubem, to znamená, je tady řada svědků poslanců, dokonce to podle mě slyšeli i poslanci za hnutí ANO, kteří tam sedí také mezi námi, mi vyhrožoval. A řekl, cituji, že mi to vrátí. A já jsem se ho ptal, že mi vrátí to, že jsem se ho ptal na to, zdali odsoudí - a všichni jste viděli ten můj dotaz - zdali je schopen vůbec odsoudit nebo vyjádřit se, premiér Petr Fiala, k tomu, jestli je správné nebo špatné, že si Stanislav Polčák jako europoslanec a místopředseda hnutí STAN řekl o 8 milionů z veřejných peněz, aniž by nás o tom informoval předem. My jsme tady o tom hlasovali, on tady za to lobboval spolu s těmi starosty, ale nikdo nám neřekl, že poté, co mu to odhlasujeme, že vyinkasují, v podstatě jen tito dva lidé dohromady už měli vyinkasovat skoro 10 milionů korun z veřejných peněz. Teď, teď, když jako - a i jindy by to bylo špatně - ale když nejsou peníze a když tady máme potřebnější, máme tady potřebné české občany. To znamená - a premiér Fiala tam za mnou šel a vyhrožoval mi, že mi to prý vrátí. Já jsem se ho zeptal, jak mi to vrátí. Slyšeli to tady i naši poslanci, všichni, je tady řada svědků. Já jsem se ho zeptal, jestli mi to vrátí tím, že na mě pošle kriminálku? Policii že na mě pošle? Za co? Snad BIS že by na mě poslal? Jako co to je za vyhrůžky? Já bych chápal, ano, máte pravdu, paní ministryně obrany Černochová říká na adresu pana premiéra: fňuk, fňuk, fňuk. Tak to já vím, že - já jsem také nepochopil, proč chodí za mnou a fňuká mi tam, to jsem vůbec nepochopil, vždyť to může říct na mikrofon. Vždyť tu svoji reakci měl říct na mikrofon, podle jednacího řádu se v sále mluví na mikrofon. Tam to měl říct, to "já vám to vrátím". Ale neupřesnil jak. Takže můžeme očekávat nějaké šikanózní metody? Zase nějaké lži od ministra vnitra Rakušana, nějaký seznam dezinformátorů bez důkazů se bude tady vydávat, jenom aby se zneužilo ministerstvo pro boj s politickou konkurencí? Já si myslím, že byste se měli plně soustředit na to, a o to jsem chtěl požádat ministra vnitra Víta Rakušana a předsedu STAN, zdali byste zaujal stanovisko, na nic jiného se přece neptám, zdali byste zaujal stanovisko k těm provizím, které teď vychází na povrch.

Takže já bych ještě strukturoval krátce ty otázky. Mimochodem, já bych teď navrhl bod, jako první bod dneska my navrhujeme zařadit bod s názvem Politicko-podnikatelský projekt hnutí STAN. A teď když tedy shrnu zcela jednoduše ty otázky, možná budete chtít odvést řeč někam jinam a zase budete útočit na jiné politické strany, nejlépe na SPD, ale tím to neokecáte, jo, my ty vaše problémy nemáme. Takže já bych rád, abyste odpověděl na vaše problémy. A první otázka je, zdali souhlasíte s tím, že vaši představitelé hnutí STAN inkasují provize z veřejných peněz za dotace nebo za zákony a tak podobně, zdali je to podle vás správně. Jestli to podle vás je správně, tak tím vlastně už nejsou potřeba další otázky. Ale jestli to podle vás není správně, protože my si myslíme, že je to špatně, ale tak to už se neshodneme generálně, a jestli si myslíte, že to není správně, tak další otázka zní, co s tím chcete dělat. Takže zdali vytvoříte, zdali nám tady předložíte ten seznam, ten veřejný seznam, a měl by to být veřejný seznam, protože je to z veřejných peněz, všech zakázek Stanislava Polčáka a jeho advokátní kanceláře, které měl za veřejné peníze, aby se mohlo veřejně zkontrolovat, zdali někde nebyly další provize pro Stanislava Polčáka a další představitele STAN. To by bylo férové přece.

Další věc je, že se ptám, jestli počítáte s tím, že vyzvete Stanislava Polčáka k rezignaci na jeho mandát europoslance, potažmo zdali si myslíte, protože se blíží eurovolby, blíží se volby do Evropského parlamentu, zdali si myslíte, vážený pane předsedo hnutí STAN Víte Rakušane, že bude vhodným kandidátem pro vás do europarlamentu pro příští volby. (Ministr Gazdík ve vládních lavicích popošel k ministrovi Rakušanovi a krátce spolu hovořili.) Tak, teď vám jde poradit pan ministr školství, jak máte odpovědět, abyste se poradili v hnutí STAN. Tak jestli si myslíte, že - já vím, že budete mít třeba nějaké primárky, budete to vybírat na kongresu, na sněmu, ale váš osobní názor, jestli si myslíte, že takový člověk je vhodným vaším europoslancem, když kasíruje provize z těchto zakázek?

A znovu říkám, pointa je, pane ministře, přece jedna. Ta nejdůležitější pointa je, že nám to neřekl předem, jo, abychom neodbíhali od tématu. Nikdo nám neřekl předem, ani ten starosta, ani pan Polčák, on tady za to lobboval, na to si pamatujeme všichni. Protože přece by byla úplně jiná situace, kdyby on sem přišel a všem nám tady řekl, tady v kuloárech, protože on je europoslanec, není poslanec, ale chodil tady, chodil, i za mnou v kanceláři byl několikrát, tak kdyby nám řekl - ano, i za mnou v kanceláři byl několikrát - ale zapomněl nám všem říct, respektive neřekl to, že následně má vyinkasovat 8 milionů za to. To je ta pointa, není žádná jiná pointa. Nám nic předem takového neřekl, že vlastně obchoduje se zákony, vysloveně obchoduje, že jo, protože on jako advokát a zároveň europoslanec normálně fakturuje práci, obchod, byznys, je to zřejmě jeho druhé zaměstnání, možná jsou i nějaká další, nevíme, ale to je jedno, to už je jedno. Takže obchoduje se zákony vysloveně, obchoduje se zákony. A teď jsem dokonce slyšel, jsou různé informace, že to vaše sdružení, je to nějaký ten Svaz těch měst a obcí, nebo ne Svaz měst a obcí, tam, kde je ten pan Polčák - teď nevím, jak se to přesně jmenuje (Nesrozumitelné poznámky z pléna.), ale já to tam mám v poznámkách - vyinkasovalo dotaci, různé dotace, a že se za to prý tam koupil elektromobil, kterým jezdí pan Polčák anebo někdo, že se za to koupilo prostě auto. A jsou takové prostě další a další indicie, jo, které je potřeba podrobně vyzjistit, a já vím, že už na to půjdou dotazy, půjdou na to i různá oznámení, co mám informace, protože se ukazuje, že ten politicko-podnikatelský projekt je zřejmě mnohem širší a mnohem hlubší. Ale možná by usnadnilo, kdybyste celou věc, protože vy to všechno víte, pane ministře, jak to je, vy jste to věděl všechno i předem, samozřejmě že jste to určitě věděl, a jestli ne, tak to dělají za vašimi zády, tak je potom otázkou, kdo řídí hnutí STAN, kdo je v tom zákulisí. My jsme věděli, že pan Věslav Michalik, o tom se hovořilo, vy jste moc dobře věděl o tom jeho sponzoringu předem, jo? Vy jste věděl o tom, že podniká v solárním byznysu, vy jste všechno věděli, jo?

Takže to jsou asi tak v kostce ty otázky a možná poslední, čtvrtá, jestli v tom hodláte pokračovat, v tomhle stylu politického podnikání, že vaši představitelé vyinkasují vždycky nějaké provize a peníze z toho, když dostanou veřejné peníze. Ale já si myslím, že to jsou asi tak v tuto chvíli ty otázky, ale důležité je, aby se schválil ten bod tady, protože důležité je, aby se mohli do diskuse zapojit široce i všichni opoziční poslanci. To znamená, je potřeba schválit tady ten bod s názvem Politicko-podnikatelský projekt hnutí STAN, protože když se neschválí - to je potřeba zdůraznit, aby to nevyznělo tak, že tady pan ministr Rakušan něco řekne a že to je jako vyřízeno, no není, protože je tady 92 opozičních poslanců a mnozí z nich by rádi tento problém zajisté diskutovali také na mikrofon - a vy, když neschválíte ten bod, tak mohou diskutovat jenom přednostní práva a těch je nás tady pochopitelně jako šafránu. To znamená, chci vás také požádat o schválení toho bodu a tak jako tak my se pokoušíme svolat tu mimořádnou schůzi. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní s přednostním právem vystoupí pan ministr Vít Rakušan a poté vystoupí paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, ministryně, ministři, kolegyně a kolegové, nejdřív dvě technické poznámky, než se dostanu k výpovědi jako takové. Za prvé, prostřednictvím paní místopředsedkyně, vážený pane Okamuro, já jsem se tady před vámi opravdu neschovával. Jestli jste si nevšiml, ten resort, který vedu, má teď určité úkoly, naopak na ta hlasování, kdy jsem tady měl být, jsem tady přítomen byl, nebyl jsem přítomen tento týden pouze dvakrát na zahájení schůze, ale rozhodně to není tak, že bych se vyhýbal setkání s vámi. To opravdu nemám zapotřebí a samozřejmě se těším i na odpolední interpelace, ze kterých jsem se také neomluvil, jistě jich bude celá řada. Jistě jich bude celá řada na mě a já se moc těším, že využiji toho prostoru, abych mohl na všechny možné typy otázek odpovídat. A myslím si, že Ministerstvo vnitra se minimálně v této krizi, která teď probíhá, nemá za co stydět.

A dále vás chci požádat, prostřednictvím paní místopředsedkyně, o jednu věc. Netahejte do toho pana premiéra Fialu. Pan premiér Fiala není z hnutí STAN, pan premiér Fiala odpovídá na všechny věci, které se týkají vlády jako takové. Oslovujte mě, oslovujte moje kolegy, oslovujte hnutí STAN, na to máte legitimní právo, ale interpretovat tady dětinsky, co vám kde za vašimi zády řekl, neřekl pan premiér Fiala, dětinsky tady komentovat to, že za mnou přijde kolega Gazdík a něco mně tady pošeptá a podobně - já vůbec nevím, prostřednictvím paní předsedající, kde na tohle berete právo. Já vůbec nekomentuji, s kým si tam teď povídáte, a je mně to úplně jedno. A hlavně si myslím, že pan premiér Fiala se vám vždy vyjádří k těm věcem, které se týkají vlády jako takové.

Tohle se týká hnutí STAN a já k tomu rád vystoupím, a vystoupím k tomu nikoli tak, že budu vás napadat nebo vaše hnutí nebo někoho jiného. Já k tomu vystoupím s pokorou. Žádný předseda politické strany, ani vy, ani další, kteří tady v sále jsou, nejsou rádi, když jeho lidé dělají chyby. Nejsou rádi, když dělají dokonce hrubé politické chyby. A každý zodpovědný předseda politické strany má chtít, aby z takových chyb lidé vyvodili svoji vlastní politickou odpovědnost. Nevím, jestli jste to zaregistroval, Stanislav Polčák už není místopředsedou hnutí Starostové a nezávislí, rezignoval na tuto funkci, a tu informaci už mají k dispozici média, určitě jste ji ve veřejném prostoru zaregistroval. Já s vámi souhlasím, a možná vás to překvapí, že situace, kdy jako advokát skutečně pracoval na zastupování obcí, měl na to platně uzavřené smlouvy, jako advokát udělal celou řadu advokátních úkonů a z toho advokátního pohledu, z prověřování Advokátní komory a podobně, k žádnému pochybení jistě nedošlo, si ale nemůže dovolit v té samé chvíli bojovat jako politik za prosazení toho zákona. Byť on dostal a měl dostat - nedostal - měl dostat finanční odměnu za svoji advokátní práci, tak souhlasím, že pohled na tu situaci, kdy vystupoval ve dvou rolích, může být veřejností vnímán jako střet zájmů. Já jsem od začátku toto své vidění věci panu europoslanci Polčákovi řekl, samozřejmě jsem od začátku trval na tom, že tuto odměnu nemůže přijmout, a já chci zdůraznit jednu věc - on tuto odměnu nepřijal, to už bylo v našem prohlášení poslaneckého klubu Starostů a nezávislých před dvěma dny, a vyvození politické odpovědnosti já v této chvíli považuji jako jednoznačně správné.

Pokud se bavíte o té obci, o panu starostovi Hověžákovi, no, tady je vidět, možná že nevíte, jak to na obcích chodí. Žádná odměna mu schválena nebyla. Žádná odměna mu schválena nebyla, odměna starostovi obce musí být schválena zastupitelstvem, a to zvláštním usnesením, a odměna starosty obce podle zákona o obcích může být maximálně dvojnásobek jeho platu. Tedy představa, že by starostovi relativně malé obce byla vyplacena odměna vyšší než 1 milion korun, je iluzorní, právně nemožná. Pokud se podíváte na rozpočet té obce, tak ani v tom schváleném řádku rozpočtu není napsáno "odměna starostovi 1,2 milionu" nebo kolik jste mluvil, ale je tam napsáno něco jako "výdaje na práci zastupitelstva" a podobně, je to rozpočtový rámec, který je schválen, a na základě toho by jakákoli odměna starostovi musela být schválena zvláštním usnesením, a nikoli v této výši. To by byl protiprávní akt, který neexistuje.

Ale teď řeknu jednu věc. Pokud kdokoli o tomto jenom uvažoval a někdo si myslel, že něco takového je možné, tak nemá v hnutí STAN co dělat. Pokud kdokoli měl pocit, že se snad starostovi může za nějaké dotace vyplácet odměna vyšší než 1 milion korun, což já nevím - já to nevím, já jsem to četl v noci v novinách a já vycházím z toho, co je v rozpočtovém řádku, tam žádná odměna není - a vycházím z toho jako bývalý starosta, co je platný zákon o obcích. Ale já tady odmítám slova pana Okamury o tom, že STAN a Starostové a nezávislí jsou nějakým podnikatelským projektem. Odmítám. Starostové a nezávislí jsou tihle poslanci, kteří se sem dostali tím, že jim dali důvěru občané téhle země. Jsou to lidé, kteří za sebou mají spoustu dobré politické práce, jsou to lidé, kteří dobrou politickou práci odvádějí i tady, mají lepší účast na hlasování než poslanci hnutí SPD, jsou to lidé, kteří v téhle chvíli odvádějí výbornou práci. Máme po celé republice řadu kvalitních starostek a starostů, kteří vykonávají svoji práci skvěle. Mně je líto chyb, které děláme, mně je líto, že tím samozřejmě pověst hnutí STAN rozhodně v téhle chvíli nevylepšujeme, ale generálně se dívat na hnutí STAN jako na někoho, kdo se v politice chová nečestně, to je absolutně nepravdivá informace a je to interpretace, která nemůže fungovat, protože za námi stojí letitá, dobrá, kvalitní práce.

A my, pane Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, tu politickou odpovědnost vyvozujeme. Kdyby všichni politici reagovali na své problémy tak, jako reagovalo hnutí STAN v poslední době, přijímali odpovědnost, tak vy, pane Okamuro, už tady dávno nesedíte. (Potlesk zprava.) A nechte si řeči o tom, prostřednictvím paní předsedající, že nějakým způsobem zneužívám Ministerstvo vnitra k něčemu. Já vám řeknu jednu věc - zneužití, nezneužití. Vy budete říkat: Odbíháte od tématu. Já se vrátím, vy jste odběhl asi pětkrát od tématu. Pokud ministerstvo zpracuje odborně zprávu o extremismu, já ji rozhodně tajit nebudu. Já ji neovlivňuji, jak vypadá, já nedávám politické zadání, ale pokud se tam objeví název nějaké politické strany, tak se tam prostě objeví. Jestli tohle považujete za zneužívání ministerstva, tak je to směšné.

A pokud vy hovoříte o tom, že by to měla prošetřit policie, to jste tady říkal včera, předevčírem, nevím - no, na to já ani vy nemáme vliv. Policie buď bude šetřit, nebo nebude, pokud ona uzná za vhodné, nebo pokud vy dáte trestní oznámení. Tak ho dejte. Tak ho dejte! Už jste tak mluvil u sponzoringu hnutí STAN. Nemám žádné informace, jestli jste něco takového udělal nebo neudělal, ale dejte potom, prostřednictvím paní předsedající, nějaký podnět. Ale neříkejte, že by něco měla nebo neměla šetřit policie. To prostě politik nesmí říkat. Nesmí to říkat ministr vnitra a neměl by to, pokud možno, říkat ani žádný jiný poslanec, protože policie by žádné politické vůli, tomu, co tady nějaký předseda řekne od mikrofonu, opravdu, ale opravdu podléhat neměla.

Tedy suma sumárum, rozhodně vám tady nebudu odpovídat na nějaké otázky: Myslíte si, že je to vhodný europoslanec? Já se neptám: Myslíte si, že třeba pan předseda Fiala je vhodný předseda poslaneckého klubu? Prosím vás, nechte to být. Nechte to na nás! Nechte opravdu to, koho my tam nominujeme a co si o kom myslíme, jestli je, nebo není vhodný, tak to opravdu nechte na našem hnutí. Já vím, že asi v té opozici se trochu nudíte, ale my si tohle určitě vyřídíme sami a na půdě hnutí Starostové a Nezávislí.

Za další, a to jsem řekl zcela jasně, to, že Stanislav Polčák žádnou odměnu, byť se jednalo o advokátní práci, nepřijme, považuji za jediné možné řešení. Vyvození politické zodpovědnosti, ke kterému se rozhodl, považuji za jednoznačně správný krok, který je potřeba udělat. A znovu říkám, žádná odměna starostovi do této chvíle v obci, o které jste hovořil, schválena nebyla. Zjistěte si fakta. Samozřejmě pokud se nějací politici vyjadřují, že by měla být schválena, tak za prvé se ukazuje, že neznají zákon o obcích, a za druhé je to prostě i nesmysl. Něco takového se stát z právního pohledu vůbec nemůže.

Chtěl bych se omluvit především kolegům a kolegyním z vládní koalice. Je mi to líto, že vás tady zdržujeme od práce těmito záležitostmi. Považoval jsem za nutné se k tomu vyjádřit, považoval jsem za nutné vyzvat pana Okamuru, aby v té věci neoslovoval pana premiéra Fialu, protože pan premiér Fiala má určitě teď důležitější věci na práci. A zároveň chci říct, já se rozhodně neschovávám, jsem připraven otázky zodpovídat. Chápu, že budete navrhovat mimořádnou schůzi. Pojďme dnes řešit body, které máme na programu. Jsem připraven odpovídat celé odpoledne na vaše interpelace, od toho tady jsem. Myslím si, že bude hodně času, protože pan premiér je na zahraniční cestě. Ale pojďme se teď věnovat tomu, co máme na pořadu jednání. Myslím si, že ty základní informace jsem vám v téhle chvíli, pane Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, poskytl. A myslím si, že hnutí STAN prokázalo, že umí vyvozovat ze svých chyb, které přiznávám, politickou zodpovědnost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Přišel jsem načíst dva návrhy na opoziční okénko, ale než se k tomu dostanu, tak mi dovolte jenom krátce zareagovat na pana ministra Rakušana. Takže vlastně jsme se dozvěděli, že pan europoslanec Polčák je takový altruista, že on v podstatě už dopředu věděl, že ty peníze nepřijme, když je fakturoval, to si ani nemůže dovolit, a je to vlastně borec. Takže mě napadá citát z klasika, který říká: Padouch nebo hrdina, všichni jedna rodina. (Potlesk několika poslanců SPD.) Ale my, pane ministře, svoláme tu mimořádnou schůzi a budeme se na to ptát, protože nás opravdu zajímá - a aniž by vás chtěl kdokoli tlačit ke zdi, osočovat, být osobní v těchto věcech - tak prostě se nám zdá, že ten pavouk je poněkud širší a že je potřeba se na to podívat, jak to tedy skutečně je, a to bez nějakých osobních invektiv, osočování, ale chceme vědět, co tedy hnutí STAN podnikalo v minulosti a co vlastně je to za hnutí. Takže z toho důvodu si myslím, že je potřeba tuto analýzu udělat.

Co se týče extremismu, pane ministře, nevím, kdo vám to tam dělá na tom ministerstvu, my jsme měli za to, že pan Hamáček ovlivňoval tyto věci, a hnutí SPD podalo na Ministerstvo vnitra žalobu. Nevím, jestli se to k vám dostalo, ale my prostě chceme, aby to řešil soud, tady ty vaše hrátky Ministerstva vnitra. Ale obávám se, že tady v této situaci, kdy cenzurujete, zakazujete weby, za chvilku budete možná pálit knihy, přejmenováváte ulice, rušíte sochy - to už tady jednou bylo - tak se obávám, nejsem si úplně jist, jak ta žaloba dopadne, ale prostě my budeme bojovat za to, aby se lidé dozvěděli pravdu tak, jak to je.

A teď mi dovolte, abych načetl dva body opozičního okénka. V minulém opozičním okénku jsme přerušili bod číslo 26, sněmovní tisk 3, zákon o pomoci v hmotné nouzi, který jsme přerušili, a ten bych vás chtěl požádat, abychom zařadili jako bod 1 opozičního okénka, to znamená v 18 hodin, a pokračovali v tomto rozpracovaném zákonu. Po dohodě s hnutím ANO bod číslo 2 si načte hnutí ANO. A my pro jistotu, kdyby zbyl čas, tak bychom chtěli načíst ještě bod číslo 3 v opozičním okénku, a to by byl bod číslo 31, sněmovní tisk 8, zákon o celostátním referendu. Děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Čili načítáte bod 26, sněmovní tisk 3, jako první bod opozičního okénka v projednávání a třetí je zákon o referendu, bod číslo 31 a sněmovní tisk 8. Děkuji.

A nyní s přednostním právem vystoupí paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážení zástupci vlády, vážené poslankyně, poslanci, vystoupil pan Okamura, vystoupil pan ministr vnitra. Vy víte, že já jsem tady včera vystupovala s tím a chtěla jsem zařadit také bod ohledně odškodnění kauzy Vrbětice pro jednotlivé obce, a opravdu mě velmi překvapilo, že to bylo vetováno pěti poslaneckými kluby. Poté včera večer to pokračovalo a dozvěděli jsme se, že starosta Vlachovic si chce vyplatit odměnu, což je v rozporu se zákonem o obcích, to tady pan ministr vnitra řekl, protože zákon říká, že starosta dostává za svůj výkon funkce odměnu, dostává jich dvanáct ročně a může jich dostat maximálně čtrnáct, ale ty dvě musí schválit příslušný orgán. Ale když se podíváte do mediálního prostoru, v mediálním prostoru je napsáno, že radní už to odhlasovali, že to odhlasovali i ti zastupitelé. Myslím si, že ty věci jsou opravdu velmi závažné, velmi závažné a že by se na půdě Poslanecké sněmovny řešit měly.

Jestliže tady pan ministr vnitra řekne, že Starostové nebo STAN že se nechová nečestně, ale to jednání pana Polčáka nečestné bylo, a všichni to víme, proto se stal taky ten krok, který se stal, a to je, že asi po nějakém i tlaku dneska pan Stanislav Polčák odstoupil z funkce prvního místopředsedy Starostů a Nezávislých. (Ministr Gazdík: To je lež. On nebyl první místopředseda.) On nebyl? Takže jen jako místopředseda, omlouvám se za toto přeřeknutí. Takže odstoupil jako místopředseda hnutí STAN.

Pokud se podíváte na facebookové stránky Sdružení místních samospráv, před několika týdny bylo jednání s vládou Svazu měst a obcí a Sdružení místních samospráv, a kdo tam zastupoval Sdružení místních samospráv? Stanislav Polčák. Podívejte se na fotografie, byl tam přítomen. Takže já se ptám, jestliže odstoupil pan Stanislav Polčák jako místopředseda hnutí STAN - a všichni víme, že zastoupení hnutí STAN je ve Sdružení místních samospráv velké, už jsem to tady říkala: novou předsedkyní Sdružení místních samospráv je Eliška Olšáková, naše kolegyně poslankyně za hnutí STAN, místopředsedkyní Sdružení místních samospráv je také moje kolegyně Věrka Kovářová, takže to zastoupení hnutí STAN je ve Sdružení místních samospráv velké. A my jsme opravdu přesvědčeni, že věci, které se dějí, a to, co je vidět i v mediálním prostoru, když média zjišťují a pan Polčák se vyjádří, že obce již v minulosti rozeslaly informace, u koho jim uhradily právní služby... Takže obce už něco v minulosti uhradily? Je to normální, tento postup? Tento postup prostě není normální. A jestliže dneska tedy řekneme, že pan Polčák odstoupil z pozice místopředsedy, takže dobře, a on řekl, že se toho vzdá, tak jeho advokátní kancelář se toho nevzdá, takže ti jeho kolegové to dostanou.

Znovu tady opakuji, ten zákon napsalo Ministerstvo vnitra, poslanci napříč politickým spektrem připodepsali a podepsali tento zákon a my jsme ho schválili v devadesátce. Nikdo za to nemá obdržet žádnou odměnu! Uvědomujete si to? Není toto možné. A proto je natolik důležité, abychom tento bod projednali.

Vnímám, že jsou dneska velmi důležité body, je tady paní ministryně obrany. Proto si dovolím tento bod navrhnout na pořad dnešní schůze jako čtvrtý bod po důležitých bodech, které dnes máme, a to po bodu 115, 75 a 76, čtvrtý bod s názvem Odškodnění obcí - kauza Vrbětice. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk poslanců ANO a SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Já bych nyní poprosila, protože jsem přihlášená s přednostním právem, zda by mě mohl někdo z kolegů vystřídat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Přeji vám všem hezké dopoledne. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych reagovala na některá vystoupení a poznámky, které zde zazněly.

Co se týče pana kolegy Polčáka v roli advokáta a co se týče odměny. Jasně zde zaznělo, že se té odměny vzdal. (Šum v sále zleva.) Dal také prohlášení, kde konstatuje, že po dohodě s obcemi byl tedy v uvozovkách zbaven mlčenlivosti, a dal ve svém prohlášení také odpovědi na některé otázky, které zde zazněly, a po souhlasu starostů dotčených obcí některé informace o právních službách poskytl, a ty jsou následující. Pan poslanec uvádí, že práce advokáta spolu s jeho kolegy pro obce zahrnuje tři základní oblasti právních služeb, právního poradenství ve věci náhrady škody a odškodnění, zadostiučinění v důsledku výbuchu areálu muničních skladů, dále potom administraci veřejných zakázek v souvislosti s užitím prostředků vyplacených obcím a za třetí právní poradenství občanům, kteří na odškodnění nedosáhnou z důvodu vymezení zákonných podmínek kritérií nároku. Tento rozsah byl vymezen ve smlouvách, které byly většinou obcí schváleny. V žádném případě, konstatuje Stanislav Polčák, nejde o provizi za prosazení zákona, jak je z uvedeného zřejmé, a tak, jak to uvedl seznamzpravy.cz. V současné době stále vyřizuje pan Stanislav Polčák a jeho kolegové žádosti desítek občanů, kteří se obracejí s žádostí o pomoc, neboť na ně zákon nepamatuje. Obce jim již v minulosti rozeslaly informace, u koho jim uhradily právní zastoupení. Stanislav Polčák také vyvodil, jak zde zaznělo, politickou odpovědnost a rezignoval na funkci místopředsedy hnutí. Toliko několik informací z prohlášení Stanislava Polčáka.

Musím konstatovat, že se mi nelíbí zde účelové chování páté kolony Ruské federace, která útočí zde ze Sněmovny na Stanislava Polčáka, na člověka, který se zastal obcí, které byly postiženy útokem ze strany Ruské federace - a to je doloženo. Také znovu opakuji - výbuch byl v roce 2014, zákon byl schválen až v roce 2021, tedy po sedmi letech. Celých šest let se vládní koalice o obce nezajímala. Proto požádaly advokáta Stanislava Polčáka, aby jim pomohl s odškodněním, a teprve poté došlo k tomu, že se začalo pracovat na zákoně. A to byl výsledek mnoha stovek hodin jednání a práce advokáta.

Dále musím konstatovat a jasně se ohradit proti tomu, co zde neustále opakuje pan předseda Okamura, prostřednictvím pana předsedajícího. Pořád opakuje něco o darech STANu. A já znovu opakuji - dary STANu byly podle zákona, můžeme to doložit, protože Úřad pro kontrolu hospodaření politických stran konstatoval, že jsou v pořádku, že jsou podle zákona. To znamená, že firmy, které poskytly dary, měly české IČO, měly sídlo v České republice a platily daně v České republice. Dále jsme šli ještě nad rámec zákona a ve smlouvách bylo uvedeno, že žádný z dárců nemůže očekávat žádné protiplnění. To by mě zajímalo, zda něco podobného má SPD či jiné strany v takových darovacích smlouvách. Kromě jiného jsme se domluvili a schválili usnesení, že nebudeme přijímat dary od právnických osob.

Pan předseda Okamura, prostřednictvím pana předsedajícího, také pořád opakuje případ pana Farského. Pan Farský se vzdal svého poslaneckého mandátu. Tečka. Nemusíte to tady pořád omílat, promiňte mi tento výrok.

A za třetí, pan Michalík, ten se také vzdal - a nebyl nominován - vzdal se kandidatury na post ministra průmyslu.

Dále zde zaznělo několik krátkých konstatování, které zde pan předseda Okamura zmínil, a to, že vláda se nezabývá zdražováním, že nepřijímá plošná opatření jako například v Polsku, jako například snížení DPH. Tak jenom, pane předsedo, pokud vnímáte, tak v Polsku vzhledem k nízké ceně je už benzin na příděl. Chcete, abychom dopadli taky takovýmto způsobem? Vláda bude dělat chytrá opatření a ta si zaslouží čas.

Kromě jiného jste zde poznamenal, že SPD je hnutí čisté jako lilie. Zmínil jste pokuty, které vám byly uděleny. Ano, vám byla udělena, hnutí SPD byla udělena Úřadem pro kontrolu hospodaření politických stran nejvyšší pokuta ze všech, a to 500 000. A nebylo to jenom za to, že jste špatně pověsili plakát. Byly tam nějaké nesrovnalosti v účetnictví, takže prosím nazývejte věci pravým jménem.

Také bych chtěla reagovat na to, že jste zde zmínil, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím pana předsedajícího, že STAN nebo pan Polčák obchoduje se zákony a že chcete vidět smlouvy, které byly uzavřeny. Víte, co je to Registr smluv, pane předsedo Okamuro, prostřednictvím pana předsedajícího? Byl jste možná u jeho schválení. Takže pokud se chcete podívat, jaké smlouvy uzavřela advokátní kancelář, máte možnost, za veřejné peníze, máte možnost se podívat do Registru smluv, pokud s ním umíte pracovat. A dále musím odmítnout konstatování pana předsedy Fialy, prostřednictvím pana předsedajícího, jeho výroky o tom, že se dějí hrátky na Ministerstvu vnitra. Vy pro to máte nějaké důkazy? To, že jste byli označeni nebo budete označeni - nevím, jak to vlastně je - extremistickou stranou, tak to asi vás neoznačil pan ministr. (Poslanec Okamura z místa: Budeme označeni, vy to víte předem.) Vy to víte předem, ano. No, já myslím, že to ví hodně lidí, o jakou stranu jde, o jaké hnutí jde ve vašem případě.

Takže bych na závěr sdělila následující: Pokud chcete něco vědět o hnutí STAN a financování, máme transparentní účet, můžete se podívat. Děkuji za pozornost a věřím, že některé výroky si příště ušetříte, až se podíváte do Registru smluv a na náš transparentní účet. Děkuji. (Potlesk části poslanců zprava.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a s přednostním právem se hlásí paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Moc děkuji za slovo. Pouze krátce reakce. Musím říct, že tady pořád dostáváme nějaké odpovědi ohledně hnutí STAN, ale nikdo se nevyjadřuje ke Sdružení místních samospráv, které s tou kauzou a respektive s tím jednáním ohledně tohoto zákona bylo spojeno. Když se podíváte na mediální výstupy, všude je napsáno, že to dojednávalo Sdružení místních samospráv. A chtěla bych říct, že tady byla také - budu říkat nepřesná - informace ohledně toho, že se uzavřely nějaké smlouvy. My od těch starostů víme, že byly podepsány pouze plné moci, a já znovu zdůrazňuji, že i plná moc musí být schválena orgánem města nebo obce a vědí to určitě i všichni starostové, kteří zde sedí.

A úplně poslední: Sdružení místních samospráv poskytuje právní poradenství jako Svaz měst a obcí. Všichni to víte, platíte tam členské příspěvky. Sdružení místních samospráv má ještě řadu dalších organizací, eseróček a tak dále, ale když si tam to město, obec zaplatí členský příspěvek, tak právě právní služby a právní poradnu může využívat. To, co tady teď se říká ohledně pana Polčáka, takže on si bude inkasovat za to, co mohou využívat obce v rámci Sdružení místních samospráv.

A úplně poslední: Já bych opravdu očekávala od Ministerstva vnitra, které tam má orgán, odbor dozoru a kontroly, ne že tady pan ministr vnitra bude říkat, že ten starosta nepobral odměnu nebo nevzal si ji, ale že nám tady řekne, že jeho dozorový orgán v těchto obcích ihned zahájí kontrolu, jestli tam nebyl porušen zákon o obcích. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Nyní jsme vyčerpali přednostní práva a s návrhem na změnu schváleného pořadu schůze vystoupí přihlášený pan poslanec Aleš Juchelka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji. Po tom neuvěřitelném vystoupení paní místopředsedkyně Kovářové, a samozřejmě které si vysloužilo frenetický potlesk z koaličních lavic, načtu bod, který by měl být v opozičním okénku jako bod číslo 2. Je to návrh poslanců Patrika Nachera, Roberta Králíčka, Milana Wenzla a dalších ohledně finančního arbitra, ve znění pozdějších předpisů. Je to sněmovní tisk číslo 34 a prosím o jeho zařazení jako druhý bod v rámci opozičního okénka. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, děkuji, pane poslanče. A nyní bychom se vypořádali s hlasováním o návrzích na změnu. Ještě pan předseda Josef Cogan s přednostním právem, prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Já myslím, že k těm některým bodům tady bylo řečeno dneska už hodně a my samozřejmě máme před sebou důležitou práci na zákonech tohoto státu. Dovolím si tímto dát námitku, veto vůči dvěma návrhům, a to je bod předsedy Tomia Okamury a dále bod kolegyně Mračkové Vildumetzové, obojí se týkající Vrbětic a toho, co jsme dneska tady projednávali. (Nesouhlas z lavic SPD.) A toto veto dávám jménem pěti klubů. (Z pléna: Kterých?) STAN, ODS, KDU-ČSL, Piráti a TOP 09.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Čili došlo... nebudeme hlasovat o návrhu pana předsedy Tomia Okamury a paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové. A zbyly nám zde tři body, tři návrhy do opozičního okénka, tedy po 18. hodině. Prvním návrhem, o kterém bychom hlasovali, je návrh pana předsedy Radima Fialy, kdy bod 26, sněmovní tisk 3, zákon o pomoci v hmotné nouzi, by byl zařazen jako bod první v opozičním okénku a bude se pokračovat v projednávání.

Ještě než přijdeme k hlasování, zagonguji, zároveň vás všechny odhlásím. Slyšela jsem žádost o odhlášení, prosím, přihlaste se znovu svými kartami. A ještě než dojde ke hlasování, přečtu omluvy. Ondřej Kolář se omlouvá mezi 9. a 9.45 z pracovních důvodů, dále Michael Rataj dnes mezi 14. a 17. pracovní důvody, pan poslanec David Pražák mezi 14. a 21. z důvodu návštěvy lékaře, pan poslanec Tom Philipp z dnešního dopoledního jednání z pracovních důvodů, pan poslanec Ivan Jáč mezi 12. a koncem jednání, a to z pracovních důvodů, dále pan poslanec Ivo Vondrák mezi 14.30 a 21. hodinou z pracovních důvodů, dále pan ministr Vlastimil Válek se omlouvá od 9 do 11 z pracovních důvodů, také pan ministr Vít Rakušan se omlouvá z dnešního jednání od 10 do 13 a dále od 18 do konce jednacího dne z pracovních důvodů a poslední omluva je od Róberta Telekyho, který se omlouvá mezi 9. a 12. z pracovních důvodů.

Nyní bychom hlasovali o tom, zda bude zařazen, respektive předřazen bod číslo 26, sněmovní tisk 3, zákon o pomoci v hmotné nouzi. Je to návrh pana předsedy Radima Fialy a jedná se o opoziční okénko.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 46 přihlášeno 146 poslanců a poslankyň, pro 145, proti nikdo, návrh byl přijat a zařadili jsme tento sněmovní tisk jako první bod opozičního okénka.

 

Další návrh je návrh pana poslance Aleše Juchelky. Do opozičního okénka navrhuje zařadit sněmovní tisk 34, což je zákon o finančním arbitrovi. Ano, pane poslanče? Děkuji, je to tedy bod číslo 2 za sněmovním tiskem číslo 3, tedy za bodem, který jsme schválili.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? (Hlasy ze sálu: Jsme odhlášeni.) Ano, takže jsem vás pro kontrolu odhlásila. (Veselost v sále.) Děkuji, že dáváte pozor, a znovu se tedy, prosím, přihlaste a chviličku vyčkáme, než se ustálí počet přihlášených.

 

Takže zkusíme opakovaně hlasovat o návrhu pana poslance Juchelky.

Zahajuji hlasování, tentokrát doufám, že správně, a táži se, kdo je pro? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 47 přihlášeno 146 poslanců a poslankyň, pro 144, návrh byl přijat,

a máme tedy schválen druhý bod v opozičním okénku.

 

Dalším návrhem byl návrh pana předsedy Radima Fialy. Je to bod číslo 31, sněmovní tisk 8. Jedná se o zákon o celostátním referendu. Pan předseda ho navrhuje zařadit jako třetí bod v opozičním okénku.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

hlasování číslo 48 přihlášeno 147, pro 136, proti nikdo, návrh byl přijat.

 

A nyní mohu konstatovat, že jsme schválili tři body do opozičního okénka. A než přistoupíme k projednávání dalšího bodu, respektive prvního bodu, požádám pana předsedu komise, poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledky voleb, které proběhly včera, to je ve středu 23. března před ukončením jednacího dne. (V sále je obrovský hluk.) Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Dobré dopoledne. Děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, k výsledkům voleb konstatuji a povím, že po dohodě členů volební komise jsme logicky ty výsledky uvolnili do médií, do ČTK oficiálně tak, aby byly veřejně známy, abychom nikoho nenapínali a výsledek voleb nějak nezdržovali pro vás a samozřejmě hlavně pro občany, pro naše voliče, takže v médiích již proběhly. Nyní vás s nimi tedy formálně seznámím. Je to ale moment důležitý i pro to, aby následně Sněmovna mohla připravit závěrečné usnesení, a ti, kteří byli zvoleni do jednotlivých orgánů, se právoplatně teprve tím momentem mohli ujmout svých funkcí, respektive začnou jejich mandáty. Takže tolik k úvodu a teď rychle jednotlivé volby.

 

První tajný volební bod je

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP