Pátek 18. listopadu 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Bartošek)

119.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb.,
o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů,
a některé další zákony
/sněmovní tisk 296/ - třetí čtení

Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí Marian Jurečka a zpravodaj garančního výboru, kterým je pan poslanec Vít Kaňkovský.

Návrh na zamítnutí ani pozměňovací návrhy nebyly ve druhém čtení předneseny. Garanční výbor tímto návrhem zákona se nezabýval, neboť tak rozhodla Poslanecká sněmovna ve druhém čtení.

Táži se navrhovatele, pana ministra, zda má zájem vystoupit před otevřením rozpravy? Prosím, pane ministře, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já si dovolím jenom stručně připomenout: tato novela zákona o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, tedy sněmovní tisk 296, je tady předkládána ve třetím čtení. Cílem této novely je především podívat se na to, jakým způsobem zrychlit činnost lékařské posudkové služby, jakým způsobem ji posílit, jakým způsobem zrychlit celkovou tuto agendu, protože je to problém, se kterým se tady naše společnost a MPSV potýká už opravdu několik let. Ty pokusy už tady byly i v závěru minulého volebního období. Tady tedy děláme několik věcí, které já jenom stručně shrnu, to znamená: zavádíme novou pozici odborného nelékařského zdravotnického pracovníka, který by měl být personální posilou pro to, abychom tu agendu mohli zvládat rychleji. A pak se také jedná i o některé řekněme procesní záležitosti, to znamená stanovení lhůt pro předložení podkladů posuzovanou osobou k posouzení zdravotního stavu, zpřesnění rozsahu podkladů a také zavedení elektronické komunikace. Takže to jsou ty hlavní podstatné změny.

Děkuji za podporu a věřím v rychlé konstruktivní projednání ve třetím čtení.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám, pane ministře. Otevírám rozpravu a ptám se, kdo se do ní hlásí? Prosím, máte slovo, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, pane místopředsedo. Jak jsem někdy kritická k panu ministrovi, tady musím poděkovat za tento návrh, protože jak všichni víme, Lékařská posudková služba se potýká s velkým nedostatkem lékařů. Myslím si, že když slyším někde z řad některých lidí, že když tuto možnost posuzovat budou mít sestry vysokoškolsky vzdělané, že nebudou tak dokonalé ty posudky, tak si myslím, že tomu tak není. Musíme myslet na to, že posudky se zrychlí, budou vyřízeny rychleji. A další pozitivum, které v tom vidím, je to, že zdravotní sestry, které budou splňovat vzdělání na tuto kvalifikaci, mohou, když nebudou moct třeba pracovat ve svém původním zaměstnání, vykonávat i tuto práci. Takže já za zdravotní sestry za tohle děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji vám. Ptám se, zda někdo další se ještě hlásí? Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Dobré odpoledne. Milé kolegyně, kolegové, jenom krátce ještě doplním a jsem rád, že tady o tom promluvila paní kolegyně Pastuchová. Skutečně se v době projednávání tohoto návrhu zákona, které tady ve Sněmovně probíhalo poměrně konsenzuálně, objevily některé pochybnosti v mediálním prostoru, ale i na sociálních sítích. Týkalo se to některých pacientských organizací, které už dopředu vyjadřovaly určité pochybnosti, že pokud dáme některé kompetence nelékařským, nicméně zdravotnickým profesím - a jak už tady zaznělo, vesměs se bude jednat o nelékaře, ale zdravotníky s vysokoškolským vzděláním, kromě zdravotních sester jsou tam ještě i některé další profese - tak že utrpí kvalita těch posudků.

Já bych chtěl tady ty obavy jednoznačně rozptýlit. Jednak dneska i v klinické medicíně čím dál více dáváme kompetence nelékařům, a není to dáno jenom tím, že máme lékařů v některých oborech nedostatek, ale je to dáno právě i změnou vzdělávání zdravotních sester a dalších nelékařských profesí, kdy dneska skutečně většina z nich má vysokoškolské vzdělání, a rozšiřují si kompetence. Ač nám lékařům to vždycky nebylo milé, postupně se snažíme i v klinické praxi větší kompetence nelékařům, ale vysokoškolsky vzdělaným zdravotníkům dávat, a myslím si, že není namístě toto neuskutečnit i v rámci Lékařské posudkové služby, tím spíše, že vnímáme dlouhodobě, mnoho let, kritický nedostatek lékařů posudkové služby. A abych ty obavy rozptýlil ještě o něco více, je potřeba si říci, že už je v tuto chvíli jasné, že zdravotníci - nelékaři se nebudou věnovat celé škále těch posudků. Primárně se počítá s tím, že se budou věnovat té trochu jednodušší agendě, jako jsou třeba průkazy osob se zdravotním postižením, některé typy příspěvku na péči a podobně. Naopak ty nejkomplikovanější agendy, což jsou zejména posuzování invalidity, zůstanou nadále v kompetenci lékařů posudkové služby. A nad rámec toho ještě chci říci, že když nelékař - zdravotník udělá ten posudek, tak ho stejně ještě zkontroluje a bude svým podpisem stvrzovat lékař posudkové služby.

Takže já chci také poděkovat panu ministrovi, že zvedl ten náš poslanecký návrh z minulého období, který jsme tady předkládali někdy v květnu 2021 s kolegou Běhounkem, že ten návrh byl ještě doplněn. Chci vás kolegyně, kolegové, požádat o jeho podporu.

A na závěr chci ještě požádat pana ministra, aby neutuchal v dalších krocích, které v lékařské posudkové službě potřebujeme, protože víme, že demografická křivka u lékařů posudkové služby je neúprosná. Pokud se podíváme na statistiky, máme obrovské množství lékařů, kteří tam pracují, nad sedmdesát let. A přestože se velmi snaží, tak nám budou samozřejmě ze systému odcházet. Mluvila o tom tady paní místopředsedkyně Sněmovny Richterová při druhém čtení.

Těch změn, které potřebujeme udělat nejenom v systému lékařské posudkové služby, ale v celkovém systému posuzování osob se zdravotním handicapem, je potřeba udělat celou řadu a musíme s tím začít už při projednávání velké novely zákona o sociálních službách, kde bychom se měli zamyslet nad příspěvkem na péči, nad jeho celkovou konstrukcí a s tím i souvisejícím posuzováním osob se zdravotním handicapem. Těch kroků je potřeba udělat i ve vzdělávání. Máme stále neefektivní komunikaci mezi klinickými lékaři a lékaři posudkové služby. Máme problém v postgraduálním vzdělávání klinických lékařů, kteří mnohdy nevědí, co od nich česká správa, respektive tedy její lékařská posudková služba, k jednotlivým agendám požaduje. To znamená, pokud toto dokážeme zlepšit, dokážeme dostat spoustu těch agend do elektronického prostoru, tak si myslím, že nebudeme mít tak velké problémy na lékařské posudkové službě. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Také vám děkuji a ptám se, jestli se ještě někdo hlásíte do rozpravy? Nikoho nevidím, v tom případě rozpravu končím.

Ptám se, jestli pan ministr nebo pan zpravodaj chcete závěrečné slovo? Není tomu tak.

Poprosím tedy zpravodaje garančního výboru, aby nás seznámil s procedurou hlasování. Prosím, pane zpravodaji.

 

Poslanec Vít Kaňkovský: Vážený pane místopředsedo, milé kolegyně, kolegové. Máme tady velmi jednoduchou situaci. Ani na výboru, ani ve druhém čtení nebyl přednesen žádný pozměňovací návrh, ve třetím čtení nebyly ani uplatněny žádné legislativně technické návrhy. Měli bychom tudíž hlasovat pouze o zákonu jako celku.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Dobře, děkuji. Přednesu návrh usnesení vzhledem k tomu, že nejsou žádné pozměňovací návrhy. "Poslanecká sněmovna vyslovuje souhlas s vládním návrhem zákona, kterým se mění zákon č. 582/1991 Sb., o organizaci a provádění sociálního zabezpečení, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony podle sněmovního tisku 296, ve znění schváleném Poslaneckou sněmovnou."

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 40, přihlášeno je 149 poslankyň a poslanců, pro návrh 146, proti nikdo. Konstatuji, že s návrhem zákona byl vysloven souhlas.

 

Končím projednávání tohoto bodu. Děkuji vám.

A otevírám další bod dnešního jednání a to je

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP