Pátek 3. června 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

21.
Vládní návrh zákona, kterým se mění některé zákony v souvislosti s přijetím zákona
o koordinaci spolupráce s Evropským úřadem pro boj proti podvodům
/sněmovní tisk 219/ - prvé čtení

Z pověření vlády předložený návrh uvede ministr financí Zbyněk Stanjura. Prosím, pane ministře, ujměte se slova.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Děkuji za slovo. Letmý pohled na naši tabuli mi říká, že máme osm minut, já bych poprosilo shovívavost. Byl bych rád, kdybychom to stihli za těch osm minut. V předchozím úvodním slově jsem říkal, jakých údajů se týká spolupráce s OLAFem, které instituce je budou poskytovat a v doprovodném zákonu se vlastně mění zákony, které upravují chování těchto institucí - jak bank, spořitelních a úvěrních družstev, centrální vedení účtu. Takže navazuje to bezprostředně, bylo by dobré, kdybychom to projednávali v jednom rytmu, takže pak navrhnu ještě zkrácení lhůty o 30 dnů na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně. Prosím pana zpravodaje, a sice pana poslance Martina Kuklu, aby se ujal slova.

 

Poslanec Martin Kukla: Děkuji za slovo, pane předsedající, já to zkusím v krátkosti okomentovat a říct, kterých zákonů se to týká. Jak již bylo řečeno, návrh zákona je primárně zákonem adaptačním a návrh zákona o změně některých zákonů v souvislosti s přijetím zákona o koordinaci spolupráce s Evropským úřadem pro boj proti podvodům je souborem novel těchto zákonů. Jedná se o zákon č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů, dále se jedná o zákon č. 87/1995 Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech a některých opatřeních s tím souvisejících, a doplnění zákona České národní rady č. 586/1992 Sb., o daních z příjmů, ve znění pozdějších předpisů, dále zákon č. 300/2016 Sb., o centrální evidenci účtu, ve znění pozdějších předpisů.

Jak jsem již zmínil, je to návrh zákona, který je primárně zákonem adaptačním, který je legislativní reakcí na nařízení Evropského parlamentu a Rady 2020/2223 ze dne 23. prosince 2020, kterým se mění nařízení č. 883/2013, pokud jde o spolupráci s Úřadem evropského veřejného žalobce a účelnost vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane zpravodaji. Otevírám obecnou rozpravu, do které se hlásí paní předsedkyně Schillerová.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, pane místopředsedo, ale vnímám prosbu pana ministra, takže budu opravdu hrozně rychlá - stopněte si to, minutu mně dejte - že to souvisí s předcházejícím tiskem, tak cítím potřebu tady říct několik vět. Je to změnový zákon k tomu předcházejícímu. Ano, týká se zákona o bankách, zákona o spořitelních a úvěrních družstvech, zákona o centrální evidenci účtů a je to primárně zákon adaptační, který je legislativní reakcí právě na nařízení, o kterém jsem před chvílí hovořila, nebudu ho znova tedy tady opakovat, týká se spolupráce Úřadu evropského veřejného žalobce a samozřejmě má i za účel vyšetřování Evropského úřadu pro boj proti podvodům. Minutu ani jsem nepotřebovala. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji pěkně, dál se hlásí do obecné rozpravy pan ministr.

 

Ministr financí ČR Zbyněk Stanjura Formálně během rozpravy navrhuji zkrátit lhůtu na projednání ve výborech o 30 dnů na 30 dnů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně. Ještě někdo se hlásí do obecné rozpravy? Pan poslanec Hrnčíř, prosím.

 

Poslanec Jan Hrnčíř: Díky za slovo, pane předsedající. Jenom v krátkosti - byť samozřejmě podporujeme boj proti podvodům, ale jenom bych chtěl upřesnit, že v podstatě v trestněprávní rovině či ve správněprávní rovině, to znamená, v nějakých daňových únicích, se ta spolupráce příliš netýká. Já to považuji za poměrně zbytečný tisk, protože to nařízení je přímo vykonatelné, ale ještě jsem byl ochoten připustit, že je tedy potřeba stanovit nějaký koordinační orgán, kterým by mělo být Ministerstvo financí, to znamená, v předchozím tisku tohle bylo řešeno, ale rozšiřování na další instituce si myslím, že to je naprosto zbytečné, že vnitrostátní předpisy, které máme, nám dostatečně stačí. Já jsem tedy u toho předchozího tisku se ještě udržel stolu, ale tentokrát už se neudržím a podávám návrh na zamítnutí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, eviduji váš návrh na zamítnutí. Dál se ptám, jestli se ještě někdo hlásí do obecné rozpravy? Nikoho nevidím, obecnou rozpravu tedy končím.

Ptám se na zájem o závěrečná slova? Ani ze strany navrhovatele, ani ze strany zpravodaje.

Zaznamenal jsem tedy v obecné rozpravě návrh na zamítnutí. Zagonguji, aby mohli přijít i ostatní kolegové.

 

Budeme hlasovat o návrhu, který přednesl v obecné rozpravě pan kolega Hrnčíř, a sice návrh na zamítnutí zákona v prvním čtení.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh: Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 63, bylo přihlášeno 168 poslanců, pro hlasovalo 18, proti 118. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní se tedy budeme zabývat návrhem na přikázání výborům. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání rozpočtovému výboru jako výboru garančnímu. Je tu jiný návrh na garanční výbor?

 

Není tomu tak, budeme tedy hlasovat.

Kdo souhlasí s tím, aby předložený návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 64, bylo přihlášeno 171 poslanců, pro hlasovalo 151, proti 1. Návrh byl přijat.

Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání rozpočtovému výboru jako garančnímu výboru. Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. Je tu zájem navrhnout další výbory k projednání?

 

Není tomu tak, tak v posledním hlasování se vypořádáme s návrhem, který zazněl v obecné rozpravě, a sice zkrácení lhůt na 30 dnů pro projednání ve výborech.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 65, bylo přihlášeno 171 poslanců, pro hlasovalo 140, proti 17. Návrh byl přijat a my jsme zkrátili lhůty.

 

Je 13.29, měli jsme to vypočítané na vteřiny. Děkuji všem a končím projednávání bodu číslo 21.

 

Protože je 13.30, přijde na řadu pevně zařazený volební blok. Začneme bodem číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP