Čtvrtek 12. ledna 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Jan Skopeček)

87.
Vládní návrh, kterým se předkládají Parlamentu České republiky
k vyslovení souhlasu s ratifikací změny Přílohy I
Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu
/sněmovní tisk 264/ - prvé čtení podle § 90 odst. 2

Upozorňuji tedy, že je navrženo, abychom s tímto vládním návrhem vyslovili souhlas již v prvním čtení. Z pověření vlády předložený návrh uvede předseda vlády Petr Fiala. Pane předsedo, prosím, ujměte se slova.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane předsedající, pane místopředsedo, dámy a pánové, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, k vyslovení souhlasu s ratifikací předkládám změny Přílohy I Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu. Je to mezinárodní úmluva, která byla přijata v roce 2005. Pro Českou republiku vstoupila v platnost 1. června 2007.

Účelem je harmonizace a podpora boje proti dopingu ve sportu jako jednoho z negativních jevů, který je se sportem spojen. Nedílnou součástí té smlouvy nebo úmluvy jsou přílohy, je Příloha I a Příloha II. Světová antidopingová agentura upravuje ty přílohy. Ty změny byly jednomyslně přijaty na základě konzultací smluvních stran. Úmluvy z 15. listopadu 2020 vstoupily v platnost 1. ledna 2022 a každoročně reagují na vývoj nových látek a metod zneužívaných k dopingu ve sportu tím, že se zařazují tyto látky na tento seznam.

Vzhledem k tomu, že změny Přílohy I se stanou v souladu s čl. 10 Ústavy České republiky součástí českého právního řádu až poté, co budou projednány Parlamentem, ratifikovány prezidentem republiky a vyhlášeny ve sbírce mezinárodních smluv, měli bychom tuto proceduru urychleně ukončit.

Ten seznam zakázaných látek a metod, tedy Příloha I, je ale nejenom součástí úmluvy, ale také mezinárodními standardy vydávanými Světovou antidopingovou agenturou, a to znamená, že jsou závazné pro všechny národní sportovní federace a svazy a jejich členy v České republice od 1. ledna 2021 bez ohledu na datum ratifikace navrhovaných smluv. To znamená, že schvalování úmluvy představuje formální legislativní proces. A jak už říkal pan místopředseda, s ohledem na formální povahu materiálu, platnost změn úmluvy od 1. ledna 2021 a v zájmu urychlení vnitrostátního schvalování bylo navrženo, aby Poslanecká sněmovna vyslovila souhlas s návrhem přijetí změn Přílohy I úmluvy již v prvním čtení v souladu s § 90 odst. 2 zákona o jednacím řádu Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane předsedo, a prosím, aby se ujal slova zpravodaj pro prvé čtení, kterým je pan poslanec Ondřej Lochman. Pane poslanče, prosím, máte slovo.

 

Poslanec Ondřej Lochman: Děkuji. Pěkné dopoledne, vážení kolegové, jedná se tedy o sněmovní tisk 264, Mezinárodní úmluvu proti dopingu ve sportu. Jak již bylo řečeno, většina jednotlivých argumentů již zazněla. Jedná se o úmluvu, která je z roku 2005 a každoročně se jedná o aktualizaci přílohy. Zde jsou látky, které jsou uvedené na tom seznamu, který... mezinárodní organizace se dohodly, že by neměly být využívány ve sportu. A jedná se opravdu o každoroční aktualizaci. Některé látky jsou přiřazovány nově na seznam, některé látky naopak odebírány.

Jak již bylo řečeno, ta aktualizace, Příloha I, je platná od 1. ledna 2022. Proto je doporučeno, abychom vyslovili souhlas s ratifikací této smlouvy co nejrychleji, aby seznam závazných látek a metod byl aktualizován. Tento seznam je samozřejmě závazný pro sportovní federace a všechny národní svazy, které respektují nebo jsou součástí této úmluvy, a proto doporučuji jako zpravodaj vyslovení souhlasu s ratifikací této Mezinárodní smlouvy již v prvním čtení. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji, pane poslanče, za zprávu zpravodaje. Otevírám obecnou rozpravu, do které se zatím nikdo nehlásí. Zeptám se, jestli se někdo hlásí z místa? Není tomu tak. Končím tedy obecnou rozpravu.

Nepředpokládám, že je zájem o závěrečná slova.

Protože nebyla podána námitka proti projednávání podle § 90, nyní tedy rozhodneme podle § 90 odst. 5 o pokračování projednávání tohoto návrhu.

 

Zagonguji a zároveň vám přečtu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna souhlasí s pokračováním jednání o sněmovním tisku 264 tak, aby s ním mohl být vysloven souhlas již v prvém čtení."

Zahájím hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 55, bylo přihlášeno 155 poslanců, pro hlasovalo 123, proti nebyl nikdo. Návrh usnesení byl přijat.

 

Zahajuji tedy podrobnou rozpravu k tomuto bodu. Hlásí se někdo do podrobné rozpravy? Nikoho nevidím, podrobnou rozpravu tedy končím.

Ptám se, zda je zájem o závěrečná slova? Nikoliv.

 

Přikročíme tedy k hlasování o návrhu usnesení. Přednesu návrh usnesení: "Poslanecká sněmovna dává souhlas k ratifikaci změn Přílohy I Mezinárodní úmluvy proti dopingu ve sportu.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh usnesení? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 56, bylo přihlášeno 156 poslanců, pro hlasovalo 135, proti nebyl nikdo. Návrh byl přijat.

 

A já konstatuji, že jsme s návrhem usnesení vyslovili souhlas, a končím projednávání tohoto bodu. Děkuji panu premiérovi i panu zpravodajovi. (Hluk v jednacím sále.) Tím končím projednávání bodu číslo 87.

Budeme pokračovat bodem číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP