Čtvrtek 24. března 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

26.
Návrh poslanců Lucie Šafránkové, Tomia Okamury, Radima Fialy a dalších
na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi,
ve znění pozdějších předpisů a některé další zákony
/sněmovní tisk 3/ - prvé čtení

Projednávání tohoto bodu jsme zahájili 3. března na naší 9. schůzi, kde byla přerušena obecná rozprava. Připomínám, že stanovisko vlády vám bylo doručeno jako sněmovní tisk číslo 3/1.

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujala za navrhovatele paní poslankyně Lucie Šafránková. Mám informaci, že bude změna zpravodaje. Zpravodajka pro prvé čtení, paní poslankyně Pavla Golasowská, zřejmě není a mám tady informaci, že je dohoda na novém zpravodaji Jiřím Navrátilovi. Nicméně změnu zpravodaje musíme odsouhlasit hlasováním. Takže se chci zeptat, jestli je tady pan poslanec Jiří Navrátil?

 

Je tady a souhlasí s tím, že bude zpravodajem při projednávání tohoto tisku.

Já tedy zahájím hlasování. Ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 65 bylo přihlášeno 142 poslanců, pro hlasovalo 117. Návrh jsme přijali.

 

Konstatuji, že zpravodajem pro tento tisk bude pan poslanec Jiří Navrátil, kterého také poprosím, aby zaujal místo u stolku zpravodajů.

Budeme pokračovat v přerušené obecné rozpravě, nicméně neeviduji žádnou přihlášku. (O slovo se hlásí poslankyně Fialová.) Ano, z místa. Tak prosím, paní poslankyně. (Ke stolku jde poslanec Okamura.) Pardon, pane poslanče, já jsem první viděl zdviženou ruku paní poslankyně. Tak prosím, paní kolegyně, máte slovo.

 

Poslankyně Eva Fialová: Děkuji za slovo. Já jsem byla přihlášena v rozpravě minule a měla jsem být na řadě ve chvíli, kdy byl bod přerušen, tak proto jsem zvedla teď ruku takhle z místa. Přihlásila jsem se v situaci, kdy tady byla malinko už emoční atmosféra, nicméně bych nerada na ni navazovala.

Nicméně mojí reakcí, přihláškou, do rozpravy byl za prvé návrh na zamítnutí zákona, za druhé vystoupení paní místopředsedkyně Olgy Richterové, která uvedla stále opakující se nepravdu i z minulého volebního období, že může přijít o dlouhodobé bydlení nebo o byt člověk, který bude mít doma plíseň. V minulém období jsme byli svědky toho, kdy Piráti blokovali tento zákon, protože uváděli jednotlivé zkušenosti nebo příklady různých možnosti, jak by lidé mohli přijít o svoje bydlení, přičemž mně se osobně nelíbí, že my jako stát, jako každý občan z nás, platíme za neadekvátní bydlení lidem, z nichž někteří nemají okna, nemají správné topení a tak dále, a neexistuje v tuto chvíli nějaká větší kontrola. Určitě se nejedná o to, že by lidé přišli o ubytování díky plísním nebo byli vystěhováni lidé s psychickými problémy.

Chtěla bych se tedy zeptat, když tady přečtu přímo z novely nebo z návrhu toho zákona paragraf, který je navržen, jaká má být dosažena kvalita bydlení, nebo byt, který je vhodný na bydlení, podle čeho usoudili, že se jedná o plíseň nebo nevyhovující prostory: "Byt vhodný pro bydlení musí splňovat základní standardy pro bydlení, jimiž jsou: byt je uzavíratelný a uzamykatelný, je osazen funkčními dveřmi a okny; byt má alespoň jednu obytnou místnost, která splňuje požadavky stavebního zákona; byt má záchod a koupelnu, které jsou provozuschopné; byt má vyčleněný prostor na vaření a přípravu jídla; byt je napojen na zdroj pitné vody nebo má zajištěn neomezený přímý přístup k pitné vodě; byt má zajištěno dostatečné větrání obytných místností venkovním vzduchem a vytápění v souladu s normovými hodnotami s možností regulace vnitřní teploty; v bytě jsou řádně prováděna nařízená protiepidemická opatření; byt nemá závady ohrožující život nebo zdraví osob."

Jediné, co mě k tomu evokuje, je poslední bod, jenže ten musí posoudit hygiena, a plíseň není důvodem k tomu, aby se lidé vystěhovávali ze svých bytů. Tyto nevyhovující podmínky, kde dnes stát platí svoje prostředky na doplatky, příspěvky na bydlení, jsou způsobeny starými kolaudacemi bytových prostor, kde často býváme svědky, že lidé mají záchod buď na chodbě, nemají místo vyhrazeno pro vaření a tak dále.

Kontrolu by měl provádět úřad práce, kde by také vznikla jedna otázka, kdo to bude kontrolovat. Ano, kontrolovat by to měl již dnes úřad práce, ale díky dalším činnostem, které se na ně teď v současné chvíli navalily, určitě nemají možnost toto dělat. Kdybychom řešili problém s energetikou, energetickou krizí, malinko jinak, plošně, tak určitě by nebyli zavaleni tisíci žádostmi, kdy někdy dostanou naši občané jenom pár stovek korun nebo desítek korun a nemuseli by vyplňovat stohy a stohy papírů.

Cílem této novely bylo zajistit důstojné bydlení a nefinancovat neustále do nekonečných ošklivých prostor, které opravdu existují. (Poslanci v sále vzájemně komunikují a neposlouchají projev poslankyně.) Vidím, že tady to spoustu lidí nezajímá, tenhle stav. (Poslanci oponují.) Nezajímá, nikdo neposlouchá, všichni s tím souhlasí, všichni to chtějí zamítnout, tento zákon, z vládní koalice. Ale ano, říkali jste, že chcete připravit svůj vlastní právní návrh. Já se ptám, kdy bude, protože když se vrátíme do historie, kterou tu opakovala Jana Pastuchová na minulém plénu, tak říkala, že bylo vyzýváno Ministerstvo práce a sociálních věcí k přípravě novely. Ta se k tomu stále neměla. Když se měl sloučit doplatek a příspěvek na bydlení, paní ministryně od toho cukla díky nátlaku neziskového sektoru. Byl použit tady zákon SPD, kde se intenzivně tři čtvrtě roku pracovalo na komplexním pozměňovacím návrhu ve spolupráci ANO, ODS, SPD, KDU, zkoušeli jsme oslovit i Piráty - KDU nebylo, dobře, KDU nebylo, byla jsem upozorněna - a byl předložen tento návrh, kde jsme došli k nějakému kompromisu, a všechny tyto poznatky vychází z praxe.

Já se tedy ptám, kdy tedy, když dnes dojde k zamítnutí tohoto zákona a po spolupráci s MPSV tento zákon bude shozen, kdy dojde k nějakému návrhu, aby konečně lidé nebo obce, které jsou tímto nejvíce postiženy, ať už jde o Moravskoslezský, Ústecký nebo Karlovarský kraj, který většině lidem je tady asi úplně ukradený, kdy tedy budou mít starostové nějakou naději, že s tou situací budou moct dělat, protože když už dnes vznikají petice na odvolání vedení města, aby řešili svoji situaci s vyloučenými lokalitami, tak to neznamená, že když současné vedení je z ANO, tak že příště tam nemůže být někdo od vás ze STANu nebo od někoho jiného, a budou ty petice chodit na vás.

Já mám sama dostatek zkušeností, jak to v lokalitách chodí. Dělá se cílené skupování nemovitostí, cílené vybydlování, cílené nedůstojné zacházení s lidmi, co tam bydlí. A musím říci, že musí existovat vždycky cukr a bič. My tam máme hodně velké problémy a ty problémy budou čím dál větší. Neví nikdo, neví ze samosprávy, jak si s tou situací pomoci. Byly vzaty poslední nástroje, ať už se týká bezdoplatkových zón, starostům obcí, aby mohli říci, že se pokouší se situací něco dělat. A Sněmovna už několik let mlčí.

Prosím, nezamítejte tento zákon. Pojďte se bavit, pojďme prodloužit lhůty, pojďme ho vzít jako nosič a dát první signál. Já jsem naposled i při minulém jednání tady mluvila o tom, že je to jenom střípek, že musíme pracovat dál, že tato problematika je velice obsáhlá. Jedná se o problémy školství, jedná se o problémy s dealováním drog, vaření drog, drogové závislosti jednotlivých lidí, prostitucí a tak dále. Nenechte prosím tyto lokality padnout. Pojďme s tím konečně něco dělat a pojďme zodpovědně přistupovat k tomu, co je systematické a jakým způsobem se konečně jednou provždy s tímto vypořádat, protože většina obyvatel si myslí, že je to nespravedlivé. Každý den vidí, jaká se děje nespravedlnost vůči pracujícím lidem, kteří jsou často dehonestováni tím, že vidí, že někdo chodí si jenom pro výplatu v hmotné nouzi, dějí se opravdu podvody. Často jsou samotní nájemci domluveni se samotnými pronajímateli těch nemovitostí. Nechci tady dlouhosáhle o tom hovořit, doufám, že to všichni znáte nebo chcete znát, ale ta situace je opravdu tristní.

A já vás opravdu prosím, nezamítejte tento zákon. Pojďme ho postavit jako nosič, pojďme se bavit o komplexních změnách, pojďme na tom společně pracovat, protože tohle je jediná cesta, kdy dokážeme říci všem: Chceme na tom pracovat a doufám, že i ostatní kolegové z koaličních stran mi dají za pravdu a budou chtít na tom dál to posouvat. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. K faktické poznámce je přihlášen pan ministr Stanjura. (Malý potlesk z levé části jednacího sálu.) Tak, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Já položím otázku, a je to prosím řečnická otázka, znám odpověď. Kdo byl ve vládě posledních osm let? Kdo nebyl schopen v této oblasti nic udělat? Kdo navrhl jediný zákon, který prošel? Tady pan poslanec Jan Bauer z opozičních lavic. Tak tady prosím teď neplakejte, když po třech měsících si chceme vzít nějaký čas a udělat to dobře, s rozmyslem, s řádným legislativním procesem. Žádný nosič, že ho tady budeme tvořit mezi prvním a druhým čtením na lavicích bez oponentury. To je úplně špatně. Za osm let jste neudělali vůbec nic. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Vaše faktická poznámka vyvolala sérii tří zatím dalších faktických poznámek. První je paní poslankyně Fialová, druhá v pořadí paní poslankyně Šafránková a nakonec pan poslanec Králíček. Tak, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Eva Fialová: Pane ministře, pana Bauera zákon by neprošel, kdybychom my ho nepodporovali, a vehementně jsme ho tu i na mikrofon hájili. To za prvé. (Nesrozumitelná poznámka z pléna.) No, také spolupracoval a také nebyl předložen k nějaké revizi a tak dále, úplně stejně. A na tomto komplexním, teď už zahrnutém v tomto návrhu zákona spolupracovali vaši poslanci. A kdybyste předtím poslouchal, tak byste slyšel tady ten vývoj, že nebyla ochota z Ministerstva práce a sociálních věcí nějakým způsobem dál pokračovat a že se zalekli neziskového sektoru.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další k faktické poznámce byla přihlášena paní poslankyně Šafránková. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, pane předsedající. Já jsem také chtěla reagovat obdobně jako kolegyně Eva Fialová na to, že tady ten návrh byl už tři roky zpátky. Hájili jsme ho, dostali jsme ho až do třetího čtení, kde nám ho bohužel zablokovala právě Pirátská strana, takže nebyl schválen. Ale i na tomto zákonu se podílel právě váš kolega pan Bauer.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji. Další k faktické poznámce pan poslanec Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych také začal řečnickou otázkou, jestli by pan Bauer prosadil zákon bez podpory tehdejší koalice, a to je právě ten rozdíl. Vy jste byl, pane ministře Stanjuro, prostřednictvím pana předsedajícího, ten, který nikdy vládě nedal na nic čas. Všechno jste chtěl hned. A teď chcete čas? Vy jste byl ten, který nechtěl podpořit ani jeden - a nepodpořil - ani jeden pozměňovací návrh k rozpočtu opozice. Vy nechcete opozici podpořit vůbec nic, vy nám nechcete dávat prostor. A sám jste uvedl příklad, kdy koalice podpořila opoziční návrh pana Bauera. (Potlesk z levé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další v pořadí s faktickou poznámkou pan poslanec Juchelka. Vaše dvě minuty, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Tady je právě vidět ta racionální politika. To znamená, že my jsme v minulém volebním období podporovali i opoziční návrhy, protože bez nás by samozřejmě návrh pana poslance Bauera neprošel. Ale vaše politika racionální není, protože vy nechcete posunovat dál dobré návrhy zákonů, ale chcete blokovat absolutně všechno, co opozice přinese. I proto například máme opoziční okénko ve středu... (Hlasy z pléna: Ve čtvrtek.) ... od 18 hodin, kde máme hodinu na opoziční návrhy, ve čtvrtek tedy, kde máme opoziční návrhy. I proto nemůžeme například předkládat ve středu odpoledne žádné další body na projednávání Sněmovny a mají všichni poslanci půl dne volno, protože máte nesmyslně ve středu odpoledne jednání a schůzování vaší vlády. To znamená, že vy naopak blokujete všechny věci, které chce tady opozice prosadit v rámci svých návrhů zákonů. Naopak my jsme se chovali racionálně v minulém volebním období a prošly i opoziční návrhy, například od pana poslance Bauera.

A že se neudělalo nic? Například v rámci rodinné politiky? My jsme navýšili rodičovský příspěvek na 300 000, my jsme mým pozměňovacím návrhem dali rodinám doplatek rodičáku na mladší dítě v rodině, my jsme navýšili dávky v pěstounské péči. A takhle bych mohl pokračovat dál a dál v sociální oblasti. Nicméně bavme se tedy o tom, kdo má tu racionální politiku, kdo jede jenom emoce, kdo chce blokovat veškeré návrhy poslanecké od opozice. A já se domnívám, že ten rozdíl je prostě očividný. Ano, pan poslanec Bauer a jeho "třikrát a dost" prošlo, protože jsme se za to postavili i my jako vládní strana hnutí ANO v minulém volebním období, ale teď tady neprochází vůbec nic a bavíme se už půl hodiny z té hodiny našeho opozičního okénka o tom jednom jediném návrhu. Ano, a pan Výborný na mě tady ukazuje, protože ano, i společně jsme samozřejmě prošli i slevy na dani na dítě, pravděpodobně to má na mysli.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Čas, děkuji. (Potlesk.) Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Novák, připraví se pan poslanec Bauer a poté pan poslanec Stanjura.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo. Já myslím, že kolega Juchelka toho řekl dost, co hnutí ANO udělalo v sociální oblasti.

Nicméně na pana ministra Stanjuru. Vy říkáte: Neudělali jste nic, vlastně my jsme vám nikdy s ničím nepomohli. Ale kolegu Bauera nejenom že jsme podpořili, ale dokázali jsme i to, že panu Bauerovi pomohlo i ministerstvo, ministerská legislativa. A tak to je. Jeho návrh se opravil a šel dál, a byli jsme rádi, protože ten návrh byl dobrý, tak jsme ho podpořili a bylo nám úplně jedno, jestli je nebo není opoziční. Byl dobrý.

Dneska předkládáme další dobrý návrh a já doufám, že pokud vám na něm bude něco vadit, tak vystoupíte a řeknete: My uděláme to samé co vy, vyjdeme vám vstříc, pustíme to dál a budeme o tom dál s vámi diskutovat a samozřejmě Ministerstvo práce a sociálních věcí a jeho legislativa vám pomůže s tím, co se nám na tom nelíbí. Dopředu vám za to děkuju. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou pan poslanec Bauer. Prosím.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, milé dámy a pánové, já jsem byl řádně přihlášen, ale ta diskuse už prostě přestává být racionální, tak jenom třeba aspoň tou faktickou. Ano, já se přiznám, ono tady hodně mé jméno zaznívá, že jsem byl v minulém volebním období opravdu pracovitý a velmi úspěšný poslanec... (Veselost napříč sálem.) ... přestože jsem byl opoziční. Tak to je, tak to je. Já se budu snažit, abych i v tomto volebním období neudělal ostudu a snažil jsem se předkládat racionální věci, a přiznám se, že jsem měl v tom svém portfoliu několik věcí, na kterých mi záleželo, jako byly třeba vyloučené lokality nebo vůbec revize sociálních dávek, protože si opravdu myslím, že je dobré, aby nebyli v České republice černí pasažéři, a nejenom v době covidu, ale i v době migrační krize. Peněz je hodně málo a zrovna to je vhodná doba, kdy bychom měli přemýšlet, jestli vynakládáme sociální dávky nějakým racionálním způsobem. A já jsem to v tom minulém volebním období nedělal z toho důvodu, že bych chtěl hledat nějaká politická témata, ale skutečně hlavně z toho důvodu, a to byl většinový názor ve výboru pro sociální politiku, a teď se nezlobte, kolegové z ANO, nebo z bývalé, dneska mimoparlamentní strany ČSSD, vy jste fakt za těch osm let neudělali vůbec nic. Možná že těm sociálním demokratům to pak bylo sečteno, ale za osm let jste s vyloučenými lokalitami neudělali vůbec nic. To byly desítky kulatých stolů a vůbec nikam to nevedlo. Já jsem se na rozdíl od tehdejšího pana premiéra nebo paní ministryně nejezdil na severní Moravu někde fotit nebo točit, ale chtěli jsme přijít s nějakým konkrétním krokem.

Abyste jenom věděli, jak vypadá opoziční okénko - třeba s tím návrhem "třikrát a dost", kde by mě mimo jiné zajímalo, jak vlastně dneska v praxi funguje, protože to byla krátká novela, která nevyřeší úplně všechno, ale myslím si, že by mohla fungovat - tak jsem to předkládal asi osmkrát na předřazování a čtyřikrát někam do prvního čtení a pětkrát do druhého čtení. Bylo to prostě martyrium, možná trvající dva roky. (Předsedající: Čas, pane poslanče.) A nebylo to jednoduché. Já se pak přihlásím s tím dovětkem ještě v závěru.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Stanjura. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Pro pana poslance Aleše Juchelku, vaším prostřednictvím, já jsem mluvil o oblasti vyloučených lokalit, tak není úplně fér říkat, že jste zvedli rodičovský příspěvek. To s problematikou vyloučených lokalit opravdu nesouvisí a nepřesvědčí mě nikdo, že to souvisí.

Teď k vstřícnosti naší dnešní opozice. No, dneska je buď třetí, nebo čtvrté opoziční okénko a jsme tady čtyři měsíce. My jsme to měli taky za čtyři roky, tak jednou za rok jsme dostali opoziční okénko. No, je to pravda. Jsme připraveni tu být do jedenadvaceti, ne do sedmi, tak hodinu. Vaše opoziční okénka začínají již v úterý, máte na to plné právo, kdy tři, tři a půl hodiny vystupujete k návrhu programu. Proč ne? Ale je to váš čas. Jak ho využijete, je na vás, jestli je to produktivní, nebo není.

A k tomu zamítání - nezamítání pozměňovacích návrhů. Nemám statistiku, ale třeba k EET jsem dal 800 skvělých pozměňovacích návrhů a neprošel ani jeden. (Potlesk zprava.) Ani jeden z těch osmi set neprošel a fakt byly dobré. Normálně jste uvalili EET i na chov velbloudů. Já jsem si myslel, že i to projde, ale to neprošlo, protože hnutí ANO, komunisté a sociální demokraté usoudili, že dochází k velkým daňovým únikům v České republice, když se cash platí chov velbloudů. Sice nebyli schopni říct, kolik takových farem je, kolik je celkový počet velbloudů v České republice, ale tento pozměňovací návrh, který byl velmi racionální, byl odmítnut. Ale nechodil jsem sem plakat a fňukat, že mi to neprošlo, bral jsem to jako fakt. Tak to je tak asi všechno.

A že nikdy nic nepodpoříme? To za prvé není pravda, za druhé, když napíšete něco dobře a kvalitně, tak to bezesporu podpoříme. Dlouhodobě zastávám názor, že některé dobré nápady opozice jsou rady zadarmo. Proč ne? My jsme na to připraveni, ale musíte se zlepšit, pane správce. Děkuji. (Potlesk zprava.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Výborný. Pane poslanče, máte slovo, dvě minuty.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové, já se omlouvám opozici, oběma opozičním klubům, že jim seberu několik málo sekund z opozičního okénka, ale pochopil jsem po těch pětatřiceti minutách, že to chce také edukativní okénko.

Tak, prosím pěkně, opoziční okénko je proto, aby se projednávaly opoziční návrhy, ne abychom si tady připomínali, co jsme dokázali nebo nedokázali v minulém volebním období. Nemusíte tady ani připomínat úspěchy našeho ctěného kolegy Jana Bauera, my to víme, to si zbytečně ubíráte ty své minuty. A není to opoziční okénko o tom, že tady budete předstupovat a říkat, co ta vládní koalice dělá špatně nebo dobře, ale skutečně, věnujte se svým zákonům. Na rozdíl od nás na každé schůzi každý čtvrtek od 18 do 21 hodin, tři hodiny, máte toto k dispozici. Je zbytečné, že tady už 36 minut plýtváme vaším časem vašeho opozičního okénka. Anebo můžete chodit a říkat: ono už je 18.36, a to už se nám nechce pořádně pracovat, a proč to není ve středu ve 14 hodin. No, tak to opravdu nedává vůbec žádný smysl. Využijte čas, můžeme jednat, probírat jeden, druhý, třetí, čtvrtý tisk. Máme čtvrté opoziční okénko, udělali jsme asi dva a půl nebo dva a čtvrt bodu. Vaše škoda.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuju pěkně za dodržení času. Přestože tu leží omluvenka pana poslance Juchelky od 18.19, tak se pan Juchelka přihlásil k faktické poznámce. Tím asi svoji omluvu ruší, jestli tomu dobře rozumím. Pane poslanče, prosím, máte dvě minuty.

 

Poslanec Aleš Juchelka: (S úsměvem.) Děkuji moc. Já se omlouvám, ale to je omluvenka pravděpodobně na zítřejší den na zítřejší vyšetření, takže děkuji.

A co se týče tohoto bodu, já se omlouvám. Já jsem skutečně nepochopil, že se jedná o vyloučené lokality. Domníval jsem se, že to je opravdu útok na celé čtyři roky, kdy se opravdu v sociální oblasti udála celá spousta, celá řada věcí.

Co se týče vyloučených lokalit, toto byl jeden z našich společných návrhů, protože u tohoto zákona je připodepsán i můj ctěný kolega Marek Novák, který právě celou dobu blokovali Piráti. Ano, ty obstrukce si všichni pamatujeme a i část tehdejší opozice, i z řad ODS, tento návrh zákona podporovala. A v tuto chvíli máte Piráty ve své vládní koalice. Tak já sám jsem zvědavý, když přijdete s jakýmkoliv návrhem, aby se řešily vyloučené lokality i z hlediska třeba revize sociálních dávek, což tady správně připomněl pan kolega Bauer, prostřednictvím pana místopředsedy Skopečka, do jaké míry se vám to podaří právě v rámci vládní koalice tady s touto stranou, která obstruovala tento zákon, prosadit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další je k faktické poznámce znovu přihlášen pan poslanec Bauer.

 

Poslanec Jan Bauer: Vážený pane místopředsedo, milé dámy a pánové, dovolte, abych touto faktickou poznámkou reagoval na ctěného poslance Jana Bauera, ani nevím, jestli to takhle jednací řád umožňuje, ale opravdu jenom krátce.

Mně přijde politicky korektní přiznat, že na návrhu, který tady předkládá paní kolegyně Lucie Šafránková a ostatní, jsem se podílel. Prostě je to pravda. Je to daleko robustnější novela než ta tehdy známá pod pracovním pojmem "třikrát a dost". Na druhou stranu mně připadá politicky ne úplně korektní, a i Lucii Šafránkové, prostřednictvím pana předsedajícího, jsem sdělil, že mi nepřijde vhodné, aby tato vláda nedostala nějakou šanci řešit po svém podle svého programového prohlášení tyhlety věci a že mi nepřijde úplně politicky korektní to tam druhý, třetí den nebo desátý nacpat do systému a volat, co tato vláda bude dělat s vyloučenými lokalitami anebo s revizí sociálních dávek, když sami někteří lidé mají máslo na hlavě a osm let nebo čtyři roky s tím nic nedělali. To je můj postoj.

Já si myslím, že můj kolega se tady k tomu vyjádří, jak se možná třeba i náš klub k tomu postaví, protože si myslím, že by stálo za to, že by se tento návrh vrátil zpět k přepracování, ale ten cíl prostě něco s revizí sociálních dávek udělat určitě platí a já bych byl moc rád, aby současný ministr práce a sociálních věcí dostal určitý prostor a k této problematice se mohl vyjádřit prostřednictvím konkrétních návrhů.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další k faktické poznámce je přihlášen pan poslanec Volný, připraví se pan poslanec Nacher. Pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Volný: Pane předsedající, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, já se neubráním reagovat na pana ministra Stanjuru, protože já jsem si to tady odstál... (Klepe do pultíku.) ... odseděl, těch 800 pozměňovacích návrhů, a on tady ani jeden mi neprošel! Ani jeden mi neprošel! (Zvýšeným hlasem.) Já doufám, že to nebyla cílená lež, to si myslím, že pan Stanjura zapotřebí nemá, spíš je to špatná paměť. Ano, velkoryse a bezprecedentně jsme jich nechali projít šest. Takže aby byla pravda, jak má být. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další je přihlášen k faktické poznámce pan poslanec Nacher a z místa se už dlouho hlásí pan poslanec Foldyna.

 

Poslanec Patrik Nacher: Dámy a pánové, já jsem v tomhle bodě nechtěl vystoupit, ale vystupuji. (Pobavení v sále.) V reakci na pana ministra financí, no, tahle přestřelka přece začala tím - a tím my se vlastně okrádáme o ten čas v opozičním okénku - když pan ministr vystoupil a řekl, že jsme na to měli osm let, že jsme nic nedělali a že to prostě neschválíte, že to spadne pod stůl a udělá to vláda. A na to logicky, samozřejmě se přihlásili kolegové a reagovali. Takže pan ministr šikovně tady nám hodil šrapnel, samozřejmě, a my jsme museli reagovat a nemohli jsme to nechat ve vzduchu, protože i návrh pana kolegy Bauera by neprošel bez hlasů největšího klubu. To by prostě neprošlo, to tak je. To znamená, že princip opozičního okénka přece není tak, že my tady na mikrofon si načteme různé návrhy, já tam za chvilku budu mít finančního arbitra, a vy nám to všechno smáznete ze stolu, že se připraví vládní novela.

Vždyť to jste přece byli vy, kteří jste to v minulosti kritizovali - nemám statistiku, nejsem připraven, ale do příštího opozičního okénka to asi udělám - že v minulém volebním období podle mého názoru prošlo nejvíc poslaneckých iniciativ za dobu posledních dvaceti let v Poslanecké sněmovně. Takže si opravdu současná koalice, bývalá opozice, nemůže stěžovat, že by ji někdo tímhle způsobem torpédoval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan poslanec Foldyna, také k faktické poznámce.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já bych se chtěl obrátit na pana ministra Stanjuru, prostřednictvím vás, a na klub ODS. Chtěl bych se obrátit na své kolegy z poslaneckého klubu Starostů. Tady zaznělo: Máme to, ale chce to čas. Jaký čas, pane Stanjuro... Promiňte. (Otáčí se k předsedajícímu.) Prostřednictvím pana předsedajícího - my už čas nemáme. My v těch obcích, kde bydlíme a žijeme, my už čas nemáme. Ústavní soud zrušil vyhlášku o bezdoplatkových zónách, my už žádný čas nemáme. My se propadáme, lidi se stěhují z Děčína. My jsme šli z 60 000 dolů, nám odchází lidi. My už žádný čas nemáme. My chceme nějakou zákonnou normu. Starostové ve Šluknovském výběžku před patnácti lety poslali desatero. Ano, sociální demokracie nic neudělá, já jsem taky odešel. To není možné nic nedělat a dívat se na to, co se s těmi našimi městy děje.

Chápu, že to jinde není tak zásadní problém, ale u nás na severu Čech ten problém zásadní opravdu je. My se propadáme do chudoby s těmi, kteří tu chudobu přinášejí a nejsou ochotni ty věci řešit, využívají to lidi, kteří jsou obchodníci s chudobou, a tento zákon to má zrušit, má tomu zamezit. Prosím vás, pojďte to projednávat. Opravdu, žádný čas už není. Já vám to říkám velmi zodpovědně za lidi z celého okresu Děčín a z celého Ústeckého kraje. Děkuji, že jste mě vyslechli takhle. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji vám. Další k faktické poznámce pan ministr Stanjura.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Budu reagovat na tři vystoupení, stihnu to v jednom. Pro pana poslance Nachera - já jsem si fakt nestěžoval, ano? Stěžuje si úplně někdo jiný. Nestěžoval jsem si, popsal jsem stav, nestěžoval jsem si. Pro pana poslance Foldynu, prostřednictvím pana místopředsedy - já vůbec nezlehčuji ten problém. Vůbec ho nezlehčuji, jenom říkám a doufám, že to chápete: My nechceme jít cestou, že půl vládní koalice hlasuje s opozicí a naopak. To není dobrá cesta.

Můžete se tady vymlouvat na bývalou ministryni, ale to nebyla naše členka, abyste nebyli schopni ji v rámci koalice přesvědčit. I pan poslanec Foldyna byl nějakou dobu členem té vládní strany. Já mu to nevyčítám, jenom konstatuji. To znamená, to, že po třech měsících se chce na to podívat, přijít s něčím, my neříkáme, že to nebudeme řešit, nic takového jste od nás nemohl slyšet.

A k panu poslanci Volnému - má pravdu. Já se omlouvám, nebyl to úmysl, těch šest prošlo, byly to sociální služby, bylo to díky tomu, že hlasovali pro sociální (demokracii?), tak jste se přidali taky. Matematicky pro pana poslance Nachera - i když 78 byl největší vládní klub, tak bez něj bylo 122 a prošlo by to i bez vás, ale dobře, že jste to podpořili. Byli jsme to my, kteří jsme to prosadili, byl to můj pozměňovací návrh, aby obce se mohly vyjadřovat k tomu, jestli na nějaké adrese se vyplatí doplatek na bydlení, nebo ne. Byl to ministr vnitra za ČSSD vašich vlád, který to bojkotoval a sabotoval a odmítl to uvést do praxe, přestože pro to hlasovalo 150 asi ze 151 přítomných poslanců - možná to bylo o nějakých pár méně, ale kromě jednoho pro to hlasovali všichni a byl to náš pozměňovací návrh, který vzešel ze zkušeností v Moravskoslezském kraji. A byl to váš ministr vnitra, který to bojkotoval, vaší vlády, tak nám nevyčítejte, že to nechceme dělat.

Ano, je to normální, že opoziční návrh neprojde bez vládních hlasů, tak nejsme na základní škole, abychom nevěděli, co je většina z 200. (Čas, pane ministře.) Ale taky je důležité, kdo to odpracoval, kdo to připravil, kdo to dojednal, a to byl pan poslanec Bauer.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Peštová. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji. Já jsem stejně jako pan poslanec Foldyna, prostřednictvím pana předsedajícího, z Ústeckého kraje. Já bych taky velice uvítala a poprosila vás o to, abyste tento zákon postoupili dál. V každém případě bych chtěla promluvit k panu poslanci Bauerovi, prostřednictvím pana předsedajícího - jistě jste se nepodepsal pod něco, co by mělo být paskvilem, a nemá smysl čekat na něco nového. Věřím tomu, že jste erudovaný člověk, a když někam dáte svůj podpis, tak si za tím stojíte. Takže věřím tomu, že tento návrh, který tady je, je určitě vyprecizován. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byla poslední faktická poznámka, žádnou další neeviduji, čili se vrátíme do obecné rozpravy, do té byl s přednostním právem jako další přihlášen pan předseda Okamura.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, máme tady před sebou návrh zákona na ukončení zneužívání dávek takzvanými nepřizpůsobivými. Krátce připomenu historii tohoto návrhu. Přišla s tím původně SPD, konkrétně naše poslankyně Lucie Šafránková, a potom tedy došlo k velmi vítané spolupráci s poslanci některých dalších stran, kteří se poté přidali, a je to návrh, na kterém pracovaly jak některé strany současné opozice, tak jednotlivci spíše ze strany současné koalice.

Tento návrh původně z pera SPD, který byl pak doplněn tak, jak jsem říkal, a ještě více rozpracován do hloubky se dostal těsně před poslední hlasování vloni v létě, kde ho zablokovali Piráti. Takže stručně a krátce, kvůli Pirátům nadále dochází v České republice ke zneužívání dávek takzvanými nepřizpůsobivými a opravdu obrovské množství českých občanů na to každodenně doslova doplácí svým životním komfortem ve městech a obcích po celé republice.

Připomenu, že tento zákon tady blokovala nejvíce poslankyně Pirátů a dnešní místopředsedkyně Sněmovny Richterová se svým bratrem, který už ovšem ve volbách propadl a už tady není, a byl to poslanec Ferjenčík, také za Piráty. Rád bych zdůraznil, že tento náš návrh neohrozí žádného slušného a poctivého člověka, který prokazatelně potřebuje od státu finanční pomoc. A za nás za SPD říkám, že budeme dál ze všech sil bojovat za to, abychom ukončili zneužívání dávek nepřizpůsobivými.

Abych to kvantifikoval, o co v tomto návrhu jde: pakliže by tento návrh zákona prošel, dojde k úspoře veřejných prostředků přibližně půl miliardy korun, takže přesně tuto půlmiliardu bychom mohli přesunout na podporu slušných lidí, třeba abychom jim pomohli nebo aby vláda mohla pomoci se zdražováním. My jsme opoziční strana, ale dáváme tady takovýhle návrh, který když ho teď - ale k tomu jsou ovšem potřeba hlasy vládní koalice, aby prošel dál - tak by se hnedka do pokladny získalo půl miliardy korun. A samozřejmě i ti takzvaní nepřizpůsobiví mají možnost se přizpůsobit, chovat se řádně a samozřejmě také by neměli mít následně žádný problém.

Tento náš návrh zákona samozřejmě nijak nepoškodí občany, kteří z objektivních důvodů nemohou pracovat, tedy naše seniory či zdravotně postižené. Naopak, naopak jim z toho celkového hlediska pomůže a postihne pouze ty, kteří sociální dávky vědomě zneužívají, práci si nehledají, ač jsou práceschopní, a podvádí naše úřady a naše občany, daňové poplatníky.

Když řeknu hlavní principy tohoto návrhu a změny, které tento náš návrh zákona přináší, tak se jedná především o zvýšení adresnosti a oprávněnosti vyplácení příslušných sociálních dávek a o minimalizaci objemu neoprávněně vyplácených sociálních dávek. Cílem návrhu je rovněž vnést do systému sociálních dávek pravidla, řád a spravedlnost a omezit na naprosté minimum možnost jeho zneužívání, které je zároveň neomluvitelným zneužíváním veřejných prostředků, tedy peněz poctivě pracujících daňových poplatníků. Jde také o ukončení nemravné praxe takzvaného obchodu s chudobou a boj proti rozšiřování stávajících a proti vzniku nových takzvaných vyloučených lokalit. Jde i o změny, které by našim, často zoufalým a bezmocným zaměstnancům úřadů práce umožnily efektivnější kontrolu oprávněnosti čerpání sociálních dávek, a o změny, které by současně vedly k významné úspoře veřejných prostředků. Významná část návrhu v tomto návrhu zákona se týká změny pravidel pro čerpání sociálních dávek na bydlení, kde je třeba zavést jednoznačný řád a ukončit plýtvání veřejnými penězi.

Rád bych tady uvedl, kdo je tím hlavním viníkem toho, že za posledních osm let se to tady nehnulo. Je to přece ČSSD, to si tady řekněme na rovinu. Tady tím odpovídám ministrovi financí Zbyňku Stanjurovi, ale on to moc dobře ví, protože celou dobu tou hlavní žábou na prameni bylo ČSSD. To si řekněme na rovinu, abychom upřesnili to, co jste tady říkal, protože oni měli Ministerstvo práce a sociálních věcí. A jak víte, a víme to všichni, tak jsme nemohli za žádnou cenu ani z ministryně Marksové Tominové za ČSSD, ani z ministryně Maláčové za ČSSD vydolovat jakýkoli návrh zákona na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými, takže to byly ty žáby na prameni, ale ty už tu nejsou. ČSSD propadla oprávněně ve volbách. Občané tak rozhodli - z mého pohledu oprávněně, protože ti opravdu neměli program, který prosazují voliči SPD, tak jak to aplikovali, takže ČSSD tady není. A teď bychom mohli tady právě bez této žáby na prameni, což byli ministři za ČSSD, bychom to tady mohli přece posunout.

Náš návrh zde nastavuje i přehledné podmínky definující minimální hygienické a technické standardy bytů, na které lze tyto sociální dávky vyplácet a čerpat. Těch změn je tam desítky, více než sedmdesát těch změn v návrhu zákona, takže jenom stručně zmíním ještě některé - aspoň tady pět bodů z těch asi sedmdesáti změn. Je to komplexní novela, na které, jak říkám, tady vlastně na tom nosiči SPD společně pak pracovali poslanci všech možných stran, tedy kromě například Pirátů či ČSSD, a je to společná, dá se říct téměř tříletá práce. Právě proto, jak tady pan ministr financí Stanjura říká, že chcete ještě nějaký čas, tak tím jenom ztrácíme čas, pane ministře, a vy to opět moc dobře víte, protože teď, co jste říkal, je politika. Ale teď tady neřešíme politiku, teď řešíme věcný záměr zákona, na kterém ten čas odpracovali i váš poslanec za ODS, který má na starosti sociální politiku, je to poslanec Bauer, ale i poslanci ANO, samozřejmě SPD, tak to je jasný, protože to je nosič SPD, ale i někteří další. Takže teď by bylo dobré, kdybychom nepolitikařili. Pod návrhem zákona se v podstatě připodepsali následně všichni možní poslanci, takže by bylo prostě dobré to posunout a ulevit městům a obcím.

My tam například navrhujeme, aby byly podmíněny výplaty sociálních dávek rodičům předškolních dětí na povinnou docházku těchto dětí do posledního ročníku mateřské školy v zájmu těchto dětí a v zájmu šance na jejich budoucí slušné životní uplatnění, to znamená, pošlou do mateřské školy, a byla by to jedna z podmínek, nikoli že rodiče vedou zahálčivý život, pak to vidí i děti a pak se to táhne z generace na generaci.

Dále navrhujeme zavést povinnost prokazovat se dokladem o neschopnosti plnit povinnosti osoby v evidenci úřadů práce z důvodu nemoci či úrazu, a to i s možností kontrolovat sankcí, tedy zavedení obdoby takzvané neschopenky u zaměstnanců. Dále navrhujeme posílení kompetencí zaměstnanců úřadů práce v oblasti kontrol nemovitostí, na které jsou vypláceny sociální dávky na bydlení. Dále navrhujeme možnost v případě porušení zákona sociální dávku odebrat ihned - to je hrozně důležité - ihned, například v případě, kdy příjemce dávky odmítne oprávněným osobám vstup do bytu za účelem provedení úřední kontroly na místě. To, že musí přijít ta sankce, ten trest na takzvané nepřizpůsobivé ihned, tak to si myslím, že je strašně důležitý moment. Dále navrhujeme například prodloužení maximální doby odebrání dávky v případě porušení zákona, to znamená v případě zneužívání dávek, ze tří na citelnějších šest měsíců. Dneska jsou to tři měsíce a v praxi se ukazuje, že to nestačí, takže kdyby to bylo šest, tak si to řada nepřizpůsobivých rozmyslí a začnou vést řádný život.

Vážené kolegyně a kolegové, my si myslíme, že není možné donekonečna tolerovat stav, kdy mnoho osob čerpá sociální dávky neoprávněně - mluvíme o těch takzvaných nepřizpůsobivých, kdy jsou nedobrovolně z peněz poctivě pracujících daňových poplatníků sponzorováni občané vyhýbající se práci, přestože pracovat mohou, a dlouhodobě se vyhýbají práci, ani si ji nehledají tito takzvaní nepřizpůsobiví, a obcházejí zákony. Podle našeho názoru pracující lidé přece nesmí být oproti těm ostatním donekonečna diskriminovaní.

I proto vás prosím o podporu tohoto našeho návrhu, o jeho propuštění do druhého čtení, kde o jeho finální podobě můžeme podrobně diskutovat. A znova říkám, my jsme na petičním výboru obdrželi i petici už zoufalých občanů, například z Bíliny, ale už byly podobné dopisy z řady měst České republiky, ať je to třeba Rotava, ať jsou to města v Ústeckém kraji, ať je to Úpice v Královéhradeckém kraji, tam jsem byl i osobně. Ti občané jsou opravdu zoufalí z toho stavu, který je, takže skutečně není čas čekat. Souhlasím s poslancem Jaroslavem Foldynou z SPD, protože kdo tam byl - a já jsem byl v mnoha těch lokalitách, máme tam řadu voličů v Ústeckém kraji, víte, že tam hnutí SPD má značnou podporu, v Karlovarském kraji, v Moravskoslezském kraji - a to jsou přesně ta místa, kde to ty občany velmi trápí, takže ten čas opravdu není. Každý měsíc je dobrý k tomu, abychom to zneužívání ukončili.

Mimochodem, znova zdůrazním, že je to přesně taky jeden ten zdroj financí do státního rozpočtu, abychom nevypláceli zbytečné dávky.

Takže to je k tomuto zákonu a doufám, že nám ho propustíte, protože znova říkám, na tom zákonu spolupracovala řada poslanců, postupně se přidali i poslanci některých jiných stran. Takže to propustíme, abychom to urychlili.

A úplně na závěr bych chtěl ještě zareagovat k předsedovi klubu ODS Marku Bendovi, vaším prostřednictvím. Ano, máte pravdu, moje vystoupení bylo emotivní. Moje vystoupení bylo víc emotivní, než dejme tomu by mohla být atmosféra v českém parlamentu, ano. Jenže zase se mi nedivte, protože když si, pane kolego Bendo, prostřednictvím předsedající, představte si, že by si někdo za schůzku s vámi z jiné politické strany účtoval 50 000 na hodinu a vy jste se to dozvěděl dodatečně. Takže to, že jsem byl emotivní v tomto konkrétním případě opravdu hodně, a to, že mě opravdu dopaluje, když to řeknu hezkým slovem, že se nikdo z vládní koalice k tomu neumí... už je od pondělí ta kauza, nikdo neumí ani říct, že by odsoudil to jednání pana Polčáka, tak to přece jako... Přece představte si pak tu situaci - já to ještě jednou řeknu - že za vámi chodí spousta lidí, jste zkušený politik, jste předsedou klubu ODS, to znamená, spousta lidí za vámi chodí, a dodatečně až se dozvíte z médií, že zobchodoval tu schůzku za 50 000 na hodinu. No, tak to byste tady asi taky vyletěl z kůže, přestože vím, že jste prohlášenej kliďas.

Takže jestli to bylo moc emotivní, prostě jsem byl emotivní. Já jsem pro to, aby atmosféra v parlamentu byla lepší, my to jenom uvítáme, ale situace se vyhrotila. Mimochodem, a to už se vrátím na začátek, v Sněmovně se to prostě vyhrotilo od začátku, tak jak vůbec SPD nikdy nechtělo. Naopak my jsme vyzývali vás, vládní pětikoalici, vždycky k jednání a vy to moc dobře víte, kolikrát jsme za vámi byli. Vyzývali jsme k jednání vašeho místopředsedu Stanjuru, abychom tady Sněmovnu nějak postavili tak, abychom tady mohli nějak v relativně dobré pracovní atmosféře fungovat celé čtyři roky, kdy jsme na tom malém plácku, ale vy jste to prostě, vaše vládní koalice to neakceptovala. Vaše vládní koalice to neakceptovala tak, abychom tady mohli nějakým způsobem normálně komunikovat na základě toho, kdo jaký měl volební výsledek. A možná to je taky ten důvod, proč se tady zbytečně hrotí situace, a já se v tom nevyžívám. Já bych taky rád tady pracoval na zákonech a domlouval se, mimochodem jako to bylo v minulém volebním období, kdy třeba připomenu - hlasy ANO, SPD a ODS se zrušila minimální mzda, a to si myslím, že byla úplně skvělá spolupráce, která byla... (Nápověda z pléna.) ... superhrubá mzda, pardon, superhrubá mzda se zrušila. Byla to překvapivá spolupráce, překvapivé hlasování, kde byl nějaký průsečík, a já jsem z toho měl radost tenkrát. Já jsem měl radost, že u takhle obrovské věci, kdy jsme pomohli slušným a pracujícím lidem a nechali jsme jim více peněz v peněženkách, tři strany, které teoreticky by se v podstatě neměly shodnout na ničem, když by to takhle vypadalo někdy mediálně, tak jsme se shodli na skvělé věci, za kterou si dodnes všichni stojíme. Byly to tři strany a překvapilo to i média, takže takovou spolupráci já bych si tady představoval. Já vím, že se neshodneme na spoustě věcí, ale na konkrétních programových průsečících přece tady po sobě nemusíme pálit, nemusíme se tady věčně osočovat, nemusíme na sebe útočit. Ale samozřejmě akce, je potom reakce a je to zbytečné.

Takže já znovu podávám tady ruku, že když to bude fungovat - a my chceme, aby to fungovalo v klidu, abychom pracovali pro občany, abychom neztráceli čas. Za nás, za SPD, my chceme být konstruktivní a spolupracovat, protože doba je těžká pro občany a občané čekají na to, že hlavně vláda, protože vy máte většinu, že tady s tím něco udělá. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane předsedo, já jsem tolerance sama, přestože jste nehovořil k tématu, tak jsem vás nepřerušoval - jenom abyste si toho všiml.

Než budeme pokračovat v obecné rozpravě, přečtu omluvy. Omlouvá se pan ministr zahraničních věcí Jan Lipavský z jednání od 18.15 do konce pracovního dne z pracovních důvodů, dále se omlouvá pan poslanec Roman Bělor, a to mezi půl sedmou a za deset minut sedm z (důvodu) pracovních jednání. A mám tady na dnešek opravdu omluvu pana poslance Juchelky od 18.19 do půlnoci z důvodu nemoci. (Poslanec Juchelka sedí ve své lavici.)

Budeme pokračovat v obecné rozpravě, další je do ní přihlášen pan poslanec Bureš.

 

Poslanec Jan Bureš: Vážený pane předsedající, vážené dámy a pánové, já se tedy přiznám, že mě fascinuje, že bylo domluveno, že bude opoziční okénko, a obstruovat si vlastní opoziční okénko, to snad dovede jenom pan kolega Okamura.

Já jsem tady pečlivě poslouchal všechny příspěvky, které tady doteď zazněly. Poslouchal jsem jak paní kolegyni Fialovou - má takové krásné příjmení, sympatické, že jo - tak samozřejmě i pana kolegu Okamuru a ty jejich návrhy jdou tak nějak trošku proti sobě. Paní kolegyně Fialová říkala, že abychom to nechali posunout do druhého čtení a tam to celé komplexně přepracujme. Pan kolega Okamura a pan kolega Foldyna říkal: Není čas, pojďme to honem všechno schválit tak, jak je to na stole, jak to leží a běží.

Já si myslím, že v tomhle směru je potřeba se na ty věci podívat skutečně racionálně. Svět se od té doby, co kolegové z SPD předložili tento návrh novely zákona, výrazným způsobem posunul. Vladimir Vladimirovič nám ukázal, že to, co platilo před měsícem a půl, už dneska dávno neplatí. Uprchlická vlna, která nás zaplavila, samozřejmě znamená nároky na náš - koneckonců tak, jak je nastavený - sociální systém, a proto si myslím, že tento návrh, který vzešel z dílny sociální demokracie a jehož základem byl kvalitní návrh... (Námitka z pléna.) ... pardon, SPD, omlouvám se, omlouvám se, hluboké koření - tak tento návrh z dílny SPD, jehož původním nosičem byl kvalitní návrh mého kolegy Honzy Bauera, už v tuto chvíli asi neodpovídá současným výzvám.

Proto si myslím, že by bylo záhodno tenhle návrh vrátit zpátky k přepracování, a proto prosím pěkně, podle § 90 odst. 7 jednacího řádu této slovutné Poslanecké sněmovny navrhuji, aby tento návrh byl vrácen zpátky předkladatelům k dopracování. Děkuji. (Potlesk několika poslanců z ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další do obecné rozpravy je přihlášená paní poslankyně Oulehlová Renata. Paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Renata Oulehlová: Dobrý večer, vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane předsedající. Můj předřečník, můj kolega z kraje, zároveň starosta tady apeloval na to, aby se tento zákon předal k přepracování, aby se vrátil. Já bych chtěla říct, že my opravdu už čas nemáme. My nemáme čas na to, aby se tento zákon vracel. Je tady mnoho starostů a žádnému starostovi nepřeji, aby musel zažívat to, co zažívá vedení měst v sociálně vyloučených lokalitách. Nejen že se nám lidé stěhují, nejen že jejich majetky, na které celý život těžce pracovali, ztrácejí hodnotu, protože bohužel obchodník s chudobou nastěhuje do jejich blízkosti nepřizpůsobivé občany.

Ta nepřizpůsobivost - já třeba to slovo taky úplně nemám ráda, ale bohužel, ti lidé se projevují tak, jak už jsem o tom hovořila na minulém projednávání tohoto návrhu zákona, že lidé, kteří chodí do práce, kteří platí daně, kteří vychovávají své děti, nemají potom nárok se ani vyspat a nabrat síly na to, aby mohli dál platit daně a podporovat ze svých daní tyto lidi. (Ztišení v sále.) Já moc děkuji.

Já bych chtěla apelovat vlastně na všechny. Zapomeňme tady v tom případě na barvy dresu. Mysleme na ty lidi, kteří v těchto lokalitách žijí. A můžu vám říct zodpovědně, že bohužel to není už tak jako třeba před pěti lety, ty lokality se rozšiřují, rozšiřují se do mnoha měst České republiky. Jsou již ve městech a obcích, kde nikdy nebyly. Ještě jednou apeluji, zapomeňme na dresy, snažme se pomoci občanům, kteří v těch městech a obcích žijí, protože se to opravdu prohlubuje, a jak říkal můj předřečník, je tady bohužel ještě krize, kterou nám všem nadělila válka na Ukrajině. A může se stát úplně jednoduše, že ti, kteří dneska pronajímají své byty jako obchodníci s chudobou lidem, kteří jsou nemajetní, tak se může úplně jednoduše stát, že to, že ty byty přenechají lidem z Ukrajiny - a pak teprve začne obrovský problém, protože my nebudeme mít kam dát ty lidi, kteří tam žijí doteď.

Ještě jednou prosím, snažte se zapomenout na to, jestli jsme z ANO, z ODS, z TOP 09, ale snažme se podpořit lidi, kteří žijí, kteří od nás očekávají, že jim bude pomoženo. V petičním výboru řešíme petici na odvolání vedení města Bílina, protože lidé nedokážou pochopit, když přijdou za starostou, za místostarostou, že s tím neumí nic udělat. Ale ti starostové, místostarostové, prostě vedení města opravdu nemá v ruce žádné nástroje, jak by těm lidem mohlo pomoci. Uklízíme za veliké peníze nepořádek, kdy dělají opravdu tito lidé černé skládky. Vynakládáme statisíce, miliony na jejich likvidaci. Ještě jednou a už naposledy prosím, zapomeňme na dresy, ale snažme se pomáhat lidem, kteří na nás spoléhají a kteří v těch lokalitách žijí. Děkuji. (Potlesk z levé části sálu.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně, to byla zatím poslední přihláška do obecné rozpravy. Nikdo další není přihlášen písemně. Zeptám se, jestli se někdo hlásí z místa? Není tomu tak, obecnou rozpravu tedy končím. Zeptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Ano, je, tak prosím zástupce předkladatele, paní poslankyni Šafránkovou, aby přednesla závěrečné slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Já vám děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, padlo tady toho opravdu mnoho a já vám moc všem děkuji za diskusi, kterou jsme tady vedli nad tak závažným tématem, které se tady prolíná už po desetiletí, a situace ve vyloučených lokalitách se neustále zhoršuje. Situace je naprosto alarmující. (Hluk v sále se neustále zvyšuje.) A tím, pokud dneska vrátíte zpátky tento návrh nám předkladatelům na dopracování, nebo ho zamítnete, nepotrestáte opozici, nepotrestáte SPD ani hnutí ANO, ale potrestáte pracovníky úřadů práce, odborů sociální péče, pedagogy, kteří pracují ve vyloučených lokalitách, a potrestáte hlavně občany. Občany, kteří blízko těchto vyloučených lokalit bydlí. A já vím, že nikdo z vás si nic takového určitě nepřeje, a vy přehodnotíte to, co jste chtěli udělat, vrátit nám to k dopracování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Já vás přeruším, paní kolegyně. Prosím kolegy a kolegyně, aby se utišili a nechali domluvit zástupce navrhovatele. Děkuju pěkně.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Také děkuji. A prosím vás, pusťme to dál do druhého čtení a já vám nabízím další diskusi, pojďme udělat společný návrh a pomozme tak našim občanům - těm slušným a pracujícím. Děkuju. (Potlesk z lavic SPD i ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan zpravodaj nemá zájem o závěrečné slovo.

Konstatuji, že v obecné rozpravě zazněl návrh jak na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování, tak zazněl od paní poslankyně Golasowské i návrh na zamítnutí předloženého zákona. Nejprve tedy budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahájím hlasování... Odhlásit? Tak vás nejdřív odhlásím. Bylo zagongováno, prohlašuji toto hlasování (číslo 66)za zmatečné. Prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Tak ještě jednou vás odhlásím, protože zdá se, že systém zamrzl. Ještě jednou vás poprosím, abyste se přihlásili. Počkáme, až se počet poslanců ustálí. Myslím, že můžeme hlasovat.

 

Ještě jednou zopakuji, že nyní budeme hlasovat o návrhu na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Kdo je proti? Zdržel se?

hlasování číslo 67 bylo přihlášeno 148 poslanců, pro hlasovalo 82, proti 66, a já tedy konstatuji, že jsme předložený návrh vrátili navrhovateli k dopracování.

 

Tím projednávání bodu číslo 26 končím.

Budeme pokračovat návrhem poslanců Patrika Nachera, Roberta Králíčka, Milana Wenzla, Lubomíra Brože, Marka Nováka, Ondřeje Babky, Martina Kolovratníka, Josefa Kotta, Romana Kubíčka a Zuzany Ožanové na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk číslo 34. Nacházíme se v prvním čtení. Stanovisko vlády vám bylo doručeno jako sněmovní tisk číslo 34/1.

Prosím, aby předložený návrh uvedl za navrhovatele poslanec Patrik Nacher. Pane poslanče, máte slovo. (Hlasy ze sálu.)

Pardon, asi máme připomínku k hlasování. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Na sjetině na 67. hlasování mám, že jsem hlasovala ano, ale hlasovala jsem ne. Zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zpochybňujete hlasování, budeme tedy hlasovat o námitce.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro vyhovění námitce? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 68 bylo přihlášeno 147 poslanců, pro hlasovalo 133, námitce bylo vyhověno.

 

A my tedy budeme hlasovat znovu o usnesení, ve kterém byl návrh na vrácení předloženého návrhu navrhovateli k dopracování. Ano, zaznamenal jsem žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlašuji a prosím vás, abyste se svými identifikačními kartami opětovně přihlásili. Počet přihlášených poslanců se ustálil, čili budeme opakovat hlasování.

Já se ptám, kdo je pro, abychom předložený návrh vrátili navrhovateli k dopracování? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 69 bylo přihlášeno 146 poslanců, pro hlasovalo 78, proti 67. Návrh byl přijat a předložený návrh byl vrácen navrhovateli k dopracování.

 

Opětovně tedy otevírám bod číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP