Středa 25. ledna 2023, stenozáznam zahájení jednacího dne schůze

Předcházející zahájení jednacího dne schůze

 

(Jednání zahájeno v 9.00 hodin.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové a členky vlády, zahajuji další jednací den 50. schůze Poslanecké sněmovny a všechny vás zde srdečně vítám.

Aby byla zaznamenána naše účast, tak vás nejprve odhlásím. Všechny tedy odhlašuji a žádám vás, abyste se přihlásili opět svými identifikačními kartami. Stejně tak vás žádám, abyste mi oznámili, kdo žádá o vydání karty náhradní, a oznamuji, že s náhradní kartou číslo 38 bude hlasovat pan poslanec Staněk.

Dále sděluji, že o omluvení svojí neúčasti na dnešním jednání požádali tito poslanci a poslankyně: Babiš Andrej celý jednací den z osobních důvodů, Bělobrádek Pavel od 14 hodin z rodinných důvodů, Bělor Roman do 11 hodin z pracovních důvodů, Bžoch Jaroslav z celého jednacího dne z rodinných důvodů, Decroix Eva z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Exner Martin od 12 hodin do 15 hodin z pracovních důvodů, Flek Josef do 12 hodin ze zdravotních důvodů, Hájek Jiří z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Heller Šimon od 12.30 z pracovních důvodů, Jáč Ivan od 16 hodin z pracovních důvodů, Janulík Miloslav z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Kasal David z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Kašník Pavel z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Klíma Pavel od 11 do 14 hodin z pracovních důvodů, Král Václav z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Krejza Karel z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Krutáková Jana od 11.30 hodin z osobních důvodů, Kubík Jan od 9 do 10 hodin z pracovních důvodů, Kučera Michal z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Liška Petr od 12.30 do 14 hodin z pracovních důvodů, Okamura Tomio do 10 hodin z pracovních důvodů, Quittová Petra z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Rais Karel z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Turek Libor z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Válková Helena do 10 hodin z pracovních důvodů, Volný Jan z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů, Vondrák Ivo od 9.30 hodin do 12 hodin z pracovních důvodů, Wenzl Milan z celého jednacího dne ze zdravotních důvodů.

(Členové vlády:) Bek Mikuláš z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Blažek Pavel z celého jednacího dne z důvodu zahraniční cesty, Síkela Jozef z celého jednacího dne z pracovních důvodů, Stanjura Zbyněk od 10 do 11 hodin z pracovních důvodů, Šalomoun Michal od 12 hodin z pracovních důvodů. A ještě v mezičase dorazila omluva pana ministra Balaše Vladimíra od 12.30 hodin z pracovních důvodů a Jana Lipavského z celého jednacího dne z pracovních důvodů.

Tímto jsme vypořádali prozatím došlé omluvy a dnešní jednání bychom měli zahájit pevně zařazenými body, což je... (Hlásí se poslanec Cogan.) Vnímám přihlášku s přednostním právem. Navrhuji, že nejdřív jenom načtu souhrn těch bodů. Zatím máme zařazeno napevno bod 138, návrh Pravidel hospodaření; potom bod 135, potvrzení předsedy výborů; bod 91, to je zeměměřictví; bod 2, investiční společnosti a fondy; bod 15 o dráhách a poté bod 16, zrušení obsoletních právních předpisů. Následovaly by Zprávy - bod 102 a bod 131 a poté by se pokračovalo dalšími body z bloku Zprávy, návrhy a další body, a to až do bodu 130. Poté bychom případně pokračovali v projednávání bodů dle schváleného pořadu schůze.

Nicméně nyní už je prostor pro návrhy na změnu pořadu schůze a já dávám s přednostním právem prostor panu předsedovi Coganovi. Prosím.

 

Poslanec Josef Cogan: Vážená paní předsedající, vážené kolegyně a kolegové, já bych si dovolil navrhnout jenom drobnou úpravu v pořadu schůze, a to přesunout bod 16, který je dnes zařazený jako šestý v pořadí, na pořadí číslo 3. Jedná se o tisk 347, zrušení obsoletních zákonů.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, takže by to následovalo po bodě 135, navrhujete, aby po něm šel bod 16. Děkuji, já si to ještě poznamenám. Děkuji.

A ještě někdo k pořadu schůze? S přednostními nevnímám, to znamená, že přistoupíme k přihláškám. K návrhu na změnu schváleného pořadu se hlásí paní poslankyně Jana Pastuchová. Jenom řeknu pořadí, poté pan poslanec Kamal Farhan a poté pan poslanec Mašek. Prosím, můžete se ujmout slova.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte, abych nejprve zdůvodnila svůj návrh přidání bodu do programu schůze. Obrátím se teď, vaším prostřednictvím, na paní ministryni Černochovou. Včera jsme vás tu - naše paní předsedkyně - vyzvala, abyste se omluvila za nemístná slova. Vy jste to neudělala, což mě ani nepřekvapilo, protože už v minulém období jsem tu slyšela, že nesaháme ani po kotníky paní Markétě Pekarové Adamové, ale šokovalo mě, co nastalo potom. Vy jste totiž tu urážku rozšířila na téměř dva miliony voličů a podporovatelů Andreje Babiše. Dovolte, abych vám citovala, co jste včera prohlásila: "Dovolte mi, abych vám tento e-mail přečetla, protože z toho e-mailu je patrné, že vaši podporovatelé jsou schopni a ochotni udělat pro hnutí ANO, jako otroci, úplně všechno." Já zde mluvím klidným hlasem, protože tak mluvím i ke svým pacientům, které to uklidňuje, neumím mluvit v emocích, asi jak jste zvyklá teď ze svého ministerstva. A já proto vyzývám paní ministryni, když už jste se neomluvila nám, tak se omluvte těm dvěma milionům podporovatelů Andreje Babiše. Proto navrhuji bod Omluva ministryně obrany Černochové dvěma milionům občanům a podporovatelům Andreje Babiše. Děkuju. (Potlesk z řad hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Mám poznamenán návrh na zařazení nového bodu a nyní v pořadí pan poslanec Kamal Farhan. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Vážená paní předsedající, dámy a pánové, vážená vládo. Já si dovolím, než načtu nový bod, týká se to zdravotnictví. V současné době se potýkáme s nedostatkem lékařů, s nedostatkem léků, potýkáme se s prodlouženými čekacími dobami. Já bych byl velmi rád, kdyby dnes napadlo jedno téma, a to jsou hygienické služby, krajské hygienické služby. Změna v rámci systému hygien byla slibována už na jaře loňského roku, že bude představena v paragrafovém znění na podzim minulého roku. To se zatím nestalo a věřím, že tedy aspoň s ročním zpožděním nebo s půlročním zpožděním, co toto bylo slibováno, nám to bude představeno v letošním roce. V současné chvíli se nacházíme v rozkladu hygienické služby, naprosto chybí lékaři. V současné době v čele krajských hygienických stanic je sedm lékařů, zbývajících sedm jsou nelékaři. Kvůli nekompetentnosti řízení a nízkému platovému ohodnocení zbývajících lékařů odcházejí další lékaři. V budoucnu nebude systém zcela personálně zabezpečen. Naslibované finanční zhodnocení, zvýhodnění těchto zaměstnanců, se rozplynulo a z posílení stanic se nestalo vůbec nic. Vláda škrtla 134 míst na hygienických stanicích pro letošní rok.

Nerozumím komunikaci ministerstva ani směrem k hygienickým stanicím. Léta byly tyto instituce na okraji politického zájmu, což se nám vymstilo v dobách pandemie. Domnívám se, že boj s pandemií ještě není zdaleka ukončen, a přesto se vláda Petra Fialy rozhodla pouštět hygienám žilou. Absurditu tohoto rozhodnutí podtrhuje skutečnost, že desítky zaměstnanců vláda propustí v návaznosti na to, aby nabrala zase desítky úředníků na Úřad vlády a na tři nově zřízená virtuální ministerstva. 100 milionů na platech hygieniků bylo potřeba stůj co stůj v rámci boje s deficitem škrtnout, aby vláda nově utratila 70 milionů za zbytečné úředníky pro zbytečné ministry, kterých nikdy v minulosti nebylo třeba.

Ministru zdravotnictví tato destrukce hygien nestačí a v rámci tohoto likvidačního procesu namířil na další útok proti hygienám. Napsal všem hygienickým stanicím, že pět z nich skončí v mírném přebytku, což je úspěch v současné ekonomické situaci, že vůbec některé hygieny jsou schopné hospodařit s mírným přebytkem. Ale absurdita tohoto dopisu spočívá v tom, že hned jim napíše: Ale tyto peníze je třeba přerozdělit, takže jim je zase sebere. Zde je opět vidět nekompetentnost ministra zdravotnictví v tom, že na poradách hygienických stanic bylo řečeno, cituji: "Nespotřebované prostředky budete moci využít v následujícím období, pokud se vám podaří ušetřit." Nyní tady vidíme, že ani zápisy z porad s řediteli hygienických stanic neplatí, protože v zápisu se uvede, že budou moci využít nespotřebované prostředky, na druhou stranu jde dopis z Ministerstva zdravotnictví na hygieny, že tyto prostředky musí být přerozděleny jiným. Jelikož svým rozhodnutím vláda Petra Fialy systematicky likviduje hygienickou službu, navrhuji nový bod, který jsem nazval Krizová situace na krajských hygienách. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Bod mám poznamenaný. Jako další je přihlášen s návrhem na změnu pořadu pan poslanec Mašek, připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím, ujměte se slova.

 

Poslanec Jiří Mašek: Vážená paní předsedající, vážený pane premiére, vážení ministři, kolegyně, kolegové. Já bych se chtěl přihlásit s návrhem bodu Kritická situace v zásobování léky, jaké je vládní řešení nedostatku léků? V současnosti chybí antibiotika, antipyretika, analgetika a objevují se problémy s řadou dalších léků, jako jsou léky na diabetes, cytostatika a další. Situace je nejhorší za posledních třicet let, na tom se shoduje odborná veřejnost, a bohužel i široká veřejnost, která se s tím nedostatkem léků potýká. Věděli jsme to přitom od léta. Mluvilo se o tom i tady v parlamentu, psaly se o tom články. Připomenu článek na Novinkách ve druhé polovině října, který situaci přesně popisuje, popisuje ty problémy, předpovídá chybění léků, a tam na to nebyla žádná reakce. Takže víme to minimálně tedy v celé nahotě od konce října, a nedělo se téměř nic. Teprve když došlo k absolutní krizi, a to bylo v polovině prosince, tak se k tomu pan ministr přihlásil, vytvořil pracovní skupinu, která začala pravidelně zasedat a začala problém řešit. Chápu, že ministerstvo to nemůže mávnutím proutku vyřešit, nicméně mělo na tom pracovat déle a z mého pohledu zcela jasně zaspalo.

Ty desítky léků, které chybí doteď, se vláda snaží řešit mimořádným dovozem, například u antibiotik. V současné době se podařilo dovézt, a to je pravda, 10 000 balení V-penicilinu ze Slovenska. Ale pozor, je to zase polovičaté řešení a je nutné přiznat, že se nepodařilo stanovit úhradu tohoto léčiva. Lidé si musí toto antibiotikum kupovat za své v ceně více než 100 korun za balení. Poprosil bych proto zařadit tento bod a chtěl bych, aby vystoupil pan profesor Válek a situaci vysvětlil.

Vím zase, že už se některé kroky dělaly, sešel se pan profesor Válek, pan premiér se zástupci firmy Zentiva a snad se hledají nějaká řešení. Ta řešení ale by měla být tady jasně deklarována, aby lidé věděli, kdy ty léky budou, protože informace jsou od Šumavy k Tatrám, od toho, že to bude v březnu, a potom ty realističtější, že se podaří získat léky až pro příští sezonu. Jsou to otázky, na které by měli odpovědět zodpovědní, jak pan premiér, tak pan ministr Válek, jak to bude eventuálně s aktivací vlastního farmaceutického průmyslu, jak to bude se spoluprací v rámci Evropské unie, protože se zaklínáme tím, že léky nejsou v celé Evropské unii. Z mého pohledu jsme v tomto duchu promarnili předsednictví ve smyslu této koordinace, když jsme o problému věděli od léta, jak budou řešeny dostatečné objednávky pro příští sezonu a jak to bude s mimořádnými dovozy, pokud se ty dovozy uskuteční tak, aby byla včas zajištěna i výše úhrady, aby lidé nemuseli zbytečně léky platit. Takže výsledkem toho, co bych já chtěl dneska po vládě, je, aby ubezpečili občany, jak to budou řešit, a hlavně kdy situace s nedostatkem léků bude dořešena.

Poprosil bych zařadit tento bod jako druhý bod dnešního jednání. Název jsem říkal na začátku: Kritická situace v zásobování léky, jaké je vládní řešení nedostatku léků? Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, poznamenávám včetně dovětku. S přednostním právem se přihlásil pan ministr Válek.

Jenom konstatuji, že jsme stále v bodu Návrhy na změnu pořadu schůze. Máme řádně přihlášené dva poslance písemně, z místa až na závěr.

Prosím, s přednostním právem pan ministr.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Vážená paní předsedající, dámy a pánové. Samozřejmě budu rád, když všechny body, které se týkají pacientů, budou zařazeny, ale nemohu předjímat, jak kolegyně a kolegové budou hlasovat, a proto pro jistotu. Doktoři hygien samozřejmě nebudou. Ten důvod je velmi jednoduchý, ono to studium lékařské skončilo. Co není, to nemůže být. Dneska to studium je jenom magisterské, bakalářské. Já chápu, že ne každý to ví, tak jenom, aby tam formace jasně zazněla. Doktorské studium hygieny, tedy ty doktoři hygieny, které jsme znali my starší, ti už nikdy nebudou, protože to studium nefunguje, neexistuje, není na žádné vysoké škole. Zůstává atestace, o kterou není zájem. Počet zájemců, co si chtějí tu atestaci vybrat, končí. Proto se otevírá nové studium už dlouhodobě a je to studium public health, veřejného zdraví, a to je ta transformace hygien, ke které dochází. Koneckonců, moji kolegové v čele s paní profesorkou Adámkovou s profesorem Špičákem a dalšími tady v předchozím období na toto upozorňovali, že je potřeba změnit situaci v České republice. A z toho historického hygiena a výživa, což byl ten obor, udělat to, co je standardem ve světě, tedy veřejné zdraví. A je dobře, že tímto směrem to posouváme.

Já jsem velmi rád, že se setkáme na ministerstvu se zdravotním výborem. Jednání zdravotního výboru je veřejné, pochopitelně kdokoliv z vás se ho může zúčastnit, a tam určitě tyto věci probereme i s hlavní hygieničkou i s panem náměstkem Pavlovicem, který má vše na starosti, a s dalšími. Já myslím, že si tam vysvětlíme i věci z těch dopisů, které tady byly citovány. Ona to není pravda, já jsem to řešil na poradě, ale asi to nemá smysl pitvat, pokud ten bod nebude otevřený, protože se tady nedá teď reagovat, ale na ministerstvu si to vysvětlíme.

Co se stran léků týče, souhlasím, že Státní úřad pro kontrolu léčiv, to je ten úřad, pro zopakování, který má přes 500 zaměstnanců, tedy zhruba téměř o 100 víc než Ministerstvo zdravotnictví, což moji vážení kolegové ze zdravotního výboru velmi dobře vědí, tak zaspal, respektive jeho ředitelka zaspala. Ano, nereagovala v červenci, nereagovala v červnu, nereagovala v září, v říjnu a v půlce listopadu naopak informovala veřejnost, stejně jako opakovaně ministerstvo. Situace je zcela pod kontrolou, proto stát má tohoto regulátora, proto má stát Státní úřad pro kontrolu léčiv, stejně jako má stát regulátora radiační ochrany, Státní úřad pro jadernou bezpečnost. A pokud ten orgán, ti experti toho orgánu, jeho vedení, opakovaně říká, že všechno je v pořádku, a pak se ukáže, že to v pořádku není, tak stát samozřejmě musí hledat alternativní cesty, což jsme udělali okamžitě, kdy ta situace nastala, a myslím si, že léků se daří dovézt dost.

Já mám novou informaci z dnešního dne, dodávky od firmy Sandoz Antibiotic - přes 150 000 balení se nám podařilo urychlit téměř o jeden a půl měsíce. Ověřoval jsem si včera v dalších řetězcích, že léky jsou v každé kategorii, minimálně jeden lék. Navíc pracujeme opravdu i na tom, abychom mohli posílit recepturu pro přípravu léků, třeba z Ibuprofenu. Včera jsme takhle navštívili velké laboratoře Dr. Maxe, který zásobuje prakticky 250 myslím lékáren, nebo dokonce 500 lékáren přípravky, které připravuje jako originality, magistrality. Je to něco, co je specifikum České republiky, velmi silné a dobré a zase to podporuje ten trh.

Tak já jen k těmto dvěma bodům bych chtěl říct, pokud budou zařazeny - určitě, určitě můžeme o nich diskutovat, nicméně i kdyby nebyly, tak se nesmírně těším na setkání zdravotního výboru na Ministerstvu zdravotnictví se všemi odborníky ministerstva. Rád pozvu kohokoliv, koho budete chtít, ze zdravotního výboru, aby tam byl, aby vám dovysvětlil jednotlivé detaily. A znovu opakuji, jednání výboru je veřejné. Jistě bude zajímavé, pokud se zúčastní další, které tyto problémy pálí tak jako mě. Děkuji mnohokrát.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Jenom pro pořádek konstatuji, že nezazněl návrh nového bodu a jsme stále v bodu pořad, změny pořadu. A přihlášený je nyní pan poslanec Vondráček. Dále se může připravit paní poslankyně Adámková a závěrem z místa pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Paní místopředsedkyně, děkuji za slovo. Já jsem zde vystupoval včera, především se nerad opakuji. Včera jsem tu měl připravené i usnesení, kterým by mohla končit naše diskuse na téma boje proti dezinformacím a přístupu této vlády.

Během té debaty - nedebaty včera, protože vlastně vystupovali jenom ti, co navrhovali nějaký bod, přece jenom zazněla spousta dalších informací a jedny informace byly řekněme finanční, proto bych chtěl upozornit na tuto stránku a navrhnout jiný nový bod, který možná zaujme a třeba získá potřebný počet hlasů.

My jsme se včera dozvěděli od paní kolegyně Mračkové Vildumetzové, že se utratilo nebo utratí nějakých 30 milionů za další vlnu vládní propagace o tom, jak ta vláda to dělá dobře a proč ji mají mít občané rádi. Rád bych připomněl, že není to tak dávno, co proběhla další kampaň. Ta stála údajně 24 milionů a opět vlastně byla koncentrována k propagaci vlády. Pak jsme se dozvěděli, že existuje akční plán boje s dezinformacemi, o kterém experti prohlásili, že bude stát minimálně, že je potřeba minimálně 150 milionů korun. Těch 100 milionů je určeno pro takzvaná nezávislá média, která budou placena z vládních peněz, aby byla správně nezávislá, a 50 milionů je určeno pro neziskové nevládní organizace, které budou placeny vládou a budou neziskové, ačkoliv jsou tedy plně profesionální a budou také podporovat ty jednotlivé, jak se dnes říká, narativy vlády.

Kromě toho jsme se dozvěděli, že tedy to, co už víme, že existuje samozřejmě útvar vládního zmocněnce pro boj proti dezinformacím, je proti dezinformacím na Úřadu vlády, k tomu vznikl Krizový informační tým na Ministerstvu vnitra. A podle rozhovoru ředitele, ředitele tohoto KRITu, má na každém ministerstvu vzniknout konkrétní oddělení, které se této tematice bude věnovat.

To všechno jsou nemalé finanční prostředky a já, když vezmu jenom těch 150 milionů, teď těch 30 milionů, teď těch 24 milionů, co už bylo utraceno, to jsou obrovské peníze. Možná, že možná v měřítku dvou bilionu výdajů tohoto státu vám to připadá jako nic, a já si myslím, že jsem vám teď právě naskládal čtvrt miliardy, čtvrt miliardy, která se má utratit v této oblasti. A pro mě jsou to obrovské peníze, zvlášť z perspektivy třeba nějakého sportovního oddílu nebo z perspektivy sociálních služeb, což tady včera zaznělo taky, a my se oprávněně tedy snažíme tuto tematiku otevírat zde na Poslanecké sněmovně.

Já jsem včera nechtěl nic jiného, aby Sněmovna dostala všechny podklady, abychom mohli transparentně hovořit zde na plénu o těchto otázkách. Tento bod jste zamítli, neprošel. Už jenom to, že bychom se o tom měli bavit, neprošlo.

V tuto chvíli mám za sebou několik vystoupení, několik žádostí o mimořádný bod schůze. Mám za sebou několik interpelací a zatím mám jednu konkrétní odpověď, a to ministra vnitra, který v doplňující odpovědi v ústních interpelacích mi aspoň řekl, kolik v tom KRITu pracuje peněz a v jakém režimu. To je zatím jediné, co jsem se dozvěděl za tu dobu, a to je velmi, zatraceně málo. Nás tady opravdu zajímá, čím se tedy ti úředníci zabývají, jaký je finanční plán, jaký je finanční plán toho všeho, co nás to bude stát, kolik lidí na tom bude pracovat a co se bude platit.

Ti úředníci se v současné době už věnují konkrétní komunikaci. Já vám dám tady jenom takovou perličku, že existuje komunikační doporučení Válka a energetická krize ze 7. 9., kde na straně 11 se píše, že ti autoři si tady trošku stěžují, že Češi si nepřipouští, že se Česká republika rovněž nachází ve válce s Ruskou federací. Takže oni si stěžují, že se nedaří tak - anebo něco opomněl Parlament a vláda, protože my jsme žádnou válku ještě nevyhlásili, ale oni si tady prostě stěžují, že ti lidé to neberou a nepřipadají si jako ve válce. Ve spojení s tím, že vlastně už 27. února premiér této země prohlásil, že jsme ve válce, se potom trošičku uštěpačně ptám, kdo tedy tady straší válkou a kdo vyvolává nebo kdo volá spíše po míru.

Zkrátka a dobře já chápu, že ta otázka nebo diskuse je košatá a narazíme na spoustu témat, ale prosím o zařazení nového bodu (Předsedající: Čas.) Finanční plán boje proti dezinformacím a propagace vlády a nějaká zpětná vazba. Děkuji. (Potlesk poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Nyní poprosím paní poslankyni Adámkovou a připraví se pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, vážená vládo, dámy a pánové, přicházím k vám s žádostí o zařazení dvou bodů, podle mě nekonfliktních a apolitických. Jak už je mým zvykem, jedno se týká jednoznačně zdravotnictví a druhé se týká také zdravotnictví, a byť se vám může zdát na první pohled, že ne, ale ono všechno souvisí se vším.

První bod, který by byl - Stomatologická péče v České republice - je bezesporu zdravotním. Mně přichází týdně desítky žádostí - pravděpodobně i vám, samozřejmě - o tom, že člověk nemůže mít zajištěnou stomatologickou péči. Upozorňují znovu, že to je apolitické, protože zuby máme každý, někdo už tedy je nemá, někdo je má, ale v každém případě se s tím potýká každý.

Problémem je, že lidé se domnívají, že toto může vyřešit pojišťovna, ale to není pravda. My můžeme pouze na ty kolegy, kteří mají smlouvu s pojišťovnou, a domnívám se, že by bylo nasnadě, proto žádám o zařazení, dát určitým způsobem i podporu ministrovi zdravotnictví. V té diskusi by mohly vzejít mnohé podstatné věci, mnohé podněty, jakým způsobem se tedy tady domoci řekněme větší dostupnosti stomatologické péče.

Pro ty, kteří se tím nezabývají - a věřím, že ne všechny to zajímá - tak vlastně dítě začíná být v péči stomatologa opravdu odmala a první, co už mu dává většinou jeho pojišťovna, je vyšetření v prvním roce, kdy může odhalit nějaké velké problémy. Potom do jisté míry je toto již na rodičích. Zase mnozí, jste mladí nebo jste se nezabývali zdravotnictvím - my jsme všichni vítali v roce 1990 ty aktivity, že budou stomatologové takoví jako opravdu samostatní a autonomní a tak dále, v domnění, že za prvé jich bude dostatek, to možná byla naivní představa, a za druhé, že si rodiče velmi zodpovědně vyberou. Tyto naše představy se úplně nenaplnily, jak vidíte po třiceti letech. Za prvé, stomatologů, jak tvrdí pan docent Šmucler, je dostatek - a já s ním nebudu polemizovat, protože asi to ví lépe - ale nejsou dostupní. Takže já se domnívám, že tato problematika je velmi ožehavá a prosím o zařazení tohoto bodu, bude-li zařazen jako první bod po pevně zařazených bodech, protože tam nevidím nic, co by mohlo být z politiky, neboť zuby bolí stejně všechny vlevo, vpravo, uprostřed, nahoře i z jihu. Takže tady za to velmi děkuji.

A druhý bod, který načítám tady od tohoto pultu, je bodem, který přineslo dnes ranních deset mailů, a jedná se o velký problém, a to dostupnost klinických psychologů pro děti, prosím. Tady už mi nejde ani tak o dospělé jako o děti, čili druhý bod by byl Dostupnost péče klinických psychologů v pediatrii. Důvod? Jednak jich je mnoho, ale z dnešního dne mám některé konkrétní školy, kde počet cizinců dosahuje více než počet českých dětí, takže v těch třídách učitel špatně učí, asistentů tam je více, než je únosné, nebo na ně nejsou peníze, a dopadá to tak, že ty děti začínají mít poruchy chování, rodiče si s tím nevědí rady, mají zhoršený prospěch, bolí je hlava, ale to není záležitost pediatra, takže pediatři výslovně volají po dostupnosti nebo koordinaci nebo alespoň nějakém doporučení, jak budeme řešit dostupnost klinických psychologů v pediatrii. To není jednoduché, ten klinický psycholog musí splňovat podstatně přísnější kritéria než psycholog pro dospělé. A protože řada z vás tady samozřejmě je na různých úrovních samosprávy a víte dobře, že tam prochází přes zdravotní rady a tak dále to řízení, tak proto velmi prosím o zařazení tohoto bodu, protože zase by to byla podpora potom pro ministerstva jak školství, tak zdravotnictví, protože by mohla potom hovořit s vámi z terénu na toto konkrétní téma. Takže prosím o zařazení druhého bodu, a to je Dostupnost péče klinických psychologů v pediatrii jako druhý bod po pevně zařazených bodech. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A ještě se před uzavřením času pro přihlášky změnilo pořadí, protože písemně se přihlásil pan poslanec Berkovec, ten dostává přednost před přihláškou z místa, a poté už jenom konstatuji, už je to uzavřené, poté pan poslanec Nacher a paní poslankyně Vildumetzová. Prosím.

 

Poslanec Stanislav Berkovec: Děkuji. Vážená paní předsedající, vážené dámy poslankyně, vážení páni poslanci, přeji vám příjemný den. To, že jsem se přihlásil a žádám zařazení dalšího bodu, důvodem toho je aktuální zpráva, kterou jsem zachytil na Seznamu před chvílí. Kolínský závod Toyota Motor Manufacturing včera oznámil, že zastavuje výrobu na jeden měsíc. Všichni si určitě dokážete představit, co to znamená. Nejsou to jenom tisíce vyrobených vozů, ale jsou to především tisíce zaměstnaných lidí, tisíce a stovky dodavatelů, desítky firem, desítky subdodavatelů. Takže já bych byl velmi rád, kdybychom zařadili na pořad této schůze bod, který se jmenuje Krizový plán vlády týkající se zastavení výroby ve významných firmách působících v České republice, takže Krizový plán vlády týkající se zastavení výroby ve významných firmách působících v České republice. Lhostejno kam, po pevně zařazených bodech, to je jedno, ale já to považuji za velmi důležité nejen z hlediska hospodářského, ale hlavně sociálního. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, čili po pevně zařazených bodech, zaznělo. A nyní se dočkal pan poslanec Nacher. Prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážená vládo, dámy a pánové, já budu mít stále ten samý bod, ale využiji toho, že tady je pan ministr vnitra. Ten bod se jmenuje Informace vlády o boji s dezinformacemi. Včera jsem to tady obšírně popsal, o co mi jde. Nejde pouze jen o finanční prostředky, o těch tady mluvil kolega Vondráček, to opakovat nebudu, těch 50 a 100 milionů. Jde o princip, o strategii nebo taktiku, když to je nějaká krátkodobá záležitost. Jaká je role KRIT, jaká je role jednotlivých lidí? Já jsem tady včera popisoval to, co se mi nelíbilo na analýzách Františka Vrábela, na kterého se často odvoláváte v dezinformacích. Dneska jsem zachytil takovou zase další nějakou novou dezinformaci, koho já podporuji ve volbách. Už to běží na Facebooku a na Twitteru. Vám všem vadily vždycky ty fotky pana premiéra, jak podporuje Andreje Babiše a další, a teď jsem já zachytil něco samého opačně s mojí fotkou. Já se za chvilku k tomu vyjádřím. To znamená, ono to běží permanentně jak v prezidentské kampani, před ní, po ní, bude to běžet furt, ale je potřeba odlišovat dezinformace, nadsázku a nepříjemné informace, jak já jsem říkal, abychom ty nepříjemné informace, které jsou nepříjemné pro vládu, nepovažovali za dezinformaci. Tak vás poprosím, jestli by - bohužel my dneska končíme, jak jsem pochopil, takže to nejde ani zařadit - že bychom to zařadili třeba na pátek nebo na čtvrtek, tak dneska klidně jako poslední bod, třeba na pevný čas ve 13.30, pokud tam není něco jiného, paní místopředsedkyně, nevím, postě Informace vlády o boji s dezinformacemi. To mi přijde, že je fér, a my bychom věděli, co máte v plánu, jak to vidíte - já jsem to tady vysvětloval, pane ministře, včera. V případě, že opakovaně vy to nevyslyšíte a neřeknete v Poslanecké sněmovně, co je za tím, tak se můžou vyvolávat skutečné dezinformace. Třeba vám někdo bude podsouvat, že připravujete něco, co ve skutečnosti neděláte, tak je i ve vašem zájmu tady říct nějaké základní věci. Já jsem slyšel i o tom zájmu některých, dokonce koaličních poslanců, že bychom to měli třeba probírat na volebním výboru. Já nejsem člen volebního výboru. Prostě pojďme vymyslet ale - a to je na vás - nějakou platformu, kde se poslanci i opozice dozvědí, co vláda v této věci, která když nebude od začátku mít nějaké hranice a dimenze, tak se skutečně může postupem času proměnit v manipulaci nebo v nějakou cenzuru. Takže já vás poprosím, základní informace vlády o boji s dezinformacemi. Pokud tam není nic jiného, tak na pevný čas dneska 13.30 nebo 13 hodin alternativně, aby mě někdo nechytal za slovo, že jsem zrovna vybral špatný čas, že kdybych vybral jiný, tak by se to zařadit dalo. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, mám poznamenáno, a jako poslední je přihlášená paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová ke změně pořadu schůze. Prosím.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Vážená paní místopředsedkyně, vážení členové vlády, kolegyně, kolegové, včera jsem vystupovala se zařazením bodu ohledně PR vlády v rámci toho, že se vláda rozhodla utratit 30 milionů z peněz daňových poplatníků. Tento bod nebyl schválen. Vždycky, když dám ten příspěvek třeba na Facebook, mi lidé píšou a jsou velmi znepokojeni z toho, že tady nejsou členové vlády. Dneska jich je tady relativně velké množství včetně pana premiéra, takže já ten bod zařazovat nebudu, protože předpokládám, že někdo z nich vystoupí a že se k tomu vyjádří, že se tyto finanční prostředky za to a v tuto dobu utratily.

Ale já bych chtěla v tuhle chvíli otevřít jedno aktuální téma a tím jsou samozřejmě v tuto chvíli rozhodující prezidentské volby. A tím, že tady máme pana ministra vnitra a tím, že jsem se dozvěděla od paní předsedkyně našeho klubu, že včera se na grémiu dohodlo - nebo dohodlo, my s tím tedy v žádném případě nesouhlasíme - že zítra nebudou interpelace, jinak bych samozřejmě k tomu využila interpelace, a to jsou voličské průkazy. Určitě jste zaregistrovali, že dneska do 16 hodin si ještě všichni občané mohou dojít na svůj úřad pro voličský průkaz. Mě trošičku ne znepokojilo, ale nějakým způsobem jsem se pozastavila nad tím, že na stránkách Ministerstva vnitra najdete voličské průkazy, které byly během let odcizeny nebo ztratily se, především se tedy ztratily na obecních úřadech. Když si to spočítáte, je to už skoro přes 6 000 voličských průkazů. Pokud jsem se zeptala, jestli máme do současné chvíle počet vydaných voličských průkazů v prvním kole, tak mi na to nikdo nedokáže odpovědět, a že prakticky ta informace není. Takže já si myslím, že bychom to měli mít pod nějakou kontrolou, a myslím si, že bychom informaci, kolik bylo vydáno voličských průkazů a kolik lidí pak opravdu ten voličský průkaz využilo, tak bychom tu informaci mít měli. A je to úplně stejné, jako když přijdete do volební místnosti a počítají se přesně obálky, kolik se jich vydalo a kolik se jich odevzdalo, a musí to souhlasit, tak jsem prostě přesvědčena o tom, že by to mělo souhlasit i u těch voličských průkazů. Neříkám, že to tak není, ale velmi mě překvapilo, že nemáme informaci o tom, kolik bylo vydáno voličských průkazů a kolik lidí pak ty voličské průkazy v těch místnostech odevzdalo, už v kontextu s tím, že pokud se podíváte na stránky Ministerstva vnitra, tak zde najdete seznam měst a obcí, kde vlastně se ty voličské průkazy samozřejmě během let ztratily. A mě velmi překvapilo, že třeba v některém městě, v některé obci se ztratilo 300 voličských průkazů.

Takže já si myslím, že je to téma důležité, aktuální a myslím si, že pokud tady máme pana ministra vnitra, tak by se k tomu mohl vyjádřit. Takže bych proto požádala, aby tento bod byl zařazen jako první bod dnešního jednání s názvem Voličské průkazy. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Tímto byly předneseny všechny návrhy na změnu pořadu schůze. Přivolám kolegyně a kolegy z předsálí.

Ještě načtu došlé omluvy, kdy se omlouvá paní předsedkyně Pekarová Adamová Markéta do 10 hodin z osobních důvodů, pan poslanec Haas Karel od 11 do 13 hodin z pracovních důvodů, Hájek Jiří od 13 hodin z pracovních důvodů, Hendrych Igor od 10 hodin z pracovních důvodů, Lacina Jan do 9.30 hodin z pracovních důvodů, Richter Jan z celého jednacího dne z pracovních důvodů. To by byly došlé omluvy. Již se začínají myslím ustalovat počty přihlášených a došedších a my můžeme přistoupit k hlasování návrhu na změnu pořadu schůze.

Vnímám žádost o odhlášení. Všechny vás tedy ještě jednou odhlašuji, prosím, znovu se přihlaste svými identifikačními kartami.

A nyní v pořadí, jak byly návrhy předneseny, budeme hlasovat.

 

Jako první přednesl pan předseda Cogan návrh na předřazení sněmovního tisku 34, zrušení obsoletních právních předpisů. Je to bod číslo 16, a sice aby následoval po bodu 135, čili aby se stal třetím v pevně zařazených bodech.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 117 bylo 169 hlasujících, pro 94, proti 0. Předřadili jsme tedy tento bod.

 

Dále paní poslankyně Jana Pastuchová navrhla zařazení nového bodu Omluva ministryně obrany Jany Černochové dvěma milionům občanů ČR a podporovatelů Andreje Babiše - pokud to nečtu úplně přesně, myslím, že v zásadě to je ono.

Zahajuji hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro zařazení tohoto bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 118 hlasovalo 170 poslanců a poslankyň, pro 75, proti 91. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dále pan poslanec Kamal Farhan navrhl nový bod Krizová situace na krajských hygienách.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 119, hlasovalo 170 poslanců a poslankyň, pro 76, proti 84. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Dále pan poslanec Jiří Mašek přednesl návrh s názvem Kritická situace v zásobování léky, jaké je vládní řešení nedostatku léků?

Zahajuji hlasování o zařazení tohoto návrhu. Kdo je pro? Kdo je proti?

hlasování číslo 120 bylo přihlášeno 171 hlasujících, pro 77, proti 84. Také tento návrh byl zamítnut.

 

Následně pan poslanec Radek Vondráček navrhl nový bod s názvem Finanční plán boje s dezinformacemi a propagace vlády.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 121 bylo přihlášeno 171 poslanců a poslankyň, pro 77, proti 90. Tento návrh byl zamítnut.

 

A vnímám, že k hlasování patrně pan poslanec Mašek? Prosím.

 

Poslanec Jiří Mašek: Ano, vážená paní předsedající, v hlasování k omluvě paní ministryně obrany jsem hlasoval pro a na sjetině mám proti. Nezpochybňuji hlasování.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji, pro stenozáznam tedy.

 

A my přistoupíme k dalšímu návrhu, a sice paní poslankyně Věry Adámkové, název nového navrženého bodu - Zajištění stomatologické péče v České republice. Pokud by byl schválen, budeme hlasovat pevné zařazení.

Zahájila jsem hlasování o tomto návrhu. Kdo je pro? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 122 ze 171 hlasujících pro 77 proti 80, návrh byl zamítnut.

 

Ve druhém návrhu paní poslankyně Adámková přednesla návrh bodu Dostupnost péče klinických psychologů v pediatrii.

Opět zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení tohoto bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 123 bylo přihlášeno 172 hlasujících, pro 78, proti 78. Výsledek: zamítnuto.

Následně pan poslanec Stanislav Berkovec navrhl nový bod Krizový plán vlády týkající se zastavení výroby ve významných firmách působících v České republice. Dávám hlasovat.

Kdo je pro zařazení tohoto bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 124 hlasovalo 172 poslanců a poslankyň, pro 77, proti 87. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Následně pan poslanec Patrik Nacher navrhl nový bod Základní informace vlády o boji s dezinformacemi.

Já tedy zahajuji hlasování o tomto návrhu bodu. Kdo je pro zařazení takového bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 125, 172 hlasujících, pro 78, proti 84. Tento návrh taktéž nebyl přijat.

 

A poslední hlasovatelný návrh náleží paní poslankyni Janě Mračkové Vildumetzové a má název Voličské průkazy.

Kdo je pro zařazení tohoto bodu? Nechť zmáčkne tlačítko a zvedne ruku. Kdo je proti?

hlasování číslo 126 bylo přihlášeno 172 poslanců a poslankyň, pro 78, proti 81. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Tímto konstatuji, že jsme se vypořádali se všemi návrhy k hlasování, a že nyní tedy můžeme postoupit tak, jak je nyní platný schválený pořad schůze. Otevírám tedy bod číslo

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:57.




Přihlásit/registrovat se do ISP