Úterý 3. května 2022, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

(Schůze zahájena v 10.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, zahajuji tímto 20. schůzi Poslanecké sněmovny a všechny vás vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, nejprve vás odhlásím a prosím, abyste se všichni přihlásili identifikačními kartami, případně mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní. Takže jsem vás všechny teď odhlásil.

Schůzi svolala předsedkyně Poslanecké sněmovny, a to podle § 51 odst. 4 našeho jednacího řádu, na základě žádosti 97 poslanců. Pozvánka vám byla rozeslána ve středu 27. dubna tohoto roku elektronickou poštou.

Dovolte, abychom v tuto chvíli přistoupili k určení dvou ověřovatelů této schůze. Navrhuji, abychom určili jakožto ověřovatele poslance Oldřicha Černého a poslance pana Michala Zunu. Prosím jenom o ztišení, budeme hlasovat v tuto chvíli. Pokud by byl jiný návrh samozřejmě, a já se tedy táži, jestli má někdo nějaký jiný návrh? Nemá.

 

Nyní tedy přistoupíme k hlasování o ověřovatelích - pan poslanec Oldřich Černý a pan poslanec Michal Zuna.

V tuto chvíli zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Je někdo proti?

hlasování číslo 1 přihlášeno 125, pro bylo 125, proti nikdo. Výsledek: přijato. Konstatuji tedy ještě, že ověřovateli 20. schůze Poslanecké sněmovny jsme určili pana poslance Oldřicha Černého a pana poslance Michala Zunu.

 

Současně dovolte, abych omluvil z neúčasti na dnešním jednání nebo částečně následující poslance: paní předsedkyně Pekarová Adamová z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Ivan Adamec z pracovních důvodů, paní poslankyně Andrea Babišová - zahraniční cesta, pan poslanec Jan Bauer z pracovních důvodů, pan poslanec Bělor, a to od 12.30 do 14.30 z pracovních důvodů, pan poslanec Bureš od 16 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Dubský od 13 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Exner z důvodu zahraniční cesty, paní poslankyně Fialová od 10.30 do 15.30 ze zdravotních důvodů, pan poslanec Flek od 10 do 13 hodin. - A ruším tímto omluvu pana poslance Ivana Adamce, zřejmě došlo k chybě, takže pan poslanec Ivan Adamec tady je. - Dále pan poslanec Stanislav Fridrich z pracovních důvodů, paní poslankyně Pavla Golasowská od 10.00 do 11.00 bez udání důvodu, pan poslanec Ondřej Matěj Havel od 18 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Janulík od 14.00 do 17.00 taktéž z pracovních důvodů, pan poslanec Václav Král z rodinných důvodů, pan poslanec Michal Kučera z pracovních důvodů, paní poslankyně Pastuchová z důvodu zahraniční cesty, pan poslanec Karel Rais ze zdravotních důvodů, pan poslanec Jiří Slavík od 13 hodin z pracovních důvodů, pan poslanec Strýček Jiří ze zdravotních důvodů, pan poslanec Karel Tureček ze zdravotních důvodů, paní poslankyně Milada Voborská z pracovních důvodů, pan poslanec Ivo Vondrák z pracovních důvodů, pan poslanec Milan Wenzl ze zdravotních důvodů a paní poslankyně Renáta Zajíčková z pracovních důvodů. A současně ruším omluvu paní Jany Pastuchové.

Dovolte, abych omluvil rovněž členy vlády: pana ministra Martina Baxu od 12.30 do 14.30 a poté od 19.00 do 22.30 z pracovních důvodů, pana ministra Beka z důvodu zahraniční cesty, pana ministra Gazdíka z pracovních důvodů, paní ministryni Langšádlovou od 15.30 do 17.00 - bez udání důvodů, pana ministra Lipavského od 14.30 z pracovních důvodů, pana ministra Nekulu z pracovních důvodů, pana ministra Rakušana od 11.15 do 13 a od 18 do 20 hodin taktéž z pracovních důvodů a pana ministra Šalomouna od 16 hodin z pracovních důvodů. (V sále je hluk.)

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, poprosím nyní o ztišení. Prosím ještě jednou všechny. Znovu vás žádám zdvořile, prosím o ztišení. Rád bych sdělil jednu důležitou informaci. Ještě jednou, prosím teď pravou stranu. Děkuji.

A já bych tímto chtěl oficiálně přivítat nového vedoucího Kanceláře Poslanecké sněmovny, který je zde dnes poprvé, pana Mgr. Martina Plíška, a současně mu popřát hodně úspěchů v jeho práci. (Potlesk.) Děkuji.

A nyní přistoupíme ke stanovení pořadu 20. schůze, jehož návrh je uveden na pozvánce, a pouze připomínám, že podle § 54 odst. 7 zákona o jednacím řádu rozhodne Sněmovna pouze o pořadu uvedeném v žádosti. Nelze tedy navrhnout žádnou změnu ani doplnění pořadu a rovněž tak nelze rozšiřovat schválený pořad.

Nyní dovolte, s přednostním právem se hlásí paní předsedkyně poslaneckého klubu Schillerová. Paní předsedkyně, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Dámy a pánové, dovolte mi říct pár slov ještě předtím, než se přistoupí k hlasování o programu této schůze. Tato schůze, respektive obě mimořádné schůze svolané na tento týden, jsou svým způsobem obsahem vlastně velmi příznačné. Jde totiž o obsah, který se na nich má řešit. Na jedné straně je schůze svolaná vládní koalicí, ta má na pořadu vesměs témata, která neštěpí jen tuto Poslaneckou sněmovnu, ale velmi často i veřejnost. Témata, jejichž prioritu určují spíše osobní a politické zájmy politiků než potřeby občanů. A pak je tu druhá mimořádná schůze, svolaná hnutím ANO, ve které nenajdete politiku, ale návrhy konkrétních řešení, která pomohou lidem v této extrémně náročné době.

Nic neukazuje lépe současnou situaci než právě tento rozpor. Vládnoucí strany ani po osmi měsících po volbách nepochopily, že dnes mají odpovědnost za všechny obyvatele České republiky a že už nemohou dělat politiku jenom pro někoho. Chápu, že pro vládnoucí politiky jsou témata, která navrhujeme, očividně nudná a nezajímavá. Možná by jim dali dokonce i nálepku zbytečná. Bohužel řadu ministrů, ale i vládních poslanců postihlo to, že nehledí vpravo ani vlevo, a běda každému, kdo se pokusí svést je z jejich cesty. A vzhledem k těmto takzvaným klapkám na očích bude možná i pro všechny tady dobré, když vám teď popíšu, co se vlastně kolem nás děje.

Lidé se bojí. Mají obavy o budoucnost. A neříká to jeden výzkum, ale hned několik. Obrací se na nás stále více lidí se svými problémy. A co hlavně, mají pocit, že jsou hozeni přes palubu a že jejich starosti a problémy tato vláda ignoruje. A já musím říct, že je chápu. Možná ne cíleně, ale opravdu některé vaše kroky a výroky tak skutečně mohou působit. Od výroků sociálních médií až po různé nešťastné výroky koaličních politiků, které vyjadřují pohrdání ostatními a nadřazenost, ale především neskutečnou aroganci vůči těm, kteří prostě neměli tolik štěstí v životě jako třeba jiní.

Nikdo neříká, že tato situace je jednoduchá. To nikomu ani nevyčítáme, ani vládě. Ale co rozhodně vyčítám, je, že jste přestali s lidmi mluvit. Že nevysvětlujete svoje kroky. Že vás nezajímají problémy ostatních lidí. Nemůžete se pak divit, že může jeden získat snadno dojem, že o nich sice víte, ale odmítáte je řešit. Že prostě jednoduše před nimi utíkáte.

Pokud jde o covid, tváříte se, že covid už není. Pan ministr Válek má tak trochu hlavu v písku a tváří se, že nic jako covid neexistuje. Taktika žádné prudké pohyby a doufat, že se už nic dít nebude, je pěkná, ale chci upozornit, že tuto politiku nelze dělat věčně a nemůže věčně fungovat. A já jsem samozřejmě ráda, že zatím vám vychází a že covid díky přírodě a podnebí zatím nedělá vážnější problémy.

V případě cenové krize je ale už teď jasné, že se bude muset konat, že vláda musí něco udělat. Tato krize se nevyřeší sama, a nečinnost ji naopak jenom prohlubuje. Stačí se podívat na vývoj inflace. Když naše vláda končila, byla inflace v prosinci 2021 něco přes 5 %. Ale co je důležitější, byli jsme na 14. místě v Evropě. Tenkrát jste mluvili o Babišově drahotě. To by mě zajímalo, jak byste situaci pojmenovali dnes. Co teď budete říkat? Celou dobu jste říkali, že jste lepší, povyšovali jste se. Tak ano, já uznávám, v inflaci jste vyhráli. Dosáhli jsme už téměř 13 % a v rámci Evropy jsme se vypracovali na třetí nejhorší místo. A jen pro jistotu, pokud byste se chtěli vymlouvat, že vy nic, že to Babiš nebo Putin, tak ne. Toto je vaše práce. Protože třeba taková Malta měla loni druhý nejvyšší růst dluhu, a i přesto má nejnižší inflaci v Evropské unii. A to nejsou dojmy, to jsou fakta. Ostatně už před válkou jste si nechali svou nečinností vyrůst inflaci přes 11 %.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Poprosil bych, prosím, o klid v sále, aby paní předsedkyně měla možnost přednést svůj projev.

 

Poslankyně Alena Schillerová: O rostoucích cenách energií tu už byla řeč mnohokrát. Nikdo snad už nezpochybňuje, co se v tomto odvětví děje a jaké to má dopady na domácnosti a na firmy. A přitom to nejsložitější je teprve před námi. Zatímco naše vláda domácnostem a firmám reálně pomohla snížením DPH, a teď chceme pomoci stejným způsobem, tak co jste udělali vy? Před mnoha týdny jste na tiskové konferenci mluvili o jakýchsi 13 bodech, ale ty jsou jako Columbova manželka. Ceny pohonných hmot se už několik týdnů drží na svých maximech a jediné, na co se tato vláda zmohla, je snížení spotřební daně o korunu padesát. Každopádně až od června by případná sleva na benzin a naftu měla platit, přesto říkám: my jsme to podpořili.

Ceny potravin. Předpokládám, že nakupujeme všichni a všichni ten růst vidíme. A opět reakce vlády? Tweet ministra Nekuly o vysoké marži na točený salám. Víc nic, žádné řešení, žádná pomoc. Jinými slovy, problém by byl, i kdyby rostly ceny jen u jedné z těchto zmíněných kategorií. My jsme ale v situaci, kdy zdražuje všechno, a hlavně skokově. Klidně i o desítky procent během pár měsíců.

Většina z toho je způsobena jinde než činností vlády. Ta chyba ale spočívá v tom, že vy to neřešíte a často tu krizi pravděpodobně naprosto nevědomě prohlubujete. A to je to, co vám vyčítám teď z tohoto místa, stejně jako spousta lidí, co se ozývá nejen mně, ale i mým kolegům, a já předpokládám, že jistě i vám. Problém je, že vy jste jako ta dezinformace.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Paní předsedkyně, já vás přeruším a poprosil bych všechny přítomné v sále, pokud si potřebují něco vyřídit, jestli by byli tak hodní a šli to případně vyřídit před sál, nikoli zde. Ještě jednou vás o to žádám. Děkuji.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Často přijdete s lákavým řešením, aby se záhy ukázalo, že je to buď jen na oko, nebo pro nikoho. Jindy zase vzletně hovoříte o pomoci, která, jak se později ukáže, žádnou pomocí není. Mnohokrát jste třeba zopakovali nepravdivou informaci o 74 miliardách. Pokud bych používala váš slovník, hovořila bych o lži nebo dezinformaci. Já to ale raději označím jemněji, jen za typickou ukázku populismu a pokrytectví. Chlubit se na straně jedné kroky naší vlády, které téměř všechny vládní strany s čestnou výjimkou v podobě KDU-ČSL nepodpořily - ano, mluvím o 28 miliardách z té částky, tedy valorizaci důchodů plus 300 korun nad rámec určený zákonem. Přesto se tím teď pan premiér, ale i někteří další členové vlády chlubí, tak já to zopakuji ještě jednou pro členy, pro tyto členy vlády: vy, kteří tak rádi uvádíte jako vládní pomoc lidem, vy jste to nejen nerozhodli, ale až na KDU-ČSL ani nepodpořili v minulém volebním období.

Chlubíte se i mimořádnou valorizací 21 miliard. Nechci být tady už jízlivá, ale to je přece něco, čím se chlubit nedá. Je to jednoduše známka toho, že se inflace utrhla ze řetězu, a toto je vlastně zákonná pojistka. Pojistka, která říká: inflace je tak vysoká, že se důchody automaticky valorizují.

A jdeme dál. 15 miliard sleva na poplatníka, součást daňového balíčku schváleného, prosazeného, naší vládou. Ano, uznávám, že byl součástí kompromisů, na kterých jsme se vzájemně dohodli, a některé vládní strany tento balíček skutečně podpořily. To je pravda. To jsme na 64 miliardách z těchto vámi proklamovaných 74.

Další 4 miliardy jsou snížení spotřební daně na pohonné hmoty. To už jde za vaší vládou. Jedná se o opatření, které jsme také podpořili, ale které je samozřejmě zoufala slabé a nepomůže vůbec nikomu. Navíc má začít platit až od června a já vám garantuji, že občan při těchto neustálých změnách tento dopad ani nezaznamená. Takže pomoc ve své podstatě nula.

Další 4 miliardy je zrušení silniční daně. Pomoc také minimální, dotkne se zhruba asi něco přes 800 tisíc podnikatelů, kteří po tomto opatření ani nevolali. Přesto i tento váš návrh, který jde za vaší vládou, jsme tady podpořili.

Pak tu máme zvýšení životního a existenčního minima o 10 %. O 10 %, když se současná míra inflace blíží 13 %. A to ještě bohužel není všem dnům konec. Od začátku jsme říkali, že aby zvýšení mělo smysl, mělo by být alespoň 20 %. Vaše koalice to nejprve odmítala a teď už zaznívají opatrné hlasy, že se existenční a životní minimum navýší znovu. Po třech týdnech, po měsíci? A to je vše, co je zatím v těch 74 miliardách obsaženo.

Minulý týden pak vláda oznámila v podstatě plošnou pomoc pro rodiny. Jak jsme se dozvěděli pak z novin, tak příspěvek 5 000 korun na dítě pro rodiny s příjmem do jednoho milionu měl být v podstatě takovým majstrštykem této vlády. Možná by se to dalo i pochválit, protože to je první téměř plošná pomoc, po které voláme celou dobu, kdyby neobsahoval několik zásadních "ale". Nejdřív jsme se dozvěděli, že pomoc bude vypočítána z čistého příjmu. Za tři dny jsme se potom dozvěděli vlastně, že se pan ministr spletl. Uznávám, že se omluvil. Bylo to po zásahu ministra financí - čerpám jenom z veřejných zdrojů - že je to vlastně z příjmu hrubého. Další vlnu zmatků do toho vnesli Piráti, kteří řekli a napsali na sociálních sítích, že to není vůbec pomoc rodinám s dětmi, ale ve skutečnosti prý šlo o kompenzace za drahé energie. Tak mě napadá, že možná pravdu mají oba a že chtěl pan premiér, nebo vláda, smést oba problémy jedním vrzem.

Toto všechno bych byla ochotna odpustit - kdyby. Zajímalo by mě - a píší mi to lidé, budu tyto dopisy využívat v rámci interpelací - zajímalo by mě nastavení parametrů. Abych řekla pravdu, nerozumím té věkové hranici 18 let. Jaký je rozdíl mezi rodinou se 17letým studentem střední školy a rodinou s 19letým studentem téže školy?

Kdo bude tuto pomoc administrovat? Ministr Jurečka řekl, že nechce, nebo by byl velmi nerad, aby to byly úřady práce. Ano, tomu rozumím, protože jsou absolutně přetížené a úředníci navíc nejsou za svoji práci dostatečně ohodnoceni, hrozí tam stávkovou pohotovostí. Pak se ale nabízí otázka - kdo to tedy bude dělat? V neděli říkal pan kolega Výborný, že je to technikálie, se kterou si poradí. No není. My máme za sebou dva roky covidu a vím, jak byl složitý problém zadministrovat rychle pro milion živnostníků kompenzační bonus. Proto jsme zvolili tedy zápornou daň, aby to mohly procesovat finanční úřady, které mají pokrytí po celé republice, a lidé na ty peníze nečekali několik měsíců.

Takže já bych doporučila přečíst si kompetenční zákony jednotlivých úřadů, abyste se tam dočetli, že sociální dávku nemohou administrovat finanční úřady, a možná se skutečně zamysleli nad tím, jak to dlouho bude trvat, co bude součástí žádostí, jak budou dokládat tyto příjmy, jestli se budou sčítat v rámci rodiny, co všechno se tam bude dokládat, jestli se bude vydávat rozhodnutí, jak to bude dlouho trvat. To znamená, vyplácet by se mělo začít podle ministra práce a sociálních věcí v srpnu. Ale kdy vlastně bude těchto x žádostí zprocesováno? To znamená, že signál sice vláda vyslala, ale nemáme žádnou legislativu, tu doposud nikdo z nás neviděl, na té se, jak jsem pochopila, pracuje. A celá řada těchto technických otázek, ale velmi zásadních a parametrických, evidentně není vůbec vydiskutována. To znamená, vždycky se něco oznámí a pak se týdny čeká, jak to vlastně bude.

Ale abych nebyla jenom kritická. Vnímám to jako první krok správným směrem a doufám hlavně, že to bude rychle, protože pomoc přichází velmi pomalu. Právě proto jsme volali po té plošné pomoci. Její kouzlo spočívá v tom, že je rychlá. Když jsme dávali mimořádný příspěvek důchodcům 5 000 korun - byli jsme také od tehdejší opozice, dnešní vládní koalice, velmi kritizováni - tak jsme si také kladli otázku a také jsem slýchala výtky, proč to dáváme všem, proč to dáváme i těm bohatým důchodcům. Já tedy moc bohatých důchodců neznám, ale řešili jsme otázku, zda to nedat jenom někomu. Znamenalo by to, že z toho uděláme sociální dávku, budou si muset kvůli jednorázovému příspěvku chodit žádat, dokládat příjmy, mohou přijít o další jinou dávku. Proto jsme tehdy zvolili rychlou, ale plošnou cestu.

Naše stínová vláda, víte, že připravila 12 konkrétních opatření. Jsou to věci, které by pomohly. Ale říkám, nemusí se realizovat všechny, to jsme nikdy neřekli. Jsou to návrhy, nápady. Nakonec některé z nich i realizovat chcete, jako už jste realizovali zvýšení existenčního minima. Teď znovu zaznívá, že to chcete ještě navýšit. Ano, je to správný krok, udělejte to, protože nám to vstupuje do osmi typů sociálních dávek, a to je přece pomoc těm nejpotřebnějším, o kterých tak často mluvíte. A my to určitě podporujeme.

Čili je tam navýšení rodičovského příspěvku, i o tom mluvíte. Je potřeba navýšit, teď jsem zaznamenala, příspěvek na mobilitu, na imobilitu. To znamená na lidi, kteří mají omezenou hybnost, na zdravotně postižené. Také jsem zaznamenala, že o tom uvažujete. To znamená, celá řada věcí. Samozřejmě náš návrh, který bude předmětem mimořádné schůze svolané na žádost hnutí ANO, je snížení DPH. I když uznávám, že ceny se utrhly už tolik, že samozřejmě ten dopad nebude mít takový efekt, jaký by měl, kdyby se to udělalo zavčas, tak jak to udělalo 24 zemí Evropy - protože tam máme i Velkou Británii, ta už nepatři do Evropské unie. Podívejte se na Slovensko před 14 dny a tak dále.

Už nyní je jasné - když včera jsem zaznamenala také nějakou mediální přestřelku mezi jedním serverem a Ministerstvem financí - ale je jasné, že kvůli zdražování na výběru, na příjmové straně, bude mít vláda k dispozici téměř o 100 miliard navíc. A my říkáme pořád jako kolovrátek: nechte část těch peněz lidem, nechte jim je, oni je teď potřebují. Tak, jako je potřebovali za covidu a vy jste nás vyzývali, ať pomáháme a my jsme samozřejmě pomáhali, cítili jsme to jako povinnost. Tak jim je nechte i teď za této krize, která není o nic méně lehčí, než byla ta covidová.

To, o čem já tu teď mluvím, je zásadní rozdíl mezi nejsilnějším opozičním hnutím, hnutím ANO, a vládní koalicí. My říkáme: pojďme pomáhat teď hned lidem, pojďme řešit ty problémy, a nabízíme pomocnou ruku. My jsme chtěli jednat i o zákoně, který je dnes na pořadu této schůze, o veřejném zdravotním pojištění. My jsme do dneška neviděli návrh na nějakou automatickou valorizaci, o které mluví pan ministr Válek. My jsme chtěli mluvit i o dobrovolném EET. Zítra je tu seminář na půdě Poslanecké sněmovny. Svolává ho můj kolega Patrik Nacher, ale je to i na žádost celé řady podnikatelů i svazů, abychom prostě EET - které notabene je dva roky dobrovolné a zhruba 60 % podnikatelů pořád dobrovolně eviduje. Je to unikání digitální projekt a určitě zdroj informací, a my se ho takto vzdáme? A to ponechávám stranou boj s šedou ekonomikou a výnos 12 až 13 miliard ročně, díky kterým bychom nemuseli teď brát ze zdravotního pojištění 14 miliard. My se k tomu ještě dostaneme.

My se určitě budeme bavit o zdravotním pojištění. Znovu upozorníme, až ten zákon bude na pořadu, až se dostane na pořad, tak znovu upozorníme, že skončily pojišťovny v deficitu za rok 2021 skoro 15 miliard. A ty rezervy, na které poukazujete, to je dobře, že si je vytvořily. My jsme nechtěli, aby zdravotní péče o kohokoliv v této zemi byla omezena proto, že byly velké náklady s covidem. Proto jsme třikrát po sobě zvedali platbu za státního pojištěnce. Proto jsou tam rezervy. Tak teď je vybereme do mrtě, jak se říká? Jenom proto, že si ministr financí tam udělal škrt ve státním rozpočtu? Stejně ho bude novelizovat.

A připomeneme opět, já i řada mých kolegů, kteří jsou větší odborníci na zdravotnictví než já, já se na to rozhodně budu dívat pouze z hlediska rozpočtu, že tu máme, společně máme přes 300 000 nových státních pojištěnců, o které se musíme postarat. To my rozhodně nezpochybňujeme. I oni mají svoje zdravotní problémy a budou muset být odkázáni na náš zdravotní systém. A my se ptáme: jaká valorizace? Neviděli jsme žádný návrh. Ptáme se a budeme se ptát: jak to bude s platbami za státní pojištěnce? Rok 2022 chcete srovnat s rokem 2021, to znamená vzít tam tu částku, o kterou jsme navýšili, ale jak to bude v roce 2023? Jak to bude v roce 2024? A budeme očekávat odpovědi na tyto dotazy, které logicky budeme mít.

Samozřejmě, že těch bodů, na kterých se neshodneme, je mnohem víc na dnešní mimořádné schůzi. Určitě se k nim postupně dostaneme. Ale největší debata, to už avizuji teď, bude o novele zákona o veřejném zdravotním pojištění ze všech těch zatím mnou stručně sdělených důvodů, a samozřejmě o zrušení EET. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Předtím, než přijde další s přednostním právem, což bude pan předseda Okamura, tak ještě dovolte, abych přečetl některé další omluvy. Nejdříve zrušení omluvy poslankyně Babišové, a to ze dnů 3. až 6. května 2022 z důvodu zahraniční pracovní cesty, dále zrušení omluvy pana ministra vnitra Rakušana od 11.15 do 13 hodin dnes, následně omluva další, a to je od 10.45 do 12 hodin, a to paní místopředsedkyně Kovářové. Další omluva je pro poslance Richtera, a to dnes od 9 do 12 hodin z důvodů zdravotních, a z důvodu zrušení zahraniční cesty je zde omluva poslance Benešíka, a to 3. až 6. května 2022. A ještě drobný detail, omluva pana Bureše Jana, není od 16 hodin dnes, ale do 16 hodin z pracovních důvodů. A u pana ministra Jana Lipavského není od 14.30 hodin, ale do 14.30 hodin. Děkuji.

A nyní už bych poprosil pana předsedu Okamuru, který bude vystupovat s přednostním právem. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, rád bych se vyjádřil k programu té mimořádné schůze, kterou tady navrhuje vláda. Já opravdu nestačím zírat. Protože vládní koalice jako prioritu tady chce projednávat to, že vezme zdravotním pojišťovnám 14 miliard korun, a zhorší tak dostupnost zdravotní péče. Jako prioritu tady chce projednávat korespondenční volbu, protože vládě klesá důvěra, tak se bojí, že už příště neuspějí. A kde je nějaký návrh na řešení zdražování? To znamená, tady přesně vidíme úplně černé na bílém, že prioritou vlády není řešení zdražování, na to bych tady očekával návrhy zákonů, ale už je ani neočekávám, protože vládní koalice ODS, TOP 09, STAN, KDU-ČSL a Pirátů tady má většinu ve Sněmovně půl roku a žádný zásadní návrh na řešení zdražování vláda Petra Fialy tady nepředložila. K tomu bych se rád vyjádřil. Když se tedy díváme na celkový program této schůze, kterou svolala vláda, znovu a znovu je potřeba zdůraznit, že vláda tady jako prioritu - a tady už to je jasné úplně, je to jasné jak facka, že prioritou vlády není řešení zdražování. Takže tady chtějí trávit čas tím, že prosazují korespondenční volbu, protože se bojí toho, že už příště neuspějí ve volbách, tak chtějí měnit volební systém v České republice, chtějí brát peníze zdravotním pojišťovnám, aby zhoršili dostupnost zdravotní péče. No tak to je opravdu otřesné. Je to otřesné, jaké priority má tato vládní koalice. A tím tady chtějí trávit čas, drahocenný čas ve Sněmovně, že tady předkládají takové návrhy.

Teď se tady v kuloárech dokonce proslýchá, že snad vládní strany chtějí navrhovat, aby se jednání prodlužovalo ještě přes noc a podobně, chtějí snad navrhovat jednání po 19., po 21. hodině. Takže oni tady chtějí ještě trávit čím dál více času tím, že chtějí ještě dál zatěžovat vlastně rozpočet a ještě víc vlastně ždímat veřejné peníze. Sněmovna stojí hodně peněz. Tím, že ani nechtějí ukončit jednání v 19 hodin a chtějí to tady protahovat dokonce prý ještě přes noc, tak jsem zvědavý, jestli ten návrh ze strany vlády padne, že budou chtít jednat po 19. a 21. hodině. To znamená, ještě chtějí znovu a znovu v podstatě protahovat jednání ohledně toho, že chtějí zhoršovat dostupnost zdravotní péče. No to je neuvěřitelné. To je neuvěřitelné. Takže oni ještě tady budou navrhovat, aby se tady obstruovalo ještě více, aby se tady jednalo déle, aby se tady prováděly obstrukce vládní koalice. My říkáme: skončeme jednání v 19 hodin, pojďme jednat zase zítra, nemusíme to tady vůbec protahovat. My se tady postupně vyjádříme a to je náš postoj. Jsem zvědavý, jestli ten návrh padne. To znamená, hned bude jasné, kdo to tady celé protahuje a kdo tady zatěžuje Sněmovnu těmito z mého pohledu neadekvátními návrhy.

Přitom jsou tady problémy skutečně zásadní. Ovšem ty na programu vládou schválené mimořádné schůze vůbec nevidíme. Cena zemního plynu pro české občany je minimálně třikrát vyšší, než by mohla reálně být. A řekněme si na rovinu, že za předražené energie nese plnou odpovědnost vláda Petra Fialy z ODS. Všichni víme, že Rusko požaduje od minulého týdne platby za dodávky zemního plynu v rublech. Z tohoto důvodu přerušilo dodávky zemního plynu do Polska a Bulharska. Na úrovni Evropské unie probíhají v současné době diskuse o odstoupení všech členských států od dodávek ruského zemního plynu z důvodu konfliktu na Ukrajině. Z pohledu zájmů České republiky a jejích občanů jde samozřejmě o nezodpovědný hazard s naší budoucností, protože vláda nemá připravenou alternativu. Vláda nemá připravenou alternativu k tomu, jak nahradit tento plyn, přičemž Česká republika je stoprocentně závislá na plynu z Ruska, ať se to někomu líbí, nebo ne.

Naopak SPD byla strana, která v minulém volebním období volala po tom, aby vláda pracovala - tehdy vláda Andreje Babiše, ta také v tomto ohledu neudělala nic - abychom pracovali na energetické bezpečnosti České republiky. A právě strany současné vládní koalice se v minulém volebním období tomuto návrhu SPD vysmívaly. A teď jsme tady, kde jsme. Nikdo nechce být závislý na energetických zdrojích z Ruska a bůhví odkud. Ale proto taky bylo potřeba pracovat na té energetické bezpečnosti České republiky. Vláda v tomto pohledu neudělala nic a Fialova vláda v tom samozřejmě také nedělá nic, ta se tady probouzí, a probouzí se úplně pozdě. Teď tady diskutuje o tom, že se mají ukončit v podstatě lusknutím prstu dodávky plynu z Ruska, ale podle energetických expertů nelze dodávky ruského zemního plynu v dohledné době adekvátně nahradit, aniž by došlo k dramatickému zvýšení cen, čímž dojde k dalšímu enormnímu růstu životních nákladů našich občanů a provozních nákladů našeho průmyslu a k výraznému snížení životní úrovně a kvality života našich obyvatel.

Já bych očekával, že na mimořádné schůzi naopak bude takový návrh, ostatně SPD už to tady opakovaně navrhuje, abychom řešili energetickou bezpečnost České republiky a také abychom řešili zdražování těchto komodit, ať je to zdražování energií, hlavně abychom s tím pomohli občanům, aby s tím vláda pomohla občanům.

Vláda má plnou odpovědnost a týká se to samozřejmě i potravin, týká se to samozřejmě i pohonných hmot a tak dále. Současná vláda koalice SPOLU, což je ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů, a potom ještě koalice Pirátů a STAN vládní by se namísto těchto nebezpečných představ, to znamená, aby Česká republika byla odstřižena od plynu, aniž vláda dojednala jakoukoliv alternativu, by se měla namísto těchto nebezpečných představ věnovat zajištění dostatku plynu a zároveň svými regulačními nástroji také snížení jeho ceny pro naše domácnosti a firmy. No, v tom ale vláda Petra Fialy totálně selhává. A já myslím, že to všichni občané vidí na svých peněženkách, a to i voliči vládního pětislepence.

Zásadní problém v tomto ohledu také je v tom, že jednak jsou naše zásoby plynu na nízké úrovni, a také, že Česká republika nakupuje silně předražený plyn na burze, navíc prostřednictvím překupníků, namísto toho, aby měla zajištěné přímé dvoustranné dlouhodobé kontrakty s přímým producentem a dodavatelem. Touto cestou jde například Slovensko, Maďarsko či Rakousko. Já nevím, proč si nevezme česká vláda příklad v Rakousku? To jsou demokratické země, a já nevím, co to pořád vláda Petra Fialy zkouší na české občany, kteří platí třikrát vyšší plyn a podle některých odborníků až pětkrát vyšší cenu za plyn, jenom kvůli neschopnosti vlády Petra Fialy. Ano, tato vláda je doslova zadarmo drahá a vytahuje zbytečně peníze z peněženek českých občanů svou neschopností. Znova říkám, že tou cestou, o které hovoříme, (jde) například Rakousko, Maďarsko nebo Slovensko. Náklady českých občanů za dodávky zemního plynu, jak jsem již uvedl, jsou minimálně třikrát vyšší a dle některých propočtů až pětinásobně vyšší, než by mohly reálně být. A i to je vina a zodpovědnost Fialovy vlády, která příčiny vysokých cen plynu a energií a jejich dopady vůbec neřeší. Jsou nějaké ústní proklamace, ale skutek utek a lidé bohužel kvůli vládě Petra Fialy i ve srovnání s těmi zeměmi, o kterých hovořím, pak platí vysoké ceny jako mourovatí. A znova říkám, je to plná odpovědnost vlády Petra Fialy, nikoho jiného.

Máte tady většinu ve Sněmovně už půl roku. Kvůli vám platí lidé předražené ceny energií. Tato vláda nemá důvěru občanů, a měla by proto podat demisi, protože přivádí svými kroky naše občany a firmy do energetické chudoby a do existenčních problémů. A to není všechno, těch témat je tady víc, která jsem myslel, očekával bych od vlády, že bude řešit, ale už neočekávám nic, protože už vím, že vám jsou běžní občané úplně ukradení. Vy jste vláda pro elity, vy jste vláda pro úzkou skupinu elit, nikoliv pro běžné občany.

Protože, a to bych rád zmínil při pohledu na program té vládou navržené dnešní mimořádné schůze, vláda chce... nejenom že neřešíte ceny energií, pohonných hmot a potravin, a taková ta prázdná slova, co tady premiér Fiala někde občas řekne, a opravdu je tristní, že se bojí jít opravdu do diskuse s předsedy obou opozičních stran, prostě se bojí jít do diskuse, takže my si s ním vůbec nemůžeme popovídat v přímém přenosu, to jsem ještě nezažil, že by byl premiér, který se bojí jít s opozičními předsedy do diskuse v televizi, to je neuvěřitelné. Tak vy místo abyste přijali nějaká plošná opatření, která dělají okolní státy a dělá je většina zemí, které jsou v Evropské unii, tak pořád se tady mele dokola z úst pana premiéra to, že plošná opatření jsou špatná a podobně. No, dělá to většina zemí Evropské unie, takže ten špatný evidentně bude premiér Petr Fiala, protože říkat, že to není řešení, a nenavrhovat jakoukoliv alternativu, to je opravdu neuvěřitelné. Já jsem se schválně občanů ptal už opakovaně i ve svých vystoupeních, aby mi napsali, zdali cítí na svých peněženkách, že něco pro ně udělala ohledně zdražování vláda Petra Fialy. Nikdo necítí vůbec nic. To je ta realita, to je ta pravda. A je to tak, nikdo necítí vůbec nic. Vy jste totiž pro občany vůbec nic zásadního neudělali. Zatím jste udělali jenom pro sebe. Několik ministrů navíc, aparáty pro ně, desítky milionů korun navíc na Úřad vlády, to je vaše cesta, co vy děláte. Sami pro sebe, ale pro občany nic.

A když se podívám na program této schůze, že vláda chce zhoršit dostupnost zdravotní péče pro občany, no tak to je opravdu vrchol. Protože na programu této mimořádné schůze je vládní návrh, je to návrh vlády Petra Fialy z ODS, na snížení plateb veřejného zdravotního pojištění za takzvané státní pojištěnce, to znamená za děti, studenty, seniory, zdravotně postižené, od 1. července letošního roku. A to navzdory tomu, že v současné době jsou počty těchto státních pojištěnců navýšeny o statisíce uprchlíků z Ukrajiny, jejichž zdravotní péče je rovněž financována z tohoto veřejného pojištění, tedy z peněz našich daňových poplatníků. Toto vládou navrhované opatření, to znamená vzít zdravotnímu systému 14 miliard, by v krátké době způsobilo vážný propad příjmů zdravotních pojišťoven a v důsledku toho následně dojde velmi rychle k dalšímu zhoršení dostupnosti a kvality už tak dlouhodobě odkládaných zdravotních výkonů kvůli omezením v souvislosti s covidem a také to způsobí zhoršení dostupnosti zdravotní péče pro české občany. Říkám na rovinu, že to je pro hnutí zcela nepřijatelné a budeme proti tomu bojovat ze všech sil tady ve Sněmovně. Znovu zopakuji, že pro SPD je zcela nepřijatelné, že vláda tímto návrhem, že chce vzít pojišťovnám 14 miliard, zhorší dostupnost zdravotní péče pro české občany.

A je potřeba si říct na rovinu, že v případě, že to vláda prosadí - a vy si to stejně nakonec prosadíte zřejmě, protože máte tady většinu ve Sněmovně - tak jakékoliv, jakékoliv čekání u lékaře, jakýkoliv odklad zdravotní péče, všechno bude vaše vina. Ono už je to, ono už po půl roce, (kdy) jste už tady, vládnete už poměrně dlouho, protože připočtěme k tomu to, že jste tady už před rokem a půl říkali ve Sněmovně, že jste plně připraveni vládnout jak personálně, tak programově, ukázalo se, že to byla lež, obojí, protože programově - žádný zákon tady nemáte připraven. Všechno trvá. Říkali jste, že budete řešit zdražování, neřešíte nic. I ve srovnání s okolními zeměmi, to je potřeba zdůraznit, aby tady pořád někdo neomílal ty nesmysly, že plošná opatření, anebo co tady omíláte, nějaké vaše floskule. Prostě okolní země to řeší, vy to neřešíte.

Podívejme se i na DPH na potraviny. DPH na potraviny v České republice je nejvyšší ze všech zemí střední Evropy, když se podíváte na všechny okolní země kolem České republiky. Jediná Česká republika má 15 % na potraviny. Všichni mají méně. Polsko dokonce na ty základní potraviny dalo přechodně nulové DPH, proto jsou tam také potraviny levnější, naši občané tam chodí nakupovat. Já úplně nechápu - pan premiér Fiala byl teď na zahraniční cestě v Polsku, mluvil s premiérem Polska, no a samozřejmě se ho nezeptal, jak to dělají Poláci. Místo aby se zeptal pan premiér Fiala, aby se zeptal polského premiéra, jak to Poláci dělají, když mu to není jasné, panu premiérovi, aby prodiskutoval to, proč v Polsku je to levnější, tyto základní potřeby, tak si tam udělal nějakou fotku a podobně, ale pro občany je výsledek nula. Pro občany je výsledek nula. Že občany trápí zdražování. Takže místo aby tu cestu věnoval skutečně i těmto důležitým věcem, tak samozřejmě pana premiéra Fialu se statisícovým platem zdražování občanům nezajímalo. Výsledek v tomto ohledu nula. Takže to samozřejmě zasluhuje obrovskou kritiku.

Samozřejmě že je potřeba přistoupit k těm plošným opatřením, to znamená snížit DPH, jako to dělají ostatní země i země okolní, případně zastropovat ceny. Vždyť co je na tom špatného, když by vláda měla pomoci občanům? A pakliže vláda Petra Fialy nedokáže pomoci občanům, nedokáže vyřešit zdražování, tak znovu říkám, je to na demisi. Protože proč si takovou vládu mají občané platit? K čemu je vláda, kterou platí ze svých daní, která jim neumí pomoci v krizi, která umí pomoci jenom sama sobě v krizi? Sami sobě, to myslím vládním politikům a jejich exponentům. To přece nedává žádný smysl, taková vláda. Takže já připomenu na program této schůze... skutečně to zasluhuje mimořádnou kritiku, že tady chybí jakékoliv řešení zdražování.

Samozřejmě pak to tady musí suplovat opozice, protože my ve spolupráci s hnutím ANO, jsme tady dvě opoziční strany, tak podáváme tady mimořádné schůze, kde tedy chceme diskutovat to zdražování, respektive řešení zdražování. Vy žádné návrhy nemáte, tak my vám je tady opakovaně předkládáme. A nic. A znovu říkám, zatímco Poláci už plošná opatření přijali a čeští občané jezdí tankovat a nakupovat potraviny do Polska už od února, tak jenom když spočítám, kolik vaše vláda vytáhla zbytečně z kapes českých občanů ve srovnání třeba s Polskem, tak je to únor, březen, duben a teď je květen. Čtyři měsíce už vytahujete zbytečně tisíce a desetitisíce korun z kapes českých občanů a rodin vaší neschopností a vaší arogancí a vaším úplným diletantství, kdy nejste schopni řešit a vyřešit zdražování. To je samozřejmě pro hnutí SPD nepřijatelné a je potřeba o tomto hlasitě mluvit.

Musím říci, že oblastí, které je tady potřeba řešit, je ovšem mnohem více, protože problémy, které se kvůli vládě Petra Fialy nakupují, začínají už ve všech oblastech. Například nekompetentní asociální vláda Petra Fialy prohlubuje také krizi v oblasti bydlení. Moc to v médiích nezaznělo, proto bych se u toho zastavil, protože vláda Petra Fialy z ODS připravila mladé rodiny o dostupné bydlení. Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Ivana Bartoše z Pirátů totiž předčasně po třech měsících účinnosti zastavilo program s názvem Vlastní bydlení určený na pomoc mladým rodinám při pořízení bydlení. Ministerstvo to zdůvodnilo tím, respektive tady Ivan Bartoš, ten je za to odpovědný, předseda Pirátů a vicepremiér vlády Petra Fialy, takže za to můžou všichni v té vládě, to zdůvodnil tím, že ve Státním fondu podpory investic, ze kterého jsou tyto půjčky na bydlení financovány, došly peníze. Je to další ukázka diletantství a asociálnosti současné vlády. Vláda Petra Fialy z ODS totiž do tohoto programu uvolnila pouhých 700 milionů korun. A vůbec to nemuselo být pouhých 700 milionů korun. To je totiž ta pravda. Poslankyně SPD Marie Pošarová totiž v rámci projednávání státního rozpočtu, což už je dva měsíce zpátky, protože my v SPD jsme viděli tento problém - (odkašlává si) - pardon, tak my jsme už ten problém viděli jako opoziční strana, zatímco vláda nevidí vůbec nic, tak naše poslankyně Marie Pošarová v rámci projednávání státního rozpočtu už před dvěma měsíci navrhla navýšení objemu těchto prostředků na jednu miliardu korun z položky určené na finanční dary do zahraničí. Vládní poslanci to však svým hlasováním odmítli. A tady u toho je potřeba se chvilku zastavit.

To znamená, opět se potvrzuje, že vládní pětikoalice Petra Fialy upřednostňuje dary do zahraničí před tím, aby naše mladé rodiny dosáhly levněji na dostupné bydlení, nebo aby měly dostupnější bydlení. To je potřeba si říct. Takže jsou tady dvě možnosti. Takhle, ten výsledek je stejně stejný, to je to, co já jsem říkal. Takže buď Ivan Bartoš, a k tomu se spíš přikláním, na Ministerstvu pro místní rozvoj vůbec neví, která bije, proto v okamžiku, kdy jsme o tom na plénu hovořili při schvalování státního rozpočtu a navrhli jsme zvýšení na miliardu korun, tak Ivan Bartoš vůbec nevěděl, o čem mluvíme, a neví, která bije, proto vlastně prostě nevěděl, nebo vládní koalice přímo a cíleně je proti zvýšení dostupnosti bydlení pro naše mladé české občany. Buď jedno, nebo druhé. Jiná možnost není. No, ještě ta třetí, že upřednostňují finanční dary do zahraničí před tím, než aby se pomohlo našim mladým rodinám s dětmi. No, jsou ty možnosti pouze tři. A všechny tři jsou z mého pohledu špatně.

A teď tedy Ivan Bartoš přišel na to, vicepremiér, že mu chybí peníze, a po třech měsících program, který byl vyhlášen na mnohem déle, tak teď stopne, že nejsou peníze. No to je šílené. To je prostě, chtělo by se mi říct, banda diletantů. Ale to už snad ani není možné. To snad není možné vůbec už, tohleto. Já se musím usmát, usmívat, byť to k smíchu není, protože to je jak v nějakém komediálním pořadu. Nejhorší je, že vašimi rukojmími jsou občané České republiky a v tomto konkrétním případě mladí lidé, kteří si chtěli za výhodnějších podmínek pořídit bydlení. Tímto způsobem vláda připravila tisíce našich mladých rodin o možnost pořídit si vlastní bydlení.

Dlouhodobý nedostatek bytů a jejich rostoucí cenová nedostupnost je způsobena i tím, že Fialova vládní koalice prosadila odklad o jeden rok účinnosti nového stavebního zákona, který byl prosazen loni i hlasy SPD a který by mimo jiné urychlil stavební řízení a zvýšil nabídku bytů na trhu. Ano, já přiznávám, že pro SPD je rodina na prvním místě. Pro vaši koalici evidentně ne. A teď k tomu dochází ještě další tristní situace, že nejenom že vy jste zablokovali stavební zákon, který má zrychlit stavební řízení, ale zároveň nejste schopni prosadit ani tu vaši novelu, což je další neuvěřitelné selhání vlády, protože vy máte 108 poslanců, vy tady máte většinu, a nejste schopni prosadit ani tu vaši novelu, o které jste říkali, kterou tady prostě prosazujete. Takže vy jste vlastně neskutečným způsobem zabetonovali a zhoršili jste situaci na trhu bydlení a jde to s vámi opravdu pro občany České republiky jenom k horšímu, k horšímu ta vaše činnost, protože činnost politika...

Politik je tady od toho, aby se uměl domluvit. Ale vy ve své aroganci, ve svém opojení arogancí moci, vy se totiž tady odmítáte s kýmkoli na čemkoli domluvit. Vy si myslíte, že to budete jenom válcovat vaší silou, přitom vám znovu zdůrazňuji, že vás nevolila většina České republiky, protože milion hlasů ve volbách propadlo pro strany, které měly pod pět procent, a jsou to vesměs strany, které jsou oponentní vůči vašemu politickému programu. To znamená, vás nevolila většina občanů České republiky. Nevolila. Vy nezastupujete většinu občanů České republiky. A to ani zdaleka nezastupujete většinu občanů České republiky. Teď nechci, aby mě někdo chytal za slovo, ale když se do toho započte těch milion propadlých hlasů občanů, protože každý hlas občana má stejnou váhu, to doufám tady... No tak to vy neuznáváte, to já vlastně vím. Vy si myslíte, že vaše hlasy mají vyšší váhu, proto jste taky nerespektovali poměrné zastoupení v orgánech Sněmovny a hodili jste víc než půl milionu hlasů voličů SPD do kanálu arogantně. Ale to my takhle nenecháme pochopitelně, protože my budeme hájit naše voliče a budeme za ně bojovat. Chtěl jsem tady důrazně upozornit, že vy nezastupujete většinu občanů České republiky. Proto byste měli mít trošku pokoru a s opozicí tyto věci, tyto vaše šílené návrhy konzultovat a upravit je. A pak se strašně divíte, že nemůžete tady z důvodu vaší arogance prosazovat vaše návrhy. Protože vy nejste politici. Vy jste diletanti z tohoto pohledu, protože politik musí mít schopnost sednout si za stůl a domlouvat se s ostatními. To občan očekává. My na to v SPD jsme připraveni, ovšem to ve své aroganci odmítáte. Ale vy jste za všechno odpovědní. Vy máte plnou odpovědnost za to, jak se tady zdražuje a že lidem se zhoršila dostupnost bydlení.

Tady bych rád upozornil taky, byl to článek, kde se vyjadřovali zástupci serveru Reality.idnes.cz, anebo zástupci serveru Bezrealitky.cz, byl to normálně článek na mainstreamu, že se z důvodu války na Ukrajině a přílivu uprchlíků zásadně zhoršila dostupnost nájemního bydlení pro naše občany. Poptávka stoupla až o 60 % a vede to samozřejmě ke zdražení nájemného. Problém je především v Praze. Takže opět je to důkaz totální nekoncepčnosti vlády Petra Fialy, která myslí jenom na sebe. No já se ani nedivím, já už jsem to říkal minule. Lidé vám přezdívají "ukrajinská vláda" a Petrovi Fialovi "ukrajinský premiér". Já se těm lidem vůbec nedivím. Mně to píše obrovské množství lidí. Stačí se podívat i na moje sociální profily. To nepíše Okamura, to píšou občané. Mě na Facebooku sleduje 300 000 občanů, takže myslím, že to je celkem značný vzorek. A já se jim vůbec nedivím. Musím dát za pravdu tomuto dojmu, co mají občané České republiky, řada občanů, velké množství občanů České republiky, protože vy pro české občany neděláte vůbec nic.

To znamená, že teď se zhoršilo dokonce i nájemní bydlení. To znamená, Ivan Bartoš z Pirátů tady stopne tedy program Vlastní bydlení, ještě to má takový název, takže Vlastní bydlení skončilo po třech měsících, protože si to nedokázal spočítat Ivan Bartoš z Pirátů. Prostě si to nedokázal spočítat. Chyba. Kdyby to spočítané měl, tak buď hlasujete pro náš pozměňovací návrh, co navrhovala naše poslankyně Marie Pošarová, nebo s tím návrhem přijdete sám, pane ministře. Jenže vy jste neudělal ani jedno. Jenom jste zrušil předčasně ten program. Je to šílený. Je to šílený. Takže oblast bydlení se samozřejmě tady kvůli této vládě velmi zhoršila.

Navíc to není jenom, že kvůli nečinnosti vaší vlády se... Vy neřešíte zdražování. Podle toho, co jsme četli vyjádření Sociologického ústavu Akademie věd, byl to článek na Novinkách, také na mainstreamu, tak více než 30 % domácností už se vaší nečinností dostalo do velkých existenčních problémů kvůli zdražování. Ten článek už je měsíc starý. Měsíc pryč, a opět tady žádný návrh není od vlády. Nic, nula, žádné návrhy! To je úplně neuvěřitelný, co předvádíte. A došlo ke 40procentnímu nárůstu nových exekucí ve srovnání se stavem před volbami. A vládu Petra Fialy to vůbec nezajímá. Vůbec to nikoho tady nezajímá. My tady opakovaně předkládáme naše návrhy na to, abychom pomohli lidem v exekucích. Například my navrhujeme zrušit DPH na exekuce. No ale světě, div se, ona to prý nedovoluje Evropská unie, zrušit DPH na exekuce. Tak to je paráda! Takže kvůli Evropské unii máme o 21 % dražší exekuce. No tak za a) vládu to ani nenapadlo, aby tento návrh přinesla, to přineslo SPD. A když jsme ho přinesli, tak jsme k tomu dostali negativní stanovisko, protože to prý nedovoluje Evropská unie. Ale to přece úplně jedno, jestli to dovoluje Evropská unie, nebo ne. Prostě do pojďme udělat! Protože potřeby českých občanů musí být na prvním místě. Ale to od vlády Petra Fialy, která je servilní vůči Bruselu, pochopitelně očekávat nemůžeme, protože premiér Petr Fiala skáče přesně tak, jak v Bruselu pískají, případně ve Washingtonu. A český občan je jim ukradený. Samozřejmě tady leží také návrh zákona SPD na zestátnění exekutorů. Ten tady leží a samozřejmě vládní koalice ho nechce projednat, tak to tady je pořád v pořadí a dál tady pokračují ty problémy. Přitom ta vaše nečinnost ohledně zdražování, jak už jsem sdělil, tak uvrhuje nově další a další občany do exekucí. Ale vám je to úplně ukradený. Vám je to úplně ukradený. Hlavně že sosáte naplno sami.

No ono to ale není jenom bydlení, nejsou to jenom exekuce, není to jenom zdražování, koho vlády Petra Fialy poškozuje, ale nejsou to jenom ceny energií, nejsou to jenom ceny potravin, kde vy neděláte vůbec nic, a lidé jsou opravdu zoufalí. Ale vy jste přímo minulý týden poškodili i zdravotně postižené spoluobčany. Protože vládní koalice Petra Fialy minulý týden odmítla návrh hnutí SPD na pomoc zdravotně postiženým občanům. Vy jste totiž odmítli minulý týden ve čtvrtek projednat návrh SPD na zvýšení příspěvku na mobilitu pro zdravotně postižené občany. Je tedy zcela evidentní, že Fialova vláda vážné problémy zdravotně postižených lidí ignoruje a nepomáhá jim. Poslanecký klub SPD navrhuje zvýšit příspěvek na mobilitu ze současných 550 korun na 825 korun měsíčně. Přitom tento příspěvek se nezvyšoval již téměř pět let. To jsem chtěl zdůraznit. To není žádný návrh, že něco populisticky navrhujeme. Ten příspěvek se nezvyšoval pět let! Od té doby došlo k velkému zdražení dopravy, je tady taky inflace, a hlavně ta sviňárna je vůči těm zdravotně postiženým občanům, co předvádí vláda Petra Fialy, že ti zdravotně postižení lidé si nemohou sami pomoci dost dobře. To je to nejhorší na tom, co vy předvádíte! To je ta asociální politika. Oni si nemůžou sami pomoci, protože jsou zdravotně postižení. Takže vláda má povinnost těmto lidem pomáhat, ale to neplatí pro vládu Petra Fialy. Takže přestože se ten příspěvek nezvyšoval již téměř pět let, a je dokonce nižší než před rokem 2012, kdy se měnila jeho zákonná podoba, tak vláda Petra Fialy odmítla ve čtvrtek projednat tento návrh SPD. Protože my jsme ho měli navržený a o tom moc dobře vládní poslanci vědí, my jsme ho měli navržený v takzvaném opozičním okénku. Protože už to mělo být, už jsme o tom mluvili i při minulém opozičním okénku, že to budeme navrhovat. Ale vy jste to čtvrteční opoziční okénko arogantně zrušili, kdy tady předseda klubu ODS Marek Benda nám tady na mikrofon sdělil, že už jsme si čas pro opozici prý vyčerpali, tak opoziční okénko nebude. Takže to je arogance vůči zdravotně postiženým občanům? Že jsme vyčerpali náš čas proto, že jsme chtěli prosadit pomoc zdravotně postiženým spoluobčanům. No to je šílený. To je šílený, co tady řekl Marek Benda z ODS za souhlasu celé vládní pětikoalice. A my prostě budeme v SPD bojovat za zdravotně postižené občany. Protože pro mnohé zdravotně postižené občany se kvůli vládě Petra Fialy doprava, která je pro ně životní nutností, při současných vysokých cenách pohonných hmot a jízdného stává prakticky nedostupnou službou. A my prostě budeme hájit zdravotně postižené občany. Vy ne. Vy radši, jak už jsem říkal, dáváte radši finanční dary do zahraničí, jak jsme si všimli na základě vašeho hlasování. Tím hlasováním jste to potvrdili, vládní koalice. Vy jste radši dali peníze, finanční dary, do zahraničí, než abyste podpořili dostupné bydlení pro naše mladé rodiny. A těch hlasování tady bylo víc takových.

Mimochodem, připomenu hlasování, když jsme tady jednali o státním rozpočtu před dvěma měsíci, kdy náš poslanec Jan Hrnčíř z SPD navrhl přesměrovat miliardy, které se dávají na platbách do Evropské unie, část těch miliard přesměrovat na řešení zdražování. Právě proto, aby se mohlo snížit DPH u těch komodit, jakou jsou energie, základní potraviny a tak podobně. A vy jste to zamítli! A já se opakovaně ptám na otázku, na kterou premiér Petr Fiala nedává odpověď, protože ani nemůže: K čemu je lidem členství v Evropské unii? K čemu je lidem, tím mám na mysli miliardové odvody do Evropské unie, když nebudou mít, a 30 %občanů už teď se dostává do neřešitelných finančních problémů ohledně zdražování. No to prostě tak je a na tu odpověď by vláda měla jasně odpovědět. Protože když lidé nebudou mít na jídlo a na energie, to znamená základní životní potřeby, tak vůbec nechápu, proč jste navyšovali miliardy do Evropské unie. Vy jste je navýšili o několik miliard, to je potřeba si říct. Vy jste je navýšili oproti loňskému stavu. O tom to je. Takže zas bych tady nerad slyšel nějaké ty - chtělo by se mi říct - kecy o tom, Evropská unie, jaká je a jak ji potřebujeme. Vy jste to navýšili a my jsme chtěli to navýšení snížit. O tom to je. To je ta záležitost. Protože už jsem si všiml, že tady někteří vládní poslanci vždycky jdou angažovaně na mikrofon, aktivisticky, protože se nevyznají a nemají přehled, o čem se tady hlasovalo, tak všechno vždycky splácají dohromady a vždycky to někam otočí, tam někam, kde to vůbec ve skutečnosti takto není. Takže to, že jste plivli do tváře i zdravotně postiženým občanům, já bych očekával, že toto tady bude téma na mimořádné schůzi. Pomoc zdravotně postiženým občanům, našim občanům, kteří mají problémy se zdražováním, bydlením, energiemi, ale nic takového na mimořádné schůzi není. Já si myslím, že je to úplně otřesný. Já myslím, že je to opravdu šílený a svědčí to o těch prioritách vlády.

No ale to vy věnujete čas ještě dalším věcem, které myslím, že vůbec nejsou prioritou pro občany České republiky, a trávíte a utrácíte za to veřejné peníze. Je to například to, že vláda Petra Fialy prosazuje změnu Ústavy České republiky. To se vůbec nedostalo dostatečně na veřejnost, že vy prosazujete změnu ústavy, která vaší vládě umožní vysílat české vojáky na cizí území a umožní pobyt cizích vojsk na českém území bez souhlasu Poslanecké sněmovny. Bez souhlasu Parlamentu. To samozřejmě hnutí SPD odmítá, aby to bylo bez souhlasu Parlamentu. Vládní koalice SPOLU, tedy ODS, KDU-ČSL, TOP 09, Pirátů a hnutí STAN, připravuje změnu článku 43 Ústavy České republiky. Chce posílit své vládní pravomoci a vysílat napříště české vojáky bez souhlasu Parlamentu České republiky na cizí území a umožnit pobyt cizích vojsk v České republice.

Hnutí SPD toto vnímá jako další nepřijatelný pokus současné vlády o koncentraci moci, která jí nemá příslušet. A znovu zdůrazňuji, že zvláště co se týče pobytu cizích vojáků, amerických vojáků, o čemž jednala ministryně Černochová v USA, by to měla být otázka na referendum. Nám píše obrovské množství lidí, a já plně souhlasím s obavami občanů České republiky po neblahých zkušenostech z roku 1968, ale také z protektorátu. Takže jsou úplný nesmysl ty lži, co jsem slyšel, že kdo je proti přítomnosti amerických vojáků na našem území, je proruský. Naopak, spousta občanů píše, že po zkušenostech z roku 1968 tady nechtějí žádné cizí vojáky. Je to zase lež vládní pětikoalice. Lež na lež, co vy předvádíte. Ti občané mají naopak obavy, po těchto zkušenostech nechtějí cizí vojáky na území České republiky. Takže je to přesně jinak, než říkáte. Takže bych rád, abyste, vládní poslanci, přestali lhát ohledně důvodů, proč řada občanů a SPD nesouhlasí s přítomností cizích vojsk na území České republiky. Ostatně jak s tím může souhlasit třeba náš poslanec Jaroslav Bašta z SPD? Jak může být proruský, když byl za minulého režimu během normalizace naopak ve vězení? Vždyť ho režim uvěznil. Je to přesně naopak. Je to přesně naopak. Takže to je také potřeba si tady uvést na pravou míru, že ty důvody, proč občané nechtějí zahraniční vojska v České republice, není to, jestli je někdo proruský, nebo protiruský. Prostě po historických zkušenostech Československa s přítomností zahraničních vojáků, ať z východu, nebo ze západu, to tady prostě nechtějí. To je ten důvod. Takže bych byl rád, aby ta diskuse probíhala tímto směrem. A je to skutečně z tohoto pohledu otázka na referendum.

Problém ovšem je, že když jsme tady navrhovali zákon o referendu a už se o něm tady začalo jednat, o návrhu SPD, zákon o referendu, jak víte, je to asi dva měsíce, ten bod byl přerušen, tak pětikoalice řekla, říkal to tady pan Josef Cogan, já jsem si po tom jeho extempore tady už to jméno zapamatoval, je to předseda klubu hnutí STAN, původně jsem ho neznal a teď už se mi vštípil do paměti, takže to jméno je tady potřeba naopak opakovat, protože už vím, jak to je, kdo to je, tak ten řekl, že vládní pětikoalice je proti zákonu o referendu. To je potřeba si říct - proti zákonu o referendu. Zároveň ale i hnutí ANO řeklo ústy paní poslankyně Válkové, že je taky proti zákonu o referendu. Je to legitimní politický postoj, chápu, jenom konstatuji. Ale tím pádem z toho vyplývá, že hnutí SPD je tady jediné, které prosazuje demokracii, a to znamená zákon o referendu. A zákon o referendu platí v drtivé většině zemí Evropské unie. Takže hnutí SPD tady v podstatě jako jediné prosazuje dokonce i tu demokracii, která platí v zemích Evropské unie, a vy se tomu bráníte. Takže to je typicky otázka na referendum.

Ale hlavně je pro SPD úplně nepřijatelné, že chcete oklešťovat kontrolní moc opozice v Poslanecké sněmovně, přestože vás nevolila většina občanů České republiky. To je neskutečné zneužívání, neskutečné totalitní manýry, neskutečná arogance, co předvádí vládní pětikoalice. Znovu říkám, že ani válka v evropském regionu nesmí být přece záminkou k tomu, aby vláda posilovala své pravomoci na úkor Parlamentu. Tyto zdánlivě formální změny článku 43 Ústavy České republiky, které vláda Petra Fialy z ODS už poslala do připomínkového řízení, vedou k okleštění parlamentní kontroly vlády. Přitom znovu říkám, vás nevolila většina občanů České republiky. Tímto způsobem by došlo k posílení moci výkonné a omezení moci zákonodárné, kterou tvoří volení zástupci občanů České republiky. Pro hnutí SPD je nepřijatelné, aby do zahraničí byli bez kontroly volených zástupců lidu vysíláni naši vojáci anebo na našem území byli umísťováni vojáci cizích armád, bez toho, aby to bylo projednáno v Poslanecké sněmovně. Prostě když už ohledně toho nechcete referendum, a nás je tady dvacet, takže nemáme sílu v této konstelaci zákon o referendu prosadit, je to ústavní zákon, takže je potřeba pochopitelně 120 poslanců ve Sněmovně a dvě třetiny v Senátu, což SPD nemá, tak by se to alespoň mělo tedy v takovém případě projednat ve Sněmovně. Ale vy dokonce i tu Sněmovnu chcete okleštit tak, aby ani občané se k tomu nemohli vyjádřit, ale dokonce ani opozice aby se k tomu nemohla vyjádřit ve Sněmovně. Takže to je samozřejmě absolutně totalitní, je to absolutně nepřijatelné. A já jsem si všiml, že i řada voličů pětikoalice, alespoň ti, kteří to takto píšou, že volili pětikoalici, že ten názor mezi voliči pětikoalice ohledně přítomnosti amerických vojáků na území České republiky je rozpolcen, že není jednotný ten názor. Takže i z tohoto pohledu by bylo férové minimálně to nechat na tom, aby se to projednávalo i ve Sněmovně, ten souhlas, aby to bylo jasné, aby každý tady přednesl své argumenty veřejně před občany, a neschovávat to za ještě často utajovaným jednáním vlády, aby občané nevěděli nic. Jako když jste utajeně odsouhlasovali ty peníze na ty uprchlíky, protože jste v nouzovém stavu, tak jste v utajovaném režimu, jsme se dozvěděli, že tam odsouhlasujete miliardy. Pak to teprve vyplavalo na povrch s několikatýdenním zpožděním. A nikdo ani neví pořádně kam. To jsou přesně ta rizika, na která jsme upozorňovali. Přitom jsou to peníze daňových poplatníků. A nechápu, proč v utajovaném režimu hlasujete o penězích pro ukrajinské uprchlíky. Co je tam tajného? Naopak je potřeba toto diskutovat, protože řada občanů nesouhlasí s tou vaší politikou, s tím vaším způsobem přijímání ukrajinských uprchlíků, s tím, že úplně zapomínáte na řešení problémů českých občanů. Proto vám taky dávají tu přezdívku ukrajinská vláda, protože řada občanů už má pocit, a oprávněný pocit, že nejste vláda pro české občany. Takže to, že vy tady pokoutně, nebo zase za zády Parlamentu, chcete měnit ústavu a okleštit Parlament, to je taky důležité si tady říct. A to bych očekával, že by mělo být na programu této schůze - ústavní změna, že tlačíte, aby se to tady v souladu se zvyklostmi a demokracií nejprve široce diskutovalo, tyto vaše ústavní návrhy na změnu ústavy.

Když už jsem zmínil tu vaši situaci kolem uprchlíků, ostatně doufám, že to bude taky bod na nějaké z dalších mimořádných schůzí svolaných opozicí, tak 70 % obyvatel má za to, že příchod uprchlíků z Ukrajiny povede k oslabení sociálních jistot českých občanů. Jejich obavy sdílíme. A je to průzkum agentury STEM. Je to průzkum agentury STEM. Válka na Ukrajině trvá již dva měsíce, nebo více než dva měsíce, a vláda Petra Fialy z ODS doposud přijala kolem 350 000 uprchlíků z Ukrajiny, přičemž vládní politici prosazují neomezené přijímání. Ostatně slyšel jsem to právě od předsedy poslaneckého klubu ODS Marka Bendy. Neomezeně. A říkali to i někteří vládní představitelé. Vládní představitelé předpokládají, že zde Ukrajinci zůstanou natrvalo i po skončení konfliktu. To říkal premiér Petr Fiala.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka z KDU-ČSL zase uvedl, že je Ukrajincům připraveno k výplatě celkem 317 894 dávek, každá za 5 000. A včera jsme to četli, jak se ti ukrajinští Romové ptají v Brně, kde stanují před nádražím, kdy tedy dostanou těch pět tisíc. Jediné, co je zajímalo, bylo v tom článku, to byl článek v mainstreamu, kdy dostanou ty peníze. To bylo to, co je zajímalo. Peníze. Zároveň představitelé vládní koalice - přitom mají maďarské pasy. Zároveň představitelé vládní koalice uvedli, že pracovat začalo pouhých 24 000 Ukrajinců. To je velmi málo. Náklady na ubytování, zdravotní péči, na začlenění Ukrajinců do škol jsou vládou v tento moment odhadovány na 54 miliard korun. Ale je tady ten průzkum agentury STEM, to si tady nevymyslel Okamura nebo SPD. Agentura STEM uvedla, že na základě jejího průzkumu 70 % obyvatel má za to, že příchod uprchlíků povede k oslabení sociálních jistot českých občanů.

Ano, já už tady na to upozorňuji dva měsíce, že vláda má předložit nějaký plán, nějakou strategii, ale ani po víc než dvou měsících žádná strategie není. Už jsme se tady na to ptali opakovaně vicepremiéra a ministra vnitra a předsedy hnutí STAN Víta Rakušana a premiéra Fialy. Žádná strategie není. To je úplně neuvěřitelný! Ono se to prostě dělá halabala, jak to přijde. Nejhorší je, znovu říkám, že je to z veřejných peněz a že občané se stávají rukojmími této neschopné vlády, protože ten plán a ta strategie tady přece dávno měla být už na stole a měla být ve Sněmovně, abychom to tady projednali v rámci mimořádného bodu. Ale na mimořádné schůzi svolané vládou žádný takový bod nevidíme. Zase nic, protože žádnou strategii nemáte.

A já varuju a biju na poplach, že to způsobí - a už to způsobuje - velké sociální pnutí, ten přístup vlády. Rozdělujete společnost. Vykopáváte příkopy. A opravdu bych byl rád, aby tady nikdo nelhal v budoucnosti, že snad SPD tady vykopává příkopy a vzbuzuje nějakou nenávist. Nenávist vzbuzujete vy svým diletantským přístupem, kdy občané České republiky vidí a mají obavy ze zhoršujících se sociálních jistot. Takže tím viníkem jste pouze vy a vaše vláda Petra Fialy. A jestli chcete svádět cokoli z problémů, které mají čeští občané, na SPD nebo na opozici, je tady ještě hnutí ANO, tak to položte, protože to znamená, že na to nemáte, že nemáte řešení. Protože vymlouvat se - a už jsem to slyšel, že se tady vymlouvají někteří, že SPD tady vzbuzuje nějakou nevraživost... My? Vždyť je tady průzkum agentury STEM, že 70 % občanů to cítí. Jenom vy jste hluší a slepí. My tady zastupujeme voliče, kteří se oprávněně cítí sociálně ohroženi. A za všechno může vláda Petra Fialy. Za všechno. Máte tady většinu. Plnou odpovědnost nesete vy. To je potřeba si opakovaně zdůrazňovat. Nikdo jiný za to nemůže. A nemůže za to ani Rusko, ani Ukrajina. A musím říci, že po půlroce, co tady máte většinu, už za to nemůže ani ten Babiš. Ano, za některé věci, že souhlasil s Green Dealem a podobně, to samozřejmě je vina té předchozí vlády, ale vy už jste se k tomu dávno taky mohli postavit čelem, minimálně začít tlačit na Evropskou unii, aby tyhle nesmysly zrušila, protože to právě způsobuje ty naše drahé ceny energií. Kdybychom dál protáhli těžbu v uhelných elektrárnách, aby se nemuselo utlumovat, tak také by to byl signál na ceny energií. No jo, ale vláda Petra Fialy čeká, jaké přijdou notičky z Bruselu, a výsledkem jsou tyto předražené ceny, místo abychom měli solitérní politiku. Solitérní politiku. I s dostavbou Dukovan a Temelína se čeká na to, co povolí Evropská unie. Vykašleme se už na ně, já říkám. Hajme naše zájmy, zájmy České republiky a našich občanů, kteří se už dneska nemůžou doplatit kvůli těmhletěm nesmyslům, které jdou z Bruselu a kterým tady přikyvuje pořád vláda Petra Fialy. Ano, ale dělal to i Andrej Babiš za minulé vlády, ale ta už tady není a už jste u vlády vy, takže je to vaše plná odpovědnost.

Další bod, který bych opravdu očekával, že vláda tady otevře v této souvislosti, a opět to na programu mimořádné schůze nevidím, a zase to tady zatajujete, zatajujete to tady před občany, je, že Evropská komise se chystá založit Fond solidarity, ze kterého hodlá financovat poválečnou obnovu Ukrajiny, přičemž Evropská komise už dala členským státům podle agentury Bloomberg najevo, že většinu dlouhodobých nákladů na poválečnou obnovu Ukrajiny ponesou členské státy Evropské unie včetně České republiky. Proč neřeknete, že vám to už dala Evropská komise najevo? Proč tajíte tuhletu informaci? Zásadní informaci pro hospodaření České republiky a pro státní rozpočet? Proč vlastně oblbujete ty české občany, proč je obelháváte pořád? Že se to nehodí? Protože Evropská unie už zase dělá něco špatně? Protože nechcete kritiku Evropské unie? Ale přece toto tady by měl být mimořádný bod. Teď je mimořádná schůze, takže nemůžeme navrhnout nový bod, ale pochopitelně my to navrhneme na řádné schůzi. Protože SPD odmítá, a říkáme to jasně a nahlas, aby čeští občané dle návrhu Evropské unie financovali ze svých daní obnovu Ukrajiny, kterou řídí a rozkrádají oligarchové. A já si myslím, že toto by opravdu měla vláda, Petr Fiala, vy byste to měli říct na vládní tiskové konferenci, ale neslyšíme to, že Evropská komise vám dala najevo, že většinu dlouhodobých nákladů na poválečnou obnovu Ukrajiny ponesou členské státy EU. A nebudou to ledajaké náklady, k tomu se ještě dostanu, budou to stovky miliard. Stovky miliard eur!

Takže podle toho, co sdělila Evropská komise resp. podle agentury Bloomberg, tento instrument, to znamená Fond solidarity se to jmenuje, na poválečnou obnovu Ukrajiny, by se prý měl podobat Fondu na podporu ekonomiky zasažené pandemií, na kterou si evropská sedmadvacítka celkem půjčila stovky miliard eur u komerčních bank, čímž dále zadlužila členské státy včetně České republiky. To je to otřesné společné zadlužení všech zemí EU, na které tedy kývl Andrej Babiš, a to tedy my jsme velmi kritizovali a kritizujeme, servilně kývl na tento diktát z Bruselu, protože jak víte, více než 40 % z této částky, za kterou dluží Česká republika, šla Španělsku a Itálii, které mají vyšší důchody než Česká republika, protože už jim samostatně nechtěl nikdo půjčit, protože by musely asi potom už vystoupit z eurozóny, což by znamenalo už definitivní rozpad Evropské unie. A taky Řecku, ale Řecko je malou zemí. Takže přes 40 % šlo i za ručení České republiky Itálii a Španělsku. No to je otřesný úplně! Takže tohleto fakt opakovat nechceme. A vůbec nechápu, jak může vláda Petra Fialy zamlčovat před občany tuto důležitou informaci, že... Mimochodem, na základě tohohle Fondu na podporu ekonomiky, to je dva roky stará věc, co se o tom hlasovalo, nebo co to bylo odsouhlaseno v Evropské unii, Andrej Babiš s tím souhlasil, my s tím vůbec nesouhlasíme, tak Česká republika, jestli si pamatuju dobře, tak splácíme do roku 2057. Splácíme. Přestože kdybychom si chtěli půjčit sami, tak je pravdou, že na tom nejsme tak ekonomicky špatně jako Itálie či Španělsko či Řecko, tak bychom si mohli půjčit klidně i individuálně bez toho společného ručení.

No ale teď Evropská komise přichází s dalším společným zadlužením, s dalším společným ručením. To není Evropská unie, to je dluhová unie, ta nás stáhne úplně na dno! Protože tento ukrajinský fond v uvozovkách by měl sloužit k financování investic a reforem schválených vládou v Kyjevě. A opět to má být - zřejmě to má být, protože říkali, že to má být podobné, že se to má podobat tomu předešlému fondu, o kterém jsem hovořil, tak že zase by to mělo být společné ručení všech zemí EU za Ukrajinu. Za zkorumpovanou Ukrajinu! A to říkám na rovinu, protože i Evropský účetní dvůr, což je poradní orgán Evropské unie, řekl, že na Ukrajině je korupce a ztrácí se tam - budu citovat - miliardy eur z té pomoci, která tam směřovala. A dokonce se hovoří o tom, že to vůbec nepomohlo k obnově a prosperitě Ukrajiny, ale pouze to pomohlo ukrajinským oligarchům a korupci. A do takovéto země mají jít stovky miliard eur na obnovu i z České republiky? Když my tady nemáme ani na to, abychom pomohli občanům se zdražováním, respektive vláda to nechce udělat? To je přece otřesná věc. A premiér Petr Fiala i jeho kolegové by měli na tiskové konferenci jasně říct veřejnosti a novinářům, co o tomto fondu vědí, jak to má probíhat, jaké jsou v tuto chvíli návrhy, co se diskutuje a na jak dlouho a na kolik má být Česká republika opět zadlužená, protože by bylo férové tohleto všechno říct. A bude to zřejmě jednou z priorit pro české předsednictví Evropské unie v druhé polovině letošního roku. To znamená, je to aktuální, to na co se ptám, vzhledem i k tomu konfliktu na Ukrajině to pochopitelně aktuální je, ale i vzhledem k tomuto. A vláda Petra Fialy tady zatajuje ty informace, mlčí, neinformuje k tomu, přitom je to jedna z mnoha zásadních věcí, kterou by tady měla otevřeně říct, co na nás Evropská komise a vláda Petra Fialy, která je v předklonu k Bruselu, tak co na nás tady chystá.

Já vůbec nechápu, proč bychom my měli ručit a proč my bychom si měli půjčovat na miliardy eur, stovky miliard eur, které půjdou na obnovu Ukrajiny, když je to jedna z nejzkorumpovanějších zemí vůbec v tom evropském prostoru a vůbec i v celosvětovém kontextu. Teď mě nechytejte za slovo, ale tuším, že na korupčním žebříčku je snad na 155. místě, nebo něco podobného to bylo, ale teď si na to přesně nepamatuju.

A tady právě ohledně té korupce mám v poznámce, že dosavadní reformy však nevedly k rozvoji Ukrajiny a zlepšení situace jejích obyvatel, ale prospěly oligarchům, zahraničním koncernům a všeobecné korupci. Mimochodem, jak víme, a je to článek na Novinkách - na Novinkách, pár měsíců starý článek, v podstatě těsně před tou válkou, tak na Ukrajině byla politická krize, kdy u prezidenta Zelenského se přišlo na to, že se chtěl vyhýbat placení daní, protože jeho firmy mají aktivity, jsou registrované v daňových rájích a figuruje na seznamu Pandora Papers. To znamená, je to článek na Novinkách. To si každý může dohledat. Ten článek byl relativně těsně před vznikem té války na Ukrajině. To znamená, to není žádný pan čistý, protože ten, kdo se chystá okrádat svoji vlastní zemi na daních, tak to opravdu rozhodně nedává důvěru na to, abychom tam posílali nějaké miliardy z peněz našich občanů, abychom se za to ještě zadlužovali. To tedy opravdu ne!

A já opravdu nevěřím tomu, že na Ukrajině dojde v oblasti korupce k nějaké změně. A to teď vůbec nesouvisí s tím konfliktem. O tom teď nehovořím. Mluvíme o tom fondu, který připravuje Evropská komise, a vláda k tomu mlčí. Přitom tady bych očekával titulní zprávy z vládní tiskové konference, nebo tady ve Sněmovně, že by někdo iniciativně z vlády s tímto přišel, aby se to projednalo, ale vy nehájíte zájmy českých občanů, vy hájíte zájmu Bruselu. Proto o tom tady nechcete mluvit a zatajit to před českými občany.

Takže hnutí SPD tyto návrhy a úvahy ze strany Evropské komise jednoznačně odmítá. Jak jsem říkal, již s předválečnou Ukrajinou byla spojena chronická a všudypřítomná korupce a velmi slabá úroveň právního státu, který by rozkrádání mohl zabránit. Nevidíme tedy žádný důvod, proč by si EU měla za ručení i České republiky vzít další úvěry a financovat miliardy eur do obnovy země, kterou řídí a rozkrádají oligarchové a kde i samotný prezident figuruje na seznamu Pandora Papers s tím, že se chtěl vyhýbat placení daní na Ukrajině. Podle názoru SPD potřebujeme investovat především v naší republice a na poválečné obnově Ukrajiny by se měla podílet v první řadě Ruská federace. To je názor SPD.

Vláda Petra Fialy prostě, když to shrnu, postupuje diletantsky a neřeší zásadní problémy, jako je zdražování. Neřeší ani drakonicky vysoké ceny potravin, plynu, elektřiny a dalších životně důležitých zboží a služeb. Premiér Fiala dokonce nedávno prohlásil, že - cituji: zastropování cen je nesmysl a že jeho vláda napumpovala za prvních sto dnů vládnutí k pomoci občanům 74 miliard korun. Tak ten podle Petra Fialy nesmysl ale aplikují v mnoha demokratických zemích Evropy, protože chtějí občanům pomoci. Nejhorší na tom je, že vláda nenavrhuje žádnou alternativu. Takže kdyby řekl A, když řekne, tak aby aspoň řekl to B. Ale to je na tom to tristní, že jakékoliv návody nás SPD, opozice, které přitom vycházejí z návodů ostatních evropských zemí, které se o občany starají, tak vláda Petra Fialy odmítá, ale zároveň nenavrhuje žádnou alternativu. To je ten problém. To je ten problém!

Když jsem se zeptal občanů, zdali pocítili nějaké kroky vlády Petra Fialy na svých peněženkách, tím mám na mysli pozitivně, tak nikdo neodpověděl. Mně nepřišla ani jedna odpověď, že by někdo pocítil pozitivně jakýkoliv krok vlády Petra Fialy v souvislosti se zdražováním. Jediné, co píšou, že se zdražuje. Ale že by někomu ulevil, tak nic! Tak by bylo dobré, aby si... Myslím, že Petr Fiala, pan premiér, už mluví sám k sobě a vláda pětikoalice, protože se ocitli v tom akvárku, že všem lidem se zdražuje, a vy říkáte, že něco děláte, ale nikdo to nevidí. To je úplně neuvěřitelné!

A navíc tady říkáte 74 miliard korun. Tady zřejmě to panu premiérovi někdo podstrčil, to číslo, protože jinak by věděl, to jsme se tomu museli opravdu vysmát, ale trpce všichni, že se jedná o demagogii, řekl bych přímo lež, protože šlo především o mandatorní, tedy ze zákona povinné výdaje, které neřeší tíživou situaci našich občanů. Takže kdyby pan premiér Petr Fiala byl ten pravdomluvný, na kterého si hraje, tak řekne ne, to není díky vládě, tím, že se kvůli inflaci zvýší důchody, protože to vůbec není zákon, který odsouhlasila vláda Petra Fialy. To je zákon, který už tady platí z dřívějška, že když překročí inflace určitou hranici, tak že se automaticky valorizují důchody. To vůbec není zásluha vlády. Vláda nic nikomu nepřesměrovala. Proč lže premiér Fiala? On přímo řekl, že přesměrovala k lidem 74 miliard. Vždyť je to lež jako věž! Nic nepřesměrovala. To je zákonná valorizace, která probíhá bez vlády Petra Fialy, tak ať nelže. Nic jste nepřesměrovali. Nic! Nic zásadního jste nepřesměrovali. A vůbec ne 74 miliard. Takže i výdaje spojené se slevou na poplatníka. No to schválila minulá Sněmovna, to neschválila vláda Petra Fialy.

Prostě já vůbec nechápu, proč si pan premiér vymýšlí. Už je asi zoufalý, ale prostě nás tady neopije rohlíkem. My víme, jak to je! Naopak to, co je fakt, je, že Fialova vláda nechala vyšroubovat inflaci na třetí nejvyšší v Evropské unii. To je to porovnání se stavem s ostatními zeměmi EU. Třetí nejvyšší inflace v Evropské unii. A může za to vláda Petra Fialy, protože v jiných zemích to není. Protože mimochodem to, co šroubuje tu inflaci nahoru, jsou právě ty drahé ceny energií, protože od toho se samozřejmě odvíjejí ceny všeho dalšího, a protože vláda ty ceny energií neřeší, a to už jsem říkal v úvodu svého projevu, že by bylo dobré nasmlouvat si v této fázi, kdy nemáme alternativu, dodávky přímo a prostě myslet také na české občany. Tím nijak nezlehčuji ten konflikt na Ukrajině pochopitelně, ale z čeho mají lidé žít? Tak prostě vláda Petra Fialy nechá vyšroubovat inflaci na rekordní hodnotu. A znova říkám, vždyť jedním z těch právě klíčových důvodů jsou ty drakonicky rostoucí ceny plynu. Ale vláda nedělá nic. Nic nedělá. Nic. A občané už jsou z toho zoufalí.

Takže znovu, jak jsem říkal, hlavní odpovědnost padá samozřejmě na vládu Petra Fialy. Takže ty výmluvy, že za to může ten, nebo onen, že za to může zahraničí, nebo předešlá vláda, já si myslím, že už to opravdu stačilo, že to jsou opravdu výmluvy. Ty svědčí jenom o té neschopnosti, o té bezradnosti vlády Petra Fialy. Takže předražené energie, jež právě roztáčejí tu spirálu inflace, tak řeší ve většině států Evropy snížením daní či zastropováním cen, nebo mají přímo nasmlouvané dodávky bez prostředníků, což vláda Petra Fialy odmítá, aniž nabízí jiné řešení. Premiér Fiala se naivně zřejmě domnívá, že se problém vyřeší sám a všechno nakonec zaplatí naši slušní a pracující občané. To ale hnutí SPD odmítá. Takže by bylo dobré a férové si říct dobře, nechceme zasmlouvávat jako Rakousko dodávky přímo, jako demokratické Rakousko, ale tím pádem vláda nese odpovědnost také za tu horentní inflaci a za to, že lidé takto draze platí v České republice energie, a z toho samozřejmě vyplývají i drakonicky rostoucí ceny zboží.

Mimochodem, jak chcete řešit potraviny? Já bych čekal, že to tady vláda otevře na mimořádné schůzi, a zase to bude muset otevírat opozice na mimořádné schůzi podle všeho, protože Potravinářská komora, prezidentka Potravinářské komory paní Večeřová tady opakovaně upozorňuje, že v nejbližší době, to znamená letos, už v krátkém horizontu, stoupnou ceny potravin o 30 %. A vláda nedělá vůbec nic! Nic! Nula! Tady se hrne jedna pohroma za druhou, a vláda je úplně nečinná. To znamená, takže tady zástupci potravinářů, a Potravinářská komora reprezentuje, teď mě nechytejte za slovo, ale tuším 85 nebo 90 % trhu dokonce v České republice, tak říkají, že v nejbližší době, dokonce hovoří o horizontu už několika málo měsíců, tak že by mělo dojít ke zdražení potravin o 30 %. Samozřejmě hovoříme o těch základních potravinách. A my tady navrhujeme opakovaně, SPD navrhuje naše návrhy, co s tím. Samozřejmě intenzifikace zemědělství, je potřeba pracovat na zajištění potravinové bezpečnosti a soběstačnosti v základních potravinách, které lze produkovat na území České republiky, ale prostě Evropská unie to vidí jinak, takže vláda je servilní a opět nedělá vůbec nic. A zase tady už to vím, už to vím, už to řeknu teď, protože já vidím, jak jste neschopní úplně v té vládě, zase tady budeme stát za měsíc, za dva a zase tady budu stát a bojovat za to, aby vláda něco udělala s drahými potravinami, a zase tady pan premiér, který tady dneska za mnou nesedí, zase bude sedět s prominutím jak pecka a bude koukat a to bude všechno, k čemu tady dojde. A lidé budou prostě, jak bych řekl hovorově, cálovat předražené potraviny kvůli neschopnosti vlády Petra Fialy. Přitom každému je jasné už delší dobu, že k tomu zdražování potravin tady bude docházet. Ale vláda to vůbec neřeší.

Ta situace se bude ještě více zhoršovat pro občany České republiky. A znova říkám, to vaše vymlouvání buď na předešlou vládu, buď na Babišovu vládu, my jsme byli v opozici minulé volební období, my jsme nebyli součástí té vlády, anebo na Rusko, na Ukrajinu, opravdu, já vás upozorňuji, že to nezabírá už na ty občany České republiky, protože občané chtějí, abyste něco s tím dělali, abyste to vyřešili. To je důležité.

Takže krátce řečeno, to jsou ty... při pohledu na program této vládou svolané mimořádné schůze Sněmovny jsem si tedy dovolil ještě předtím, než se zahájí ty jednotlivé body, tak si myslím, že skutečně to zasluhovalo z mé strany komentář, protože při pohledu na ten seznam těch vámi navrhovaných bodů to je selhání úplně neuvěřitelné, kde tady chybí zásadní problémy, které trápí občany České republiky. Samozřejmě co se týče, když to shrnu ještě, tak zákon o střetu zájmů, který tady navrhujete, tak SPD podpoří tento zákon. Co se týče zrušení pandemické pohotovosti - to už jste měli zrušit dávno, to už jsme vám říkali. Jsme byli jediná strana, která byla tady proti tomu pandemickému... My jsme říkali, že pandemický zákon, my jsme tady obstruovali jako jediná strana, takže stanovisko je jasné, že tyto nástroje, kterými můžete šikanovat občany, my jsme říkali, že už to dávno má být zrušené, takže samozřejmě pro to budeme, ale přichází opožděně všechno, všechno z vaší strany.

Co se týče EET, no tak my to stanovisko máme konzistentní. Hnutí SPD nehlasovalo v minulém volebním období pro EET. Hnutí SPD prosazuje dobrovolnost vstupu do EET. Zároveň platí, že daně se platit mají, proto jsme v minulém volebním období tady prosadili - mluvil jsem o tom s paní ministryní financí Schillerovou tenkrát, chodil jsem za ní a jsem rád, že ta moje žádost měla odezvu na to, aby se zavedla paušální daň pro živnostníky, čímž se podařilo zjednodušit živnostenské podnikání, takže to se nám podařilo prosadit. Tady musím poděkovat paní předsedkyni Schillerové za to, že si to vyslechla, ty návrhy, a že tenkrát, když měli tu vládní většinu, tak že se to podařilo, ten návrh, s kterým jsem původně přišel na tu paušální daň pro živnostníky, nakonec prosadit. Protože stát má své jisté a živnostníci ani úředníci nejsou zbytečně zatěžováni byrokracií, protože daně se platit mají. Ale zároveň to zavedení paušální daně, to je ten mechanismus, který funguje i třeba v Německu a tak podobně. Ale zároveň my prosazujeme dlouhodobě, a tady jsme se už neshodli v minulém volebním období, prosazujeme zvýšení hranice pro možnost využití paušální daně z jednoho milionu na dva miliony korun. Takže to je důležité, že my jsme původní ten návrh chtěli, aby byl dva miliony korun, ale také zjednodušení podmínek pro využití této možnosti. A tam ty překážky stále prostě jsou a myslím, že by si to zasluhovalo opravdu zjednodušení i v rámci současné krize.

Takže toto bylo moje vystoupení k programu schůze. K tomu, co my považujeme za priority jako SPD, porovnání s těmi prioritami, nastavení zrcadla, jaké priority považuje vládní koalice, no a pak už je to na uvážení občanů, jakým způsobem se přikloní. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, přeji pěkné dopoledne. Budeme pokračovat v rámci přednostních práv. Jako další nyní vystoupí pan místopředseda Havlíček a po něm paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová a potom další. Prosím, pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Vážený pane předsedající, vážený pane místopředsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, máme zde mimořádnou schůzi a ten, kdo nás sleduje, tak by možná očekával to, že v době krizové, v době problémové, v době, kdy nedaleko od nás zuří válka, v době velké energetické krize, kdy dopady na naše občany, naše firmy jsou velmi zásadní, tak že se svolá mimořádná schůze k důležitým bodům, které budou řešit ať už ty dopady, nebo opatření, která pomohou, nebo změny, které musíme rychle udělat pro to, abychom všechny krize zvládli. Obvykle by to rovněž mělo být spojené s tím, že se vytvoří, anebo bude domlouvat na takovýchto schůzích nějaká mimořádná forma podpory. To je to, předpokládám, co od nás očekávají občané, co od nás očekávají firmy. A i my jsme vyvolávali mimořádné schůze a stále vyvoláváme. A když se podíváme, o čem ty schůze mají být, tak je to energetická podpora ať už ve smyslu daně z přidané hodnoty, nebo odpuštění nemravných plateb za obnovitelné zdroje, případně řešení Modernizačního fondu, což jsou desítky až stovky miliard korun, které lze využít právě na podporu domácností nebo firem. Pomíjím to, že všechny tyto návrhy jsou shozeny ze stolu, že se nezačne nikdy projednávat mimořádná schůze, která by obsahovala tyto body, a ještě předtím, než se k nim dostaneme, tak je schůze ukončena.

Tak pětikoalice nám v tuto chvíli ukazuje, že v této takřka kritické době budeme řešit obnovitelné zdroje, to bychom ještě vzali. Ale co my v nich budeme řešit? Čestné prohlášení. Čestné prohlášení - relativně méně podstatný bod, který se měl řešit a má řešit v normální schůzi. Ale protože to vláda nestihla, tak se svolává mimořádná schůze a do ní se zařadí tento bod.

Dalším bodem je elektronická evidence tržeb, která už byla zrušena, ale teď se ještě bude rušit její dobrovolnost, ačkoliv to zástupci firem, podnikatelů, živnostníků, sdružení v Hospodářské komoře, Asociaci malých a středních podniků, Svazu průmyslu a podobně, vyžadují. Nicméně diskutujme o tom, ale je k tomu nutné svolávat mimořádnou schůzi v této době?

Novela o střetu zájmů. Krok do 20. století ve svém pojetí, protože ten, kdo bude chtít vydávat Mateřídoušku - nevím, jestli se ještě vydává, nebo ne - tak nemůže do politiky, ale ten, kdo bude vlastnit největší internetový server v České republice, tak ten do politiky může. Toto obsahuje tato novela, která se teď mimořádně musí řešit.

Ano, snížení plateb státním pojištěncům je pochopitelně důležitý bod. A paradoxní je to, že se svolává mimořádná schůze, aby se prohlasovalo to, že se v době krize bude odebírat tento zdroj, to znamená, že se sníží podpora zdravotnictví.

Korespondenční volba. Nevím, jestli je to natolik zásadně důležitý bod, který musíme neprodleně řešit na mimořádné schůzi. Nevím, proč neřešíme zásadní věci, proč neřešíme věci, které každého trápí a nad kterými třeba nemusíme dojít ke shodě, tomu rozumím. Je to pohled koalice - opozice. Ale proč neřešíme energetické problémy? Proč tady dnes nesedíme nad tím, abychom řešili to, co dneska zatěžuje domácnosti, a to do takové míry, že jich už v tuto chvíli téměř 20 % míří k chudobě? Jenom podotýkám, že ještě před rokem to bylo 10 %. A není vyloučeno, a podle docela solidních nezávislých analýz to vychází, že během několika měsíců to může být až 30 % domácností, které míří k chudobě. Proč zde neřešíme opatření pro ně? Proč se zde nediskutují a možná nehandrkují varianty, které jsou v Německu, v Rakousku, v Belgii, ve Francii? Proč neřešíme, kde vzít zdroje na to, abychom podpořili ať už plošnými nástroji, anebo nástroji, které jsou schopny podpořit když už ne plošně, tak alespoň v domácnostech, které mají určitou spotřebu? Proč zde vůbec neřešíme podnikatele, na které energetická krize dopadá neuvěřitelným způsobem?

Ano, co chvíli vláda přijde s nějakým opatřením. Ta poslední skloňovaná jsou třináct opatření ministra průmyslu Jozefa Síkely, jak ta jitrnice, co ji ještě nikdo neviděl. Jedno se uvedlo v život, to je ta záruka za ty, kteří jsou v energetických problémech ve smyslu firem, zatím ještě o ni neprojevil vůbec nikdo zájem. Případně toliko diskutovaný bod čtyřsettisícové podpory v eurech pro podnikatele, který se tajemně otevřel na konci března, takže podnikatelé zpozorněli. Zdálo se mi to docela rozumné, protože to je mj. i doporučení Evropské komise. Od 30. března se neudálo nic. Tajemné naznačování, tajná jednání a výsledek je takový, že jediná energetická podpora, kterou firmy zatím dostaly - stále říkám slovíčko zatím, protože tajně doufám, že se z těch třinácti tajemných opatření alespoň nějaké dostane na světlo boží - tak jediné byla ta nešťastná záruka, která možná nebyla myšlena špatně, ale výsledek je bohužel tristní. Ani jedna žádost. A to máme v České republice 1,5 milionu firem. Neumím teď odhadnout, kolik firem je ve fatálních problémech nebo částečných problémech, ale prakticky zde není subjekt, který by se nepral s energetickou krizí.

Proč zde neřešíme skutečně obnovitelné zdroje energie a změnu tohoto zákona, který pomůže? Proč zde dneska diskutujeme, nebo budeme diskutovat, že v tomto zákoně jediné, co jsme připraveni změnit, je čestné prohlášení? Proč se nepřijme náš návrh na to, že se buď odpustí, anebo posunou poplatky za solární tunel z let 2009-2010? Až budeme u tohoto bodu, tak já to zde ještě otevřu a představím to, kdo za koho lobboval, jak se připravoval tento zákon a proč dneska platíme ročně, a teď beru jenom fotovoltaiku, protože se jinak bavíme o zákonu o obnovitelných zdrojích. Nechme biomasu, nechme vítr, nechme vodu. Tam bych řekl, že je to poměrně rozumná podpora. Ale jenom v té fotovoltaice to dělá 29 miliard korun ročně. O tom byla ta diskuse v rámci zákona, který za chvíli, nebo dnes, nebo zítra, nevím, jak se to protáhne, budeme diskutovat. 29 miliard korun ročně platí obyvatelé, platí firmy, platí stát přes svůj rozpočet. Celkem je to 45 miliard. Ale znovu říkám, bavím se jenom o té fotovoltaice. To je důsledek roku 2006 - 2010. I to bych vzal, kdyby nám to pomáhalo. Jaká je ale výroba z těchto zdrojů? Necelá 3 % pod rozlišovací schopnost. A namísto abychom se omluvili lidem, abychom jim řekli, že zde nastala chyba, že to tenkrát prolobbovaný Parlament schválil, že to tenkrát vláda před sebou sunula a posouvala, až nakonec nás to bude stát v součtu 600 miliard korun, a abychom řekli ano, udělala se chyba, tak v těchto okamžicích možná v průběhu jednoho roku nebo dvou let odložíme tu platbu a ti, kteří inkasují, což jsou solární investoři - záměrně neříkám slovo solární baroni, protože mezi nimi je obrovské množství těch, kteří pouze byli v pravou chvíli na správném místě, chyba byla u vlády, chyba byla u Parlamentu - tak aby se s nimi domluvilo to, že ta podpora, která má jít až do roku 2030, bude do roku 2031 nebo 2032, čili posunulo se to, a v mezidobí se jim daly ať už zaručené úvěry, nebo by se vymyslela jiná forma kompenzace, tak se neudělá nic. Anebo kdyby se to nechtělo odkládat, tak proč nevyužijeme mimořádný zisk společnosti ČEZ, který bude v roce 2022 zcela jednoznačně mimo jiné i v důsledku celosvětové energetické krize a který bude na úrovni, zatím se odhaduje, 38-42 miliard, ale není vyloučeno, že to bude ještě výrazně více, což bude skoro dvojnásobek toho, a to je ten pesimistický scénář, než bylo v roce 2021.

Proč férově neřekneme lidem: budeme mít vysoké zisky z ČEZu a tyto zisky překlopíme do podpory a za tu nemravnou platbu za obnovitelné zdroje, za tu chybu, za ten solární tunel, který tady máme a který se táhne z vlád 2006-2010, že to z toho zaplatíme? Nic z toho se neudělalo.

Proč nejdeme cestou přes obnovitelné zdroje, jako to udělali v Německu, kde to snížili na polovičku? Ano, nedali to na nulu, ale taky mimo jiné proto, že tam neměli solární tunel. Tam totiž snižovali regulérní podporu. Ten paradox, který tady je, je v tom, že my nejenom že nesnížíme, ale ještě necháváme, a dokonce zde byla diskuse, vzpomínám si na to, na podzim 2021, kdy většina stran pětikoalice dokonce chtěla zvýšit ještě podporu solárním investorům. Vzpomínáte si na tu míru ziskovosti, kterou jsme navrhli 6,3 %? Vzpomínáte si, jak jste navrhovali 9,5 %? Jak jsme nakonec po velké diskuzi v Senátu to uhráli alespoň na remízu, že jsme řekli, bude to tedy 8,4 až 10,6? To je ta ziskovost. Solární vláda, jinak to říct neumím. To je to, co vás zajímá v tuto chvíli. Ne to, jak to dopadne na firmy, ne to, jak to dopadne na obyvatele.

Proč se zde nediskutuje energetická podpora náročných oborů, nebo podpora energeticky náročných oborů. Proč neukážeme, o jaké firmy by se jednalo, které dnes platí x-násobně víc za plyn, x-násobně víc za elektrickou energii? Proč to necháváme všechno volně a řešíme všechno až na poslední chvíli? Až když bubnujeme na všechny bubny, až když bušíme na všechna vrata, až když vás média tlačí ke zdi, až když všechny svazy, asociace, profesní spolky a tak dále vyhrožují, pak přijdete s velkou pompou a řekneme, tak možná tedy něco uvolníme.

Proč neřešíme Modernizační fond? Já tomu rozumím, že co chvíli přijdete s tím, že řeknete: my chceme šetřit. Konečně každá vláda chce šetřit. Otázka je, jak se šetří v různých dobách. Když se podíváme na šetření, které jsme měli po těch vámi adorovaných vládách mezi lety 2009-2014, kdy minimálně tři roky už svítilo sluníčko, protože chápu, že rok 2008, 2009, 2010 to bylo náročné. Ani to vy nerespektujete, když teď bylo náročné období. Ale to my respektujeme. Tak mezi lety 2009-2014 je saldo součtu státního dluhu, respektive státního rozpočtu, abych byl přesný, více než 600 miliard korun. Tři roky z toho bylo normální běžné růstové období. Ale pochopil bych to, že řeknete: my chceme šetřit.

Nechápu, proč se tady nepracuje daleko lépe s Modernizačním fondem, což jsou zdroje, které budou navíc. Já uznávám jednu věc. Nebudou hned. Nebudou zítra, nebudou pozítří, bude to sem v uvozovkách kapat každý rok až někdy do roku 2027. Ale zatímco my jsme předpokládali chybně, že to bude 150 miliard korun, a chybně bylo proto, že jsme netušili, jak vystřelí ceny emisních povolenek v důsledku Green Dealu, ke kterému se vaše vláda postavila tak, že řekla, že to je úžasná příležitost, místo aby se řešilo, jak se ty dopady sníží, emisní povolenky se vůbec neřeší, ačkoli ještě před volbami jste říkali, jak je nutné to dělat, tak v důsledku vysokých cen emisních povolenek, což likviduje průmysl, tak jsme v situaci, že budeme mít ty příjmy možná 400, možná 500 miliard. Nechci teď střílet, ale bude to hodně. Záleží samozřejmě na tom, jak se emisní povolenky budou vyvíjet, jejich cena. Ale v každém případě to bude víc než 150 miliard.

Proč nevezmeme přebytek z tohoto a proč s ním nepracujeme ve smyslu podpory? Protože rozumím tomu, že jádro těchto zdrojů, dejme tomu těch 150 miliard, se vždycky počítalo, že bude na podporu energetiky. To je správné a nebylo by asi vhodné a správné to utratit, ale vzít tyto zdroje, které byly původně určeny na podporu energetiky, moderní energetiky, ty tam ponechat, ale to, co bude navíc, a bude to navíc, tak to využívat, neříkám naráz, ale postupně, na snížení dopadu cen energií. Přece všichni víme, že to má protiinflační charakter. Ano, beru argument, že to jednou skončí, a co poté? To je otázka, jestli snížit DPH, jestli jet přes ty obnovitelné zdroje, jestli to neposkytnout jinou formou příspěvku, jako třeba Rakousko, jako třeba Francie. Ano, možná to bude trvat rok, možná dva roky, ta podpora. Ale za tu dobu si tu aspoň nezlikvidujeme hospodářství. Proč to umí udělat ve většině zemí a proč my nikoli? Proč tady dnes nediskutujeme, jak budeme nakládat s desítkami miliard, ať mě nikdo nechytí za slovo, ročně, které půjdou do Modernizačního fondu?

A zase jsme u zákona o obnovitelných zdrojích, který se tady bude dnes řešit, protože jsme navrhli dalším zákonem to, aby zdroje, které tam potečou, tak aby se zavčasu mohly využít ve prospěch právě této podpory. To je první bod, který nás zde bude čekat. Proč zde neřešíme uhlí? Proč zde neřešíme to, že s největší pravděpodobností dojde k prodloužení využívání uhlí? To beru jako důležitý bod. Opět se na něm nemusíme potkat, ale měli bychom alespoň ukázat to, že máme snahu řešit energetickou krizi nejenom okamžitou - což jsou všechny ty podpory, nepodpory, které jsem zde teď zmiňoval - ale i v tom střednědobém horizontu. Záměrně neříkám ten dlouhodobý horizont. Na tom, věřím, že se asi shodneme. To je otázka jádra, otázka obnovitelných zdrojů. Tady myslím, že není v zásadě neshoda. Ale jestliže se máme rozhodnout, jestli uhlí skončí, nebo neskončí, respektive co se bude vypínat, ale hlavně čím ho budeme nahrazovat, tak máme už minutu po dvanácté.

My jsme v rámci uhelné komise toto všechno připravili. Ale nechápu jinou věc. Uhelná komise, která skončila námi, od té doby nebyla svolána, což považuji za skandální záležitost, protože to není politický instrument, uhelná komise, to byl zejména odborný instrument. Když se podíváme, tak tam byla celá řada lidí z branže, energetici, ale byli tam i z mého pohledu rozumní lidé z té politické oblasti a v zásadě jsme se tam shodli na drtivé většině věcí. Proč to dnes neřešíme? Proč se nesešla, proč si neřekneme, jak dlouho ještě bude těžit OKD, když expiruje na konci tohoto roku, v lepším případě v polovině roku příštího? Proč to podceňujeme? Proč zde jako dneska jedinou věc energetiky v rámci obnovitelných zdrojů řešíme čestné prohlášení? To je to, co je z mého pohledu špatně.

Stejně tak plyn. Proč neřešíme to, jakým způsobem změnit zákony pro to, respektive upravit zákony, protože on byl změněn na konci minulého roku, ale zase, netušilo se nic o plynové krizi - tak proč dneska neřešíme úpravu zákonů k tomu, abychom se vypořádali s těmi problémy, které tady dnes jsou? Nic z toho nepřichází na pořad mimořádné schůze. Ale co hůř, nic z toho se neřeší bohužel ani na Ministerstvu průmyslu.

Další oblast, kterou zde dneska máme řešit jako mimořádný, důležitý, bod, který by nám zřejmě utekl, je elektronická evidence tržeb. Ano, zavedli jsme ji, podobně jako jsme zavedli elektronickou dálniční známku, podobně jako jsme zavedli eRecept, podobně jako jsme zavedli elektronickou neschopenku. Určitě, když se k tomuto bodu probojujeme v následujících dnech, tak k tomu bude obrovské množství vystoupení a budeme diskutovat, proč v 21. století, kdy jedna země za druhou přechází na určitou formu elektronizace - neříkám, že všichni mají úplně stejný systém, jako jsme měli my, těch zemí je pouze pár, které mají ten systém, co máme my, ale přechází na elektronizaci, což asi dává logiku -, proč tento nástroj rušíme? Proč ho rušíme navzdory tomu, že to chtějí svazy, asociace, profesní spolky. Proč ničíme jednotný systém, který tomu dával nějaký řád, nějaký systém? Proč nereflektujeme na to, že podnikatelé chtěli férové prostředí, které tento systém umožňuje? Ano, budete argumentovat: my jsme to slíbili. Máte pravdu, vy jste byli vždycky proti tomu a udělali jste politické rozhodnutí, že jste v 21. století zrušili praktický elektronický nástroj, ačkoliv se prokázalo, že nikdo díky tomu nezkrachoval, že si na to zvykli všichni a že i ty svazy a asociace - konečně zítra na to bude velká diskuze - se za to postavily.

Ale rozumím tomu politickému rozhodnutí. To je vaše plné právo. Čemu už nerozumím, je to, že se nenechá ani dobrovolně využívat elektronická evidence tržeb, protože se šetří, protože ten systém se prostě zruší úplně celý. Takže firmy, které si na to zvykly, firmy, které to chtějí využívat, firmy, které na to mají nakoupený software, hardware, které se smířily s tím, že to prostředí nebude tak férové, jak jste slibovali, tak chtějí jednu jedinou věc - a není jich málo, je to většina obchodníků. Chtějí, aby to mohly využívat alespoň dobrovolně, protože to je i nástroj určité interní kontroly a hlavně je to věc, na kterou jsou všichni zvyklí, věc nová. Tak my budeme rušit i toto. Kvůli tomu svoláváme mimořádnou schůzi, ve které máme zařazený tento bod.

Opět jsme u toho, proč neřešíme priority? To je stejné jako u toho prvního bodu - obnovitelné zdroje energie. Místo toho, abychom řešili opravdu energetické problémy, ať už okamžitého charakteru, střednědobého, nebo toho dlouhodobého, tak řešíme naprosto nepodstatné věci a budeme tady sedět možná do pátku. Tak stejně tak je to s podporou podnikání. Proč se nesvolávají mimořádné schůze na to, aby se reálně ukázal problém současného podnikatelského sektoru? Co dneska trápí firmy? Když se povznesu nad to, že se ruší elektronická evidence tržeb, kterou ty firmy chtěly, tak se vůbec nebavíme o tom, jak pracovat, jak podpořit, anebo alespoň jak nastavit systém, aby firmy dokázaly přežít v době, kdy si musí půjčovat za šest, šest a půl, některé i za sedm procent. Protože Česká národní banka zvyšuje neustále úrokové sazby, reposazba je dneska na úrovni pěti procent. Vážně se uvažuje o tom, že se ještě zvýší. Znehodnocení peněz, respektive inflaci, máme na úrovni 13, respektive 12,7 %. Máme třetí nejvyšší v celé Evropě. Inflace se utrhla zcela z řetězu, nikoliv v důsledku naší vlády. Utrhla se od ledna tohoto roku a utrhla se proto, protože se nedělalo vůbec nic s tím, aby se snížil dopad růstu cen energií tak, jako to dělá většina zemí.

Když se podíváme do toho, z čeho inflace sestává, tak energie tam sehrávají velmi, velmi významnou roli. Je to různě v různých zemích. I tady jsem se, tuším, s ministrem financí přel o to, jestli je to u nás 50 %, nebo 30 %, 35 %. Ale v každém případě je to naprosto zásadní částka růst cen energií v meziročním růstu inflace. Na tom se přece shodneme. Ano, pak tam jsou další důležité položky, jako jsou potraviny, jako je bydlení. Mimo jiné i to bydlení je dražší pochopitelně v důsledku cen nových staveb a ty jsou vyšší v důsledku cen za energie, částečně ještě za pohonné hmoty a tak dále. Ale ani s těmi pohonnými hmotami neděláme vůbec nic.

Takže místo toho, abychom dnes diskutovali, jakým způsobem se postavit k tomu, že české firmy jsou zcela v rohu, protože zatímco jejich konkurenti - ať už ze západu, nebo z východu, to je paradoxní - si půjčují za rozumných sazeb, tak my si dneska půjčujeme dvojnásobně, trojnásobně více než před půl rokem nebo před tři čtvrtě rokem a vláda tomu tleská. Nejenom že tomu tleská, ale nesnaží se ani hledat programy, třeba toho záručního charakteru, které nejsou špatné. My jsme v době covidu ten systém záruk nastavili a využilo se 100 miliard korun. Sto miliard korun, které vláda nevydala, ale které vláda připravila jako záruční instrument pro dobu krizovou. Proč se něco takového nezaktivuje nyní? Proč se nevytváří to, co jsme dělali právě v té covidové době, kdy se dávaly záruky mezi 80, 90 procenty? To je třeba to, co by těm firmám dneska pomohlo. Mohly by se ještě vylepšit ty záruky. Já netvrdím, že jsme to měli natavené geniálně, také jsme to odchytávali. Ale tohle jsem předpokládal, že bychom mohli všichni řešit, i třeba v rámci mimořádné schůze Sněmovny.

Proč se neřeší dopad cen energií na podnikatele? Další klíčové položka. Ne, místo toho se tady emotivně hádáme o tom, jestli cena točeňáku a jeho marže je v pořádku, nebo není. Diskutuje se, jestli se zruší slevy, nebo nezruší slevy, místo toho, abychom šli po podstatě věci - protože růst cen je především v důsledku růstu cen vstupů těch výrobců, a zejména energetických vstupů. Co jsme udělali pro to, aby se firmy alespoň trochu nadechly? Když už platí vysoké úrokové sazby, tak ještě platí extrémně vysoké ceny za energie, což by samozřejmě platily i v zahraničí. Problém je v tom, že v zahraničí se jim snaží alespoň částečně vyjít vstříc. Nikdy to nelze zcela.

Co děláme vůči vysokým cenám pohonných hmot? A teď se zase bavím o tom podnikatelském sektoru, neřeším teď domácnosti. Bavíme se o elektronické evidenci tržeb a o tom, co děláme pro podnikatele, v rámci mimořádné schůze, místo toho, abychom tady otevřeli všechny varianty, diskutovali o tom, co může pomoci v rámci cen dopravy. Protože růst cen dopravy je jedním z dalších důvodů, proč nám roste inflace, a samozřejmě to je v důsledku vysokých cen pohonných hmot. Pak se tady přijala víceméně marketingová opatření typu biosložek. Jak to dopadlo, všichni víme. Ještě než to spatřilo světlo boží, tak všichni ti, kterých se to mělo dotknout, to znamená distributoři, řekli, že je tam stejně budou muset přimíchávat. Takže kačka padesát až dvě koruny, které se zde slibovaly, jsou fuč. Ano, uznávám, spotřební daň, to se udělalo po našem obrovském tlaku a po tlaku ČESMADu a ostatních dopravců, tak koruna padesát. Zaplať pánbůh za ni. Ale nevím, jestli v rámci všech cen, které rostou, nás toto úplně vytrhne.

Proč se neřeší ani na resortu, ani zákonným způsobem změna v rámci surovinové politiky? Vždyť to přece všichni musíme vidět, co se dnes děje nejenom s ohledem na ceny surovin, na což se často zapomíná, hodně se diskutuje energie, hodně se diskutuje elektřina, plyn, to je průšvih. Totální průšvih. Ale nemenší problém jsou i suroviny. To je rovněž dalším důvodem, proč máme vysokou inflaci. Přestaňme se už skrývat za to, co tady všechno udělala či neudělala předchozí vláda, kterak nese vinu na bedrech za to, že máme vysokou inflaci, a zamysleme se nad tím, jestli náhodou se cena výrobků nezdražuje proto, že mimo růst cen energií, dopravy a pohonných hmot nám také rostou suroviny. A co s tím děláme? Jaká je surovinová politika? Jaká děláme opatření? Nic neděláme!

Co je dalším problémem firem, které se dnes musí dívat na to, že budeme řešit elektronickou evidenci tržeb? Vždyť z nás musí mít srandu ty firmy. Lidi. A rovněž je to další důvod toho, proč máme vyšší inflaci. Protože vyšší inflace je i v důsledku toho, že je zde nepružný trh práce. A ano, tady i sebereflexe. Ano, mohli jsme v tomhle tom udělat víc. Je zde velmi nízká míra nezaměstnanosti, bojovali jsme tehdy s odbory, bojovali jsme s naším koaličním partnerem, neudělali jsme podle mého názoru dostatek pro to, abychom dnes daleko elegantněji a lépe mohli zaměstnávat pracovníky z jiných zemí, třeba z té zmíněné Ukrajiny. Napjatý trh práce pochopitelně tlačí na růst inflace. To jsou věci, které všechny podnikatele dneska zajímají. A my budeme řešit elektronickou evidenci tržeb!

A to se vůbec nebavím o možných kompenzacích za to, kdyby se zde odpojoval plyn. Ministerstvo průmyslu tajemně říká: ano, máme určitý plán. Nic nemají! Marketing. Nedej bože, kdyby se odpojoval plyn, a logicky by se musel začít odpojovat v průmyslu, tak nemáme připravené vůbec žádné varianty, a to ani toho scénáře odpojování, ani kompenzační. A vůbec už se nebavím o kompenzacích za dobu covidovou. Nedovedu si vůbec představit, co byste dělali, teď hovořím ke koalici v době, kdy byla opozicí, kdybychom vypsali program, hlavní program, nosný program covidové podpory šest měsíců poté, co proběhly restrikce, ačkoli pan ministr průmyslu to měl všechno v prosinci připravené, takže nakonec to vypsal víceméně stejně, něco si upravil, i když se mi to nemusí líbit, ale upravil to se šestiměsíčním zpožděním.

Takže místo toho všeho, abychom řešili zásadní věci, tak je to pouze o frázích, o slibech, akademickém poučování. A když něco nevyjde, tak se to prostě skopne pod stůl a nějak se to vždycky okecá, viz 74 miliard korun. To byl majstrštyk. Marketingoví poradci připravili materiály a celá vláda unisono začala vykládat, že se vyplatilo 74 miliard korun. Když pomíjím to, že se z toho vyplatilo 10 miliard korun a že vás u toho musela načapat Česká televize, když už jste nedali alespoň na nás, tak z těch slavných 74 miliard korun se zjistilo, že za vládou v lepším případě půjde, zatím nešlo, ale věřím, že se zákony schválí, 10 miliard korun. To je ta spotřební daň, to je silniční daň, která se pravděpodobně schválí, a jsou to ta existenční a životní minima. Neříkám, že 10 miliard je špatné. Je to velmi špatné. V současné době 10 miliard korun opravdu neřeší situaci, když jenom z toho ČEZu bude mít vláda minimálně o 15 miliard korun více. No a kde je ten zbytek? Těch dalších 49 a 15 miliard? Ano, to jsou opatření, která postupně nabíhají, na kterých tato vláda nemá nejmenší zásluhu. Nic. Ani ťuk. Nula. Čistá nula. Valorizace důchodů. Ano, to je povinnost, vážení členové vlády. To byste museli udělat tak jako tak. A ta mimořádná valorizace, no proti té jste hlasovali, až na pár poslanců KDU-ČSL, abychom byli přesní. A těch 15 miliard korun daňové slevy na poplatníka? Vzpomeňte si, jak jste proti tomu bojovali. Takže zaplať pánbůh, že jsme alespoň toto protlačili. Takže to je jeden majstrštyk, který úplně nevyšel.

Další. Plynová krize. Místo abyste férově předstoupili a řekli ano, v zásobnících bylo málo plynu, budeme se snažit s tím něco dělat - popravdě řečeno i za nás tam bylo málo plynu vždycky po sezóně. To ani jinak nejde, (Nesrozumitelné) se to vyprodává. Akorát že rozdíl je v tom, že za nás nebyla válka. Tak po dvouměsíčních hádkách, přesvědčování, že je třeba do Správy hmotných rezerv něco nakoupit anebo že je třeba motivovat obchodníky, aby se jim zastropovala cena, aby měli motivaci tam doplňovat, tak se konečně začalo něco dít. Abyste odklonili pozornost, tak jste energetickým lobbistům a různým politickým zkrachovancům dali do rukou materiál, se kterým obíhají jednotlivé redakce a sdělují jim, že průšvih toho, že máme teď málo plynu, tkví v tom, že naše vláda nevybudovala polský plynovod. Akorát že se zapomnělo podívat se do dokumentu a neověřit (ověřit) si to, že to byla právě naše vláda, a vláda předcházející, abych byl přesný, která nejenže to podpořila, ale že to bylo schváleno, že to odmítlo Polsko a že v době, kdy to odmítlo, tak ti političtí bývalí činitelé ještě z let 2006, 2008, 2010, kteří tady chrastili zbraněmi, aby se to dělalo ve prospěch ruského plynu, tak dneska se všem smějí do očí. Ano, to byli ti, kteří chtěli, abychom šli slovenskou cestou. to znamená, abychom nedělali plynovod BACI. Navzdory těmto hráčům jsme ho podpořili v Evropské komisi. Nicméně Evropská komise nakonec tento projekt neschválila, proto se to také nedělalo. Takže to je důvodem toho, proč tady dnes toto není. A můžeme se bavit o tom, proč se Polsko rozhodlo, že nepůjde touto cestou. Bohužel se rozhodlo proto, že zájmy evropské, které byly pro ruský plyn, vzpomeňme si na Nord Stream 1, Nord Stream 2, Eustream, pardon, ne Eustream, South Stream, TurkStream a tak dále, jak se odstavovalo Nabucco, jak tomu tleskali evropští představitelé.

No a podnikatelská podpora? Jak se přebíjí tím, že není žádná? Tím, že se zesměšňuje to, co se vyplácelo v době covidové. Tím, že se degraduje to, že se tady vytvořila podpora pro 700 000 subjektů. Podpora, která byla menší, než jak žádala tehdy opozice. Žádala 100 % z nákladů. My jsme dávali 50 %. Dneska tytéž strany říkají: dávali jste mnoho, měli jste dávat méně. No, dávali jsme polovičku toho, co tehdejší opozice chtěla. Dopočítal jsem to. Kdyby se skutečně podpořil podnikatelský sektor částkou, kterou chtěla tehdy opozice, a beru jenom vyjádření vrcholových politiků, tak by to bylo přibližně o 190 miliard korun více díra do rozpočtu. Ale to už je jiný příběh.

V každém případě priority, které dnes, zítra, pozítří, já nevím, do pátku budeme řešit, jsou ty, které opravdu v danou chvíli netrápí ani občany, ani firmy, s jedinou výjimkou, a to jsou ti státní pojištěnci a odvody. A tady jde vláda přesně opačným směrem. Na mimořádné schůzi navrhne, aby se snížila tato částka o 14 miliard korun. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan předseda Babiš. Ještě než vám udělím slovo, přečtu omluvy. Dnes z pracovních důvodů se omlouvá paní poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš a dále dnes od 12 do 16 hodin z pracovních důvodů se omlouvá paní ministryně Anna Hubáčková. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Dobrý den, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Já bych nejdřív se vyjádřil k mediální strategii této nové vlády. Ta strategie v podstatě je koordinovaná, vypadá to, že je centrálně řízená, protože všichni ministři z pětikoalice opakují stejné věci. A strategie vlády je lhát a přisvojovat si naši práci. Takže já jen teď zopakuji velice stručně, o čem tato nová vláda lže.

Lže o zadlužení, lže o inflaci, lhala o Green Dealu, lže o plynovodu Polsko, lže o stavebním zákonu, lže o projektu národního boje proti rakovině, lže o biosložkách, neodpovídá na otázku, lže o výdajích, že ušetřila 77 miliard, to je další lež, a taky lže o 74 miliardách, které měla nasměrovat. Lže o rozdělování společnosti, údajně že máme rozdělovat společnost. Takže to jsou ty hlavní lži. A lže samozřejmě o tom, že plošná podpora je špatně, a nakonec ji sama realizuje. No a potom si přisvojuje naši práci - Dukovany, dva roky práce Havlíčka, taxonomie - o tom budu mluvit, emisní povolenky, investice do dopravní infrastruktury. Takže to jsou všechno věci, které vláda realizuje, a dělají to jednotně. Já jsem překvapený. My jsme byli menšinová vláda a my jsme se vůbec nekoordinovali. Sociální demokracie říkala do médií, co chtěla, a my jsme si říkali, co jsme chtěli. Ale tady je zajímavé, že ty lži vždycky všichni opakují stejně, pětikoalice. No a proč to tak je? No protože se nám vrátili naši staří známí, ti, kteří řídili, ten loutkovodič, ten známý pražský advokát, který řídil premiéra Sobotku.

A když jsem se stal ministrem financí, tak pan bývalý premiér si stěžoval, že jsme zrušili kontrakt pro Bison & Rose na Čepru, směšných 500 000. To bylo poprvé, co se mnou promluvil, ještě podruhé to bylo ohledně Kapsche. A tento pan pražský advokát, který realizoval zkrachovalý projekt Dotyk, dosadil své lidi do systému pětikoalice. Takže hlavní cenzor je na Úřadu vlády, druhý hlavní poradce je tam taky, no a naše stará známá Evička Hanáčková, ta řídí celé MPO. Z MPO odcházejí lidé, kvalitní lidé. Ta teorie, že někdo přišel z Agrofertu, je směšná. Jirotková, Tauberová, šéf CzechInvestu, nikdy ho pan ministr nepřijal.

Takže je to pětikoalice. Ale máme tady další subjekt a to je ta šesti-nějaká struktura toho pražského advokáta, který řídí MPO, pana ministra, který je produktem pana Michalika. Pana Síkelu vyhazoval z rakouské banky pan Kratina, nejúspěšnější ředitel České pošty, bývalý ředitel Hypovereinsbank. Takže to je ta struktura a samozřejmě to jsou lidé, kteří měli obrovský dosah do médií, kteří zásobují média těmito nepravdami, a samozřejmě je jasné, že kde ta média stála před volbami.

Včera v Roudnici nad Labem mě přepadla jednotka reportérů toho pana Wollnera. Nechci ho označit, ale dneska jsem vyhrál soud proti Pirátům zase, ale už advokáti říkají, abych se choval slušně, takže nebudu říkat, co si o něm myslím. No a co si myslíte, co přišli řešit? Plynovod do Polska. Totálně vymyšlená věc. Totálně vymyšlená a všichni to opakujou. Všichni to opakujou. Paní Richterová, já se na ni těším, na 14.30, ví, jaký plyn nakupuje německá chemička. Takže dneska se dozví o tom, jak to je s tím plynem, že se nakupuje plyn, nenakupuje se ruský, katarský, LNG, norský.

Ty nesmysly, ty věci, které tady jsou v mediálním prostoru, kde hlavní lobbista, hlavní lobbista a nejhorší premiér v historii této země, nejzkorumpovanější, sedí v Eustreamu. No a co to je Eustream? No to je přece firma, která má největší zájem dodávat ruský plyn přes Slovensko, a on chodí do televize a vykládá něco. No, to jsou neuvěřitelné věci.

Takže vrátím se k tomu zadlužení. Prosím vás, vláda stále říká: nejsou peníze, nejsou peníze. Já myslím, že už to pochopili konečně, že nemůžou říkat, že nejsou peníze, že jsme šestá nejméně zadlužená země v Evropské unii. Potom, když už konečně řekli, už je to asi trapné tolik lhát, tak řekli, že je trend, že je blbý trend. A samozřejmě i ta média, když o tom mluví, tak neřeknou, že paní Schillerová si půjčila do foroty, dopředu, za dobrých podmínek, ale ještě stále ten dluh ke konci roku 2021 vůči HDP byl nižší, než já jsem nastoupil na Ministerstvo financí v lednu 2014. Nižší byl. A když zapomeneme na Lucembursko, na Estonsko a Bulharsko a tyhle pidistáty, tak vedle Švédska jsme skutečně nejméně zadlužená země. Nám koalice vyčítá, že jsme udělali dluh. A už konečně, novináři, si napište to číslo: je to 693 miliard českých korun, se navýšil dluh, v procentech jsme byli lepší, než končila koalice 2013. A když jsem se díval na debatu Emmanuela Macrona s Le Penovou a Le Penová říkala: nadělali jste 600 miliard eur dluhu! To je 15 000 českých miliard. On říkal: jo, vždyť to je covidový dluh. A co jsem měl dělat? Měl jsem dopustit 10, 15 % procent nezaměstnanost? Ne, já jsem to dal lidem! (Zvýšeným hlasem.) A ti Francouzi to pochopili. Pochopili to ti Francouzi. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

Tady před volbami naši důchodci se nechali vystrašit těmito lžemi. Jejich děti, některé, chodily za nimi a říkaly: Babiš vás zadluží, nebudete mít na penze, vnučky, všechno bude problém. A bohužel, někteří tomu uvěřili. Někteří tomu uvěřili. Přitom je to nesmysl. Je to nesmysl, protože Česká republika má skvělé veřejné finance. A podívejte se, v jakém stavu jsou finance samosprávy. Když začnou komunální volby, tak se podívejte, kolik my jsme dali peněz samosprávě. Co dala v rámci uprchlické krize vláda krajům? Nedala jim nic, ani korunu. My jsme všechno platili - testy, hasiči, policisté, vakcíny; všechno jsme dělali - odměny domovům seniorů, zaměstnancům. Všechno jsme platili, naše vláda. Naše vláda. Dneska na uprchlickou krizi hejtmani nedostali ani korunu. Takže naše finance, vždyť ten Standard & Poor's nebo další agentury, vždyť to jsou mezinárodní nezávislé agentury a ty potvrdily skvělý rating. Takže toto je největší lež.

No a samozřejmě je problém, že vláda vůbec nechápe, že rozpočet kromě výdajů má i příjmy. V normálním světě, z kterého já jsem přišel, a to i v domácnostech, má nějaký budget, máte nějakou výplatu, no a potom se podíváte, co můžete utratit. To je normální svět, že nejdřív jsou příjmy, potom jsou výdaje. Státy to mají naopak - mají nejdřív výdaje a příjmy se moc neřeší. Ano, to jsou ty makropredikce. A už první makropredikce 20. ledna 2022 řekla, a tahle vláda má neskutečné štěstí ve všem de facto, protože oni - ještě jsem zapomněl, že se chlubí covidem, se kterým neudělali vůbec nic. Ministr Válek zničil všechno, co jsme vybudovali, očkování, není schopen ani ty vakcíny prodat, s tím se taky ještě chlubili.

Takže v podstatě už ta první makro řekla, že dostanou 62 miliard navíc. Druhá makro řekla 69. To jsou ty zdroje. A my stále doporučujeme vládě: nezapomeňte, že máte plno peněz v Evropské unii. Čtyři noci a pět dní jsem bojoval za evropské fondy. A vybojoval jsem 42 miliard navíc. 978 miliard navíc. A z Modernizačního fondu tam bude 1000 miliard. Takže máte 1000 miliard, 978 miliard, 230 miliard vám doteče za program 2014-2020. Už dneska máte 70 navíc. A podívejte se na ČEZ. Vždyť ten bude mít o 100 % vyšší zisk. V červnu budete mít valnou hromadu, tak si vezměte ty prachy. Můžete si vzít o 15 víc. Můžete si vzít 32 miliard. Takže já jsem vám to všechno spočítal. Máte tam 2 260 miliard zdrojů. Ale o tom vy nemluvíte. Vy stále lžete lidem a říkáte: nejsou peníze. Jsou peníze! Máme skvělé veřejné finance. Máme dobré finance samosprávy. A ten trend samozřejmě je nesmysl, protože v trendě jsme nakonec čtrnáctí.

Potom tu máme naši slavnou inflaci. To fakt já nechápu, jestli je to tak složité pochopit, že pokud tato vláda říká, a samozřejmě za všechno můžeme my, my jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze, že jsme snížili daně zaměstnancům o 7 %, stálo to balík peněz, ale ODS hlasovala s námi, a samozřejmě jsme dali víc peněz důchodcům plošně, protože to je nejrychleji a dá se to udělat velice jednoduše. Takže vlastně, občané, vy můžete za to, že jste dostali peníze, a tím jste způsobili tu inflaci.

V Hypernově v Čestlicích, kam chodím nakupovat rohlík - teď jsem byl na bezezbytkové dietě, dneska jsem byl na magnetické rezonanci a konečně můžu začít jíst - tak tam mají rohlík za 2,30 a ještě domácí mají za 4,90. Ten tam dělají. Tak si představte, že je tam jeden rohlík, a teď tam přijde sto lidí a všichni chtějí rohlík. A nakonec někdo koupí ten rohlík za 15 korun. No vždyť to je blbost přece. Taková inflace neexistuje. Všichni dobře víme, jaká je inflace. Že je to energetika, ropa, plyn, že to je ta hlavní inflace. Ano. Naše lokální inflace je v čem? V nemovitostech! Je málo bytů. Lidé mají strach, tak nakupují. Takže byty, ano, tam můžu říct, ano, je to inflace.

Takže ještě jednou. Já nevím, jestli občané mají pocit, že způsobili tu inflaci. Když jim stouply úspory za jeden rok o 549 miliard, protože naši občané jsou rozumní a odložili si ty peníze. Tak samozřejmě že to je pitomost. A před volbami říkal pan premiér Fiala, že je to Babišova drahota, Babišova inflace. A my jsme samozřejmě něco dělali proti inflaci, respektive my jsme nemohli ovlivnit inflaci. My jsme dali lidem peníze. My jsme na listopad a prosinec snížili DPH z 21 % na nulu na elektřinu, plyn a topení. Proto jsme srazili inflaci v prosinci na 5,3 % a byli jsme čtrnáctí v Evropě. A samozřejmě nová vláda nepokračovala v lednu, tak tam skočila DPH. Takže je to jejich inflace. Ale já neříkám, že je to Fialova drahota. Je to inflace. A dneska jsme třetí nejhorší v Evropě. Třetí nejhorší v Evropě! Proč? Protože zkrátka vláda, i když vyinkasuje víc peněz od lidí, tak zkrátka nechce jim odpustit a efektivně pomoct.

A jaká je ta efektivní pomoc? Tady už kolegové mluvili těch 5 000 korun. No to je samozřejmě fraška, protože ve vládě ani nevědí, co je hrubá a čistá mzda, a Piráti říkají, že je to kompenzace za energie. Někdo říká, že je to příspěvek pro žáky, když se vrátí do školy. A v podstatě pan Jurečka v sobotu v rozhovoru v Právu řekl, že vlastně neví, jak se to bude hodnotit, kdo to bude vyhodnocovat, jaká jsou kritéria, a neví, kdo bude vlastně vyplácet ty peníze. My když jsme byli ve vládě - a vůbec, já jsem hlavně šokován, jak ta vláda je v pohodě, oni pracují ve středu, aby se ještě ukrojilo z té Sněmovny, takže nepracují v pondělí, a když byla krize, my jsme makali až do momentu, kdy se to rozhodlo, a potom jsme jasně řekli, kdy to bude, co bude, kolik komu. Ano, takhle jsme to dělali my. A oni zase vyslali signál. Takže možná v srpnu někdo něco dostane. Ale neví se nic. Neví se nic. Ale jsem rád, že asi pod naším tlakem a samozřejmě celkově pod tlakem ve společnosti konečně vláda vyslala nějaký signál, že dá lidem peníze.

Je zajímavé, že pan premiér vždycky kritizoval, ne vždycky, pan premiér řekl 21. dubna 2022 (čte z podkladu): "Bráníme se plošným opatřením, jež by pomohla i těm, kteří to momentálně tolik nepotřebují. Stálo by to hodně peněz a navíc roztáčelo inflaci." Zase ten nesmysl. A první výkop Jurečky byl pro 90 % rodin přece. A co řekl pan premiér 1. dubna 2020? (Čte z dalšího podkladu.) "V zahraničí spouští vlády plošná opatření na záchranu živnostníků a podnikatelů, jenom u nás si Babišova vláda klade mnoho komplikovaných podmínek. Vypadá to, jako když se snaží, aby na podporu dosáhlo co nejméně lidí. V tuto chvíli není čas na složitá řešení, je třeba rychle pomoct," říkal pan Fiala 1. dubna 2020. Teď říká úplně něco jiného. Takže oni stále říkají jenom to, co se jim hodí.

Takže ještě jednou, aby to pochopili všichni, možná i někteří novináři to pochopí. Pokud my jsme způsobili inflaci tím, že jsme dali lidem peníze, tak mi vysvětlete, proč ta inflace za Fialovy vlády je násobně vyšší, když pan Fiala nedal lidem žádné peníze? Já nevím. Tak to snad pochopí i první základka, nebo nevím, i v mateřské školce to pochopí. Ne? To je trojčlenka. To je trojčlenka. To je ta inflace.

A my neříkáme Fialova drahota. Ono se to změnilo. Babišova drahota a Putinova drahota. Takže pan premiér, tam ti marketéři mu asi řekli, musíš říkat Putinova drahota. To je jedno. Je to zkrátka drahota, kterou těžko může někdo ovlivnit. Takže je potřeba lidem pomoct. Je potřeba lidem pomoct rychle a bez toho, aby oni museli někam chodit, aby nemuseli (museli) vyplňovat formulář, doplatek na bydlení, to je ta pomoc na energie. Nevím kolik, 40 000 lidí o to požádalo, přitom mohly požádat stovky. Nefunguje to. Nefunguje to.

A my jsme jasně řekli, jak můžeme pomoci. No tak jak jsme pomohli v listopadu a v prosinci. Že lidi na faktuře za elektřinu, plyn a teplo uvidí v položce obnovitelné zdroje - to je ten solární tunel, co tady o tom mluvil Havlíček, 600 miliard, co se tady rozkradlo, to byl Topolánkův solární tunel, to se dá krásně dohledat, 600 miliard - tak tam bude nula a v položce DPH bude taky nula. A tam ti lidé uvidí, že nemusejí nikam chodit, akorát tu fakturu zaplatí, má to odečtené. A to je ta pomoc státu, kterou my navrhujeme, kromě samozřejmě dalších věcí, jako je ten příspěvek na mobilitu a tak dále.

Takže to je ta inflace. A je to stále dokola. A já vůbec nerozumím tomu, proč to někdo opakuje, protože když se logicky nad tím zamyslíte, tak to nedává vůbec smysl.

Teď je v módě a na stole plyn. A to je neuvěřitelné. A ti lidé, kteří tomu plynu rozumějí, tak ti se musejí chytat za hlavu, protože to je jako neuvěřitelné peklo, co my se tady dozvídáme. Tato vláda vůbec netuší, jak funguje mechanismus nákupu plynu. Ten nenakupuje stát, ale privátní firmy. A proč někdo neřekne, jak to vlastně je v tomhle regionu? Kuponová privatizace a privatizace bank totálně měla negativní dopad na naši ekonomiku a nikdy se z toho už nevyhrabeme, i proto odchází každý rok 250 miliard dividend do zahraničí.

Polsko, Slovensko, Maďarsko, Rakousko mají státní firmy. Polsko má státní firmu na nákup a distribuci plynu. Měli přímý kontrakt s Gazpromem, Gazprom jim to vypověděl, já to nechci vůbec řešit. Slovensko má Slovenský plynárenský priemysel. Má firmu. Slovensko má elektrárny. Na Slovensku rafinerie vlastní MOL. Maďarská státní firma. České rafinerie vlastní polská státní firma PKN Orlen. V Rakousku je OMV. To vlastní plyn a čerpačky. Kdo dělá distribuci pohonných hmot v Čechách? Poláci a Maďaři. A co my máme? My nemáme nic. My nemáme nic, my jsme všechno dali pryč. A je zajímavé, že ani nikdo není schopen to pojmenovat, jak to bylo. Transgas. Transgas byla státní firma a tento Transgas byl prodán v roce 2002 za 132 miliard RWE. To je německá firma. A co udělala RWE? RWE to rozprodala. Prodala velké plynovody NET4GAS, což je firma, která patří kanadským, je to globální firma a firmu Innogy prodala maďarské firmě. Maďarské státní firmě. Takže pokud to někdo neví, tak Innogy, které patří maďarskému státu, má 40 % distribuce plynu v České republice. Takže pan premiér sice chodí jenom do Polska, mám pocit, že kromě Polska snad není žádný jiný členský stát v Evropské unii, tak se může zeptat Orbána na největšího distributora plynu v České republice. To je firma Innogy.

Takže my jsme všechno rozprodali v rámci kuponky, my jsme samozřejmě, ta kuponka, potom šlo vlastně drancování bank, ty se prodaly potom zase taky do zahraničí, takže nám nezůstalo nic. Tak ať mi někdo prosím vás vysvětlí, jak český stát bude nakupovat. Ano, teď pan Síkela nakoupil 2,5 terawatthodin plynu za 8,5 miliardy. Je zajímavé, že pan Stanjura sehnal 8,5 miliardy za tak krátký čas. Jedna celá osm miliardy na ty slevy pro jízdné pro seniory a pro studenty neměl - to je 0,1 % výdajů z rozpočtu 2020, takže najednou 8,5 miliardy je tady na stole. Státní hmotné rezervy dělaly soutěž a nakoupily to nějakým způsobem a mě bude zajímat, jak to budou prodávat, kdo vlastně za to nese zodpovědnost. Proč to neudělali na ten německý model, kde v Německu řekli distributorům: kupte to, a když to budete prodávat, bude nějaký problém, tak my vás podpoříme.

Takže ta situace v plynu je taková, že nemáme nic, nemáme na koho nakupovat, patří to někomu úplně jinému. A hlavně, prosím vás, ten plyn se nakupuje jako plyn. A ti distributoři netuší vůbec, ti distributoři, jestli je to ruský (nesrozumitelné), ale o tom jsem už mluvil, že je to celé nesmysl. A tady samozřejmě do mediálního prostoru znovu se dostala lež, že my jsme něco zanedbali. A já to zásadně odmítám, protože samozřejmě Reportéři zase budou něco vykládat příští pondělí. Tady je článek z roku 2016, kde bylo jasně řečeno, že česká strana spolu s polskou stranou vylobbovaly v Evropské komisi dotaci 70 milionů eur na projekt, který měla realizovat firma NET4GAS s polskou státní firmou Gaz-System. A tady je jasně napsáno, že Poláci z toho vycouvali. (Ukazuje dokumenty.) Ano, následně došlo k tomu, že pan premiér Sobotka podepsal nezávazné memorandum, které se tváří, že v tom budou pokračovat. Ale kdo má tady největší zájem na tom, abychom my neměli další plynovody? Abychom neměli plynovod do Rakouska, abychom neměli plynovod do Polska? No logicky ti, kteří dodávají plyn přes Slovensko, a samozřejmě kde je monopol, a samozřejmě ti, kteří to dodávají z Německa. Tady potom někdo řekne tu lež, že já jsem v životě o tom ani neslyšel, ani jsem o tom nejednal, ale to se teď hodí, aby to bylo v tom mediálním prostoru.

A nejabsurdnější na tom je, že teď se mluví norský plyn. Pan Vondra říká, že jsme něco zanedbali. Ale oni vám neřeknou ten základ, europoslanec Vondra řekl, kopl do nás, že jsme něco udělali: Když státní Transgas udělal smlouvu s Norskem na plyn v roce 1997, tak to mělo logiku, že tam měl vliv stát, že stát mohl říct ano, tady s Norskem máme dohodu. Ale když se prodal ten Transgas RWE, tak samozřejmě ten kontrakt skončil a stát na to nemá vůbec žádný vliv. Takže to je stále dokola. To je stále dokola, ty lži. A teď je zajímavé, že, ano, malinký kontrakt přímo z Gazpromu má ČEZ. A ten kontrakt je výhodný. A podepíše někdo z vlády příkaz, aby ČEZ to nekoupil? Aby ten kontrakt nedotekl? Aby ten stejný plyn, který koupí potom od jiného distributora, zaplatil 1,5 miliardy navíc? Vždyť to jsou všechno fabulace a nesmysly. Je to jenom politika.

No a potom samozřejmě to největší je, že pan bývalý premiér Topolánek, to je ten, nic horšího tady nebylo, se stal v roce 2015 manažerem přepravy Eustreamu. A Eustream je trubka na Slovensku, to je ruský plyn. Takže pan Topolánek vykládá něco o Norsku, vykládá něco o tom, že co my, a on je hlavní lobbista za ruský plyn. Protože je ve firmě, která přepravuje ruský plyn! A logicky, čím víc ta firma přepraví, tím víc zinkasuje. Tady má článek ze 13. května 2014. Tady lobboval na Nord Stream. Pan Topolánek říkal 2014, že je potřeba vybudovat plynovod Nord Stream! Pan Topolánek sedí ve firmě, která přepravuje ruský plyn! Takže prosím vás, novináři, zkuste aspoň základ! Stačí jen monitoring! Monitoring stačí.

Takže to jsou všechno ty lži o tom, že my jsme něco neudělali. Ne, my jsme přišli do politiky proto, protože oni tady všechno zničili. Všechno zprivatizovali. Všechno. Proto ty dividendy, proto nemáme nic. Proto nemáme vliv! A to se nebavím o vodě! Voda je pryč, plyn je pryč. Rafinerie prodali za jeden dolar a za nějaké směšné investice. Podívejte se, jaké budou mít zisky rafinerie tento rok, jaké zisky bude mít ČEZ! Kam jdou ty peníze lidí? Kam to jde? No DPH jde státu a samozřejmě ty zisky jdou těmhle firmám. Těmhle firmám.

Takže ten plyn - já si ještě počkám potom na paní místopředsedkyni Richterovou, která tak zasvěceně mluví o tom. Ona byla tedy odborník na covid, teď rozumí plynu. Tak potom ještě si dovolím vystoupit k tomu plynu, abych ji informoval o tom, jak to funguje. U plynu je jedna specifikace. Všechny zdroje plynu jsou stejné kvalitativně. U ropy je to jinak! A mohl by konečně pan ministr se vydat do těch rafinerií, aby ho naučili, že jeden ropovod Družba jde do Litvínova, tam je ta ruská ropa, a druhý ropovod do rafinerie Kralupy, tam používají sladkou ropu z Ázerbájdžánu, která se vozí lodí po Černém moři do Terstu a potom ropovodem nahoru. Oni stále něco vykládají a neznají ani ten základ.

A pokud dneska jsem četl, že Česká republika je pro to, aby se zastavily dodávky ropy, no tak fajn, tak nechť ta vláda převezme tedy zodpovědnost, že tady nebudou pohonné hmoty na příděl. Naštěstí. Já jsem zabránil privatizaci Čepra, na kterou se chystali. A Čepro je diamant, to je zlatý poklad. To je distribuce. Když bude velký problém, tak samozřejmě z rafinerie Leuna se to může dovést. Ale ty rafinerie v Německu z třetiny patří Rusku. Teď to znárodňují, tak bůhví, jak to celé dopadne. Ale bylo by dobré, aby ta vláda už konečně pochopila, jak to funguje. A ta politická prohlášení jsou jako fajn, ale jde o to, abychom tady skutečně neohrozili naše lidi, aby v podstatě byly ty pohonné hmoty, protože ta závislost tady zkrátka je.

A pokud někdo někomu vyčítá, že jsme měli něco dělat? Mě se ty reportérky ptaly, proč jsem nereagoval po obsazení Krymu. Neuvěřitelná otázka. A to všechno jsme v podstatě řešili v rámci Evropské unie. Vždyť pan premiér Fiala říkal, že budeme všechno společně nakupovat. Samozřejmě že nebudeme nakupovat. Samozřejmě že ne. A ta solidarita, o které se stále mluví. Ano, tu solidaritu máme. Ale v momentě, když nejsou vakcíny, tak solidarita skončila. Co jsme všechno museli udělat, a nedali nám ti Němci ty vakcíny. A nespravedlivě ty vakcíny rozdělili. Nebylo to podle počtu obyvatel. Bylo to o penězích. To už nebyla solidarita. A já jsem na to zvědav, když něco nebude, jak ta solidarita bude. A tím nezpochybňuji ten systém, že jsme si pomáhali a tak dále, ale za těmi zavřenými dveřmi na té Evropské radě to funguje úplně jinak, než se to deklaruje.

Takže tolik k tomu plynu. Teď bych chtěl k tomu dalšímu. A byl jsem absolutně šokován minule na interpelacích, kdy pan premiér tady s úsměvem vlastně prodával moji práci. Pan premiér tvrdí, že se zasloužil o to, aby každá členská země měla nezávislý energetický mix. To je jako neuvěřitelné. Já bych to fakt od pana premiéra nečekal. A nevím, kdo mu to tam píše. Nevím, kdo mu to píše. A já jsem si to dohledal. A bylo by dobré, aby si to pan premiér přečetl. Na Evropské radě se nic nepodepisuje. Tam musíte dávat pozor. Tam jsme sami. Tam musíte mluvit jazykem. Nebudu se vracet k bývalému premiérovi, který neuměl nic. A tam, když se nepřihlásíte včas, tak máte smůlu. Tam jsou conclusions, to jsou závěry a ty se nehlasují. Tam se předseda zeptá: Máte ještě něco? A pokud jste mimo, nebo jste, nevím, na kafi nebo na záchodě, tak máte smůlu. Musíte tam sedět, musíte to hlídat. To je rozhodující místo, kde se bojuje za české zájmy.

Český svrchovaný premiér, český - já pevně doufám, že naše předsednictví se nezmění na to, že budeme loutkou polského státu. Já jsem měl s Morawieckým dobré vztahy až do Turówa. Ano, potom to skončilo. A teď ta politika vlády je, že všechno Polsko. Turów - katastrofa. Rozumím vlaku do Kyjeva, volat Scholzovi přes Morawieckého a tak dále. Já nevím, proč pan premiér už dvakrát neakceptoval termín Emmanuela Macrona. Vždyť sedí vedle něj, tady je Francie a tady je Magdalena ze Švédska, které jsem vždycky říkal: "Hele, ta tvoje migrace bude průšvih." No, už to tady je. Už je ve Švédsku velký problém. Takže by bylo dobré, aby se konečně pan premiér bilaterálně setkal s Emmanuelem Macronem, který je ještě dva měsíce předseda Evropské unie. My čekáme na to předsednictví. A když vidím ty signály, co budou témata. Pokud skutečně tématem českého předsednictví je rekonstrukce Ukrajiny a pomoc Ukrajině, tak já to nechápu. Nechápu to.

Ale vrátím se k té Evropské radě. Já jsem to dohledal a já si pamatuji, co to bylo za obrovské boje, jak jsme tam až do noci seděli s rakouskou premiérkou. Ta tam téměř brečela, Angela ji utěšovala: Babiš není až takový zlý. Ale Babiš bojoval za české zájmy. A 12. prosince 2019 § 1, změna klimatu, bod 6 se píše: "Evropská rada uznává, že je třeba zajistit energetickou bezpečnost a respektovat právo členských států rozhodovat o vlastní skladbě zdrojů energie a zvolit si nejvhodnější technologie. Některé členské státy uvedly, že součástí jejich vnitrostátní skladby zdrojů energie je energie jaderná." Hodiny jsme za to bojovali, aby to slovo jádro tam bylo napsané. A pan premiér dneska tvrdí, že tam něco prosadil. Neprosadil tam nic. Vždyť ani na tu Evropskou radu, na kterou jsem pospíchal v prosinci 2017, tam mě nechal ještě 16. prosince 2021.

Evropská rada 11. prosince 2020. Tady jsou odstavce 12 až 22 a pro nás zejména 14 až 17.

A v odstavci 14, abych to tady celé nečetl, se píše: "Evropská rada uznává, že je třeba zajistit propojenost, energetickou bezpečnost pro všechny členské státy, energii za cenu dostupnou jak pro domácnosti, tak i pro podniky a respektovat právo členských států rozhodnout o vlastní skladbě zdrojů energie a zvolit si nejvhodnější technologie v zájmu kolektivního dosažení klimatického cíle pro rok 2030 včetně přechodných technologií, jako je plyn."

Ano, všichni jsme tehdy byli v tom, že když skončí uhlí, jde se na plyn. A nikdo to nechtěl. Teď všichni říkají, že tedy plyn ne, tak fajn. Tak potom nechť konečně někdo řekne, že plyn ne a uhlí jede dál. Kolikrát jsme vyzvali stávající vládu, pana ministra Stanjuru. OKD, které jsme zachránili, které pomáhal ten advokát, co řídí dneska toho Síkelu, vytunelovat, 130 miliard dostal pan majitel Economie. A ty byty, které vytunelovali a nedali lidem? A kdo řídil ty byty? Podívejte se, co udělali v OKD. Ten člověk, který se díval na to, jak Mittal vytáhl 52 miliard z Nové huti, a všichni mlčeli, tak ten stejný člověk spravoval Bakalovy byty, které nedal lidem. A ten člověk se stal předsedou dozorčí rady OKD. No to si dělají srandu. A OKD může vytěžit 6 milionů tun uhlí. A proč to tedy vláda neřekne? My jsme zachránili OKD, jinak by bylo zbankrotovalo a všechno by bylo rozprodáno. OKD má 4,5 miliardy na účtech. Proč to ta vláda neřeší? Proč neřekne: budeme pokračovat v těžbě uhlí? Vždyť je to zaměstnanost v tom regionu. Vždyť jsou to subdodávky pro ty firmy. Proč to nedělají? Já tomu nerozumím.

Takže budu pokračovat k závěru. Takže já zásadně odmítám, když si pan premiér přivlastňuje zásluhy za taxonomie. Taxonomie, za to jsme bojovali dva roky. A Evropská komise, protože je pomalá, tak samozřejmě jim všechno dlouho trvalo. A nakonec to bylo zformalizováno až po nástupu, mělo to být do Vánoc, mělo to být minulý rok. Takže to je jeden konkrétní příklad toho, jak vláda nebo pan premiér prodává moji práci. Ano, plno kolegů mi pomáhalo, ale občas se stalo, že jsem zkrátka nedal na návrhy úředníků. Nedal. Protože já jsem byl svrchovaný český premiér. Víte kolik úředníků platí Evropská komise v České republice? Pět tisíc! Pět tisíc českých úředníků je placeno Evropskou komisí. A potom se můžeme bavit o tom, komu jsou loajální ti úředníci. Českému státu, nebo komu? Takže se stalo, že zkrátka jsem s tím nesouhlasil. Vždycky měli obavu, a teďka to blokujete a co budou říkat ti kolegové...? No nic nebudou říkat. Nic nebudou říkat.

Emisní povolenky. Pan premiér to nevyslovil. Emisní povolenka. Můžete se podívat na tu debatu na CNN Prima News, jak mě obvinil, že nic nedělám. Psal jsem tři dopisy, čtyřikrát jsem vystoupil, hledal jsem spojence, Španěl, Řek, další byli se mnou, i ten Polák. A ta směrnice je skandální. Ta směrnice umožňuje s kapitálem spekulovat. Místo toho, aby ta směrnice jasně řekla, že emisní povolenky musí nakupovat jenom firmy, které musí snižovat emise, tak si to může nakoupit kdokoli, a bylo jasné, že ta cena bude jenom narůstat. A ta predikce Evropské komise byla úplně mimo mísu, šla z 30 eur až na 100! A to má dopad 25 % na cenu elektřiny. A teď konečně na cestě v Polsku pan premiér vyslovil to slovo emisní povolenky. Ano, ale Mateusz Morawiecki... My jsme si v rámci V4 to vždycky rozdělovali, kdo byl lídrem čeho. Mateusz Morawiecki tlačil Modernizační fond. A mimochodem, my máme druhé největší peníze z Modernizačního fondu. A z toho Modernizačního fondu můžete konečně zaplatit lidem ty poplatky za obnovitelné zdroje, to je směšných 19 miliard a DPH je 1,8 měsíčně, z toho to můžete zaplatit, do konce roku tam budete mít 62 miliard, místo toho, že to používáte do rozpočtu.

Takže emisní povolenky konečně. Tak fajn, já určitě budu držet palce. A není to jednoduché. To není, že bych já kritizoval, že se toho dá lehce dosáhnout, protože některé státy jsou v pohodě, nemají emise, jejich průmysl, a tím, že to mají čisté, tak samozřejmě jsou velkými příjemci emisních povolenek. A mělo by to být transparentní, měla by vláda říct, kam to přesně všechno teče. Takže tahle vláda má obrovské štěstí v tom, že zkrátka nemusela de facto nic řešit. Covid jsme vyřešili. Když si přečtete druhou větu programového prohlášení vlády, tak říká o inflaci a energetické krizi. Tak tam nevím, co tedy udělali, o tom jsme už mluvili.

No a v minulém roce to bylo stále o tom - další lež, stokrát opakovaná lež - Green Deal, že jsem měl podepsat Green Deal. To je samozřejmě lež, to jsem nikdy nepodepsal. No a jak to vlastně bylo s tím Green Dealem? Je tedy Zelená dohoda šílenstvím? A já si myslím, že Timmermans je šílenec. To je normálně blázen. To je normálně fanatik. Fanatik. Je škoda, že se nestal radši zmocněncem pro zahraniční věci místo toho marného Borrella, ze kterého si každý dělá srandu. Ten by tam byl na dobrém místě. Ale to je fanatik. A je skutečně Zelená dohoda šílenstvím, nebo příležitostí pro lepší zítřky a záchranu planety? Kde se vzalo zelené opojení v Evropě a jak s ním může naložit Česká republika a jak to vlastně se Zelenou dohodou v průběhu minulých dvou let bylo?

Začnu neformálním summitem v Sibiu k budoucnosti Evropské unie za rumunského předsednictví v Radě v květnu 2019. Půl roku předtím, než se Ursula von der Leyen stala předsedkyní Komise... Můžu vás poprosit, aby tady byl klid?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vnímám a poprosím kolegy o ztišení a přenesení diskuse do předsálí. Prosím, můžete pokračovat.

 

Poslanec Andrej Babiš: Takže půl roku předtím, než se Ursula von der Leyen stala předsedkyní komise a stanovila si jako první ze svých šesti priorit pro následujících pět let to, že se Evropa má stát prvním klimaticky neutrálním kontinentem - Angela Merkelová nás tehdy s lehkou ironií vyzývala, abychom se na celou věc dívali více realisticky, ptala se, kde vezmeme energii, kterou potřebujeme v průmyslových regionech, kde často není dost slunce ani větru, a už rozhodně ne po celý den a noc pro nepřetržité provozy. Žertovala, že uhlík je jedním ze tří prvků, z nichž se převážně skládá organický svět, a oxid uhličitý produkují i krávy, když prdí - a taky kvůli tomu nepřestaneme jíst guláš, že ano? říkala Angela. Bylo to ovšem naposledy, kdy jsem slyšel Angelu takto žertovat, a o dva roky později by se asi příliš nebavili ani někteří její spoluobčané, zejména pokud by snad byli odkázáni na obědy ve vegetariánské závodní jídelně známého německého koncernu. Ale časy se jednoduše mění. Mnoho občanů v Německu, v Rakousku, ve státech Beneluxu a Skandinávii, ale i Pobaltí prostě chce alespoň čistší planetu za každou cenu. Všichni si uvědomujeme svůj díl odpovědnosti za klimatickou změnu. Víme, že se globální teplota stále zvyšuje a není možné se tvářit, že se nic neděje. Víme, jak v České republice ubývá z krajiny voda, jak usychají naše lesy a jak ubývají stále další a další živočišné a rostlinné druhy. Ale musíme si taky uvědomit, abychom pod záminkou boje s klimatickou změnou nezničili náš způsob života a naši ekonomiku.

Bezuhlíková Evropa v roce 2050 a závazek snížit emise v roce 2030 o 55 % oproti roku 1990 se brzy potom stala mantrou Evropské komise podporované velkou většinou členských států. Někteří sice věděli, že dosažení tohoto cíle bude velmi složité, ale na druhou stranu jak jinak postupovat v boji s klimatickou změnou než společně? V říjnu 2019 jsme kvůli nedohodě o závazku dosáhnout uhlíkové neutrality v roce 2050 poprvé zůstali i na Evropské radě vzhůru přes noc a nakonec to bylo Polsko, které zůstalo zcela izolováno, ale po pár měsících souhlasilo. Proč? No protože se vědělo, že Komise tak jako tak předloží legislativu, která bude mít za cíl snížení emisí, a tato legislativa se v Radě hlasuje většinově, bohužel. Lokační menšinu ztratily státy, pro jejichž ekonomiky byly cíle Komise příliš ambiciózní, velmi záhy. Jakákoli blokační menšina je téměř nemožná bez Německa nebo Francie nebo alespoň Itálie či Španělska. A také se vědělo, že kdo se k tomuto závazku nepřipojí, nesáhne si na obrovskou částku evropského rozpočtu určenou právě na zelenou tranzici. Takže i Poláci pochopili, že jejich právo veta na Evropské radě je v tomto případě v podstatě bezvýznamným politickým gestem, a začali přemýšlet, jak toto naopak využít.

Podobné noci jsme v Bruselu zažili ještě dvě - v prosinci 2019 a v květnu 2021, těsně před dokončením legislativy, kterou se má v Evropské unii dohodnutých cílů dosáhnout, které se říká Fit for 55, tedy připraveni na snížení o 55 % emisí oproti roku 1990. Pokaždé jsem byl realistický a pokaždé jsem do závěrů Evropské rady prosadil potvrzení naší reality, a sice to, že pro některé státy bude úsilí, které vynaloží na dosažení společných cílů, nesrovnatelně vyšší a na to se musí brát ohled, a také nutnost zvýšení energie z jádra v energetickém mixu, použití plynu tehdy ještě po přechodné období po uzavření uhelných elektráren či zohlednění faktů, že značnou část českých lesů sežral kůrovec. - Za to děkujeme panu ministru Jurečkovi, který do toho nedal nic, my jsme dali 14 miliard, naše vláda.

Konečně jsem se také zaměřil na to, že transformace naší ekonomiky a dosud převážně fosilní energetiky bude neuvěřitelně drahá, a dbal jsem na to, aby byly k tomu účelu zřízeny podpůrné finanční nástroje, jako např. Fond spravedlivé tranzice, a posílen Modernizační fond, který pomáhá chudším státům s vysokou energetickou intenzitou. Pod těmito nepříliš lákavými názvy je ukryto téměř 43 miliard korun na podporu takzvaných uhelných regionů - Karlovarsko, Ústecko a Moravskoslezsko - a zhruba 150 miliard korun pro celou republiku. Ano, toto jsme vybojovali pro naše regiony. To všechno svědčí o tom, že jsme nepodlehli nerealistickým ambicím, které bychom bez přispění ostatních nebyli schopni splnit.

Pokud některé státy za každou cenu chtějí uhlíkovou neutralitu, musí se proporcionálně podílet na nákladech všech, protože je to cíl společný, a tudíž i náklady musí být společně bez ohledu na to, jak snadné nebo těžké je stát se uhlíkově neutrálním.

Takže suma sumárum, pokud někdo mně vyčítal, že jsem něco podepsal, tak je to lež. Za prvé, vybojovali jsme to, že nemáme závazek snížit o 55 %, ale že vlastně nemáme žádný závazek, že je to průměr. Takže pokud Česká republika bude mít 42 % a Dánsko 70, tak je to 110 a je to těch 55, ano? A za druhé, že jsme vybojovali obrovské peníze. A tyto věci jsme vybojovali hlavně společně s Polskem. Polsko jako nejprůmyslovější stát Evropské unie a Česká republika. A to jsou konkrétní výsledky. A pokud někdo říkal, že jsme něco udělali špatně, tak lhal.

Letos v červenci jsme poprvé viděli, co konkrétně Fit for 55 znamená. Díky tomu si umíme lépe představit, co bude muset každý Evropan uhlíkové neutralitě obětovat. Začíná být také jasné, že nalezení shody bude možná složitější, než se původně čekalo. V první řadě to bude podstatně vyšší cena energie, na které se podepsala i covidová krize, tedy třikrát, čtyřikrát a možná postupně i víckrát vyšší, dokud se nepodaří vynalézt nějaký zcela nový, mnohem účinnější a zcela čistý zdroj. Ale samozřejmě po agresi Ruska do Ukrajiny se všechno změnilo. Každý z nás si musí spočítat, jestli si něco takového můžeme dovolit bez významnějších úprav životního stylu. Může to být velmi pozitivní - budeme více šetřit, méně plýtvat, staneme se odolnějšími. Dále ale lze očekávat, že jezdění osobními automobily bude o mnoho dražší. Ač nerad, ponechám stranou fakt, kde vlastně chceme vzít tu všechnu elektrickou energii, což je samozřejmě nesmysl, ta elektroauta, která by nahradila 30, 40 až 50 nebo více procent spalovacích motorů, ale než se povede nějaká zásadní bateriová revoluce po úplném zavedení režimu Fit for 55, můžeme na nonstop přejezd Praha-Zadar v podstatě zapomenout. Rovněž nelze doufat v návrat levných letenek a krátkých výletů na delší destinace. Cestování by se stalo podstatně zdlouhavějším a dražším a výhodnější by bylo, pokud se už někdo rozhodne cestovat, zůstat na vzdálenějším místě delší dobu. Ani to nemusí být nutně špatné, pokud to přijmeme jako nový standard.

Pokud dojde k úplnému odklonu od uhlí a zemní plyn bude i nadále hodnocen jako fosilní, nečistý, a tudíž drahý, je třeba minimálně v našem regionu počítat i s mimořádnými blackouty. Ale to přece nechceme. To by byla skutečná katastrofa. Ne často ani na neúnosně dlouhou dobu, ale opět něco, čemu dnes čelit nemusíme. V Německu totiž již čas od času nastane, a klesnou-li teploty pod minus 25 stupňů, bude možná třeba i u nás se rozhodnout, chceme-li topit, nebo luxovat, tak jak obyvatelé Švédska již letos v zimě. Ano, ve Švédsku hlásili lidem, že by neměli luxovat, protože nemají proud. To jsou ty šílenosti té Evropy! A toto je analýza, která byla napsána před ruskou agresí. A teď jsme úplně někde jinde. A ta Evropská rada a evropské státy by si měly říct, že vlastně ten Green Deal už nefunguje, že je potřeba to změnit. A pokud za každou cenu všichni říkají, že se chceme zbavit ruského plynu, tak potom asi je to jiná situace a potom je potřeba přehodnotit, kdy skončí uhlí. A to si myslím, že je na stole, a pokud to nikdo na Evropské radě neříká, tak já si myslím, že náš pan premiér by to měl říct, protože situace je jiná, a samozřejmě my zachraňujeme planetu, ale ne až tak, abychom zničili sami sebe. Takže ta debata ještě bude zajímavá a já si myslím, že ta agrese změnila všechno, a je potřeba vlastně se pobavit o novém Green Dealu a celé to změnit.

O taxonomii jsem mluvil. Já myslím, že to byl skvělý úspěch naší vlády, a Komise to publikovala s nějakým prodlením a pan premiér to tedy deklaruje jako svoje dílo, což mě tedy mrzí, protože to není pravda.

Já jsem čekal, že paní předsedající přijde až ve 14.30, ale je tady, takže bych rád vás, paní předsedající (Richterová), teď oslovil a hlavně bych vás chtěl vyzvat, abyste se mi omluvila, protože my jsme měli už jeden takový střet. Vy jste mě obvinila, že můžu za to, kolik zemřelo našich spoluobčanů v rámci covidu, což mě samozřejmě mrzí, a nebylo to fér. Bylo to nekorektní a já jsem tedy nějak reagoval. Myslím si, že jsem vás nechtěl urazit, ani neříkám, že těch, já nevím, čtyři a půl tisíce lidí, kteří zemřeli na covid od 17. prosince, od nástupu této vlády, že za to může pan premiér Fiala. Vy jste to tehdy tvrdila. A bylo to absurdní. Nevím, já jsem tehdy řekl, je to nechutné, a na tom nevidím nic špatného. Potom tady někdo kreslil kříže a všechno se dělalo, že Babiš může za všechno. Přitom když porovnáme covid a ty uprchlíky, tak ti uprchlíci se registrují. Ten covid se neregistroval. My jsme zachraňovali životy našich lidí. Ano, tady přicházejí lidé, kteří se bojí o život na Ukrajině, ale ne v Čechách. Takže to je ten rozdíl. Vir nechodil na cizineckou policii a neregistroval se. Takže to jsem tehdy považoval skutečně za velký podraz, ale Piráti to jeli stále, tuhle linku.

A vy jste teď přišla, vlastně v neděli. Vy jste bohužel zase brutálně lhala, kdy jste řekla v televizi, že - bavili jste se o plynu - tam je potřeba dodat skutečně ten klíčový fakt, který teď zatím nezazněl, a sice že bohužel v zájmu Andreje Babiše bylo zachovat tu závislost na ruském plynu, protože klíčová firma koncernu Agrofert, německá chemička SKW Piesteritz, je nastavena na ten plyn ruský, nikoliv norský. Tam byl zájem to vymlčet. Vypadá to tak. A já nechápu, proč lžete. Vy jste původně aktivistka neziskovek, stala jste se političkou, živíte se politikou a já jsem přišel z byznysu. A vy o tom plynu nic nevíte. A já nevím, kdo vám to napsal, proč to říkáte. Vy jste tady nebyla, když jsem vysvětloval, a možná byste se to mohla naučit, že Česká republika nemá možnost nakupovat plyn a distribuovat. Ano, teď pan Síkela nakoupil plyn do státních hmotných rezerv. Jak to bude distribuovat, komu on to zase prodá, někomu, těm distributorům, a nemluvě o tom, že možná ve vládě byste mohli přemýšlet o cash flow, protože těch 8,5 miliardy, které pan Stanjura zázračně našel, tak ty normálně vy utratíte místo toho, abyste řekli distributorům: nakupte to, a pokud tam bude cenový rozdíl, my vám to zaplatíme, a to bude za půl roku, takže byste vůbec nemuseli čerpat ty peníze. Ale chápu, že ve vládě není jeden ekonom, který by něčemu rozuměl.

Takže vy jste mě tady obvinila, že mám zájem na ruském plynu, což je absolutní lež, je to nesmysl. A já bych vás chtěl informovat, abyste se konečně naučila to, že ten plyn se nakupuje jako plyn. To znamená, já jsem si to nechal tady vytáhnout, že Agrofert nakupuje zemní plyn výhradně od obchodníků působících v jednotlivých zemích s registrací v dané zemi. Původ plynu neurčujeme my, ani jej neznáme. Za plyn platíme v lokálních měnách nebo v eurech. Cena plynu se odvozuje od burzovní ceny dle indexu na Dutch TTF Gas. Koncern Agrofert prodává své produkty, při jejichž výrobě používá zemní plyn, po celé EU. Ano? Takže ta německá chemička... A já jsem to ani nevěděl. To je zajímavé, že vy to víte - ale vy to nevíte, protože je to lež, protože zkrátka ta chemička, o které jste mluvila, má kontrakt na čtyři roky, do roku 2025, a nakupuje plyn. Ne ruský, katarský. Plyn. A v tom plynovodu je nějaký plyn, který nakupuje ten distributor. Ten distributor, ano?

Takže já vás chci vyzvat k tomu, abyste nelhala a abyste zkrátka neříkala nepravdy. Já chápu, že teď v rámci vaší vlády - vy jste nebyla na začátku, já jsem tady opakoval všechny lži vaší vlády od zadlužení, inflace a tak dále, že teď máte, asi jste dostala nějakou příručku, nevím, Bison & Rose jestli vám napsal nějakou příručku na lži, tak to neopakujte, protože to je blbost, je to nesmysl.

Mimochodem slovenská chemička Agrofertu nakupuje plyn od Slovenského plynárenského priemyslu. A je to jenom ruský plyn, protože Ukrajina nemá plyn. A údajně ten hlavní lobbista, říkali, že teď chodí na vládu, ten nejhorší premiér v historii naší země. Takže já vás chci požádat, abyste nelhala, protože to je nepravda. Já jsem byl svrchovaný český premiér, mě nikdo neovládal, nikdo mi do toho nemluvil, žádný jiný premiér, žádný polský premiér mě neovlivňoval. A Česká republika má smůlu v tom, že jsme všechno rozprodali. Ano, kuponka, kuponka, všechno je pryč. Takže Česká republika ani nemůže kupovat plyn. To, že jste to teď změnili na státní hmotné rezervy, to je dobrá zpráva. To je dobrá zpráva. Já jsem zvědavý, co s tím uděláte. Udělali jste to blbě z hlediska cash flow a z hlediska techniky. My jsme vám doporučovali udělat to à la německý model.

Takže paní předsedající, chtěl bych, abyste neopakovala tuhle nepravdu, protože je to nepravda. Já jsem byl svrchovaný český premiér, nikdy jsem nelobboval za moji firmu. Nikdy. Ukažte mi jednoho úředníka, který by to řekl. Všechny ty střety zájmů jsou vymyšlené věci. A zkrátka to není pravda. Ale chápu, že teď máte v popisu všichni ve vládě říkat, že jsme údajně nějaký plynovod nedostavili. Poláci to nechtěli ten plynovod. A hlavně plynovody tady nechce ten, kdo má zájem na distribuci plynu přes Eustream. To je ten plynovod, který vede z Ruska přes Ukrajinu až k nám. To je boj o peníze. Takže byl bych rád, abyste se v tom nějak zorientovala a abyste neopakovala tyhle lži, protože nejsou pravdivé. Ale já chápu a já jsem tady to opakoval x-krát, že ta strategie vaší vlády je lhát, za všechno může Babiš, a přisvojovat si práce Babiše. Takže jako marketingově to máte hezky nakreslené, akorát ta data a fakta vyvracejí tyhle vaše nepravdy.

Takže já budu rád, když to takhle uzavřeme, protože pokud byste to znovu opakovala, tak skutečně asi bych musel použít nějaké právní kroky, protože není možné mě z takovéto závažné věci obviňovat. Není to možné. Je to nepřijatelné. To, že o mně lžou od rána do večera, mně to nevadí, ale toto je to zásadní. Toto je to zásadní, protože se mě to dotýká. Já jsem byl nezávislý premiér. Sem chodili lidi, ano, naši spojenci, říkali: toto musíš, toto, Dukovany. A já jsem řekl Mikeu Pompeovi: Chceš Dukovany, dáš nejlepší cenu. Dej nejlepší cenu. Já jsem bojoval za české zájmy, vždycky. A můžu to prokázat. Takže já vám za to děkuju, že už to nebudete opakovat, a děkuji za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji za příspěvek. A nejde pouze o to, že nyní řídím, ale s přednostním právem je přesně tak v pořadí přihlášen pan předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, potom s přednostním právem paní místopředsedkyně Jana Mračková Vildumetzová a potom poprosím kolegy, aby mě někdo vystřídal, abych se mohla také přihlásit. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji, ale paní předsedající, jestli byste chtěla, tak já vám samozřejmě to místo uvolním, jestli byste chtěla reagovat bezprostředně, aby to bylo...? Ano? Tak jo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Je to na vaší dohodě, jak jste řádně přihlášeni všichni s přednostními právy. Paní místopředsedkyně mě vystřídá, děkuji. A jenom ještě načtu, tady byla omluva, omlouvá se pan poslanec David Šimek od 12.00 do 16.00 z pracovních důvodů dnes, ať to máme vyřízeno. Tak, předávám tedy na chvilku řízení schůze. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, jsme v bodě před schválením programu dnešní schůze, a nyní s přednostním právem vystoupí místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Olga Richterová. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za slovo. Děkuji také kolegům, že byli tak vstřícní a umožnili mi nyní vystoupit a bezprostředně reagovat. Je to samozřejmě trošku nevšední situace, kdy v roli řídící schůze, která uděluje slovo, jsem přímo oslovována, abych reagovala. Nicméně k té věci.

Jde o to, že vyšly najevo skutečnosti, které publikoval například server Neovlivní.cz. Tyto skutečnosti jsem komentovala... (Rozruch v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já bych požádala o klid v jednacím sále jak po mé pravé straně, tak po mé levé straně. Požádala bych všechny poslance a poslankyně, pokud si chtějí něco vyřešit, ať to udělají v předsálí. A v tuto chvíli mluví paní místopředsedkyně, paní Olga Richterová. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Takže ještě jednou. Komentovala jsem skutečnosti popsané v různých médiích, mimo jiné v médiu jménem Neovlivní. A komentovala jsem to, že jsou v příkrém rozporu vyjádření zástupců Polska, bývalého premiéra Bohuslava Sobotky a toho, co říká třeba pan bývalý premiér, nyní pan poslanec Babiš. A tento příkrý rozpor je něco, co jsem interpretovala, jako že tam mohl mít vliv, byznysový zájem, byznysový zájem na tom, že je nastavena ta konkrétní chemička na tu ropu ruskou spíše než norskou. A chci zdůraznit, že jsem se patrně trefila do černého, protože to, že to vyvolalo nyní dnes reakci, je důkazem, že jsem na tuto skutečnost, že ty zájmy byznysové mohly převážit nad zájmy naší republiky, upozornila zcela správně a zcela patřičně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji. Vidím, že se s přednostním právem hlásí pan předseda Andrej Babiš, ale v tuto chvíli má přednostní právo Radim Fiala. Dává přednost, dobře. Takže s přednostním právem předseda hnutí Andrej Babiš.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já se omlouvám, paní místopředsedkyně, prostřednictvím paní předsedající, ale vy to melete jedno s druhým. Prosím vás, ta loutka Pokorného, který dneska řídí toho Síkelu, ten Sobotka, člověk, který dělal jenom ostudu na mezinárodním poli, který se nedomluvil žádnou řečí, bylo to peklo. A vy tady mícháte Polsko... Já nevím, vám nestačí, že v médiích bylo jasně napsáno, že polská strana to zamítla, že my jsme vylobbovali ty peníze? Ale já jsem se nebavil o tom Polsku. Já jsem se bavil o tom, že jste řekla, že jsem měl zájem zachovat závislost na ruském plynu.

Zájem na ruském plynu mají ti, kteří ovládají trubku plynu přes Slovensko. Ti měli zájem. A hlavní lobbista je Topolánek, který chodí do médií a vykládá nesmysly o norském kontraktu z roku 1997, který skončil privatizací Transgasu. A vy jste normálně lhala, že jste řekla - a my jsme tady v České republice, my nejsme v Německu. A německá chemička nakupuje plyn od VNG, to je německá firma. A ta německá firma si vybere, kde chce plyn. Takže vy tomu nerozumíte a já nechápu, o čem chcete se mnou debatovat.

Neovlivní? Myslíte bývalou šéfredaktorku? Ta, která zásadním způsobem poškodila zdraví mého syna a zneužila to a vlámala se do baráku, tajně filmovala? Já se nemůžu ani vyjádřit. A říkali, že mám být v klidu. Protože bych tady řekl něco, co by bylo špatně. Neovlivní je pro vás seriózní médium, které lže od rána do večera? To je váš zdroj?

Vy to tu melete Polsko s Německem. Já vás žádám, abyste neříkala, že jsem měl zájem zachovat závislost na ruském plynu. Protože nikdo neví v té trubce, jaký je plyn. Vy tomu nerozumíte. Vy rozumíte jiným věcem, kterým já nerozumím. Mně je strašně líto, že jste se nestala ministryní práce a sociálních věcí. Já věřím tomu, že vy máte dobré sociální cítění. Piráti jsou extrémní levice, já jsem levicový populista, my bychom si skvěle rozuměli. Ale nemluvte o plynu, nerozumíte plynu. (Potlesk v levé části sálu.) Nerozumíte plynu, tak prosím vás nedebatujte o plynu. Já jsem se těšil, že budete ministryní, a nedopadlo to. Protože tam je plno práce na tom resortu. Nevím, co se chcete tady dohadovat. Pan Sobotka, to nechám bez komentáře. Vždyť na to jsou články. Víte vůbec, kdo měl postavit tu trubku? NET4GAS, to je soukromá firma. A co měli stavět, když Polák to nechtěl? Takže to jsou všechno vymyšlené věci. Ale vy mluvíte o Polsku, a já mluvím o Německu.

A vy říkáte, že jsem měl zájem na ruském plynu. Je to nesmysl. Je to nesmysl, já to odmítám. A já nevím, jestli má vůbec smysl v tomhle tady pokračovat. Vy jste to tam četla v televizi, tady něco čtete z vašeho mobilu, tak nerozumíte tomu, tak to je těžké. To je, jako kdybych já s Pirkem debatoval operaci srdce, které já nerozumím. Poprosil bych vás, abychom to už radši nechali, protože zkrátka nevíte vůbec, o co jde. Ten plyn v té rouře se nedá rozlišit. Když někdo nakupuje plyn, tak nakupuje plyn. A ten, který distribuuje, asi to kupuje od výrobců, tak ten ví, jaký plyn to je. Takže o tom to je. A vy mluvíte o voze, já o koze. Bohužel. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. Nyní je s přednostním právem přihlášen Radim Fiala, poté já. Oba dáváme přednost paní místopředsedkyni Olze Richterové. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Opět děkuji řádně přihlášeným kolegům s přednostními právy za možnost reagovat. Domnívám se, že nehovořím o voze, ale hovořím o minulé vládě, která nesnížila naši bohužel téměř výhradní závislost na ruském plynu, byť mohla. Měla tu předjednanou možnost od té předchozí vlády Bohuslava Sobotky, v níž nynější poslanec pan Babiš seděl jako ministr financí.

A teď to důležité. Já jsem členka strany Pirátů, která se tady velmi zasazovala o uvědomění si bezpečnostních rizik, která by přinesl vstup Ruské federace například do dostavby Dukovan. Upozorňovali jsme, že bezpečnostní infrastruktura státu je něco, na co musíme dbát na desetiletí dopředu. Je prostě klíčový zájem naší země nebýt závislý na velmoci, která je evidentně nepřátelská a chovající se nepředvídatelným způsobem. A proto také upozorňuji, že jsou tady velké nejasnosti, kdy vlastně pan bývalý premiér Sobotka jasně upozorňuje, že on tuto nebezpečnou závislost na ruském plynu chtěl snížit, že to předjednal, a to je právě podstata té věci k plynovodu přes Polsko, protože by to umožnilo vést plyn z Norska. To je ta podstata, kterou chci zdůraznit. A samozřejmě tam je potřeba si uvědomit, že to je výsostně politická záležitost, protože tam byla předjednána evropská dotace, a já jsem zdůrazňovala, že u takto důležité věci, jako je chystaný předjednaný nový plynovod, by Evropská komise v žádném případě nevyřadila tuto žádost bez nějaké interní konzultace s českou vládou. Takže pan Sobotka byl citován: "Obávám se, že vláda Andreje Babiše se na to vykašlala." Vykašlala na co? Na principiální snížení naší infrastrukturní závislosti na ruském plynu.

A to stejné řekl někdejší vládní zmocněnec pro jádro pan Jaroslav Míl. Takže bohužel on upozornil na to, že opakovaně upozorňoval na důležitost výstavby těchto plynovodů, čili těchto přes Polsko umožňujících ten norský plyn, ale - a teď cituji - že ze strany pana bývalého premiéra Babiše, pana bývalého ministra Havlíčka jsem bohužel necítil zájem. Nad bezpečnostně-energetickými argumenty převažovaly asi jiné, obchodní, politické. A v této politické debatě my nyní jsme. Já jsem za Piráty, já jsem za demokratickou vládu, za pětikoalici, která chce snížit závislost na Rusku, a proto na to upozorňujeme. Tato závislost už snížena býti mohla. Odborníci na to upozorňovali, předjednávali to politici z minulých období, a proto jsem řekla, pane poslanče Babiši (Připomínky v levé části sálu: Prostřednictvím předsedající!), že vaše bývalá vláda tuto možnost vymlčela a že je možné - ano, prostřednictvím paní předsedající - a proto je možné, že tam hrál roli ten zájem toho nastavení významné chemičky z koncernu Agrofert, chemičky SKW Piesteritz, která je nastavena na ten ruský plyn.

Rozumím tomu, že se vám nelíbí, že to takto říkám, ale stejně tak známe všichni to české přísloví o potrefené huse. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Také děkuji. Vidím, že opět s přednostním právem se hlásí Andrej Babiš. Jenom si ověřím - Radim Fiala pustí s přednostním právem. Pan poslanec Andrej Babiš. Máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Paní kolegyně Richterová říká, že to, že německá chemička podle ní nakupuje ruský plyn - což je lež - ohrožuje závislost Česka na plynu. Vždyť to je totální nesmysl. Však se zamyslete nad tím, co povídáte za nesmysl. Však to je úplně jiná situace. A já bych se strašně rád zeptal, že kde jsme měli snižovat tu závislost tedy? My máme nějakou státní firmu na plyn, nebo rafinerii? Vždyť nemáme nic. Vždyť vy jste úplně mimo. Vy tomu vůbec nerozumíte. Vůbec tomu nerozumíte. Vy říkáte, že jsme měli snižovat závislost. Ale my nic nemáme. Protože v rámci kuponky a předtím všechno šlo pryč. Tak už přestaňte lhát o tom. Sobotka, ano, podepsal nějaké memorandum, a Poláci to nechtěli. Poláci to nechtěli. A měla to stavět soukromá firma. Takže já nevím, můžeme se tady dohadovat.

No pan Míl samozřejmě, můžeme se bavit, proč nás pan Míl nemá rád. Tak samozřejmě kdyby chtěl někdo, nevím, takové podmínky, jak chtěl od nás, tak samozřejmě jsme mu řekli, že mu děkujeme, že nemáme peníze na takové. Takže vy si vyberete nějaké lidi, tak Sobotka, to už jsem komentoval, takže je to celé nesmysl. Česká republika, česká vláda, vy máte kde vliv? Tak choďte za tím Innogy. Choďte za Innogy a řekněte Orbánovi, aby Innogy nenakupovalo ruský plyn. No tak já jsem na vás zvědav. Vy jste úplně mimo mísu, vy tomu vůbec nerozumíte. A tady vám něco nadiktujou a něco tady čtete, takže to je potom těžká debata, protože ty vaše absurdnosti, na to se nedá vůbec odpovídat.

Znovu opakuju: nakupuje se plyn! Nikdo nenakupuje ruský plyn. Nakupuje se plyn. Ten je stejný. Katarský, LNG, norský, ruský. Je stejný. Kontrakty jsou na plyn. Na plyn. Ne na ruský plyn. Nemáte žádný vliv na nákup plynu v České republice. Nemáte žádný vliv! A pokud chcete zakázat distributorům ruský plyn, tak fajn. Ale potom si připravte stovky miliard, které oni prodělají na tom, aby jim to někdo kompenzoval. Vždyť to je nesmyslná debata. Vy nechápete to, že Česká republika už nic nemá, že nemáte žádný vliv, protože nemáte ty firmy, nemáte rafinerie, nemáte vodu, nemáte plyn? A v ČEZu? Tak dejte na papír Benešovi, že má skončit ten kontrakt s Gazpromem, který doteče do konce roku. Podepište, že prodělá 1,5 miliardy. Tak já jsem na vás zvědav.

Takže vykládáte nesmysly, jste úplně mimo mísu. Něco vám tam někdo diktuje, a teď to budete zase číst z mobilu. Protože nerozumíte vůbec, o co jde. (Reakce ze sálu.) No tak samozřejmě, má to tam připravené, bude to zase číst jak v televizi. Takže to je jako peklo toto debatovat. Nechť to řekne ještě Havlíček. (Potlesk v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: To byl s přednostním právem pan předseda hnutí ANO. Nyní s přednostním právem pan místopředseda Karel Havlíček a poté dáváme přednost paní místopředsedkyni Olze Richterové. Pane místopředsedo, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Ještě jednou hezký den. Paní místopředsedkyně, jenom časově.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Prostřednictvím paní předsedající.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: To je pravda, omlouvám se, prostřednictvím paní předsedající. V roce 2016, ještě za vlády Bohuslava Sobotky, kdy byla dokončena příprava projektu STORK II, na kterém se pracovalo mimo jiné několik let, a připravovala to hlavně polská strana a dále česká strana, tak polská strana poté, co Evropská komise odsouhlasila ten projekt a byly na něj připraveny peníze... Jenom pro informaci, tenkrát Evropská komise měla připraveno 70 milionů eur na všechny energetické projekty, plynovody, a 63 milionů dala na tento projekt. Takže to byl tenkrát docela úspěch, všichni z toho měli dobrý pocit, až na jeden problém. Polsko to v momentě, kdy to bylo odsouhlasené, odmítlo. Tenkrát z toho byl velký problém. Bylo to ještě za vlády, znovu říkám, Bohuslava Sobotky. Byl z toho velký problém, byl z toho diplomatický svár. Poláci od toho dali ruce pryč. Můžeme se bavit, proč od toho Poláci dali ruce pryč. Tím nejpravděpodobnějším důvodem, který sice není nikde na papíře, ale v kuloárech celkem jasně zazníval, byla dostavba Nord Streamu 2. V té době už se budoval Nord Stream 2, což znamenalo dalších 55 miliard m3. Poláci si, zjednodušeně řečeno, dopočetli, že by ten plynovod Stork II nebyl efektivní, navíc by se tam pravděpodobně mohl stlačovat i ruský plyn.

Takže Poláci řekli nikoliv a nastal problém. První možný termín oživení byl rok 2019, ale měl jednu podmínku a to je to, že Evropská komise zařadí tento plynovod po tom debaklu, který nastal, opět na takzvanou listinu strategických prioritních projektů. Už v roce 2016 Evropská komise v kuloárech jasně říkala: toto vám tam nezařadíme, protože v tu chvíli, když jste to odmítli, nevidíme důvod, proč to dělat. Přesto Česká republika podpořila opět tento projekt v momentě, když se to zařazovalo na tu listinu. Mimo jiné včetně toho projektu BACI - to je ta jižní část - což by sice byl ruský plyn, ale byl by tam, jak se říká, bypass, s tím, že by se nešlo přes Slovensko. Tenkrát jsme to podpořili navzdory tomu, že Slovensko proti tomu tvrdě vystupovalo. A nejenom Slovensko. Mirek Topolánek tenkrát jako manažer, nebo bývalý manažer, Eustreamu lítal z místa na místo a pochopitelně extrémně lobboval za to, aby to tenkrát nedopadlo s tím plynovodem BACI do toho Rakouska, abychom zůstali závislí na tom slovenském plynu. No logicky, protože byl angažován ve společnosti, která tam tu trubku měla. Přes to všechno jsme šli proti Slovensku, podpořili jsme to a Evropská komise tenkrát oba dva ty projekty - jak Stork, tak BACI - neschválila. Tím, že je neschválila, přišlo se o financování, nebyly na té listině a v tu chvíli prostě ten projekt definitivně padl. Toto je jednoduchý celý příběh. Nic víc, nic míň za tím není.

Opak je tedy pravdou. My jsme nepodlehli těm lobbistům alias Mirek Topolánek v tom, abychom podpořili tyto projekty, zejména tedy toho ruského plynu. Slovensko tenkrát na nás za to bylo docela naštvané. Jednal jsem o tom i s ministrem hospodářství, který logicky chtěl zase, aby se využívaly slovenské trubky. Nicméně nakonec to nedopadlo, zůstala slovenská trubka. Tehdy NET4GAS, který budoval ten plynovod Moravia, který se měl propojit s tím Storkem a který dopisem vyzval polskou stranu, aby začala připravovat projekt a výstavbu, tak byl připraven okamžitě na to navázat a dostavět to. V momentě, kdy na to nejsou peníze a hlavně kdy nejsou trubky, zjednodušeně řečeno, z Polska do České republiky, tak se nedá stavět. Takže ten příběh je hrozně jednoduchý a česká strana to pochopitelně podpořila. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Já také děkuji panu místopředsedovi a nyní s přednostním právem paní místopředsedkyně Olga Richterová. Připraví se předseda klubu SPD Radim Fiala. Paní místopředsedkyně, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji moc. Už budu opravdu velmi stručná. Domnívám se, že k tomu jednání o pořadu schůze už je potřeba připomenout pouze dvě faktické poznámky. Sice tu, že skutečně ta věc poměrně jednoduchá být může, ale to my jakožto běžní občané anebo političtí oponenti Andreje Babiše nezjistíme. Jde prostě o to, že ta významná firma, SKW Piesteritz, je velice významná pro celý holding Agrofert a pro jeho zisky, tahle chemička je prostě primárně nastavena na ruský plyn. V čem? Protože norský má méně metanu. To podstatné je, že se pak sníží efektivita, když se potom změní skladba toho plynu, to přímé složení. Takže na tom chci ukázat, že to opravdu může být takto jednoduché, že tyto zájmy hrály svoji roli v tom rozhodování.

Jinak jsem se samozřejmě snažila zdůraznit to, že my jako vláda České republiky se snažíme zajistit možnost alternativních dodávek plynu z Norska. Právě proto kvůli možnosti toho snadnějšího infrastrukturního propojení jednal pan premiér Petr Fiala s Polskem. Ještě zdůrazním, že podle předběžných informací je z Norska možné zajistit přibližně čtvrtinu tuzemské zimní spotřeby.

Takže co je důležité, je další společný postup na úrovni Evropské unie. Pak je důležité to, aby nebyly pochybnosti, že do politického rozhodování, do rozhodování o záležitostech naší země a naší národní bezpečnosti, nevstupují zájmy byznysové. Proto je tak důležité, abychom mimo jiné na této schůzi prosadili vymahatelnou funkční verzi zákona o střetu zájmů a abychom konečně zamezili tomu, že se do hájení naší země vmíchávají osobní byznysové zájmy toho, kdo místo toho má zastupovat nás všechny. Tak to bylo v minulosti a už to tak nebude.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Nyní vidím, že se s přednostním právem hlásí předseda hnutí ANO Andrej Babiš. Pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Andrej Babiš: Nevím, já mám pocit, že jsem v blázinci. (Potlesk a smích poslanců hnutí ANO.) Můžeme se domluvit, že Piesteritz je v Německu? Souhlasíte, paní místopředsedkyně? Je Piesteritz v Německu? Je v Německu, ne? My jsme tady v Čechách. Vy mluvíte o plynu do německé chemičky a tady vykládáte o závislosti na ruském plynu České republiky. Tak já nevím, jsme tu jako malé děti. Tady nejsou děti, to jsou dospělé dámy, tak to snad pochopí, že Německo je Německo a Česko je Česko. Já nevím, rozumíte tomu, co říkám, že německá chemička kupuje plyn v Německu?

Paní místopředsedkyně lže. A ten, kdo jí to píše - ona to stále čte z toho mobilu, protože tomu samozřejmě nerozumí - lže. Znovu opakuji, že plyn se kupuje jako plyn a ta německá chemička neví, jaký dostává plyn. Je jí to šumafuk. Ona má plyn a dodává to VNG. Kdo je VNG? VNG je Handel & Vertrieb, která patří EnBW Energie Baden-Württemberg. Je kotovaná na burze a vlastní v ní podíly německé spolkové země. Takže vy vlastně říkáte: no ti zlí Němci přes tu svoji firmu dodávají ruský plyn. To je lež. Tak už si to konečně uvědomte, jaké nesmysly tady vykládáte. Jaký metan? Kdo vám to píše, tyhle blbosti? To je nesmysl. Plyn se kupuje jako plyn.

Já jsem si nechal prověřit tedy, kde ten VNG dneska kupuje ten plyn, a má dva dlouhodobé kontrakty. Jeden s Norskem. Vy vykládáte, že sem dostanete norský plyn. Vždyť to je dohromady všechno. Já už nevím, jak to mám vysvětlit. Takže mají Norsko, prioritně nakupují z Norska a USA. Jste spokojená? Doufám, jste spokojená. Výborně. A z Ruska, jen když nemají dost, nakupují. A oni si to rozhodují, ta VNG, ta firma, která patří de facto německému státu.

Takže já už nevím, jak to mám vysvětlit. Vy mícháte, že my jsme měli snižovat závislost na ruském plynu. Jak jsme to měli dělat? A argumentujete německou chemičkou. No, to je totální blábol, totální nesmysl. Prosím vás, už s tím přestaňte. Už nevím, kdo vám to tam píše, vy to čtete, nerozumíte tomu. Není to tak. Není to tak. A řekněte tedy, já už nevím, panu premiérovi, když bude mluvit se slovenským premiérem, nechť tedy zavře tu rouru z té Ukrajiny a z Ruska. Jo? To je SPP, ať to zavře, když tedy prosazujete, aby to bylo bez plynu. Jsem na to zvědav, co řeknou Slováci.

A vy stále nechápete, že český stát nemá nic, protože to všechno... Prosím? (Reaguje na připomínku z pléna.) Jó pan premiér, no tak pan premiér by měl vědět, kdo tady prodává plyn. Já nevím, 40 % plynu prodává Innogy. Innogy patří tomu zlému Orbánovi, paní místopředsedkyně, to je skandál, co? Co si to dovolil tady, takže... (Směje se.) Takže naši kolegové z ODS všechno rozprodali místo toho, aby šli do Singapuru a zeptali se, jestli není lepší místo kuponky si to nechat ve státních rukou? Tak to RWE to rozprodalo. A Innogy má 40 % trhu s plynem v České republice. Maďarský stát, Viktor Orbán. A 20 % má ČEZ. Prosím?

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Poprosím, je třeba hovořit na mikrofon.

 

Poslanec Andrej Babiš: Vy potřebujete moje rady, protože vy tomu taky nerozumíte, pane poslanče. Vy rozumíte něčemu jinému. (Předsedající Richterová: Mým prostřednictvím prosím.) Jo, vaším prostřednictvím, jasně.

Takže nevím, co tady vlastně řešíte. Tak zařiďte, aby Česká republika byla nezávislá na ruském plynu. Zařiďte to. Je to nesmysl. Je to nesmysl. Všechno se rozprodalo. A vy jste také u toho byli, vaše strana. Vy jste také ten politický kartel. Takže já už nevím, jak to mám vysvětlovat. Je to lež. Paní místopředsedkyně tady míchá jabka s hruškama. Polsko - to Havlíček vysvětlil. A znovu opakuji, že plyn se kupuje jako plyn. A rozhoduje ten, kdo to nakupuje. A to není určitě ta chemička. Tak už s tím přestaňte, s těmi lžemi, protože to fakt nemá cenu tady debatovat o tom.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A je načase poděkovat za příspěvek a dát slovo dalšímu přihlášenému s přednostním právem a to je předseda klubu SPD Radim Fiala. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Vážené kolegyně, kolegové, tak to byl krátký exkurz mezi plynové trubky a částečně také mezi potraviny, hrušky s jabkama a podobně. Takže pojďme se vrátit k dnešní schůzi.

Ze začátku bych se chtěl pozastavit nad tím, proč vlastně jednáme na mimořádné schůzi a proč je tolik věcí, které vlastně pětikoaliční vláda ještě nedokázala prosadit, protože jsem přesvědčen, že máme v Poslanecké sněmovně málo času. Vládní koalice totiž osekala sněmovní program a myslím si, že jim nezbývá dost času na to, abychom mohli normálně projednat spoustu témat, která současná společnost a ten život nastoluje. My bychom na to potřebovali více času. Vedení Poslanecké sněmovny asi na základě rozhodnutí pětikoalice snížilo, výrazně snížilo počet jednacích týdnů Sněmovny. Nesmyslně byl rozbit dvacet let fungující harmonogram jednání Poslanecké sněmovny. Úplně tak zmizely variabilní týdny. Jestli si pamatujete, variabilní týdny byly v minulém volebním období plné jednání Sněmovny, takže jsme měli dostatek času na to, abychom všechno mohli projednat. A také to bylo vidět na počtu schválených zákonů za to minulé volební období. Myslím si, že přestože jsem byl součástí opozice, tak toho bylo poměrně hodně.

A já to srovnávám s tímto volebním obdobím, kdy tady vlastně sedíme, nemáme variabilní týdny. A když to tak vezmete, tak vlastně za jedno pololetí, a to je zajímavá informace, za jedno pololetí tím, že vypadly variabilní týdny, jsme zkrátili jednání Sněmovny o jeden měsíc, což znamená, že za celý rok dojde ke zkrácení jednání Sněmovny o dva měsíce. To je podstatně hodně, a proto se musíme scházet teď na mimořádných schůzích a pravděpodobně tím, že těch témat bude víc a víc, tak se budeme scházet. A není to jenom tím, že jsme omezili jednání Sněmovny o variabilní týden, ale je to také tím, že se ještě zkrátil čas na jednání Sněmovny o pět hodin, kdy vlastně musí ve středu jednat vláda. Takže ve středu, to znamená zítra, když je normální sněmovní týden, tak vlastně jednáme jenom do 14 hodin. Jestli si pamatujete, tak... co já si pamatuju, a možná i Marek Benda, od devadesátých let se jednalo do 19 hodin. A teď jedná vláda. Vláda jednala různě. Ale vezměte si, že vláda většinou jednala v pondělí, kdy poslanci mají povinnost sedět ve svých kancelářích v regionech. A vlastně poslanci si dělají svou práci v regionech každé pondělí a vláda má celé pondělí na to, aby mohla jednat. A to pondělí je podle mě také nejrozumnější den, nejrozumnější den k jednání, protože většina porad ve firmách, ve školách, v různých jiných institucích, ve státních podnicích, v úřadech, ty porady se většinou dělají v pondělí, protože se musí udělat nějaký plán na celý týden. To, co se bude dít, ty úkoly, které musíte projednat, tak se většinou dělají v pondělí. Ale tato vláda zasedá ve středu. Mně by to nevadilo, každý ať si zasedá, kdy chce. Jenom upozorňuji na to, že došlo k dalšímu zkrácení o pět hodin toho našeho času. Koneckonců jsem zaznamenal poprvé, že, a to nechci obhajovat Babišovu vládu, ale pan premiér, pan expremiér Babiš, asi nemohl dospat, tak někdy Babišova vláda zasedala od šesti od rána. To byla taková zajímavost. Ale koneckonců každý ať si zasedá, kdy chce. Ale tato vláda nám bere dalších pět hodin z našeho času. Dál musím poznamenat pro lidi, kteří to nevědí, tak ten Úřad vlády je vzdálen od Poslanecké sněmovny necelý kilometr, takže si myslím, že to není tak daleko, aby vláda mohla zasedat při různých příležitostech anebo při nějakých dalších časových možnostech, protože vlastně je to kousek. Tak to bylo k jednání.

Tím, že pro nás, pro opozici, je to také daleko složitější, protože tím, že došlo ke zrušení variabilních týdnů, tak samozřejmě došlo i ke zrušení interpelací těmi variabilními týdny. Ve variabilních týdnech normálně jednala Sněmovna a opozice, my jsme měli daleko větší možnost se dotazovat premiéra. Je fakt, že na minulých interpelacích tady pan premiér byl, ale předtím tady nebyl měsíc, protože jede do Bruselu, něco se stane, předtím měl covid a podobně. Takže i tím, že se ubral ten variabilní týden, nám, opozici, to vzalo možnost ptát se pana premiéra i ministrů na problémy, které české občany tíží a které je trápí. A my to samozřejmě chceme, protože ta možnost oficiálně se zeptat vlády, premiéra je strašně důležitá pro jakoukoliv opozici na světě. A premiér by měl odpovídat, stejně tak ministři. Já se tady chci vrátit k tomu, co řekla předsedkyně Sněmovny, že opozice by měla sedět v koutě, šoupat nohama a mlčet. Tak tím, že nám zkrátili ten variabilní týden, přišli jsme o interpelace, tak tím vlastně naplňují toto heslo. Já bych se proti tomu chtěl důrazně ohradit, protože to je právo opozice v demokratickém světě. Oni se často nazývají demokratickým blokem a demokratickými stranami, tak bych si přál, aby to vláda a pětikoalice naplňovaly a nechaly opozici demokraticky se ptát na problémy, které trápí občany, a aby nám umožnily ty interpelace prostě vykonávat.

Témat, kterými se vláda měla zabývat, ale nezabývá, je čím dál tím víc. Podobně by je mohla řešit i Poslanecká sněmovna, ať už je to vážná energetická krize, nebo nastupující krize potravinová, o které se ještě příliš nehovoří a nemluví, ale samozřejmě potravinová krize bude přímým nástupcem energetické krize. Ale už jsme to viděli i ve veřejnoprávní televizi, jak jdou ceny potravin nahoru a půjdou nahoru.

My jsme na to jako SPD upozorňovali již v loňském roce a chtěli jsme to řešit proto - já se té potravinové krizi ve svém dnešním projevu budu věnovat poněkud víc, než by bylo, než by možná se někomu zdálo vhodné, ale je to proto, protože nás to čeká, a vláda by ty věci měla začít řešit teď. Stejně, jak by měla začít řešit věci, které se týkají zvyšování cen energií, zvyšování cen pohonných hmot, zvyšování cen potravin a dalších, tak já mám pocit, že v podstatě na co se v České republice podíváme, to je určeno k tomu, aby se řešilo, protože ve všech segmentech ekonomiky, ať už je to inflace, státního rozpočtu, hospodářství, je nějaký problém, který by se měl řešit. A pokud se ty problémy nezačnou řešit, tak to prostě vybublá ve velký průšvih - já neznám nějaké spisovné slovo, kterým bych nahradil slovo průšvih, ale skončí to velkým průšvihem - a bohužel vláda neřeší vůbec nic. Vláda odmítá zavést omezení nebo přímo zákaz například vývozu pšenice, jedné z mála komodit, v níž ještě je Česká republika soběstačná. Bohužel v tomto roce už jen na papíře, protože samozřejmě cena pšenice jde exponenciálně nahoru a už je vyprodaná. Už je vyprodaná na několik let dopředu, protože samozřejmě obchodníci ji chtějí koupit za co nejlepší ceny a ceny rostou. To znamená, kdo dřív koupí, tak koupí za lepší cenu.

Co to bude znamenat? No, bude to znamenat, že nám porostou ceny pečiva. Dokonce někteří analytici odhadují, že chleba bude časem stát 60 korun, a vláda ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN a Pirátů, tu to nechává absolutně klidnou. Nedává vůbec žádný smysl, proč tato vláda neřeší další rostoucí chudobu širokých vrstev českého obyvatelstva. Drobná úlitba snížení cen pohonných hmot o korunu padesát - a k tomu já bych se tady chtěl vrátit - je zcela směšná. To prostě vůbec nepomůže. Je to jenom gesto, aby to vypadalo, že vláda něco dělá. Představte si, jak to funguje, na světových trzích se mění cena barelu ropy každý den. Ta volatilita je tak vysoká, že ten barel o tu korunu padesát může zítra klesnout, nebo naopak stoupnout. To znamená, že běžný Čech, běžný občan, který přijede k benzince, vůbec nepocítí to, že mu vláda snížila spotřební daň z pohonných hmot o korunu padesát, a dokonce se to tam ani k tomu zákazníkovi nemusí dostat, protože z té koruny padesát si může nechat část rafinerie, část benzinka a dvacetník můžou slevit tomu konečnému spotřebiteli.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já se omlouvám, já poprosím o uklidnění v sále, je tu značný hluk. Poprosím, přeneste diskuse do předsálí. Děkuji. Prosím, pokračujte.

 

Poslanec Radim Fiala: To znamená, jestli se mě ptáte, jak bych si představoval pomoc vlády občanům například ve věci pohonných hmot, tak je to zastropování ceny pohonných hmot nebo snížení DPH, něco takového, jako udělali Poláci. Když přijedete tankovat do Polska pohonné hmoty, tak tankujete o 11 korun méně. A ne o korunu - o 11 korun méně. Tu korunu nikdo z vás nepocítí. Když se vás zeptám, jestli jste včera tankovali za 42, 43 nebo 44, tak to nikdo z vás nebude vědět, nikdo si to nebude pamatovat. Ale kdybyste tankovali za 33, tak si to najednou budete pamatovat všichni. To znamená, to je pomoc, kterou já bych očekával od vlády českým občanům. To by bylo k pohonným hmotám.

Je neuvěřitelné, že vláda stále nepředložila Poslanecké sněmovně úpravu státního rozpočtu, i když je nám všem jasné, že ve schváleném rozpočtu vůbec nebylo myšleno na krizovou situaci spojenou s vyplácením rozsáhlých a početně neomezených sociálních dávek uprchlíkům z Ukrajiny. Je zřejmé, že současný rozpočet s tím nepočítal. Jasně, to tak prostě je. Bylo by tedy namístě přinést státní rozpočet znovu do Sněmovny, aby se vůbec zjistilo, z jakých kapitol se tyto obří dávky financují a jak tomu bude v budoucnu a také aby vláda rovnou vysvětlila, jak v takovém případě neomezeně otevřené pokladny pro nově příchozí hodlá zajistit to, k čemu je podle českých zákonů povinna pro české občany. Nebo ti už jsou nějakými občany druhé kategorie, kteří si mají utáhnout opasky, méně jíst, méně topit, skoro nejezdit autem a všechny vládní nápady přitom zaplatit? Já jenom narážím na to, že jsme tady v minulosti slyšeli od Pirátů, že je potřeba stáhnout topení na 18 stupňů, koupit si dva další svetry, utáhnout si opasky, že to nějak vydržíme. Ale jak tedy máme jíst, když ten chleba bude stát 60 korun a za chvilku 100? Jak to budeme dělat, tady ty věci? Jíst přece musíme. Takže já bych si myslel, že než si budeme kupovat dva svetry a stahovat topení na 18 stupňů, že bychom to mohli začít řešit, že bychom mohli začít cenami energií, a na cenách energií závisí cena všeho ostatního, ať pečete chleba, stavíte dům, nebo kupujete auto, je potřeba na to mít co nejlevnější energie. Takže já bych samozřejmě si neutahoval opasky, ale hledal bych řešení. To je daleko smysluplnější cesta než to, co navrhuje vláda. To znamená, vláda říká o. k., my nebudeme dělat nic, vy si utáhněte opasky a prostě nějak to přežijeme.

A kdybychom si náhodou chtěli postěžovat například na sociálních sítích, už je tu důrazné varování generálního prokurátora podporovaného ministrem vnitra Vítem Rakušanem, aby si radši moc lidé nestěžovali a souvislosti nehledali, jinak z nich vládní garnitura udělá kverulanty a dezinformátory. A já si vždycky při té příležitosti vzpomenu na dobrého vojáka Josefa Švejka a informátory a dezinformátory, vždycky jsem se na to - já vám to musím říct - díval, na ten film, strašně rád na Vánoce a říkal jsem si, jak je to směšné, jak to bylo, a vůbec nikdy mě nenapadlo, že budeme sedět v podobné situaci a že z nás budou dělat informátory, dezinformátory, a nechtěl bych se tady bavit například o tom, jak se fotí nádraží, aby mě nezavřeli hned, jak vylezu z této Sněmovny. A ne abyste se snažili připomínat, že třeba Maďarsko má ten plyn levnější, to byste se mohli dostat do nejnovějšího programu Braňme Ukrajinu, braňme Česko, vyhlášeného Úřadem vlády. Mohlo by se vám stát, že vás pozorný spoluobčan napráská jako za komunismu.

Ale premiér tvrdí, že žádnou cenzuru tady nemáme. Tak já vám za chvilku řeknu, že máme. Tak to tedy nevím, co je to mazání příspěvků na různých serverech, když tam něco napíšete a ten server je vymaže, aby náhodou z toho neměli průšvih nebo aby se náhodou do médií nedostalo něco, co tam samozřejmě být nemá. A pokud tam projevíte názor, který není většinový, jak to vláda dělá všechno správně, můžete se dočkat předvolání na policii k podání vysvětlení. To je první krok. Já myslím - no, mě se to stát taky může, ale teď v poslední době ani nemůže, protože přestože tady nemáte cenzuru, já mám tak omezený Facebook, že přestože tam dávám několik postů každý den nebo fotek nebo nějakých myšlenek, tak na Facebooku ztrácím followery - ne že by to někoho nezajímalo, ale protože je to tak sešněrované a tak zcenzurované, že vlastně ta myšlenka se dostane jenom k několika dalším lidem a vůbec se nedostane mimu to skupinu followerů nebo přátel, kterou už na Facebooku mám. To je evidentní prostě a myslím, že je to jasná cenzura. A jestli se nemýlím, a já se v této věci nemýlím, tak cenzura je zakázaná Ústavou České republiky. Prostě cenzurovat... Cenzura je zakázaná.

Sociální sítě - tady to běžně funguje. Běžně funguje zastrašování. Chodíte na policii, kde vysvětlujete, co jste tím mysleli, jak jste to mysleli. A nedej bože, když jste členem takové politické strany, jako je SPD, tak je potřeba vás hned odsoudit pro jistotu, aby vás náhodou nenapadlo říkat ještě něco, co říkat nemáte a co by vládě mohlo uškodit.

Ale vrátím se k občanům. Vládní koalice nemá chuť se o občany starat, jak to vidíme z toho, že vlastně nic neřeší - ani pohonné hmoty, ani energie, ani potraviny. Koneckonců přímo to řekla předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová v televizi Prima, která řekla, že tady vláda není pro všechny lidi. Ale vybírá od lidí peníze na daních samozřejmě a stále víc v návaznosti na rostoucí ceny energií, a tedy i rostoucí výběr DPH z nich. Vládě vůbec nevadí stále větší výdaje jak jednotlivců, tak rodin. A když si na to postěžujete, můžete být ještě popotahováni. Nástrojů si na to vládní koalice vytvořila dost a důvod se přece vždycky najde. Koneckonců máme spoustu neziskovek, které to hlídají, ať už sociální sítě, nebo to, co kde řeknete nebo napíšete, ty to potom samozřejmě nahlásí, protože hlásit se to musí, a jdete na policii. Ale cenzuru samozřejmě u nás nemáme.

Největší problém, který má vláda a případně návazně i Poslanecká sněmovna řešit, je hlavně energetická krize. Ta startuje a podporuje nevídanou inflaci, kterou v České republice zažíváme, která je dnes okolo 13 % a stále je na vzestupné tendenci. To je prostě neuvěřitelné. A je to proto, že samozřejmě očekávání jsou, že vláda nic neudělá, že nebude omezovat ceny energií, nebude omezovat ceny pohonných hmot ani ceny potravin, a to samozřejmě bude inflaci tlačit pořád nahoru. Přitom okolní státy na tom tak hrozně nejsou. Podívejme se například na Francii. Francie má inflaci okolo 5 %. Maďarsko 8 až 9 %. A Maďarsko je zcela srovnatelný stát jak rozlohou, geografickým umístěním i počtem obyvatelstva. Jen mají vládu, která se reálně těm problémům věnuje. A já na to tady upozorňuji, kudy chodím. Říkám to i v médiích. A ta vláda nic nedělá. Znovu zopakuji tu větu: když nebude vláda nic dělat, tak se problémy budou kupit a skončí to obrovským průšvihem. Ve mně to evokuje jenom jednu možnost, že vláda vlastně neví, co s tím má udělat.

Co se týče předražených energií, ty nejsou zdaleka zapřičiněny pouze válkou na Ukrajině, na což se vláda neustále vymlouvá. První se vymlouvala na Babiše, potom se vymlouvala na Putina. Ale vzpomeňte si, že už před konfliktem na Ukrajině energie neuvěřitelně rostly. A rostly na základě programu, který se jmenuje Green Deal, který vyhlásila Evropská unie, to znamená zavírání uhelných elektráren, zavírání v Německu a ve Švédsku a v dalších zemích i jaderných elektráren. A to samozřejmě cenu energií na trzích žene nahoru, protože všichni tuší, že jí bude nedostatek. Minulý rok v zimě - ne tuto zimu, co byla, ale ještě tu rok předtím - zavřeli ve Švédsku jadernou elektrárnu a hlasatel v televizi ve Švédsku upozorňoval hospodyňky, aby nevysávaly a nepraly, když klesne teplota pod minus 20 stupňů, protože by mohl být nedostatek energie. To prostě je problém. A energie rostly už před válkou na Ukrajině.

A co je ale ještě větší problém než Green Deal, je to kšeftování s emisními povolenkami. Na základě výzkumů, průzkumů, já tomu říkám kšeftování, protože to není nic jiného, kšeftování s emisními povolenkami znamená zvýšení cen energií až o 50 %. 50 % cen energií je vlastně v těch emisních povolenkách. Původně dobrý moment, dobrý nápad, že se budeme věnovat životnímu prostředí, tak se z toho stal kšeft a obchod. A emisní povolenky nakupují například americké penzijní fondy, které s životním prostředím nemají nic společného a ženou cenu povolenek nahoru. Potom u nás máte třeba cukrovar na Moravě, jeden z posledních, který ještě Evropská unie nezničila a nezlikvidovala a nepostavila ho ve Francii třeba, tak jak se u mnoha cukrovarů na Moravě stalo, a vlastně tím vyvezla pracovní sílu, kvóty na cukr, obchod s cukrem vyvezla z České republiky, z Moravy vyvezla do Francie úplně jednoduše. Stálo to pár miliard eur, ale to si Evropská unie natiskla, takže ji to vlastně nestálo vůbec nic. A ten poslední cukrovar, který tam zůstal, udělá nějaký zisk a ten zisk celý spálí, místo aby ho dal do investic a do něčeho, aby se mohl modernizovat, tak ho spálí za emisní povolenky, aby vůbec mohl ten cukr vyrábět, aby se z komína mohlo kouřit, přestože tam má nejnovější a nejmodernější filtry. Prostě pouští CO2.

To je taky velká lež současného Západu jako téma, to klima. CO2 je přirozeně v ovzduší, v přírodě. Prostě je to lež. Je to zástupný problém klimatologů, kteří dělají studie za peníze Evropské unie a různých dalších těch a musejí tam najít problém s CO2. Ale ve skutečnosti tam není. Země je kulatá. My máme 12 % CO2. Zavážeme se, že nebudeme vypouštět skoro nic, ale stejně se to sem pohrne, protože Čína a Indie budou hulit z komínů jak za nároďák a nic si s tím nepomůžeme. Ale my tady budeme mít dobrý pocit a budeme bojovat s CO2, místo toho, abychom bojovali za dobrý život pro české občany, pro lidi, tak se budeme zabývat takovými nesmysly. Takže to bylo k inflaci.

Co se týče předražených energií, jak už jsem řekl, není to jenom válka na Ukrajině, je to Green Deal, jsou to emisní povolenky. A SPD říká, že naší povinností - ani ne aby to vláda udělala - ale povinností České republiky je vystoupit ze systému kšeftování s emisními povolenkami. Jinak si ten průmysl prostě zničíme. Na základě cen energií zničíme ty firmy, které něco vyrábějí a kouří z komína, přestože mají nejnovější filtry. Je to prostě nesmysl. S životním prostředím to nemá nic společného. Krmíme spekulanty a na základě zisků, které jdou do spekulantů a spekulantům do jejich kapes, my ničíme český průmysl a české firmy. A já jsem proti. A vláda by to měla nějak zohlednit a měla by se tím začít zabývat. Ale protože Evropská unie to nechce a nařizuje nám to, tak tato vláda, která na to nemá sílu - chtěl jsem říct jiné slovo - na to nemá sílu, tak samozřejmě raději půjde proti českým firmám, českému hospodářství, české ekonomice a českým občanům než proti von der Leyenové a Evropské unii.

Jak uvádí například Vladimír Štěpán, jeden z českých expertů na obchod s energetickými komoditami, Česká republika akutně potřebuje nízké ceny energií i proto, jelikož náš průmysl má nízkou přidanou hodnotu a je na nízkých cenách vstupů hlavně energií životně závislý, protože v opačném případě ztrácí konkurenceschopnost.

Prostě dostaneme se do recese, dostaneme se do obrovských problémů v průmyslu, pokud tady budeme nakupovat plyn, který bude pětkrát dražší. Je to politické rozhodnutí, abychom na někom nebyli závislí, ale v přímém přenosu zabijeme sami sebe. Ale to nevadí! Hlavně, že nebudeme kupovat ten plyn od Rusů a nebudeme mít žádné kontakty, žádné politické kontakty s tím Ruskem, když jsme tady před chvilkou slyšeli v tom exkurzu, který se plynu týkal, že plyn je plyn a že se různě mísí. Ale to už je vedlejší. Samozřejmě hlavně být proti tomu Putinovi. A to nevadí, že zničíme svůj průmysl, ale hlavně když to nebudeme nakupovat od Rusů.

Česká republika je podle jeho slov jedinou zemí ve střední Evropě, která nemá uzavřený dlouhodobý kontrakt na nákup zemního plynu. Přitom ho pravděpodobně dříve měla. Cituji: Při privatizaci - a to je to, o čem jsme se tady bavili před chvilkou i s panem exministrem Havlíčkem a s panem expremiérem Babišem - při privatizaci ho zdědila, tento kontrakt, firma RWE, která se ho prakticky zbavila, protože místo tohoto levného plynu upřednostnila vazbu na burzu. Takže výsledek je, že dnes nenakupujeme plyn za 6 korun tak jako Němci, nebo ty německé firmy, které ho nakupují, ale za 25 korun na burze, uvedl Vladimír Štěpán.

Já mám k energetice ještě jednu poznámku. My samozřejmě vyrobíme, a já to tady někde mám, vyrobíme tu energii poměrně velmi levně a pak ji posíláme na dvě burzy. Jednu na komoditní burzu do Lipska a druhou na burzu do Prahy, kde se de facto stanovuje cena energií pro Českou republiku. Všechno tohle znamená, že vyrobíme tu energii poměrně velmi levně, ale nakupujeme ji zpátky, nebo stanovujeme tu cenu poměrně draze. A tady existuje ještě jedna varianta, která se jmenuje sociální tarif. To byly dvě větve, kde vlastně se energie prodává a nakupuje, a další větev se jmenuje - která neexistuje - se jmenuje sociální tarif. A dočasně se dá používat, že se prostě ČEZ, polostátní firma, zaváže, že bude českým firmám a českým občanům, jak fyzickým, tak právnickým osobám, poskytovat zastropovanou cenu energií. Má to samozřejmě jeden háček a ten háček jsou další akcionáři, kteří jsou součástí ČEZu. Abychom dodrželi zákony, tak ti by se museli vykompenzovat tady těmi penězi.

Ale možná se zeptáte: A kde na to vezmeme? Já si myslím, že v současné době je to velmi jednoduché. ČEZ dosáhne jeden z nejlepších ekonomických výsledků díky spoustě věcí, díky ceně energie a podobně, a podle mě to bude třeba v letošním roce 50 miliard. Nám by stačilo, kdybychom 30 miliard z toho vzali a dali to na ten sociální tarif a vykompenzovali to. Státní rozpočet to nebude stát vůbec nic, ale těm lidem bychom pomohli. Ale ti lidé prostě za půl roku, až budou mít platit hypotéky, nebudou mít fixaci, budou platit energie, budou platit ceny potravin, prostě všecky vstupy, všecky jejich výdaje se zvýší několikrát, tak na to nebudou mít. A je to jedna z dalších věcí, kterou vláda neřeší, a já na to opakovaně upozorňuji, že prostě to bude za několik měsíců velký problém. A já říkám: Vládo, to řešení se jmenuje sociální tarif. A doufám, že se o tom alespoň budete bavit.

Dále pan Štěpán dodává, že cena plynu na burze je nepředvídatelná, a proto teď lidem a firmám chodí najednou vysoké faktury. Ale zatím ne všem, protože některé subjekty mají uzavřené dlouholeté smlouvy na zafixovanou cenu. Někteří občané mají štěstí. Po jejich skončení se ovšem tento problém bude týkat úplně všech. A to je ta doba, na kterou upozorňuji, a tvrdím, že řešení se jmenuje sociální tarif. Tedy ne letos, ale až v příštím roce, respektive v roce 2024 budou dopady zvýšených cen energií nejcitelnější. Já jen abych se pokusil nastínit, jak by to mohlo vypadat. Já neříkám, že to tak bude vypadat, ale je předpoklad, že to prostě může dopadnout takhle. Za byt 3+1 už se za otop nebude platit 20 000, nebude se platit ani 40 000 jako teď, ale může to být i 60 000, varoval Vladimír Štěpán a dodal, že u elektřiny to bude ještě horší. Bývalý místopředseda Energetického regulačního úřadu, energetický expert Ivan Noveský, k tomu uvádí, že elektřina z jádra se v České republice - a teď poslouchejte - vyrábí za 25 haléřů za kilowatthodinu, z uhlí pak dokonce za 15 haléřů, ale na burze v Lipsku se pak cena vyšvihne až třeba na 8 korun za kilowatthodinu. Tedy nárůst až téměř o 4 000 %. Tak jenom abyste věděli, jaký je rozdíl mezi tím, když to vyrobíme, když to vyrobíme v elektrárnách, které jsme komplet zaplatili my, ať už jde o Dukovany, Temelín, nebo další, a prodáváme to a krmíme kapsy spekulantům a dáváme jim 7,50 za kilowatthodinu do kapsy, ať už jsou to právnické osoby, fondy nebo další. Řešení, znovu opakuji, se jmenuje sociální tarif. Přitom se jedná o českou elektřinu vyráběnou z českých zdrojů a konzumovanou na českém území, ale prodávaná je za německé ceny z burzy v Lipsku. A je to mimochodem jeden z hlavních důvodů současné vysoké inflace. Znovu opakuji, vláda to neřeší, říká: kupte si dva svetry, stáhněte topení na 18 stupňů.

Podobná je situace u plynu, který je v České republice fyzicky ruský, ovšem nakupovaný přes západní německé obchodníky, kteří ho odebírají od Gazpromu. Plyn od Gazpromu skupuje dle Vladimíra Štěpána západní Evropa, která si plní zásobníky, a na Českou republiku nic nezbývá. Takže celá slavná Evropská unie s evropským řešením jde pěkně k šípku. Prostě je to jasné a já na to upozorňuji pořád. Každému je bližší košile než kabát. Myslíte si, že když si pronajmete část zásobníků v Polsku, že k vám nějaký plyn doputuje? No prostě i když si pronajmete a budou ho tam mít Poláci a budou ho potřebovat, tak vám ho nepošlou! Stejně tak - pamatujete si? - jak nám Němci zastavovali kamiony s rouškami na hranicích a řekli: Zpátky! Jak do Česka? Sami máme málo! Bližší košile než kabát. Takže je potřeba chránit národní zájmy a to by vláda v této chvíli měla udělat.

Vladimír Štěpán dále uvádí, že rozdíl mezi cenami plynu na Slovensku a v České republice je 100 % ceny. Představte si to! Tedy že Slováci platí za plyn dvakrát méně, a to proto, že mají uzavřený dlouhodobý kontrakt, který drží státní dodavatel plynu. Má samozřejmě uzavřený dlouhodobý kontrakt o Maďarsko. Ale tady to prostě nikoho nezajímá. I ten plyn, který kupujeme od Němců, od německých soukromých firem, tak oni ho kupují za 6 korun a nám ho prodávají za 27 korun. Jenom abyste věděli, jaký je to obrovský byznys. A českým vládám to nikdy nevadilo. Prostě všecko bylo v pohodě.

Podle Vladimíra Štěpána je více cest, jak opět zlevnit zemní plyn. Například oslovit německé obchodníky, kteří odebírají plyn levně, aby ho umisťovali na burzu, kam už Gazprom nedodává. Pokud jde o alternativy: norský plyn spotřebují Němci, zkapalněný plyn, takzvaný LNG, se nemá jak do České republiky vést. A co česká vláda nabízí jako alternativy, je pak dle něho k pláči. Tepelná čerpadla - toho jsem byl teď osobně svědkem na Primě v neděli, kde vlastně všichni koaličníci, kteří tam seděli se mnou, se shodli, že řešením jsou tepelná čerpadla. No to bylo úplně k smíchu, protože my potřebujeme řešit hlavně průmysl. Ten když se zastaví, tak dojde k obrovským ekonomickým problémům, k nezaměstnanosti a k dalším. A ty opravdu tepelná čerpadla nevyřeší. Tepelná čerpadla jsou drahá, nákladná a hlavně nejsou kapacity na jejich vybudování. I když máme velké dotace pro fyzické osoby, tak to prostě nemá kdo vybudovat hned. A solární energie funguje nejméně v zimě, kdy je právě naopak nejvíc potřeba. Prostě v České republice v zimě tolik nesvítí, kolik bychom potřebovali.

Takže to bylo k té energetice. A znovu opakuji, energetika je alfa i omega. Je to primární problém inflace. Na základě energií se budou zvyšovat ceny úplně všeho, hlavně českých domácností a je to prostě velký problém, který vláda neřeší. Řeknu to potřetí a naposled: řešte to, jinak to skončí velkým průšvihem.

A teď to, co jsem avizoval hned na začátku, že bych se chtěl věnovat problému s potravinami. Dneska o tom nikdo nemluví. O problému s potravinami se dneska nemluví, ale je to problém, který je na lopatě, který se takhle veze, ale možná, já nevím, jestli o tom novináři nechtějí mluvit, aby nekompromitovali vládu, ta mainstreamová média, protože vědí, že je to další průšvih. Já nevím proč. Jednou večer jsem viděl, že Česká televize uvedla, že se zvyšují ceny vepřového. Ale já myslím, že se zvyšují ceny všech potravin a budou se zvyšovat. Takže bych chtěl požádat novináře, aby se tomu prostě věnovali, protože to je problém.

A navazuje to na problém i v energetice, jak už jsem řekl. Jen se do této oblasti prolínají všechny chyby jak minulých vlád, tak chyby v přílišném ustupování Evropské unii a už tam začínají směřovat i jasné chyby této vlády pětikoalice. Jenom bych chtěl říct, že v současné době, kdy nebudou potraviny - nejenom že budou drahé, ale nebudou, znovu opakuji, nebudou potraviny, budete si to chtít koupit, ale nebudou - jediná možnost, jak s tím něco udělat, a to už se mělo udělat včera, možná před rokem, je vykašlat se na kvóty Evropské unie a intenzifikovat zemědělství. Intenzifikovat - co to znamená? Začít víc pěstovat, vykašlat se na řepku a soláry. Začít víc pěstovat například pšenici, obiloviny a další zemědělské plodiny a chovat dobytek, chovat hospodářská zvířata. A dát samozřejmě českým zemědělcům takové dotace, minimálně stejné, jako mají na západě a na severu Poláci, aby prostě byli konkurenceschopní ti čeští zemědělci. Zeptejte se jich, oni vám řeknou, kolik prodělávají na jedné dobytčí jednotce nebo na jednom praseti. Prodělávají dneska tisíc korun. Kolik tisíc korun prodělávají na jednom praseti ve výrobě.

Člen představenstva Agrární komory České republiky Zdeněk Jandejsek k tomu uvádí - já samozřejmě cituji všechny ty lidi, kteří to říkají, aby novináři neřekli, že si tady vymýšlíme nějaké věci, které nejsou pravda. Já prostě chci, abych to měl odzdrojované, ne že bych se vymlouval na ně, že někdo něco řekl, ale potom novináři nebo i vláda řeknou: vy jste si, pane Fialo, něco vymýšlel, vy jste si to vymyslel, vycucal z prstu. Tak jenom cituji, kde mám ten zdroj, abychom věděli, kde jsem to vzal.

Takže Zdeněk Jandejsek: Řešením jsou jen systémová opatření spočívající ve schválení výše uvedeného zákona o významné tržní síle podle Francouzů, Italů a dalších. Je to v tom zákoně významná změna, tak uvidíme, jestli bude mít vládní koalice sílu se postavit významné tržní síle ve prospěch českých občanů a českých zemědělců. Skutečné řešení přinesou jen následující kroky:

Ihned podpořit ty, kteří vyrábějí a jsou schopni navýšit výrobu kvalitních a cenově dostupných potravin, je úplně jedno, jestli jsou velcí, malí nebo střední, prostě všichni, kteří jsou schopni vyrábět.

Ihned zrušit nesmyslné podpory do extenzivních výrob, které pod rouškou ekologického zemědělství a ochrany přírody rozdávají prostředky, které nic nepřinášejí obyvatelstvu ani přírodě. To je myslím jasné, to je ta intenzifikace, o které jsem hovořil.

Současné směrování dosavadních prostředků do ekologické produkce přináší ze 17 % půdy, která je v ekologickém režimu, cirka 1,5 % produkce. Opravdu unikát, který chce současný ministr nehoráznými prostředky dále podporovat. To je ten klimatismus, environmentalismus a podobné nesmysly, které nás přivedou na kraj světa, a také si myslím, že svět neakceptuje tyto hodnoty Západu, jako je genderismus, klimatismus, environmentalismus, má padesát šest pohlaví. To jsou hodnoty současného Západu, které ten svět neakceptuje a nechce s nimi nic mít. Tak jenom aby bylo jasno.

Ihned řešit zákon o významné tržní síle, kde by se měl řešit:

a) zákaz nákupu za podnákladové ceny,

b) zákaz prodeje za podnákupní ceny, únik příjmů státu v DPH,

c) zastropování marží na úrovni cirka 10 % po odpočtu nákladů prodeje a DPH - dneska máte marže na potraviny klidně 200 % i 1 000 %, takže ti zemědělci prodávají pod náklady, ale pak je tady významná tržní síla, která má 200 až 1 000 % zisku,

d) objem prodeje v promocích, podobně jako je tomu v Německu, do 20 %,

e) privátní značku prodejců a tak dále zrušit a uvádět adresného výrobce a zpracovatele,

f) posílit rozpočet národních podpor, to jsem už říkal, aspoň o 1,5 miliardy, které je nutné směrovat do komodit živočišné výroby. - Tady už se přestává chovat dobytek. A přitom ministr Jurečka řekne - to musím říct, to je podle mě výrok roku - že energii nahradíme plynem z chlévského hnoje, když to řeknu slušně. To jsem si nemohl nechat ujít a myslím, že to fakt aspiruje na výrok roku, přestože si pana ministra Jurečka vážím a vím, že o zemědělství něco ví. - Konec citace.

To jsou jasné kroky, které vláda udělat může, a pokud aspoň něco neudělá, budou mít lidé v České republice čím dál hlouběji do kapsy a budou nešťastní a postupně i dost naštvaní. Mluvil jsem o energiích. Další část jsou potraviny, to nás teprve čeká a já to říkám o den předem, než se ten problém prostě provalí v celé své nahotě.

Vládní pětikoalice tedy má dost témat, která má v současné situaci řešit ve prospěch českých občanů. Ne dost, v podstatě na co se podíváte, je potřeba řešit, a neřeší se to. A je to problém, který nakonec vybublá na povrch, a bude to pro současnou vládu velký problém. Proč to nedělá a vyskládala na tuto mimořádnou schůzi korespondenční volbu a další úplně možná politická témata, ale nikoliv témata, která vlastně řeší problémy obyčejných občanů, obyčejných lidí, tomu dost dobře nerozumím. Ale je jasné, že pro tuto vládu ta politika je důležitější než pomáhat lidem. Pro občany České republiky si myslím, že je korespondenční volba úplně nezajímavá. Je to politické téma a je to pro mě naprostá záhada.

Takže dámy a pánové, já jsem měl prostě pocit, že přestože se tato schůze bude věnovat úplně jiným věcem, bude se věnovat politice, že je potřeba upozornit na to, co lidi trápí a bude trápit a s čím se budeme v následujících dnech, měsících a letech setkávat a co budeme řešit. Chtěl jsem dát vládě takový malý návod, co by asi mělo být součástí těch mimořádných schůzí, a uvidíme, jestli si z toho něco vezme, ale vám děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně panu předsedovi. A nyní je s přednostním právem přihlášená paní místopředsedkyně Mračková Vildumetzová. Já si dovolím, než jí dám slovo, přečíst omluvy. Dnes se omlouvá Martin Baxa z jednání a to do 14.30... Až do 14.45, teď je updatovaná omluvenka. Dále je tu omluva pana ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely, ten se omlouvá od 13.30 do konce dnešního jednacího dne z pracovních důvodů. Ruší omluvu paní poslankyně Zajíčková, která bude přítomná od 13.30, a stejně tak zrušil omluvu pan poslanec Ondřej Havel, který byl původně omluven do 18 hodin a ruší tuto omluvu k 13.45.

Paní místopředsedkyně, prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Vážená paní ministryně, vážený pane ministře, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, i já bych si dovolila vyjádřit se k návrhu této mimořádné schůze a dovolila bych si začít daty z výzkumu, které jasně hovoří o tom, že 80 % populace se obává konfliktu a dopadů války, 91 % lidí je znepokojených ze zdražení života a zvyšování energií a zhruba 50 % má strach, že kvůli válečnému konfliktu nebudou peníze na sociální zabezpečení pro české občany a na investice nutné v Česku, 45 % lidí se bojí růstu kriminality. Přesto tady dnes máme svolanou mimořádnou schůzi, na což má koalice právo, svolala ji, ale určitě se pozastavuji nad tím, s jakými body je tato mimořádná schůze svolána, už s důrazem na to, co jsem tady teď v úvodu řekla.

Vy moc dobře všichni víte, že v listopadu a v prosinci jsme tady již předkládali důležité sněmovní tisky, které by řešily ceny energií, a to snížením DPH, a zároveň aby lidé, domácnosti a podnikatelé dostali finanční prostředky z obnovitelných zdrojů. Snažili jsme se vás přesvědčit, abyste tento bod a tento program schůze, který jsme předkládali, podpořili. A já věřím, že někteří poslanci především z řad koaličních určitě hovoří se svými občany ve svých regionech a určitě vědí, jakým způsobem energie, pohonné hmoty a další věci neustále rostou. A já musím říct a opakuji znovu ten důležitý argument, že když exministryně financí prosadila 0 % sazbu DPH na energie v listopadu a v prosinci, tak proto se podařilo udržet inflaci kolem 6 %. Dnes máme začátek května a inflace šplhá na 12 %.

Proto mě opravdu překvapuje, že pokud tady máme dvě krize, tou jednou krizí je krize uprchlická a tou druhou krizí je krize hospodářská, uprchlickou krizi a danou strategii budeme řešit příští týden, já děkuji předsedovi poslaneckého klubu hnutí STAN, že sem zařadil přímo ten bod na příští týden na úterý v 18 hodin, přestože si myslím, že se to mělo řešit daleko dříve, protože ta strategie řešení uprchlické krize podle mého názoru a mých kolegů odborníků opravdu neexistuje. A jestliže se Poslanecká sněmovna usnesla k tomu, že měla být předložena do 14. dubna, tak si myslím, že bezprostředně s ní měli být seznámeni všichni poslanci, byli určitě prostřednictvím e-mailových schránek, ale měla k takto důležitému strategickému dokumentu být vedená diskuse hned. A tak jak nám bylo řečeno na bezpečnostním výboru, je to dokument živý, budeme o něm hovořit. Ale já žádnou diskusi nikde nevidím, já od toho 14. dubna jsem nezaregistrovala, že by se znovu sešel bezpečnostní výbor. Pan ministr vnitra Vít Rakušan tady hovořil o tom, že by to měly projednat další výbory, zdravotní výbor, že by to měl projednat školský výbor, sociální výbor. A já si myslím, že už to mohlo nastat dávno, že to nemůžeme řešit na konci dubna nebo na začátku května.

Podle informací, které mám, tak teď se vytvořilo 11 takzvaných pracovních skupin. Opět - vytvořily se před několika dny. V tuto chvíli se do těch pracovních skupin nominují lidé, to znamená, že se to uzavírá někdy až v tomto týdnu a teprve až pak budou zasedat. Ale ta města, obce, kraje a všichni ostatní potřebují tu strategii mít a potřebují vědět, co bude, co bude opravdu za měsíc, za tři měsíce, za půl roku. A především, a to pořád opakuji, oni potřebují ty řádné evidence, byť se určitě Ministerstvo zdravotnictví i Ministerstvo školství velmi snaží a je už nějaký podrobný materiál, kde vidíme, kolik například kapacit zbývá v těch mateřských, základních, středních školách, a i ohledně lékařů. Ale když starosta města, obce, popřípadě hejtman kraje neví, kolik má na svém území uprchlíků, nemůže řešit následné otázky, což je zaměstnání a kapacity v těch školských zařízeních a v rámci zdravotnictví.

Určitě registrujete, že ta situace je vážná ve velkých městech, řeknu Praha, Plzeň, Brno, ohledně míst především v mateřských školách. A všichni víme, že pan ministr pro místní rozvoj vypsal nějaký dotační program pro města, obce, ne s velkou finanční alokací, aby řešily ubytování. Ale vůbec jsem nezaregistrovala, že by někdo řešil nedostatek míst v mateřských školách. Je nutné to řešit, protože zápisy do mateřských škol probíhají v této době a některé děti potřebují nastoupit nyní, popřípadě 1. září. A já třeba toto považuji za důležité, prioritní téma, které by se mělo řešit.

Pak samozřejmě z pozice bezpečnosti se nám tady daleko více rozrůstají takzvaní Romové ukrajinští, například poslední článek, který jsem zaregistrovala včera v Brně, kde zhruba 80 návštěvníků se utábořilo u hlavního nádraží v Brně. Bezradní jsou všichni, nevědí, jakým způsobem to mají řešit. Do toho registrujeme, že pan ministr vnitra domluvil tři objekty na ubytování, jeden ve Středočeském kraji, jeden na Vysočině a jeden v Jihomoravském kraji. Potom čtete v médiích, že starostové těch daných obcí o tom nic nevědí, že to s nimi nikdo nekomunikoval. Proto já pořád otevírám tu nejdůležitější otázku a to je, že je nutné komunikovat. A ta komunikace podle mého názoru velmi chybí. A v této otázce dvakrát.

Takže když se podíváme na ten dnešní program - a všichni to víme, že tady máme dvě krize, které musíme řešit, jak tu uprchlickou, tak tu hospodářskou - tak mě opravdu udivuje, že dnes máme na programu schůze zařazen bod, který má vzít na veřejném zdravotním pojištění 14 miliard korun. Vždyť přece všichni víme, že než k nám uprchli uprchlíci - a dnes jich máme zhruba zaregistrovaných, zdůrazňuji zaregistrovaných, 320 000 - tak jsme neměli dostatek dětských lékařů, praktiků, zubařů, gynekologů.

Já jsem se mnohokrát dostala do situace už jako starostka, kdy nám odešel z města praktický lékař, a mohu vám říct, že to byl nejtěžší úkol získat do města praktického lékaře, do šestitisícového města, a teď tam tedy zrovna končí ten druhý lékař a musím říct, že byť už tolik let nejsem starostkou, tak i tak se mi ozývají občané, jestli bych to přesto nevyřešila. A to samé je u lékařů - dětských pediatrů, a kdybychom se podívali na zubaře, když za vámi přijde paní, a měla jsem tu zkušenost, že opravdu mi napsala dopis. On trošičku ten dopis zněl, že by se nad tím mohl někdo pousmát. Té paní bylo přes 80 let a potřebovala zubní ošetření, ale nikdo ji nechtěl ošetřit. A ona mi ten dopis napsala v tom duchu, že sice - a teď to řeknu - nemá už ve své puse tolik těch zubů, ale že pokud nebude mít toho zubního lékaře a půjde na pohotovost, tak že ji připraví i o ty poslední zuby a že ji to strašně bolí, že už obešla tolik zubařů a nikdo ji nechce vzít.

Takže podle mého názoru si nikdo neuvědomuje vážnost situace ohledně nedostatku lékařů, a pokud bych se rozhlédla po Poslanecké sněmovně, tak mi určitě každý z vás řekne, že jste se setkali s tím, že za vámi někdo přišel, že nemůže sehnat tohoto lékaře nebo že ho někdo nemůže vzít. A musím říct, že když se podíváme i na ty statistiky, jaké u nás v současné chvíli jsou čekací lhůty na operace, tak já bych byla ráda, abyste si to všichni poslechli: totální endoprotéza kolena - v průměru se čeká 126 týdnů, totální endoprotéza kyčle - v průměru se čeká 96 týdnů, ošetření chrupu, pokud potřebujete v totální anestezii - 110 týdnů, oční klinika dětská - 60 týdnů. A tak bych mohla samozřejmě pokračovat. A proto mě opravdu velmi překvapuje, že se tady dnes za této situace předkládá do programu schůze, že se vezme v rámci zdravotního pojištění částka 14 miliard korun, k tomu z Ministerstva zdravotnictví se již odebralo dalších 6 miliard korun. Tyto finanční prostředky se odebraly organizacím, které zřizuje Ministerstvo zdravotnictví, ať už jsou to hygieny, nebo Státní zdravotní ústav. A já si myslím, že tyto finanční prostředky by měly ve zdravotnictví zůstat, protože zdravotnictví se potřebuje stále vylepšovat a zdraví je to nejdůležitější, co máme. Byť jsem samozřejmě zaznamenala tady od svého kolegy, pana poslance, pana Svobody, že tedy asi ty týdny, které tady říkám, že se asi nezakládají na pravdě. Já s ním určitě ráda během nějaké přestávky, protože vím, že je odborník, určitě to s ním velmi ráda proberu.

K tomu, kdybych se podívala na ten další bod, který se předkládá, a to je, že chcete zrušit EET, tak u EET bych především chtěla říct, že jsem tady v tom minulém funkčním období byla a vím, jak bylo těžké nám jako vládní koalici tento zákon prosadit. A musím říct, že pokud jsme ho chtěli prosadit, tak jsme se s opozicí museli dohodnout. Nevím, jestli si to dobře pamatuji, že když byla i ta třetí čtení, jak tady pan poslanec Marek Benda - nevím, doufám, že si to pamatuji dobře - že u toho třetího čtení se tady také četly různé dokumenty a mnoho týdnů k tomu třetímu čtení nedošlo. Ale chci říct, že ve vašem programovém prohlášení máte, že budete bojovat proti šedé ekonomice a zároveň bránit daňovým únikům. Když se podívám dneska na zástupce zaměstnavatelů, tak EET podporuje jak Svaz zaměstnavatelů, tak ho podporuje Hospodářská komora. A ten paradox je takový, že vy chcete vzít 14 miliard v rámci zdravotního pojištění, ale těch 14 miliard, které dostáváte v rámci EET, tak podle těch analýz, které jsou, tak do rozpočtu by měla v rámci EET přijít tato částka, a je dneska i řada podnikatelů a subjektů, které jsou proti tomu, už jsem to zmínila, jak ty, které zastupují jednotlivé zaměstnavatele.

Myslím si, že i dalším přínosem EET určitě byla platba kartou. Pokud se zruší EET, tak může dojít k tomu, a už to někteří avizují, že tedy se sníží počet míst, kde by se platilo kartou, a lidé budou muset platit v hotovosti. Chápu současnou vládní koalici, že pokud ve svém rozpočtu nemají 14 miliard, tak potřebují nejenom, že to bude v tomto důležitém dokumentu, ale že zároveň to musí mít schválené, a proto to předkládají na dnešní pořad schůze. Přesto jsem přesvědčena o tom, že z důvodu právě uprchlické krize by měli tento krok přehodnotit. A to samé je u elektronické evidence tržeb.

My jsme dneska vedli i nějakou debatu s koaličními poslancem, který jasně říkal, že třeba některým skupinám to vadí. Já bych ještě pochopila, kdyby se ten zákon tady předložil v nějaké podobě ohledně nějaké úlevy, ale prakticky ten zákon se zruší úplně a nebude se vztahovat vůbec na nikoho a vůbec to nekoresponduje s tím, co máte ve svém programovém prohlášení.

Zároveň mě velmi mrzí, že opravdu ty další věci, ať je to novela zákona o střetu zájmů, nebo novela zákona o volbách do parlamentu, takzvaná korespondenční volba, tak já si opravdu myslím, že to nejsou vůbec teď témata, která by se měla projednávat na mimořádné schůzi. Jsou to politická témata. A jsem opravdu i přesvědčena o tom, že současná vládní koalice si ve svém programovém prohlášení napsala, že bude konstruktivně spolupracovat mezi sebou a i s opozicí. A já bych vás chtěla velmi vyzvat, je to vždycky určitě na předsedech těch jednotlivých klubů, aby k té komunikaci a k té konstruktivní spolupráci docházelo. Určitě vím, že se o to nějakým způsobem snažíte, ale pokud se tedy stane, že přijdou dva programy schůze, tak je určitě na paní předsedkyni Poslanecké sněmovny, jakým způsobem určí program toho jednání Poslanecké sněmovny, těch daných mimořádných schůzí, ale je jasné, že vládní většina má většinu, ale myslím si, že ta komunikace s opozicí je klíčová, a jsem opravdu přesvědčena o tom, že věci, které dnes vládní koalice předkládá na mimořádnou schůzi, jsou věci, které chápu, že potřebují...

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní místopředsedkyně, já vás přeruším. Poprosím kolegy, aby se utišili. Míra hluku překračuje únosnou mez pro řečníka. (Místopředsedkyně Mračková Vildumetzová: Děkuji, pane místopředsedo...) Ještě vydržte, ještě neslyším ticho. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Jana Mračková Vildumetzová: Určitě chápu, že vládní koalice má většinu a že jsou určitě sněmovní tisky, které potřebuje prosadit už i v souladu s tím, jakým způsobem si schválila státní rozpočet, přesto znovu opakuji, že v návrhu dnešní schůze jsou body, které podle mého názoru nepatří do programu mimořádné schůze, byť na to samozřejmě vládní koalice má nárok. Ale hlavně tím, že tady máme situaci, jakou máme, a máme zde uprchlickou a hospodářskou krizi, tak jsem přesvědčena, že mimořádná schůze by měla řešit úplně jiné důležité body, které se dotýkají občanů a které je v současné chvíli nejvíce trápí, ať už jsou to ceny energií, ceny pohonných hmot, ceny potravin a samozřejmě daná uprchlická krize.

A chtěla bych zároveň požádat i předsedy poslaneckých klubů a i vládní poslance, jestli by nezvážili popřípadě po schválení programu přehodnotit program té dnešní schůze, jestli opravdu se všemi těmi body, které jsou tam navrženy, jestli se jimi zabývat a jestli některé z programu této mimořádné schůze nestáhnout. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk z poslanců ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, paní místopředsedkyně. To byla poslední přihláška s přednostním právem. Přesto se ještě podívám do sálu, jestli tu nějaké přednostní právo ještě není, a nikdo nechce se k pořadu schůze přihlásit. Pokud tomu tak není, tak budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 20. schůze Poslanecké sněmovny, jak byl písemně předložen.

Já zagonguji, aby mohli všichni kolegové dorazit do sálu. Ano, eviduji požadavek na odhlášení, takže vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se znovu zaregistrovali svými identifikačními kartami. Ještě jednou zopakuji, že budeme hlasovat o celém návrhu pořadu 20. schůze Poslanecké sněmovny, tak jak vám byl předložen v písemné podobě. Ještě prosíme o vteřinku strpení, chybí jedna karta k hlasování. (Chvilku čeká.) Tak zeptám se, jestli je problém s kartou vyřešen. Dobrá. Tak já myslím, že byl dostatek času na to dostavit se do sálu.

 

Budeme tedy hlasovat o celém návrhu pořadu 20. schůze.

A já si dovolím zahájit hlasování a ptám se, kdo je pro takový program schůze, aby stiskl tlačítko a zdvihl ruku. Tak teď už se rozběhlo hlasování. Kdo je pro, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 2 bylo přihlášeno 172 poslanců, pro hlasovalo 93, proti 58. Návrh pořadu 20. schůze byl schválen.

 

A my můžeme přistoupit k prvnímu bodu pořadu, kterým je... Hlásí se pan kolega Nacher k hlasování nebo...? Kolega Nacher se asi přihlásil omylem. Pan předseda?

 

Poslanec Marek Benda: Vážené paní kolegyně, vážení páni kolegové, abychom vyjasnili situaci hned teď, tak jménem koaličních poslaneckých klubů, je nás pět, navrhuji, abychom hlasovali dnes po 19., 21., 24. hodině až do úplného toho... o všech zákonech, které jsou předloženy. Myslím, že potřebujeme si tady dát jedno to noční cvičení, abychom zjistili, kdo má většinu. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. To byl procedurální návrh. Má k němu protinávrh paní předsedkyně? Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Tak já nemám procedurální protinávrh. Já jdu jenom připomenout jednu věc, že v minulém volebním období noční - nebylo tohle zvykem. Ponocovali jsme tady dvakrát. Jednou to bylo při důvěře vlády, tak to se předpokládá, to je přirozené, a podruhé při nouzovém stavu. Tady se z toho stala taková zvyklost. My samozřejmě budeme hlasovat proti, takže bude to vaše vůle, kterou bezesporu prosadíte, protože máte v této Poslanecké sněmovně většinu, ale nejsem si jistá, že nedochází k porušování zákoníku práce, máme tady zaměstnance, že nedochází k porušování hygieny práce. A samozřejmě až tu vůli prosadíte a zrealizujete, tak bezesporu budeme muset se obrátit na vedení Sněmovny. Budeme se muset obrátit případně - uvědomit inspektorát práce a další tyto orgány, protože si myslím, že to není v pořádku. O zdravotním hledisku nemluvím. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Paní předsedkyně, děkuji. Jenom chci upozornit, že v tuto chvíli má vystupovat ten, kdo navrhuje případně změnu, alternativní návrh k návrhu procedurální, ale já jsem tolerance sama. (Pobavení a smích v sále.) Má někdo protinávrh k návrhu, který zazněl, a sice abychom o všech bodech dnešního jednání jednali po 19., 21., i 24. hodině? Není tomu tak.

 

Já zahájím hlasování o tomto procedurálním návrhu. Ptám se, kdo je pro, aby stiskl tlačítko a zdvihl ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 3 bylo přihlášeno 174 poslanců, pro hlasovalo 93, proti 79. Návrh byl přijat, a my tedy budeme jednat o všech bodech schválené schůze po 19., 21., i 24. hodině.

 

S přednostním právem se hlásí pan vicepremiér a ministr zemědělství (správně ministr práce a sociálních věcí) Jurečka. (Pobavení v sále.)

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré odpoledne. Vážený pane předsedající, já si dovolím stručnou reakci na paní předsedkyni klubu hnutí ANO, paní předsedkyni Schillerovou. Ona teď nedává pozor... děkuji moc. Já jenom říkám, že před dvěma měsíci jste tady společně s klubem SPD hodiny, hodiny mluvili dvě noci, to jste si otázku, jak jsou na tom zaměstnanci této Sněmovny, nekladla. Tak si ji klaďte prosím pěkně i v jiných momentech, kdy vy tady hodiny i přes noc obstruujete, zdržujete jednání Sněmovny. Tady jsou konkrétní návrhy zákonů, které jsou ku prospěchu občanů České republiky, a můžeme je projednat velmi rychle, když vy je nebudete zdržovat a nebudete obstruovat. (Potlesk z řad pětikoalice.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Další s přednostním právem, pan místopředseda Bartošek. Pane místopředsedo, prosím.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vaším prostřednictvím k paní předsedkyni Schillerové, potažmo i k jiným. Jedná se o to, že před sebou máme patrně dlouhé jednací hodiny, a abychom jednali v souladu s jednacím řádem, tak chci říct, že padne-li procedurální návrh, je pouze možné položit protinávrh k procedurálnímu návrhu, ale požádal bych, abychom nediskutovali, protože to není v souladu s jednacím řádem. Nechť se to odhlasuje a pak ať se realizují přednostní práva. Ale chci to říct na začátku jednání, aby to bylo čisté pro další hlasování. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Kolegyně, kolegové. Chtěl bych vaším prostřednictvím k paní předsedkyni Schillerové, kterou tady nevidím - a vidím vás, paní předsedkyně, ano. Chtěl bych vám dát nabídku, která se neodmítá. Jako předseda jednoho z koaličních klubů vám nabízím, že pokud tady standardně začneme pracovat a jednat, tak jak se má, opozice se vyjádří, koalice také zdůvodní to, proč přichází s těmito šesti návrhy, tak pokud dnes do nějaké rozumné večerní hodiny zvládneme první tři body, to znamená polovinu programu této schůze, já udělám všechno pro to, abyste měla v noci prostor na to se věnovat, čemu se v noci věnujeme, tedy spánku, a abychom v programu schůze pokračovali zítra, až nabereme síly. Je to jednoduché. Pojďme pracovat, jednat, první tři body do večera a zítra pokračujeme. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Následuje přednostní přihlášení pana předsedy Fialy.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Nejdřív bych chtěl zcela výjimečně souhlasit s panem místopředsedou Bartoškem. O něco podobného jsem se, jestli si pamatujete, pokoušel asi minulý týden, že když je procedurální návrh, měl by přijít jen protinávrh a mělo by se buď hlasovat, nebo jednat dál. Žádné jiné věci by se neměly projednávat. Já to považuji za korektní, co tady řekl pan místopředseda Bartošek. Děkuji za to a chtěl bych, abychom se všichni podle toho chovali. Já se podle toho chovat budu. Jsem rád, že jsme našli v jedné věci shodu.

Co se týče obstrukcí, já tady musím říct, že jsem pozorně poslouchal pana předsedu Bendu, který přišel k touto mikrofonu a říkal: Myslím, že je čas, abychom si dali nějaké to noční cvičení, a proto, už jsme tady dlouho nebyli v noci, tak proto navrhuji, abychom jednali po 19., 21. i 24. Takže v podstatě koaliční vláda nám tady říká, že my jsme ještě nic pomalu neudělali, a vy nám říkáte, že je potřeba si dát noční cvičení. Já to chápu, ale neobviňujte nás z obstrukcí. To bylo jenom k tomu. Děkuji. (Potlesk části poslanců.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji. Určitě dodržujme všichni jednací řád a po zaznění procedurálního návrhu přicházejme jenom s návrhy, které by ho modifikovaly. Nicméně netušil jsem, kam bude vystoupení paní předsedkyně směřovat. Myslel jsem, že nějaký protinávrh zazní. Dobrá.

Hlásí se ještě někdo s přednostním právem? Není tomu tak. Já ještě konstatuji, že s náhradní kartou číslo 28 bude hlasovat paní poslankyně Bačíková a s náhradní kartou číslo 23 budu hlasovat já, poslanec Skopeček.

 

A jestli máme všechny ty úvodní záležitosti za sebou, můžeme přistoupit konečně k prvnímu bodu našeho jednání, což je

 

Následující zahájení jednacího dne schůze

Aktualizováno 16. 7. 2024 v 13:49.




Přihlásit/registrovat se do ISP