Pátek 8. dubna 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Schůze pokračovala v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 16. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se přihlásili identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání náhradní karty.

Sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně... (Některým poslancům nefunguje hlasovací zařízení.)

Nefunguje vám zařízení? Takže ještě jednou vás všechny odhlásím a prosím, abyste se znovu přihlásili svými identifikačními kartami. Panu poslanci... pánové, nefungují vám karty? Vydržte chvilinku.

Mezitím, než dojde k opravě zařízení, přečtu omluvy. Andrej Babiš se omlouvá z pracovních důvodů, Benešík Ondřej - pracovní důvody, Bernard Josef - pracovní důvody, Dufek Aleš - zdravotní důvody, Feranec Milan - zdravotní důvody, Foldyna Jaroslav - pracovní důvody, Hájek Jiří - zdravotní důvody, Heller Šimon - pracovní důvody, Horák Jiří - zdravotní důvody, Hrnčíř Jan - zdravotní důvody, Jílková Marie - zdravotní důvody, Kasal David - zdravotní důvody, Kettner Zdeněk - zdravotní důvody, Knechtová Lenka - zdravotní důvody, Lisová Martina - zdravotní důvody, Lochman Ondřej - rodinné důvody, Metnar Lubomír - zdravotní důvody, Quittová Petra - zdravotní důvody, Šebelová Michaela - bez udání důvodu, Štefanová Iveta - pracovní důvody, Tureček Karel - zahraniční cesta, Válková Helena - zdravotní důvody, Vích Radovan - zdravotní důvody, Vlček Lukáš - zdravotní důvody, Volný Jan od 10 do 12 ze zdravotních důvodů, Wenzl Milan - zdravotní důvody. Ještě konstatuji, že pan poslanec Jiří Hájek ruší svojí omluvu a omlouvá se pan poslanec Hájek Martin ze zdravotních důvodů.

Z členů vlády požádali o omluvu tito ministři: Bek Mikuláš - pracovní důvody, Hubáčková Anna - pracovní důvody, Langšádlová Helena - zdravotní důvody, Lipavský Jan - pracovní důvody, Nekula Zdeněk - pracovní důvody, Rakušan Vít - pracovní důvody a Válek Vlastimil z pracovních důvodů.

Dnešní jednání bychom měli zahájit pevně zařazenými body, bodem číslo 59, sněmovní tisk 110 - zákon o střetu zájmů, prvé čtení, a bod číslo 25, sněmovní tisk 177 - zrušení evidence tržeb, první čtení. Poté bychom pokračovali projednáváním bodů dle schváleného pořadu schůze, tedy body z bloku zákony v prvním čtení.

Já se zeptám pánů poslanců, zda jim funguje hlasovací zařízení? Tak mějte chvilku trpělivost. Vážené kolegyně, vážení kolegové, pokud byste s tím... Už to funguje? Ano, tak výborně. Takže nefunguje... Dobrá. Takže já ještě jednou se vás pokusím odhlásit všechny a žádám vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Pokud toto nefunguje, tak bych navrhovala, abychom dále pokračovali, protože nebudeme zatím hlasovat. Zdá se, že kolegové mají hlasovací zařízení v pořádku, můžeme tedy přikročit k dalšímu.

A nyní budeme jednat o návrzích poslanců na změnu schváleného pořadu 16. schůze. Mám zde řadu přihlášek a jako první vystoupí pan poslanec Julius Špičák, a nyní už mám s přednostním právem paní předsedkyni Alenu Schillerovou. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. (V sále je silný hluk.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já se ve svém dnešním vystoupení musím vrátit ke středečnímu dění tady v Poslanecké sněmovně, protože se tu stalo něco, co prostě není možné jednoduše přejít jen mávnutím ruky.

Stalo se tu totiž to, že vládní koalice silou své většiny připravila opozici o základní právo, a tím je interpelovat vládu. Musím říct, že zejména od stran, jejichž zástupci před volbami tak rádi mluvili o lepší politické kultuře a říkali si demokratická opozice, je to minimálně hodně pokrytecké. Není to poprvé, kdy koalice ukázala svou pravou tvář a silou válcuje opozici, a to z jediného důvodu, protože je opojena svou mocí, a v neposlední řadě i proto, že tu většinu tady prostě má. Jistě, těžko proti tomu něco namítat, je to vždy jen o přístupu. (Vystupující se obrací na předsedající pro zjednání klidu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, prosím o klid. Jen prosím paní předsedkyni, řeší se tam hlasovací zařízení, takže moc se omlouváme, že zrovna před vámi se vytváří nějaká skupinka.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Rozumím, děkuji, paní místopředsedkyně. Jistě těžko proti tomu něco namítat, vždycky je to o přístupu, jaký ta či ona vládní koalice zvolí. Je to vaše volba, že preferujete způsob, kdy je opozice soustavně ignorována. A tento váš přístup je určitě možný, pravděpodobně z vašeho pohledu také pohodlný, a dokonce i legitimní.

Co ale legitimní není, je sebrat opozici právo vládu kontrolovat, sebrat právo ptát se na interpelacích, a to se přesně tento týden stalo. Schůze ve středu odpoledne byla přerušena do dnešního rána, přestože pro to zcela zjevně nebyl důvod. Mimořádnou schůzi Sněmovny, která se týkala jedné z kauz hnutí STAN, svolala paní předsedkyně na čtvrteční dopoledne, tedy na čas písemných interpelací. Teď vás možná překvapím, ale i když se mi to nelíbí, tak musím říct, že to chápu, a toto nehodlám kritizovat. Není to tak dlouho, co jsem byla členkou vlády, a rozumím, že se nechcete připravit o čas k projednávání zákonů.

Jaký byl ale důvod, že jste zrušili interpelace ústní? Existoval nějaký jiný důvod než vašich 108 hlasů? Opravdu není argumentem mimořádná schůze, u které bylo předem jasné, že nedojde ke schválení programu. Pokud kdykoli v minulém období došlo k tomu, že interpelace nebyly, dělo se to vždy pouze po dohodě s opozicí. Teď to bylo přesně naopak. Určitě si vzpomenete, že jsem zde dávala protinávrh na přerušení schůze do čtvrtka 14.30 hodin, takže vůli opozice jste znali a rozhodně jste nemohli nabýt dojmu, že o interpelace zájem nemáme.

Náš demokratický systém je založený na tom, že se vláda zodpovídá Poslanecké sněmovně a podléhá parlamentní kontrole. Parlamentní kontrola je nezastupitelná a interpelace jsou její základní a nedílnou součástí. Právo na ně je dokonce zakotveno v ústavě, konkrétně čl. 53 ústavy říká, že každý poslanec má právo interpelovat vládu nebo její členy ve věcech její působnosti. Pravidla interpelací jsou pak jasně stanovena jednacím řádem a to, jak víme, je také zákon. To všechno jste nerespektovali.

Parlamentní kontrolu už vaše koalice jednou obešla, a to navzdory názoru většiny ústavních právníků, navzdory názoru opozice, a co víc, i navzdory názoru vašeho předsedy Senátu a senátní ústavní komise, složené převážně z členů vašich stran. Mluvím samozřejmě o nouzovém stavu. Přestože jsme vám jako nejsilnější klub vstřícně nabízeli jeho prodloužení o 30 dnů, tak jste zvolili cestu, která je minimálně z pohledu ústavy velice sporná, a to je prodloužení nouzového stavu o 58 dní. Nebudete teď muset skládat účty po 30 dnech, slovy paní předsedkyně Pekarové, vysilující diskuse s opozicí prostě odpadne a s ní samozřejmě i ta mnohokrát zmíněná parlamentní kontrola.

Nedávno vaše vláda oslavila sto dnů ve funkci a já bych vám v souvislosti s těmi sty dny ráda položila poměrně jednoduchou otázku. Víte, kolegyně a kolegové, kolikrát za tu dobu proběhly ústní interpelace? Třikrát. Ano, všehovšudy třikrát. A přitom jen těžko by se hledala doba, kdy otázky opozice byly víc pochopitelné. Naše země se potýká s energetickou krizí, migrační krizí, inflací a s ní i ceny všeho letí vzhůru. Jsme v nouzovém stavu, a přesto se jako opozice nemůžeme ptát.

Protože se vaše vláda vyhýbá parlamentní kontrole a odmítá odpovídat na pochopitelné otázky opozice, a já nevím, jestli je to tím, že ty odpovědi prostě nemáte, nebo nám jen chcete dokázat, že arogance moci našla nový strop, tak logicky hledáme způsoby, jak o těchto věcech jednat. Proto dnes já i moji kolegové budeme chtít zařadit nové body týkající se činnosti vlády s našimi konkrétními návrhy. Věřím a očekávám, že se k tomu vládní koalice postaví čelem, chytne se za nos, naše body zařadí a připustí diskusi o našich návrzích.

Navrhuji bod s názvem Zrušené interpelace a zařadit ho jako první bod dnešního jednání. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně. Nyní, kolegové a kolegyně, mám informaci, že hlasovací zařízení bylo opraveno. Jen pro jistotu vás znovu všechny odhlásím a poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Pevně věřím, že je vše v pořádku.

Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Michálek, pak je přihlášen pan ministr Jurečka, pan předseda Výborný a pan předseda klubu TOP 09 Jan Jakob. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Vážená paní místopředsedkyně, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové, předně bych chtěl ocenit, že se v paní předsedkyni Aleně Schillerové vzbudila touha dodržovat ústavu a ústavní instituce.

Jenom abychom si připomněli, jak to fungovalo v minulém volebním období. Pan předseda Vondráček vždycky zavolal a sdělil nám, že tedy schůzi nařídí na čtvrtek, a my jsme tedy řekli: No, víte, to se nám úplně nelíbí, a on řekl: Hm, no, dobrý. A takhle se to stalo.

Takže pokud říkáte, že toto se v minulém volebním období nedělo, není to pravda. 15. schůze 14. 6. 2018 - nebyly interpelace, byla mimořádná schůze, kde jste neschválili program. 29. schůze 25. 4. - nebyl schválen program, byla mimořádná schůze, nebyly interpelace. 59. schůze 10. 9. - nebyl schválen program, nebyly interpelace, mimořádná schůze. 81. schůze 28. 1. 2021 - nebyl schválen program, byla mimořádná schůze, nebyly interpelace. Takže já bych vás odkázal asi na to, abyste si to nejdřív vyřešili ve vašem klubu, protože váš šéf pan Babiš se k tomu vyjádřil slovy: Proč my tady máme ty interpelace, abyste tady exhibovali? To řekl 30. 1. 2020 podle Českého rozhlasu Jakubu Michálkovi tehdejší premiér Babiš. Proto, jak premiér uvedl, na jejich projednávání nechodí a ani chodit nebude. To není moje práce, prohlásil tehdy předseda vlády.

Takže si to pojďme říct na rovinu. Pojďme spolu jednat otevřeně, tak, jak to tady zaznělo, bez pokrytectví, ať to vidí veřejnost, ať to vidí média. My tady dneska máme program, my jsme sem přišli, abychom projednali novelu zákona o střetu zájmů. Ústavní soud 11. 3. 2020 zrušil část zákona a uložil nebo v podstatě řekl Poslanecké sněmovně, že do devíti měsíců to má napravit, do konce roku. Učinil tedy odklad vykonatelnosti, aby do 31. 12. Poslanecká sněmovna vyřešila to, že lidi, že veřejnost, že novináři, budou mít přístup k majetkovým přiznáním poslanců a dalších vysokých politiků. 21. 7. se předložila novela téměř napříč spektrem. Jakmile hnutí ANO zjistilo, že součástí toho bude i regulace střetu zájmů, který se týká tehdejšího premiéra Babiše, zejména pokud jde o vlastnictví médií, zejména pokud jde o veřejné zakázky, tak ten zákon začali obstruovat. 758 dní ten zákon neplatí, nemají lidé přístup k těm majetkovým přiznáním a 758 dní už se to tady odkládá, obstruuje se to a dneska jsme se tady sešli kvůli tomu, abychom to konečně napravili a lidi měli přístup k těm majetkovým přiznáním.

Takže prosím, prostřednictvím pana předsedajícího, vzpomeňte si, když jste zakládali hnutí ANO, tak se říkalo, že jste protikorupční hnutí. Proč tedy nechcete teď zařadit, aby nebyla majetková přiznání dál zamčená na Ministerstvu spravedlnosti, aby se na ně nemohli žádní novináři podívat, proč nechcete, aby si veřejnost mohla zkontrolovat, jak politici ve funkci bohatnou? V roce 2020 premiér Babiš dostal 131,5 milionu korun, což je v majetkovém přiznání - to jsou údaje, které jsou dneska utajené, ke kterým občané nemají přístup - ze svěřeneckého fondu firmy, kterou nevlastní, a to jsou skutečně peníze, které pocházejí tedy i z veřejných dotací a tak dále, z veřejných zakázek. Známe to.

Takže jenom připravme se na to, co nás teď čeká. Bude další velká obstrukce, jejímž cílem je, aby tato Poslanecká sněmovna nemohla projednávat střet zájmů. Já vás prosím a žádám prostřednictvím pana předsedajícího, vzpomeňte si na svoje volební sliby - neblábolit, velkými písmeny NEBLÁBOLIT tam bylo napsáno. Pojďme se věnovat tomu, co máme na programu schůze, k interpelacím se dostaneme v příštím jednacím týdnu, a dokončeme ten důležitý zákon, který je potřeba k tomu, aby všichni politici byli vůči veřejnosti transparentní a veřejnost a novináři se mohli dostat k majetkovým přiznáním a byla vyloučena koncentrace mediální, politické a ekonomické moci. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní s přednostním právem pan ministr Jurečka, připraví se pan předseda Výborný. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Dobré dopoledne. Vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové, když jsem poslouchal paní předsedkyni hnutí ANO Alenu Schillerovou, tak jsem měl pocit, jako kdybych tady v minulé Sněmovně čtyři roky vůbec neseděl a vůbec nezažíval momenty, kdy tady opakovaně premiér a jeho členové vlády nechodili na interpelace. Zažívali jsme situace, kdy - citoval to tady předřečník Jakub Michálek - kdy premiér otevřeně opakovaně pohrdal interpelačními mechanismy ve Sněmovně, říkal, že to je ztráta času, přehlídka ztraceného času, že to je blábolení, neodpovídal poslancům, urážel je tady, říkal poslancům úplně jiné věci, které nesouvisely vůbec s tím, na co byl tázán a interpelován.

Ano, jsme tady v situaci, která není jednoduchá, ale máme tady premiéra, který chodí pravidelně na interpelace. Možná jste si všimli, že ten premiér odpovídá i těm poslancům, na co se ho ptají, odpovídá jim věcně, slušně, neironizuje, neuráží. Mluvíme jako členové vlády s médii, na tiskové konferenci odpovídáme na dotazy novinářů, zůstáváme tam, abychom zodpověděli, nevybíráme si média, neříkáme, která média smí nebo nesmí na tiskové konference vlády, komunikujeme se všemi. Mě tedy překvapuje třeba i zázračně, teď někteří z vás, bývalých členů vlády, kteří jste do některých médií nedali rozhovor roky, dneska jste tam už začali chodit. To je super, protože už jste v opozici, tak najednou jste tedy začali měnit přístup. Ale fakt říkejte ty věci otevřeně. Říkejte: Tenkrát jsme se chovali tak, že nám to prostě takto vyhovovalo, a teď přicházíme a najednou jsme úplně změnili přístup k parlamentní demokracii, chováme se úplně jinak. A já říkám, my tady jako vláda chodíme na interpelace. Když jsem se teď díval třeba na docházku, to vám tady ocituji, protože to myslím stojí za to, tak vaše docházka, předchozí vlády, například za období od ledna 2018 do února 2020: ministr Plaga 80 % interpelací se omluvil, ministr Hamáček, ten se omluvil zhruba v nějakých 60 nebo více než 50 % případů, pan premiér Babiš byl pátý nejčastější člen vlády, který na interpelace nechodil, omlouval se z nich. Tak prosím vás pěkně, když vystoupíte, tak řekněte: Takto jsme k tomu přistupovali my za nás, takto jsme se chovali, takto jsme komunikovali. Jenom pro zajímavost ocituji, je to text z 23. dubna 2021. Je 9 hodin ráno, šestý den ruské krize, začínají sněmovní interpelace. Předsedající Vojtěch Pikal, místopředseda Pirátů, se rozhlíží po sále, předčítá omluvy ministrů. Babiš - pracovní důvody, Marie Benešová - pracovní důvody, Kateřina Dostálová - pracovní důvody, Hamáček, Havlíček - pracovní důvody, ministr zdravotnictví Petr Arenberger - neodkladné pracovní záležitosti. Interpelace ani nezačaly. Tak to je výsledek praktického jednání a fungování a mohl bych najít mnoho jiných čtvrtků, kdy by takovýto popis situace byl prakticky úplně stejný.

Já chci, aby se za vládu komunikovalo, odpovídalo. Odpovídáme, poslanec má i mimo čtvrtky právo jakéhokoli člena vlády interpelovat písemně, jsme povinni odpovědět, a když ten poslanec s tím nesouhlasí, tak si dá tu interpelaci tady na projednávání na čtvrteční dopoledne, před kamerami, před veřejností tady může prakticky neomezeně konfrontovat člena vlády s problémem, který řeší. Tak jenom prosím neříkejte, že vám bylo ubráno nějaké ústavní právo, že nemůžete interpelovat členy vlády, že nemůžete dělat kontrolní činnost opozice. Můžete, dělejte ji, posílejte interpelace i písemně, budeme na ně rádi odpovídat. Budu tady velmi rád odpovídat i v těch čtvrtečních odpoledních částech i v těch čtvrtečních dopoledních, ale je tady zjevný rozdíl v tom, že tady premiér chodí, členové vlády chodí, odpovídají kompetentně, věcně, bez urážek, bez ironie. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní je přihlášen pan předseda Marek Výborný a připraví se pan předseda Jan Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěl poděkovat panu vicepremiérovi Jurečkovi i panu předsedovi Michálkovi, protože alespoň jste, prostřednictvím paní předsedající, paní předsedkyně Schillerová, dostala jasná statistická data a jasné výčty, jak to je v tomto volebním období a jak to bylo v tom minulém volebním období. Já myslím, že paměť máte dostatečně dlouhou na to, abyste si pamatovala, jakým způsobem skutečně vaše vláda, vláda Andreje Babiše, přistupovala k interpelacím, a to jak k těm písemným, tak k těm ústním. A když vy tady dneska, já to řeknu naprosto srozumitelně, bezostyšně - ať to veřejnost slyší - bezostyšně hovoříte o tom, že vám je upíráno ústavní právo, tak vy občas o sobě říkáte, že jste právnička, tak byste měla jasně vědět, že tomu tak opravdu není. Ano, právo na interpelace je zakomponované v Ústavě a zároveň je také v jednacím řádu jasně napsáno, že interpelace probíhají ve čtvrtek, pokud je to jednací den dané schůze. Vzhledem k tomu, že tato schůze, která teď probíhá, byla ve středu přerušena do pátku, tak ve čtvrtek nebyl jednací den. Proto jste opravdu žádné právo na ty interpelace ani nemohli mít.

A jak to s těmi interpelacemi bylo, tady popsal jak pan vicepremiér Jurečka, tak pan kolega Michálek. Je to velmi jednoduché. To, že byla svolána mimořádná schůze, nebylo vůlí nás, koaličních poslanců, ale bylo vůlí vás a hnutí SPD, tedy opozice. Máte na to naprosté právo, to vám nikdo neupírá, a také předsedkyně Sněmovny je povinna tu schůzi v nějakých lhůtách, které určitě znáte, svolat. Byla svolána na čtvrtek tak, jak to - jestli se nepletu - pětkrát nebo šestkrát učinil v minulém volebním období předseda Vondráček. Takže ta čísla hovoří jasně, a když se podíváte na to, jakým způsobem odpovídají ministři této vlády na vaše dotazy, tak my, kteří jsme tady seděli v minulém volebním období, tak všichni - a já doufám, že i soudný poslanec hnutí ANO tohle dokáže posoudit - vidí ten diametrální rozdíl ve věcnosti odpovědí, které dostáváte vy a které jsme dostávali my, zvláště od tehdejšího premiéra, současného poslance Andreje Babiše, kterého tady člověk téměř nevidí v této Sněmovně, přestože je poslancem.

Tak a ještě prosím jednu věc. Vy jste mluvila o opojení mocí. Tak já vám řeknu, co já cítím. Cítím naprostou bezmoc, naprostou bezmoc v situaci, kdy tady je program, který máme projednávat, a nejenom novelu zákona o střetu zájmů - tím to přece dneska nekončí. Dnes pokračuje schůze Poslanecké sněmovny do 14 hodin, máme tam další zákon, zákon o EET, máme tam další zákony v programu, to není o jednom bodu, a to všechno vy obstrukčním chováním vašeho poslaneckého klubu dneska odmítáte připustit, odmítáte to, abychom projednávali nejenom zákon o střetu zájmů, díky kterému, a mě to velmi mrzí, opravdu - a jsou to právě prioritně přece poslanci, senátoři, ministři, kteří mají strpět to, že lidé vidí jejich registr oznámení, jejich majetková přiznání - tak nerozumím tomu, proč tímto způsobem jste to obstruovali, už když jste byli ve vládě. Nepřipustili jste, aby ten zákon tady byl projednán, a to na té pracovní skupině seděli vaši zástupci, tehdy zástupci hnutí ANO i sociální demokracie. Takže jste to nepřipustili tehdy, nechcete to připustit dnes, a ještě tady budete hovořit o tom, že je vám něco upíráno. Tak já nejsem opojen mocí, já cítím naprostou bezmoc z toho, jakým způsobem opozice přistupuje k jednání této Poslanecké sněmovny. Děkuji. (Potlesk vpravo.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Jan Jakob a připraví se paní místopředsedkyně Olga Richterová.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, vážená paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, paní předsedkyně klubu ANO tady navrhla zařazení bodu Zrušené interpelace. Já se proti tomu musím ohradit. Tady přece nikdo žádné interpelace nezrušil. To by možná platilo, kdybychom vypustili z jednacího řádu Sněmovny § 110 až 112, které upravují způsob projednávání interpelací. To se nestalo, takže návrh na zařazení tohoto bodu je zcela iracionální. Vy samozřejmě můžete podávat interpelace, podávejte i ty písemné. To právo máte kdykoliv, ať už je jednacím dnem čtvrtek, nebo není. Nevím, proč nevyužíváte tohoto institutu v té míře - asi proto, že ústní interpelace jsou před televizními kamerami.

Dřív, když jste byli v koalici, kolegové za ANO, prostřednictvím paní předsedající, váš předseda říkal o této ctihodné komoře, že je to žvanírna. Teď, když jste v opozici, tak se domáháte parlamentní kontroly. Zajímavá změna. A kdo to tenkrát říkal? Tehdejší pan premiér Babiš, který si myslel, že je nejenom majitelem nějakého koncernu vaší strany, ale že je majitelem nás všech, celé téhle České republiky. Teď se tváří, že není majitelem vůbec ničeho, možná kromě vašeho hnutí.

Proč to děláte? Protože tady obstruujete, aby to nebylo jasné, aby se neprojednal zákon o střetu zájmů. Co je v tom zákonu? Aby bylo jasné, kdo je vlastníkem čeho, třeba i jakého mediálního domu, aby bylo jasné, jestli je nějaký střet zájmů, nebo ne. Proto tady leží u předsedající takový štos přihlášek k programu schůze. Je to vaše právo, ale ať všichni vědí, že je to jasný obstrukční proces z vaší strany, aby se právě neprojednal zákon o střetu zájmů, aby se neprojednal následující zákon o definitivním zrušení EET, což se ukázalo, v posledních letech obzvlášť, že je absolutní nesmysl, který nic nikomu nepřinesl, kromě zaklekávání - opět váš oblíbený termín a přístup k podnikatelům - vašeho předsedy. To je vaším cílem, o nic jiného tady nejde. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní vystoupí paní místopředsedkyně Olga Richterová s přednostním právem. Než jí udělím slovo, přečtu omluvy. Dnes od 9 do 10 hodin se omlouvá pan poslanec Julius Špičák a mezi devátou a desátou z pracovních důvodů se omlouvá pan ministr Petr Gazdík. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci. Mluvím tady teď ještě s čerstvou vzpomínkou na to, jaké to bylo být opoziční poslankyní, jaké to bylo využívat institut interpelací. Samozřejmě jsem nebyla ráda, že řada ministrů na interpelace téměř nechodila. Samozřejmě že mi vadilo, když pan premiér o interpelacích říkal, tehdejší pan premiér Babiš, že jsou zbytečné, že je to exhibování. Ale víte, co mi vadilo úplně nejvíc? Když náhodou tehdejší premiér Babiš přišel, když nás tady napadal a urážel ze své pozice premiéra této země. Takže když už náhodou dorazil, tak jsme si vyposlechli třeba - já osobně, v situaci, kdy jsme se domáhali pravdivých údajů o pandemii - že jsem skutečně nechutná. S mým pirátským kolegou, že jsme se spojili s nepřáteli České republiky. Nebo kolega z ODS, pan poslanec Blaha, si zase podle expremiéra Babiše měl nechat změřit IQ. Proč to říkám? Takovéto odpovědi na interpelace a takovéto pojetí interpelací bylo v tom minulém období od hnutí ANO, od expremiéra Andreje Babiše.

Nyní, v dnešní situaci chci připomenout: v každém roce vaší vlády, v každém roce - 2018, 2019, 2020 i 2021 - jste dali některou z mimořádných schůzí, které jsme chtěli, na čtvrtek, neschválili jste program a nebyly interpelace. Nebyla to žádná dohoda, prostě jste řekli, že to tak bude. Takže co to je dnes? Používáte zástupné argumenty. Jsou to čisté zástěrky, jsou to čisté obstrukce hnutí ANO, aby se neprojednal zákon o střetu zájmů, zákon, který roky prosazujeme, zákon, který se vám, hnutí ANO, samozřejmě nelíbí. Vás znervózňuje, že bude vidět na to, kdo skutečně vlastní mediální domy, kdo skutečně pobírá obrovské množství veřejných dotací.

Ale tahle novela nesnese dalšího odkladu. A jestli vy ji budete dneska tímto způsobem obstruovat, tak si jenom řekněme, co to znamená: že váš expremiér, předseda vašeho hnutí Andrej Babiš dostal od státu v součtu dotace za 14,5 miliardy korun. To by vystačilo na čtyři měsíční platy všech zdravotních sestřiček v republice.

A ještě jedna věc. Kdybychom dotace pro Agrofert, kdybychom dotace do holdingu rozdělili třeba mezi učitele, zase by to bylo skoro 100 000 pro každého pedagoga a pedagožku v této zemi. Takže o to jde. Vy nechcete, aby se vidělo na tyhle peníze, vy nechcete, aby se vidělo na obrovský střet zájmů, ve kterém je předseda vašeho hnutí, a vy nechcete, aby se projednával zákon o střetu zájmů. To za tím je a nezakrývejte to krásnými řečičkami. Děkuji. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní s přednostním právem paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já si dovolím stručně zareagovat na slova některých z mých předřečníků. Já tady často slýchám - teď si namátkou vzpomínám třeba od pana ministra financí, ale možná i od dalších členů vlády, abych mu nekřivdila: Prostě to si nechte na interpelace, proč to otevíráte tady u toho bodu, nebo či u onoho bodu, vystupte s tím v interpelacích. No, my bychom rádi.

Já mám takovou složku Interpelace. Tam si dávám podněty a pracuji na tom průběžně, ale nemám, kdy s nimi vystupovat, když mám nápad. (Smích a poznámky od poslanců na pravé straně sálu.) Myslím v počítači. Teď slyším od pana předsedy Výborného, že přece, když ta schůze byla přerušena - a já vím, že byla přerušena, a vím, že nemohou být mimo jednací dny. Ale proč byla přerušena? Tady byl protinávrh. Ona nemusela být přerušena do pátku. Takže to si myslím, že je takové hraní si se slovíčky.

Pak jsem tady slyšela řadu statistických údajů. Já je nedokážu ani vyvrátit, ani potvrdit, já jsem si skutečně statistiku nedělala. Jsem ráda, že jsem se do statistiky pana vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí nedostala, to znamená, že jsem tu docházku asi měla slušnou - já jsem se snažila chodit jako ministryně bývalé vlády na interpelace, pokud jsem samozřejmě nebyla ze služebních důvodů v zahraničí nebo nebylo něco v Senátu. Jinak jsem se vždycky snažila tady být a poctivě odpovídat.

Vy říkáte, pane předsedo Výborný, prostřednictvím paní místopředsedkyně, že cítíte bezmoc. To cítíme svým způsobem asi obě strany, bezmoc z toho, že tady je drcena společnost obrovskou krizí. Dostávám denně desítky prosebných zpráv a e-mailů od občanů, příběhů, konkrétních příběhů, kolik platí za energie, kolik platí za pohonné hmoty. A to jsou lidé, kteří patří do takzvané střední třídy, kteří pracují. Říkají, kdy se to změní, jak se to vyřeší, co se bude dít? Slyšíme vždycky po tiskové konferenci vlády nějaké sliby. Ve středu už to mělo trochu hmatatelnější obrysy. Konečně první vlaštovka plošné pomoci, absolutně nedostatečná, absolutně nedostatečná! Myslím si, že prostě bude muset přijít další. To jsou ta témata, která lidi zajímají.

Já jsem tady nebyla členka Poslanecké sněmovny, byla jsem členka vlády, když se projednával v minulém období zákon o střetu zájmů, mám ty informace od svých kolegů a tady byla shoda na tom zákoně. My jsme vždycky chtěli takzvaná majetková přiznání, to znamená, aby se vidělo - já nemám co skrývat - cokoliv, my jsme to podporovali, až se - a ten zákon vypadal, že tady projde v minulém období - než tam pan předseda Michálek načetl změnu, která byla - posedlý Babišem, jste posedlý Babišem, to jste zase dneska ukázal jednoznačně - ale ta změna, která tam byla načtena kvůli posedlosti Babišem - chudák Babiš, tady teď není, mně je ho úplně líto (Smích v sále.), jak jste jím posedlý - ta změna by se dotkla starostů, dotkla by se dalších profesních lidí. Pomalu by nemohli vydávat zahrádkářský zákon třeba, tedy časopis, ne zákon - ten jsme tady naštěstí schválili díky hnutí ANO, ten tady prošel. Takže to byl ten problém, že nakonec z toho se stala absolutní selanka, z toho zákona, proto ten zákon neprošel. My máme vlastní návrh a zase z toho děláte takovouto bramboračku.

EET, to je úplně, úplně mimo mísu (Smích a potlesk v sále.), to je mimo mísu, ten váš návrh. Váš návrh na zrušení EET je mimo mísu, ozývají se silné hlasy a my chystáme jako hnutí ANO seminář, kde chtějí zachovat podnikatelé, podnikatelé, a velmi silný hlas podnikatelů, alespoň dobrovolné EET. Díky nám je EET v důsledku covidu dva roky dobrovolné. Proč tedy skoro 60 % podnikatelů pořád eviduje? Protože to dává smysl, ale vy si zodpovíte, proč jste si škrtli dalších 12, 13 miliard v rozpočtu, proč jste si škrtli významný digitální projekt navzdory svému programovému prohlášení vlády, kde hovoříte o boji s šedou ekonomikou a o digitalizaci státní správy.

A na závěr mi dovolte takové malé zamyšlení. Pořád se vracíte, co my jsme, a pořád si stěžujete na Babiše, monstrum tady z něho děláte, a jak my jsme byli špatní, jak jsme sem nechodili. Ale vy jste přece šli do voleb, že budete změna, že jste jiní, že jste lepší! (Zvýšeným hlasem.) A ta změna je v tom, že za sto dní vaší vlády jsme mohli interpelovat třikrát. A že sem pan premiér chodí, to je pravda - nebyl tady jednou, už byl nemocen, to absolutně nekritizuji, ale také tady byl tedy tím pádem z těch tří interpelací dvakrát. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní předsedkyně. Nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda Josef Cogan. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Cogan: Já vás všechny zdravím, vážené kolegyně a vážení kolegové, my určitě jsme lepší... (Ruch v sále.) A i proto dneska je tady ten návrh ke střetu zájmů a tento návrh, který se připravujete obstruovat jako opozice - a teď bych nerad křivdil, možná kolegové z SPD tento návrh zákona nebudou obstruovat, naopak ho třeba podpoří a bude to jenom otázka kolegů z ANO - je to opravdu paradox. Je to opravdu paradox, že opozice chce obstruovat zákon o střetu zájmů, zákon, který má přinést veřejnosti a všem větší možnost kontrolovat politiky, který má zvýšit transparentnost, otevřenost politiky, a opozice tento zákon bude obstruovat. A naopak koalice, které to zvyšuje povinnosti, kde se zvyšuje důraz na to, aby byla otevřenější, aby bylo možné získat informace, tak pro to horuje. Tak to (je) opravdu velmi paradoxní situace a jsem zvědavý, co ještě tady zažijeme od naší opozice.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní s přednostním právem vystoupí paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážení členové vlády, vážené kolegyně a kolegové, jako místopředsedkyně Poslanecké sněmovny jsem měla možnost být přítomna na grémiu, kde naše paní předsedkyně poslaneckého klubu požádala všechny předsedy poslaneckých klubů o to, aby byly ve čtvrtek interpelace, požádala velmi slušně. Bylo nám na tom grémiu řečeno, že se jako předsedové dohodnete a poté že nám sdělíte výstup, a očekávali jsme, a i já, když jsem na tom grémiu seděla, tak jsem třeba vnímala, že se na tom shodnete a že přerušíme schůzi do čtvrtka do 14.30 a že se ty dané interpelace budou konat.

Bohužel pak, když jsem za naší předsedkyní poslaneckého klubu byla, pořád neměla zpětnou vazbu, a poté tedy došlo k tomu, že když tady padl návrh na interpelace, tak tento návrh nebyl podpořen - nebo respektive na přerušení dané schůze. Musím si dovolit zareagovat na předsedu poslaneckého klubu TOP 09 na pana Jakoba, který tady řekl, že se mohou dávat i písemné interpelace. V tom máte určitě, pane předsedo, prostřednictvím paní předsedajícího, pravdu, ale tím, že včera byla mimořádná schůze, kterou si určuje - protože když požádáte o svolání mimořádné schůze, tak ten termín určuje předsedkyně Poslanecké sněmovny, a jestliže ten termín byl určen včera na termín, kdy jsou písemné interpelace, tak se včera nemohly konat jak ústní, tak ani písemné interpelace.

Zároveň bych chtěla říci, že lidé, pokud byste jeli do jednotlivých regionů, mluvili se starosty, mluvili s hejtmany, tak určitě víte, že v současné chvíli lidi nejvíce trápí energetická krize, to znamená navýšení cen energií, navýšení cen pohonných hmot, to, jestli budeme mít dostatek plynu, a další věci, ale také velmi lidé řeší - a tam tedy musím klást důraz - že tam vidím, že to nejvíce trápí právě starosty a hejtmany, a to jsou strategické priority České republiky ke zvládnutí dopadů migrační krize. Tento dokument byl ve středu podle toho, když se podívám na program vlády, schválen, ale ten dokument je nedostupný. Mně volají všichni novináři a ptají se mě jako stínové ministryně, jestli bych se mohla k tomuto dokumentu vyjádřit, ale když tedy hovoříme o nějaké transparentnosti, otevřenosti a korektnosti, tak jsem přesvědčena o tom, že ten dokument by měl být veřejně dostupný, a dostupný není. A já si třeba myslím, že tento dokument je daleko důležitějším dokumentem, který by měla Poslanecká sněmovna řešit a projednávat spolu s těmi sněmovními tisky, které jsme předložili již 25. února na vládu, tam měl být dodržen termín projednání 30 dnů, ten dodržen nebyl, přesto tedy naštěstí už tyto tisky ohledně 0% sazby DPH na energie byly projednány, to, aby mohly domácnosti a podnikatelé dostat finanční prostředky z obnovitelných zdrojů v rámci Modernizačního fondu, ale protože ty termíny jsou takové, tak ještě to není zařazeno na pořadu schůze a zařadí se to až na příštím organizačním výboru. A já jsem přesvědčena o tom a myslím si to, když mluvím opravdu s lidmi v území, co je v tuto chvíli trápí, tak jsem přesvědčena o tom, že toto je trápí daleko více a že to bychom měli zde jako my, kteří jsme byli zvoleni, bychom hájili zájmy občanů, abychom tyto věci tady projednávali.

Zároveň bych si dovolila ještě zareagovat na jednoho pana předsedu, a to na Jakuba Michálka z České pirátské strany. Mě velmi překvapilo jeho vystoupení, kdy on tady řekl, že my jsme něco slibovali, že bychom si měli vzpomenout na naše sliby. Tak já bych mu chtěla, prostřednictvím paní předsedající, říct - jejich sliby, co říkala Česká pirátská strana? Jsme protikorupční hnutí. Včera jsme tady měli mimořádnou schůzi například ke kauze Stanislava Polčáka. Já jsem si nevšimla, byť jsem vyzývala pan Jakuba Michálka nebo zástupce České pirátské strany, že by se k této kauze nějakým způsobem vyjádřili. Jsme proti kumulaci funkcí! To byl další slib a dneska víme, že pan ministr pro místní rozvoj je zároveň poslancem. Říkali jste, že to v žádném případě takto nebudete dělat, že to bude jinak, a také jste říkali, že jste proti politickým trafikám. A kdybych se podívala na všechna ta ministerstva, tak jsem přesvědčena o tom, že Česká pirátská strana má na každém ministerstvu politické náměstky.

Takže chtěla bych vás poprosit, že když tady něco říkáte, tak především si řekněte, jaké sliby jste dávali vy. Děkuji vám za pozornost. (Tleskají poslanci ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda klubu TOP 09 pan Jan Jakob a připraví se pan předseda Tomio Okamura.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuju, paní předsedající. Slovy kolegy Nachera: Já už jsem nechtěl vystupovat, ale bohužel mi to nedalo. Vážená paní předsedkyně klubu ANO Schillerová, prostřednictvím paní předsedající, prosím, neimprovizujte takhle! Vaše připravené projevy, musím smeknout, jsou rétoricky brilantní, a navíc obsahově jsou v souladu s doktrínou vaší strany, a když improvizujete, tak se asi dozvíme i to, co si skutečně myslíte. Třeba to, že EET je nesmysl, nebo že vám tady pan předseda Babiš chybí a že vás to moc mrzí. Nás taky mrzí, že náš kolega tady byl při sotva třetině, no lehce málo přes čtvrtinu všech hlasování. Asi to vypovídá o jeho přístupu k pracovním povinnostem a přístupu k této komoře.

Bohužel musím reagovat i na slova paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové. To, co se dělo na grémiu - byl nás tam dostatek na to, abychom si pamatovali, jak to probíhalo, a bohužel musím konstatovat, že paní místopředsedkyně lže. Jasně jsme se tam dohodli na tom, že budou dva procedurální návrhy a že je budeme hlasovat. Takže nikdo - my jsme jasně řekli, že budeme trvat na svém a že se rozhodne hlasováním. Tak to opravdu bylo a bylo nás tam dost na to, abychom si to pamatovali.

A poslední věc: já jsem přesvědčen o tom - nebo přesvědčen, všichni víme, nakonec pan ministr vnitra to tady deklaroval, nakonec na to máme i usnesení Poslanecké sněmovny - že ten plán bude zveřejněn, bude nám tady předložen, o tom nepochybujte. Jen jsem se trošku vyděsil, ale to ve vší úctě, že jsem zjistil, že paní kolegyně Mračková Vildumetzová je stínovou ministryní - radši nechci vědět čeho. (Ohlasy z pléna.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní vystoupí s přednostním právem pan předseda Tomio Okamura a připraví se pan předseda Marek Výborný.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl uvést stanoviska za klub SPD. Hnutí SPD podporuje zákon o střetu zájmů a podporujeme také zrušení EET. Daně se platit mají, proto my jsme tady prosazovali, a nakonec se to podařilo, paušální daň pro živnostníky. My máme tu ambici, aby se zvýšila hranice pro živnostníky pro vstup do paušální daně na 2 miliony korun, to byl náš původní návrh, teď je to do milionu. Takže chceme zlevnit podnikání živnostníkům, podpořit živnostníky, odbyrokratizovat to, uleví se i státní správě. Takže co se týče těch dvou zákonů, které by měly být dneska na programu, naše stanoviska jsou jasná. Znovu říkám: daně se platit mají a my jako alternativu jsme prosazovali, prosadili a podporujeme paušální daň pro živnostníky. Mnoho živnostníků už to využívá, to je dobře a chceme ji ještě rozšířit.

Takže v této věci bych chtěl taky reagovat, tady už máme takového v uvozovkách experta, předsedu poslaneckého klubu STAN Josefa Cogana. Vy už jste včera získal, pane místopředsedo, prostřednictvím paní předsedající, takovou přezdívku jsem slyšel od mnoha poslanců - generátor náhodných slov na základě vašeho včerejšího vystoupení (Smích a potlesk v levé straně sálu.) A já bych vás chtěl požádat, abyste si nechal ty svoje - řekl bych, chtěl jsem říct špinavý sliny, ale aby to zase nevyznělo špatně vůči SPD - nechte si to! Protože my ty vaše náznaky, že tady SPD bude něco ohledně zákona o střetu zájmů - nechte si ty lži! Naše stanovisko je od počátku jasné a nechte toho podsouvání nějakých lživých stanovisek ohledně SPD. My žádného mluvčího zdarma nepotřebujeme, ani bychom vás nezaměstnali, vy byste o to určitě ani neměl zájem, protože vaše kvality, co se týče mluvčího, by ani tomu neodpovídaly. To znamená, že tady motáte všechno dokola úplně zleva, zprava.

To znamená, naše stanovisko je jasné: my tady nic zdržovat nechceme a chceme, aby zákony co nejrychleji proběhly. Naopak bychom chtěli, aby tady konečně už došel čas na zákony SPD, které vy tady blokujete jako vládní koalice. Je to přesně tak. Vládní koalice ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů tady zablokovala a odmítla zařadit na program náš zákon na zvýšení příspěvku na péči pro invalidní spoluobčany. Ano, to je vaše politika, nechcete podporovat invalidní spoluobčany. My jsme to tady chtěli zařadit opakovaně, vy jste tady hlasovali proti tomu. Proto my bychom rádi, aby se to tady rychle projednalo, aby se dostalo na ty zákony SPD, které vy vytrvale odmítáte.

Dále tady vládní pětikoalice odmítla zařadit zákon SPD tak, aby byl projednán, na minimální důstojný důchod, protože důchodci jsou teď ve velkých problémech finančně a my navrhujeme po vzoru mnoha západních zemí, aby byl uzákoněn minimální důstojný důchod na hranici minimální mzdy, nebo to může být hranice chudoby. Ono to bývá jak kde, ale ta částka je plus minus stejná, kolem 16 000 korun měsíčně. Za splnění zákonných podmínek, samozřejmě, to znamená buď odpracované roky, nebo invalidita. To znamená, nepřizpůsobiví nedostanou pochopitelně nic. A až od té částky zásluhově. To znamená, my chceme pomoci důchodcům, chceme, aby především důchodci s průměrným anebo nízkopříjmovým důchodem, abychom jim pomohli. A vy to tady blokujete! Takže někdo tady něco obstruuje nebo v uvozovkách blokuje, tak je to pětikoalice, dobré zákony pro lidi.

Dále tady SPD mimo jiné - my jsme navrhli 21 zákonů, ale třeba zákon "můj dům, můj hrad", který by zvýšil bezpečnost a právo na sebeobranu, institut takzvané nutné sebeobrany pro občany, kteří jsou doma přepadeni, taky jste nám to tady odmítli zařadit na pořad schůze. A my jsme na straně slušných občanů, chceme, aby se cítili bezpečně.

Říkám to tady proto, abychom si to řekli vyváženě tady, co a jak, a nás se vaše půtky, vaší pětikoalice s hnutím ANO, vůbec netýkají. My jsme byli opoziční stranou i v minulém volebním období, tak tady laskavě nesměšujte do jednoho slova opozice. Jsou tady dvě opoziční strany.

A zákon o referendu: to také už jste se vyjádřili, zrovna vy konkrétně jste vyjádřil, pane místopředsedo Josefe Cogane z hnutí STAN, že vy žádný zákon o referendu nechcete (Předsedající: Prostřednictvím.) - ano, já už jsem to jednou říkal, tak to budu opakovat pokaždé, máte pravdu - přestože jsme podle mých informací poslední ze dvou zemí v Evropě, která nemá zákon o referendu. My tady prosazujeme demokracii, vy chcete vládu elit.

To znamená, my bychom rádi, aby se na tyto zákony dostalo, a v neposlední řadě připomenu, že jste nám tady minulý týden zamítli náš zákon - nebo předminulý týden - náš zákon na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. A opět by to byl dobrý zákon, který by přinesl úsporu do státní úspory mezi půlmiliardou a miliardou korun, kterou bychom mohli právě přesunout, ty peníze, například na řešení zdražování. To znamená, když tady budete mluvit o tom, že někdo chce něco obstruovat a něco, tak my za a) tady neobstruujeme, ani střet zájmů a EET - my naopak chceme, aby to prošlo. Druhou věcí je, že ten, kdo tady hází klacky pod nohy občanům, co se týče dobrých zákonů, tak je to právě vaše vládní pětikoalice. Kdybyste alespoň navrhli nějakou alternativu k těmto zákonům, k důchodům, zvýšení příspěvku na péči pro invalidy, jenže vy sami nic nenavrhnete a zamítáte návrhy jiných.

V neposlední řadě ale my jeden zákon obstruovat budeme, z těch, co v nejbližší době budete předkládat. To je pravda, ano, budeme, a to, že chcete brát 14 miliard korun zdravotním pojišťovnám a omezit tak zdravotní péči, dostupnou zdravotní péči pro občany České republiky. To je úplně skandální, musím říct, i v současné situaci! A tenhle zákon, že vládní pětikoalice premiéra Petra Fialy chce omezit a zhoršit dostupnost zdravotní péče pro české občany a vzít pojišťovnám 14 miliard korun, ten zákon už jste dali do Sněmovny a máte to v rozpočtu, tak ten my určitě obstruovat budeme! To už vám říkám předem, protože nechceme dovolit, aby se zhoršovala zdravotní péče pro české občany kvůli vaší vládě, vládě Petra Fialy, ve které je i hnutí STAN.

A v neposlední řadě ještě k těm interpelacím: to opravdu není ze strany vládní pětikoalice fér, protože my jsme byli opoziční strana i minulé volební období, takže jsme zažívali podobné pocity z hlediska interpelací v této konkrétní věci, jako zažívala současná vládní koalice. Taky se nám nelíbilo, že tady premiér byl málo, to je jasné. Taky jsme to kritizovali a chtěli jsme se premiéra ptát. Ale zároveň, protože jsme byli opoziční strana i minulé volební období, tak je pravdou, že to, že jste zrušili včerejší odpolední interpelace, prostě nebylo fér, a není to správné, protože uznejte, že my nemáme šanci už se premiéra ptát více než měsíc. A vám se to taky nelíbilo, když jste byli v opozici, tak teď neměřte dvojím metrem. Zase třeba v té opozici příště budete a zase si budete, musím říct v tomto případě, oprávněně stěžovat. To je pravda. Ale my jako SPD, opravdu jsem vás chtěl důrazně požádat: nerušte ty interpelace. My nemáme s hnutím ANO nic společného v tom smyslu, že oni byli ve vládě minulé volební období - my ne, a opravdu vás důrazně žádám, abyste v souladu s ústavou a se zákonem o jednacím řádu Sněmovny ty interpelace dělali, protože je to jediný prostor, kdy se můžeme zeptat ministrů, a taky jediný prostor, kdy se v přímém přenosu můžeme zeptat premiéra. A premiéra už jsme se nemohli zeptat měsíc, protože už tu nebyl ani předminule, ani minule tady nebyl, to znamená včera. To znamená, že se nemáme šanci zeptat premiéra v přímém přenosu nebo premiéra přímo před veřejností na palčivé otázky, ať je to zdražování, ať je to teď ta uprchlická vlna a mnoho dalších problémů. A mně z toho vyplývá pouze jedna věc, že se nám premiér bojí odpovídat v přímém přenosu - protože tady byl, ve středu tu byl, včera tady byl, klidně tady mohl být, ale prostě se nám premiér bojí odpovědět v přímém přenosu, přímo se názorově konfrontovat se zástupci opozice. Je to tak. Já se toho nebojím, já se s panem premiérem kdykoliv postavím i do přímého přenosu, ale premiér s tím má evidentně problém, a to je prostě špatně, není to demokratické.

Závěrem bych chtěl ještě říci, že připomínám slova místopředsedy ODS a ministra financí Zbyňka Stanjury, který tady přece říkal, je to tři týdny zpátky: Můžete se ptát pana premiéra na interpelacích. Přece to řekl a proběhlo to i médii, všichni jsme to slyšeli. Takže, když se na těch interpelacích chceme ptát, tak už se měsíc nemůžeme zeptat, protože na té předminulé tady pan premiér nebyl a tu včerejší jste vaší vládní stoosmičkou zrušili. Takže to je můj krátký komentář k tomuhletomu. A chtěl bych vás opravdu požádat, protože někdy v té opozici zase budete třeba vy - ono to tak bývá na střídačku, jak u koho - ty interpelace nám prosím vás umožněte, protože máme právo se demokraticky vašich ministrů i premiéra ptát. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní je přihlášen pan předseda Marek Výborný.

A než mu dám slovo, přečtu omluvy. Od 12 hodin do konce jednacího dne se z pracovních důvodů omlouvá pan poslanec Oldřich Černý, dále je zde ještě omluva pana poslance Julia Špičáka na celý den z důvodu nemoci. Omlouvá se pan poslanec Miloslav Janulík dnes mezi 12. a 24. hodinou bez udání důvodu. Dále se omlouvá pan ministr Michal Šalomoun od 10 hodin do konce jednacího dne z pracovních důvodů a poslední omluvou je zde zatím omluva paní předsedkyně Markéty Pekarové Adamové z důvodů pracovních, a to dnes do 13 hodin.

Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuju, paní místopředsedkyně. Vaším prostřednictvím bych chtěl reagovat na slova paní místopředsedkyně Mračkové Vildumetzové. Tak buď má krátkou paměť, anebo tady lže, jiná varianta není, protože na tom grémiu jsme seděli všichni, i celé vedení Sněmovny. Tam k žádné dohodě o tom, že se předsedové klubů dohodnou, opravdu o tom nepadlo ani slovo. My jsme jasně přišli s tím, že navrhujeme, aby se schůze ve středu přerušila do páteční 9. hodiny, mimo jiné proto, že známe výřečnost politiků opozice, hnutí ANO i SPD - nakonec to tady předseda Okamura teď také předvedl, kdy o jedné věci dokáže hovořit de facto téměř neomezeně dlouho. I to byl ten důvod, proč když svoláváte mimořádnou schůzi, ano, zcela po právu si můžete vymyslet jakýkoliv bod, který chcete projednat a ke kterému chcete svolat mimořádnou schůzi, třeba že zítra vyjde slunce, tak potom můžete hovořit samozřejmě klidně celý den, ale opravdu, paní místopředsedkyně, prostřednictvím předsedající, žádná taková dohoda, že my se dohodneme, tam nepadla. Z vaší strany padlo, že podáte protinávrh - myslím, že paní předsedkyně Schillerová to může jasně doložit - a my jsme řekli: Ano, Sněmovna - suverén rozhodne o tom, zda projde váš návrh, nebo projde návrh koalice. To je celé. Tak tady, prosím pěkně, opravdu, opravdu nelžete. (Potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Nyní s přednostním právem paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně, za slovo. Vážení kolegové, kolegyně, já bych to ráda, protože vidím, že asi došlo k nepochopení, uvedla na pravou míru. Ano, máte určitě pravdu, že z vašich úst zaznělo, že chcete přerušit schůzi do pátku do 9. hodiny, a paní předsedkyně Alena Schillerová navrhla, že bude dávat návrh na to, aby se to přerušilo do čtvrtka do 14.30. Ale v tu chvíli jste vy jako pětikoalice neřekli, že budete hlasovat proti. (Veselost v pravé části sálu.) V tu chvíli, a řeknu vám to úplně otevřeně, nebylo rozhodnuto o tom, jaký návrh podpoříte. Já tedy nevím, co je k smíchu na tom, že byste podpořili to, že by byly interpelace? Z jakého důvodu? Všichni jsme věděli, že ta mimořádná schůze, a paní předsedkyně to tam jasně deklarovala, bude maximálně do oběda a že je možné to přerušit, a zároveň vás paní předsedkyně svým způsobem i vyzývala, že by bylo dobré, aby se ty ústní interpelace se konaly. Takže já si myslím, že v tuto chvíli i ten smích a tohleto zesměšňování, myslím si, opravdu není namístě. Jestliže jsem něco řekla, tak jsem tady řekla, že tam byly oba ty návrhy. A já jsem to tedy možná v tuto chvíli takto vnímala, že to není rozhodnuto, že o tom ještě možná budete uvažovat, že byste popřípadě ty interpelace podpořili.

Zároveň bych si ještě dovolila zareagovat na pana předsedu Jakoba, který tady hovořil o materiálu strategické priority, který byl schválen teď ve středu na vládě. Já si myslím, že když některý dokument není schválen v nějakém režimu, že by měl být veřejný. A vy správně říkáte, že jsme tady schválili, nebo respektive vy jste schválili v rámci nouzového stavu, že takový dokument bude předložen poslancům do 14. dubna. Takže 14. dubna bude schůze k tomuto dokumentu? Já bych se na to ráda zeptala, byť si myslím, že to je dokument velmi důležitý.

A ještě, pane předsedo, já si myslím, že moje vystoupení opravdu bylo slušné a korektní. Já vás nehodnotím jako předsedu poslaneckého klubu, ani bych si to nedovolila, a udivuje mě, že hodnotíte mou osobu. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní je přihlášen pan místopředseda Karel Havlíček a po něm bude následovat paní místopředsedkyně Richterová.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážený člene vlády, těsně před tím, než uvedu svůj bod, který bych chtěl zařadit na dnešní jednání, se krátce pozastavím nad tím, co zde říkal pan ministr práce a sociálních věcí. Budu ho citovat: "Mluvíme s novináři, komunikujeme s médii, chováme se jinak." Tak, pane nepřítomný ministře, němá barikáda, to je přezdívka novinářů vůči vaší vládě: arogance, přezíravost, odchody z tiskových konferencí, odmítání odpovídat na věcné dotazy. Vzpomínáme si na to, jak pan ministr Rakušan odmítl dotazy týkající se schůzky s policejním prezidentem, jak odmítl dotazy týkající se darů od anonymních dárců, a legendární se stala tisková konference pana ministra průmyslu a obchodu Síkely k řešení plynové krize v době, kdy národ čekal na to, jakým způsobem budeme reagovat, jak to bude se zásobníky, jak to bude s nákupem plynu, která proběhla po dobu sedmi minut bez možnosti dotazů.

A právě proto bych chtěl předřadit bod Selhání vlády v řešení plynové krize. Důvody jsou zřejmé a jasné. Jsme nejen v energetické krizi, ale v krizi, která je ještě podtržena právě velkou hrozbou v nedodávkách plynu. A neřešíme pouze ceny, které už takto jsou tragické. Vláda na ně nereaguje. Firmy platí x-násobně víc, domácnosti platí x-násobně víc. Vládní sociální pomoc je neúčinná a vláda není v tuto chvíli pravděpodobně schopna reagovat, protože jsme se to nedozvěděli z médií, reagovat ani na hrozbu nedostatku plynu v České republice.

Podotýkám, že zásobníky na podzim byly plné z 90 %, zásobníky na začátku března byly plné z 15 %, což bych vládě nevyčítal, ani Ministerstvu průmyslu a obchodu, toto nastává každý rok, protože končí sezona. Ale v zásadě správně Ministerstvo průmyslu a obchodu a možná i po tlaku opozice přišlo na vládu s řešením dokupu plynu do zásobníků prostřednictvím Správy hmotných rezerv, což bylo odmítnuto. I to bych připustil, že může být cesta, pokud by nastala varianta B, například německá cesta, to znamená, kdyby se vláda dohodla s obchodníky, kteří by nakoupili do zásobníků dostatek zásob, a motivovala by je například tím, že by jim umožnila, respektive garantovala by jim cenu, případně by jim nastavila podmínky v hodnotě úroku nebo podobně. Nic z toho nenastalo. Máme týden po takřka splněné hrozbě prezidenta Putina, kdy se málem odstřihlo dodávání plynu do Evropy, a my máme zásoby plynu na 25 dní. Vzpomínám si velmi dobře, jak nás - a v zásadě bych řekl i docela věcně - kritizovala tehdejší opozice za to, když jsme měli dokupovat zásoby ropy. Pouze podotýkám, že zásoby ropy jsou na 90 dní jakožto předepsané a my jsme je udržovali mezi 84 až 94 dny, to znamená, pohybovali jsme se v rozstřelu plus minus 95 až 105 % nutných zásob. V tuto chvíli máme zásoby plynu na úrovni 11 %, je to na 25 dní a vláda nečiní nic.

Proto navrhuji svůj bod, jak už jsem ho nazval, Selhání vlády v řešení plynové krize a prosím, aby byl zařazen jako bod předřazený před body, které se měly projednávat, čili jako bod první. Děkuji mockrát.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. Jako bod první dnes navrhovala bod paní předsedkyně Schillerová, takže poté jako druhý bod. Děkuji. A nyní vystoupí s přednostním právem paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám, paní předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já už jen velice stručně musím zareagovat na předchozí předřečnici, paní místopředsedkyni Janu Mračkovou Vildumetzovou, a sice, jsme tady v jasné situaci, v situaci, kdy my jako bývalí opoziční poslanci si dobře pamatujeme, jak v minulém volebním období bylo 17 čtvrtků bez interpelací, protože tam vláda hnutí ANO zařadila mimořádné schůze. Každý rok vlády hnutí ANO byla některá mimořádná schůze neschválena a interpelace pak samozřejmě nebyly.

A nyní jsme byli konfrontováni s požadavkem, aby interpelace ve čtvrtek s mimořádnou schůzí byly. Bylo tam jednání všech předsedů poslaneckých klubů a předsednictva Sněmovny a co tam jasně zaznělo, bylo, že jsme řekli: Samozřejmě že máte právo dát o tom hlasovat. A náš postoj byl naprosto zjevný. Nikdy se to tak nedělalo, prostě buď je mimořádná schůze, nebo jsou interpelace. Takže to, co se tady dneska děje, jsou čistočisté obstrukce hnutí ANO, obstrukce zákona o střetu zájmů - a ještě zdůrazňuji - obstrukce toho, aby se vidělo na to, kdo skutečně vlastní mediální domy, kdo získává jaké dotace, a aby se to vyřešilo u předsedy vašeho hnutí Andreje Babiše. Bohužel, tak to je.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní nevidím nikoho s přednostním právem. Budeme pokračovat vystoupením dalších poslanců, kteří se řádně přihlásili. Prosím, pane poslanče Vondráčku, máte slovo, a měříme čas pět minut, ano?

 

Poslanec Radek Vondráček: Ano, paní místopředsedkyně, jsem si vědom jednacího řádu.

Nejprve abych dostál jednacího řádu, tak bych chtěl říct, že opravdu jsem přesvědčený o tom, že dnešní jednací den nemůžeme začít vzhledem k tomu, co se stalo ve středu odpoledne, žádným jiným bodem, než je bod, který se bude týkat zmařených interpelací. Nazval jsem ho Porušování demokratických procesů v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky.

A teď k jednotlivým vystupujícím, protože je to k tématu. Prosím vás, z tohohle se nevykecáte. Nemůžete odvádět pozornost, nepomůže vám demagogie. Došlo zde k porušení ústavy a článku (správně paragrafu) 111 jednacího řádu.

Jestli můžu reagovat, nejprve fakticky. Pan předseda Michálek lže, jestliže říká, že jsem mu prostě zavolal jako předseda a řekl a oznámil mu, že budou zrušeny interpelace. Vždycky jsem se každého zdvořile dotázal, jestli by souhlasil s tím, že by interpelace nebyly, a místo toho by opozice měla bonus, své bonusové mimořádné schůze. Většinou kluby byly velice vstřícné, souhlasné. Uznávám, že pirátský klub nejvíce váhal, protože chtěli interpelovat, ale to není tak, že si to můžete vyhlasovat. To se vždycky bralo jako právo veta. Jestliže kterákoli opoziční strana řekla: Já si to nepřeji, tak se tento postup nemohl udát. Pan Michálek u toho byl, pan Michálek lže. Paní místopředsedkyně Richterová u toho nebyla, ta se pouze mýlí. (Pobavení v sále. Potlesk z lavic ANO.)

Já vám to vysvětlím. Tady jde opravdu o zásadní věc. Vy jste vynalezli techniku, jak obejít jednou provždy interpelace. Tohle můžete udělat vždycky. Vy si prostě ve středu odpoledne svojí většinou prohlasujete, že čtvrtek není jednací den, a my celé volební období nebudeme mít interpelace. Dochází vám to? Chápete, že jde o princip? A proto tu vystupujeme, že to není o tom jednom jednacím dni. A nezastírejte něco střetem zájmů. Vy si tuhle debatu za tu středu a za ten čtvrtek zasloužíte. Je obrovský rozdíl mezi tím "nechodit na interpelace" a "zrušit interpelace", vůbec je nemít. Co to je za absurdní logiku od pana ministra Jurečky, nebo kdo to říkal: Ale přece pan premiér chodí. Tak kde byl včera? No, nebyl tady, že, protože jste je zrušili úplně.

Taky jste mluvili o nějaké vyšší kultuře. Já na to nemám čas, mám časové omezení. Všem vám přečtu jen jednu poznámku, kterou jsem si přečetl na Facebooku, psal mi to tam bývalý kolega Hašek. "Jako pamětník a právník bohužel musím konstatovat, že toto si nedovolil ani Mirek Topolánek nebo Petr Nečas a jejich vlády. Sněmovní interpelace jsou prostředkem demokratické parlamentní kontroly vlády a cíleně je zrušit v době nouzového stavu, migrační krize, skokového růstu inflace a tak dále je arogantním vzkazem aktuální sněmovní většiny opozici." (Potlesk z lavic ANO.)

Budu navrhovat samozřejmě i příslušné usnesení. Poprosím vás, protože stejně dnešní debata k ničemu nevede, pojďme schválit tento bod. Jestliže ho neschválíme dneska, budu ho navrhovat stále, protože se k tomu musíme vracet. Tady došlo k zásadnímu porušení práv parlamentních zvyklostí. Tady bývalo zvykem, že jestliže se ve čtvrtek nekonaly interpelace, tak se na tom dohodli všichni. A ta debata na grémiu byla, tím jsem si zcela jistý, a k dohodě nedošlo. Takže vy jste neměli právo zrušit interpelace na základě vlastní svévole. Pochopte ten princip! Pochopte, o co tady jde, v čem je ten rozdíl.

Ještě bych reagoval možná na pár demagogických poznámek, co tu zazněly. Asi nejlepší bylo vystoupení pana předsedy Cogana jakožto předsedy komise pro ústavu - včera to říkal, že je to protiústavní - tak nebuďte směšní. Pokud není jednací den, což není, tak interpelace z toho nevychází, prostě nejsou. Vy jste si to prostě odhlasovali a interpelace nejsou. Ale co čl. 53 ústavy, že každý poslanec má právo interpelovat člena vlády? Co § 111 jednacího řádu, že každý poslanec má právo interpelovat, a interpelace jsou vždy ve čtvrtek přesně v daný čas a danou hodinu a má to pravidla? To je úplně jiná debata, že ty interpelace jsou nezáživné, že na ně nikdo nechodí. Mimochodem, proč tady argumentuje pan ministr Jurečka tou úžasnou účastí? On má 43 %, to taky není žádná hitparáda, vážení přátelé. Takže já poprosím (Předsedající: Váš čas, pane poslanče.) o zařazení tohoto bodu. Děkuji. (Potlesk opozičních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Čili navrhujete nový bod... (Poslanec Vondráček mimo mikrofon: Porušování...) A zařazení? Jako první bod před...

 

Poslanec Radek Vondráček: Jako první bod dnešního jednacího dne. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní vystoupí pan poslanec Patrik Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Vážená paní ministryně... Ministryně, pardon, vážená paní místopředsedkyně, pane ministře, já bych měl v duchu aktualit návrh na zařazení bodu na dnešek - a je to opravdu aktuální, já to vysvětlím - je to blížící se konec dodavatelů poslední instance, což vychází na příští týden. Zařadil bych to jako druhý bod po tom prvním bodu, který teď načetl můj kolega Radek Vondráček, protože si myslím, že by bylo dobré si vyjasnit, jak je to s těmi interpelacemi. Já ale k tomu mluvit nebudu a nesmím, protože ten bod tady nemám, ale vysvětlím to DPI.

Příští týden - a myslím si, že to zapadlo - končí dodavatelé poslední instance u klientů, kteří byli u Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy. To končí 14. 4. u dodavatelů elektřiny a 17. 4. u dodavatelů plynu. Já připomenu, že to byl téměř milion lidí, kteří tam spadli, a ještě jich je několik desítek tisíc, kteří jsou neustále u dodavatele poslední instance. Ti lidé se ptají, je to klíčové, někteří nereagují, je to aktuální téma. A já bych byl rád, abychom my tady zařadili bod, který bych nazval Informace ministra průmyslu o konci dodavatelů poslední instance, a to z toho důvodu, že v momentě, kdy ta půlroční doba proběhne, dochází k neoprávněnému odběru energie. To znamená, ti lidé budou neoprávněně odebírat energii, budou dostávat pokuty a pak je možná odpojí. Tohle je opravdu zcela zásadní věc a bylo by dobré, abychom my v tom bodě projednali, kolik takových lidí je, kteří jsou u toho DPI, jestli se vede nějaká informační kampaň, aby ti lidé se stačili někam přehlásit, jak dopadly kontroly Energetického regulačního úřadu u dodavatelů poslední instance, a to z hlediska třeba tématu, jako je zastropování cen, jestli oni o to dle energetického zákona požádali, či nikoliv, protože jsem si přečetl v médiích informace, že pan ministr vyzval Energetický regulační úřad, aby předložil nějakou koncepci řešení energetické krize v souvislosti i s DPI.

Takže já myslím, že jsou to aktuální věci - to není téma, které by sem člověk prsknul jen tak. Je to věc, kde příští týden končí největší skupina klientů odběratelů, kteří byli u Bohemia Energy, příští týden, je to možná náhoda, končí ta půlroční lhůta. Já mám tady celou tabulku a já to poctivě komunikuju dnes a denně na Twitteru, na Facebooku, všude, aby byli ti lidé v rámci ochrany spotřebitele informováni. To jsem zvědav, co mi pak budete říkat za čtrnáct dnů, budete tady dávat nějaké mimořádné body, jak se to vyřešilo s těmi lidmi, kteří zůstali u dodavatelů poslední instance a začnou se postupně odpojovat. Ano, můžete mi říct, že jsou to většinou lidé, kteří mají nějakou chatu nebo chalupu, zapomněli na to. Já si myslím, že jak občané, tak i tady Poslanecká sněmovna si zaslouží, i kdyby to byla informace na patnáct minut, ale už jenom to, že se o tom bavíme, tak zase na to nasvítíme. Tohle není uměle vytvořený bod.

Já jsem tady původně chtěl - opakovaně musím říct - interpelovat, těch interpelací mám v systému, klidně se podívejte, sedm a mám tam i to DPI, můžete se na to podívat. Takže já jsem na to chtěl upozorňovat pokaždé, abych tu osvětu řešil i přes Poslaneckou sněmovnu. Bohužel na to nedošlo, ale myslím si, že si to zaslouží takový informační bod od pana ministra průmyslu, který tady shodou náhod jako jediný z ministrů sedí, takže by se to jmenovalo Informace ministra průmyslu o blížícím se konci dodavatelů poslední instance nebo lidí, kteří spadli k dodavatelům poslední instance, který vychází na příští týden, a to jako druhý bod před pevně zařazenými body. Děkuji. (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče, čili váš bod se jmenuje Informace ministra průmyslu o blížícím se konci dodavatelů poslední instance. (Domluva mimo mikrofon.) Takže ten blížící se konec škrtáme. Děkuji. (Smích v sále.) A nyní je přihlášen pan poslanec Marek Novák a připraví se pan poslanec Josef Bělica a pak zde mám ještě pana poslance Růžičku, už ho zde vidím, tak výborně. Máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Marek Novák: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený člene vlády, já vás tímto velmi pokorně žádám o podporu předřazení tisku 66. Jedná se o návrh poslanců Marka Nováka, Patrika Nachera, Karla Havlíčka a dalších na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 89/2012 Sb., občanský zákoník. Žádám zařazení jako druhý bod dnešního jednání před již pevně zařazené body, to znamená za kolegu Vondráčka teď aktuálně.

O co se jedná? Jedná se o sice malou, ale dle mě velmi významnou pomoc podnikatelům při jejich podnikání, protože rozdílné doby, kdy podnikatel nemá zajištěnu záruční dobu při koupi zboží, kdežto běžný občan ano, není úplně z našeho pohledu v pořádku. My v této činnosti, to znamená v prosazení zařazení tohoto zákona, budeme pokračovat, protože skutečně jde o napravení chyb a bílých míst v zákonech a nařízeních.

Pokud bych vám mohl uvést nějaké příklady, tak se jedná například o to, když si koupíte v obchodě mobilní telefon, jako soukromá osoba máte k dispozici dvouletou záruční lhůtu... (Poslanec upozorňuje mimo mikrofon předsedající, že mu zapomněla zapnout čas.) A děkuji za zapnutí času. (Předsedající děkuje.) Ovšem podnikáte-li jako OSVČ a tento telefon si pořídíte úplně stejný také, běží vám maximálně roční lhůta, kterou obecně dodavatelé poskytují, a vlastně ani poskytovat nemusí, za což je můžeme chválit. Podnikáte-li jako OSVČ a přebíráte třeba mobilní technologie od velkých dodavatelů, tak prostě rok ručíte za jejich zboží, takzvaně za svoje, protože vy vlastně svým zákazníkům jste ze zákona povinni poskytnout dvouletou záruku.

Nabídka postavená na prodeji zboží, například techniky, je proto často pro takové malé podnikatele existenční věcí. Dalším případem je skutečně situace, kdy osoba výdělečně činná nakupuje zboží pro svou potřebu a je vlastně vystavena nebezpečí, že při poruše jakéhokoliv zařízení po prvním roce provozu bude nucena pořídit nové. Jako typický příklad jde například o IT zboží. Nakoupíte-li nějaké softwarové řešení včetně hardwaru, tak s vysokou pravděpodobností za hardware druhý rok ručí někdo jiný než ten, kdo jej vyrobil, což je docela paradox.

Množí se ale i případy, kdy výrobní firmy jsou stále méně ochotny garantovat podnikateli i ten pouhý jeden rok. Měli bychom si uvědomit, že současná doba skutečně klade ne naše podnikatele obrovský tlak povinnostmi vůči státu vyplývajícími z podnikání, a proto je podle nás potřeba tomuto podnikatelskému prostředí co nejvíce pomoci v narovnání tak, aby normy nekomplikovaly život. Opakuji, že základním principem navrhované právní úpravy je poskytnout stejnou ochranu práva z vadného plnění podnikatelům uzavírajícím kupní smlouvu s prodávajícím podnikatelem, a to i v takovém případě, jedná-li se o koupi v rámci jeho podnikatelské činnosti. Možnost ujednání, které zkracuje dobu pro uplatnění práv z vadného plnění pod zákonem stanovenou hranici 24 měsíců, má za následek potíže při obraně proti prodávajícímu v případě, že se na předmětu koupě ukáže vada, a bezdůvodně znevýhodňuje jednu skupinu zákazníků, a to zejména drobné podnikatele, oproti jiné - klasický spotřebitel.

Vláda na své schůzi 29. prosince 2021 projednala a posoudila tento náš návrh zákona a zaujala k němu neutrální stanovisko s tím, že doporučuje Poslanecké sněmovně v dalším legislativním procesu zohlednit tyto skutečnosti, což vnímám jako velmi dobrý základ k tomu, abychom v legislativním procesu a zejména ve výborech tento návrh ještě dál dopracovali. A dnes vám již můžu sdělit, že máme připraven k tomuto návrhu již i pozměňovací návrh, který vlastně reflektuje na ty námitky vlády. Takže my jsme skutečně připraveni velmi dobře tak, abychom tady předložili a schválili normu, která našim podnikatelům pomůže. Jestli my můžeme něco pro samostatně podnikající osoby udělat, tak je to skutečně usnadnění podnikatelského prostředí a odstranění překážek v zákonných normách, a toto je pro ně velká pomoc.

Takže já vás, vážené kolegyně, vážení kolegové, velmi pokorně žádám o to, pojďme pomoci našim občanům, našim malým a středním podnikatelům touto drobnou úpravou a podpořte prosím tento návrh na předřazení bodu. Moc vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám pěkné dopoledne. Ujímám se řízení schůze.

Než udělím další slovo, přečtu omluvenku. Dnes od 10.30 do 12 z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Renáta Zajíčková.

Nyní eviduji jednu přihlášku s přednostním právem a hlásí se paní poslankyně Olga Richterová. Prosím, paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo, pane předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já myslím, že je třeba si opět připomenout, že tohle, co tu zaznívá, a řekněme si to, jak to doopravdy je, jsou prostě jen a pouze obstrukce hnutí ANO, které mají zmařit projednávání zákona o střetu zájmů, a každé další vystoupení, které bude přibývat, pouze potvrzuje, že ten střet zájmů existuje, že se vy bojíte toho jako hnutí ANO, že ten zákon vstoupí v platnost, že bude přísný, že budou opatření proti střetu zájmů lépe vymahatelná, a jenom to ukazuje, že my vytrváme, samozřejmě se nevzdáme a to, co vy tady děláte, jsou jen a pouze obstrukce!

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní budeme postupovat podle řádně přihlášených a jako další vystoupí pan poslanec Josef Bělica, je to k bodu 17 programu schůze. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Josef Bělica: Dobrý den, dámy a pánové. Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně a kolegové, dovoluji si navrhnout změnu pořadu schůze, a sice zařazení bodu číslo 17 schváleného pořadu schůze, což je sněmovní tisk číslo 131 - vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 181/2014 Sb., o kybernetické bezpečnosti a o změně souvisejících zákonů, a to jako první bod dnešního jednání před již pevně zařazené body.

V minulém volebním období jsme přijímali novelu zákona o vojenském zpravodajství, která byla rovněž velmi důležitá s ohledem obranu státu v kybernetickém prostředí. Rovněž přijetí tohoto zákona je velmi důležité, a to hlavně kvůli tomu, že jsem si vědom nutnosti zajistit adaptaci českého právního prostředí na nařízení Evropského parlamentu a Rady EU 2019/881 ze dne 17. dubna 2019, o agentuře ENISA, o certifikaci kybernetické bezpečnosti informačních a komunikačních technologií a o zrušení nařízení EU č. 526/2013, jinak známé jako akt o kybernetické bezpečnosti. Lhůta pro adaptaci českého právního řádu na akt o kybernetické bezpečnosti podle čl. 69 odst. 2 aktu o kybernetické bezpečnosti totiž uplynula již 28. června 2021. Tento zákon zapracovává příslušný předpis Evropské unie, zároveň navazuje na přímo použitelný předpis Evropské unie a upravuje zajišťování bezpečnosti sítí elektronických komunikací a informačních systémů.

Účelem této novely je stanovení vnitrostátního orgánu certifikace kybernetické bezpečnosti a dále pravidla pro sankce za porušení nařízení. Jak uvádí sama důvodová zpráva k tomuto návrhu zákona, platná a účinná právní úprava zákona o kybernetické bezpečnosti neobsahuje právní úpravu, kterou by bylo možno považovat za dostačující ve vztahu k aktu o kybernetické bezpečnosti. V aktuálně platné a účinné právní úpravě není stanoven nositel role vnitrostátního orgánu certifikace kybernetické bezpečnosti na území České republiky a ani nejsou stanovena pravidla pro sankce za porušení aktu o kybernetické bezpečnosti, což jsou povinnosti stran normativní právní úpravy stanovené členským státům právě aktem o kybernetické bezpečnosti.

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost bude jakožto vnitrostátní orgán certifikace kybernetické bezpečnosti dohlížet na pravidla zahrnutá v evropských systémech certifikace kybernetické bezpečnosti a sledovat dodržování povinností výrobců a poskytovatelů produktů, služeb nebo procesů v oblasti informačních a komunikačních technologií, kteří jsou usazeni na území našeho státu a kteří provádějí vlastní posuzování shody, jakož i sledovat činnost veřejných subjektů, které jsou subjekty posuzování shody. Dále pak bude řešit stížnosti podané fyzickými nebo právnickými osobami v souvislosti s evropskými certifikáty kybernetické bezpečnosti vydanými vnitrostátními orgány certifikace kybernetické bezpečnosti či subjekty posuzování shody a ukládat sankce za porušení pravidel stanovených nařízením a požadovat okamžité zastavení porušování stanovených povinností.

Byť se jedná v podstatě o jednoduchou transpozici směrnice Evropské unie, přesto si myslím, že bychom se měli tímto zákonem co nejdříve zabývat, protože jak se ukazuje v důsledku současných událostí, je naše společnost čím dál více zranitelná vůči kybernetickým hrozbám. A to je právě smyslem certifikace kybernetické bezpečnosti - zvýšit důvěru v produkty, služby a procesy v oblasti informačních a komunikačních technologií skrze jejich bezpečnost.

Navrhovaná novela je právní úprava, která musí být přijata, aby bylo vyhověno předmětnému nařízení. Neprovedení adaptace národního právního řádu na uvedené nařízení by mohlo být Evropskou komisí považováno za nesplnění povinností vyplývajících České republice z primárního práva Evropské unie, přičemž by Evropská komise na základě čl. 258 smlouvy o fungování Evropské unie mohla předložit tuto záležitost Soudnímu dvoru Evropské unie.

Nechtěl jsem zde číst kompletní důvodovou zprávu, ta je nám všem dostupná v systému Sněmovny, pokusil jsem se shrnout pouze ty nejdůležitější a nejpodstatnější aspekty. Věnujme se prosím tomuto návrhu zákona, protože je to opravdu důležité téma. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. Jenom pro pořádek, abych si poznamenal, vy chcete ten bod 17 předřadit na program... (Poslanec Bělica: Aby byl jako první.) ... jako první bod dnešního jednání. Dobře, děkuji vám. A nyní s přednostním právem paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, je důležité si opět připomenout, že jde jenom o obstrukce, které mají zmařit projednávání zákona o střetu zájmů. A proč je tak důležité schválení vymahatelného zákona o střetu zájmů? Ten je totiž zásadní i pro Národní plán obnovy. Takže co dělá hnutí ANO? Hnutí ANO dnes ohrožuje miliardy eur pro Českou republiku.

Asi bude dále pokračovat v obstrukcích, ale věřím, že přispěji k tomu, aby si to třeba hnutí ANO rozmyslelo. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní je řádně přihlášený k programu schůze pan poslanec Pavel Růžička. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Vážený pane předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, vážený člene vlády. Navrhuji zařadit nový bod na dnešní program schůze, a to sněmovní tisk 182, jako bod číslo 1 této schůze, před již zařazené body.

Já tady velice děkuji paní místopředsedkyni Poslanecké sněmovny paní Richterové, prostřednictvím pana předsedajícího, protože si myslím, že jediný, kdo to tady obstruuje, je ona. Předpokládám, že bude vystupovat za každým poslancem, který bude dávat... (Slabý potlesk z řad hnutí ANO.) ... nějaký návrh na změnu pořadu schůze. Ten můj návrh je velice aktuální, protože se jedná o situaci na Ukrajině, a nevím, co by mělo být v současné době důležitějšího než řešit věci, které se týkají obrany. Takže možná kdyby si paní místopředsedkyně radši místo toho studovala jednací řád a učila se, jak má bez problémů řídit schůzi, aby z toho nebyla ostuda, tak tady vystupuje... (Opět potlesk z řad hnutí ANO.) ... jako papoušek a papouškuje prostě to, co už jsme tady stokrát slyšeli.

Takže tato Informace o schválení vyslání sil a prostředků rezortu Ministerstva obrany v rámci sil rychlé reakce na území členských států NATO v souladu s aktivními (aktivovanými?) předběžnými obrannými plány NATO vládou České republiky, je to vládní věc, jedná se o materiál informačního charakteru a myslím, že s ohledem na situaci by měl projít diskusí na plénu Poslanecké sněmovny. Úvodem bych rád představil, možná i pro paní místopředsedkyni Richterovou, protože ona se moc neúčastní komise na kontrolu vojenského zpravodajství, co jsou to síly rychlé reakce NATO.

Síly rychlé reakce NATO jsou speciální mnohonárodní jednotky, které Alianci slouží, pokud je okamžitě nutné zasáhnout kdekoli na světě. Jednotky jsou připraveny vykonávat různé druhy misí, včetně civilní ochrany, mírových operací nebo použití síly. Síly rychlé reakce NATO se skládají jak z pozemního, námořního, tak i leteckého kontingentu, dokonale vybavené, flexibilní, interoperabilní - síly rychlé reakce jsou jednotkami pro 21. století. Dvě nejdůležitější vlastnosti sil rychlé reakce jsou: přizpůsobivé složení jednotek, kdy konkrétní složení a výbava vyslaných sil bude vždy záviset na podmínkách dané operace. NATO bude v rámci sil rychlé reakce usilovat o operativní vyslání jednotek, jejichž nasazení bude nejefektivnější, schopnost se rychle dopravit a zasáhnout kdekoli na světě, a to v limitu od 5 do 30 dní.

Síly rychlé reakce jsou schopny samostatně plnit vojenskou misi, mohou však sloužit i jako součást dalších jednotek NATO. Síly rychlé reakce jsou vybaveny tak, aby mohly bez zásobování působit samostatně až po dobu jednoho měsíce. Na rozdíl například od misí NATO v Bosně, síly rychlé reakce trvale nepůsobí na jednom místě - jsou vysílány pouze tam, kde je to třeba, a na dobu nezbytně nutnou, než misi převezmou stabilizační jednotky. Síly rychlé reakce jsou složeny z částí jednotlivých armád členských států NATO. Národní složení sil rychlé reakce bude rotační, všechny jednotky budou nicméně procházet nejprve náročným výcvikem, aby mohly být v mezinárodních armádních silách.

Od roku 2012 síly rychlé reakce rotují každých dvanáct měsíců, tak i když jsou složeny funkčně ze stále stejných jednotek, jejich národní obsazení je každý rok jiné. Síly rychlé reakce v rámci NATO fungují také jako základní element transformace Aliance, protože svými vyspělými vojenskými schopnostmi bude udávat směr dalšího vývoje vojenských sil, což si myslím, že vzhledem ke konfliktu na Ukrajině - a tak jak pan poslanec Žáček, prostřednictvím pana předsedajícího, tady mnohokrát vystupoval - si myslím, že toto je velice důležitý bod, který by měl být zařazen, a všichni poslanci by měli se seznámit s tím, co Česká republika je schopna v rámci Aliance nabídnout.

Já jsem rád, že jsem vyčerpal čas, a děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče, za respektování času, a s přednostním právem paní místopředsedkyně Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní kolegyně, vážení kolegové, přeji krásný den, a jenom opět připomínám, jsou to čistočisté obstrukce hnutí ANO. Mají zmařit projednávání zákona o střetu zájmů, a to proč? Protože vymahatelný zákon o střetu zájmů, který je zásadní i pro Národní plán obnovy, který potřebujeme schválit v upravené, naší vládou navrhované podobě, je klíčový pro to, abychom mohli čerpat miliardy eur pro Českou republiku, tak tento zákon vadí předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, a já vím, že je to pro vás nepříjemné slyšet pravdu, že si tady budete vymýšlet různé zástupné malicherné věci, ale já ji budu říkat.

Pravda je, že vy blokujete i body, které sami navrhujete. Například to, co se týká kybernetiky, mohlo být dneska projednáno jako čtvrté, kdybyste dnes neobstruovali. Vy se tváříte, že to navrhujete, přitom to sami blokujete. Takže ano, zákon o střetu zájmů a miliardy eur pro Českou republiku jsou ohroženy obstrukcemi hnutí ANO. Děkuji. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní je řádně přihlášen do rozpravy, ne do rozpravy, ale k pořadu schůze, pan poslanec Jaroslav Bžoch, kterého zde nevidím, v tom případě přihlášku dávám na konec. A nyní vystoupí k programu schůze pan poslanec Aleš Juchelka a připraví se paní poslankyně Klára Dostálová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, vážený pane místopředsedo. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já tady čistočistě chci říct, že vystupuji právě kvůli tomu, že mi včera bylo znemožněno interpelovat pana ministra práce a sociálních věcí, a právě proto potřebuji, a je to velmi nutné i pro všechny, kteří žijí v České republice, prodiskutovat právě o tom bodu programu, který budu navrhovat a pevně věřím, že tady tento bod programu, který bych chtěl navrhnout jako první před již pevně zařazené body, bude schválen právě hlasy poslankyň a poslanců.

Myslím si, že je potřeba probrat situaci, ve které se ocitají lidé navyšováním cen energií, pohonných hmot, potravin ve srovnání s okolními státy, které jednoduše pomáhají plošně na rozdíl od nás. Jako plošnou pomoc snížením spotřební daně o korunu padesát u pohonných hmot nemůže brát samozřejmě nikdo vážně. Toto opatření vlády je komické a je výsměchem všem spotřebitelům, když v okolních státech jsou levnější pohonné hmoty třeba až o 10 korun.

Proto jsem tento bod, kterým jsem chtěl včera interpelovat ministra Mariana Jurečku, nazval Asociální opatření vlády jako reakce na rostoucí ceny. Dovolte, abych tento svůj bod alespoň krátce představil a tím vás požádal o hlasy na zařazení tohoto bodu, poněvadž pro řadu lidí je už situace skutečně zoufalá. Jaká ta opatření jsou? Je to příspěvek na bydlení. Bohužel nestačí, a i přesto, že byl rozšířen, u těch, kteří na něj dosáhnou, je to zlomek z avizovaných vyšších statisíců. Statisticky si o něj požádalo o 40 000 lidí navíc, nicméně ani s mimořádnou okamžitou pomocí neřeší rodiny, kdy je třeba jeden z rodičů doma s dítětem a před očima mu stoupají ceny potravin, pohonných hmot a energií. Pokud navíc ještě přišel třeba od banky nový úrok na hypotéku po jeho fixaci, tak na jejich bydlení je to opravdu pro řadu lidí a rodin likvidační.

Potom to bylo navýšení životního a existenčního minima, to se navyšuje o částku, respektive o 10 %, i přesto, že index spotřebitelských cen v únoru rostl o 11 a více procent.

Takže tady se domnívám, že vláda, pokud dělá takováto opatření, tak dělá pouze pro určitou skupinu lidí, je to zhruba 5 % těch, kteří na to nějakým způsobem dosáhnou a mají na to nárok. Nicméně tato opatření jsou nedostatečná, poněvadž celé řadě lidí nepomůžou a nepomůže to ani byznysu. Pokud u nás například z Ostravy jedete do Polska, natankujete si plnou nádrž a ještě tam navíc nakoupíte v supermarketu, ušetříte na jedné této cestě 2 500 korun. A pokud máte u nás v Ostravě nebo v Bohumíně nebo v Karviné prázdnou nádrž, načerpáte pouze to, aby vám to vyšlo na cestu do Polska.

Co mě ale velmi trápí, je, že na celou řadu lidí tato vláda zapomněla, a já mám na srdci dvě skupiny - rodiny s dětmi, kde je jeden z rodičů doma, dovolili si třeba mít rodinu a jsou s malými dětmi jeden z nich doma, a nedej bože třeba si dovolili také mít vlastní bydlení. Tito lidé se nám začínají propadat do chudoby, poněvadž energetická, ale i příjmová chudoba se týká v dnešní době čím dál více lidí, mluví se až o jedné pětině. A netýká se to těch nejslabších, ale těch, kteří v rámci sociálního smíru udržují jako všude jinde tuto zemi nad hladinou, a to je střední třída. Kde je tedy to avizované navýšení rodičáku, které tady pan ministr u tohoto pultíku avizoval? Pokud to měl být jeden z dalších signálů této vlády, tak se to povedlo na jedničku, stejně jako slevy na poplatníka, další kouřový signál pro rodiny, pokud to ale mělo být něco skutečného a hmatatelného, je to bohužel za pět.

Tou druhou skupinou jsou zdravotně postižení. Ti jsou nejvíce biti. Zoufalost, se kterou se musí lidé v domácí péči potýkat s tím, jak jim před očima všechny ceny rostou, a nezvýšil se třeba ani příspěvek na péči, je skutečně veliká. Vždyť tato vláda nebyla schopna při rostoucích cenách pohonných hmot navýšit ani příspěvek na mobilitu, taková je to ostuda a mně je to strašně líto.

Myslel jsem si, že když to nebylo minulý týden, vyhlásí to třeba předevčírem, kdy byla vláda, a uděláme to tady rychle v prvním čtení. Neustále jen analyzujete, vypouštíte signály a prozatím v lidech vytváříte planou naději prázdnými deklaracemi. Kdo rychle pomáhá, dvakrát pomáhá, to zaznělo i z úst vládních představitelů. Vy si však dáváte načas a ti lidé nakonec budou stát náš stát více, pokud skončí na sociálních dávkách. Proto bych moc rád otevřel ještě jednou tady tento bod s názvem Asociální opatření vlády jako reakce na rostoucí ceny. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji, pane poslanče. S přednostním právem paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, milí sledující, pokud sledujete tuto ošklivou obstrukci, zakrytou krásnými řečmi. Oč jde? Jde o to, že v minulém období, když mělo hnutí ANO předsedu vlády, ten mluvil o tom, jak interpelace jsou dobré jenom k exhibování, a když už přišel, tak nám nadával, i mně osobně. A nyní ty krásné řeči mají zakrýt obrovské pokrytectví. Pokrytectví tkvící v tom, že jediné, oč dnes jde, že těmito obstrukcemi chce hnutí ANO zabránit projednání skutečně vymahatelného zákona o střetu zájmů. Tváříte se, že vám jde o lidi, ale jde vám jen o sebe. Tak to je.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní vystoupí řádně přihlášená paní poslankyně Klára Dostálová s novým bodem a připraví se pan poslanec Richard Brabec. Prosím.

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já si jenom dovolím, protože paní místopředsedkyně, prostřednictvím vás, pane předsedající, tady opravdu pomýlila dva zákony, tak vzhledem k tomu, že to sleduje veřejnost, a jak už jsme dneska slyšeli, paní místopředsedkyně Richterová, vaším prostřednictvím, nelže, ale mýlí se, tak opět se pomýlila, protože popletla zákon o evidenci skutečných majitelů a zákon o střetu zájmů. (Potlesk zleva.) Paní místopředsedkyně, ráda bych tedy, kdybyste si to nastudovala: Národní plán obnovy, milník číslo 212, můžete se na to podívat, hovoří o zákonu o evidenci skutečných majitelů, takže prosím, nejdřív si sestudovat, pak vystupovat na mikrofony. (Potlesk zleva.)

Bohužel, já tady skutečně potřebuji vystoupit kvůli tomu, že jste nám odmítli interpelace. Odmítli jste nám ústavní právo, a nám tedy nezbývá, vážená veřejnosti, než tady absolvovat toto kolečko, které dneska absolvujeme, protože my skutečně jako opozice hájíme vaše zájmy a chceme dostat ty palčivé body na jednání programu.

Proto mi tedy dovolte zařadit jako první bod před pevně zařazené body, to znamená první bod dnešního jednání, bod s názvem Dostupné bydlení pro všechny. V souvislosti se dvěma průběžně probíhajícími krizemi, ať už je to migrační krize z Ukrajiny, nebo související bytová krize českých občanů, je potřeba skutečně řešit, a to zejména ve velkých městech, a je potřeba toto řešit zásadně a řešit to nejenom jako problém bydlení migrantů, ale jako dlouhodobý problém bydlení našich studentů, našich mladých lidí, našich seniorů a tak dále. Současná vláda před problémem zavírá oči a jde cestou krizového ubytování, dokonce slyšíme v médiích slovo stanová městečka, což je ale nejhorší, co se může stát nejen nyní, ale i pro další měsíce. Bytový dluh v důsledku toho naroste, poroste sociální napětí a dostaví se vedlejší efekty takových krizových zařízení.

Dle analýz se ukazuje, že většina zemí dotčených uprchlickou krizí již udělala různá legislativní opatření, například Německo, Švédsko, Finsko a podobně. Je potřeba tedy opravdu hledat řešení, a to velmi rychlé řešení, které by mělo přinést vyšší výstavbu bydlení. Pan ministr Bartoš má ve svém programu takzvaný program Technická infrastruktura, to je program na zainvestování pozemků pro následnou bytovou výstavbu. Lze to podpořit, má tam převis zájemců, lze to podpořit okamžitě. Pak samozřejmě podpořit následnou bytovou výstavbu a tady samozřejmě je potřeba i pochválit, že modulární stavby jsou jednou z cest, ale dokud nemáte zainvestované pozemky pro bytovou výstavbu, tak to půjde těžko.

Také je potřeba si uvědomit, že nouzový stav nám skončí. Poté jsou obce a kraje, které jsou vystaveny těmto programům, nuceny soutěžit, takže opět nám tady narůstá časový deficit. Je potřeba zrychlit povolování staveb, zejména u bytových domů. A jakou jsme se vydali cestou? No, prodlužujeme stavební řízení o rok, takže to nám tu krizi opět nevyřeší.

Je potřeba řešit nedostatek materiálu a produktů v rámci výstavby. Ať se zeptáte jakéhokoliv starosty, největší problém je obrovský nárůst cen materiálu pro danou výstavbu jako takovou. Copak cena, on je ho i nedostatek. Chybí nám materiály, jako je například železná ruda, chybí nám prostě všechny ty ocelové konstrukce a tak dále. Tímto se také musí někdo zabývat.

Je potřeba vytvořit nový standard bydlení. Opět nabízíme spolupráci, ale bohužel ta spolupráce není vyslyšena, v minulém volebním období ve druhém čtení skončil zákon o dostupném bydlení. Neříkám, že byl bez chyby, ale určitě je potřeba ho znovu otevřít a například se bavit o standardu dostupného bydlení. Vždyť přece jde o to, umožnit výstavbu i nižšího standardu, který nebude vyžadovat například vyspělá chytrá řešení bydlení, rekuperace a podobně. Zásadní je, že nedojde ke zhoršení úrovně bydlení pro ty, kteří bydlet potřebují, ale zásadně to sníží cenu a bude na to potřeba i méně materiálů, o kterých jsem hovořila. A pak v neposlední řadě bychom se měli bavit i o snížení daňové zátěže na takto krizově postavené byty. Už jsem tady o tom hovořila a skutečně, mohl by to být další bod, bavit se o deficitu nebo o problému materiálové bilance. (Předsedající upozorňuje na čas.) Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji za dodržení času. Nyní pro pořádek, abych zachoval pořadí přihlášených, nevím, zda jste se hlásila, paní předsedkyně, s přednostním právem, poté paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, pane místopředsedo. Paní místopředsedkyně Olgo Richterová, prostřednictvím pana místopředsedy, já jsem chtěla reagovat v podstatě úplně stejně jako moje ctěná kolegyně Klára Dostálová, že jsou to dva odlišné zákony, ona to řekla za mě. Opakovat už to nebudu.

Ale prosím pořád nenaříkejte, jak jste to měli těžké za toho Babiše, jak vám nechodil, prostřednictvím pana místopředsedy, na interpelace. Soustřeďte se na to, proč nejsou teď interpelace, proč jsme měli tři interpelace za sto dní, a proč tedy mí kolegové se musí ptát a musí navrhovat body tímto způsobem. Na to se soustřeďte. Co bylo, bylo. Vy jste přece lepší! Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní prosím paní místopředsedkyně s přednostním právem. Máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní kolegyně, vážení páni poslanci, člověk by si skutečně mohl říci - to zní tak přesvědčivě, co tady hnutí ANO říká, ale vážení zástupci hnutí ANO, mýlíte se, prostě a jednoduše se pletete. My totiž se zástupci Evropské komise spíše na rozdíl od vás napřímo jednáme a máme natvrdo potvrzené, že ty miliardy eur jsou podmíněné schválením několika norem, mimo jiné také této vymahatelné novelizované podoby zákona o střetu zájmů. Takže my s Evropou napřímo jednáme, máme to potvrzené a tyhle desítky miliard korun jsou ohrožené.

K tomu projednávání zákona o střetu zájmů, kterého se vy tak bojíte a který dnes obstruujete, ještě řeknu, že ta navrhovaná podoba o střetu zájmů je nutná pro uznání plnění milníku reformy číslo 5 - kontrola a audit. To proto, abych doložila ten váš omyl. A o jaké peníze jde? Jde o 191 miliard korun.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Přečtu omluvu, dnes mezi 11.30 a 13.30 z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Ondřej Kolář.

Nyní vystoupí tedy řádně přihlášený pan poslanec Richard Brabec a připraví se pan poslanec Josef Kott. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Richard Brabec: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, kolegové, vážená vládo nebo její zbytky, já bych se chtěl zastat paní místopředsedkyně Richterové, protože ona je asi zvyklá na svém mimořádně početném klubu takhle vystupovat a neustále něco opakovat (Pobavení v sále.), ale jsou mezi námi tací, kterým to stačí říct dvakrát - a už to pochopíme. Takže není potřeba mluvit tak, že se tady opakují desetkrát stejné věci. Ale já si myslím, že - já jsem to musel říct - ale myslím, že stejně to vyvolá zase stejnou reakci, takže to jenom aby se neřeklo, že o tom nehovoříme.

A když jste hovořila o Bruselu, jak s ním jednáte, tak v minulém období jste spíš na Českou republiku žalovali, než že jste jednali v Bruselu, abychom to nazvali pravými jmény (Potlesk na levé straně sálu.), protože to byly někdy věci, které rozhodně nebyly v zájmu České republiky, a já myslím, že si tady můžeme některé potom třeba připomenout, jako vašeho bývalého senátora nebo možná ještě stávajícího. Tak.

Já bych ale se chtěl teď, protože mi ubíhá čas... Aha, neubíhá, děkuji za to.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Máte pravdu, zapomněl jsem vám zapnout časomíru, každopádně, pane poslanče, berte to jako bonus a prosím, uveďte bod a už se věnujte pouze tomu bodu.

 

Poslanec Richard Brabec: Já budu úsporný, ano, děkuji, pane předsedající, udělám to přesně, jak chcete, a i tu minutu si ušetřím, nebo nám všem. Ten bod samozřejmě souvisí se stávající situací a jsem přesvědčen, že je to záležitost, která velmi zajímá stovky tisíc domácností v této zemi, a úzce souvisí s tím, co se děje samozřejmě na energetickém trhu, a vychází z obrovské krize energetické, kterou prožíváme v důsledku války na Ukrajině. A to téma je téma, které bych normálně včera otevřel na interpelacích, ale protože, jak už tady bylo několikrát řečeno, byly nám odepřeny, musím ho otevřít teď. A to téma se týká pokračování dotační podpory domácností, protože jak jste byli informováni, bylo rozhodnuto o tom, že nebudou nadále podporovány kotle na plyn, domácí kotle na plyn z toho důvodu, že v rámci kotlíkových dotací - jak víte, byl to náš projekt, který jsme rozjeli ve velkém v roce 2015 ještě za naší vlády - podařilo se vyměnit, a já to považuji za velký úspěch, více než 100 000 kotlů v domácnostech, těch nejvíce znečišťujících kotlů, a ušetřit lidem jak peníze, tak i samozřejmě zlepšit životní prostředí. Ale teď jsou zásadní změny v tom systému a já jsem přesvědčený, že lidi velmi zajímá, jak bude ten systém, ten program vlastně pokračovat, protože teď jsou tady stovky tisíc lidí uvrženy do nejistoty, a jsem přesvědčen, že by velmi rádi slyšeli, jak bude vláda tento systém, tento program dál podporovat. Připomeňme si, že tady stále v České republice je zhruba odhadem, expertním odhadem 250 000 těch nejvíce znečišťujících kotlů první a druhé emisní třídy. Vláda rozhodla a bylo to i - a já věřím, že hodně právě - na základě návrhu, který dávalo hnutí ANO, o prodloužení provozu těchto kotlů o dva roky, to znamená odsunu zákazu těchto kotlů o dva roky na rok 2024, konkrétně na září. A já jsem přesvědčen, že to je dobrý krok, pokud tady projde, protože ta novela přijde do Sněmovny, budeme se o tom bavit. Ale nebylo úplně řečeno to B, to znamená, pokud prodloužíme tyhle kotle, přestaneme dotovat kotle na zemní plyn, a ty tvoří významnou součást těch kotlíkových dotací, tak vláda pouze ústy paní ministryně Hubáčkové řekla, že chce více podporovat tepelná čerpadla. Ale já jsem přesvědčen, že jsou tady i další zdroje topení, například kotle na biomasu, ať už se jedná o dřevo, nebo dřevní pelety, které by si také zasloužily podstatně větší podporu. A je to téma, které - znovu říkám - úzce souvisí se stávající situací, je to něco, co zajímá stovky tisíc lidí, a proto se domnívám, že je důležité tady o tom hovořit. Jenom připomenu, že ten zákaz kotlů první a druhé emisní třídy je deset let starý, vznikl ještě za vlády ODS. Myslím, že tenkrát bylo překvapení, že ten zákaz vůbec prošel, ale já jsem přesvědčen, že to tenkrát byl dobrý krok. My jsme ho v rámci Babišovy vlády potom doplnili právě tím dotačním programem, který zásadně zlepšil a řekl bych revolučním způsobem změnil vytápění českých domácností a zásadně tak zlepšil kvalitu ovzduší, což je opravdu i měřitelné, těch posledních let, kdy se naplno ten program rozjel.

Takže já jsem přesvědčen, že by takováhle informace tady měla padnout, že zajímá lidi daleko víc než mnohé floskule, které jsme tady třeba ze strany koalice dneska slyšeli, a taky o tom, že tady blábolíme a říkáme tady nějaké nesmysly. A proto bych chtěl navrhnout jako první bod dnešního jednání Informaci vlády nebo případně paní ministryně Hubáčkové o pokračování dotačního programu na vytápění českých domácností. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám a nyní s přednostním právem paní předsedkyně Schillerová, připraví se paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Já bych reagovala ještě na paní místopředsedkyni Olgu Richterovou. Tak já nevím, asi myslela své kolegy, že jednají - vašim prostřednictvím - v Bruselu. Znovu to upřesním a budu citovat z oficiální analýzy Ministerstva spravedlnosti vymezení pojmu skutečného majitele, evidence skutečných majitelů podle české právní úpravy ve srovnání s požadavky AML směrnice. Je to materiál poměrně dlouhý, já tady budu citovat: "Materiál představuje výstup, kterým se plní požadavek na provedení předmětného hodnocení stanovený v rámci přílohy schváleného Národního plánu obnovy, konkrétně jde o požadavek s protikorupčními komponenty 4.3, reformy číslo 5, milníku číslo 212.

To znamená, Ministerstvo spravedlnosti, toto Ministerstvo spravedlnosti, zpracovalo analýzu, kde se na tuto reformu odkazuje, a je to reforma číslo 5 a týká se to zákona, ta podmínka je vázána na zákon o evidenci skutečných majitelů. Ještě na upřesnění, Národní plán obnovy je skutečně 180 až 190 miliard podle konkrétního kurzu a toto je jeho základní podmínka. Jinak Pirátská strana má ve vládě ministra pro Legislativní radu vlády, tak určitě když tak vám to, prostřednictvím pana místopředsedy, vysvětlí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní paní místopředsedkyně Olga Richterová s přednostním právem, připraví se pan poslanec Josef Kott. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, tady opakovaně vystupuji jen proto, že samozřejmě když příjemce pochopí sdělení, není třeba ho opakovat, ale když nepochopí, tak reagovat musím. Ještě jednou zdůrazním, že jde o čerpání 191 miliard korun pro Českou republiku z Národního plánu obnovy. Ocituji od generální ředitelky pracovní skupiny Evropské komise pro podporu oživení a odolnosti, že jde o to, že Česku kvůli absenci té právní úpravy také téměř hrozilo neschválení NPO. Potřebujeme vlastně mít přijatou tu normu před první platbou, abychom vůbec dostali peníze.

Takže to, o co jde, je, že máme datum, potřebujeme to schvalovat a vy tím, že zde obstruujete, a těch norem je několik, které máme mít schválené - já to vím, je jich několik - ale já zdůrazňuji, novela zákona o střetu zájmů, a máme to potvrzené, je také mezi tím, co nezbytně musíme schválit. My s Bruselem jednáme napřímo a jsme si vědomi toho, že když to vy dneska zobstruujete, tak to prosadíme, jenom to bude stát daňové poplatníky víc na provozu Sněmovny, bohužel.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy vystoupí pan poslanec Josef Kott, připraví se paní poslankyně Zuzana Ožanová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Josef Kott: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Milé kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, já bych také chtěl poděkovat kolegyni místopředsedkyni, že mi znova vysvětlila, co si myslím, že už jsem pochopil, ale přesto za to ještě jednou děkuji. Vzhledem k tomu, že jsme včera neměli možnost interpelovat a já jsem měl připravenou otázku na pana ministra zemědělství v rámci ústních interpelací, a i přestože by se omluvil, tak bych písemnou odpověď dostal. Vzhledem k tomu, že na odpovědi trvám, jsem si dovolil navrhnout bod programu s názvem Informace ministra zemědělství o bilanci zásob České republiky v oblasti obilovin a připravenost na řešení situace v oblasti obilovin a nárůstu jejich cen.

Mám k tomu v podstatě dva důvody. Jeden je všeobecně známý, druhý je dopis, který nám včera na zemědělský výbor byl zaslán, takže já se pokusím v krátkosti na toto soustředit. V oblasti rostlinných komodit jsme za poslední rok svědky obrovského nárůstu až o 20 % ceny. Tento nárůst vlastně vznikl na základě toho, že se začala poptávat surovina zvenku, a posledním důvodem, ale tím nejdůležitějším je válka na Ukrajině a invaze Ruska právě na Ukrajinu. Vzhledem k tomu, že Ukrajina je významným exportérem komodit, hlavně pšenice, jak na Blízký východ, tak na severní Afriku a export je v podstatě až ve výši 15 milionů tun pšenice, což je v podstatě dvojnásobek, než Česká republika vyprodukuje všech obilovin, samozřejmě vzniká problém. Ten problém vzniká i proto, že v podstatě i na Ukrajině se chovala hospodářská zvířata, která končila na pultech v Evropské unii.

Před invazí se v podstatě cena potravinářské pšenice pohybovala někde na úrovni 6 až 7 000 korun za tunu. Po vypuknutí války ta cena v podstatě vzrostla dvojnásobně a dnes není problém prodat pšenici až za 12 000. Vzhledem k těmto skutečnostem je situace velmi vážná a následný nedostatek obilovin a růst cen potravin může znamenat dle mého názoru společenský i sociální problém. I vzhledem k tomu, že Společenství mlynářů předesílá, že jim zřejmě bude chybět nějaké obilí na mletí mouky - mluví se až o jednom měsíci - tak si nemyslím, že zařazení tohoto mého bodu je úplně mimo dění, a předpokládám, že bychom o něm měli mluvit a že bychom určitá opatření měli přijmout.

Teď si ještě dovolím ocitovat v krátkosti z dopisu, který poslala včera Českomoravská šlechtitelská seminářská asociace, a píše: "Jménem členů Českomoravské šlechtitelské a seminářské asociace bychom rádi ujistili zemědělské podnikatele a veřejnost, že pro zajištění potravinové soběstačnosti České republiky je dostatek osiv základních obilovin, luskových a základních zelenin. Bohužel jiná situace je v oblasti zajištění osiva kukuřice, slunečnice, řepky, sóji a řepy a také sadby brambor, kde je Česká republika částečně nebo téměř plně závislá na zahraničních dovozech. Zde přesně nevíme, zda bude možné pro Českou republiku zajistit dostatek těchto osiv."

Dále upozorňují na to, že udělají všechno pro to, aby ta osiva neskončila mimo region České republiky, a že se budou všemožně snažit a po konzultaci s Ministerstvem zemědělství žádat ještě o různé podpory v rámci společné zemědělské politiky pro to, abychom to v podstatě ustáli a mohli jsme zasít novou úrodu. Proto si dovoluji navrhnout, pokud tento bod bude zařazen, jako druhý bod dnešního jednání před již pevně zařazenými body. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane poslanče. Nyní je řádně přihlášena k programu schůze paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní kolegyně poslankyně, vážení páni kolegové poslanci, na této schůzi prostě nesmí zůstat zastřeno vašimi řečmi, o co jde, o to, že obstruujete první z celé sady zákonů proti praní špinavých peněz. Jde o anti-money laundering, iniciativu, za kterou naše vláda stojí. Chceme, aby v téhle zemi bylo co nejférovější prostředí, abychom dokázali co nejúčinněji zasahovat proti praní špinavých peněz. Vy nyní blokujete jeden z této sady zákonů, zákon o střetu zájmů, vymahatelný, skutečně funkční.

Takže jenom připomenu, protože stále jste neupustili od svých obstrukcí, že hnutí ANO obstruuje zásadní protikorupční zákon pro férové fungování naší země, a to včetně politického a podnikatelského prostředí. Je tam střet zájmů předsedy hnutí ANO. Kvůli tomuto obstruujete. Jenom znovu zopakuji, že při jednání se zástupci Evropské komise nám bylo jasně sděleno, že navrhovaná podoba zákona o střetu zájmů tak, jak jsme ji měli dneska projednávat, tak, jak to dnes bylo na pořadu schůze, je nutná pro to, abychom ty miliard korun pro Národní plán obnovy dostali. Děláme to proto, že to je správně, a prosadíme to navzdory vašemu odporu, navzdory vašim řečičkám, navzdory těm zástěrkám. Jsou to jen a pouze obstrukce.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní tedy řádně přihlášená k programu schůze paní poslankyně Zuzana Ožanová, připraví se pan poslanec Jaroslav Faltýnek. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, vážený pane předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, vláda za zákonem o střetu zájmů nestojí. Chtěla bych říci paní místopředsedkyni - možná by si to mohla přečíst - nejedná se totiž o vládní návrh. Dovolím si to konstatovat, protože jsem zpravodajkou tohoto tisku.

Pokud by to byl vládní návrh, tak si dovolím citovat z programového prohlášení této vlády, možná to paní místopředsedkyně fakt nečetla: "Legislativní návrhy potřebné k plnění programového prohlášení budou předkládány standardní legislativní cestou." Možná by bylo dobré si přečíst například stanovisko Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, které bylo k tomuto poslaneckému návrhu zákona. Takže tento návrh zákona je poslanecký, nepředkládá ho vláda, proto nemystifikujte, prosím, lidi, že se jedná o vládou podporovaný návrh. Kdyby to vláda skutečně chtěla, už ten návrh jako vládní mohl jít a mohly tam být vychytány ty hlouposti, které tam jsou.

Na dnešní jednání bych ráda zařadila jako první bod před již pevně zařazené body bod s názvem Nedůvodnost budování cyklostezek v blízkosti jiných pozemních komunikací z důvodu péče řádného hospodáře. Obce vynakládají velmi vysoké finanční prostředky na budování cyklostezek z důvodu většího bezpečí pro všechny účastníky silničního provozu, jak motoristy, tak chodce. Moje rčení z minulého období si někteří z vás možná budou pamatovat. Tehdy při projednávání cyklistických vsuvek do zákona o silničním provozu jsem říkala, že když je někdo hlupák, je jedno, co řídí. Všichni se pouze zajímali o chudáky cyklisty jedoucí po cestě. Nikdo se nezabýval, jak k tomu přijdou chodci jdoucí po chodníku, které ohrožují cyklisté či řidiči koloběžek, kteří po chodníku nesmí jezdit, a přesto tak často činí.

Místo řešení komplexní problematiky se většina kolegů nechala přesvědčit ke dvěma základním změnám zákona o silničním provozu. První, nejvíce diskutovanou změnou je minimální vzdálenost motorového vozidla od předjížděného cyklisty. Upozorňuji na to, že se skutečně jedná pouze o boční odstup mezi motorovým vozidlem a jízdním kolem. To, že jiný cyklista jedoucí značnou rychlostí může srazit jiného cyklistu, asi autoři vůbec nedomysleli. A při objíždění chodce asi není potřeba určovat žádnou vzdálenost, je možno chodce srazit. O možném zavedení povinnosti nejvíce chránícího cyklistu, a to povinnosti mít za jízdy přilbu i pro cyklisty starší 18 let, nechtěl nikdo slyšet.

Nicméně dnes mě zajímá více opomíjená změna, která byla ve stejném pozměňovacím návrhu. Nejdůležitější v tomto případě je slovíčko ledaže. Cituji ustanovení § 57 odst. 1 zákona o silničním provozu: "Je-li zřízen jízdní pruh pro cyklisty, vyhrazený jízdní pruh pro cyklisty, stezka pro cyklisty nebo je-li na křižovatce s řízeným provozem zřízen pruh pro cyklisty a vymezený prostor pro cyklisty, je cyklista povinen jich užít v daném místě a směru, ledaže by tím mohla být ohrožena bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích." Velmi zajímavá argumentace předkladatelů, že agresivní chování některých motoristů vůči cyklistům často pramení z domnělé povinnosti cyklistů užít cyklostezku, která bývá nesprávně dovozována z nešťastného znění prováděcí vyhlášky. Chtěla bych říct, že to nebylo dovozováno z vyhlášky, takto zněl zákon a předkladatelé ho zjevně nečetli. Promiňte, protože pár chodců porušuje pravidla provozu na pozemních komunikacích a místo po chodníku jde po cyklostezce, tak prostě najednou si cyklista řekne: Ano, já můžu jet po cestě, tak jedu - víte, co se stalo? Jedu takhle do Bohumína do nemocnice po cestě, po které jede dost aut, vedle je chodník, cyklostezka, prázdná, a cyklista - hádejte, kde jede - jede po cestě. Takže ledaže pár kilometrů předtím musel z té cyklostezky sjet. Tam je tak šílený provoz, že jeden, dva chodci za hodinu ho omezili a on musel jet po cestě. Proč potom obce vrážejí peníze do budování cyklostezek, když nejsou potřebné? Proč budovat cyklostezky?

Vážení přátelé, doporučuji zvážit návrat ke zdravému selskému rozumu a říct, že ne slovíčko ledaže do zákona, ale prostě pokud tam cyklostezka je, ať po ní cyklista jede. Nebo taky můžeme říct, že řidič motorového vozidla by mohl říct, že je pro něj nebezpečné jet po cestě, tak proč by nemohl jet po chodníku? To je úplně stejná logika. (Předsedající: Váš čas.) Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Než udělím další slovo, pouze pro pořádek říkám, že je-li přihlášen poslanec nebo poslankyně k pořadu schůze, má to sloužit k odůvodnění zařazení bodu, nikoliv jako reakce na předchozího řečníka. Nyní paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi děkuji, pane předsedající. Přála bych si, aby to kolegům z hnutí ANO došlo, že jde o 191 miliard korun, kde generální ředitelka té příslušné pracovní skupiny, paní Céline Gauer, připomněla, že nám vlastně vůbec Národní plán obnovy schválili jen proto - a teď cituji - že v něm byl uveden jasný závazek, že například střet zájmů bude vyřešen před první žádostí o platbu.

Takže my nyní jsme měli projednávat zákon, který nám spolu s dalšími - já jsem už uvedla, že jde přece o celou sadu zákonů proti praní špinavých peněz a protikorupčních zákonů - které naše vláda musí teď rychle projednat, abychom dostali ty peníze. A protože Evropská unie a Evropská komise hlídá, kam těch 191 miliard korun půjde, hlídají tyto peníze evropských daňových poplatníků - v tom jsou i naše peníze a je to v našem zájmu, že to takto hlídají, je to správně - tak nám dali konkrétní návod, jak to udělat, a teď já cituji z aktuální přílohy prováděcího rozhodnutí Rady o schválení posouzení plánu pro oživení a odolnost Česka. Týká se to přímo specificky naší země a v té reformě číslo 5, která je nazvána Kontrola a audit, se jasně píše, že tato reforma zahrnuje několik opatření na ochranu finančních zájmů Unie, tedy to hlídání, jestli jsou dobře nastavené podmínky v zemi, kam ty peníze půjdou, a zejména, za prvé, zlepšení vnitrostátního kontrolního systému s cílem předcházet situacím střetu zájmů, odhalovat je a napravovat.

Pak jsou tam vyjmenované ještě tři další nezbytné součásti té sady zákonů proti praní špinavých peněz a protikorupčních zákonů, zajišťujících rovné hrací pole ve všech sférách naší země. A teď to podstatné - ta reforma má být dokončena do 30. června tohoto roku, 30. června 2022, a všechny tyto milníky - nečetla jsem úplně všechny - musí být splněny před předložením první žádosti o platbu Komisi. Věnuje se tomu velmi podrobně moje paní kolegyně Lucie Potůčková ze STAN, přesně těm 191 miliardám, a v první platbě by mělo jít o částku ve výši zhruba 1 miliardy euro.

Na tom chci upozornit, jak závažné téma to je, které vy obstruujete, které vy blokujete, a zákon o střetu zájmů, kterému se my jako Piráti a my jako celá vláda, která je protikorupční a zasazuje se o právní stát a férové právní prostředí, tak nám na něm natolik záleží, že nás svým dnešním obstruováním nezastavíte. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní eviduji dvě přednostní práva, která jsou přihlášena. První je pan předseda Michálek, potom paní předsedkyně Schillerová. Máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dnes jsme se zde sešli v 9 hodin, abychom projednali návrh novely zákona o střetu zájmů. Máme 11.30 hodin a doteď nemáme schválen pořad schůze. (Hlas z pléna: Nezdržuj!) Jakým způsobem může takhle efektivně fungovat firma? (Poslanci tleskají.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Prosím, nepokřikujte po sobě.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji, že mně kolegové z hnutí ANO tleskají, konečně nějaká podpora. Ale my tady jsme dneska 5 hodin a už 2,5 hodiny jednáme o programu schůze, takže to je jasná obstrukce. Vzpomeňte si na to, co jste slibovali voličům. Tohle jste slibovali voličům: (Ukazuje mobilní telefon.) Tady je na obrázku pan Andrej Babiš, má takový úporný výraz a drží jakéhosi kravaťáka, co má místo hlavy smajlíka a říká blablablabla. Je u toho velký nápis: Makat a neblábolit.

Dneska už jsme víc jak polovinu nebo polovinu času jsme problábolili tím, že jsme neřešili, co dneska máme řešit, střet zájmů, ten kolosální střet zájmů, a místo toho zde v podstatě bráníte zájmy svého šéfa tím, že předkládáte pozměňovací návrhy, které víte, že se dneska nestihnou projednat, a rozhodně ne v takovémto rozsahu. Takže, prosím vás, ideální by bylo, kdyby sem přišel Andrej Babiš jako zachránce, přišel sem, jak tady má sedět v Poslanecké sněmovně, a udělal přesně to, co voličům slíbil, čili odchytil tyto blábolící politiky v kvádrech s hlavou místo smajlíka, odchytil je, zachránil je a začali jsme konečně projednávat to, proč jsme se tady dneska sešli. Pojďme pracovat pro občany, pojďme jednat podle programu a prosím, přestaňte už obstruovat program schůze ke střetu zájmů.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Nyní vystoupí paní předsedkyně Alena Schillerová s přednostním právem. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Tak pojďme si říct, proč se ta novela teď chystá. Když se tu v roce 2016 přijímal původní lex Babiš, který měl nepokrytě dostat Andreje Babiše z politiky, to nakonec není nic tajného, tak to autoři prostě asi nedomysleli v té době, vylili s vaničkou i dítě a povinnost zveřejňovat kompletně svůj majetek začala platit i pro starosty těch nejmenších obcí, což si původně neuvědomili. A to mluvím o tom původním zákoně. Tuto část pak zrušil Ústavní soud a byl to náš poslanec za hnutí ANO, kolega Sadovský, který připravil novelu, aby občané mohli nahlížet do registru, o kterém mluvíte. Pirátský poslanec pan Michálek, který, jak už jsem dnes řekla, je posedlý Andrejem Babišem, připravil pozměňovací návrh, který je opět namířen jen a pouze na Andreje Babiše. Takže není to o obraně Andreje Babiše, je to o obraně celého právního systému, protože není možné dělat zákony proti jednomu člověku. Příště se vám znelíbí jiný člověk, tak připravíte návrhy proti němu?

Do budoucna to navíc diskvalifikuje úspěšné lidi z podnikatelského prostředí z politiky. Prostě se do veřejného dění zapojovat nebudou chtít. Podnikatele jsme z politiky škrtli a s jakou skupinou přijdou Piráti příště? S lékaři? Ti přece také jsou neustále ve střetu zájmů, když řeší své plány, investice do zdravotnictví a podobně. Nebo s učiteli, s právníky? Můžeme postupně škrtat jednu skupinu po druhé a nakonec tam zbudou jen sami Piráti, kteří v životě nedělali nic jiného než politiku. (Potlesk z lavic ANO.) Mám pocit, že se Piráti, ale částečně i celá vládní koalice, ještě nesmířila s tím, že už nejsou v opozici. Měli by převzít svou vládní odpovědnost a začít řešit problémy lidí a neřešit jenom Andreje Babiše.

Ten samotný zákon má v sobě řadu nesmyslů, například se nevztahuje na on-line média. To znamená, že člověk, který vlastní třeba časopis o vaření nebo sportovní televizní kanál, do politiky jít nemůže, ale vlastník největšího internetového zpravodajského portálu klidně může, což postrádá naprostý smysl. My jsme připravili vlastní návrh, ten řeší to, co třeba řešit je nutné. Mluvím o přístupnosti registru, na tom se shodujeme doufám všichni a mohl by projít rychle. My ho vítáme.

Chtěla bych říct, že tady dneska nejde o obstrukci zákona samého nebo dvou zákonů, které jsou dnes zařazeny, protože do budoucna je nevylučujeme, ale jde o zrušené interpelace. Nám jde dnes o zrušené interpelace, které koalice ve středu zrušila tím, že odhlasovala přerušení schůze do pátku. To se nikdy předtím nestalo! Nikdy nebyly interpelace zrušeny přerušením schůze! Pokud v minulém období došlo k tomu, že nebyly, bylo to po předchozí dohodě s opozicí. Skutečně nenajdete ani jedno podobné hlasování. Konzultovala jsem to se svými kolegy. Za celou dobu, znovu opakuji, za celou dobu sta dní této vlády byly ústní interpelace jenom třikrát. A znovu opakuji, že interpelace jsou jedním ze základních nástrojů vlády, kterými můžeme vládu kontrolovat a ptát se jí a jsou zaručeny ústavou, jednacím řádem, to jsem řekla už ráno ve svém úvodním vystoupení. Museli jsme se ozvat, protože tohle se nesmí stávat, a museli jsme vám tyto otázky položit, byť prostřednictvím navržených nových bodů.

A ještě prosím vás k argumentu pirátských poslanců, že se tím ohrožují miliardy z Národního plánu obnovy. Já jsem si nejdřív myslela, i jsem na to velmi zdvořile upozornila, že si paní místopředsedkyně Richterová - prostřednictvím vás, pane místopředsedo, jste tam ještě? - prostě spletla dva zákony... (Předsedající: Nevstupuji vám do řeči, pokračujte.) ... omlouvám se, děkuji - spletla dva zákony. Pak jsem ale pochopila, že záměrně nemluví pravdu. Já jsem zdvořilá, používám: Nemluví pravdu.

Národní plán obnovy je vázán a je to, znovu opakuji, jeden z milníků, které tam jsou zmíněny, na zákon o evidenci skutečných majitelů, ne na novelu zákona o střetu zájmů. To jsou prosím dva různé zákony. A já věřím, že více věříte vašemu Ministerstvu spravedlnosti, které k tomu vydalo metodiku, o které jsem teď hovořila, ze které jsem před chvílí citovala, než nějaké debatě - nevím, říkáte, odvoláváte se na nějaké řečí napřímo. Nevím, s kým jste mluvila, nejmenovala jste žádné konkrétní bruselské úředníky, ale ta metodika Ministerstva spravedlnosti, ta analýza přece musí vycházet z evropských předpisů a právě z těchto různých jednání. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám také děkuji. Eviduji přednostní právo pana poslance Michálka, pana předsedy. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, vaším prostřednictvím, pane místopředsedo, se obracím na předřečnici, paní doktorku Schillerovou. Paní doktorko, prosím, podívejte se na dokument, který shrnuje milníky, které je Česká republika povinna plnit. Podívejte se na milník 214 a přečtěte si tam, že je tam nejenom AML legislativa, ale je tam současně i povinnost uvést do souladu systém vnitřní kontroly pro předcházení, odhalování a nápravu situací střetu zájmu s čl. 61 finančního nařízení. Takže to, co říkaly kolegyně Richterová, Potůčková a podobně, to je správně a tak to odpovídá dokumentům, které máme s Evropskou unií. Není to ten samý zákon, nemáte v tom úplně jasno.

Ale vy jste tady citovala nějaké dohody, ale vy jste nebyla ve vedení Poslanecké sněmovny v minulém volebním období ani jste nebyla předsedkyní klubu. Ale my to víme, my to víme, co se tam dělalo, jakým způsobem se to vedlo. Ano, pan předseda Vondráček s námi mluvil, to bylo korektní, ale současně reprezentoval většinu, kterou jste tady měli s komunistickou stranou a někdy s SPD, se sociálními demokraty, takže takto to skutečně neprobíhalo. Jenom počkám možná, až se bude moci paní předsedkyně schůzi věnovat. (Poslankyně Schillerová hovoří v lavici s poslankyní Dostálovou.)

To, co si myslím, že je zcela zásadní, prosím, neurážejte tady moje kolegy, že nikdy nepracovali! Třeba pana Bartoše, vicepremiéra, odborníka na informatiku, nebo kolegyni Richterovou, překladatelku. Myslíte si, že informatici, překladatelé a právníci nejsou tvrdě pracující lidi? Jsou lidi, kteří skutečně, ano, pracovali jako normální lidi a byli úspěšní ve volbách, tak co se vám na tom nelíbí? Neměli takovou výhodu, že by pracovali v podniku zahraničního obchodu a že by si ulívali peníze někam do Švýcarska, které krátili ze socialistického vlastnictví. Ne, s tím skutečně do života nešli! Ale jsou to lidi, kteří poctivě pracovali, tak je prosím neurážejte.

A ten zákon se netýká jenom pana Babiše. Naopak, tato koalice je na sebe ještě přísnější! Ten zákon se týká v jedné oblasti veřejných zakázek a dotací členů vlády. Takže jestli se někdo nevzpamatoval z toho, jestli je v opozici nebo v koalici, tak je to možná vaše opozice, protože vy už nemáte žádné členy vlády. Ta ustanovení, která se týkají členů vlády, aby nemohli brát ani přes firmy, kde jsou skuteční majitelé, zakázky a dotace, ty se týkají této vlády, té nové vlády, ve které Andrej Babiš už nesedí. Takže není pravda, že by ten zákon byl namířen proti Andreji Babišovi. Ten zákon je stejný, jako když jsme byli v opozici. A nám jde o ty principy, aby vrcholní politici nemohli tímto způsobem být obviňováni, že mají nějaké čachry, kterými získávají veřejné peníze, peníze daňových poplatníků. Takže skutečně jde nám o to, aby veřejnost měla přístup k majetkovým přiznáním a aby se rozsekl ten gordický uzel, ve kterém jsou pohromadě ekonomické zájmy, politické zájmy a média. To se musí ukončit.

A v okamžiku, kdy tady říkáte, že někdo nebude moct vydávat zahrádkářský časopis: prosím vás, ten zákon má výslovně výjimku, že se vztahuje jenom na velké mediální domy, to znamená, na zahrádkářský časopis vůbec nedopadne, leda že by ten zahrádkářský časopis měl shodou okolností obrat několik set milionů korun. A nevím, kolik takových zahrádkářských časopisů tady je.

Vzpomeňme si na to, když se tady ve Sněmovně odvolával předseda vlády Andrej Babiš na zahrádkářský zákon. To byl přesně ten okamžik, kdy jsme neměli řešit zahrádkářský zákon, ale kdy jsme měli řešit daleko důležitější věc, měli jsme řešit covid, takže je to skutečně jenom mlha. Je to snaha obrátit pozornost k věci, která se má řešit, a tou věcí, která se teď má řešit, je právě novela zákona o střetu zájmů, takže prosím, ukončeme ty obstrukce, přestaňme mařit čas této Poslanecké sněmovny na marné návrhy a věnujme se programu, který byl oznámen. Občané od nás očekávají, že budeme pracovat a projednávat tyto záležitosti. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Nyní je přihlášen k programu schůze pan poslanec Jaroslav Faltýnek. Ptám se, zda je tady někde přítomen? Nevidím, v tom případě paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane jeden ministře, já bych prosila zařadit na program dnešní schůze Informaci vlády o dopadech cen pohonných hmot na systém integrovaného záchranného systému a organizace pečující o život a zdraví obyvatel.

Ceny pohonných hmot a jejich růst jsme tu už řešili. Jsem ráda, že i vláda už pochopila, že nestačí jen sledovat marže, a alespoň od 1. 6. snížila spotřební daň. Možná se dočkáme, jak jsem slyšela v médiích, i zastropování cen, ale to bych předbíhala. DPH pravděpodobně nezruší. Je to fajn, ony se ty ceny teď nějak drží, do cen zboží a služeb už se to promítlo. Co se bude dít dál, to se necháme překvapit. V tomto kontextu jsme zaznamenali i výrok předsedkyně Poslanecké sněmovny a TOP 09 Markéty Pekarové Adamové, cituji: "Vlády se nemají starat o lidi, vlády se mají postarat o to, aby tady bylo bezpečno. Bezpečí je první předpoklad toho, aby se nám vůbec nějak dařilo." Konec citátu. Já s tím nesouhlasím, ale budiž.

Opět v kontextu s tímto citátem bych tedy ráda požádala o zařazení mého bodu, a to proto, že i podle vyjádření paní předsedkyně je starostí vlády to, že ceny pohonných hmot se výrazným způsobem promítají do služeb, což jsme zaznamenali všichni a zaznamenávají to hlavně naši občané. Zaznamenali jsme zdražování v podstatě již všude tam, kde to výrobci a podnikatelé dělat mohou, a pokud chtějí ve své činnosti pokračovat, tak to dělat musejí. Zdražilo se jídlo, služby, stavební materiál a platíme to my všichni, protože jíst se musí.

Já bych se dnes ráda zaměřila na dopad rostoucích cen na fungování integrovaného záchranného systému, respektive organizace, které se starají o bezpečí, život a zdraví občanů a které nemohou ceny svých služeb zvednout, byť se jejich náklady významně zvyšují. Ráda bych věděla, zda má vláda alespoň dílčí odhad nebo statistiku, o kolik vzrostly náklady, které za pohonné hmoty vydá Policie České republiky, hasiči nebo zdravotnické záchranné služby, tedy organizace, které se starají o bezpečí, životy a zdraví nás všech. V případě policie či hasičů zvýšené náklady uhradí stát, v případě zdravotnických záchranných služeb nebo některých nemocnic budou zvýšené náklady muset kompenzovat kraje, u městské policie to budou města, u pečovatelských služeb kraje a města a takhle bych mohla pokračovat dál.

Takže bych moc ráda znala statistiky, jaký je dopad na organizace zřizované státem, kraji či obcemi, jaký to bude mít dopad na fungování organizací, které se starají o bezpečí a životy nás všech, zda stát bude například krajům či obcím tyto zvýšené náklady nějakým způsobem kompenzovat, nebo zda to ty organizace zaplatí v podstatě samy tím, že jim sice jejich zřizovatelé budou nějakým způsobem kompenzovat zvýšené náklady na pohonné hmoty, kterých mají opravdu velkou spotřebu v zájmu bezpečí nás všech, ale nedají jim již dotace například na modernizaci nebo něco jiného. To by mě velice zajímalo. Nerada bych se dočkala toho, že záchranáři nebo hasiči budou k lidem v nouzi jezdit na kolech, jak to měly v různých aprílových příspěvcích záchranné služby na svých facebookových stránkách. Já bych vám ráda ukázala obrázek, který vytvořili záchranáři z Vysočiny. (Poslankyně ukazuje příslušný materiál.) Ale jak říkám, na apríl byly tyto obrázky na všech záchranných službách. To je můj příspěvek.

A pak, prostřednictvím pana předsedajícího, k paní poslankyni Richterové. Paní poslankyně, vy obstruujete, protože kdybyste desetkrát neopakovala to samé, tak už mohlo vystoupit deset poslanců z opozice. A jedna moje osobní poznámka. Já už se zkouším postavit pod tu kameru, protože když někoho káráte a mluvíte k poslancům hnutí ANO, tak se dívejte na nás, a ne k občanům do té kamery. Je to takové nepříjemné.

A k panu poslanci už to nestihnu, až v další interpelaci. Děkuju. (Potlesk z řad poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za respektování času, paní poslankyně. Vzhledem k tomu, že jsme se domlouvali s předsedkyní poslaneckého klubu hnutí ANO na dalším postupu k průběhu dnešní schůze, tak abychom se ujednotili v postupu a byli jsme v souladu, v současné době přeruším jednání schůze na deset minut do 11.55, poprosím, abychom se sešli, jak se schází grémium Poslanecké sněmovny, a domluvili se na dalším postupu, jak budeme dnes postupovat do konce jednacího dne. Já vám děkuji a děkuji za trpělivost.

 

(Jednání přerušeno v 11.45 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.55 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vracíme se k projednávání pořadu schůze, tak jak jsme předtím postupovali. Vracíme se také po poradě vedení Sněmovny s předsedy poslaneckých klubů, kde jsme se domluvili na dalším postupu. Nyní tedy žádám předsedkyni poslaneckého klubu hnutí ANO o vystoupení, protože se hlásí do rozpravy. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Od rána, skoro od devíti hodin, tady vedeme debatu. Jsme osočováni jako hnutí ANO z obstrukcí, přitom my se bráníme jenom tomu, že nám nebylo umožněno a není umožněno opakovaně podávat ústní interpelace na opravdu ožehavá témata. A vlastně přemýšlím, když jsem sledovala frekvenci vystoupení poslanců za Pirátskou stranu, kdo tady vlastně co obstruuje. A protože debata vygradovala tam, kam vygradovala, my se potřebujeme poradit se všemi poslanci za klub hnutí ANO v tom směru, zda se nebudeme bránit případně u Ústavního soudu tím, že nám je odepíráno naše ústavní právo.

Takže žádám o přestávku v době dvou hodin na poradu poslanců klubu hnutí ANO. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Než vyhlásím přestávku, navrhuji následující postup. Paní předsedkyně, vzhledem k tomu, že je zde řada přihlášek a nebyly by vypořádány, tak než vám dám přestávku, navrhuji následující postup. Vznikl by nebezpečný precedens i do budoucna, že bychom případně ukončovali schůzi bez toho, že by byly vypořádány přihlášky do rozpravy, ať už je to k pořadu schůze, nebo k nějakému bodu. Táži se vás, zda tedy na základě dohody klubů budeme postupovat následujícím způsobem, zda poslanci, kteří jsou přihlášeni k pořadu schůze, své přihlášky k pořadu schůze stahují? V případě, že to je pravda a je to tak, vypořádali bychom se následně s těmi body k pořadu schůze, které jsou načteny, a v případě, že je odhlasujeme, je možné následně vyřadit body z programu schůze a vyhlásit přestávku pro jednání klubu.

Nejprve se vás táži, zda ti, co jsou přihlášení k pořadu schůze, tak jak jste se bavili, v současné době stahují své přihlášky k pořadu schůze? (Předsedkyně Schillerová se hlásí.) Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Na základě předběžné dohody na úrovni předsedů klubů a po rychlé poradě s kolegy poslanci z hnutí ANO říkám jejich jménem, jménem všech a samozřejmě jménem svým, všech těch, kteří jsme vystoupili a načetli aktuální body, které je nezbytné řešit, že je z pořadu schůze stahujeme, stahuji jejich jménem i svým.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. V tom případě dám pouze hlasovat o těch bodech, které byly načteny do této doby. S přednostním právem se hlásí pan předseda Michálek.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Na základě dohody, která byla na grémiu a i mezi koaličními kluby, jménem všech koaličních klubů uplatňuji veto na nové body, které byly navrženy podle § 54 odst. 6.

Současně si myslím, že není úplně správné si brát přestávku dvě hodiny před koncem schůze, jít takhle brzo domů a neodpracovat to. Nicméně bohužel, takhle si to hnutí ANO přeje, takže tohle je jeho odpovědnost. Myslím si, že tu poradu svého poslaneckého klubu mohli udělat včera odpoledne, kdy na to měli celý volný den. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Budu tedy postupovat podle následujícího návrhu. Body, které jsou nově zařazeny na program, byly vetovány. Z toho důvodu nám zbývají tři body, které byly načteny, a týkají se již zařazených bodů na program této schůze.

Poprosím ty z vás, kteří jste body načítali, abyste mi poskytli součinnost, abychom byli v souladu. Týká se to tří bodů. Jeden načetl pan poslanec Marek Novák, týká se občanského zákoníku, další bod načetl poslanec Josef Bělica, týká se to bodu číslo 17, a poté Pavel Růžička, sněmovní tisk 182. Předpokládám, že všichni ostatní jste načítali nové body, které byly vetovány. Děkuji.

 

Nyní tedy zahájím hlasování o pořadu schůze. Nejprve dám hlasovat o zařazení sněmovního tisku 66 a předřadit tento bod jako druhý bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 139, přihlášeno je 161 poslankyň a poslanců (z tabule 160), pro návrh 37, proti 84. Tento návrh nebyl přijat.

 

Nyní návrh pana poslance Josefa Bělici, sněmovní tisk 131, jako první bod dnešního jednacího dne.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro tento návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 140, přihlášeno je 164 poslankyň a poslanců, pro 59, proti 86. Tento návrh také nebyl přijat.

 

A nyní návrh pana poslance Růžičky - a to je sněmovní tisk 182, aby byl zařazen jako první bod dnešního jednání.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 141, přihlášeno je 164 poslankyň a poslanců, pro 57, proti 91. Tento návrh nebyl přijat.

 

Vzhledem k tomu, že v případě dvouhodinové přestávky bychom přesáhli 14. hodinu, nyní po souhlasu s předsedy poslaneckých klubů dám hlasovat o vyřazení všech bodů této schůze.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro vyřazení bodů všech zbývajících bodů této schůze z programu? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 142, přihlášeno je 163 poslankyň a poslanců (z tabule 162), pro návrh 146, proti 1. Tento návrh byl přijat.

 

Vzhledem k tomu, že jsme vyřadili všechny zbývající body z pořadu schůze a navazuje na to jednání poslaneckého klubu hnutí ANO, končím 16. schůzi Poslanecké sněmovny a přeji vám klidný zbytek dne a pěkný víkend. Děkuji vám, na shledanou.

 

(Schůze skončila ve 12.04 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP