(15.10 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Jednu z částí usnesení jste tady taky zmínil, to je vyjednávání maximální výše národního kofinancování evropského finančního balíčku ve výši 270 milionů korun. V současnosti probíhají jednání ze strany Ministerstva zemědělství s Ministerstvem financí na maximálně možném kofinancování evropského finančního balíčku ve výši 540 milionů korun z národních zdrojů státního rozpočtu. Zvažuje se tam několik variant, jak to udělat. Cílem samozřejmě je, abychom tyto prostředky mohli v nějaké formě uvolnit.

Zemědělský výbor svým usnesením ze dne 5. dubna vyzval také pana ministra zemědělství, aby se zabýval kritickou situací v zemědělství a jejími dopady na zajištění dostatku potravin a krmiv v České republice. Jedním z těch bodů jsou i cenové otázky. Pan ministr tuto věc také bere vážně, sleduje situaci. Víte, že i dal k tomu některá veřejná vyhlášení a hledají se cesty, jak toto realizovat.

Jedním z dalších požadavků zemědělského výboru bylo odložení povinnosti snižovat množství pesticidů a hnojiv. Tady je potřeba říct, že spotřeba hnojiv v České republice v posledních letech výrazně poklesla. Ve srovnání s rokem 2016 spotřeba dusíku klesla v loňském roce o 24,7 %. Je to zejména vlivem zavedených legislativních opatření, jako je implementace nitrátové směrnice v oblastech zranitelných dusičnany, kde jsou zavedeny postupy, které jsou vhodným nástrojem k omezení bilančního přebytku dusíku a snížení rizika jeho ztrát vyplavením z půdy. Co se týká spotřeby fosforečných a draselných hnojiv, potýká se Česká republika dlouhodobě s jejich negativní bilancí.

Vzhledem k prudkému nárůstu cen hnojiv, které se vyrábějí, o tom jsme tady už mluvili, primárně ze zemního plynu, tak ty se pohybují dnes až na šestinásobku cen z roku 2020. A zejména tady hrozí nedostatek, nebo on už tu určitý nedostatek je, takže lze očekávat další snížení spotřeby hnojiv. Z tohoto důvodu a také z důvodu omezené produkce na Ukrajině přistoupila Evropská komise k odložení návrhu na řízení o udržitelném využívání pesticidů, který měl (Předsedající: Pane premiére, čas.) využívání pesticidů dále snižovat.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji předsedovi vlády a zeptám se, jestli pan poslanec Karel Tureček chce dát doplňující dotaz? Ano. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Karel Tureček: Děkuji. Vážený pane premiére, já jsem se ptal na pět konkrétních opatření a odpověděl jste mi na jedno, a to je sice národní kofinancování evropského finančního balíčku 540 milionů korun, že možná. Využiji toho, co jste tady signalizoval, že zítra se máte potkat s polským premiérem Morawieckým, a chci se vás zeptat, jestli se budete taky bavit o zemědělství, o podpoře českých, ale i polských zemědělců? Ono u zemědělců platí to "kdo rychle dává, dvakrát dává". A v této souvislosti od usnesení zemědělského výboru uplynulo skoro třicet dnů a prakticky nic se nestalo. Chci upozornit, že Polsko za čtrnáct dnů notifikovalo národní podporu pro polské zemědělce ve výši 836 milionů eur, což je 20 miliard korun. (Předsedající: Pane poslanče, čas.) A už tu podporu zemědělci mají. Takže se chci zeptat, jestli budete diskutovat i na toto téma.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za položení doplňující otázky. Požádám o odpověď pana předsedu vlády. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, vzal jsem si k dispozici to usnesení zemědělského výboru, na které jste se ptal a na které jste se odvolával, zmínil jsem některé věci, které zemědělský výbor požaduje, a ukázal jsem, jakým způsobem to Česká republika nebo Ministerstvo zemědělství řeší. A byly to konkrétní kroky, které se zemědělců dotýkají. O řadě z nich s reprezentanty zemědělských zájmových skupin hovořím, takže mi nepřipadá, že by to nepatřilo sem do těch odpovědí na vaše interpelace.

Taky jste se mě ptal na můj osobní názor na zemědělství a na zemědělskou politiku. Ten jsem vám možná neřekl, ale z toho, co jsem tady odpovídal, je jasné, že této otázce přikládám velkou váhu, proto se taky stýkám s reprezentanty zemědělských zájmových skupin, bavíme se o některých problémech, které tu jsou, o některých sporech mezi velkými zemědělci, abych to řekl jednoduše, a malými rodinnými farmami. Bavíme se o cenách, o tom, jak pomoci zemědělcům s rostoucími cenami energií a vstupů, které potom samozřejmě mají vliv na produkci potravin. O tom všem mluvíme, protože naším zájmem je, abychom měli nadále kvalitní soběstačné zemědělství, aby naši lidé měli cenově dostupné zemědělské komodity a také potraviny.

Pokud se ptáte na to, jestli budu zítra mluvit se svým polským kolegou Mateuzsem Morawieckým o zemědělství, budeme se bavit o všech možných otázkách, ale ty klíčové otázky jsou samozřejmě v tuto chvíli bezpečnost a energetická bezpečnost, protože tady čelíme obrovským problémům, které musíme řešit v řádu několika dnů. Otázky zemědělství jsou samozřejmě také důležité, věnujeme se jim (Předsedající: Pane premiére, čas.) a věnujeme se i tomu, aby naši lidé měli kvalitní a cenově dostupné potraviny.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. S další interpelací vystoupí pan poslanec Andrej Babiš a připraví se pan poslanec Radek Rozvoral. Pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vážený pane premiére, dovolte mi, abych vás citoval z předvolební debaty, to bylo 26. září, na CNN Prima, cituji: "Zdražuje se a lidé mají oprávněné obavy. My chceme po premiérovi" - to jsem byl tehdy já - "a premiér, který je odpovědný, by to udělal, aby hájil zájmy českých občanů - aby se nezdražovala energie, je potřeba jednat o emisních povolenkách." Já jsem o těch emisních povolenkách jednal. Já jsem dokonce i zablokoval Evropskou radu, psal jsem tři dopisy. Dokonce jsme společně s Mateuzsem Morawieckým bojovali. A emisní povolenky mají samozřejmě zásadní vliv na cenu energií - až 23 % u elektřiny. Takže se chci zeptat, proč už jsem od vašeho nástupu na funkci premiéra vlastně to slovo "emisní povolenka" neslyšel, a jestli tedy budete o tom jednat, protože zkrátka ta směrnice MiFID je špatná. Jednoznačně vývoj emisních povolenek, které mají vliv na elektřinu, to dokazuje, že je tam spekulativní kapitál, že je potřeba změnit směrnici, že je potřeba zastropovat emisní povolenky. A já si myslím, že je to zásadní a je to vlastně místo, kde vy můžete něco pro naše občany udělat.

My jsme vybojovali na Evropské radě taxonomii spolupráci s Francií. Vybojovali jsme samozřejmě vůbec prosadit slovo jádro nebo plyn nebo emise našich lesů a tak dále, takže to jsme dělali. Vy se chlubíte, že budete stavět elektrárnu Dukovany - to je taky naše dílo. Takže vy byste měli pokračovat v naší strategii a ptám se, jestli tedy budete jednat o změně směrnice MiFID, o emisních povolenkách (Předsedající: Prosím, čas.), jestli budete pokračovat v této iniciativě, kterou já jsem začal a která se nepovedla, protože je potřeba na to unanimita.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji a nyní poprosím předsedu vlády o odpověď. Pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane premiére, no, já se přiznám, že jako úplně nevím, jestli to tak je, jak to popisujete, že jste vy vybojovali taxonomii. Když jsem byl jmenován premiérem, jeden z prvních kroků, který jsem udělal, je, že jsem psal dopis předsedkyni Evropské komise paní von der Leyen, kde jsem ji žádal, aby Evropská komise neodkládala rozhodnutí o taxonomii, které tehdy ještě nebylo učiněno, a kde jsem jí připomínal, a tady to říkám rád, naši společnou aktivitu v rámci Poslanecké sněmovny, která se týkala požadavků, aby v energetickém mixu do budoucna mohlo být jádro. A to samozřejmě souviselo s tím, o čem se jednalo v době, kdy už jsme byli, naše vláda byla už v úřadu, kdy se ještě jednalo o taxonomii. Mimochodem, boj o tu taxonomii, který zatím vedeme úspěšně i díky naší diplomatické ofenzivě, ještě úplně dobojován není. Ještě je potřeba udělat ty závěrečné kroky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP