Středa 14. prosince 2022, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

Předcházející část projednávání bodu pořadu schůze

 

(pokračuje Jan Bartošek)

109.
Návrh kandidátů Poslanecké sněmovny na členy Úřadu pro dohled
nad hospodařením politických stran a politických hnutí

První kolo proběhlo dnes před polední přestávkou a já prosím předsedu volební komise poslance Martina Kolovratníka, aby zopakoval kandidáta, který postupuje do druhého kola. (Hluk v sále.)

Já se omlouvám, kolegyně a kolegové, ale poprosím vás o ztišení. Kolegyně a kolegové, poprosím vás o ztišení, aby bylo dobře rozumět, co pan poslanec bude říkat. Prosím.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji a já za volební komisi budu velmi stručný. Není to nová volba, je to druhé kolo té volby, kterou jsme dnes začali, tedy nominace dvou členů do Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, protože jsme byli v uvozovkách úspěšní částečně, v prvním kole nadpoloviční většinu hlasů - kvorum bylo 80 - získal pan Aleš Zpěvák se ziskem 139 hlasů a byl zvolen. A protože volba je dvoukolová, druhý, neúspěšný kandidát pan Petr Vymětal - měl 64 hlasů - postoupil do druhého kola. A teď tedy si v druhém kole tu volbu v uvozovkách zopakujeme. To znamená, prosím pana předsedajícího o přerušení té volby, ve Státních aktech je vše připraveno. Bude jeden lístek s jedním jménem, takže věřím, že ta volba - že nebudou neplatné lístky - že by mohla být úspěšná. Na vydávání lístků dávám 10 minut, to znamená, v 17.33 volbu ukončíme.

A ještě podle předběžné dohody poprosím, pane předsedající, aby tu řízení Sněmovny na mě počkalo, abychom po podepsání protokolu mohli tady na mikrofon a stenozáznam výsledek volby okamžitě vyhlásit. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Pane předsedo, potřebuji se domluvit, že bych jednání Poslanecké sněmovny přerušil tedy do 18 hodin?

Jednání Poslanecké sněmovny přerušuji do 18 hodin, následně budou vyhlášeny výsledky druhého kola a teprve následně bude přerušena tato schůze do pátku. To znamená, nyní schůze stále trvá, přerušuji pouze do 18 hodin. Já vám děkuji a prosím, můžeme zahájit volbu.

 

(Jednání přerušeno v 17.24 hodin.)

(Jednání pokračovalo v 18.00 hodin.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, nyní požádám předsedu volební komise, poslance Martina Kolovratníka, aby nás seznámil s výsledkem druhého kola volby. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Martin Kolovratník: Děkuji za slovo a konstatuji, že volba byla úspěšná, je ukončena. Připomenu, že jsme volili nebo obsazovali druhé místo ve věci kandidátů Poslanecké sněmovny na členy Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Je to nominace, kterou by Sněmovna měla odeslat do 16. prosince do Senátu, který tyto naše návrhy posoudí. V prvním kole dnes odpoledne jedno jméno bylo zvoleno nebo jeden kandidát a v tuto chvíli v druhém kole konstatuji, že byl zvolen i druhý kandidát.

Poče vydaných hlasovacích lístků byl 130, odevzdaných lístků bylo také 130, neodevzdaných 0. Kvorum nutné pro zvolení bylo 66 a jediný kandidát v druhém kole, pan Petr Vymětal, obdržel 117 hlasů a tímto byl zvolen jako nominant nebo návrh Poslanecké sněmovny pro Senát do již výše zmíněného úřadu. Konstatuji, že tímto volba končí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Já vám děkuji, pane předsedo.

Nejprve přečtu omluvy. Dnes od 17.06 do 17.25 z rodinných důvodů se omlouvá paní poslankyně Olga Richterová a od 17 hodin z pracovních důvodů se omlouvá pan poslanec Pavel Svoboda.

A nyní tedy přerušuji 48. schůzi Poslanecké sněmovny s tím, že pokračovat v ní budeme v pátek 16. prosince v 9 hodin ráno. A pro pořádek připomínám, že zítra, tj. ve čtvrtek 15. prosince, bude v 9 hodin ráno zahájena 49. schůze Poslanecké sněmovny.

Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já vám děkuji a přeji pěkný zbytek dnešního dne.

 

(Schůze přerušena v 18.02 hodin.)

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP