Čtvrtek 24. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

75.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky návrh
na vyslovení souhlasu s výpovědí Dohody o zřízení a činnosti
Mezinárodní banky hospodářské spolupráce (MBHS)
/sněmovní tisk 178/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji, že je navrženo, abychom s tímto vládním návrhem vyslovili souhlas již v prvém čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, tento a příští bod obsahují návrh vlády České republiky na to, abychom vystoupili ze dvou postsovětských bank. Je to ještě relikt Varšavské smlouvy. Musím říct, že bychom s tímto návrhem přišli i bez Putinovy agrese na Ukrajině, nicméně tato agrese urychlila projednávání.

První bod se týká Mezinárodní banky pro hospodářskou spolupráci, kde hlavním akcionářem je Ruská federace, která má skoro 52 % akcií. Nám se povedlo díky mému týmu na únorovém neformálním ECOFINu v Paříži domluvit koordinovaný postup všech členů Evropské unie této banky. (Hluk v sále.) Naše vláda schválila návrh na vystoupení a ukončení činnosti České republiky 2. března a tentýž den vydala Ministerstva financí České republiky, Polské republiky, Slovenské republiky, Rumunska a Bulharska společné prohlášení k ukončení činnosti Mezinárodní bance pro hospodářskou spolupráci. Jedná se o...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane ministře, já se omlouvám, že vám vstupuji do řeči, ale kolegyně, kolegové, požádám vás zvlášť v levé části sálu o ztišení. Děkuji a prosím, pokračujte.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Formálně se jedná o mezinárodní smlouvu prezidentské kategorie, to znamená, že ukončení členství musí schválit obě komory Parlamentu České republiky, musí ji podepsat prezident republiky a poté začne běžet šestiměsíční výpovědní lhůta. Logická otázka je, jaká je angažovanost České republiky - myslím finační angažovanost České republiky - v této instituci? Dohromady bychom mohli a budeme požadovat v rámci vypořádání, aby nám byl vrácen splacený základní kapitál, to je 26,7 milionů euro, odpovídající podíl na nevyplaceném zisku z minulých let, to je 12 milionů eur, a podíl na zisku za rok 2021, to je 0,5 milionu eur. Celkem je to 39,2 milionů eur, nicméně otevřeně řečeno, šance na vymožení této pohledávky není příliš velká, sídlo této banky je v Moskvě. V této chvíli v této bance je osm států, z toho pět členských států Evropské unie, a říkám, díky koordinovanému postupu všechny členské státy Evropské unie činí v těchto dnech a týdnech stejné kroky.

Já bych chtěl ještě poděkovat ministru zahraničí a jeho týmu, protože na těchto krocích dlouhodobě úzce spolupracuje Ministerstvo financí s Ministerstvem zahraničních věcí. (Hluk v sále pokračuje.)

Vzhledem k okolnostem, vzhledem k tomu, že trvá agrese Ruska na Ukrajině, si dovoluji jménem vlády požádat o schválení tohoto aktu, to znamená, návrh na vyslovení souhlasu s výpovědí dohody o zřízení činnosti Mezinárodní banky...

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já se omlouvám, pane ministře, tentokrát požádám kolegy v pravé části sálu o ztišení. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Já to jenom zopakuji. Vzhledem k okolnostem vláda žádá Parlament, to znamená obě komory, aby tuto výpověď schválily již v prvém čtení podle § 90 odst. 2. V případě, že budete mít nějaké podrobnější dotazy, mám tady i kapitálovou strukturu jednotlivých členských zemí a podobně.

Chci říct, že bychom s tím přišli, jak už jsem říkal v úvodním slově, i bez konfliktu na Ukrajině, nemá to žádný smysl, a taky chci upozornit, že nejenom já, ale ostatní členové vlády byli ještě před zahájením války na Ukrajině opakovaně upozorňováni komisaři Evropské komise, že by bylo velmi vhodné, kdybychom my a ostatní členské státy v těchto podezřelých postsovětských bankách ukončili činnost. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane ministře. A teď by měl vystoupit zpravodaj, ale hlásí se pan předseda Fiala s přednostním právem. Eviduji několik přednostních práv, poté, co otevřu rozpravu, budete dostávat samozřejmě slovo podle toho, v jakém pořadí jste se přihlásili.

Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení, pan poslanec Vladimír Balaš. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Děkuji, pane předsedající. Já bych chtěl jenom k tomu, co uvedl pan ministr, dodat, že ta banka byla založena v roce 1963 v době, kdy ekonomické vztahy v rámci RVHP nebyly rozhodně rovnocenné, a že do jisté míry Československo bylo nuceno se zapojit. Dále bych ještě uvedl k tomu to, že pokud jde o český podíl, ten je asi 16 %, je tedy nejvyšší z těch zemí po Rusku v současné době, ale Rusko a Kuba drží pohodlnou většinu při rozhodování.

Takže bych jenom navázal na pana ministra a doporučil bych, aby Poslanecká sněmovna schválila v prvním znění odstoupení nebo ukončení naší účasti v té smlouvě. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane zpravodaji, a poprosím, abyste zaujal místo u stolku zpravodajů. Ještě se hlásil pan poslanec Benešík, ale to se týká pouze předchozího hlasování, takže poprosím, abyste načetl, co máte k předchozímu hlasování. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Benešík: Pane předsedající, děkuji. Já se nebudu vymlouvat. V předchozím hlasování, kdy jsme hlasovali o vyslání vojáků na Slovensko, jsem nebyl na sále, ale byl jsem přihlášený. Měl jsem jednání v kuloárech, nestihl jsem doběhnout k hlasovacímu zařízení, všem se za to omlouvám. Pokud bych tady byl, tak bych samozřejmě hlasoval pro. Jenom pro stenozáznam, nemohu a nechci ani zpochybnit hlasování, prostě občas se takové věci stanou, takže děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, děkuji a otevírám obecnou rozpravu, do které eviduji tři přihlášky s přednostním právem. Nejprve pan ministr Lipavský, potom pan předseda Fiala a poté paní předsedkyně Schillerová. Prosím, pane ministře.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský Vážený pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, já bych chtěl maximálně podpořit to, co říkal pan ministr financí Stanjura. My dneska opravdu tímto hlasováním a tím, že posuneme to první čtení o kus dále, se podílíme na symbolickém finálním odstřižení od dob RVHP, od toho společného sovětského projektu kontroly nad tímto prostorem.

To, že dnes postoupíme dál ve vypovězení těchto dvou účastí, i v případě konkrétně této banky naplňujeme i kroky, které si minulá vláda nějakým způsobem předsevzala, ale nedokázala dotáhnout do konce. A já můžu potvrdit, že naše vláda byla připravena na tom pracovat, možná tempem, které v mírových dobách odpovídalo tomu, jak ty věci běží, ale už jsme ten projekt měli rozjetý a věnovali jsme se tomu vzájemně. Takže my to jednoznačně vítáme, podporujeme, že je žádoucí vypovědět členství České republiky v obou těchto marginálních bankách, a omezíme tím významný nástroj ekonomické diplomacie Ruské federace, který jednoznačně směřuje k bývalému východnímu bloku ještě z dob studené války. Byli jsme na to opakovaně upozorňováni.

Myslím si, že Parlament jako celek prokázal geopolitickou střízlivost a viděl dál, když Parlamentem neprošla smlouva, která měla přesouvat sídlo z Moskvy do Budapešti, to se bavíme o té druhé bance, ale ona ta problematika je hodně propojená.

Takže samozřejmě za ministerstvo: my jsme dále připraveni spolupracovat i s Ministerstvem financí na koordinaci dalších kroků. Je potřeba utvořit i mezinárodní koalici dalších států, partnerských států, v Evropě je to poměrně jednoduché, ale samozřejmě ty banky mají i členy z dalších zemí, například Vietnam a tak dále. To znamená, té práce je tam poměrně hodně, abychom tímto postupem maximalizovat podmínky, za kterých bude ukončována naše účast. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Než udělím další slovo, přečtu omluvu. Chci omluvit od 11 hodin do konce jednacího dne ze zdravotních důvodů paní ministryni Janu Černochovou.

A nyní poprosím pana předsedu Radima Fialu, aby vystoupil s přednostním právem. (Není v sále.) Nevidím ho zde. V tom případě poprosím paní předsedkyni Schillerovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo. Pane místopředsedo, pane ministře, dámy a pánové, nebudu mluvit dlouho. Samozřejmě, činnost obou bank jako bývalá ministryně znám. Vím, co kolem toho bylo za agendu. Co se týče této Mezinárodní banky hospodářské spolupráce, ve zkratce MBHS, tak v tuto chvíli je jasné, že v kontextu aktuální situace není vůbec o čem mluvit, nabylo to nového rozměru. Ale přesto, i předtím, než došlo k invazi Ruska na Ukrajinu a k této neospravedlnitelné agresi, tak chci říct, že tato banka - a chci je odlišit, protože za chvíli budeme mluvit o té MIBce takzvané - tak tady bych to odlišila v tom směru, že ona neprošla transformací a roky se nacházela v naprosté a zjevné stagnaci. Proto už i předchozí, tuším, že to byla Sobotkova vláda, kde hnutí ANO bylo členem této vlády, její součástí, tak bylo tehdy přijato usnesení o vystoupení. Nicméně jednalo se a pracovalo se na tom, odborné týmy Ministerstva financí na tom pracovaly, jenomže se jednalo v té době o složité mezinárodněprávní otázky, a tak tam byla ve hře důležitá ochrana finančních zájmů České republiky. Toto samozřejmě je všechno už mimo diskusi. Útokem Ruské federace na Ukrajinu se situace vyvinula a naprosto výrazně změnila. Jsem ráda, že došlo k takto razantnímu posunu, že se koordinovaly tyto země. Nebudu tady opakovat podíl České republiky, protože pan ministr ho řekl přesně.

A za hnutí ANO chci říct, že my podpoříme nejen to, abychom vystoupili z této banky, ale podpoříme i to, aby to bylo schváleno v takzvané devadesátce. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Než dám slovo panu předsedovi, tak se k hlasování hlásí ještě pan poslanec Vondrák.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré dopoledne. Velmi se omlouvám, jako předseda školského výboru jsem měl jednání k věcem, které se týkají těchto věcí, a během 49. hlasování jsem nebyl přítomen. Na sjetině mám, že jsem se zdržel. Samozřejmě bych hlasoval pro. Děkuji, jenom pro stenozáznam. Děkuji. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Prosím, paní poslankyně. Omlouvám se, pane předsedo, také je to k hlasování.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Také bych se chtěla vyjádřit k hlasování číslo 49 - na sjetině mám, že jsem se zdržela. Hlasovala jsem pro. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Nikdo další se k hlasování nehlásí, v tom případě, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Rád bych přednesl stanovisko hnutí SPD. Hnutí SPD bude v obou dvou případech hlasovat také pro vystoupení České republiky z těchto bank. Aktivně to podpoříme, budeme hlasovat pro. Ale než tak uděláme, mám otázku na pana ministra. Nás by zajímalo - podle mých kolegů z výboru pro evropské záležitosti, kteří to tam tak nějak probírali s panem náměstkem ministerstva, Česká republika má v těchto bankách přes miliardu korun. Nevím, jestli je to pravda, nevím, ve které z nich. A to by byla otázka číslo jedna, kterou bych měl na pana ministra. A otázka číslo dvě je, že všichni jsme tady asi zajedno, že vystoupíme z těchto bank. Teď je otázka, jestli existuje nějaká varianta, protože právní podrobnosti o vystoupení z těchto bank nemáme, jestli existuje nějaká varianta, že bychom České republice z těch finančních prostředků, které v těchto bankách máme, nebo jejích podílů nebo dalších věcí, které se týkají majetku České republiky, jestli bychom dokázali něco z toho zachránit, vystoupit, vytvořit nějakou situaci, kdy by nám byl vyplacen ten podíl, nebo bychom ho byli schopni nějak zobchodovat. A to je otázka druhá. To znamená, že souhlasíme - ano, vystoupit. A otázka první je, jestli tam tedy něco máme. My se domníváme, že ano. A otázka druhá je, jestli jsme schopni z toho něco zachránit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Hlásí se pan ministr s odpovědí. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo. U té jedné smlouvy jsem to řekl, ale zopakuji to, aby to bylo úplně jasné. V každé z těch bank se pokusíme uzavřít dohodu o finančním vypořádání, jak to je možné podle stanov. Řekl jsem, že jsem poměrně skeptický, že se to povede. Nicméně během výpovědní lhůty budeme pracovat a budeme navrhovat tu smlouvu o finančním vypořádání ve spolupráci i s dalšími členskými zeměmi a s našimi kolegy z Polska, Bulharska, Rumunska a Slovenska.

U Mezinárodní banky hospodářské spolupráce máme splacený kapitál 26,7 milionu eur. Je tam nerozdělený zisk, našemu podílu odpovídá 12 milionů eur, to je do roku 2020 včetně. A pak je tam zisk za rok 2021, který vlastně ještě nebyl účetně uzavřen, ale který odhadujeme na 0,5 milionu eur. Takže to je celkem 39,2 milionu eur v Mezinárodní bance hospodářské spolupráce.

V Mezinárodní investiční bance, já to řeknu teď, i když je to ten druhý bod, máme splacený kapitál za 37,4 milionu eur, nerozdělený zisk dělá 5,2 milionu eur a zisk za rok 2021 0,7 milionu eur. Celkem 43,3 milionu eur.

A teď budu počítat z hlavy, takže když to sečtu, tak je to dohromady 82,5 milionu eur v obou bankách, z čehož dělá zisk za rok 2021 1,2 milionu eur, nerozdělený zisk minulých let dělá dohromady 17,2 milionu eur a splacený kapitál dělá 64,1 milionu eur. Říkám, dohromady je to 82,5 milionu eur. Kdybychom použili průměrný kurz, vydržte chvilku, já to nacvakám do kalkulačky: 82,5 krát 25 korun - tak je to zhruba 2 miliardy korun.

Ale říkám, během výpovědní lhůty se pokusíme uzavřít. Pokud neuzavřeme, tak to stejně budeme vymáhat jako pohledávku, na kterou máme právo, protože my nic neporušujeme, my postupujeme standardně. Možnost výpovědi tam byla zakotvena a je standardní, když akcionář odchází, že se uzavře dohoda o finančním vypořádání.

Současně jenom připomenu slova pana ministra zahraničí, že v tuto chvíli zejména Ministerstvo zahraničí pracuje na diplomatickém řešení a vyjednávání s Mongolskem a Vietnamem v této bance. Stejně tak my se pokoušíme na úrovni pěti ministrů financí našich kolegů vyvinout stejné diplomatické úsilí směrem k těmto dvěma zemím.

Ještě tam byla nějaká otázka druhá? Myslím, že byly jenom ty podíly. Tak jestli to takhle stačí? (Předseda Fiala souhlasí, že stačí.) Tak to by měly být veškeré informace a měly by to být dostačující informace a odpověď na ty dotazy. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře.

Ptám se, zda ještě někdo další se hlásí do obecné rozpravy? Žádnou přihlášku nevidím. V tom případě končím obecnou rozpravu.

Táži se, zda chce pan ministr a pan zpravodaj závěrečné slovo? Není tomu tak.

Vzhledem k tomu, že nebyla podána námitka, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Eviduji žádost o odhlášení. Nyní rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu. Nejprve vás tedy všechny odhlásím. Požádám vás, abyste se opět přihlásili svými kartami.

Nyní tedy rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto bodu. Návrh usnesení zní: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 178 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 50, přihlášeno je 140 poslankyň a poslanců, pro návrh 140, proti žádný. S návrhem byl vysloven souhlas.

 

A vzhledem k tomu, že jsme schválili tento postup, zahajuji podrobnou rozpravu a táži se, kdo se hlásí do podrobné rozpravy v tento moment? Žádnou přihlášku nevidím, v tom případě podrobnou rozpravu končím.

A táži se na závěrečné slovo pana ministra nebo pana zpravodaje? Není tomu tak, dobře.

V tom případě přistoupíme k hlasování o návrhu usnesení a já poprosím zpravodaje, pana poslance Vladimíra Balaše, aby tento návrh usnesení přečetl, a já o něm dám následně hlasovat. Prosím.

 

Poslanec Vladimír Balaš: Děkuji. Vážené dámy, vážení pánové: "Poslanecká sněmovna souhlasí s ukončením členství České republiky v Mezinárodní investiční bance." Pardon, beru zpět, v Mezinárodní bance hospodářské spolupráce. Tak ještě jednou: "Poslanecká sněmovna souhlasí s ukončením členství České republiky v Mezinárodní bance hospodářské spolupráce." Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Všichni víme, o čem hlasujeme.

A já tedy zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 51, přihlášeno je 142 poslankyň a poslanců, pro návrh 142, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání tohoto bodu.

 

Otevírám další bod dnešního jednání a tím je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP