Středa 16. listopadu 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)

128.
Návrh na volbu člena Národní rozpočtové rady

Prosím, abyste se ujal slova, pane předsedo.

 

Poslanec Martin Kolovratník: V případě člena Národní rozpočtové rady je situace malinko odlišná od předchozích, a to v tom smyslu, že podle zákona č. 23/2017 volí Poslanecká sněmovna dva členy rady, a to jednoho na návrh Senátu a druhého na návrh České národní banky, a dále volíme i předsedu navrženého předsedou vlády. Co se týká pozice předsedy, ten už zde zvolen byl, bylo to 14. července letošního roku, kdy byl zvolen pan inženýr Mojmír Hampl, který byl do té doby řadovým členem Rozpočtové rady, to znamená, to místo se de facto uvolnilo. My jsme požádali Senát o doručení nebo návrh nové nominace, kterou dnes jako Poslanecká sněmovna máme posoudit. Nominace ze Senátu sem byla doručena dne 13. října letošního roku a byl navržen pan inženýr Petr Musil.

Poslanecká sněmovna tedy dnes má provést tajnou volbu člena nominovaného Senátem. Tady připomenu, že ta volba musí proběhnout dle zákona v 60denní lhůtě od doručené nominace. Člen Národní rozpočtové rady, pokud tedy dnes bude zvolen, se následně ujímá funkce složením slibu do rukou předsedkyně Poslanecké sněmovny. Konstatuji, že volební komise projednala tento návrh Senátu 14. října a přijala ho do svého usnesení per rollam číslo 76 ze dne 14. října, kde tuto nominaci přijímá. Na volební komisi jsme se přiklonili - vždycky říkám, že se máme chovat stejně - k ustáleným krokům, které jsme i v tomto případě provedli v předchozích volbách, to znamená, platí dohoda - vidím tady pana ministra financí, že jsme o tom diskutovali v minulém volebním období právě s ním - a platí dlouhodobě dohoda, že pokud Sněmovna potvrzuje nominaci od jiného orgánu, což je tento případ, tak že ta volba může být pouze jednokolová, kde tedy rozhodneme o tom, jestli s tou nominací souhlasíme, nebo ne. To znamená, i volební komise, tento návrh promítla do svého usnesení, navrhuje tedy ustáleně volbu tajnou jednokolovou. Je to volba tajná, to znamená, musíme o ní rozhodnout hlasováním, a i zde tedy, paní předsedkyně, prosím o otevření rozpravy a následně o hlasování o provedení tajné volby.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane předsedo. Otevírám rozpravu a táži se, zda se někdo do rozpravy hlásí? Není tomu tak, rozpravu končím.

Je zájem o závěrečné slovo? Není. Přistoupíme tedy (k hlasování?) o předneseném návrhu na volbu tajnou. Ano, pane předsedo, je to takto? (Poslanec Kolovratník: Ano.)

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 32, přihlášeno 183 poslanců a poslankyň, pro 158, proti 4. Návrh byl přijat a prosím o další pokyny.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Tak i zde prosím o přerušení bodu a otevření posledního volebního bodu.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Ano, já tedy přerušuji bod číslo 128.

A nyní se budeme věnovat bodu 130, já tento bod otevírám, a tímto bodem je

 

Následující část projednávání bodu pořadu schůze

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP