Čtvrtek 24. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

64.
Vládní návrh, kterým se předkládá Parlamentu České republiky k vyslovení souhlasu
s ratifikací Dohoda mezi vládou České republiky a vládou Finské republiky
o změně a ukončení platnosti Dohody mezi vládou České a Slovenské federální republiky
a vládou Finské republiky o podpoře a ochraně investic,
podepsané 6. listopadu 1990 v Praze, která byla sjednána formou výměny nót
/sněmovní tisk 42/ - druhé čtení

Prosím, aby se slova ujal pan ministr financí Zbyněk Stanjura. (Silný hluk v sále.) Prosím ostatní o klid v sále. Děkuji.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Je to druhé čtení, tak opravdu velmi krátce. Je to stejné jako následující bod. Na základě rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie ve věci Achmea se ukázalo, že v dohodách o ochraně investic se nemají používat rozhodčí doložky. Na základě toho Evropská komise zahájila jednání s některými státy. My, abychom se tomu vyhnuli, jsme dojednali změnu té smlouvy. Myslím, že to vlastně žádný problém nepředstavuje, tento i příští bod. Chci jenom říct, že horní komora - Senát již tyto vládní návrhy schválil minulý měsíc na svém plenárním zasedání.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji panu ministrovi a nyní prosím zpravodaje zahraničního výboru, pana poslance Petra Beitla, aby odůvodnil usnesení výboru, které bylo doručeno jako sněmovní tisk 42/1. Máte slovo.

 

Poslanec Petr Beitl: Vážený pane předsedající, vážené dámy, vážení pánové, chtěl bych se připojit ke slovům pana ministra. Skutečně je to případ, který už jsme tady měli několikrát v té věci Achmea. Snad bych jenom doplnil, že dohoda s Finskem byla otevřena i podpisem deklarace členských států EU k právním dopadům rozsudku soudního dvora na investiční ochranu. S finskou stranou bylo dohodnuto, že platnost stávající bilaterární investiční dohody bude ukončena dohodou, a to prostřednictvím výměny nót a za předpokladu vyloučení použití takzvané ochranné lhůty. Uzavření a provádění dohody o ukončení platnosti nebude mít dopad na státní rozpočet. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Otevírám tímto rozpravu. Nevidím, že by se někdo přihlásil do rozpravy. Pokud se nikdo nehlásí do rozpravy, tak tímto ukončuji rozpravu.

A táži se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? (Ne.) Nemá. Pan zpravodaj? (Ne.) Rovněž ne.

V tomto případě můžeme přikročit k hlasování. Dovolím si přivolat kolegy z předsálí. V tuto chvíli tedy můžeme přikročit k hlasování. Dávám hlasovat o tom, kdo... (Žádost o odhlášení.) Já vás odhlásím všechny. Prosím o přihlášení.

 

Můžeme tedy definitivně hlasovat o návrhu usnesení.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování 56 přihlášeno 129, pro 126. Přijato, s návrhem usnesení byl vysloven souhlas.

 

Děkuji panu ministrovi a děkuji panu zpravodaji.

 

Dovolte, abych zahájil další bod

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP