Středa 16. listopadu 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Olga Richterová)

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 12/2020 Sb.,
o právu na digitální služby a o změně některých zákonů,
ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony
/sněmovní tisk 287/ - třetí čtení

Děkuji, že už místo u stolku zpravodajů zaujímá pan místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a taktéž pan zpravodaj garančního výboru, pan poslanec Robert Králíček.

Návrh na zamítnutí a pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 287/4, který byl doručen dne 14. října 2022. Taktéž usnesení garančního výboru bylo doručeno, a sice jako sněmovní tisk 287/5.

A nyní se táži pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo, budu pouze krátký. Vážení páni poslanci, paní poslankyně, dámy a pánové, nechci opakovat to, co již zaznělo při prvním a druhém čtení. Vezmu to pouze krátce. My jsme se zavázali v předchozím volebním období k naplnění práva občana na digitální službu. To je jednoduché právo nebo respektive povinnost státu vůči občanovi dodat kvalitní služby na většinu agend státu, které digitalizovat lze v určeném období, a to období se krátí.

Na základě těchto potřeb jsme jako vláda navrhli, a bylo to v programovém prohlášení, jakési pokračování iniciativy vlády předchozí, a to je zajistit skutečně nadrezortní řízení pro digitalizaci, získat na stranu státu potřebné know-how, posílit fungování centrálních registrů a dalších důležitých prvků naší digitalizace a skutečně digitální transformaci, na které jdou i v Národním plánu obnovy obrovské peníze, akcelerovat, stejně tak jako to dělají jiné státy. Na základě toho vznikl návrh na zřízení založení Digitální informační agentury v příštím roce a tisk, který dnes máme ve třetím čtení, dává podklady právě k vzniku této agentury. Já vám děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji a otevírám rozpravu, do které se jako první s přednostním právem přihlásil zpravodaj tohoto tisku, pan poslanec Robert Králíček. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážená paní místopředsedkyně, vážení ministři, kolegyně, kolegové. Já se přiznám, že původně jsem chtěl mluvit dlouze, chtěl jsem tu znova zopakovat ty věci, o kterých jsme mluvili v prvním a druhém čtení, ale po včerejší debatě, kdy vláda se k opozici chová velmi arogantně, a již s druhým tiskem, který se týká digitalizace, který je zásadní, s opozicí vůbec nekomunikuje. My jsme ten tisk dostali do Sněmovny a měli na jeho přečtení necelých sedm dní. Rozhodli jsme se, protože věříme tomu, že je to špatně, využít práva veta a ten tisk jsme zavetovali. Nicméně jsme byli vstřícní a podpořili jsme, i když byste si to asi prohlasovali bez nás, což je pravda, někteří z nás podpořili zkrácení lhůt. Já jsem znechucen po tom, co jsem se dočetl na Facebooku Starostů a nezávislých. Po včerejší debatě, kdy jsem se snažil několikrát, opravdu několikrát konstruktivně a seriózně vysvětlit problematiku fyzických osob, o kterých se bavíme, jsem se dočetl následující, a já vám to přečtu, facebookové stránky Starostové a nezávislí: "Mohli jsme dnes zrušit povinnost mít datové schránky pro fyzické osoby nepodnikající, hnutí ANO ale řeklo ne. Datová schránka je skvělý nástroj pro podnikatele, kteří potřebují komunikovat se státem. Od 1. ledna ji ale bude muset mít každý. Tuto povinnost odhlasovala minulá Sněmovna právě v čele s ANO. Přitom je u nás stále 17 % občanů digitálně negramotných. Pro ty bude používání datových schránek nesmírně obtížné. Budeme se dál do konce roku snažit výjimku pro fyzické osoby nepodnikající prosadit. Pokud to kvůli vetu ANO nestihneme, poděkujte, milí senioři, hnutí ANO."

Za mě to jsou lži, je to lež, protože včera jsme vysvětlovali, jak to doopravdy je. Troufám si říct, že i dezinformace, a toto je ukázka strašení seniorů a ještě zvětšování pnutí již tak ve společnosti. A večer jsme si navíc mohli přečíst tweety některých vládních činitelů k těm raketám, které spadly v Polsku. Takže až tady pan Rakušan bude předkládat zákon o dezinformacích, tak si, milý STANe, nejdřív zameťte před svým prahem, než tady budete předkládat nějaký zákon o dezinformacích. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

Tak ještě jednou pro ty ze STANu, kteří to nepochopili: datové schránky, které hnutí ANO včera zavetovalo, se netýkají každé fyzické osoby - nevím, jestli rozumíte slovu každé - ale pouze fyzických osob, včetně seniorů, kteří již se státem aktivně komunikují elektronickým způsobem a prokazují se elektronickou identitou. To není každý senior. Tak vás moc prosím, nelžete, nedezinformujte a nestrašte lidi.

Teď zpátky už v klidném tónu k agentuře. Co se týče agentury, jak jsem zmínil, nebudu už se zde opakovat, nicméně chci jenom krátce říct: schvalujeme agenturu, nebo respektive vy schvalujete agenturu, kde ředitel agentury oproti třeba NSA nemusí mít magisterské vzdělání nebo respektive vysokoškolské. Takže si tu klidně troufnu říct tři jména, která jsou ve hře. Podle mě jeden z těchto lidí bude ředitelem, protože nepotřebuje mít magisterské nebo vysokoškolské vzdělání, a je to dohoda. Takže aby to tu zaznělo, buď to bude pan Profant, nebo pan Bláha, nebo pan Vrba. Pokud se budu mýlit, má u mě pan ministr pivo. Nealkoholické.

Dále schvalujete agenturu, kde samotní zaměstnanci vnitra se obávají toho přechodu, nesouhlasí s ním a to vyjadřují prostřednictvím svých odborů. Některé zaměstnance vnitra do agentury ani nelze přesunout, protože jsou placeni Evropskou unií na konkrétní projekt, takže to bude komplikované.

Schvalujeme agenturu, kde nevíme, zda vůbec půjde zadávat veřejné zakázky - mluvili jsme o tom včera při tisku o zadávání veřejných zakázek - což může být ohrožující i pro fungování například Policie České republiky. Pokud nebude vyřešen zákon o zadávání zakázek a dojde-li k přesunu státního podniku NAKIT, může to být problém.

Schvalujeme agenturu, kde chybí - a teď se možná zmýlím - buď 120, nebo 180 lidí, kteří mají být nabráni. Víme, jak je těžké najít odborníky v IT do státní správy, a schvalujeme agenturu, kde roční provoz bude přes 250 milionů korun.

Takže za mě to je krátké shrnutí toho, co tu schvalujeme. Určitě mohu říct, že i zákon jako celek nepodpořím. A pokud bychom měli někdy možnost a byli zpět ve vládě, navrhnu, aby tato agentura byla zrušena. Děkuji. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, ještě načtu v mezičase došlou omluvu. Omlouvá se pan poslanec Kobza od 16.30 do 20 hodin z pracovních důvodů, naopak ruší svoji omluvu paní poslankyně Romana Fischerová.

Nyní jsou přihlášeni nejprve pan poslanec Petr Letocha a poté se připraví paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Petr Letocha: Děkuji za slovo, vážená paní předsedající. Vážení členové vlády, milé kolegyně a kolegové, původně jsem přišel pouze stáhnout svůj pozměňovací návrh, což tak činím. Jedná se o sněmovní dokument 1436, který v podstatě řešíme formou vládního návrhu, který jsme tady řešili včera.

Já tady dnes nebudu reagovat na svého předřečníka, pana poslance Králíčka, věřím, že na to budeme mít ještě prostoru dost. Každopádně faktem je, že včera bylo zavetováno projednávání zákona, který mohl být schválen v prvním čtení, a to, co jsme napsali na sociálních sítích, za tím si stojíme a děkujeme tímto za propagaci. To je vše.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Věřím, že žádost o stažení si pan zpravodaj poznamenal, a taktéž se hlásí s faktickou poznámkou. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Králíček: Já bych reagoval na pana poslance Letochu. Ano, mohlo to být schváleno v prvním čtení, kdybyste nebyli tak arogantní, předložili nám to dřív třeba i na výbor nebo na podvýbor a proběhla o tom nějaká diskuse. Pokud by dohoda byla, tak bychom to v prvním čtení schválili. Vnitro na to mělo (čas) od března roku 2021. To, že to předkládáte pozdě, není náš problém, ale váš problém.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Nyní přistupujeme k projevu paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane ministře, vážené kolegyně, kolegové, já bych určitě také zareagovala na to, co se tady včera stalo ohledně zřízení datových schránek pro fyzické osoby. Ráda bych řekla, že návrh, který předložila vládní koalice, potažmo pan ministr vnitra, tak on přišel s tím, že se nebudou zřizovat datové schránky pro fyzické osoby, respektive zrušil toto, co by mělo Ministerstvo vnitra pro občany dělat. Proto byl důvod dát pozměňovací návrh, postupovat prakticky stejně jako to bylo u eReceptu, dát tam přechodné ustanovení, a zároveň i toto udělat u nepodnikajících právnických osob, to znamená u spolků, u fotbalových spolků z jednotlivých obcí, popřípadě u bytových družstev a dalších.

Takže také považuji toto za velmi nefér, protože včera, když za mnou přišel předseda poslaneckého klubu hnutí STAN, my jsme to jasně vysvětlili. Řekli jsme, že zkrácení lhůt - prakticky ta lhůta se zkrátila na jeden den, dneska už k tomu bude zasedat výbor pro veřejnou správu. A já jsem také velmi zvědavá, jak se vládní koalice postaví k připraveným pozměňovacím návrhům.

Víte, že včera se tady zároveň projednával zákon o veřejných zakázkách, kde se už otevřela debata o zřízení Digitální a informační agentury, která je prakticky spjatá i s datovými schránkami, protože datové schránky a další systémy veřejné správy přejdou pod Digitální a informační agenturu. Budou to Czech POINTy, bude to Správa základních registrů, budou to další věci.

Určitě všichni poslanci dostali řadu dopisů od odborové organizace Ministerstva vnitra, která s tím nesouhlasí. Nesouhlasí s tím z toho důvodu, že to nebylo řádně komunikováno do současné chvíle. To je moje otázka na pana ministra pro místní rozvoj. Podle jejich informací neexistuje žádný dokument, žádný transformační dokument - možná mi ho předloží, proto se na to ptám - kterým by ten přechod byl nějakým způsobem podložen, jakým způsobem to bude provedeno - kdybych alespoň takovouto informaci dostala, takže zda bychom mohli dostat informaci k tomu dokumentu, jestli tedy existuje.

Pak bych chtěla zmínit a myslím si, že je to hodně důležité, že se zřízením Digitální a informační agentury nesouhlasí Svaz měst a obcí České republiky. Mám tady přímo jejich stanovisko a byla bych také velmi ráda, aby se k tomu nesouhlasnému stanovisku vyjádřil pan ministr pro místní rozvoj.

Všichni víme, že v oblasti ICT, kdo je nejvíce brán na zřetel, je ICT Unie a ICT Unie dala také nesouhlasné stanovisko ke zřízení Digitální informační agentury. Je tady samozřejmě od ICT Unie jasně napsáno, že vzhledem ke všem skutečnostem, které ICT Unie uvedla, navrhují, aby návrh zákona byl zamítnut nebo vrácen zpět k diskusi, k širokému plénu jak veřejné správy, tak odborné veřejnosti tak, aby získal maximální podporu, ale také u těch subjektů, které budou následné kroky realizovat.

Včera tady vystupovala moje kolegyně Klára Dostálová, která jasně řekla, že i když včera v zákoně o veřejných zakázkách pan Bartoš načetl pozměňovací návrh, tak že se můžeme dostat do velkých problémů ohledně toho, protože když vznikne Digitální informační agentura, tak zároveň by měl přejít pod Digitální informační agenturu NAKIT, a to v tom zákoně není uvedeno. Už včera tady navrhovala, že by se měl tento zákon vrátit do druhého čtení. Mělo by se to legislativně dobře upravit, protože to může opravdu způsobit velké problémy. Je to velmi na hraně a mělo by to být nejenom v zákoně o veřejných zakázkách, ale především v tomto zákoně, který dnes schvalujeme ve třetím čtení.

Zaznělo to tady i včera, zazní to i dnes. Je velmi nestandardní, že 200 zaměstnanců bude převedeno z ministerstva vnitra pod Digitální informační agenturu. Budou to lidé, kteří jsou pod služebním zákonem, ale Digitální informační agentura nabere ještě dalších 120 zaměstnanců, a je zajímavé, že ti nebudou pod služebním zákonem a budou pod zákoníkem práce. I předseda Digitální informační agentury bude pod zákoníkem práce. Můj kolega pan Robert Králíček už tady vyjádřil své obavy a tipy, kdo by mohl být případný předseda Digitální informační agentury.

Já bych pouze chtěla říct, že pan ministr pro místní rozvoj pan Bartoš řekl, že na pozici bude vypsáno transparentní výběrové řízení. Chtěla bych se ho zeptat, jestli to výběrové řízení už bylo vypsáno, kde bylo vypsáno, jakým způsobem je transparentní? Protože já považuju transparentní řízení, že je veřejně dostupné pro všechny, nejenom pro ty, kteří se dostanou na nějaké stránky. Chtěla bych se zeptat, jestli je vůbec možné vypisovat výběrové řízení nebo dělat úkony Digitální informační agentury, pokud tento zákon ještě není schválen, takže jestli bych k tomu mohla dostat detailní informace? Doufám, že to nebude jako u datových schránek, kde se pan vicepremiér pro digitalizaci nevyjádřil, byť, aby datové schránky měli občané zřízeny, v minulém funkčním období velmi, velmi podporoval. A připadá mi i zvláštní, že vicepremiér pro digitalizaci se nechce vyjádřit k takové věci, jako jsou datové schránky, které jsou hlavním nástrojem digitalizace.

Opravdu hrozí tady to, že někteří lidé z Ministerstva vnitra nepřejdou do Digitální informační agentury. Jestli si vůbec někdo uvědomuje, že systémy veřejné správy se dotýkají všech měst, obcí, krajů České republiky? Myslím si, že je to opravdu šité horkou jehlou a může to mít mnoho problémů, protože IT specialisté opravdu nejsou.

Mám informaci, že snad proběhla na Ministerstvu vnitra anonymní anketa, kde se mnoho lidí vyjádřilo, že nejsou rozhodnuti, že do Digitální informační agentury z Ministerstva vnitra přejdou. Opravdu, IT specialisté jsou dneska - je po nich poptávka všude, nejenom v oblasti veřejné správy, ale i v soukromém sektoru, a myslím si, že komunikace s nimi měla být klíčová, nemluvě o tom, že ti, kteří jsou placeni z evropských peněz, tak ti nebudou moct do Digitální informační agentury přejít.

Já si myslím, že tento zákon by se měl vrátit do druhého čtení. Měly by se tam napravit ty věci ohledně NAKITu, a proto si dovolím dát návrh, aby byl tento zákon vrácen zpět do druhého čtení a do projednání výborů, aby ty všechny věci a ty obavy, které tady byly sděleny, aby se napravily. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, návrh byl zaznamenán. Teď je nicméně s faktickou poznámkou přihlášen pan poslanec Robert Stržínek a potom se s přednostním právem hlásí pan předseda Radim Fiala a potom pan ministr. Prosím, pane poslanče, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Robert Stržínek: Děkuji, paní předsedající. Vážený pane ministře, zřídit Digitální agenturu či jakoukoliv jinou instituci bez potřebného personálního zajištění s lidmi, které mnohdy proti jejich vůli a na sílu převedete od jednoho zaměstnavatele ke druhému, není dobrý začátek. Nechci vás strašit, ale věřte mi, že se vám to může vymstít.

Všichni poslanci jsme opakovaně mailem obdrželi nesouhlasné stanovisko odborové organizace Ministerstva vnitra. Odbory nesouhlasí s procesem transformace. Upozorňují na to, že na vytvoření této agentury je tvořen extrémní tlak a pomíjena jsou i stanoviska sdružení, jako jsou již zmíněná ICT Unie, Svaz průmyslu a dopravy nebo Svaz měst a obcí. Navrhují proto, aby byl návrh zákona v Poslanecké sněmovně projednán až po termínu jednání místopředsedy vlády s odbory, které se má uskutečnit v příštím týdnu a které údajně sám pan místopředseda vlády v tomto termínu navrhl.

Pane ministře, přijměte ode mě jednu dobře míněnou radu. V první řadě si získejte pro svůj projekt své budoucí podřízené. Vysvětlete jim potřebu digitalizace, váš pohled na tuto problematiku a model, který chcete aplikovat. Zaměstnanec, kterého si hned na začátku postavíte proti sobě, vám nikdy nepodá takový výkon jako ten, kdo se s projektem ztotožní a v lepším případě se pro něj i nadchne. Nedělejte stejnou chybu jako váš kolega, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, kterému se během rekordně krátké doby podařilo naštvat a proti sobě postavit drtivou většinu všech zaměstnanců Úřadu práce. S lidmi, se kterými chcete spolupracovat, komunikujte, a pokud možno osobně. V tomto případě je to mnohem lepší než digitálně. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, já jsem tolerance sama, jenom si myslím, že toto už nemuselo být ve faktické, mohlo to být ve standardním projevu. Ale s faktickou se nyní ještě - je stažena, takže nyní s přednostním právem pan předseda a poté pan ministr. Prosím.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji za slovo. Dámy a pánové, vzniká nám tady nový úřad. Takže když vláda ODS s TOP 09, STAN a dalších říkala, že je potřeba snížit agendy, snížit státní správu, vzniká nám státní nový úřad, kde minimálně dalších 120 zaměstnanců tato vláda nabere. Samozřejmě i já jsem slyšel v kuloárech, že je to úlitba této vlády za loajalitu Pirátům, že je to jakási trafika pro Piráty, pro pana Profanta, a že tak Piráti zůstanou loajální vůči této vládě. To se říká úplně veřejně.

Já si myslím, že to prostě není dobře, že vznik nových agend, vznik nových úřadů, že i ty věci, které jdou kolem toho, ty pomluvy - jestli to jsou pomluvy - prostě to není dobře. Ale co je znepokojující pro mě, je to, že odborné instituce nesouhlasí se vznikem takové agentury, že to ministerstvo a pan ministr nebyl schopen vysvětlit odborným garantům, odborným institucím, jako je ICT Unie, jako je Svaz obcí a měst - to je zarážející.

To znamená za SPD, dovolte mi, abych navrhl přerušení projednávání tohoto bodu do 30. června 2023, a prosím, aby to bylo hlasováno. Já jsem také pro to, abychom to vrátili do druhého čtení. A pokud druhé čtení, to vrácení do druhého čtení, nebude prohlasováno, paní předsedající, tak bych byl rád, abychom hlasovali o přerušení tohoto bodu do 30. června roku 2023, abychom panu ministrovi za Piráty dali možnost přesvědčit odborné garanty, odborné instituce, vlastně celou společnost, že tato agentura má smysl, a možná v tom zákoně udělat i nějaké úpravy. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, takže je to podmíněný návrh, pokud neprojde opakování druhého čtení - rozumím. A nyní s přednostním právem pan ministr. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych postupně zareagoval, ale budu se snažit být stručný. Zazněla spousta věcí a zazněla také spousta zřejmých nepravd nebo i dezinformací. Zaznamenal jsem jednu věc - otázka týkající se zaměstnanců, kteří pracují na projektech financovaných z EU. Samozřejmě je jde převést, my jsme - i s MMR a Ministerstvem vnitra - jsme naprosto sladěni i v konkrétních krocích, protože my máme ve vínku i evropské programy a dotace, a víme, jakým způsobem jsou designovány. V tuhletu chvíli se to týká asi tří lidí z celkového počtu, v případě, kdy jejich agenda skončí, by se tak dělo někdy v září 2023, je možné s tím pracovat i v pozdějším termínu, ale vše ostatní by mělo být v pořádku a přesunuto dříve.

Měl jsem tady otázku na výběrové řízení, tak jsem rád, že asi vyhraju to nealkoholické pivko. My jsme zveřejnili ta kritéria a je to trošku nestandardní, kdy na jednu stranu zaznívá spousta dezinformací o té agentuře, a i přesto se ozývají lidé z profesního světa, kteří by měli zájem se do výběrového řízení přihlásit. Zatím jsme to inzerovali pouze na síti LinkedIn, kde se většina profesionálů v oblasti IT managementu a moderních technologií pohybuje.

Ohledně Svazu měst a obcí České republiky - já vím, že to byla nějaká iniciativa, o které hovořila paní Vladyková, nicméně jsme odpověděli panu Luklovi, který byl pod tím dopisem podepsán, že vychází z nepřesných informací. Informace jsme mu tam doplnili a věřím, že to dostali všichni předsedové poslaneckých klubů. Přijde mi to trochu zvláštní, neboť nadrezortní agenda není úplně přímo spojená s nějakou přenesenou působností v tuto chvíli v tom smyslu, jak o ní uvažujeme, nicméně asi taky by bylo trochu divné, kdybychom třeba my z pozice vlády hovořili třeba o tom, jakým způsobem si má na kraji uspořádat pod sebou vedení kraje, správu IT systému a krajskou digitalizaci. Nicméně na tuto otázku jsme odpověděli.

Co se týče debaty s odboráři a se zaměstnanci, já to jen zdůrazním: ze všech lidí, kterých se tato transformace týká, a ona to je tedy primárně i otázka jednotlivých ředitelů a náměstků daných oddělení a odborů na Ministerstvu vnitra, jsem absolvoval velmi přínosnou schůzku, jednou to bylo tři hodiny, podruhé přibližně také tak. Na první schůzce byl přítomen ministr Rakušan, na druhé jeho lidé v zastoupení, i třeba poslanec Kolařík. A ty věci odbavujeme, odborářům jsem odpověděl i na dopisy, které už podle mě mířily úplně mimo oblast české digitalizace a restrukturalizace řízení, když jsem byl odkazován na to, ať se setkám se zástupci KSkovo a dalších odborových svazů. Když se bavíme o tom, mně tady stále přijde, jako kdyby zákoník práce byla nějaká ostudná věc a služební zákon byl nějaký jako mandatorní na spoustě rezortů. Samozřejmě jsou namixováni lidé podle typu výkonu a obsahu své práce. Někteří jsou pod služebním zákonem, někteří jsou pod klasickým zákoníkem práce i v agentuře podle typu toho, co ti lidé budou vykonávat, tak je to nějaký mix. Není to tak. Jinak s odboráři - termín 21. 11. není ze strany odborů potvrzen. Já jsem na společném jednání už vyzýval, ale nemyslím si, že by nebyla věc, která by směrem k zaměstnancům nezazněla.

Ohledně projektové dokumentace: já jsem člověk žijící výrazně v digitálním světě, i když občas vidíte, že i ty návrhy zákonů tady mám pro jistotu i v tištěné podobě. Ta projektová dokumentace má stovky a tisíce stran včetně transformačních maticí, včetně náplní práce. My jsme na tom projektu pracovali zhruba 8\ měsíců velmi intenzivně, asi osmdesát lidí se na tom podílelo.

Ohledně lidí pracujících v IT - já to znovu říkám, včera jsem to opakoval: myslím si, že vzdělání samo o sobě je hodnota, že titul je věc "nice to have", věc, která je určitě požadována v povolání typu lékař, typu právník, u řady učitelských povolání a dalších, nicméně my se zde skutečně ptáme na dovednosti řízení projektů, řízení transformace, nesení té vize. A jen ještě jednu věc, tady to pořád zaznívá dokola. Ředitel agentury není žádný zaměstnanec Ivana Bartoše, agentura není žádný bypass úřadu Ivana Bartoše či něco, co bych já si přál z toho pohledu, že je potřeba vznikl (?) nějakou strukturu. Stejně jako je v Česku NÚKIB, který je zodpovědný za kybernetickou bezpečnost, což je věc průřezová, což v případě třeba Národní sportovní agentury, která je zmiňována - sport je bohulibá činnost, důležitá pro mladé, pro staré, pro vzdělání, ale není průřezovým tématem třeba státní správy. Tak skutečně role té agentury má být, tak, jak je popsána i v návrhu zákona, to jest koordinace, převzetí kontroly nad jádrem české digitalizace, akcelerace a poskytování odborného know-how.

A poslední věc: když se dívám, jaký je celkový rozpočet české digitalizace v každém roce, což i v zapojení Národního plánu obnovy je někde kolem 20 miliard, tak zefektivnění zadávání státních zakázek, neopakování různých divočin typu e-shop na dálniční známku a podobně, je naprostý základ, jak ty prostředky ušetřit. Čisté náklady DIA pro rok 2023 jsou 150 milionů navíc. Ty peníze, které jsou v celkových nákladech, jsou peníze, které jsou v tuto chvíli hrazeny na provoz, údržbu a rozvoj centrálních systémů, které se pod ni převádějí, takže to jsou peníze, které existují v rozpočtu, v kapitole byly dávno započítány, pouze se potom pomocí přesunu v delimitaci přesouvají pod správu agentury do jejího rozpočtu.

To je za mě asi krátce všechno, mohu ještě reagovat, pokud to bude nutné.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. S faktickými máme jednu elektronickou, a sice pana poslance Patrika Nachera, a poté s faktickou z místa se hlásil pan předseda Radim Fiala. Vy si dáváte přednost? Dobře, když jste se dohodli. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Radim Fiala: Paní předsedající, já jsem vás, byť v dobrém úmyslu, uvedl v omyl, protože jsem vás požádal, abyste o tom mém procedurálním návrhu nechala hlasovat až po hlasování do vrácení do druhého čtení, ale podle zákona o jednacím řádu jsem si uvědomil, že o procedurálním návrhu by se mělo hlasovat bezprostředně, takže vás chci požádat, abyste o tom mém procedurálním návrhu na přerušení jednání o tomto bodu do 30. června 2023 podle zákona o jednacím řádu nechala laskavě hlasovat bezprostředně. Omlouvám se.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Návrh byl přednesen, děkuji. Jen to mohlo být pojímáno jako podmíněný návrh, proto jsem se ujišťovala, ale chcete-li takto, tak tedy zagonguji.

Slyšela jsem žádosti o odhlášení, takže vás všechny odhlásím. Prosím, přihlaste se opět svými identifikačními kartami.

A přivolám kolegy a kolegyně do sálu, ještě s přednostním právem k tomu návrhu... s přednostním právem můžete k návrhu přednést protinávrh případně.

 

Poslanec Jakub Michálek: Já si dovoluji přednést protinávrh k tomuto návrhu na přerušení, protože si myslím, že ten návrh je čistě podán jako obstrukční, a zazněly tady poměrně výrazné důvody, proč digitalizaci potřebujeme urychleně, takže já bych dal protinávrh, aby se přerušilo projednání tohoto bodu pouze na 10 minut.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, to byl protinávrh.

 

A jelikož už se nám tady ustavují počty v sále, klasicky budeme hlasovat nejprve o protinávrhu Jakuba Michálka o přerušení na 10 minut a potom o tom prvně předneseném návrhu na přerušení do 30. 6. 2023.

Takže já nejprve zahajuji hlasování o protinávrhu na přerušení na 10 minut. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 40 bylo přihlášeno 173 poslanců a poslankyň, pro 1, proti 143. Čili tento návrh nebyl přijat.

A nyní přistoupíme k návrhu pana předsedy poslaneckého klubu SPD Radima Fialy o přerušení do 30. 6. 2023.

Zahájila jsem hlasování. Kdo je pro toto přerušení? Kdo je proti?

hlasování číslo 41 bylo 175 hlasujících, pro 83, proti 89. Také tento návrh byl zamítnut.

 

Ještě chce k hlasování pan zpravodaj. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: Já chci jen krátce. Přijde mi strašně divné, když tady pan Michálek gestikuluje a mluví o obstrukčních návrzích, a pak sám ani nepodpoří svůj vlastní návrh, tak to je fakt směšné. (Potlesk z levé strany sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Já jsem se domnívala, že to bude k hlasování.

My se musíme vrátit k faktickým poznámkám, jak jsou řádně přihlášeni řečníci. Tam je řádně přihlášen pan poslanec Nacher, který chce reagovat na rozpravu. Prosím, nastal váš čas, vypořádali jsme se se všemi procedurálními návrhy. (Hlásil se jeden z poslanců.)

Opět? Ne, to není možné, tady jsou přihlášení další s faktickými, není možné, pouze jeden z přihlášených. Chcete-li vystoupit, máte dvě minuty, můžete zareagovat. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Chtěl jsem vystoupit fakticky k projevu pana ministra, kde jsem viděl dvě základní věci, které řadím do mého klasického dvojího metru, a to jak jde vznik této agentury ruku ruce s tím, že jste tady kritizovali vznik sportovní agentury v minulém období, to mě opravdu zajímalo. Obecně princip - vznik nové agentury, která má na starosti něco, co se dá řešit jiným způsobem, a ne že se tady zase budou vytvářet nějaké pozice pro někoho. Skutečně budou všichni v přímém přenose vidět, kdo bude šéfem té agentury a jestli bude mít nějakou spojitost s Pirátskou stranou.

A druhý dvojí metr je to, o čem vy tady mluvíte v posledním půl roku v souvislosti s energetickou krizí, to je, že lidé se mají uskromnit, že se má šetřit, jak mají být doma oblečeni a tak dále, a tady zatím pozoruji jedno rozhodnutí za druhým, kdy naopak roste počet různých úředníků, politiků, politických náměstků. Hodně je to spojeno s Pirátskou stranou, i přes váš počet poslanců tady, tak to jde naopak proti tomu. Tady vznikne nová agentura, noví zaměstnanci, nové nároky na státní rozpočet.

Mne by tedy opravdu zajímalo, jak to jde ruku v ruce s tím symbolem pro ty lidi, že se má šetřit, že budete škrtat, že budeme v návrhu státního rozpočtu na příští rok, že roste počet zaměstnanců ve veřejné sféře o 8 000. A vy jste mi ve všech televizních debatách mlátili o hlavu, když se to dělo v minulém volebním období.

To jsou dva základní body, dva základní dvojí metry, které vy máte. Jste přísnější k ostatním a sami k sobě jste benevolentní.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Pro informaci, nyní je s faktickou přihlášen ještě pan poslanec Volný, paní poslankyně Mračková Vildumetzová, pan poslanec Michálek a pak s přednostním právem pan ministr. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. Kolegové, kolegyně, dobrý den, já bych doplnil kolegu Patrika Nachera a dal bych třetí dotaz na dvojí metr, a opravdu mne to zajímá.

Já nejsem odborníkem IT, proto se do věcné stránky nebudu motat, ale proč na ředitele sportovní agentury musí být vysokoškolské vzdělání a proč na - podle mého názoru erudičně vyšší postavení - na ředitele Digitální agentury, který bude řídit inženýry, možná velice schopné lidi, proč to vysokoškolské vzdělání požadováno není? Děkuji, pane ministře, za odpověď. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji za dodržení času. Nyní paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Dovolte mi zareagovat na pana ministra pro místní rozvoj o transparentním výběrovém řízení. Tak si řekněme, jak je to ve skutečnosti. Takže 13. října řekl pan ministr pro místní rozvoj, že vypíše transparentní výběrové řízení. Sám ve své odpovědi přiznal, že toto výběrové řízení je vypsáno na nějakém LinkedInu, kam se budou moci přihlásit, nebo mají k tomu přístup jenom někteří, ne všichni - není to někde veřejně přístupné. Takový je fakt. Můžeme vyhlašovat výběrové řízení, když není ještě Digitální informační agentura schválená? To je moje otázka.

Druhá otázka: je transparentní výběrové řízení vyhlášené 11. listopadu a termín odevzdání je 22. listopadu? Je to transparentní, je to dostatečná doba? Je transparentní to, že pohovory už budou probíhat od 20. listopadu? Je transparentní to, že na obálce nebude "neotvírat", to znamená, že kdo to odevzdá, tak se hned tato obálka otevře? Je to transparentní? No, transparentní to v žádném případě není a je to v rozporu se vším. A vůbec mě udivuje, že takový postup předkládá ministr pro místní rozvoj a ministr pro digitalizaci. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A nyní je s faktickou přihlášen pan předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek. Prosím.

 

Poslanec Jakub Michálek: Děkuji za slovo. Já jsem chtěl poděkovat panu vicepremiérovi, že tak trpělivě odpovídá na dotazy opozice. Chtěl jsem poprosit i kolegy, abychom se lépe poslouchali, protože pan vicepremiér mluvil o těch titulech minule, mluvil o nich i dneska a znovu padají další dotazy na tu samou oblast. Prosím, kolegové, jestli se nepohybujete v oblasti informatiky, zeptejte se někoho, kdo se pohybuje v oblasti informatiky - je spousta skvělých informatiků, kteří nemají titul z oficiálního studia. Zeptejte se zakladatelů velkých firem, třeba Facebooku. Takže ředitel Facebooku by se tam nemohl přihlásit? Ne, fakt zjistěte si něco o té oblasti informatiky, než budete zacházet do takových záležitostí.

Pan ministr se samozřejmě schází s pracovníky, odborníky a je to mnoho měsíců, co jsme informovali v programovém prohlášení vlády a v koaliční smlouvě, že chceme zřídit centrální autoritu, aby se konečně pohnula v tomto státě digitalizace. A to snad nemyslíte vážně, že kvůli tomu, že odboráři napíšou dotaz, že s tím nesouhlasí, že všechno asi je sluníčkové, že digitalizace v této zemi funguje, takže se to přeruší. Já si myslím, že digitalizaci, pokud něco, tak bychom měli zrychlit. Je to zásadní problém, že se to takovýmto způsobem vleče. Myslím si, že bychom tady v Poslanecké sněmovně vůbec neměli operovat nějakými pomluvami, které tady zazněly od některých kolegů, a já jsem rád, že i oni to označili za pomluvy, které si vyslechli snad někde na nějakém záchodku. My potřebujeme výkon, aby v čele agentury pro digitalizaci byl člověk, který je manažer, který řídil velkou organizaci a který bude dodávat a vést tu digitální transformaci i podle programového prohlášení vlády. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nicméně musím konstatovat, že nyní vyvstalo šest dalších faktických poznámek. Takže abyste věděli, v jakém jste pořadí - přihlásila se paní poslankyně Ožanová, Mračková Vildumetzová, pan poslanec Bžoch, Volný, Nacher a paní poslankyně Peštová. Prosím, paní poslankyně, jste první přihlášená s vaší faktickou. Můžete reagovat, prosím.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, paní místopředsedkyně, kolegyně, kolegové, asi jsem první s tou faktickou, protože reaguji na první část projevu kolegy Michálka. Víte, pro mě manažerská pozice a odborná pozice je opravdu rozdíl. Opravdu výborný ajťák bude výborným manažerem? Já se domnívám, že bychom tyto věci měli trošku rozlišovat, a právě proto by bylo vhodné, aby na takovou pozici bylo vysokoškolské vzdělání. Jinak pokud se toto nedomníváte, iniciujte změnu katalogu prací úřednických! Prosím vás, tam na jakoukoliv hloupost je potřeba vysokoškolské vzdělání. Já to řeknu s nadsázkou - snad i sekretářka musím mít vysokoškolské vzdělání na úřadě, ale ředitel agentury nemusí? Já opravdu tomu nerozumím. Odborník, ajťák, ano, může být odborník - a to mezi těmi odborníky není pár vysokoškolsky vzdělaných lidí, kteří jsou ještě navíc skvělými manažery? Opravdu, domnívám se, že tato disharmonie oproti třeba sportovní agentuře - promiňte, zvláště u sportu si dokážu představit, že tam nebude vysokoškolské vzdělání, ale u digitalizace by mělo být.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Jenom konstatování pro pana stále čekajícího vicepremiéra: buď se může přihlásit s faktickou, anebo s přednostním právem stále čekat, je to na jeho rozhodnutí.

Nyní pan poslanec Jaroslav Bžoch je s faktickou přihlášen, připraví se pan poslanec Jan Volný. Prosím.

 

Poslanec Jaroslav Bžoch: Děkuji za slovo. Vážený pane kolego Michálku, prostřednictvím paní předsedající, když už mluvíte o tom, abychom se poslouchali, tak taky poslouchejte. My jsme to tady, nebo mí kolegové, tady připodobňovali ke sportovní agentuře a dávali na rovinu tyhle dvě věci. A pokud u sportovní agentury musíme mít vysokoškolské vzdělání, a u takovéto agentury ne, tak to jsme dávali jako příklady. Protože když vezmu sportovní agenturu, například Pavel Nedvěd - já sice nejsem vůbec žádný fanoušek fotbalu - ale fungoval jako manažer v Juventusu. A tenhle člověk, který je velmi známý a očividně velmi zkušený, do agentury jít nemůže, protože nemá vysokoškolské vzdělání. Ale my jsme připravili pozměňovací návrhy a budeme rádi, když nám je podpoříte i u té NSA, aby tam to vysokoškolské vzdělání být nemuselo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Pan poslanec Jan Volný, připraví se pan poslanec Patrik Nacher. Prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, paní předsedající. Já vám v tom nechci dělat nepořádek, tak se neodhlásím, ale pan kolega Bžoch vlastně řekl, co jsem chtěl. Já jsem chtěl uvést ještě další příklady. Sebastian Coe byl předseda nebo šéf evropské atletiky a byla spousta předsedů celosvětových olympijských výborů, kteří také nebyli vysokoškolsky vzděláni. Pane Michálek, bojujete za pana Profanta dobře, ale vždycky si vymyslete nějaké relevantní ukazatele a informace. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Moc prosím o oslovování prostřednictvím řídících. A nyní pan poslanec Patrik Nacher a připraví se paní poslankyně Berenika Peštová jako poslední. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já bych také chtěl reagoval na kolegu Michálka. On se asi nepoučil z pražského zastupitelstva, že vždycky tam vystoupí jeho kolega Hřib a je tam najednou deset dalších přihlášených. On poděkoval panu ministrovi, že nám odpovídá, tak já se přidám. Já bych poděkoval panu ministrovi, že tady vůbec sedí a předkládá svůj návrh, to je velký úspěch, když už teda takhle, tak pojďme takhle poděkovat.

A ještě jedna reakce, pane kolego, prostřednictvím paní místopředsedkyně: no vy možná odpovídáte, to je možné, na moje otázky zatím tedy pan ministr neodpověděl - až přijde na řadu, předpokládám, ano, děkuji. Ale nevysvětlujete to, protože ty věci jsou stále ve vzduchu, a třeba to vysokoškolské vzdělání je jenom jedna z nich. Ale ty ostatní věci, o kterých já jsem třeba tady hovořil, ty vysvětlené doposud nebyly. Ta úplně nejzákladnější otázka je, kde vznikla ta změna o 180 stupňů vašeho pohledu na nové orgány, vznik na nové instituce, kde vy jste tady v minulém volebním období hrozně kritizovali sportovní agenturu, která měla také jasné úkoly, že to je vznik něčeho nového a že to je zbytečné. A kde se vzala ta změna o 180 stupňů, že najednou hájíte něco, co by se dalo dělat i jinak, co i odborníci vám říkají, že nebude fungovat? Vy to tady jenom relativizujete, že jde jenom o protest odborářů, a já, co jsem zaznamenal, jsou skeptičtí vůči tomu i odborníci. Tak kde se vzala ta změna, že najednou vám nevadí, že vznikne nový orgán s novými potřebami, nová instituce? A to najednou je v pořádku.

A já to chápu, kde ta změna: Předtím jste byli opozice, teď jste ve vládě a potřebujete prostě, aby vznikaly nové instituce. Takhle jednoduché to je.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Poprosím paní poslankyni Bereniku Peštovou, která je přihlášena, a připraví se paní poslankyně - opět s faktickou, s další faktickou - Jana Mračková Vildumetzová. Čímž jenom konstatuji, že stále čeká pan vicepremiér. Prosím, paní poslankyně, máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Já už si myslím, že odpoví panu poslanci Nacherovi. Pan poslanec se poučil a radši odešel, aby právě nevznikly další faktické poznámky.

Ale v každém případě já jsem chtěla říct něco jiného: pokud nám něco nevyhovuje, tak si to upravíme tak, aby to vyhovovalo. To znamená, měli jsme služební zákon, upravili jsme si to tak, abychom mohli dosadit ty správné lidi. Teď máme jiný zákon, upravíme si to tak, abychom zase opět mohli dosadit ty lidi, které potřebujeme. A jakmile tady někdo - já vůbec nezpochybňuju lidi, kteří nemají vysokoškolské vzdělání, opravdu jsem se taky setkala s mnoha lidmi, kteří jsou fundovaní, mají mnohem třeba větší tah na branku, umějí - ale v každém případě je tady nějaká hierarchie, která něco říká. Na co teda, tak zrušíme vysoké školy, vždyť je vlastně, jestli se budu cítit, že ji nepotřebuji, tak ji zrušíme, ne? Vždyť je to přece úplně jedno, jestli mám vysokou školu! Proto asi studujeme, že tím, že získáme vysokoškolské vzdělání, se posouváme v životě dál, takže nemůžu říkat, že vysokou školu nepotřebuji. Jo, a pokud ji nepotřebuji, nemůžu zastávat funkci, kde prostě by to vysokoškolské vzdělání mělo být. To je celé. Prostě pokud si chceme upravit něco, abychom tam mohli dosadit svoje lidi, tak tomu rozumím, ale řekněme to tady na rovinu! Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. Ještě je tady faktická poznámka paní poslankyně Mračkové Vildumetzové. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych byla velmi ráda, kdyby se pan ministr pro místní rozvoj vyjádřil k tomu vyhlášenému výběrovému řízení. On se možná hlásí předkladatel, má přednostní právo, ale faktická má přednost, takže bych vás požádala, zda byste nám k tomu tedy dal relevantní informace, protože tak, jak jsem to tady řekla, to v žádném případě transparentní výběrové řízení není, vyhlásit ho na tak málo dní, a ještě jsou tam specifické ukazatele typu, že už pohovory budou probíhat dříve, než je termín odevzdání, a tak dále. Takže to je k tomu výběrovému řízení, které je podle mého názoru velmi nestandardní. Otázkou je, jestli vůbec je možné vyhlašovat výběrové řízení, když ještě Digitální informační agentura nebyla touto Sněmovnou, potažmo i Senátem, schválena.

A chtěla bych reagovat na pana Michálka prostřednictvím paní předsedající, který se tedy zaštiťuje, že nějací odboráři na Ministerstvu vnitra s tím nesouhlasí. Nesouhlasí s tím ti zaměstnanci, myslím si, že komunikace s nimi měla být, ale co je horší, že s tím nesouhlasí Svaz měst a obcí České republiky! Prosím vás, já tady to stanovisko Svazu měst a obcí České republiky mám, nesouhlasí se zřízením Digitální informační agentury! Uvědomujete si, že se to všech měst obcí a krajů dotýká? Já si myslím, že toto stanovisko je klíčové, a mělo by být kladné.

Zároveň je tady velmi negativní stanovisko ICT Unie v čele s panem Zajíčkem. Je také velmi negativní a také říká - proto vás prosím, vraťme to do druhého čtení, napravme všechny ty věci, i co se týče veřejných zakázek, a nešijme tady něco horkou jehlou narychlo. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuju - jenom poprosím, může být člověk v tom ponořen velmi, ale někdy je to fakt příliš hlasité.

Co bych nyní konstatovala, pan ministr se celou dobu hlásí, ale s přednostním právem. Máme tady stále řadu faktických poznámek, takže bohužel zatím ty otázky nemohly být zodpovězeny. Hlásí se nyní pan poslanec Ivo Vondrák s faktickou a poté pan poslanec Karel Rais, taktéž s faktickou, a já předám řízení schůze. Prosím, vaše dvě minuty.

 

Poslanec Ivo Vondrák: Dobré dopoledne, dámy a pánové, my jsme dnes na schůzi školského výboru odsouhlasili to, že tedy musí mít předseda této agentury minimálně magisterské vzdělání, nejen vysokoškolské, ale magisterské vzdělání. Slyšel jsem tady od pana Michálka - který tady není, takže ho neoslovuji - že je spousta informatiků, která nemá vysokoškolské vzdělání, jako je Zuckerberg, jako byl Steve Jobs, Bill Gates a podobně. Prosím vás, až pan Profant bude umět to, co umí Zuckerberg, Steve Jobs, já ho rád podpořím. Ale chtěl bych říct, že tito lidé... (Smích, potlesk v sále.) ... tito lidé šli do podnikání s vlastními prostředky, nikoliv s veřejnými prostředky, a proto tvrdím, jestliže máme pravidla, která vyžadují vysokoškolské vzdělání - a já jsem pro to, aby to bylo vysokoškolské, netrvám na tom, že to musí být magisterské - tak prosím, dodržujme to. Děkuji. (Potlesk v sále.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Máme zde ještě jednu faktickou poznámku, přihlášen je ovšem ještě pan poslanec Rais. Prosím, pane poslanče. Zdravím vás, kolegové, kolegyně.

 

Poslanec Karel Rais: Přeji dobrý den. Já považuji tady tu diskusi o tom, jestli vysokoškolské vzdělání má mít člověk, který vede dvě stě lidí, za svým způsobem absurdní, protože to, že je někdo dobrý programátor, ještě vůbec neznamená, že je dobrý manažer. Jestli je někdo dobrý stavař, neznamená, že bude dobrý manažer. Proto taky jsou ty různé nadstavbové kurzy, které samozřejmě předpokládají vysokou školu aspoň v tom základě, to znamená na té informatice. Tak, jak už tady bylo řečeno, v podstatě neustále laťku jakýchsi povinností lidí, kteří mají řídit instituce, standardně tlačíme dolů, viz nejrůznější akreditační tělesa, u kterých dneska může dělat akreditaci kdekdo. Takže mluvil úplně jasně, je zbytečné potom mít tedy vysoké školy přes informatiku, a je to samozřejmě hloupost. Čili je potřeba, aby manažer, který řídí dvě stě, tři sta lidí, a nemusí znát všechno z informatiky, ale měl by být kvalitní manažer, a na to jsou tady instituce, které v podstatě jsou na to už sto let, nebo minimálně těch čtyřicet, padesát let specializované. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou pan předseda Radim Fiala. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Děkuji. Já jsem se teď z některých projevů tady dozvěděl o tom vašem výběrovém řízení, pane vicepremiére, na šéfa té agentury, kdy to výběrové řízení proběhlo jenom na Citylinku (správně LinkedInu), že to výběrové řízení nebylo veřejné v podstatě, a podle mě jsou tam ještě další problémy, tak, jak jsme slyšeli, že ještě, než bude ukončeno, tak už začínají pohovory s některými uchazeči, a další věci.

Zvlášť u Pirátů, pane vicepremiére, se ptám: vy jste takový vzor antikorupce a vzor ctnosti, tak já volám všechny ty Rekonstrukce státu, Hlídací psy, kde jsou? Kde jsou ty různé ambasády, které nad námi drží ochrannou ruku, abychom se nedopustili nějakého korupčního jednání, jestli máme veřejná výběrová řízení, jestli jsou dostatečně transparentní? (Řečník se odmlčí.) Ticho. Slyšíte to taky? Kde jsou? (Smích v sále.) Kde jsou? (Poslanci tleskají.) Takže já, pane vicepremiére, si myslím, že ještě je čas na to, abyste to promysleli, abyste to opravdu udělali transparentně, antikorupčně, veřejně. Když tak se zeptejte těch vašich neziskových organizací s politickým programem, jak se to správně dělá, aby to bylo transparentní. A já z toho důvodu, abych vám dal na to čas, žádám o přestávku v délce 30 minut na poradu vašeho i našeho klubu. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, vyhlašuji tedy přestávku do 10.34 hodin, tedy v délce trvání 30 minut na žádost dvou poslaneckých klubů. Přerušuji tímto jednání schůze.

 

(Jednání přerušeno v 10.04 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 10.34 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dovolte, abych pokračoval po půlhodinové pauze, a předtím, než se dostaneme k dalším, kteří jsou přihlášeni do obecné rozpravy, přečtu jednu omluvu, a to konkrétně pana poslance Laciny od 10.30 do 13.30 z pracovních důvodů.

Mám zde jednu přihlášku s přednostním právem od pana vicepremiéra Bartoše, ale toho tady nevidím, tak předpokládám, že můžeme přejít k řádně přihlášené paní poslankyni Kláře Dostálové. (Když poslankyně přijde k mikrofonu, přiběhne pan vicepremiér.) Tak už tady máme pana vicepremiéra. (Poslankyně vicepremiéra ujišťuje, že bude rychlá.)

 

Poslankyně Klára Dostálová: Děkuji moc za slovo, dobrý den. Já budu skutečně velmi rychlá, ale protože jsem se se svým příspěvkem nevešla pod faktické, tak jsem musela zvolit řádnou přihlášku. Ona ta pauza byla k něčemu dobrá, protože my jsme si i s panem ministrem některé věci vyjasnili na chodbě, protože já bych taky bývala apelovala za to, že my vlastně všichni podporujeme tu digitalizaci. Já si neumím představit, že by tady někdo zvedl ruku za to, že nepodporujeme digitalizaci. Ale vzhledem k problémům, které se samozřejmě tady vyskytují, tak bych taky hlasovala všemi deseti za to, abychom to vrátili do druhého čtení a doplnili všechny ty věci, které jsou potřeba. Ale pan ministr mě na chodbě ujistil, že právě kvůli tomu in-housu je podán pozměňovací návrh k DIA, a to je správná cesta. Špatně to je přes zákon o zadávání veřejných zakázek, správně to je pověřit DIA výkonem in-housu pro konkrétní aktivity, to je správně, tady bych to chtěla říct na mikrofon, a děkuju panu ministrovi, že mně to objasnil na chodbě.

Ale můj příspěvek se týká něčeho úplně jiného. Já si nejsem jistá - já jsem čirou náhodou otevřela výzvy IROPu, kde jsem se podívala na eGovernment, a pane ministře, je to tak, že DIA má být ústřední orgán státní správy? Pokud je to ústřední orgán státní správy, tak budete muset změnit dokument IROPu, protože v dokumentu IROPu a ve výzvě, která končí 31. 8. 2023, jsou mezi možnými příjemci pouze organizační složka státu, příspěvková organizace státu, státní organizace nebo státní podnik, žádný ústřední orgán státní správy. Jenom upozorňuju, že to není běh na čtrnáct dnů, tam je skutečně potřeba svolat monitorovací výbor, ten to musí schválit, následně požádat Evropskou komisi o přeschválení programového dokumentu IROP a všech souvisejících dokumentů.

I z tohoto důvodu, protože tam jde o miliardy korun, a myslím si, že by bylo opravdu velmi nežádoucí, abychom tady schválili nějakou organizaci, která potažmo je teď vyloučena z možnosti čerpání evropských fondů, abychom se fakt dohodli na tom, že se to třeba vrátí, zkrátí se opravdu všechny lhůty na úplné maximum, ale zkusíme některé ty věci ještě dopracovat, aby to skutečně fungovalo tomu, co to má. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Nyní již pan vicepremiér Bartoš, pokud platí tedy jeho přihláška. (Ano.)

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já chtěl zareagovat na několik výstupů - nechci rozviřovat emoce ani otvírat debatu na téma MPSV, jaké klasifikace pro výkon kterých povolání je potřeba míti a zda odpovídá třeba dvacet let starý titul z nějakého oboru požadavkům, byť v tom samém oboru.

Nyní bych zareagoval na některé věci, které tady zazněly i třeba od Patrika Nachera. Já si myslím, že to srovnání, a to už jsem říkal - já se snažím vystupovat vždycky věcně a bez emocí - tak když si dohledám svoje historická vystoupení k Národní sportovní agentuře a jakým způsobem se formovalo to, kdo bude stát v jejím čele, a myslím si, že spousta věcí byla poměrně tendenčních při vzniku Národní sportovní agentury, tak my jsme se podíleli na přípravě, snažili jsme se do toho vnést prvky transparentnosti, a mně trochu přijde... já nevím, jestli někdo má nějakou obsesi kolegou Profantem, jeho jméno zaznělo asi čtyřikrát - já vůbec tedy nevím, že by měl zájem se o nějakou takovou pozici ucházet, i vzhledem k těm kompetencím, které jsou požadovány na budoucího šéfa, které tam jsou, tak si nemyslím, že by je naplňoval - vedení organizace, manažerské schopnosti tohoto rázu. Tak jen prosím, nepouštějme tady nějaké balonky, to není žádná organizace Ivana Bartoše. Ty požadavky nejsou šité někomu na míru. Potřeba Digitální informační agentury je zřejmá.

K otázce mixu pod zákoníkem práce či ve státní službě - když se podíváme na strukturu jednotlivých ministerstev, je to skutečně podle výkonu činnosti, kterou tam ten člověk dělá. Spousta ministerstev včetně Ministerstva pro místní rozvoj má nějaké zaměstnance ve státní službě, některé pod zákoníkem práce. Já si nemyslím, že to je něco nestandardního.

Ohledně výběrového řízení - ano, tak jak je vypsáno, vypsáno být může, opět v souvislosti se zákoníkem práce, neděláme nic, co by nebylo standardní. Jinak ta síť se jmenuje LinkedIn, je to síť, kterou používá obrovské množství profesionálů v daném oboru, a samozřejmě se informace o výběrovém řízení šíří. Nedochází k žádnému otvírání obálek, to není zakázka. Samozřejmě s těmi příchozími, a už máme zájemce přihlášené, budeme pracovat, bude vzniklá komise, která bude vést jednotlivé pohovory, a v případě, že bude potřeba, samozřejmě se dá jít i do dvoukolového výběrového řízení, čímž třeba vznikne možnost přihlásit se i v druhém kole. Já si myslím, že synergie projednávání toho zákona, ale i vize, účel agentury i ve veřejném prostoru podle mě možná i díky některým vystoupením rezonují. Nemyslím si, že by někdo nevěděl, o co se jedná, nebo si nevšiml právě toho, že budou v následujícím pololetí nebo do 1. 4. vypsány další pozice v souvislosti s agenturou.

Co si myslím, že je důležité ještě zmínit, ono to tady skoro zaznívá, jako by nějak vzdělání bylo v nějaké chvíli nějakým handicapem nebo že by byla podmínka, že případný šéf agentury nebude mít vysokoškolské vzdělání. Samozřejmě, vysokoškolské vzdělání v oboru je dobrá věc, v aktuálním oboru spolu s dalšími je to vždycky plus, akorát často se to stává limitujícím, neboť profesionálové, kteří třeba dvacet let dělají v oboru, a není to IT - to nebude programátor, který programuje, to má být skutečně šéf, adekvátní třeba svými znalostmi a manažerskými schopnostmi, jako to je v případě NÚKIBu.

Ohledně nákladů, a já už jsem to několikrát říkal, vzhledem k nákladům české digitalizace, která je v řádu nižších desítek miliard ročně, je faktický výkon agentury, kdy část se bude hradit i v rámci Národního plánu obnovy, zejména kompetenčních center, co Národní plán obnovy umožňuje, tak je to skutečně zlomkový náklad, který ušetří peníze. A lidi zajímá, jakým způsobem budou dodávány ty služby, zda budou včas, zda budou mít jednotný design.

A když jsme se tady bavili, a ono to tady zaznělo od pana předsedy Fialy, ve věci toho, kdo se k té agentuře vyjadřoval. My jsme jednali od ICT Unie, Svazu průmyslu a dopravy, s akademickými obcemi, McKinsey, Aspen, Český digitální tým, všechny tyhle organizace se k tomu vyjadřovaly. ICT Unie bezesporu je významným partnerem řady věcí, konkrétních řešení, často konzultují i ve věcech a spolupracovali jsme jako všechny partaje v minulém volebním období.

Právo občana na digitální službu, BankID - ale prosím vás, nevztahujme tři nebo čtyři vyjádření k tomu, že to je nějaký názor široké odborné veřejnosti. Aktérů v průběhu vyjednávání DIA, ve formulování těch cílů, byla celá řada. Věřím, že máte i třeba dnes dopis, který mi přistál v e-mailové schránce, který se týká právě doporučení a na co je potřeba dát si pozor při realizaci tohoto komplexního projektu. Je toho celá řada.

Rád budu další kroky se vznikem agentury komunikovat. Prosím, nesrovnával bych to ovšem s Národní sportovní agenturou ještě ze dvou důvodů. Sport je důležitý, měl by zasahovat do všech aspektů lidského života, ale nejsou jeho konzumenty ministerstva, občané skrze sdílené služby. Skutečně to není umbrella nebo průřezové téma, kterým se zabývají všechna další ministerstva či čerpají jeho služby, v tom je to odlišné. Zároveň jsem si nevšiml nějakých nadrámcových rolí Národní sportovní agentury, ať už je to ve vytváření nějakých politik, práce na strategii a realizaci strategie digitálního Česka. Národní sportovní agentura ve své povaze byla organizace a je stále organizace, která by měla transparentně a kvalitně třeba rozdělovat peníze, které jsou určeny na podporu sportu v České republice, ale sama o sobě nevytváří, není to produkční těleso. V tomto případě nechodí její experti konzultovat třeba architekturu nějakého řešení ve sportu, sylaby, osnovy, které se třeba týkají nějakého sportovního vzdělávání. Prostě jenom to, že to má v názvu agentura - mě před tím trošku varovali, že tam bude vytvářena tato paralela. Ve světě prostě to je standard, že to je agency - agentura, nijak se to neváže k faktickému statutu, což je v tomto případě USU (?), a všechny ty věci, které jsou zde zmiňovány v souvislosti, a toto jste řešili, toto jste nějakým způsobem adresovali.

Jak říkám, ten projekt má sáhodlouhou dokumentaci rozdělenou asi do šesti a pak nějakých podskupin, ať je to HR, to znamená personalistika, ať jsou to technická řešení, převod systémů. Já jsem se se zaměstnanci na Ministerstvu vnitra, kterých se to týká, bavil o rámcových smlouvách, o smlouvách, které oni mají, o zaměstnaneckých benefitech, aby ten převod jedna k jedné pro skupiny, které budou přecházet v souvislosti se správou registru a architekturou, tak to bylo bezztrátové. Myslím si, že každý ten stream nebo každá ta oblast se soustředila na nějakou specifickou část toho projektu. Není to žádná hurá akce, je v tom osm měsíců práce.

A samozřejmě i ta poslední věc ve smyslu, o kterém hovořila paní poslankyně Dostálová: ano, počítáme s tím, jakmile DIA bude mít ambici býti nějakým příjemcem evropských peněz a dotací z IROPových programů, je nutné jít cestou té změny, s tím počítáme. Taktéž už to má harmonogram, ale jak se říká, first things first.

Kromě toho, že výběrové řízení skutečně mohu vypsat, i když agentura ještě není zřízena, a děje se to, běžně podle zákoníku práce vznikají výběrová řízení, firmy najímají na místa budoucí, tak v téhle věci skutečně bych chtěl postupovat, že nejdřív tedy bude agentura, pak bude její vznik a pak budeme řešit tyto věci, ale na vše se snažíme pamatovat.

A musím říct, že i spousta věcí, které zde zazněly, ať nejsem kritikem, jsou samozřejmě inspirativní - podívat se na nějakou věc ještě třeba z jiného pohledu, a já je ve své podstatě vítám, neboť i mě to ujišťuje, že jsme na něco nezapomněli. Já vám děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Váš příspěvek vyvolal několik faktických poznámek. Nejdříve paní poslankyně Ožanová, poté bych poprosil, aby se připravil pan poslanec Volný a poté pan poslanec Nacher. Máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji, pane místopředsedo. Já jsem se v mezičase podívala na internetové stránky Ministerstva pro místní rozvoj a zjistila jsem, že ani tam není zmínka o tom výběrovém řízení, o kterém hovořila paní poslankyně Vildumetzová Mračková. Vážený pane ministře, já se domnívám, že by bylo vhodné, máte tam záložku kariéra, máte tam i externí spolupráce - víte, ono v tomto oboru je to standard, že se to zveřejní na stránkách ministerstva a podobně. Ten vámi zvolený způsob nepovažuji opravdu za transparentní. Domnívám se, že byste měli prodloužit lhůtu výběrového řízení a ještě zveřejnit standardními prostředky, jak to bývá běžné v této oblasti, například milostivě byste to mohli dát alespoň na stránky Ministerstva pro místní rozvoj, kde jsem to skutečně nenašla. Domnívám se, že tím byste odboural alespoň trochu pochybností o transparentnosti takovéhoto výběrového řízení. (Potlesk poslanců ANO 2011.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Další s faktickou je pan poslanec Volný.

 

Poslanec Jan Volný: Děkuji, pane předsedající. Já už nebudu teď loudit odpověď od pana ministra kolem vysokoškolského vzdělání. Já s ním v podstatě souhlasím, že jsou středoškoláci, kteří jsou schopní, šikovní a jsou schopni dělat i funkci šéfa té agentury IT, ale stejně tak by byl schopen nevysokoškolák řídit sportovní agenturu, pane ministře.

A to mě trochu mrzí, že v tom případě vám to nevadilo, že se tam podal takovýhle dost tvrdý ukazatel. Nehledě na to, že bývalý, teď už bývalý šéf sportovní agentury uvedl jako hlavní důvod svého odchodu, že nebude splňovat právě toto kritérium v připravovaném zákoně. Takže tam vám to nevadilo a tady argumentujete - možná dobře, neříkám, že nejsou středoškoláci špičkoví a šikovní, ale tam vám to nevadilo. To je ten dvojí metr Patrika. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a další přihlášený s faktickou je pan poslanec Růžička. Máte slovo.

 

Poslanec Pavel Růžička: Děkuji, pane předsedající. Vážený pane ministře, já jsem šťastný, že jste ministr pro místní rozvoj. Já jsem tak šťastný, že nedemoralizujete silový rezort, jako je třeba armáda, protože to, co vy jste tady řekl, tak já vám převedu do podmínek armády. Vy říkáte, že IT specialista nepotřebuje vysokoškolské vzdělání. V armádě máme velitele družstva a velitele čety, kde už potřebujeme mít vysokoškolské vzdělání. A to, co vy jste tady říkal, tak já vám převedu. My nepotřebujeme vojáka vzdělaného, nám bude stačit, pokud ten voják bude mít svaly, bude umět střílet a absolvuje střední školu, takže ho můžeme dát na funkci velitele útvaru, velitele brigády - úplně skvělé. Když to vezmu k hasičům, pane ministře, prosím vás, velitel družstva u hasičů už potřebuje vysokoškolské vzdělání a má pod sebou, já nevím kolik, asi šest lidí. Tak se proberte, možná méně něčeho. (Potlesk z lavic hnutí ANO.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A další, kdo je přihlášen, je paní poslankyně Mračková Vildumetzová. To je zatím poslední, kdo je přihlášen s faktickou poznámkou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Kolegové, kolegyně, určitě děkuji za vystoupení Zuzce Ožanové, která tady jasně konstatovala, že výběrové řízení není transparentní, není na stránkách Ministerstva pro místní rozvoj. Myslím si, kdo jste ve funkcích starosty, hejtmanů a tak dále, tak moc dobře víte, že nejdříve se musí něco schválit, a poté můžete vypisovat nějaké výběrové řízení. Výběrové řízení je v současné chvíli vypsáno na deset dní. Znovu podotýkám, že tak, jak máme možnost to vidět, pohovory budou probíhat již, než se ukončí to dané výběrové řízení.

Mně tedy v žádném případě ty odpovědi pana ministra pro místní rozvoj neuspokojily. Musím říct, že jsem tady měla dotaz, jestli by mi mohl ukázat transformační dokument, protože tak, jak mám možnost hovořit právě s odbory z Ministerstva vnitra, tak ho požadují již několik týdnů, ne-li měsíců, a ten dokument neexistuje. Měly by to být vlastně fáze toho přechodu zaměstnanců. Zároveň si je nutné uvědomit, že pokud přechází více jak sto zaměstnanců do jiné organizační složky, tak to musí být projednáno s odbory, pokud je to více jak sto zaměstnanců. To do současné chvíle, je to takzvaná delimitace, to do současné chvíle také neproběhlo.

Takže opravdu bych ještě ráda - protože jsme měli možnost o přestávce s panem ministrem pro místní rozvoj hovořit, on nám říkal, že je pozměňovací návrh, že přechod NAKITu pod DIA je v dnešním pozměňovacím návrhu -a já bych chtěla, jestli by nám to mohl nějakým způsobem pan ministr doložit, protože my jsme takový pozměňovací návrh nenašli. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a s přednostním právem se hlásí pan vicepremiér. Poté další přihlášený řádně do rozpravy je pan poslanec Nacher.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych chtěl jenom zareagovat. Vznik DIA, pokud se podíváte na text toho zákona, nic ohledně role NAKITu neřeší. NAKIT, pokud se s ním budou dělat - a je to plánované v budoucnu - i přesuny pod DIA, je na rozhodnutí vlády, je to usnesení, které je schválené na vládě.

Já jsem tady před chvílí reagoval na paní poslankyni Dostálovou, že některé věci se dají dělat paralelně, některé věci předpokládají, že je naplněno A, pak je naplněno B. Proto tento návrh sám o sobě je jakýmsi předkrokem ještě k dalším a je to fázované, i ty věci týkající se ministerstva, jednotlivých rezortů nebo jednotlivých systémů, mají své fáze. Každý systém, který bude převáděn, má nějakou časovou osu - kdo ho spravuje, jakým způsobem je zpřístupněn, protože to je řešeno z pohledu bezpečnosti, bezpečnostních služeb státu, které samozřejmě mají zájem na tom, aby ty systémy byly chráněné. To jsou všechno aspekty toho projektu.

Já tu transformační matici jsem viděl, je v dokumentaci v patřičných sekcích. Mají ji rozhodně k dispozici vedoucí pracovníci na Ministerstvu vnitra. Já se těším, až se setkám ještě s tím mluvčím nebo šéfem odboru, který vlastně adresoval ty tři dopisy poslancům, na které já jsem odpověděl, jednak odborům, ale jednak i poslancům, dostali jste je také do své schránky. A tato právní úprava, která zde je, tento návrh zákona, žádný přesun NAKITu či jeho vazby neřeší. Kdyby se tak stalo k čtvrtému měsíci příštího roku, k šestému, na vzniku Digitální informační agentury to nic nemění. Jsou to věci, které jsou konsekvenční a nejsou předmětem tohoto tisku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A máme zde faktickou poznámku, paní poslankyně Peštová. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. Pane ministře, já bych se chtěla zeptat, na základě čeho jste vypsali výběrové řízení, když zákon ještě není platný? To je první dotaz, protože samozřejmě všechno má nějakou svojí konsekvenci. Musí být platný zákon na to, abychom mohli vypsat výběrové řízení, protože de facto to místo neexistuje. To je jedna věc.

Druhá věc. Dostalo se ke mně - a buď mi to vyvrátíte, nebo potvrdíte - že už máte hotové webové stránky pro tuto agendu. To znamená, z čeho byly placeny, když zákon neexistuje? A jestli to je pravda, tak by to vlastně mělo zajímat NKÚ, protože NKÚ neustále někoho honí za to, že něco udělal a neměl udělat, protože neměl oporu v zákoně. Takže to jsou dvě věci, které by mě zajímaly, na které bych chtěla dostat odpověď. To znamená, když nemáte zákon, jak jste mohli vypsat výběrové řízení, a potom, jestliže jste něco investovali, na základě čeho jste investovali, pokud se potvrdí, že to je pravda. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že není už žádná další faktická, nyní prosím pana poslance Nachera, který je přihlášen do rozpravy. Máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Pane místopředsedo, členové vlády, děkuji. Já jsem si dělal poznámky, já se pokusím to nějakým způsobem shrnout a pak budu mít návrh doprovodného usnesení, třeba nám v tom pomůže.

Tak za prvé. Mluvíme tady o odborné veřejnosti, a jak jsme se dozvěděli, ICT Unie je proti tomu. Bavíme se v politice o subsidiaritě, Svaz měst a obcí je proti tomu. Zaměstnanci Ministerstva vnitra s tím také nesouhlasí.

Vy dlouhou dobu - teď nemyslím přímo Piráty, ale myslím vlastně všechny ty subjekty, které to dneska podpoří - jste proti vzniku nových institucí, a tady naopak jste pro vznik nové instituce. Zároveň říkáte, že má být všechno transparentní, a jak už tady řekly moje kolegyně, nebudu to opakovat, vyhlašuje se tady výběrové řízení na něco, k čemu ten zákon ještě není. A co když neprojde? Co když vám to Senát vrátí, prezident to nepodepíše? Vy tady budete mít... odkdy bude ten ředitel? Jak to bude fungovat? Vždyť vy vůbec nevíte jak, odkdy, jak to bude, platit máte, netransparentní výběrové řízení k něčemu, co tady se teprve projednává.

Lidem říkáte, že se má šetřit, že se mají uskromnit, a oni v přímém přenosu vidí, že vzniká nová instituce, nová entita, která s sebou nese nové nároky, finance, funkce a podobně. Nebudu se tady přít o tu absolutní, o ten absolutní náklad v státním rozpočtu, ale ta symbolika je tam přece také důležitá. Takže všechno je vlastně úplně, úplně obráceně. Odborníci to nechtějí, Svaz měst a obcí to nechce, vy jste to nikdy nechtěli, instituce nové - teď nemyslím vás, pane ministře, ale obecně vládní strany - teď tady pro to budete hlasovat.

Ale evidentně, protože vy to neposloucháte, ani opozici, ani odborníky, tak já si aspoň, abychom zmírnili některé věci, dovolím načíst doprovodné usnesení v případě, že to projde, a to zní, že Poslanecká sněmovna ukládá Ministerstvu pro místní rozvoj vypsat transparentní výběrové řízení na ředitele nebo ředitelku DIA, které bude přístupné všem uchazečům, čímž narážíme na to, aby se to zveřejnilo na všech kanálech. Začal bych na webu MMR, a bude dostatečná doba na přihlášení. A pak mám dvě varianty - minimálně 60 dnů, kdyby vám to přišla příliš dlouhá doba, mně ne, tak minimálně 30 dnů. Já vám děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou je přihlášena paní poslankyně Mračková Vildumetzová, poté s přednostním právem pan vicepremiér Bartoš.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji. To je dobře, že jsem ještě stihla faktickou. Já bych se chtěla omluvit, že jsem to špatně řekla. Já bych chtěla požádat pana ministra pro místní rozvoj, aby mi ukázal, že budeme dnes schvalovat pozměňovací návrh, který bude dovolovat NAKITu, který bude pod DIA, že bude moci in-house zadávat, že bude mít zmocnění in-house zadávat zakázky Ministerstvu vnitra. Tak jestli byste mi takový pozměňovací návrh ukázal, protože my jsme tam žádný takový pozměňovací návrh nenašli. A byl by to opravdu obrovský problém, proto znovu voláme po tom, vraťme to do druhého čtení a vyřešme to, aby to bylo správně. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér Bartoš.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já bych jenom chtěl ještě reagovat - prosím, nesměšujme zákoník práce a služební zákon. Výběrové řízení, které zatím bylo zveřejněno na síti LinkedIn, a čekám, že se bude dále šířit, má ve svém textu, že je to podmíněné. Předpokládá, že vznik té agentury bude vázán na usnesení Sněmovny a následně Senátu a zapsání.

Jinak otázka peněz: tam my máme usnesením vlády samozřejmě náklady na ten transformační projekt a úplně si nedokážu představit, že by vznik nějaké agentury nebo čehokoliv začal až v momentě, kdy ten zákon je platný a schválený. Já si myslím, že tam z ničeho nic neporušujeme a máme samozřejmě peníze, které čerpáme na transformační projekt české digitalizace, neboť tento je i v programovém prohlášení vlády.

Žádné stránky DIA neexistují. Mě vždycky zaráží, když tady se okolo pultíku říká "zaslechl jsem" a "tady se povídá" a je to předem upečené. Já jsem ochoten reagovat na konkrétní věci, které mají konkrétní základ. Těžko se bojuje nebo těžko se vysvětlují věci "jedna paní povídala", těžko se obhajuje něco, co není ze své podstaty, protože jsou generovány pouze argumenty, proč by to tak mělo býti.

Ještě mám jednu věc k tomu. Šéf té agentury není zaměstnanec Ministerstva pro místní rozvoj. Já neobsazuji služební pozici, nemůžu dávat inzeráty na Úřad vlády nebo na Ministerstvo pro místní rozvoj. To je podle mě důležité si říct, že tady je furt podvázáno, agentura jako taková bude mít adekvátně postavení třeba tomu NÚKIBu. Pokud ta agentura pak již existuje, vede vlastní HR, samozřejmě ty pozice další již bude obsazovat ta agentura na svých stránkách. V tuhletu chvíli, s dostatečným předstihem, protože řešíme jednotlivé kroky, které vedou k tomu, aby byl - a bude to - transparentní proces, budeme seznámeni s uchazeči, vybrán ředitel na pozici, která v tuto chvíli ještě neexistuje, neboť zákon není schválen, a podle zákoníku práce toto je proces, který prostě je běžný, tam nejsou stanovena žádná pravidla pro faktickou exekuci toho výběrového řízení.

A jenom k tomu - otázka NAKITu není součástí této legislativy.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. S faktickou poznámkou se hlásí paní poslankyně Ožanová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Vážený pane ministře, žádný právní předpis vám nezakazuje na stránkách ministerstva informovat o takovémto výběrovém řízení, bez ohledu na to, že to není služební místo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vzhledem k tomu, že není žádná další faktická - vidím faktickou? Tak v běžné rozpravě. Prosím paní Mračkovou Vildumetzovou.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Pane ministře, já bych jenom chtěla říct, že zřízením Digitální informační agentury zřizujeme ústřední orgán státní správy. Vám připadá normální, aby takovéto výběrové řízení na ředitele bylo na LinkedIn? Proč by nemohlo být, když tedy říkáte, ne na Ministerstvu pro místní rozvoj, tak proč by nemohlo být na Úřadu vlády? Vždyť to výběrové řízení, které jste vypsal 11. listopadu, jasně říká, že nejvhodnějšího kandidáta přinesete vládě, a ředitel Digitální informační agentury bude jmenovaný.

Pak jsem nedostala odpověď na ten transformační dokument a nedostala jsem odpověď na delimitaci zaměstnanců.

A poslední a nejdůležitější otázka. Když říkáte, že to neřeší NAKIT, mohl byste mi tedy odpovědět, jak od 1. ledna bude Ministerstvo vnitra řešit zakázky vůči NAKITu? Jakým způsobem to tedy bude, nebo budou ohroženy systémy policie, hasičů a tak dále, protože nebude moci to in-house zadávat? Je možné mi na to odpovědět? Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan vicepremiér bude reagovat.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Od 1. ledna bude Ministerstvo vnitra zadávat zakázky vůči NAKITu tak, jak to je, protože od 1. ledna, ani od 1. února, ani od 1. března se v pozici NAKIT versus MV ČR vůbec nic nemění. Nic se tam nemění.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Jsme stále v rozpravě. Pan zpravodaj Králíček.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já jenom krátce bych chtěl zabránit zase těm palcovým titulkům a dezinformačním facebookovým a jiným postům. Chtěl bych jen v klidu zdůraznit, že hnutí ANO podporuje digitalizaci. My i ve svém programovém prohlášení, jak správně podotýká pan vicepremiér Bartoš, jsme měli vybudování centrální autority.

Nicméně s panem vicepremiérem se pouze neshodneme na formě té centralizace. My se domníváme, že by bylo možné tento centrální orgán vybudovat v rámci Ministerstva vnitra, respektive u Správy centrálních registrů. Pan ministr zvolil cestu agentury.

Já bych jenom chtěl, aby to tu zaznělo, že my digitalizaci podporujeme, podporovali jsme a podporovat budeme. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Dívám se, jestli ještě někdo má zájem vystoupit v rozpravě. Pokud nikdo, tak tímto rozpravu končím.

A táži se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Nemá. Pan zpravodaj rovněž ne.

Předtím, než přikročíme k hlasování o pozměňovacích návrzích, pokud se k nim tedy dostaneme, musíme ještě odhlasovat dva návrhy. Já zagonguji. První je návrh paní poslankyně Vildumetzové Mračkové, a to je hlasování o opakování druhého čtení. Poté bychom přešli k druhému návrhu, a to je hlasování o návrhu jakožto zamítnutí.

Je zde žádost o odhlášení. Prosím, abyste se všichni přihlásili.

 

Hlasujeme nejdříve návrh poslankyně Mračkové Vildumetzové. Jedná se o opakování druhého čtení.

Tímto zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 42, přihlášeno 168, pro bylo 82, proti bylo 85. Výsledek: zamítnuto.

Nyní tedy můžeme přistoupit k dalšímu hlasování a to je hlasování o návrhu na zamítnutí.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 43, přihlášeno 168, pro bylo 82, proti 84, dva se zdrželi. Výsledek: zamítnuto.

 

Nyní tedy můžeme přikročit k hlasování o pozměňovacích návrzích. Poprosil bych pana zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování, aby přednášel jednotlivé pozměňovací návrhy a před hlasováním k nim sdělil stanovisko. Děkuji.

 

Poslanec Robert Králíček: Vážený pane místopředsedo, domnívám se, že bychom ještě před procedurou, kterou bychom si měli schválit, měli odhlasovat stažení pozměňovacího návrhu pana poslance Letochy, a sice pozměňovacího návrhu C, sněmovní dokument 1436, který v obecné rozpravě stáhl.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Takže dávám hlasovat o stažení poslaneckého návrhu 1436 pana poslance Letochy.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro stažení tohoto návrhu? Kdo je proti?

Hlasování číslo 44, přihlášeno 172, pro bylo 171, proti 1. Výsledek: přijato.

 

Nyní vás tedy poprosím, abyste nás seznámil s procedurou hlasování.

 

Poslanec Robert Králíček: Omlouvám se, pane místopředsedo, za svou neznalost. Možná bych poprosil někoho z legislativy, protože my jsme v rámci procedury na výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj měli také návrh na zamítnutí. Nicméně ten návrh už byl hlasován, takže ho asi vypustíme? Děkuji.

Takže potom na základě usnesení výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj z 12. schůze ze dne 25. října jsme si schválili proceduru v následujícím znění. Za prvé by měly být hlasovány legislativně technické úpravy podle § 95 odst. 2 jednacího řádu, budou-li ve třetím čtení načteny. Ty jsem nezaznamenal, takže vypouštíme.

Takže bod číslo 1 procedury budou pozměňovací návrhy A, a to sice en bloc jedním hlasováním. Za druhé budeme hlasovat pozměňovací návrh B, za třetí pozměňovací návrh C, za čtvrté pozměňovací návrh D, za páté pozměňovací návrh E1, za šesté pozměňovací návrh E2, za sedmé F1, za osmé F2, za deváté F3, za desáté F4, za jedenácté zákon jako celek, za dvanácté doprovodné usnesení pana poslance Nachera.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Já jsem si to tady poznamenal, jenom v rychlosti, takže se můžeme pustit do hlasování. Prosím, abyste tady přednesl pozměňovací návrh A.

 

Poslanec Robert Králíček: Pokud tedy nezazněl protinávrh procedury, tak předpokládám, že - nevím, jestli ji musíme schválit hlasováním.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Souhlasíme s touto procedurou, nikdo nemá nic proti? Nemá, nemusíme to tedy tím pádem hlasovat. Tak jdeme na pozměňovací návrh A.

 

Poslanec Robert Králíček: Takže pozměňovací návrhy A1 až A8, hlasování en bloc, předkladatel garanční výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Stanovisko výboru: doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko předkladatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 45, přihlášeno 178, pro bylo 93, proti 84. Výsledek: přijato. Můžeme pokračovat.

 

Poslanec Robert Králíček: Pozměňovací návrh B. To je pozměňovací návrh ústavně-právního výboru. Vypouští vyhlášky stanovující technický standard předání dat. Stanovisko výboru: doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko předkladatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 46, přihlášeno 178, pro bylo 177, proti nikdo. Výsledek: přijato. Můžeme přejít k dalšímu hlasování.

 

Poslanec Robert Králíček: Pozměňovací návrh C byl stažen, tudíž přecházíme k pozměňovacímu návrhu D poslance pana Ondřeje Koláře, který se týká odkladu zrušení uvádění rodného čísla. Stanovisko výboru je doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko předkladatele? (Neutrální.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 47, přihlášeno 178, pro bylo 177, proti nikdo. Výsledek: přijato. Můžeme přejít k dalšímu hlasování.

 

Poslanec Robert Králíček: Dalším je hlasování pozměňovacího návrhu E1 pana poslance Jiřího Havránka. Stručný popis je poskytnutí aktuálních osobních údajů za předpokladu znalosti stejných údajů v historickém stavu. Stanovisko výboru: doporučující.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko předkladatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 48, přihlášeno 178, pro bylo 176, proti nikdo. Výsledek: přijato. Můžeme přejít k dalšímu hlasování.

 

Poslanec Robert Králíček: Dalším hlasováním je pozměňovací návrh E2 poslance Jiřího Havránka, poskytnutí informace o typu datové schránky a identifikátor datové schránky. Stanovisko výboru: doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko předkladatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 49, přihlášeno 178, pro bylo 176, proti nikdo. Výsledek: přijato. Můžeme přejít k dalšímu hlasování.

 

Poslanec Robert Králíček: Dalším hlasováním je pozměňovací návrh F1 poslance Jakuba Michálka, změna správce registru smluv. Výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko předkladatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 50, přihlášeno 178, pro bylo 93, proti 83. Výsledek: přijato. Prosím další bod.

 

Poslanec Robert Králíček: Dalším pozměňovacím návrhem je pozměňovací návrh F2 pana poslance Jakuba Michálka, doplnění kompetenčních center do výčtu činností agentury. Výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko předkladatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 51, přihlášeno 178, pro bylo 92, proti 85. Výsledek: přijato. Prosím o další pozměňovací návrh.

 

Poslanec Robert Králíček: Dalším pozměňovacím návrhem je F3 poslance Jakuba Michálka. Je to několik úprav procesu posuzování informačních systémů veřejné správy hlavním architektem eGovernmentu. Výbor doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.)

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 52, přihlášeno 178, pro bylo 93, proti 85. Výsledek: přijato. Prosím o poslední pozměňovací návrh.

A prosím o poslední pozměňovací návrh.

 

Poslanec Robert Králíček: Poslední pozměňovací návrh, F4 poslance Jakuba Michálka - zřízení správy státních služeb vytvářejících důvěru jako poskytovatele služeb Národní certifikační autority. Stanovisko výboru: doporučuje.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Stanovisko navrhovatele? (Souhlasné.) Děkuji.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 53, přihlášeno 178, pro bylo 94, proti 83. Výsledek: přijato.

 

A vzhledem k tomu, že bylo o všech návrzích hlasováno, můžeme přikročit k hlasování o celém návrhu zákona a já přednesu jeho usnesení, návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 12/2020 Sb., o právu na digitální služby a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony, podle sněmovního tisku 287, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 54, přihlášeno 178, pro bylo 92, proti 85. Výsledek: přijato.

 

A já konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas, a nyní se ještě musíme vypořádat s doprovodným usnesením.

 

Poslanec Robert Králíček: Tak tu mám, jestli jsem si to správně poznamenal, doprovodné usnesení pana poslance Nachera ve dvou variantách. První varianta je - ministerstvo... nebo "Poslanecká sněmovna ukládá Ministerstvu pro místní rozvoj vypsat transparentní výběrové řízení na ředitele či ředitelku Digitální informační agentury, které bude přístupné všem uchazečům a bude dostatečná doba na přihlášení minimálně 30 dní nebo 60 dní." Tudíž budeme hlasovat ve dvou variantách.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, takže máme před sebou dvě hlasování, první varianta 30 dní, jestli jsem správně porozuměl, druhá varianta 60 dní. Je to tak?

 

Poslanec Robert Králíček: Já se domnívám, že první varianta by měla být 60 dní, protože hlasujeme od toho delšího časového úseku.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, rozumím. Takže nejdříve budeme hlasovat o doprovodném usnesení s variantou 60 dní.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 55, přihlášeno 178, pro bylo 86, proti bylo 27. Zamítnuto.

 

Takže můžeme přejít ke druhému hlasování a to bylo na 30 dní. Je zde žádost o odhlášení. Prosím, abyste se přihlásili všichni. Takže hlasujeme druhou variantu a to je 30 dní.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 56, přihlášeno 175, pro bylo 88, proti 29. A bylo přijato.

 

(Nesouhlas v sále.) Prosím o chvíli strpení. (Hovor mimo mikrofon.) Prosím, ujměte se slova. Poprosím pana zpravodaje, aby... pardon.

 

Poslanec Jan Bureš: Vážené kolegyně a kolegové, nestává se mi to často, ale hlasoval jsem "ne" a kupodivu mám na sjetině "ano", takže dovolím si zpochybnit hlasování.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, takže nejdříve budeme hlasovat o zpochybnění hlasování.

Dávám hlasovat o zpochybnění hlasování. Táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování 57, přihlášeno 175, pro bylo 171, nikdo nebyl proti. Výsledek: přijato.

 

Takže necháváme hlasovat ještě jednou o druhém návrhu pana poslance Nachera a to je 30 dní.

Zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 58, přihlášeno 175, pro bylo 85, proti 29. Výsledek: zamítnuto.

 

A já děkuji všem za spolupráci. Vidím zde ještě žádost pana vicepremiéra Bartoše.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Já vám děkuji za slovo. Já bych chtěl ještě doplnit ten návrh zákona. Když se na něj podíváte, tak ten počítá s tím, že ředitel agentury bude jmenovaný na návrh místopředsedy vlády pro digitalizaci. Není to tedy agenda, která by souvisela s HR procesem Úřadu vlády ani Ministerstva pro místní rozvoj - ne, to já jsem to chtěl jenom zdůraznit. My se budeme snažit, aby toto bylo maximálně transparentní, a budu rád informovat o tom, jak to výběrové řízení probíhá, a pokud ten termín bude šibeniční, můžeme to téma, můžeme to protáhnout.

Je důležité, aby ten ředitel byl vybraný v předstihu, protože pokud to bude člověk, který je vázán nějakými pracovními povinnostmi, tak i my musíme reflektovat, že v rámci rozvázání stávajícího pracovního poměru bude muset třeba ještě dodávat ve svém předchozím povolání. Čekáme tedy, že pokud se nepodaří toho ředitele vybrat včas či bude mít takovéto povinnosti, bude svěřeno řízení agentury dočasně osobě pověřené, což samozřejmě naším cílem je, abychom tuto variantu pokud možno eliminovali, a pokud tato varianta nastane, aby tak bylo pouze dobu velmi krátkou.

Takže budu reagovat i na ten návrh usnesení, tedy Patrika Nachera, a pokusím se učinit ty kroky tak, aby zde bylo bez pochyby to, jak toto řízení probíhá. Leč je to postup, který jsem zvolil já, neboť vláda potom takového vedoucího pracovníka vlastně schvaluje na základě předloženého návrhu vicepremiérem pro digitalizaci. Není to tedy úplně standardní proces. A to výběrové řízení je věc, která si myslím, že je správná, a snažím se ji uspořádat co nejtransparentněji. Jinak vám děkuji za podporu tohoto návrhu.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A můžeme přistoupit k bodu číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP