Pátek 24. června 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

1.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní
sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 111/2006 Sb.,
o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 235/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka a zpravodajka garančního výboru pro sociální politiku, poslankyně Vladimíra Lesenská. Pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 235/2, který byl doručen dne 16. června 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 235/3.

Nyní se táži navrhovatele, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Má zájem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Dobré dopoledne, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové. Já si dovolím už jenom velmi stručně uvést tento návrh novely těchto dvou zmíněných zákonů a sněmovní tisk 235. V tomto návrhu se snažíme řešit komplikovanou situaci, která byla v posledních měsících opakovaně zmiňována, a to je poměrně velká složitost administrativních nároků při žádosti o příspěvek na bydlení, to znamená, jdeme opravdu tou cestou, abychom dokázali zjednodušit to prostředí pro ty, kteří žádají. Nemusí předkládat každoročně novou žádost, nemusí dokládat všechny informace každé čtvrtletí, stačí to dělat v půlročním taktu. Pokud samozřejmě v té domácnosti se změní něco, například narostou náklady na bydlení, tak logicky mohou tito žadatelé přijít v tom půlročním období, zaktualizovat informace, a tím pádem získat případně vyšší nárok příspěvku.

Upravujeme také zároveň i ty věci, které se týkají mimořádné okamžité pomoci, zase tak, abychom byli schopni reagovat na tu situaci, že když se zvyšují ceny energií, aby tady byla zase větší flexibilita, větší operativnost při rozhodování, tak aby tato forma podpory opravdu lidem dokázala pomoci, abychom nenaráželi na ta místa nebo na ty situace, na které narážíme teď, že prostě ti lidé jsou řekněme objektivně ve složité situaci a my jim neumíme úplně efektivně pomoci. To je smyslem tohoto návrhu, tohoto sněmovního tisku.

Myslím si, že o tom bylo řečeno opravdu hodně i na jednání výboru, takže já děkuji za konstruktivní debatu.

Zároveň ještě upozorním na tu záležitost, že zvyšujeme i míru určité flexibility v čerpání rodičovského příspěvku se zvýšením limitu z 10 000 korun na 13 000. To jsou ty hlavní oblasti, které se snažíme tímto upravit. Děkuji za pozornost a případnou podporu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Ptám se, jestli paní zpravodajka má zájem, nebo až v rozpravě? (Nemá zájem.) Dobře, děkuji. Nyní tedy otevírám rozpravu, do které se přihlásil pan předseda Tomio Okamura s přednostním právem. Po něm vystoupí paní místopředsedkyně klubu ANO Jana Pastuchová, která dnes zastupuje paní předsedkyni Schillerovou. Prosím, pane předsedo, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, hnutí SPD dlouhodobě prosazuje snižování byrokracie a administrativní zátěže, takže podpoříme i snížení administrativní zátěže související s uplatňováním a prokazováním nároku na sociální dávku. Byrokracie je pro mnohé potřebné lidi nepřekročitelná bariéra. Denně se na mě nebo na SPD obracejí lidé v nouzi a zoufale volají po jakékoliv pomoci. Vláda Petra Fialy, která na jedné straně dokáže dát ukrajinské rodině až 12 000 příspěvek na bydlení, 12 000 korun, tak na druhé straně odmítá přispět na smrt nemocnému českému invalidovi nebo okradené důchodkyni. Několikrát jsem tu zmiňoval případ důchodkyně Vlasty Bartošové. Ta se dodnes, opakuji dodnes, nedomohla příspěvku na bydlení, kdy poté, co byla okradena podvodem o byt a má důchod nižší, než je nájem na ubytovně, a přestože má žebrácký důchod kolem 8 500, tak stát, tedy vláda, jí odmítá jakkoli pomoci. To je jaký signál pro občany? Na normální české občany, kteří celý život makali, tak na ně vláda kašle, protože peníze a vstřícnost má vláda hlavně pro menšiny a migranty. Že se nestydíte konkrétně vy, pane ministře Jurečko z KDU-ČSL! Tento vládní zákon na snížení administrativy u dávek, jakkoli je přínosný, je jen mizerná záplata, protože to, co je třeba řešit teď, inflaci a drahotu, to nejen neřeší, ale naopak, pokud budete řešit drahotu jen almužnami, a to je váš styl, pak inflaci budete nadále zvyšovat.

Je třeba snižovat ceny energií, nikoliv se drahotě podvolovat. A je to tak jednoduché, až to bolí. ČEZ by měl okamžitě ukončit prodeje elektřiny do zahraničí a prodávat napřímo našim občanům a firmám za výrobní cenu plus rozumnou marži a do zahraničí prodávat až přebytky. To je náš názor, názor SPD. ČEZ, protože má licenci na nákup plynu, by měl okamžitě zahájit jednání s Gazpromem a nakoupit plyn napřímo pro Českou republiku. Ten levný plyn. Tak jako to má demokratické Německo, Rakousko, Maďarsko a Slovensko. Těmito kroky násobně snížíme cenu elektřiny a plynu a to se ihned projeví na cenách potravin, stavebnin, průmyslového zboží, ale i na nižších výdajích domácností. Stejně tak není problém nakoupit ihned napřímo ropu. Bohužel, stát už nevlastní rafinerie. Myslím, že je načase, aby stát uvažoval o deprivatizaci strategické infrastruktury tak, aby byla ve vlastnictví státu, tak jako to je v mnoha supervyspělých demokratických zemích.

Dám ale příklad i ze vzdálenější země, která možná nepatří mezi ty úplně supervyspělé, ale v mnoha ohledech se jim blíží. Například v Mexiku v minulosti deprivatizovali strategickou energetiku a ropný průmysl včetně čerpacích stanic. Dnes tyto státní firmy nejen udržují směšně nízké ceny energií, ale ze zisků jdou příjmy do zdravotnictví, do školství a na důchodce. Je to komunismus? Ne, je to správná ekonomická a sociální politika. Chudé děti v Mexiku mají obědy, ale třeba i autobus nebo školní uniformy zdarma. A u nás? U nás ty chudé prostě oběd nedostanou. A když se dívám na počty bezdomovců v Praze a na počty lidí žijících u nás na nebo pod hranicí chudoby, pak si musíme klást otázky, na jakou úroveň jsme se po třiceti letech dosavadních vlád dostali. Tady bych jenom upozornil, že nejčastěji byly u vlády právě ODS, ČSSD a KDU-ČSL.

Vyspělost společnosti se pozná nikoliv podle toho, jaké technologie má, ale jak se stará o své nemohoucí spoluobčany. Paradoxně jediný, o koho má vláda zájem se starat, jak vidí i veřejnost, jsou migranti. Chápu pocity lidí, kteří jdou za lepším, ale není normální, aby stát, který vybudovali ti, kdo dnes potřebují pomoc, pomáhal lidem, kteří na tento stát nepřispěli ani haléř, a zároveň na ty, kdo ty peníze vydělali, se vláda vykašlala a nechala je živořit.

Vážené dámy a pánové, tohle nejsou řečnické obraty. Mám desítky konkrétních případů a vsadím se, že je má nejen pan ministr Jurečka, ale také vy, vážení kolegové a kolegyně poslanci, protože z té korespondence zoufalých lidí vidím často, že se obraceli i na mnohé z vás. A tady bych znova zopakoval, a říkal jsem to už v úterý na tiskové konferenci, že mi píše obrovské množství občanů, mně chodí až pět tisíc podnětů denně, takže na to v SPD máme několik mých spolupracovníků, abychom pokud možno takovému množství občanů vůbec byli schopni alespoň v rámci možností odpovídat.

Jedny z nejčastějších stížností, které tam jsou mimo ty sociální záležitosti, že vláda nechává lidi v chudobě - a jsou to pracující lidi a důchodci - a nestará se o ně, přestože kvůli té drahotě oni jsou v zoufalých situacích, tak je, že dvě státní instituce vůbec neodpovídají, vůbec nekomunikují s občany. A je to Úřad vlády a Ministerstvo práce a sociálních věcí zde přítomného ministra Jurečky. Já bych to tady neříkal, kdyby opravdu těch podnětů - no, chodí jich minimálně stovky během krátké poslední doby, to znamená, není to ani v desítkách - že občané, protože jsou v zoufalé situaci kvůli této vládě, protože vláda Petra Fialy nekoná, tak se snaží psát e-maily nebo telefonovat na Úřad vlády, k panu premiérovi a na Ministerstvo práce a sociálních věcí Mariana Jurečky, nikdo jim neodpovídá, a když se dovolají a zvedne to spojovatelka, tak přepojuje a nikdy se nestane, že to někdo zvedne v těch kancelářích. To znamená, takto je nastavena práce u ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky za KDU-ČSL, je to předseda KDU-ČSL, a u premiéra Fialy. To znamená, zoufalí občané se nikam nemůžou dovolat a nikdo jim neodpovídá. Nikdo jim tam nezvedá ani telefony. Nikdo neříká, že má zvedat telefon pan ministr. Ale přece jenom by možná nebylo od věci mít nějakou informační linku, nebo někdo, kdo by opravdu těm zoufalým občanům - a já na to mám důkazy, my ty podněty máme u nás na sekretariátu a není to v desítkách. Tato dvě ministerstva - tak pochopitelně zase popravdě si řekněme, že protože se to týká sociálních věcí, tak samozřejmě asi občané nebudou psát na nějakého ministra pro legislativu nebo nevím pro koho, ministra pro vědu. Ale asi by bylo dobré, kdyby se tam opravdu vycházelo občanům vstříc. Protože ta neprostupná zeď, kterou vláda vytvořila mezi občany a těmi ministerstvy, to si myslím, že je opravdu ostuda, a myslím, že je to opravdu špatně.

Ještě bych doplnil, že my samozřejmě ty podněty přeposíláme na to ministerstvo. My jsme opoziční strana. Snažíme se jim říct, že jsme v opozici, že kdyby bylo SPD ve vládě, tak to bude samozřejmě jinak, ale že s touhle vládou prostě není pořízení. Takže my na to nemáme co říct, protože my vás známe. Vy se nechcete bavit ani s námi, vy se tady nebavíte ani s námi, takže z toho je jasné, že se nebavíte ani s občany.

Takže pojďme ale dál. Mnoho zemí po světě je ve válce. Všem lidem po celém světě postiženým zločinnými agresemi pomoci nemůžeme, jelikož jsme malá země. Rozhodně bychom ale měli pomoci alespoň našim chudým. A to je jediné, co vláda nedělá. Proč je pro vládu tak lehké vyvěsit ukrajinskou vlajku a naopak tak těžké pomoci bezmocné české babičce? To vám za to nestojí? Proč chrastíte zbraněmi, místo abyste prosazovali mír a konec války? Vaše sankce rozšířily odběratelskou síť ruského plynu a ropy po světě. Vaše sankce posílily rubl a ruskou ekonomiku a naopak viditelně ničí ekonomiku naši. Co vám Češi a Moravané udělali, že na jejich úkor posilujete jak Rusko, tak Spojené státy, protože to jsou jediné dvě země, které z války viditelně profitují? Nechcete-li se chovat jako Orbán, který hájí zájmy Maďarů, tak se v tomto konkrétním případě chovejte alespoň jako Němci, kteří, jak vidíme, se nijak neostýchají z té války profitovat a laciné suroviny z Ruska berou, aby nám je pěkně draho prodali. Proč, vládo Petra Fialy, tak šíleně a okatě ničíte jak české domácnosti, tak české firmy? Myslíte si, že tahle žebrácká záplata, kterou dnes schvalujeme, vyřeší to, co jste napáchali? Hloupost a ideologická slepota je každého soukromá věc. Jenže problém je, když vaše ideologie a neschopnost ničí celou zemi a její občany.

Všiml jsem si, že na základě toho, jak jsem tady hovořil o tom, že Ministerstvo práce a sociálních věcí vůbec neodpovídá, nereaguje na podněty občanů, tak že si tady ministr Marian Jurečka, který jinak má neustále telefon v ruce, tak si snad něco poznamenával. Takže když si z mého vystoupení vezmete alespoň to, že začnete pomáhat lidem a alespoň začnete tím, že zřídíte nějakou linku nebo informační servis, aby těm lidem bylo nějak odpovězeno, aby byla nějaká malá rada, tak si myslím, že alespoň to by byl malý pozitivní krok. Děkuji za pozornost. (Potlesk z řad poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. S přednostním právem je přihlášena paní místopředsedkyně klubu ANO Jana Pastuchová a poté pan ministr, také s přednostním. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážení kolegové, vážené kolegyně, vážený pane ministře, dovolte, abych se vyjádřila za klub hnutí ANO k tomuto návrhu zákona. Jsou zde tři body. Zjednodušení vyplácení příspěvku na bydlení a snížení administrativy, s tím samozřejmě souhlasíme. Rozšíření mimořádné okamžité pomoci a zjednodušení, s tím také nemáme problém.

Jediný bod, který se nám trošku nelíbí, je ten, že sice rodičovský příspěvek navrhujete, aby si některé rodiny mohly vybírat rychleji. Já to chápu vzhledem k tomu, co se teď děje s energiemi. Nicméně musím poděkovat panu ministrovi, že mi zaslal jeho statistiku po urgenci, kolika rodin se to týká, které nyní čerpají 10 000 a budou moci čerpat 13 000. Jenom pro vaši informaci, je to od ledna do května - řeknu jenom poslední květnové číslo - celkem rodičovských příspěvků je 308 004. Z toho tento příspěvek ve výši 10 000 čerpá 71 363.

My jsme upozorňovali na to, že jsme překvapeni z toho, že pan ministr jakožto představitel KDU-ČSL a Piráti, kteří se zde v minulém období velice brali za rodiny s dětmi, tak sice zde něco možná udělali, navyšují, ale na druhou stranu těm rodinám a na rodičovském příspěvku nepřidali ani korunu. Takže vím, že Pirátská strana měla ve svém programu, dokonce o tom mluvili i v médiích, že budou navrhovat navýšení. Mělo to být z 300 na nějakých 345 tisíc, pokud se nemýlím. Myslím si, že kdyby v opozici tady stál pan, vaším prostřednictvím, stál pan ministr Jurečka za KDU a my jsme toto podali bez navýšení, tak tady bude také určitě navrhovat zvýšení.

Takže my máme pozměňovací návrh, kdy navrhujeme zvýšení rodičovského příspěvku z 300 na 400 tisíc. Další pozměňovací návrh - kolegyně z SPD vaším prostřednictvím má nižší čásku. Já budu opravdu zvědavá na hlasování zrovna Pirátské strany, která prosazovala navýšení rodičovského příspěvku.

Další věc, na kterou upozorňujeme, nebo upozornila jsem na ni tady už minule, že chápu to vaše navýšení z 10 na 13 tisíc. V minulém volebním období jsme to zvedli ze 7 na 10 tisíc. Já se ptám, když si to propočítáte, tak ten rodičovský příspěvek bude vyčerpán některými rodinami o sedm měsíců dříve, než by byl při těch tisících. Já jsem prosila o statistiku, což asi si myslím, že to tu není, kolik vlastně rodičovského příspěvku ve výši 10 tisíc čerpají rodiny - mimo studentů, protože víme, že studenti, kteří nemohou doložit - tak do toho spadají bohužel také ale nepracujících. Nepracujících, kterým se narodí děcko, a oni si jdou na ten úřad práce vzít si tu nejnižší rodičovskou, která jde, vyčerpají ji a pak se vrací na sociální dávky. Takže teď je tam budeme mít o sedm měsíců dříve.

Takže tím se dostávám k našemu dalšímu pozměňovacímu návrhu, který zde načetla paní kolegyně Lenka Dražilová. Tedy upravujeme možnost čerpání navýšení, rodičovského příspěvku z 10 na 13 tisíc s tím, že studenti se z toho vyjímají - ty podporujeme - ale chceme, aby také ti lidé trošku pracovali a nechodili si jenom pro rodičovský příspěvek. Takže to je v tom pozměňovacím návrhu.

A poslední věc. Chtěla bych poděkovat vládě, že něco dělá, nicméně si myslím, že je to stále pomalé. Zase se vrátím k těm 5 000 pouze pro děti do 18. narozenin. Je to schváleno, ale s tím už asi nic neuděláme. Jen až budete příště psát svůj volební program, tak si tam nedávejte podporu rodin s dětmi. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní vystoupí s přednostním právem pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo. Ještě než vám dám slovo, přečtu omluvy: paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová se omlouvá od 9.30 do 10.45 z pracovních důvodů, dále pan poslanec Jan Richter se omlouvá z dnešního jednacího dne z důvodu nemoci, paní poslankyně Eva Decroix se omlouvá z celého jednacího dne z osobních důvodů, paní předsedkyně Alena Schillerová se omlouvá z celého jednacího dne z pracovních důvodů. A ještě jedno sdělení - paní poslankyně Válková ruší svoji omluvu. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážená paní předsedající, já jsem se přihlásil proto, že musím reagovat.

Pane poslanče Okamuro, prostřednictvím paní předsedající, nelžete! Vy jste prostě ubohý lhář, který tady vystoupil, a buďto to nevíte a jste hloupý poslanec, který neví, o čem tady hlasuje, anebo jste prachsprostý lhář. Protože tvrdit tady v úvodu vašeho dnešního vystoupení, že 12 000 v rámci solidárního příspěvku dostávají ukrajinské rodiny, tak to snad žádný příčetný poslanec nebo poslankyně této Sněmovny nemůže říkat! Protože sám dobře musíte vědět, pro co jste hlasoval. Nebo to nevíte? Víte, nebo nevíte, pro co tady hlasujete? Já mám pocit, že nevíte.

Všichni jsme tady schválili to, že solidární příspěvek je příjem české domácnosti, která někoho ubytovala. Ne ukrajinské rodiny. Záměrně, cíleně tady chodíte, šíříte nenávist, říkáte naprosté nesmysly a cíleně tak lžete. Takže tady dojděte, na mikrofon se omluvte, že solidární příspěvek - buď jste se spletl, anebo jste to udělal záměrně. A omluvte se. Byla to od vás opravdu sprosťárna tady toto říkat.

Když tady říkáte, že my nekomunikujeme, tak teď vás vyzývám, jestli jste chlap, přijďte k nám na týden na MPSV, na resort, přijďte. Přijďte k nám na týden. Sednout si do callcentra... Přijďte, jestli na to máte, přijďte, do callcentra vás posadíme, posadím vás k mailingu a můžete vidět stovky mailů, které každý den odbavujeme, a telefonátů, které vyřizujeme. Jako dotazy českých občanů, seniorů, lidí a osob se zdravotním postižením, kterým odpovídáme. Přijďte.

Vy tady kritizujete, že ty úřady nekomunikují. Tak za vaší minulé koaliční vlády, kterou jste vy podporovali, když jste se podíval na webové stránky institucí, jako je ČSSZ a Úřad práce, tak tam bylo jediné kontaktní místo a to byl takový ten automat, na který jste volali, a tam vám podle těch jedniček, dvojek, které vám to rozdělovalo, kdo vás kde přepojí, a trvalo to desítky minut. To jste nezměnil. Dneska, když se podíváte, tak nejen lidi z vedení ministerstva, včetně ministra, ale i lidi z Úřadu práce, z ČSSZ, počínaje ústředními řediteli po ředitele okresních pracovišť, po vedoucí pracovníky, mají zveřejněné na webu své mobily, aby je bylo možné dohnat, aby ti lidé věděli, kam mají zavolat, aby oni čelili té zpětné vazbě těch lidí. Lžete tady podruhé.

Pak tady říkáte, že nepomáháme českým občanům a českým lidem. Co to je za nepravdu? Nevím, pan poslanec Okamura mě teď neposlouchá. To je těžké k němu mluvit, když to nechce slyšet. Tak jenom pro zajímavost pro vás ostatní: Každý měsíc úřady práce vyplácejí podporu, ať už v rámci sociální pomoci, nebo hmotné nouze, 1,4 milionu českých občanů a každý měsíc je to v průměru za tento rok zhruba 9,3 miliardy korun. Například maminky samoživitelky mají tu podporu zhruba v rozpětí od 16 do 29 tisíc korun. Zvýšili jsme důchody v letošním roce na základě zákonné valorizace - podotýkám, zákonné valorizace - o 2 500 korun v průměru. Zvýšili jsme životní existenční minimum, příští týden ho vláda bude zvyšovat znovu. Tak neříkejte tady, že se nepomáhá českým domácnostem, lidem, kteří jsou v nějaké složité tíživé situaci.

Myslím si, že Česká republika má slušně nastavený sociální systém z hlediska šíře možné podpory. Ano, je naším společným úkolem to vyladit tak, aby některé momenty, které jsou tam komplikované, které vytvářejí slepá okna, aby se odstranily. A na tom pracujeme. Ale to, co jste tady předvedl, byla čistá manipulace, lhaní, popouzení k nenávisti a neznalost poslance, který neví, o čem hlasuje. (Potlesk koaličních poslanců.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan předseda Tomio Okamura. S faktickou jdete, nebo s přednostním právem prosím? (S faktickou.) Dobře. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, samozřejmě na urážky a invektivy a na to, kdo je hloupý a kdo ne, na to od předsedy tříprocentní KDU-ČSL opravdu reagovat nebudu. K tomu mě nepřinutíte. To si pak vyhodnotí voliči a třeba my také budeme dole, někdy, a vy budete nahoře. Takže vy mi za to nestojíte, abych reagoval na vaše útoky. Protože to, co jsem tady viděl včera v noci, jak paní předsedkyně Pekarová Adamová zaútočila úplně stejným arogantním způsobem a udělala hlupáky z celého poslaneckého klubu ANO, tak to už je opravdu ta vaše rétorika vládní, ta vaše nervozita, jak vám klesají preference, a vy jste klesli na polovinu. A máte pnutí ve vašem KDU-ČSL, kde řada lidí už vás nechce za předsedu, pane Jurečko, mým prostřednictvím, protože jste stáhl stranu na poloviční preference, tak si tyhlety svoje výlevy prosím vás nevylévejte na mně. To jsou vaše problémy, vy si je řešte a pokračujte v této rétorice. Protože touto agresivní, šílenou rétorikou stahujete tu vaši stranu čím dál tím víc dolů.

A co se týče toho příspěvku na bydlení, vždyť já mám pravdu. Vy používáte terminus technicus "příspěvek na bydlení" a já říkám, že je to příspěvek na bydlení českým rodinám, které ubytují ukrajinské rodiny, to mohlo být tak 12 000. Já nevím, o čem mluvíte. Vždyť já mám pravdu. O čem mluvíte? Vy jste zahlcený nějakou vaší byrokracií, pro normálního občana je to prostě příspěvek na bydlení pro tu ukrajinskou rodinu, aby ho dostávala česká rodina. V čem je problém? Tak tady nehrajte nějaké hry.

A co se týče toho, abych já si sedal na ministerstvo, já s vámi nechci mít vůbec nic společného, ani s vaší vládou, pane Jurečko, je to všechno vaše odpovědnost, tyhlety vaše zoufalé návrhy, že chcete přenést tu vaši odpovědnost za tu zpackanou vládu ještě na opoziční stranu, to si nechte. Nezatahujte nás do vašich problémů. Za všechno můžete vy. Vy můžete za to, že miliony lidí jsou v trablech, vy můžete za to, že mají lidi problémy, a je to všechno vaše odpovědnost. Takže já s vámi nechci mít vůbec nic společného!

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji za dodržení času. S faktickou poznámkou se přihlásil pan ministr Jurečka. S faktickou, nebo s přednostním? (S faktickou se hlásím.) Dobře, prosím.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Vážená paní předsedající, já vás, pane poslanče Okamuro, uklidním. Já s vámi nechci mít taky vůbec nic společného. Jestli s nějakým Okamurou chci mít něco společného, tak je to Hayato Okamura, ale s tím, co předvádíte vy, tak fakt s vámi nechci nic mít společného.

A jenom se potom podívejte na přepis vašeho projevu, který jste tady řekl, vy jste mluvil o částce 12 000 korun solidárního příspěvku, že ho čerpají ukrajinští uprchlíci. Na to jsem reagoval. Tomu jste se vyhnul, účelově jste přešel tady k debatě.

A pokud opravdu tady říkáte, že někdo nekomunikuje, tak přijďte na sociální výbor. Já komunikuji, já vašim poslankyním odpovídám, reaguji, ministerstvo reaguje, není žádná cenzura, která byla v minulosti, když poslanec požádal, nebo senátor, senátorka, MPSV, tak o tom musela vědět ministryně, co se odpovídá z baráku. Ne. Přijdou poslanci, potřebují poradit s pozměňovákem, doladit ho, naši lidé mají plný pokyn dělat maximální součinnost. To tady v minulosti nebylo. Tak mě neosočujte, že tady nikdo nekomunikuje. S každým, kdo za mnou přijde, komunikuji. To, že se třeba neshodneme, ve finále k tomu nedám kladné stanovisko, to už je věc pohledu na některé konkrétní věci. Ale není pravda, že já nebo moje kolegyně a kolegové z ministerstva nekomunikujeme.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní se s faktickou přihlásil pan předseda Jakob. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jan Jakob: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Pane kolego Tomio Okamuro prostřednictvím paní předsedající, váš populismus je naprosto nehorázný. To, jakým způsobem rozdělujete lidi, je totálně nezodpovědné a my se na vaši úroveň nesnížíme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. A nyní s přednostním právem vystoupí paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené kolegyně, vážení kolegové, já chci jenom opravdu zdůraznit a připomenout to, že se zcela změnila otevřenost úřadu. Samozřejmě ta kultura, která tam byla roky, kultura nekomunikace, kultura toho, že opravdu byl - a to je podle mého názoru naprosto skandální - zákaz komunikovat s poslanci a poslankyněmi, tak takovéto věci se změnily. A já chci upozornit, že vedle těchto věcí, které by občany nemusely zajímat, to ale samozřejmě jde ruku v ruce s tím, že nyní děláme zjednodušení, která tady roky chyběla. Takže to klíčové, co bych si přála, aby si ti, kteří sledují toto jednání Sněmovny, odnesli, je, že po mnoha a mnoha letech, kdy se utahovaly šrouby, a to jak pro pracovnice na úřadech práce, tak pro lidi, kteří si tam přišli pro pomoc, tak nyní my jasně říkáme: nestyďte se říci o pomoc, kdo potřebuje pomoc, má ji dostat, není v pořádku, abyste se setkali případně s nějakým nevstřícným jednáním, my to zjednodušujeme.

A tenhle tisk, který nám tady dnes leží, je něco, na čem mi velmi záleželo, abychom k tomu zjednodušení příspěvku na bydlení dospěli. Bude to nabíhat postupně, postupně se budou umenšovat požadavky například pro majitele bytů, co musí dodat nájemci, což je samozřejmě velká bariéra při uzavírání smluv pro lidi, kteří potřebují příspěvek na bydlení. Stejně tak se myslím velice osvědčí to, že bude stačit vyfotit doklady na mobil, pouze v případech pochybností se pak bude řešit kontrola.

Z mého pohledu úplně klíčové je, že v minulosti tady zůstaly zachovány různé zbytečné administrativní překážky typu - každý rok k 1. 7. se znovu a znovu muselo žádat o příspěvek na bydlení, i když se v situaci člověka, třeba seniora či seniorky, nic nezměnilo. To napravujeme. Stejně tak se v budoucnu podaří, aby lidé dokládali ty náklady pouze dvakrát ročně, ne jako dneska čtyřikrát. Čili každé čtvrtletí dnes je obrovský nápor na lidi i na ty pracovníky. Stejně tak jsem chtěla zdůraznit, že tady to utahování šroubů bylo něco, po čem bohužel i třeba pan předřečník v minulosti velice volal, a přitom se ukázalo, že to v praxi nefunguje.

Takže abych to shrnula. Já jsem velice ráda, že komunikujeme. Je velice těžké změnit tu situaci po mnoha a mnoha letech, kdy komunikace byla de facto zakázaná. Ale taky zjednodušujeme. To je to, co by stát měl dělat. Současně ale se snažíme vyvážit to, co můžeme udělat, rychlá opatření, s tím, jaké jsou rozpočtové možnosti.

A já bych chtěla připomenout poslední věc, co se týče rodičovského příspěvku. Já jsem tady v minulosti stála a žádala jsem o podporu automatické valorizace rodičovského příspěvku. Hnutí ANO to tehdy zamítlo. Je myslím velice důležité si to připomenout, že to byly hlasy hnutí ANO a ČSSD, které to zamítly, a že dnes my tady jsme vlastně s takovým malým zlepšením, které ale bude velké pro spoustu rodin, to je to navýšení měsíčního limitu na 13 000 korun. Ale co nás čeká, je ještě implementace evropské směrnice work-life balance, slaďování pracovního a rodinného života. To nám zbylo po minulé vládě, to je rest, který na nás čeká už velmi záhy. A právě to je příležitost pro to se pořádně zamyslet nad tím, jakým způsobem upravit náš stávající rodičovský příspěvek. Já jsem se nikdy netajila tím, že si myslím, že má být nejenom automaticky valorizován, ale i nyní navýšen. Ale současně považuju za velmi nefér - v situaci, když jste byli vládní strana a mohli jste automatické valorizování udělat, že jste to nechtěli a zamítli - na to nyní poukazovat.

A úplně poslední slovo. Ten zákon, který dnes budeme schvalovat, obsahuje ještě spoustu zjednodušení, která jsou spíše pro sociální pracovníky zajímavá, o místní příslušnosti úřadů práce, zjednodušení, co se týká takzvané dávky mimořádné okamžité pomoci. Vlastně rozšiřujeme ty definice zákonných situací, které mohou založit nárok na tu dávku. Ukazuje se, že to je dávka velmi účinná, která může velmi účinně pomáhat. Já na tom všem, co se tam děje, na těch změnách, které pro člověka, který se tou oblastí třeba tolik nezabývá, mohou vypadat jako malé, chci ukázat, že to je ve skutečnosti velmi zásadní krok zase k funkčnějšímu sociálnímu systému, k tomu, aby se dalo lépe uvážit, kdy je spravedlivé a kdy naopak nepřijatelné -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se omlouvám, že vás přeruším, paní místopředsedkyně. Prosím levou část sálu o zklidnění. Děkuji. Prosím, můžete pokračovat.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. - kdy je spravedlivé a kdy je nepřijatelné posuzovat určité příjmy a podobně. A v té oblasti systémového zjednodušování a současně zpřístupňování i trhu práce lidem pokračujeme třeba i tím, že jsme zavedli částečné úvazky. Podporu částečných úvazků jsme měli v programu, to je významný slib, který jsme dávali voličům, a ten naše strany splnily velice rychle vzhledem k tomu, že je za námi teprve půl roku vlády. Na tom chci ukázat, že děláme kroky podle toho, jak jsme slíbili, ale současně musíme odvalit značnou hromadu věcí, které se tady za ty minulé roky neblaze nashromáždily. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. A nyní s přednostním právem vystoupí paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Musím reagovat trošku na paní místopředsedkyni Richterovou. Kdybych ji neznala z minulého volebního období, tak jí to možná budu věřit. Ale já si snad vytáhnu stenozáznamy ze schůzi, kdy vy jste tady navrhovali a říkali, jak se musí pomáhat rodinám. Vy jste měla být ministryní práce a sociálních věcí, radši jste se uklidila na umpire, tam je to jednodušší, a teď nás tady školíte, co minulá vláda dělala a nedělala. Říkáte mnoho let, že napravujete a že nebyla komunikace. Komunikace nebyla tři roky s paní ministryní Maláčovou, která, musím vám dát za pravdu, zakázala svým úředníkům s námi diskutovat. V tom s vámi souhlasím. Ale pokud říkáte mnoho a mnoho let nazad, tak to se netýká jen naší vlády. Takže napravujete věci i těch vlád minulých, které vedlo Ministerstvo práce a sociálních věcí. My už jsme si na tu rétoriku od Pirátů zvykli, že za všechno může Babiš, za všechno může jiná vláda.

Ale já jsem opravdu dneska zvědavá, jak budete hlasovat pro to navýšení, ať o těch 65 000, nebo o těch 100 000. Vždyť vy jste to prosazovali stále. Konkrétně vy jste to měla někdy i v médiích, že s tím souhlasíte. Tak ukažte, že opravdu to myslíte dobře, a těm rodinám pomozte. Já si opravdu vyjedu vaše hlasování. Protože v minulém období jste pořád za těmi rodinami stáli. Tak jako Piráti, tak jako KDU. A teď tady je ta možnost, my vám ji nabízíme, nabízí vám ji pozměňovací návrh našeho hnutí ANO o 100 000, nabízí vám ho pozměňovací návrh z dílny SPD Lucie Šafránkové o 65 000, pokud se nemýlím. Tak ukažte, že to tak myslíte. Když jste říkali, že to chcete, sama jste tady přiznala, že to je málo a že s tím souhlasíte, tak já nevím, proč čtyři poslanci - tedy jste tady jedna zatím - nezvednete... I jeden hlas je message pro ty rodiny, že Piráti chtějí podpořit rodiny.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji a nyní s faktickou poznámkou vystoupí paní poslankyně Válková. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuji, paní místopředsedkyně. No, milé kolegyně, kolegové, teď bych to řekla, jak to říká vždycky okřídleně Patrik Nacher, a nechci mu to brát, nepočítala jsem s tím, že tady vystoupím. Ale opravdu já jsem vkládala dost velké naděje - a víte, že jsem nadstandardně spolupracovala, myslím si, s Piráty, a docela úspěšně, na některých návrzích, i ke kritice hnutí ANO, které se nakonec neprohlasovaly, byla to Istanbulská úmluva, ta vůbec nepřišla, byl to dětský ombudsman, kde jsme se - to jsem zvědavá, jak budou Piráti teď hlasovat - dohodli na zřízení té instituce a byl připraven komplexní pozměňovací návrh. A velmi dobře si pamatuji všechny ty návrhy, kdy jsem velmi souzněla s těmi přístupy, které Piráti - a já teď budu optimistická - razili, a doufám, že razí, že se za chvíli přesvědčíme o tom, že - pro mě to bylo také velmi zklamáním - že paní Olga Richterová nepřijala tu pozici ministryně práce a sociálních věcí, já si myslím, že by byla dobrou ministryní a že se neměla zaleknout, a určitě bych s ní ráda spolupracovala jako opoziční poslankyně. Ale budiž.

Teď bych se ale připojila k tomu apelu, který tady před chviličkou řekla paní poslankyně Pastuchová, moje kolegyně z hnutí ANO, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně, aby ukázali tedy tu vůli skutečně zvednout tu ruku a splnit ty sliby, které říkali v minulosti. Pak budu ráda, že jsem s touto stranou úzce spolupracovala, a budu s ní ráda spolupracovat, byť je, pokud ona bude mít zájem, byť je teď v koalici. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Také děkuji. A nyní vystoupí paní poslankyně Lucie Šafránková, řádně přihlášená do rozpravy. Připraví se pan poslanec Igor Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, jak již bylo řečeno, tak náš poslanecký klub SPD podpoří zjednodušení a snížení administrativní zátěže při žádostech o příspěvek na bydlení pro slušné a pracující občany a i další opatření obsažená v předkládaném návrhu. Zároveň vás však prosím o podporu našeho pozměňovacího návrhu, kterým chceme zvýšit rodičovský příspěvek o 60 000 korun, tedy zhruba o souhrnnou míru inflace od jeho posledního zvyšování v roce 2020. Za situace raketově rostoucí inflace a cen základních životních nákladů a potřeb považujeme toto opatření za nezbytné a nutné v rámci podpory našich rodin s dětmi. Současně navrhujeme, aby byl do budoucna rodičovský příspěvek zvyšován pravidelně každoročně, a to valorizačním mechanismem vycházejícím přímo ze zákona právě v závislosti na růstu inflace za předchozí kalendářní rok podle oficiálních údajů Českého statistického úřadu. Podpořme, prosím, v současné těžké situaci naše rodiny s nejmenšími dětmi. Je to jednoznačně v našem celém veřejném zájmu.

Dovolte mi vás také požádat o podporu doprovodného usnesení, které se týká formulářů a žádostí u dávek státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi v tom smyslu, aby byly pro občany co možná nejjednodušší a co nejvíce pochopitelné.

A toto doprovodné usnesení zní: "Poslanecká sněmovna Parlamentu České republiky

I. žádá vládu, aby uložila ministru práce a sociálních věcí České republiky, aby provedl revizi všech formulářů používaných v rámci žádostí o dávky státní sociální podpory a pomoci v hmotné nouzi z pohledu a) uživatelské přívětivosti, b) potřebnosti a nezbytnosti jednotlivých údajů, c) duplicit jednotlivých údajů, d) možnosti existence jednoho komplexního formuláře, který by se používal při opětovném dokládání podkladů k jednotlivým dávkám, a následně výsledek této revize předložil výboru pro sociální politiku do 30. září 2022;

II. žádá vládu, aby uložila ministru práce a sociálních věcí České republiky, aby do 31. října 2022 předložil výboru pro sociální politiku zprávu o aktualizaci formulářů provedené na základě opatření vyplývajících z výsledků revize na základě bodu I tohoto usnesení a o jejich zavedení do praxe."

Předem vám děkuji za podporu. (Potlesk z lavic poslanců SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je přihlášen pan poslanec Igor Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené dámy, vážení pánové, vážený pane ministře, já si myslím, že budu dneska stručný. V podstatě mnohé z toho, co jsem chtěl říct, řekla moje kolegyně z klubu ANO, paní poslankyně Pastuchová, takže možná jenom pár nějakých věcí na doplnění a potom se dotknu ještě trošku svého oblíbeného tématu jednoho, které velmi souvisí s dnešním projednáváním.

Nejprve ještě možná o těch pozměňovacích návrzích, které v podstatě navyšují ten rodičovský příspěvek, ten náš o 400 000 a ten z SPD o 360 000. Já si skutečně myslím, že 300 000 loni je úplně jiná cifra než v roce 2022. A mladé rodiny, které v podstatě v dnešní době kalkuluji s tím, jestli založí rodinu, nebo nezaloží rodinu, tak velice často podle nových studií váhají a svá rozhodnutí odkládají. Čehož mimochodem je tedy znak určitý, nebo jasný znak, že průměrný věk matky prvorodičky dneska převyšuje třicátý rok věku. A ono to velice úzce souvisí právě s tím, do jaké míry jsou ti lidé schopni se ekonomicky v téhle náročné době zabezpečit. Současný stav v české populaci je takový, že na jednu ženu připadá zhruba 1,7 až 1,8 dítěte a populaci v České republice v podstatě permanentně doplňujeme z takzvaných naturalizovaných cizinců, což není určitě špatně, ale myslím si, že bychom měli podporovat i propopulační politiku v podstatě našich občanů, kteří se v České republice narodili.

Tak a teď ještě jedna poznámka, která tady nebyla úplně rozvedena. Dneska budeme schvalovat zjednodušení administrace příspěvku na bydlení, bylo to tady už několikrát kvitováno. Já to kvituji také. Digitalizace je v podstatě nevratný proces, evoluční v dnešní době, který je protkán v podstatě všemi sférami našeho života. A je dobře, že i v téhle oblasti k tomu přistupujeme. Krátká odbočka; na rozdíl od včerejšího projednávání EET, kde se vracíme do devadesátých let, ale v jiných případech opravdu ta evoluce pokračuje a je to dobře.

Nicméně já se obávám, a ne nějak ve zlém, že to stejně bude mít v současné době nebo v nějakých nejbližších letech poměrně malý dopad. Když se podívám na statistiky čerpání příspěvku na bydlení za loňský rok a za letošní rok, které jsem získal z Českého statistického úřadu, tak vidím, že ta čísla se v podstatě nijak neliší. Jsou v podstatě stejná, nějakým způsobem to osciluje kolem nějakých 150 000 plus minus v jednotlivých měsících. A když řeknu konkrétní příklad, který si myslím, že je hodně relevantní, a to je květen 2021 a květen 2022, tak dokonce v květnu 2021 bylo těch, kteří pobírali příspěvek, o 17 000 víc než loni - tedy bylo loni více než letos, tak, 18 000 2021 - bylo o 17 000 více než v roce 2022 v květnu, konkrétně.

Já jsem o tom hovořil v době, kdy jsme tady polemizovali nad tím, jestli je to, nebo není to dostatečný nástroj k tomu, aby se mírnily dopady energetické krize pro ty nejpotřebnější občany, což jsou především senioři, respektive rodiny s malými dětmi. A byl jsem neustále uklidňován, nejen já vlastně celé naše hnutí, že ano, tenhle ten nástroj sociální politiky je k tomu určen a on bude určitě fungovat. Já jsem v té době oponoval tím, že bohužel, bohužel nefungoval a nefunguje a že je o tom mnoho zmínek v odborné literatuře, která o téhle problematice píše už spoustu let. Je tady jakýsi rozšířený mýtus o tom, že dochází v České republice k jakémusi zneužívání řekněme, nebo nadměrnému využívání sociálních dávek, ale už se nehovoří o tom, že některé sociální dávky se zkrátka nevyužívají, a nevyužívají se dlouhodobě. A jak říkám, píšou o tom základní učebnice sociální politiky. Stačí se do nich podívat.

Ta statistika momentálně je v podstatě taková, že to pobírá zhruba 25 % (?) populace a nijak se to dramaticky nezvyšuje, přestože podle analýzy PAQ Research by v podstatě v dnešní době po rozšíření okruhu příjemců na to mělo nárok až 21 % (?) populace. A pobírají to pořád jenom 4 % (?) populace, což je zhruba 20 % oprávněných. Digitalizace by tomu mohla pomoci. Já neříkám, že ne. Ale bude to trvat ještě hodně dlouho, protože si nemyslím, že když najednou budeme moci spoustu věcí posílat elektronicky, že to současnou generaci seniorů nějakým způsobem přesvědčí k tomu, aby to tímhle způsobem podávali. Je to možná běh na dlouhou trať a bude se to týkat až nějaké následující generace řekněme za deset let. Přestože bych si strašně přál, aby to fungovalo, tak jsem v tomhle směru skeptický a poprosil bych vás tedy, abyste nadále vytvářeli jakousi kampaň a snažili se tuhle věc propagovat všemi možnými cestami tak, aby skutečně na tuto dávku dosáhlo co nejvíce lidí. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. A nyní s přednostním právem vystoupí paní místopředsedkyně Olga Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já velmi děkuji za slovo. Současně jsem chtěla i poděkovat za ta - musím říci v této Sněmovně - nečekaná slova podpory od kolegyň. Ocenění zde nebývá běžné, nicméně já myslím, že to, co je důležité, je soustředit se ne na to, co bylo a jaké byly možnosti, ale na to, co bude, co zvládneme udělat pro naši zemi, a také, co jsou ta opatření, která se dělají nyní a jaká později. A přesně o tom je dnešní debata. Já si stojím za vším, co jsem kdy řekla a jak jsem hlasovala, a současně vím, že není všechno možné hned, nyní.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pokud se již nikdo do rozpravy nehlásí, rozpravu končím. Ptám se na závěrečná slova pana navrhovatele. Je zájem. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji moc. Já si dovolím stručně zareagovat. Já samozřejmě tady vnímám tu situaci, kontext inflační, dopady na české domácnosti, na rodiče, na rodiny, na samoživitelky, na seniory, jenom si musíme taky umět říci, že prostě není v silách a možnostech tohoto státu a státního rozpočtu, abychom dokázali valorizovat všechny podpory, všechny dávky o plnou inflaci. To prostě ten rozpočet v tento okamžik není schopen zvládnout. Musíme ty věci prioritizovat, musíme je cílit na konkrétní nejzranitelnější skupiny. To se snažíme, zároveň tam také děláme kroky, které jsem tady zmínil, to znamená právě třeba zvýšení životního a existenčního minima.

Tady tato úprava příspěvku na bydlení by mohla cílit na větší okruh lidí jednodušeji. Probíhají valorizace důchodů, zákonné, plánujeme teď i novelu zákona 329, abychom upravili i ty podpory pro osoby se zdravotním postižením, zvýšení příspěvku na mobilitu, zvýšení podpor na jednotlivé pomůcky. Podpora osob se zdravotním postižením, které zaměstnávají zaměstnavatelé, i toto plánujeme udělat teď v průběhu příštích měsíců. Ty legislativní kroky už jsme na Ministerstvu práce a sociální věci rozeběhli, takže to běží. Takže děláme i ty další věci, které jsou taky důležité, taky potřebné. I tyto skupiny lidí s nějakým typem hendikepu potřebují také tuto formu pomoci, aby se zvýšila, aby se zvýšily tyto částky.

Zároveň poslední věc chci říci, a to - teď se zase obracím prostřednictvím paní předsedající na pana poslance Okamuru - když říkáte ještě, že nekomunikuji ani tady s vámi, tak jenom chci říct, že vaše kolegyně paní poslankyně Šafránková za mnou tady byla, když jsme tento tisk projednávali minule, přišla s návrhem usnesení, které já jsem slíbil, že po drobné úpravě dám k němu kladné stanovisko, jsem připraven jej podpořit, myslím si, že mi dává hlavu a patu, logiku. Takže to je zase jako další odkaz toho, že tady jste neříkal pravdu. Že když za mnou kdokoliv přijde, komunikuji, když to dává ratio, můžeme se dohodnout, tak to rád podpořím, i když je to návrh z opozice. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Ptám se paní zpravodajky, zda má zájem o vystoupení. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Děkuji, paní předsedající. Vážení zástupci vlády, vážení kolegové, kolegyně, dovolím si vám shrnout celý proces předložení -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já se moc omlouvám, že vás přerušuji. Prosila bych o zklidnění v sále. Děkuji.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Dovolím si tedy shrnout průběh tisku celým legislativním procesem. Vláda předložila Sněmovně návrh zákona 3. června letošního roku, kdy zástupcem navrhovatele je Ministerstvo práce a sociálních věcí. Téhož dne byl tento návrh zákona rozeslán poslancům jako tisk 235. Navrhovatel zároveň Sněmovně navrhl projednávání zákona tak, aby Sněmovna s ním mohla vyslovit souhlas již v prvém čtení. Předsedkyně Sněmovny projednání zákona doporučila a určila zpravodaje a navrhla přikázat projednání výborům, a to výboru pro sociální politiku.

První čtení tudíž proběhlo 15. 6. na 26. schůzi a návrh byl projednán v obecné rozpravě. Sněmovna však nesouhlasila s projednáním tak, aby mohla s návrhem zákona vyslovit souhlas již v prvém čtení. Návrh zákona byl přikázán sociálnímu výboru a bylo přerušeno jednání Sněmovny a lhůta pro jednání výboru zkrácena na jednu hodinu, tak aby ještě téhož dne výbor mohl zasedat, což učinil. Garanční výbor tudíž projednal návrh zákona a vydal ještě 15. 6. usnesení doručené poslancům jako tisk 235/1.

Druhé čtení potom proběhlo jak obecnou, tak podrobnou rozpravou na 25. schůzi následujícího dne, to je 16. června letošního roku. Byly načteny pozměňovací návrhy, které byly zpracovány jako tisk 235/2, a ten vám téhož dne byl i rozeslán. Sněmovna zkrátila lhůtu na projednání na sedm dní, proto dneska tento zákon můžeme projednat. Sociální výbor vydal své usnesení ze zasedání, které bylo 22. června letošního roku, a bylo vám doručeno jako tisk 235/3.

Nyní bych si vás dovolila krátce seznámit s jednotlivými návrhy, s jednotlivými pozměňovacími návrhy, které pak budeme následně v proceduře hlasovat.

První pozměňovací návrh předložila a přihlásila se ve druhém čtení k němu paní kolegyně Lenka Dražilová. Pozměňovací návrh zpřísňuje čerpání, a to tak, aby se navrhované zvýhodnění týkalo pouze rodin, v kterých je alespoň jeden z rodičů zaměstnán anebo je studentem. Následkem těchto změn dojde k rozlišení možnosti zvolit si maximální částku měsíčního čerpání rodičovského příspěvku v závislosti na produktivitě příjemců a potažmo i jejich ekonomickém přínosu, a to i potenciálním pro celou společnost. V případě studentů zohledňují předkladatelé jejich složitou životní situaci, která je většinou spojena s tím, že se připravují na svoje budoucí povolání a mnohdy jsou bez jakýchkoliv vlastních příjmů.

Druhý pozměňovací návrh, ke kterému se přihlásil pan kolega Aleš Juchelka, navyšuje rodičovský příspěvek z důvodu péče o nejmladší dítě v rodině pro rok 2022 na 400 000 a u dvou a více dětí narozených současně na 1,5násobek částky 400 000, to znamená na 600 000 korun.

Třetí pozměňovací návrh předložila kolegyně Lucie Šafránková a jedná se o návrh na zvýšení rodičovského příspěvku od 1. ledna roku 2023 o 60 000 korun, což odpovídá aktuálně míře růstu souhrnné inflace od posledního zvýšení tohoto příspěvku v roce 2020. Částku rodičovského příspěvku tedy navrhuje zvýšit ze současných 300 000 na 360 000 korun. Současně také navrhuje zakotvit do zákona o státní sociální podpoře trvalý valorizační mechanismus, který by garantoval pravidelné zvyšování rodičovského příspěvku o roční míru inflace vyjádřenou přírůstkem indexu spotřebitelských cen za předchozí kalendářní rok podle údajů Českého statistického úřadu.

Paní kolegyně Lucka Šafránková zároveň načetla doprovodné usnesení, se kterým vás podrobně seznámila, takže ho nebudu číst znovu. To je z mé strany v tuto chvíli všechno.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Ještě, než přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, přečtu omluvy. Pan ministr Kupka se omlouvá dnes od 9.50 do 12 hodin z pracovních důvodů a paní poslankyně Golasowská od 13.00 do konce jednacího dne z pracovních důvodů.

A nyní tedy přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích. (Hlas z pléna) Pardon? Ano, samozřejmě. A prosím paní zpravodajku garančního výboru, aby nás seznámila s procedurou hlasování a poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Usnesení výboru pro sociální politiku z 16. schůze ze dne 22. června 2022 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, sněmovní tisk 235. Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky jako garanční výbor po projednání návrhu zákona po druhém čtení za prvé doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona podle sněmovního tisku 235/2 v následujícím pořadí:

Můžu v tomto okamžiku konstatovat, že nebyl podán návrh na zamítnutí návrhu zákona jako takového, takže bychom navrhovali hlasovat za prvé návrhy úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu přednesené ve třetím čtení. Tyto však nebyly načteny a předneseny, proto o nich hlasovat nebudeme. Za druhé pozměňovací návrh pod bodem A. Tímto je návrh paní kolegyně Dražilové. Dále by se hlasovalo o bodu B, kterým je návrh pana kolegy Juchelky. Bude-li tento přijat, je nehlasovatelný návrh pod bodem C. Pokud nebude přijat, budeme hlasovat o bodu C, kterým jsou návrhy paní kolegyně Šafránkové. Pak bychom hlasovali o návrhu zákona jako celku a nakonec bychom hlasovali o předneseném doprovodném usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní přivolám kolegy ze sálu a budeme hlasovat o návrhu procedury. Mezitím vás všechny odhlásím. Poprosím vás, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Chvíli počkáme, než se ustálí počet přihlášených.

 

(Zahajuji hlasování.) Ptám se, kdo je pro návrh procedury, jak přednesla paní zpravodajka? Kdo je proti?

Hlasování číslo 3, přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 117, proti žádný. Návrh procedury jsme přijali.

 

Nyní vás prosím, paní zpravodajko, abyste nás provedla hlasováním.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Nyní bychom hlasovali o bodu A, kterým je pozměňovací návrh paní kolegyně Lenky Dražilové, který zpřísňuje čerpání, a to tak, aby se navrhované zvýhodnění týkalo pouze rodin, které nějakým způsobem přispívají ekonomicky pro společnost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Pardon. Omlouvám se. Samozřejmě. Stanoviska. Prohlašuji toto hlasování za zmatečné. Pozapomněla jsem na pana ministra a jeho stanovisko a tímto se mu omlouvám. A samozřejmě také paní zpravodajka by měla říci stanovisko výboru. Takže prosím o stanovisko. Nejprve paní zpravodajka.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Výbor tento pozměňovací návrh nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Nyní tedy můžeme zahájit hlasování. Ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 5, přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 52, proti 61. Návrh nebyl přijat. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Nyní bychom hlasovali o pozměňovacím návrhu pod bodem B, kterým je návrh Aleše Juchelky, kterým zvyšuje rodičovský příspěvek na 400 000 korun, u dvou dětí a vícero na 600 000 korun. Výbor nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 6, přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 52, proti 57. Návrh byl zamítnut. Prosím, pokračujte.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Protože tento pozměňovací návrh byl zamítnut, můžeme hlasovat o pozměňovacím návrhu pod bodem C, kterým je návrh Lucie Šafránkové, který tady podrobně představila.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Stanovisko výboru? (Bez stanoviska. Výbor stanovisko nezaujal.) Za navrhovatele pan ministr? (Nesouhlas.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 7, přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 51, proti 20. Návrh byl zamítnut.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: Nyní bychom hlasovali o zákonu jako celku. (Hlasy z pléna: Ještě doprovodné usnesení.) Až nakonec, až po.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, usnesení se bude hlasovat až po případném schválení zákona. Stanovisko? (Výbor doporučuje.) Není potřeba. Pardon. Pan ministr také ne. Ano.

Nyní tedy budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku. Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? (Rozruch v sále.) Omlouvám se. Zapomněla jsem přečíst návrh usnesení. Takže bych toto hlasování prohlásila za zmatečné. A ještě se nám tady hlásí paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. U hlasování číslo 7 jsem hlasovala pro, a na sjetině mám zdržela se. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. Jenom tedy zopakuji, že vzhledem k tomu, že jsem zapomněla přečíst návrh usnesení, prohlašuji předchozí hlasování za zmatečné. Omlouvám se za to, samozřejmě.

 

Nyní přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 117/1995 Sb., o státní sociální podpoře, ve znění pozdějších předpisů, a zákon č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi, ve znění pozdějších předpisů, podle sněmovního tisku 235, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování. Budeme hlasovat o zákonu jako celku. Táži se, kdo je pro, ať zvedne ruku a stiskne tlačítko. Kdo je proti?

Hlasování číslo 9, přihlášeno 117 poslanců a poslankyň, pro 117, proti žádný. Návrh byl přijat. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

A ještě žádám paní zpravodajku, aby uvedla návrh doprovodného usnesení Poslanecké sněmovny.

 

Poslankyně Vladimíra Lesenská: A nyní tedy budeme hlasovat o doprovodném usnesení. Myslím si, že ho tady nemusím číst. V rámci rozpravy ho paní kolegyně dost podrobně načetla. Výbor zaujal následující stanovisko: nevyjádřil se, zkrátka bez stanoviska.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Bez stanoviska. Pan navrhovatel?

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Já jsem to říkal už v obecné rozpravě. Podporuji návrh tohoto doprovodného usnesení.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano. To znamená, že návrh usnesení jste obdrželi, byl zde načten.

A já zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh usnesení. Kdo je proti?

hlasování číslo 10 přihlášeno 116 poslanců a poslankyň, pro 114, proti žádný. Návrh usnesení byl přijat.

 

A já končím projednávání tohoto bodu. Ale ještě s přednostním právem chce vystoupit pan ministr Jurečka. (Někteří poslanci odcházejí z jednacího sálu.) Kolegové, ještě vás prosím o posečkání. Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já budu velmi stručný. Chci poděkovat a chci poděkovat všem, i tady kolegům z opozice, protože u tohoto návrhu zákona, byť jsme se v některých pozměňovacích návrzích neshodovali, ale ukázali jsme, že se umíme velmi rychle dohodnout a projednat v tak krátkém čase tento tisk, takže za to děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Ještě jednou tedy končím projednávání tohoto bodu a konstatuji, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, že jsme projednali schválený pořad 28. schůze, kterou tímto končím, a přeji vám pěkný víkend.

 

(Schůze skončila v 10.21 hodin.) **

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP