Středa 26. října 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

117.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek
osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony
/sněmovní tisk 291/ - třetí čtení

A já poprosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal nikoliv pan místopředseda vlády a ministr práce, který je omluven, ale pověřený zastupující pan ministr, je to s největší pravděpodobností domluveno, a také poprosím paní zpravodajku garančního výboru, paní poslankyni Pavlu Golasowskou, zda by mohla přijít ke stolku zpravodajů.

Pozměňovací návrhy k tomuto zákonu jsou uvedeny ve sněmovním tisku 291/2, který byl doručen dne 12. října 2022. Usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 291/3.

A nyní se táži pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Má, prosím tedy.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji, paní předsedající. Dámy a pánové, jenom velice stručně. Všechny body tohoto zákona byly podrobně představeny v předchozích čteních. Když to extrémně stručně shrnu, předmětem té úpravy je zvýšení příspěvku na mobilitu. Tam bych chtěl zdůraznit ty plošiny, šikmé plošiny a obecně ty plošiny, kde zvýšení příspěvku je důležité.

Potom počítáme se zavedením nároku otce na dávky z otcovské poporodní péče. Konečně je tam zavedení nové překážky v práci pro otce, a to otcovská dovolená. Detaily byly zase vysvětleny.

Pak je tam zavedení plně elektronické karantény, tedy hlášení o nařízení, trvání a ukončení karantény příslušnými orgány ochrany veřejného zdraví orgánům nemocenského pojištění. Je to ta cesta, kdy propojujeme zdravotní i sociální systémy. A konečně je tam zavedení pohřebného u některých situací, ve kterých se matky mohou ocitnout, ať už je to potrat, nebo přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů.

To bych si dovolil jenom ke stručnému představení tohoto zákona. Detaily tady byly všechny pečlivě diskutovány. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Nyní otevírám rozpravu. Zpravodaj může samozřejmě okamžitě v rozpravě, ale ve třetím čtení není, tak v této úvodní části. Takže otevírám rozpravu a vnímám, že paní zpravodajka má zájem vystoupit. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, kolegové, přeji vám pěkné ráno nebo možná už trochu dopoledne. Já bych vás ráda provedla krátkou genezí ke sněmovnímu tisku 291, tak, jak procházel Sněmovnou a garančním výborem.

Takže sněmovní tisk 291 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 329/2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů ve znění pozdějších předpisů a některé další zákony, byl rozeslán poslancům 31. 8. 2022, 29. září proběhlo první čtení na půdě Poslanecké sněmovny, byl podán návrh na projednání podle § 90 odst. 2, tedy aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas již v prvním čtení, nicméně proti tomuto návrhu bylo vzneseno veto. Pak padl návrh na zkrácení lhůty na 12 dní mezi prvním a druhým čtením a tento návrh byl přijat. Proto byl návrh 5. 10. projednán na garančním výboru pro sociální politiku, kde bylo předloženo pět pozměňovacích návrhů, 12. 10. proběhlo druhé čtení, kde bylo předloženo šest pozměňovacích návrhů poslance Juchelky, tři návrhy poslankyně Šafránkové, dále návrh poslance Hellera a pana poslance Kaňkovského. O těchto návrzích se hlasovalo na garančním výboru pro sociální politiku 19. října.

Tolik za mě a já potom po obecné rozpravě načtu návrh hlasovací procedury i s okomentováním jednotlivých pozměňovacích návrhů. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi děkuji. Přihlášena je paní poslankyně Lucie Šafránková.

Ještě načtu došlé omluvy, a sice pan poslanec Šimon Heller od 12 hodin z pracovních důvodů a pan poslanec Petr Sadovský od 13 do 17 hodin ze zdravotních důvodů.

Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Lucie Šafránková: Děkuji vám za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, já bych vás z tohoto místa chtěla naléhavě požádat o podporu alespoň jedné ze tří variant pozměňovacích návrhů, které jsem za SPD předložila právě ke zvýšení příspěvku na mobilitu pro naše zdravotně postižené občany. Ještě zopakuji, že se jedná o návrhy na zvýšení příspěvku na mobilitu ve třech variantách, a to na variantu 2 200 korun nebo na 1 650 korun nebo alespoň ten nejmenší kompromis, na 1 100 korun měsíčně.

Před třemi lety nebo možná ještě vloni bych zvýšení tohoto příspěvku na 900 korun měsíčně považovala za přijatelný kompromis, dnes už ale v žádném případě ne. Vzhledem k letošní horentní inflaci a vzhledem k astronomickému růstu cen pohonných hmot, jízdného a dalších základních životních nákladů jde o zvýšení naprosto nedostatečné, které velmi těžkou životní situaci našich zdravotně postižených občanů jednoznačně neřeší. Pro tyto osoby je totiž doprava základní potřebou k zajištění důstojného života, ať už se jedná o cesty k lékaři, nebo na rehabilitaci, případně na úřady. Pokud na tuto dopravu nemají peníze, kvalita jejich života rapidně klesá, na tom se jistě tady všichni shodneme, včetně jistého možného zhoršení jejich zdravotního stavu. A všichni dobře víte, jaké jsou měsíční náklady na cestování třeba u člověka z venkova, který je odkázán na každodenní dopravu ať už autem, nebo jakkoli jinak.

Zdravotně postižení jsou jednou z nejohroženějších skupin občanů a dnes máme jedinečnou příležitost jim alespoň trochu pomoci. Tak to, prosím, udělejme.

Vážený pane ministře, obracím se i na vás osobně. Podpořte alespoň jednu z variant těchto pozměňovacích návrhů, které jsem předložila, tak, abychom právě pomohli našim zdravotně postiženým občanům. Z hlediska státního rozpočtu je to jednoznačně opravdu marginální zásah, ale přínos tohoto opatření pro naše zdravotně postižené občany je naprosto veliký. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já děkuji. Ještě se jednou rozhlížím, zda někdo má zájem vystoupit v obecné rozpravě? Ano, paní poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Pivoňka Vaňková: Vážená paní předsedající, vážené poslankyně, vážení poslanci, ráda bych za hnutí STAN se přihlásila k podpoře tohoto zákona. V průběhu tohoto roku jsme pomohli rodinám, ať už šlo o jednorázový příspěvek na děti, navýšení limitu pro čerpání rodičovského příspěvku nebo podporu zkrácených úvazků. Pomohli jsme také lidem v nouzi, vláda několikrát zvýšila životní a existenční minimum, došlo také k navýšení normativů pro příspěvek na bydlení.

Jsem proto ráda, že dnes budeme hlasovat také o podpoře lidí s postižením. Podporujeme zvýšení příspěvku na mobilitu, což je s ohledem na růst pohonných hmot opravdu potřeba. Podporujeme samozřejmě také zvýšení příspěvku na zdvihací plošinu, který usnadní lidem s postižením pohyb v domácím prostředí.

Jsem velmi vděčná také za zavedení nároku na otcovskou otcům, kterým se narodilo mrtvě narozené dítě nebo zemřelo v průběhu prvních šesti týdnů. Jako stát můžeme tyto lidi alespoň trochu podpořit, aby mohli zůstat se svou ženou doma. Jsem také ráda, že stát pomůže lidem s finančními náklady na pohřeb i v případě potratu nebo přerušení těhotenství ze zdravotních důvodů.

A ještě závěrem k pozměňovacímu návrhu, který jsme předložili s dalšími poslanci. Tento návrh, který je pod písmenem D, finančně pomůže lidem podstupujícím oxygenoterapii nebo lidem závislým na plicní umělé ventilaci. Prosím vás tedy o podporu tohoto pozměňovacího návrhu a také o podporu zákona jako celku. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, paní poslankyně. Z místa se ještě hlásí pan poslanec Aleš Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní předsedající. Ano, v tuto chvíli došlo skutečně k tomu, že budeme ve třetím čtení hlasovat ohledně zvyšování příspěvku na mobilitu. Bohužel tato vláda v čele s panem ministrem Jurečkou z Ministerstva práce a sociálních věcí navýšila tento příspěvek pouze o 350 korun, přičemž víme, o kolik se navyšují pohonné hmoty a že to nestačí ani na jednu plnou nádrž měsíčně tak, aby mohli zdravotně postižení, ale hlavně bych řekl jejich rodiče, kteří mají zdravotně postižené dítě, které pravidelně každý den musí vozit do stacionáře, tak aby jim to tu nádrž jednoduše naplnilo. Je to de facto výsměch všem aktivním rodičům, kteří se snaží starat o své postižené dítě a zároveň být aktivní, pracovat a nebýt pouze jenom na sociálním dávkovém systému. My jsme navrhovali navýšení příspěvku na mobilitu na 2 000 korun.

Co mě na této vládě dále mrzí, je to, že my jsme už 3. června všem poslancům rozeslali náš návrh právě té novely zákona ohledně zvýšení příspěvku na mobilitu, 3. června, takže celý měsíc červen, červenec, srpen, září, říjen - to je pět měsíců, kdy de facto stačí změnit pouze jedno jediné číslo v tomto zákoně. Tato vláda neslyšela na náš návrh, a proto až o půl roku později se dostane navýšený příspěvek na mobilitu o 350 korun, pouze o 350 korun, všem tady těmto občanům.

Všechny pozměňovací návrhy za hnutí ANO budeme samozřejmě podporovat, ať už se jedná o tři pozměňovací návrhy mé ctěné kolegyně Lucie Šafránkové, anebo ať už se jedná o pozměňovací návrh, který jsme dali společně dohromady koalice a opozice s Vítem Kaňkovským ohledně oxygenoterapie na 2 900 korun. Veškeré tyto pozměňovací návrhy včetně pana Šimona Hellera, který dal pozměňovací návrh ohledně otcovské, tak podporovat samozřejmě v tuto chvílí budeme. Nicméně říkám za hnutí ANO i za všechny ty, kteří na to půl roku čekali, že to přichází jednoduše pozdě, a že to je skutečně málo. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Ještě se hlásí pan poslanec Vít Kaňkovský. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré dopoledne, vážená paní místopředsedkyně, vážený pane premiére, členové vlády, kolegyně, kolegové, dovolte mi, abych se za klub KDU-ČSL také vyslovil ještě k tomuto sněmovnímu tisku, kterým se snažíme pomoci zdravotně postiženým. Klub KDU-ČSL podporuje tento návrh zákona. Zaznělo tady, hodně se tady akcentoval příspěvek na mobilitu, ale jak už tady zaznělo jak od kolegyně Pavly Golasowské, i od kolegyně Pavly Pivoňka Vaňkové, je to balíček podpory osobám se zdravotním postižením, je tam řada dalších bodů a já chci v tuto chvíli říct, že samozřejmě každý z nás si dokáže představit ještě širší podporu osobám se zdravotním postižením, ale nemohu nereagovat na kolegy, vážené kolegy, Juchelku a kolegyni Šafránkovou.

Pokud se bavíme o podpoře zdravotně postiženým, tak se musíme trošičku podívat i do historie. Příspěvek na mobilitu v nové podobě je tady od roku 2011, kdy je platný zákon č. 329/2011 Sb., a dlouhá léta byl tento příspěvek ve výši 400 korun měsíčně. Můžeme si říct, že konstrukce tohoto příspěvku je a priori ne úplně dobrá, protože skutečně 400 korun i v roce 2011, kdy v té době byla cena nafty také někde nad 30 korunami, takže je to skutečně jen malý příspěvek těm osobám, které mají to nejtěžší zdravotní postižení. Ale v průběhu dalších let tady nevyvinula aktivitu v podstatě žádná politická strana na to, aby se ten příspěvek navýšil. Až v roce 2017, ještě před parlamentními volbami v rámci poslanecké novely tohoto zákona, přišla KDU-ČSL, tenkrát za podpory ČSSD, s několika variantami navýšení příspěvku na mobilitu. V té době byla ministryní financí paní současná předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Fišerová... Alena Schillerová, pardon. V té době jsme předložili několik variant navýšení toho příspěvku na mobilitu, ale paní tehdejší ministryně nekývla na to nejvyšší navýšení. Nakonec jsme se nějak dohodli na navýšení o 150 korun a od té doby, v podstatě od 1. 1. 2018, je zvýšený příspěvek na mobilitu ve výši 550 korun. Takže je potřeba se také podívat do historie a říct si, nakolik třeba například hnutí ANO bojovalo za zdravotně postižené a bojovalo i v tom celém minulém volebním období za to, aby se příspěvek na mobilitu zvýšil. Tady bych se chtěl zastat SPD, které v této oblasti má kontinuální názor a kontinuálně v podstatě nějaké navýšení příspěvku na mobilitu navrhovalo. To znamená, v této chvíli tvrdit, že vláda je nějak proti zdravotně handicapovaným, že jim nechce pomoci, si myslím, že není fér.

Ano, navýšily se nám skokově ceny pohonných hmot. Je to o třetinu, možná v některých případech, teď nám opět ty ceny vzrůstají o více než třetinu. Vláda navrhuje navýšení příspěvku na mobilitu o 350 korun, což je procentuálně více než o polovinu. Není to nic mimořádného, skutečně by si zdravotně postižení zasloužili vyšší navýšení, ale bavme se o konstrukci toho příspěvku na mobilitu. Bavme se o tom, jak zdravotně handicapovaným komplexně více pomoci, ale v tuto chvíli se bavíme o dopadu navýšení cen pohonných hmot a o tom, jakým způsobem nominálně navyšujeme příspěvek na mobilitu. Takže si myslím, že není fér tady šermovat tím, že vláda se na zdravotně handicapované vykašlala, že jim příspěvek na mobilitu zvyšuje málo. Ano, všichni bychom si přáli, kdybychom mohli navýšit více, ale bavme se komplexně o tom, jakým způsobem zdravotně handicapovaným chceme pomoci, a dívejme se i do historie. Paní ministryně Schillerová pak pokračovala celé další volební období a nezaznamenal jsem, že by tady navrhovala v minulém volebním období zvýšení příspěvku na mobilitu, byť třeba jen o 200 korun. Tolik tedy na úvod.

Chtěl bych vás také požádat o podporu, jednak celého tohoto návrhu zákona a jednak i už zmíněného pozměňovacího návrhu, který byl načten pod písmenem D a který jsme skutečně připravovali s kolegou Juchelkou a s dalšími a také s Národní radou osob se zdravotním postižením. Tento návrh podpoří lidi, kteří jsou skutečně v nejvyšším stupni zdravotního handicapu. Jsou to lidé, kteří jsou trvale 24 hodin odkázáni buď na umělou plicní ventilaci, nebo na podporu plicního oxygenerátoru. Tady se snažíme navýšit jim nebo nějakým způsobem jim i kompenzovat současné vysoké ceny elektrické energie a k tomu příspěvku, zvýšenému příspěvku na mobilitu 900 korun, se přidává ještě dalších 2 000 korun. Myslím si, že tady je shoda napříč politickým spektrem, a dovolím si vás požádat o podporu tohoto pozměňovacího návrhu, který jsme předložili.

Zároveň bych vás požádal ještě o podporu legislativně technických úprav podle § 95 odst. 2, které teď načtu ve třetím čtení a které jsme po diskusi s legislativou jak Ministerstva práce a sociálních věcí, tak s legislativou Poslanecké sněmovny a ze Senátu připravili tak, aby výklad byl jednoznačný. Týká se to právě oxygenerátorů a přechodných ustanovení. Nijak se tím nemění věcný záměr tohoto pozměňovacího návrhu.

Tedy návrh legislativně-technických změn ve třetím čtení:

Za prvé, za bod 1 pozměňovacího návrhu D se vkládá nový bod X1, který zní: "X1. V čl. I se za bod 1 vkládá nový bod 2, který zní: V § 7 se slova ,není-li dále stanoveno jinak‘ zrušují." Původní body 2 a 6 v čl. I se nově označují jako body 3 až 7.

Za druhé, za bod 2 pozměňovacího návrhu D se vkládá nový bod X2, který zní: "X2. V čl. I se za bod 4 vkládá nový bod 5, který zní: V. paragraf 8 se zrušuje." Původní body 5 a 7 čl. I se nově označují jako body 6 až 8.

Za třetí, bod 3 pozměňovacího návrhu D zní: "Za třetí v čl. II se slova ,říjen 2002‘ nahrazují slovy ,kalendářní měsíc bezprostředně předcházející dny nabytí účinnosti tohoto zákona‘."

Za čtvrté, bod 4 pozměňovacího návrhu D zní: "Za čtvrté, v čl. X se na konci doplňují slova ,s výjimkou ustanovení čl. I bodu 2 a 5, která nabývají účinnosti dnem 1. ledna 2025‘."

Tolik návrh legislativně technických úprav, které, jak už jsem řekl, nijak neovlivňují věcnou náplň zmíněného pozměňovacího návrhu. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní se objevilo několik faktických.

Jen než dojde pan poslanec Robert Králíček, který je s faktickou jako první, načtu, že s náhradní kartou číslo 35 bude hlasovat pan ministr Martin Kupka.

A ještě došla jedna omluva: pan poslanec Václav Král do 13.30 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, no, já začnu tím nacherovským "já jsem mluvit nechtěl", ale na váženého kolegu pana Kaňkovského musím reagovat. Já jsem si ho vážil, ale musím říct, že jediné, co na jeho vystoupení oceňuji, je změna rétoriky z toho, že za všechno může Babiš, na to, že za všechno může Schillerová. Takže já jsem se teď dozvěděl z jeho vystoupení, že to, že vláda přidává málo teď na příspěvek na mobilitu, že za to může paní Schillerová, protože v minulém volebním období nesouhlasila s lidoveckým návrhem. No, mně to přijde úplně směšné.

Najednou už ta situace, která je teď a v minulém volebním období, vlastně nevadí. Na jedné straně vy říkáte, že teď je situace bezprecedentní, je válka a tak dále a tak dále, ale když se vám to hodí, ještě je tady úplně nesmyslný konstrukt, že my vlastně ten příspěvek na mobilitu nezvýšíme proto, protože to paní Schillerová v minulém volebním období zatrhla. No, to je prostě profesionální argument. Já jsem si opravdu, pane Kaňkovský prostřednictvím předsedající, myslel, že jste profesionál, ale toto bylo směšné. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Další faktickou má pan poslanec Aleš Juchelka, prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Moc děkuji, paní předsedající. Já tady budu mít řeč čísel. My přece jako poslanci musíme reagovat na aktuální situace, kterým čelí naši občané, například s tím, že máme 18% inflaci, která se samozřejmě promítne i do cen pohonných hmot. V roce 2019 jsme všichni na benzinových pumpách čepovali litr benzínu, nafty za zhruba 28, 30, korun i s daní. Máme rok 2023 a máme to za 48 korun, třeba i s daní. Tento nepoměr je strašně velikánský k tomu, abyste navýšili příspěvek na mobilitu pouze o 350 korun. To navýšení je o 60 %, o 60 % se navýšily ceny pohonných hmot. Takže v tuto chvíli - pořád říkám, jsem ze severní Moravy, jsem z Ostravy - můžete k tomu klidně říct i to B a doporučit všem zdravotně postiženým, ať nastartují svá auta a za tento váš zvýšený příspěvek na mobilitu si zajedou načepovat do Polska. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Zatím poslední faktická, pan předseda Marek Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Vážená paní místopředsedkyně, pane premiére, pane ministře, ministři, kolegyně, kolegové, musím stručně zareagovat, vaším prostřednictvím, k panu kolegu Králíčkovi. Prosím, moc prosím, platí to na nás na všechny, i na mě to platí, poslouchejme se. Nic z toho, co jste tady plamenně vyčítal mému ctěnému kolegovi Vítkovi Kaňkovskému, tady nezaznělo. Ano, to, že tady zaznělo jméno paní předsedkyně Schillerové, je pravda. Kolega Kaňkovský jenom analogicky poukázal na to, že v minulém volebním období, když jsme zde projednávali opakovaně návrhy na zvýšení příspěvku na mobilitu, tak to byla ona - a já tomu rozumím a nekritizuji to v tuto chvíli - jako správkyně státní kasy k tomu byla velmi, když to řeknu eufemisticky, ostražitá. V tuto chvíli jenom bylo poukázáno na to, že zde opoziční hnutí ANO - a já respektuji vaše právo to předložit a tady zdůvodňovat - chce ten astronomický, astronomický, prostě výrazně vyšší nárůst, než s kterým přichází vládní koalice, takže to bohužel vypadá poněkud pokrytecky. Nic jiného zde nezaznělo, tak se, prosím, poslouchejme. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji. Pan Vít Kaňkovský, je to taková už smršť těch faktických, dále pan poslanec Králíček a ještě dva další. Prosím.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Já také chci zareagovat na svého váženého kolegu Králíčka. Já si ho budu vážit i přesto, co tady řekl a co tady třeba ještě řekne. Skutečně to tak, jak vy jste to prezentoval, řečeno nebylo. Já jsem jenom řekl, že když se na to podíváme historicky, o příspěvku na mobilitu jsme tady jednali i v minulém a předminulém volebním období. Jediné navýšení příspěvku na mobilitu za posledních deset, dvanáct let bylo pouze v červnu 2017, to znamená, že to bylo ještě předminulé volební období. Tenkrát tady byl variantní návrh na několik možností navýšení příspěvku na mobilitu a prošel jenom ten střední, ten nejvyšší neprošel. Neprošel proto, protože mimo jiné s tím nesouhlasilo Ministerstvo financí. Toť vše a byla to taky analogie.

Pokud se ještě můžu zmínit o kolegu Juchelkovi a zase, prostřednictvím paní předsedající, nemanipulujme s čísly. Nám se skokově navýšily ceny pohonných hmot, nicméně ne o 60 %. Já nevím, z jaké částky vychází pan kolega Juchelka. V době covidu byly ty ceny sníženy, ale když vezmeme dlouhodobý průměr, tak jsme byli nad 30 korunami. Dneska jsme bohužel někde až na 48 korunách, to je pravda, nicméně to není 60 %, jo? Takže bavme se, nemanipulujme s těmi čísly.

Také jsem tady řekl, že všichni bychom si přáli více zdravotně handicapovaným pomoci. Ale bavme se o tom, jak to udělat komplexně. To není přece jenom příspěvek na mobilitu. My potřebujeme tady zvýšit i příspěvek na péči a také jsme se o tom tady bavili v minulém volebním období. To znamená, sedněme si a zkusme udělat širší pohled na osoby se zdravotním handicapem a nestahujme to jenom na příspěvek na mobilitu, protože na ten má nárok jenom výseč těch zdravotně postižených, to zdaleka nejsou všichni. To znamená, neříkejme, že příspěvek na mobilitu je jediná pomoc zdravotně handicapovaným. Myslím si, že to vůči nim není úplně korektní.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom upozorním, že jsme stále v obecné rozpravě, a lze se přihlásit i mimo faktické, ale je tady zatím pět faktických. Prosím, pan poslanec Robert Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Já musím reagovat hlavně na pana kolegu Výborného, prostřednictvím vás paní předsedající. Já jsem pana Kaňkovského právě poslouchal a poslouchal jsem dobře, a když si sjedete jeho stenozáznam, tak tam bylo právě z jeho úst jmenováno zpochybnění toho, jak jsme bojovali za příspěvek na mobilitu. Právě tam bylo zmíněno, že vlastně za to může paní Schillerová s tím, že nesouhlasila s tím nejvyšším příspěvkem.

Co se týče toho, jak vy jste říkal nesmyslného nebo - teď si nevzpomenu na to slovo - astronomického navyšování příspěvků z toho důvodu, že jsme v opozici a že jsme pokrytci: No, tak vám na to odpovím tak: my jsme se minulé čtyři roky učili od těch nejlepších.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S další faktickou pan poslanec Ladislav Okleštěk, připraví se paní poslankyně Jana Pastuchová. Následně poslední s faktickou, paní poslankyně Markéta Balaštíková. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ladislav Okleštěk: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já bych chtěl na adresu pana poslance Výborného vaším prostřednictvím. Já jsem to vyhodnotil tak, že pan kolega Kaňkovský neřešil historii a neměl ve svých ústech konkrétní jména a téměř napadání té chronologie, ale on pouze analyticky vyhodnotil. Tak já bych vás poprosil, abyste analyticky hodnotili též a nenapadali naše kolegy. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Jana Pastuchová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuju, paní předsedající. Já také musím reagovat na pana kolegu Výborného, vaším prostřednictvím, protože mi utkvěla jedna část věty - není to vytržené z kontextu: Poslouchejme se, všichni navzájem se poslouchejme. Vážený pane kolego, kdyby vy jste nás poslouchali v únoru nebo v březnu, tak naši lidi nemuseli být v takovém hnoji, v jakém jsou. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Paní poslankyně Margita Balaštíková, prosím.

 

Poslankyně Margita Balaštíková: Dobrý den, kolegyně a kolegové. Jenom krátkou vsuvku na své předřečníky. Jestliže něco stojí 30 korun, teď to stojí 47 korun - já teda pořád říkám, že jsme na úrovni žáků základní školy - a když pak někdo řekne, že je to 60%navýšení, tak já nevím, já teda umím počítat, takže asi ano.

Jenom bych se chtěla zastat paní kolegyně Schillerové. Každý ekonom, ať je kdekoliv, ať je to ve státě, ať je to ministr financí, nebo je to v podniku, je tam od toho, aby šetřil finance. Tak to je. Samozřejmě, nemůže je šetřit na úroveň toho, že vám díky šetření pak pošle tu firmu do kolen, to byste ho asi za to nepochválili. A když už tedy porovnáváme, tak si uvědomme, v jakém období paní Schillerová byla tím ministrem, jaká byla situace na trhu a jaká je dneska.

A když tedy si říkáme, že právě zdravotně handicapovaní lidé jsou v podstatě závislí na svých autech, tohleto navýšení je, tak asi i dnes, kdyby byla ministrem financí, tak by musela tomu tlaku ustoupit a být také zodpovědná vůči občanům, protože oni se bez svých vozidel nejsou schopni takhle jako my, jak nám radil tady pan ministr dopravy: Vezměte si kola, tak oni to asi nemohou udělat. Já nevím, kdo z vás má v rodině handicapovaného, já mám a vím, jak by bylo pro ně složité, kdyby nemohli opravdu dovážet své dítě do školy, do školky, do zaměstnání, je to pro ně obrovský problém, tak proto na ně mysleme. A jim se také samozřejmě zdražuje všechno, ale to PHM je pro ně prostě dneska jedno z nejdůležitějších, oni ten výdaj musí mít, protože oni nejsou schopni se takto v jiných částech republiky pohybovat, tam nejsou takové autobusy a tramvaje, jako jsou v Praze. Takže berme ohled na ty, kteří jsou závislí na svých automobilech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a nyní s přednostním právem je přihlášena paní předsedkyně Alena Schillerová. Prosím.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já jsem opravdu vystupovat nechtěla k tomuto bodu, protože dneska budu vystupovat ještě mockrát, čeká nás rozpočet na rok 2023, ale musím. Děkuji svým kolegům za zastání, vážím si toho nesmírně. My se tady už několik dlouhých minut hádáme o navýšení pro ty nejpotřebnější, pro ty, kteří jsou absolutně závislí na sociálním systému, jestli 500, nebo 900 korun. A já nebudu obhajovat kroky tehdejší, vždycky jsem postupovala podle svého nejlepšího svědomí. Použil pan předseda Výborný, že jsem třeba nebyla - nebo že jsem byla ostražitá. Tak kde jsem třeba ostražitá - použiji vaše slova, prostřednictvím paní místopředsedkyně, v dobrém - kde jsem ostražitá určitě nebyla - ale to slovo sem nepatří, není vhodné k tomu, co teď chci říct - byly třeba sociální služby, kde jsme naopak navyšovali, protože jsme vnímali, že to je velmi důležitý systém, a kdy vy jste bojoval o každých 100, 200 milionů, já si to pamatuji, a naopak to na mě tehdy působilo velmi - velmi dobře, když to tak řeknu, řekla jsem si: Ano, těch 100, 200 milionů stojí za tu mimořádnou schůzi, a byť jsem se tady hádala, ukazovala ty grafy, kde jsme byli v roce 2007 a kde jsme v roce 2019, 2020, 2021 - možná je dobré se podívat, kde jsme teď. A když chyběly pak miliardy v roce 2022, tak jste mlčel, takže určitě to už na mě dobře nepůsobilo. Ale to je z jiného soudku.

Já se vrátím zpátky k tomu tématu dnešnímu. Hádáme se tady o to, zda navýšit příspěvek na mobilitu - navrhujete 900 korun, my jsme navrhli 2 000. My jsme projeli republiku s Andrejem Babišem - já jsem samozřejmě nebyla na všech těch mítincích - když tu zmínil můj kolega Aleš Juchelka, vaším prostřednictvím, zmínil severní Moravu. Tam přišla na ty mítinky celá řada zdravotně postižených. Píší nám, ptají se. Teď je ta těžká doba, teď je ta inflace, která bude atakovat brzo 20 %, a my se tady hádáme už tak dlouho o této částce pro tyto nejpotřebnější, a včera úplně v tichosti, po 19. hodině, byl do systému vládním poslancem načten pozměňovací návrh, který snižuje daň z hazardu z 35 na 23 %. Tak k tomu, přátelé, nemám slov! (Potlesk z řad ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a já se ještě rozhlížím, zda někdo má zájem o vystoupení v obecné rozpravě? Pokud tomu tak není, rozpravu končím.

Poprosím pana ministra, zda má zájem o závěrečné slovo? Nemá. Paní zpravodajka? Nepotřebuje závěrečné slovo.

Takže vás, paní zpravodajko, poprosím, abyste nás seznámila s procedurou hlasování, poté přednášela jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělila stanovisko. A ještě přivolám kolegyně a kolegy z předsálí. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Děkuji za slovo. Takže já přečtu návrh procedury:

Výbor pro sociální politiku Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR jako garanční výbor po projednání návrhu zákona po druhém čtení doporučuje Poslanecké sněmovně hlasovat ve třetím čtení o návrzích podaných k návrhu zákona podle sněmovního tisku 291/2 v následujícím pořadí:

Návrh na zamítnutí návrhu zákona nebyl podán, proto budeme za prvé hlasovat návrhy legislativně technických úprav podle § 95 odst. 2 jednacího řádu, tak jak je přednesl teď ve třetím čtení poslanec Vít Kaňkovský.

Za druhé budeme hlasovat pozměňovací návrh kolegyně Šafránkové pod písmenem C3, který navrhuje zvýšit částku 550 korun na částku 2 200 korun jako příspěvek na mobilitu. V případě schválení C3 je nehlasovatelné A, C2 a C1.

Za třetí budeme hlasovat návrh poslance Aleše Juchelky pod písmenem A, který navrhuje ve svém pozměňovacím návrhu zvýšit částku - opět je to příspěvek na mobilitu - z 550 korun na částku 2 000 korun, a v případě schválení tohoto pozměňovacího návrhu je nehlasovatelný pozměňovací návrh pod písmeny C2 a C1.

Za čtvrté budeme hlasovat návrh opět poslankyně Šafránkové pod písmenem C2, je to opět návrh ke zvýšení příspěvku na mobilitu z částky 550 korun na částku 1 650 korun. V případě schválení C2 bude nehlasovatelné C1.

Za páté budeme hlasovat poslední návrh poslankyně Šafránkové pod písmenem C1, je to třetí varianta zvýšení příspěvku na mobilitu z částky 550 korun na částku 1 100 korun.

Za šesté budeme hlasovat pozměňovací návrh poslance Šimona Hellera pod písmenem B, kdy nárok na pohřebné má osoba, která vypravila pohřeb plodu po potratu nebo plodu po umělém přerušení těhotenství.

Za sedmé budeme hlasovat poslední pozměňovací návrh, a to pana poslance Víta Kaňkovského, který navrhuje výši příspěvku na mobilitu za kalendářní měsíc 2 900 korun pro osobu, která využívá zdravotnický prostředek pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii nebo prostředek pro domácí plicní umělou ventilaci.

A za osmé budeme hlasovat o návrhu zákona jako celku.

Tolik hlasovací procedura.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi děkuji za přednesení návrhu hlasovací procedury. Je nějaký protinávrh, návrh na změnu? Není tomu tak.

Čili nyní zahajuji hlasování (číslo 140) o předneseném návrhu procedury. (Poznámky z pléna.) Ano, vnímám žádosti o odhlášení, ale přece jenom je to tady zvykem, odhlásím všechny, prohlašuji toto hlasování za zmatečné, ta žádost byla slyšet.

 

Ještě to jednou zopakujeme. Prosím, všichni se přihlaste svými identifikačními kartami. Ještě jednou tedy.

Zahajuji hlasování o předneseném návrhu procedury. Kdo je prosím pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 141, bylo přihlášeno 155 hlasujících, pro 153, proti 0. Čili jsme přijali tento návrh procedury. A já poprosím paní zpravodajku.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Nyní budeme hlasovat návrhy legislativně technických úprav, jak tady byly předneseny poslancem Kaňkovským.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. K tomu předpokládám není stanovisko ani výboru, ani pana ministra. S legislativně technickými - souhlas.

Já tedy zahajuji hlasování. Kdo je pro legislativně technické? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 142, hlasovalo 156 poslanců a poslankyň, pro 156, proti 0. Prosím, paní zpravodajko.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Nyní budeme hlasovat pozměňovací návrh poslankyně Lucie Šafránkové pod písmenem C3, který se týká zvýšení částky příspěvku na mobilitu z 550 korun na 2 200 korun. Výbor nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A stanovisko pana ministra? (Ministr: Za předkladatele nesouhlas.)

Děkuji a zahájila jsem hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 143 nás hlasovalo 156, pro 71, proti 64. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Za třetí budeme hlasovat pozměňovací návrh poslance Aleše Juchelky pod písmenem A, je to opět zvýšení částky na mobilitu z 550 korun na částku 2 000 korun a výbor opět nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji a stanovisko pana ministra? (Ministr: Za předkladatele nesouhlas.)

Děkuji a zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování 144 nás hlasovalo 156, pro bylo 171, proti 61. Tento návrh byl zamítnut. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Za čtvrté hlasujeme pozměňovací návrh, opět kolegyně Lucie Šafránkové, pod písmenem C2 a je to další varianta zvýšení příspěvku na mobilitu, tentokrát z 550 korun na částku 1 650 korun. Výbor nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Pan ministr? (Ministr: Za předkladatele nesouhlas.)

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 145 bylo přihlášeno 156 poslanců a poslankyň, pro 71, proti 62. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Za páté, pod písmenem C1 opět pozměňovací návrh poslankyně Lucie Šafránkové, další varianta zvýšení částky na mobilitu, tentokrát z 550 korun na částku 1 100 korun. Výbor nedoporučuje.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Pan ministr? (Za předkladatele nesouhlas.)

Děkuji a zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování 146 se účastnilo 156 poslanců a poslankyň, pro 71, proti 55. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Za šesté budeme hlasovat návrh pod písmenem B poslance Šimona Hellera, nárok na pohřebné pro osobu, která vypravila pohřeb plodu po potratu nebo plodu po umělém přerušení těhotenství. Výbor nepřijal stanovisko, to znamená bez stanoviska.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A za pana navrhovatele? (Ministr: Stanovisko MPSV je neutrální.)

Děkuji a já jsem zahájila hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 147 bylo přihlášeno 156 hlasujících, pro 4, proti 15, zdrželo se 137. Návrh nebyl přijat. Prosím.

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Za sedmé budeme hlasovat poslední pozměňovací návrh pod písmenem D poslance Víta Kaňkovského, který se týká výše příspěvku na mobilitu na 2 900 korun pro osobu, která využívá zdravotnické prostředky pro dlouhodobou domácí oxygenoterapii. Stanovisko výboru: doporučující.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: A pana ministra nebo navrhovatele, prosím? (Ministr: Za MPSV souhlas.)

Děkuji a zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 148 bylo přihlášeno 156 hlasujících, pro 156, proti nula. Tento návrh byl přijat.

 

A pokud se nemýlím, vypořádali jsme se tímto se všemi pozměňovacími návrhy, je to tak?

 

Poslankyně Pavla Golasowská: Ano, je to tak, a nyní bychom měli hlasovat o návrhu zákona jako celku.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Já tedy přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 329 /2011 Sb., o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením a o změně souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony, podle sněmovního tisku 291, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou.

 

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro tento návrh? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 149 bylo přihlášeno 156 hlasujících, pro 156, proti nula.

 

Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas. Děkuji panu ministrovi, děkuji paní zpravodajce a ukončuji projednávání tohoto bodu.

A nyní otevírám bod číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP