Středa 27. dubna 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

73.
Vládní návrh zákona o opatřeních v oblasti daní v souvislosti s ozbrojeným konfliktem
na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace
/sněmovní tisk 173/ - třetí čtení

Proto poprosím - a už se pan ministr financí přiblížil ke stolku zpravodajů. Také poprosím, aby tam přišel pan zpravodaj garančního výboru, pan poslanec Michael Kohajda.

Konstatuji, že ve druhém čtení nebyl přednesen ani návrh na zamítnutí, ani pozměňovací návrhy, a nyní tedy poprosím pana navrhovatele o jeho vystoupení. Prosím.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuju za slovo, paní místopředsedkyně. Kolegyně, kolegové, jsme ve třetím čtení. Já jsem ten zákon poměrně podrobně popsal v prvním a druhém čtení. Jak už řekla paní místopředsedkyně, nezazněl ani při projednávání při druhém čtení v rozpočtovém výboru, ani během druhého čtení žádný pozměňovací návrh, tak já bych možná jenom velmi krátce připomenul základní zásady tohoto návrhu. Vycházíme vlastně ze zákona, který v minulém volebním období připravil můj kolega pan poslanec Bauer, který zvýšil možnost odpočtu darů fyzických i právnických osob na rok 2021 až do výše 30 % základu daně. Toto se osvědčilo, myslím, že to přivítal celý neziskový sektor. Takže základní částí tohoto návrhu zákona je uplatnění této možnosti zvýšení limitu pro dary do výše 30 % i pro zdaňovací období roku 2022. Jinými slovy, pro fyzické osoby je to přesně rok 2022, pro právnické, pro které je účetní období 1. 3. 2022 až 28. 2. 2023. Takže prodlužujeme tu dárcovskou novelu daně z příjmu i pro rok 2022.

Současně tato novela reaguje na agresivní válku Putina a Ruska na Ukrajině, a tím pádem rozšiřujeme podmínky odpočtu daru, to znamená rozšiřujeme okruh příjemců daru, a to na stát Ukrajina, jejich územněsprávní celky a podobně. Rozšiřujeme účel poskytnutí daru. Poprvé tam máme i možnost odpočítat dar na zvýšení obranného úsilí Ukrajiny a rozšiřujeme tu novelu i pro daňové rezidenty z Ukrajiny. To bych řekl, že jsou ty nejdůležitější body této novely.

Děkuji za pozornost a jménem vlády České republiky vás žádám, abyste v závěrečném hlasování podpořili přijetí této novely. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já vám děkuji, pane ministře, a nyní je čas otevřít rozpravu k tomuto návrhu zákona, takže ji otevírám, ale nevidím nikoho přihlášeného. Paní předsedkyně? (Poslankyně Schillerová se dotazuje, proč nevystoupí zpravodaj.) Zpravodaj ve třetím čtení není. Prosím, můžete, paní předsedkyně.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nebudu mluvit dlouho. Chci říct, že to, co tady bylo řečeno panem ministrem, je pravda. Skutečně to navazuje na novelu, která byla v covidových letech také přijata. Byla tehdy výsledkem dohody mezi tehdejší opozicí a vládní koalicí a tehdejší vládní koalice ji podpořila. Je to určitě rozumná novela, protože nějakým způsobem dát podnikatelům jistotu, když poskytnou dary - i když věřím, že to většina, nebo možná všichni, nedělají s tím úmyslem, aby na tom nějak vydělali, ale určitě když se jim umožní, aby odečetli od základu daně tento dar za určitých, v této novele popsaných podmínek, je to žádoucí, protože je žádoucí daňová podpora dobročinných aktivit poplatníků stejně v covidu jako v tomto válečném konfliktu. (Hluk v sále neutichl. Velmi špatná slyšitelnost.)

Hnutí ANO je připraveno jako v minulém volebním období, tak i tentokrát podpořit tuto novelu zákona o dani z příjmu. Dává nám smysl. (Z levé části sálu: Pššt.) Chci ještě jednou vysvětlit, že bylo dobře, že jsem zavetovala jménem dvou klubů schválení v devadesátce. Nebyl to žádný naschvál, ale na rozpočtovém výboru, kde jsem byla osobně, jsme si vyříkali některé technické věci s odborným aparátem Ministerstva financí a ukázalo se to jako žádoucí. Vystoupil tam i zástupce Komory daňových poradců.

A tady mám na pana ministra prosbu. Jsou tam některé, myslím si, jenom výkladové metodické nejasnosti, které by bylo dobré metodikou napravit nebo nějakým vysvětlením postupu, což věřím, že se určitě podaří, protože s Komorou daňových poradců Ministerstvo financí pravidelně, stejně tak jako Generální finanční ředitelství, na úrovni metodiky spolupracuje.

Takže i my podporujeme tuto novelu. Budeme jako hnutí ANO hlasovat aktivně pro a jsem ráda, že se v této činnosti tímto směrem pokračuje, protože je to skutečně důležité. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji vám. Nyní se hlásí z místa v obecné rozpravě pan poslanec Bauer. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Bauer: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážené kolegyně, vážení kolegové, jenom opravdu krátce. Když jsme v minulém volebním období připravovali tuto novelu, tak se přiznám, že jsem si osobně nebyl úplně jistý, jakým způsobem zafunguje. Samozřejmě ta původní verze směřovala především do neziskového sektoru, do sektoru kulturního nebo sportovního.

Mohu z tohoto místa říci, a teď jsem si ověřil ta data, že náš původní záměr se naplnil, a mohu říci, že i společenská odpovědnost českých donátorů se naplnila, a data, která mám k dispozici, jsou toho důkazem. Chtěl bych poděkovat zástupcům Ministerstva financí, osobně panu ministrovi Zbyňku Stanjurovi, že se motivovali touto novelou a připravili tuto krátkou verzi, která je doplněna o případnou pomoc směrem k Ukrajině. A já doufám, že i tato novela bude napříč politickým spektrem následně za malou chvíli schválena. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě se rozhlížím, zda je zájem o vystoupení v obecné rozpravě? Už není, takže tímto rozpravu končím.

Pro pořádek se optám, zda je zájem o závěrečná slova? Pan ministr ne, pan zpravodaj také ne.

A vzhledem k tomu, že nebyl návrh na zamítnutí, nezazněly žádné legislativně technické, žádné pozměňovací návrhy, tak se jenom chci ujistit s panem zpravodajem, zda můžeme přistoupit k hlasování o zákonu jako celku? Já tedy zagonguji. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Abychom mohli přikročit k hlasování o celém návrhu zákona, přednesu návrh usnesení a ten zní: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona o opatřeních v oblasti daní v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace, podle sněmovního tisku 173, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou." To je tedy návrh usnesení k hlasování. Ještě zkonstatuji, že s náhradní kartou číslo 23 bude hlasovat pan poslanec Michal Kučera. A jelikož se počty kolegů v sále již ustálily, mohu zahájit hlasování.

Kdo je pro přednesený návrh usnesení, souhlas s vládním návrhem zákona? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 46 hlasovalo 169 poslanců a poslankyň, pro 163, proti 0. A já mohu konstatovat, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Tímto děkuji panu ministrovi.

Ale ještě vidím, že se s přednostním právem hlásí pan předseda Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo, vážené kolegyně, kolegové, po dnešním hlasování jsem si řekl, že je potřeba, abychom se poradili o tom, co budeme dělat dál, protože vidím, že včera jsme řešili ceny pohonných hmot, ale co se týče snížení cen, snížení spotřební daně, ta je tak nízká, že nikdo neví, jestli náhodou neklesla cena ropy na světových trzích, anebo jestli je to opravdu ta pomoc, kterou Poslanecká sněmovna lidem chtěla dát. Co se týče cen energií, tam nedochází vůbec k žádnému posunu a bude to do budoucna velký problém, zvlášť když nemáme jistotu, že budou pokračovat dodávky ruského plynu do České republiky. A v neposlední řadě jsme dnes ráno viděli, že vláda nechce řešit ani například ceny potravin - hlasovala proti návrhu bodu, který měl řešit ceny potravin. A to je situace, kdy prostě nevíme, co s vámi dál. My nevíme, co s vládou, vy nechcete pomáhat lidem. Máme obavy, že se Česká republika dostane do velkých problémů, a takovým způsobem to podle našeho názoru nejde dál.

Já vás tedy chci požádat o pauzu na jednání poslaneckého klubu hnutí SPD v délce 60 minut. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Ještě zkonstatuji, že jsme ukončili projednávání bodu číslo 73, a po této žádosti o pauzu se ještě s přednostním právem hlásí pan předseda klubu KDU-ČSL Marek Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jenom chci, aby jasně tady zaznělo na mikrofon: Tohleto je čistokrevná paralýza této Sněmovny. V okamžiku, kdy tady jsou ministři, vláda, jsou tady body, které byly schváleny řádně do programu, tak tady hnutí SPD se rozhodlo zobstruovat právě ty zákony, které jdou ve prospěch občanů České republiky. Takto je to jednoduché. (Potlesk z pravé poloviny sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu předsedovi a s přednostním právem ještě chce zareagovat pan předseda Radim Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Paní předsedající, musím podat námitku proti vašemu postupu, protože podle jednacího řádu, když požádám o přestávku na jednání poslaneckého klubu, tak vy mně máte hned bezprostředně udělit přestávku, a ne to tady nechat komentovat jakýmkoli předsedou jiného poslaneckého klubu. Prostě to není žádný politický komentátor a komentář. Já jsem vás požádal o přestávku a vy jste ji měla udělit, a ne, že tady z toho budete dělat nějaké komentárium, že se tady budeme teď dohadovat, jestli je to pravda, správně, blbě nebo jestli je to nějak jinak. Takže já podávám námitku... (Předsedající: Pane předsedo!) ... k vašemu řízení Poslanecké sněmovny. (Potlesk z lavic SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane předsedo, vy jste požádal o přestávku v délce 60 minut, kterou bych okamžitě udělila. Současně v této sněmovně bylo mnohokrát zvykem, že navazují a dalším způsobem vystupují předsedové poslaneckých klubů. Vy samozřejmě máte právo vznést námitku. Jenom se chci optat, zda na tom trváte, protože to tady bylo zvykem, že se standardně vystupuje s přednostními právy, protože někdy také na přestávku další přestávky navazovaly. Tak jestli mohu poprosit, pan předseda Marek Benda.

 

Poslanec Marek Benda: Já bych poprosil pana kolegu Fialu, abychom neblbnuli. Rozumím tomu, že ho možná vystoupení pana kolegy Výborného zlobilo, ale naprosto běžně se tady navazovalo na vystoupení jednoho přednostního práva druhým právem, například proto, že si přišel říct, že chce další hodinu přestávky. Myslím, že v tuto chvíli vzhledem k tomu, že přestávka byla vyhlášena, je nemožné hlasovat o té námitce, a zvažte si, jestli ji za hodinu podáte. Já si myslím, že jestli si ji chcete podat, podejte si ji za hodinu. V tuto chvíli byla přestávka vyhlášena, byly připuštěny pouze, teď hlasovat rozhodně nemůžeme a nedoporučil bych paní předsedající, aby hlasovala. Vy si zvažte, jestli za hodinu, až se sem vrátíme, jestli tu námitku si chcete podat. A paní předsedající doporučuji, aby opustila předsedající stůl. (Smích a potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Tímto na žádost klubu SPD máme přestávku do 11.14 hodin a sejdeme se opět po těchto 60 minutách zde v sále.

 

(Jednání přerušeno v 10.14 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 11.14 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, uplynula lhůta pro přestávku a budeme pokračovat v jednání dnešní schůze. Vidím, že se s přednostním právem hlásí pan předseda poslaneckého klubu hnutí SPD.

Než mu předám slovo, dovolila bych si přečíst omluvy, které jsem obdržela. Mám tady omluvu paní ministryně obrany, paní Jany Černochové, a to od 10.30 do konce jednacího dne, a to z pracovních důvodů, dále tady mám omluvu pana poslance Jana Volného, a to od 10.30 do 13 hodin, a to z důvodu návštěvy lékaře, a poslední omluva, která zde je, je paní poslankyně Renáty Zajíčkové, a to dnes mezi 11.15 a 12.15 z pracovních důvodů. Takže to byly všechny omluvy.

A nyní s přednostním právem pan předseda hnutí SPD, pan Radim Fiala. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, my jsme končili před přestávkou tím, že jsem podal námitku proti postupu předsedající. Tím pádem, že se předsedající vyměnila, za tu dobu už máme jinou předsedající, vlastně moje námitka je bezpředmětná a já už ji znovu nebudu podávat. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Nyní tedy budeme pokračovat ve schváleném pořadu dnešní schůze, kdy budeme teď projednávat bod číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP