Středa 6. dubna 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

92.
Návrh na volbu členů dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury

Prosím opět o uvedení pana předsedu volební komise poslance Kolovratníka.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže tím, že Poslanecká sněmovna se rozhodla odvolat členy těch dozorčích rad, mohu použít slovo nebo obrat "vyprázdnit" v novém volebním období tyto rady, nyní můžeme přistoupit k následujícím bodům, tedy volbě nových členů dozorčích rad. My jsme po předběžné dohodě s předsedy poslaneckých klubů na volební komisi vyhlásili lhůtu pro nové nominace tak, aby byla dodržena zákonná desetidenní lhůta mezi nominací na komisi a dnešním dnem a mohlo by být vše připraveno k té volbě tajným způsobem.

U dozorčí rady Státního fondu dopravní infrastruktury byla lhůta do 25. března do 12 hodin a nominace jsou obsaženy v usnesení volební komise číslo 56 z 25. března. Návrhy kandidátů jsou následující: Ivan Adamec - SPOLU, Karel Havlíček za hnutí ANO, Jan Hrnčíř - SPD, Jindřich Lechovský - Piráti a Starostové, Jan Sviták - Piráti a Starostové, Pavel Šustr - SPOLU.

Zvláštní zákon způsob volby nestanoví, volební komise navrhuje volbu tajnou. Tady prosím odcházející kolegyně a kolegy, budeme hlasovat ještě o tom způsobu tajnou volbou, takže nechci sekundovat paní předsedající, ale prosím, abyste v sále zůstali, budeme ještě o tom hlasovat. To za prvé.

Za druhé tady musím dodat důležitou informaci. My jsme na volební komisi včera procházeli podané nominace, upozornili jsme v tomto případě koalici poslaneckých klubů Piráti a Starostové na možný střet zájmu jednoho z kandidátů, je to pan Ing. Jan Sviták, který je statutárním náměstkem hejtmana pro dopravu, a on v případě zvolení do dozorčí rady SFDI by se dostal do střetu zájmů, respektive do neslučitelnosti funkcí podle § 11 zákona č. 104/2000, kdy člen dozorčí rady SFDI nemůže zároveň mít funkci v řídících a dozorčích orgánech právnických osob, kterým jsou poskytovány příspěvky z fondu.

Tu věc jsme s kolegy projednali. Na základě toho jsme obdrželi dopis, kde koalice poslaneckých klubů Piráti a Starostové stahuje tuto nominaci. Volební komise to akceptovala, přijala k tomu usnesení per rollam číslo 61 ze dne 6. dubna. Znamená to, v tom usnesení tedy volební komise bere vědomí stažení nominace pana Ing. Jana Svitáka. Jeho jméno se tedy na kandidátce neobjeví, nominace je stažena. A tady povím pouze to, že tedy budete vybírat ze zbývajících pěti jmen. Samozřejmě nemohu předjímat výsledek té volby, mohu posuzovat podle politické dohody, jak jsou kluby rozhodnuty nebo jak budou podporovat jednotlivé kandidáty. Pokud tedy nebudou obsazena všechna místa, proběhne ještě druhé kolo, a pokud by ani po druhém kole nebyla obsazena, tak pak standardně vyhlásí volební komise na neobsazené místo novou lhůtu, kde tedy se předpokládá, že by opět ti, kteří tu nominaci stáhli, tedy koalice klubu Piráti a Starostové, by mohli podat novou nominaci.

Tolik k tomu bodu vše. Nyní prosím o otevření rozpravy a poté o hlasování o tajné volbě.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji za uvedení. Otevírám rozpravu, do níž se nikdo nehlásí, proto rozpravu končím.

Přivolám kolegy a kolegyně z předsálí. Zaevidovala jsem zájem o odhlášení, prosím tedy, abyste se opětovně přihlásili, protože budeme nejdříve hlasovat, a to o způsobu provedení volby.

 

Je navrženo, aby volba proběhla tajnou volbou.

Zahajuji hlasování o tajné volbě tady u tohoto bodu. Prosím, abyste již hlasovali. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 134 přihlášeno 140 přítomných, pro 134, proti 0. My jsme tedy rozhodli o tajném způsobu volby.

 

Přerušuji tento bod, abychom mohli volbu provést. Otevírám bod číslo

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP