Úterý 21. února 2023, stenozáznam části projednávání bodu pořadu schůze

(pokračuje Věra Kovářová)


Sloučená rozprava k bodům 11 a 12
/sněmovní tisk 371 a 372/

A táži se, zda se hlásí někdo do sloučené rozpravy? Ano, paní poslankyně Štefanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Iveta Štefanová: Děkuji za slovo. Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové, dovolte mi, abych se zde za SPD vyjádřila k oběma projednávaných tiskům, nejprve k tisku 372, zákonu o insolvenci, kde sněmovní tisk 372 by měl pomoci podnikatelům a podnikům ve finančních potížích tím, že zavádí možnost restrukturalizace či preventivní restrukturalizaci, aniž by firma musela zahájit insolvenční řízení s těmi následnými důsledky - to se většinou neobejde bez zájmu médií, a to ne v tom příznivém úhlu pohledu, když média propírají podnikatelské selhání. V současné době je však jediná reálně možná restrukturalizace a restart obchodního závodu podle insolvenčního zákona prostřednictvím institutu reorganizace.

Teď tedy k návrhu o preventivní restrukturalizaci. Tento návrh zavádí nový institut preventivní restrukturalizace, který se v mnohém podobá insolvenčnímu řízení, ale s několika podstatnými rozdíly. Účelem preventivní restrukturalizace je předcházet úplatku podnikající společnosti, lze tedy provést pouze před jejím úpadkem. Pokud se společnost do úpadku dostane, pak následuje insolvence, proces preventivní restrukturalizace je pro společnost dobrovolný. V prvním stupni, stejně jako insolvenční řízení, je vedeno před krajským soudem. Na rozdíl od insolvence nemusí být ale preventivní restrukturalizace soudem ustanovena vždy, nýbrž pouze na návrh dotčených stran. Proces je postaven na konsenzu dotčených stran a může být kdykoliv ukončen.

Nově se zřizuje i takzvaný restrukturalizační rejstřík, kde budou zveřejněny listiny související s restrukturalizačním řízením. Společnost má povinnost vyhotovit takzvaný sanační projekt, na jehož podkladě vypracuje restrukturalizační plán, ve kterém se popíše zejména seznam majetku a pohledávek společnosti, seznam pohledávek dotčených i ostatních věřitelů a popis restrukturalizačních opatření. Takovým opatřením může být v podstatě cokoliv, co by pomohlo přispět k odvrácení finančních potíží společnosti a jejího úpadku.

Tak, jak cílem insolvenčního řízení je ochrana práv věřitele, preventivní restrukturalizace slouží ve prospěch společnosti, tedy dlužníka. Zlepšuje jeho pozici ve vyjednávání a dává větší možnost vyhnout se úpadku společnosti, přičemž nemá vliv na neuhrazené pohledávky. Tento navržený proces je v souladu s politickým programem SPD, tedy vyšší ochranou dlužníků bez omezení práv věřitele, proto oba tyto návrhy podpoříme. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, paní poslankyně. Nyní je do rozpravy přihlášen pan poslanec Feranec. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Milan Feranec: Děkuji, paní předsedající. Vážení členové vlády, dámy a pánové, já jenom pár poznámek jménem klubu ANO. Klub ANO podporuje přijetí toho zákona. Jedná se o transpozici. Já si dovolím takovou osobní poznámku, že už dlouho jsem neviděl směrnici - nebo i přesto, že to je transpozice směrnice, tak skutečně to má hlavu a patu a přináší to něco pozitivního. Už tady bylo řečeno, že v našem právním řádu restrukturalizace jako právní pojem neexistuje. Je to reorganizace, ale jenom v rámci insolvence, což už je pozdě, už se řeší úpadek. Takže v tomto smyslu přijetí tohoto zákona podporujeme a myslím, že to přinese zlepšení i v rámci ochrany firem a tak dále.

V zásadě se jedná o určitý kodex restrukturalizace a myslím si, že by bylo vhodné, aby oba tyto tisky projednal i hospodářský výbor. Já se potom asi ještě přihlásím s tímto návrhem. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Táži se, zda se hlásí ještě někdo do rozpravy? Není tomu tak. Pak tedy končím sloučenou rozpravu.

Ještě se táži na závěrečná slova? (Ministr: Ne. Zpravodaj: Ne.) Není zájem, ano, děkuji.

Vrátili bychom se k přerušenému tisku 371.

Aktualizováno 6. 11. 2023 v 15:58.




Přihlásit/registrovat se do ISP