Středa 11. května 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji další jednací den 19. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde vítám. Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a poprosím, abyste se všichni přihlásili svými identifikačními kartami a případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní.

Dále sděluji, že o omluvení své neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: z poslanců Roman Bělor do 12 hodin - pracovní důvody, Jiří Carbol, celý den - zdravotní důvody, Eva Decroix, celý den - zahraniční cesta, Milan Feranec, celý den - zdravotní důvody, Jiří Horák, celý den - zahraniční cesta, Marie Jílková do 10 hodin bez udání důvodu, Tomáš Kohoutek, celý den - zahraniční cesta, Jarmila Levko, celý jednací den - zahraniční cesta, Martina Lisová od 11 do 11.30 hodin - pracovní důvody, Martin Major, celý den - zahraniční cesta, Taťána Malá, celý den - pracovní důvody, Lubomír Metnar do 13 hodin - zdravotní důvody, Jakub Michálek od 11.30 do 13.30 hodin - osobní důvody, Karel Smetana, celý den - zdravotní důvody, Lucie Šafránková, celý den - rodinné důvody, Milan Wenzl, celý den - zdravotní důvody.

Z členů vlády se omlouvá: pan ministr Mikuláš Bek, celý jednací den z důvodu zahraniční cesty, Pavel Blažek, celý den z pracovních důvodů, Petr Gazdík do 11.30 z pracovních důvodů, Jan Lipavský, celý den - zahraniční cesta, Zbyněk Stanjura z dopoledního jednání z pracovních důvodů, Vlastimil Válek do 11 hodin z pracovních důvodů. To by byly zatím došlé omluvy.

A nyní bych vás, kolegyně a kolegové, velmi požádala o ztišení či přenesení vašich diskusí do předsálí.

Seznámíme se s tím, jak by mělo probíhat dnešní jednání. Měli bychom zahájit pevně zařazenými body, to jsou bod 78, tisk 176, o spotřebních daních, třetí čtení, poté bod 6, tisk 67, bod 12, tisk 150, a bod 14, tisk 163. Poté bychom pokračovali projednáváním bodů z bloku Zákony - první čtení a v 10 hodin máme pevně zařazený bod 77, tisk 137, což je stavební zákon a je ve třetím čtení.

Následně máme, vážené paní poslankyně a páni poslanci, ve 13.30 pevně zařazené volební body 83, 113 a 114. To by bylo zatím shrnutí.

A nyní je prostor pro případné návrhy na změnu již schváleného pořadu schůze a mám tu s přednostním právem k návrhu pořadu pana ministra Víta Rakušana. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Hezký den, vážená paní předsedající, dámy a pánové, paní ministryně, páni ministři, kolegyně a kolegové. Já se omlouvám, já jsem teď řádně omluven, ale považuji za nutné alespoň na začátku schůze vystoupit k programu, a to skutečně k programu. Včera jsme nemohli projednat bod, který byl zařazen na žádost opozice. My jsme to jako vláda vyslyšeli, my jsme tady byli přítomni všichni gesční ministři, já jako koordinátor strategie pro zvládání uprchlické krize určený vládou, všichni gesční ministři měli připraveni své referáty, nechali jsme vám dodat materiály, které popisují progres v dalším postupu na práci na programových prioritách, strategických prioritách vlády ve zvládání této oblasti. Bohužel se stalo, že opozice bohužel k tomu přistoupila tím způsobem, že náš názor jako vlády ani slyšet nechtěla. Já jsem velmi slušně požádal o to, abych mohl jako ministr vystoupit na začátek - uznávám, mohl jsem si to zařídit písemným právem, nicméně jsem čekal vstřícnost opozice, která mě nechá okomentovat na začátek strategii jako takovou. Stalo se něco jiného. Měli jsme tady hodinu nenávisti, měli jsme tady hodinu xenofobie, měli jsme tady hodinu rozeštvávání české společnosti, měli jsme tady hodinu relativizace utrpení ukrajinských lidí, kterým Česká republika dala přístřeší.

My někdy musíme reagovat i tak, že reagujeme z principu, v souladu s naším svědomím, a tak jsme také zareagovali. Nebyli jsme ochotni poslouchat nenávistné projevy pana předsedy Okamury, ale chceme se vrátit, a to za vládu zaručuji, k diskusi o strategii zvládání uprchlické krize, proto přicházím s návrhem. Pojďme dnes tento bod opět zařadit, pojďme bod s názvem Představení vládní strategie zvládání ukrajinské krize zařadit po projednání třetího čtení sněmovního tisku 137 - stavební zákon, a v té chvíli jsme připraveni a opět budou na místě připraveni i ministři, jsou ochotni si posunout svůj pracovní program, přijít do Poslanecké sněmovny a prezentovat to, jakým způsobem tahle vláda zvládá ukrajinskou krizi, jakým způsobem jsme zajistili ubytování více jak 300 000 lidí v České republice, jakým způsobem čeští lidé dokázali projevit solidaritu, jakým způsobem jsme ukázali, že umíme pomáhat, protože to není žádný spor vláda versus opozice, jak se tady někteří snažili prezentovat. To je věc této společnosti a to, jak jsme zvládli ukrajinskou krizi, její skvělou vizitkou - 70 % lidí podpořilo to, aby se Ukrajincům pomáhalo, 63 % lidí podle údajů STEMu v České republice Ukrajincům na území České republiky pomohlo. Úžasný obrázek české společnosti a tenhle obrázek a dobré výsledky práce vlády v oblasti zvládání ukrajinské krize žádné xenofobní výkřiky tady ve Sněmovně nemohou zničit. Děkuji. (Dlouhý potlesk pětikoalice.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pane ministře, ještě...

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Ještě jednou, jenom pro paní předsedající, zařadit pevně po projednání sněmovního tisku číslo 137 - stavební zákon.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To je jasné. Mohu-li poprosit, tak jediné, o co jde, abychom si byli jisti, jde o zcela nový bod, anebo - protože máme ten bod 110 - Strategie zvládání...

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Zařazuji nový bod, zařazuji nový bod - Představení vládní strategie zvládání ukrajinské krize.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, vše jasné. Nyní se s přednostním právem hlásila paní předsedkyně Schillerová, dává přednost paní předsedkyni Mračkové Vildumetzové, pokud... Ta dává přednost panu předsedovi Radimu Fialovi, který chce reagovat. Připomínám, jsme v bodu Pořad schůze, a nyní zazněl návrh změny pořadu. Prosím, pane předsedo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, také vystupuji k pořadu schůze. Chci zařadit nový bod Strategie zvládání uprchlické krize na dnes na 14 hodin a dovolte, abych to velmi krátce zdůvodnil.

To, co jsme tady včera viděli, nemohu nazvat jinak než vládní puč. V historii Sněmovny... (Hlučení a bouchání do lavic z řad poslanců v pravé části sálu.) ... v historii Sněmovny se to nikdy nestalo, abyste se zvedli, vy, kteří máte odpovídat na otázky opozice, abyste se zvedli a odešli jste pryč včetně ministrů zodpovědných za tuto zemi. Nikdy se to nestalo. Vy jste včera potvrdili dvě věci. Za prvé, že Markéta Pekarová Adamová říká to, co si opravdu myslí, že opozice má sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet, že si to opravdu všichni myslíte. (Potlesk zleva). A za druhé, to, co jste včera předvedli, byl čistokrevný neomarxismus. To znamená: My máme pravdu, nikdo jiný, my máme pravdu a tu vaši slyšet nechceme, a když se nás na něco ptáte, odcházíme pryč. A já jenom čekám, kdy přijde ta třetí věc, ten třetí bod, a to bude kriminalizace každého, který si dovolí říct nebo myslet jinak, než vy uznáte za vhodné. (Opět hlasitý potlesk zleva a současně nesouhlasné bouchání do lavic zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím přece jen o mírné zklidnění emocí. Nyní je v pořadí přihlášena s přednostním právem paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vážení členové vlády, vážené kolegyně, kolegové. Já bych také ráda zařadila bod, který jsme měli projednávat včera v 18 hodin, a to je Strategie zvládání uprchlické vlny. Dovolila bych si ho zařadit dnes v 10 hodin napevno, protože jsem přesvědčena o tom, že tento dokument a tento migrační plán by měl mít daleko větší prioritu než stavební zákon.

Musím říct, že včera, vy všichni víte, že hnutí ANO bylo to, které prosadilo, že včera se tento bod v 18 hodin projednával. Já jsem tady vystoupila velmi věcně a korektně, pouze jsem shrnula věci. To, že ta strategie už tady měla být do 30. března 2022, pak do 14. dubna 2022, a že mě hrozně mrzí, že do současné doby nemáme ten dokument v tištěné podobě, respektive že existuje pouze ten dokument ze 14. dubna, a zároveň jsem ve svém projevu řekla, že určitě by bylo dobré a doporučuji, aby vystoupil pan ministr Rakušan, že hnutí ANO je připraveno na jeho slova v rámci té strategie reagovat. A zároveň že bychom se pak chtěli dohodnout na nějakém závěrečném usnesení.

Opravdu jsem přesvědčena o tom, že ta strategie je důležitá pro všechny lidi, pro všechny hejtmany, pro všechny starosty a je nutné ji tady na půdě Poslanecké sněmovny projednat. Proto vás žádám, především vládní koalici, abyste podpořili to, aby se dnes tato strategie projednávala v 10 hodin místo stavebního zákona. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Čili se jenom ujišťuji, paní místopředsedkyně, chcete to předřadit před stavební zákon? Ano, předřadit před již zařazený bod 77.

A paní předsedkyně Alena Schillerová, prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, dovolte, abych zrekapitulovala, protože jsem tu byla jako i další z vás, co se vlastně včera stalo. Hnutí ANO už velmi dlouho požaduje - a je jedno, jestli se to jmenuje strategie, priority, program, plán, nám to je úplně jedno - ale požaduje zodpovězení otázek, které se legitimně nabízí, na které se ptají občané v souvislosti se zvládáním uprchlické krize. My chceme jenom slyšet jednoduché odpovědi na otázky, které se týkají zdravotnictví, školství, ubytování.

Včera tady velmi korektně moje kolegyně, paní profesorka Válková, se ptala: Byli jste se podívat na hlavním nádraží v Praze, kde leží rodiny s malými dětmi v nehygienických podmínkách, kde se batolí roční až pětileté děti? Byli jste se tam podívat? A to jsou věci, na které jsme chtěli znát odpověď. Dlouho po ní voláme.

Hnutí ANO včera neudělalo nic, za co bychom se měli stydět. Moje kolegyně, místopředsedkyně Sněmovny Jana Mračková Vildumetzová, tady mluvila zhruba tři minuty, to se dá lehce změřit. Požádala, uvedla ten bod, musela ho uvést podle jednacího řádu, to byla její povinnost, a čekali jsme především na vyjádření ministra vnitra. Nezlobte se na mě, čtyři roky jsem byla členka vlády. Já se absolutně neztotožňuji s některými výroky, které tu včera zazněly, a nikdy jste od nikoho z hnutí ANO nic neslyšeli, co by bylo proti uprchlíkům namířeno. Já vám ale říkám, jako bývalá členka vlády, která tady čtyři roky seděla, že kdybychom se měli zvednout a odejít vždycky, když byl někdo z nás urážen, tak Sněmovna nezasedala nikdy. Děkuji vám. (Bouřlivý potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Jen pro pořádek konstatuji, že nezazněl návrh na bod pořadu, a nyní paní místopředsedkyně Věra Kovářová, poté pan předseda Výborný. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Musím reagovat na slova pana předsedy Fialy, který řekl, že včera byl puč vlády. Já jenom podotýkám, že jsem byla zřejmě na nějaké jiné schůzi, protože to byl puč Tomia Okamury a puč SPD. Uvědomte si, co říkáte. A reakce... Musím reagovat také na paní předsedkyni Schillerovou. Jak jsme mohli odpovídat na otázky, naši ministři zde byli připraveni, Tomio Okamura blokoval celou schůzi. Tak si to srovnejte v rámci opozice. Děkuji. (Hluk v sále a potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji paní místopředsedkyni. Opět konstatuji, že tak jako u předřečnice, ani zde nezazněl návrh na změnu pořadu schůze. Prosím, vraťme se k pořadu schůze.

Nyní je s přednostním právem přihlášen pan předseda Výborný, pak se hlásí předseda Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, vládo, kolegyně, kolegové. Na začátek, abych předešel debatám o tom, zda respektujeme či nerespektujeme jednací řád, předesílám, že přicházím jako předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL a chci se připojit a přihlásit k návrhu na úpravu programu dnešního dne jednání Poslanecké sněmovny, jak zde byl přednesen panem vicepremiérem Vítem Rakušanem. Bylo to po dohodě a já se k tomu za poslanecký klub KDU-ČSL také hlásím.

A teď mi dovolte dvě poznámky. Bylo naprosto oprávněné a opodstatněné, že ministři včera opustili jednací sál. Podstatný rozdíl oproti tomu, co tady teď říkala paní předsedkyně Schillerová, byl ten jeden a zásadní. To, co tady včera zaznívalo z úst jednoho člena tohoto zákonodárného sboru, byla snůška lží, nenávisti, xenofobie. Nic takového tady v minulém období z našich úst nikdy nezaznívalo. Tento projev si v ničem nezadá s projevy vlajkařů, s projevy českých fašistů na konci první republiky a během druhé republiky, můžete se podívat do stenozáznamů této Poslanecké sněmovny, a to byli ti, kteří potom zhusta kolaborovali s nacisty. Takový projev jsme tady slyšeli a pan předseda Fiala, Radim Fiala, má v jedné věci pravdu: ano, takové projevy tady nemají co zaznívat. A já říkám jednoznačně, takový poslanec má mlčet, mlčet, než tady urážet, lhát, vytvářet atmosféru zla a nenávisti. To jsme bohužel včera slyšeli.

A poznámka k paní předsedkyni. Samozřejmě že vás o debatu nad strategií nepřipravíme, proto jsme dnes jasně navrhli, aby byla projednána, představena, aby se k ní vedla diskuse po 10. hodině, novela zákona stavebního, což je velmi stručná záležitost, byla tady už v mnoha hodinách diskutována, týká se pouze posunutí účinnosti, může být schválena v řádu několika málo minut. Paní předsedkyně, prostřednictvím paní místopředsedkyně, moc dobře to víte i vy, pojďme to tak udělat. V 10.15 může být hotovo a do 13.30 máme prostor pro tu diskusi, na kterou jsme bohužel, bohužel díky fašistickému projevu Tomia Okamury včera neměli prostor. Děkuji. (Silný potlesk zprava.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, to bylo připojení k návrhu změny program. A nyní shrnuji, s přednostním právem je přihlášen pan předseda Fiala a poté paní předsedkyně Schillerová. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Na to se snad ani nedá reagovat, ale já musím. To nám tady říká lidovec, který se klaní banderovcům a jezdí na srazy Sudetoněmeckého landsmanšaftu (Potlesk a hluk v sále.), kteří vozí zbraně neonacistickým praporům na Ukrajinu.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prosím v mezích slušnosti, prosím v mezích slušnosti!

 

Poslanec Radim Fiala: To vůbec nebudu komentovat. Ale já jsem přišel komentovat vaše řízení schůze, paní předsedající, protože si myslím, že jednací řád - aspoň si to tedy myslím - platí přece pro všech dvě stě poslanců stejně. Jestli je nějaké změna od včerejška, tak mi to řekněte, ale my jsme tady vždycky voláni k tomu, abychom dodržovali jednací řád, abychom se chovali přesně podle jednacího řádu, a my se snažíme chovat se podle jednacího řádu, tak se podle něho chovejte taky. A vy, paní předsedající, když vám říkám, že nerespektujete jednací řád, tak se díváte z okna, abyste to nemusela přerušit. Takže dávám námitku proti postupu předsedající.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Samozřejmě na to máte právo, jenom bych si dovolila upozornit, že je tady naprosto běžným zvykem, že s přednostními právy se vystupuje s krátkými komentáři k dění, jak koalice, tak opozice. Tak to tu funguje.

Takže sice nezaznělo úplně jasné myslím odůvodnění, námitka se hlasuje bezprostředně. Zagonguji, přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

 

Zazněla tedy námitka pana předsedy klubu SPD Radima Fialy proti postupu předsedající.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tuto námitku, nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 83 bylo přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 75, proti 90. Námitka byla zamítnuta.

 

Můžeme přistoupit k dalšímu přednostnímu právu, a to je paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já budu krátká, jak jste říkala. Doplním to, že se připojím jménem klubu hnutí ANO k návrhu na zařazení bodu Uprchlická strategie, tak jak přednesla paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Ona to ještě dopřesní po mém vystoupení, s vaším svolením.

Chtěla bych říct, že nebudu nikterak apelovat na své kolegy a omezovat je v rozpravě, oni si řeknou to, co budou chtít říci, k jakémukoli tisku. My to tak prostě máme, že každý se může vyjádřit tak, jak chce. A samozřejmě, neříkám to ráda, ale hnutí ANO má sebrány podpisy poslanců, a pokud se nedočkáme uprchlické strategie, budeme muset požádat o svolání mimořádné schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byla paní předsedkyně a ještě paní místopředsedkyně, obě s přednostním právem. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji velmi za slovo. Mě by velmi mrzelo, kdyby musela být svolaná mimořádná schůze na strategii zvládnutí uprchlické vlny, a chtěla bych vás požádat, protože všichni víte, že pak - a tam by se asi program schválil, protože jsem přesvědčena o tom, že k tomu mají co říct především komunální politici, starostové, hejtmani, kde tady máme velké zastoupení těchto lidí, aby nám také předali praktické zkušenosti, jak to dnes v území funguje, respektive nefunguje - a já, pokud dneska v deset hodin neschválíte ten bod, zařazení té strategie, tak...

Já pořád ten dokument nemám. Prosím vás, tak mi řekněte, je ta strategie, je ten plán? Já jsem ho doteď nedostala, já ho nemám. Pořád o to žádám pana ministra vnitra a nemám v ruce ten dokument. Tak si myslím... (Reaguje na námitku v sále.) To není, to není ten dokument, který bychom měli dostat. Znovu říkám, já jsem včera tady na chodbě potkala paní z Ministerstva vnitra, která měla manažerské shrnutí, které mi pan ministr vnitra slíbil, a řekla mi, že ho nemohu dostat. Nechápu, proč bych ho nemohla dostat. Proč by ho nemohla dostat opozice? Vždyť jsme tady my, kteří bychom se k tomu měli vyjadřovat. Takže já vás znova žádám.

Vy moc dobře víte, že stavební zákon je ten, který hnutí ANO v minulém funkčním období prosadilo, a dneska je tam návrh na zamítnutí, takže se dá předpokládat, že určitě ten proces nebude krátký. Pojďme a schvalme bod Strategie zvládání uprchlické vlny, včera na to byly tři hodiny, a pak se vrhněme na stavební zákon. Ale jestli dneska někdo říká, že má přednost stavební zákon před uprchlickou vlnou, před tím, co se tady děje v území, tak se tedy na mě nezlobte, ale to tedy prioritu určitě nemá. Děkuji. (Potlesk vlevo.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: To byla paní místopředsedkyně a nyní s přednostním právem pan ministr Marian Jurečka a poté pan předseda Josef Cogan. Prosím, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré ráno. Vážená paní předsedající, kolegyně a kolegové, myslím, že by bylo dobré, aby opravdu na úrovni poslaneckých klubů se došlo k nějaké rozumné gentlemanské dohodě, jak Sněmovna vlastně bude fungovat. Já jsem se díval do toho, jak jsem za posledních devět let vystupovat ve Sněmovně a byl jsem v roli jak toho, kdo zastupoval koalici, tak toho, kdo zastupoval opozici, a nemluvil jsem nikdy déle jak pětadvacet minut. Nikdy déle. Není možné tady chodit z vaší strany a říkat: Chceme mít prostor na opoziční okénko, chceme mít prostor mluvit k zákonům neomezeně dlouho, kdy tady společný návrh zákona, který podepíší všichni poslanci napříč politickým spektrem, jste minulý týden hodiny obstruovali čtením naprosto nesmyslných textů. Tak buď bude mít racionální způsob jednání, ta Sněmovna, nebo prostě budeme muset přistoupit k věcem, které změní způsoby fungování principů jednacího řádu této Sněmovny. (Hlasité projevy nesouhlasu.) Včera tady mluvil... Máme nejbenevolentnější jednací řád ze všech zemí, které jsou kolem nás dokola. K čemu je dobré, když člověk, který na billboardy dával, že nebude blábolit, tady přes tři hodiny čte naprosto nesouvisející texty k návrhu zákona, ke kterému má dávat komentář? K čemu to je dobré? (Potlesk vpravo.)

Včera tady mluvil Tomio Okamura, věci překrucoval, lhal, urážel, šířil nenávist. Několik poslankyň a poslanců z hnutí ANO šlo kolem, když jsem tady seděl, a říkali: To je hrůza, to se nedá poslouchat. A my máme nechat Sněmovnu běžet tady v tomto režimu? Jsou tady důležité zákony, které je potřeba projednat. My jsme byli včera připraveni jako gesční ministři odpovídat na otázky, na konkrétní kritiku, na konkrétní podněty k současné uprchlické situaci, a tady vystoupil někdo, kdo vůbec svým vystoupením nesměřoval k tomu, aby ty otázky kladl, ale zobecňoval tady věci a polemizoval o věcech, o kterých polemiku vést prostě nelze. Ne, nejsme někde jinde. Prostě poprosím - včera váš pan předseda, pane předsedo Fialo, tady nejenom na mne, ale i na ostatní reagoval...

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Prostřednictvím mým, prosím, a připomínám, že jsme stále v bodu pořad schůze.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: ... reagoval na to, ať my tady nemáme poznámky, a vy je tady máte naprosto běžně. Já se jenom vracím k tomu, jestli chceme řídit tuto zemi ve prospěch občanů, tak prosím, ať se předsedové klubů dohodnou, jak budeme fungovat. Minulé čtyři roky opozice se zdaleka nechovala tak, jak se chová dnešní současná opozice. Nebyly tady hodiny rozprav k návrhu programu schůze. Jestli někdo tvrdíte, že ano, ukažte mi, který den to bylo a kolik hodin. Nedebatovalo se tady přes dvanáct hodin k programu schůze, nikdy. Tak prosím, sedněte si a racionálně najděte způsob, abychom mohli normálně, rozumně fungovat, aniž by se musely dělat změny ve fungování Sněmovny a principech jednacího řádu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Připomínám, že jsme stále v bodu Pořad schůze. K tomu se hlásí pan předseda Josef Cogan. Dále je v pořadí přihlášen pan předseda Jan Jakob. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: My jsme, myslím, velmi vstřícně zařadili na úterý, na včera, ten bod od 18 hodin, projednání té strategie. Byl tady požadavek opozice. Já jsem předložil ten návrh, zařadili jsme ho na pevný čas. Jak to dopadlo? Já si třeba myslím, že možná v tuto chvíli ANO chtělo opravdu tu strategii diskutovat, ale jaká je logika, pokud se ta strategie se má říct? Logika je, že ten, kdo ji má předkládat, tu strategii předloží, vyjádří se k tomu i konkrétní ministři, takže sled času, aby se mohla vyjádřit opozice a rozebírat ten dokument, byl měl být logicky po tom, až se to prostě rozebere.

To, co nastalo tady včera, bylo, že bod, který chtělo ANO - my jsme ho vstřícně zařadili - zobstruovala druhá opoziční strana, zcela ostře ho prostě zobstruovala. Navázalo to ale na druhou stranu na to, že předtím čtyři hodiny toho dne byly zobstruované zase kolegy z ANO. Čtyři hodiny předtím, v úterý, včera, jsme neudělali nic. Jeden bod zobstruovalo tyhle čtyři hodiny ANO, potom to zobstruovala druhá část opozice a v podstatě ten čas jste tady zabrali kompletně.

Dneska navrhujeme jednoznačně zařazení toho bodu, je na vás, kdy začne. Bylo tady řečeno, že stavební zákon, jak je potřeba ho ještě dál projednat. Na stavebním zákonu jsme strávili tady desítky hodin, tady i ve výborech. Jedná se jenom o odložení účinnosti. Všichni jsme tady k tomu už řekli poměrně dost. Kdo chtěl něco říct, měl tady čas. Máte pocit, že dneska, když k stavebnímu zákonu budete tady další čtyři hodiny mluvit a dalších pět hodin budete mluvit třeba jindy, že se to změní, že budeme hlasovat jinak, že pro tu účinnost nebudeme hlasovat? Má někdo pocit, že se tohle stane? Prostě se to nestane. Je to zase jenom čistá obstrukce, žádný věcný argument, jenom čistá obstrukce na jednání Sněmovny. Takže obstruujete stavební, střet zájmů, korespondenční volbu, teď i strategii týkající se uprchlíků. Tak se prostě zamyslete, v podstatě obstruujete celou Sněmovnu, snažíte se ji paralyzovat.

My jsme připraveni, Vít Rakušan to tady řekl. Včera jste to určitým způsobem zobstruovali, on řekl, že dneska flexibilně zajistil i další ministry, aby tady byli - oni mají také svoje povinnosti, řeší další věci - zajistil je, aby tady dneska byli, abychom to flexibilně projednali. A co, zase jenom mlžíte a řešíte - my to máme v deset. Ten stavebák fakt může být sfouklý za deset patnáct minut a můžeme tady jednat o té strategii. A pak můžeme jednat dál, kolik je k tomu ještě potřeba prostoru, jestli bylo všechno zodpovězeno, anebo dojde k tomu, že to zobstruujete, a pak se nedivte, že vám nemůžeme odpovídat, když si obstruujete sami sebe. (Potlesk z pravé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Připomínám, že jsme stále v bodu Pořad schůze. Nezazněl tady návrh na změnu pořadu. Znovu připomínám, že to je ten náš bod. Nyní s přednostním právem pan předseda Jan Jakob, poté pan předseda Radim Fiala v pořadí. Prosím.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, já se vyjádřím opravdu k programu schůze, protože tahle diskuse se protahuje a máme na 10. hodinu pevně zařazený bod, tak aby to zařazení nepropadlo, tak si dovoluji dát návrh na změnu pořadu, a to takový, že bod 77, tisk 137, stavební zákon, bychom zařadili jako první bod dnešního jednání a návrh pana ministra Rakušana na zařazení nového bodu jako druhý bod dnešního jednání. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, je to jasné. Nyní s přednostním právem pan předseda Fiala.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, já už se budu snažit mluvit smírně, konstruktivně, ale musím samozřejmě i smírně reagovat na některé připomínky, které tady k včerejšímu programu byly. Zazněly tady dvě věci, že od pana ministra Jurečky nepadly žádné otázky. Já jsem jich napočítal asi šest. Nevím, kolik jich přesně bylo v projevu Tomia Okamury.

Ta druhá byla, že obstruujeme. Vy jste ukončili schůzi okolo 19. hodiny, plus minus kosinus trvala hodinu. Mluvila paní Vildumetzová, mluvila paní profesorka Válková a pak mluvil pan Okamura. Ale i kdyby mluvil 50 minut, položil u toho pět, šest, sedm otázek, vy máte pocit, že je to obstrukce? To pak znovu ale zahýbáme tam, co říkala paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová. Padesát minut přece nejsou obstrukce.

Dovolte mi ještě reagovat na to, co řekl pan ministr Jurečka. Vy jste se těmi obstrukcemi ani neunavovali v minulém volebním období. Vy jste přišli a řekli: Máme tady šest poslaneckých klubů, krát dvě hodiny je dvanáct hodin, nashle. Tak jste to řešili vy. Děkuji. (Potlesk poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět nezazněl návrh na změnu pořadu schůze. Nyní ještě s přednostním právem paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já pouze reakci na to, že včera - a zároveň i zařazení bodu na dnešní program schůze - nejdříve reakce na to, že hnutí ANO tady včera obstruovalo. Není to vůbec žádná pravda. Hnutí ANO včera pouze chtělo zařadit body, které trápí lidi této země, to jsou vysoké ceny energií, vysoké ceny pohonných hmot. Neustále vás žádáme, zařaďte ty body, jsou zařazeny na pořadu schůze, předřaďte je, musíme o nich mluvit. Neustále vám tady říkáme, co říkají energetičtí experti, kam se to hrne, v jaké situaci to je, a nikdo nás neposlouchá. Takže se opravdu musím velmi ohradit, protože tady včera hnutí ANO vystupovalo s konkrétními návrhy a těmi návrhy, které by měly mít prioritu.

Dále bych chtěla říci, že když se tady hovoří o obstrukcích, tak bych jenom chtěla říct a připomenout rok 2016, když se schvalovalo EET, které vy jste včera chtěli zařadit jako první bod, aby bylo zrušeno. Já bych jenom chtěla říct, že obstrukce EET trvaly 236 dní, ano? Takže když dneska my tady posloucháme kritiku z hlediska vystoupení našich poslanců, za které se musím postavit, protože všichni vystoupili konkrétně, jaký bod chtějí zařadit, a řádně to zdůvodnili.

Jako poslední bych chtěla říct, že suverénem je Poslanecká sněmovna a ta tady schválila 29. března jednomyslně, že vláda předloží strategický dokument Zvládnutí uprchlické vlny a že ho předloží do 14. dubna. Tento strategický dokument prostě není. Já vás znova žádám, a v tuto chvíli dávám návrh, aby tento bod byl zařazen jako první bod dnešního jednání, musí mít prioritu. Děkuji. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Upravujete tedy svůj předchozí návrh, paní místopředsedkyně? (Ano.) Rozumím. Rozhlížím se a už nejsou žádné žádosti o vystoupení ke změně pořadu schůze.

Já tedy zagonguji, aby přišli kolegyně a kolegové do sálu, přistoupíme k hlasování. Nejprve formality. Pan místopředseda Skopeček bude hlasovat s náhradní kartou číslo 32, pan poslanec Kolovratník s náhradní kartou číslo 28.

Z omluv ještě v mezičase: omlouvá se pan poslanec Králíček dnes mezi 9. až 14. hodinou z pracovních důvodů, pan poslanec Faltýnek dnes mezi 9. až 14. hodinou z pracovních důvodů, ze stejných důvodů také celý den pan poslanec Andrej Babiš.

Již se scházíme v sále, budeme tedy moci přistoupit k vypořádání se s návrhy na změnu dnešního pořadu. Hlasovat budeme v pořadí, jak byly návrhy předneseny. Jenom upozorním, že první bod navržený panem ministrem Rakušanem je nový bod, čili nejprve budeme hlasovat o novém bodu a poté o pevném zařazení, pokud bod projde.

Čili první navržená změna pořadu, pan ministr Rakušan, Představení vládní strategie ke zvládání uprchlické krize. Hlasujeme o tomto zařazení nového bodu.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento nový bod? Kdo je proti?

hlasování číslo 84 hlasovalo 173 poslanců a poslankyň, pro 89, proti 75. Tento nový bod byl zařazen.

 

A nyní budeme hlasovat o pevném zařazení. Pan ministr navrhl po projednání sněmovní tisk 137, což je v souladu s návrhem pana předsedy Jakoba, pokud by prošel jeho návrh. Myslím, že takto můžeme hlasovat.

Je tu návrh na odhlášení, všechny odhlašuji. Prosím, přihlaste se znovu svými identifikačními kartami.

 

Budeme tedy hlasovat pevné zařazení po projednání tisku 137.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro toto pevné zařazení? Kdo je proti?

hlasování číslo 85 bylo přihlášeno 169 poslanců a poslankyň, 90 pro, 76 proti, čili výsledek - toto pevné zařazení - nový bod zařazen po projednání sněmovního tisku 137 - bylo přijato.

 

Nyní přistupujeme k dalšímu návrhu na nový bod, na zařazení nového bodu, kdy pan předseda hnutí SPD Radim Fiala navrhl nový bod s názvem Strategie zvládání uprchlické krize.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro tento nový bod? Pan předseda Radim Fiala navrhl tento bod. Kdo je proti?

hlasování číslo 86 bylo přihlášeno 169 poslanců a poslankyň, pro 76, proti 56, zdržuje se 37. Tento návrh na nový bod byl zamítnut, čili nebudeme hlasovat o návrhu na pevné zařazení.

 

Nyní se dostáváme k bodu 110, kde paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová navrhla tento bod s názvem Uprchlická vlna zařadit pevně jako první bod dnešní schůze.

O tomto pevném zařazení nyní dávám hlasovat. Kdo je pro pevné zařazení bodu 110 jako první bod dnešní schůze? Kdo je proti?

hlasování číslo 87 bylo přihlášeno 169 poslanců a poslankyň, pro 79, proti 11, zdržuje se 79. Tento bod nebyl pevně zařazen.

 

A poslední návrh pana předsedy Jana Jakoba, aby bod 77, tisk 137, stavební zákon, byl prvním bodem dnešního jednání.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro, aby stavební zákon byl prvním bodem dnešního jednání? Kdo je proti?

hlasování číslo 88 bylo přihlášeno 169 poslanců a poslankyň, pro 2, proti 78, 89 se zdrželo. Tento návrh nebyl přijat.

 

Jenom konstatuji, jsou tady faktické poznámky, což je patrně omyl, proto je odmažu, nejsme v rozpravě.

Tímto jsme se vypořádali se všemi hlasovatelnými návrhy na změnu programu a můžeme přistoupit k prvnímu bodu podle schváleného pořadu, což je bod... Poprosím tady organizační o konzultaci. My jsme měli schváleno, že budeme nejprve začínat třetím čtením, a sice tiskem 177, evidence tržeb, protože ještě není 10 hodin, a poté že přerušíme tento bod či jiný projednávaný a začneme projednávat... (Probíhá konzultace.) Proto bych dala pět minut na konzultaci, protože to není úplně zřejmé. Poradíme se s předsedy klubů. Dvě minuty? Dvě minuty do 9.47.

 

(Jednání přerušeno od 9.45 do 9.47 hodin.)

 

A nyní tedy opět můžeme dále pokračovat v jednání. Otevírám bod číslo

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP