Středa 15. června 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Markéta Pekarová Adamová)

148.
Podpora územní celistvosti Ukrajiny a odsouzení válečné agrese Ruské federace

Prosím, aby se jako navrhovatel ujal pan poslanec Marek Výborný slova a přednesl návrh tohoto bodu. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, vážené kolegyně, vážení kolegové, na základě dohody grémia je zde zařazen bod s názvem Podpora územní celistvosti Ukrajiny a odsouzení válečné agrese Ruské federace.

Dovolte mi na začátek požádat paní předsedkyni a ctěnou Sněmovnu, abychom souhlasili s přítomností na jednání Sněmovny v tomto bodě i pro velvyslance Ukrajiny v České republice, Jeho Excelenci Jevhena Perebyjnise. O tomto prosím, paní předsedkyně, abyste dala hlasovat bezprostředně, děkuji. Považuji za zcela správné, aby pan velvyslanec, který byl přítomen projevu a proslovu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby byl přítomen i projednání tohoto bodu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Jedná se tedy o procedurální návrh, a já proto přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Tedy odhlásím vás nejdříve všechny a prosím, abyste se opětovně přihlásili. Budeme hlasovat.

 

I pro ty, kteří právě teprve přicházejí, aby věděli, budeme hlasovat o přítomnosti pana velvyslance Ukrajiny Perebyjnise na jednání o tomto bodu.

Já tedy zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro přítomnost pana velvyslance? Ať stiskne tlačítko, zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 126 přihlášeno 115 přítomných, pro 111, proti žádný. Návrh byl přijat a my jsme tímto odsouhlasili přítomnost pana velvyslance, kterého tedy tímto mezi námi opětovně vítám.

 

A předávám opět slovo panu navrhovateli tohoto bodu Marku Výbornému, prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní předsedkyně, vážení členové vlády, milé kolegyně, vážení kolegové, vážený pane velvyslanče, myslím, že všichni si velmi dobře pamatujeme tu napjatou atmosféru a zároveň atmosféru plnou odhodlání, která panovala v této Sněmovně 24. února v podvečer, kdy jsme se zde zcela mimořádně sešli, abychom se postavili na stranu Ukrajiny, abychom se postavili na stranu země bojující za svoji nezávislost. Myslím, že už tehdy, 24. února v podvečer, tato Sněmovna naplnila dnešní slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského o tom, že my jsme skutečně s vámi. Česká republika, Parlament České republiky, Poslanecká sněmovna je na straně ukrajinského národa. Já jsem velmi hrdý na tuto Sněmovnu, jsem velmi hrdý, že jsme to dokázali projevit nejenom tou mimořádnou schůzí tehdy, ale také usnesením, které jsme přijali na podporu Ukrajiny v boji proti válečnému agresorovi 24. února a pak také opakovaně usnesením z 5. dubna tohoto roku.

Výsledkem války nemůže být kompromis s tím, kdo páchá válečné zločiny. Ukrajina si zaslouží naši podporu, protože tak, jak zaznělo z úst premiéra České republiky Petra Fialy, na Ukrajině ukrajinští muži, ale také dobrovolníci z celého světa bojují i za naši svobodu i za naši nezávislost. Nesmíme mlčet a jako zákonodárci českého Parlamentu můžeme vyslat jasný a srozumitelný signál a apel jak směrem k naší vládě, tak směrem k mezinárodnímu společenství. Proto na základě dohody předsedů poslaneckých klubů, s kterými bylo navržené znění usnesení konzultováno, si dovoluji načíst znění tohoto usnesení, o kterém prosím, paní předsedkyně, aby po skončení rozpravy bylo hlasováno:

"Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky, pamětliva hodnot svobodného demokratického světa a odkazu Tomáše Garrigua Masaryka a Václava Havla, zakotvených v Ústavě České republiky a vyjádřených naším členstvím v Organizaci spojených národů, Radě Evropy, Evropské unii a Severoatlantické alianci, pobouřena svědectvími a důkazy závažných zločinů, čítajících mimo jiné vraždění, mučení a sexuální násilí páchaných armádou Ruské federace v Buči, Irpini, Mariupolu a ostatních regionech Ukrajiny, uznávajíc závazky erga omnes, vyplývající z kogentních norem obyčejového mezinárodního práva a kodifikované Haagskými úmluvami, Ženevskými úmluvami a Úmluvou o zabránění a trestání zločinu genocidia, vítajíc v této souvislosti vyšetřování zahájené Mezinárodním trestním soudem ve věci válečných zločinů a zločinů proti lidskosti páchaných na Ukrajině, připomínajíc předchozí usnesení Poslanecké sněmovny ze dne 24. února a 5. dubna tohoto roku, Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky:

I. kategoricky odsuzuje ruskou politiku zaměřenou na zničení soudržnosti a státnosti Ukrajiny;

II. vyzývá všechny státy světa, aby poskytly co největší součinnost při vyšetřování válečných zločinů a zločinů proti lidskosti páchaných na území Ukrajiny tak, aby bylo zajištěno potrestání pachatelů těchto zločinů;

III. konstatuje jednoznačnou odpovědnost stávajícího vedení Ruské federace za zločin agrese a rozpoutání války na Ukrajině;

IV. konstatuje, že Ruská federace nese vinu za škody na životech a majetku na území Ukrajiny, jež musí nahradit reparacemi;

V. vyzývá Vládu České republiky, aby nadále podporovala Ukrajinu dodávkami potřebného materiálu a zasazovala se o integraci země do Evropské unie."

 

Dámy a pánové, to je znění usnesení, o kterém, prosím, aby Sněmovna na závěr projednání bodu Podpora územní celistvosti Ukrajiny a odsouzení válečné agrese Ruské federace hlasovala. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji panu navrhovateli. Za zpravodaje byl určen pan poslanec Marek Ženíšek, který se může taktéž ujmout místa u stolku zpravodajů, a nyní tedy už zahájím rozpravu, do níž mám několik přihlášených. Jako první je přihlášen pan ministr Lipavský, pan ministr Rakušan hned následuje, pak se s přednostním právem taktéž hlásí paní předsedkyně Schillerová a přihlášeni jsou i písemně pan poslanec Ženíšek a pan poslanec Bašta. To je zatím vše z přihlášených. Připomínám, že grémium se shodlo na tom, že za každý klub by vystoupil jeden řečník, bude-li mít tento klub zájem.

Proto nejdříve prosím s přednostním právem přihlášeného pana ministra Lipavského, pokud jej tady však nemáme přítomného, jeho pořadí se v tuto chvíli přesouvá na konec a poprosím pana ministra Rakušana, který přítomen je. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuji vám, paní předsedkyně. Kolegyně, kolegové, vážené poslankyně, vážení poslanci, dámy a pánové, já se chci pouze velmi stručně vyjádřit k tomu, co už pregnantně formuloval můj předřečník, pan předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Výborný. Chtěl jsem úmyslně hovořit až po panu ministrovi Lipavském, který by to toho vnesl zahraničněpolitický rozměr. Já jsem se spíše chtěl několika větami zaměřit na to, jaké důsledky má ukrajinská krize pro nás, na náš život v České republice.

Samozřejmě je to pro náš národ, pro naše občany, obrovitánská výzva. Samozřejmě procházíme my tady v této době jakousi zatěžkávací zkouškou, ale především procházíme i testem toho, zda Česká republika jako stát, jako je občané umíme být solidární. Zda umíme poskytnout pomoc, když to jiný národ, který bojuje za nás, za naše hodnoty, zbraněmi, zda umíme v té chvíli poskytnout manželkám a dětem těch, kteří bojují za evropské hodnoty, dostatečné zázemí. Zda dokážeme jako stát projevit to, co je pro každý stát důležité, to znamená svoji duši a nějakou dobrou podstatu. A my jsme uspěli a já chci na tomto místě občanům České republiky výrazně poděkovat. Více než 70 % lidí v České republice, občanů České republiky, nějakým způsobem příchozím z Ukrajiny pomohlo, ať už to bylo poskytnutím ubytování, nebo nějakou humanitární pomocí. Ale drtivá většina lidí v naší zemi pomáhala a stále pomáhá.

Já si samozřejmě uvědomuji, že ta první nálada, první radostný étos, pomoc, která vycházela prostě a jednoduše z té hrůzy, když jsme viděli bomby padat na civilní obyvatelstvo na Ukrajině, tak ta první vlna solidarity už trošku vyprchala. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, jak je Česká republika, a to, jakým způsobem na krizi reagovala, ceněna i na evropské a světové úrovni. Skutečně a zcela objektivně se pověst České republiky vylepšila díky občanům České republiky, ale i díky zásadovému postoji celého českého parlamentu, celé české vlády.

Protože v určitých chvílích je potřeba nepřistoupit na populismus. V určitých chvílích je potřeba projevit zásadovost. A ve chvíli, když jedna země napadne druhou, ve chvíli, kdy jsou ohroženy ty nejzákladnější hodnoty, ve chvíli, kdy umírají civilisté, ve chvíli, když se bráníme agresorovi, který přichází s tím, aby si vzal pro sebe území svobodného státu, nesmíme přistoupit na diskusi, která jí svádí jinam, a to ze základních principů. A ten princip je skutečně za prvé ochrana hodnot, které jsou Evropě vlastní, a za druhé je to ochrana hodnot, jako je solidarita a pomoc.

Já bych nás všechny chtěl vyzvat k tomu, abychom nevytvářeli ve společnosti umělá dilemata - umělá dilemata spočívající v tom, buď pomáháte Ukrajincům, nebo českým lidem. Takové dilema neexistuje. Samozřejmě, že česká vláda dělá maximum i pro české občany, proto je také českou vládou. Ale to přece nevylučuje její maximální nasazení ve chvíli, kdy je svobodný stát napaden agresorem bezprecedentním způsobem, který jsme v Evropě od druhé světové války nezažili. Je naší povinností pomáhat a já jsem hrdý na Českou republiku, že tuto roli zvládá.

Proto konstatuji, že za poslanecký klub Starostů a nezávislých má samozřejmě toto usnesení plnou podporu. Děkuji za pozornost. (Potlesk pětikoalice.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Taktéž děkuji. Nyní je tedy přihlášena paní předsedkyně klubu hnutí ANO Schillerová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní předsedkyně, Excelence. Dámy a pánové, je těžké cokoliv říkat po projevu pana prezidenta Zelenského, ta slova byla silná. A já si navíc moc dobře uvědomuji, že to nejsou jen slova, ale i realita, se kterou musí celá Ukrajina v posledních měsících žít.

Dovolte ale, abych se vrátila na chvilku na úplný začátek války, na to, co dnes bývá opomíjeno. Ráda bych totiž panu prezidentovi poděkovala za jeho odvahu, protože se ukázal jako skutečný lídr své země. A právě on má velký podíl na tom, že Ukrajina odolala první vlně šílené ruské agrese. Pokud si vzpomenete, na začátku války některá média psala, že válka bude rychlá a ruský agresor rychle dosáhne svého cíle, ať už měl být jakýkoliv. Ale pak se objevil prezident Zelenskyj. Vystupoval rozhodně, dodával svým lidem odvahu a politikům se stal vzorem. Byl to on, který celému světu ukázal, že Ukrajinci jsou odhodláni bojovat za svou zemi. Ale musím dodat, že stejně jako on si naše uznání zaslouží všichni Ukrajinci, kteří musí každý den dokazovat svojí odvahu a hrdinství.

Jsem hrdá na lidi, na naše spoluobčany, kteří spontánně, okamžitě pomohli Ukrajincům, kteří prchali před válkou. Bylo to obrovské vzepětí. Nepřekvapilo mě to. Podobnou vlnu sounáležitosti jsme viděli před dvěma roky, i když to byla zcela jiná situace. Tentokrát to bylo hnané touhou po moci a do značné míry i naší historickou zkušeností. Řada lidí si dodnes v sobě nese nespravedlnost a křivdu let 1938 a 1968. Navíc s tím rokem 1968 má současná situace jedno společné jméno - agresora. Chtěla bych říct, že jsem ráda, že to byli právě naši lidé, kteří ukázali s Ukrajinou obrovskou solidaritu, ať už pomocí uprchlíkům, pomocí ukrajinské armádě, ale samozřejmě humanitární pomocí.

Všichni chceme věřit, že konflikt co nejdříve skončí. Všichni si přejeme, aby Ukrajina opět žila v míru a mohla začít obnova ruskou agresí poničené země. Pomáhat Ukrajině budeme i dál, vždyť jsme vládu v této její snaze jako největší opoziční klub opakovaně podpořili. Ale je třeba souběžně s tím i hledat diplomatická řešení - jednat, jednat, jednat. Celá Evropa musí jednat, pokud nechceme, aby válka trvala roky. Měli bychom si přestat myslet, že jen vojenská síla konflikt ukončí. Panu prezidentovi, ale celé Ukrajině přeji opravdu hodně sil, a aby je odhodlání a odvaha neopouštěly. Děkuji vám. (Potlesk z řad hnutí ANO.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. A nyní tedy již přihlášený pan poslanec Ženíšek, připraví se pan poslanec Bašta a ještě by měl následovat pan ministr. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Marek Ženíšek: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Dovolte mi, abych vyjádřil za klub TOP 09 podporu návrhu usnesení a abych velmi stručně uvedl hlavní důvody. Za prvé, Česká republika - a bylo to tady řečeno - pomáhá Ukrajině dlouhodobě. Dokonce patří k zemím, které začaly pomáhat tolika potřebným materiálem, jako jsou zbraně. Takto nás vnímá nejenom Ukrajina, jak o tom hovořil pan prezident, ale vnímají nás takto i ostatní státy, naši spojenci - Spojené státy americké, Velká Británie, pobaltské státy, Polsko a mnozí další. Jsem na to hrdý, že nás takto vnímají, a chceme, aby tomu tak bylo i nadále, i v dalších, následujících dnech.

Za druhé, není to Ukrajina, kdo začal tuto válku, je to někdo jiný. Ukrajina se od samého počátku brání, čelí velké přesile a je zřejmé, že bez naší a další pomoci nemá šanci uspět. Nevím, jestli všichni si dostatečně uvědomujeme geografickou rozlehlost Ukrajiny. V současné době frontová linie činí téměř 2 500 kilometrů, z toho na tisícovce kilometrů se skutečně bojuje a probíhají boje, což je asi vzdálenost jako odsud ze Sněmovny, z Prahy, do Paříže. Takže z toho je zřejmé, že se jedná o velmi rozlehlou oblast, a skutečně bez pomoci to Ukrajina sama nezvládne.

My v TOP 09 se domníváme, že se jedná o frontovou linii mezi svobodným světem a diktátorem, který má jinou představu o světě, zabírá území a zabírá je proto, protože si myslí, že se mu nic nestane, a proto, že si může dělat, co chce. Z tohoto důvodu jsme přesvědčeni, že Ukrajinci skutečně bojují nejen za sebe, ale že bojují i za nás a za ostatní země, které nesdílí představu Vladimira Putina nebo jeho představu o světě.

A za třetí stále platí, že pokud přestane bojovat Ukrajina, přestane existovat, minimálně ztratí velkou část svého území. Pokud přestane bojovat Rusko, válka se ukončí. Ukrajina se nijak neliší od ostatních států, jako je Německo, Španělsko, Francie, Česká republika. V tomto směru má stejné právo na svoji existenci, na svoji svébytnost, na svoji územní celistvost. Ukrajina není nějakou dočasnou entitou, kde by Rusko mělo nějaké přirozené právo. Z tohoto důvodu podporujeme to navržené usnesení a je to z našeho pohledu to minimum, co dnes můžeme pro Ukrajinu udělat. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Také děkuji. Nyní je již připraven pan poslanec Bašta. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jaroslav Bašta: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, dovolte mi, abych vás seznámil se stanoviskem našeho poslaneckého klubu. Hnutí SPD souhlasilo s usnesením Sněmovny na mimořádné schůzi dne 24. února tohoto roku, které odsoudilo ruskou agresi na Ukrajině. Stejně jsme se zachovali i 5. dubna, kdy naši přítomní poslanci vyslovili souhlas s usnesením ohledně případu vraždy (nesrozumitelné) lidí v Buče. V rámci tohoto usnesení je i část, která vyzývá Českou republiku k zapojení do příprav pro ustanovení Mezinárodního soudního tribunálu pro souzení pachatelů všech zločinů spáchaných na Ukrajině. Podporou těchto usnesení považujeme naše vyjádření směrem k Ruské federaci a její agresi na Ukrajině v současné době za dostačující. Prosazujeme mírová jednání a ukončení tohoto krvavého konfliktu. Jsme přesvědčeni o tom, že dodávky zbraní a munice na Ukrajinu vedou pouze k prodlužování konfliktu, který může dále eskalovat. Hnutí SPD odmítá snahy zatáhnout Českou republiku prostřednictvím současné vlády Petra Fialy do případného válečného konfliktu prostřednictvím dalších a dalších dodávek zbraní a munice. Z těchto důvodů nemůžeme usnesení Sněmovny při hlasování podpořit. Děkuji. (Koaliční poslanci buší do lavic a hlučí.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Nyní tedy poprosím pana ministra Jana Lipavského, který už je přítomen s jeho vystoupením. Zatím se jedná v této rozpravě o posledního přihlášeného. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský Vážená paní předsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, dnešní vystoupení prezidenta Zelenského před českým Parlamentem je opravdu mimořádnou událostí. Dovolte mi hned zkraje vyslovit obdiv ukrajinským ozbrojeným silám, politické reprezentaci a celému státnímu aparátu, a především občanům Ukrajiny. Statečnost a odhodlání, kterými Ukrajina čelí v posledních měsících brutální ruské agresi, jsou mimořádné a každým dnem nás přesvědčují o síle ukrajinské společnosti. Česká republika vždy stála otevřeně na straně Ukrajiny. Vždy jsme podporovali její územní celistvost, její demokratické a evropské směřování. Ukrajina je dlouhodobě naším tradičním nejvýznamnějším partnerem v oblasti rozvojové, humanitární i transformační pomoci.

Již před tím 24. únorem jsme se podíleli na posilování ukrajinské obranyschopnosti, budeme tak činit i nadále a není to jen úkol český, ale je to úkol evropský a úkol pro celý demokratický svět, protože každá země má podle Charty OSN právo na obranu a dodávky zbraní a dalšího materiálu na vlastní obranu při napadení. A proto Ukrajinci potřebují bránit své domovy před barbarskou ruskou agresí, bránit se před vražděním, znásilňováním či únosy do Ruska, rabováním, ničením. Ruská agrese popírá veškeré normy mezinárodního práva a civilizovaného soužití. Proměnila Evropu, proměnila svět. Je to nejen útok na Ukrajinu, ale tím pádem i na celou Evropu a její hodnoty na nás všechny. A proto se logicky Česká republika podílí intenzivně na posilování obraných kapacit Ukrajiny a samozřejmě i působíme na naše spojence a partnery, aby oni v tomto úsilí pokračovali, aby neustávali a případně i zvyšovali, protože jen silná Ukrajina je schopná se ubránit agresi.

Zaznívají výzvy k jednání s Putinovým režimem, který zcela vědomě a bezdůvodně rozpoutal válku, ale to jsou výzvy k pokračování agrese, protože Putin jednat v tuto chvíli zcela zřetelně nechce. Dovolím si zacitovat československého generála ruského původu Sergeje Vojcechovského, který v roce 1938 varoval před hanebným pokusem usmířit si Hitlera, a říkal: "O hranicích státu se nediskutuje, hranice se brání." Takže výzvy k jednání uzavření příměří za každou cenu a tlak na Ukrajinu, aby přistoupila na nějaké politické či teritoriální ústupky, jsou naprosto kontraproduktivní a ve výsledku posilují imperiální ambice kremelského režimu. A ze stejného důvodu musíme být i velice důslední v pokračování a zavádění dalších sankcí vůči Rusku.

Samozřejmě Ukrajina nepotřebuje pouze zbraně, ale také vizi, vizi lepší budoucnosti poté, až ta válka skončí. Proto se zasazujeme o to, aby Ukrajina získala evropskou perspektivu a ideálně aby obdržela co nejdříve status kandidátské země. Evropská integrace poskytne Ukrajině stabilitu a zabrání a předejde dalším ruským pokusům zvrátit demokratickou orientaci země. A než válka skončí, tak se také musíme postarat o válečné uprchlíky. Česká republika tak činí, poskytuje jim přístup ke zdravotní péči, vzdělání, zaměstnání, sociální podpoře, jinak činit nemůžeme. A ta politická, ale také materiální, humanitární pomoc, příprava rekonstrukce Ukrajiny budou klíčovými prvky našeho předsednictví v Evropské unii. Využijeme toho, že sehrajeme významnou roli v Evropě, a podpoříme tak všechny tyto aktivity.

Já jsem na úvod zmínil odvahu, energii a odhodlání ukrajinských občanů, kteří brání svou vlast a spolu s tím brání i hodnoty, ve které věříme my. A hodnoty, které jsou základem naší civilizace a hodnoty, které na první místo staví svobodného člověka, jeho práva, jeho možnosti a také jeho zodpovědnost, protože jen takový člověk skrze svá svobodná rozhodnutí poté přispívá k prosperitě a rozvoji celé společnosti. A tady je potřeba jasně říct, že prezident Zelenskyj vyhrál svobodné volby na rozdíl od Putina, který si je pravidelně falšuje ve svůj prospěch. A to je asi ten nejzásadnější rozdíl mezi Ukrajinou a Ruskem. Jsem hrdý, že Česká republika patří mezi státy, které vyjadřují podporu Ukrajině a že tak bude činit nadále. Děkuji za pozornost. (Potlesk.)

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Nyní tedy již nikdo další do rozpravy přihlášen není a nikdo další tak nečiní, takže rozpravu tímto končím.

Je zájem o závěrečná slova? Zeptám se jak pana zpravodaje, tak pana navrhovatele. (Ne. Není.)

Není tomu tak, tak přivolám kolegyně a kolegy z předsálí, protože budeme návrh usnesení hlasovat.

Ještě se přece jen hlásí pan navrhovatel. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji, paní předsedkyně. Abychom dostáli všemu, co musíme udělat dle jednacího řádu, tak se tímto hlásím k návrhu usnesení tak, jak jsem ho přednesl na začátku rozpravy k tomuto bodu. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová Děkuji. Je zájem o odhlášení, proto vás všechny žádám o opětovné přihlášení vašimi identifikačními kartami.

 

Připomínám, že budeme hlasovat návrh usnesení Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky k bodu 25. schůze Poslanecké sněmovny - Podpora územní celistvosti Ukrajiny a odsouzení válečné agrese Ruské federace - tak, jak tady navrhovatelem panem poslancem Markem Výborným bylo načteno. Počet přítomných se již ustálil.

Tedy zahajuji hlasování o předneseném návrhu usnesení a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 127 přihlášeno 155 poslankyň a poslanců, pro 137, proti 17. Návrh byl přijat.

 

Děkuji vám a uzavírám projednávání tohoto bodu. (Potlesk v sále.) Ještě jednou děkuji jak panu zpravodaji, tak panu navrhovateli.

 

Vracíme se v pořadu k přerušenému bodu číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP