Úterý 29. listopadu 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Karel Havlíček)

4.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 73/2012 Sb., o látkách,
které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech,
ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 75/- druhé čtení

Z pověření vlády předložený návrh zákona uvede místopředseda vlády, ministr sociálních věcí a ministr životního prostředí pan Marian Jurečka. Máte slovo, pane ministře.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí a ministr životního prostředí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Vážený, pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, pěkný večer. Já si dovolím tedy stručně uvést již zmíněný zákon, který je novelou zákona č. 73/2012 Sb., o látkách, které poškozují ozonovou vrstvu, a o fluorovaných skleníkových plynech, ve znění pozdějších předpisů, tedy sněmovní tisk 75. Je to návrh zákona, který už projednávala vláda ještě v minulém volebním období 25. listopadu 2021, kdy byl tento návrh zákona schválen. To znamená, už nám nějaký čas v tomto volebním období v Poslanecké sněmovně tento návrh zákona leží.

Hlavní cíl návrhu zákona je zefektivnění systému nakládání s regulovanými látkami a fluorovanými skleníkovými plyny, tedy takzvanými F-plyny. Já si dovolím tedy jenom proto, že jsme ve druhém čtení a v prvním čtení už tady proběhlo podrobnější představení tohoto návrhu zákona, říct ty podstatné věci, které jsou smyslem této právní úpravy. To znamená, prodlužuje se lhůta pro předání držených regulovaných látek ke zneškodnění. Upravuje se činnost zneškodňování a regenerace F-plynů. Nově se podmiňuje také povolení namísto původního certifikátu. Nově je upraven zákaz nakládání s nádobami na jedno použití pro F-plyny, které se objevují na jednotném evropském trhu z nelegálních dovozů. Upravuje se dále požadavek na podobu celního prohlášení. Mění se způsob vydávání certifikátů. Nově je také rozlišováno, zda výkon regulovaných činností bude podmíněn certifikátem vydaným hodnotícím a certifikačním subjektem nebo povolením ze strany Ministerstva životního prostředí. Také je zúžen obsah údajů informačního systému certifikovaných osob a jsou upravena některá sankční ustanovení.

Reaguje se tak samozřejmě na dosavadní praxi. Smyslem je také zjednodušit nároky na podnikatelské prostředí a zároveň také sledovat vývoj, který je například, pokud jde o obaly u těchto plynů, takový, abychom těm, kteří s nimi nakládají, mohli zefektivnit činnost, aby to bylo i ekonomicky racionálnější. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane ministře. Návrh jsme v prvním čtení přikázali k projednání výboru pro životní prostředí jakožto výboru garančnímu. Usnesení výboru bylo doručeno jako sněmovní tisky 75/1 a 2.

Nyní prosím, aby se ujal slova zpravodaj. Reflektuji to, že byl změněn, a je to pan poslanec Ondřej Babka.

 

Poslanec Ondřej Babka: Pane místopředsedo, děkuji za slovo. Kolegyně, kolegové, pan ministr tady představil dopodrobna zákon, který reflektuje na skutečnou praxi při nakládání s F-plyny a snižuje byrokratickou zátěž, takže já se již omezím na usnesení, které jsme přijali na výboru pro životní prostředí z 12. schůze dne 31. srpna 2022, kdy jsme po úvodním slově náměstka ministryně životního prostředí Jana Dusíka a zpravodajské zprávě tehdy ještě zpravodajky Evy Fialové a po rozpravě výboru pro životní prostředí doporučili, abychom návrh schválili v navrženém znění a zmocnili zpravodajku, aby zde toto usnesení přednesla, takže to činím za kolegyni Fialovou.

Zároveň mi dovolte zde sdělit, že ve výboru životního prostředí nebyl vznesen žádný z pozměňovacích návrhů, a pokud tomu nebude ani dnes, tak si dovolím v rozpravě navrhnout, aby se tímto sněmovním tiskem číslo 75 garanční výbor již dále nezabýval mezi druhým a třetím čtením.

Díky tomu, že již uplynula navržená lhůta účinnosti, tak i po konzultaci s legislativou, s panem náměstkem a s panem ministrem bych zde načetl v rámci legislativně technických úprav změnu účinnosti, a to na 15 dní po vyhlášení ve Sbírce zákonů. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a tímto otevírám obecnou rozpravu, do které se přihlásil s přednostním právem pan předseda Výborný.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážení páni dva ministři, já bych si dovolil, podobně jako u těch předchozích tisků kolega Marek Benda, požádat o procedurální hlasování tak, abychom stihli třetí čtení v druhém prosincovém týdnu ve středu, zkrátit lhůtu na projednání mezi druhým a třetím čtením. Ač jsme teď slyšeli od pana zpravodaje, že ani to projednání nebude potřeba, tak to formálně odhlasujme na 13 dnů tak, abychom mohli ve středu ten další týden hlasovat ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Ano, děkuji. Protinávrh žádný není, takže můžeme hlasovat o... (Poslanec Benda má námitky.) Máte protinávrh? Dal jsem návrh na to, abychom hlasovali, pane předsedo, na zkrácení na 13 dnů. Já se jenom táži, jestli je protinávrh? Musím teď postupovat protinávrhem, případně necháme hlasovat o návrhu. (Poslanci se dohadují před řečnickým pultíkem.)

Vyhlašuji na dvě minuty přestávku, abychom se vzájemně domluvili. Budeme pokračovat v 19.40 hodin. Děkuji.

 

(Jednání přerušeno v 19.38 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 19.40 hodin.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Pokračuji po přestávce a vycházím z toho, že zatím poslední návrh byl procedurální návrh pana předsedy Výborného zkrátit lhůtu na 13 dní. Pane předsedo Výborný, platí? (Poslanec Výborný naznačuje, že neplatí.) Neplatí, dobře.

Pan poslanec Babka.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. My jsme tu krátkou pauzu využili k tomu, abychom se dohodli. Ujasnili jsme si, že lepší bude postup, který jsem navrhoval podle § 94a odst. 4, kdy zde načteme a budeme hlasovat o tom, aby se garanční výbor návrhem zákona již nezabýval mezi druhým a třetím čtením, a tím pádem ho rovnou posuneme do čtení třetího.

A ještě mi dovolte jednu poznámku, kterou jsem tady zmínil. V rámci legislativně technických úprav změnu účinnosti načtu až ve třetím čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobře, děkuji, ale neberu to jako procedurální návrh, pouze následující. Po rozpravě budeme hlasovat o tom, že garanční výbor se nebude zaobírat zákonem ve druhém a ve třetím čtení.

V tom případě otevírám... Rozprava již byla otevřena. Ještě někdo další, kdo se chce přihlásit do rozpravy? Není, takže končím rozpravu.

A táži se pana ministra, jestli má zájem o závěrečné slovo? Nikoliv. Pan zpravodaj? Rovněž ne.

Můžeme tedy zahájit podrobnou rozpravu. Připomínám, že pozměňovací a jiné návrhy přednesené v podrobné rozpravě musí být vždy odůvodněny. Vzhledem k tomu, že nemáme nikoho přihlášeného, v tuto chvíli končím podrobnou rozpravu... Tak do podrobné přece jenom pan poslanec.

 

Poslanec Ondřej Babka: Ještě abychom učinili za dost, já zde v podrobné rozpravě navrhuji, abychom podle § 94a odst. 4 hlasovali o tom, aby se garanční výbor návrhem zákona mezi druhým a třetím čtením již nezabýval. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a v tuto chvíli končím podrobnou rozpravu.

 

A budeme hlasovat o návrhu pana poslance. Zagonguji a ještě jednou zopakuji, o co se jedná. Garanční výbor se nebude dále zaobírat ve druhém a ve třetím čtením tímto zákonem.

Vzhledem k tomu, že už zřejmě nikdo nedorazí, zahajuji hlasování a táži se, kdo je pro? Kdo je proti?

Hlasování číslo 63, přihlášeno 103, pro bylo 100, proti nebyl nikdo. Výsledek přijato.

 

A já končím druhé čtení tohoto návrhu. Děkuji.

Dovolte, abych zahájil další bod a to je bod číslo 11 a jedná se o vládní návrh zákona o některých opatřeních proti šíření teroristického obsahu online, jedná se o sněmovní tisk... (Šum v sále.) S přednostním právem?

 

Poslanec Radim Fiala: Dámy a pánové, děkuji za slovo. Já jsem chtěl požádat o přestávku na poradu klubu hnutí SPD v délce dvou hodin. Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Tím pádem je přestávka do 21.44 hodin. A ještě upřesňuji: po dohodě s organizačním výborem vzhledem k tomu, že bylo dnes jednání do 21 hodin a přetáhlo by to tuto dobu, přerušuji do zítřka do 9 hodin. Děkuji a všem přeji hezký večer.

 

(Jednání skončilo v 19.45 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP