Středa 15. června 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

113.
Návrh na volbu členů Rady České televize

Prosím, aby se slova ujal opětovně předseda volební komise, pan poslanec Martin Kolovratník.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Nyní je to ta, možná mohu říci pracovně, větší volba do Rady České televize. Je to volba čtyř členů, v tuto chvíli už druhá volba a první kolo. Dovolím si vás nezdržet rekapitulací té historie. Jsou to místa, která jsou neobsazena už postupně z loňského roku od května roku 2021. Minulá Sněmovna už ta místa tehdy neobsadila. V tomto volebním období volební výbor 19. dubna vyhlásil prostřednictvím paní předsedkyně druhou výzvu oprávněným organizacím. Obdržel celkem 34 platných nominací, které v souladu s jednacím a volebním řádem Sněmovny zúžil na obvyklý takzvaný trojnásobek počtu neobsazených míst, tedy na 12 kandidátů, z kterých dnes budeme vybírat.

Pro stenozáznam ty kandidáty v abecedním pořadí rychle zopakuji: Luboš Beniak, Vratislav Dostál, Bohuslav Fliedr, Vlastimil Ježek, Bohumil Kartous, Kamil Machart, Jan Mikuláštík, Karel Novák, Milada Richterová, Tomáš Řehák, Petr Šafařík a Jiří Voráč. To je obsahem usnesení volební komise číslo 69 ze dne 19. května.

V tuto chvíli postupuji standardně, to znamená, pane předsedající, že prosím o otevření rozpravy. Před rozpravou upozorňuji, že volební komise tak jako ve všech předchozích bodech i zde ve svém usnesení navrhuje provést volbu tajným způsobem. Opět tedy o provedení volby bychom po ukončení rozpravy měli rozhodnout hlasováním. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, přesně tak. Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí? Nemám nikoho přihlášeného ani se nikdo v sále nehlásí, rozpravu tedy končím.

Ptám se, byť asi formálně, na případné závěrečné slovo? (Poslanec Kolovratník: Nemám.) Nemáte zájem.

 

Čili budeme hlasovat o tom, jestli provedeme v tomto případě tajnou volbu na návrh komise.

Já tedy zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro to, aby proběhla v tomto případě tajná volba? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 139 bylo přihlášeno 97 poslanců, pro hlasovali 3, proti 10. Návrh byl zamítnut, budeme tedy postupovat prostřednictvím veřejné volby.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Protože Poslanecká sněmovna rozhodla o veřejné volbě, tak teď zopakujeme postup, který se tu odehrál před chvílí, to znamená, budeme veřejným způsobem hlasovat o každém jednotlivém jméně, zaznamenáme kvorum a výsledek. Už nemusím opakovat, že zvolen je ten, kdo získá nadpoloviční počet hlasů. Pokud by došlo k rovnosti, tak by se opakovalo druhé kolo. Pokud by nadpoloviční počet hlasů získalo víc kandidátů než čtyři - to je důležité - postupují logicky ti s nejvyšším počtem hlasů. To je celkem v tomto smyslu jednoduché.

Takže pokud je vše jasné a srozumitelné, prosím, pane předsedající, abyste zahájil postupně jednotlivá hlasování. Nyní je první v abecedním pořadí navržený kandidát pan Luboš Beniak.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro pana Luboše Beniaka? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 140 bylo přihlášeno 98 poslanců, pan Luboš Beniak získal 0 hlasů.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Konstatuji, že kvorum nutné pro zvolení je 50. Podle záznamu na informační tabuli pan Luboš Beniak má 0 hlasů, není tedy zvolen. Prosím druhé hlasování pro pana Vratislava Dostála.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro pana Vratislava Dostála? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 141 bylo přihlášeno 98 poslanců. Pan Vratislav Dostál získal 1 hlas.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji. Konstatuji, že ani pan Dostál nebyl zvolen, získal pouze 1 hlas. Prosím další hlasování pro pana Bohuslava Fliedra.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro pana Bohuslava Fliedra? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 142 bylo přihlášeno 98 poslanců, pro pana Bohuslava Fliedra hlasoval 1.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Také opakuji výsledek: Bohuslav Fliedr 1 hlas, není zvolen. Prosím o hlasování pro pana Vlastimila Ježka.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, já zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro pana Vlastimila Ježka? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 143 bylo přihlášeno 98 poslanců, pro hlasovalo 96 poslanců. Máme tady námitku proti výsledku hlasování.

 

Ministryně pro vědu a výzkum ČR Helena Langšádlová Já se omlouvám. Hlasovala jsem pro, ale nešlo mi hlasovat, takže zpochybňuji hlasování.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zpochybňujete hlasování. Takže budeme hlasovat...

 

Ministryně pro vědu a výzkum ČR Helena Langšádlová Pardon, jenom pro záznam.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Jenom pro záznam, takže nezpochybňujete hlasování? (Ne.) Dobrá, takže pro záznam. Já se jenom zeptám, paní ministryně, pokud vám nešlo hlasovací zařízení, tak bychom hlasování měli opakovat. (Já nezpochybňuji hlasování.) Nezpochybňujete hlasování zkrátka, dobrá. Tak poprosím pana předsedu, aby ještě zopakoval výsledek hlasování.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže pokud hlasování nebylo zpochybněno, konstatuji, že kvorum je stále 50. Pan Vlastimil Ježek získal 96 hlasů a byl zvolen. Prosím další hlasování - Bohumil Kartous.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro pana Bohumila Kartouse, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 144 bylo přihlášeno 98 poslanců. Pan Bohumil Kartous získal 1 hlas.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji a konstatuji, že kvorum je stále 50. Pan Bohumil Kartous s 1 hlasem nebyl zvolen. Prosím další hlasování - pan Kamil Machart.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro pana Kamila Macharta? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 145 bylo přihlášeno 98 poslanců. Pan Kamil Machart získal 1 hlas.

 

Poslanec Martin Kolovratník: I zde je kvorum stejné - 50. Pan Kamil Machart s 1 hlasem nebyl zvolen. Prosím další hlasování - pan Jan Mikuláštík.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro pana Jana Mikuláštíka, ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 146 bylo přihlášeno 98 poslanců, pro hlasovali 3. Pan Jan Mikuláštík získal 3 hlasy.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Kvorum je 50. Pan Mikuláštík s 3 hlasy nebyl zvolen. Další hlasování je pro navrženého kandidáta Karla Nováka.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro pana Karla Nováka? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 147 bylo přihlášeno 98 poslanců, pro hlasovalo 97. Pan Karel Novák získal 97 hlasů.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Zde konstatuji, že bylo dosaženo kvora, pan Karel Novák je v tuto chvíli zvolen. Uvidíme samozřejmě na počtu dalších případně zvolených kandidátů. Obdržel 97 hlasů. Prosím o další hlasování pro paní Miladu Richterovou.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování. Ptám se, kdo je pro paní Miladu Richterovou? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 148 bylo přihlášeno 98 poslanců, pro 98. Paní Milada Richterová získala 98 hlasů.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak 98 hlasů při kvoru 50, také paní Richterová byla zvolena. Takže v tuto chvíli už byli zvoleni a postoupili tři navržení kandidáti. Prosím o další hlasování pro pana Tomáše Řeháka.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pana Tomáše Řeháka? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku.

Hlasování číslo 149, bylo přihlášeno 98 poslanců, pan Tomáš Řehák získal 1 hlas.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Konstatuji, že s 1 hlasem a kvorem 50 pan Řehák nebyl zvolen. Prosím další hlasování pro pana Petra Šafaříka.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pana Petra Šafaříka? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku.

Hlasování číslo 150, bylo přihlášeno 98 poslanců, pro hlasovalo 97, pan Šafařík získal 97 hlasů.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji, to je v tuto chvíli čtvrtý zvolený kandidát. Kvorum je stále 50 a pan Šafařík získal 97 hlasů. A nyní prosím o poslední hlasování v abecedním pořadí a je to hlasování pro pana Jiřího Voráče.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro pana Jiřího Voráče? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku.

Hlasování číslo 151, bylo přihlášeno 98 poslanců, pro hlasoval 1. Pan Jiří Voráč získal 1 hlas.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Takže 1 hlas pro pana Voráče, kvorum stále 50. Pan Voráč tedy nebyl zvolen.

Nyní zrekapituluji výsledek volby a konstatuji, že potřebného počtu hlasů nutného ke zvolení získali, a tudíž byli v této volbě úspěšní, pan Vlastimil Ježek s 96 hlasy, pan Karel Novák s 97 hlasy, paní Milada Richterová s 98 hlasy a pan Petr Šafařík s 97 hlasy. Sněmovna tedy byla ve smyslu úspěšnosti, ve smyslu výsledku této volby úspěšná, a to, protože jsme volili 4 kandidáty do Rady České televize. Nadpoloviční počet hlasů obdrželi přesně 4 kandidáti, volba je v tuto chvíli naplněná. Pane předsedající, můžete ji ukončit.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuji pěkně za provedení volby a končím projednávání bodu číslo 113. Přejdeme k bodu číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP