Středa 14. prosince 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Jan Bartošek)

19.
Vládní návrh zákona o jednotném environmentálním stanovisku
/sněmovní tisk 328/ - prvé čtení

Ocitáme se po ukončení sloučené rozpravy. Vzhledem k tomu, že byla sloučena rozprava, přihlášené řečníky odmažu. Ještě zagonguji a přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

V současné době jsme mimo rozpravu, to znamená pouze přednostní práva. Hlásí se někdo s přednostním právem? Pan předseda Výborný. Prosím.

 

Poslanec Marek Výborný: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Chtěl bych jenom sdělit Poslanecké sněmovně, že v průběhu projednávání diskuse v rámci tohoto prvního čtení u sloučené rozpravy u těchto tří tisků jsme dospěli k dohodě na půdorysu všech poslaneckých klubů, že u všech tří tisků, které teď jsou projednávány, bude prodloužena lhůta pro projednání ve výborech mezi prvním a druhým čtením o 20 dnů, čili celkem na 80 dnů. Prosím, aby o tom bylo hlasováno.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Děkuji. Já jsem tento návrh již říkal, ale registruji ho a dám o něm hlasovat.

Tedy nejprve dám hlasovat o vrácení. Jsme v tisku 328.

Registruji žádost o odhlášení.

 

Nejprve přečtu to, o čem dám hlasovat, že předložený návrh vracíme navrhovateli k dopracování. Já vás všechny odhlásím. Požádám vás, abyste se přihlásili opět svými kartami. Počet se ustálil.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro vrácení předkladateli k dopracování tohoto sněmovního tisku? Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 53, přihlášeno je 136 poslankyň a poslanců, pro návrh 57, proti 77. S návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Nyní se budeme zabývat návrhem na přikázání výborům k projednání. Nejprve tedy přikázání garančnímu výboru. Organizační výbor navrhl přikázat předložený návrh k projednání výboru pro životní prostředí jako garančnímu výboru, ale je zde protinávrh, aby garančním výborem byl výbor pro veřejnou správu.

Zahajuji tedy hlasování o protinávrhu. Kdo je pro, aby tento tisk byl přikázán výboru pro veřejnou správu jako garančnímu výboru? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 54, přihlášeno je 136 poslankyň a poslanců, pro návrh 136. Konstatuji, že tento návrh byl přikázán k projednání výboru pro veřejnou správu jako garančnímu výboru.

 

Organizační výbor nenavrhl přikázat tento návrh dalšímu výboru. V průběhu rozpravy zazněl návrh na výbor hospodářský. Ptám se na další návrhy. Prosím.

 

Poslanec Ondřej Babka: Děkuji za slovo. Jelikož nám byl tento tisk vzat výboru pro životní prostředí jako garančnímu, tak i přesto si dovoluji navrhnout, aby tento náš výbor pro životní prostředí tento tisk projednal. Tudíž navrhuji projednat ve výboru pro životní prostředí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Ano. Eviduji tento druhý návrh. Má někdo další návrh? Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Ivan Adamec: Děkuji, vážený pane předsedající. Kolegyně, kolegové, já bych vás chtěl požádat, aby tento tisk nebyl přidělen hospodářskému výboru, a řeknu proč - protože je to jednotné environmentální stanovisko. Já chci, abyste mi přidělili stavební zákon jako takový. Jestli můžu o tohle požádat, protože opravdu tohle není naše téma, mě zajímá stavební zákon a členy hospodářského výboru také. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Každopádně z vaší strany nepadl žádný návrh, vy pouze nechcete, aby tento tisk byl přikázán. (Smích v sále.) A proto zde konstatuji v souladu s jednacím řádem, že tato část je určena k návrhům pro přikázání dalším výborům. A žádám vás, poslankyně a poslanci, abyste respektovali tento jednací řád.

 

Vzhledem k tomu, že nepadl žádný další návrh, nejprve dám hlasovat o přikázání výboru hospodářskému.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Hlasování s pořadovým číslem 55, přihlášeno je 137 poslankyň a poslanců, pro 58, proti 9. S tímto návrhem nebyl vysloven souhlas.

 

Nyní dám hlasovat, kdo je pro přikázání výboru pro životní prostředí.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti tomuto návrhu?

Je to hlasování s pořadovým číslem 56, přihlášeno je 137 poslankyň a poslanců, pro návrh 136, proti nikdo. Konstatuji, že jsme tento návrh přikázali ještě k projednání výboru pro životní prostředí.

 

Než dám hlasovat o prodloužení lhůty, konstatuji, že výbor přesto, že nebyl přikázán, si může odhlasovat a projednat návrh tohoto tisku na svém jednání, je to na svobodném rozhodnutí daného výboru.

 

A nyní tedy budeme hlasovat o prodloužení lhůty pro projednání o 20 dnů na 80 dnů podle návrhu pana poslance Králíčka.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro návrh na prodloužení projednání o 20 dnů? Ať zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Je to hlasování s pořadovým číslem 57, přihlášeno je 137 poslankyň a poslanců, pro návrh 136, proti nikdo. Konstatuji, že jsme prodloužili lhůtu na projednání o 20 dnů na 80 dnů.

 

Končím projednávání sněmovního tisku 328.

Otevírám

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP